Zöldségfajták. A fajtákkal kapcsolatban további információ beszerezhető: Pannon Egyetem, Georgikon Kar Kertészeti Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Zöldségfajták. A fajtákkal kapcsolatban további információ beszerezhető: Pannon Egyetem, Georgikon Kar Kertészeti Tanszék"

Átírás

1 A fajtákkal kapcsolatban további információ beszerezhető: Pannon Egyetem, Georgikon Kar Kertészeti Tanszék 8360, Deák Ferenc u. 16. Dr. Kovács János egyetemi docens 83/

2 Zöldség fajták Zöldségnemesítés en A táj paprika génállományát a XIX. század folyamán a Balaton környékére települt bolgárkertészek alakították ki, melyek egész a XX. század közepéig ellátták a keszthelyi piacot. Mellettük a környékbeli településeken élő jelentősebb kertész családok is rendelkeztek már a táj szerzetes-kertjei és főúri kertjeiben fellelhető paprika típusokkal. Közülük sokan termesztettek saját kialakítású fajtatípusokat: töltenivaló fehér, csípős fehér, paradicsompaprika, halványzöld töltenivaló típusokat. Dr. Jeszenszky Árpád ( a Kertészeti Tanszék alapítója) az 1950-es évek elején a erre a bázisra alapozva végzett nemesítési tevékenységet. Kezdetben a konzervipar adta meg a paramétereket: olyan fehér töltenivaló csípmentes legyen a fajta, amelynek 8-9 cm hosszúságú és 5-6 cm szélességű bogyóiból 6 db fér egy literes üvegbe, vagy dobozba. Így született a i fehér csemegepaprika, amely a konzervipar egyik vezető fajtája lett. Az 1960-as években kialakult nagy paprikapusztulás kikényszerítette a rezisztenciára nemesítést, amelyben a vírusbetegségek leküzdése játszott fő szerepet. Ennek hatására indult meg a vírusrezisztens fajták előállítására, amelynek keretében dohány mozaik vírus (TMV), a burgonya Y vírusa (PVY), valamint lucerna mozaik vírus (AMV) betegséggel szemben rezisztens fajták nemesítését végeztük. Jelenleg hajtatásra és szabadföldi termesztésre alkalmas hibridek előállítása folyik. A bab nemesítés célja a bab közönséges mozaik vírussal (BCMV) és a bab (sárga) mozaik vírussal (BYMV) szemben rezisztens fajták előállítása volt.

3 ÉTKEZÉSI PAPRIKA (CONSUL)

4 Zöldség fajták CONSUL Leírása, jellemzése: Folytonnövő, szabadföldi termesztésre alkalmas, csípmentes, fehér, tompakúpos, vastaghúsú bogyójú fajta. Érett termése cinóbervörös Gazdasági értéke: A fajta rezisztens a dohány mozaik vírussal szemben. Friss fogyasztásra és tartósítóipari feldolgozásra egyaránt alkalmas. Termesztési javaslat: Szabadföldi tömegtermesztésre alkalmas fajta. Március közepén végzett magvetés - fóliasátorban - majd május közepén történő kipalántázás a termesztésben kialakult technológia. 60 cm-es sortávolság és cm-es tőtávolság kialakítása célszerű, négyzetméterenként növénnyel számolva. Piacra érett szép fehér termése július közepén jelentkezik, szedése folyamatos az őszi fagyokig. Négyzetméterenként 0,8-1,2 kg termés várható.

5 FALUDI PAPRIKA

6 Zöldség fajták FALUDI PAPRIKA Halványzöld nagybogyójú, töltenivaló csípős hajtatási és szabadföldi paprika. Nagyfokú ellenállóképesség, kellemes, piacos küllem, bő termőképesség jellemzi. A növény szétterülő bokrokat fejleszt, mivel a felálló termések a hajtásokat kissé széthúzzák. A szárcsomók gyengén lilásan színeződnek, a levél közepes, sötétzöld színű, gyengén hólyagos. A termés felálló, majd a tömeg fejlődésével szétálló, esetenként csüngő. A bogyó közepesnél nagyobb, alapnál 5-6 cm széles, hosszúsága meghaladja a 10 cm-t. Tipikusan töltenivaló, tompakúpos alakú. A termésrekeszek száma 3-4, a rekeszek között látható barázdákkal. A hús vastagsága közepes, a magtanya nagy. A kocsány viszonylag rövid, közepesen vastag. A virágzás és érés ideje közepes. Javasolt termesztési mód: középkorai hajtatás, utóhajtatás, sza-badföldi termesztés. Az ismert fajták e típusban: Szentesi piacos. A fajta termése ennél nagyobb.

7 HATTYÚ F1 PAPRIKA

8 HATTYÚ F1 PAPRIKA A bogyó hossza cm, vállszélessége 6 cm. A bogyó alakja betűrt végű TV típus, vastaghúsú, édes. Átlagos bogyósúly: gramm. A bogyó színe fehér, éretten vörös. A virág állása felálló, ezért a bogyók is így indulnak, később tömegük folytán oldalt állók, majd csüngők. A bokor szétterülő, a termés az oldalhajtást lehúzza. A lomb színe középzöld, fóliában kissé sötétebb. Termesztés: Az egyszárra nevelt növény cm magasra fejlődik ki. Fóliában, üvegházban, támrendszer mellett 80x30 cm sor és tőtávolságot biztosítsunk. A termések spirálisan helyezkednek el a főhajtáson. Kevés metszést igényel. Fóliasátorban támrendszer nélkül, illetve kordonosan 60x25 cm. A növények magassága cm, a szétterülő jelleg miatt a sorok feltöltése indokolt. Szabadföldi termesztés: 60x20 cm. A növények magassága cm. A sorok talajjal való feltöltése indokolt.

9 ÍLIÁN (TALIZMÁN) BAB

10 ÍLIÁN (TALIZMÁN) BAB Leírása, jellemzése: Lilán erezett, tarka, nagymagvú futóbab, 2-3 m-es hajtásokkal. Korán és hosszú ideig virágzó típus. A hüvely 15 cmnél rövidebb, szélessége 1,4-1,6 cm, keresztmetszete ovális. Alapszíne középzöld, fedőszíne piros-bordó cirmos. A hüvely szálkás. A mag nagy, ovális alakú, barnássárga, fedőszíne bordó-lila cirmos. Ezermagtömege g. Gazdasági értéke: Jó termőképességű, nagy ezermagtömegű fajta. Főzési tulajdonságai lényegesen jobbak az egyéb minősített fajtákénál. A fajta ellenálló a bab közönséges mozaik vírussal szemben. Termesztési javaslat: Karósbabként, kerítés mellett, uborka háló mellett, vagy kukorica, magasnövésű napraforgó támasztó növény alkalmazásával, április végi magvetéssel, öntözve ad jó termést.

11 KESZTHELYI HENGERES SÁRGARÉPA

12 KESZTHELYI HENGERES SÁRGARÉPA Leírása, jellemzése: Lombja középmagas, egyenes növekedésű. Gyökere hengeres, tompa végű, külső színe narancsvörös, belső része intenzív vörös, szívrésze kicsi. Gazdasági értéke: Jó termőképességű, magas karotin és szárazanyagtartalmú fajta. Friss fogyasztásra, és kiváló tárolható-sága miatt téli és tavaszi ellátásra egyaránt alkalmas. Termesztési javaslat: Házikertek részére kora tavaszi (márciusi) magvetés, amely a nyári ellátást biztosítja. Téli tárolás céljából elegendő a májusi vetés, így nem nőnek túlságosan nagyra a répatestek. Rendszeres lombvédelmi permetezésekkel a téli tárolás lehetősége tovább javítható.

13 PELSO PAPRIKA

14 PELSO PAPRIKA A bogyó hossza 9-12 cm, vállszélessége 6-7 cm. Alakja tompakúpos, TV alak. Színe fehér, éretten piros, íze közepesnél erősebben csípős. Az átlagos bogyósúly gramm. A bokor középmagas, szétterülő növésű, a lombozat középzöld színű. A virág felálló és a termések is felállóak. Néha a nagy súly az oldalhajtásokat lehúzza. Termesztés: Fóliában, üvegházban, támrendszer mellett eléri a cm bokormagasságot. Tenyészterület 80x30 cm. Támrendszer nélkül a szétterülő jelleg miatt a sorok feltöltése szükséges. A tenyészterület ebben az esetben 60x25 cm. Szabadföldi termesztésnél a kiültetés május második felében, 60x20 cm tenyészterületre történhet.

15 REZISZTENS KESZTHELYI ÉTKEZÉSI PAPRIKA

16 REZISZTENS KESZTHELYI ÉTKEZÉSI PAPRIKA Leírása, jellemzése: Folytonnövő, szabadföldi termesztésre alkalmas, csípmentes, fehér, tompakúpos, vastaghúsú bogyójú fajta. Érett termése cinóbervörös Gazdasági értéke: A fajta rezisztens a dohány mozaik vírussal szemben. Friss fogyasztásra és tartósítóipari feldolgozásra egyaránt alkalmas. Termesztési javaslat: Szabadföldi tömegtermesztésre alkalmas fajta. Március közepén végzett magvetés - fóliasátorban - majd május közepén történő kipalántázás a termesztésben kialakult technológia. 60 cm-es sortávolság és cm-es tőtávolság kialakítása célszerű, négyzetméterenként növénnyel számolva. Piacra érett szép fehér termése július közepén jelentkezik, szedése folyamatos az őszi fagyokig. Négyzetméterenként 0,8-1,2 kg termés várható.

17 SELLŐ F1 PAPRIKA

18 SELLŐ F1 PAPRIKA A bogyó hossza cm, a vállnál 6 cm. Átlagos bogyósúly gramm. A bogyó alakja tompakúpos, vastaghúsú, édes. A bogyó színe fehér, éretten vörös. A bokor szétterülő, az oldalhajtásokat a termés lehúzza. A lomb színe világos középzöld, fólisátorban kissé sötétebb. A virág állása felálló, kezdetben a bogyó is, de később saját súlya alatt oldalt álló és csüngő lesz. Termesztés: Fóliában, üvegházban, támrendszer mellett cm sortávolság és cm tőtávolság szükséges. A növények egyszáras művelésnél cm magasságot érnek el. Kevés metszést igényel. Hajtatásban támrendszer nélkül is termeszthető, a bokor szétálló jellege miatt a növénysorok feltöltése indokolt. 60x30 cm tenyészterület elegendő. Szabadföldi termesztésben 60x20 cm tenyészterület alkalmazható. A növények magassága itt 40x50 cm.

19 SENATOR PAPRIKA

20 SENATOR PAPRIKA A bogyó méretei: hossza cm, vállszélessége 7-8 cm. Alakja hosszan elnyúlt TV típus, vastaghúsú, édes. Színe fehér, éretten vörös. Átlagos súlya 170 g, az extra termések szabadföldön is elérik a 250 g-ot. Kategóriájában a legnagyobbak között van. A bokor magas, felálló hajtásokkal. A lomb színe világos vagy középzöld. A virág állása felálló, a fejlődő bogyók is felállók, de nagy tömegük miatt csüngők lesznek. Termesztés: Fóliában, üvegházban, támrendszer mellett: 80x40 cm. A fajta elsősorban erre a termesztési módra alkalmas. Zsinórra felvezetve eléri a cm magasságot, mutatós, nagy termései fejlődnek. Kevés metszést igényel. Nagy bogyói a nyári üvegházi hasznosításra is alkalmassá teszik. Támrendszer nélkül is hajtatható, jó a tövek szárszilárdsága, de a talajjal feltöltött sorok stabilabban állnak. 60x40 cm tenyészterület szükséges. Szabadföldön is termeszthető, március közepi vetéssel és május közepén történő kiültetéssel.

21 SIRÁLY ZÖLDBAB

22 SIRÁLY ZÖLDBAB Leírása, jellemzése: Bokoralakú, kissé felálló szárrészekkel indásodás nélküli zöldbab fajta. Magassága cm, ízközeinek hossza mm. A hüvely hossza 140 mm, szélessége mm, egyenes, egyöntetű, szálkamentes, kissé sötétebb színű. A mag hossza 12 mm, szélessége 5-6 mm, vastagsága 5 mm, színe fehér. Ezermagtömege g. Tenyészideje a piaci érettségig nap, a biológiai érettségig nap. Gazdasági értéke: Szárazságtűrése és termés bősége jobb az átlagnál. A hüvely kocsonyás szövete igen alkalmassá teszi szeletelt bab előállítására. A fajta rezisztens a bab közönséges mozaikvírussal szemben. Termesztési javaslat: Főterményként május elejei magvetésből, másodterményként (öntözéssel) júniusi magvetésből indul. A virágzástól számított két hét alatt a hüvely aratható.

23 SUGÁR ZÖLDBAB

24 SUGÁR ZÖLDBAB Leírása, jellemzése: Bokoralakú, cm magasságot elérő, indásodás nélküli zöldbab fajta. A hüvely hossza mm, szélessége mm, igen intenzív sárga színű. A hüvely alakja egyenes, vagy kissé görbülő, szálkamentes. A mag hossza mm, szélessége 7-11 mm, vastagsága 6 mm. Színe fehér, ezermagtömege g. Gazdasági értéke: A hüvelyek intenzív sárga színüket főzés után is megtartják, így konzervipari célokra kiválóan alkalmas. A fajta rezisztens a bab közönséges mozaik vírussal, és toleráns a bab baktériumos paszulyvésszel szemben.

25 TURBÁN ÉTKEZÉSI PAPRIKA

26 TURBÁN ÉTKEZÉSI PAPRIKA Leírása, jellemzése: Folytonnövő, sötétzöld levélszínű fajta. Bogyói magasabbak, mint a Paradicsomalakú szentesié, simábbak, 3-4 bordájúak és vastag húsúak. Gazdasági értéke: Rezisztens a dohány mozaik vírussal szemben és toleráns az alternáriás magházpenész betegségre. Termesztési javaslat: Szabadföldi tömegtermesztésben március második felében vetjük és május közepén ültetjük ki a palántákat. A bogyók a bokrok felső részén helyezkednek el, ezért a tövek rögzítése talajfeltöltéssel indokolt lehet. Üvegházak, fóliasátrak nyári hasznosítására szintén alkalmas fajta.

Palánták. Padlizsán. Zeller. Karalábé. Paradicsom. Zöldség

Palánták. Padlizsán. Zeller. Karalábé. Paradicsom. Zöldség Palánták Zöldség Padlizsán Kecskeméti lila április 10-től poharas és szálas 120 és 89 ft/db Zeller április végétől poharas 80 ft/db április közepétől szivar 70 ft/db Karalábé Szentesi kék április elejétől

Részletesebben

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával!

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával! UBORKA FAJTAKÍNÁLAT KARAVÁN F1 Csúcshozam, stressz toleranciával! Nagyon korai, partenokarp uborka hibrid. Középerős növekedésű, oldalhajtásai rövidek. Termései szabályos henger alakúak, ikresedésre, deformálódásra

Részletesebben

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum)

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum) PARADICSOM (Lycopersicon esculentum) 1g=magszám Vetőmagigény 100 palántához Vetésidő Vetésmélység cm Sor- és tőtávolság cm Csírázási nap 18-20 C-on 270-450 0,4-0,5 g vagy 140 szem 1. I-II-hajtatás 2. II-III

Részletesebben

PAPRIKA (Capsicum annuum)

PAPRIKA (Capsicum annuum) PAPRIKA (Capsicum annuum) Vetésidő 1g=magszám Vetőmagigény g/10 m 2 1. hajtatás 2. palántanevelés 3.szabadföldben 120-160 1-1,5 vagy 120 szem 100 palántához 1. I-II 2. II-III 3. IV-V Vetésmélység cm 1-1,5

Részletesebben

NAIK és ZKI Zrt. csapata

NAIK és ZKI Zrt. csapata FŰSZERPAPRIKA kínálat 2017-2018 Kedves Fűszerpaprika Termelő, Feldolgozó és Kereskedő Partnerünk! Az elmúlt szezonokban tudásunk legjavát adva, a kínálatunkban szereplő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs

Részletesebben

Zsendülés II. kertészeti konferencia

Zsendülés II. kertészeti konferencia Zsendülés II. kertészeti konferencia Kecskemét, 2016.03.10. Horváth-Varga János Új 1ha-s modern üvegház a nemesítés érdekében A jövő: ZKI 09491 F1 (cecei típus) ZKI 09371 F1 (kápia típus) Tatami F1

Részletesebben

Fehér és csípős paprika

Fehér és csípős paprika Fehér és csípős paprika fehér paprika Kertész kollégák! Amikor találkozunk Önökkel szakmai rendezvényeinken, bemutatóinkon mindig nagy érdeklődéssel várjuk, hogy új fajtáinkat hogyan fogadják, mennyire

Részletesebben

Fehér és hegyes erős paprika katalógus

Fehér és hegyes erős paprika katalógus Fehér és hegyes erős paprika katalógus Fehérben órzi egészségét Termelői vélemény HORVÁTH JÓZSEF, Árpád-Agrár Zrt.Kertészeti Igazgató: SV97PP F1 HR Tm:-3 IR TSWV Az SV97PP fehér paprika fajtát már két

Részletesebben

SZÍNES PAPRIKA paletta

SZÍNES PAPRIKA paletta SZÍNES PAPRIKA paletta SZÍNES PAPRIKA paletta Megújult kínálat Belföldre és exportra A paprika a világ zöldségtermesztésében előkelő helyen áll, mivel a mai korszerű táplálkozás nélkülözhetetlen eleme.

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben

BORSÓ (Pisum sativum)

BORSÓ (Pisum sativum) BORSÓ (Pisum sativum) 1000 szem súlya Vetőmagigény g/10 m 2 Vetésidő szabadföldi termesztéshez Vetésmélység Sor- és tőtávolság Csírázási nap 8-16 C-on 200-350 g 200-300 g III-V 3-4 40 x 3-5 8-14 A borsó

Részletesebben

Javaslat. A kovácsházi paprika

Javaslat. A kovácsházi paprika l. melléklet a 114/2013. (IE 16.) Korm. rendelethez Javaslat A kovácsházi paprika Mezőkovácsháza települési értéktárba történó felvételéhez Készítette: Szakál Andrásné (név) (aláírás) Mezőkovácsháza, 2017.

Részletesebben

szabadföldi termesztéshez

szabadföldi termesztéshez NAGYMAGVÚ ZÖLDSÉGMAG VÁLASZTÉKUNK BAB-FÉLÉK (Phaseolus vulgaris) 1g=magszám Vetőmagigény g/10 m 2 Vetésidő szabadföldi termesztéshez Vetésmélység cm Sor- és tőtávolság cm Csírázási nap 15-20 C-on 2-4 80-120

Részletesebben

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas.

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas. Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. ŐSZIBARACK: Andosa (Stark Red Gold): Babygold 6: Balkonella nektarin: Champion: Cresthaven: Dixired: Early Redhaven: Elberta: Fantasia: Flavortop: Incrocio

Részletesebben

DUNA-R VETŐMAG

DUNA-R VETŐMAG DUNA-R VETŐMAG 2013-2014 A Duna-R Kft. csapata: Ruskó József, Lacházi Pál, Ruszthi Attila A teljes egészében magyar, családi tulajdonban lévő Duna-R Kft. az elmúlt közel húsz esztendőben többször bizonyította,

Részletesebben

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu KÜLÖNLEGES CSEMEGESZŐLŐK: ŐK: Anita Bíró kék Carina Conegliáno (Adriána) Csausruzsovüj (Klára) Dabuki Diamant Dunavszka lazúr Emperor

Részletesebben

Katalógus professzionális termékek. www.agrosel.ro

Katalógus professzionális termékek. www.agrosel.ro Katalógus professzionális termékek www.agrosel.ro PAPRIKA DACIANA F1 (AS2-77 F) Erőteljes növekedésű, folytonnövő blocky típusú paprika hibrid. Jól kifejlett ágrendszerrel és gyökérzettel rendelkező fajta.

Részletesebben

HR Tm2, IR TSWV, IR M

HR Tm2, IR TSWV, IR M HR Tm2, IR TSWV, IR M Folytonnövő, csüngő, kúp alakú, szép fehér, édes, nagy bogyójú hibrid. A termés tömege 120-140g. Szedéséretten fehér, teljesen beérve piros. Növekedési erélye nagy, ízközei aránylag

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

Nyári ültetésű paprika fajták palánta kínálata

Nyári ültetésű paprika fajták palánta kínálata Rijk Zwaan - Grow Group palánta akció 2017 Nyári ültetésű paprika fajták palánta kínálata A hideghajtatott előnövények utáni paprika másodültetések továbbra is nagy szerepet töltenek be elsősorban a dél-magyarországi

Részletesebben

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72 CUKORRÉPA 72 CUKORRÉPA VETŐMAGOK Kiemelkedően magas cukortartalmú, rizoktónia toleráns cukorrépa. Cerkospóra ellen az egyik legellenállóbb fajta. Minden cukorrépa termesztésre alkalmas területen termeszthető.

Részletesebben

JUBILEUMI VETŐMAGSOROZAT

JUBILEUMI VETŐMAGSOROZAT PARADICSOM LUGAS F1 Folytonos növekedésű, támrendszeres termesztésű házikerti hibrid. Keménybogyójú. PARADICSOM KECSKEMÉTI 3 F1 Igen korai, determinált hibrid hideg hajtatásra és szabadföldre. Friss fogyasztásra

Részletesebben

Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás

Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás árut ad. Egyközepű (monocentrikus) fejeket képez. Magas, erős növekedésű

Részletesebben

Tömeg (g) édes F édes F

Tömeg (g) édes F édes F PAPRIKA KÍNÁLAT PAPRIKA FAJTÁK Fajta Hossz (cm) Szélesség (cm) Húsvastagság (mm) Tömeg (g) Íz Szín/ Alak Növekedési típus Ellenállóképesség Apolló F1 8-10 8-10 5-6 150-180 édes F Tm0,1,2 Békés F1 4-5 6-8

Részletesebben

kertésznaptár gyerekeknek

kertésznaptár gyerekeknek kertésznaptár gyerekeknek 2014 Január 1 2 3 4 5 Újév 6 7 8 9 10 Madáretető feltöltése 11 12 Hólapátolás 13 14 15 16 17 Tárolt hagymák, gumók ellenőrzése Vastag hóréteg leverése az ágakról 20 21 22 23 24

Részletesebben

2013. február. ZKI hírek. Carma F1 - bihar F1 - Mágus F1 - golf f1 - nagykúti - édesalma palotás F1 - hírös f1 - Mirus F1

2013. február. ZKI hírek. Carma F1 - bihar F1 - Mágus F1 - golf f1 - nagykúti - édesalma palotás F1 - hírös f1 - Mirus F1 2013. február ZKI hírek Carma F1 - bihar F1 - Mágus F1 - golf f1 - nagykúti - édesalma palotás F1 - hírös f1 - Mirus F1 CARMA f1 csúcs hozam, extra árvbevétel! Nagyobb profitot nyújtó, könnyen termelhető

Részletesebben

15 ºC. fóliában 25-30 ºC. 1 cm 1cm március május 60 20 cm aug.-szept. paprika

15 ºC. fóliában 25-30 ºC. 1 cm 1cm március május 60 20 cm aug.-szept. paprika töltősúly: 0,5 g 25-30 ºC Brill F1 1 cm március május 60 20 cm aug.-szept. paprika Brill F1 Hajtatásra és szabadföldi termesztésre kiváló, fehér blocky típusú hibrid. Folytonnövő, erőteljes, 130-150 cm

Részletesebben

PALÁNTÁINK. TERMELŐ Gazdapartner Szociális Szövetkezet Szalonna. Petőfi út TELEPHELY Igrici. Kassa utca

PALÁNTÁINK. TERMELŐ Gazdapartner Szociális Szövetkezet Szalonna. Petőfi út TELEPHELY Igrici. Kassa utca PALÁNTÁINK 2017 TERMELŐ Gazdapartner Szociális Szövetkezet Szalonna. Petőfi út 41. 3754 TELEPHELY Igrici. Kassa utca 36 3459 INFORMÁCIÓ - RENDELÉS Telefon: +36 20 2611993 web: www.faluprogram.com e-mail:

Részletesebben

Káposztafélék Keresztesvirágú zöldségek ANV értéke. Brassica oleracea: mediterrán géncentrum Fontosabb káposztafélék 1.

Káposztafélék Keresztesvirágú zöldségek ANV értéke. Brassica oleracea: mediterrán géncentrum Fontosabb káposztafélék 1. Káposztafélék Keresztesvirágú zöldségek ANV értéke Fejes káposzta 5,15 Vörös káposzta 4,89 Kelkáposzta 15,90 Karfiol 5,57 Brokkoli 8,09 Karalábé 4,48 Kelbimbó 8,39 Fodros kel 5,31 Kínai kel 3,99 Karórépa

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

Kabar F1 HR: Tm2, Ir: TSWV Termés: 100-130 g. Patak F1 HR: Tm2 IR: M Termés: 120-150 g. Réka F1 HR: Tm2, IR: TSWV, M Termés: 120 g.

Kabar F1 HR: Tm2, Ir: TSWV Termés: 100-130 g. Patak F1 HR: Tm2 IR: M Termés: 120-150 g. Réka F1 HR: Tm2, IR: TSWV, M Termés: 120 g. Zöldség fajtaajánlat 2014 Patak F1 HR: Tm2 IR: M Termés: 120-150 g Réka F1 HR: Tm2, IR: TSWV, M Termés: 120 g Kabar F1 HR: Tm2, Ir: TSWV Termés: 100-130 g Mórahalom F1 HR: Tm: 0 Termés: 120-150 g Folytonnövő,

Részletesebben

Húsz éve a fejlődés útján

Húsz éve a fejlődés útján Paprika katalógus - 2016 Húsz éve a fejlődés útján A 2016-os év cégünk fennállásának huszadik éve. A kerek évfordulókon elengedhetetlen, hogy mérleget vonjunk az eltelt időszakról, és megfogalmazzuk hosszú

Részletesebben

MINŐSÉGI ALAPANYAGBÓL KIVÁLÓ VÉGTERMÉK

MINŐSÉGI ALAPANYAGBÓL KIVÁLÓ VÉGTERMÉK MINŐSÉGI ALAPANYAGBÓL KIVÁLÓ VÉGTERMÉK Fajtaajánlat savanyítók, konzervgyárak, termelők részére Tisztelt Partnerünk! Ezúton nyújtjuk át megújult tematikus kiadványunkat, melyet főként a savanyító üzemek

Részletesebben

www.vetomagkereskedes.hu

www.vetomagkereskedes.hu Korai időszakban is megbízható kötések A ZKI Zrt. összes kiadványában szereplő adatok tájékoztató jellegűek, azokat legjobb tudásunk szerint, múltbeli gyakorlati termelői elmondások alapján és saját méréseink

Részletesebben

KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT

KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT 2012 KISKUN KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT Magyar földbe magyar vetőmagot! IN MEMORIAM Dr. Rády Samir 1941 2011 Megkezdett munkádat méltóképpen folytatjuk. Tisztelt Termelők! A Kiskun Kft. megújult vezetése köszönti

Részletesebben

Zöldségfélék szaporítása

Zöldségfélék szaporítása Zöldségfélék szaporítása Palántanevelés, magvetés szabályszerűségei Budapesti Corvinus Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék Dr. Kappel Noémi 2014.01.11. 1 Szaporítási módok Generatív úton történő

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

Görög- és sárgadinnye katalógus

Görög- és sárgadinnye katalógus Görög- és sárgadinnye katalógus Görögdinnye Görögdinnye Görögdinnye bonta Colosseo F1 Co:1 Fon:1 Kiváló hússzín és íz Termésméret: saját gyökéren 13 14 kg. Alak: ovális, 1,5:1 (hossz:átmérő) arányban megnyúlt.

Részletesebben

Kertész Áruházak Kft. Miskolc_Projektáras ajánlat "KONYHAKERTI ZÖLDSÉG VETŐMAGVAK MEGAPACK KISZERELÉSBEN" 2014. tavasz

Kertész Áruházak Kft. Miskolc_Projektáras ajánlat KONYHAKERTI ZÖLDSÉG VETŐMAGVAK MEGAPACK KISZERELÉSBEN 2014. tavasz Kertész Áruházak Kft. Miskolc_Projektáras ajánlat "KONYHAKERTI ZÖLDSÉG VETŐMAGVAK MEGAPACK KISZERELÉSBEN" 2014. tavasz ALMAPAPRIKA ALMAPAPRIKA FAJ FAJTA Fajtaleírás, jellemzők Csípős Édes Szabadföldi termesztésre

Részletesebben

Magyar Rózsák Sétánya a Szent István parkban

Magyar Rózsák Sétánya a Szent István parkban Magyar Rózsák Sétánya a Szent István parkban Megbízó: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Kivitelező: Sopron Holding Zrt. Zöldterület-gazdálkodási divízió Átadás éve: 2013 Tusnád 1. 80 cm magas, lazán

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Békés A fajta elismerés éve: 2005. A fajtai korai érésű, szálkás típusú. Alkalmazkodóképessége kiváló. Fagy- és télállósága

Részletesebben

Import kajszioltvány ajánlati lista, ősz Fytos Faiskola (CZ)

Import kajszioltvány ajánlati lista, ősz Fytos Faiskola (CZ) Import kajszioltvány ajánlati lista, 2018. ősz Fytos Faiskola (CZ) Árak és fizetési feltételek: árajánlat kérés esetén mennyiségtől függően kalkulálunk árakat és azok Vevők részéről való elfogadása után,

Részletesebben

Réka HR: Tm2, IR: TSWV, M Termés: 120 g. Mórahalom

Réka HR: Tm2, IR: TSWV, M Termés: 120 g. Mórahalom Patak HR: Tm2 IR: M Folyton növő, csüngő, kúp alakú, fehér édes, rendkívül nagy bogyójú hibrid. Vastag húsú, 120-150 g-os szabályos termései vannak. Viszonylag rövid ízközű, erős növekedési erélyű. Télen

Részletesebben

Lecsós kert. Kertészeti tevékenységek a Kertben Dr. Fekete Szabolcs

Lecsós kert. Kertészeti tevékenységek a Kertben Dr. Fekete Szabolcs Lecsós kert Kertészeti tevékenységek a Kertben Dr. Fekete Szabolcs Alapinformációk A növény is csak ember. alaptevékenységek: tavaszi területrendezés, vetés/ültetés, rendszeres nyári munkák, betakarítás

Részletesebben

REPCE BÚZA ÁRPA. LG őszi vetőmag ajánlat 2015. Kevesebb kockázat nagyobb haszon!

REPCE BÚZA ÁRPA. LG őszi vetőmag ajánlat 2015. Kevesebb kockázat nagyobb haszon! REPCE BÚZA ÁRPA LG őszi vetőmag ajánlat 2015 Kevesebb kockázat nagyobb haszon! 2 Őszi vetőmag ajánlat REPCE 3 A Limagrain kutatási tevékenységének középpontjában a termésmennyiség folyamatos növelése mellett,

Részletesebben

2014. NOVEMBER. ZKI hírek. VEZÉRIGAZGATÓI BEMUTATKOZÁS - MEGÚJUL HONLAPUNK - carma F1

2014. NOVEMBER. ZKI hírek. VEZÉRIGAZGATÓI BEMUTATKOZÁS - MEGÚJUL HONLAPUNK - carma F1 2014. NOVEMBER ZKI hírek VEZÉRIGAZGATÓI BEMUTATKOZÁS - MEGÚJUL HONLAPUNK - carma F1 zki 0634 F1 - zki 18010 f1 - bihar F1 - mágus F1 - globus F1 MEGÚJUL HONLAPUNK! 3 Kedves Partnerünk! Az elmúlt időszakban

Részletesebben

A Burley dohány nemesítése Magyarországon, fajtakérdés. Gondola István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Kutató Központ Nyíregyháza

A Burley dohány nemesítése Magyarországon, fajtakérdés. Gondola István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Kutató Központ Nyíregyháza A Burley dohány nemesítése Magyarországon, fajtakérdés Gondola István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Kutató Központ Nyíregyháza A növényi produkciót a genetikai alapok, a termőhelyi adottságok

Részletesebben

Színes paprikák és választékbővítő paprika fajták katalógusa

Színes paprikák és választékbővítő paprika fajták katalógusa Színes paprikák és választékbővítő paprika fajták katalógusa SZÍNES PAPRIKA kínálat Paprika A paprika a világ zöldségtermesztésében előkelő helyen áll, mivel a mai korszerű táplálkozás nélkülözhetetlen

Részletesebben

Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok

Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok Alanyfajták tulajdonságai (Az anyatelepeken) Vesszők beérlelése - a tenyészidő függvénye - befolyásolja a ráoltott nemes érési folyamatait Vesszőhozam:

Részletesebben

MEDION KÖZEPES SZEMMÉRET A VALÓS MINŐSÉG ALAPJA!

MEDION KÖZEPES SZEMMÉRET A VALÓS MINŐSÉG ALAPJA! MEDION KÖZEPES SZEMMÉRET A VALÓS MINŐSÉG ALAPJA! Medion Közepes szemméret a valós minőség alapja A zöld szemek túlnyomó része érettebb állapotban is (13-14 T) a közepes szemméret tartományba esik. Tövenkénti

Részletesebben

szabadföldi PaPRiKa FAJTAKÍNÁLAT

szabadföldi PaPRiKa FAJTAKÍNÁLAT szabadföldi PAPRIKA FAJTAKÍNÁLAT 2014-2015 Kedves Kertész Kollégák! Tisztelt Partnereink! A több, mint 60 éves tradícióval rendelkező ZKI Zrt. folyamatosan megújuló, innovatív paprika nemesítésének köszönhetően

Részletesebben

A Növényi Diverzitás Központ tevékenységei

A Növényi Diverzitás Központ tevékenységei A Növényi Diverzitás Központ tevékenységei Ponicsánné Gyovai Ágnes Kollár Zsuzsanna, Simon Attila, Baktay Borbála Növényi Diverzitás Központ Tápiószele A NöDiK főbb tevékenységei Génforrások felkutatása,

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

A szilva intenzív koronaformái és a metszés

A szilva intenzív koronaformái és a metszés A szilva intenzív koronaformái és a metszés Dr. Gonda István professor emeritus Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet Ültetési rendszer kísérlet négy szilvafajtával Telepítés éve: 1997 tavasz Alany:

Részletesebben

seeds&sharing Sharing a healthy future sárgarépa, petrezselyem fajta újdonságok zeller, cékla, spenót fajták vetőmag információk

seeds&sharing Sharing a healthy future sárgarépa, petrezselyem fajta újdonságok zeller, cékla, spenót fajták vetőmag információk seeds&sharing Rijk Zwaan termékmagazin Gyökérzöldség, spenót és póréhagyma termékmagazin 2015 sárgarépa, petrezselyem fajta újdonságok zeller, cékla, spenót fajták vetőmag információk Sharing a healthy

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

2015. DECEMBER. ZKI hírek. ALMAPAPRIKÁK - ZKI 10541 F1 - CARMA F1 - zki 0634 F1 CRETA F1 - KÁPIA PIAC

2015. DECEMBER. ZKI hírek. ALMAPAPRIKÁK - ZKI 10541 F1 - CARMA F1 - zki 0634 F1 CRETA F1 - KÁPIA PIAC 2015. DECEMBER ZKI hírek ALMAPAPRIKÁK - ZKI 10541 F1 - CARMA F1 - zki 0634 F1 CRETA F1 - KÁPIA PIAC Ha almapaprika, akkor ZKI! A ZKI Zrt. almapaprika nemesítéséből kikerülő hibridek mindig a legmagasabb

Részletesebben

CSERESZNYE: Alex: Bigarreau Burlat: Germersdorfi: Hedelfingeni óriás: Katalin: Linda: Margit: Sunburst: Szomolyai fekete: Kavics: Van: Vera:

CSERESZNYE: Alex: Bigarreau Burlat: Germersdorfi: Hedelfingeni óriás: Katalin: Linda: Margit: Sunburst: Szomolyai fekete: Kavics: Van: Vera: CSERESZNYE: Alex: Bigarreau Burlat: Germersdorfi: Hedelfingeni óriás: Katalin: Linda: Margit: Sunburst: Szomolyai fekete: Kavics: Van: Vera: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. MEGGY:

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ 1. A készítmények kereskedelmi neve: ENTEC 26 (+13S) ENTEC N-Mag 22 (+6MgO+12S)

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ 1. A készítmények kereskedelmi neve: ENTEC 26 (+13S) ENTEC N-Mag 22 (+6MgO+12S) Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 1. A készítmények kereskedelmi neve: -

Részletesebben

Zöldségnövények csoportosítása. Zöldségfélék fogalma

Zöldségnövények csoportosítása. Zöldségfélék fogalma Zöldségfélék fogalma A zöldségfélék lágyszárú, intenzív mővelést kívánó, nyersen vagy feldolgozva emberi táplálékul szolgáló, nagy biológiai értékő, sok vitamint, ásványi sót, íz- és zamatanyagokat tartalmazó

Részletesebben

Paprikahajtatás ősszel, fűtéssel

Paprikahajtatás ősszel, fűtéssel Szentes környékén a termálvízzel fűtött fóliasátrakban hagyományosan paprikát hajtatnak. Téli ültetéssel áprilistól június végéig érhető el a legmagasabb árbevétel. Kérdés, hogy érdemes-e az állományt

Részletesebben

Kreatív nyár. w w w. m i o v o d a n k. h u

Kreatív nyár. w w w. m i o v o d a n k. h u Kreatív nyár A mi óvodánk, A mi nyarunk... 5.190 Ft Karton keretek - négy évszak CR 2500 100 db A4-es karton; 25 minta a négy évszak témájában Színes celofán CR 3300 6 tekercs, 6 külöböző színben. Méret:

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomás. KUTATÁSIBESZÁ]dOLÓ 2017.

Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomás. KUTATÁSIBESZÁ]dOLÓ 2017. Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomás KUTATÁSIBESZÁ]dOLÓ 2017. WATER RETAINER VÍZÖR KEZELÉSEK INTENZÍV SZABADFÖLDI FŰSZERPAPRIKA TERMESZTÉSBEN Összeállította: Pék Miklós kutató

Részletesebben

Görög- és sárgadinnye Fajtaleírás 2018-tól

Görög- és sárgadinnye Fajtaleírás 2018-tól Görög- és sárgadinnye Fajtaleírás 2018-tól Görögdinnye KEREK, FEKETE HÉJÚ Red Star F1 Crisby F1 Susy F1 KEREK, SÖTÉT CSÍKOS HÉJÚ Nun 21207* F1 Admira F1 SZUPER APRÓ MAGVÚ Kaori F1 (Nun 11203) A piacvezető

Részletesebben

AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLET SZEREPE A SZILVA FAJTAHASZNÁLATBAN

AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLET SZEREPE A SZILVA FAJTAHASZNÁLATBAN AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLET SZEREPE A SZILVA FAJTAHASZNÁLATBAN Surányi Dezső történeti-ökológus, botanikus Kecel, Szilvafórum 2017. aug. 3. A gyümölcsfajok és-fajták ökológiai igényeinek pontos ismerete nem

Részletesebben

A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése

A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése Dr. Kruppa József Ph.D tb. egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár Nyíregyháza, 2015. 03. 21. A szakirodalmakban előrevetítik a tritikálé várható elterjedését

Részletesebben

Beszélgessünk az. őszibarackról és a. nektarinról. Gianluca Pasi, olasz nemesítő budapesti előadásának képei és szövegei magyarul

Beszélgessünk az. őszibarackról és a. nektarinról. Gianluca Pasi, olasz nemesítő budapesti előadásának képei és szövegei magyarul Beszélgessünk az őszibarackról és a nektarinról Gianluca Pasi, olasz nemesítő budapesti előadásának képei és szövegei magyarul 3: ŐSZIBARACK ÉS NEKTARIN 1) Új fajták az olasz termesztésben és a piacon

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Gazda neve: Zsemberi Gábor, Ópusztaszer. Termesztés: -előnövény; nem volt -főnövény; berakó uborka Fajta: Triology F1 Genezis Kísérlet (GK): 350 m² 780 tő Üzemi Kísérlet

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2016. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Csillag A fajta elismerés éve: 2005. A fajta általános jellemzése: Levelei félig felállóak, közepesen szélesek, világos zöldek.

Részletesebben

Nyári fajtasor. CalendarColors Summer

Nyári fajtasor. CalendarColors Summer Nyári fajtasor CalendarColors Summer Corey Yellow CalendarColors Summer Slágerlista - Nyári fajtasor A nyári fajtasor előnyei Lehetővé teszi az értékesítési szezon meghosszabbítását könnyen termeszthető

Részletesebben

Mustár-olajretek keverék

Mustár-olajretek keverék 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Mustár-olajretek keverék Ár: 470 Ft+ÁFA/kg Vetési

Részletesebben

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág.

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág. KERT Könnyen gondozható kerti növények Mivel minden kezdet nehéz, az újdonsült kertészek főleg olyan növényeket szeretnének, amelyeket egyszerű gondozni és az elvégzett munka után gyors eredményt látnánk.

Részletesebben

Ökológiai igény. Növekedési sajátosságok. Birs fajtakutatás. Táplálkozásbiológiai érték Konstantinápolyi

Ökológiai igény. Növekedési sajátosságok. Birs fajtakutatás. Táplálkozásbiológiai érték Konstantinápolyi Birsfajták megfigyelése génbankokban Összeállította: Dr. Szabó Tibor Tápiószele 2014. 10. 21. Ökológiai igény Elő- és Közép-Ázsiából származik Meleg- és fényigényes gyümölcsfaj Téli lehűlésektől (-20 -

Részletesebben

Tápió lucerna Növénymagassága: Zöldtermés: Szárazanyagtermés: Fehérjetermés: Fehérjeszázalék:

Tápió lucerna Növénymagassága: Zöldtermés: Szárazanyagtermés: Fehérjetermés: Fehérjeszázalék: 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Lucerna A pillangósvirágú szálastakarmány-növények

Részletesebben

ELŐZETES VIZSGÁLATOK EGY MEDITERRÁN KUTYATEJFAJ, AZ EUPHORBIA LAGASCAE SPRENG. HAZAI TERMESZTÉSÉHEZ

ELŐZETES VIZSGÁLATOK EGY MEDITERRÁN KUTYATEJFAJ, AZ EUPHORBIA LAGASCAE SPRENG. HAZAI TERMESZTÉSÉHEZ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET NÖVÉNYTANI INTÉZETI TANSZÉK ELŐZETES VIZSGÁLATOK EGY MEDITERRÁN KUTYATEJFAJ, AZ EUPHORBIA

Részletesebben

Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program

Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program Berentén a munkaprogram 2012.03.01-én indult.14 fő kapott itt munkát, 8 órás munkaidőben.

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2014. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2014. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2014. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Berény Elismerés éve: 2010. Szálkás, korai érésű Általánosan jó alkalmazkodó-képességű, kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkező,

Részletesebben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben A növényben legnagyobb mennyiségben jelen lévő, úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett közepes mennyiségben megtalálható mezo- (magnézium, kalcium, kén) és a legkisebb arányban jelenlévő,

Részletesebben

Tóth Pál Zöldborsó termékmenedzser. Rezisztencianemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben

Tóth Pál Zöldborsó termékmenedzser. Rezisztencianemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben Tóth Pál Zöldborsó termékmenedzser Rezisztencianemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben A zöldborsó jelentősége Táplálkozás szempontjából Termesztés szempontjából Táplálkozás szempontjából (USDA adatai

Részletesebben

GESZTENYE: Iharosberényi 2 Nagymarosi 22 Nagymarosi 38

GESZTENYE: Iharosberényi 2 Nagymarosi 22 Nagymarosi 38 DIÓ: Alsószentiváni 117 Alsószentiváni Bonifác Alsószentiváni Kései Milotai 10 Milotai bőtermő Milotai intenzív Milotai kései Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. MANDULA_ Budatétényi 70

Részletesebben

Zeller, Póréhagyma, Káposzta, Sárgarépa. Fajtaajánlat

Zeller, Póréhagyma, Káposzta, Sárgarépa. Fajtaajánlat Zeller, Póréhagyma, Káposzta, Sárgarépa Fajtaajánlat the global specialist Markiz F1 Termőképesség és minőség Ültetése májustól javasolt. Jól sűríthető, akár 10-15%-kal nagyobb tőszámmal termelhető. Gumója

Részletesebben

Zeller, Póréhagyma, Káposzta, Sárgarépa. Fajtaajánlat

Zeller, Póréhagyma, Káposzta, Sárgarépa. Fajtaajánlat Zeller, Póréhagyma, Káposzta, Sárgarépa Fajtaajánlat the global specialist Markiz F1 Termőképesség és minőség Ültetése májustól javasolt. Jól sűríthető, akár 10-15%-kal nagyobb tőszámmal termelhető. Gumója

Részletesebben

Főszerpaprika Kutató-Fejlesztı Nonprofit Közhasznú Kft. Kalocsa 2009. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

Főszerpaprika Kutató-Fejlesztı Nonprofit Közhasznú Kft. Kalocsa 2009. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS Főszerpaprika Kutató-Fejlesztı Nonprofit Közhasznú Kft. Kalocsa 1. 2009. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS TARTALMA: 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ 2. KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSA 3. VAGYONFELHASZNÁLÁSSAL KAPCSOLATOS

Részletesebben

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29.

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29. A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon Tikász Ildikó Edit Budapest, 2016. szeptember 29. Tartalom 1. Száraz hüvelyesek jelentősége 2. Termelési mutatók

Részletesebben

A Syngenta Paradicsom kínálata

A Syngenta Paradicsom kínálata A Syngenta Paradicsom kínálata 2019-2020 Tisztelt Partnerünk! A zöldségtermesztést is jelentősen befolyásolják a gazdaságossági szempontok, azok a változások, irányok, amelyek a termelési, értékesítési

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

2016. december. ZKI hírek. bihar F1 - jamina f1 - kontessa f1 - grizzly f1

2016. december. ZKI hírek. bihar F1 - jamina f1 - kontessa f1 - grizzly f1 2016. december ZKI hírek bihar F1 - jamina f1 - kontessa f1 - grizzly f1 Ha a legszebb bogyókat akarjuk, akkor bihar F1 Az átlagosnál talán hűvösebb, ám csapadékeloszlás szempontjából hektikus 2016-os

Részletesebben

Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016

Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016 Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016 Boglár Éréscsoport: igen korai-korai Fajta tulajdonos: Bóly Zrt. A szárazságot jól tűrő, aszályos évjáratokban is kiemelkedő termést adó

Részletesebben

Zöldség - Gyümölcs Feldolgozás. Alapanyag. Feldolgozás. Értékesítés. Oktatás

Zöldség - Gyümölcs Feldolgozás. Alapanyag. Feldolgozás. Értékesítés. Oktatás Zöldség - Gyümölcs Feldolgozás MOBILSAVI Alapanyag Feldolgozás Értékesítés Oktatás MOBILSAVI / Jogtulajdonos / VE KON BO 99 Kft. 8456 Noszlop Dózsa György u. 1. sz. Szabó Péter - Cégtulajdonos / Ügyvezető

Részletesebben

A pillangósok betegségei. gei. Fotó: internet. Fotó: internet. Fotó: internet

A pillangósok betegségei. gei. Fotó: internet. Fotó: internet. Fotó: internet A pillangósok betegségei gei 1 Bab közönséges mozaik Bean common mosaic virus, BCMV Gyakori. Akár 30-70%-os termésveszteség. Tünetek: Mozaik Fotók: internet 2 Bab közönséges mozaik Bean common mosaic virus,

Részletesebben

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban old. Június 3-án Faenzához közeli kajsziültetvényekben rendezett fajtabemutatót a Dalmonte faiskola és a francia Escande

Részletesebben

Karfiol, brokkoli, káposzta katalógus

Karfiol, brokkoli, káposzta katalógus Karfiol, brokkoli, káposzta katalógus Karfiol Karfiol Karfiol Korai tulajdonságok, megbízhatóan Freedom F1 CMS Fremont helyett mondd Freedom! momentum Vinson F1 Tenyészidő: 65 nap. Rövid tenyészideje ellenére

Részletesebben

10. Öntözési célú vízhasználat csak érvényes vízjogi üzemeltetési engedély alapján végezhető.

10. Öntözési célú vízhasználat csak érvényes vízjogi üzemeltetési engedély alapján végezhető. 1. melléklet a 32/2010. (III. 30.) FVM rendelethez Az R. 1. melléklete a következő 9 és 10. ponttal egészül ki: 9. A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben rögzített tájképi elemek megőrzése kötelező.

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

Csiha Imre Dr. Keserű Zsolt Kamandiné Végh Ágnes NAIK ERTI Püspökladány

Csiha Imre Dr. Keserű Zsolt Kamandiné Végh Ágnes NAIK ERTI Püspökladány Csiha Imre Dr. Keserű Zsolt Kamandiné Végh Ágnes NAIK ERTI Püspökladány Alföldi erdőterületeink jelentős része: száraz, gyenge termőképességű, kedvezőtlen vízgazdálkodású Hazai talajaink: 43%-a kedvezőtlen

Részletesebben

A MAGYAR NÖVÉNYNEMESÍTÉSI ÉS FAJTA ELŐÁLLÍTÁSI KUTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN. Nagy János, Puskás Árpád, Zsombik László

A MAGYAR NÖVÉNYNEMESÍTÉSI ÉS FAJTA ELŐÁLLÍTÁSI KUTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN. Nagy János, Puskás Árpád, Zsombik László A MAGYAR NÖVÉNYNEMESÍTÉSI ÉS FAJTA ELŐÁLLÍTÁSI KUTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN Nagy János, Puskás Árpád, Zsombik László 145 ÉVES A DEBRECENI GAZDASÁGI ÉS AGRÁR- FELSŐOKTATÁS Országos Felsőbb Gazdasági

Részletesebben

C-VITAMINBAN IGEN GAZDAG A MAGYAR PAPRIKA 80 ÉVVEL EZELŐTT NOBEL-DÍJ IS JÁRT ÉRTE

C-VITAMINBAN IGEN GAZDAG A MAGYAR PAPRIKA 80 ÉVVEL EZELŐTT NOBEL-DÍJ IS JÁRT ÉRTE C-VITAMINBAN IGEN GAZDAG A MAGYAR PAPRIKA 80 ÉVVEL EZELŐTT NOBEL-DÍJ IS JÁRT ÉRTE Ha tehetem, minden nap magyar paprikát eszem! Ki az, aki ezt kijelentheti, hányan lehetünk, akik ismerjük a leghíresebb

Részletesebben