Története, bemutatása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Története, bemutatása"

Átírás

1 Története, bemutatása Gyűjtötte, írta: Déry Péter 2008

2 Mint oly sok más sikertörténet, a Subarué is egy ember víziójaként kezdődött. Chikuhei Nakajima / / egy gazdálkodó fia, elvégezte a Tengerészeti Akadémiát, ezután tengerészetnél dolgozott. Miután hallott a Wright testvérek első repüléséről, attól kezdve az álma a repülés lett. Ettől indíttatva 1917-ben kilépett a munkahelyéről és megalapította a saját cégét, a Tokyotól 70 km-re északra fekvő Gunmában, -ahol ma a Subaru gyár áll-, a Repüléskutatási Laboratóriumot ( Aircraft Research Laboratory ) / Aircraft Research Laboratory, 1917 Chikuhei Nakajima / Ez a kisüzem hamarosan - már új néven, mint Nakajima Repülőgépgyártó Kft.-, Japán vezető repülőgyártó üzemévé nőtte ki magát ben a II. Világháború befejeztével a repülőkre már nem volt szükség, ezért ennek a vállalkozásnak is valami új profilt kellett választania. Az addig fel nem használt alkatrészekkel valamit kezdeni kellett, így a repülőgépek megmaradt hátsó kerekeiből robogókat kezdtek gyártani, ami nagyon sikeres volt, mivel a háború befejeztével nagy szükség volt járművekre. Ettől kezdve Fuji Sangio Co. Ltd. néven, a gyár első sikereit robogók előállításával érte el. A sorozatgyártásban készült Rabbit-S1 robogójukkal jóval a híres Vespák előtt megjelentek a piacon.

3 Így nézett ki az 1946-ban megjelent Rabbit S-1, ami a repülők hátsó kerekein gurult, léghűtéses 125 ccm-es motorja 2 LE-t adott le 3000 percenkénti fordulaton. A kis járművet nagyon gyorsan megszerették, mivel a mozgékonysága és kedvező fogyasztása a nehéz háború utáni időkben éppen jókor jött ben Fuji Sangio jogi okok miatt feloszlott 12 részre, de három évvel később 1953-ban ebből öten megalapították a Fuji Heavy Industries Ltd. -t: amely a Motorroller készítő Fuji Kogio, a motorgyártó Omiya Fuji Kogyo, a repűlőgépgyártó Utsunomiya Sharjo, a Tokyo Fuji Sangyo cég, amely generátorok, villamosok, buszok eladásaiért felelős és a Fuji Jidosha részvállalkozásokból állt össze. Az utoljára említett vállalat a Fuji Jidosha, buszkarosszériák előállítása mellett végül ben megtervezte és előállította a konszern első autóját a P-1-et. Végül is financiális okok miatt ez az autó nem került sorozatgyártásra. A Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI) első elnökének, Kenji Kitá-nak határozott nézetei voltak az autókkal kapcsolatban. Ha valaki autót akar építeni, egyedülálló autót építsen." A japán autóknak japán neve legyen". Mr. Kita szenvedélyesen akart személyautót gyártani, és ő lelkesedett leginkább a cég első személyautó prototípusáért, az 1954-es P-1-ért. Mr. Kita javaslatokat kért a cégen belül a P-1 elnevezésére, de egyik ötlet sem tetszett neki. Végül, Mr. Kita a szívében csendesen ápolgatott jól csengő japán nevet adta az autónak - Subaru. A Subaru a Bika (Taurus) csillagkép egyik csillaghalmazának neve. Csillagai közül hat szabad szemmel is látható, de kb. 250 kékes színű csillaga csak távcsővel. Nyugaton a halmazt Fiastyúknak nevezik, melynek neve Kínában Mao, Japánban pedig Subaru ( vezérel" vagy összegyűjt"). Japánban még Mutsuraboshi ( hat csillag") néven is ismeretes, mely néven gyakran az igen régi japán dokumentumokban, mint pl. a Kojiki-ben és a Manyosyu-ban, valamint az irodalomban, mint a Makura-no-soshi-ban említik. Mondhatjuk, hogy ez ősidők óta a japánok egyik legkedveltebb csillaghalmaza. Érdekességkén az FHI hat cég összeolvadásaként jött létre, így látható, hogy a Subaru valóban találó név. A globális gépjárműpiac kialakulásával sok gyártó egyszerű közlekedési eszközként szolgáló autókkal jelent meg. Azonban a Subarunál nem feledkeztek el az autótervezés elengedhetetlen eleméről, a vezetés valódi élvezetéről. Innovatív és kreatív technológiák alkalmazása révén a Subaru következetesen olyan autókat gyárt, amelyek fokozzák a vezetés örömét. Az aktív vezetés, aktív biztonság" fogalma magába foglalja ezen elv lényegét. Az autóvezetők az automobilizmus kezdetétől szeretik az autózást, amelyet a fokozatosan kifinomultabbá váló autóik nyújtottak. Ez az élvezet az aktív vezetés" lényege, alapvetően különbözik a sebesség vagy a veszély felelőtlen hajszolásától. A Subaru autók vezetésének élményét sokkal inkább az autó teljes uralhatóságának érzete kelti a vezetőben.

4 Ezt azáltal érték el, hogy a Subaru autók tervezésének és dizájnjának középpontjába helyezték az ergonómiát, az emberközpontú tervezés tudományát Ez az 1500-as volt az első könnyű, önhordó karosszériás autó Japánban. Az első keresztlengő karos önálló kerékfelfüggesztésű. csavarrugós és dupla hatású olajos lengéscsillapító különleges úttartást és magas komfortot adott az autónak, hátul merevtengelyt kapott 3 lapú rugóval és ugyanúgy duplahatású lengéscsillapítót. Financiális meggondolásból nem került sorozatgyártásba, de a későbbi modellekbe már beépítették ezeket a fejlesztéseket. Karosszeria Hossz: 4235 mm Szél.: 1670 mm Magasság: 1520 mm Súly: 1178 kg P-1 (Subaru 1500) Motor Vízhűtésesr 4-ütemű-4-Zylinder OHV Furat x Löket: 79.4 x 75.0 mm Hengerűrtartalom: 1485 ccm Kompresszio: 7.2:1 Max. Telj. 55 LE 4400/min Max. Forgatónyomaték: 11 mkg bei 2700/min Futómű Elöl: Önálló kerékfelfüggesztés keresztlengőkaokkal Hátul: Merevtengely laprugókkal 360-as. Ez volt az első szériában gyártott Subaru, bár abban az időben az emberek többsége nem engedhetett meg magának egy autót. A Subaru kihasználta a repülőgépgyártásban szerzett tapasztalatát, így készülhetett el ez a könnyű, de stabil szerkezetű négyüléses, négykerekű miniautó, ami Japán autótörténelmében mérföldkőnek bizonyult. Kerek formája miatt hamar ráragadt a katicabogár becenév. A közkedvelt jármű gyártását 11 év forgalmazás után 1970-ben állították le Ettől kezdve a vezetői környezet minden részlete, az ülés formájától a kerékfelfüggesztésig, a vezető szempontjainak figyelembevételével készül. Miközben csökkentik a kellemetlen zajokat és vibrációkat, az autót úgy hangolják be", hogy a vezető folyamatosan kapjon visszajelzést az út és az autó állapotáról. Ezzel párhuzamosan az aktív biztonság" magába foglalja az autógyártóknak a baleset megelőzésére vonatkozó törekvését. A normál körülmények között a vezető akaratának engedelmeskedő autónak veszélyhelyzetekben is képesnek kell lennie a precíz reagálásra, hogy lehetővé tegye a balesetek elkerülését.

5 Így az autó jó irányíthatósága nem csak vezetési élményt jelent, hanem biztonságot is. Ezt a törekvést nevezzük aktív biztonságnak. A Subaru vezette az autóipart a biztonságra törekvés felé azzal, hogy elsőkerékhajtású autókat fejlesztett akkor, amikor a hátsókerékhajtás volt a szokásos. A Subaru volt Japánban az első a kiváló menetstabilitást biztosító technológiai újdonság, az elsőkerékhajtású autók tömeggyártásában. Később a Subaru rátért az összkerékhajtású autók gyártására, ismét újra definiálva az elfogadott autóépítési elveket. 1965: A Subaru 1000, Japán első elsőkerékhajtásos autója Ezzel az autóval kezdődött a Subaru és a boxermotor története, amit akkor még elsőkerékhajtással kombináltak. Más gyártók a hátsókerékhajtásnál maradtak vagy az elsőkerékhajtást aszimmetrikus hajtással kombinálták, aminek olyan nyilvánvaló hátrányai voltak, mint a nehézkes váltás és a vibráció. A Subaru a boxermotorok mellett kötelezte el magát, mivel ezek a motorok a repülőgépgyártásban már bizonyítottak. Ez a megoldás ennél az autónál szimmetrikus hajtáselrendezéshez és kitűnő egyensúlyhoz vezetett szeptemberében vezette be a Subaru - a világon elsőnek- a gyári személyautó gyártásban az összkerékhajtást. Japánban elsőnek jöttek ki az első kerék meghajtással, innen már csak egy lépés volt a négykerékhajtás kifejlesztése. A Subaru Leone Station Wagon 4WD szériában gyártott kapcsolható négykerék hajtásával kezdődik az új meghajtási éra. Azóta a Subaru világszerte jóval több, mint nyolc millió összkerék meghajtású személygépkocsit épített, ezzel vitathatatlanul piacvezető ebben a szegmensben. A hatvanas évek kezdetéig egyértelműen a haszongépjárművek -nél használt fogalom volt az összkerékhajtás. Csak a katonai- vagy haszonjárművek és a terepjárók voltak négykerék hajtásúak. Ugyan a lehető legjobb megoldás volt a rossz terepviszonyok között a haladáshoz, mégis ezek a járművek túl lassúak voltak, nehezen fordultak és kompromisszum nélküliek a nehéz terepen. A 70-es években, ahogy a motorok egyre erősebbek és a járművek egyre gyorsabbak lettek, a négy meghajtott kerék elve egyre nagyobb hangsúlyt kap, ezzel a rendszerrel a megnövekedett motorteljesítményt kontrolláltan tudja az útra átvinni.

6 1972 A Subaru a Tohoku Elektric Supply Company ösztönzésére megépíti a világ első összkerékhajtású személyautóját Az összkerék meghajtás előnyei kézenfekvőek: a meghajtásrendszer maximális vonóerőt eredményez, a vonóerő nem befolyásolja a kormányzást, az AWD autó kiszámíthatóan, neutrálisan viselkedik. Hogy ezt a felismerést a gyakorlatba is átvigyék, az összkerékhajtás technológiájának egy kis lökésre volt szüksége. Ezt a lökést adta meg a Tohoku Elektric Supply Company, amely a japán félszigetet, Honshut látja el árammal. Télen a gyár dolgozói rendre elkéstek, vagy el sem jutottak a nagy hó miatt a munkahelyükre, amit megelégelt a gyár vezetősége. A cég igazgatója rábeszélte a Subaru vezetőit, hogy a tervezőgárdája állítson elő egy olyan autót, amellyel dolgozói a munkahelyükre télen is probléma nélkül és biztonságosan eljuthatnak. A Subaru kifejlesztette a Leone Station Wagon 4WD t, és ezzel előállította 1972 szeptemberében a világon az első négykerék hajtású személyautót. A 4WD Leoneval megoldották a hegyvidéki, havas tájon fekvő elektromos vállalat dolgozóinak a bejárási problémáit. Ezzel a Subaru Leone Station Wagon 4WD a világ legjobban eladható összkerékhajtású autója lett, és egyben csírája a Subaru összkerékhajtás technológiájának. Notabene: nyolc évvel a Leone Station Wagon 4WD megjelenése után egy délnémet autógyár 1980-ban az Ur-Quattro négykerékhajtású autóval jött ki 1972 szeptember: Az összkerékhajtás korszaka kezdődik Ha japán autókról beszélünk, mindenkinek a Honda, Mazda, Toyota jut eszébe, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk a Subarut sem. Ugyan ez Japán legkisebb autógyára, de az autó története során sok újdonságot hozott az autóiparnak. A Subaru autókat jelenleg csak Japánban gyártják, eltekintve 1-2 modelltől, amely Amerikában készül - mint a neve is mutatja pl. a Tribeca. A Subaru önálló, a Toyotának van némi érdekeltsége a gyárban. A Subaru a beszállított alkatrészeket folyamatosan ellenőrzi, ezért is tud ez a kis cég kiemelkedő minőségű termékeket előállítani és ezekben a nehéz időkben is talpon maradni. A Subaru a Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI) [Fuji Nehézipari Kft.] gépjármű részlege. Az FHI a megbízható technológián alapuló innovatív termékek sorát fejleszti ki részlegeiben, mint a Gépjármű részleg, a Repülési és Űrhajózási részleg, az Autóbusz és Előre Gyártott Ház részleg, az Ipari Termékek részleg, valamint a Szállítási és Ökológiai Rendszerek részlege. Az FHI szándéka kiváló minőségű termékek kifejlesztése, és az, hogy a XXI. században világszinten fontos tényezővé váljon. Az emberiség és a Föld jövőjének védelme érdekében az FHI az úttörő szerep vállalásával és a hagyományok tiszteletével egyéni jelleget sugárzó és sokat ígérő termékeket hoz létre.. A Subaru 1972-ben mutatta be a 4WD-s tömeggyártású személyautóját, amely az AWD autó előfutára volt. Abban az időben a 4WD-s gépkocsik általában terepjáró nehéz tehergépkocsik voltak. A 4WD rendszer személygépkocsiba építése forradalmi gondolat volt, amivel a Subaru célja az volt, hogy a legjobb legyen a világban az egyedülálló úttartásával és kitűnő vonóerő átvitelével. A következő években a Subaru folytatta eredeti AWD rendszere technológiájának finomítását, hogy magasabb szintű úttartási biztonságot és stabilitást érjen

7 el. Világszerte tetszéssel fogadták a Subaru AWD technológia terén elért eredményeit, azaz a nagysebességű autózás biztonsága érdekében produkált gyors előrehaladást, valamint úgy a kimagasló vezetésbiztonság, mint a kitűnő vezethetőség elérését. A Subarut ezen a téren a világ autógyártóinak vezetőjévé tevő AWD rendszerének alapja: a Subaru egyedülálló boxermotorja, az eredeti AWD hossz-szimmetrikus elrendezése a hosszirányban beépített boxermotorral, erőátvitellel, kardántengellyel és a lineárisan elhelyezett hátsó differenciálművel. Azt a motort nevezik boxermotornak, amelynél a hengerek laposan egymással szemben fekszenek. Ez az építési mód garantálja a motor kiegyensúlyozott járását, a magas fokú megbízhatóságot, valamint az alacsony súlypontot és ezzel az optimális menettulajdonságokat. Hogyan lehetséges az, hogy egy olyan vállalat, mint a Subaru úgy dönt, hogy egyes dolgokat következetesen máshogyan csinál? Egészen egyszerűen: mert a Subarunál nem a legolcsóbb, hanem a legjobb megoldást keresik arra, hogy jó autókat készítsenek. Ezért a Subaru tervezőgárdája egy olyan motorkoncepcióra bízták rá magukat, amely ma már csak a nagyon exkluzív német sportautóknál található meg. Bizonyára a légi közlekedéssel való kapcsolat miatt is, a boxermotorok személygépkocsikban történő alkalmazása a Subarunál régi hagyományokra tekinthet vissza. Jelenleg szinte minden Subaru modellnél megtalálhatók a boxermotorok. A 79 kw-osoktól (107 LE) a turbófeltöltéses 300 LE terjed a paletta. A boxermotor előnyei kézenfekvőek: a hengereknek az egymással szemben való elhelyezése miatt a dugattyúk mozgásakor

8 keletkező erők kioltják egymást. Az eredmény egy selymesen járó motor, amelynél szinte alig érezni vibrációt. De talán még fontosabb az a tény, hogy a boxermotorok nagyon alacsonyan fekszenek, és az azonos súlyú hengersorok miatt nagyon jól kiegyensúlyozottak. Ezáltal megvalósíthatóvá válik a mélyebb súlypont és a szimmetrikus futóműkoncepció. Mindezek az előnyök természetesen a Subaru menettulajdonságainak hasznára válnak. Ez az elrendezés az alacsony súlypontjával, kitűnő súlyelosztásával ideális az AWD rendszer számára, és lehetővé teszi a kimagasló vezetésbiztonsági és kitűnő vezethetőségi tulajdonságok, valamint a kiemelkedő aktív biztonság" elérését. Világosan fogalmazva, az erőátvitel elrendezéséből eredő tulajdonságok nem hasonlíthatók más berendezésekéivel, és ez az előny biztosítja a Subaru autók minden mást megelőző kitűnő stabilitását. A boxermotorok gyártása némileg költségesebb a Subaru számára (a két, elválasztott hengersor által lényegesen több alkatrész kerül felhasználásra, mint a hagyományos soros motoroknál), mégis ennek a koncepciónak a verhetetlen előnyei megérik a plusz költséget.

9 A többi autógyár soros vagy V-motorja esetén lehetetlen a hossz-szimmetrikus elrendezés szerkezeti kialakítása. A boxermotorokat a repülőgépgyártásban kezdték alkalmazni, ahol abszolút fontosságú volt a könnyű, nagyon tartós motorok beépítése. A Subaru 1965-ben az első japán tömeggyártású elsőkerékhajtású autóba, a Subaru 1000-be építette be a boxermotort. Azóta ez a technológia részévé vált a Subaru tradíciójának. Továbbá a Subaru egyedülálló AWD elrendezése olyan tulajdonságokat is eredményez, mint a kimagasló megbízhatóság, alacsony zajszint és relatíve alacsony fogyasztás, melyek elengedhetetlenek, hogy az AWD autók széleskörű népszerűségre tehessenek szert. A Subaru az AWD technológia vezetőjeként magára irányította a világ figyelmét. A Subaru AWD rendszereinek sorába tartozik az aktív nyomatékelosztós a VTD-AWD, a viszkokuplungos, központi differenciálzáras AWD és a viszkokuplungos állandó AWD. A Subaru jelenleg a Legacy, Outback, Impreza, Tribeca és Forester modelljeibe építi be a boxermotort és az AWD rendszert. Ezen túlmenően a Subaru AWD-s gépkocsijainak jellemzője a minden modellhez alapfelszereltségként biztosított négy csatornás blokkolásgátló (ABS). A Subaru volt az első japán autógyár, amelyik ABS-szel látta el AWD-s autóit. A Subaru innovatív AWD és ABS technológiái testesítik meg az aktív vezetés, aktív biztonság" koncepciót, és amelyek kivívták a Subaruk komoly hírnevét.. A Subaru tradicionálisan elkötelezte magát, hogy jelentős erőfeszítéseket tegyen az aktív biztonsági rendszerekkel ellátott autók kifejlesztése terén, azon kívül, hogy súlyt fektet a teljesítményre, kiemelkedő fontosságot tulajdonít a biztonságnak. Hogy a Subaru előtérbe helyezi a kerékfelfüggesztés tulajdonságainak a javítását a motorteljesítmény fokozásának hátrányára, példa erre az elkötelezettségükre. Továbbá nagy figyelmet fordítanak a passzív biztonságra, de az autógyárak számára az autóipar egyik legfőbb témája még mindig az aktív biztonság marad. Az alapvető vizsgálat ebben a tekintetben a gumiabroncs tapadására irányul. Míg sok új technikai javaslat és fejlesztés a vonóerő átadás javítására irányul, ezen fejlesztések többsége a motorra, a felfüggesztésre, a gumiabroncsokra, vagy az ezeket a rendszereket támogató eszközökre irányul. De van egy olyan megoldás, amely mindegyik fölé emelkedik, ami még gyakorlatiasabb és hatékonyabb, ez pedig az összkerékhajtás (AWD). Az alacsony súlypontot biztosító, könnyű, kompakt boxermotorral kombinált AWD a Subaru válasza az aktív biztonságra vonatkozó magas követelményeket támasztó, világszerte érvényes szabványokra. Bármilyen autó vonzereje a vezetése által nyújtott élményben gyökerezik, viszont a kizárólag a biztonságra koncentráló autó kevés élményt nyújt. Mivel a Subaru a vezetőknek szánja autóit, nagy figyelmet fordít az általa gyártott autók menettulajdonságaira. Ez egyben azt is jelenti, hogy kiemelt figyelmet fordít a biztonságra. A magas-szintű vezetési élményre törekvés kikényszeríti a biztonságot", ez a Subaru autógyártási filozófiájának gyökere.

10 A Subaru az autógyártás történetében sok változtatásban tekinthető az autózás úttörőjének.: 1. Japánban első az önhordó karosszéria, elsőkerékhajtás megjelenésével. 2. Első a világon a személyautóban alkalmazott 4WD-vel. 3. Első szériaautó a világon, amely 0.29 cw értékkel rendelkezett: XT 4WD Sportcoupe. 4. Egyedülálló Boxermotor- Symmetrikus AWD 5. Outback az első SUV 6. Első SUV kombi a Forester 7. SI-drive 8. Első dízel boxer előállítása Elért eredmények: Legacy széria kiadás gyorsasági világrekordja 80-as évek végén km 447 óra alatt 223,345 km/h ért el. Legacy kombival a világrekordot 1994 ben ezúttal Touring Wagon GT vel érték el, egy óra alatt az átlagsebessége 249,981 km/h, ezt egy tuning nélküli szériamodellel érték el. Outback minden idők eddig elért legjobb Crash tesztje1996-ban. A Japán bevezetés után kiválasztottak 2 Forestert a futószalagról és Indianapolisba szállították őket. A bukókeret, a speciális biztonsági öv és ülés beszerelésén túl megerősítették a felfüggesztést és speciális gumikat is alkalmaztak a rekordút alatt. Ezen kívül az autón minden változatlan volt az FIA szabályoknak megfelelően. Egymás után felküldték a két kocsit a pályára és 24 óra múlva az egyik- amelyik kevesebb boxkiállással teljesítette a távot - beállította kategóriája új világrekordját km/h-s átlagsebességgel. Angliában a Forester az év vontatója. Már csaknem tradícióvá vált, hogy minden új Subaru új világcsúccsal jelent meg ban az új Legacy Kombi Coloradóban egy lezárt útszakaszon a nagyszériás Kombi Világrekordot állította fel a turbófeltöltéses 2000 ccm kategóriában. 270,532 km/h sebességet tartott 1 km-en keresztül és visszafelé 1 mérföldet 270,047 km/ó csúcssebességgel tett meg. A jármű, néhány biztonsági módosítástól eltekintve teljesen megegyezett a Japánban forgalmazott szériamodellekkel. A legjobb erőforrás a 2,0 és 2,5 liter közötti kategóriában: Tokió, május 08. A Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI), a Subaru személygépkocsik gyártója, bejelentette, hogy 2,5 liter lökettérfogatú, négyhengeres, boxer elrendezésű turbómotorja idén elnyerte az Év motorja címet a 2,0 és 2,5 liter közötti kategóriában. A díjkiosztó ünnepséget május 7-én tartották a németországi Stuttgartban, a Motor Expón. A Subaru első ízben 2006-ban részesült ebben az elismerésben. Ebben az esztendőben a Subaru erőforrása a legmagasabb pontszámot kapta a szavazóktól. Subaru a megbízhatósági listán évek óta a vezető helyen áll Japánban az Outbacket év autójának választották! Német országban a SUV-ok között az elvontatható legnagyobb tömeget az Outback mozdította el, megelőzve a Mercedes, BMW, Land Rover, stb. típusokat.

11 Németországban kategóriájában a Legacy az AWD autók között az 1. helyen végzett, megelőzve az Audi A4-et és A6-ot! Sport eredmények : 1991: harmadik lett a Subaru a Svéd ralin 1992: a Legacy 2. lett a Svéd Ralin és megszerezte a 2. és 6. helyet az angol RAC ralin. 1993: végre sikerült az első rali győzelmet megszerezni az Új Zélandi ralin. A kormánynál a később legendássá vált Colin McRae ült. Még ebben évben átvette a kisebb és agilisabb Impreza a Legacy helyét a ralin és rögtön a második helyet szerezte meg a finn ralin. 1994: a spanyol Carlos Sainz Subaru Impreza-val megnyeri az Akropolis, Új Zélandi és Brit ralit. A szezon végén a Subaru megszerezte a második helyet és 1997 között már az Imprezával háromszor nyert a Rali Világbajnokságon Colin McRae. Szereplésének első évében a Legacy öt A és egy N (széria) csoportos autóval vett részt a Szafari Ralin. A célba ért 10 autó közül egy A csoportos Legacy a 6. helyet szerezte meg, míg az N csoportos Legacy a 8. helyen ért célba - ezzel első lett kategóriájában és egyben az első N csoportos autó, amelyik valaha befejezte a Szafari Ralit. Ezt követően az N csoportban nem kevesebb, mint nyolcszor nyert a Subaru ezen a ralin Carlos Sainz Impreza 1995 Colin McRae 1996 Colin McRae VB arany 3 egyéni abszolút VB (WRC) cím: 2001-ben Richard Burns, 2003-ban Petter Solberg és 2003-ban N csoportos világbajnok (PWRC) lett Toshihiro Arai. Emil Frey AG. Ahhoz, hogy Európában is elterjedjen a Subaru, ez az addig nálunk alig ismert típus, egy kereskedőhálózatra volt szükség, amely Japánból importálta az autókat. Elsősorban a svájci Emil Frey AG. vállalta magára ezt a feladatot. A Subaru történetéhez ezért szorosan hozzátartozik az Emil Frey kereskedőhálózat kialakulásának a története is.

12 Emil Frey lelkes szerelő volt, sikeres motorversenyző és széles látókörű vállalkozó. 26 éves korában Zürichben önálló lett, autószerelő műhelyt nyitott. Az ügyfelei becsülték a kötelességtudását, szaktudását és szorgalmát. A recept a sikeréhez, az ügyfelek iránti elkötelezettsége volt ez mind több ügyfelet hozott, az üzlet jól ment, így tudott terjeszkedni. Gondolata mindig a motorkerékpár és az autó körül forgott. Ami már akkor, 1924-ben jó volt az üzletnek, érvényes a mai napig is az Emil Frey Csoportnál. Az elmúlt 84 évben az Emil Frey műhelyből ismert autókereskedelmi hálózat épült ki, és importálója lett hat különböző terméknek és márkának, hat országban. A központi vállalkozás az autókon kívül foglalkozik még bank és finanszírozási ügyekkel, üzemi- és hajómotorokkal, alkatrészraktárakkal és haszongépjármű-karosszériagyárat üzemeltet. Egy kis történelem dióhéjban: 1920 Emil Frey autószerelőként dolgozott Zürichben 1924-ben az Emil Frey AG céget Emil Frey alapította Zürichben motorkerékpárok eladására és javítására. Angol motorkerékpárok 1926-ból 1926-tól a cég angol motorkerékpárok és autóalkatrészek hivatalos gyári képviselete 1928 Horch és Ford forgalmazása

13 1931-től megkezdték angol gépkocsik (Wolsley, SS-Swallow (a későbbi Jaguár), Austin és a Singer típusok) importját. 1935: A cégcsoport alapítójának Emil Frey Úrnak a levele:

14

15 1952-ben a cég megnyitotta hatalmas import-központját Safenwillben 1967-ben az elsők között jelenik meg Európában, mint a japán Toyota típus vezérképviselete ben a legnagyobb használt gépkocsi-centrumot építik fel Safenwillben ben megalakult a British Leyland Switzerland a legnagyobb márkákkal: Mini, Austin, Morris, MG, Triumph, Rover, Land Rover, Jaguar, Daimler. A cég dolgozóinak létszáma ekkor elérte a 830 főt. 1971: Sorban nyitják meg az Emil Frey autószalonokat. Ennek állomásai: Genf, Lausanne, Nyon, Sion, Marly, La Chaux-de-Fonds. Franciaországban Emil Frey autószalon nyílik, amely Toyota értékesítéssel foglalkozik ben Safenwillben megnyílt a Toyota Import Centrum. Évi 40 ezer autó forgalmazását érik el : Újabb vezérképviseletek: az amerikai Chrysler és a japán Subaru ben Németországban Subaru típusú gépjárművek értékesítését kezdte meg az Emil Frey-csoport : Országos garázshálózatot építenek ki: Zürich-Nord, Genf, Délices, Münchenstein, St. Gallen, Schlieren, Dietikon, Luzern-Littau, Bern től az Aston Martin cég importképviseleteként is megjelennek ban az újjáalakult Chrysler Jeep Switzerland a Chrysler és a Jeep modellek teljes választékát kínálja a svájci vevőkörnek. A cég létszáma elérte az 1530 főt.

16 1992: A svájci gépjárműimport 15%-át tartja kézben az Emil Frey vállalatcsoport. Számos leányvállalatot alapítanak, így Németországban, Franciaországban (Subaru), Csehországban, majd eljutnak Magyarországra. 1993: Csehországban Subaru vezérképviselet nyílik. 1993: Magyarországon megalakul az Emil Frey autókereskedés 1994: Németországban megkezdődik a Proton gépkocsik forgalmazása 1996: Magyarországon forgalmazni kezdik a Subarut. 1996: Csehországban a Toyota értékesítése veszi kezdetét. 1998: Toyota/Lexus márkakereskedés nyílik Németországban. 1999: Daihatsu, Hyundai Franciaországban; Subaru Lengyelországban; valamint az SG Holding AG + Co. KG kezdi meg tevékenységét Németországban Ford, Jaguar, Land Rover, Aston Martin, Volvo, Hyundai, Fiat, Lancia, Alfa Romeo márkaképviseletekkel. 2000: Németországban megjelenik az Isuzu. 2002: Csehországban Lexus gépjárműveket is értékesítenek. 2003: Németországban megkezdődik a Mazda gépkocsik forgalmazása. Magyarországon: ben az Autóker forgalmazott néhány Subaru Legacyt és a hat személyes kisbuszt, a Liberot ben Svájcban az akkori Magyar Nagykövet Hajdú János együtt vacsorázott Frey Úrral. Szó szót követett, majd felmerült az ötlet, miért nincs Magyarországon Emil Frey érdekeltség. Hajdú Úr intézkedett, felhívta telefonon az akkor Malévnál dolgozó barátját Sávos Lajos Urat, hogy fontos megbeszélésük lenne. Ennek a megbeszélésnek az eredménye lett, hogy Sávos Lajos irányításával megalakult a Magyarországi Emil Frey Csoport az Emil Frey Magyarország Kft a Mogyoródi úton. Sávos Lajos jelenleg a Felügyelő Bizottság elnöke, irányításával sokat fejlődött a létesítmény, új épület nőtt a régi mellett, a régi is megújult. Üzleti filozófiájának alapelve: a vásárlók kiszolgálása nem az autók eladásával ér véget igazán csak akkor kezdődik! 1993-ban kezdte meg működését Budapesten az Emil Frey-csoport, amely kezdetben Toyota kiskereskedelmi értékesítéssel majd a Chrysler, Jeep márka vezérképviseletével foglalkozik. Az Emil Frey Magyarország Kft. székhelye: 1149 Budapest, Mogyoródi út 32.

17 1994-ben Magyarországon az Emil Frey Csoport megkapta a Chrysler és Jeep márkák országos vezérképviseleti jogát és 2000 között Magyarországon Proton típusú gépjárműveket értékesítettek ben Magyarországon is megkezdődött a Subaru típusú gépkocsik nagy- és kiskereskedelmi értékesítése. 2003: Magyarországon fennállásának 10. évfordulóját ünnepli az Emil Frey Csoport 2005: Új épületet húznak a régi mellé, ide telepítették a Mitsubishi gépjárművek importját, kiskereskedelmi értékesítését és szerviz ellátását. 2008: Magyarországon ünneplik a Magyarországi Emil Frey fennállásának 15. évfordulóját, melyen a Svájci nagykövet is részt vett. De térjünk vissza a Subaru fejlődéséhez, ahol abbahagytuk, 1958-hoz tól indult az első sorozatgyártású Subaru, ami kedvező ára és kedves formája miatt azonnal sláger lett. Kerekded formája miatt a 360-ast Katicabogárnak nevezték el. A 385 kg súlyú sikeres autót 1970-ig gyártották a futószalagon. A legkisebb Sambar 1961-től a 360-as alapján konstruálták és nem sokkal később az új változatát a Sambar Light Van mutatták be. A Subaru 360-as alapjaira épülő kisteherautó kényelmesen és pontosan vezethető volt, és ez kínálta akkoriban kategóriájában a legnagyobb és legalacsonyabb rakodóterületet. Mivel városokban, a szűk kanyarokban is könnyedén tudott befordulni hamar az egyik legkedveltebb kisteherautóvá vált. Hamarosan követte a Sambar Light Van, ami már személyszállításra is alkalmas volt - ezzel vonult be a Subaru a személygépjárművek piacára. Az első frontmeghajtású a Subaru től került szériagyártásba. USA-ba az export 1968-ban a Subaru of America Inc. társaság révén indult el. Ezzel az autóval kezdődött a Subaru és a boxermotor története, amit akkor még elsőkerékhajtással kombináltak.

18 1969-ben máris követte az 1000-t az FF-1, úgy, mint a 360-t az R-2. Ezt az autót egy új korszakra tervezték. Az R-2 kislimuzin teljesítménye kitűnő volt még autópályákon is, melyeket egyre nagyobb számban építettek szerte Japánban. Az autó jól viselte a rossz minőségű utakat, itt is kiváló menettulajdonságokkal rendelkezett. A Subaru 360-as fejlesztésekor szerzett tapasztalatokat nagyon jól hasznosították ennél a négy személy számára kényelmes kisautónál Szeptember. A Leone Station Wagon 4WD kívülről és belülről nem különbözött a fronthajtású testvérétől. De az előbbi kapcsolható négykerékhajtású volt, ahol a motorerő egy részét a hátsó tengelyhez irányította, a Leone egy mechanikus kapcsolóval, a hátsó tengellyel merev kapcsolatot létesített egy karmos kuplungon keresztül az első állandóan hajtott első tengellyel. Ezzel a gk. viselkedése érezhetően stabilabb lett, a vonóerő határtalanul megváltozott Technikai adatok hossz/ szél / magasság: Súly: Motor: Furat x Löket: Térfogat: Subaru Leone Station Wagon AWD 3995mm x 1500mm x 1385mm 855 kg Vízhűtése négyhengeres-boxermotor EA63S 85 mm x 60 mm 1361 ccm sürítés: 8,5 : 1 Max. teljesítmény: 53 kw / 72 LE 6.400/min Max. forg. nyomaték: 10,2 kg-m/3.000 min = 100,06 Nm / 3.000/min Váltó: Meghajtás: Első futómű Négyfokozatú kéziváltó Kapcsolható négykerékhajtás; mechanikus kapcsolású fix kapcsolatú körmös kuplung az állandó meghajtású első tengelyről a hátsóra. Önálló kerékfelfüggesztés McPherson-

19 Hátul rendszer Önálló felfüggesztés ferde lengő karokkal A 70-es évek új típusokat hozta, úgymint a Rex Modellek, Leone Coupe, a Leone 4WD Station Coupe, és a Brat. A Brat a Leone 4WD Station Wagen alapjaira épült és mint Pikup az amerikai piacra készült. A nyolcvanas évek sokféle új modelleket hoztak : a kompakt Justytól az először at USA-ban bemutatott XT 4WD Sportcoupe, az akkori világrekord 0,29 cw értékű légellenállással, 1983-ban az összkerékhajtásos kompakt kisteherautó (Japánban Domingo néven). Ez volt az első japán autó elfordítható és lehajtható ülésekkel, ennek köszönhetően ez a 6 személyes jármű kiválóan alkalmas volt mind személy- mind teherszállításra. A későbbi Legacy (1989), mely mint sedan és kombi mutatkozott be, ez volt a Japán Konszern legsikeresebb évtizede. A 90-es évek közepén a FIA Rally-Világbajnokságon (WRC) a Subaru nagy sikerrel mutatkozott be és 1997 között a Legacy háromszor nyert a Rally Világbajnokságon. Ezenkívül a Legacy és az Impreza számos sikereket ért el az autósportban. A 90-es év a sportos Impreza mellett kiadták az XT 4WD Sportcoupe utódját, az SVX GT luxussportkocsit-t, valamint a Vivio kisautót. Mindkét modell természetesen, -hogyan is lehetne másképp-, állandó összkerékhajtással rendelkezett.

20 1990-ben a Subaru egy új oldaláról is be akart mutatkozni. Ez a próbálkozás a Formula I. csoportban a Motori Moderni projekt volt. Sajnálatos módon a Subaru Motori Moderni ideje korán véget ért. A gyár a Coloni istállónak szállította 12 hengeres boxer motorjait, mellyel a 1990-es USA Nagydíjon debütáltak. A 3,5 l-es 600 LE motor nem volt elég az időlimit teljesítésére. Bertrand Gachot nem jutott be a versenyre az időmérőn (107%-os szabály). Ugyanez történt Brazíliában, San Marino-ban, és Kanadában. Nem meglepő módon a projektet törölték röviddel ezután

JÉG GYORSULÁS KATEGÓRIÁK

JÉG GYORSULÁS KATEGÓRIÁK JÉG GYORSULÁS KATEGÓRIÁK AWD Spec. Gyorsulási Futam JÉG kategória besorolás 2007. 02. 24.: Hajtás: AWD Karosszéria: Épített autók A8 AWD Gyári Púder kat. Spec. 0-1599ccm 1600-2000ccm 2001-3000ccm 3001ccm

Részletesebben

Ismerje meg az új Safari érzést

Ismerje meg az új Safari érzést Ismerje meg az új Safari érzést Üljön be egy új TATA SAFARI-ba, ahol otthonos világ fogadja. Ragadja meg a kormányt, indítson, tegyen meg több száz km-es távolságot. Autópályán, hegyen-völgyön, földutakon,

Részletesebben

ABT A6 SEDAN / Avant. East European Central

ABT A6 SEDAN / Avant. East European Central ABT A6 SEDAN / Avant East European Central 300 LE, 600 NM ABT AS6 Az ABT AS6. Csúcsteljesítmény a legfelso kategóriában. Már a futószalagról legördülve is igen mély benyomást kelt az Audi A6. Grandiózus,

Részletesebben

NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER

NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER KOMFORT A LEGMAGASABB SZINTEN A Champiro FE1 a GT Radial legújabb nagy teljesítményű gumiabroncsa, mely egyesíti a hosszú élettartam, a csendes, komfortos autózás,

Részletesebben

EXKLUZÍV ELSŐ OSZTÁLYÚ KITŰNŐ ÁRFEKVÉSŰ!

EXKLUZÍV ELSŐ OSZTÁLYÚ KITŰNŐ ÁRFEKVÉSŰ! EXKLUZÍV ELSŐ OSZTÁLYÚ KITŰNŐ ÁRFEKVÉSŰ! GARANTÁLT MINŐSÉGŰ GUMIABRONCS EURÓPAI ELSŐ OSZTÁLYÚ Az új európai gyártású SEBRING gumiabroncsot az egyik legnagyobb gumiabroncsgyártó gyártja. A minőség a legfontosabb

Részletesebben

ABT Q7. East European Central

ABT Q7. East European Central ABT Q7 East European Central ABT BR könnyűfém keréktárcsa. Gyémánttal megmunkált vagy magasfényű polírozással, választható rejtett szeleppel, súlycsökkentett és tökéletes kezelhetőség. AZ ABT AS7. Kivételes

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. november 25-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. november 25-i ülésére Tárgy: Gépjármű beszerzése Sorszám: IV/3 Előkészítette: Gál András osztályvezető Műszaki Osztály Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Döntéshozatal módja: Egyszerű szótöbbség Tárgyalás módja: Nyilvános

Részletesebben

Product Factbook RP60 WINTER

Product Factbook RP60 WINTER Product Factbook RP60 WINTER Agenda Marketing Piaci volumen Piaci lefedettség Portfólió Technológia Tread Wear Indicator kopásjelző Műszaki csúcspontok Teljesítménydiagram Oldalfal tulajdonságok Piaci

Részletesebben

Üdvözöljük a Városkert Kft. bemutatóján

Üdvözöljük a Városkert Kft. bemutatóján Üdvözöljük a Városkert Kft. bemutatóján Bucher seprőgépek AEBI M T U N IV E R Z Á LIS E S Z K ÖZ H OR DOZ Ó C S A LÁ D AE B I MT 750 AEBI MT 740 AEBI MT 720 Bucher CityCat 1000 Bucher CityCat 2020 CityCat

Részletesebben

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2013. február Jumper általános műszaki jellemzők Motor HDi 110 HDi 130 HDi 150 HDi 180 hengerek száma 4 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 2198 2198 2198 2998

Részletesebben

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

Proxes T1S Proxes T1R Proxes CF1. Proxes R888 R610 Proxes T1 Cleanprox

Proxes T1S Proxes T1R Proxes CF1. Proxes R888 R610 Proxes T1 Cleanprox 330-350 V1 VARIO V2 330 Rendkívül gazdaságos, hosszú futásteljesítményű gumiabroncs kiváló tapadási,és vízelvezetési tulajdonságokkal, mely nagy biztonságot ad nedves úton is. Alacsony gördülési ellenállása

Részletesebben

ÚJ CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

ÚJ CITROËN JUMPER Tehergépkocsi ÚJ CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2014 új Jumper általános műszaki jellemzők Motor HDi 110 HDi 130 HDi 150 HDi 180 hengerek száma 4 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 2198 2198 2198 2998 max.

Részletesebben

Fordulékonyabbak az új rakodók

Fordulékonyabbak az új rakodók A frontkaszákról szóló korábbi cikkünk itt érhető el. A CLAAS, a Liebherrel való együttműködés keretében további kerekes rakodó modelleket kínál az 5,6 és 9 tonnás kategóriában. A három új Torion Sinusban

Részletesebben

Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT. Váltóáttétel

Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT. Váltóáttétel Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT Motor adatok Motor, elhelyezkedés elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve Hűtőrendszer zárt rendszerű, folyadékhűtés zárt rendszerű,

Részletesebben

MTZ 320 MTZ 320 MÛSZAKI ADATOK MÉRETEK ÉS TÖMEGADATOK MOTOR ERÕÁTVITEL KORMÁNYMÛ HAJTOTT ELSÕ TENGELY ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK FÉKBERENDEZÉS

MTZ 320 MTZ 320 MÛSZAKI ADATOK MÉRETEK ÉS TÖMEGADATOK MOTOR ERÕÁTVITEL KORMÁNYMÛ HAJTOTT ELSÕ TENGELY ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK FÉKBERENDEZÉS MTZ 320 vízhûtéses dízelmotor. LDW1503CHD Teljesítmény, kw (LE): 22 (30) Névleges fordulatszám, ford/min: 3 000 Hengerek száma: 3 Furat löket, mm: 88 85 Hengerûrtartalom, cm 3 : 1 551 Maximális nyomaték,

Részletesebben

Dömperek. Technikai adatok: TÍPUS: DP602RM. Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg

Dömperek. Technikai adatok: TÍPUS: DP602RM. Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg Dömperek TÍPUS: DP602RM Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg Motor: 2 hengeres diesel, 13,6LE, léghűtéses Erőátvitel: Mechanikus tárcsás Váltó: 4 előremenet és

Részletesebben

M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu

M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu Az M-Power termékcsaládunk a legújabb digitális technológiával rendelkező tuningbox a kínálatunkban. Számítógépes

Részletesebben

Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT

Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT 2.0L Euro5 Dízel MT Motor adatok Motor, elhelyezkedés elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve

Részletesebben

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei 2016/2017. tanév, II. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Informatika Intézet 107/a. Tel: (46) 565-111 / 21-07 A jármű alrendszerei

Részletesebben

Mazda CX-7. A SPORTOS szabadidőautó

Mazda CX-7. A SPORTOS szabadidőautó Mazda CX-7 A SPORTOS szabadidőautó A Mazda alapjaiban akarja felrázni az európai SUV kategóriát a Mazda CX-7- tel; azzal a szabadidőautóval, mely egyetlen, élvezetesen vezethető járműben sűríti össze a

Részletesebben

Toyota Hybrid Synergy Drive

Toyota Hybrid Synergy Drive Toyota Hybrid Synergy Drive PRIUS prior, to go before Ahead of its time Jövő járműve Toyota Hybrid Synergy Drive Mi a hibrid járm? Bels égés motor + villamosmotor = Hibrid Hibrid Rendszerek Osztályai Visszatekintés

Részletesebben

NISSAN NT400 CABSTAR. Bevezetés Külső megjelenés Belső megjelenés Teljesítmény Hatékonyság Felépítés Tartozékok Nyomtatás Bezárás

NISSAN NT400 CABSTAR. Bevezetés Külső megjelenés Belső megjelenés Teljesítmény Hatékonyság Felépítés Tartozékok Nyomtatás Bezárás NISSAN NT400 CABSTAR KISHASZONGÉPJÁRMŰ PÁRATLAN MODELLVÁLASZTÉK AZ UEFA BAJNOKOK LIGÁJA HIVATALOS KISHASZONGÉPJÁRMŰVE A NISSAN FOLYAMATOS ÚJÍTÁSOKKAL SEGÍTI A VÁLLALKOZÁSÁT - Intelligens új módszerekkel

Részletesebben

i i i Sebesség fokozat (előre-hátra) 2-2 2-2 4-4 Mechanikus átvitel n n i Inching pedál i i i

i i i Sebesség fokozat (előre-hátra) 2-2 2-2 4-4 Mechanikus átvitel n n i Inching pedál i i i DIECI AGRI PIVOT törzscsuklós teleszkópos rakodó Műszaki jellemzők és alapfelszereltség: A DIECI - AGRI PIVOT egy könnyen manőverezhető és agilis munkagép család, mellyel szűk térben és akadályokkal tarkított

Részletesebben

Triathlon - Ütőképes vetőgép

Triathlon - Ütőképes vetőgép Triathlon Triathlon - Ütőképes vetőgép kis vonóerő igénnyel a modern szántóföldi műveléshez Sok modern univerzális vetőgép nagy önsúlyuk miatt nagy vonóerőt igényelnek, magas az üzemanyagfelhasználásuk,

Részletesebben

A KIVÁLÓ MINŐSÉG TÖRTÉNETE

A KIVÁLÓ MINŐSÉG TÖRTÉNETE A KIVÁLÓ MINŐSÉG TÖRTÉNETE A MANN+HUMMEL cégcsoportba tartozunk egy olyan konzorciumba, mely a szűrési technológiák terén világelső pozíciót tölt be. Az általunk gyártott szűrők 1982 óta vannak jelen a

Részletesebben

Műszaki adatok. A négy teljesítményi osztály (55, 65, 75, és 95 LE) lehetővé teszi a mindenkori alkalmazásnak legmegfelelőbb kiválasztást.

Műszaki adatok. A négy teljesítményi osztály (55, 65, 75, és 95 LE) lehetővé teszi a mindenkori alkalmazásnak legmegfelelőbb kiválasztást. Műszaki adatok A Lindner Unitrac modellek egyedi fejlesztésű futóművel vannak ellátva: kerekenkénti függesztés, 4 tárcsás fék, hidraulikus rugózat talajkiegyenlítővel kombinálva. Az első és hátsó tengelyeknél

Részletesebben

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2017 Motor BlueHDi 110 BlueHDi 130 BlueHDi 160 hengerek száma 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 1997 1997 1997 max. teljesítmény KW / LE (ford./perc) 81 / 110

Részletesebben

Vágyj arra, amire szükséged van

Vágyj arra, amire szükséged van Vágyj arra, amire szükséged van Mindannyian próbáljuk egyensúlyban tartani a munkánkat és a szabadidőnket. A X-MAX 300 pedig képes könnyebbé, egyszerűbbé és élvezetesebbé tenni minden napot. A motorkerékpár

Részletesebben

A gyermekek quadja, de a felnőttek is szeretik.

A gyermekek quadja, de a felnőttek is szeretik. A gyermekek quadja, de a felnőttek is szeretik. Lehet, hogy az mérete kicsi, de a Yamaha nagyobb típusaiban megtalálható számos funkcióval rendelkezik, így például dupla A-karos, független első felfüggesztéssel,

Részletesebben

JS50. Útra FEL! www.ligier.hu 02/10/2014 13:49

JS50. Útra FEL! www.ligier.hu 02/10/2014 13:49 JS50 Útra FEL! www.ligier.hu 02/10/2014 13:49 JS50 Szenzációs dizájn Olyan mint a csodálatos olasz temperamentum, agresszív és barátságos egyben. EXE JS 50 JYL.indd 3 Premium kivitelben Modern fényszórók,

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2015/S 159-291860. (Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához, 30.6.2015, 2015/S 123-224876)

Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2015/S 159-291860. (Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához, 30.6.2015, 2015/S 123-224876) 1/13 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:291860-2015:text:hu:html Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2015/S 159-291860 Országos Vízügyi Főigazgatóság, AK08474, Márvány

Részletesebben

Formabontó. autó. Mitsubishi Outlander 2.2 DI-D 4WD

Formabontó. autó. Mitsubishi Outlander 2.2 DI-D 4WD CompLex magazin autó Mitsubishi Outlander 2.2 DI-D 4WD Formabontó Miután 2001 júniusa óta az első két generáció több mint 960 000 példányban talált gazdára, a vadonatúj középkategóriás crossover szabadidőjármű

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804,

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804, METAL-FACH bálázók Z562 A Z562 bálázógép gyártásánál a Metal-Fach elsőként az országban alkalmazott olyan innovatív gyártási módszert, ahol a megbízhatóságot és a magas fokú préselést (szorítást) a teljesen

Részletesebben

Alacsony üzemanyagfogyasztás,

Alacsony üzemanyagfogyasztás, Alacsony üzemanyagfogyasztás, számtalan lehetőség A stílusos D'elight robogót úgy terveztük, hogy minden utat könnyebbé, gyorsabbá és jóval gazdaságosabbá tegyen. Ezt a gazdaságos városi robogót a kompakt

Részletesebben

STÍLUS LÉTEZIK FORMATERVEZÉS, ÉS LÉTEZIK

STÍLUS LÉTEZIK FORMATERVEZÉS, ÉS LÉTEZIK LÉTEZIK FORMATERVEZÉS, ÉS LÉTEZIK STÍLUS KARAKTERES, NAGYVÁROSI STÍLUSÁVAL ÉS KÉZMŰVES KIDOLGOZÁSÚ, KIFINOMULT UTASTERÉVEL AZ ÚJ RAV4 ET AZOK SZÁMÁRA ALKOTTUK, AKIK BÜSZKÉK ARRA, HOGY KIEMELKEDNEK A TÖMEGBŐL.

Részletesebben

MOL DYNAMIC PRÉMIUM MOTOROLAJOK DUÁLFILM-TECHNOLÓGIA A MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNYÉRT

MOL DYNAMIC PRÉMIUM MOTOROLAJOK DUÁLFILM-TECHNOLÓGIA A MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNYÉRT PRÉMIUM MOTOROLAJOK DUÁLFILM-TECHNOLÓGIA A MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNYÉRT DUÁLIS VÉDŐRÉTEG EXTRÉM IGÉNYBEVÉTEL ESETÉN FOLYADÉKFILM NORMÁL TERHELÉS MELLETT DINAMIKUS DUÁLFILM-TECHNOLÓGIA (DDF) MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNY

Részletesebben

Új Yamaha NMAX. Mindennapi élet mellékelve

Új Yamaha NMAX. Mindennapi élet mellékelve Új Yamaha NMAX. Mindennapi élet mellékelve Az új, sportos Yamaha NMAX vezetésével a mindennapi ingázásaid elviselendő dologból élvezetes eseménnyé válnak. Ezt a sportos városi robogót kifejezetten úgy

Részletesebben

Az első motorkerékpár. A fordulat, avagy a VeloSolex születése

Az első motorkerékpár. A fordulat, avagy a VeloSolex születése A Solex motorkerékpár története Írta: Szili Dániel Az első motorkerékpár A Solex társaságot két zseniális mérnök Marcel Mennesson és Maurice Goudart alapította 1905 ben. Kezdetben fűtőkészülékek, később

Részletesebben

Az MT vadabb oldala. MT-09 Street Rally www.yamaha-motor.hu

Az MT vadabb oldala. MT-09 Street Rally www.yamaha-motor.hu Az MT vadabb oldala Egyedi karosszériájával és különleges alkatrészeivel az MT-09 Street Rally-t nagy sebesség motorozáshoz és radikális kanyarokhoz tervezték. Az új üzemanyagtartály-burkolatok, az oldalt

Részletesebben

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2016 Motor BlueHDi 110 BlueHDi 130 BlueHDi 160 hengerek száma 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 1997 1997 1997 max. teljesítmény KW / LE (ford./perc) 81 / 110

Részletesebben

BPW AGRO Drive A hidraulikus meghajtású tengely

BPW AGRO Drive A hidraulikus meghajtású tengely BPW AGRO Drive A hidraulikus meghajtású tengely Kedvezőtlen körülmények között történő nagy tömegű rakomány vontatására. BPW tengellyel akkor is folytathatja a munkát, amikor mások már feladták. BPW AGRO

Részletesebben

MOL DYNAMIC PRÉMIUM MOTOROLAJOK DUÁLFILM-TECHNOLÓGIA A MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNYÉRT

MOL DYNAMIC PRÉMIUM MOTOROLAJOK DUÁLFILM-TECHNOLÓGIA A MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNYÉRT PRÉMIUM MOTOROLAJOK DUÁLFILM-TECHNOLÓGIA A MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNYÉRT DUÁLIS VÉDŐRÉTEG EXTRÉM IGÉNYBEVÉTEL ESETÉN FOLYADÉKFILM NORMÁL TERHELÉS MELLETT DINAMIKUS DUÁLFILM-TECHNOLÓGIA (DDF) MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNY

Részletesebben

hivatalos árlista Érvényes: április 18-tól visszavonásig A HIBRID ÚJ KORSZAKA

hivatalos árlista Érvényes: április 18-tól visszavonásig A HIBRID ÚJ KORSZAKA LC 500 LC 500h hivatalos árlista Érvényes: 2017. április 18-tól visszavonásig A HIBRID ÚJ KORSZAKA Alapadatok és felépítés Motor Erőátvitel Teljesítmény Gyorsulás (0 100 km/óra) kombinált üzemanyagfogyasztás

Részletesebben

Szeretem, ahogyan közlekedek

Szeretem, ahogyan közlekedek Szeretem, ahogyan közlekedek Eljön egy pillanat az ember életében, amikor meg akarja változtatni azt, ahogyan közlekedik és él a városban. Dönts úgy, hogy te irányítod az idődet, hogy kiélvezhesd a jó

Részletesebben

Természetjáró modell

Természetjáró modell plusz egy dimenzió Kategóriák felett Olyan korban élünk, amelyben minden perc számít. Mindenhol. Az utazás sem kivétel. A Suzuki SX4 a gyors, hétköznapi utazást dinamikus, kirobbanó teljesítménnyel képes

Részletesebben

Az új BMW R 1200 GS Adventure

Az új BMW R 1200 GS Adventure Az új BMW R 1200 GS Adventure Tartalom 1. A koncepció (Összefoglaló) 2 2. Technika és dizájn 5 3. Színek 9 4. Felszereltség 10 5. Teljesítmény- és forgatónyomaték-diagram 12 6. Műszaki adatok 13 1. A koncepció

Részletesebben

Írta: Szabó Péter 2010. március 25. csütörtök, 16:52 - Módosítás: 2010. október 14. csütörtök, 00:29

Írta: Szabó Péter 2010. március 25. csütörtök, 16:52 - Módosítás: 2010. október 14. csütörtök, 00:29 Képzeljenek el egy Nissan 370Z-t, annak minden vadságával és brutalitásával együtt. Képzeljenek bele még két ülést, számos kényelmi extrát, kifinomult, elegáns formát, és öntsék agyon egy adag hétköznapi

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! A tavaszi-nyári szezon kezdetén szeretnénk tájékoztatni a hálózattal és márkáinkkal kapcsolatos legújabb hírekről.

Tisztelt Partnerünk! A tavaszi-nyári szezon kezdetén szeretnénk tájékoztatni a hálózattal és márkáinkkal kapcsolatos legújabb hírekről. H Í R L E V É L Tisztelt Partnerünk! A tavaszi-nyári szezon kezdetén szeretnénk tájékoztatni a hálózattal és márkáinkkal kapcsolatos legújabb hírekről. Elsőként szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a nehéz

Részletesebben

S91 városi midibusz fejlesztés: Rába-Molitus-Webasto RÁBA JÁRMŰ KFT.

S91 városi midibusz fejlesztés: Rába-Molitus-Webasto RÁBA JÁRMŰ KFT. S91 városi midibusz fejlesztés: Rába-Molitus-Webasto 1 Rába B115.50-174 önjáró midibusz alváz 2 Rába B115.50-174 önjáró midibusz alváz 3 Megoldások Daimler OM 904 LA motor, 115kW / 610Nm Allison S2100

Részletesebben

DENER Plazmavágók. Típus: Mitsubishi DNR-I 1530 CNC. Dener plazmavágás. Dener plazmavágók. http://www.dener.com/sayfa/89/plasma-cutting.

DENER Plazmavágók. Típus: Mitsubishi DNR-I 1530 CNC. Dener plazmavágás. Dener plazmavágók. http://www.dener.com/sayfa/89/plasma-cutting. DENER Plazmavágók Dener plazmavágás Dener plazmavágók http://www.dener.com/sayfa/89/plasma-cutting.html Típus: Mitsubishi DNR-I 1530 CNC A képek illusztrációk A képek illusztrációk A képek illusztrációk

Részletesebben

ABT golf V, golf V variant, golf V gti

ABT golf V, golf V variant, golf V gti ABT golf V, golf V variant, golf V gti East European Central ABT BR könnyűfém keréktárcsa. Gyémánttal megmunkált vagy magasfényű polírozással, választható rejtett szeleppel, súlycsökkentett és tökéletes

Részletesebben

Az egész 200 quattro 20V ügy tulajdonképpen a Gabó miatt van :o) Na jó, ez persze nem teljesen igaz, de azért ő is benne volt egy kicsit...

Az egész 200 quattro 20V ügy tulajdonképpen a Gabó miatt van :o) Na jó, ez persze nem teljesen igaz, de azért ő is benne volt egy kicsit... Audi 200 quattro 20V Az egész 200 quattro 20V ügy tulajdonképpen a Gabó miatt van :o) Na jó, ez persze nem teljesen igaz, de azért ő is benne volt egy kicsit... Szóval, az egész úgy kezdődött, hogy Gabónak

Részletesebben

A LEGFINOMABBAN MŰKÖDŐ HIBRID

A LEGFINOMABBAN MŰKÖDŐ HIBRID AZ ÚJ HYBRID 2 A LEGFINOMABBAN MŰKÖDŐ HIBRID HIBRID Az új Camry Hybrid hatásosan elegyíti a kifogástalan minőségű limuzin kifinomult eleganciáját és az új generációs hibrid kimagasló teljesítményét. Gyönyörű

Részletesebben

BMW G650 Xmoto. Hosszúság. Szélesség/tükrökkel. Szélesség/ tükrök nélkül. Tengelytáv. Ülésmagasság. Szerzõ Majer Viktor. F650.hu

BMW G650 Xmoto. Hosszúság. Szélesség/tükrökkel. Szélesség/ tükrök nélkül. Tengelytáv. Ülésmagasság. Szerzõ Majer Viktor. F650.hu BMW G650 Xmoto Szerzõ Majer Viktor Kanyarmámor az országúton. G 650 XmotoMár álló helyzetében is látszik a streetmoto-változaton, hogy élvezetes kanyarvadászatra született. Kis átmérõjû, 17 colos kerekei,

Részletesebben

Sokoldalúság kompakt méretben 3036E Standard kompakt traktorok

Sokoldalúság kompakt méretben 3036E Standard kompakt traktorok Sokoldalúság kompakt méretben 3036E Standard kompakt traktorok 2 Még soha nem láthatott ilyen standard traktort Bizonyos szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket. Amikor a 3036E standard kompakt traktort

Részletesebben

Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan

Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan 1 Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan Első pillantásra leginkább az tűnik fel, hogy az új Swift tervezői mennyi mindent megőriztek a korábbi verzióból. De ha jobban megnézi az ember, hogy mit rejtenek

Részletesebben

INTER MIX KFT. KUBOTA japán precizitás elérhető áron. Kubota M széria

INTER MIX KFT. KUBOTA japán precizitás elérhető áron. Kubota M széria Traktorok KUBOTA japán precizitás elérhető áron A Kubota japán vállalat piacvezető a világon legtöbbet eladott ipari dízel kategóriában, amely kertészeti és mezőgazdasági célokra kínál erőgépeket. A vállalatcsoport

Részletesebben

ZF TERMÉKEK. Hajtáslánc, felfüggesztés és kormányzás. elemei, alkatrészei

ZF TERMÉKEK. Hajtáslánc, felfüggesztés és kormányzás. elemei, alkatrészei ZF TERMÉKEK Hajtáslánc, felfüggesztés és kormányzás elemei, alkatrészei ZF Lenksysteme A ZF 1932-ben kezdte meg a kormányművek gyártását az amerikai Ross Gear & Tool társaság licensze alapján. 1950-ben

Részletesebben

Toyota és Lexus Hybrid autók. A valós alternatíva. LeasePlan konferencia. Krajcsovits Sándor Toyota Central Europe HU Termék marketing

Toyota és Lexus Hybrid autók. A valós alternatíva. LeasePlan konferencia. Krajcsovits Sándor Toyota Central Europe HU Termék marketing Toyota és Lexus Hybrid autók A valós alternatíva LeasePlan konferencia Krajcsovits Sándor Toyota Central Europe HU Termék marketing DAIHATSU HINO DENSO AISIN KYUSHU TAIHO KOGYO JTEKT TORSEN AICHI STEEL

Részletesebben

Élvezd az utazást. Érezd az utat

Élvezd az utazást. Érezd az utat Élvezd az utazást. Érezd az utat Az elmúlt évtizedben ez a kiváló motorkerékpár motorosok ezreinek kínált lehetőséget arra, hogy megtapasztalják a kiemelkedő kényelemmel párosuló szupersport-teljesítményt.

Részletesebben

A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon

A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon Sajtóközlemény A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon Biatorbágy, 2011. október 20. Négy járművet állít ki a Scania a 6-os pavilonban található 602. számú standon. A Citywide a stílusos városi,

Részletesebben

Mindenre van magyar megoldás

Mindenre van magyar megoldás BUSZVILÁG CAMION TRUCK&BUS 2008/11 71 BUSZGYÁRTÁS ÚJ AUTÓBUSZTÍPUSOK A KRAVTEX KFT.-TÔL Mindenre van magyar megoldás CREDO EN 12 ELÔVÁROSI, CREDO LH 12 INTERCITY Mindenre van magyar megoldás ezt kívánja

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2014/S 155-279310

Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2014/S 155-279310 1/5 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:279310-2014:text:hu:html Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2014/S 155-279310 Magyar Földgáztároló Zártkörűen Működő Részvénytársaság,

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

9 fokozatú hidromechanikus sebességváltók

9 fokozatú hidromechanikus sebességváltók 9 fokozatú hidromechanikus sebességváltók A környezetterhelés csökkentésére, az energetikai hatásfok javítására egyik lehetőség a sebességfokozatok számának növelése. Az egymást követő fokozatok áttételi

Részletesebben

ÚJ PRIUS A Hybrid ikon. Újból.

ÚJ PRIUS A Hybrid ikon. Újból. ÚJ PRIUS A Hybrid ikon. Újból. Új Prius DINAMIKUS, KIFINOMULT, HATÉKONY Ahogyan az első Prius újraírta az autóipari szabályokat 1997-ben, úgy emeli a vadonatúj modell az úttörő Hybrid technológiát új csúcsokra:

Részletesebben

Lexus HS 250h: hibrid luxuskivitelben

Lexus HS 250h: hibrid luxuskivitelben Lexus HS 250h: hibrid luxuskivitelben A Toyota luxusmárkája eddig is többféle hibrid hajtású típust kínált, de legújabb modelljük már kizárólag benzin-elektromos hajtással lesz kapható. A recept a Toyota

Részletesebben

Betonmixerek TÍPUS: BT1400. Működési leírás

Betonmixerek TÍPUS: BT1400. Működési leírás Betonmixerek TÍPUS: BT1400 Működési leírás A gépek hidrosztatikus meghajtással rendelkeznek A gép működésekor a kezelő beemelő kanalával összeszedi a száraz anyagot, betölti a keverődobba, majd a saját

Részletesebben

A Suzuki Környezeti Koncepciója

A Suzuki Környezeti Koncepciója A Suzuki Környezeti Koncepciója Környezeti filozófiánknak megfelelően azon dolgozunk, hogy csökkentsük termékeink környezetünket terhelő hatását, valamint kutatási és fejlesztési tevékenységet végzünk

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

Design és dinamika Kecskemétről

Design és dinamika Kecskemétről Mercedes-Benz CLA 45 AMG Design és dinamika Kecskemétről Sajtóinformáció 2013. 03. 27. A New York International Auto Show-n mutatkozik be az első Kecskeméten készülő Mercedes-AMG modell, a CLA 45 AMG.

Részletesebben

A megalapozott bizalom: A Toyota

A megalapozott bizalom: A Toyota www.toyota-forklifts.hu A megalapozott bizalom: A Toyota aktív SAS stabilitásvezérlő rendszerével (System of Active Stability) ellátott Traigo targoncák 2 TOYOTA MATERIAL HANDLING A MEGALAPOZOTT BIZALOM:

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I.

Gépjárművek és mobilgépek I. Gépjárművek és mobilgépek I. II. Előadás Hajtási módok, kanyarodás, fékek Összeállította: Dr. Sarka Ferenc Hajtási módok Elsőkerék-hajtás Hátsókerék-hajtás Összkerékhajtás Hátsókerék-hajtás Orrmotoros

Részletesebben

Egy vérbeli, dinamikus terepjáró, a természet felszabadító vadságával. Áramvonalas alakjának és lágy formáinak köszönhetõen képes alkalmazkodni

Egy vérbeli, dinamikus terepjáró, a természet felszabadító vadságával. Áramvonalas alakjának és lágy formáinak köszönhetõen képes alkalmazkodni megtanít A mai felgyorsult világban könnyû megfeledkezni az érzésekrõl, a természetes dolgokról. Az új fejlesztésû és stílusos Suzuki Grand Vitara azonban felélénkíti az érzékszerveket, és képessé tesz

Részletesebben

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok 19 +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok - kis beépítési méret - elvi lökethossz 80%-a'ha,sználható, külso lökethossz-határoló szükséges - szöget bezáró felilletek,között is használható - ero a lökethossz

Részletesebben

Peugeot 3008 HYbrid4. Dízel-elektromos hibrid

Peugeot 3008 HYbrid4. Dízel-elektromos hibrid Peugeot 3008 HYbrid4 Dízel-elektromos hibrid A HYbrid4 technikájú Peugeot 3008 világszerte az első sorozatban gyártott, kereskedelmi forgalomba kerülő, dízel-elektromos hibrid személyautó. A HYbrid4, a

Részletesebben

AZ ÚJ RC F A LEXUS EDDIGI LEGERŐSEBB V8-AS AUTÓJA

AZ ÚJ RC F A LEXUS EDDIGI LEGERŐSEBB V8-AS AUTÓJA 2014. január 14. AZ ÚJ RC F A LEXUS EDDIGI LEGERŐSEBB V8-AS AUTÓJA Minden idők legerősebb Lexus V8-asa, 450 lóerő fölötti teljesítménnyel A világon először jelenik meg Torque Vectoring Differenciálmű egy

Részletesebben

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm A Volverini gépgyár több mint 20 éve kezdte meg működését. A családi vállalkozásként működő gyár mára a világ számos pontjára szállít mezőgazdasági

Részletesebben

DACIA DUSTER A KIA SPORTAGE ELLEN

DACIA DUSTER A KIA SPORTAGE ELLEN DACIA DUSTER A KIA SPORTAGE ELLEN Forgalmazás kezdete: 11 / 2004 Ár: 5 999 000-7 299 000 Ft KIA SPORTAGE A DUSTER VÁLASZA + Biztonságos menettulajdonságok a Hyundai Tucson-éval azonos műszaki alapokkal

Részletesebben

Összesítés dízel motor esetében Költség alapján. Összesítés benzines motor esetében

Összesítés dízel motor esetében Költség alapján. Összesítés benzines motor esetében Cégautó Magazin 200/10. szám (rövidített, saját kiegészítésekkel) Miniautók - kedvező ár, könnyű kezelhetőség Teljes körű hazai kínálat A kisautók után egy még kisebb kategória itthon szereplőivel ismertetjük

Részletesebben

Kawasaki 2005. Új Modell Információ ZX-636R

Kawasaki 2005. Új Modell Információ ZX-636R Kawasaki 2005. Új Modell Információ ZX-636R 459966D1-2D2B-083EB5.doc 1/27 Modellkoncepció Az 1985-ben megjelent GPZ 600R volt az els középsúlyú gép, ami motor, futóm és aerodinamika tekintetében rivalizált

Részletesebben

Az automatizálás a hajtóerőnk

Az automatizálás a hajtóerőnk Az automatizálás a hajtóerőnk 02 Springer Az automatizálás a hajtóerőnk Springer GmbH - innovatív vállalat, hogy automatizálása sikeres legyen Springer Az automatizálás a hajtóerőnk Innovációs erejével,

Részletesebben

hybrid kézikönyv Mit jelent a hybrid?

hybrid kézikönyv Mit jelent a hybrid? Audi hybrid A hibridtechnika bemutatása hybrid kézikönyv Mit jelent a hybrid? A görög és latin eredetű hibrid szó jelentése teli, keresztezett vagy kevert amely jelzők tökéletesen illenek a hibridjárművekre

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

A technológia éllovasa

A technológia éllovasa Powermaster Powermaster A technológia éllovasa Powermaster a használhatóság igazi bajnoka A Powermaster gépcsalád tervezésekor a cél a gazdálkodók legszélesebb körének való megfelelés volt, lehetôvé téve,

Részletesebben

LADA Granta LADA Kalina LADA 4x4

LADA Granta LADA Kalina LADA 4x4 2016 LADA Granta LADA Kalina LADA 4x4 modellek 2016 A LADA márkanévhez mindenkinek fűződik egy kedves élménye. Egyegy családi kirándulás alkalmával gyerekként ültünk az ezerkettesünk hátsó ülésén, néhányan

Részletesebben

SZERVIZ SZOLGÁLTATÁS SEBESSÉGVÁLTÓ

SZERVIZ SZOLGÁLTATÁS SEBESSÉGVÁLTÓ SZERVIZ SZOLGÁLTATÁS SEBESSÉGVÁLTÓ Protruck Kft tevékenysége a haszongépjármű sebességváltók területén A Protruck Kft, mint a ZF magyarországi szervizképviselete, a haszongépjármű szektorban az alábbi

Részletesebben

Infiniti Q50 Eau Rouge műszaki adatok. Hajtáslánc Q50 Hybrid sport szedán Q50 Eau Rouge. Teljesítmény 364 LE (268kW) Kb. 568 LE

Infiniti Q50 Eau Rouge műszaki adatok. Hajtáslánc Q50 Hybrid sport szedán Q50 Eau Rouge. Teljesítmény 364 LE (268kW) Kb. 568 LE Sajtóinformáció 2014. április 20. Infiniti műszaki adatok Hajtáslánc Q50 Hybrid sport szedán Motor 3498 cm 3, V6, benzin Kézzel készített, 3799 cm 3, V6, benzin Teljesítmény 364 LE (268kW) Kb. 568 LE Nyomaték

Részletesebben

Betonpadlók felületmegmunkálása.

Betonpadlók felületmegmunkálása. A Wacker Neuson találmánya: HÉZAGVÁGÓ AUTOMATA FORDULATSZÁM- SZABÁLYOZÓVAL. Megbízhatóság, lelkiismeretesség, minőség, gyors reagálás, rugalmasság és innováció ezekre garantáltan számíthatnak a vevőink.

Részletesebben

SZEMÉLY- ÉS KISTEHERAUTÓ GUMIABRONCS KÍNÁLAT 2018/2019 TÉL

SZEMÉLY- ÉS KISTEHERAUTÓ GUMIABRONCS KÍNÁLAT 2018/2019 TÉL SZEMÉLY- ÉS KISTEHERAUTÓ GUMIABRONCS KÍNÁLAT 2018/2019 TÉL Tartalomjegyzék Oldal SZEMÉLYAUTÓ 4SEASONS Minden időjáráshoz, minden évszakra WINTERPRO 2 Új, nagy teljesítményű gumiabroncs 6 4 WINTERPRO HP

Részletesebben

Megbízható teljesítmény

Megbízható teljesítmény www.toyota-forklifts.hu Megbízható teljesítmény a Toyota System of Active Stability rendszerének köszönhetően 2 TOYOTA MATERIAL HANDLING MEGBÍZHATÓ TELJESÍTMÉNY A TOYOTA SAS-RENDSZERÉVEL 3 NÉLKÜLÖZHETETLEN

Részletesebben

35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

IBIDEN Hungary Kft. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Dunavarsány, Neumann János utca Dunaharaszti I. Pf.:

IBIDEN Hungary Kft. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Dunavarsány, Neumann János utca Dunaharaszti I. Pf.: IBIDEN Hungary Kft. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ IBIDEN HUNGARY KFT. VÁLLALAT NEVE IBIDEN Hungary Gyártó Kft. Alapítás éve 2004 Cím 2336 Dunavarsány Ipari Park, Neumann János utca 1. Gyártás indítása 2005 Termék

Részletesebben

ALFA ROMEO; FIAT; LANCIA

ALFA ROMEO; FIAT; LANCIA Gyártó Rendszer Megnevezés ALFA ROMEO Motorvezérlés Motronic MED 17.3.1 CAN ALFA ROMEO; FIAT; LANCIA Sofőr-infó Audio/telemetria 2.0.4 Futómű/kormánymű Aktív kormányzás 3.1 AUDI; SEAT; VW Világítás Főfényszóró

Részletesebben

Világpremier: Alfa Romeo 4C Launch Edition

Világpremier: Alfa Romeo 4C Launch Edition Világpremier: Alfa Romeo 4C Launch Edition Az exkluzív Launch Edition a Genfi Autószalonon mutatkozik be. A modell sorszámozott kivitelben, korlátozott példányszámban kerül forgalomba: 400 darab Európába,

Részletesebben

Auto-Cool ltd. Új termékcsaládjuk az elektromos működtetésű ajtók (toló vagy forduló) és behúzható lépcsők kisbuszok számára.

Auto-Cool ltd. Új termékcsaládjuk az elektromos működtetésű ajtók (toló vagy forduló) és behúzható lépcsők kisbuszok számára. Auto-Cool ltd A Scorpio Kft a magyarországi forgalmazója az Auto-Cool ltd termékeinek Az Auto-Cool ltd vezető egyedi légkondicionálók gyártója kereskedelmi járművek és teherautók számára 1982. Az Auto-Cool

Részletesebben

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG Az ABLOY magas biztonsági termékeit az egész világon ismerik és elismerik. Széles termékskálánk minden tagja csúcsminôséget képvisel és kiváló teljesítményt

Részletesebben

MAGYAR 1200 1500 SZÉRIÁK HOMLOKRAKODÓ

MAGYAR 1200 1500 SZÉRIÁK HOMLOKRAKODÓ MAGYAR 1200 1500 SZÉRIÁK HOMLOKRAKODÓ Könnyű kezelhetőség Teljesítmény Sokoldalúság 1235 1240 1550 KOMFORT Hatékony 3-sebességű fűtő- és szellőztető rendszer levegő recirkulációs móddal. Ajtók mindkét

Részletesebben