AUTO OPTIMIZER. Használatot segítő kézikönyv. Jelentkezés a tanfolyamra: / , / ,

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AUTO OPTIMIZER. Használatot segítő kézikönyv. Jelentkezés a tanfolyamra: 06 70 / 631 06 16, 06 70 / 233 48 45, tanfolyam@tozsdeiskola."

Átírás

1 AUTO OPTIMIZER Használatot segítő kézikönyv Készítette: Kövesdán Gyula ) Dátum: Verzió: v1.0

2 TARTALOM TARTALOM... 2 Mire Jó ez a Program?... 3 A program Elvi Működése... 4 A Program Futásának Előfeltételei... 5 Sablonok Felépítése és Működése... 7 Excel makró működése Új devizapár felvétele a sablonba Optimalizálás Az optimalizálás logikai folyamata Az Optimalizálás elindítása xadx Eredmények Leválogatása A leválogatás logikai folyamata A leválogatás elindítása RSIScalp Eredmények Leválogatása A leválogatás logikai folyamata A leválogatás elindítása Tippek és Trükkök Hibák Bejelentése Tipikus hibák... 24

3 MIRE JÓ EZ A PROGRAM? Az ötlet úgy született, hogy kezdtem megunni, az állandó gép előtt üldögélést a sok optimalizálás miatt. Ráadásul gyakran órákig futott egy-egy optimalizálás és nem tudtam mindig ott lenni, amikor véget ér a feladat, hogy azonnal indítani tudjam a következőt. Azon gondolkodtam mennyivel könnyebb lenne, ha egyszerre elindíthattam volna egy komplett csomagot amiben több devizapárra be van állítva egy, vagy több EA paraméterekkel, amelyekkel optimalizálásra kerül és az így elkészült optimalizálások eredménye később rendelkezésemre áll. Ezt tudja biztosítani az Auto Optimizer, röviden AutO. Ez egy külön megírt program, amely beolvassa egy Excel fájlból a feladatokat, végrehajtatja azokat a Metatraderrel és oda vissza is tölti az eredményeket. Ezt az Excel fájlt kell egyszer beállítanunk és az AutO bármikor képes újra lefuttatni a feladatokat. Ez azt jelenti, hogy a minpnl megdőlésekor elegendő beszerezni és betölteni a legújabb history adatokat, majd el kell indítani az AutO-t ugyanazzal az Excel fájllal, amivel korábban optimalizáltunk. Ha írunk egy új robotot (EA), vagy kapunk egy továbbfejlesztett változatot a Tőzsdeiskolától, akkor is jó szolgálatot tesz, hiszen egyszerűen le tudjuk optimalizálni ezzel a megoldással. Rengeteg időt megspórol azok számára is, akik aktívan fejlesztenek EA-kat és rendszeresen szeretnék letesztelni, hogy melyik devizapáron és milyen paraméterek mellett működne legjobban.

4 A PROGRAM ELVI MŰKÖDÉSE A fenti ábrán látható számok jelölik a folyamat lépéseit sorrendben. A rendszer 3 fő alkalmazásból áll: a) AO_V092.EXE: Az optimalizálást végzi el. Egy Excel feladatcsomagból olvassa ki az optimalizálási feladatokat és ugyanoda vissza is tölti az eredményeket. b) AO_xADX_levalogato_v05.EXE: Az AO_V092.EXE alkalmazás által elkészített optimalizálási eredményeket tartalmazó Excel állományból kiválogatja a legjobb beállításokat. c) AO_RSIScalp_levalogato_v10.EXE: Az AO_V092.EXE alkalmazás által elkészített optimalizálási eredményeket tartalmazó Excel állományból kiválogatja a legjobb beállításokat. Az alkalmazások nevében található szám jelzi a program aktuális verzióját, amely a fejlesztések során folyamatosan emelkedik majd.

5 A folyamat lépései: 1. Beállítom a sablonokat és legenerálom a feladatcsomagokat. Ez azt jelenti, hogy a sablon Excel állomány segítségével tudok a sablonban felsorolt devizapárokra és időtávokra optimalizálási feladatokat létrehozni. Lásd Sablonok Felépítése és Működése fejezetben 2. Elindítom az optimalizálást az egyik feladatcsomagra (Sablonnal generált Excel állományra). Lásd: Optimalizálás fejezetben 3. Az optimalizálás végére a feladatcsomag feltöltésre kerül az optimalizálások eredményeivel 4. A feltöltött feladatcsomagokból kiválogatjuk a legjobb beállításokat 5. Létrejön a leválogatott eredménylista, amelyet kézzel fogunk kielemezni és ebből választjuk ki az elindítható beállításokat. A PROGRAM FUTÁSÁNAK ELŐFELTÉTELEI Excel telepítés -- Excel 2010, vagy 2013 verziók telepítése ajánlott. A programot elsősorban ezeken teszteljük, így ezek használata javasolt..net FrameWork 4.5 telepítése A spread beállítás előfeltétele, hogy legyen telepítve: Területi beállítások A lista szeparátor pontosvessző kell legyen, a Tizedes elválasztó pedig pont (a tizedesvessző nem jó!) Excel társítás Jobb klikk egy excel állományon társítás Alapértelmezett program kiválasztása Microsoft Excel Alul ki kell pipálni, hogy mindig ezzel a programmal induljon el OK Ez után le kell tesztelned, hogy ha duplán klikkelsz az Excel állományon, akkor a megfelelő Microsoft Excel alkalmazás indul el Notebook ne aludjon el! Biztosítanod kell, hogy ne tudjon szundi módba menni a géped az energia beállítások miatt. Ne menjen a Windows-frissítés a gépen Kapcsold ki a Windows automatikus frissítését, mert különben a tesztek kellős közepén újraindíthatja a gépedet és a tesztek így nem fognak befejeződni. Rendszergazdaként indítani Total commander vagy a parancssor (cmd) mindig rendszergazdaként fusson

6 Robotok/EA-k elhelyezése MetaTrader alá A tesztelendő scripteket másold be a MetaTrader alá. Ellenőrizd le, hogy léteznek-e az EX4 kiterjesztésű fájlok (létrejöttek-e) az összes MQ4 kiterjesztésű állományokhoz. Ha nem jön létre, akkor be kell lépni a MateEditor-ba és le kell compile-olni (fordítani) mindet. Kapcsolj ki minden felesleges programot indítás előtt Indításkor nem futhat a MetaTrader és nem futhat semmilyen Excel. Lehetőség szerint semmi se fusson, ami nem feltétlen szükséges a gépen. OFFLine MetaTrader Állítsd be a MetaTrader-ben az Eszközök Beállítások alatt: a Proxy szerver engedélyezése legyen bekapcsolva és az utána található Proxy gombot meg kell nyomni és be kell írni a Szerver mezőbe a értéket. Erre azért van szükség, mert ezzel tudjuk elérni, hogy a MetaTrader ne tudjon rájelentkezni a szerverre, vagyis ne tudjon online működni a tesztek alatt. A tesztekhez offline üzemmódra lesz szükség, mert amint online üzemmódba kerül a MetaTrader, azonnal felülírja az élő spread-ekkel a teszthez szükséges, egyedileg beállított spreadeket. Történeti adatok betöltése (History) Lépj ki a MetaTraderből és törölj ki minden.hst kiterjesztésű fájlt a \history alatti összes könyvtárból, majd utána az adatokat importáld be a MetaTraderbe. Ellenőrizd le, hogy a múltbeli adatok valóban betöltődtek-e (MetaTrader\eszközök\múltbeli adatok). A MetaTrader \ Eszközök \ Beállítások \ Chartok \ Max oszlop a múltban és Max oszlop a chart-ban legyen a maximumra beállítva. Ha ezt nem állítod be, nem töltődnek be mind a múltbeli adatok! Hibás teszteket eredményez, amelyet nem lehet könnyen észrevenni, mert a program nem áll le emiatt, viszont az eredmények jobbak lesznek, ami nem a valóságot fogja tükrözni! Haszontalan eredmények átugrása Amikor futtatod az optimalizációt, alul megjelenik a optimalizációs eredmények fül. Erre egyszer egy optimalizálás erejéig lesz szükség. Bármilyen optimalizálás jó ehhez. Erre a optimalizációs eredmények fülre kattints rá, majd ezen belül a fehér területre jobb egérklikk és válaszd ki a Átugrás Haszontalan Eredmények opciót. Az a lényeg, hogy ez előtt ne legyen pipa, mert egyébként sok optimalizálás egyetlen sort sem fog eredményként felsorolni. Ez gyakori hiba, erre oda kell figyelni! Visual mode kikapcsolása A Visual mode kapcsolót a tesztelési ablakban ki kell kapcsolni a MetaTraderben. Ellenőrizd le, hogy a MetaTrader indulás után ez alapértelmezetten ki van-e kapcsolva. Ha bekapcsolva marad, lassabbak lesznek a folyamatok. Logon/Account beállítása Ellenőrizd, hogy az aktuális account, ahova beléptél (login) a IronFX-Demo1 szerverre mutat. Első próba mindig kézi legyen! Kézzel optimalizálj először és csak utána automatikusan!

7 Automatikus spread beállítás működésének ellenőrzése Az első autooptimizer indításkor le kell stoppolni a MetaTrader optimalizálást és meg kell nézni, hogy jól állította-e be a spreadet. SABLONOK FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE A sablon egy Excel dokumentum, amelyben makró is található. Ebben alapértelmezetten három munkalap található, amelyek leírása lentebb olvasható. Fontos, hogy a sablon fájl nevében szerepeljen a sablon szó, mert a makró, amit majd lefuttatunk és ami legenerálja a futtatandó optimalizációs csomagokat, az el fogja menteni ezt a sablont a legenerált munkalapokkal sablon név nélkül. Vagyis a 01 - Ti3_RSIScalp -HIP -kotszig H1 sablon.xls sablonból fog menteni egy 01 - Ti3_RSIScalp -HIP -kotszig H1.xls állományt. Ha nincs benne sablon szó a sablon állomány nevében, akkor hibázhat a makró a mentés során és felülírhatja a sablon fájlunkat. Sablonnal hozzuk létre a feladatcsomagokat, amelyek tartalmazzák a futtatandó optimalizációs feladatokat. Minden feladat egy új munkalap lesz az Excel állományban. Minden munkalap tartalmazza az összes szükséges beállítást az adott optimalizációhoz. Az optimalizáció eredménye belekerül az excel munkalapra, amelyen lefutott az optimalizáció. Az adatokat a H11 cellától kezdi beírni a program. TEMPLATE MUNKALAP A template munkalap egy olyan sablon, amelyet a program annyi példányban fog lemásolni és létrehozni, ahány optimalizálást futtatni akarunk ebben a csomagban. A Template data munkalapon az A:F oszlopok között megadott sorok lesznek az egyes optimalizálási feladatok. Minden egyes munkalap másik optimalizálási feladatot tartalmaz majd. Az egyes munkalapok (feladatok) között az lesz a különbség, hogy más lesz benne a devizapár és az időtáv.

8 A template munkalap felépítése A munkalap tetején található a devizapár és az időtáv a Symbol cellában. A Model cella tartalmazza, hogy milyen módszerrel tesztelünk. Ez lehet: Open Prices, Every Ticks, Control Points. Az EA cella tartalmazza a robot/ea nevét (nem kell kiterjesztés, csak sima fájlnév a pont előtt). A Spread cellába a spread értéke kerül. Annyi trükk van benne, hogy a MetaTrader teszter ablakának Szimbólumok tulajdonságai gombjára kattintva megjelenő ablakból kiolvasott Tizedesek értéke szerint módosítjuk. Ha a Tizedesek értéke 5, akkor a spread értékét rel osztjuk. Ha a Tizedesek értéke 3, akkor 100-zal osztjuk. A Longterm optimization dobozban található az az időszak, amire az optimalizálás le fog futni. Ezen a munkalapon ezt ki kell tölteni! A Spread, Symbol, Model és EA cellákat nem kell kitölteni, mert azokat a makró fogja kitölteni a Template data munkalap A:F oszlopaiban felsorolt adatokkal. A jobbszélen található Completed cella (W6) értéke mutatja, hogy az adott munkalapnak mi a státusza: Üres = még nem volt leoptimalizálva az adott munkalap; dátumot tartalmaz = azt mutatja, hogy mikor volt utoljára sikeresen lefuttatva erre a munkalapra az optimalizálás; LEVÁLOGATVA = már a leválogatás is megtörtént az adott munkalapon; LETILTVA = a Vezerlopult munkalapon le van tiltva ennek a munkalapnak az optimlizálása. Az Optimalizáció eredménye felirat alatt látható nagy üres területre fogja betölteni a program az optimalizáció eredményeit.

9 A bal oldalon találhatóak a beállítások, amelyeket alkalmazni fogunk az optimalizáláshoz. Minden amit kézzel be szoktunk állítani a MetaTrader optimalizálás indítása előtt, azt itt meg kell adni a következők szerint. A <common> és </common> tag-ek között található területen adjuk meg a MetaTrader \ Teszter \ Expert tulajdonságok beállításainak első lapja Ugyanezen beállítások második lapjának beállításait a <inputs> és </inputs> tag-ek között kell megadni. Ezek lesznek a Robot/EA bemenő paraméterei. Egy paraméter beállítása az Excelben 4 sorban van leírva. Lásd az alábbi példában: A fenti beállításokat az alábbiak szerint írjuk le Excelben:

10 A legkönnyebben úgy tudjuk előállítani ezt a paraméter listát, hogy a fenti képernyőn a Mentés gombra kattintunk és kimentjük egy fájlba. Ezt a fájlt notepad programmal (vagy bármilyen egyszerű szövegszerkesztővel) megnyitjuk és kimásoljuk a sorokat, majd beillesztjük az Excelbe. Fontos, hogy az így beszúrt sorok pontosan a <inputs> és </inputs> tag-ek közé kerüljenek! Az Expert tulajdonságok beállításának harmadik optimalizáció lapját a <limits> és </limits> tag-ek között fogjuk megtalálni. Ezeket általában nem szoktuk változtatni. Az <optimize.ini> és </optimize.ini> tag-ek közötti szekcióban a főbb optimalizálási paraméterek kerültek felsorolásra. Ezeket sem kell általában módosítani.

11 TEMPLATE DATA MUNKALAP A fenti ábrán a Template data munkalap látható. Az A és F oszlopok közötti terület írja le azt, hogy ez a Sablon milyen devizapárokon és időtávokon melyik EA/Robot-ot fogja futtatni és milyen spread-ekkel. A J és O oszlopok között a devizapárok, spread-ek, 1 pip elmozdulás pénzbeli értéke és a margin szükséglete található meg. Az N és O oszlopokat csak az RSIScalp használja, ezért a többi sablonban ezek az oszlopok nem is szerpelnek. A tőkeszükséglet és a veszteség kiszámításához szükségesek ezek, de csak RSIScalp esetén. Ezen a munkalapon módosítani csak a következő oszlopokban található adatokat szabad: - A: devizapár a sablon generáláskor bekerül a Template munkalap tetejére a Symbol cellába - B: időtáv a sablon generáláskor bekerül a Template munkalap tetejére a Symbol cellába - C: milyen módszerrel tesztelünk a sablon generáláskor bekerül a Template munkalap tetejére a Model cellába - D: Robot/EA neve. A fájlnév kell a kiterjesztés és a pont nélkül - E: Spread EZT AZ OSZLOPOT NEM MÓDOSÍTJUK, ez egy számolt érték ami az L oszlopból másolja ide a megfelelő értéket - F: A munkalap neve ez lesz. EZT AZ OSZLOPOT NEM MÓDOSÍTJUK, ez egy számolt érték - K: Spread érték. A J oszlopban található devizapárhoz tartozó spread érték. - M: Az a Tizedes érték, amellyel módosítani kell a spread értékét. Technikai okok miatt kell módosítani, ennek semmi köze a tőzsdei tanfolyamon tanultakhoz. MetaTrader teszter ablakának Szimbólumok tulajdonságai gombjára kattintva megjelenő ablakból kiolvasott Tizedesek értéke szerint módosítjuk a spreadet. Ha a Tizedesek értéke 5, akkor a spread értékét rel osztjuk. Ha a Tizedesek értéke 3, akkor 100-zal osztjuk.

12 VEZERLOPULT MUNKALAP Itt van felsorolva az összes legenerált feladat, ami megtalálható a feladatcsomagon belül. Minden feladatot a devizapár neve és az időtáv jelképez. Ezek mellett a B oszlopban egy IGEN és egy NEM érték szereplhet. Ha az érték IGEN, akkor az optimalizálás engedélyezve van az adott munkalapra. Ha az érték NEM, akkor le van tiltva, és nem fut le az optimalizálás. Fontos: ha már egyszer egy munkalapon lefutott az optimalizálás, akkor többet nem fog működni ez a kapcsoló. Legfőképpen arra való, hogy amikor először futtatjuk az optimalizálást ezen a feladatcsomagon, akkor a felesleges devizapárokat letiltsuk.

13 Excel makró működése A sablonban található egy makró, amelynek segítségével létrehozhatjuk a Template data munkalapon A:F oszlopok között felsorolt feladatcsomagokat. Ez a következő képpen történik: 1. Kiolvassa a Template data munkalap első adatsorát az A:F oszlopok között 2. Lemásolja a Template munkalapot és átnevezi a Template data munkalap első sorának F oszlopa szerinti értékére 3. Az újonnan létrehozott munkalap Symbol cellájába bemásolja a Template data munkalap első sorának A és B oszlopa szerinti értékéket összefűzve. Pl.: AUDCAD H1 4. A fentihez hasonló módon kitölti a következő cellákat is az új munkalapon: a. Model = Template data első sorának C oszlopa b. EA = Template data első sorának D oszlopa c. Spread = Template data első sorának E oszlopa 5. A Vezerlopult munkalapon a listához hozzáfűzi az új munkalap nevét és mellé ír egy IGEN szöveget 6. Átlép a második sorba és kezdi elölről a folyamatot 7. A folyamatnak akkor van vége, amikor minden sort feldolgozott a Template data munkalapon 8. Ez után utolsó lépésként elmenti az új munkalapokkal feltöltött feladatcsomagot (most már nem sablonnak hívjuk). A feladatcsomag neve annyiban lesz más, mint a sablon neve volt, hogy kiveszi a sablon szót a fájlnévből és úgy menti el. Ha nincs sablon szó a sablon fájlnevében, akkor felülírja a sablont. Ezért javasolt a sablonokat mindig olyan névvel menteni, amiben benne van a sabol szó 9. Ez után ki lehet lépni a makró szerkesztő felületről és az Excelből is 10. A legenerált feladatcsomagot másoljuk be a MetaTrader Tester könyvtárába Az Excelből Alt + F11 gombkombinációval tudunk belépni a makró szerkesztő felületre. Duplán kattintsunk rá a Sheet2 (Template data) Excel objektumra a bal felső sarokban található Project VBAProject ablakban. Ezzel megnyílik a kód, amelyet le kell futtatnunk a tesztelendő csomagok létrehozásához.

14 Keresd meg a kódban a Sub PopulateWorksheets() sort (ez az első sorok egyike) és ez alatt 1-2 sorral kattints bele a kódba. Nyomd meg az F5 gombot, ezzel elindul a makró futása, és a baloldali felső mezőben látod a sheet-ek (munkalapok) legenerálódását. Minden újonnan létrehozott munkalap egy tesztelendő csomagot jelent (Devizapár, időtáv). Bezárod a makró felületet ( Microsoft Visual Basic for Applications ablak), és láthatóvá válnak a legenerált munkalapok/tesztelendő csomagok az Excel dokumentumban.

15 Új devizapár felvétele a sablonba Új devizapárt mindig a sablon legenerálása előtt, vagyis még a makró futtatása előtt kell hozzáadni a sablonhoz. A sablont érdemes makró futtatás előtt még így elmenteni, hogy a jövőben is megmaradjon ez a változtatásunk a sablonban. Lépések sorrendben: 1. Válasszuk ki a Template data munkalapot 2. Írjuk be az új devizapárt a J oszlop aljára (az utolsó devizapár alá) 3. Írjuk be a spread értékét a K oszlop aljára (egy sorba kell kerüljön az újonnan beírt devizapárral) 4. Az M oszlopba írjuk be a Tizedesek értékét (egy sorba kell kerüljön az újonnan beírt devizapárral) A MetaTrader teszter ablakában válasszuk ki ezt a devizapárt. A Szimbólumok tulajdonságai gombjára kattintva megjelenő ablakból kiolvasott Tizedesek értéke szerint töltsük ki az M oszlopot. Ha a Tizedesek értéke 5, akkor a cella értéke 10000, ha a Tizedesek értéke 3, akkor Az L oszlopba egy képlet kerül, amely a K/M képletet kell tartalmazzon. Vagyis a spread értékét kell elosztani a Tizedesek értékével 6. Ha RSIScalp sablont töltünk ki, akkor az N oszlopba be kell írni az adott devizapárra jellemző 1 pont elmozdulás USD-ben kifejezett értékét unitra vonatkozóan. Vagyis ez azt jelenti, hogy mennyit változik az egyenleg, ha 1 pontot elmozdul az árfolyam és 1 LOT van bekötve. 7. Ha RSIScalp sablont töltünk ki, akkor az O oszlopba be kell írni az 1 LOT-ra kiszámolt Margin értékét 500:1 tőkeáttét esetén (itt mindig azt a tőkeáttétet kell alkalmazni, amilyen az éles számlánk) 8. Módosítani kell ez E oszlopban lévő képletet, hogy ezt a plusz egy sort is vegye figyelembe 9. Az A:F oszlopokkal határolt táblázatba fel kell venni az új devizapárt. Itt vigyázzunk, hogy csak az ABCD oszlopkat szabad kézzel kitölteni, az E és F oszlopokba le kell másolni az E és F oszlopban használt képleteket 10. Ez után kell a makróval legenerálni a sablont

16 OPTIMALIZÁLÁS Az optimalizálást az AO_V092.EXE alkalmazás végzi. Az optimalizálás logikai folyamata 1. Program betöltődése a programot elindítjuk a Total Commanderből, vagy parancssorból a megfelelő paraméterezéssel. Fontos, hogy rendszergazdaként futtassuk a Total Commandert és a parancssort is 2. Excel megnyitása a paraméterben megadott Excel állományt megnyitja 3. Munkalapok feldolgozása Ciklusban feldolgozza a munkalapokat az alábbi lépések szerint a. Ha a Completed cella (W6) értéke nem üres, akkor átvált a következő munkalapra és elölről kezdi a feldolgozást b. Paraméterek előkészítése Kiolvassa a B oszlopban található beállításokat c..ini állomány A beállításokat elhelyezi az (EANÉV).INI állományban. Az EANÉV = az aktuális munkalapon található EA cella értékével d..set állomány A beállításokat elhelyezi az (EANÉV).SET állományban e. OTIMIZE.INI A beállításokat elhelyezi az OPTIMIZE.INI állományban f. Spread Az OPTIMIZE.CMD parancsfájlba beírja az aktuális könyvtár útvonalát és beállítja a Spread-et és a Devizapárt g. Takarítás Kitörli a tester\caches, tester\files, tester\history és a tester\ AutoOptimizer Test Results könyvtárak tartalmát h. Optimalizálás elindítja az OPTIMIZE.CMD parancsfájlt és megvárja amíg lefut. Az OPTIMIZE.CMD beállítja a spread-et és elindítja a MetaTrader-t úgy, hogy az végrehajtja a kért optimalizálást, kimenti egy htm fájlba az eredményét (AutoOptimizer Test Results könyvtárba) és kilép a MetaTraderből. A MetaTrader szándékosan minimalizált üzemmódban fut, tehát a tálcán megjelenik, de fel nem ugrik magától a MetaTrader képernyő. Ehhez külön rá kell kattintani a tálcán a futó MetaTrader-re i. Eredmény bemásolása Az elkészült htm fájlból átmásolja az eredményeket az Excel munkalap H11-es cellájától kezdve

17 j. Profitráta Ha kapott a program /BBADX, vagy /RSISCALP paramétert, akkor annak megfelelően a H oszlopba beszúr egy profitráta képletet és e szerint sorba is rendezi: i. /BBADX esetén Profitráta = Profit / Visszaesés ii. /RSISCALP esetén Profitráta = Profit / StopTizedpont k. Excel mentése az eredménnyel kitöltött Excel állományt elmenti l. Átvált a következő munkalapra és a 3/a lépéstől kezdődik elölről a feldolgozás Az Optimalizálás elindítása AO_V092.exe "<excel fájl>" /rsiscalp /bbadx /naplo >naplo.txt A program az Excel fájl minden munkalapján az ott található optimalizálási feladatot lefuttatja és az eredményt bemásolja ugyanarra a munkalapra, ahonnan a feladatot kiolvasta. Az Excel fájl nevét idézőjelek között kell megadni! A /rsiscalp parametert nem kell idézőjelek közé tenni. Hatására a profitráta oszlopot beszúrja az eredmény táblázatba (az O oszlopba) és e szerint sorba is rendezi. Profitráta = Profit / StopTizedpont. A /bbadx parametert nem kell idézőjelek közé tenni. Hatására a profitráta oszlopot beszúrja az eredmény táblázatba (az O oszlopba) és e szerint sorba is rendezi. Profitrata = Profit / Visszaesés A /naplo paraméterrel sokkal részletesebben ad információt magáról a program. Ez akkor lesz szükséges, amikor valami nem megfelelően működik és hibát kell keresni A >naplo.txt paraméter segítségével a program üzeneteit tudjuk átirányítani a naplo.txt fájlba. Ha egy relációs jelet használunk (>naplo.txt), akkor felülírja a naplo.txt állományt, ha már esetleg létezett. Ha két relációs jelet használunk, akkor nem írja felül, hanem a meglévő tartalom végére hozzáfűzi az új üzeneteket is (>>naplo.txt). Ez akkor lehet hasznos, ha egymás után un. kötegelt feldolgozásban futtatjuk az optimalizálást. Pl.: létrehozhatunk egy parancsfájlt (.cmd kiterjesztéssel), amely egymás után hajtja végre az optimalizálásokat különböző feladatcsomagokra:

18 call AO_v092.exe "01 - Ti2_RSIScalp -HIP -kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "01 - Ti2_RSIScalp -HIP -kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "02 - Ti2_RSIScalp +HIP -kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "02 - Ti2_RSIScalp +HIP -kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "03 - Ti2_RSIScalp +HIP +kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "03 - Ti2_RSIScalp +HIP +kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "04 - Ti2_RSIScalp -HIP +kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "04 - Ti2_RSIScalp -HIP +kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt A call parancs feltétlenül kell a parancsfájlokban való futtatáshoz a sor elejére! Itt azért van minden sor duplán, mert ha véletlenül egy hiba miatt leáll a futása, akkor a következő sorban újra ugyanazt indítja el a parancsfájl és ott fogja folytatni, ahol előzőleg megszakadt a futása.

19 XADX EREDMÉNYEK LEVÁLOGATÁSA Az optimalizáláskor létrejött eredményekkel feltöltött feladatcsomagokból a leválogató program segít gyorsan és automatikusan kiszedni és egybegyűjteni a megfelelőeket. A BBADX, RSIADX és StochADX EA-kra is ugyanaz a leválogató fog működni: AO_xADX_levalogato_v05.exe A leválogatás logikai folyamata Hasonlóan történik a leválogatás folyamata is, mint az optimalizálásnál. 1. Program betöltődése a programot elindítjuk a Total Commanderből, vagy parancssorból a megfelelő paraméterezéssel. Fontos, hogy rendszergazdaként futtassuk a Total Commandert és a parancssort is 2. Excel fájlok megnyitása a paraméterben megadott Excel állományokat megnyitja 3. Ha az eredmény excel fájl nem létezik, akkor létrehozza; ha létezik, akkor megkeresi, hogy melyik az utolsó sor és utána kezdi csak majd beírni az eredményeket. Ez azt jelenti, hogy hozzáfűzi a kiválogatott eredményeket a már létező fájlhoz. Így akár több feladatcsomagból is le tudunk válogatni egybe mindent. 4. Munkalapok feldolgozása Ciklusban feldolgozza a munkalapokat az alábbi lépések szerint a. Ha a Completed cella (W6) értéke LEVÁLOGATVA, akkor átvált a következő munkalapra és a 4/a ponttól folytatja a feldolgozást b. CIKLUS: Soronként megy végig az eredményeken a 11.sortól kezdve és csak azokat a sorokat fogja feldolgozni, amelyekre igaz, hogy a paraméterben megadott minpnl értékénél kisebb a visszaesés (M oszlop <= /minpnl paraméter értéke) és a /prata értékével egyenlő, vagy nagyobb a O oszlopban található profitráta értéke. Amelyik sorra nem igaz egyszerre ez a két állítás, ott átlép a következő sorra és a 4/a ponttól folytatja a folyamatot i. Paraméterek előkészítése Kiolvassa az aktuális sorból az optimalizálási eredményeket (P oszloptól jobbra) és beírja ezeket a B oszlopban található beállítások közé. A MetaTradernek beállítja, hogy most nem optimalizálásra, hanem tesztelésre lesz szükség. Ezenk kívül a B oszlopban a teszte paramétert igazra állítja, mert szükség lesz a teszt során így legenerálódó csv állomány tartalmára. Ez után a B oszlop tartalmát kiolvassa és a következő lépésekben kiírja különböző MetaTrader paraméter állományokba ii. iii..ini állomány A beállításokat elhelyezi az (EANÉV).INI állományban. Az EANÉV = az aktuális munkalapon található EA cella értékével.set állomány A beállításokat elhelyezi az (EANÉV).SET állományban

20 iv. OTIMIZE.INI A beállításokat elhelyezi az OPTIMIZE.INI állományban v. Spread Az OPTIMIZE.CMD parancsfájlba beírja az aktuális könyvtár útvonalát és beállítja a Spread-et és a Devizapárt vi. vii. viii. ix. Takarítás Kitörli a tester\caches, tester\files, tester\history és a tester\ AutoOptimizer Test Results könyvtárak tartalmát Tesztelés (NEM OPTIMALIZÁLÁS) elindítja az OPTIMIZE.CMD parancsfájlt és megvárja amíg lefut. Az OPTIMIZE.CMD beállítja a spread-et és elindítja a MetaTrader-t úgy, hogy az végrehajtja a kért tesztelést, kimenti egy htm fájlba az eredményét (AutoOptimizer Test Results könyvtárba) és kilép a MetaTraderből. A MetaTrader szándékosan minimalizált üzemmódban fut, tehát a tálcán megjelenik, de fel nem ugrik magától a MetaTrader képernyő. Ehhez külön rá kell kattintani a tálcán a futó MetaTrader-re Eredmény feldolgozása A nemveszít EA-k egy csv fájlt késztenek el a futtatás során (teszte=true beállítás mellett), aminek utolsó sorát kiolvassa és az eredmény excel aktuális sorának végére beírja az eredményeket az eredmény Excel fájlba. (ez a második fájlnév paramétere ennek a programnak) Excel mentése az eredménnyel kitöltött eredmény Excel állományt elmenti x. Átvált a következő sorra a feladatcsomagban és a feldolgozás a 4/b/i ponttól folytatódik. Ha a következő sor üres, akkor kilép ebből a ciklusból és az alábbi lépést fogja végrehajtani c. A feladatcsomag (a program első paraméterében megadott állomány) akutális munkalapjának completed cellájába beírja a program, hogy LEVÁLOGATVA d. Átvált a következő munkalapra és a 4/a lépéstől folytatódik a feldolgozás

21 A leválogatás elindítása AO_xADX_levalogato_v05.exe "<forrás excel fajl>" "<cél excel fajl>" /prata:<profitráta> /minpnl:<számertek> /nyelv:<hu/en> >naplo.txt A program a forrás Excelből kikeresi az összes profitrátánál nagyobb, vagy azzal egyenlő értékű beállításokat (munkalapokon található eredmény sorokat) és a cél Excelbe bemásolja ezeket. A tesztet lefuttatja teszte=true beállítással és az eredményként létrejövő.csv fájlból kimásolja az utolsó sort és hozzáírja a cél Excel fájlhoz. Az Excel fájlok nevét idézőjelek között kell megadni! A profitráta paramétert nem kell idézőjelek közé tenni és tizedespontot kell alkalmazni (nem tizedesvesszőt!) a profitrátánál nagyobbakat, vagy azzal egyenlőket válogatja ki A minpnl paramétert nem kell idézőjelek közé tenni. A minpnl értékénél kisebbeket, vagy azzal egyenlőket válogatja ki A paraméterek sorrendje fontos, mindenképp a fenti minta szerinti sorrendben adjuk meg! A >naplo.txt paraméter segítségével a program üzeneteit tudjuk átirányítani a naplo.txt fájlba. Ha egy relációs jelet használunk (>naplo.txt), akkor felülírja a naplo.txt állományt, ha már esetleg létezett. Ha két relációs jelet használunk, akkor nem írja felül, hanem a meglévő tartalom végére hozzáfűzi az új üzeneteket is (>>naplo.txt). Ez akkor lehet hasznos, ha egymás után un. kötegelt feldolgozásban futtatjuk a leválogatást. Pl.: létrehozhatunk egy parancsfájlt (.cmd kiterjesztéssel), amely egymás után hajtja végre a leválogatásokat különböző feladatcsomagokra: CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "01 - Ti4_BBADX alap -HIP MIND.xls" "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "02 - Ti4_BBADX alap -HIP VAG.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "03 - Ti4_BBADX alap -HIP RIT.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "04 - Ti4_BBADX alap +HIP MIND.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "05 - Ti4_BBADX alap +HIP VAG.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "06 - Ti4_BBADX alap +HIP RIT.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "11 - Ti4_BBADX linearis -HIP MIND.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "12 - Ti4_BBADX linearis -HIP VAG.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "13 - Ti4_BBADX linearis -HIP RIT.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "14 - Ti4_BBADX linearis +HIP MIND.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "15 - Ti4_BBADX linearis +HIP VAG.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "16 - Ti4_BBADX linearis +HIP RIT.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "21 - Ti4_BBADX fibo -HIP MIND.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "22 - Ti4_BBADX fibo -HIP VAG.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "23 - Ti4_BBADX fibo -HIP RIT.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "24 - Ti4_BBADX fibo +HIP MIND.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "25 - Ti4_BBADX fibo +HIP VAG.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "26 - Ti4_BBADX fibo +HIP RIT.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt

Java-s Nyomtatványkitöltő Program

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó (v1.14) Tartalomjegyzék Telepítési útmutató... 4 Jar állományok futtatása és hozzárendelése a Java futtató környezethez... 10 Program telepítése... 11 Hálózatos telepítés

Részletesebben

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása Bevezetés A táblázatkezelő szoftvereket az az igény hívta életre, hogy gyakran ábrázolunk olyan számokat táblázatokban, amelyeknek azután oszloponként vagy soronként fel kell tüntetni az összegét és például

Részletesebben

Bevezetés az adatbázis használatába

Bevezetés az adatbázis használatába Base Útmutató Bevezetés az adatbázis használatába Base alapfunkcióinak bemutatása OpenOffice.org Szerzői jog E dokumentum szerzői joga a Szerzőké Copyright 2006-2009. Szabadon terjesztheti és/vagy módosíthatja

Részletesebben

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6 PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor Felhasználói kézikönyv V1.6 1 Tartalomjegyzék: 1. A PROGRAM RÖVID LEÍRÁSA... 4 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 5 2.1. PC OLDALI HARDVER ÉS SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK...

Részletesebben

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu Kádár Gábor Segédanyag az adatbáziskezeléshez Forrás: www.kadarinfo.extra.hu 1 Definíciók Adatbázis: a rendezett formában - általában táblázatokban tárolt adatokon kívül -, az ezek összefüggéseit kezelő

Részletesebben

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció Frissítés dátuma: 2012.08.08 Bizalmas! www.computrend.hu 1/223 Tanúsítvány Tanúsítjuk, hogy a CompuTREND Kft által a CT-EcoSTAT

Részletesebben

Bemutató készítés Jegyzet

Bemutató készítés Jegyzet Bemutató készítés Jegyzet Verzió: 0.030-1- Tartalomjegyzék Bevezetés...6 PowerPoint munkakörnyezet...7 PowerPoint program megnyitása...7 A PowerPoint ablak felépítése...8 Speciális beállítások...9 Nézetek...9

Részletesebben

Az Access indítása táblák mezők rekordok Űrlapok Lekérdezések jelentések Adatelérési lapok

Az Access indítása táblák mezők rekordok Űrlapok Lekérdezések jelentések Adatelérési lapok Az Access indítása A Start menü - Programok - Microsoft Access ikonra kattintással, vagy az Intézőben valamelyik, az Access-hez társított adatbázis-fájlra kattintva elindul a program. Ha az Access-t a

Részletesebben

infotéka Napló kézikönyv

infotéka Napló kézikönyv kézikönyv I Tartalomjegyzék 3 Fejezet I Kezdő lépések 1 Kezdő lépések... 3 Fejezet II Nézet 8 1 Ikonsor... 8 8 Fejezet III Paraméterezések 1 Felhasználók... és jogok 8 2 Évnyitás... 12 3 Vezérlő rekord...

Részletesebben

Programozási ismeretek. Visual Studio 2008/2010 Express Edition Ismerkedés a fejlesztőrendszerrel

Programozási ismeretek. Visual Studio 2008/2010 Express Edition Ismerkedés a fejlesztőrendszerrel Juhász Tibor Kiss Zsolt: Programozási ismeretek (Műszaki Könyvkiadó, 2011, MK 4462-3) Visual Studio 2008/2010 Express Edition Ismerkedés a fejlesztőrendszerrel Kiegészítések a tankönyvhöz Bevezetés Az

Részletesebben

HORIZONT Integrált irodai programcsomag Számlakészítő modul. Verziószám: 3.03. Felhasználói segédlet

HORIZONT Integrált irodai programcsomag Számlakészítő modul. Verziószám: 3.03. Felhasználói segédlet NRG-COM Kft. 1192 Budapest Bercsényi u. 61. HORIZONT Integrált irodai programcsomag Számlakészítő modul Verziószám: 3.03 Felhasználói segédlet 2012 Tartalomjegyzék Általános információk (GYIK - gyakran

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Felhasználói kézikönyv Legutóbbi változások: A könnyebb használat

Részletesebben

Programozás Delphi-ben

Programozás Delphi-ben Tartalom Mgr. Végh László Programozás Delphi-ben Komárom, 2006. október 26. Mgr. Végh László, 2005-2006 http://www.prog.ide.sk 1. Mi a Delphi?...1 2. Az integrált fejlesztői környezet...3 3. Első programunk

Részletesebben

Javac és Eclipse útmutató

Javac és Eclipse útmutató Javac és Eclipse útmutató Készítette: Simon Balázs, BME IIT, 2012. Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 2 2 JRE és JDK... 2 3 Java és Javac... 2 4 Környezeti változók... 3 4.1 Környezeti változók beállítása

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 AZ ADATBÁZIS-KEZELŐ ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...9 ADATBÁZIS ALAPFOGALMAI...9 ADATBÁZIS FOGALMA...9 AZ ADATBÁZIS SZERKEZETE...10 ELSŐDLEGES

Részletesebben

1. Az Office programcsomag

1. Az Office programcsomag 1. Az Office programcsomag Az Office programcsomag elemei Az Office 2000-nek több kiadása létezik: Standard, Small Business, Professional és Premium. A Standard kiadás általános irodai alkalmazásokat (Word,

Részletesebben

Szintézis Informatikai Rt.

Szintézis Informatikai Rt. Számítástechnikai alaptanfolyam Jegyzet a NEFELEJCS Nyugdíjas Klub részére Számítástechnikai alapismeretek (8 óra) Microsoft Windows felhasználói ismeretek (12 óra) Szövegszerkesztési ismeretek (15 óra)

Részletesebben

Táblázatkezelés Microsoft Excel XP

Táblázatkezelés Microsoft Excel XP Táblázatkezelés Microsoft Excel XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 A MICROSOFT EXCEL PROGRAM HASZNÁLATA...9 A PROGRAM INDÍTÁSA...9 AZ EXCEL ABLAKÁNAK RÉSZEI...10 A TÁBLÁZATKEZELÉS ELSŐ LÉPÉSEI...13

Részletesebben

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék Szakzsargon...1 Hozzáférés a kezelői felülethez...1 Bejegyzések és oldalak szerkesztése, hozzáadása, törlése, stb...2 Szövegszerkesztési doboz...3

Részletesebben

KÉSZÍTÉS 2011. Verzió:2.9

KÉSZÍTÉS 2011. Verzió:2.9 Felhasználói dokumentáció verzió 2.9. Budapest, 2011. Oldalszám: 1 / 89 Változáskezelés Verzió 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 Dátum Pont 2010.11.24.. 2.4.1 2010.11.24.. 2.4.4 2010.11.24..

Részletesebben

Orvosi Recept Kitöltő Alkalmazás ORKA v. 3.0. Felhasználói útmutató

Orvosi Recept Kitöltő Alkalmazás ORKA v. 3.0. Felhasználói útmutató v. 3.0 ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR 2010 Tartalomjegyzék Orvosi Recept Kitöltő Alkalmazás ORKA 1. A PROGRAM FELADATA...3 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK...4 3. REGISZTRÁCIÓ...4 4. BEJELENTKEZÉS...7 5.

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tananyag

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tananyag Táblázatkezelés Excel XP-vel Tananyag Táblázatkezelés Excel XP-vel TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 A MICROSOFT EXCEL INDÍTÁSA...9 AZ EXCEL ABLAK RÉSZEI...10 AZ ESZKÖZTÁRAK KEZELÉSE...13 ESZKÖZTÁRAK TESTRESZABÁSA...14

Részletesebben

Hivatalos Felhasználói Kézikönyv

Hivatalos Felhasználói Kézikönyv Hivatalos Felhasználói Kézikönyv Linux Mint Cinnamon Edition 1 / 50 Tartalomjegyzék A LINUX MINT BEMUTATÁSA... 4 TÖRTÉNETE...4 CÉLJA...4 VERZIÓSZÁMOK ÉS KÓDNEVEK...5 KIADÁSOK...6 HOL TALÁLHATÓ SEGÍTSÉG...6

Részletesebben

2013.09. KLR - KIR lekérdező rendszer Felhasználói kézikönyv Beck Gábor. Magyar Államkincstár

2013.09. KLR - KIR lekérdező rendszer Felhasználói kézikönyv Beck Gábor. Magyar Államkincstár Magyar Államkincstár KLR - KIR lekérdező rendszer Felhasználói kézikönyv Beck Gábor 2013.09 Hasznos Adatok Kft 1. oldal; összesen: 66 KIR Lekérdező Rendszer Tartalom Rövid Ismertető... 4 Általános leírás...

Részletesebben

KELE Pro. Felhasználói kézikönyv. Verzió 4.8 COMMADE SOFTWARE KFT. 7623 PÉCS, TOMPA MIHÁLY U. 31.

KELE Pro. Felhasználói kézikönyv. Verzió 4.8 COMMADE SOFTWARE KFT. 7623 PÉCS, TOMPA MIHÁLY U. 31. KELE Pro Verzió 4.8 Felhasználói kézikönyv COMMADE SOFTWARE KFT. 7623 PÉCS, TOMPA MIHÁLY U. 31. KELE PRO 4.8 Copyright 1991-1996 Commade Software Kft. Minden jog fenntartva. A jelen dokumentációban megadott

Részletesebben

2002 Provimax Kft. PROVIMAX KFT Iroda: Levélcím: Megrendelés: Telefax: E-mail: Honlap:

2002 Provimax Kft. PROVIMAX KFT Iroda: Levélcím: Megrendelés: Telefax: E-mail: Honlap: Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos! 2002 Provimax Kft. A könyv készítése

Részletesebben

Teszt készítése Moodle kurzusokban

Teszt készítése Moodle kurzusokban Teszt készítése Moodle kurzusokban Az elsajátított tananyag ellenőrzésére szolgáló eszközök közül tanárok közt egyik legkedveltebb a teszt. A Moodle Teszt modulja nagyon sok opcióval rendelkezik, így tág

Részletesebben

í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1

í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 Bevezetés Az táblázatkezelők voltak azok a programok, amelyek a PC-k robbanásszerű elterjedését idézték elő. Az üzletemberek, vállalkozók

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ 2015. május 27. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 4 HOGYAN HASZNÁLJUK A KÖNYVET?... 4 1. MIT NYÚJT ÖNNEK A BUDAPEST INTERNETBANK...

Részletesebben

Tarokkversenyek szervezőinek segítség a Tarokk Regiszter használatához

Tarokkversenyek szervezőinek segítség a Tarokk Regiszter használatához Versenyszervezőknek! *** Tartalomjegyzék *** 1. Versenyek lebonyolítása... 2 2. Verseny kiírások készítése... 6 3. Helysorsolások... 7 4. Gépi lapkiosztások... 10 5. Különleges esetek kezelése... 13 6.

Részletesebben