Észak-magyarországi kulturális és műemléki hírlevél szeptember VI. évfolyam, 9. szám

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Észak-magyarországi kulturális és műemléki hírlevél 2009. szeptember VI. évfolyam, 9. szám"

Átírás

1 VI. évfolyam, 9. szám KÖH MISKOLC Bemutatkozás Hírlevelünk - a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-magyarországi Irodájának munkatársai és a Herman Ottó Tudományos Egyesület tagjai szerkesztésében - Észak-Magyarország megyéi műemléki- és kulturális eseményeinek bemutatására törekszik. Rövid információkat, híreket közlünk régiónkról és mindarról, ami az Önök érdeklődésére számot tarthat. Megjelenése minden hónap második felében várható. Természetesen kérdéseiket, témafelvetéseiket örömmel várjuk az alábbi címekre: h.o.t.e.@fre .hu hil.di@fre .hu (Hajdú Ildikó) Ugyanezen címeken Ön és ismerősei bármikor fel- vagy bánatunkra akár le is jelentkezhetnek hírlevelünkről. Megrendelése ingyenes, kérjük, adja tovább hírét ismerőseinek. Kedves Olvasóink! A Herman Ottó Tudományos Egyesület a civil szervezetek szabályai szerint felnőttkorba lépett. Két teljes év működés után immár pártfogói segítségét kérhetjük mindazoknak, akik nyomon követve eddigi tevékenységünket szívesen biztosítanának minket támogatásukról és jó szándékukról személyi jövedelemadójuk 1%-ának az Egyesület számára való eljuttatásával. Legismertebb munkáink jelenleg e Hírlevél és a Műemléki beszélgetések című rendezvénysorozat. Mind az elektronikus formában olvasható Északmagyarországi Kulturális- és Műemléki Hírlevél, mind a Miskolci Herman Ottó Múzeumban havonta megrendezett Műemléki beszélgetések 2009-ben hatodik évükbe lépnek. Ezen hosszú idő bár korántsem volt mindig könnyű, lépéseinket a kezdetektől nyomon követő érdeklődők láthatták nemcsak szárnypróbálgatásainkat, hanem fokozatos fejlődésünket is, melynek eredménye az Önök által jelenleg olvasható hírlevél. Azonban mint minden civil szervezetnek, Egyesületünknek is több lábon kell állnia a folyamatos működés érdekében, amelynek most léphettünk egy következő lépcsőfokára az 1%-os adófelajánlások segítségével. Ha Ön is szívesen csatlakozna támogatóink sorába, kérjük az alábbi adószámra juttassa el adományát, amelyet ezennel köszönünk mindenkinek és bízunk benne, hamarosan megismerhetik újabb érdekes ötleteinket. Adószámunk:

2 VI. évfolyam, 9. szám KÖH MISKOLC A TARTALOMBÓL HÍREK Ferenczy István felújított sírkamrájának átadása és kórustalálkozó Rimaszombatban 3 Szombathelyi Memorandum Lopott mőtárgyak 6 AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK, KONFERENCIÁK Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara Építészet Hónapja 6 Mővészeti Szabadegyetem 2009/2010 Mőhelybeszélgetések II. 7 Az Ózdi Festıtábor elsı öt éve 7 Mőemléki beszélgetések 8 Baranyay András és Halász Károly kiállítása 8 Kollektív Ház, Miskolc, Konferencia a Gönci Pálos kolostor felszentelésének 580. évfordulója alkalmából 10 Múzeumok İszi Fesztiválja Építészet Világnapja alkalmából rendezett konferencia 12 Megelızı mőemlékvédelem szeminárium 13 KÖNYVAJÁNLÓ Mőemléki beszélgetések tanulmánykötet 15 AKTUÁLIS PÁLYÁZATOK 19 IMPRESSZUM 19 Miskolc, Tetemvár, felsı sor. (Forrás:

3 HÍREK FERENCZY ISTVÁN FELÚJÍTOTT SÍRKAMRÁJÁNAK ÁTADÁSA ÉS KÓRUSTALÁLKOZÓ RIMASZOMBATBAN Emlékezetes ünnepség színhelye volt 20-án, vasárnap a rimaszombati református templom. Építésének 100. évfordulója alkalmából átadták Ferenczy István felújított sírkamráját. Helyet kapott benne egy állandó kiállítás Ferenczy István és Rimaszombat címen. A Református Tudományos Gyűjtemények által készített kiállítás bemutatja azt az utat, amely a szülővárosból Bécsen, Rómán, majd negyedszázadnyi budai működés után a szülővárosba vezetett. Megismerkedhet a látogató az újratemetés körülményeivel, annak kezde-ményezőjével, Beöthy Zsigmonddal, és korabeli szereplőivel. Találkozunk a tanítvány Izsó Miklóssal, s megismerjük a gyűjtő Ferenczy Istvánt (Rima-szombatban őrizték félszázadon át Leonardo da Vinci egyetlen szobrát, az Ágaskodó lovast), s betekintést nyerhet a látogató a helyi Ferenczy-kultusz újabb kori történetébe is. Megnyitóbeszédében B. Kovács István utalt a Ferenczyvel szembeni adósságainkra, egy modern nagymonográfia szükségességére, valamint a szarkofágján lévő Haldokló Eurydiké szobrának a restaurálására is. Mint ismert, az 1856-ban elhunyt művésszel - végakarata szerint - e szobrot is eltemették. A feledésbe merült sírhelyet 1902-ben Beöthy Zsigmond kezdeményezésére kutatták fel. Ferenczy hamvait, ill. az újonnan fellelt szobrot ekkor a rimaszombati református templomban kialakított új, díszes kriptában helyezték el, itt látogatható ma is. Ezt követően került sor a VII. Gömöri Egyházmegyei Kórustalálkozóra, melyen 17 kórus vett részt. Zárásként, a Kálvin-év jegyében, a nagy reformátor jelmondata (Soli Deo gloria Egyedül Istené a dicsőség) a kórusok közös előadásában, több száz torokból csendült fel, Lévay Tibor karnagy vezényletével. Lévay Marek Adrienn a részben már felújított orgonán a 42. zsoltár variációját Fasang Árpád feldolgozásában, valamint J. S. Bach: D-moll toccata és fúga c. művének fináléját adta elő. Zárásként a Himnusz hangzott el. Nem szokványos ünnep volt Rimaszombatban. Jóval több annál! A gömöri reformátusság nagy seregszemléje zajlott le vasárnap. Az ünnepség szeretetvendégséggel ért véget. Itt jelentették be, hogy a jövő évi kórustalálkozó Losoncon lesz. Eurydiké Ferenczy István szobra (Forrás: Molnár Zsuzsa)

4 SZOMBATHELYI MEMORANDUM 2009 Az Értékőrző városfejlesztés címmel szeptember 2-5. között Szombathelyen megrendezett XXV. Országos Műemléki Konferencia résztvevői Memorandumban összegezték a találkozó tanulságait. Az értékőrző városfejlesztés kulcskérdéseiről a következőket: Preambulum a Memorandum célja Az elmúlt évek fejleményei különösen a városközpontok felgyorsuló ütemű rehabilitációjának eseményei azt mutatják, hogy a város fejlesztésére és az épített örökség értékeinek megóvására irányuló törekvések nincsenek összhangban. A város minden történeti rétegének megértésére és a mai igények pontos meghatározására van szükség ahhoz, hogy napjaink fejlesztését az értékőrző városfejlesztés jellemezze. Az értékőrző városfejlesztés új szemléletet követel a fejlesztés minden résztvevőjétől. 1. Helyzetkép Társadalom A társadalmi, demográfiai, gazdasági, technológiai és technikai változások, a fogyasztói társadalom széles körben terjedő filozófiája a városfejlesztésben is a meglévő elemek cseréjét, az új igények megjelenésével az új környezeti elemek megvalósítását helyezik előtérbe. A környezet megváltozása miatt a rangvesztettnek hitt értékek cseréje egyre inkább megszokott része a közkultúrának. A város folyamatosan változó, saját karaktert formáló történeti együttes. Településeink fejlődést jelentő megújulása történetük során saját és sajátos történeti környezetük értékelésével esetleg átértékelésével történt. Így alakult ki történetiségüket őrző mai arculatuk. Manapság gyakran városszerkezeti, művészet-, kultúr-, - és építészettörténeti társadalmi összefüggéseket nem ismerve és nem keresve alakítjuk át környezetünket. A nevelés, az oktatás és ismereteink hiányosságára utal, hogy ma a városközpontok úgynevezett megújulása sokszor a jó szándék ellenére a történeti előzmények eltorzításához, téves értelmezéséhez, olykor elpusztításához vezet. Az együttműködés hiánya különösen nagymértékben csökkenti a települések fenntartható, értékőrző fejlesztésének esélyeit. Városfejlesztés-műemlékvédelem A városfejlesztés egyik legfontosabb célja és feladata a fejlődés szolgálata mellett a város történetiségének megőrzése, bemutatása, ami önmagában műemlékvédelmi eszközökkel nem oldható meg. Hiányzik a város szerepének, az elérendő céloknak közös, világos, közérthető megfogalmazása és széles körű elfogadtatása. Hiányzik az értékőrző fejlesztések megvalósításához szükséges döntéshozói szemlélet, a szakmai háttér (a szaktudás, a képzett szakmunkás, a szociológiai, kommunikációs, marketing ismeretek és a menedzsment), az értő társadalmi támogatás, a szakmai és általános lobby erő, valamint a gazdasági ösztönzés rendszere (támogatások, kedvezmények). Ezt a megközelítést nem csak a közterületek, hanem a város egésze megkívánja. Az értékőrző városfejlesztésnek felül kell vizsgálnia azt az álláspontot, amely szerint az örökség csak akkor lehet fenntartható, ha fenntartásának a változó viszonyok között is van közvetlen pénzügyi haszna.

5 A jelen városfejlesztésre általában jellemző a dinamikus, olykor megalapozatlan, nemegyszer túlzó gazdasági, technológiai és technikai szemlélet, a létező valóság (a környezeti, fizikai, örökségi és társadalmi helyzet) alulértékeltsége. A rövid távú gondolkodás ellentétes a városfejlesztés lényegével, ennek ellenére ma gyakori a divat szülte uniformizáló, prakticista, vagy a közhelyszerű romantikus elképzelések és a gyorsan megtérülő, előnyösnek gondolt programok erőszakos megvalósítása, ami a települések egyediségének fokozatos elvesztéséhez vezet. 2. Következmények A fentiek, és az épített örökség nem megfelelő hasznosítása következtében gyakori az örökség pusztulása éppúgy, mint a terméketlen vita az egyes objektumok értékéről, értéktelenségéről, ami ugyanolyan veszélyforrás, mint a funkcionálisan, vagy formailag idegen, környezetkárosító új létesítmények vagy álműemlékek építése. Ezek nemegyszer alkalmasak a társadalmi feszültségek fokozására és a szakmák közötti együttműködés megakadályozására is. Mindez gyakran okozza a kihasználatlanul maradt értékek pusztulását éppúgy, mint a városok egyediségéből eredő vonzerejének halványodását. Nem ritkán születnek olyan átépítések, bontások, a történeti környezetet és az egyéb adottságokat figyelmen kívül hagyó megoldások, amelyek széles értelemben vett értékés karaktervesztéshez vezetnek. A műemlékek anyagi, értékteremtő eszközként való hasznosítási gyakorlatának hiányosságai miatt szintén sok potenciális érték megy veszendőbe. 3. Stratégiai célrendszer Átfogó cél Az értéktudatos, értékőrző városfejlesztés széles körben elfogadható, megismertethető értékrendjének megteremtése és elterjesztése a szakmai és a laikus körökben egyaránt. Stratégiai beavatkozási területek 1. A fenntartható városfejlesztés fogalmának, céljainak és eszközeinek tisztázása olyan szakmai és szakmaközi közmegállapodások megteremtésével érhető el, amelyek alkalmasak a tudatosság megalapozására is. Emellett ez az elvi alapja a kétlépcsős (I. előkészítés, kutatás, tervezés; II. megvalósítás) pályázati szisztéma megkerülhetetlenül szükséges általános gyakorlatának. A városfejlesztés hosszú távú stratégia, amely az ott lakókat szolgálja. Ennek programja nem cél, hanem eszköz. 2. Ki kell dolgozni az épített örökség helyreállítását és gazdasági szempontú fenntarthatóságát segítő eszközrendszert, illetve az örökség és a környezet kapcsolatán alapuló gazdasági lehetőségek kihasználásának módszertanát. Ehhez az ismeretek széleskörű elsajátítása, terjesztése elengedhetetlen a műemlékvédelem, a városfejlesztés, az ingatlanfejlesztés, a városgazdálkodás, és más csatlakozó szakmák gyakorlóinak körében egyaránt. Mindezek alapja a nevelés és az oktatás. 3. A város műemlékeinek, vagy régészeti emlékeinek közkinccsé tételével, megfelelő újrahasznosításával a város rangja, történetisége, egyedisége hangsúlyozható, a helyi identitástudat erősíthető. A reális városfejlesztési projektek alapprogramjai az új értékek feltárása, a meglévők értő megőrzése mellett arányosan megújuló városközpontok létrejöttét segíthetik úgy, hogy azok ténylegesen és kimutathatóan növeljék az adott város, városrész, vagy ingatlan-együttes vonzerejét, a városi közösség és az értéket megőrző tulajdonosok presztízsét. Szombathely, 5. A XXV. Országos Műemléki Konferencia résztvevői Forrás:

6 LOPOTT MŐTÁRGYAK augusztus 20. és 23. közötti időben az alábbi ágyúgolyókat lopták el a tokaji Rákóczi vár ásatásáról műfaja alkotó/ készítő neve/ címe/ műfaja anyaga/ technika méretek FEGYVER Ismeretlen Ágyúgolyó fém [vas] átmérő: kb cm; súly: kb. 20 kg jelzések/ ismertető jegyek Közgyűjteményi tárgyként VÉDETT! (leltári szám nélkül) A tokaji Rákóczi vár ásatási anyagából származik, feltehetően a vár 1565-ös ostromához kapcsolható készítés kora/ helye XVI. század közepe bűncselekmén y helye Tokaj, közterület [B-A-Z Megyei Múzeumi Igazgatóság, Miskolc] AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK, KONFERENCIÁK BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA - ÉPÍTÉSZET HÓNAPJA A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara szeretettel meghívja Önt az Építészet Hónapja alkalmából rendezendő kiállítás sorozatára a miskolci Kós-Házba (Görgey u. 32.). Miskolci Építész Műhely 4. Generáció című kiállítására, Október 7-én órára a miskolci Kós-Házba. A kiállítást megnyitják: Káli Sándor Miskolc megyei Jogú Város Polgármestere és Bodonyi Csaba DLA Ybl- és Széchenyi-díjas építész. A kiállítás megtekinthető október 15-ig péntek kivételével naponta óráig Helyszín: Kós-Ház, Miskolc, Görgey Artúr u. 32 sz. Kiállítók: Balogh Miklós, Bálint Krisztina, Bereczki Zoltán, Bérczes Endre Dobos Péter, Elek Attila, Fehér Judit, Ferencz Marcel, Forrai Gábor Gacsályi Zsolt, Gulybán Ede, Hajzsó István, Halmai Attila Juhász Nagy Balázs, Kiser László, Kuty Tamás, Kovács Ágnes Kocsis Szilárd, Kripkó László, Lipták Zoltán, Madzin Attila, Marjas Péter, Molnár Katalin, Nemes Bertalan, Petrik Zoltán, Pintér Dániel, Révai Tamás, Rüll Tamás, Simon Zita, Szamosi Endre, Szász Csaba, Szász Norbert, Szél Norbert Tellér Orsolya, Tőzsér Iván, Zielem Rita

7 MŐVÉSZETI SZABADEGYETEM 2009/2010 MŐHELYBESZÉLGETÉSEK II. I. Félév A Szépmesterségek Alapítvány a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportja és a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum támogatásával folytatja az előző évben sikeresen megkezdett előadásokból és beszélgetésekből álló sorozatát a város művészetek iránt érdeklődő közönségének, egyetemistáinak és középiskolásainak. A felkért előadók ebben a két félévben, kéthetenként, egyrészt a művészet társadalmi szerepéről, koronként változó arcáról, a kortárs művészet helyzetéről, céljairól másrészt a nevelésben betöltött szerepéről beszélnek saját alkotói, kutatói, pedagógiai munkásságuk alapján. Reményeink szerint e találkozások nyomán elismert előadók segítségével a résztvevők közelebb kerülhetnek a művészeti tudatforma értelmezéséhez, megismerhetik annak összetettségét, az emberi életben betöltött nélkülözhetetlen szerepét. Kéthetente a szerdai estéken 18 órától a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum Feledy-Házában (Miskolc, Deák tér 3.) a vendégekkel Dobrik István művészettörténész az estek házigazdája beszélget. Szeptember 16. Másolat és hamisítvány, kisajátítás és újrahasznosítás Beszélgetés a Fazonigazítás című kiállítás ürügyén Nagy T. Katalin, művészettörténész Szeptember 30. Sárospatak magterületének képzelt múltja és jelene Rudolf Mihály, építész Október 14. Szülőföld és regény Jenei László, író Október 28. Színház és lokalitás Halasi Imre, színházi rendező November 11. A textológia lehetőségei. Klasszikus szövegek tudományos kiadásáról Porkoláb Tibor, irodalomtörténész November 25. Művészet és migráció felugossy László, képzőművész December 9. Világváros, világháló, világfalu. Internet és/vagy helyhez kötöttség Vass Tibor, költő AZ ÓZDI FESTİTÁBOR ELSİ ÖT ÉVE A TEMI Fõvárosi Művelődési Háza és az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Múzeum tisztelettel meghívják Önt október 5-én (hétfőn) 16 órától A Z Ó Z D I F E S T Ő T Á B O R E L S Ő 5 É V E című kiállításukra a TEMI Fővárosi Művelődési Házába (Bp. Fehérvári út 47.). Megnyitja Kelemen Marcel képzõművész Kiállítók: Balogh Judit, Baranyai Béla, Barkó Nikoletta, Bólyai Veronika, Demes Ferenc László, Földiné Ádámkó Eszter, Horváth Judit, Kármán Zsuzsa, Kormos Mercedes, Lindeisz Zsuzsa, Papp Cecília, Szabó Rózsa, Szakács Tímea, Takács Eszter, Tóthné Kocska Orsolya Éva, Turiné Orosz Margit, Usztin Andrea, Bárdos Péter, Brungelné Kálmán Mária, Bükknánási Ákos, Csallóközi Éva, Fekete Henrietta, Karkusz Mária, Kristóf Ágnes, Somogyi Istvánné, Szabó Edina, Váczi Piroska, Vékony Judit A tárlat október 18-ig, naponta 8-20 óráig látogatható Ózdi fõtámogatók: Mackó Tüzép, Tur Snack Bár, Univer Üvegezõ és Képkeretezõ Bt., Házszépítõk Boltja, Művelõdési és Oktatási Bizottság További támogatók: TEMI Fõvárosi Művelõdési Háza, Ózdi Ipari Park Kft., ózdi középiskolai kollégium.

8 MŐEMLÉKI BESZÉLGETÉSEK Helyszín és időpontváltozás! MŐEMLÉKI BESZÉLGETÉSEK Előadások a sokszínű örökségvédelemről Meghívó A Herman Ottó Tudományos Egyesület és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Északmagyarországi Irodája a következő rendezvényt ajánlja Ön és Barátai szíves figyelmébe: október 14. (szerda) Dr. Trogmayer Ottó: A ló féktávolsága Időpont: Előadásaink minden alkalommal du kor kezdődnek. Helyszín: Herman Ottó Múzeum központi épülete (Görgey A. u. 4.) Minden érdeklıdıt szeretettel várunk! A rendezvényen való részvétel díjtalan, a helyszínen a kötet megvásárolható Dr. Trogmayer Ottó 1970-től majdnem három évtizedet töltött Móra Ferenc egykori igazgatói posztján, a szegedi múzeum élén. Nagyban köszönhető neki a pusztaszeri emlékhely kialakítása, a Csongrád megyei múzeumi hálózat megszervezése, a régész szak újraindítása Szegeden. És jó néhány "régrajzi" (régészeti, néprajzi és hagyománytörténeti megfigyeléseit rögzítő) könyv, melyeket már főként a nyugdíjas éveiben vetett papírra. A ló féktávolsága háromszoros telitalálat: lóról lévén szó, a féktávolság konkrét, a féken tartásra utal, asszociációs alapon tudatunk nyergébe emeli az autósvilág féktávolságát. A tudós professzor, Ópusztaszer egyik megalkotója értelmezésében a honfoglalás kori magyarok európai elhelyezkedésének féktávolságát méri meg. A kis esszé habzik az adatokra, tudósi logikára alapozott és szellemes következtetésekben megmártózó megállapításoktól. BARANYAY ANDRÁS ÉS HALÁSZ KÁROLY KIÁLLÍTÁSA Baranyay András Főutak és elágazások, valamint Halász Károly Pszeudo video (fotó alapú művek a hetvenes évektől) című kiállítását szeptember 17-től tekinthetik meg az érdeklődők a Rákóczi-házban. Finisszázs október 15-én, csütörtökön, délután 5 órakor. A művekről Szilágyi Sándor fotóművészeti író beszél.

9 KOLLEKTÍV HÁZ, MISKOLC, október november 21. A Miskolci Építész Műhely és a Teampannon Lakóegyesület története Megnyitó október 3- án, órakor a Rákóczi-házban A Miskolci Építészeti Műhely története összefonódott a Teampannon lakóegyesület és a Kollektív Ház sorsával, s tágabban, a hetvenes évek végének alternatív szellemiségével. Abban az időben járunk, amikor Miskolc modern panel-metropolisszá való kíméletlen átalakítása zajlott. A Házban otthonra talált elszánt, idealista fiatal építészek azonban másképpen gondolták Miskolcon kezdődő pályájukat: egymásra utaltan, intenzív munkával normális világról szőttek álmokat. És közben a saját életmódjukról való álmodozáshoz is ideális helyszín volt a számukra épített ház. A kiállítás betekintést nyújt az egyedülálló építészeti műhely és közösségi lakómodell elmúlt harminc évébe, installációkon, tárgyi emlékeken, videó felvételeken és archív anyagokon keresztül, újjáélesztve a Ház hangulatát, történeti-társadalmiépítészeti- kulturális jelentőségét. A kiállítás megtekinthető október 3 - november 21. között a Rákóczi-házban. Társrendező Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Építészeti Kamara. Kapcsolódó rendezvények: I. rendezvény : a Miskolci Építész Műhely konferencia a kiállítás megnyitó napján szombaton október 03. (szombat) 14 órakor a Kondor Béla teremben. II. rendezvény: Tárlatvezetés a Kollektív Házban október 6. (kedd) III. rendezvény: Avantgard kultúra és Kollektív Ház október13. (kedd) Kondor Béla terem házigazda: Felvinczy Attila IV. rendezvény: Zenék, szövegek október 20. (kedd) Kondor Béla Terem. Közreműködnek: Selmeczi György, László Attila, Dóczy Péter és mások. Dóczy Péter színművész, Nagy László Medvezsoltár c. művét adja elő, majd levetíti Csontváry filmjét. V. rendezvény: MAKISZ BOMEBI Fiatal Művészek Klubja október 27. (kedd) Kondor Béla terem házigazda: Dobrik István VI. rendezvény: A Kollektív-Ház holdudvara november 3. (kedd) Kondor Béla terem házigazda: Tillmann József VII. rendezvény: A Kollektív-Ház második generációja kamara-kiállítás és klubnap 2009.november 10. (kedd) Kondor Béla terem házigazda: Noll Márton (Forrás: A Miskolci Építész Műhelyről bővebben olvashatunk Sulyok Miklós Sokféleség és ideológiamenteség című könyvének szinopszisából az Építészfórumon, az alábbi címen:

10 KONFERENCIA A GÖNCI PÁLOS KOLOSTOR FELSZENTELÉSÉNEK 580. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL Program: 10:00 Köszöntő: Molnár János Gönc város polgármestere Megnyitó: Dr. Ódor Ferenc Abaúj országgyűlési képviselője 10:15 Előadások: Gönc Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt október 10-én 10 órára a Városi Polgármesteri Hivatal Dísztermébe és az azt követően a Gönci Pálos Kolostor romjaihoz a pálosok örökségének őrzése, a Pálos Rendhez kötődő hagyományok ápolása, illetve a Gönci Pálos Kolostor felszentelésének 580. évfordulója alkalmából. A Pálosok öröksége Sarbak Gábor irodalomtörténész MTA főmunkatársa A Gönci Pálos Kolostor régészeti kutatása A kutatás története Pusztai Tamás (régész Herman Ottó Múzeum, Miskolc) 11:30 Zarándoklat a Gönci Pálos kolostor romjaihoz A Gönci Pálos Kolostor régészeti kutatása A kutatás jelenlegi eredményei helyszíni tájékoztató Pusztai Tamás (régész Herman Ottó Múzeum, Miskolc) MÚZEUMOK İSZI FESZTIVÁLJA október 1. és november 15. között negyedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválja című programsorozatot 160 múzeum részvételével. Az eseménysorozat megnyitó rendezvénye lesz a Múzeumpedagógiai Évnyitó, ahol többek között átadják a Múzeumpedagógiai nívódíjat is. A programsorozaton részt vevők vendégségbe mehetnek Mátyás udvarába, apródiskolában tanulhatnak, tervezhetnek királyi, nemesi és céhes címereket, megismerhetik az ókori wellness világát, a budapesti földalatti történetét, de betekinthetnek pincékbe, padlásokra és raktárakba is. Az eseménysorozatot megnyitó rendezvény a Múzeum-pedagógiai Évnyitó 28-án kerül megrendezésre, ahol a pedagógusok és a diákok tudhatják meg, hogy a múzeumok milyen programokkal várják őket az év folyamán. Ezen az estén adják át a Múzeumpedagógiai nívódíjat is az újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismeréseként. A Múzeumok Őszi Fesztiválján

11 2009-ben összesen 160 múzeum szervez programokat, hét témakörbe csoporto-sítva az eseményeket: Múzeumok délidőben; A Nagy Rajzolás; Pincétől a padlásig; Művészetek találkozása; Álruhában; Múzeumi tanösvény; valamint Múzeumok őszbúcsúztató vígassága a szabadtéri múzeumok Márton-napi vígassága címmel. A rendezvény-sorozat szervezője az MMP Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium. (Forrás: SZÉLFOGÓ A Miskolci Galéria eseményei a Művészetek Őszi fesztiválján 2009 Október 3. 11:00, Rákóczi Ház. Kollektív Ház, Miskolc, : építészek találkozója Előadók: Plesz Antal, Bede István, Bodonyi Csaba, Ferencz István, Golda János, Sáris István Szőke László; moderátor: Sulyok Miklós Október :00, Rákóczi Ház. A 183 km-es vonal. Alap-rajz-csere a Miskolci Galéria és a Műcsarnok között Október :00, Rákóczi Ház. Zenék, szövegek. A Kollektív ház művészvendégeimoderátor: Felvinczy Attila. Október :00, Alkotóház Performenszek estje Fiatal kassai művészek Október :00, Nagy Kunszt Kortárs Művészeti Tanulmányi Múzeum Kortárs művészeti workshop Október :00, Rákóczi Ház. Borsodi Fiatal Művészek Társasága. Moderátor: Dobrik István Október :00, Rákóczi Ház. Holdudvar. A Kollektív ház vendégei Moderátor: Tillmann J. A. November 3. 12:00, Rákóczi Ház. Múzeumi óra felnőtteknek, délidőben ÉPÍTÉSZET VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL RENDEZETT KONFERENCIA Október 5-e az Építészet Világnapja, ehhez kapcsolódva október 4-6. között sokszínű rendezvények várják az érdeklődőket, melyeket a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Budapesti Építész Kamara (BÉK), a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) valamint a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) szervez. Október 4-én a Magyar Építőművészek Szövetsége könyvbemutatót (Jan Stempel: Visegrádi Négyek építészete ) és kiállítást (A Katyn-i mártírok emlékműve) szervez.

12 Október 5-én számos rendezvényen vehetnek részt az érdeklődők. Így például "Az év háza-", a "Pro Architectura-", a "Junior Prima-" és a "Palóczi Antal-" valamint a "Diplomadíjak" átadásán. Továbbá megismerkedhetnek Hudec László munkásságával és a Visegrádi Négyek építészetével és a PÉCS EKF 2010 nyertes építészeti pályaműveivel. Október 6-án Hudec László munkásságát bemutató kiállítás lesz megtekinthető. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők AZ ÉPÍTÉSZET VILÁGNAPJÁNAK PROGRAMKÍNÁLATA ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ RENDEZVÉNYEK Október Jan Stempel: Visegrádi Négyek építészete könyvbemutató Jan Stempel építész és Puhl Antal építész a Visegrádi Négyek országai építészetéről, a könyvről és a benne szereplő épületekről tart előadást. Helyszín: Barabás Villa (1122 Budapest, Városmajor u. 44.) Szervező: Magyar Építőművészek Szövetsége Jelentkezni lehet: info@buildmarketing.hu Katyn-i mártírok emlékműve kiállítás protokoll és szakmai megnyitó Helyszín: Barabás Villa (1122 Budapest, Városmajor u. 44.). Szervező: Magyar Építőművészek Szövetsége és a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény Jelentkezni lehet: info@buildmarketing.hu MÉK továbbképzési pont a két délutáni programra: 0,5 pont Október 5. Építészek Háza (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.) Vendégek fogadása Az év háza díj átadása Köszöntőt mond: Kálmán Ernő DLA, a MÉSZ elnöke A díjat átadja: Cságoly Ferenc DLA, Kálmán Ernő DLA, Szoják Balázs Kiállítás megnyitók: Visegrádi négyek családi házai Az év háza 2009 Megnyitják az építészszövetségek elnökei: Oleg Haman Csehország, Kálmán Ernő DLA Magyarország, Jerzy Grochulski Lengyelország, Ján M. Bahna Szlovákia Visegrádi négyek építészete Megnyitja: Jan Stempel, Puhl Antal DLA Hudec László építészetének forrásai és a munkásságát bemutató film vetítése Megnyitja: Hajba Tamás korábbi főkonzul (a Magyar Köztársaság Sanghaji Főkonzulátusa) A MÉSZ évi alapító okiratának megerősítése, sajtótájékoztató Állófogadás Fuga Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.) Vendégek fogadása Az Építészet Világnapja hivatalos megnyitó Köszöntőt mond: Varga István miniszter (NFGM), Szabó Imre miniszter (KVVM) Pro Architectura-díj átadása Palóczi Antal-díj átadása A díjakat átadja: Varga István miniszter, Dr. Szaló Péter szakállamtitkár, Fegyverneky Sándor országos főépítész, főosztályvezető,

13 Dr. Tompai Géza főosztályvezető, Katona József Színház (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 6.) World Day of Architecture / Építészet Világnapja film vetítése Pro Architectura-díj film vetítése Diplomadíjak átadása A díjakat átadja: Eltér István, a MÉK elnöke, Kálmán Ernő DLA, a MÉSZ elnöke, a MÉK tagozati elnöke Junior Prima-díj díjazottjainak ismertetése Kibédi Varga Lóránd vezérigazgató (TRIGRÁNIT) Pécs EKF 2010 építészeti pályázatok demo filmjeinek vetítése Állófogadás Fuga Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.) Kiállítás megnyitók: Pro Architectura-díj,Diplomadíjak, Junior Primadíj, MÉK Évkönyv A kiállításokat megnyitja: Fegyverneky Sándor, Eltér István, Kálmán Ernő DLA Gödör Klub (1051 Budapest, Erzsébet tér) PÉCS EKF 2010, a nyertes építészeti pályaművek kiállítása A kiállítást megnyitja: Dr. Merza Péter, a Pécs 2010 Kft. fejlesztési igazgatója Állófogadás New York JazzGödör: Donny McCaslin Trio (Donny McCaslin, Scott Colley, Antonio Sanchez), Dresch Quartett (Dresch Mihály, Szandai Mátyás, Baló István, Lukács Miklós). Október 6. A Hudec László munkásságát bemutató kiállítás ELMARAD a KÖH tájékoztatása szerint A programok látogatása ingyenes! A részletes programot lásd a és awww.budapestiepiteszkamara.hu honlapon. Az egyes rendezvényeken való részvételt a MÉK továbbképzési pontokkal honorálja. MEGELİZİ MŐEMLÉKVÉDELEM SZEMINÁRIUM "Megelőző műemlékvédelem Műemléki értékeink hosszú távú megőrzését biztosító megelőző gondoskodás címmel egynapos, a szakmagyakorlási jogosultsághoz kapcsolódó ismeretanyag bővítését szolgáló szemináriumot szervez, október 15-én. Színhely: Magyar Kultúra Alapítvány, Corvin-terem (Budapest, I. ker. Szentháromság tér 6.) A szeminárium a Szempontok a műemlékeken és műemléki védelem alatt álló területeken tervezett építészeti beavatkozásokhoz elnevezéssel, 2007-ben indított képzéssorozat harmadik rendezvénye. A képzés témája szervesen épül az Örökségi értékvizsgálat, értékleltár és hatástanulmány a műemlékvédelemben, illetve Az értékfeltárás eredményeinek integrálása a tervezésben és területfejlesztésben címmel az előző két évben tartott szemináriumok tematikájára. A résztvevők a Magyar Építész Kamara szakmai továbbképzési programja keretében 2 pontot szerezhetnek. A szeminárium programja: Regisztráció I. Műemléki értékeket fenyegető veszélyek A Risk preparedness fogalma; felkészülés normál körülményekre és rendkívüli eseményekre Dr. Fejérdy Tamás elnökhelyettes előadása, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műemlékek történeti épületek felújításának gyakorlati kérdései

14 Előadó: Bende Csaba műemlék-felügyelő, KÖH, Közép-magyarországi Iroda A felújítások körültekintő előkészítésének jelentősége a műemlékek hosszú távú megőrzésében Előadó: S. Asztalos Éva építészmérnök, építésügyi és műemlékvédelmi szakértő A műemléképületek gépészeti felújításából későbbiek során adódó problémák Előadó: Fejes Tamás épületgépészeti szakreferens, KÖH, Koordinációs és Felügyeleti Főosztály Vita Szünet Az anyagok és szerkezetek fizikai avulásának következményei, és lehetséges megelőzésük Előadó: Cséfalvay Gyula főosztályvezető, KÖH, Koordinációs és Felügyeleti Főosztály Anyagtudományi diagnosztika szerepe a műemlék-helyreállítás kivitelezési szakaszában Előadó: Dr. Horváth Zoltán András geológus, Lithoconsult Kft ügyvezető Anyagtan és diagnosztika a Lajtán túl szemelvények a Bundesdenkmalamt Ausztria) műemléki kutatásaiból Előadó: Dr. rer. nat. Pintér Farkas geológus, Naturwissenschaftliches Labor, Bundesdenkmalamt, Wien Vita Ebédszünet II. Eredetiség, területi védelem, kezelési tervek Levezető elnök: Meddig marad eredeti egy műemlék? Történeti anyagok, szerkezetek és mesterségek továbbéltetése szükség és lehetőség, de leginkább: kihívás Előadó: Dr. Vukov Konstantin tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem, Kerttechnika és Műszaki Tanszék A falu értékes környezeti és épített örökségének védelme, lehetőség és módszer" Előadó: Prof. dr. Istvánfi Gyula egyetemi tanár, BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék A városfelújítások veszélyei a történeti városrészek arculatára Előadó: Prof. dr. Winkler Gábor egyetemi tanár, Nyugat-magyarországi Egyetem Kezelési terv, kezelő szervezet Előadó: Dr. Máté Zsolt építészmérnök, tiszteleti egyetemi tanár Vita Szünet III. Műemlékgondozás A megelőző műemlékvédelem fontosságáról a hollandiai Monumentenwachtnál szerzett tapasztalatok alapján Előadó: Sebestyén József Kárpát-medencei referens, KÖH, Stratégiai Főosztály Hazai műemlékgondozás - a Magyar Műemlék- és Épületgondozó Hálózat Alapítvány (MAMÉG) tevékenysége Előadó: Heiter Róbert a Műemlék- és Épületgondozó Hálózat Alapítvány elnöke Vita IV. Záró gondolatok, a kurzus-látogatási igazolások átadása Az előadások építenek a résztvevők tapasztalataira, észrevételeire. Az egyes blokkokat követő 10 perces Vita során várjuk a résztvevők aktív közreműködését! Részvételi díj nincs. Étkezésről a résztvevőknek maguknak kell gondoskodniuk. (A Magyar Kultúra Alapítvány épületében erre lesz lehetőség) Jelentkezni a teljes név, végzettség, munkahely, elérhetőség (lakcím, telefon, ), illetve amennyiben kamarai igazolásra tart igényt: kamarai névjegyzékszám, területi Építész Kamara és jogosultság (építész, településtervező, belsőépítész, táj-és kertépítész, műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető) megjelölésével október 14-ig lehet elsősorban az alábbi elektronikus címen: ildiko.deak@koh.hu esetleg postai úton, vagy telefonon: Deák Ildikó Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 1014 Budapest, Táncsics M. u. 1. Tel: (06-1) Fax: (06-1) A fenti adatokat megküldő résztvevők az igazolásukat a rendezvény végén személyesen átvehetik. (Forrás: A Herman Ottó Múzeum aktuális kiállításai

15 KÖNYVAJÁNLÓ Mőemléki beszélgetések. Tanulmánykötet A Herman Ottó Tudományos Egyesület kiadásában megjelent a Műemléki beszélgetések: Tanulmányok a sokszínű örökségvédelemről című kötet. A kötet bemutatójára 17-én került sor a KÖH észak-magyarországi irodájának előadótermében (Miskolc, Rákóczi u. 11). A kötetet bemutatta Deme Péter (KÖH Társadalmi Főosztályának vezetője) és Paszternák István (KÖH észak-magyarországi irodájának vezetője). Paszternák István előszava: Merre tovább, kulturális örökségvédelem? Historia est magistra vitae, vagyis: a történelem az élet tanítómestere tartja az ismert latin szentencia. Belegondoltál már valaha ebbe, Nyájas Olvasó? Az a tapasztalatom, hogy egyre kevesebben teszik ezt meg manapság. És nem csak azért, mert ma már szinte senki nem tud latinul Pedig a ma embere is benne él a történelemben, még ha nem is tud róla. Ha ügyeit intézi a miskolci Megyeházán, ha betér a Széchenyi utca valamelyik boltjába, ha elhunyt rokonának gyújt gyertyát mondjuk a Mindszenti Temetőben, mind-mind ugyanott és ugyanazokat teszi, ahol és amiket miskolci ük-ükapáink is tettek ugyanezeken a helyeken, csak évszázadokkal előttünk! De a párhuzamok sora korlátlanul folytatható tovább, a kevésbé materiális szférákban is! Amikor az avasi Tűzkövesen kovát bányászó emberősünk évtízezredekkel ezelőtt letekintett a Sajó, a Szinva és a Pece völgyére, a láthatáron pedig a Magas-Tátra havas sárkányfog-csúcsait látta, vajon nem pont az az elcsodálkozó gyönyör fogta el, mint minket, ha ma ugyanezt tesszük? Ha az avasi református templomban úrvacsorázva kezünkbe kapjuk a gótikus kelyhet, nem ugyanazzal az áhítattal érezzük meg annak váratlan súlyát, mint tette azt ugyanitt nagytiszteletű Hevessy Mihály, az első ismert protestáns lelkész, mondjuk 1566-ban, majd 450 évvel ezelőtt? De még ha a diósgyőri várfürdőben strandolva, a hűs vízből feltekintün k a vár kőtornyaira, vagy a Bányabükk titokzatos őztörő bércének zöldjére, még e tipikusan 20. századinak hitt szórakozásunkkal se teszünk egyebet, mint amit ugyanitt, ugyanezen hőforrások vizében már az őskor embere is bizonyítottan megtett nem is beszélve Anjou királynéink itteni fürdőépületéről! Múltunkkal és őseinkkel sokkal komolyabb és összetettebb a kapcsolatunk fizikai és szellemi értelemben egyaránt, mint azt sokan gondolnánk! A nagy kérdés persze az, hogyan és milyenre sikerül ez az együttélés? Az archimédeszi pont itt alighanem a tudatosság, a valódi értékek ismerete! Mert, úgymond, amiről nem tudok, az nincs is, következésképpen nem is lehet lényeges! mondja a kifacsart, posztkulturális korszellem a mai Magyarországon. Vegyük például a hajdan híres tapolcai bencés apátságot, a városnak nevet adó Miskolc nemzetség 12. században alapított monostorát, a környék vitathatatlanul legjelentősebb szakrális helyét. Hogyan kerülhetünk ezzel a ma teljesen a föld alatt rejtőző rommezővel, régészeti lelőhellyel a fentebbi értelemben kapcsolatba? Hááát, ki így, ki úgy! Mert, ugye, kapcsolatba

16 kerültek a romokkal a régészek, akik Dr. Pusztai Tamás vezetésével, olykor a tél közepén az elemekkel küszködve, de mégis sikeresen igazolták a háromszáz éve történészektől keresett apátság helyszínét. És közeledve a való világhoz! kétség kívül kapcsolatba kerültek a szent romokkal azok is, akik az egykori kolostor falaira jelenkori fürdőmedencét, zuhanyozót meg hasonló, talmi dolgokat építettek! Tették ezt színtiszta anyagi érdekből. Csak remélni tudom, hogy nem tudták, mit cselekszenek... És ez csak egyetlen példa a kétezres évek elejéről. Szegény-szegény Radnóti, akinek 2009-ben sajnos érthetetlenül csendes emlékévét üljük, biztos sohasem gondolta volna, hogy születése után száz évvel Hazáját rohammal foglalják el azok, akiknek még mindig csak térkép e táj! Sok-sok eufémizmussal úgy szépíthetnénk a dolgot politikailag korrekté, ha pl. azt mondanánk, hogy a kezdő szentenciánkban szereplő História tanítómesterünk iskolájában kevesen végeznek mostanság. A jó hír az, hogy minden jelenkori ellenszél dacára mégiscsak akad pár végzős Miskolcon a mi korunkban is! A Műemléki Beszélgetések Miskolcon Előadások a sokszínű örökségvédelemről című sorozat épp e szó szerint végzős diákok érdeme. Szép csendesen felnőtt ugyanis régiónkban egy olyan örökségtudatos nemzedék, akik tűzön-vízen át ragaszkodnak történeti múltunk műemlékeihez, féltik régészeti lelőhelyeinket, megóvnák műkincseinket. Ráadásul ehhez a célhoz a szükséges lelkesedésen túl szakmai tudással is rendelkeznek: történészek, régészek, művészettörténészek, kulturális antropológusok, tanárok. Ők azok, akik nem akarnak elmenni pl. a jobb megélhetés kedvéért Észak- Magyarországról, hanem csökönyösen kitartanak itt, szülő- vagy választott hazájukban. Nincsenek még sokan, de ez a hiány már szorgos munkával, sok áldozattal, lemondással pótolható. Mindig a nulláról egyre jutás a legnehezebb, innen már csak tovább botorkálunk valahogyan Ezen új miskolci nemzedék képviselői mások mellett a jelen kötetet jegyző Herman Ottó Tudományos Közhasznú Egyesület (HOTE) tagjai is. Az egyesület gyökerei a Miskolci Egyetem Bölcsész Karának akkoriban Dr. Feld István által irányított muzeológia képzéséig nyúlnak vissza. Az itt működő öntevékeny diákkör szervezte 2004 májusában az első Műemléki Beszélgetést akkor még nem is hívtuk így, hisz tán neve sem volt amelyen a kassai kerületi műemlékvédelmi hivatal szakemberei adtak elő a papszeri Múzeum épületében, Tina Markusová vezetésével. E muzeológus csapat képezte aztán a HOTE gerincét. Az első alkalom nagy közönségsikerén felbuzdulva jött az ötlet, hogy ilyen előadásokat akár később is, rendszeresen is szervezhetnénk. Ekkortól keltezhető az egyesület és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal miskolci irodájának szoros együttműködése, kiváló szakmai és emberi kapcsolata is, melyből a Műemléki Beszélgetések közös szervezésén túl több más sikeres kezdeményezés, így pl. az Észak-magyarországi Kulturális és Műemléki Hírlevél együtt szerkesztett évfolyamai is kinőhettek. Az azóta eltelt hat évben ötvennél is több előadásra került sor az építészet, urbanisztika, régészet, művészet-, kert- és hangszertörténet, környezetvédelem tárgykörében. A Műemléki Beszélgetések a szó jó értelmében intézménnyé vált a városban, a régióban. Mégpedig hiánypótló intézménnyé! Mert e tájon az örökségvédelemre is figyelni tudó/akaró kulturális közélet ma szinte teljesen hiányzik, mint ahogyan az e területtel foglalkozó, értő, elhivatott újságírók, civil szervezetek számánál is csak erejük csekélyebb. Ezt sajnos gyakran megszenvedjük hivatali örökségvédő munkánk során, mikor pl. a legkirívóbb, műemlék-, táj-, vagy utcaképromboló beruházási tervek ellen sem mozdul meg az öntudatlan helyi társadalom, mint láthatjuk ezt már Hazánk szerencsésebb, fejlettebb régióiban. Így a KÖH sűrűn válik egy-egy jövedelmező, munkahelyteremtő, stb., stb. ugyanakkor pl. egy hagyományos, védett műemléki területet tönkretevő beruházás egyetlen ellenzőjévé, a fejlődés kerékkötőjévé. Paradox a helyzet, hisz olykor igen erős beruházói/politikusi lobbiérdekek ellenében kell érvényre juttatnunk az örökségvédelmi jogszabályok által is védett, valódi közérdeket. Pedig gyakran a szóban forgó köz, vagyis a polgárok megfelelő, a kibeszélésre alkalmat adó társadalmi színterek hiányában nem is tudják, hogy róluk, az ő személyes érdekeikről, örökségükről, vizuális környezetükről, annak tönkretételéről vagy épp

17 megóvásáról, helyreállításáról van szó. Így nem lépnek, nem is léphetnek fel saját érdekükben. Ilyen formán a HOTE és a Műemléki Beszélgetések, melynek előadásaiból válogat a jelen kötet, véleményem szerint kiemelten fontos közfeladatot lát el térségünkben. A mai, pénzéhes, értékvesztettnek mondott világban nem lehet eléggé dicsérni azt, aki közös szellemi tulajdonunk felfedezésére, megismerésére, az e területen fennálló, nemzeti feladataink fontosságára hívja fel a figyelmet. Ráadásul ezt civil módon teszi, vagyis nem egyirányú kinyilatkoztatás (előadó-előad, hallgatóság-hallgat) alapon, hanem a program címéhez híven, beszélgető modorban. Napnál világosabban látszik ez pl. azon, hogy gyakran az előadást kétszer, háromszor hosszabb beszélgetések követik az épp aktuális témában, bor, pogácsa mellett. Kicsit talán arra a tudósi-baráti gesztusra emlékeztetünk, amellyel hajdan Leszih Andor, Móra Ferenc, Marjalaki Kiss Lajos és barátaik ültek össze alkalmanként utóbbi avasi pincéjének gádora elé, megvitatni a tudomány vagy az irodalom őket foglalkoztató kérdéseit. E tekintetben a HOTE és a Műemléki Beszélgetések egyenes folytatása annak az örökségi értékeket, a tudomány eredményeit népszerűsítő, tájékoztató, jó értelemben vett népnevelő, önképző munkának, amelyet az évtizedekig jól működő Műemléki Albizottság ill. a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat végzett Miskolcon és szerte az országban. Persze, ha a hasonlóságokat észrevettük, szóljunk a különbségekről is! Jellemző a kétezres évek Magyarországára, hogy ezt a fontos közfeladatot melybe pl. e kötet sajtó alá rendezése is tartozik kik is végzik. Végzi a HOTE, egy múltat és szinte minden infrastruktúrát nélkülöző, szinte még gyermekkorú civil szervezet. Végzi továbbá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, egy közművelődési feladatokkal amúgy nem rendelkező, államigazgatási egység. És végzi az előzőekkel együttműködve a miskolci Herman Ottó Múzeum is, rendezvényeinknek évek óta ingyen helyet biztosítva, illetve a Beszélgetéseken előadó és a szervezésben közreműködő munkatársai által. (Ez sem kis szó manapság, szeretnénk ezért nekik e helyütt is köszönetet mondani!) Így áll össze a mi kis közép-európai kulturális életünk. De jól van ez így! A kötetbe került előadásokban mint cseppben a tengert megláthatjuk a kulturális örökségvédelem egészének hihetetlen sokszínűségét és megkapó szépségét. Mert melyik más válogatási szempont alapján kerülhetne egyazon kötetbe az orgonatörténet és a szőlőhegyi népi építmények védelme, az egykor nagyszerű kastélykertek öröksége és a gótikus templomok turisztikai csomaggá szervezése, az erdélyi aprófalvak gyakran magyar lakosaival együtt eltűnőfélben lévő épített hagyatéka és a bükki barlangok pattintott kőeszköz-kultúrája? Valami nagy varázslat ez! Mindannyian ismerjük azokat a válogatásköteteket, melyből csak egy-két tanulmányra lenne szükségünk, de arra aztán nagyon mindig kínos lamentálást, árcímke-nézegetést kiváltva belőlünk ezzel a könyvesboltban. Sokan ettől féltették a jelen kötetet is. Erre a szerzők, szerkesztők nevében csupán azt felelhetem: nem ők tehetnek róla, hogy tényleg ilyen széles örökségünk tárháza. Ilyen és kész. Hála Istennek! tehetnénk hozzá. És még egy, számunkra fontos szempont: a mai Észak-Magyarországi Régió mesterséges vonalakkal körülnyírt, országhatároknak szorított közigazgatási terület. Minden értelmiséginek, de nekünk itt különösen is egyértelmű hát, hogy örökségvédő munkánk során át-át kell tekintenünk a mai Felvidékre, Kárpátaljára, Erdélybe. Megköveteli ezt tőlünk a szakmaiság, a történeti hűség és az egyszerű, mindennapi praktikum is, hisz műemlékeink, műkincseink, régészeti leleteink legközelebbi párhuzamai természetes módon e területeken keresendők. Nagy örömmel üdvözöltük hát határon túli témákkal jelentkező előadóinkat. Bízom benne, hogy a kötet által kínált örökségvédelmi kaleidoszkóp sokszínűségével, a szakterületük elismert művelőinek számító szerzőktől közölt tanulmányokkal megnyeri majd Olvasóinak tetszését. Ami pedig a Műemléki Beszélgetéseket és az ezeket a széles olvasóközönség elé táró köteteket illeti, én mindenképp optimista vagyok: Bízom benne, hogy mindkettő sora folytatódni fog. Ahogyan a műemlékeket, műtárgyakat és régészeti leleteket sem a mának, hanem éppen a jövő számára kell megmentenünk, úgy általában az örökségvédelmi civil szervezetek sem a jelennek építkeznek. Dolgoznak azért, hogy még gyermekeinknek is legyen min csodálkozni, legyen mit tanulmányozni, lehessen minek örülni. Talán egyszer még a mainál is

18 többen ismerhetik fel ennek jelentőségét. Reméljük, így lesz. Ez az egyetlen reményünk és ezért jelenik meg ez a kötet is. Erre bátorít bennünket a neves dán evangélikus teológus, Søren Aabye Kiekegaard gondolata is: Aki a korszellemmel köt házasságot, az hamar megözvegyül. Paszternák István régész Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-magyarországi Iroda, Miskolc OLAJOS CSABA A szőlő és borkultúra védett építményei, pincék, pincesorok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TUROK MARGIT A védett egyházi javak helyzete különös tekintettel Borsod-Abaúj-Zemplén megyére HAJDÓK JUDIT Orgona a történelemben, az örökségvédelemben A modern építészet és az örökségvédelem összefüggései TARTALOM Előszó Örökségvédelem Erdélyben SEBESTYÉN JÓZSEF Az épített örökség dokumentálása erdélyi magyarlakta településeken Összefoglaló az inventarizációs programról és előzményeiről VÁRALLYAY RÉKA Háromszéki nemesi építészet a században FEKETE ALBERT Erdélyi kastélykertek tájformáló hatása Tárgyi és épített örökségünk Magyarországon HAJDÚ ILDIKÓ Merre halad a Gótikus út Magyarországon? Séta a Biblia pauperum lapjain MEGGYESI TAMÁS A város, az épület és a külső tér viszonya WINKLER GÁBOR Villák műemlékvédelme Magyarországon OKRUTAY MIKLÓS Műemlékvédelem és modern építészet Az örökségvédelem határán BARÁZ CSABA A természeti és kulturális örökség védelme a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén PÁL VIKTOR Környezettörténet és a Sajó völgye Egy dinamikusan fejlődő diszciplína áttekintése és relevanciája szűkebb környezetünkre SZOLYÁK PÉTER A barlangok régészeti örökségének védelme különös tekintettel a Bükk hegységi régióra

19 AKTUÁLIS PÁLYÁZATOK. Pályázatot kiíró szervezet Pályázat megnevezése Támogatható tevékenységek Pályázók köre Falvak Kultúrájáért Alapítvány Örökség serleg Beadási határidı november 1. Pályázat módja Honlap a Kárpát-medence kulturális örökségének ápolása érdekében tevékenykedı, példamutató ifjúsági közösségek elismerése Ifjúsággal foglalkozó társadalmi szervezetek és iskolák Pályázat formája kötetlen IMPRESSZUM Észak-magyarországi kulturális és mőemléki hírlevél. A Herman Ottó Tudományos Egyesület és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal észak-magyarországi Irodájának értesítıje. Megjelenik havonta, csak digitális formában. Szerkesztık: Hajdú Ildikó (hil.di@fre .hu) és Paszternák István (istvan.paszternak@koh.hu) Postacímünk 3530 Miskolc, Rákóczi utca 11. Tel./fax: (KÖH). A szerkesztıség nem feltétlenül ért egyet a Hírlevélben megjelenített valamennyi véleménnyel, nézettel. A Hírlevél változatlan formában szabadon sokszorosítható, továbbküldhetı. Képeink, szövegeink felhasználása a forrás megjelölésével lehetséges. (Forrás nélkül megjelent képeink az Internetrıl származnak.) Hírlevelünk korábbi számai letölthetıek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapjáról a címen. A Hírlevél ingyenes, megrendelni, vagy a megrendelést lemondani egy, a szerkesztıknek küldött lel lehet. A megrendelık címeit a Szerkesztıség semmilyen formában nem használja fel és nem adja tovább. Híreink részben a Kultur Pont aktuális hírlevelébıl származnak. Látogassa meg partnerünk honlapját a címen!

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és fia, Buday György tiszteletére rendezendő konferencia programja

BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és fia, Buday György tiszteletére rendezendő konferencia programja Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és Régészeti Tanszék szervezésében BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és

Részletesebben

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a 2010-2011-es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás A Dunakeszi, Horányi-révnél lévő, feltárt kikötőerőd az egyetlen magántulajdonban lévő bemutatott

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82 Pályázati azonosító: 3508/01085. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Magyar Nemzeti Múzeum 3508/01085. számú pályázati azonosítóval jelölt pályázata 290.000,-

Részletesebben

Lakás, Környezet, Munkahely - XX. századi iparvárosok arculata, társadalma és termelése tudományos konferencia

Lakás, Környezet, Munkahely - XX. századi iparvárosok arculata, társadalma és termelése tudományos konferencia Lakás, Környezet, Munkahely - XX. századi iparvárosok arculata, társadalma és termelése tudományos konferencia MEGHÍVÓ az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület, a Herman Ottó Múzeum a

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

RÁTH GYÖRGY-VILLA PROGRAMFÜZET JANUÁR JÚNIUS

RÁTH GYÖRGY-VILLA PROGRAMFÜZET JANUÁR JÚNIUS RÁTH GYÖRGY-VILLA PROGRAMFÜZET 2019. JANUÁR JÚNIUS kurátori tárlatvezetés A MI SZECESSZIÓNK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSBAN Múzeumi kollégák szakmai tárlatvezetése a Ráth György-villa állandó kiállításában. 01.18. PÉNTEK

Részletesebben

múzeumi programok január szombathely Gatyás ölyv - Savaria Múzeum

múzeumi programok január szombathely Gatyás ölyv - Savaria Múzeum múzeumi programok 2017. január Gatyás ölyv - Savaria Múzeum szombathely 2017. január Január 10. kedd 17.00 Január 24. kedd 17.00 Tárlatvezetés Január. 11. szerda 17.00 iseum savariense Vas vármegye kora

Részletesebben

A HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR ÜNNEPI FÉLÉVÉNEK RENDEZVÉNYEI 2014

A HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR ÜNNEPI FÉLÉVÉNEK RENDEZVÉNYEI 2014 A HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR ÜNNEPI FÉLÉVÉNEK RENDEZVÉNYEI 2014 SZEPTEMBER Szeptember 16. kedd 18:00 Találkozás a festészettel I. Színek versek hangulatok: Hölgyek ecsettel és tollal Festménykiállítás

Részletesebben

SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME

SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME 2014. július 20. július 26. FŐVÉDNÖK: DR. VERES ANDRÁS szombathelyi megyéspüspök A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME 2014. július 20. 2014. július 26.

Részletesebben

Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs

Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs Tóthné Pfaff Éva kultúraktív Egyesület TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0014 PEDAGÓGUSKÉPZÉST SEGÍTŐ HÁLÓZATOK TOVÁBBFEJLESZTÉSE A DÉL-DUNÁNTÚL RÉGIÓBAN A KÉSZÍTŐK Sebestyén Ágnes

Részletesebben

Ünnepélyes megnyitó június 11., szerda délután 3 óra

Ünnepélyes megnyitó június 11., szerda délután 3 óra Előzetes könyvtári programok június 2., hétfő 11.00 Hahó, könyvtársak! Megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntője. A vetélkedő győztesei, összesen 45 gyermek egyhetes balatoni táborozáson vehet részt

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Szombathely november 30. Page 1

HÍRLEVÉL. Szombathely november 30. Page 1 HÍRLEVÉL Szombathely 2018. november 30. Page 1 2018. november 30. Hírlevél A Szombathelytől 1500 kilométerre fekvő Tours püspökeként szentté vált Szent Márton hatása döntő volt a keresztény Magyarország

Részletesebben

2012. február 24. Kézdivásárhely, EMI, Pro Historia rendezvénysorozat: Kézdivásárhely egyesületi élete 1842 1948 között

2012. február 24. Kézdivásárhely, EMI, Pro Historia rendezvénysorozat: Kézdivásárhely egyesületi élete 1842 1948 között Dimény Attila - Szakmai tevékenységek 1. Előadások 2012. július 11. Zabola, BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézet Csángó Néprajzi Múzeum, Fiatal Néprajzkutatók IX. Szemináriuma: Tér és társadalom

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2015. november 14 Visszapillantó 2015. november 14 A Debreceni Főnix

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról Támogatás témája: Múzeumi gyűjtemények tárgyi és szellemi kulturális örökségünk című magyar-román

Részletesebben

MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN

MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY 2018. ÁPRILIS 12 13. Keresd Bethlen-kastély ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR 8.30 9.00 Regisztráció PROGRAM 2018. április 12., csütörtök

Részletesebben

Pomáz, Nagykovácsi puszta

Pomáz, Nagykovácsi puszta Pomáz, Nagykovácsi puszta A Pomáz és Pilisszentkereszt között elhelyezkedő majorság a Pilis védett természeti értékeinek területén fekszik és egyben egy jelentős középkori romegyüttes helyszíne is. Az

Részletesebben

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal KOSZORÚZÁSOK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK OKTÓBER 19-én pénteken 9.30 a Romek emlékoszlopnál (Szentpéteri kapu) Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói 10.30 Ünnepi műsor a Miskolci Egyetemen 12.00

Részletesebben

Bakony-Balaton Német-Magyar Konferencia a gazdaságról, tudományról, turizmusról és vidékfejlesztésről június Veszprém.

Bakony-Balaton Német-Magyar Konferencia a gazdaságról, tudományról, turizmusról és vidékfejlesztésről június Veszprém. Bakony-Balaton Német-Magyar Konferencia a gazdaságról, tudományról, turizmusról és vidékfejlesztésről Észak-balatoni Polgári Klub 2012. június 27-28. Veszprém Program A rendezvény fővédnöke: Dr. Navracsics

Részletesebben

Köszöntő Június 5. A nagy beszélgetés folyamatának ismertetése Együtt gondolkodás #1. Együtt gondolkodás #2.

Köszöntő Június 5. A nagy beszélgetés folyamatának ismertetése Együtt gondolkodás #1. Együtt gondolkodás #2. KONFERENCIA MEGHÍVÓ Június 5. 9:00-10:00 Regisztráció 10:00-10:10 Köszöntő Beke Márton, a nap házigazdája, a Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nkft. ügyvezetője 10:10-10:20 A nagy beszélgetés

Részletesebben

Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról

Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról A verseny megrendezésének időpontja: 2019. 03. 05. rendező intézményének neve: szervezőjének neve, beosztása: Kerekes Gábor Imre, Művész

Részletesebben

ŐSZI NEMZETISÉGI PEDAGÓGIAI SZAKMAI NAPOK október

ŐSZI NEMZETISÉGI PEDAGÓGIAI SZAKMAI NAPOK október ŐSZI NEMZETISÉGI PEDAGÓGIAI SZAKMAI NAPOK 2017. október 16-27. A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ 2017. október 16-27. között szervezi meg az Őszi Nemzetiségi Pedagógiai Szakmai Napokat. Az Oktatási

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

47. SAVARIA URBANISZTIKAI NYÁRI EGYETEM ÉS TERVEZŐ TÁBOR

47. SAVARIA URBANISZTIKAI NYÁRI EGYETEM ÉS TERVEZŐ TÁBOR 47. SAVARIA URBANISZTIKAI NYÁRI EGYETEM ÉS TERVEZŐ TÁBOR A turizmus szerepe az ország, egyes országrészek, tájegységek és a települések életében és fejlődésében Országos, térségi és települési áttekintés

Részletesebben

TARSADALOMTUDOMANYI DIAKTABOR

TARSADALOMTUDOMANYI DIAKTABOR TARSADALOMTUDOMANYI DIAKTABOR PROGRAMTERVEZET -- CSÍKSZENTDOMOKOS, 2016. AUGUSZTUS 23 28. AUGUSZTUS 23., KEDD 7.00 13.00 Érkezés, szálláshelyek elfoglalása Orchidea Panzió, Önkormányzati vendégház 13.00-14.00

Részletesebben

2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE

2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE DÁMK BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Szakmai feladatok: Az intézmény alapító okiratában megfogalmazott, jogszabályban meghatározott közfeladata múzeumi tevékenység ellátása

Részletesebben

Dr. Mezős Tamás, Elnök Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 1.

Dr. Mezős Tamás, Elnök Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 1. Dr. Mezős Tamás, Elnök Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 1. Tárgy: Roma Parlament (VIII. Tavaszmező u.6.) és Műteremház és Művészkert (VIII. József u. 37.) műemlékvédelmi

Részletesebben

18.00 Ökumenikus istentisztelet az Unitárius Templomban helyszín:unitárius Templom, 1055 Budapest, Nagy Ignác utca 1-2. 2010. NOVEMBER 11.

18.00 Ökumenikus istentisztelet az Unitárius Templomban helyszín:unitárius Templom, 1055 Budapest, Nagy Ignác utca 1-2. 2010. NOVEMBER 11. 2010. NOVEMBER 11. (CSÜTÖRTÖK) 15.00-17.00 Nemcsak a húszéveseké a világ! Örökifjak bálja zenél a Seres Duó zártkörû rendezvény helyszín: Aranytíz, Lovagterem, 18.00 Reitter Ferenc Díjátadó Ünnepség A

Részletesebben

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM DEBRECENI NYÁRI EGYETEM Az anyanyelvi kultúra megőrzése idegennyelvi környezetben Grundtvig felnőtt tanulói műhely 2010. OKTÓBER 14 24. Október 14. csütörtök 12.00-14.00 Ebéd (Cívis Étterem) 14.00-16.00

Részletesebben

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Az Ötágú síp című sorozatban határon túli magyar kulturális műhelyeket mutattunk

Részletesebben

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft.

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft. KÜM- 2005 SZKF Az EU kül- és biztonságpolitikájának és az atlanti gondolatnak a népszerűsítését segítő kommunikációs tevékenység támogatása című pályázat nyerteseinek névsora Támogatást nyert pályázók

Részletesebben

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2.

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. A konferencia harminchárom előadója a következő intézmények oktatója vagy

Részletesebben

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Hírlevele. 49. hét december 3. vasárnap 16 óra Művészetek Palotája

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Hírlevele. 49. hét december 3. vasárnap 16 óra Művészetek Palotája A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Hírlevele 49. hét 2017. december 3. vasárnap 16 óra Művészetek Palotája Kultúrpart-advent Kárpát-medencei folklór és kortárs költészet sok-sok zenével minden

Részletesebben

Időpontja: 2013. március 27-29.

Időpontja: 2013. március 27-29. AZ OSZMI szervezésében a közgyűjteményekben dolgozó múzeumpedagógusok részére múzeumpedagógia a társművészetek tükrében című szakmai továbbképzés című, az NKA által támogatott 3504/01374 azonosító számú

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros

Részletesebben

XIV. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia

XIV. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma Pályázati azonosító: 3513/00432 Haáz Rezső Múzeum 535600 Székelyudvarhely Kossuth Lajos út 29. XIV. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia

Részletesebben

MEGHÍVÓ. a Szín-Tér Egyesület alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett Generációváltás című szakmai napra.

MEGHÍVÓ. a Szín-Tér Egyesület alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett Generációváltás című szakmai napra. Generációváltás 25 éves a Szín-Tér Egyesület MEGHÍVÓ Székesfehérvár 2016. 11. 12. MEGHÍVÓ a Szín-Tér Egyesület alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett Generációváltás című szakmai napra. Időpontja:

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről (módosítással egybefoglalva és lezárva: 2014. december 31.) Tapolca Város Önkormányzatának

Részletesebben

MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.)

MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.) Móra Ferenc Múzeum Kongresszusi kitűzővel ingyenesen látogatható (április 19-22. között, hivatalos látogatási időben): MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.) A Városi Múzeumot és a Somogyi-könyvtárat

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító SZAKMAI BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító KKETTKK-56P-04-0050 Pályázó neve: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító 15350844-2-05

Részletesebben

Pályázati figyelő 2014. augusztus

Pályázati figyelő 2014. augusztus Jelmagyarázat Műemlék-felújításhoz pályázatok kapcsolódó 1 ot Budapest Főváros Közgyűlése Műemléki Keret 2014 A főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukciójára. A pályázat keretében

Részletesebben

47. SAVARIA URBANISZTIKAI NYÁRI EGYETEM ÉS TERVEZŐ TÁBOR

47. SAVARIA URBANISZTIKAI NYÁRI EGYETEM ÉS TERVEZŐ TÁBOR 47. SAVARIA URBANISZTIKAI NYÁRI EGYETEM ÉS TERVEZŐ TÁBOR A turizmus szerepe az ország, egyes országrészek, tájegységek és a települések életében és fejlődésében Országos, térségi és települési áttekintés

Részletesebben

TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ

TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ Támogató: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Támogatási rendelet száma: 2/2008. (II.20.) Azonosító: S/08-01187, 01188 Támogatott: Székesfehérvári

Részletesebben

Képzési program. Múzeumi Önkéntes Tárlatvezetők

Képzési program. Múzeumi Önkéntes Tárlatvezetők Képzési program Múzeumi Önkéntes Tárlatvezetők A képzés a Múzeumok Oktatási és Képzési Központja (Szentendre) és a Megyei Múzeumi Igazgatóság közös szervezése. Önkéntes tárlatvezető képzés 5 helyszínen:

Részletesebben

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 8. szám

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 8. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 8. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 8. szám Budapest, 2008 E számunk munkatársai Bu z á s Ge r g e ly régész-művészettörténész, MNM Mátyás király

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

A Bükkalja kiemelkedő természeti- és kultúrtörténeti értékeinek védelme

A Bükkalja kiemelkedő természeti- és kultúrtörténeti értékeinek védelme Magyar Tájdíj: Eredmények és feladatok Az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre kiírt nemzeti szintű pályázatok győztes programjainak bemutatása Viszló Levente, vezérigazgató, Pro Vértes Természetvédelmi

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY Azonnali közlésre és korlátlan felhasználásra

SAJTÓKÖZLEMÉNY Azonnali közlésre és korlátlan felhasználásra SAJTÓKÖZLEMÉNY Azonnali közlésre és korlátlan felhasználásra További információ a média számára: Magyar Nemzeti Múzeum, Orzságos Múzeológia Módszertani és Információs Központ Sz. Fejes Ildikó, főosztályvezető,

Részletesebben

MEGHÍVÓ a. Nanotechnológia mint az innováció egyik hajtóereje Lépés egy magyarországi nanotechnológiai kormányprogram felé?

MEGHÍVÓ a. Nanotechnológia mint az innováció egyik hajtóereje Lépés egy magyarországi nanotechnológiai kormányprogram felé? MEGHÍVÓ a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya, MTESZ Veszprém Megyei Szervezete közös rendezvényére, melyet a Magyar Tudomány Ünnepe

Részletesebben

A Szellem helyreállítása és a Föld gyógyítása

A Szellem helyreállítása és a Föld gyógyítása A Szellem helyreállítása és a Föld gyógyítása Szakrális kommunikáció és gyógyítás Hálózat nyári akadémiája Nagykőrös, 2014 június 30 július 4. Rendező intézmények, szervezetek: Az Európai Szociálantropológusok

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Jószay Zsolt szobrászművész kiállításának megvalósításáról

Szakmai beszámoló. Jószay Zsolt szobrászművész kiállításának megvalósításáról NKA Képzőművészeti Szakmai Kollégium 2011. évi pályázata 1. témakör Kiállítás megvalósítására Pályázati azonosító: 1606/5592 Szakmai beszámoló Jószay Zsolt szobrászművész kiállításának megvalósításáról

Részletesebben

Az életet visszafelé tekintve lehet lemérni, de előre tekintve kell élni. ( Kierkegaard)

Az életet visszafelé tekintve lehet lemérni, de előre tekintve kell élni. ( Kierkegaard) Az életet visszafelé tekintve lehet lemérni, de előre tekintve kell élni. ( Kierkegaard) A MISKOLCI INDIÁN NYÁR ÉRTELMISÉGI KÖR PROGRAMTERVE 2014. Az egyesület kultúraközvetítő, befogadó szervezet. Célja:

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

101 éves az FPI november Fővárosi Pedagógiai Napok Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

101 éves az FPI november Fővárosi Pedagógiai Napok Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 101 éves az FPI A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet ez évben 2013. november 26-28. között rendezi meg a Fővárosi Pedagógiai Napok több évtizedes múltú programsorozatát, melyre tisztelettel meghívja

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. Kp. tel.: 417-255, 522-900 Kp. fax: 310-838

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. Kp. tel.: 417-255, 522-900 Kp. fax: 310-838 Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. Kp. tel.: 417-255, 522-900 Kp. fax: 310-838 www.salgotarjan.hu jegyzo@salgotarjan.hu VEZETŐK Dóra Ottó polgármester

Részletesebben

MNM Palóc Múzeuma Múzeumi Hétfők Műhelybeszélgetések az MNM Palóc Múzeumában NKA 3508/01095 szakmai beszámoló

MNM Palóc Múzeuma Múzeumi Hétfők Műhelybeszélgetések az MNM Palóc Múzeumában NKA 3508/01095 szakmai beszámoló SZAKMAI BESZÁMOLÓ PÁLYÁZATI AZONOSÍTÓ: 3508/01095 TÉMA: Múzeumi Hétfők Műhelybeszélgetések az MNM Palóc Múzeumában MEGVALÓSÍTÁS IDŐTARTAMA: 2013. 04.01. 2014. 11.30. MEGVALÓSÍTÁS HELYSZÍNE: MNM Palóc Múzeuma,

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 12/1999.(VI.01.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: A helyi közművelődésről Módosított rendelet azonosítója: 25/2003.(XI.27.)

Részletesebben

Meghívó. A személyügyi tevékenység kihívásai a közszolgálatban című konferenciára

Meghívó. A személyügyi tevékenység kihívásai a közszolgálatban című konferenciára Meghívó A személyügyi tevékenység kihívásai a közszolgálatban című konferenciára A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Humán Szakemberek Országos Szövetsége együttműködése keretében ezúton tisztelettel

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5.

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. MEGHÍVÓ Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. 2011. június 2. csütörtök 18.00 óra A Dunavarsányi Napok rendezvénysorozat nyitóünnepsége, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Év végi Hangversenye

Részletesebben

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK, ESEMÉNYEK

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK, ESEMÉNYEK A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre szeretettel vár minden érdeklődőt márciusi programjaira, a Mit vétettem? Író-olvasó találkozóra és a GULÁG-GUPVI Emlékévben készült filmek Pécs-Baranyai

Részletesebben

Megjelent a pécsi pálos konferencia előadásait tartalmazó kötet

Megjelent a pécsi pálos konferencia előadásait tartalmazó kötet Megjelent a pécsi pálos konferencia előadásait tartalmazó kötet 2015/12/14 Pálosaink és Pécs címmel jelent meg az OSZK és a Magyar Pálos Rend közös pálos rendtörténeti kiállításához kapcsolódó 2015 februárjában

Részletesebben

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016)

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) Szakmai program a megyei kulturális stratégia gyakorlatba ültetésére TARTALOM MUNKACSOPORT HÍREK-TÁR 2 Rendezvénysorozat a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2 Készülünk

Részletesebben

MEGHÍVÓ A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT, ÖNKÉNTESSÉG JELENE ÉS JÖV AZ OKTATÁSBAN CÍM KONFERENCIÁRA

MEGHÍVÓ A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT, ÖNKÉNTESSÉG JELENE ÉS JÖV AZ OKTATÁSBAN CÍM KONFERENCIÁRA A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Nonprofit Közhasznú Kft. szervezésében a NEFMI 2011. január 22-én OK 3879-7/2010.sz. Támogatási Szerz dés alapján Konferenciát szervez. MEGHÍVÓ

Részletesebben

Tanév rendje 2017/18 tanév

Tanév rendje 2017/18 tanév Tanév rendje 2017/18 tanév Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános OM 033966 (Kaposvár, Fő u. 40-44.) Kaposvár, 2017. szeptember 12. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató 1. A tanév helyi rendje

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Thália szekerén... - A húszéves miskolci színészmúzeum színházi ismeretterjesztő programsorozata megvalósításáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Thália szekerén... - A húszéves miskolci színészmúzeum színházi ismeretterjesztő programsorozata megvalósításáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ Thália szekerén... - A húszéves miskolci színészmúzeum színházi ismeretterjesztő programsorozata megvalósításáról Pályázati azonosító: 201108/01079 Beszámoló a Thália szekerén... - A

Részletesebben

2007. június 8-án Stockholmban adták át a 2006-os Europa Nostra Díjakat. A Ferihegyi Repülőtér I. Termináljának felújítása és a New York Palota és

2007. június 8-án Stockholmban adták át a 2006-os Europa Nostra Díjakat. A Ferihegyi Repülőtér I. Termináljának felújítása és a New York Palota és 26. Az EU Kulturális Örökség Díja és Magyarország Az EU Kulturális Örökség Díja és Magyarország 2007. június 8-án Stockholmban adták át a 2006-os Europa Nostra Díjakat. A Ferihegyi Repülőtér I. Termináljának

Részletesebben

10 éves a Szociális Klaszter Egyesület. 10ünnepi konferencia az IDŐSEK VILÁGNAPJÁN YESÜLET

10 éves a Szociális Klaszter Egyesület. 10ünnepi konferencia az IDŐSEK VILÁGNAPJÁN YESÜLET 10 éves a Szociális Klaszter Egyesület 10ünnepi konferencia az IDŐSEK VILÁGNAPJÁN YESÜLET Tisztelt Kollégák, Kedves Barátaink! Az Idősek Világnapján tudományos-szakmai nemzetközi tanácskozásra invitáljuk

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából 2017-ben választott témánk a Háziipari Szövetkezet nádudvari részlege kiállításon és egy

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Tel.: (88) 426-088

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Tel.: (88) 426-088 Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Tel.: (88) 426-088 TÁJÉKOZTATÓ 2015. augusztus 26-án Veszprémben, Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán megrendezésre kerülő

Részletesebben

Kedves Hímző Alkotó! A találkozó célja:

Kedves Hímző Alkotó! A találkozó célja: Kedves Hímző Alkotó! A Hagyományok Háza támogatásával 2017. május 12-13-án szervezzük meg az Országos Hímző Találkozót és Továbbképzést. Ennek keretében nyílik meg Dr. Illés Károlyné, Népi Iparművész,

Részletesebben

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési és közgyűjteményi feladatairól Kunszentmárton Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN

MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY 2019. ÁPRILIS 9.. Küküllővár református templom ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR 8.30 9.00 Regisztráció PROGRAM 2019. április 9., kedd

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 37/1998.(XII.15.)Kt.

Részletesebben

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja: Visegrádi Önkormányzat 11/2001. (IX. 27.) ör. rendelete a város közművelődési feladatairól és ellátásának feltételeiről [Egységes szerkezetben a 4/2014. (III.21.) Ökt. rendelettel] Visegrád Város Önkormányzatának

Részletesebben

Ingatlangazdálkodás a közfeladat ellátás szolgálatában című konferencia

Ingatlangazdálkodás a közfeladat ellátás szolgálatában című konferencia INGATLANGAZDÁLKODÁS A KÖZFELADAT ELLÁTÁS SZOLGÁLATÁBAN KONFERENCIA Első alkalommal kerül megrendezésre az Ingatlangazdálkodás a közfeladat ellátás szolgálatában című konferencia a Nemzeti Közszolgálati

Részletesebben

MEGÚJULÓ MAGYAR MŰEMLÉKEK A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN

MEGÚJULÓ MAGYAR MŰEMLÉKEK A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN MEGÚJULÓ MAGYAR MŰEMLÉKEK A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN MINISZTERELNÖKSÉG Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Államtitkárság Közreműködő partner: TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY 2016.

Részletesebben

Pannon Kultúra Alapítvány. Elfogadta a Kuratórium 2013. március 10-i ülésén.

Pannon Kultúra Alapítvány. Elfogadta a Kuratórium 2013. március 10-i ülésén. Pannon Kultúra Alapítvány KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2012 Elfogadta a Kuratórium 2013. március 10-i ülésén. A Pannon Kultúra Alapítvány 2012. évi tevékenysége: Általános célok, tevékenységi formák: A Pannon

Részletesebben

Mindenkinek eredményes V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciát kívánok!

Mindenkinek eredményes V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciát kívánok! Médiatámogatói együttműködés V. Magyarországi Klímacsúcs 2013. szeptember 12. Jövőnk a víz Budapest Meghívom Önöket a Klíma Klub szervezésében az V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciára!

Részletesebben

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21-22-én tartja a Hotel

Részletesebben

Kulturális örökség tanulmányok MA szak - mintatanterv félév minta tantervi félév

Kulturális örökség tanulmányok MA szak - mintatanterv félév minta tantervi félév Kulturális örökség tanulmányok MA szak - tanterv 2017. 1. Építészettörténet 1. 1 ea 2 12 A 4 koll Dr. Kovács Orsolya nincs Esztétika 1 ea 3 14 A 4 koll Dr. Husz Mária nincs Közigazgatási és kulturális

Részletesebben

Ipari városok megújulása, városfejlesztési stratégia, köztérfejlesztés, átmeneti (alternatív) iparterület használat

Ipari városok megújulása, városfejlesztési stratégia, köztérfejlesztés, átmeneti (alternatív) iparterület használat IPARI VÁROS - IPARVÁROSOK ÉS VÁROSI IPARTERÜLETEK MEGÚJULÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI Borsod-Abaúj-Zemplén megye meghatározó ipari városainak példáján keresztül Ipari városok megújulása, városfejlesztési stratégia,

Részletesebben

Generációk az információs társadalomban

Generációk az információs társadalomban Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Projekt záró workshop TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 Program 2012. június 21-22. Hely: Szeged,

Részletesebben

A Magyar Kézműves Remek cím szerepe a helyi termékek piacra juttatásában

A Magyar Kézműves Remek cím szerepe a helyi termékek piacra juttatásában A Magyar Kézműves Remek cím szerepe a helyi termékek piacra juttatásában Magyar Vidékakadémia második sorozata Konferencia a helyi termékekről Mórahalom, 2011. február 24. A Magyar Kézműves Remek cím szerepe

Részletesebben

A Város - és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXVII. Országos Találkozó és Szakmai Konferencia programja

A Város - és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXVII. Országos Találkozó és Szakmai Konferencia programja A Város - és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXVII. Országos Találkozó és Szakmai Konferencia programja 2018. július 12-14. (csütörtök- szombat) SZOMBATHELY Szombathely, Szent Márton és a segítés

Részletesebben

5. ÉTE Építésmenedzsment és Technológia Konferencia 2013

5. ÉTE Építésmenedzsment és Technológia Konferencia 2013 5. ÉTE Építésmenedzsment és Technológia Konferencia 2013 Tudományos képzés és projektmenedzsment fejlesztés a gazdaság fejlődésének szolgálatában 2013. november 22. BME K épület I. em. 95., 97. Fővédnök:

Részletesebben

23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015. Analitikus program

23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015. Analitikus program 23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015 "A nyelv írja a szöveget, a beszéd szövi a szellemet" Kántor Zoltán A kommunikációs kompetenciák fejlesztése tanórán A. Curriculáris szempontok Analitikus program 1. Tanfolyam

Részletesebben

A Kari Tanács április 29-ei ülésének határozatai

A Kari Tanács április 29-ei ülésének határozatai A Kari Tanács 2010. április 29-ei ülésének határozatai 36/2009/2010. sz. KT határozat A Kari Tanács 21 érvényes szavazattal az alábbi arányban jóváhagyta a Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Intézet részére

Részletesebben

Téma: Az írástudók felelőssége

Téma: Az írástudók felelőssége Téma: Az írástudók felelőssége 2002. november 21 Meghívott vendégünk: Fábián Gyula író, a Szabad Föld főszerkesztője Bevezető előadásának címe: A sajtó hatalma 2002. december 20 Meghívott vendégünk: Gyurkovics

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának 591/2016. (11.16.) számú á l l á s f o g l a l á s a az Önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok személyi

Részletesebben

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Tisztelt Kőteleki Lakosok! Az augusztus 20-i hétvégén sikeresen megrendezésre kerültek a falunapi programjaink. Rendezvényünk kiemelt eseménye volt a testvér

Részletesebben

AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS. MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság tér 6. magyar- romani nyelven

AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS. MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság tér 6. magyar- romani nyelven XX. NEMZETKÖZI JUBILEUMI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS R ÉS ZLETES P RO GRAMTERVEZET IDŐ : 2010. október 26-27. HELYSZÍN: MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése a muzeális intézményekről,

Részletesebben

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.)

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Program:

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Országos Irodalmi Muzeológus továbbképzés A továbbképzés helye: Petőfi Irodalmi Múzeum Ideje: 2015. május 26-27.

Szakmai beszámoló. Országos Irodalmi Muzeológus továbbképzés A továbbképzés helye: Petőfi Irodalmi Múzeum Ideje: 2015. május 26-27. Szakmai beszámoló Országos Irodalmi Muzeológus továbbképzés A továbbképzés helye: Petőfi Irodalmi Múzeum Ideje: 2015. május 26-27. Az NKA Közgyűjtemények Kollégiumának támogatásával (pályázati azonosító:

Részletesebben

ÉLESZTŐ ÉPÍTÉSZ ALKOTÓHÉT 2018 GYŐR TORULA MŰVÉSZTÉR SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ÉPÍTÉSZ-, ÉPÍTŐ- ÉS KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR ÉPÜLETTERVEZÉSI TANSZÉK

ÉLESZTŐ ÉPÍTÉSZ ALKOTÓHÉT 2018 GYŐR TORULA MŰVÉSZTÉR SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ÉPÍTÉSZ-, ÉPÍTŐ- ÉS KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR ÉPÜLETTERVEZÉSI TANSZÉK ÉLESZTŐ ÉPÍTÉSZ ALKOTÓHÉT 2018 GYŐR TORULA MŰVÉSZTÉR SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ÉPÍTÉSZ-, ÉPÍTŐ- ÉS KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR ÉPÜLETTERVEZÉSI TANSZÉK ÉPÍTÉSZ ALKOTÓHÉT 2018 Építész-, Építő- és Közelkedésmérnöki

Részletesebben

A Gubicza család találkozói, eseményei

A Gubicza család találkozói, eseményei A Gubicza család találkozói, eseményei GUBICZA CSALÁDOK ESEMÉNYEI 2006 évben I. Gubicza találkozó Bakonyszentlászló, 2006. augusztus 19. Szervező: Gubicza Ilona 2007 évben Családtörténeti kutatás, nemzetközi

Részletesebben

22. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2014. Analitikus program

22. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2014. Analitikus program A nevelés egyet jelent azzal, hogy segítünk a gyermeknek valóra váltani lehetőségeit Kosztolányi Dezső 22. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2014 Differenciált oktatás, felzárkóztatás és tehetségápolás a A. Curriculáris

Részletesebben