AUTO OPTIMIZER. Használatot segítő kézikönyv. Jelentkezés a tanfolyamra: / , / ,

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AUTO OPTIMIZER. Használatot segítő kézikönyv. Jelentkezés a tanfolyamra: 06 70 / 631 06 16, 06 70 / 233 48 45, tanfolyam@tozsdeiskola."

Átírás

1 AUTO OPTIMIZER Használatot segítő kézikönyv Készítette: Kövesdán Gyula ) Dátum: Verzió: v1.0

2 TARTALOM TARTALOM... 2 Mire Jó ez a Program?... 3 A program Elvi Működése... 4 A Program Futásának Előfeltételei... 5 Sablonok Felépítése és Működése... 7 Excel makró működése Új devizapár felvétele a sablonba Optimalizálás Az optimalizálás logikai folyamata Az Optimalizálás elindítása xadx Eredmények Leválogatása A leválogatás logikai folyamata A leválogatás elindítása RSIScalp Eredmények Leválogatása A leválogatás logikai folyamata A leválogatás elindítása Tippek és Trükkök Hibák Bejelentése Tipikus hibák... 24

3 MIRE JÓ EZ A PROGRAM? Az ötlet úgy született, hogy kezdtem megunni, az állandó gép előtt üldögélést a sok optimalizálás miatt. Ráadásul gyakran órákig futott egy-egy optimalizálás és nem tudtam mindig ott lenni, amikor véget ér a feladat, hogy azonnal indítani tudjam a következőt. Azon gondolkodtam mennyivel könnyebb lenne, ha egyszerre elindíthattam volna egy komplett csomagot amiben több devizapárra be van állítva egy, vagy több EA paraméterekkel, amelyekkel optimalizálásra kerül és az így elkészült optimalizálások eredménye később rendelkezésemre áll. Ezt tudja biztosítani az Auto Optimizer, röviden AutO. Ez egy külön megírt program, amely beolvassa egy Excel fájlból a feladatokat, végrehajtatja azokat a Metatraderrel és oda vissza is tölti az eredményeket. Ezt az Excel fájlt kell egyszer beállítanunk és az AutO bármikor képes újra lefuttatni a feladatokat. Ez azt jelenti, hogy a minpnl megdőlésekor elegendő beszerezni és betölteni a legújabb history adatokat, majd el kell indítani az AutO-t ugyanazzal az Excel fájllal, amivel korábban optimalizáltunk. Ha írunk egy új robotot (EA), vagy kapunk egy továbbfejlesztett változatot a Tőzsdeiskolától, akkor is jó szolgálatot tesz, hiszen egyszerűen le tudjuk optimalizálni ezzel a megoldással. Rengeteg időt megspórol azok számára is, akik aktívan fejlesztenek EA-kat és rendszeresen szeretnék letesztelni, hogy melyik devizapáron és milyen paraméterek mellett működne legjobban.

4 A PROGRAM ELVI MŰKÖDÉSE A fenti ábrán látható számok jelölik a folyamat lépéseit sorrendben. A rendszer 3 fő alkalmazásból áll: a) AO_V092.EXE: Az optimalizálást végzi el. Egy Excel feladatcsomagból olvassa ki az optimalizálási feladatokat és ugyanoda vissza is tölti az eredményeket. b) AO_xADX_levalogato_v05.EXE: Az AO_V092.EXE alkalmazás által elkészített optimalizálási eredményeket tartalmazó Excel állományból kiválogatja a legjobb beállításokat. c) AO_RSIScalp_levalogato_v10.EXE: Az AO_V092.EXE alkalmazás által elkészített optimalizálási eredményeket tartalmazó Excel állományból kiválogatja a legjobb beállításokat. Az alkalmazások nevében található szám jelzi a program aktuális verzióját, amely a fejlesztések során folyamatosan emelkedik majd.

5 A folyamat lépései: 1. Beállítom a sablonokat és legenerálom a feladatcsomagokat. Ez azt jelenti, hogy a sablon Excel állomány segítségével tudok a sablonban felsorolt devizapárokra és időtávokra optimalizálási feladatokat létrehozni. Lásd Sablonok Felépítése és Működése fejezetben 2. Elindítom az optimalizálást az egyik feladatcsomagra (Sablonnal generált Excel állományra). Lásd: Optimalizálás fejezetben 3. Az optimalizálás végére a feladatcsomag feltöltésre kerül az optimalizálások eredményeivel 4. A feltöltött feladatcsomagokból kiválogatjuk a legjobb beállításokat 5. Létrejön a leválogatott eredménylista, amelyet kézzel fogunk kielemezni és ebből választjuk ki az elindítható beállításokat. A PROGRAM FUTÁSÁNAK ELŐFELTÉTELEI Excel telepítés -- Excel 2010, vagy 2013 verziók telepítése ajánlott. A programot elsősorban ezeken teszteljük, így ezek használata javasolt..net FrameWork 4.5 telepítése A spread beállítás előfeltétele, hogy legyen telepítve: Területi beállítások A lista szeparátor pontosvessző kell legyen, a Tizedes elválasztó pedig pont (a tizedesvessző nem jó!) Excel társítás Jobb klikk egy excel állományon társítás Alapértelmezett program kiválasztása Microsoft Excel Alul ki kell pipálni, hogy mindig ezzel a programmal induljon el OK Ez után le kell tesztelned, hogy ha duplán klikkelsz az Excel állományon, akkor a megfelelő Microsoft Excel alkalmazás indul el Notebook ne aludjon el! Biztosítanod kell, hogy ne tudjon szundi módba menni a géped az energia beállítások miatt. Ne menjen a Windows-frissítés a gépen Kapcsold ki a Windows automatikus frissítését, mert különben a tesztek kellős közepén újraindíthatja a gépedet és a tesztek így nem fognak befejeződni. Rendszergazdaként indítani Total commander vagy a parancssor (cmd) mindig rendszergazdaként fusson

6 Robotok/EA-k elhelyezése MetaTrader alá A tesztelendő scripteket másold be a MetaTrader alá. Ellenőrizd le, hogy léteznek-e az EX4 kiterjesztésű fájlok (létrejöttek-e) az összes MQ4 kiterjesztésű állományokhoz. Ha nem jön létre, akkor be kell lépni a MateEditor-ba és le kell compile-olni (fordítani) mindet. Kapcsolj ki minden felesleges programot indítás előtt Indításkor nem futhat a MetaTrader és nem futhat semmilyen Excel. Lehetőség szerint semmi se fusson, ami nem feltétlen szükséges a gépen. OFFLine MetaTrader Állítsd be a MetaTrader-ben az Eszközök Beállítások alatt: a Proxy szerver engedélyezése legyen bekapcsolva és az utána található Proxy gombot meg kell nyomni és be kell írni a Szerver mezőbe a értéket. Erre azért van szükség, mert ezzel tudjuk elérni, hogy a MetaTrader ne tudjon rájelentkezni a szerverre, vagyis ne tudjon online működni a tesztek alatt. A tesztekhez offline üzemmódra lesz szükség, mert amint online üzemmódba kerül a MetaTrader, azonnal felülírja az élő spread-ekkel a teszthez szükséges, egyedileg beállított spreadeket. Történeti adatok betöltése (History) Lépj ki a MetaTraderből és törölj ki minden.hst kiterjesztésű fájlt a \history alatti összes könyvtárból, majd utána az adatokat importáld be a MetaTraderbe. Ellenőrizd le, hogy a múltbeli adatok valóban betöltődtek-e (MetaTrader\eszközök\múltbeli adatok). A MetaTrader \ Eszközök \ Beállítások \ Chartok \ Max oszlop a múltban és Max oszlop a chart-ban legyen a maximumra beállítva. Ha ezt nem állítod be, nem töltődnek be mind a múltbeli adatok! Hibás teszteket eredményez, amelyet nem lehet könnyen észrevenni, mert a program nem áll le emiatt, viszont az eredmények jobbak lesznek, ami nem a valóságot fogja tükrözni! Haszontalan eredmények átugrása Amikor futtatod az optimalizációt, alul megjelenik a optimalizációs eredmények fül. Erre egyszer egy optimalizálás erejéig lesz szükség. Bármilyen optimalizálás jó ehhez. Erre a optimalizációs eredmények fülre kattints rá, majd ezen belül a fehér területre jobb egérklikk és válaszd ki a Átugrás Haszontalan Eredmények opciót. Az a lényeg, hogy ez előtt ne legyen pipa, mert egyébként sok optimalizálás egyetlen sort sem fog eredményként felsorolni. Ez gyakori hiba, erre oda kell figyelni! Visual mode kikapcsolása A Visual mode kapcsolót a tesztelési ablakban ki kell kapcsolni a MetaTraderben. Ellenőrizd le, hogy a MetaTrader indulás után ez alapértelmezetten ki van-e kapcsolva. Ha bekapcsolva marad, lassabbak lesznek a folyamatok. Logon/Account beállítása Ellenőrizd, hogy az aktuális account, ahova beléptél (login) a IronFX-Demo1 szerverre mutat. Első próba mindig kézi legyen! Kézzel optimalizálj először és csak utána automatikusan!

7 Automatikus spread beállítás működésének ellenőrzése Az első autooptimizer indításkor le kell stoppolni a MetaTrader optimalizálást és meg kell nézni, hogy jól állította-e be a spreadet. SABLONOK FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE A sablon egy Excel dokumentum, amelyben makró is található. Ebben alapértelmezetten három munkalap található, amelyek leírása lentebb olvasható. Fontos, hogy a sablon fájl nevében szerepeljen a sablon szó, mert a makró, amit majd lefuttatunk és ami legenerálja a futtatandó optimalizációs csomagokat, az el fogja menteni ezt a sablont a legenerált munkalapokkal sablon név nélkül. Vagyis a 01 - Ti3_RSIScalp -HIP -kotszig H1 sablon.xls sablonból fog menteni egy 01 - Ti3_RSIScalp -HIP -kotszig H1.xls állományt. Ha nincs benne sablon szó a sablon állomány nevében, akkor hibázhat a makró a mentés során és felülírhatja a sablon fájlunkat. Sablonnal hozzuk létre a feladatcsomagokat, amelyek tartalmazzák a futtatandó optimalizációs feladatokat. Minden feladat egy új munkalap lesz az Excel állományban. Minden munkalap tartalmazza az összes szükséges beállítást az adott optimalizációhoz. Az optimalizáció eredménye belekerül az excel munkalapra, amelyen lefutott az optimalizáció. Az adatokat a H11 cellától kezdi beírni a program. TEMPLATE MUNKALAP A template munkalap egy olyan sablon, amelyet a program annyi példányban fog lemásolni és létrehozni, ahány optimalizálást futtatni akarunk ebben a csomagban. A Template data munkalapon az A:F oszlopok között megadott sorok lesznek az egyes optimalizálási feladatok. Minden egyes munkalap másik optimalizálási feladatot tartalmaz majd. Az egyes munkalapok (feladatok) között az lesz a különbség, hogy más lesz benne a devizapár és az időtáv.

8 A template munkalap felépítése A munkalap tetején található a devizapár és az időtáv a Symbol cellában. A Model cella tartalmazza, hogy milyen módszerrel tesztelünk. Ez lehet: Open Prices, Every Ticks, Control Points. Az EA cella tartalmazza a robot/ea nevét (nem kell kiterjesztés, csak sima fájlnév a pont előtt). A Spread cellába a spread értéke kerül. Annyi trükk van benne, hogy a MetaTrader teszter ablakának Szimbólumok tulajdonságai gombjára kattintva megjelenő ablakból kiolvasott Tizedesek értéke szerint módosítjuk. Ha a Tizedesek értéke 5, akkor a spread értékét rel osztjuk. Ha a Tizedesek értéke 3, akkor 100-zal osztjuk. A Longterm optimization dobozban található az az időszak, amire az optimalizálás le fog futni. Ezen a munkalapon ezt ki kell tölteni! A Spread, Symbol, Model és EA cellákat nem kell kitölteni, mert azokat a makró fogja kitölteni a Template data munkalap A:F oszlopaiban felsorolt adatokkal. A jobbszélen található Completed cella (W6) értéke mutatja, hogy az adott munkalapnak mi a státusza: Üres = még nem volt leoptimalizálva az adott munkalap; dátumot tartalmaz = azt mutatja, hogy mikor volt utoljára sikeresen lefuttatva erre a munkalapra az optimalizálás; LEVÁLOGATVA = már a leválogatás is megtörtént az adott munkalapon; LETILTVA = a Vezerlopult munkalapon le van tiltva ennek a munkalapnak az optimlizálása. Az Optimalizáció eredménye felirat alatt látható nagy üres területre fogja betölteni a program az optimalizáció eredményeit.

9 A bal oldalon találhatóak a beállítások, amelyeket alkalmazni fogunk az optimalizáláshoz. Minden amit kézzel be szoktunk állítani a MetaTrader optimalizálás indítása előtt, azt itt meg kell adni a következők szerint. A <common> és </common> tag-ek között található területen adjuk meg a MetaTrader \ Teszter \ Expert tulajdonságok beállításainak első lapja Ugyanezen beállítások második lapjának beállításait a <inputs> és </inputs> tag-ek között kell megadni. Ezek lesznek a Robot/EA bemenő paraméterei. Egy paraméter beállítása az Excelben 4 sorban van leírva. Lásd az alábbi példában: A fenti beállításokat az alábbiak szerint írjuk le Excelben:

10 A legkönnyebben úgy tudjuk előállítani ezt a paraméter listát, hogy a fenti képernyőn a Mentés gombra kattintunk és kimentjük egy fájlba. Ezt a fájlt notepad programmal (vagy bármilyen egyszerű szövegszerkesztővel) megnyitjuk és kimásoljuk a sorokat, majd beillesztjük az Excelbe. Fontos, hogy az így beszúrt sorok pontosan a <inputs> és </inputs> tag-ek közé kerüljenek! Az Expert tulajdonságok beállításának harmadik optimalizáció lapját a <limits> és </limits> tag-ek között fogjuk megtalálni. Ezeket általában nem szoktuk változtatni. Az <optimize.ini> és </optimize.ini> tag-ek közötti szekcióban a főbb optimalizálási paraméterek kerültek felsorolásra. Ezeket sem kell általában módosítani.

11 TEMPLATE DATA MUNKALAP A fenti ábrán a Template data munkalap látható. Az A és F oszlopok közötti terület írja le azt, hogy ez a Sablon milyen devizapárokon és időtávokon melyik EA/Robot-ot fogja futtatni és milyen spread-ekkel. A J és O oszlopok között a devizapárok, spread-ek, 1 pip elmozdulás pénzbeli értéke és a margin szükséglete található meg. Az N és O oszlopokat csak az RSIScalp használja, ezért a többi sablonban ezek az oszlopok nem is szerpelnek. A tőkeszükséglet és a veszteség kiszámításához szükségesek ezek, de csak RSIScalp esetén. Ezen a munkalapon módosítani csak a következő oszlopokban található adatokat szabad: - A: devizapár a sablon generáláskor bekerül a Template munkalap tetejére a Symbol cellába - B: időtáv a sablon generáláskor bekerül a Template munkalap tetejére a Symbol cellába - C: milyen módszerrel tesztelünk a sablon generáláskor bekerül a Template munkalap tetejére a Model cellába - D: Robot/EA neve. A fájlnév kell a kiterjesztés és a pont nélkül - E: Spread EZT AZ OSZLOPOT NEM MÓDOSÍTJUK, ez egy számolt érték ami az L oszlopból másolja ide a megfelelő értéket - F: A munkalap neve ez lesz. EZT AZ OSZLOPOT NEM MÓDOSÍTJUK, ez egy számolt érték - K: Spread érték. A J oszlopban található devizapárhoz tartozó spread érték. - M: Az a Tizedes érték, amellyel módosítani kell a spread értékét. Technikai okok miatt kell módosítani, ennek semmi köze a tőzsdei tanfolyamon tanultakhoz. MetaTrader teszter ablakának Szimbólumok tulajdonságai gombjára kattintva megjelenő ablakból kiolvasott Tizedesek értéke szerint módosítjuk a spreadet. Ha a Tizedesek értéke 5, akkor a spread értékét rel osztjuk. Ha a Tizedesek értéke 3, akkor 100-zal osztjuk.

12 VEZERLOPULT MUNKALAP Itt van felsorolva az összes legenerált feladat, ami megtalálható a feladatcsomagon belül. Minden feladatot a devizapár neve és az időtáv jelképez. Ezek mellett a B oszlopban egy IGEN és egy NEM érték szereplhet. Ha az érték IGEN, akkor az optimalizálás engedélyezve van az adott munkalapra. Ha az érték NEM, akkor le van tiltva, és nem fut le az optimalizálás. Fontos: ha már egyszer egy munkalapon lefutott az optimalizálás, akkor többet nem fog működni ez a kapcsoló. Legfőképpen arra való, hogy amikor először futtatjuk az optimalizálást ezen a feladatcsomagon, akkor a felesleges devizapárokat letiltsuk.

13 Excel makró működése A sablonban található egy makró, amelynek segítségével létrehozhatjuk a Template data munkalapon A:F oszlopok között felsorolt feladatcsomagokat. Ez a következő képpen történik: 1. Kiolvassa a Template data munkalap első adatsorát az A:F oszlopok között 2. Lemásolja a Template munkalapot és átnevezi a Template data munkalap első sorának F oszlopa szerinti értékére 3. Az újonnan létrehozott munkalap Symbol cellájába bemásolja a Template data munkalap első sorának A és B oszlopa szerinti értékéket összefűzve. Pl.: AUDCAD H1 4. A fentihez hasonló módon kitölti a következő cellákat is az új munkalapon: a. Model = Template data első sorának C oszlopa b. EA = Template data első sorának D oszlopa c. Spread = Template data első sorának E oszlopa 5. A Vezerlopult munkalapon a listához hozzáfűzi az új munkalap nevét és mellé ír egy IGEN szöveget 6. Átlép a második sorba és kezdi elölről a folyamatot 7. A folyamatnak akkor van vége, amikor minden sort feldolgozott a Template data munkalapon 8. Ez után utolsó lépésként elmenti az új munkalapokkal feltöltött feladatcsomagot (most már nem sablonnak hívjuk). A feladatcsomag neve annyiban lesz más, mint a sablon neve volt, hogy kiveszi a sablon szót a fájlnévből és úgy menti el. Ha nincs sablon szó a sablon fájlnevében, akkor felülírja a sablont. Ezért javasolt a sablonokat mindig olyan névvel menteni, amiben benne van a sabol szó 9. Ez után ki lehet lépni a makró szerkesztő felületről és az Excelből is 10. A legenerált feladatcsomagot másoljuk be a MetaTrader Tester könyvtárába Az Excelből Alt + F11 gombkombinációval tudunk belépni a makró szerkesztő felületre. Duplán kattintsunk rá a Sheet2 (Template data) Excel objektumra a bal felső sarokban található Project VBAProject ablakban. Ezzel megnyílik a kód, amelyet le kell futtatnunk a tesztelendő csomagok létrehozásához.

14 Keresd meg a kódban a Sub PopulateWorksheets() sort (ez az első sorok egyike) és ez alatt 1-2 sorral kattints bele a kódba. Nyomd meg az F5 gombot, ezzel elindul a makró futása, és a baloldali felső mezőben látod a sheet-ek (munkalapok) legenerálódását. Minden újonnan létrehozott munkalap egy tesztelendő csomagot jelent (Devizapár, időtáv). Bezárod a makró felületet ( Microsoft Visual Basic for Applications ablak), és láthatóvá válnak a legenerált munkalapok/tesztelendő csomagok az Excel dokumentumban.

15 Új devizapár felvétele a sablonba Új devizapárt mindig a sablon legenerálása előtt, vagyis még a makró futtatása előtt kell hozzáadni a sablonhoz. A sablont érdemes makró futtatás előtt még így elmenteni, hogy a jövőben is megmaradjon ez a változtatásunk a sablonban. Lépések sorrendben: 1. Válasszuk ki a Template data munkalapot 2. Írjuk be az új devizapárt a J oszlop aljára (az utolsó devizapár alá) 3. Írjuk be a spread értékét a K oszlop aljára (egy sorba kell kerüljön az újonnan beírt devizapárral) 4. Az M oszlopba írjuk be a Tizedesek értékét (egy sorba kell kerüljön az újonnan beírt devizapárral) A MetaTrader teszter ablakában válasszuk ki ezt a devizapárt. A Szimbólumok tulajdonságai gombjára kattintva megjelenő ablakból kiolvasott Tizedesek értéke szerint töltsük ki az M oszlopot. Ha a Tizedesek értéke 5, akkor a cella értéke 10000, ha a Tizedesek értéke 3, akkor Az L oszlopba egy képlet kerül, amely a K/M képletet kell tartalmazzon. Vagyis a spread értékét kell elosztani a Tizedesek értékével 6. Ha RSIScalp sablont töltünk ki, akkor az N oszlopba be kell írni az adott devizapárra jellemző 1 pont elmozdulás USD-ben kifejezett értékét unitra vonatkozóan. Vagyis ez azt jelenti, hogy mennyit változik az egyenleg, ha 1 pontot elmozdul az árfolyam és 1 LOT van bekötve. 7. Ha RSIScalp sablont töltünk ki, akkor az O oszlopba be kell írni az 1 LOT-ra kiszámolt Margin értékét 500:1 tőkeáttét esetén (itt mindig azt a tőkeáttétet kell alkalmazni, amilyen az éles számlánk) 8. Módosítani kell ez E oszlopban lévő képletet, hogy ezt a plusz egy sort is vegye figyelembe 9. Az A:F oszlopokkal határolt táblázatba fel kell venni az új devizapárt. Itt vigyázzunk, hogy csak az ABCD oszlopkat szabad kézzel kitölteni, az E és F oszlopokba le kell másolni az E és F oszlopban használt képleteket 10. Ez után kell a makróval legenerálni a sablont

16 OPTIMALIZÁLÁS Az optimalizálást az AO_V092.EXE alkalmazás végzi. Az optimalizálás logikai folyamata 1. Program betöltődése a programot elindítjuk a Total Commanderből, vagy parancssorból a megfelelő paraméterezéssel. Fontos, hogy rendszergazdaként futtassuk a Total Commandert és a parancssort is 2. Excel megnyitása a paraméterben megadott Excel állományt megnyitja 3. Munkalapok feldolgozása Ciklusban feldolgozza a munkalapokat az alábbi lépések szerint a. Ha a Completed cella (W6) értéke nem üres, akkor átvált a következő munkalapra és elölről kezdi a feldolgozást b. Paraméterek előkészítése Kiolvassa a B oszlopban található beállításokat c..ini állomány A beállításokat elhelyezi az (EANÉV).INI állományban. Az EANÉV = az aktuális munkalapon található EA cella értékével d..set állomány A beállításokat elhelyezi az (EANÉV).SET állományban e. OTIMIZE.INI A beállításokat elhelyezi az OPTIMIZE.INI állományban f. Spread Az OPTIMIZE.CMD parancsfájlba beírja az aktuális könyvtár útvonalát és beállítja a Spread-et és a Devizapárt g. Takarítás Kitörli a tester\caches, tester\files, tester\history és a tester\ AutoOptimizer Test Results könyvtárak tartalmát h. Optimalizálás elindítja az OPTIMIZE.CMD parancsfájlt és megvárja amíg lefut. Az OPTIMIZE.CMD beállítja a spread-et és elindítja a MetaTrader-t úgy, hogy az végrehajtja a kért optimalizálást, kimenti egy htm fájlba az eredményét (AutoOptimizer Test Results könyvtárba) és kilép a MetaTraderből. A MetaTrader szándékosan minimalizált üzemmódban fut, tehát a tálcán megjelenik, de fel nem ugrik magától a MetaTrader képernyő. Ehhez külön rá kell kattintani a tálcán a futó MetaTrader-re i. Eredmény bemásolása Az elkészült htm fájlból átmásolja az eredményeket az Excel munkalap H11-es cellájától kezdve

17 j. Profitráta Ha kapott a program /BBADX, vagy /RSISCALP paramétert, akkor annak megfelelően a H oszlopba beszúr egy profitráta képletet és e szerint sorba is rendezi: i. /BBADX esetén Profitráta = Profit / Visszaesés ii. /RSISCALP esetén Profitráta = Profit / StopTizedpont k. Excel mentése az eredménnyel kitöltött Excel állományt elmenti l. Átvált a következő munkalapra és a 3/a lépéstől kezdődik elölről a feldolgozás Az Optimalizálás elindítása AO_V092.exe "<excel fájl>" /rsiscalp /bbadx /naplo >naplo.txt A program az Excel fájl minden munkalapján az ott található optimalizálási feladatot lefuttatja és az eredményt bemásolja ugyanarra a munkalapra, ahonnan a feladatot kiolvasta. Az Excel fájl nevét idézőjelek között kell megadni! A /rsiscalp parametert nem kell idézőjelek közé tenni. Hatására a profitráta oszlopot beszúrja az eredmény táblázatba (az O oszlopba) és e szerint sorba is rendezi. Profitráta = Profit / StopTizedpont. A /bbadx parametert nem kell idézőjelek közé tenni. Hatására a profitráta oszlopot beszúrja az eredmény táblázatba (az O oszlopba) és e szerint sorba is rendezi. Profitrata = Profit / Visszaesés A /naplo paraméterrel sokkal részletesebben ad információt magáról a program. Ez akkor lesz szükséges, amikor valami nem megfelelően működik és hibát kell keresni A >naplo.txt paraméter segítségével a program üzeneteit tudjuk átirányítani a naplo.txt fájlba. Ha egy relációs jelet használunk (>naplo.txt), akkor felülírja a naplo.txt állományt, ha már esetleg létezett. Ha két relációs jelet használunk, akkor nem írja felül, hanem a meglévő tartalom végére hozzáfűzi az új üzeneteket is (>>naplo.txt). Ez akkor lehet hasznos, ha egymás után un. kötegelt feldolgozásban futtatjuk az optimalizálást. Pl.: létrehozhatunk egy parancsfájlt (.cmd kiterjesztéssel), amely egymás után hajtja végre az optimalizálásokat különböző feladatcsomagokra:

18 call AO_v092.exe "01 - Ti2_RSIScalp -HIP -kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "01 - Ti2_RSIScalp -HIP -kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "02 - Ti2_RSIScalp +HIP -kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "02 - Ti2_RSIScalp +HIP -kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "03 - Ti2_RSIScalp +HIP +kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "03 - Ti2_RSIScalp +HIP +kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "04 - Ti2_RSIScalp -HIP +kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt call AO_v092.exe "04 - Ti2_RSIScalp -HIP +kotszig M1.xls" /rsiscalp >>bbadxnaplo.txt A call parancs feltétlenül kell a parancsfájlokban való futtatáshoz a sor elejére! Itt azért van minden sor duplán, mert ha véletlenül egy hiba miatt leáll a futása, akkor a következő sorban újra ugyanazt indítja el a parancsfájl és ott fogja folytatni, ahol előzőleg megszakadt a futása.

19 XADX EREDMÉNYEK LEVÁLOGATÁSA Az optimalizáláskor létrejött eredményekkel feltöltött feladatcsomagokból a leválogató program segít gyorsan és automatikusan kiszedni és egybegyűjteni a megfelelőeket. A BBADX, RSIADX és StochADX EA-kra is ugyanaz a leválogató fog működni: AO_xADX_levalogato_v05.exe A leválogatás logikai folyamata Hasonlóan történik a leválogatás folyamata is, mint az optimalizálásnál. 1. Program betöltődése a programot elindítjuk a Total Commanderből, vagy parancssorból a megfelelő paraméterezéssel. Fontos, hogy rendszergazdaként futtassuk a Total Commandert és a parancssort is 2. Excel fájlok megnyitása a paraméterben megadott Excel állományokat megnyitja 3. Ha az eredmény excel fájl nem létezik, akkor létrehozza; ha létezik, akkor megkeresi, hogy melyik az utolsó sor és utána kezdi csak majd beírni az eredményeket. Ez azt jelenti, hogy hozzáfűzi a kiválogatott eredményeket a már létező fájlhoz. Így akár több feladatcsomagból is le tudunk válogatni egybe mindent. 4. Munkalapok feldolgozása Ciklusban feldolgozza a munkalapokat az alábbi lépések szerint a. Ha a Completed cella (W6) értéke LEVÁLOGATVA, akkor átvált a következő munkalapra és a 4/a ponttól folytatja a feldolgozást b. CIKLUS: Soronként megy végig az eredményeken a 11.sortól kezdve és csak azokat a sorokat fogja feldolgozni, amelyekre igaz, hogy a paraméterben megadott minpnl értékénél kisebb a visszaesés (M oszlop <= /minpnl paraméter értéke) és a /prata értékével egyenlő, vagy nagyobb a O oszlopban található profitráta értéke. Amelyik sorra nem igaz egyszerre ez a két állítás, ott átlép a következő sorra és a 4/a ponttól folytatja a folyamatot i. Paraméterek előkészítése Kiolvassa az aktuális sorból az optimalizálási eredményeket (P oszloptól jobbra) és beírja ezeket a B oszlopban található beállítások közé. A MetaTradernek beállítja, hogy most nem optimalizálásra, hanem tesztelésre lesz szükség. Ezenk kívül a B oszlopban a teszte paramétert igazra állítja, mert szükség lesz a teszt során így legenerálódó csv állomány tartalmára. Ez után a B oszlop tartalmát kiolvassa és a következő lépésekben kiírja különböző MetaTrader paraméter állományokba ii. iii..ini állomány A beállításokat elhelyezi az (EANÉV).INI állományban. Az EANÉV = az aktuális munkalapon található EA cella értékével.set állomány A beállításokat elhelyezi az (EANÉV).SET állományban

20 iv. OTIMIZE.INI A beállításokat elhelyezi az OPTIMIZE.INI állományban v. Spread Az OPTIMIZE.CMD parancsfájlba beírja az aktuális könyvtár útvonalát és beállítja a Spread-et és a Devizapárt vi. vii. viii. ix. Takarítás Kitörli a tester\caches, tester\files, tester\history és a tester\ AutoOptimizer Test Results könyvtárak tartalmát Tesztelés (NEM OPTIMALIZÁLÁS) elindítja az OPTIMIZE.CMD parancsfájlt és megvárja amíg lefut. Az OPTIMIZE.CMD beállítja a spread-et és elindítja a MetaTrader-t úgy, hogy az végrehajtja a kért tesztelést, kimenti egy htm fájlba az eredményét (AutoOptimizer Test Results könyvtárba) és kilép a MetaTraderből. A MetaTrader szándékosan minimalizált üzemmódban fut, tehát a tálcán megjelenik, de fel nem ugrik magától a MetaTrader képernyő. Ehhez külön rá kell kattintani a tálcán a futó MetaTrader-re Eredmény feldolgozása A nemveszít EA-k egy csv fájlt késztenek el a futtatás során (teszte=true beállítás mellett), aminek utolsó sorát kiolvassa és az eredmény excel aktuális sorának végére beírja az eredményeket az eredmény Excel fájlba. (ez a második fájlnév paramétere ennek a programnak) Excel mentése az eredménnyel kitöltött eredmény Excel állományt elmenti x. Átvált a következő sorra a feladatcsomagban és a feldolgozás a 4/b/i ponttól folytatódik. Ha a következő sor üres, akkor kilép ebből a ciklusból és az alábbi lépést fogja végrehajtani c. A feladatcsomag (a program első paraméterében megadott állomány) akutális munkalapjának completed cellájába beírja a program, hogy LEVÁLOGATVA d. Átvált a következő munkalapra és a 4/a lépéstől folytatódik a feldolgozás

21 A leválogatás elindítása AO_xADX_levalogato_v05.exe "<forrás excel fajl>" "<cél excel fajl>" /prata:<profitráta> /minpnl:<számertek> /nyelv:<hu/en> >naplo.txt A program a forrás Excelből kikeresi az összes profitrátánál nagyobb, vagy azzal egyenlő értékű beállításokat (munkalapokon található eredmény sorokat) és a cél Excelbe bemásolja ezeket. A tesztet lefuttatja teszte=true beállítással és az eredményként létrejövő.csv fájlból kimásolja az utolsó sort és hozzáírja a cél Excel fájlhoz. Az Excel fájlok nevét idézőjelek között kell megadni! A profitráta paramétert nem kell idézőjelek közé tenni és tizedespontot kell alkalmazni (nem tizedesvesszőt!) a profitrátánál nagyobbakat, vagy azzal egyenlőket válogatja ki A minpnl paramétert nem kell idézőjelek közé tenni. A minpnl értékénél kisebbeket, vagy azzal egyenlőket válogatja ki A paraméterek sorrendje fontos, mindenképp a fenti minta szerinti sorrendben adjuk meg! A >naplo.txt paraméter segítségével a program üzeneteit tudjuk átirányítani a naplo.txt fájlba. Ha egy relációs jelet használunk (>naplo.txt), akkor felülírja a naplo.txt állományt, ha már esetleg létezett. Ha két relációs jelet használunk, akkor nem írja felül, hanem a meglévő tartalom végére hozzáfűzi az új üzeneteket is (>>naplo.txt). Ez akkor lehet hasznos, ha egymás után un. kötegelt feldolgozásban futtatjuk a leválogatást. Pl.: létrehozhatunk egy parancsfájlt (.cmd kiterjesztéssel), amely egymás után hajtja végre a leválogatásokat különböző feladatcsomagokra: CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "01 - Ti4_BBADX alap -HIP MIND.xls" "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "02 - Ti4_BBADX alap -HIP VAG.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "03 - Ti4_BBADX alap -HIP RIT.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "04 - Ti4_BBADX alap +HIP MIND.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "05 - Ti4_BBADX alap +HIP VAG.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "06 - Ti4_BBADX alap +HIP RIT.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "11 - Ti4_BBADX linearis -HIP MIND.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "12 - Ti4_BBADX linearis -HIP VAG.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "13 - Ti4_BBADX linearis -HIP RIT.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "14 - Ti4_BBADX linearis +HIP MIND.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "15 - Ti4_BBADX linearis +HIP VAG.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "16 - Ti4_BBADX linearis +HIP RIT.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "21 - Ti4_BBADX fibo -HIP MIND.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "22 - Ti4_BBADX fibo -HIP VAG.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "23 - Ti4_BBADX fibo -HIP RIT.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "24 - Ti4_BBADX fibo +HIP MIND.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "25 - Ti4_BBADX fibo +HIP VAG.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt CALL AO_xADX_levalogato_v05.exe "26 - Ti4_BBADX fibo +HIP RIT.xls "BBADX eredmenyek.xls" /prata:2.5 /minpnl:2500 /nyelv:hu >>bbadxnaplo.txt

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

Hardver és szoftver követelmények

Hardver és szoftver követelmények Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Telepítési útmutató Hardver és szoftver követelmények A java-s nyomtatványkitöltő program az alábbi hardverigényt támasztja a számítógéppel szemben: 400 MHz órajelű

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Importálás. más típusú (pl:.imp,.xml,.xkr,.xcz) állomány beimportálása a nyomtatványkitöltő programba

Importálás. más típusú (pl:.imp,.xml,.xkr,.xcz) állomány beimportálása a nyomtatványkitöltő programba Importálás Külső programok által generált imp és.xml állományokat be lehet tölteni a program import funkcióival. Az ABEV2006 az xml állományok importálását nem tudta. Ez újdonság a nyomtatványkitöltő programban.

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

NYOMTATÁSI SABLONOK KEZELÉSE A DOAS-BAN

NYOMTATÁSI SABLONOK KEZELÉSE A DOAS-BAN NYOMTATÁSI SABLONOK KEZELÉSE A DOAS-BAN Készítette: Gál Tamás Szerkesztette: Mezei Hajnalka Utoljára módosítva: 2013. május 28. Terjedelem: 10 oldal Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Elérhetőség...4

Részletesebben

Technikai információk fejlesztőknek

Technikai információk fejlesztőknek Technikai információk fejlesztőknek Különbségek a Java-s nyomtatványkitöltő program és az Abev2006 között 1. A mezőkód kijelzés bekapcsolása a Szerviz/Beállítások ablakban érhető el. 2. Az xml állományok

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

Apache OpenOffice telepítési útmutató

Apache OpenOffice telepítési útmutató Apache OpenOffice telepítési útmutató 1. Az OpenOffice magyar nyelvű verziójának telepítését az alábbi oldalról tudod elkezdeni. Katt a linkre: http://www.openoffice.org/download/ Mindig a legfrissebb

Részletesebben

munkafüzet open eseményéhez

munkafüzet open eseményéhez Makrók használata az Excelben - munkafüzet open eseményéhez VBA-eljárás létrehozása Az Auto_Open makróval kapcsolatos fenti korlátozások megkerülhetők az Open eseményhez rendelt VBA-eljárással. Példa Auto_open

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (2.2)

POSZEIDON dokumentáció (2.2) POSZEIDON dokumentáció (2.2) Gyorsiktatás I. BEJÖVŐ IRATOK IKTATÁSA A Gyorsiktatás felületen lehet beérkező iratainkat a legegyszerűbb módon érkeztetni és iktatni. 1.) VONALKÓD felragasztása a papírra.

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

FORD Edifact IHS Import

FORD Edifact IHS Import FORD Edifact IHS Import 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/13 Tartalomjegyzék 1. FORD gyártói adatok betöltése... 3 1.1. Import Javasolt Ütemezése... 10 1.2.

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v. 3.00

Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v. 3.00 Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v. 3.00 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Program indítása:... 3 3. A program üzemmódjai:... 4 4. Számlaegyenleg lekérdezése:... 4 5. Számlakivonatok

Részletesebben

Kifizetések kezelése. 1 Kifizetési dátumok megadása pénzügyi kódokhoz

Kifizetések kezelése. 1 Kifizetési dátumok megadása pénzügyi kódokhoz Kifizetések kezelése 1 Kifizetési dátumok megadása pénzügyi kódokhoz 1.1 Pénzügyi kódok menüponttól indulva Pénzügyek (kék menüpont, csak lenyitni + jelnél)(78600)/kifizetési jogcímek (jogcím kiválasztása)

Részletesebben

Budapest Internetbank számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató)

Budapest Internetbank számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató) számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató) A szolgáltatás új funkciójának segítségével számlaadatait, számlakivonatát, tranzakció történetét tárolhatja offline módon és áttöltheti azt

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (4.2)

POSZEIDON dokumentáció (4.2) POSZEIDON dokumentáció (4.2) E-mail iktatása I. MICROSOFT OUTLOOK LEVELEZŐT HASZNÁLÓKNAK ELSŐ BEJELENTKEZÉS: 1.) Az Outlook programban jobb egérgombbal kattintok valamelyik levélen. (Ha elsőre nem jelenik

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány)

Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány) Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány) A speciális kötegelt nyomtatványok olyan típusú nyomtatványok, amelyek alnyomtatványai

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE

Részletesebben

Hiba bejelentés azonnal a helyszínről elvégezhető. Egységes bejelentési forma jön létre Követhető, dokumentált folyamat. Regisztráció.

Hiba bejelentés azonnal a helyszínről elvégezhető. Egységes bejelentési forma jön létre Követhető, dokumentált folyamat. Regisztráció. Ingyenes Mobil helpdesk megoldás A Mobil helpdesk egy olyan androidos felületen futó hibabejelentő, amelynek néhány alapbeállítását megadva saját mobil hibabejelentő rendszere lehet, vagy partnereinek

Részletesebben

Kérem, ismerkedjen meg a DigitAudit program AuditTeszt moduljának Adatok tesztelése menüpontjával.

Kérem, ismerkedjen meg a DigitAudit program AuditTeszt moduljának Adatok tesztelése menüpontjával. Tisztelt Felhasználó! Kérem, ismerkedjen meg a DigitAudit program AuditTeszt moduljának Adatok tesztelése menüpontjával. A program céljai: A programot azért fejlesztettük ki, hogy segítséget adjunk a nagytömegű

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához

SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához Készítette: ÁNTSZ OTH Informatikai Főosztály (2015.) 1 Tartalomjegyzék Program elérhetősége... 3 A program felépítése... 3 Közforgalmú

Részletesebben

Virtual Call Center kliens program MSI csomag telepítése

Virtual Call Center kliens program MSI csomag telepítése Virtual Call Center kliens program MSI csomag telepítése www.virtual-call-center.hu Tartalomjegyzék 1. MSI csomag telepítése nem tartományban lévő számítógépre... 2 2. MSI csomag telepítése Active Directory

Részletesebben

Aromo Szöveges Értékelés

Aromo Szöveges Értékelés Aromo Szöveges Értékelés AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver v2.50 - Felhasználói kézikönyv- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges Értékelés 1 Bevezetés 3 A Szöveges Értékelés modul koncepciója

Részletesebben

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója 1.) Általános tudnivalók: A segédtábla két méretben készül, 10, és 50 sort lehet kitölteni. A tábla megnevezéséből amit

Részletesebben

HUNGÁRIA ONLINE TRADER fx 4

HUNGÁRIA ONLINE TRADER fx 4 HUNGÁRIA ONLINE TRADER fx 4 Felhasználói kézikönyv Tartalom: A HOTfx4 indítása A HOTfx4 felhasználói felülete Hogyan helyezzünk el megbízást Hogyan módosítsunk megbízást Hogyan helyezzünk el függő megbízást

Részletesebben

1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A

1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A 1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A következıkben leírt telepítési lépések, csak azokon a gépeken végezhetık el, ahol elızıleg is üzemelt már a DECÉRT rendszer, mivel a programhoz

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Felhasználói Leírás v.2.00

Felhasználói Leírás v.2.00 Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v.2.00 Bakonyvidéke Takarékszövetkezet 1. Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Program indítása:... 3 A program üzemmódjai:... 4 Számlaegyenleg lekérdezése:...

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

Sony Ericsson P910i BlackBerry Connect telepítési segédlet

Sony Ericsson P910i BlackBerry Connect telepítési segédlet Sony Ericsson P910i BlackBerry Connect telepítési segédlet A Sony Ericsson P910i BlackBerry Connect online levelezô alkalmazásának telepítése Microsoft Exchange szerverrel való együttmûködéshez : Megjegyzés:

Részletesebben

Adóbevallás leadása elektronikusan

Adóbevallás leadása elektronikusan Adóbevallás leadása elektronikusan Ügyfélkapu regisztráció és bejelentkezés Első lépésben szükségünk lesz Ügyfélkapu fiókra ennek a létrehozásához be kell fáradnunk az okmányirodába, és regisztrációt kell

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

Conversific integráció Átlátható webelemzés ShopRenter tulajdonosoknak

Conversific integráció Átlátható webelemzés ShopRenter tulajdonosoknak Conversific integráció Átlátható webelemzés ShopRenter tulajdonosoknak Ki ne szeretne megalapozott üzleti döntéseket hozni? Tartalom Conversific összekötése ShopRenteres webáruházzal... 2 1. Conversific

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

A számítógépes adatgyűjtő program használata

A számítógépes adatgyűjtő program használata A számítógépes adatgyűjtő program használata I. Bekapcsolás 1. Az elosztó szekrényen lévő főkapcsoló felkapcsolásával helyezzük a Sütő berendezést feszültség alá! 2. Vezérlés be feliratú nyomógombot ütközésig

Részletesebben

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport 10-es Keressünk egy egész számokat tartalmazó négyzetes mátrixban olyan oszlopot, ahol a főátló alatti elemek mind nullák! Megolda si terv: Specifika cio : A = (mat: Z n m,ind: N, l: L) Ef =(mat = mat`)

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET 1. ÁBRA 1.Lépés Szakértői rendszer főbb paramétereinek megadása 0. Ellenőrzés bekapcsolása (Ha első alkalommal használja a rendszert ajánlott kipipálni). A rendszer a megadott paramétereket

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

InCash számlázó program és a Webshop Hun rendszer összekötése

InCash számlázó program és a Webshop Hun rendszer összekötése InCash számlázó program és a Webshop Hun rendszer összekötése Az InCash számlázó programkészítő cég, egy köztes programot hozott létre, amely segítségével webáruházakban generálódó megrendeléseket képes

Részletesebben

e-leader BENYÚJTÁS - 2013 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

e-leader BENYÚJTÁS - 2013 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK e-leader BENYÚJTÁS - 2013 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK Tartalom 1. Milyen böngészővel lehet használni a felületet?... 1 2. Szeretnénk gyorsítani a kitöltést, megnyithatjuk többen a pályázatot?... 1 3. Rákattintottam

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

JOGI STÁTUSZ KEZELÉS MŰKÖDÉSE

JOGI STÁTUSZ KEZELÉS MŰKÖDÉSE JOGI STÁTUSZ KEZELÉS MŰKÖDÉSE Felhasználói dokumentáció verzió 1.0. Budapest, 2012. Változáskezelés Változás Verzió Dátum Pont Cím Oldal 1.1. 2013.07.10. 3.2. Üzenetküldés 7. Kiadás: 2012.09.04. Verzió:

Részletesebben

Első Magyarországi Szoftvertesztelő Verseny Döntő feladatsor

Első Magyarországi Szoftvertesztelő Verseny Döntő feladatsor Első Magyarországi Szoftvertesztelő Verseny Döntő feladatsor 2012. január 27. Masterfield Oktatóközpont Bevezető A feladatok csak az alább megadott sorrendben hajthatók végre. Minden feladatot be kell

Részletesebben

BetBulls Opciós Portfolió Manager

BetBulls Opciós Portfolió Manager BetBulls Opciós Portfolió Manager Ennek a modulnak a célja, hogy ügyfeleinknek lehetőséget biztosítson virtuális számlanyitásra és részvény, valamint opciós pozíciók vásárlására, eladására a naponta frissülő,

Részletesebben

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd.

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Első lépés: Töltsd le a programot innen: http://download.vessoft.com/files/fyds/freeyoutubedownoad.exe

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés Tartalom Új diákigazolvány igénylés folyamata... 2 1. IAR feltöltéshez szükséges jogosultságok beállítása... 2 2. Token kérés... 2 3. Új igénylés feladása... 2 Igénylések keresése, szinkronizálása... 4

Részletesebben

EDUROAM WI-FI beállítása

EDUROAM WI-FI beállítása EDUROAM WI-FI beállítása Az eduroam oktatási és kutatási intézmények nemzetközi szövetségének a szolgáltatása, amely lehetővé teszi a szövetség tagjainak felhasználói számára, hogy egy másik eduroam szövetségbeli

Részletesebben

Magyar Nemzeti Bank - Elektronikus Rendszer Hitelesített Adatok Fogadásához ERA. Elektronikus aláírás - felhasználói dokumentáció

Magyar Nemzeti Bank - Elektronikus Rendszer Hitelesített Adatok Fogadásához ERA. Elektronikus aláírás - felhasználói dokumentáció ERA Elektronikus aláírás - felhasználói dokumentáció Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 1.1. Általános információk... 3 2. DesktopSign... 3 2.1. Általános információk... 3 2.2. Telepítés... 3 3. MNBSubscriber...

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

4. Válasszuk ki a dolgozót, majd nyomjuk meg az gombot. Megjelenik a dolgozó adatlapja. 5. Nézzük át, hogy minden adat helyesen van-e kitöltve, szüksé

4. Válasszuk ki a dolgozót, majd nyomjuk meg az gombot. Megjelenik a dolgozó adatlapja. 5. Nézzük át, hogy minden adat helyesen van-e kitöltve, szüksé Útmutató A 2005. évi kontroll adatszolgáltatás elkészítéséhez Előzetes teendők: 1. Töltse le és telepítse az APEH Internet lapjáról (www.apeh.hu) az ABEV2006 programot és a hozzá tartozó nyomtatványokat.

Részletesebben

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése ÁNYK53 Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése Az ÁNYK53 egy keretprogram, ami a személyi jövedelemadó bevallás (SZJA,

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben

e-leader BENYÚJTÁS - 2011 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

e-leader BENYÚJTÁS - 2011 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK e-leader BENYÚJTÁS - 2011 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK Tartalom 1. Milyen böngészővel lehet használni a felületet?... 1 2. Szeretnénk gyorsítani a kitöltést, megnyithatjuk többen a pályázatot?... 1 3. Rákattintottam

Részletesebben

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával 6. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése A záróvizsga-jegyzőkönyveketa Karok többsége a jegyzőkönyvkészítésre Dr. Tánczos László által kifejlesztett Access alkalmazás használatával készíti el. A záróvizsga-jegyzőkönyv

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

Astra áttöltés Dimension-be

Astra áttöltés Dimension-be Astra áttöltés Dimension-be Az Astra-Dimension átállással kapcsolatosan a következő feladatokat kell végrehajtani. Kérem, olvassa át ezt a dokumentációt, hogy az áttöltés hiba nélkül történjen meg. Az

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Bérprogram és az abevjava kapcsolata

Bérprogram és az abevjava kapcsolata Bérprogram és az abevjava kapcsolata Ahhoz, hogy a bérprogram és az abevjava program együtt tudjon működni, szükséges a két program egymásra hangolása. Az abevjava program telepítését követően nézzük meg,

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

T.R.U.S.T. Tax Return Unified Support Tool. Nyomtatványkitöltő

T.R.U.S.T. Tax Return Unified Support Tool. Nyomtatványkitöltő T.R.U.S.T Tax Return Unified Support Tool Nyomtatványkitöltő Tartalomjegyzék 1. A T.R.U.S.T nyomtatványkitöltőről általában... 2 2. Beállítások... 4 3. Használati útmutató... 7 4. Speciális feltöltések...19

Részletesebben

Nevelési év indítása óvodák esetén

Nevelési év indítása óvodák esetén Nevelési év indítása óvodák esetén A LÉPÉSEK SORRENDJE NAGYON FONTOS, EZÉRT KÉRJÜK SZIGORÚAN BETARTANI! - Mielőtt elkezdi a nevelési év indítását, kérem, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet,

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Telepítési útmutató. web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu

Telepítési útmutató. web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Konzol oldal telepítése... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési

Részletesebben

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás.

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. 1. ábra A program, indítás után az 1. ábra szerint fog megjelenni. Ebben az ablakban tudunk új alkatrészt felvinni vagy meglévőt módosítani.

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

Android Commander Felhasználói kézikönyv

Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Polár kezelési segédletek

Polár kezelési segédletek Polár kezelési segédletek A leltározás folyamata 1. kiadás Tartalomjegyzék 1. Leltározás Leltártörzs készítése...3 1.1. További szűkítési lehetőségek...3 2. Leltározás Adatok felvitele...4 2.1. Nemzeti

Részletesebben