Fogászati tömőanyagok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fogászati tömőanyagok"

Átírás

1 Fogászati tömőanyagok

2

3 A fog szerkezete Zománc (enamel) a fog látható felszíne, a szervezet legkeményebb anyaga, 96 99%-ban ásványi anyagokból épül fel (anorganikus anyag). Vastagsága változó, az őrlőfogakon max. 2 2,5 mm. Dentin a zománc és a fogbél között, a fog fő tömegét és a fog színét adja, mivel a zománc áttetsző. Ásványianyag-tartalma: ~70%. Cement - elmeszesedett kötőszövet, ami a fogak gyökereit fedi, mineralizáltsági foka: ~60%. Fogbél (pulpa)- a fog legbelső, sejteket, ereket, idegeket tartalmazó része. A fogbél közvetíti az agy felé a fájdalom-, hő-és tapintásingereket, ezenkívül gyulladásos reakcióra is képes. A fogbél funkciói közé tartozik a dentin termelése, táplálása.

4 A fogszuvasodás története Civilizációs betegség a növénytermesztéssel vette kezdetét a szénhidrátokat tartalmazó növényi ételek (gabonafélék, rizs) nagyobb mértékű fogyasztásával. Arányai: a neolitikumban (Kr. e évezred): 1 2%, a középkorban: 2 6%, napjainkban: %. Kialakulása függ: Szervezet Lepedék (a benne levő mikrorganizmusok) Táplálék (annak szénhidrát-tartalma) tartalma) A fogakon levő lepedék tapadási ideje A hidroxicsoport helyére beépülő fluorid kevésbé savoldékony fluorapatit (remineralizálódás).

5 Fogszuvasodás #1 A szájban lévő baktériumok megtapadnak a fogfelszíneken, és lepedéket (plakkot), továbbá a szájba jutó cukrokból olyan savat képeznek, amely kioldja a zománcból az ásványi sókat. A zománcon szürkés folt észlelhető. A folyamat ekkor pl. fluoridok alkalmazásával még megállítható.

6

7 Fogszuvasodás #2 A folyamat továbbhaladása következtében a zománcban képződő lyuk még nem okoz panaszt, de a gyógyításához már tömés szükséges. Ha a folyamat eléri a dentint, a lyuk miatt a fog már érzékeny lehet a sós és az édes ízre.

8 Fogszuvasodás #3 A folyamat továbbterjedhet, és akkor megközelítheti a fogbelet. A fog hidegre vagy melegre is érzékennyé válik.

9 Fogszuvasodás #4 A fog még megmenthető töméssel, azonban ha a lyuk tovább növekszik, gyökérkezelés (a fogbél eltávolítása) is szükséges. /forrás:

10 Fogorvos a 14. és a 17. századból

11 Fogászati tömőanyagok A fogászati tömőanyagok intenzív kutatása a 19. sz. első évtizedeiben kezdődött (az ipari cukorgyártás elterjedésével). Azóta kiderült, hogy a fogban képzett üregek kitöltésére számos anyag bizonyult megfelelőnek. Tömőanyagokként kezdetben fémeket, fémötvözeteket, újabban kerámiákat, kompozitokat alkalmaznak. A jelenlegi tendenciák alapján a kompozitanyagok egyre nagyobb térnyerése várható számos kedvező tulajdonságuk miatt.

12 A tömőanyagok csoportosítása A tervezett élettartamuk alapján: ideiglenes hosszútávú ideiglenes végleges Anyaguk szerint: fémek, fémötvözetek kerámiák, kompozitok Kialakításuk szerint: direkt indirekt

13 Direkt fogtömések A fogtömések módjai A tömőanyagot képlékeny állapotban viszik be a fogban kialakított üregbe, amely ott köt meg (pl. amalgám, kompozit). Indirekt fogtömések ( betétek - inlay, onlay, overlay) A fogorvos előkészíti az üreget, majd a szájüregen kívül készíti el a tömést, amely szilárd állapotban kerül az üregbe (pl. arany, kerámia, kompozit).

14 Inlay, onlay, overlay inlay betét, onlay kiterjesztett betét, overlay borító betét

15 A betétekről Javalltak, ha: Kevés a rendelkezésre álló foganyag Plasztikus tömőanyaggal nehéz a megfelelő alak kialakítása Tartós tömés a cél Gyökérkezelt fogak végleges ellátása Más tömőanyaggal szembeni allergia vagy orális galvanizmus esetén Ellenjavalltak, ha: Kis laesiók esetén Magas caries aktivitás esetén Jóval drágábbak, mint a plasztikus tömések Anyagaik: nemesfémek (őrlőfogakhoz), kerámia, kompozit (esztétikus betétek).

16 A tömőanyagok típusai Ideiglenes tömőanyagok Olyan anyagok, amelyek csak rövid ideig (csak a kezelés két fázisa között) maradnak a fogban. Alábélelő anyagok Ezek az anyagok védik meg a fogbelet a végleges tömőanyagok közvetítette vagy esetleg maguk által okozott vegyi és hőhatásoktól (pl. fémes anyagoknál; kitöltésre ). Végleges tömőanyagok A tömés legnagyobb tömegét kitevő anyagok, melyek tulajdonságai a lehető legközelebb állnak a fog tulajdonságaihoz.

17 Az alábélelő anyagok típusai Cinkoxi-foszfát cement A 19. sz. végétől. Kötése: sav-bázis reakció, jó mech. jellemzők, alacsony oldékonyság.. Megkötéséig ~24 órán keresztül foszforsavat ad le, ami vékony dentinfal esetén káros lehet a pulpára.. Cinket ad le? Mutagén?? A száj baktériumai képesek lebontani ( bűzös rothadási folyamat ) Cink-oxid eugenol c. A 19. sz. végétől. Jó záróképesség,, baktericid, fájdalomcsillapító hatás. Kompozittömések alá nem javallt. Polikarboxilát c től. Kémiailag köt a fog anyagához, alacsony a pulpakárosító hatása. Oldékonysága,, mechanikai jellemzői rosszabbak, mint a cinkoxi-szulfáté szulfáté,, de megfelelőek.

18 Alábélelő anyagok Ca(OH) 2 tartalmú c. A Ca(OH) 2 fertőtlenítő és dentinképződést serkentő hatású, ez úgy következik be, ha felszabadul - oldékony.. Mechanikai jellemzői esetenként gyengébbek, ezért más cementet kell alkalmazni. Jelenleg a fényrekötő változatokat használják. Kalcium-foszfát c. Kifejlesztés alatt álló ígéretes cementtípus. Üveg ionomer c. Ígéretes tömőanyagként indult. Ld. később. Vinil polifoszfonát c. Kifejlesztés alatt áll.

19 A fogászati tömőanyagokkal szembeni követelmények 1. Mindenekelőtt ne károsítsák a fogszövetet és a keringésbe kerülve a távolabbi szerveket, szöveteket. 2. Ne vegyenek részt a szájüregben lejátszódó vegyi folyamatokban, ne oldódjanak azok közti és végtermékeiben, ne reagáljanak ezekkel.

20 3. A tömés után ne változtassák a térfogatukat a fogüregben: : ha tágulnak, azzal feszültségeket ébresztenek a fogban,, ha viszont összezsugorodnak, az másodlagos fogszuvasodást okozhat. Hőtágulási együtthatójuk pedig azonos legyen a fogszövetekével. 4. A rágásból és a fogak más terheléséből rájuk ható erő hatására ne változtassák alakjukat, térfogatukat.

21 5. Hőt és elektromosságot ne vezessenek. 6. Színük hasonlítson a fogak természetes színéhez. 7. Bizonyos antiseptikus hatást fejtsenek ki minél hosszabb ideig: vagyis gátolják meg, hogy mikroflóra telepedjen meg a felületükön. 8. A fog szöveteihez jól tapadjanak, azokkal lehetőleg kohéziós kötést hozzanak létre. 9. Könnyen, egyszerűen feldolgozhatóak legyenek. 10. Áruk lehetőleg alacsony legyen.

22 Arany és ötvözetei A színarany hidegen kiválóan alakítható és önthető, továbbá rendkívül szövetbarát. Az aranytömés készülhet: kalapálással (nagy szaktudást igényel), öntéssel. Az aranytömés hátrányai: gyorsan kopik, lágysága miatt a rágáskor fellépő erőknek sem képes ellenállni. Ezért ezüsttel, rézzel, esetleg platinával ötvözik. Inlay tömésként alkalmazzák inkább az őrlőfogakban: cementtel rögzítik, időtálló és jól záródó tömést ad.

23 Arany inlay fogtömés

24 Ezüst és ötvözetei A színezüst szintén kiválóan alakítható hidegen és önthető, azonban a szájban szulfidréteg keletkezik a felszínén, aminek hatására megfeketedik. Ezért az ezüstnek szintén az ötvözetei (Ag( Ag-Pd, Ag- Pd-Au Au, Ag-Sn Sn) ) használatosak inlay tömőanyagként, bár sokkal ritkábban, mint az arany.

25 Amalgámok Amalgámnak nevezzük a higany és más fém, fémek ötvözetét (a Hg olvadáspontja: -39 C). Az amalgám azért alkalmas fogüregek kitöltésére, mert a fémekkel először puha, könnyen formázható, majd később megszilárduló anyagot alkot. Az első fogászati amalgámoknak (1830-as évek) még magas volt az olvadáspontja (70 C feletti hőmérsékletekre kell gondolni ilyen forrón helyezték a fogüregbe gyulladás), változtatták térfogatukat a fogban (kezdetben tágultak, majd összezsugorodtak) és a mérgező higany mellett ólmot és bizmutot is tartalmaztak.

26 Amalgámháborúk sz. közepe: USA-EU, kalapált arany amalgám as évek: egészségkárosító Hg szabadulhat fel a készítése során (tabletta alakú amalgám, melegítéssel olvasztották, később reszelékhez adtak Hg-t) es évektől: megint a Hg miatt, a közvélemény is bekapcsolódott.

27 Az amalgámok összetétele (%) Hg Ag Sn Cu Zn Magas réztartalmú (1970-es évektől) Alacsony réztartalmú (hagyományo s, 19. sz. végétől) ~ ~35 ~12 ~1 >0,5 0,2 0, 5

28 Az egyes összetevők szerepe Az amalgámokban a különböző ötvözőelemeknek más és más a feladata: az ezüst hatására gyorsabban szilárdul és keményebb lesz, a réz semlegesíti a korrózióra hajlamos intermetallikus ón-higany higany (Sn 8 Hg) fázist, az arany tömörebbé teszi, a cink pedig biztosítja a hosszú távú színtartást és csökkenti a zsugorodást.

29 Amalgámtömés

30 Az amalgámok előnyei tartós szilárdság, nagy kopásállóság (az összes amalgám kemény, rideg anyag), könnyű kezelhetőség.

31 Főbb fázisok Az amalgámok különböző fémes fázisok keverékei: Alacsony réztartalmú amalgámok: A domináns fázisok: Ag 2 Hg 3 (γ 1 ) és Sn 8 Hg (γ( 2 ) Magas réztartalmú amalgámok: A domináns fázisok: Ag 2 Hg 3 (γ 1 ) és Cu 6 Sn 5 (η ) Nem (vagy alig) tartalmazza a problémásnak tekintett Sn 8 Hg (γ( 2 ) fázist (mivel az Sn inkább a Cu-zel reagál, mint a Hg-nyal nyal).

32 Az amalgámok leromlása A szélek integritásának csökkenése Okai: alacsonyabb Hg koncentráció, ridegség, (rés)korrózió a fogszövettel érintkező részeken, a repedésekben. Kúszás Az alacsony réztartalmú amalgámokban a Sn 8 Hg fázis jelenlétéhez kapcsolódik, fő oka: a száj magas hőmérséklete. A széli záródás romlását okozhatja. A magas réztartalmú amalgámokra nem jellemző.

33 Korrózió Kémiai Az alacsony réztartalmú amalgámokra jellemző. Veszélyei: gyengíti az amalgámot (a Sn 8 Hg (γ( 2 ) fázis átalakulása révén) és Hg-t szabadít fel (4 20 µg/nap in vitro). A magas réztartalmú amalgámokban a Cu 6 Sn 5 (η ) fázis kisebb mértékben hajlamos a korrózióra. Elektrokémiai Ha a szájban arany v. ezüstbetét is van: galvánelem keletkezhet. Galvánelem: anód (amalgám), katód (Au( Au, Ag), elektrolit (nyál) az anód oldódik Galvánelem a belső fázisok között is kialakulhat.

34 Az amalgámok hátrányai Színük erősen elüt a fogak természetes színétől, csak pontos összetételnél ad tartós, szilárd tömést, Jól vezeti a hideget, meleget a köztudottan mérgező higany kis mennyiségben a szervezetbe kerülhet, a tömés széleinek gyenge az integritása, a különböző komponensek fémallergiát, a Hg mérgezést okozhatnak. Az amalgámot főleg ez utóbbi tulajdonságaik miatt támadják sokan - leginkább nem fogorvosi körökből (pl.

35 A higany A Hg és vegyületei valóban mérgezők: ataxiás járás (az izommozgások koordinációzavara), görcsök, végtagzsibbadás, látótérszűkület, magzatkárosodás Minamata-szindróma szindróma) A Hg a környezetünkben is jelen van: levegő, víz, táplálék. Pl. kardhal, tonhal: 1 g/kg, szarvasmarha: 160 μg/kg, ember: 25 μg/kg. A jelenlegi ötvözetekből nagy kevés Hg szabadul fel, ez a tüdőn, nyálkahártyán és a tápcsatornán keresztül szívódhat fel. A vér és a vizelet Hg-tartalma független az amalgámtömések számától. (Az a táplálkozástól függ.) A fogászaton dolgozók vérének és vizeletének magasabb a Hg- tartalma,, viszont a fogorvosok átlagos élettartama magasabb, és közöttük nem gyakoribbak a koraszülések, magzati fejlődési rendellenességek. A Hg igazából azoknál okoz gondot, akik allergiásak rá.

36 Fogászati galliumötvözetek A fogászati amalgámok vélt vagy valós egészségre káros hatásainak kiküszöbölésére fejlesztették ki az 1950-es években a fogászati galliumötvözeteket,, amelyekben a Hg mint folyékony komponens helyettesítésére alkalmazzák galliumot. A gallium 30 C-os olvadáspontjával a higany után a legalacsonyabb olvadáspontú fém, de ahhoz hogy szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú legyen ónnal, ezüsttel, iridiummal kell ötvözni. Ezt a folyékony komponenst egyéb tulajdonságainak javítása végett még ezüsttel, ónnal, palládiummal, cinkkel és rézzel ötvözik.

37 A fogászati galliumötvözetek jellemzői A galliumtartalmú fogászati tömőanyagok nem szorították ki az amalgámokat, pedig fejlesztésükbe az 1990-es évek elején újra belevágtak. Ezek eredménye, hogy egyes típusai legalábbis csak megközelítik az amalgámok fontosabb jellemzőit. A galliumtartalmú fogászati tömőanyagok főbb hátrányai: kisebb szilárdság, rosszabb korrózióállóság, túlságosan nagy kötési terjeszkedés, és a részleteiben nem tisztázott biológiai hatások.

38 Kompozitok (társított anyagok) A kompozitok olyan összetett anyagok, amelyek két, vagy több különböző szerkezetű és makro-,, mikro- vagy nanoméretekben elkülönülő anyagkombinációkból épülnek fel a hasznos tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése céljából, mert a kompozitok alapanyaga az erősítő fázis segítségével ér el jobb tulajdonságokat. Az alapanyagot mátrixnak, a többi elemet pedig második (erősítő) fázis(ok)nak nevezzük. A kompozitok bármilyen két anyag (fém, kerámia, műanyag, üveg) kombinációjaként előállítható és az alapanyagot számtalan morfológiájú második fázissal erősíthetik (rövid vagy hosszú szálakkal és részecskékkel).

39 A kompozitok előnyei A gyakorlatban a kompozitoknak több előnye is van. 1. Elsősorban lehetővé teszik, hogy a tulajdonságoknak egy különleges kombinációját hozzuk létre. 2. Másrészt ezek a tulajdonságok egy adott tartományon belül folyamatosan változhatnak. 3. A kompozitok harmadik lényeges sajátsága, hogy olyan fizikai tulajdonsággal is rendelkezhetnek, melyek nem érhetők el külön-külön egyik alkotójával sem. Mindegyik esetben a cél a végtermék tulajdonságainak optimalizálása különböző alapanyagok együttes használatával. Kitűnő és az igényeknek megfelelően szabályozható a szilárdságuk, képlékenységük és korrózióállóságuk.

40 Fogászati kompozitok Fogtömések anyagaként olyan kompozitokat alkalmaznak, amelyek polimer mátrixba ágyazott fémoxid (Al 2 O 3 ), szilícium-dioxid (SiO 2 ), üveg vagy kerámia részecskéket tartalmaznak. Az anyagok ilyen kombinációjában a fémoxid és SiO 2 fázisok adják a tömés szilárdságát, a fémoxidok pedig ezen felül még megfelelő röntgenárnyékot is biztosítanak. Az erősítő fázisok mérete: 0,5 5 µm.

41 A fogászati kompozitok működése A polimer mátrix fényérzékeny ágenseket tartalmaz.. A tömőanyagot folyékony vagy paszta állapotban helyezik a fogüregbe, majd kék (régen: ultraibolya) fénnyel megvilágítva mp alatt köt meg. A megszilárdulás elve, hogy a polimer mátrixban ultraibolya vagy kék fény aktiválja a fényérzékeny gyököket, ami hatására kialakulnak a monomerek közötti keresztkötések (vagyis végbemegy a polimerizáció). A monomerek akrilátok, vagy metakrilát alapú folyadékkristályok, amelyek szobahőmérsékleten is képesek a fotopolimerizációra. Érdekes tény,, de a keményebb fogszövetek (a dentin és a zománc) egyfajta természetes kompozitok: kollagén biopolimerekből és hidroxiapatit (Ca 10 (PO 4 ) 6 (OH) 2 ) mikrokristályokból állnak.

42 Kompozit tömés

43 A fogászati kompozitok előnyei fogszínű tömést eredményeznek Szilárdságuk, kopásállóságuk közel megegyezik az amalgámtömésekével (dentin < kompozit < zománc) a fog szöveteivel kohéziós kötést alakul ki nem tartalmaznak nehézfémeket nagyon rövid idő alatt szilárdulnak meg az amalgámtöméshez képest kisebb üreget kell a fogba munkálni kisebb hővezetőképesség: : fogak kevésbé érzékenyek a hidegre ill. melegre Radioopacitás (röntgenárnyékot ad)

44 A tömés minőségét befolyásoló egyéb tényezők A tökéletes tömés több tényezőtől függ: a tömés mélysége, a tömés színe, a megvilágítás ideje és az alkalmazott fény hullámhossza (ez a nm közötti tartományt jelenti újabban LED lámpákat használnak). Ezek szorosan összefüggnek és egy részük a tömés anyagától, másrészük pedig a lámpától függ, ugyanis a megfelelő mértékű polimerizációhoz adott hullámhosszú, meghatározott intenzitású fénnyel kell meghatározott ideig megvilágítani a tömést.

45 A fogászati kompozitok hátrányai Számolni kell a polimerizációs zsugorodással (1 2mm-es rétegekben kell felvinni) az amalgámnál kevésbé kopásállóbb (mind a rágás során érintkező ill. nem érintkező helyeken) a tömés szélein rosszabb az anyag integritása (a polimerizációs zsugorodás miatt), ami egyfajta tömítetlenséget és ezáltal másodlagos fogszuvasodást okozhat A fentiek miatt néhány évente célszerű kicserélni a kompozit töméseket.

46 Üveg ionomer cementek Por és folyadék keverékéből állnak (IONikus( polimer): pora főképp alumínium- és szilikáttartalmú üvegszemcsékből áll: Al 2 O 3 : 28%, SiO 2 : 41%, CaF 2 : 16%, NaF: : 9%, AlPO 4 : 4%, AlF 3 : 2%), a folyadék pedig poliakrilsav, itakonsav, maleinsav és borkősav vizes oldata. Az üveg ionomer cementek kötési reakciója meglehe- tősen bonyolult folyamat, és ennek során a tömő- anyag jól tömített, kohéziós kötést alakít ki a fog keményebb szöveteivel.

47 Fogszínű, bár színe rendszerint kissé elüt a fogak természetes színétől, Hővezetési tényezőjük és hőtágulási együtthatójuk a fogszövetével közel megegyező, Korlátozottan polírozható plakk-képződés képződés, Könnyen törik, ezért erőhatásnak kitett helyeken nem alkalmazható, Tartós fluoridion-leadó leadó képesség anticariogén hatás, Kevéssé ellenállóak a koptatóhatásokkal szemben (rágás, fogmosás), Főleg ideiglenes tömésként használják, ritkábban véglegesként (pl. tejfogaknál, vagy kis erőhatásnak kitett helyeken), A frissen megkevert anyag a kötésig cytotoxikus,, emiatt az exponált pulpával nem érintkezhet, ezért mélyebb üregek esetén, vagy ha a dentin vastagsága kevesebb mint 0,5 mm, célszerű kalciumhidroxid vagy cinkoxid-eugenol cementtel alábélelni.

48 Kompomerek KOMPOzit + üvegionomer (1993-tól) Cél: olyan tömőanyag, amely rendelkezik kompozitok (szilárdság) és az üveg ionomerek kedvező tulajdonságaival (fluoridleadás( fluoridleadás,, kémiai kötés a fogszövetekkel) az utóbbiak hátrányai nélkül. Összetétele: Különleges bifunkcionális monomer, amely a megvilágítás hatására a kompozitokhoz hasonlóan polimerizálódik. Reaktív üveg töltőanyagot (az üveg ionomerekhez hasonlóan). A kötés során kétféle reakció megy végbe: Polimerizáció. Sav-bázis reakció fluoridleadással. Jellemzőik Megjelenésük hasonló a kompozitokhoz,, de a jellemzőik összességében vmivel rosszabbak, ezért használatuk háttérbe szorul.

49 Kerámia Csak betétként alkalmazzák. Keményebb, mint a zománc ez az antagonista fogak kopását okozhatja. Előnyei: fogszínű, a szájban lejátszódó folyamatok nincsenek rá hatással, a hőt és elektromosságot nem vezeti, polírozott felszínén rosszul tapad a lepedék (bár polírozása nehézkes). Hátrányai: kemény és rideg (könnyen megreped fogcsikorgatók!!!), körülményes az elkészítése (idő, munka drágább): igen pontosan kell kitöltenie az üreget, és gondosan zárni a széleken, nem javítható.

50 Guttaperka Délkelet- ill. Ausztrálázsiában őshonos fa (Isonandra( percha) nedvéból készül. Tejszerű nedve a szájüregben lejátszódó folyamatokkal szemben közömbös, rugalmas, jó elektromos szigetelő. A fogászatban (adalékolással( adalékolással) gyökérkezelésnél gyökértömő anyagként, valamint ideiglenes tömőanyagként hasznosítják. Nem fogszínű. Száraz, vagy előkezelt üregben tapad. Rossz a záróképessége (zsugorodik ahogy hűl): sealer.

51 Sealer-ek ek A guttaperka és a fogcsatorna közötti réseket zárják. Típusai: Cinkoxid-eugenol Poliketon Epoxigyanta Üveg ionomer Formaldehid-tartalmú Kalcium-hidroxid

52 Vége Köszönöm a figyelmet!

Fogászati anyagok. Dr. Mészáros István Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Konzerváló fogászat (tömések készítése), helyreállító fogászat

Fogászati anyagok. Dr. Mészáros István Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Konzerváló fogászat (tömések készítése), helyreállító fogászat 1 Fogászati anyagok Dr. Mészáros István Anyagtudomány és Technológia Tanszék Szokásos fogászati beavatkozások: Konzerváló fogászat (tömések készítése), helyreállító fogászat Mintakészítés Rögzített (fix)

Részletesebben

Üvegionomer cementek, kompomerek DR. BARTHA KÁROLY 2015

Üvegionomer cementek, kompomerek DR. BARTHA KÁROLY 2015 Üvegionomer cementek, kompomerek DR. BARTHA KÁROLY 2015 Előnyök / F - ion leadás antibakteriális hatás secundaer caries ellen véd környezetében csökken a demineralizáció dentin hipermineralizált dentin

Részletesebben

FOGÁSZATI RÖGZÍTŐ CEMENTEK

FOGÁSZATI RÖGZÍTŐ CEMENTEK Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogpótlástani Klnika FOGÁSZATI RÖGZÍTŐ CEMENTEK Dr. Kispélyi Barbara egyetemi docens Fogászati rögzítő anyagok biztosítják a kapcsolatot a különböző rögzített fogművek

Részletesebben

Üvegionomer cementek, kompomerek DR. BARTHA KÁROLY 2017

Üvegionomer cementek, kompomerek DR. BARTHA KÁROLY 2017 Üvegionomer cementek, kompomerek DR. BARTHA KÁROLY 2017 Előnyök / F - ion leadás antibakteriális hatás secundaer caries ellen véd környezetében csökken a demineralizáció dentin hipermineralizált dentin

Részletesebben

TÖMŐANYAGOK DR. NEMES JÚLIA

TÖMŐANYAGOK DR. NEMES JÚLIA TÖMŐANYAGOK DR. NEMES JÚLIA Tömőanyagokkal szemben támasztott követelmények Miller 1896 Tömőanyagokkal szemben támasztott követelmények Ne legyen káros a fogra és a környező szövetekre Megfelelő ellenállóképesség

Részletesebben

Üvegionomerek. Időtálló megoldás minden esetre

Üvegionomerek. Időtálló megoldás minden esetre Üvegionomerek Időtálló megoldás minden esetre Hagyományos üvegionomer tömőanyagok Üvegionomer technológia napjainkban időszerűbb, mint valaha! Kitűnően vizsgázott anyagok: Q kiváló biokompatibilitás Q

Részletesebben

KOMPOZÍCIÓS TÖMÉS KÉSZÍTÉSE I. II. V. VI. OSZTÁLYÚ KAVITÁS ESETÉN

KOMPOZÍCIÓS TÖMÉS KÉSZÍTÉSE I. II. V. VI. OSZTÁLYÚ KAVITÁS ESETÉN KOMPOZÍCIÓS TÖMÉS KÉSZÍTÉSE I. II. V. VI. OSZTÁLYÚ KAVITÁS ESETÉN BLACK KLASSZIFIKÁCIÓ I. osztály: a molárisok és premolárisok occlusális felszínének gödröcskéiben és barázdáiban kialakuló lézió, a felső

Részletesebben

csak roncsolás árán Egy rögzített fogmű távolítható el a szájüregből Rögzíteni (ragasztani) a rögzített fogműveket lehet gyökércsapos fogmű

csak roncsolás árán Egy rögzített fogmű távolítható el a szájüregből Rögzíteni (ragasztani) a rögzített fogműveket lehet gyökércsapos fogmű Rögzíteni (ragasztani) a rögzített fogműveket lehet betét gyökércsapos fogmű héj, korona, híd Egy rögzített fogmű sín bracket (zár) csak roncsolás árán távolítható el a szájüregből Rögzítő anyagok általános

Részletesebben

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3 ALKALMAZÁSOK 2. SiAlON A műszaki kerámiák (Al 2 O 3, Si 3 N 4, SiC, ZrO 2, TiC, TiN, B 4 C, stb.) fémekhez képest igen kemény, kopásálló, ugyanakkor rideg, azaz dinamikus igénybevételek elviselésére csak

Részletesebben

Real termékcsalád 25 1990-2015

Real termékcsalád 25 1990-2015 Real termékcsalád Német Termék 25 1990-2015 ---25---25---25--- A Realtrade Kft. 2015 év végén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. 25 gombócból is sok, nemhogy az igen intenzív, sokszereplős, agresszív

Részletesebben

Gyökérkezelt fogak végleges ellátása

Gyökérkezelt fogak végleges ellátása Gyökérkezelt fogak végleges ellátása Dr. Pataky Gergely SE Konzerváló Fogászati Klinika Vitális fogbéllel rendelkező fogakhoz képest eltérő megfontolások A gyökérkezelt fog kiszárad nem bizonyított A fogbél

Részletesebben

Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Optikai tulajdonságok. Összefoglalás

Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Optikai tulajdonságok. Összefoglalás Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) szín 3 fluoreszcencia Beeső fény spektrális összetétele! Megfigyelő szemének érzékenysége! Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Tankönyv fej.: 20, 21 Optikai

Részletesebben

A FOG PREPARÁLÁSA FÉMBETÉTHEZ I. rész. Dr. NEMES JÚLIA Konzerváló Fogászati Klinika

A FOG PREPARÁLÁSA FÉMBETÉTHEZ I. rész. Dr. NEMES JÚLIA Konzerváló Fogászati Klinika A FOG PREPARÁLÁSA FÉMBETÉTHEZ I. rész Dr. NEMES JÚLIA Konzerváló Fogászati Klinika INDIRECT RESTAURÁCIÓ Inlay, Onlay, Overlay -Öntött fém betét Arany (22 karátos) Arany ötvözet (platina) Ezüst-palládium

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Optikai tulajdonságok. Összefoglalás. Tankönyv fej.

Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Optikai tulajdonságok. Összefoglalás. Tankönyv fej. Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) szín 3 fluoreszcencia Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Optikai tulajdonságok. Összefoglalás Tankönyv fej.: 20, 21 Beeső fény spektrális összetétele! Megfigyelő

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Általános anyagszerkezeti ismeretek Folyadékok, szilárd anyagok, folyadékkristályok Kiemelt témák: Viszkozitás Víz és nyál Kristályok - apatit Polimorfizmus Kristályhibák

Részletesebben

A különböző rögzített fogpótlásokhoz használt anyagok összetétele, biokompatibilitása és jellemzői

A különböző rögzített fogpótlásokhoz használt anyagok összetétele, biokompatibilitása és jellemzői A különböző rögzített fogpótlásokhoz használt anyagok összetétele, biokompatibilitása és jellemzői Dr. Kispélyi Barbara egyetemi docens Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinika PROBLÉMAFELVETÉS I.: Sikertelenség

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek Fémek törékeny/képlékeny nemesémek magas/alacsony o.p. Fogorvosi anyagtan izikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek ρ < 5 g cm 3 könnyűémek 5 g cm3 < ρ nehézémek 2 Fémek tulajdonságai

Részletesebben

Elválaszthatatlanok: Cirkónium és PermaCem 2.0. Az önsavazó ragasztócementek új generációja.

Elválaszthatatlanok: Cirkónium és PermaCem 2.0. Az önsavazó ragasztócementek új generációja. NEW! Elválaszthatatlanok: Cirkónium és PermaCem 2.0 Az önsavazó ragasztócementek új generációja. KERÁMIA RAGASZTÁS KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL. Napjaink teljes kerámia pótlásai esztétikai élményt és biztonságot

Részletesebben

Újdonságok az esztétikai fogászatban

Újdonságok az esztétikai fogászatban Újdonságok az esztétikai fogászatban Dr. Péter Tamás Úgy gondolom a XXI. században egyre több ember számára vált fontossá a jó megjelenés, ennek pedig szerves részét képezi az esztétikus, ápolt fogazat.

Részletesebben

Folyadékok. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Általános anyagszerkezeti ismeretek Folyadékok, szilárd anyagok, folyadékkristályok.

Folyadékok. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Általános anyagszerkezeti ismeretek Folyadékok, szilárd anyagok, folyadékkristályok. Folyadékok folyékony szilárd Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Általános anyagszerkezeti ismeretek Folyadékok, szilárd anyagok, folyadékkristályok Kiemelt témák: Viszkozitás Apatit Kristályhibák és

Részletesebben

caries erózió savazott felszín

caries erózió savazott felszín Dr. Bartha Károly 1 2 caries erózió savazott felszín 3 A fogakat egy kb. 10 µm vastag nyálból képződött film borítja, amely: állandóan mozgásban van összetevői védik a fogakat 4 fogalma anatómiai korona

Részletesebben

Alapítás 1926 műselyem gyártás. Központ Tokio, 8400 alkalmazott, 11 üzem világszerte os forgalom 4,3 milliárd euro, ennek 3%-a a fogászat

Alapítás 1926 műselyem gyártás. Központ Tokio, 8400 alkalmazott, 11 üzem világszerte os forgalom 4,3 milliárd euro, ennek 3%-a a fogászat Alapítás 1926 műselyem gyártás Központ Tokio, 8400 alkalmazott, 11 üzem világszerte 2016-os forgalom 4,3 milliárd euro, ennek 3%-a a fogászat Clearfil Universal Bond Quick INDIKÁCIÓK Direkt restaurációk

Részletesebben

Fogászati asszisztens feladatai kompozíciós tömés készítésekor MP 008.ST

Fogászati asszisztens feladatai kompozíciós tömés készítésekor MP 008.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Fogászati asszisztens feladatai kompozíciós tömés készítésekor MP 008.ST Készítette: Diószeginé Balogh Piroska fogászati

Részletesebben

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba FBN332E-1 Dr. Geretovszky Zsolt 2010. október 6. Anyagcsaládok Fémek Kerámiák, üvegek Műanyagok Kompozitok A családok közti különbségek tárgyalhatóak: atomi szinten

Részletesebben

Jelentősen destruált, és gyökérkezelt fogak restaurációja

Jelentősen destruált, és gyökérkezelt fogak restaurációja Jelentősen destruált, és gyökérkezelt fogak restaurációja A jó gyökértömés ismérvei Csúcsig érő (foramen fiziológikum) Falálló Homogén Jól kompaktált A helyreállítás feltétele egy jól működő korrekt gyökértömés

Részletesebben

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok Bagi István BME MTAT Bevezetés Kerámiák csoportosítása teljesen tömör bioinert porózus bioinert teljesen tömör bioaktív oldódó Definíciók Bioinert a szomszédos

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Általános anyagszerkezeti ismeretek Molekulák, folyadékok, szilárd anyagok, folyadékkristályok

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Általános anyagszerkezeti ismeretek Molekulák, folyadékok, szilárd anyagok, folyadékkristályok Molekulák energiaállapotai E molekula E elektron E (A tankönyvben nem található téma!) vibráció E rotáció pl. vibráció 1 ev 0,1 ev 0,01 ev Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Általános anyagszerkezeti

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

Jele:Ag. Rendszáma: 47

Jele:Ag. Rendszáma: 47 Jele:Ag Rendszáma: 47 Jellemzői: Az ezüst fehéren csillogó, jól nyújtható és hengerelhető nemesfém, amiből igen vékony lemezek és huzalok készíthetők. Kémiailag ellenálló, tiszta levegőben vagy vízben

Részletesebben

Kémiai energia - elektromos energia

Kémiai energia - elektromos energia Általános és szervetlen kémia 12. hét Elızı héten elsajátítottuk, hogy a redoxi reakciók lejátszódásának milyen feltételei vannak a galvánelemek hogyan mőködnek Mai témakörök az elektrolízis és alkalmazása

Részletesebben

Készítette: Károvics László Attila

Készítette: Károvics László Attila Készítette: Károvics László Attila 1 A higany a periódusos rendszer egy kémiai eleme. Vegyjele Hg, rendszáma 80. Angolszász elnevezése (mercury) a fém cseppfolyós halmazállapotából adódó mozgékonyságára

Részletesebben

Akciós szórólap április - május

Akciós szórólap április - május Akciós szórólap 2015 április - május A szilikon akció Take 1 lenyomatanyag 33% kedvezménnyel Take 1 Advanced Putty 400 g bázis és 400 g katalizátor 27.500 Ft 14.400 Ft megtakarítás 33% kedvezmény + Light

Részletesebben

GYÖKÉRKEZELT FOGAK VÉGLEGES ELLÁTÁSA CSAPOS FELÉPÍTÉSEK ÖNCÉLÚ KORONÁK. Dr. Szabó Enikő egyetemi adjunktus

GYÖKÉRKEZELT FOGAK VÉGLEGES ELLÁTÁSA CSAPOS FELÉPÍTÉSEK ÖNCÉLÚ KORONÁK. Dr. Szabó Enikő egyetemi adjunktus GYÖKÉRKEZELT FOGAK VÉGLEGES ELLÁTÁSA CSAPOS FELÉPÍTÉSEK ÖNCÉLÚ KORONÁK Dr. Szabó Enikő egyetemi adjunktus Mitől nagyobb a fraktúra veszélye? fog keményszöveti anyagvesztesége kiterjedt caries trepanációs

Részletesebben

Fém-Inlay/Onlay/Overlay preparáció 2.rész. Dr. Júlia Nemes

Fém-Inlay/Onlay/Overlay preparáció 2.rész. Dr. Júlia Nemes Fém-Inlay/Onlay/Overlay preparáció 2.rész Dr. Júlia Nemes DÖNTÉS Inlay/Onlay/Overlay /indirekt módszer/ Definició: Indikáció: -Nagy kiterjedésű caries -Csücskök dentintámasztéka meggyengült -Gyökértömött

Részletesebben

Folyadékok. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Általános anyagszerkezeti ismeretek Folyadékok, szilárd anyagok, folyadékkristályok

Folyadékok. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Általános anyagszerkezeti ismeretek Folyadékok, szilárd anyagok, folyadékkristályok Folyadékok víz Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Általános anyagszerkezeti ismeretek Folyadékok, szilárd anyagok, folyadékkristályok 1 saját térfogat nincs saját alak/folyékony nincsenek belső nyíróerők

Részletesebben

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév A kollokviumon egy-egy tételt kell húzni az 1-10. és a 11-20. kérdések közül. 1. Atomi kölcsönhatások, kötéstípusok.

Részletesebben

ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN

ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN A Föld atmoszférája kolloid rendszerként fogható fel, melyben szilárd és folyékony részecskék vannak gázfázisú komponensben. Az aeroszolok kolloidális

Részletesebben

Anyagos rész: Lásd: állapotábrás pdf. Ha többet akarsz tudni a metallográfiai vizsgálatok csodáiról, akkor: http://testorg.eu/editor_up/up/egyeb/2012_01/16/132671554730168934/metallografia.pdf

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT I. Egyszerű választásos teszt Karikázza be az egyetlen helyes, vagy egyetlen helytelen választ! 1. Hány neutront tartalmaz a 127-es tömegszámú, 53-as rendszámú jód izotóp? A) 74

Részletesebben

Az ötvözet a fémek szilárd oldata, ami a következő anyagokból tevődik össze:

Az ötvözet a fémek szilárd oldata, ami a következő anyagokból tevődik össze: Az ötvözet a fémek szilárd oldata, ami a következő anyagokból tevődik össze: alapfém: pl. vas, alumínium, ötvözőanyagok: amelyek kedvezően befolyásolják az alapfém tulajdonságait pl. a vas esetében a szén,

Részletesebben

IV.főcsoport. Széncsoport

IV.főcsoport. Széncsoport IV.főcsoport Széncsoport Sorold fel a főcsoport elemeit! Szén C szilárd nemfém Szilícium Si szilárd félfém Germánium Ge szilárd félfém Ón Sn szilárd fém Ólom Pb szilárd fém Ásványi szén: A szén (C) Keverék,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Bio-orvosi anyagtan alapjai. Prof. Dr. Hegedűs Csaba

Bio-orvosi anyagtan alapjai. Prof. Dr. Hegedűs Csaba Bio-orvosi anyagtan alapjai Prof. Dr. Hegedűs Csaba Készült: 2015.05.31. A tananyag elkészítését "Az élettudományi- klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Mechanikai tulajdonságok 2. Kiemelt témák: Szilárdság, rugalmasság, képlékenység és szívósság összefüggései A képlékeny alakváltozás mechanizmusa kristályokban és

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

A maradófogak szuvasodása és a szuvasodás következményes betegségeinek ellátása. Dr. Tóth Mariann

A maradófogak szuvasodása és a szuvasodás következményes betegségeinek ellátása. Dr. Tóth Mariann A maradófogak szuvasodása és a szuvasodás következményes betegségeinek ellátása Dr. Tóth Mariann A tej- és maradófogazat szuvasodásának összefüggése Rossz szájhigiénia Helytelen táplálkozás Cariogen környezet

Részletesebben

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek.

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. Szénhidrátok Szerkesztette: Vizkievicz András A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. A szénhidrátok

Részletesebben

A réz és ötvözetei jelölése

A réz és ötvözetei jelölése A réz és ötvözetei jelölése A réz (Cuprum) vegyjele: Cu, neve Ciprus szigetének nevéből származik, amely már az ókorban fontos rézlelőhely volt. A réz folyamatosan 100%-ban újrahasznosítható anélkül, hogy

Részletesebben

Akciós Ajánlatok. Érvényes: november 7 december 23.

Akciós Ajánlatok. Érvényes: november 7 december 23. 2011 Akciós Ajánlatok Érvényes: 2011. november 7 december 23. További információ: Marton Rita: +36 20 377 40 12 Nagy Szilárd: +36 30 414 20 08 Erőss Szende: +36 20 494 81 96 2011 TEL 3M Dental A5 8 oldal.indd

Részletesebben

Fogászati asszisztens feladatai híd készítésekor MP 012.ST

Fogászati asszisztens feladatai híd készítésekor MP 012.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Fogászati asszisztens feladatai híd készítésekor MP 012.ST Készítette: Cseszlai Andrea fogászati asszisztens Átvizsgálta:

Részletesebben

Akciós Ajánlatok. Érvényes: április augusztus 31. 3M Oral Care Solutions Division. További információ:

Akciós Ajánlatok. Érvényes: április augusztus 31. 3M Oral Care Solutions Division. További információ: 3M Oral Care Solutions Division Akciós Ajánlatok További információ: Appel Zsuzsanna +36 20 571 16 30 Sótonyi Sára +36 20 494 81 96 3M Dental Solutions Érvényes: 2019. április 1 2019. augusztus 31. 3M

Részletesebben

korona fog gyökér guttapercha csapos műcsonk

korona fog gyökér guttapercha csapos műcsonk Rögzített fogpótlások II. Csapos fogpótlások korona csapos műcsonk A csapos fogmű olyan rögzített fogpótlás, amely kiegészíti a fog klinikai koronai részét úgy, hogy az megfelelő retenciót biztosítson

Részletesebben

TEJ ÉS CSONTFOG ÖSSZEHASONLÍTÁSA

TEJ ÉS CSONTFOG ÖSSZEHASONLÍTÁSA TEJ ÉS CSONTFOG ÖSSZEHASONLÍTÁSA Készítette: Kozma Vanda, Kerekes Georgina Vetési Albert Gimnázium XII. A osztály 2015.03.28. A fog anatómiája A fog részei: Csontos képződmények, amelyek alapvető feladata

Részletesebben

Fémes szerkezeti anyagok

Fémes szerkezeti anyagok Fémek felosztása: Fémes szerkezeti anyagok periódusos rendszerben elfoglalt helyük alapján, sűrűségük alapján: - könnyű fémek, ha ρ 4,5 kg/ dm 3. olvadáspont alapján:

Részletesebben

A gyökérkezelés során használatos fertőtlenítő oldatok, gyógyszerek DR. BARTHA KÁROLY 2014

A gyökérkezelés során használatos fertőtlenítő oldatok, gyógyszerek DR. BARTHA KÁROLY 2014 A gyökérkezelés során használatos fertőtlenítő oldatok, gyógyszerek DR. BARTHA KÁROLY 2014 A gyökérkezelés egyes lépései diagnosztika érzéstelenítés izolálás trepanálás munkahossz meghatározása gyökércsatorna

Részletesebben

Anyagok az energetikában

Anyagok az energetikában Anyagok az energetikában BMEGEMTBEA1, 6 krp (3+0+2) Környezeti tényezők hatása, időfüggő mechanikai tulajdonságok Dr. Tamás-Bényei Péter 2018. szeptember 19. Ütemterv 2 / 20 Dátum 2018.09.05 2018.09.19

Részletesebben

STS GROUP ZRt. FUELCELL (Hidrogén üzemanyagcellás erőművek). Előadó: Gyepes Tamás (Elnök Igazgató) Kriston Ákos. Vándorgyűlés előadás, 2009.09.11.

STS GROUP ZRt. FUELCELL (Hidrogén üzemanyagcellás erőművek). Előadó: Gyepes Tamás (Elnök Igazgató) Kriston Ákos. Vándorgyűlés előadás, 2009.09.11. STS GROUP ZRt. FUELCELL (Hidrogén üzemanyagcellás erőművek). Előadó: Gyepes Tamás (Elnök Igazgató) Vándorgyűlés előadás, 2009.09.11. Kriston Ákos Tartalom Elméleti ismertetők Kriston Ákos Mi az az üzemanyagcella?

Részletesebben

A Gluma Universal Bond használati útmutatója. Author Department Date

A Gluma Universal Bond használati útmutatója. Author Department Date A Gluma Universal Bond használati útmutatója Author Department Date Page 1 Adagolás A GLUMA Bond Universal adagolása: 1 csepp a kisebb, 2 csepp a nagyobb kavitásokhoz 3 percen belül fel kell használni!

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT?

FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT? FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT? Dr. Csicsai Adrienn 2011. október 1. A civilizált emberiség 96 %-nak a fogazata nem egészséges: az 50 év felettiek

Részletesebben

Preparálás kompozíciós tömés készítéséhez I.,II, VI. üreg alakítása

Preparálás kompozíciós tömés készítéséhez I.,II, VI. üreg alakítása Preparálás kompozíciós tömés készítéséhez I.,II, VI. üreg alakítása I osztály: gödröcske és barázda kariesz II osztály: hátsó régió approximális szuvasság VI osztály: csücsök területén kis barázda Kezdetben

Részletesebben

Akciós Ajánlatok. Érvényes: szeptember 20 október 28. ÚJ!

Akciós Ajánlatok. Érvényes: szeptember 20 október 28. ÚJ! 2011 Akciós Ajánlatok ÚJ! Érvényes: 2011. szeptember 20 október 28. További információ: Marton Rita: +36 20 377 40 12 Nagy Szilárd: +36 30 414 20 08 Erőss Szende: +36 20 494 81 96 2011 OSZ 3M Dental A5

Részletesebben

A HELIOS kémény rendszer. Leírás és összeszerelés

A HELIOS kémény rendszer. Leírás és összeszerelés A HELIOS kémény rendszer Leírás és összeszerelés 1. Bemutatás: A HELIOS kémény rendszer" a legújabb kémény rendszer, amely a romániai piacon jelent meg és egy technikusokból álló csapat több éven át tartó

Részletesebben

Melyik. helyreállító cementet válasszuk? Útmutató a GC üvegionomer helyreállító cementjeinek kiválasztásához és használatához

Melyik. helyreállító cementet válasszuk? Útmutató a GC üvegionomer helyreállító cementjeinek kiválasztásához és használatához Melyik helyreállító cementet válasszuk? Útmutató a GC üvegionomer helyreállító cementjeinek kiválasztásához és használatához Útmutató a GC megfelelô üvegionomer technológiájának kiválasztásához és használatához

Részletesebben

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 1 A rendszer fogalma A körülöttünk levő anyagi világot atomok, ionok, molekulák építik

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

Reaktortechnika. A reaktortechnikában használatos anyagok II. Reaktivitáskompenzáló, illetve reaktivitásszabályozó

Reaktortechnika. A reaktortechnikában használatos anyagok II. Reaktivitáskompenzáló, illetve reaktivitásszabályozó Reaktortechnika A reaktortechnikában használatos anyagok II. Reaktivitáskompenzáló, illetve reaktivitásszabályozó anyagok A reaktivitásszabályozás anyagai Nagy neutronbefogási hatáskeresztmetszet Természetes

Részletesebben

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2017/18-es tanév

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2017/18-es tanév FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2017/18-es tanév A kollokviumon egy-egy tételt kell húzni az 1-10. és a 11-20. kérdések közül, valamint egy számolási feladatot az év közben

Részletesebben

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz.

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Bevezetés A kerámiákat régóta használja az orvostechnika implantátumanyagként, elsõsorban bioinert tulajdonságaik, kopásállóságuk

Részletesebben

Nemesfémek. Arany Aurum Au Ezüst Argentum Ag Iridium Ir Platina Pt Palládium Pd

Nemesfémek. Arany Aurum Au Ezüst Argentum Ag Iridium Ir Platina Pt Palládium Pd Nemesfémek Arany Aurum Au Ezüst Argentum Ag Iridium Ir Platina Pt Palládium Pd A nemesfémek kémiai elemek, azon belül pedig a ritka fémek egyik csoportja, amelyek nagy (gazdasági) értékkel bírnak. Kémiai

Részletesebben

Akciós szórólap. 2015 július-szeptember

Akciós szórólap. 2015 július-szeptember Akciós szórólap 2015 július-szeptember 1 NX3 kompozit cement készlet + ajándék OptiBond XTR Az NX3 használható Kompozit cementként esztétikus pótlások beragasztásához Csapok cementezéséhez Csonkfelépítő

Részletesebben

Forradalmian új színek és kezelhetőség

Forradalmian új színek és kezelhetőség Univerzális duo shade Nano-Kompozit Forradalmian új színek és kezelhetőség Egyedülalló duo shade rendszer: két szín egy fecskendőben Nano technológia univerzális használat: front és moláris régióban Svájci

Részletesebben

Határfelületi jelenségek. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 3. Általános anyagszerkezeti ismeretek. N m J 2

Határfelületi jelenségek. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 3. Általános anyagszerkezeti ismeretek. N m J 2 Határelületi jelenségek 1. Felületi eszültség Fogorvosi anyagtan izikai alapjai 3. Általános anyagszerkezeti ismeretek Határelületi jelenségek Kiemelt témák: elületi eszültség adhézió nedvesítés ázis ázisdiagramm

Részletesebben

Karbonát és szilikát fázisok átalakulása a kerámia kiégetés során (Esettanulmány Cultrone et al alapján)

Karbonát és szilikát fázisok átalakulása a kerámia kiégetés során (Esettanulmány Cultrone et al alapján) Karbonát és szilikát fázisok átalakulása a kerámia kiégetés során (Esettanulmány Cultrone et al. 2001 alapján) Kő-, kerámia- és fémek archeometriája Kürthy Dóra 2014. 12. 12. 1 Miért fontos? ősi kerámiák

Részletesebben

Folyadékok. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Általános anyagszerkezeti ismeretek Folyadékok, szilárd anyagok, folyadékkristályok.

Folyadékok. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 2. Általános anyagszerkezeti ismeretek Folyadékok, szilárd anyagok, folyadékkristályok. Folyadékok folyékony nincs saját alakja szilárd van saját alakja (deformálás után úgy marad, nem (deformálás után visszaalakul, mert ébrednek benne visszatérítő nyíróerők) visszatérítő nyíróerők léptek

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek Elektroanalitika. Anyagvizsgálati módszerek

Anyagvizsgálati módszerek Elektroanalitika. Anyagvizsgálati módszerek Anyagvizsgálati módszerek Elektroanalitika Anyagvizsgálati módszerek Pannon Egyetem Mérnöki Kar Anyagvizsgálati módszerek Optikai módszerek 1/ 18 Potenciometria Potenciometria olyan analitikai eljárások

Részletesebben

Segítünk Önnek kiszámolni, hogy ugyanezért a mennyiségért mennyit fizetne Ön 17.500 Ft. helyett

Segítünk Önnek kiszámolni, hogy ugyanezért a mennyiségért mennyit fizetne Ön 17.500 Ft. helyett A most érvényes fényrekötő üvegionomer akciónkkal Ön összesen 24 gramm port és 10 gramm folyadékot kap 17.500 Ft.-ért Segítünk Önnek kiszámolni, hogy ugyanezért a mennyiségért mennyit fizetne Ön 17.500

Részletesebben

Útburkolati jelek. Elvárások és lehetőségek. Hajas Ákos

Útburkolati jelek. Elvárások és lehetőségek. Hajas Ákos Útburkolati jelek Elvárások és lehetőségek Hajas Ákos Rövid áttekintés Elvárások és lehetőségek Anyagválasztás Felhordási technológiák (gépválasztás) Utánszóró anyagok Új generációs burkolati jelek Elvárások

Részletesebben

Anyagismeret tételek

Anyagismeret tételek Anyagismeret tételek 1. Iparban használatos anyagok csoportosítása - Anyagok: - fémek: - vas - nem vas: könnyű fémek, nehéz fémek - nemesfémek - nem fémek: - műanyagok: - hőre lágyuló - hőre keményedő

Részletesebben

Kiss László 2011. Blog: www.elka-kl.blogspot.com Email: kislacika@gmail.com

Kiss László 2011. Blog: www.elka-kl.blogspot.com Email: kislacika@gmail.com Kiss László 2011. Blog: www.elka-kl.blogspot.com Email: kislacika@gmail.com Ólommentes környezetvédelem RoHS (Restriction of Hazardous Substances), [2002/95/EC] EU irányelv az ólom leváltásáról, 2006.

Részletesebben

Gyógyhatású készítmények. 163-168. oldal

Gyógyhatású készítmények. 163-168. oldal Gyógyhatású készítmények 163-168. oldal 163 Listaár Ezüst Arany Caries Marker VOCO Szuvas dentin jelölésére szolgáló folyadék. Piros színindikátort tartalmaz (savpiros) amely megfesti a fertőrött kárieszes

Részletesebben

GIOMER. Multifunkciós-üveg. mikro-technológia (ellenõrzött részecske méret) savreaktív, fluoridtartalmú

GIOMER. Multifunkciós-üveg. mikro-technológia (ellenõrzött részecske méret) savreaktív, fluoridtartalmú A egy újszerû, a PRG-technológián (Prereacted Glass-Ionomer =elõaktivált üveg-ionomer) alapuló kompozit, mely S-PRG-vel (Surface prereacted=felszínelõaktívált) lett módosítva. Ez az egyedülálló technológia

Részletesebben

Fémek és ötvözetek termikus viselkedése

Fémek és ötvözetek termikus viselkedése Anyagtudomány és Technológia Tanszék Fémek és ötvözetek termikus viselkedése Dr. Szabó Péter János szpj@eik.bme.hu Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat BMEGEMTBGA1 2018/2019/2 Az előadás során megismerjük

Részletesebben

labor GC akciós ajánlat 2014. március 17. - április 30.

labor GC akciós ajánlat 2014. március 17. - április 30. labor GC akciós ajánlat 2014. március 17. - április 30. GC EEO-Hungary H-1027 Budapest, Fazekas u. 29-31. Tel.: +36.1.224.0400 hungary@eeo.gceurope.com www.eeo.gceurope.com GC Pattern Resin LS, a mértékadó

Részletesebben

labor GC akciós ajánlat 2013. szeptember 16. - november 29.

labor GC akciós ajánlat 2013. szeptember 16. - november 29. labor GC akciós ajánlat 2013. szeptember 16. - november 29. GC EEO-Hungary H-1027 Budapest, Fazekas u. 29-31. Tel.: +36.1.224.0400 hungary@eeo.gceurope.com www.eeo.gceurope.com GC Gradia, fényre keményedő

Részletesebben

Műanyagok galvanizálása

Műanyagok galvanizálása BAJOR ANDRÁS Dr. FARKAS SÁNDOR ORION Műanyagok galvanizálása ETO 678.029.665 A műanyagok az ipari termelés legkülönbözőbb területein speciális tulajdonságaik révén kiszorították az egyéb anyagokat. A hőre

Részletesebben

Műanyagok tulajdonságai. Horák György 2011-03-17

Műanyagok tulajdonságai. Horák György 2011-03-17 Műanyagok tulajdonságai Horák György 2011-03-17 Hőre lágyuló műanyagok: Lineáris vagy elágazott molekulákból álló anyagok. Üvegesedési (kristályosodási) hőmérséklet szobahőmérséklet felett Hőmérséklet

Részletesebben

Csapágyak szigetelési lehetőségei a kóbor áram ellen. Schaeffler Gruppe

Csapágyak szigetelési lehetőségei a kóbor áram ellen. Schaeffler Gruppe Csapágyak szigetelési lehetőségei a kóbor áram ellen Kóbor áram Kóbor áram okozta csapágy károk Szigetelés a kóbor áram ellen 23.11.2009 Seite 2 Kóbor áram Kóbor áram okozta csapágy károk Szigetelés a

Részletesebben

13 Elektrokémia. Elektrokémia Dia 1 /52

13 Elektrokémia. Elektrokémia Dia 1 /52 13 Elektrokémia 13-1 Elektródpotenciálok mérése 13-2 Standard elektródpotenciálok 13-3 E cella, ΔG és K eq 13-4 E cella koncentráció függése 13-5 Elemek: áramtermelés kémiai reakciókkal 13-6 Korrózió:

Részletesebben

SOFIA BLAST KFT WWW.HOMOKFUVO.HU Tel.:06 20 540 4040

SOFIA BLAST KFT WWW.HOMOKFUVO.HU Tel.:06 20 540 4040 SOFIA BLAST KFT WWW.HOMOKFUVO.HU Tel.:06 20 540 4040 A technológia alapja, hogy magasnyomású levegővel különböző koptatóanyagot repítünk ki. A nagy sebességgel kilépő anyag útjába állított tárgy kopást

Részletesebben

Építményeink védelme március 27. Acélfelületek korrózió elleni védelme fémbevonatokkal

Építményeink védelme március 27. Acélfelületek korrózió elleni védelme fémbevonatokkal Építményeink védelme 2018. március 27. Acélfelületek korrózió elleni védelme fémbevonatokkal Dr. Seidl Ágoston okl. vegyészmérnök, korróziós szakmérnök c.egy.docens A korrózióról általában A korrózióról

Részletesebben

89.995 Ft. 2.845 Ft-tól. 3.195 Ft. 1.675 Ft-tól. 49.995 Ft. mártóviasz készülék + viaszkés csak. 250 g már. 30 ml csak.

89.995 Ft. 2.845 Ft-tól. 3.195 Ft. 1.675 Ft-tól. 49.995 Ft. mártóviasz készülék + viaszkés csak. 250 g már. 30 ml csak. E-mail: labor@mwdental.hu wir kümmern uns M+W Wax-Combi M+W Waxdip 2 Mártóviasz készülék és elektromos viaszkés kombinációja. Helyigénye kicsi, a két funkció kis helyen elhelyezhetõ. A viaszkés és a viasztál

Részletesebben

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer Harmadik generációs infra fűtőfilm forradalmian új fűtési rendszer Figyelmébe ajánljuk a Toma Family Mobil kft. által a magyar piacra bevezetett, forradalmian új technológiájú, kiváló minőségű elektromos

Részletesebben

ELEKTROKÉMIA. - elektrolitokban: ionok irányított mozgása. Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás

ELEKTROKÉMIA. - elektrolitokban: ionok irányított mozgása. Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás ELEKTROKÉMIA 1 ELEKTROKÉMIA Elektromos áram: - fémekben: elektronok áramlása - elektrolitokban: ionok irányított mozgása Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás Galvánelem: elektromos

Részletesebben

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik Kazánok Kazánnak nevezzük azt a berendezést, amely tüzelőanyag oxidációjával, vagyis elégetésével felszabadítja a tüzelőanyag kötött kémiai energiáját, és a keletkezett hőt hőhordozó közeg felmelegítésével

Részletesebben

A korrózió elleni védekezés módszerei. Megfelelő szerkezeti anyag alkalmazása

A korrózió elleni védekezés módszerei. Megfelelő szerkezeti anyag alkalmazása A korrózió elleni védekezés módszerei Megfelelő szerkezeti anyag kiválasztása és alkalmazása Elektrokémiai védelem A korróziós közeg agresszivitásának csökkentése (inhibitorok alkalmazása) Korrózió-elleni

Részletesebben