MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR MINT IDEGEN NYELV"

Átírás

1 . ÉRETTSÉGI VIZSGA október 15. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 15. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A vizsgán semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / október 15.

3 1. feladat Olvassa el a szöveget! Döntse el, hogy melyik állítás igaz, melyik hamis! A megoldást jelölje X-szel a megfelelő oszlopban! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Szabó Magda: Abigél Vigasztaljátok meg Georginát mondta Zsuzsanna. Ha fél óra múlva még mindig sírva találom, az osztályt teszem felelőssé. Még idegen neki sok minden, az élet is szokatlan, az édesapja távol. Honvágya támadt a csomagtól. Segítsetek felvidítani. Meséljetek neki Horn Mici néni uzsonnájáról. Kiment. Akik eddig felé hajoltak, közvetlen szomszédai, Kis Mari, Torma, Murai, Szabó meg Bánki leültek a Torma ágyára, és csak nézték. Menjetek innen mondta Gina. Nem kell senki! Ti se kelletek! Te talán kellesz nekünk? kérdezte Kis Mari. Most még szórakoztassunk, hogy ne légy bánatos éjnek idején. Mint egy álmatlan királyt. Még hogy a Horn Mici uzsonnájáról meséljünk neked mondta Szabó felháborodottan. Na, azt lesheted! Muszáj rázta a fejét Torma. Zsuzsanna kikérdezi, ellenőrzi. Az igaz mondta Murai. Na, ide hallgass, te nyavalyás. Horn Mici minden hónapban meghív magához egy osztályt uzsonnára. Egy egész osztályt. Olyan ételeket ad, hogy az hihetetlen. Horn Micinél valóságos lakoma van, és játék, meg néha tánc is, és minden olyan gyönyörű, hogy az ember elájul. Horn Micinek csodálatos háza van nem messze a vasúttól Októbertől fogva minden hónap negyedik hetében van nála tea, és arra mindig a legjobb osztályt hívja meg. Mi még sose voltunk ott, most megyünk hozzá először életünkben. Hát megbecsüld magad, hogy miattad itthon ne maradjunk, különben majd nézheted, mit csinálunk veled. Gina egy darabig bámult rájuk, aztán hirtelen befordult, és a fejére húzta a paplant. A szíve úgy vert, hogy azt képzelte, ugrál felette a takarója. Mire Zsuzsanna benézett, az egész osztály ébren volt, suttogtak, nyugtalankodtak, beszélgettek, Gina meg aludt, mint egy csecsemő, arca száraz volt, hűvös. Megnyugodott bólintott Zsuzsanna, és amit nappal sose tett volna meg, megsimogatta a kislány homlokát. (Szabó Magda: Abigél. Móra Könyvkiadó. Bp ) írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / október 15.

4 (0) Georgina (Gina) szomorú, szeretne hazamenni. X (1) Zsuzsanna azt akarja, hogy az osztálytársak vidám dolgokról beszéljenek Ginával. (2) Az uzsonnán sok finomságot lehet enni. (3) Horn Mici is Gina osztálytársa. (4) A lányok sajnálják Ginát. (5) A lányok azért mesélnek Ginának, mert félnek Zsuzsannától. (6) Horn Mici mindig meghívja ezt az osztályt a házába. (7) Horn Mici háza közel van a vonatállomáshoz. (8) Október negyedikén lesz a vendégség. (9) A lányok attól félnek, hogy Gina miatt nem mehetnek az uzsonnára. (10) Gina nem beszélgetett a lányokkal, hanem elaludt. Igaz Hamis Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / október 15.

5 2. feladat Olvassa el figyelmesen a szöveget, és egészítse ki a mondatokat a megfelelő szóval, kifejezéssel! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. A legjobbak közt a hazai mobilszoftver A négynapos, Bécsben megrendezett Startup Week versenyre csaknem ötszáz európai kezdő internetes és mobilvállalkozás jelentkezett. Közülük tízen jutottak a döntőbe, ahol lehetőséget kaptak arra, hogy programjaikat üzletemberek, befektetők, újságírók előtt ismertessék. A zsűriben az európai Google, Facebook és Skype vezető szakemberei is ott ültek. Több magyar csapat is indult, de csak egy jutott a döntőbe. A nemzetközi zsűri a PocketGuide nevű magyar útikönyv-programot a három legjobb európai szoftver közé választotta. A sikert ez a számítógépes városnéző program hozta meg a magyaroknak. A PocketGuide útikönyv-program interaktív túraútvonalakat kínál a városnézőknek. Használatához nem kell folyamatos internetkapcsolat, mert GPS-koordináták alapján adja a hangos információkat. Jelenleg huszonkét európai nagyváros köztük Budapest interaktív útikönyve tölthető le róla, jövőre pedig már három kontinens csaknem hetven fővárosa lesz elérhető. Egy-egy város megnézéséhez általában tíz különböző túraútvonalat ajánl, és körülbelül ötszáz nevezetességet mutat be. A túrák hossza városonként más és más. A legrövidebb útvonal másfél, a leghosszabb pedig ötórás. A turista a városnézés közben a programmal fényképeket, videókat is tud készíteni. Az alapútvonalakat a jövőben újabb, érdekes útvonalakkal éttermek ismertetésével, bevásárló körúttal egészítik ki. A magyar nyelven kívül angolul és németül is beszélő szoftvert ingyen ki lehet próbálni. A nyertes cégek képviselői három hétre elutazhatnak a kaliforniai Szilicium-völgybe. Ott bemutathatják és eladhatják termékeiket a vállalkozóknak, befektetőknek. (Vigh Dániel: A legjobbak közt a hazai mobilszoftver c. cikke nyomán. Magyar Nemzet ) írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / október 15.

6 (0) A Magyarországon kifejlesztett mobilszoftver a három legjobb közé került. (11) A Startup Week versenyt. rendezték meg. (12) A döntőben.. csapat versenyzett. (13) A magyar csapat egy programot fejlesztett ki. (14) A program úgy működik, hogy segítségével lehet tájékozódni a városban. (15) Egy városban körülbelül. látnivalót mutat be. (16) Egy városnéző túra időtartama. (17) A program segítségével ma várost ismerhetünk meg. (18) A turista a program segítségével a városnézés közben is tud. (19) Ma még nem találunk rajta olyan útvonalakat, hogy hol lehet.. vagy., de a jövőben ezekkel is kiegészítik a programot. (20) A szoftver.., és nyelven készült. (21) A verseny győztesei a Szilicium-völgyben találkozhatnak, akikkel üzletet is köthetnek. Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 11 írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / október 15.

7 3. feladat Egy hiányos interjúrészletet fog olvasni. Írja az újságíró kérdéseinek, megjegyzéseinek betűjelét a kipontozott helyre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Mindegy, hol élünk A világ legnagyobb zenekaraival, a legjelentősebb fesztiválokon lépett fel Vásáry Tamás zongoraművész és karmester. Munkásságát számtalan nemzetközi és hazai díjjal ismerték el. (0)...C.. Nagyon élveztem. Olyan foglalkozásom volt, mint egy felnőttnek. A felnőttek és a gyerektársaim is csodálattal néztek rám. (22).. Nem kicsit, hanem nagyon. A művészek általában nem bírják a feszültséget, az állandó stresszt. Én tudatosan dolgoztam azon, hogy ezt megússzam. Huszonhárom éves korom óta jógázom. Ép ember maradtam. (23) Nem csak ajándék. Akkor éreztem magam a legboldogtalanabbnak, amikor a zongoristakarrierem csúcsán voltam. Mert rettenetes stresszben éltem. Abban az időben évente átlagosan száz koncertet adtam. Állandóan más és más műsorokat kellett játszanom. (24) Zeneileg és emberileg is ő volt rám a legnagyobb hatással. Példaképemnek tekintettem őt. Kodály rengeteget segített nekem, például vett nekem egy Steinway zongorát, hogy fel tudjak készülni a diplomahangversenyemre. Ugyanakkor szigorú és maximalista volt. Igaz, önmagával szemben is. (25) Igen, mindenképpen. De 1956-ban csak úgy tudtam kiszabadítani édesapámat a börtönből, hogy elutaztam egy brüsszeli koncertre, és kihallgatást kértem a belga anyakirálynőtől. A diplomáciai kapcsolatok segítségével sikerült elérni, hogy a szüleim útlevelet kapjanak Belgiumba. Két év múlva Svájcban telepedtünk le. (26).. Rengeteg orvossal konzultáltam, mi baja lehet a kezemnek. Százféle dolgot kipróbáltam, semmi sem segített. Aztán egyszer egy isztambuli vendéglőben iszonyatos gyomorrontást kaptam. Diétáznom kellett. Amikor megint zongorához ültem, éreztem, hogy újra egészséges a kezem. Minden baj oka, azt gondolom, a rossz étkezés és a vitaminhiány volt. írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / október 15.

8 (27).. Igen, nem eszem húst, sok C-vitamint fogyasztok. Ez tisztítja a szervezetet. Mint már említettem, jógázom. És sokat sétálok! Ha napközben nincs lehetőségem, akár éjfélkor is. (28) Egyáltalán nem. Inkább a feleségem kísér engem. Miután minden alkalommal kicsit másképpen játszom, ő alkalmazkodik hozzám. Henriett olyan, mint egy jó karmester, előre tudja, hogyan fogok játszani. Tökéletes az összhang közöttünk (29). Ha ráérek, az írás jelenti számomra a kikapcsolódást, mostanában az önéletrajzi regényemen dolgozom. (30).. Mindegy, hol élünk, itt vagy máshol. A lényeg, hogy önmagunkkal legyünk harmóniában, önmagunkban legyünk otthon. (Biczó Henriett: Mindegy, hol élünk. Szabad Föld ) A Sokáig élt Londonban és Svájcban. Hogy érzi magát most Magyarországon? B Akkor tehát a tehetség nem ajándék? C Nyolcévesen adta élete első koncertjét. Tizennégy évesen megnyerte a Zeneakadémia Liszt-versenyének első díját. Milyen volt csodagyereknek lenni? D Hosszú ideig nagyon fájt a keze. Hogyan gyógyult meg? E Ezek szerint egészségesen él? F Tanítványa majd asszisztense volt Kodály Zoltánnak. Mennyire határozta meg a pályáját ez a találkozás? G Második felesége Tunyogi Henriett balettművész. A világ számos pontján lépnek fel együtt. Nehéz egy táncost kísérni? H Aztán jött az 1956-os forradalom. Édesapja politikai szerepe miatt el kellett hagynia az országot. Ha nincs ez a helyzet, maradt volna? I Mivel foglalkozik a szabadidejében? K Az emberek azt gondolják, hogy a zongoristák kicsit neurotikusak, rosszak az idegeik. Igaz ez? Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / október 15.

9 írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / október 15.

10 írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / október 15.

11 írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / október 15.

12 maximális pontszám 1. feladat 10 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat feladat 9 FELADATPONT ÖSSZESEN 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / október 15.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 15. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 15. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A vizsgán semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/ mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. 6. A nyelvhelyességi vagy helyesírási szempontból hibás megoldás nem fogadható el! írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / október 15.

15 1. feladat Tegye a megadott igéket felszólító mód jelen idő többes szám első személybe! Ügyeljen a tárgy határozott/ határozatlan voltára! A feladat megoldását a 0-val jelölt példa segíti. Jéghideg uborkaleves Az uborkából kiváló leves készíthető. Frissítő hatású, nincs az az energiaital, amely felvenné vele a versenyt. Az uborkalevest a hölgyeknek ajánljuk, mert szépítő hatású, kisimítja a ráncokat. (0) Vásároljunk (vásárol) négy szép uborkát. Az uborkákat vékonyan (1) (hámoz) meg, és éles késsel (2). (vág) félbe. Ezután egészen apróra (3) (reszel) le, majd (4) (sóz) meg őket. (5).(hagy) tíz percig állni. Szűrőkanálba téve vízzel (6). (öblít) le, és azonnal (7). (tesz) turmixgépbe. (8).. (önt) bele egy kis tejet, (9) (ad) hozzá egy mokkáskanál borsot, és (10). (turmixol) össze. Két-három órára (11). (állít) a hűtőbe. Jó étvágyat, (12).. (fogyaszt) minden nap sok vitamint! (Nők Lapja július 20.) Max. Elért feladat Válassza ki a táblázatból az alábbi szövegbe illő szóalakokat, és a jó megoldások betűjelét írja be a kipontozott helyekre! Utazzon Debrecenbe! Egy igazi, varázslatos (0) A.. már a gondolata is kikapcsolódást jelent. Olvasóinknak különleges, élményvonatos utazást ajánlunk a nyugalmas, de nem unalmas vidékre, a hatszázötven esztendős Debrecenbe. Július közepétől augusztus közepéig kilenc alkalommal indul a vonat (13)., hogy négy- vagy ötnapos utazásra repítse utasait. A varázslat már a kirándulás első pillanatában elkezdődik, hiszen ez a vonat egyáltalán nem olyan, mint a többi expressz! Az (14) igazi debreceni specialitásokat kóstolhatunk. Megérkeztünk (15)...! (16) lenne kedve? Megnézi a város (17), vagy ellátogat a mediterrán élményfürdőbe? Esetleg meglátogatja az ország legmodernebb és írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / október 15.

16 legnagyobb galériáját? Mivel töltené az (18)? Szívesen meghallgat egy blues-, jazzvagy folkkoncertet a történelmi (19)? Vagy inkább menjünk egy pezsgős bulira? Másnap csónakázhatunk a (20), vagy elmehetünk a fantasztikus debreceni állatkertbe. Aki a régi magyar (21) kíváncsi, az kiránduljon a Hortobágyi Nemzeti Parkba! Ott lovasbemutatókon vehet részt, vagy kocsikázhat a (22). Vonatozhat is a hortobágyi kisvasúton. Élvezheti a természet csendjét, és megfigyelheti a madarakat a Hortobágyon. Kalandozhat földön, vízen, lóháton vagy kerékpáron. Ehhez a varázslatos utazáshoz már csak a megfelelő időpontot és szálláshelyet kell kiválasztania. Tájékozódjon irodánkban a lehetőségekről! (Itthon otthon 2011/6. 17.) A B C D (0) utazásnak utazásról utazáshoz utazással (13) Budapest Budapestről Budapesten Budapestnek (14) étkezőkocsit étkezőkocsiban étkezőkocsiba étkezőkocsival (15) Debrecenbe Debrecenben Debrecent Debrecennél (16) Miről Minek Mihez Mik (17) nevezetességeiről nevezetességeit nevezetességben nevezetességeket (18) estén estékről estéken estéket (19) belvárosból belvárost belvárosban belvároshoz (20) tavon tavak tónál tótól (21) állatfajtákhoz állatfajtákra állatfajtákban állatfajtákról (22) puszta puszták pusztát pusztán Max. Elért 10 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / október 15.

17 3. feladat Válassza ki a megfelelő névmásokat, és írja be őket a kipontozott helyekre! Nem kell minden szót felhasználnia! A feladat megoldását a 0-val jelölt példa segíti. ki kihez én nekem ők mit ő tőlünk vele minden akik nálatok ezt Hogyan lesz valakiből példakép? Riporterünk Verrasztó Evelynt, a huszonegy éves, négyszeres Európa-bajnok úszót kérdezte. Édesapja, Verrasztó Zoltán világbajnok hátúszó, édesanyja, Gyúró Mónika és bátyja, Dávid szintén világklasszis úszók. (0) Ki a példaképed? Nem baj, ha nem csak egy példaképet mondok? Mondhatok kettőt is? Persze. Nyugodtan. Az egyik, lehet, hogy meg fogsz lepődni, de Egerszegi Krisztina. Akkor lepődtem volna meg, ha mást választasz. Minden úszónő (23) mondja. De (24) nem csak azért mondom, mert olyan szépen úszott, és olyan fantasztikus eredményeket ért el. A legnagyobb hatást rám az egyénisége, a kedvessége tette. Kezdő voltam, amikor aláírattam (25) az úszósapkámat. (26) edzésen ott volt a fejemen. Aztán a víz lemosta az autogramot. Nagyon szomorú lettem. Amikor Krisztina megtudta, rögtön küldött (27).. egy új sapkát az aláírásával. Azóta is őrzöm. A másik példaképem a családom. Evelyn kedves, ez nem ér, ez csalás! Hát (28) ketten vagy hárman vannak! Tévedés! Négyen! A papám, a mamám, a bátyám és a barátom. Mind fantasztikus emberek, és mindenki példát vehetne róluk. Meg tudnád fogalmazni, hogy miért ők a példaképeid? (29). kaptál tőlük? A papámtól az akaratot, a mamámtól az okos szeretetet, Dávidtól, a tesómtól a kitartást. És a barátomtól? (30) válogatott kajakos, és a céltudatos edzésben a példaképem. (Szegő András: Akiktől elleshetjük az élet titkait nyomán. Nők Lapja szeptember 7.) Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 8 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / október 15.

18 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / október 15.

19 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / október 15.

20 maximális pontszám 1. feladat 12 II. Nyelvhelyesség 2. feladat feladat 8 FELADATPONT ÖSSZESEN 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / október 15.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 15. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 15. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A most következő feladatok megoldásához semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. Tollal dolgozzon! 4. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé vagy mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. A vizsgának ebben a részében 3 feladatot kell megoldania. A feladatokat a füzetben találja meg. Minden szöveget kétszer fog hallani. A feladatokon a szöveg hallgatása közben és utána is dolgozhat. Mindig lesz egy kis ideje arra, hogy a szöveg elhangzása előtt megismerkedjen a feladattal. Először meghallgatja a szöveget egyszer. Utána van idő a feladat megoldására. Ezután elhangzik a szöveg másodszor. Ekkor ismét van idő a feladaton dolgozni. Mindhárom szöveget így fogja meghallgatni. A feladatokat zene választja el. A teljes feladatsor elhangzása után még marad idő az ellenőrzésre. 30 percig dolgozhat. Jó munkát! írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / október 15.

23 1. feladat Hallgassa meg a szöveget! Válassza ki, és karikázza be az igaz állítások betűjelét! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. (0) a) Sokan elkésnek a munkából. b) Az iskolaév tovább fog tartani. c) A fiatalok tovább laknak otthon. (1) a) Ildikó harmincegy éve lakik otthon. b) Ildikó harmincéves. c) Ildikónak van saját lakása. (2) a) Ildikó három éve dolgozik. b) Ildikó albérletet fizet. c) Ildikó még nem kap fizetést. (3) a) Ildikó tanárként dolgozik. b) Ildikó egy multicégnél dolgozik. c) Ildikó nem szereti a gyerekeket. (4) a) A szülők fizetik Ildikó lakását. b) Ildikó jó anyagi helyzetben van. c) Ildikó szeretne egy önálló lakást. (5) a) Az egyetemisták már megtervezik az életüket. b) A mai fiatalok időben befejezik egyetemi tanulmányaikat. c) Az egyetemisták nem látják, milyen lesz a jövő. (6) a) Roland egyedül gondoskodik magáról. b) Roland harminckét éves, és a szüleinél lakik. c) Mindenki ismeri Roland szüleit. írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / október 15.

24 (7) a) Roland édesanyja örül, hogy törődhet a fiával. b) Roland édesanyjának gondjai vannak. c) Roland nem szeret senkihez alkalmazkodni. (8) a) Roland segít a családi vállalkozásban. b) Roland önálló vállalkozáson gondolkodik. c) Nem jó, ha a családtagok egy helyen dolgoznak. Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 8 2. feladat Hallgassa meg a szöveget! Adjon rövid választ a kérdésekre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. (0) Mit mutat a boldogsággörbe? Az emberek hangulatát. (9) Hány ország Twitter-üzeneteit figyelték a felmérésben? (10) Mikor vagyunk a legboldogabbak? (11) Hogyan befolyásolja a hangulatot a napsütés?. (12) Mitől függ a hangulatunk?. (13) A hét melyik napján tudunk igazán pihenni?.. (14) Mi a különbség a magyarok és a finnek boldogsággörbéje között? írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / október 15.

25 .. (15) Miért jár az emberek többsége dolgozni?.. (16) Milyen munkát végez az emberek nagy része?.. Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 8 3. feladat Hallgassa meg a szöveget! Írjon a programokhoz három-három fontos információt a megadott szempontok alapján! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Program Indulás időpontja Felnőtt ár Egy esemény a programból Többnyelvű városnézés (0) minden nap 10 és (0) 6500 Ft (0) Pl. megállás a Várnegyedben 14,30 óra Kiscsoportos, angol nyelvű városnézés (17) (18) (19) Budapest éjjel (20) (21) (22) Puszta-kirándulás (23) (24) (25) Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 9 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / október 15.

26 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / október 15.

27 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / október 15.

28 maximális pontszám 1. feladat 8 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 8 3. feladat 9 FELADATPONT ÖSSZESEN 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / október 15.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 15. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 15. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A szövegalkotási feladat megoldásához szótárt használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/ mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / október 15.

31 1. feladat Öt év telt el az Ön magyarországi érettségije óta. Ön a következő kör- t kapta: Fiúk, lányok! Rég láttuk egymást! Jó lenne megszervezni az érettségi találkozót. Segítsetek a szervezésben, és keressünk meg mindenkit! Várom válaszotokat: Szabó Kati katica@g-mail.com Válaszoljon az re, és segítsen az osztálytalálkozó megszervezésében! A szöveg terjedelme szó legyen! Fogalmazásában térjen ki a következő szempontokra: Ajánlja fel segítségét a szervezésben! Indokolja meg, miért tartja fontosnak a találkozást! Részletezze, hol és mikorra tervezi az összejövetelt! Javasolja, hogy milyen vacsorát rendeljenek! Írjon arról is, hogy Ön szerint kiket hívjanak meg a volt tanárok közül! írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / október 15.

32 Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki. Értékelési szempont Maximális pontszám Elért pontszám Tartalom és szöveghossz 6 Nyelvhelyesség 5 Összesen 11 írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / október 15.

33 2. feladat Ebben a feladatban két téma közül választhat. Csak egyet kell kidolgoznia. A szöveg terjedelme szó legyen! A) A Vidám Diák Ifjúsági Magazin felkérte Önt, hogy mutassa be családját egy érdekes cikkben. Foglalja össze a legfontosabb információkat! Ne felejtsen el cikkének címet is adni! Fogalmazásában térjen ki a következő szempontokra: Hol él a család és a távolabbi rokonság? Írjon a nyelvhasználat kérdéséről! Mivel lehetne jellemezni a nép, az ország kultúráját? Milyen ünnepeket tart fontosnak? Ön hol érzi magát otthon a világban? vagy: B) Ön régóta elhatározta, hogy figyelni fog az egészséges életmódra. Az interneten találta ezt a közösségi oldalt. Írjon levelet barátjának, és beszélje rá, hogy menjen el Önnel a programokra! Túra? Kirándulás? Gyalogtúra? Szabadidő?... Sétafika Túraportál A túrázás, a kirándulás élménye összehoz minket. Ingyen szervezünk gyalogos-, kerékpáros és vízitúrákat. Önköltségi alapon veszünk részt rajtuk, és kötetlenül érezzük jól magunkat ezeken a szabadidős programokon! Gyere Te is velünk!... Járd be az ismeretlent, szerezz maradandó élményeket! Fogalmazásában figyeljen a következő szempontokra: Győzze meg barátját, hogy figyelnie kell az egészséges életmódra! Mi a szerepe ebben a testmozgásnak? Milyen túrát választana Ön? Miért? Kérdezze meg erről barátja véleményét! Miért fontos a testmozgás mellett az egészséges táplálkozás? írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / október 15.

34 írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / október 15.

35 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / október 15.

36 Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki. Értékelési szempont Maximális pontszám Elért pontszám Tartalom 5 Formai jegyek és hangnem 2 Szövegalkotás 3 Szókincs, kifejezésmód 6 Nyelvtan, helyesírás 6 Összesen 22 írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / október 15.

37 írásbeli vizsga, IV. összetevő 9 / október 15.

38 írásbeli vizsga, IV. összetevő 10 / október 15.

39 írásbeli vizsga, IV. összetevő 11 / október 15.

40 maximális pontszám 1. feladat 11 IV. Íráskészség 2. feladat 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 12 / október 15.

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 010. október 8. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 010. október 8. 14:00 I. Dallamdiktálás Zenefelismerés Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 25. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia írásbeli

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 4. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 4. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 12. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 12. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ének-zene

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 15. 14:00 I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november 3. 14:00 I. Dallamdiktálás Zenefelismerés Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május 5. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 009. május 5. 14:00 I. Dallamdiktálás Zenefelismerés Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia írásbeli

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 7. 14:00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 7. 14:00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. november 7. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 007. november 7. 14:00 I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 18. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 18. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 18. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 18. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 19. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 19. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 19. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 19. A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 19. 14:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A magyar népzene

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 5. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 5. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Egyházzenész

Részletesebben

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 27. A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A magyar népzene alapjai emelt szint

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Szociális

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika középszint írásbeli vizsga I. összetevő

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 25., 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene emelt szint írásbeli vizsga

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 18. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 18. 8:00. Időtartam: 45 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 18. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 18. 8:00. Időtartam: 45 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 18. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 18. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. október 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 201. október 25. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. NYOMDAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Faipari alapismeretek

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 29. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 29. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 29. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika középszint írásbeli vizsga I. összetevő

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 29. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 29. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Zenefelismerés. Időtartam: 30 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Zenefelismerés. Időtartam: 30 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Zenefelismerés Időtartam: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene középszint írásbeli vizsga

Részletesebben

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 27. A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 27. 14:00 I. Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Rajz és vizuális

Részletesebben

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 22. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 7. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 7. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 17. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 23. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 23. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szombat, május 29. / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szombat, május 29. / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P041A10311* TAVASZI IDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése Szombat, 2004. május 29. / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 25. 14:00 I. ZENEFELISMERÉS Időtartam: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 8. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 16. 14:00 I. ZENEFELISMERÉS Időtartam: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 22. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 22. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 180 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 25. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 25. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Matematika

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 28. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 28. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 24. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 28. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 28. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK

JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Jazz-zenész

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 20. LATIN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 20. 14:00 I. Fordítás Időtartam: 135 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Latin

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 7. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 7. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FÖLDMÉRÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FÖLDMÉRÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. FÖLDMÉRÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földmérés

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola

Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola 8200 Veszprém, Jutasi út 18/2. Postai cím: 8201 Veszprém, Pf: 415. Intézményi azonosító: FI 34533 Adószám: 18916948-2-19 OTP Bank 11748007-20102269 Tel.: +36-88-542-700

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA KÖZÉPSZINT% II. ÉRETTSÉGI VIZSGA május 3. MINISZTÉRIUM NEMZETI ERFORRÁS május 3. 8:00. Idtartam: 135 perc

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA KÖZÉPSZINT% II. ÉRETTSÉGI VIZSGA május 3. MINISZTÉRIUM NEMZETI ERFORRÁS május 3. 8:00. Idtartam: 135 perc a feladat sorszáma maximális elért összesen II./A rész 13. 12 14. 12 15. 12 II./B rész 17 17 m nem választott feladat ÖSSZESEN 70 maximális elért I. rész 30 II. rész 70 Az írásbeli vizsgarész a 100 dátum

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 27. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 19. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 19. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. NÉPZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 50 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. NÉPZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 50 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. NÉPZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 27. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON

MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 08 ORSZÁGOS DÖNTŐ KÖZÉPISKOLA MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont Kódszám: Kedves Versenyző! Gratulálunk

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 6. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 6. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK

JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Jazz-zenész

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 22. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 22. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje.

A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje. A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje. Az angol csoportok egységesen a Traveller sorozat könyveit használják, így a vizsgarendszerben egységes követelményrendszert alakítottunk ki. A nyelvvizsgák

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK E TTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben