Története, bemutatása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Története, bemutatása"

Átírás

1 Története, bemutatása Gyűjtötte, írta: Déry Péter 2008

2 Mint oly sok más sikertörténet, a Subarué is egy ember víziójaként kezdődött. Chikuhei Nakajima / / egy gazdálkodó fia, elvégezte a Tengerészeti Akadémiát, ezután tengerészetnél dolgozott. Miután hallott a Wright testvérek első repüléséről, attól kezdve az álma a repülés lett. Ettől indíttatva 1917-ben kilépett a munkahelyéről és megalapította a saját cégét, a Tokyotól 70 km-re északra fekvő Gunmában, -ahol ma a Subaru gyár áll-, a Repüléskutatási Laboratóriumot ( Aircraft Research Laboratory ) / Aircraft Research Laboratory, 1917 Chikuhei Nakajima / Ez a kisüzem hamarosan - már új néven, mint Nakajima Repülőgépgyártó Kft.-, Japán vezető repülőgyártó üzemévé nőtte ki magát ben a II. Világháború befejeztével a repülőkre már nem volt szükség, ezért ennek a vállalkozásnak is valami új profilt kellett választania. Az addig fel nem használt alkatrészekkel valamit kezdeni kellett, így a repülőgépek megmaradt hátsó kerekeiből robogókat kezdtek gyártani, ami nagyon sikeres volt, mivel a háború befejeztével nagy szükség volt járművekre. Ettől kezdve Fuji Sangio Co. Ltd. néven, a gyár első sikereit robogók előállításával érte el. A sorozatgyártásban készült Rabbit-S1 robogójukkal jóval a híres Vespák előtt megjelentek a piacon.

3 Így nézett ki az 1946-ban megjelent Rabbit S-1, ami a repülők hátsó kerekein gurult, léghűtéses 125 ccm-es motorja 2 LE-t adott le 3000 percenkénti fordulaton. A kis járművet nagyon gyorsan megszerették, mivel a mozgékonysága és kedvező fogyasztása a nehéz háború utáni időkben éppen jókor jött ben Fuji Sangio jogi okok miatt feloszlott 12 részre, de három évvel később 1953-ban ebből öten megalapították a Fuji Heavy Industries Ltd. -t: amely a Motorroller készítő Fuji Kogio, a motorgyártó Omiya Fuji Kogyo, a repűlőgépgyártó Utsunomiya Sharjo, a Tokyo Fuji Sangyo cég, amely generátorok, villamosok, buszok eladásaiért felelős és a Fuji Jidosha részvállalkozásokból állt össze. Az utoljára említett vállalat a Fuji Jidosha, buszkarosszériák előállítása mellett végül ben megtervezte és előállította a konszern első autóját a P-1-et. Végül is financiális okok miatt ez az autó nem került sorozatgyártásra. A Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI) első elnökének, Kenji Kitá-nak határozott nézetei voltak az autókkal kapcsolatban. Ha valaki autót akar építeni, egyedülálló autót építsen." A japán autóknak japán neve legyen". Mr. Kita szenvedélyesen akart személyautót gyártani, és ő lelkesedett leginkább a cég első személyautó prototípusáért, az 1954-es P-1-ért. Mr. Kita javaslatokat kért a cégen belül a P-1 elnevezésére, de egyik ötlet sem tetszett neki. Végül, Mr. Kita a szívében csendesen ápolgatott jól csengő japán nevet adta az autónak - Subaru. A Subaru a Bika (Taurus) csillagkép egyik csillaghalmazának neve. Csillagai közül hat szabad szemmel is látható, de kb. 250 kékes színű csillaga csak távcsővel. Nyugaton a halmazt Fiastyúknak nevezik, melynek neve Kínában Mao, Japánban pedig Subaru ( vezérel" vagy összegyűjt"). Japánban még Mutsuraboshi ( hat csillag") néven is ismeretes, mely néven gyakran az igen régi japán dokumentumokban, mint pl. a Kojiki-ben és a Manyosyu-ban, valamint az irodalomban, mint a Makura-no-soshi-ban említik. Mondhatjuk, hogy ez ősidők óta a japánok egyik legkedveltebb csillaghalmaza. Érdekességkén az FHI hat cég összeolvadásaként jött létre, így látható, hogy a Subaru valóban találó név. A globális gépjárműpiac kialakulásával sok gyártó egyszerű közlekedési eszközként szolgáló autókkal jelent meg. Azonban a Subarunál nem feledkeztek el az autótervezés elengedhetetlen eleméről, a vezetés valódi élvezetéről. Innovatív és kreatív technológiák alkalmazása révén a Subaru következetesen olyan autókat gyárt, amelyek fokozzák a vezetés örömét. Az aktív vezetés, aktív biztonság" fogalma magába foglalja ezen elv lényegét. Az autóvezetők az automobilizmus kezdetétől szeretik az autózást, amelyet a fokozatosan kifinomultabbá váló autóik nyújtottak. Ez az élvezet az aktív vezetés" lényege, alapvetően különbözik a sebesség vagy a veszély felelőtlen hajszolásától. A Subaru autók vezetésének élményét sokkal inkább az autó teljes uralhatóságának érzete kelti a vezetőben.

4 Ezt azáltal érték el, hogy a Subaru autók tervezésének és dizájnjának középpontjába helyezték az ergonómiát, az emberközpontú tervezés tudományát Ez az 1500-as volt az első könnyű, önhordó karosszériás autó Japánban. Az első keresztlengő karos önálló kerékfelfüggesztésű. csavarrugós és dupla hatású olajos lengéscsillapító különleges úttartást és magas komfortot adott az autónak, hátul merevtengelyt kapott 3 lapú rugóval és ugyanúgy duplahatású lengéscsillapítót. Financiális meggondolásból nem került sorozatgyártásba, de a későbbi modellekbe már beépítették ezeket a fejlesztéseket. Karosszeria Hossz: 4235 mm Szél.: 1670 mm Magasság: 1520 mm Súly: 1178 kg P-1 (Subaru 1500) Motor Vízhűtésesr 4-ütemű-4-Zylinder OHV Furat x Löket: 79.4 x 75.0 mm Hengerűrtartalom: 1485 ccm Kompresszio: 7.2:1 Max. Telj. 55 LE 4400/min Max. Forgatónyomaték: 11 mkg bei 2700/min Futómű Elöl: Önálló kerékfelfüggesztés keresztlengőkaokkal Hátul: Merevtengely laprugókkal 360-as. Ez volt az első szériában gyártott Subaru, bár abban az időben az emberek többsége nem engedhetett meg magának egy autót. A Subaru kihasználta a repülőgépgyártásban szerzett tapasztalatát, így készülhetett el ez a könnyű, de stabil szerkezetű négyüléses, négykerekű miniautó, ami Japán autótörténelmében mérföldkőnek bizonyult. Kerek formája miatt hamar ráragadt a katicabogár becenév. A közkedvelt jármű gyártását 11 év forgalmazás után 1970-ben állították le Ettől kezdve a vezetői környezet minden részlete, az ülés formájától a kerékfelfüggesztésig, a vezető szempontjainak figyelembevételével készül. Miközben csökkentik a kellemetlen zajokat és vibrációkat, az autót úgy hangolják be", hogy a vezető folyamatosan kapjon visszajelzést az út és az autó állapotáról. Ezzel párhuzamosan az aktív biztonság" magába foglalja az autógyártóknak a baleset megelőzésére vonatkozó törekvését. A normál körülmények között a vezető akaratának engedelmeskedő autónak veszélyhelyzetekben is képesnek kell lennie a precíz reagálásra, hogy lehetővé tegye a balesetek elkerülését.

5 Így az autó jó irányíthatósága nem csak vezetési élményt jelent, hanem biztonságot is. Ezt a törekvést nevezzük aktív biztonságnak. A Subaru vezette az autóipart a biztonságra törekvés felé azzal, hogy elsőkerékhajtású autókat fejlesztett akkor, amikor a hátsókerékhajtás volt a szokásos. A Subaru volt Japánban az első a kiváló menetstabilitást biztosító technológiai újdonság, az elsőkerékhajtású autók tömeggyártásában. Később a Subaru rátért az összkerékhajtású autók gyártására, ismét újra definiálva az elfogadott autóépítési elveket. 1965: A Subaru 1000, Japán első elsőkerékhajtásos autója Ezzel az autóval kezdődött a Subaru és a boxermotor története, amit akkor még elsőkerékhajtással kombináltak. Más gyártók a hátsókerékhajtásnál maradtak vagy az elsőkerékhajtást aszimmetrikus hajtással kombinálták, aminek olyan nyilvánvaló hátrányai voltak, mint a nehézkes váltás és a vibráció. A Subaru a boxermotorok mellett kötelezte el magát, mivel ezek a motorok a repülőgépgyártásban már bizonyítottak. Ez a megoldás ennél az autónál szimmetrikus hajtáselrendezéshez és kitűnő egyensúlyhoz vezetett szeptemberében vezette be a Subaru - a világon elsőnek- a gyári személyautó gyártásban az összkerékhajtást. Japánban elsőnek jöttek ki az első kerék meghajtással, innen már csak egy lépés volt a négykerékhajtás kifejlesztése. A Subaru Leone Station Wagon 4WD szériában gyártott kapcsolható négykerék hajtásával kezdődik az új meghajtási éra. Azóta a Subaru világszerte jóval több, mint nyolc millió összkerék meghajtású személygépkocsit épített, ezzel vitathatatlanul piacvezető ebben a szegmensben. A hatvanas évek kezdetéig egyértelműen a haszongépjárművek -nél használt fogalom volt az összkerékhajtás. Csak a katonai- vagy haszonjárművek és a terepjárók voltak négykerék hajtásúak. Ugyan a lehető legjobb megoldás volt a rossz terepviszonyok között a haladáshoz, mégis ezek a járművek túl lassúak voltak, nehezen fordultak és kompromisszum nélküliek a nehéz terepen. A 70-es években, ahogy a motorok egyre erősebbek és a járművek egyre gyorsabbak lettek, a négy meghajtott kerék elve egyre nagyobb hangsúlyt kap, ezzel a rendszerrel a megnövekedett motorteljesítményt kontrolláltan tudja az útra átvinni.

6 1972 A Subaru a Tohoku Elektric Supply Company ösztönzésére megépíti a világ első összkerékhajtású személyautóját Az összkerék meghajtás előnyei kézenfekvőek: a meghajtásrendszer maximális vonóerőt eredményez, a vonóerő nem befolyásolja a kormányzást, az AWD autó kiszámíthatóan, neutrálisan viselkedik. Hogy ezt a felismerést a gyakorlatba is átvigyék, az összkerékhajtás technológiájának egy kis lökésre volt szüksége. Ezt a lökést adta meg a Tohoku Elektric Supply Company, amely a japán félszigetet, Honshut látja el árammal. Télen a gyár dolgozói rendre elkéstek, vagy el sem jutottak a nagy hó miatt a munkahelyükre, amit megelégelt a gyár vezetősége. A cég igazgatója rábeszélte a Subaru vezetőit, hogy a tervezőgárdája állítson elő egy olyan autót, amellyel dolgozói a munkahelyükre télen is probléma nélkül és biztonságosan eljuthatnak. A Subaru kifejlesztette a Leone Station Wagon 4WD t, és ezzel előállította 1972 szeptemberében a világon az első négykerék hajtású személyautót. A 4WD Leoneval megoldották a hegyvidéki, havas tájon fekvő elektromos vállalat dolgozóinak a bejárási problémáit. Ezzel a Subaru Leone Station Wagon 4WD a világ legjobban eladható összkerékhajtású autója lett, és egyben csírája a Subaru összkerékhajtás technológiájának. Notabene: nyolc évvel a Leone Station Wagon 4WD megjelenése után egy délnémet autógyár 1980-ban az Ur-Quattro négykerékhajtású autóval jött ki 1972 szeptember: Az összkerékhajtás korszaka kezdődik Ha japán autókról beszélünk, mindenkinek a Honda, Mazda, Toyota jut eszébe, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk a Subarut sem. Ugyan ez Japán legkisebb autógyára, de az autó története során sok újdonságot hozott az autóiparnak. A Subaru autókat jelenleg csak Japánban gyártják, eltekintve 1-2 modelltől, amely Amerikában készül - mint a neve is mutatja pl. a Tribeca. A Subaru önálló, a Toyotának van némi érdekeltsége a gyárban. A Subaru a beszállított alkatrészeket folyamatosan ellenőrzi, ezért is tud ez a kis cég kiemelkedő minőségű termékeket előállítani és ezekben a nehéz időkben is talpon maradni. A Subaru a Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI) [Fuji Nehézipari Kft.] gépjármű részlege. Az FHI a megbízható technológián alapuló innovatív termékek sorát fejleszti ki részlegeiben, mint a Gépjármű részleg, a Repülési és Űrhajózási részleg, az Autóbusz és Előre Gyártott Ház részleg, az Ipari Termékek részleg, valamint a Szállítási és Ökológiai Rendszerek részlege. Az FHI szándéka kiváló minőségű termékek kifejlesztése, és az, hogy a XXI. században világszinten fontos tényezővé váljon. Az emberiség és a Föld jövőjének védelme érdekében az FHI az úttörő szerep vállalásával és a hagyományok tiszteletével egyéni jelleget sugárzó és sokat ígérő termékeket hoz létre.. A Subaru 1972-ben mutatta be a 4WD-s tömeggyártású személyautóját, amely az AWD autó előfutára volt. Abban az időben a 4WD-s gépkocsik általában terepjáró nehéz tehergépkocsik voltak. A 4WD rendszer személygépkocsiba építése forradalmi gondolat volt, amivel a Subaru célja az volt, hogy a legjobb legyen a világban az egyedülálló úttartásával és kitűnő vonóerő átvitelével. A következő években a Subaru folytatta eredeti AWD rendszere technológiájának finomítását, hogy magasabb szintű úttartási biztonságot és stabilitást érjen

7 el. Világszerte tetszéssel fogadták a Subaru AWD technológia terén elért eredményeit, azaz a nagysebességű autózás biztonsága érdekében produkált gyors előrehaladást, valamint úgy a kimagasló vezetésbiztonság, mint a kitűnő vezethetőség elérését. A Subarut ezen a téren a világ autógyártóinak vezetőjévé tevő AWD rendszerének alapja: a Subaru egyedülálló boxermotorja, az eredeti AWD hossz-szimmetrikus elrendezése a hosszirányban beépített boxermotorral, erőátvitellel, kardántengellyel és a lineárisan elhelyezett hátsó differenciálművel. Azt a motort nevezik boxermotornak, amelynél a hengerek laposan egymással szemben fekszenek. Ez az építési mód garantálja a motor kiegyensúlyozott járását, a magas fokú megbízhatóságot, valamint az alacsony súlypontot és ezzel az optimális menettulajdonságokat. Hogyan lehetséges az, hogy egy olyan vállalat, mint a Subaru úgy dönt, hogy egyes dolgokat következetesen máshogyan csinál? Egészen egyszerűen: mert a Subarunál nem a legolcsóbb, hanem a legjobb megoldást keresik arra, hogy jó autókat készítsenek. Ezért a Subaru tervezőgárdája egy olyan motorkoncepcióra bízták rá magukat, amely ma már csak a nagyon exkluzív német sportautóknál található meg. Bizonyára a légi közlekedéssel való kapcsolat miatt is, a boxermotorok személygépkocsikban történő alkalmazása a Subarunál régi hagyományokra tekinthet vissza. Jelenleg szinte minden Subaru modellnél megtalálhatók a boxermotorok. A 79 kw-osoktól (107 LE) a turbófeltöltéses 300 LE terjed a paletta. A boxermotor előnyei kézenfekvőek: a hengereknek az egymással szemben való elhelyezése miatt a dugattyúk mozgásakor

8 keletkező erők kioltják egymást. Az eredmény egy selymesen járó motor, amelynél szinte alig érezni vibrációt. De talán még fontosabb az a tény, hogy a boxermotorok nagyon alacsonyan fekszenek, és az azonos súlyú hengersorok miatt nagyon jól kiegyensúlyozottak. Ezáltal megvalósíthatóvá válik a mélyebb súlypont és a szimmetrikus futóműkoncepció. Mindezek az előnyök természetesen a Subaru menettulajdonságainak hasznára válnak. Ez az elrendezés az alacsony súlypontjával, kitűnő súlyelosztásával ideális az AWD rendszer számára, és lehetővé teszi a kimagasló vezetésbiztonsági és kitűnő vezethetőségi tulajdonságok, valamint a kiemelkedő aktív biztonság" elérését. Világosan fogalmazva, az erőátvitel elrendezéséből eredő tulajdonságok nem hasonlíthatók más berendezésekéivel, és ez az előny biztosítja a Subaru autók minden mást megelőző kitűnő stabilitását. A boxermotorok gyártása némileg költségesebb a Subaru számára (a két, elválasztott hengersor által lényegesen több alkatrész kerül felhasználásra, mint a hagyományos soros motoroknál), mégis ennek a koncepciónak a verhetetlen előnyei megérik a plusz költséget.

9 A többi autógyár soros vagy V-motorja esetén lehetetlen a hossz-szimmetrikus elrendezés szerkezeti kialakítása. A boxermotorokat a repülőgépgyártásban kezdték alkalmazni, ahol abszolút fontosságú volt a könnyű, nagyon tartós motorok beépítése. A Subaru 1965-ben az első japán tömeggyártású elsőkerékhajtású autóba, a Subaru 1000-be építette be a boxermotort. Azóta ez a technológia részévé vált a Subaru tradíciójának. Továbbá a Subaru egyedülálló AWD elrendezése olyan tulajdonságokat is eredményez, mint a kimagasló megbízhatóság, alacsony zajszint és relatíve alacsony fogyasztás, melyek elengedhetetlenek, hogy az AWD autók széleskörű népszerűségre tehessenek szert. A Subaru az AWD technológia vezetőjeként magára irányította a világ figyelmét. A Subaru AWD rendszereinek sorába tartozik az aktív nyomatékelosztós a VTD-AWD, a viszkokuplungos, központi differenciálzáras AWD és a viszkokuplungos állandó AWD. A Subaru jelenleg a Legacy, Outback, Impreza, Tribeca és Forester modelljeibe építi be a boxermotort és az AWD rendszert. Ezen túlmenően a Subaru AWD-s gépkocsijainak jellemzője a minden modellhez alapfelszereltségként biztosított négy csatornás blokkolásgátló (ABS). A Subaru volt az első japán autógyár, amelyik ABS-szel látta el AWD-s autóit. A Subaru innovatív AWD és ABS technológiái testesítik meg az aktív vezetés, aktív biztonság" koncepciót, és amelyek kivívták a Subaruk komoly hírnevét.. A Subaru tradicionálisan elkötelezte magát, hogy jelentős erőfeszítéseket tegyen az aktív biztonsági rendszerekkel ellátott autók kifejlesztése terén, azon kívül, hogy súlyt fektet a teljesítményre, kiemelkedő fontosságot tulajdonít a biztonságnak. Hogy a Subaru előtérbe helyezi a kerékfelfüggesztés tulajdonságainak a javítását a motorteljesítmény fokozásának hátrányára, példa erre az elkötelezettségükre. Továbbá nagy figyelmet fordítanak a passzív biztonságra, de az autógyárak számára az autóipar egyik legfőbb témája még mindig az aktív biztonság marad. Az alapvető vizsgálat ebben a tekintetben a gumiabroncs tapadására irányul. Míg sok új technikai javaslat és fejlesztés a vonóerő átadás javítására irányul, ezen fejlesztések többsége a motorra, a felfüggesztésre, a gumiabroncsokra, vagy az ezeket a rendszereket támogató eszközökre irányul. De van egy olyan megoldás, amely mindegyik fölé emelkedik, ami még gyakorlatiasabb és hatékonyabb, ez pedig az összkerékhajtás (AWD). Az alacsony súlypontot biztosító, könnyű, kompakt boxermotorral kombinált AWD a Subaru válasza az aktív biztonságra vonatkozó magas követelményeket támasztó, világszerte érvényes szabványokra. Bármilyen autó vonzereje a vezetése által nyújtott élményben gyökerezik, viszont a kizárólag a biztonságra koncentráló autó kevés élményt nyújt. Mivel a Subaru a vezetőknek szánja autóit, nagy figyelmet fordít az általa gyártott autók menettulajdonságaira. Ez egyben azt is jelenti, hogy kiemelt figyelmet fordít a biztonságra. A magas-szintű vezetési élményre törekvés kikényszeríti a biztonságot", ez a Subaru autógyártási filozófiájának gyökere.

10 A Subaru az autógyártás történetében sok változtatásban tekinthető az autózás úttörőjének.: 1. Japánban első az önhordó karosszéria, elsőkerékhajtás megjelenésével. 2. Első a világon a személyautóban alkalmazott 4WD-vel. 3. Első szériaautó a világon, amely 0.29 cw értékkel rendelkezett: XT 4WD Sportcoupe. 4. Egyedülálló Boxermotor- Symmetrikus AWD 5. Outback az első SUV 6. Első SUV kombi a Forester 7. SI-drive 8. Első dízel boxer előállítása Elért eredmények: Legacy széria kiadás gyorsasági világrekordja 80-as évek végén km 447 óra alatt 223,345 km/h ért el. Legacy kombival a világrekordot 1994 ben ezúttal Touring Wagon GT vel érték el, egy óra alatt az átlagsebessége 249,981 km/h, ezt egy tuning nélküli szériamodellel érték el. Outback minden idők eddig elért legjobb Crash tesztje1996-ban. A Japán bevezetés után kiválasztottak 2 Forestert a futószalagról és Indianapolisba szállították őket. A bukókeret, a speciális biztonsági öv és ülés beszerelésén túl megerősítették a felfüggesztést és speciális gumikat is alkalmaztak a rekordút alatt. Ezen kívül az autón minden változatlan volt az FIA szabályoknak megfelelően. Egymás után felküldték a két kocsit a pályára és 24 óra múlva az egyik- amelyik kevesebb boxkiállással teljesítette a távot - beállította kategóriája új világrekordját km/h-s átlagsebességgel. Angliában a Forester az év vontatója. Már csaknem tradícióvá vált, hogy minden új Subaru új világcsúccsal jelent meg ban az új Legacy Kombi Coloradóban egy lezárt útszakaszon a nagyszériás Kombi Világrekordot állította fel a turbófeltöltéses 2000 ccm kategóriában. 270,532 km/h sebességet tartott 1 km-en keresztül és visszafelé 1 mérföldet 270,047 km/ó csúcssebességgel tett meg. A jármű, néhány biztonsági módosítástól eltekintve teljesen megegyezett a Japánban forgalmazott szériamodellekkel. A legjobb erőforrás a 2,0 és 2,5 liter közötti kategóriában: Tokió, május 08. A Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI), a Subaru személygépkocsik gyártója, bejelentette, hogy 2,5 liter lökettérfogatú, négyhengeres, boxer elrendezésű turbómotorja idén elnyerte az Év motorja címet a 2,0 és 2,5 liter közötti kategóriában. A díjkiosztó ünnepséget május 7-én tartották a németországi Stuttgartban, a Motor Expón. A Subaru első ízben 2006-ban részesült ebben az elismerésben. Ebben az esztendőben a Subaru erőforrása a legmagasabb pontszámot kapta a szavazóktól. Subaru a megbízhatósági listán évek óta a vezető helyen áll Japánban az Outbacket év autójának választották! Német országban a SUV-ok között az elvontatható legnagyobb tömeget az Outback mozdította el, megelőzve a Mercedes, BMW, Land Rover, stb. típusokat.

11 Németországban kategóriájában a Legacy az AWD autók között az 1. helyen végzett, megelőzve az Audi A4-et és A6-ot! Sport eredmények : 1991: harmadik lett a Subaru a Svéd ralin 1992: a Legacy 2. lett a Svéd Ralin és megszerezte a 2. és 6. helyet az angol RAC ralin. 1993: végre sikerült az első rali győzelmet megszerezni az Új Zélandi ralin. A kormánynál a később legendássá vált Colin McRae ült. Még ebben évben átvette a kisebb és agilisabb Impreza a Legacy helyét a ralin és rögtön a második helyet szerezte meg a finn ralin. 1994: a spanyol Carlos Sainz Subaru Impreza-val megnyeri az Akropolis, Új Zélandi és Brit ralit. A szezon végén a Subaru megszerezte a második helyet és 1997 között már az Imprezával háromszor nyert a Rali Világbajnokságon Colin McRae. Szereplésének első évében a Legacy öt A és egy N (széria) csoportos autóval vett részt a Szafari Ralin. A célba ért 10 autó közül egy A csoportos Legacy a 6. helyet szerezte meg, míg az N csoportos Legacy a 8. helyen ért célba - ezzel első lett kategóriájában és egyben az első N csoportos autó, amelyik valaha befejezte a Szafari Ralit. Ezt követően az N csoportban nem kevesebb, mint nyolcszor nyert a Subaru ezen a ralin Carlos Sainz Impreza 1995 Colin McRae 1996 Colin McRae VB arany 3 egyéni abszolút VB (WRC) cím: 2001-ben Richard Burns, 2003-ban Petter Solberg és 2003-ban N csoportos világbajnok (PWRC) lett Toshihiro Arai. Emil Frey AG. Ahhoz, hogy Európában is elterjedjen a Subaru, ez az addig nálunk alig ismert típus, egy kereskedőhálózatra volt szükség, amely Japánból importálta az autókat. Elsősorban a svájci Emil Frey AG. vállalta magára ezt a feladatot. A Subaru történetéhez ezért szorosan hozzátartozik az Emil Frey kereskedőhálózat kialakulásának a története is.

12 Emil Frey lelkes szerelő volt, sikeres motorversenyző és széles látókörű vállalkozó. 26 éves korában Zürichben önálló lett, autószerelő műhelyt nyitott. Az ügyfelei becsülték a kötelességtudását, szaktudását és szorgalmát. A recept a sikeréhez, az ügyfelek iránti elkötelezettsége volt ez mind több ügyfelet hozott, az üzlet jól ment, így tudott terjeszkedni. Gondolata mindig a motorkerékpár és az autó körül forgott. Ami már akkor, 1924-ben jó volt az üzletnek, érvényes a mai napig is az Emil Frey Csoportnál. Az elmúlt 84 évben az Emil Frey műhelyből ismert autókereskedelmi hálózat épült ki, és importálója lett hat különböző terméknek és márkának, hat országban. A központi vállalkozás az autókon kívül foglalkozik még bank és finanszírozási ügyekkel, üzemi- és hajómotorokkal, alkatrészraktárakkal és haszongépjármű-karosszériagyárat üzemeltet. Egy kis történelem dióhéjban: 1920 Emil Frey autószerelőként dolgozott Zürichben 1924-ben az Emil Frey AG céget Emil Frey alapította Zürichben motorkerékpárok eladására és javítására. Angol motorkerékpárok 1926-ból 1926-tól a cég angol motorkerékpárok és autóalkatrészek hivatalos gyári képviselete 1928 Horch és Ford forgalmazása

13 1931-től megkezdték angol gépkocsik (Wolsley, SS-Swallow (a későbbi Jaguár), Austin és a Singer típusok) importját. 1935: A cégcsoport alapítójának Emil Frey Úrnak a levele:

14

15 1952-ben a cég megnyitotta hatalmas import-központját Safenwillben 1967-ben az elsők között jelenik meg Európában, mint a japán Toyota típus vezérképviselete ben a legnagyobb használt gépkocsi-centrumot építik fel Safenwillben ben megalakult a British Leyland Switzerland a legnagyobb márkákkal: Mini, Austin, Morris, MG, Triumph, Rover, Land Rover, Jaguar, Daimler. A cég dolgozóinak létszáma ekkor elérte a 830 főt. 1971: Sorban nyitják meg az Emil Frey autószalonokat. Ennek állomásai: Genf, Lausanne, Nyon, Sion, Marly, La Chaux-de-Fonds. Franciaországban Emil Frey autószalon nyílik, amely Toyota értékesítéssel foglalkozik ben Safenwillben megnyílt a Toyota Import Centrum. Évi 40 ezer autó forgalmazását érik el : Újabb vezérképviseletek: az amerikai Chrysler és a japán Subaru ben Németországban Subaru típusú gépjárművek értékesítését kezdte meg az Emil Frey-csoport : Országos garázshálózatot építenek ki: Zürich-Nord, Genf, Délices, Münchenstein, St. Gallen, Schlieren, Dietikon, Luzern-Littau, Bern től az Aston Martin cég importképviseleteként is megjelennek ban az újjáalakult Chrysler Jeep Switzerland a Chrysler és a Jeep modellek teljes választékát kínálja a svájci vevőkörnek. A cég létszáma elérte az 1530 főt.

16 1992: A svájci gépjárműimport 15%-át tartja kézben az Emil Frey vállalatcsoport. Számos leányvállalatot alapítanak, így Németországban, Franciaországban (Subaru), Csehországban, majd eljutnak Magyarországra. 1993: Csehországban Subaru vezérképviselet nyílik. 1993: Magyarországon megalakul az Emil Frey autókereskedés 1994: Németországban megkezdődik a Proton gépkocsik forgalmazása 1996: Magyarországon forgalmazni kezdik a Subarut. 1996: Csehországban a Toyota értékesítése veszi kezdetét. 1998: Toyota/Lexus márkakereskedés nyílik Németországban. 1999: Daihatsu, Hyundai Franciaországban; Subaru Lengyelországban; valamint az SG Holding AG + Co. KG kezdi meg tevékenységét Németországban Ford, Jaguar, Land Rover, Aston Martin, Volvo, Hyundai, Fiat, Lancia, Alfa Romeo márkaképviseletekkel. 2000: Németországban megjelenik az Isuzu. 2002: Csehországban Lexus gépjárműveket is értékesítenek. 2003: Németországban megkezdődik a Mazda gépkocsik forgalmazása. Magyarországon: ben az Autóker forgalmazott néhány Subaru Legacyt és a hat személyes kisbuszt, a Liberot ben Svájcban az akkori Magyar Nagykövet Hajdú János együtt vacsorázott Frey Úrral. Szó szót követett, majd felmerült az ötlet, miért nincs Magyarországon Emil Frey érdekeltség. Hajdú Úr intézkedett, felhívta telefonon az akkor Malévnál dolgozó barátját Sávos Lajos Urat, hogy fontos megbeszélésük lenne. Ennek a megbeszélésnek az eredménye lett, hogy Sávos Lajos irányításával megalakult a Magyarországi Emil Frey Csoport az Emil Frey Magyarország Kft a Mogyoródi úton. Sávos Lajos jelenleg a Felügyelő Bizottság elnöke, irányításával sokat fejlődött a létesítmény, új épület nőtt a régi mellett, a régi is megújult. Üzleti filozófiájának alapelve: a vásárlók kiszolgálása nem az autók eladásával ér véget igazán csak akkor kezdődik! 1993-ban kezdte meg működését Budapesten az Emil Frey-csoport, amely kezdetben Toyota kiskereskedelmi értékesítéssel majd a Chrysler, Jeep márka vezérképviseletével foglalkozik. Az Emil Frey Magyarország Kft. székhelye: 1149 Budapest, Mogyoródi út 32.

17 1994-ben Magyarországon az Emil Frey Csoport megkapta a Chrysler és Jeep márkák országos vezérképviseleti jogát és 2000 között Magyarországon Proton típusú gépjárműveket értékesítettek ben Magyarországon is megkezdődött a Subaru típusú gépkocsik nagy- és kiskereskedelmi értékesítése. 2003: Magyarországon fennállásának 10. évfordulóját ünnepli az Emil Frey Csoport 2005: Új épületet húznak a régi mellé, ide telepítették a Mitsubishi gépjárművek importját, kiskereskedelmi értékesítését és szerviz ellátását. 2008: Magyarországon ünneplik a Magyarországi Emil Frey fennállásának 15. évfordulóját, melyen a Svájci nagykövet is részt vett. De térjünk vissza a Subaru fejlődéséhez, ahol abbahagytuk, 1958-hoz tól indult az első sorozatgyártású Subaru, ami kedvező ára és kedves formája miatt azonnal sláger lett. Kerekded formája miatt a 360-ast Katicabogárnak nevezték el. A 385 kg súlyú sikeres autót 1970-ig gyártották a futószalagon. A legkisebb Sambar 1961-től a 360-as alapján konstruálták és nem sokkal később az új változatát a Sambar Light Van mutatták be. A Subaru 360-as alapjaira épülő kisteherautó kényelmesen és pontosan vezethető volt, és ez kínálta akkoriban kategóriájában a legnagyobb és legalacsonyabb rakodóterületet. Mivel városokban, a szűk kanyarokban is könnyedén tudott befordulni hamar az egyik legkedveltebb kisteherautóvá vált. Hamarosan követte a Sambar Light Van, ami már személyszállításra is alkalmas volt - ezzel vonult be a Subaru a személygépjárművek piacára. Az első frontmeghajtású a Subaru től került szériagyártásba. USA-ba az export 1968-ban a Subaru of America Inc. társaság révén indult el. Ezzel az autóval kezdődött a Subaru és a boxermotor története, amit akkor még elsőkerékhajtással kombináltak.

18 1969-ben máris követte az 1000-t az FF-1, úgy, mint a 360-t az R-2. Ezt az autót egy új korszakra tervezték. Az R-2 kislimuzin teljesítménye kitűnő volt még autópályákon is, melyeket egyre nagyobb számban építettek szerte Japánban. Az autó jól viselte a rossz minőségű utakat, itt is kiváló menettulajdonságokkal rendelkezett. A Subaru 360-as fejlesztésekor szerzett tapasztalatokat nagyon jól hasznosították ennél a négy személy számára kényelmes kisautónál Szeptember. A Leone Station Wagon 4WD kívülről és belülről nem különbözött a fronthajtású testvérétől. De az előbbi kapcsolható négykerékhajtású volt, ahol a motorerő egy részét a hátsó tengelyhez irányította, a Leone egy mechanikus kapcsolóval, a hátsó tengellyel merev kapcsolatot létesített egy karmos kuplungon keresztül az első állandóan hajtott első tengellyel. Ezzel a gk. viselkedése érezhetően stabilabb lett, a vonóerő határtalanul megváltozott Technikai adatok hossz/ szél / magasság: Súly: Motor: Furat x Löket: Térfogat: Subaru Leone Station Wagon AWD 3995mm x 1500mm x 1385mm 855 kg Vízhűtése négyhengeres-boxermotor EA63S 85 mm x 60 mm 1361 ccm sürítés: 8,5 : 1 Max. teljesítmény: 53 kw / 72 LE 6.400/min Max. forg. nyomaték: 10,2 kg-m/3.000 min = 100,06 Nm / 3.000/min Váltó: Meghajtás: Első futómű Négyfokozatú kéziváltó Kapcsolható négykerékhajtás; mechanikus kapcsolású fix kapcsolatú körmös kuplung az állandó meghajtású első tengelyről a hátsóra. Önálló kerékfelfüggesztés McPherson-

19 Hátul rendszer Önálló felfüggesztés ferde lengő karokkal A 70-es évek új típusokat hozta, úgymint a Rex Modellek, Leone Coupe, a Leone 4WD Station Coupe, és a Brat. A Brat a Leone 4WD Station Wagen alapjaira épült és mint Pikup az amerikai piacra készült. A nyolcvanas évek sokféle új modelleket hoztak : a kompakt Justytól az először at USA-ban bemutatott XT 4WD Sportcoupe, az akkori világrekord 0,29 cw értékű légellenállással, 1983-ban az összkerékhajtásos kompakt kisteherautó (Japánban Domingo néven). Ez volt az első japán autó elfordítható és lehajtható ülésekkel, ennek köszönhetően ez a 6 személyes jármű kiválóan alkalmas volt mind személy- mind teherszállításra. A későbbi Legacy (1989), mely mint sedan és kombi mutatkozott be, ez volt a Japán Konszern legsikeresebb évtizede. A 90-es évek közepén a FIA Rally-Világbajnokságon (WRC) a Subaru nagy sikerrel mutatkozott be és 1997 között a Legacy háromszor nyert a Rally Világbajnokságon. Ezenkívül a Legacy és az Impreza számos sikereket ért el az autósportban. A 90-es év a sportos Impreza mellett kiadták az XT 4WD Sportcoupe utódját, az SVX GT luxussportkocsit-t, valamint a Vivio kisautót. Mindkét modell természetesen, -hogyan is lehetne másképp-, állandó összkerékhajtással rendelkezett.

20 1990-ben a Subaru egy új oldaláról is be akart mutatkozni. Ez a próbálkozás a Formula I. csoportban a Motori Moderni projekt volt. Sajnálatos módon a Subaru Motori Moderni ideje korán véget ért. A gyár a Coloni istállónak szállította 12 hengeres boxer motorjait, mellyel a 1990-es USA Nagydíjon debütáltak. A 3,5 l-es 600 LE motor nem volt elég az időlimit teljesítésére. Bertrand Gachot nem jutott be a versenyre az időmérőn (107%-os szabály). Ugyanez történt Brazíliában, San Marino-ban, és Kanadában. Nem meglepő módon a projektet törölték röviddel ezután

Piac Technika Értékesítés Promóció Egészség Jog

Piac Technika Értékesítés Promóció Egészség Jog opedelec! Piac Technika Értékesítés Promóció Egészség Jog Áttekintő CÉL CÍMZETTEK FORMÁTUM FELÉPÍTÉS A GoPedelec kézikönyv bevezetést kíván nyújtani a pedelecnek a társadalom és a gazdaság számára nyújtandó

Részletesebben

MF5400 JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG

MF5400 JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG LE MF5400 125-145 Nagyobb teljesítmény, több lehetőség, nagyobb termelékenység Új kínálati paletta a közepes teljesítménykategóriában 5 modell: 125 145 LE JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1

TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1 TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1 7 %-KAL NŐ IDÉN A GLOBÁLIS AUTÓPIAC ------------------------------------------------------ 1 ÚJRA

Részletesebben

Fendt 200 Vario V/F/P

Fendt 200 Vario V/F/P Fendt Vario V/F/P Vario Fokozatmentes hajtóművel A Fendt speciális traktorok nagy múltra tekintenek vissza, nevük egyet jelent a megbízhatósággal, gazdaságossággal és értékállósággal. Lehet ezt még tovább

Részletesebben

Garantált minőség, élvezetes percek. Illy caffé: a tökéletes presszókávé. Profinet: Önnel fejlesztettük. 100 000 lóerő féken tartva

Garantált minőség, élvezetes percek. Illy caffé: a tökéletes presszókávé. Profinet: Önnel fejlesztettük. 100 000 lóerő féken tartva Omron magazin 2008 Garantált minőség, élvezetes percek Illy caffé: a tökéletes presszókávé A kiváló minőségű, légmentesen zárt kávésdobozok három évvel tovább őrzik meg az aromát A 8. oldalon megtudhatja,

Részletesebben

Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. példánya. 2011/5. hét (január 31. február 6.)

Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. példánya. 2011/5. hét (január 31. február 6.) Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. példánya 2011/5. hét (január 31. február 6.) TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1 25 %-OS HAZAI

Részletesebben

JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG

JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG 270-370 LE 8600 Erőteljes jövő a gazdálkodásban 5 modell 270-től 370 LE-ig JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG Pontosan olyan, amilyennek egy traktornak

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK -------------------------------------------- 1 SZABÁLYOZÁS, JOG ---------------------------------------------- 8

TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK -------------------------------------------- 1 SZABÁLYOZÁS, JOG ---------------------------------------------- 8 TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK -------------------------------------------- 1 UNIÓS ÁTLAGÁRON KAPHATÓ HAZÁNKBAN ÚJAUTÓ ---------------------------------1 10 %-KAL CSÖKKENT A LÍZINGCÉGEK SZERZŐDÉSKÖTÉSE

Részletesebben

29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására?

29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására? 29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására? A közúti forgalomban mindenütt szükség van sebességkorlátozásra. A jelenleg közlekedő gépjárművek

Részletesebben

INFORMÁCIÓK A MEZŐGAZDASÁGBAN DOLGOZÓKNAK. Ami 19%-kal kevesebb, az bizony TÖBB

INFORMÁCIÓK A MEZŐGAZDASÁGBAN DOLGOZÓKNAK. Ami 19%-kal kevesebb, az bizony TÖBB INFORMÁCIÓK A MEZŐGAZDASÁGBAN DOLGOZÓKNAK 2014. JÚNIUS A CLAAS ÉS AZ AXIÁL KFT. KÖZÖS MEZŐGAZDASÁGI MAGAZINJA A jövő mezőgépészei CLAAS TUCANO-n tanulnak 8. oldal Ami 19%-kal kevesebb, az bizony TÖBB A

Részletesebben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Budapesti Műszaki Főiskola Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Szakdolgozat Készítette: Tóka Norbert Műszaki menedzser Belső konzulens: Kőszeghy Béla Külső

Részletesebben

KÖZLEKEDÉS ÉS TÁRSADALOM

KÖZLEKEDÉS ÉS TÁRSADALOM KÖZLEKEDÉS ÉS TÁRSADALOM A projekt címe: Egységesített Jármű- és mobilgépek képzés- és tananyagfejlesztés A megvalósítás érdekében létrehozott konzorcium résztvevői: KECSKEMÉTI FŐISKOLA BUDAPESTI MŰSZAKI

Részletesebben

AZ AMERIKAI TRANSZNACIONÁLIS TÁRSASÁGOK ÉS AZ ÚJ GAZDASÁG

AZ AMERIKAI TRANSZNACIONÁLIS TÁRSASÁGOK ÉS AZ ÚJ GAZDASÁG Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem AZ AMERIKAI TRANSZNACIONÁLIS TÁRSASÁGOK ÉS AZ ÚJ GAZDASÁG Ph.D. értekezés Székely-Doby András Budapest, 2003 Székely-Doby András: Az amerikai transznacionális

Részletesebben

kékvilág A tanulás soha nem ér véget Stratégiák, tippek és új megközelítések Inspiráció Az agyad te magad vagy Interjú Manfred Spitzer professzorral

kékvilág A tanulás soha nem ér véget Stratégiák, tippek és új megközelítések Inspiráció Az agyad te magad vagy Interjú Manfred Spitzer professzorral kékvilág 2011.4 Inspiráció Az agyad te magad vagy Interjú Manfred Spitzer professzorral Biztonság Rázva, nem keverve Az Aston Martin V8 motorblokkalaptestek biztonságos leválasztása Hatékonyság A tubusra

Részletesebben

A Beiersdorf és a Nivea története

A Beiersdorf és a Nivea története A Beiersdorf és a Nivea története A hivatásos gyógyszerész Dr. Oscar Troplowitz mindig is pontosan tudta, mit akar: kifejleszteni egy magas minőségű terméket, amelyet mindenki megengedhet majd magának.

Részletesebben

Europ Assistance Magyarország Kft. tevékenységének és piacának bemutatása, stratégiai elemzése

Europ Assistance Magyarország Kft. tevékenységének és piacának bemutatása, stratégiai elemzése BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Külgazdasági szak Nappali tagozat Nemzetközi marketing szakirány Europ Assistance Magyarország Kft. tevékenységének és piacának bemutatása, stratégiai

Részletesebben

Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással

Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással összefüggésben is szükségessé váló díjszedés megoldására

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ VASÚTI KÖZLEKEDÉSPOLITIKÁJA ÉS A MÁV RT.

AZ EURÓPAI UNIÓ VASÚTI KÖZLEKEDÉSPOLITIKÁJA ÉS A MÁV RT. BGF KKFK Elektronikus Könyvtár Az elektronikus könyvtár teljes szövegű dokumentumokat tartalmaz biztosítva a szabad Információ-hozzáférést. A szerzői és egyéb jogok a dokumentum szerzőjét/tulajdonosát

Részletesebben

local TCO: Mi rejtőzik a jéghegy csúcsa alatt? Magyarország 18 Rendszerintegrátor találkozó 12 Az energiamegtakarítás új útjai

local TCO: Mi rejtőzik a jéghegy csúcsa alatt? Magyarország 18 Rendszerintegrátor találkozó 12 Az energiamegtakarítás új útjai Magyarország 12 Az energiamegtakarítás új útjai 18 Rendszerintegrátor találkozó TCO: Mi rejtőzik a jéghegy csúcsa alatt? 08 ügyvezetői üzenet 2 ügyvezetői üzenet 3 KEDVES OLVASÓ! Örömmel számolhatok be

Részletesebben

A magyar kis-közepes vállalatok. innovációs képességének fejlesztése

A magyar kis-közepes vállalatok. innovációs képességének fejlesztése MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG A magyar kis-közepes vállalatok innovációs képességének fejlesztése A tanulmány elkészítését az Oktatási Minisztérium Kutatás-Fejlesztési Helyettes Államtitkársága támogatta

Részletesebben

140-255. Erő, teljesítmény és hatékonyság díjnyertes gépek a Massey Fergusontól

140-255. Erő, teljesítmény és hatékonyság díjnyertes gépek a Massey Fergusontól LE 7600 140-255 Erő, teljesítmény és hatékonyság díjnyertes gépek a Massey Fergusontól JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ POZÍCIÓ MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG Okkal díjnyertes Az MF

Részletesebben

Közvetlen értékesítés az Európai Unióban, illetve a magyarországi Zepter Kft. sorsa az Európai Unióba lépés után...5 I. A közvetlen értékesítés...

Közvetlen értékesítés az Európai Unióban, illetve a magyarországi Zepter Kft. sorsa az Európai Unióba lépés után...5 I. A közvetlen értékesítés... Közvetlen értékesítés az Európai Unióban, illetve a magyarországi Zepter Kft. sorsa az Európai Unióba lépés után...5 I. A közvetlen értékesítés...5 1.1. Bevezetés...5 1.2. Mi a közvetlen értékesítés?...7

Részletesebben

AZ Ú IS FEDEZZE FEL AZ

AZ Ú IS FEDEZZE FEL AZ AZ Ú IS AZ Ú IS TARTALOM AZ Ú IS Bevezetés 04-07 Menetdinamika 08-09 L-Finesse 1 0-1 1 Luxuskivitelű Utastér 1 2-1 5 Modern megoldások 1 6-1 7 Full Hybrid 1 8-2 1 V6 kifinomultság 22-23 F SPORT 24-25

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KOMMUNIKÁCIÓ- ÉS MÉDIATUDOMÁNY SZAK Nappali tagozat Public relations szóvivői szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KOMMUNIKÁCIÓ- ÉS MÉDIATUDOMÁNY SZAK Nappali tagozat Public relations szóvivői szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KOMMUNIKÁCIÓ- ÉS MÉDIATUDOMÁNY SZAK Nappali tagozat Public relations szóvivői szakirány A COCA-COLA HBC MAGYARORSZÁG KFT. ÉS A PEPSICO FÁÜ ZRT.

Részletesebben

Az illusztrációkon olyan kiegészítő felszereltségek és tartozékok is láthatóak, amelyek nem képezik az alapfelszereltség részét.

Az illusztrációkon olyan kiegészítő felszereltségek és tartozékok is láthatóak, amelyek nem képezik az alapfelszereltség részét. M-osztály. Von zerő. Az állandó magabiztosság azt jelenti, hogy a jelen kihívásainak éppúgy meg kell felelni, mint a jövőben várhatóknak. Az új M-osztállyal az SUV-k történetének új fejezetét írjuk. Egy

Részletesebben

CSALÁDI FESZTIVÁL PROGRAMFÜZET 2015. HUNGARORING 2015. május 16. Jubileum magyar szívvel. Ingyenes belépőért regisztráljon a www.legendak.com oldalon!

CSALÁDI FESZTIVÁL PROGRAMFÜZET 2015. HUNGARORING 2015. május 16. Jubileum magyar szívvel. Ingyenes belépőért regisztráljon a www.legendak.com oldalon! CSALÁDI FESZTIVÁL PROGRAMFÜZET 2015 HUNGARORING 2015. május 16. Ingyenes belépőért regisztráljon a www.legendak.com oldalon! Csúcson az OPEL Akár bruttó 3 999 000 Ft-ért* opel.hu IntelliLink információs

Részletesebben

A DIAGEO BELSŐ PR TEVÉKENYSÉGÉNEK SZEREPE ÉS HATÁSA A DOLGOZÓK ÖSZTÖNZÉSÉRE, IDENTITÁSUK NÖVELÉSÉRE

A DIAGEO BELSŐ PR TEVÉKENYSÉGÉNEK SZEREPE ÉS HATÁSA A DOLGOZÓK ÖSZTÖNZÉSÉRE, IDENTITÁSUK NÖVELÉSÉRE 1 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Marketing szakirány A DIAGEO BELSŐ PR TEVÉKENYSÉGÉNEK SZEREPE ÉS HATÁSA A DOLGOZÓK ÖSZTÖNZÉSÉRE, IDENTITÁSUK

Részletesebben

A SIKERES KISVÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA

A SIKERES KISVÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Gazdaságdiplomácia és nemzetközi menedzsment szak Nappali tagozat Szakdiplomácia szakirány A SIKERES KISVÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA AZ MTM AUTÓSISKOLA

Részletesebben

Mag. Elmar Wieland. Sikeres konferencia 7. oldal. Air cargo bázis Budapesten 31. oldal. Székesfehérvári raktáravató 32. oldal

Mag. Elmar Wieland. Sikeres konferencia 7. oldal. Air cargo bázis Budapesten 31. oldal. Székesfehérvári raktáravató 32. oldal szállítmányozás fuvarozás logisztika vám informatika XIX. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2011. NOVEMBER Sikeres konferencia 7. oldal Air cargo bázis Budapesten 31. oldal Székesfehérvári raktáravató 32. oldal Mag. Elmar

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA VERSENYTÁRSELEMZÉS ÉS HELYZETJELENTÉS AZ ONLINE MAGYAR BANKSZEKTORRÓL 2009. Konzulens: Dr.

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA VERSENYTÁRSELEMZÉS ÉS HELYZETJELENTÉS AZ ONLINE MAGYAR BANKSZEKTORRÓL 2009. Konzulens: Dr. MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA VERSENYTÁRSELEMZÉS ÉS HELYZETJELENTÉS AZ ONLINE MAGYAR BANKSZEKTORRÓL 2009 Konzulens: Dr. Kandikó József Főiskolai tanár Online marketing 2009 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...

Részletesebben