műsorfüzet SZÍNPAD XXII. KIS-KÜKÜLLŐ MENTI NEM HIVATÁSOS SZÍNJÁTSZÓK TALÁLKOZÓJA ERDŐSZENTGYÖRGY, NOVEMBER

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "műsorfüzet SZÍNPAD XXII. KIS-KÜKÜLLŐ MENTI NEM HIVATÁSOS SZÍNJÁTSZÓK TALÁLKOZÓJA ERDŐSZENTGYÖRGY, 2014. NOVEMBER 21 22 23."

Átírás

1 Színpad műsorfüzet Maros Megyei Tanács Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Maros Megyei Központja, Erdőszentgyörgy - Művelődési Otthon Bodor Péter Művelődési Egyesület SZÍNPAD XXII. KIS-KÜKÜLLŐ MENTI NEM HIVATÁSOS SZÍNJÁTSZÓK TALÁLKOZÓJA ERDŐSZENTGYÖRGY, NOVEMBER

2 Maros Megyei Tanács Hagyományos Kultúra és művészeti oktatás maros megyei központja Bodor péter művelődési egyesület SZÍNPAD XXI. KIS-KÜKÜLLŐ MENTI NEM HIVATÁSOS SZÍNJÁTSZÓK TALÁLKOZÓJA ERDŐSZENTGYÖRGY, NOVEMBER November 21., péntek művelődési otthon Erdőszentgyörgy A szászrégeni ROSSZCSONTOK Színjátszó Csoport Tóth Zoltán: BOLONDOS KIRÁLYSÁG, KIRÁLYI BOLONDSÁG Rendezte: Dénes Magdolna KIKIÁLTÓK Balázs Szabolcs, Orosz Zsolt 1. KOMA Nagy Flórián 2.KOMA Sándor Tihamér 3. KOMA Csórvási Lídia KIRÁLY Antal Szilárd KIRÁLYLÁNY Demeter Tímea 1. KOMORNA Sükösd Anita 2. KOMORNA Ercsei Boglárka A makfalvi LÁRMÁZÓK Színjátszó Csoport MIHÓK, A BUGYUTA Ráduly János gyűjtése Rendezte: Molnár Ágnes MIHÓK Bartha Tamás Arnold MIHÓK ÉDESAPJA Kovács Hunor MESÉLŐK Cozma Beatrice, Soó Szidónia, Máté Katalin KATONA Jakab Anita 3. KOMORNA Bachman Renáta UDVARI BOLOND Antal Szabolcs SÖRÉNY GÖRÉNY Bartha Réka ERDŐ Benkő Szilárd, Babos Levente, Vajda Róbert LAKODALMASOK Nagy Dávid, Bartus Tímea, Székely Loránd, Szabados Mónika, Antal Dávid Nocsak király udvarában készen állnak a lakodalomra, a boldog vőlegény az lesz, ki a Sörény Görény fogát felmutatja. Jelentkező akad elég, de mint a mesében szokás, a legjobb, a legügyesebb, a legokosabb nyeri el a lány kezét. Hogy ki az? Nem áruljuk el, nézzék meg a darabot, s majd kiderül. NAPSZÁMOS Gagyi József Botond GYEPMESTER Kálmán Annabella SINTÉR Filipaș Adél MÉSZÁROS Szakál Henrietta VŐLEGÉNY Soó Izabella MENYASSZONY Szilveszter Ildikó Mihók, a bugyuta elindul, hogy kenyeret hozzon a lakodalmára. Útja során számos kalandba keveredik. Sok félreértés után még menyasszonyt is talál magának.

3 Szászrégeni Eugen Nicoară Művelődési Ház CSIM-BUMM IFJÚSÁGI- ÉS GYERMEK SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT Fábián András: TIRITARKA OSKOLA három jelenet Rendezte és a csoport vezetője: Fábián András V. és VI. osztályos gyerekek, sokan osztálytársak, egy VIII. osztályos kislány is van közöttük. Szeretik a színjátszást, egy részük a Csim-Bumm mellett az osztály színjátszó csoportjában is tevékenyen részt vesz jelenet: Tiritarka oskola. Az előadás címadója, aktuális problémákat mutat be, az iskoláról, a diákokról szól, diákoknak és felnőtteknek egyaránt jelenet: Ezek a felnőttek. Farkas Árpádné összeállítását kibővítette és átdolgozta Fábián András. A diák felnőtt kapcsolatot taglalja jelenet: A pad. S. Szabó István Padok című jelenetét átdolgozta és kibővítette Fábián András. Ebben a jelenetben a jó és a rossz találkozik. Mindhárom jelenet a mai diákok körében divatos, sajátos nyelvezetet használja, melyet ajánlatos lenne mellőzniük, de sajnos, ez ritkán sikerül Erdőszentgyörgyi Százfonat Ludas Matyi táncszínház Rendező, koreográfus: Tőkés Lóránd és Tőkés Csilla Csoportvezető: Ambrus Emese Szakmai értékelés, beszélgetés, vacsora A mezőkövesdi SZÍNÉSZETI EGYESÜLET Katajev nyomán Aldobolyi Nagy György Romhányi József BOLOND VASÁRNAP Rendezte: Balogh Éva OSZKÁR ZÜRCSEVKiss István Zoltán DR. LINA SOKKOVA Pótáné Bartók HELÉN TUDORKINA Gorzó Ágnes Annamária LEO BUJKÁLOV Kozma Róbert TÓDOR TUDORKIN Rajna Viktor KLÁRA LURKÓ Bozsik Boglárka OLGA Balogh Éva IVÁN SÓVÁRGOV Tóth István RÓZA Csőrés Dorina VERA SZIGORINA Tóth Mariann ALEX Jacsó László Történetünk a HÍRES Napraforgó üdülőben játszódik, ahová a szovjet elvtársak pihenni járnak, hogy a napozóterasz, a fenyőeszencia-fürdő, valamint hideg víz és elektrosokk segítségével felfrissüljenek. Ezen a vasárnapon azonban 3 olyan vendég is érkezik, akik vélt vagy valós szerelmi ügyeikkel felzaklatják az egész üdülő életét. Olyannyira, hogy a végére igazzá válik a szlogen: Aki egyszer a Napraforgóban pihen, az nem tud többé pihenni.. máshol. A darabot Aldobolyi Nagy György vidám zenéje és Romhányi József humora gazdagítja.

4 10.30 Megnyitó November 22., szombat Az erdőszentgyörgyi BODOR PÉTER SZÍNKÖR Hans Sachs: MÉRGES FÜST vásári komédia Rendezte: Nagy Gábor FÉRJ FELESÉG Simó Szilárd Józsa Klementina SZOMSZÉDASSZONYOKNagy Eszter, Kakucs Adrienn, A középkori vásári komédiák az életből ellesett kicsinyességet, a visszásságokat figurázzák ki pajzán játékmóddal. Jellemzőjük a harsányság, energikusság, frissesség, a helyzetkomikum. Ezekkel az eszközökkel jeleníti meg a tűzrőlpattant feleség mellett tengődő papucsférjek sorsát. CSÍKFALVI TÜNDÉRKERT SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT Maeterlinck Maurice: A KÉK MADÁR Rendezte: Károly Bálint. Csoportvezető: Balogh Tünde MYTYL Adorján Kinga TYLTYL Mezei Tamás KUTYA Marton Endre MACSKA Kerekes Ágnes TÜNDÉR/a fény Szabó Erzsébet Zsófia ANYA/anyai szeretet Kiss Nikoletta AZ ÉJSZAKA Kiss Brigitta NAGYANYÓ Pap Csilla NAGAGYAPÓ Szabó Péter AZ IDŐ Bányai Roland AZ ERDŐK KIRÁLYA Kabát Arnold A MEG NEM SZÜLETETT TESTVÉR Szabó Lajos Szabolcs Két szegény gyerek képzeletbeli utazását mutatja be a mese. Az esti altatást követően Mytyl és Tyltyl beszélgetnek. Aztán megjelenik egy Tündér, aki elröpíti őket a képzelet világába. A boldogság kék madarát keresik mindenütt. Az Éjszaka beviszi őket a borzalmak, betegségek, a háború birodalmába. A Fény végig segíti őket, a boldogságot mutatja meg nekik. Viszont az igazi boldogságot akkor találják meg, amikor visszatérnek szobájukba. Most már kék a madár. Most már hirdetik is örömmel mindenkinek, hogy megtalálták a boldogságot, a boldogság kék madarát.

5 Az erdőszentgyörgyi BODOR PÉTER SZÍNKÖR AZ ÜSTFOLDOZÓ vásári komédia (15) Rendezte: Nagy Gábor AZ ÜSTFOLDOZÓ Barabás Hunor FÉRJ Simó Szilárd FELESÉG László Otília A középkori vásári komédiák az életből ellesett kicsinyességet, a visszásságokat figurázzák ki pajzán játékmóddal. Jellemzőjük a harsányság, energikusság, frissesség, a helyzetkomikum. Ezekkel az eszközökkel jeleníti meg a tűzrőlpattant feleség mellett tengődő papucsférjek sorsát Nyárádszeredai Bocskai István Dalkör Nóti Károly: LEPSÉNYNÉL MÉG MEGVOLT Szakmai beszélgetés, értékelés Ebédszünet A gyöngyösi MOZAIK SZÍNKÖR, Magyarország Parti Nagy Lajos (Molière): TARTUFFE 2 felvonásos vígjáték Rendezte: Válik István TARTUFFE Monostori Máté ORGON Watti Rezah ORGON FELESÉGE Krizsó Cili DORINE, komorna Hegedűs Flóra CLAIRE, Elmira nővére Sipos Rita PERNELLNÉ, Orgon anyja B. Krigovszki Nóra MARIANNE, Orgon lánya Divéki Eszter DENISE, Orgon lánya J. Polgár Eszter VALER, Marianne szerelme Tóth Márk Zoltán

6 A szászrégeni FANTÁZIA SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT Kéri Ferenc két népi komédiája: Rendezte: Sükösd Levente A BETEG DISZNÓ GAZDA Ardelean Róbert BÖLLÉR Csuka Alpár GAZDASSZONY Cremene Henrietta CSONTKOVÁCS Chiorean Norbert SZOLGÁLÓ Toldi Francesca HELÉN S A TEHÉN, AVAGY GYALOG, MINT BALOGH GAZDA Szabó Róbert JÓSKA, a kocsis Ardelean Róbert GAZDASSZONY Nagy Katalin Júlia BALOGH KÁZMÉR, marhakereskedő HELÉN, a lányuk Ördög Renáta Chiorean Norbert BALOGH KÁLMÁN, kérő Torkos Ákos A sepsiszentgyörgyi VISKY ÁRPÁD AMATŐR SZÍNJÁTSZÓ TÁRSULAT Nóti Károly: LEPSÉNYNÉL MÉG MEGVOLT A szászrégeni FANTÁZIA SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT Szepessy Gábor: VALÓSÁG-SHOW dráma Rendezte: Sükösd Levente BÉLA, a férj Torkos Ákos Démonok: RANKA, a feleség Berekméri Evelyn GYEHENNAI Csuka Alpár ENDRE, Aranka nagybátyja Szabó CIHOPATÁSI Ardelean Róbert Róbert BRUTÁLKAI Fülöp Bernadett ÚJKÍGYÓFFY Chiorean Norbert Valóság-show olyan dráma, amely a mindenkori ember belső harcát tükrözi. Örökös harc, vívódás folyik a hit, a szeretet és az emberi gyengeség között. Hogy melyik kerekedik felül, az néha egy pillanaton múlik, egy enyhén megingott hiten. És egyesek csak ezt várják. A Fantázia Csoport 2010-ben alakult, es diákokból tevődik össze. Összesen 13-an vannak. Számos fesztiválon vettek részt: a szászrégeni Gézengúzok diákszínpadon, a szilágycsehi XIV. Partiumi Országos Diákszínjátszó Fesztiválon, az erőszentgyörgyi XI. Színpad színjátszó fesztiválon, a nagyváradi Országos Díákszínjátszó Fesztiválon, ahol a legjobb női alakítás díját Keresztesi Andrea hozta el a Kóma című darabban nyújtott alakításával, a XV. Partiumi Országos Diákszínjátszó Fesztiválon, illetve 2014 áprilisában a derecskei (Magyarország) Kótsi Patkó János Bihar Minősítő Diákszínjátszó Fesztiválon Fülöp Bernadett a legjobb színősznői díjat hozta a Valóság-showban alakított Brutálkai szerepéért, illetve a Csillagösvény csoportban az Ördögbálban alakított Odett szerepéért.

7 25 perces szünet A celldömölki SOLTIS LAJOS SZÍNHÁZ Benedek Elek:TÖBBSINCS KIRÁLYFI - mesejáték Rendezte: B. Péter Pál Dramaturg: Katona Imre TÖBBSINCS KIRÁLYFI Szalai Szabolcs VILÁGSZÉP GYÖNGYVIRÁG Ziembicki Dóra RÁKI, Többsincs dajkája Benkő Ágnes BAKARASZNYI, a férje Bruckner Roland HABAKUK, udvarmester Nagy Gábor HÁJHÁJ B. Péter Pál DURMÓ, alördög Piller Ádám MIRKÓ, napnyugati király, Többsincs apja Sipos László ABSOLON, napkeleti király, Gyöngyvirág apja Sipos László Benedek Elek, a népmesei alapokat felhasználva a múlt század első esztendejében írta a Többsincs királyfi című mesejátékát a Nemzeti Színház számára. A régies színházi stílus és a szövevényes szerkezet ódon díszeit lehántva Katona Imre feldolgozása mélységében és egyszerűségében tárja fel a mese üzenetét. Föld és pokol, áldással szentelt hatalom és trónbitorlás ütközik össze a Többsincs királyfi és Világszép Gyöngyvirág példázatos históriájában. A jámbor, de éleslátását vesztett Mirkó király szorult helyzetében eladja fiát az ördögnek. Mikor az ördögök királya megérkezik behajtani jussát, Többsincsre hárul a feladat, hogy megvédje magát, és helyreállítsa a rendet. Előbb a sárkánnyal, majd az ördögök urával, s végül a földi rosszal kell megküzdenie. A klasszikus mesejáték pergő tempójú, friss rendezésben látható, és sok nevetés közben tanít a hatalom felelősségéről és a bátorság fontosságáról. Szászrégeni Eugen Nicoară Művelődési Ház Népszínház Kemény János Társulata Rendezte: Fábián András, a csoport vezetője, valamint Boldizsár Attila, Gyerkó Zsombor. TAMÁS GARÁZSMESTER, MANCI, FERI MENYASSZONYAFülöp PROFESSZOR Boldizsár Attila Bernadett FERI, FIATAL GÉPKOCSIVEZETŐ CINIKE ÉS MICIKE Szabados Márta Gyerkó Zsombor LÁNY ÉS CUMIKA Csatlos Zsanett A cselekmény egy autószerelő-műhelyben játszódik le. Feri, fiatal gépkocsivezető néha-néha igencsak becsíp. Egyik ilyen mámoros állapotában rémálma van: részeg orvos és asszisztensnők vakbélműtétet hajtanak végre rajta. Az álomnak jótékony hatása van, amikor felébred, lemond az italozásról.

8 A krasznai TINIKOMÉDIÁSOK A.N. Osztrovszkij: A VIHAR Rendezte: Bessenyei István Dramaturg: Bessenyei Gedő István Csapatvezető: Ozsváth Ilona Kellékes: Anderlik Ádám Technikus: Sólyom Zsolt- Sándor KABANOVA Balla Noémi-Tímea GLÁSA Seres Erzsébet TYIHON Kovács Miklós - Sándor SAPKIN Bárány Zsolt-Lóránd GYIKOJ Kovács Roland VÁROSI LAKOSOK Kiss Attila, KATYERINA Sólyom Szabina Beatrix Pap Gréti,Szabó Éva, Szabó Imola, BORISZ Sólyom Sándor - Zsolt Szigeti Katalin, Szász Mónika, KULIGIN Baricsán Tamás- Sándor Vadas Renáta Noémi,Valki Ingrid VÁNYA Valki Zoltán- Árpád Anikó, Vider Ibolya, VARVARA Katona Adrienn Vider Izabella Marika, Vincze Angéla ÚRIASSZONY Hajas Ágota Kabanova, gazdag kereskedőasszony házában mindennek úgy kell történnie, ahogy az asszony akarja: a hagyomány parancsol, a vallás uralkodik, a rend irányít. Tyihon, Kabanova fia, szótlanul követi anyja utasításait. Fiatal menye azonban nem törődik bele ebbe a helyzetbe, s mikor beleszeret egy férfiba, szerelmének felvállalásával a merev, kiüresedett társadalmi normák, s a gyermeki szintre kényszerítő hatalom ellen küzd. Katyerina lelki vívódásai szinkronban vannak a természettel: a készülő, majd egyre erősebb vihar a hősnő tudatának, kavargó érzelmi világának kivetülése. Katyerina alakjában a fény jelenik meg a sötétség, a durvaság és a szegénység birodalmában Értékelés Vacsora November 23., vasárnap MAROSVÁSÁRHELYI SPECTRUM SZÍNHÁZ előadása SZOMORÚ VASÁRNAP

9 A bodor péter egyesület története Az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Művelődési Egyesületet 2002 januárjában jegyezték be hivatalosan, de valójában már a 89-es változások után megszületett a gondolat: kell egy helyi művelődési egyesület, amely szívügyének tekinti a magyar kulturális élet fellendítését, a művelődési tevékenység szervezését, irányítását, új alapokra helyezve azt, szemléletváltást hozva a helyi kultúrkincs megőrzése és az egyetemes magyar kultúrába való beágyazása érdekében. Kezdetben Hatos Gyöngyvér, Dabóczi Éva és Zári Csilla tanárok voltak az egyesület vezetői, akik sokat tettek azért, hogy több mint egy évtizeden keresztül az egyesület megvalósítsa kitűzött céljait. A 2002-es hivatalos bejegyzés azonban lehetővé tette, hogy a helyi születésű ezermesterről, Bodor Péterről elnevezett kulturális egyesület jogilag is hivatalos körülmények között működjön, adva legyen a pályázási lehetőség, s új korszak kezdődjön a szellemi értékek ápolása és megőrzése érdekében. Ekkor veszi át a vezetést Kovrig Magdolna magyartanár. Úgy érezzük, az elmúlt majdnem negyedszázad során az egyesület tevékenysége az erdőszentgyörgyi lakosság művelődési életében rangos helyet vívott ki. Úttörő munkát végzett, hiszen különösen az első időszakban az egyetlen olyan szervezet volt, amely az akkori szűkös keretek között is sikerrel ügyködött a magyar kultúra értékeinek népszerűsítése érdekében. Akkoriban a kultúra mindenesének szerepét vállalta magára. Ha kellett író-olvasó találkozókat, könyvbemutatókat, kiállításokat szervezett, így hozva emberközelbe a környéken élő és alkotó kortársművészeket. Ha kellett mozgósított, bérletes előadásokat szervezett a környékbeli városok színházainak előadására. Lehetőségei szerint kulturális kapcsolatokat teremtett városunk testvértelepüléseivel. Kezdeményezte, szervezte a magyar történelem jeles évfordulóinak emlékünnepségeit.

10 Bekapcsolódott és színesítette a városnapi ünnepségeket. Ezen a téren kiemelkedőnek számított az egyesület által kezdeményezett kastélybálok megszervezése, amelyek a város kulturális életének külön színfoltjai voltak, bár az anyagi hátteret a helyi önkormányzat biztosította ben Rhédey Klaudia születésének 200. évfordulóját bensőséges ünnepséggel és szoboravatással tette emlékezetessé a város, 2013-ban pedig az Erdőszentgyörgyhöz tartozó Bözöd szülöttének, Bözödi György író, költő, szociográfus születésnek 100. évfordulójára szervezett emlékünnepséget a bözödi unitárius egyházzal közösen. Mindkét esemény megszervezésében oroszlánrészt vállalt a Bodor Péter egyesület. A kezdetektől feladatának tekintette a helyi hagyományok ápolását. Kezdetben népi tánccsoport tevékenységét is patronálta, mígnem ezt a feladatot az erre szakosodott egyesület vette át. A magyar nyelvű művelődés fontos lehetőségének tekintette a műkedvelő színjátszást, amelynek élő hagyományai vannak Erdőszentgyörgyön, de a Kis-Küküllő mentének szinte minden településén. Ennek a hagyománynak felkarolása érdekében indította útjára a Bodor Péter Művelődési Egyesület a Kis-Küküllő menti falusi színjátszók fesztiválját 1992-ben, Színpad elnevezéssel. Mára ez a találkozó már határokon átívelő fontos műkedvelő színházi eseménnyé nőtte ki magát. Ma már az erdőszentgyörgyi XXII. Színpad fesztiválra en jelentették be részvételi szándékukat, és nemcsak Erdélyből rangja és vonzata van a novemberi színjátszó találkozónak! És itt kell elmondanom, hogy a műkedvelő színjátszás szakmai színvonalának emelése érdekében 10 évvel ezelőtt indította útjára az egyesület a nyári egyhetes színjátszótábort decemberében a magyar kultúra ápolásának szolgálatába újabb fórum születésénél bábáskodott az egyesület, megjelent az Erdőszentgyörgyi Figyelő című kulturális és közéleti lap első száma, amely krónikása szeretne lenni a helység és a vidék művelődési és közéleti történéseinek. Hogy ez mennyire sikerült, azt majd az utókor dönti el. A Bodor Péter Művelődési Egyesület él a pályázati lehetőségekkel, amelyeknek segítségével nemcsak saját működését biztosítja, de hozzájárult az erdőszentgyörgyi technológiai líceum anyagi felszereltségének gyarapításához, az anyanyelvű szakoktatás korszerűsítéséhez is. Ma már egyre kevesebben tudják, hogy a 2008-ban létrehozott iskolai szépségápoló tanműhely, és a 2010-ben berendezett turisztikai-közélelmezési felszolgáló szakterem berendezése az egyesület sikeres pályázatának is köszönhető. Tevékenységének elismeréseként az egyesületet 2014-ben Ex-Libris díjjal tüntették ki. Anyagi források: Anyagiakban nem dúskál az egyesületünk. Székhelyünket a helyi polgármesteri hivatal biztosítja. A lakosság 2%-os adófelajánlásából évente lej körüli összegre lehet számítani. A rendezvények fedezésében a pályázatok segítenek.

11 Pályázati úton a következő szervezetek, intézmények támogatják az egyesületet: --Erdőszentgyörgyi Városi Tanács, --A Europe Direct Tarnave Információs Központ, --A helyi művelődési otthon próbatermet biztosít és helyszínt a rendezvényeinknek, --Maros Megyei Tanács, --Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Maros Megyei Központja,,, --Communitas Alapítvány, --Magyar Nemzeti Kulturális Alap, --Bethlen Gábor Alap, --A celldömölki Soltis Lajos Színház. A fentieken kívül meg kell említenünk a helyi lakosság, és az innen elszármazottak adományait. Az egyesület szinte minden tevékenységét önkéntesek munkája segíti, minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az egyesület köszöni támogatóinak mindenfajta segítségét. Új tagok felvételére az egyesület mindig nyitott. Jelentkezésüket az alábbi elérhetőségeken jelezhetik az érdeklődők. Elérhetőségeink: Postacím: Asociaţia Culturală Bodor Péter Sângeorgiu de Pădure Str. Bălcescu, 13. Judeţul MureŞ România Telefon: (+) , (+) Elnök: Kovrig Magdolna Bankszámlaszám: CEC BANK: RO97CECEMS3543RON CEC BANK:RO39CECEMS35S4HUF

12 A szervezők: Maros Megyei Tanács, a Hagyományos Kultúra és Művészeti OktatásMaros Megyei Központja, a Bodor Péter Művelődési Egyesület, Erdőszentgyörgy - Művelődési Otthon. Támogatók: Megyei Tanács és Erdőszentgyörgy Városi Tanácsa, Europe Direct Târnava Információs Központ, Szent György Technológiai Líceum Támogatók: Partnerek: NAPLEMENTE NYUGDÍJAS KLUB Erdőszentgyörgy Polgármesteri Hivatal LEVI-IBOLY KFT, ROZI ROPI KFT Erdőszentgyörgy Technológiai Líceum

Kisebb és nagyobb csodák

Kisebb és nagyobb csodák 2014. március 21., péntek 1 Kisebb és nagyobb csodák...a játék minden nap meghal, és másnap újrakezdődik. (Latinovits Zoltán, a színészkirály) Hogy rohan az idő! mondhatnám nem kevés túlzással, hogy repül

Részletesebben

Meghajtom térdemet az Atya elo tt (Ef 3,14) A Schönstatt Család falinaptára Ozsvári Csaba ötvösmu vész alkotásaival illusztrálva

Meghajtom térdemet az Atya elo tt (Ef 3,14) A Schönstatt Család falinaptára Ozsvári Csaba ötvösmu vész alkotásaival illusztrálva Meghajtom térdemet az Atya elo tt (Ef 3,14) A Schönstatt Család falinaptára Ozsvári Csaba ötvösmu vész alkotásaival illusztrálva 2011 Halkul az élet, elernyed a gond, szelíden jön az álom. Kisfiam alszik,

Részletesebben

figyel Erdõszentgyö rgyi Övéi közé jött

figyel Erdõszentgyö rgyi Övéi közé jött figyel Kiadja a Bodor Péter Mûvelõdési Egyesület Õ V. É V F O L Y A M 3 7. S Z Á M, 2 0 0 5. D E C E M B E R 10 OLDAL - ÁRA 1,5 LEJ Övéi közé jött SEBESTYÉN Péter Fotó: Kovrig Zoltán Beke Sándor Fejedre

Részletesebben

Jelenleg 100 = 16 + 1

Jelenleg 100 = 16 + 1 MÉCSVILÁG A Mátészalkai Mûvészetbarát Egyesület Mûhelye Jelenleg 100 = 16 + 1 Változó matematika, állandó kötõdés XIV. évfolyam 3. szám 2014. augusztus muveszetbarat.mateszalka.hu Sõt, nálam a 100 volt

Részletesebben

Felállították az ország legmagasabb májusfáját Bonyhádon. Wass Miklós állampolgári esküt tett. Bonyhádon ülésezett a KEK-PD Kulturális bizottsága

Felállították az ország legmagasabb májusfáját Bonyhádon. Wass Miklós állampolgári esküt tett. Bonyhádon ülésezett a KEK-PD Kulturális bizottsága BONYHÁD ÉS KÖRNYÉKE KÖZÉLETI LAPJA Felállították az ország legmagasabb májusfáját Bonyhádon Bonyhádon ülésezett a KEK-PD Kulturális bizottsága Potápi Árpád János és az Országgyűlés Külügyi Hivatala közös

Részletesebben

FAI_2009_6.qxd 2009.03.15. 18:44 Page 1. A Felsõvárosi Általános Iskola 25. éves jubileumi évkönyve

FAI_2009_6.qxd 2009.03.15. 18:44 Page 1. A Felsõvárosi Általános Iskola 25. éves jubileumi évkönyve FAI_2009_6.qxd 2009.03.15. 18:44 Page 1 A Felsõvárosi Általános Iskola 25. éves jubileumi évkönyve FAI_2009_6.qxd 2009.03.15. 18:44 Page 2 FAI_2009_6.qxd 2009.03.15. 18:44 Page 3 Gyöngyös 2009 FAI_2009_6.qxd

Részletesebben

A Szent István Általános Iskola Évkönyve

A Szent István Általános Iskola Évkönyve A Szent István Általános Iskola Évkönyve Készült az iskola 135. tanévében 2005 / 2006. A kiadásért felel: Molloné Balog Éva igazgató A szerkesztõ bizottság tagjai: Urbanics Sándorné igazgatóhelyettes Deák

Részletesebben

42. tás. Kelemen Hunor. Szilágyság/42. www.hhrf.org/szilagysag/ 2011. október 21. Közérdekû 2. oldalon. Népszámlálás. Közéletünk 3.

42. tás. Kelemen Hunor. Szilágyság/42. www.hhrf.org/szilagysag/ 2011. október 21. Közérdekû 2. oldalon. Népszámlálás. Közéletünk 3. Szilágyság/42. www.hhrf.org/szilagysag/ 2011. október 21. 1. 2011. október 21. 42. Ára: 1,5 lej Elõfizetõknek 1,4 lej TÁMOGATÁSÁVAL Közérdekû 2. oldalon A külföldön élõket két csoportr tra osztják Kérjük,

Részletesebben

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Felelős kiadó: Dr. Sipos Mihály - igazgató Nyomdai munkák:

Részletesebben

Pusztinai Magyar Ház Közösségi Ház

Pusztinai Magyar Ház Közösségi Ház Pusztinai Magyar Ház Közösségi Ház Az 1989-es rendszerváltás után úgy mint más csángóföldi faluban, Pusztinán is erős igény mutatkozott arra, hogy a magyar nyelv használata iskolában is, templomban is

Részletesebben

Fábiáni TARTALOM: Szent Sebestyén Tûzoltó Egyesület Sport 19. Duna-Alpesi Kupa Véradás Családi események Egészségoldal

Fábiáni TARTALOM: Szent Sebestyén Tûzoltó Egyesület Sport 19. Duna-Alpesi Kupa Véradás Családi események Egészségoldal Fábiáni TARTALOM: Karácsonyi köszöntõ Polgármesteri beszámoló Közmeghallgatás Hírek az iskolából Népszokások Mûvészeti Iskola Fábiánsebestyén Gyermekeiért Alapítvány Az óvoda életébõl Falukarácsony Magányosok

Részletesebben

Fiatalokkal útban a demokrácia felé *

Fiatalokkal útban a demokrácia felé * AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA A hírújság megjelenését az NCA támogatja Fiatalokkal útban a demokrácia felé * A Mag-házban mûködõ civil szervezetek együttmûködésével a Civil Közösségi Házak Magyarországi

Részletesebben

Rákóczi Hírvivo 2015.

Rákóczi Hírvivo 2015. 25. évfolyam I. szám, 2015. március A Rákóczi Szövetség lapja Rákóczi Hírvivo Sikeres a Beiratkozási Program Több a gyerek a felvidéki iskolákban Gloria Victis Sikeresen zárult a vetélkedő Vezetőképző

Részletesebben

A Marosvásárhelyi X. Kövesdombi Református Gyülekezet lapja, XII. évf. 2. sz., 2010 december

A Marosvásárhelyi X. Kövesdombi Református Gyülekezet lapja, XII. évf. 2. sz., 2010 december ²1 A Marosvásárhelyi X. Kövesdombi Református Gyülekezet lapja, XII. évf. 2. sz., 2010 december Kőlap XII. évf. 2. sz., 2010 december A Marosvásárhelyi X. Kövesdombi Református Gyülekezet lapja Kiadja:

Részletesebben

DOKUMENTUMFILM MAGYAR-ROMÁN FESZTIVÁL. 2010. október 4 10., Csíkszereda. Helyszín: Csíki Játékszín. Havonta megjelenő ingyenes programmagazin

DOKUMENTUMFILM MAGYAR-ROMÁN FESZTIVÁL. 2010. október 4 10., Csíkszereda. Helyszín: Csíki Játékszín. Havonta megjelenő ingyenes programmagazin 26 20A 20 25 20 2010. VI. évfolyam 10. szám, október Havonta megjelenő ingyenes programmagazin 26 20A 20 20 20A MAGYAR-ROMÁN DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL ISSN 2066-6349 2010. október 4 10., Csíkszereda Helyszín:

Részletesebben

MEZŐFALVA. Csodás ünnep volt. Az én falum. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok településünk valamennyi lakójának! Húsvét a téren

MEZŐFALVA. Csodás ünnep volt. Az én falum. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok településünk valamennyi lakójának! Húsvét a téren Az én falum MEZŐFALVA Információs és közéleti havilap 2011. április Tartalom Eredményes közbeszerzés Szervezzük a vízi közműtársulatot Ültessünk közösen virágot Lomtalanítás Iskolai hírek Óvodai hírek

Részletesebben

" az elhatározó vonásokat itt kaptam,

 az elhatározó vonásokat itt kaptam, MÉCSVILÁG A Mátészalkai Mûvészetbarát Egyesület Mûhelye " az elhatározó vonásokat itt kaptam, már készen, szüleimtõl." Emléktábla Képes Géza szülõházán Augusztus 19-én estére szólt az invitálás, mely Mátészalka

Részletesebben

Programok EP választások 2014 Segítség a szállásadóknak!

Programok EP választások 2014 Segítség a szállásadóknak! Fonyódi Hírmondó XV. évfolyam 6. szám www.fonyod.hu 2014. június Programok EP választások 2014 Segítség a szállásadóknak! 2 Közérdekű információk Fonyódi Polgármesteri Hivatal Cím: 8640 Fonyód, Fő u 19.

Részletesebben

XII. Híresvárosi Vigadalom

XII. Híresvárosi Vigadalom INGYENES KÖZÉLETI HAVILAP XXIV. évfolyam 6. szám 2015 AUGUSZTUS 4 NAPOS VÁROSNA P! XII. Híresvárosi Vigadalom AUGUSZTUS 20. ÁLLAMALAPÍTÓ SZENT ISTVÁN ÉS AZ ÚJ KENYÉR ÜNNEPE 9:30 Magyarok Kenyere ünnepélyes

Részletesebben

Az elsõáldozók egy csoportja. Márfi Gyula érsek a bérmáláson

Az elsõáldozók egy csoportja. Márfi Gyula érsek a bérmáláson Sümeg és Vidéke 30. szám 2013. május közérdekû önkormányzati havilap A hit erõt és célt ad nekünk Az elsõáldozók egy csoportja Márfi Gyula érsek a bérmáláson Tizenkét sümegi diák és öt felnõtt részesült

Részletesebben

III. RÉSZ: SZAKIRODALOM, MELLÉKLETEK

III. RÉSZ: SZAKIRODALOM, MELLÉKLETEK III. RÉSZ: SZAKIRODALOM, MELLÉKLETEK 142 11. Szakirodalom Antal Boglárka Klaudia 2008 Színház és közönsége, In: Biró A. Zoltán (szerk.): Változó térség Szociológiai és antropológiai elemzések, Alutus kiadó,

Részletesebben

VISSZAPILLANTÓ GYEREKSZÍNJÁTSZÓK GYŐRBEN

VISSZAPILLANTÓ GYEREKSZÍNJÁTSZÓK GYŐRBEN GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KULTURÁLIS Hírlevél VIII. évfolyam 5. szám Bartók Béla Megyei Művelődési Központ Nonprofit Kft. 2012/1. Tartalom I. Visszapillantó Gyerekszínjátszók Győrben III. Nyugat-dunántúli

Részletesebben

Az Európai Unió himnusza

Az Európai Unió himnusza w xiv. evtoiyam 9. szam v f 2004. május 6. l INGYENES VÁROSI LAP BÉKÉSCSABA Az Európai Unió himnusza OROMODA Lángolj fel a lelkünkben, szép égi szikra, szent öröm, térj be hozzánk, drága vendég, tündökölj

Részletesebben

FORUM MARTINI 2014 /07. 02. oldal 05. oldal NEGYEDSZÁZAD CSALÁDI DÉLUTÁN ÚJ SEPRŐ

FORUM MARTINI 2014 /07. 02. oldal 05. oldal NEGYEDSZÁZAD CSALÁDI DÉLUTÁN ÚJ SEPRŐ MARTONVÁSÁR VÁROS LAPJA FORUM MARTINI XXIII. évfolyam 7. szám 2014. július 15. 2014 /07 02. oldal 05. oldal 06. oldal NEGYEDSZÁZAD ÚJ SEPRŐ CSALÁDI DÉLUTÁN A szocializmus örökkévalónak kikiáltott épületén

Részletesebben

VÁROS SOS VÁR A VÍZITÁBOR! Ingatlan bérbeadás. Kiadó: Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. felelôs kiadó: Kolti Helga igazgató

VÁROS SOS VÁR A VÍZITÁBOR! Ingatlan bérbeadás. Kiadó: Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. felelôs kiadó: Kolti Helga igazgató Szentendre Város Önkormányzata nyilvános ajánlattételi felhívást tesz közzé az alábbi tulajdonában lévõ ingatlanok értékesítésére Cím HRSZ m 2 Bruttó ár Leírás Cseresznyés u. teteje 9188/1 1130 13.500

Részletesebben

Baranyai Attila Anya

Baranyai Attila Anya Lellei XXIII. évfolyam 5. szám Újság 2014. május Baranyai Attila Anya Jubileumi majális Tíz évvel ezelőtt 2004. május első napján lett Magyarország az Európai Unió tagja, és azóta szervezi a város önkormányzata

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA XXVI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január 10. Visszatekintés a múlt év városi eseményeire és történéseire 12-13. old.

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA XXVI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január 10. Visszatekintés a múlt év városi eseményeire és történéseire 12-13. old. SÁRVÁRI HÍRLAP SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA XXVI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január 10. Ez történt Sárváron 2013-ban Visszatekintés a múlt év városi eseményeire és történéseire 12-13. old. A beruházások

Részletesebben

Húsvétkor is jól jön a segítség» Egy jókedvű, sikeres ember Interjú Hargitai Györggyel. XXIV. évfolyam 7. szám 2015. április 8.

Húsvétkor is jól jön a segítség» Egy jókedvű, sikeres ember Interjú Hargitai Györggyel. XXIV. évfolyam 7. szám 2015. április 8. 4 közérdekű Bemutatkoznak az önkormányzati képviselők Gáspár József A tavasz az iskolai beiratkozás időszaka is, amelynek részreleteiről a 7. oldalon olvashatnak bővebb tájékoztatást. A XVI. kerületi általános

Részletesebben

Patent. I. évfolyam 2. szám 2015. május. Orbán: 2018-ra négysávos autóút köti össze Egert az M3-assal

Patent. I. évfolyam 2. szám 2015. május. Orbán: 2018-ra négysávos autóút köti össze Egert az M3-assal Zabolai kirándulás Világtánc A testvérvárosi kapcsolat kialakítása érdekében füzesabonyi delegáció látogatott a székelyföldi Zabolára Nagy Csaba vezetésével. Több mint százan perdültek táncra az idei Dance

Részletesebben