kékvilág A terek Fókuszban Vízben, földön, égen Iránytű Festo Motion Terminal Egy új korszak kezdete

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "kékvilág A terek Fókuszban Vízben, földön, égen Iránytű Festo Motion Terminal Egy új korszak kezdete"

Átírás

1 kékvilág Fókuszban A terek Vízben, földön, égen Iránytű Festo Motion Terminal Egy új korszak kezdete Impulzus CERN Levegőelemzés a világ legnagyobb kutatólaboratóriumában Szinergia Villámgyors öltések Nagy sebességű gomblyukgyártás

2 Fotók: Solvin Zankl Irány a mély víz! A mélytengeri planktonháló közel három óra alatt éri el a számára kijelölt 5000 méteres mélységet Munka hideg fejjel: Solvin Zankl fényképész a műtermét egy hűtött, 4 C-os hőmérsékéleten tartott fedélzeti konténerben rendezte be. Csak így tudja biztosítani, hogy az organizmusok életben maradjanak

3 kékvilág Panoráma 2 3 Mélytengeri expedíció A föld legnagyobb kiterjedésű élőhelye a tengerek sötét és hideg mélységeiben rejtőzik, ami emberi szemmel rendkívül zordnak tűnhet. A mélytenger a tengerszint alatt 200 méterrel kezdődik, és egészen 11 kilométer mélységig tart itt a víz hőmérséklete soha nem emelkedik 4 C fölé. A német Polarstern kutatóhajó a nyugat-afrikai partok mellett folytatott expedíciója rámutatott arra, hogy az óceánban még 5000 méter mélyen is pezsgő élővilág fogad minket. A hajó fedélzetén Solvin Zankl, a képzett biológus és professzionális fényképész is helyet foglalt. Expedíciójáról olyan élő organizmusokról készített izgalmas fényképekkel tért vissza, amelyeket mindeddig csak néhányan láthattak, és korábban még nem kaptak lencsevégre. Az így megörökített érdekes lények közé tartozik például az egy milliméter hosszú evezőslábú rák a Sapphirina nemzetségből. Ezek a mikroorganizmusok nagy víztartalmú, puha testtel rendelkeznek, ami megóvja ezeket a lényeket attól, hogy a hatalmas víznyomás összeroppantsa őket. Szivárványos megjelenésüket a többrétegű kitines külső vázuk eredményezi. Az evezőslábú rákok a teljes tengeri planktonbiomassza 60%-át teszi ki. Ez idáig nagyon kevés mélytengeri kutatás valósult meg. A kutatók szerint a sötétség mélytengeri birodalma legalább egymillió felfedezetlen fajnak ad otthont.

4

5 kékvilág Iránytű 4 5 Önállóan repülő handling léggömb A FreeMotionHandling segítségével a Bionic Learning Network fejlesztői a bionikus ihletésű repülést és megfogást először egyesítették egyetlen technológiában. Az elsőként a Hannover Messe vásáron bemutatott beltéri repülő szerkezet új távlatokat nyit a jövő munkahelye számára.

6 repülő héliumgömb az emotion Spheres legújabb fejlesztése. A Festo első alkalommal fejlesztett ki adaptív légcsavarokat a hajtási koncepcióhoz. A légcsavartollak rugalmas membránjai mindkét forgásirány esetén ugyanolyan erősségű vonóerőt biztosítanak. A propellerek kialakítása a BionicOpter fejlesztése során szerzett tapasztalatokon alapul. A fejlesztők a mesterséges szitakötőnél alkalmazott szárny elvét átdolgozták és a FreeMotionHandling hajtásaiba ültették át. A Festo korábban már alkalmazta az emotionspheres repülőmozgását annak bemutatásához, hogy egy vagy több repülő szerkezet mozgása egy meghatározott térben ütközés nélkül koordinálható. A FreeMotionHandling megfogó készülékét az univerzálisan alkalmazható FlexShapeGripperről modellezték. Működési elve a kamáleon nyelvéhez hasonló. Az elasztikus megfogó rugalmas és formához igazodó módon rásimul a megfogandó tárgyra. Szabad és biztonságos mozgás Repülés és megfogás továbbá megtartás repülés közben. A beltéri repülő Végtelen szabadság: a szabadon mozgó héliumgömb segítségével a megfogott tárgyat számtalan különböző pozícióban lehet felvenni, illetve letenni Támogatási rendszerek a jövő munkahelye számára Az öntanuló alrendszerek és más intelligens összetevők egyre nagyobb szerepet töltenek be a gyártásban. Az Ipar 4.0-val az ember és technológia még szorosabb együttműködése valósul meg. A jövő gyártólétesítményeinek fontos elemét képezik az emberek számára kialakított támogatási rendszerek, amelyek rugalmasan igazíthatók számos különböző gyártási környezethez. A támogatási rendszerek a körülmények változására és az emberi beavatkozásokra is képesek reagálni. A gépek ezáltal nem jelentenek veszélyt az emberek számára és segítenek levenni a vállukról a munka terhét.

7 kékvilág Iránytű 6 7 Kifinomult hajtási koncepció: a négy vízszintes propeller a héliumgömbbel együtt kellő felhajtóerőt biztosít Tárgyak önálló észlelése: a megfogó egységre szerelt kamerának köszönhetően a FreeMotionHandling felismeri a tárgyakat és biztonságos módon felveszi azokat (kép lent) szerkezet egy ultrakönnyű karbongyűrűből áll, amihez nyolc adaptív légcsavar tartozik. Középen egy forgó héliumgömb helyezkedik el, amihez egy integrált megfogó készülék tartozik. Az intelligens elektronikának és beltéri GPS-nek köszönhetően a FreeMotionHandling önállóan képes mozogni minden irányban. A szerkezet a tárgyakat önállóan veszi fel, majd a kijelölt helyen leteszi azokat. A személyzet biztonságosan és akadálymentesen dolgozhat együtt ezzel a rendszerrel. Más beltéri és kültéri repülő szerkezetekkel ellentétben az érintkezés itt nem veszélyes még ütközés esetén sem. Ezzel új távlatok nyílnak a jövő munkahelye előtt. A FreeMotionHandling a megfogó egységet minden irányban elmozdíthatja a gömb akár 180 fokkal történő elfogatása révén. Ezzel a szerkezet különböző szögekből foghatja meg az adott tárgyat. A repülő támogatási rendszer sokkal nagyobb szabadságot biztosít, mint a hagyományos többtengelyű kinematikus rendszerek. A fejlesztők a megfogó egység hüvelyét egy ultravékony, héliummal telített réteggel látták el, így a FreeMotionHandling különböző alakú tárgyakat képes felszedni. A megfogó a gömbben található kötél segítségével húzza be a tárgyakat. A hüvelyben uralkodó nyomás révén az eszköz magától húzódik vissza, és a rögzítési folyamat nem igényel energiát. A rendszer a first in first out elv alapján számos tárgyat képes felszedni, magában hordozva szállítani, végül pedig egymás után különböző pozíciókban letenni. Magányos farkas és csapatjátékos A három dimenzióban történő repülés jelentős technológiai kihívást jelent. A vezeték nélküli fe dél zet iszen zor-egység folyamatos kommunikációt tart fenn a térben felállított irányító és felügyelő rendszerrel, így a repülés folyamata stabil és megbízható. A beltéri GPS fontos részét képezi egy olyan kamerarendszer, amely a jövő gyárában is helyet kaphat. A térben felszerelt infravörös kamerák a karbongyűrűhöz illesztett, aktív markerekként működő nyolc infravörös LED segítségével követik a FreeMotionHandling folyamatot. A kamerák a pozícióadatokat egy központi számítógéphez továbbítják, ami a légiforgalom-irányítókhoz hasonló módon koordinálja kívülről a gömböt. Amikor a gömb egy megfogandó tárgyhoz közelít, akkor a repülési pályát a két integrált kamera segítségével önmaga állítja be. A FreeMotionHandling koncepció bármely olyan helyzetben alkalmazható, amikor az ember a gép magasabb fokú támogatását igényli például ergonómiailag ismétlődő szerelési munkák, illetve válogatás vagy raktározási feladatok alatt. Ezáltal a nehéz feladatok is sokkal könnyebbé tehetők.

8 Automatizált levegőanalízis a CERN-nél a Festo VTSA szelepszigettel 100 méterrel a földfelszín alatt A CERN-nél, vagyis a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában több ezer tudós dolgozik a fizika megoldatlan rejtélyeinek feltárásán. Értékes tudományos munkájukat az automatizálási technológia intelligens és rugalmas alkalmazása támogatja. A Festo VTSA szelepszigetek szabályozzák a levegőelemzési folyamatokat a kompakt müon szolenoid (CMS) detektor üregkísérletei során.

9 kékvilág Impulzus 8 9 (B) (C) (A) Lenyűgöző: 21 méter hosszú, 15 méter átmérőjű és tonna tömegű a CMS-detektor másodpercenként 40 millió mérést végez el (B) Maximális teljesítmény: a világ legnagyobb részecskegyorsítója egy körkörös alagútban van felállítva, amelynek kerülete 27 km. Az LHC gyorsítógyűrűben a protonok közel fénysebességgel mozognak (C) Bizonyíték: 2012-ben a CERN részecskegyorsítója kísérleti úton szerzett bizonyítékot a Higgs-bozon létezésére. A szimuláció a CMS detektor segítségével jól mutatja be a Higgs-bozon lebomlását (A) Mélyen a földfelszín alatt, a Genfi-tó közelében a CERN, vagyis a Nukleáris Kutatások Európai Szervezete nagy hadronütköztető gyűrűjének (LHC) részecskegyorsítójában a detektorok a szubatomikus részecskék vizsgálata során óriási adatmennyiséget gyűjtenek, amelyet aztán nagy teljesítményű algoritmusok elemeznek ki. A modern technológiák a kozmoszt egyben tartó kisméretű részecskékbe engednek mélyebb bepillantást. Az anyag létezése 2012-ben a tudósok a részecskefizika terén mérföldkőhöz értek a Higgs-bozon felfedezésével. Elsőként az 1960-as években Robert Brout, Frangois Englert és Peter Higgs jósolták meg ennek a részecskének a létezését. A részecskefizika akkoriban elfogadott általános modellje szerint a részecskéknek szigorúan véve nem lehetett tömegük. Ez azt jelentette, hogy a szubatomikus részecskék fénysebességgel mozognak. A három kutató ugyanakkor kidolgozta a Higgs-mező elméletét. Ezen elmélet szerint a Higgs-mező a legkisebb részecskéket lelassítja hasonlóan ahhoz, amikor gyöngyök repülnek át a mézen, ezáltal pedig tehetetlenséget, vagyis tömeget vesznek fel. 50 évvel később jött az igazán nagy áttörés. A protonokat gyakorlatilag fénysebességre gyorsították fel az LHC-ben, ezzel pedig ütközni tudtak. A Higgs-bozonok kiszabadultak a Higgs-mezőből és eképpen mérhetővé váltak, így pedig bizonyítani lehetett a létezésüket. Ezzel bebizonyosodott az anyag létezése ban Higgs és Englert fizikai Nobel-díjat kaptak az általuk kidolgozott elméletért. Brout 2011-ben meghalt. A legnagyobb mind közül A CERN-ben végzett kutatás lélegzetelállító méreteket öltő tudományos munkát ölel fel. Az 1954-ben alapított kutatószervezet közel 1 milliárd euró támogatást kap minden évben a 22 tagállamtól és több mint 2500 tudóst foglalkoztat. A CERN kísérletein több mint , a világ minden pontjáról érkező vendégkutató dolgozik. A világ leg-

10 A Festo speciális igényekre szabott megoldása javította a CMS-kísérletek során a biztonságot és hatékonyságot. Gerd Fetchenhauer, CMS gázbiztonsági megbízott, CERN nagyobb részecskefizikai laboratóriuma számos részecskegyorsítóból álló hálózatot működtet, amely különböző részecskéket készít fel a legváltozatosabb kísérletekre. Ezek közé tartoznak a protonszerkezet vizsgálatát szolgáló müonok, nehézfémek az anyagállapotok létrehozásához, valamint radioaktív ionsugarak az egzotikus atommagok megfigyeléséhez. Az LHC a világ legnagyobb méretű és teljesítményű részecskegyorsítója. A létesítmény a földfelszín alatt 100 méterrel helyezkedik el, ahol egy 27 kilométer kerületű, kör alakú alagutat alkot. Az LHC erős elektromos mezők segítségével továbbítja az energiát a részecskesugarakba, és mágneses mezők alkalmazásával vezeti keresztül a sugarakat a rendszeren. A részecskék egyre nagyobb mozgási energiát vesznek fel, miközben az LHC körül közel fénysebességgel mozognak (másodpercenként alkalommal körüljárva a gyűrűt). Az ütközés során a négy nagyméretű detektor (CMS, ATLAS, ALICE és LHCb) feljegyzi a történéseket. A biztonság a legfontosabb A CMS-detektor egy fejlett észleléstechnológiai eszköz, amely 21 méter hoszszú, 15 méter átmérőjű és tonna tömegű. A detektor 100 millió különálló mérőegységből áll, és másodpercenként 40 millió mérést végez. Ez a valaha épített legösszetettebb és legprecízebb tudományos műszer. A mérési hibák megelőzése érdekében minden befolyásoló tényezőnek a meghatározott tűréshatárokon belül kell maradnia. E befolyásoló tényezők közé tartozik a környezet összetétele és a levegő szellőztetése a föld alatti üregekben. A folyamatos helyes működés biztosítása érdekében állandóan gondoskodni kell a levegő elszívásáról és elemzéséről a detektoron belül és kívül több mint 100 mérési ponton. Ez a folyamat azért is rendkívül fontos, mert a kompakt kifejezésnek megfelelően a szerkezeten nem lehet bármikor gyorsan beavatkozásokat végezni. Kritikus helyzetben, például a detektorban jelentkező gázszivárgás vagy tűz esetén akár két hétig is eltarthat, amíg a belső területekhez hozzáférést biztosító vészjáratok elérhetővé válnak. Intelligens automatizálás A múltban minden egyes levegőfelvételi ponthoz külön analitikai műszer tartozott, ami magas költségeket eredményezett. Ezenfelül a karbantartási költségek és a hiba valószínűsége túl magas volt a CERN elvárásaihoz képest eleje óta a VTSA típusú szelepszigetek biztosítják, hogy az áramoltatott levegő a lehető legrövidebb úton jusson el az analitikai műszerekhez. Ez az új megoldás tizedére csökkentette a szükséges analitikai műszerek számát. Az áramló levegőt már központilag vezérlik és továbbítják az áramlás alatti analitikai műszerekhez. A pneumatikus elővezérlésű VTSA szelepek előnye, hogy nem érzékenyek a CMS-detektor mágnesességével szemben. A szelepszigetet a CERN konkrét elvárásainak megfelelően konfiguráltuk. A legfontosabb műszaki változtatás a fordított bekötésű működés lehetővé tétele volt. Normál működés esetén a mérőszakaszból a levegő a szelepszigeten keresztül

11 kékvilág Impulzus Az LHC részecskegyorsító a francia-svájci határ közelében és megközelítőleg 100 méter mélyen helyezkedik el A CERN speciális elvárásainak való megfelelés jól mutatja a Festo összetevőinek, illetve készre szerelt rendszermegoldásainak rugalmasságát az egyedi környezetekben. Dipl.-Ing. Johannes Lang, rendszermegoldásokért felelős projektmenedzser, Festo jut el az analitikai állomáshoz. Eközben viszont az összes többi mérőszakasz kisnyomású üzemre áll át. A környezeti levegő így elérhető marad a szelepben akkor is, amikor a következő mérőszakaszra való átállás megtörténik. Ez a rugalmas működés mutatja, hogy a VTSA szelepsziget kiváló minőségű részegységei olyan intelligens technikai megoldást kínálnak, amelyek hosszú távon javítják a CMS hatékonyságát mind a teljesítmény, mind pedig a költségek tekintetében. Kis lépés a nagy jövő felé Az automatizált levegőelemzésre irányuló közös projekt 2015 augusztusában vette kezdetét, és az egységek leszállítására október végén került sor. Az új rendszert 2016 elején helyezték üzembe. Magától értetődő volt, hogy a Festo-t választjuk ennek a technológiának a beszerzésére, hiszen már sok éve használjuk a Festo termékeit a CERN-nél és CMS-nél, és ez idő alatt nagyon elégedettek voltunk velük tudatta Gerd Fetchenhauer, CMS gázbiztonsági megbízott a CERN-nél. Míg korábban elsősorban különálló egységeket vásároltak, a mostani az első olyan készre szerelt rendszermegoldás az elmúlt évek során, amelyen a Festo és a CERN közösen dolgozik. Ez a rendszer fekteti le a nagy hadronütköztető további detektorain a hasonló eszközök alkalmazásának alapjait, így ezek a kis lépések újabb nagy tudományos felfedezésekhez vezethetnek. Fordított bekötés: a VTSA szelepsziget vákuum segítségével továbbítja a levegőáramot körülbelül 100 mérési pontról az analitikai műszerekhez

12 A Festo képzőhelye Scharnhausenben Integrált tanulási terek A Festo vállalati kultúrájának szerves részét képezi a képzés, tudás és egyéni tanulás. A scharnhauseni üzemben található oktatógyár közvetlenül a gyártásba szervezve a munkahelyi gyakorlati tanulást és a képzőközpontban végzett elméleti oktatást hidalja át. Az ötletbörzék lehetőséget kínálnak az együttműködésen alapuló technológia- és termékfejlesztésre.

13 kékvilág Impulzus Juliane Körner még egy elismerő pillantást vet az összes munkaállomásra. Az energiahatékonyságról szóló kurzus tíz percen belül kezdődik. A másodéves kereskedelmi gyakornok már két hónapja dolgozik a scharnhauseni oktatógyárban. Egy műszaki gyakornokkal együtt a kurzusjelentkezéseket kezeli és felel a képzőlétesítmény ellátásáért és karbantartásáért. Úgy gondolom, nagyszerű dolog, hogy gyakornokokként megkapjuk a kurzusok előkészítésének feladatát. Benne lenni mindennek a sűrűjében pontosan ez az új képzőhely lényege. Legyen szó akár gyakornokokról, frissen felvett dolgozókról vagy tapasztalt munkatársakról, a tudás átadása nem elszigetelt osztálytermekben történik, hanem a gyakorlati alkalmazással egyidejűleg. Mivel a kurzusokat kifejezetten a scharnhauseni üzemben dolgozó munkatársak számára állították össze, ezért nagyon sokat kell műszaki kérdésekkel is foglalkoznunk. Kereskedelmi gyakornokként fantasztikus lehetőség számomra, hogy bepillantást nyerhessek a gyártásba, hiszen az irodánk az ügyfélspecifikus megoldások össze szerelő helye kellős közepén található mesélte lelkesen Juliane Körner. Kisebb távolságok A 220 m²-es képzőhely a Festo modern tanulási kultúráját közvetlenül a technológiai üzem folyamataiba integrálja. Az oktatógyár jelenleg 33 kurzust kínál, valamint termék- és folyamatképzést biztosít, amelyek a szokásos munkanapba építve folynak. A kurzusok a termékek működésének és új feladataik megismerésében segítik az új munkatársakat, illetve a tapasztaltabb alkalmazottakat is, ha azok innovatív folyamatokról és technológiákról szeretnének többet megtudni. A képzés a munka közben és a képzés a munka mellett elveket egyetlen tanulási egységben ötvöztük. Számos különböző speciális kurzus, üzleti játék és haladó szeminárium, illetve igazgatók és munkatársak közötti tudásmegosztási program biztosítja, hogy a tanulási folyamat az adott munkavállaló igényeihez legyen igazítva. A tanulás hatékonyságának fokozása érdeké-

14 Motiváló és párbeszéden alapuló helyszín Kényelmes üléstermek, konferenciaasztalok, sarokban elhelyezett munkaállomások, valamint óriás médiafal és interaktív kapu az adatok világába. A négy, különböző hangulatú munkaterület mindegyik külön színmintával ellátva a scharnhauseni technológiai üzemben bőséges teret kínál a termékek és a kooperatív technológia fejlesztésére, valamint a szakmák közötti tudásmegosztásra. Az interaktív médiafalakat egyszerre több alkalmazott is igénybe veheti, és segítségükkel videokonferenciát folytathatnak a világ bármely pontján lévő helyszínnel. A kifinomult térkoncepció ideális helyszínt teremt a szoros együttműködéshez, hatékony munkához és könnyed kapcsolattartáshoz. Fotó: Werner Huthmacher ben a képzéshez használt termek a képzőhelyen különböző oktatóállványokkal vannak felszerelve, ahol a gyártás során alkalmazott eredeti összetevők és szoftverek állnak rendelkezésre. Az igazgatók és műszaki szakemberek oktatókként az adott célcsoport tanulási céljait szem előtt tartva úgy szervezik meg a foglalkozásokat, hogy azokra minél kisebb időkülönbséggel, a munkavégzés helyéhez a lehető legközelebb kerüljön sor. CP üzem: ez az Ipar 4.0-hez kapcsolódó átfogó, moduláris és bővíthető gyármodell az értéklánc több területét is megjeleníti A Festo képzésekért felelős vezetője, Manfred Zahn számára a képzőhely fejlesztését a munka és a tanulás közötti kis távolság teszi indokolttá: Ezáltal könnyebben építhetjük a foglalkozásokat a szokásos munkanapba magyarázza. A másik fontos indok az, hogy a képzőhely segítségével kipróbálhatjuk műszaki újításainkat a mérnökökből és gyártó személyzetből (pl. kezelőkből és üzemvezetőkből) álló, több szakterületet felölelő csoportokon. Az új munkatársak minden esetben átesnek egy másfél órás

15 kékvilág Impulzus Lenyűgöző látni, hogy a Festo alkalmazottai számára milyen képzési lehetőségeket kínálnak fel és nem csak szakmai témakörökben. Dr. Angela Merkel, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja a scharnhauseni üzemben tett látogatásakor, március 10-én bevezető képzésen a képzőhelyen, amit kéthetente tartanak. Ezzel áttekintést kaphatnak az olyan kérdésekről, mint a minőség, energiabiztonság, az alkatrészek érzékenysége, munkanormák és menekülési zónák. Egyéni tanulói profilok Az oktatógyárat úgy alakították ki, hogy a technológiai üzemet jól egészítse ki, valamint lehetővé tegye a vezetők számára, hogy felismerjék az egyes témakörökben rejlő lehetőségeket. A képzés célkitűzéseit, a létszámot, az oktatót, az időtartamot és a szükséges képzési módszert az egyes képzési profilok ismertetik. A cél egy egységesített képzési folyamat megvalósítása. A kurzuskatalgóus tartalmazza a gépi megmunkálást, összeszerelést, elektronikai gyártást és automatizálást, valamint az energiához és környezethez kapcsolódó témaköröket, illetve Festo termékeket, Festo gyártási rendszereket és a scharnhauseni üzemhez kapcsolódó képzést is. Képzés a CP üzemben A scharnhauseni képzőhely központi eleme a CP üzem, ami a kiberfizikai tanulási és kutatási felületet, a Festo Didactic-ot jelenti. A kiberfizikai üzem segítségével a gyártás digitalizálásával kapcsolatos műszaki ismeretek, vagyis az ember és gépek közötti jövőbeni interakció gyakorlati szinten adhatók át. A CP üzem az Ipar 4.0 hálózatba kapcsolt gyártásával kapcsolatos legújabb eredményeket adja át, továbbá moduláris felépítésű Smart Factory rendszert kínál oktatási és kutatási célokra. Ez a folyamatos, moduláris képzési rendszer az Ipar 4.0-val kapcsolatos ismeretek átadását szolgálja. Ez a felület a valós gyártórendszer állomásait mutatja be, integrálja a mechatronikus és automatizálási technológiákat, valamint támogatja a rendszerprogramozással, hálózatépítéssel és adatkezeléssel összefüggő tanulási folyamatot. A CP üzemet olyan rugalmas szoftvermegoldások fejlesztésére és tesztelésére is használják, amelyeket aztán a gyártásban is alkalmazni fognak. A CP üzem fontos lépésnek számít a Festo scharnhauseni oktatógyára számára az Ipar 4.0 felé vezető úton jelentette ki Klaus Zimmermann, a Festo Didactic németországi oktatásért és tanácsadásért felelős vezetője. A további technológiai fejlesztés mellett az alkalmazottak interdiszciplináris képzése is rendkívül fontos. A képzőhelyen folytatott munkájának köszönhetően Juliane Körner számára az Ipar 4.0 többé már nem csak egy elvont fogalom. Amikor a műszaki kollégák munkájára tekint, akkor saját szemével láthatja, hogy hogyan fog kinézni a gyártás a jövőben.

16 Gomblyukak kialakítása VUVG mágnesszelepek segítségével Villámgyors öltések A gomblyukaknak nemcsak jól használhatónak, de látványra is kellemesnek kell lenniük. A textiliparban azonban ezek kialakítására nagyon rövid idő áll rendelkezésre. A Dürkopp Adler új 581-es típusú automatikus gomblyukkészítő gépe biztosítja a szükséges sebességet. A Festo kompakt VUVG mágnesszelepeinek köszönhetően kevesebb mint négy másodpercre van szükség egy gomblyuk kialakításához.

17 kékvilág Szinergia Az innováció találkozik a hagyománnyal a Dürkopp Adlernél. A Dürkopp 1861-ben tervezte meg az első varrógépét. Az azt követő 20 évben Bielefeld városa a német varrógépipar egyik meghatározó központjává nőtte ki magát ra már 19 cég volt érdekelt ebben az iparágban beleértve a Dürkopp Adlert. Mára a cég globális szolgáltató és forgalmazó szervezettel rendelkezik, és a varrógépek és automatikus varrógépek világszintű piacvezetője. A Dürkopp Adler automatikus gépei többek egyszerű varrógépeknél. A magas technológiai színvonalú automatikus gépek a legmodernebb vezérléstechnológiával, többszálas adagolással és automatikus vágórendszerekkel rendelkeznek, melyek villámgyorsan vágják le az anyagot, miután a gomblyuk varrása befejeződött. A gomblyukak alakja és hossza a gép vezérlőpanelén állítható be. A prémiumkategóriájú 581-es automatikus, dupla láncöltő gomblyukkészítő gép multiflex vágórendszerrel rendelkezik, amellyel különböző gomblyukak vághatók ki a kések cseréje nélkül. A Festo VUVG mágnesszelepek fontos alkatrészei ezeknek az ultramodern varrógépeknek. Ezekkel a szelepekkel az anyag hihetetlenül gyorsan és pontosan dolgozható fel a leggyorsabb, farmeranyaghoz alkalmas változatnál kevesebb mint négy másodperc alatti készítési idővel. Partnerség A Festo már sok éve a Dürkopp Adler meghatározó pneumatikai partnere. A kiváló minőségű és teljesítményű VUVG mágnesszelepek megerősítették az együttműködést a varrógépgyártó és a Festo között az 581-es automatikus dupla láncöltő gomblyukkészítő nagyjából két évvel ezelőtti áttervezése során. A VUVG típusú mágnesszelep tulajdonságai közül a Dürkopp Adler számára a legmeggyőzőbb a lehetséges változatok száma volt. A moduláris kialakítású VUVG egységek szelepszigetként és különálló szelepekként is felhasználhatók, és nagy teljesítményt nyújtanak rövid

18 Az 581-es automatikus dupla láncöltő gomblyukkészítő a Festo technológiájának köszönhetően a világ leggyorsabb ilyen feladatot végző gépe. Markus Richter, fejlesztési vezető a Dürkopp Adlernél Kompakt, gyors és rugalmas: a VUVG mágnesszelep hozzávetőleg egy másodperccel csökkentette a ciklusidőt

19 kékvilág Szinergia VUVG mágnesszelep Öklömnyi erőmű Kompakt, nagy átáramlású és alacsony költségű. A VUVG mágnesszelep ideálisan alkalmazható az élelmiszer- és csomagolóiparban, a szereléstechnikában és az elektronikai elemek gyártásában. Az elektromosan és pneumatikusan működtetett VUVG mágnesszelep bevethető különálló szelepként vagy akár szelepszigetként is. A szelep egyik egyedi jellemzője az optimalizált helyigény, kitűnő méretteljesítmény aránnyal párosítva. A kompakt és pehelykönnyű alumíniumból készült VUVG kevés helyet foglal el a rendszerben, és emellett a rendszer összsúlyát is csökkenti. A 10 bar nyomású technológia gyorsabb ciklusokat, kisebb hengerméreteket és nagyobb teljesítménysűrűséget jelent. A szabadalmaztatott patronos működési elvnek köszönhetően a VUVG mágnesszelep rendkívül ellenálló és megbízható. Találkoznak az automatizálás szakértői: Markus Richter, a Dürkopp Adler fejlesztési vezetője (középen) és Artur Hinkelmann fejlesztőmérnök (bal oldalon), valamint Viktor Peters, a Festo automatizálástechnológiai értékesítője öltési idővel, de minimális helyigénnyel. A Festo technológiai partnerként való választása mellett fontos érv a pótalkatrészek globális elérhetősége. Innovatív technológiai partnerekként és a kiváló minőségű termékek beszállítóiként a Festo és a Dürkopp Adler kölcsönösen profitáltak a két fél együttműködéséből. Például a távol-keleti textilipari gyártólétesítmények esetén a relatív páratartalom miatt a gépek magasabb fokú védelmet igényelnek, ezért a VUVG mágnesszelepek IP-osztályát IP65-re emeltük. Sebesség és erő A pneumatikus összetevők nagy teljesítménysűrűsége a különböző ipari varrógépek üzemeltetése során rendkívüli előnyöket nyújt. A nagyobb sebesség mellett a nagy pneumatikus erők pontos és tiszta vágást tesznek lehetővé. A vágókések, lyukasztószerszámok és vágóblokkok még a legerősebb anyagot is átvágják másodpercek alatt. A kompakt és nagy átáramlású VUVG mágnesszelepek nemcsak új fejlesztésű termékekbe szerelhetők, hanem akár meglévő automatikus varrógépekbe is integrálhatók. Az 581-es automatikus dupla láncöltő gomblyukkészítő gép esetén a VUVG szelepek vezérlik az összes pneumatikus funkciót. Ezek közé tartozik a különböző anyagokon végzett vágás és lyukasztás, valamint a vágó/lyukasztó készülék pneumatikus beállítása a gomblyuk méretétől és típusától függően. Az anyag kiterítése és leszorítása a gomblyuk öltése előtt ugyancsak pneumatikus vezérlésű folyamat. Egy további pneumatikus leszorító mechanizmus állítja meg az anyagot a gomblyuk kialakítása után, azután pedig enyhén előre húzza azt, hogy a szálat el lehessen vágni. A szálfeszítést ezt követően egy pneumatikus henger kapcsolja ki. Biztató kilátások Az új 581-es gomblyukkészítő gép a Dürkopp Adler szerint az ilyen célra tervezett gépek közül a leggyorsabb a világon. Minél gyorsabb a rendszer, annál több előnyre tehet szert a megbízó, ami aztán a cég számára versenyelőnyt teremt. A ruházati ipar egyre növekvő mértékű automatizálása az európai országokban működő textilipari cégek számára megnyitja a lehetőségét annak, hogy a gyártást visszavigyék a saját országaikba. A Távol-Keleten a textiliparban alkalmazott technológia körülbelül 90 százaléka Németországban gyártott csúcstechnológián alapul. A Dürkopp Adler hisz abban, hogy a Festo-val való további együttműködés számos lehetőséget rejt magában, és a jövőben is támaszkodik erre az üzleti kapcsolatra. A legújabb fejlesztésű VUVG-...-S mágnesszelep kiemelten fontos szerepet játszik ebben. Ez a szelep csak a legfontosabb alapfunkciókkal bír, ezzel csökkenti a költségeket, különösen a különleges opciók nélküli automatikus varrógépek gyártása során. Dürkopp Adler AG Potsdamer Straße Bielefeld Németország Üzletág: Modern varrótechnológia fejlesztése és gyártása

20 Forradalom az automatizálásban A Festo Motion Terminal egy új kor kezdetét hirdette meg A vadonatúj Festo Motion Terminal VTEM a pneumatikát az alkalmazásokkal az Ipar 4.0 korába juttatja el. A pneumatika lényegében egy felhasználóbarát technológia. És ez most még egyszerűbb, sokoldalúbb és rugalmasabb lesz, ahogy a vadonatúj Festo Motion Terminal VTEM a pneumatikát az Ipar 4.0 korába juttatja olyan alkalmazásokkal, amelyekkel több mint 50 egyedi összetevőt lehet helyettesíteni. Mindezt a piezotechnológia és szoftver legutóbbi fejlesztései tették lehetővé. Ahogy az okostelefon egy évtizeddel ezelőtt a mobilkommunikáció vezetőjévé vált, ugyanígy a Festo Motion Terminal lesz az automatizálási technológia vezetője azzal, hogy a Festo Motion Terminal forradalmasítja az automatizálási technológiát. A funkciók integrációjának új módszere a szoftveres alkalmazásokkal együtt egyszerűsíti a teljes értékláncot, mivel mindössze egyetlen hardverre van szükség hozzá. A viszonylag szerény külső és a klasszikus Festo termékdizájn mögött a korszerű információtechnológián alapuló műszaki kifinomultság található. Valódi Ipar 4.0 A piezotechnológia, az integrált löket- és nyomásérzékelők a mozgással vezérlő alkalmazásokkal együtt teljesen új perspektívát nyitnak a gépek és üzemek gyártói számára. A Festo Motion Terminal-nál alkalmazott gépészet, elektronika és szoftver együttese egy pneumatikus terméket valódi Ipar 4.0-elemmé alakít át, és lehetővé teszi a rugalmas gyártást. A pneumatikus funkciók változtatását és az új formák adaptációját az alkalmazásokon keresztül, a paraméte-

21 kékvilág Impulzus Festo Motion Terminal VTEM: a viszonylag szerény külső és a klasszikus Festo termékdizájn mögött a korszerű információtechnológián alapuló műszaki kifinomultság található rek változtatásával lehet vezérelni. A vezérlés, diagnosztika és az öntanuló feladatokhoz tartozó beépített intelligens érzékelők mellett nincs szükség további összetevőkre. Mozgásalkalmazások A VTEM indítása után tíz funkció válik elérhetővé a mozgásalkalmazásokon keresztül: az útváltó szelep alapvető módosításától az energiahatékony mozgásig és az arányos viselkedéstől a különböző mozgási profilokig. Mi teszi ezt olyan speciálissá, hogy ugyanaz a szelephardver használható mindenhez? Hála az új funkciók alkalmazásokon keresztül történő gyors aktiválásának, a gépfejlesztők létrehozhatnak egy alap géptípust, majd kiválaszthatják azt az alkalmazást, amelylyel az ügyfél igényeinek megfelelően különböző funkciókkal és szolgáltatásokkal ruházhatják fel a gépet. További alkalmazások kifejlesztése folyamatban van. A funkciók szoftverrel történő hozzárendelése azzal a további előnnyel is jár, hogy megvéd a hamisítás ellen és védi a know-how-t, mivel kívülről nem lehet megmondani, hogy a szelep éppen milyen funkciót hajt végre. A karbantartás is egyszerűbbé vált, mivel a pót- és kopó alkatrészek hosszú listája már a múlté. Lényeges energiahatékonyság A speciálisan kifejlesztett mozgásalkalmazás és a szivárgásdiagnosztikai funkció energiát takarít meg a működés során. Ugyanakkor a proporcionális szelepek előzetes fokozatánál az energiatakarékos piezotechnológia is szerepet játszik. A Kiválasztható nyomásszint és az ECO hajtás alkalmazásokkal a levegőfogyasztást rugalmasan hozzá lehet igazítani az igényekhez. A kiválasztható nyomásszinttel egy digitálisan megadott nyomás lekorlátozhatja a pneumatikus erőt arra a szintre, amelyre az alkalmazásnak szüksége van. Az ECO hajtás a minimálisan szükséges szintre csökkenti le a sűrítettlevegő-fogyasztást, feltéve, hogy a véghelyzetben nincs szükség nyomó- és tartóerőre. Ez az alkalmazástól függően akár 70% os megtakarítást is jelenthet a szokásos működéshez képest. Kisebb költségek és összetettség A Festo Motion Terminal a jelenlegi megoldásoknál sokkal alacsonyabb áron teszi lehetővé a gyors és erős mozgásokat és a szivárgás diagnosztizálását. Például az elektromos megoldásokhoz képest kevesebb vezérlőre van szükség, mivel egy vezérlő a VTEM segítségével akár nyolc mozgást is képes vezérelni. Az energiafogyasztás szintén csökken, és a telepítés helyszükséglete akár 65%-kal is kevesebb lehet. A technológiát összehasonlítva, a Festo Motion Terminal megoldások nyolc alkalmazásnál valóban költséghatékony alternatívát jelentenek. Szelep, nyomásszabályozó és nyomásérzékelő, vagy más szavakkal három összetevő helyett mindössze egyetlen technológiára egy szelepre van szükség. A 2017/2018-as piaci bevezetésről további információk a következő helyen találhatók:

22 Teljes körű támogatás a teljes projektcikluson Ötlettől a beüzemelésig Kiválasztás, méretezés A Festo handling rendszereinek széles választékából ideális megoldást kínál a gyártósorokon jelentkező mozgatási feladatok nagy részére. Tervező, gépépítő partnereink már a tervezés kezdetén, a kiválasztás, méretezés során igénybe vehetik a Festo támogatását. Adja meg a feladatot az alkalmazás paramétereivel, és mi kidolgozzuk a megoldást! Konzultáció, tréning Célunk, hogy partnereink a lehető leghatékonyabban tudjanak dolgozni a Festo handling rendszereivel. Igény szerint alakított tematika alapján készítjük fel partnereinket a tervezés, kiválasztás, méretezés, vezérlés, mozgásvezérlő programozás, rendszerbe integrálás, üzembe helyezés, karbantartás feladataira. Beüzemelési támogatás A termékekkel kapcsolatos szoftverek használatához partnereink számára szakembereink telefonos, igény szerint helyszíni támogatást nyújtanak. Telepítésre kész handling rendszerek Partnereink részére standard vagy egyedileg összeállított handling rendszereinket kompletten, előszerelt modulként is szállítjuk. Ezzel lerövidül a tervezési idő, egyszerűbbé válik a szerelési, üzembe helyezési munka, ezáltal könnyebben tartható a teljes rendszer szállítási határideje. Handling rendszer tervezése pillanatok alatt Sohasem volt még ilyen egyszerű a manipulátorok tervezése. A Handling Guide Online konfigurátor segítségével három egyszerű lépés után megoldást talál a feladatára. Adja meg az alkalmazásadatokat! Válassza ki a handling rendszert! Töltse le a CAD-modellt! A kérdőív elküldésére kattintva rövid időn belül küldjük az ajánlatunkat. A rendszerazonosítóra keresve a Festo Support Portálon letöltheti a rendszerhez tartozó dokumentációkat, kezelési utasításokat, CAD modellt és a szükséges szoftvereket. Gyors, gondos tervezés, precíz megvalósítás Losonczi Innovation Kft. Egy automatizált gépsoron, szállítószalagon érkező munkadarabok mérése és válogatása meglehetősen komplex feladat. A Losonczi Innovation Kft. és a Micropa Kft. egy békéscsabai autóipari beszállító részére mérőgépet fejlesztett, mely induktív tapintók és sűrített levegős szenzorok segítségével méri a munkadarabok átmérőit, hosszméreteit és alaktűréseit. A gép a darabokat szétválogatja, a jókat a szállítószalagra, a selejt darabokat pedig egy selejttárolóba teszi. A bemért munkadarabokról a mérőgép mérési naplót készít. Az alkatrészek harminc másodpercenként érkeznek a szalagon, egy darab mérése tizennyolc másodpercet vesz igénybe. A maradék idő alatt a darabot a mérőhelyre kell mozgatni, majd a mérés után a szalagra vagy a selejttárba rakni. A munkadarabok manipulálását egy Festo standard handling rendszer ( YXCL) végzi.

23 kékvilág Alkalmazás A Festo szolgáltatásainak és a készre szerelt handling rendszernek köszönhetően több időnk maradt a projekt egyéb feladataira, így azokra is, amikre specializálódva vagyunk. Gregor Mihály, a Losonczi Innovation Kft. tervezőmérnöke A projekt kritikus szállítási határideje miatt a Festo előnyei különös értéket jelentettek. A gép tervezése során a változó igények mellett is a teljes handling rendszerről kapott kész CAD modellek rövidítették a tervezésre fordított időt. A kulcsrakész handling rendszer rövid szállítási határideje és gyors beüzemelése segítette a teljes projekt megvalósulási idejének csökkenését. A rendszer programozása során a Festo szakértői telefonos és helyszíni támogatást nyújtottak a szervovezérlők használatával kapcsolatban. Losonczi Innovation Kft. A cég 1995-ben alapított békéscsabai családi vállalkozás. A kezdeti időben forgácsolószerszám- és mérőeszköz-kereskedelemmel foglalkozott, mely az évek során kiegészült a saját tervezésű és gyártású egyedi váltólapkás forgácsolószerszámokkal, szerszámtartókkal, készülékekkel és mérőeszközökkel. Az eltelt évek során folyamatosam bővült a tervezői és gyártói kapacitás, és nőtt a dolgozói létszám. Jelenleg 29 főt foglalkoztat a Losonczi Kft.

24 Személyi változások Elérhetőségeink Komlóssy Patrik 2017 januárjában csatlakozott a Festo Kft.-hez szaktanácsadó mérnökként. Gépészmérnöki tanulmányait a Dunaújvárosi Főiskolán végezte, pályafutását gyakornokként a főiskola területén működő Bosch Élettartam Vizsgáló Laboratóriumban kezdte, majd a Harman-Becker Kft. székesfehérvári telephelyén folyamatmérnök-gyakornoki pozícióban dolgozott. Ezután az Igus Hungária Kft. munkatársaként helyezkedett el mint mérnök üzletkötő, ahol a német anyacég különböző, saját fejlesztésű tribo-polimer siklóperselyeinek, önbeálló csapágyainak, golyóscsapágyainak és lineáris technológiájának értékesítésével foglalkozott. Schlemmer Noémi január 1-től HR vezetőként dolgozik a Festo Kft. nél. Az ELTE-n pszichológusi, majd a BME-n MBA diplomát szerzett. Majdnem húszéves szakmai tapasztalatát gyártó, kereskedelmi és szolgáltató vállalatoknál szerezte. A Valeo veszprémi gyárában kezdte pályafutását HR specialistaként, majd kinevezték megbízott HR managernek. Egy magyar tulajdonú gyártó cégnél töltött rövid kitérő után a Tescóhoz került áruházi HR igazgatónak. Ezután 11 évig a Ricoh Hungary Kft. HR managere volt. A Ricoh-nál szerzett tapasztalata hasznos segítség lesz a HR funkció meghonosításában a Festo Kft.-nél. Legfontosabb célkitűzése a HR-folyamatok összefogása. hotline: (1) telefax: (1) telefon: (1) Kérjük, hogy ajánlatkéréseiket és megrendeléseiket a címre küldjék. Óbudai temető Bécsi út Aranyvölgy út Pomázi út Csillaghegyi út Bojtár u. Csillaghegyi úti irodánk megközelítése A Törökkő u. Keled út Kunigunda útja Huszti út Amennyiben további információt szeretne kapni a cégről vagy termékeinkről, keresse fel a weboldalt, vagy küldje vissza információkérő lapunkat Böröczfy Katalin részére a címre. Küldő neve: Igényel-e személyes tanácsadást? igen nem Cég: Postacím: A jövőben milyen hírlevelet kíván kapni? Termék- és megoldásorientált HTML: elektronika pneumatika energiamegtakarítási szolgáltatások technológiai folyamatok automatizálása oktatás Telefon: Fax: Nyomtatott Kékvilág magazin Nem kérek hírlevelet Más, a cégnél dolgozó kolléga is szeretné kapni a Kékvilág magazint Név: Magyar nyelvű információs anyagot kér Levegő-előkészítő egységekről Pneumatikus munkahengerekről Elektromos hajtásokról Mágnesszelepekről Kiegészítő elemekről DVD katalógus Tanfolyamokról 2017/02/hírlevél_q1

Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium. 58 év a részecskefizikai kutatásban

Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium. 58 év a részecskefizikai kutatásban Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium 58 év a részecskefizikai kutatásban CERN Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium 1954-ben 12

Részletesebben

670 milliszekundumos csomagolási ciklusidő

670 milliszekundumos csomagolási ciklusidő 670 milliszekundumos csomagolási ciklusidő A nagy sebességű T portál és a Tripod nagy dinamikát nyújt kedvező ár/érték aránnyal A Festo nagy sebességű T portálja és a Tripod 30 százalékkal gyorsabb, mint

Részletesebben

Képfeldolgozó rendszerek a méréstechnikában

Képfeldolgozó rendszerek a méréstechnikában Képfeldolgozó rendszerek a méréstechnikában www.falcon-vision.com GYÁRTÓSORI ELLENÔRZÉS MINÔSÉGBIZTOSÍTÁS FOLYAMATDIAGNOSZTIKA www.falcon-vision.com Termékeink felhasználási köre Képfeldolgozó mérôrendszerek

Részletesebben

Folyamat ésszerűsítés. Hidak a jövőbe. Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció

Folyamat ésszerűsítés. Hidak a jövőbe. Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció Folyamat ésszerűsítés Hidak a jövőbe Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció Küldetésünk Ön műszakilag igényes termékeket vagy alkatrészeket készít. Mi a gyártás hatékonyságáról és megbízhatóságáról,

Részletesebben

Building Technologies. DESIGO TM PX HVAC rendszerek és épület szolgáltatások automatizálási rendszere

Building Technologies. DESIGO TM PX HVAC rendszerek és épület szolgáltatások automatizálási rendszere Building Technologies DESIGO TM PX HVAC rendszerek és épület szolgáltatások automatizálási rendszere A DESIGO PX mögött több éves tapasztalat áll. Világelsõk vagyunk az automatizálás és a HVAC irányítás

Részletesebben

Bosch 1200-as sorozatú tűzjelző központ Ha fontos a biztonság

Bosch 1200-as sorozatú tűzjelző központ Ha fontos a biztonság Bosch 1200-as sorozatú tűzjelző központ Ha fontos a biztonság 2 1200-as sorozatú tűzjelző központ A biztonság nyugalma Tökéletes védelem az Ön igényihez szabva Az 1200-as sorozatú tűzjelző központ rugalmas,

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

A CERN bemutatása. Horváth Dezső MTA KFKI RMKI és ATOMKI Hungarian Teachers Programme, 2011

A CERN bemutatása. Horváth Dezső MTA KFKI RMKI és ATOMKI Hungarian Teachers Programme, 2011 A CERN bemutatása Horváth Dezső MTA KFKI RMKI és ATOMKI Hungarian Teachers Programme, 2011 CERN: Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire Európai Nukleáris Kutatási Tanács Európai Részecskefizikai

Részletesebben

Ózon fertőtlenítéshez és oxidációhoz ProMinent Környezetbarát ózon előállítás és adagolás

Ózon fertőtlenítéshez és oxidációhoz ProMinent Környezetbarát ózon előállítás és adagolás Ózon fertőtlenítéshez és oxidációhoz ProMinent Környezetbarát ózon előállítás és adagolás Printed in Germany, PT PM 020 07/08 H MT18 A 01 07/08 H Ózon előállítás és adagolás OZONFILT OZVa ózonberendezések

Részletesebben

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít.

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Mi jobb az alacsony költségeknél? A költségmentesség! A Hilti az Ön igényeihez

Részletesebben

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban.

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. Szabványos megoldások Horizontális páternoszter rendszerek Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. 20 21 Kardex Remstar Horizontal Kardex Remstar Horizontal:

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

Éves sajtótájékoztató 2015 Bosch csoport

Éves sajtótájékoztató 2015 Bosch csoport Éves sajtótájékoztató 2015 Bosch csoport Tartalom 1 A 2014-es üzleti év a Bosch csoportnál Javier González Pareja 2 A 2014-es üzleti év a magyarországi Bosch csoportnál Torma Krisztina 3 Javier 2014-es

Részletesebben

A mobil térrendszerek szakértője

A mobil térrendszerek szakértője A mobil térrendszerek szakértője Az Ön mobil térrendszereinek szakértője CONTAINEX a WALTER GROUP tagja Értékeink A CONTAINEX a konténerek és mobil térrendszerek vezető értékesítője egész Európában több

Részletesebben

HUMANCORP LABORATÓRIUMI TISZTÍTOTT VÍZ ELÕÁLLÍTÁS. rendszerek A ZENEER RO

HUMANCORP LABORATÓRIUMI TISZTÍTOTT VÍZ ELÕÁLLÍTÁS. rendszerek A ZENEER RO LABORATÓRIUMI TISZTÍTOTT VÍZ ELÕÁLLÍTÁS HUMANCORP rendszerek A ZENEER RO kompakt víztisztító berendezés család egy hálózati vízrõl mûködõ fordított ozmózis alapú rendszer, mely háromféle teljesítményben

Részletesebben

Virtuális hegesztés. A jövő kiképzési módja

Virtuális hegesztés. A jövő kiképzési módja Virtuális hegesztés A jövő kiképzési módja Valósághű tanulás a szimulátorral 100%-ban biztonsági kockázat nélkül Erőforrás takarékos A sikeres oktatócsomag ÁLTALÁNOS TUNDNIVALÓK A jövő hegesztési kiképzésének

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm A Volverini gépgyár több mint 20 éve kezdte meg működését. A családi vállalkozásként működő gyár mára a világ számos pontjára szállít mezőgazdasági

Részletesebben

Sűrített levegő tartályok

Sűrített levegő tartályok tartályok Tartálytérfogat: 90 10.000 liter www.kaeser.com tartályok Kiváló minőségű horganyzás sokkal hosszabb élettartam! Minden egy kézből A sűrített levegő tartályoknak, mint tároló- és puffereszközöknek

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások.

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások. CÉGBEMUTATÓ Emberközpontú üzleti megoldások. A Viapan Group tíz üzletágával Magyarország meghatározó humánerőforrás-szolgáltatója. Cégcsoportunk komplex és egyedülállóan innovatív szolgáltatás nyújt, amelynek

Részletesebben

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör SL és SC típusminta Két elkülönített kör A Sunfab kétáramú szivattyúja két teljesen különálló fogyasztó kiszolgálására képes. A külön hidraulikus körök mindegyikét nyomáshatároló szeleppel kell ellátni.

Részletesebben

Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium. 62 év a részecskefizikai kutatásban

Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium. 62 év a részecskefizikai kutatásban Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium 62 év a részecskefizikai kutatásban CERN Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium 1954-ben 12

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően CLOSER TO YOU Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően FONA Intraorális röntgenek FONA XDC Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően A FONA intraorális röntgen

Részletesebben

Alsipercha Lezuhanásgátló rendszer

Alsipercha Lezuhanásgátló rendszer Alsipercha Lezuhanásgátló rendszer Ipari alkalmazás ALSINA Az Alsina csoport célkitűzése Megoldások nyújtása betonszerkezetekhez, melyek segítségével ügyfeleink növelhetik projektjeik hatékonyságát és

Részletesebben

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén SONIMA Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén 1 Moduláris megoldások Manufacturing Gyártás Assembly Szerelés Industrial Ipari Cleaning tisztítás Warehousing Raktározás Logisztika Logistics

Részletesebben

Szárítás kemence Futura

Szárítás kemence Futura Szárítás kemence Futura Futura, a nemzetközi innovációs díjat Futura egy univerzális szárító gép, fa és egyéb biomassza-alapanyag. Egyesíti az innovatív technikai megoldások alapján, 19-26 szabadalmazott

Részletesebben

A MI SZAKÉRTELMÜNK AZ ÖN BIZTONSÁGA ZARGES - AZ ÖN PARTNERE AZ OPTIMÁLIS MEGOLDÁSOK, A TERMÉKEK ÉS AZ IDŐSZAKOS BEVIZSGÁLÁSOK TERÉN.

A MI SZAKÉRTELMÜNK AZ ÖN BIZTONSÁGA ZARGES - AZ ÖN PARTNERE AZ OPTIMÁLIS MEGOLDÁSOK, A TERMÉKEK ÉS AZ IDŐSZAKOS BEVIZSGÁLÁSOK TERÉN. A MI SZAKÉRTELMÜNK AZ ÖN BIZTONSÁGA ZARGES - AZ ÖN PARTNERE AZ OPTIMÁLIS MEGOLDÁSOK, A TERMÉKEK ÉS AZ IDŐSZAKOS BEVIZSGÁLÁSOK TERÉN. MAXIMÁLIS BIZTONSÁG A MEGFELELŐ TERMÉKKEL A biztonságos munkavégzést

Részletesebben

W-Tec 3D+ rejtett pántok az SFS intec-től egyedi belsőépítészeti megoldásokhoz

W-Tec 3D+ rejtett pántok az SFS intec-től egyedi belsőépítészeti megoldásokhoz W-Tec 3D+ rejtett pántok az SFS intec-től egyedi belsőépítészeti megoldásokhoz SFS intec turn ideas into reality W-Tec 3D+ rejtett pántok egyedi tervezésű ajtókhoz Az SFS intec által gyártott új rejtett

Részletesebben

- Műszaki tartalom: Ajánlati ár tartalmaz: Tesztelés: Tisztelt Ügyfelünk:

- Műszaki tartalom: Ajánlati ár tartalmaz: Tesztelés: Tisztelt Ügyfelünk: Tisztelt Ügyfelünk: Szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani ezt a saját gyártású kiváló minőségű készüléket. A szerszám és alkatrész gyártó olaj vagy víz hűtésű gépek hűtésére egy költségkímélő megoldásként

Részletesebben

Szoros kapcsolat. Termékminõség. Szakértelem. a vevõkkel. Tengine IMAGE. Termékismertetõ

Szoros kapcsolat. Termékminõség. Szakértelem. a vevõkkel. Tengine IMAGE. Termékismertetõ Szakértelem Termékminõség Szoros kapcsolat a vevõkkel Termékismertetõ Tengine IMAGE Tengine IMAGE család Robosztusak és nagy teljesítményûek: ezek a LED-modulok egyenletes megvilágítást adnak bármilyen

Részletesebben

#PLMPERSPEKTIVA szakmai nap

#PLMPERSPEKTIVA szakmai nap #PLMPERSPEKTIVA szakmai nap Egy valódi PLM rendezvény A graphit Kft. idén hatalmas sikerrel zárta legnagyobb éves rendezvényét, a PLM Perspektíva 2015 szakmai napot. A rendezvény arculatának a középpontját

Részletesebben

Mechatronikai Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karán

Mechatronikai Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 200 INTÉZETEINKRŐL, TANSZÉKEINKRŐL Juhász György Darai Gyula Mechatronikai Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karán A Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2005 szeptemberében került átadásra a FESTO cég

Részletesebben

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron KARTONPALLET papír raklap Az ideális raklap a legjobb áron általános termékek Erősített raklapok Szabvány méretű raklapok Keretek Raklap láb Könnyített raklapok Koncepció KARTONPALLET méretpontos, egyedi,

Részletesebben

Integrált Video Kommunikációs Rendszer

Integrált Video Kommunikációs Rendszer SZEMFÜLESONLINE Integrált Video Kommunikációs Rendszer A rendszer működése, Technikai áttekintés A Szemfüles Integrált Video Kommunikációs Rendszer (IVKR) egyidejűleg ötvözi a jelenleg ismert információs

Részletesebben

Cavity Eye, az intelligens szerszám. Dr. Szűcs András CTO

Cavity Eye, az intelligens szerszám. Dr. Szűcs András CTO Cavity Eye, az intelligens szerszám Dr. Szűcs András CTO 2016. 11. 08 1 Tartalom Bemutatkozás Cavity Eye technológia; Esettanulmányok; 2 Mi a Cavity Eye? Ahol a tervezés végződik és a sorozat gyártás kezdődik

Részletesebben

UT TERMÉKCSALÁD KATALÓGUS

UT TERMÉKCSALÁD KATALÓGUS LENGŐKAPU UT KATALÓGUS A szerkezet leírása és alkalmazása Az UT típusú gyors áteresztő kapukat arra tervezték, hogy segítsék gyalogosok belépésének ellenőrzését őrzött átjárókban épületeken belül. A szerkezetek

Részletesebben

ES05 A NÉLKÜLÖZHETETLEN SZELEPSZIGET EGYSZERŰ, RUGALMAS ÉS HATÉKONY

ES05 A NÉLKÜLÖZHETETLEN SZELEPSZIGET EGYSZERŰ, RUGALMAS ÉS HATÉKONY Pneumatika Ez ilyen egyszerű ES05 A NÉLKÜLÖZHETETLEN SZELEPSZIGET EGYSZERŰ, RUGALMAS ÉS HATÉKONY 1 AVENTICS ES05 szelepsziget ES05 egyszerű megoldás az elemi pneumatikára Az ötlettől a megvalósításig:

Részletesebben

műhelyből sem hiányozhat.

műhelyből sem hiányozhat. Egyetlen műhelyből sem hiányozhat. A Bosch PBD 40 asztali fúrógép. ÚJ! A Bosch PBD 40 asztali fúrógép a legnagyobb fokú pontossághoz és kezelési komforthoz. További információkat a www.bosch-do-it.hu honlapon

Részletesebben

Bemutatkozik a CERN Fodor Zoltán

Bemutatkozik a CERN Fodor Zoltán Bemutatkozik a CERN Fodor Zoltán 1 CERN Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium 1954-ben 12 ország alapította, ma 21 tagország (2015: Románia) +Szerbia halad + Ciprus,

Részletesebben

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval Sphero-XP Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbbel

Részletesebben

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft.

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Cégünk, a 2001. évben alakult, 100 százalékban magyar tulajdonú vállalatként. Központi telephelyünk, üzemünk, raktárunk Balatonfűzfőn, az Ipari Park területén található.

Részletesebben

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban 6. előadás Karbantartás irányítási információs rendszer

Részletesebben

ROSENBERG AUTOMATIKA ÉS SMART AIRBOX LÉGKEZELŐGÉPEK

ROSENBERG AUTOMATIKA ÉS SMART AIRBOX LÉGKEZELŐGÉPEK ROSENBERG AUTOMATIKA ÉS SMART AIRBOX LÉGKEZELŐGÉPEK Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnikai Kft. 2532 Tokodaltáró, József Attila út 32-34. Telefon+36/33-515-515 Fax +36/33-515-500 Internet: www.rosenberg.hu

Részletesebben

Ügyfelünk a Henkel. Központi fordítókorong komplex logisztikai feladatokhoz

Ügyfelünk a Henkel. Központi fordítókorong komplex logisztikai feladatokhoz Ügyfelünk a Henkel Központi fordítókorong komplex logisztikai feladatokhoz Összefoglalás Árufuvarozás különböző európai helyszínekről bulgáriai, romániai, szerbiai vagy horvátországi vevőknek a legegyszerűbb

Részletesebben

Silvento. A LUNOS ventilátorok halkabb és gazdaságosabb generációja a természetesebb és kellemesebb lakóterekért

Silvento. A LUNOS ventilátorok halkabb és gazdaságosabb generációja a természetesebb és kellemesebb lakóterekért Silvento A LUNOS ventilátorok halkabb és gazdaságosabb generációja a természetesebb és kellemesebb lakóterekért Silvento Élvezd a csendet csendes mérés hőmérséklet/páratartalom Nincsenek zavaró zajok:

Részletesebben

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon Marketing Marketinget gyakran tekintik mint a munka létrehozása, a termékek és szolgáltatások promóciója és szállítása az egyéni fogyasztók vagy más cégek, az úgynevezett üzleti ügyfelek számára. (A legrövidebb

Részletesebben

FoodManufuture FP7 projekt

FoodManufuture FP7 projekt FoodManufuture FP7 projekt Virtuális és kibővített (augmented) valóság - Élelmiszeripari igények és alkalmazási lehetőségek dr. Sebők András Campden BRI Magyarország FoodManufuture workshop Budapest, Vidékfejlesztési

Részletesebben

Enabling and Capitalising of Urban Technologies

Enabling and Capitalising of Urban Technologies PILOT TEVÉKENYSÉG Pilot tevékenység neve Laborok megvalósítása a Pinkafeld Campuson Projektirányító / Projekt partner Burgenland GmbH Főiskola Motiváció és Célok / Célcsoport A legjelentősebb villamos

Részletesebben

KEVERÉS ADAGOLÁS SZÁLLÍTÁS SZÁRÍTÁS

KEVERÉS ADAGOLÁS SZÁLLÍTÁS SZÁRÍTÁS KEVERÉS ADAGOLÁS SZÁLLÍTÁS SZÁRÍTÁS Cég Moduláris rendszer Adagolás és keverés Szárítás KOCH-TECHNIK Werner Koch Maschinentechnik GmbH Több mint 35 éve a KOCH TECHNIK név elválaszthatatlanul összekapcsolódik

Részletesebben

Az online platform, amely összeköti Európát.

Az online platform, amely összeköti Európát. Az online platform, amely összeköti Európát. Az élelmiszer-ágazati portál: foodsolution.info Hozzáadott érték a beszerzéshez. Használja a foodsolution.info oldalt beszerzéshez, termékfejlesztéshez, benchmarkinghoz,

Részletesebben

Hagyományos 500-as sorozatú tűzjelző központ Egyszerű, akár az 1x1

Hagyományos 500-as sorozatú tűzjelző központ Egyszerű, akár az 1x1 Hagyományos 500-as sorozatú tűzjelző központ Egyszerű, akár az 1x1 2 Egyszerűen telepíthető, beállítható, karbantartható és használható tűzjelző központ. LCD- kijelző az összes érzékelőzónára vonatkozó

Részletesebben

innovációra és nemzetközi együttműködések

innovációra és nemzetközi együttműködések Tények és adatok Alapítás 1993 Tulajdonosok 100%-ban magyar tulajdonosi kör Éves forgalom 300 millió Forint C é g p r o fi l A 1993-ban alapított vállalkozás, fő profilja üzleti informatikai megoldások

Részletesebben

Az automatika birodalma

Az automatika birodalma Az automatika birodalma 2 Biztonság Biztonságos megoldásokat nyújtunk. Biztosítjuk az automatizálás jövőjét. Biztos lehet bennünk. Biztonság 3 Napjainkban a vállalatok globális sikerre törekszenek, így

Részletesebben

Tiszta környezet alacsonyabb energiaköltségek

Tiszta környezet alacsonyabb energiaköltségek Tiszta környezet alacsonyabb energiaköltségek Látogasson meg minket a Főnix Csarnokban az 50/A standon, 2012. június 13-15. között! 2012. június 13-15. Főnix Csarnok, Debrecen 50/A stand Forgódugattyús

Részletesebben

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Ügyfelünk a Grundfos Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Összefoglalás A Grundfos globális viszonylatban vezető szerepet tölt be a szivattyúágazatban. A dán vállalat jelenléte Magyarországon

Részletesebben

MAGIC.SENS tűzérzékelő sorozat Háromszoros tűzvédelem, maximális védettség a téves riasztásokkal szemben

MAGIC.SENS tűzérzékelő sorozat Háromszoros tűzvédelem, maximális védettség a téves riasztásokkal szemben MAGIC.SENS tűzérzékelő sorozat Háromszoros tűzvédelem, maximális védettség a téves riasztásokkal szemben 2 Példaértékű kutatás A mérőhelyeken minden egyes MAGIC.SENS valamennyi funkciója ellenőrzésre kerül.

Részletesebben

Megmérjük a láthatatlant

Megmérjük a láthatatlant Megmérjük a láthatatlant (részecskefizikai detektorok) Hamar Gergő MTA Wigner FK 1 Tartalom Mik azok a részecskék? mennyi van belőlük? miben különböznek? Részecskegyorsítók, CERN mire jó a gyorsító? hogy

Részletesebben

Élenjáró padlófûtési megoldások az otthon kényelméért

Élenjáró padlófûtési megoldások az otthon kényelméért FÛTÉSI ÉS HÛTÉSI MEGOLDÁSOK PADLÓFÛTÉSI RENDSZER AZ OTTHON KÉNYELMÉÉRT Élenjáró padlófûtési megoldások az otthon kényelméért Uponor a professzionális partner Küldetésünk Az Uponor betartja az ígéreteit

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Bosch AEGIS reflektorok Biztonsági és védelmi világítás

Bosch AEGIS reflektorok Biztonsági és védelmi világítás Bosch AEGIS reflektorok Biztonsági és védelmi világítás 2 AEGIS reflektorok AEGIS reflektorok Biztonsági és védelmi világítás A bejegyzés alatt álló Constant Light technológia ellensúlyozza a LED teljesítménycsökkenését.

Részletesebben

Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni?

Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni? Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni? Kritikus pontok Ethernet interfész soros eszközbe ágyazásakor Az ipari Ethernet technológia az alacsony költségeinek és jelentős hálózati

Részletesebben

A Mediaforce. A többit bízza ránk:

A Mediaforce. A többit bízza ránk: A Mediaforce Cégünk egyedi, testre szabott megoldásokat kínál vállalkozása fejlesztésére és marketingjének racionalizálására. A mindig túlterhelt vállalatvezetők válláról vesszük le a terhet integrált

Részletesebben

Speed Queen termékek:

Speed Queen termékek: Speed Queen termékek: SX25 típusú Speed Queen professzionális ipari mosógép: Softmount SX25 jellemzők: A változtatható sebességtartomány és variálható forgásirány miatt mindenféle ruha neműhöz tökéletesen

Részletesebben

7. ábra Shredder 8.ábra Granulátor

7. ábra Shredder 8.ábra Granulátor Aprító gépek E-hulladék aprítására leggyakrabban forgó, vagy álló és forgó kések között, illetőleg különböző zúzó szerkezetek révén kerül sor. A gépek betétei (élek, kések) cserélhetők. Shredder (7. ábra)

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804,

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804, METAL-FACH bálázók Z562 A Z562 bálázógép gyártásánál a Metal-Fach elsőként az országban alkalmazott olyan innovatív gyártási módszert, ahol a megbízhatóságot és a magas fokú préselést (szorítást) a teljesen

Részletesebben

emotionbutterflies Kollektíven mozgó ultrakönnyű repülő szerkezetek

emotionbutterflies Kollektíven mozgó ultrakönnyű repülő szerkezetek emotionbutterflies Kollektíven mozgó ultrakönnyű repülő szerkezetek emotionbutterflies Koordinált repülés beltéri GPS segítségével A repülés nemcsak az emberiség egyik legrégebbi álma, hanem a Bionic Learning

Részletesebben

Egyszerű mobil gazdaságos: Csiszolás FEIN emelt frekvenciás rendszerrel.

Egyszerű mobil gazdaságos: Csiszolás FEIN emelt frekvenciás rendszerrel. FÉM FEIN egyedi munkaállomáson használható emelt frekvenciás frekvenciaváltó HFS 17-30 HFS 27-30 Egyszerű mobil gazdaságos: Csiszolás FEIN emelt frekvenciás rendszerrel. Jobb csiszolási teljesítmény, hosszabb

Részletesebben

Ragasztócsík ellenőrző kamerás rendszer

Ragasztócsík ellenőrző kamerás rendszer Ragasztócsík ellenőrző kamerás rendszer / Esettanulmány egy új fejlesztésű, flexibilis, felhasználóbarát betanítási rendszerről./ A papírdobozok gyártása során elengedhetetlen, hogy a ragasztás jó minőségű

Részletesebben

aresa led lensoflex THE GREEN LIGHT

aresa led lensoflex THE GREEN LIGHT aresa led lensoflex THE GREEN LIGHT aresa led lensoflex SZ A VILÁGÍTÓTEST JELLEMZŐ I LED MODULOK HASZNÁLATA AZ OPTIMÁLIS VILÁGÍTÁSÉRT Ennél a típusnál a LED-ek egy síkban helyezkednek el, és különböző

Részletesebben

2010.08.29. Anyagellátás biztosítása Szerelvény továbbítás Válogatás, rendezés Szerelési mővelet végrehajtása. Kézi Gépesített Automatizált

2010.08.29. Anyagellátás biztosítása Szerelvény továbbítás Válogatás, rendezés Szerelési mővelet végrehajtása. Kézi Gépesített Automatizált Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Forgácsolás technológia számítógépes BAGFS15NNC/NLC 11 - A szerelés automatizálása Dr.

Részletesebben

Hordozható Infravörös Hőmérők

Hordozható Infravörös Hőmérők Hordozható Infravörös Hőmérők MicroRay PRO - Alacsony költségű infra hőmérő otthoni vagy ipari használatra A Eurotron gyártmányú MicroRay PRO infravörös hőmérő az ideális eszköz arra, hogy ellenőrizze

Részletesebben

A bűnügyi helyszínelés teljesen új megközelítésben

A bűnügyi helyszínelés teljesen új megközelítésben A bűnügyi helyszínelés teljesen új megközelítésben Sokszor a helyszíní dokumentáció képek sokaságából áll, amelyek nem teszik lehetővé a térbeli orientációt és lehet, hogy valami elkerüli a figyelmünket,

Részletesebben

GROSENS. Lehetőség a precíz öntözésre.

GROSENS. Lehetőség a precíz öntözésre. GROSENS Lehetőség a precíz öntözésre www.grodan.com/grosens A precíz termesztés A precíz termesztés a leghatásosabb és leghatékonyabb termesztési forma, melynek középpontjában a minimális input anyagok

Részletesebben

Élettartam teszteknél alkalmazott programstruktúra egy váltóvezérlő példáján keresztül

Élettartam teszteknél alkalmazott programstruktúra egy váltóvezérlő példáján keresztül Élettartam teszteknél alkalmazott programstruktúra egy váltóvezérlő példáján keresztül 1 Tartalom Miről is lesz szó? Bosch GS-TC Automata sebességváltó TCU (Transmission Control Unit) Élettartam tesztek

Részletesebben

CoroDrill 808 Elsődlegesen ajánlott megoldás szoros tűrésű mély furatokhoz

CoroDrill 808 Elsődlegesen ajánlott megoldás szoros tűrésű mély furatokhoz CoroDrill 808 CoroDrill 808 Elsődlegesen ajánlott megoldás szoros tűrésű mély furatokhoz Sok éven át közelről figyeltük az iparági fejleményeket, figyelemmel kísérve a felmerülő kihívásokat, szükségleteket

Részletesebben

CG ELECTRIC SYSTEMS HUNGARY ZRT. A JÖVŐ CG MÉRNÖKEI PROGRAM 2015-16

CG ELECTRIC SYSTEMS HUNGARY ZRT. A JÖVŐ CG MÉRNÖKEI PROGRAM 2015-16 CG ELECTRIC SYSTEMS HUNGARY ZRT. A JÖVŐ CG MÉRNÖKEI PROGRAM 2015-16 1. A Vállalat bemutatása A CG Electric Systems Hungary Zrt. (röv. CG) korábban Ganz Villamossági Művek több mint 140 éve szereplője a

Részletesebben

Lehet egy költségosztó tetszetős?

Lehet egy költségosztó tetszetős? Lehet egy költségosztó tetszetős? A Brunata Futura + új színt visz a beltéri mérők formavilágába Számos lakásban szerelnek a radiátorokra a mért fogyasztás arányos elosztását szolgáló fűtésköltség-osztókat.

Részletesebben

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG Az ABLOY magas biztonsági termékeit az egész világon ismerik és elismerik. Széles termékskálánk minden tagja csúcsminôséget képvisel és kiváló teljesítményt

Részletesebben

Szakmai távlatok a láthatáron

Szakmai távlatok a láthatáron Szakmai távlatok a láthatáron Lehetőségek egyetemi hallgatók számára a Schaeffler csoporton belül az FAG Magyarország Ipari Kft.-nél FAG Magyarország Ipari Kft. 4031 DEBRECEN Határ út 1/D. Egy vonzó jövőkép

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel!

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! KLIKKPATIKA CSOMAG Patika sorban állás nélkül A KlikkPatika Csomaggal olyan megoldást kínálunk, amellyel a mai fogyasztói igényeknek megfelelő kiszolgálást teszünk

Részletesebben

Golyós hüvely Raktári program

Golyós hüvely Raktári program Golyós hüvely Raktári program A Tech-Con Hungária Kft. lineáris technika kategóriájában megtalálhatóak az NTN-SNR kiváló minőségű termékei. Mint tervező, fejlesztő és gyártó, az NTN-SNR a világ harmadik

Részletesebben

Nagy kiterjedésű termékek hegesztése. Egy kis folytatás az előző alkalomhoz

Nagy kiterjedésű termékek hegesztése. Egy kis folytatás az előző alkalomhoz Nagy kiterjedésű termékek hegesztése Egy kis folytatás az előző alkalomhoz Nagy kiterjedésű termékek hegesztése JIGles welding példa Példa vízsugaras vágásra Kiszolgáló robotrendszerek Kiszolgáló robotrendszerek

Részletesebben

EGYIDEJŰ FŰTÉS ÉS HŰTÉS OPTIMÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG NAGY ÉPÜLETEKBEN 2012 / 13

EGYIDEJŰ FŰTÉS ÉS HŰTÉS OPTIMÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG NAGY ÉPÜLETEKBEN 2012 / 13 FŰTÉS Iroda HŰTÉS Szerverszoba 2012 / 13 EGYIDEJŰ FŰTÉS ÉS HŰTÉS OPTIMÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG NAGY ÉPÜLETEKBEN Bemutatjuk az új TOSHIBA SHRM rendszert Bemutatjuk az SHRM, Super Heat Recovery Multi rendszert,

Részletesebben

Linergy Evolution. A legújabb technológiai innovációt nyújtjuk Önnek B-4

Linergy Evolution. A legújabb technológiai innovációt nyújtjuk Önnek B-4 Linergy Evolution A legújabb technológiai innovációt nyújtjuk Önnek B-4 Linergy Evolution az új gyűjtősínrendszer Biztonságos, megbízható és rugalmas a legmagasabb teljesítményszint mellett A Schneider

Részletesebben

Szakmai távlatok a láthatáron

Szakmai távlatok a láthatáron Szakmai távlatok a láthatáron Lehetőségek egyetemi hallgatók számára a Schaeffler csoporton belül az FAG Magyarország Ipari Kft.-nél FAG Magyarország Ipari Kft. 4031 DEBRECEN Határ út 1/D. A Schaeffler

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Jövőbe mutató Siemens épülettechnikai megoldások az Odoo projektben

Jövőbe mutató Siemens épülettechnikai megoldások az Odoo projektben Jövőbe mutató Siemens épülettechnikai megoldások az Odoo projektben A Siemens támogatásával az előkelő hatodik helyet szerezték meg a Budapesti Műszaki Egyetem tanulói a m a d r i d i S o l a r D e c a

Részletesebben

Elméleti és gyakorlati tudásanyag a teljes felkészültséghez

Elméleti és gyakorlati tudásanyag a teljes felkészültséghez Elméleti és gyakorlati tudásanyag a teljes felkészültséghez A mérnök oktatásban és a gépjármű-technológiai képzésben egyre nagyobb szerepet kapnak a műszaki fejlesztések. Manapság a járművekben található

Részletesebben

* (Nokia, ZTE (OMTP) kivételével) Főbb jellemzők

* (Nokia, ZTE (OMTP) kivételével) Főbb jellemzők A Panasonic 2016-ban bevezeti új, HD6M típusú, mikrofonos fejhallgatóját, amely a belépő szintet képviseli kategóriájában. Az új fejhallgató kiválóan adja vissza a legigényesebb zenéket is. A HD6M a korábbi

Részletesebben

Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában. Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató November 5.

Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában. Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató November 5. Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató 2013. November 5. Az új korszak átformálja a üzleti folyamatokat Big Data, közösség, mobil és felhőalapú e-business

Részletesebben

Fedezze fel a Legrand világát

Fedezze fel a Legrand világát Fedezze fel a Legrand világát MINDEN, AMI VILLANYSZERELÉS www.legrand.hu 15 éve Magyarországon! A Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. piacvezetõ a kisfeszültségû elektromos szerelvények gyártása

Részletesebben

Foglalkozási napló. Autógyártó 11. évfolyam

Foglalkozási napló. Autógyártó 11. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autógyártó 11. évfolyam (OKJ száma: 34 521 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

A MÁRKA ÍGÉRETE A MÁRKA ÍGÉRETEA. A Roger nem csak egy név. Ez a márka hatalmas élményt ígér a szakemberek és végfelhasználók számára.

A MÁRKA ÍGÉRETE A MÁRKA ÍGÉRETEA. A Roger nem csak egy név. Ez a márka hatalmas élményt ígér a szakemberek és végfelhasználók számára. A MÁRKA ÍGÉRETE A MÁRKA ÍGÉRETEA MÁRKA ÍGÉRETE A Roger nem csak egy név. Ez a márka hatalmas élményt ígér a szakemberek és végfelhasználók számára. Filozófiánk Roger Technology A Háztartási automatizálás

Részletesebben

9- Fordító és kitárazó egységek (a műhely méretei alapján lehetséges az illesztés)

9- Fordító és kitárazó egységek (a műhely méretei alapján lehetséges az illesztés) Formmaksan szegező sor A gép által elfogadott tűréshatár a raklap alkotóelemeinek méreteire vonatkozóan megegyezik az UNI/EURO által előírtakkal. Gyártási kapacitás: EUR/EPAL típusú raklapra vonatkozó

Részletesebben

A fejlődés mindenekelőtt P A D L Ó F Ű T É S

A fejlődés mindenekelőtt P A D L Ó F Ű T É S A fejlődés mindenekelőtt P A D L Ó F Ű T É S következetesség a választásainkban. Az ember mindig is szeretett jobb élőhelyet kialakítani magának. Az Uponor ebben nyújt segítséget. Mert ha egész évben kellemes

Részletesebben

Zehnder Charleston Fedezze fel az eredetit valami különlegessel

Zehnder Charleston Fedezze fel az eredetit valami különlegessel Zehnder Charleston Fedezze fel az eredetit valami különlegessel 1 Mindig jó klíma A Charleston csőradiátorok biztosítják a kiegyensúlyozott és tökéletes beltéri klímát a kényelmes fűtőteljesítményt a

Részletesebben

MEGOLDÁSOK EGY KÉZBŐL A TELJES FEJLESZTÉSI FOLYAMATRA

MEGOLDÁSOK EGY KÉZBŐL A TELJES FEJLESZTÉSI FOLYAMATRA MEGOLDÁSOK EGY KÉZBŐL A TELJES FEJLESZTÉSI FOLYAMATRA MÉRNÖKI SZOLGÁLTATÁSOK SZIMULÁCIÓS MEGOLDÁSOK EL E KTRONIKAI TERVEZÉS SZIMULÁCIÓ TECHNOLÓGIA MEGMUNKÁLÁS GYÁRTÁS- TÁMOGATÁS GYÁRTÁS A CAD-Terv Cégcsoport

Részletesebben

WEISS Műanyagfeldolgozó Illertissenből (D): Terjeszkedik az egyedi műanyag megoldások specialistája

WEISS Műanyagfeldolgozó Illertissenből (D): Terjeszkedik az egyedi műanyag megoldások specialistája Sajtószöveg WEISS cégportré MK/RG_02.11.2010 3.130 Zeichen WEISS Műanyagfeldolgozó Illertissenből (D): Terjeszkedik az egyedi műanyag megoldások specialistája Az Illertisseni (D) székhelyű WEISS Kunststoffverarbeitung

Részletesebben

moduláris átkapcsoló rendszer 63... 160 A áramerősségre KAPCSOLJON SWITCH TO INNOVÁCIÓRA

moduláris átkapcsoló rendszer 63... 160 A áramerősségre KAPCSOLJON SWITCH TO INNOVÁCIÓRA moduláris átkapcsoló rendszer 63... 160 A áramerősségre KAPCSOLJON SWITCH TO INNOVÁCIÓRA INNOVATION Socomec : intelligens átkapcsolás A SOCOMEC cég, mint az áramforrás átkapcsolás szakterületének piacvezetője

Részletesebben