Ezen célok megvalósítása érdekében Alapítványunk programjait 2005-ben az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ezen célok megvalósítása érdekében Alapítványunk programjait 2005-ben az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:"

Átírás

1 Bevezetés A Kézenfogva Alapítványt 1993-ban Göncz Árpád köztársasági elnök alapította azzal a céllal, hogy országos szinten próbáljon javítani az értelmi- és halmozottan fogyatékos gyermekek, felnőttek, valamint hozzátartozóik, gondozóik és a velük foglalkozó szakemberek, civil szervezetek helyzetén. A kuratórium elnöke felesége, Göncz Árpádné. A Kézenfogva Alapítvány olyan befogadó társadalmat tart ideálisnak, amelyben az értelmi és halmozottan fogyatékos emberek a társadalom egyenértékű tagjaiként részt vesznek a társadalmi élet minden területén. Ebben a világban a nem sérültek ismerik, és partnerként fogadják el őket. Az alapítvány ilyen kirekesztés-mentes társadalom kialakításának szolgálatába állítja szakértelmét és erőforrásait. Alapítványunknál a gyógypedagógia, valamint a kapcsolódó szakterületekről érkező munkatársak dolgoznak e cél elérésén. 12 éve, hogy programjainkon keresztül igyekszünk felhívni a társadalom figyelmét az értelmi sérült emberek mellőzöttségére, kitaszítottságára, életük égető gondjaira. Szerteágazó programjaink megvalósításában neves külföldi és hazai szakemberek, szülők és maguk a fogyatékos emberek segítenek bennünket ötleteikkel, véleményükkel és szaktudásukkal. Jelen összeállításunk célja, hogy megmutassuk, milyen módon, kinek tudtunk segíteni 2005-ben, hány civil szervezetet, állami, önkormányzati valamint egyházi intézményt és szakembert értünk el szakmai programjainkkal, kiadványainkkal, módszertani munkánkkal.

2 Programjaink A Kézenfogva Alapítvány céljait ma így csoportosítjuk: 1. Az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekek és felnőttek életkörülményeinek javítása, fejlesztésük elősegítése. 2. Az őket segítő, illetve velük foglalkozó szakemberek segítése képzésekkel. 3. Nemzetközi programokban való részvétel. 4. Az értelmi és halmozottan fogyatékos emberek társadalmi elfogadásának növelése, érdekérvényesítés Ezen célok megvalósítása érdekében Alapítványunk programjait 2005-ben az alábbiak szerint csoportosíthatjuk: Egyéni és Szervezeti Támogatás Információs Szolgálat Képzések Szolgáltatások fejlesztése Módszertani anyagok kidolgozása Családtámogató szolgálat Mégis kinek az érdeke program A foglalkoztatás segítése Aktív Műhely program A visszaélésekkel kapcsolatos protokoll eljárás Foglalkoztatás segítése Közvéleményformálás, érdekérvényesítés Fogadd el, fogadj el kampány előkészítés És a nyolcadik napon - színházi előadás sorozat Lobbi tevékenység Az értelmi fogyatékos emberek önérdekérvényesítésének segítése Felmegyek a miniszterhez program Egyéb nemzetközi programok Nemzetközi Tudásközpont létrehozása Bridge-Híd Tudásközpont Együttműködés Közép-kelet Európai szolgáltatókkal Common Voice program Szülők segítése a szexuális visszaélésekkel szemben Daphne program Szociális képzés új módszertana Contiempo-program Erdélyi értelmi fogyatékosok nyaraltatása Kiadványok

3 Egyéni és Szervezeti Támogatás Bár Alapítványunk tevékenysége ma már elsősorban az értelmi fogyatékos embereket általánosan érintő problémák megoldására irányul, próbálunk személyre szólóan is segíteni ben 345 család kereste meg Alapítványunkat. Ezen családok helyzetét feltérképeztük. 153 családnak nyújtottunk valamilyen támogatást. Van, aki anyagi hozzájárulást kapott sérült gyermeke gyógypedagógiai fejlesztéséhez, mozgás és egyéb terápiáihoz. Többen kaptak élelmiszer-csomagot és tárgyi adományokat, főleg sport és más ruhaneműket, de volt, akiknek ügyeik intézésével, közbenjárással segítettünk. Információs Szolgálat Alapítványunk kezdettől fogva arra törekedett, hogy lehetőleg mindenkit megismerjen, aki az értelmi sérült emberek ügyéért fáradozik és telefonos segítséget nyújtson a hozzá forduló szülőknek, szakembereknek. A kék számon is hívható Információs Szolgálatunkhoz 2005-ben 509 regisztrált információ kérés futott be. Ezek nagy része a felnőtt sérült elhelyezésével, a fejlesztéssel és az érdekvédelemmel voltak kapcsolatosak. Minden hozzánk forduló érdeklődőnek igyekeztünk szakszerű segítséget, információt adni októberében új alapokra építkező internetes és telefonos Információs Szolgálatot indítottunk. A létrehozott adatbázis célja, hogy az érintett népesség szükségleteire építve az ország egész területén érvényes, teljes körű információkat szolgáltasson a hozzáférhető szolgáltatásokról, támogatási formákról, illetve folyamatosan nyomon kövesse ezek változásait, és informálja a családokat az aktuális fejleményekről. Az adatbázis a Kézenfogva Alapítvány honlapjáról, mindenki számára elérhető. Ma már otthonról, egy-két kattintással könnyebben és egyszerűbben juthatnak információhoz az érdeklődők. Ezt felhasználva 2005-ben 4117-en keresték fel az Információs Szolgálat honlapját, és próbáltak keresni az adatbázisban.

4 Az internetes adatbázisnak három nagy szerkezeti egysége van A szociális ellátások terén fellelhető valamennyi, a jogszabályokban rögzített pénzbeli és természetbeli támogatás, kedvezmény, személyes gondoskodást nyújtó és gyermekjóléti ellátás, valamint a munkaerőpiaci szolgáltatásokat és a foglalkoztatást segítő támogatási formák. A szociális ellátások kereshetők az ellátások típusa, a jogosultak köre és a jövedelemi helyzet szerint. Az értelmi-, halmozottan fogyatékos és autista emberek felé nyitott intézmények körében kereshetünk a fenntartó, a szolgáltatás típusa és lakóhely (megye) szerint. A keresés lehetővé teszi azoknak a szolgáltatásoknak a kiválasztását, amelyekre leginkább szüksége van valakinek. A megadott keresési feltételek alapján (megye, település, fenntartó, érintettek köre vagy akár a keresett terápiás segítség) arra a kérdésre kaphat választ az érdeklődő, hogy saját lakóhelyén, illetve annak közelében működik-e olyan szolgáltatás, amely az ő családtagja, gyereke számára szükséges terápiás segítséget ad. Az egyes terápiák közötti választást segíti az a fogalomgyűjtemény, amelyben e terápiákhoz rövid magyarázat kapcsolódóik. Az ország területén élő szakemberek neveit és elérhetőségeit tartalmazó listára olyan gyógypedagógusok, terapeuták és más rehabilitációs szakemberek kerültek fel, akiknek szabad kapacitásuk lehetővé teszi, hogy fogyatékos emberek intézményen kívüli, egyéni fejlesztését vállalják. A évet megújult honlappal indítottuk. Különös figyelmet szenteltünk arra, hogy a honlap élő legyen: mindig friss és hasznos információval töltsük fel, könnyen lehessen rajta tájékozódni, és mindenki megtalálja a számára szükséges információkat decemberében alapítványunk útjára indította saját hírlevelét. A KÉZENFOGVA HÍRLEVÉL havonta és csak elektronikus formában jelenik meg azóta is. Segít eligazodni szerteágazó programjaink között, tájékoztatást ad a legfrissebb eseményekről, aktualitásokról, az előttünk álló feladatokról. Lehetőséget ad mindenkinek arra, ha valami mélyebben érdekli elmondhassa véleményét, kérdéseket tegyen fel programjainkkal kapcsolatban, vagy utána olvashasson web oldalunkon.

5 Szakítva tehát más hírlevelek hagyományával a KÉZENFOGVA HÍRLEVÉL csakis rólunk szól: az Alapítvány munkájáról, munkatársairól. Képzések A Kézenfogva Alapítvány mint akkreditált felnőttképzési intézmény 2005-ben az alábbi képzéseket indította: Az elmúlt évben is továbbképzéseink voltak a legnépszerűbbek. Nyolc kurzust indítottunk a múlt évben, így 189 szakembert értünk el képzéseinkkel. Az értelmi fogyatékos emberekkel való bánásmód (képzés felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek) 2 kurzus összesen 37 fő Út a gondozástól a támogatásig (képzés középfokú végzettségűeknek) 2 kurzus összesen 54 fő A szexualitással kapcsolatos konfliktusok kezelése. 2 kurzus 43 fő A súlyosan, halmozottan sérült emberek életének kísérése 2 kurzus 55 fő A tanfolyamok nyitottak mind az önkormányzatok, egyházak intézményei, mind a civil szervezetek előtt. Az alábbi táblázat szemlélteti, hogy milyen a képzéseink látogatottsága a nem civil szférában, milyen az érdeklődés a civil szemléletű sérült gondozás, kísérés iránt. Önkormányzati Civil szervezettől Egyházi intézményből intézményből érkező érkező hallgatók száma érkező hallgatók száma hallgatók száma Képzési programunk keretében együttműködünk a würzburgi Maria-Probst szakképző iskolával. Ez az iskola az EU Leonardo programjának támogatásával egy európai képzést indított gyógypedagógiai ápolók részére Europa Klasse néven. A képzéshez Magyarország is kapcsolódott: gyakorlati helyszíneken várjuk a német hallgatókat. Alapítványunk szervezésében 2005-ben három diák töltött el hat hetet a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Pedagógiai Szakszolgálatnál.

6 Szolgáltatások fejlesztése A döntően civil szolgáltatóknál folyó szakmai munka segítése 2005-ben is kiemelt feladataink közé tartozott, hiszen az elmúlt 13 évben jelentős ismeretanyag halmozódott fel Alapítványunknál. A hozzánk forduló, új szolgáltatások létesítését tervező szervezeteket ebben az évben is szívesen láttuk el tanácsokkal, ötletekkel. Módszertani anyagok kidolgozása Alapítványunk kiemelt feladatának tekinti az új szolgáltatások, szakmai és módszertani anyagok fejlesztését. Az ELTE Bárczi G. Főiskolai Karral együttműködve 2004-ben folytattuk az előző évben indított Nézd a kezem gesztusnyelv adaptációs munkálatait 28 különböző szakellátást nyújtó intézmény segítségével. Az eszköz magyar nyelvű kézirata rendelkezésre állt, ennek segítségével indult a munka. Az év folyamán többszöri egyeztetés, konzultáció és visszajelzés történt ben az eszköz magyar, adaptált változata elkészült, a kézjelekről új fényképek készültek és a kész kézirat a nyomdába került A végső célként megjelölt adaptált könyv elkészült, 2005-re a tananyag létrehozása, akkreditálása és a tanfolyam beindítása maradt. Családtámogató szolgálat Mégis kinek az érdeke program Ambiciózus programba vágott alapítványunk, amelynek célja az értelmi és halmozottan fogyatékos, autista embereket nevelő családokat segítő pótszülő szolgálat bevezetése. A fogyatékos embert nevelő családok esélyegyenlőségének növelése, a munkaerőpiaci integrációjának elősegítése, szakspecifikus intézmény-hálózat kialakításának megalapozása képzési háttér megteremtésével. Tevékenység: partnerségen alapuló, módszertani és képzési anyagok kidolgozása, képzések, tanfolyamok, továbbképzések, hálózatépítés

7 Együttműködő partnerek: Fehér Kereszt Alapítvány, Székesfehérvári Csemeték Alapítvány, Csepeli Gondozási Központ, ÉFOÉSZ. Várt eredmények: Szakspecifikus intézményi háttér megteremtése képzéssel Családtámogató szolgálat módszertanának leírása A szolgáltatást nyújtó szakemberek képzésének kidolgozása és szervezése Programunk olyan szolgáltatások kialakításához, meglévő szolgáltatások bővítéséhez ad alternatív segítséget, mely hozzájárul a fogyatékossággal élő gyermeket, fiatalt nevelő családokban a munka világából - kényszerből kirekesztődött családtagok reintegrációjára és a munkával már rendelkezők munkahelyeinek megőrzésére. A családtámogató program segíti az önkormányzatok törvényi kötelezettségeinek végrehajtását. A programot a Humán Erőforrás Fejlesztési Program 2.2. támogatja, időtartama 2 év. A foglalkoztatás segítése Aktív Műhely program Az AKTÍV MŰHELY célja egy olyan innovatív modell létrehozása, mely az értelmi fogyatékos és autista emberek foglalkoztatásának rendszerszemléletű fejlesztését eredményezi a munkaerő piaci diszkriminációjuk csökkentése érdekében. Ennek érdekében ki kell építeni egy új rendszert, ahol szakmai, rehabilitációs elvek alapján dől el, hogy az értelmi fogyatékos személy a védett vagy a félig-védett foglalkoztatás illetve nyílt munkaerőpiac munkaviszony alanya. A projekt alapvető újszerűsége abban rejlik, hogy a partnerek közösen kidolgozzák az értelmi fogyatékos emberek nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatásának irányába is nyitott, de alapvetően védett körülmények közötti terápiás, fejlesztő, felkészítő foglalkoztatásának szakmai tartalmát, módszertanát és kísérletet tesznek eddigi szakmai tapasztalataikra építve ennek megvalósítására. Az Aktív Műhely projekt az alábbi tevékenységeket és konkrét eredményeket érte el 2005-ben: Az előkészítő szakaszban a partnerek környezetében piackutatást végeztünk, hogy meghatározzuk azokat a tevékenységeket, szolgáltatásokat, amelyek újszerűek és piacképesek az adott régióban.

8 Ezzel párhuzamosan az újonnan bevonandó, lehetséges munkaerő felmérése is megtörtént. Meghatározzuk, hogy a foglalkoztatásba bevonandó értelmi fogyatékos embereknek milyen képzést kell nyújtani annak érdekében, hogy a tervezett munkatevékenységeket el tudják végezni. A piackutatás eredményeit és a foglakoztatásba bevonni kívánt személyek munkaképességeit összemérve a programban résztvevő szervezetek kiválasztották a beindítani kívánt alábbi tevékenységeket illetve szolgáltatásokat. Népi hagyományokon alapuló iparművesség - papír, textil és fa alapanyagú művészi kézművesség; Növényi alapú biotermékek feldolgozóipari előállítása gyümölcs aszalás, biolekvár bioragasztó; Állati alapú biotermékek feldolgozóipari előállítása kecskesajt készítés; Szolgáltatóipari tevékenység bolti eladó, felszolgáló és konyhai segítő, 2005-ben elindult a foglalkoztatásba bevonandó értelmi fogyatékos emberek munkavégzéséhez szükséges részképzések a kidolgozása. A munkatevékenységek bevezetéséhez és gyakorlati elmélyítéséhez szükséges foglalkoztatás szervező jellegű képzés modulszerű kidolgozása megtörtént. A továbbképzésekbe való beillesztését az NCSSZI akkreditációja tette teljessé. Hálózatszervezés indult meg a hat-hét szervezet között, annak érdekében, hogy az ország nagyobb régióiban (Délkelet-Magyarország-Mezőberény, Észak- Magyarország-Miskolc, Nyugat-Magyarország-Tata, Délnyugat-Magyarország-Pécs, Budapest és környéke) kialakuljanak azok a regionális módszertani központok, ahol az értelmi fogyatékos emberek modellszerű védett foglalkoztatása zajlik, a szükséges képzési anyagok rendelkezésre állnak és a szakemberek különböző szintű foglalkoztatás szervezői képzéseken vehetnek részt. Létrehoztunk a honlapon egy on-line tudásbázist, mely jelenleg feltöltés alatt áll. Az on-line tudásbázis tartalmazza: értelmi fogyatékos emberek által elvégezhető munkatevékenységeket, különös tekintettel a környezettudatos tevékenységekre,

9 a fenti tevékenységek elvégzéséhez szükséges ismereteket, a fenti tevékenységek elvégzéséhez szükségek személyi és tárgyi feltételeket, módszertani javaslatokat és útmutatókat, kapcsolat épül ki a Eu-s tudásközponttal, amely az értelmi fogyatékos emberek foglalkoztatásával kapcsolatos európai tapasztalatokat gyűjti össze. A Labo(r) projekt a Leonardo da Vinci program anyagi támogatásával az EASPD (European Association of Service Providers for Persons with Disability) brüsszeli szervezet vezetésével 13 ország szolgáltatásnyújtó szervezeteinek bevonásával zajlik. A visszaélésekkel kapcsolatos protokoll eljárás Az értelmi fogyatékos felnőtteket ellátó szociális intézményekben gyakori problémát jelentenek a különböző visszaélések, illetve azok kezelésének hiányosságai. Szinte minden intézményben előfordulnak lopások, időnként fizikai és szexuális erőszak is. Ilyen esetek alkalmával az intézmény tehetetlennek és védtelennek érzi magát. Ezért Alapítványunk úgy döntött, hogy protokoll eljárást dolgoz ki, amely ezekben az esetekben eligazítást nyújt. Egy holland protokoll eljárás segítségével kezdődött el a munka 2004-ben. Az adaptáció 3 szociális intézmény bevonásával indult el. Az adaptációs és gyakorlati munka 2005 folyamán egy pszichológus segítségével zajlottak végén egy szakmai találkozó keretében az adaptációban résztvevő intézmények beszámoltak eddigi tapasztalataikról. A munkát tovább folytatjuk, különös figyelmet szentelve a konfliktuskezelésre, a létrejövő agresszió okaira és kezelésére. A teljes adaptáció második felére fejeződik be, amikor szakmai konferencia keretében mutatjuk be a protokollt és osztjuk majd meg tapasztalatainkat a szakmával. Foglalkoztatás elősegítése Az értelmi és halmozottan fogyatékos emberek munkavállalása nem megoldott hazánkban, csak kevesen jutnak munkához ill. a nekik munkát biztosító szervezetek is komoly nehézségekkel küzdenek. Az egyik ilyen nehézség az értékesítés. Nem

10 könnyű megtalálni azt a fizetőképes keresletet, amely a sérült emberek termékeit megvásárolnák. A baumax Magyarország Rt. és a Kézenfogva Alapítvány között létrejött megállapodás értelmében a BauMax Magyarország Rt. lehetővé teszi, hogy a Magyarország területén lévő 14 áruházában fogyatékos személyeket foglalkoztató szervezetek saját termékeiket árusítsák ben Győrtől Szegedig, Pécstől Debrecenig és természetesen Budapesten is évente több alkalommal találkozhat a BauMax vásárlóközönsége értelmi sérült emberek által készített termékekkel. A baumax e program keretében az értelmi fogyatékos embereket foglalkoztató műhelyek, civil szervezetek és egy-egy áruház között alakít ki patronálási kapcsolatot. Az együttműködés célja az, hogy elősegítsék a fogyatékos emberek társadalomba való beilleszkedését. Ezeken a vásári napokon nem csak a termékek, hanem az azokat előállító sérült emberek is ott vannak az áruházakban és saját termékeiket népszerűsítik: bemutatják hogyan készül egy fonott kosár, egy gyöngyfűzés vagy egy szép kis szőnyeg. Közvéleményformálás, érdekérvényesítés Fogadd el, fogadj el kampány előkészítése Az értelmi fogyatékos emberek peremhelyzete az egész társadalom problémája. Ennek hátterében meghatározó szerepet játszanak a ma is erős előítéletek, félelmek és babonák. A program célja ezeknek a hibás beállítódásoknak a megváltoztatása, és a partneri kapcsolatotok ösztönzése mind a fogyatékos, mind pedig a nemfogyatékos emberek körében. Ennek érdekében olyan integrált események szervezését kezdeményezzük, ahol a fogyatékos emberek pozitív társadalmi szerepekben, önálló, autonóm személyiségként (munkavállaló, szülő, segítő, képviselő stb.) mutathatják meg magukat. A programsorozat rövid leírása:

11 Az alapötlet egy kamion, amit mindenki megnéz, amely egyedi ruhát kap, így messziről jól felismerhető. A kamion belsejét úgy alakítjuk, hogy benne lehetőség lesz számítógépes terminálokon olyan játékra, amelyekben az ép emberek átélhetik az értelmi fogyatékos emberek problémáit és élethelyzetét; filmvetítésre; kiállítások és ismeretterjesztő programok megrendezésére; a video-sarokban pedig mindenki elmondhatja, milyen élménnyel gazdagodott az egy nap alatt, melyet a fogyatékos emberekkel töltött. A programsorozat állomásai: Első megálló a Parlament. Itt a meghívott politikusokkal és a sajtó képviselőivel találkozunk, és bemutatjuk az országos stafétaútra induló kamiont. Ezután a kamion bejárja a Fogadd el, fogadj el kampány során az országot. Elképzeléseink szerint minden helyszínen a kamiont színes program-kavalkád veszi majd körül, ahol az ép és értelmi fogyatékos emberek az együttlét, az együtt alkotás örömét élhetik át. Minden staféta-helyszínen az értelmi fogyatékos gyerekek vagy felnőttek rajzokat, írásokat készítenek Virágszirmok címen arról, hogyan szeretnének együtt élni egészséges társaikkal, milyen lenne számukra az ideális társadalom. Minden egyes rajz egy virágsziromra kerül, mely szirmokból a budapesti zárórendezvényen virágerdőt építünk fel az elfogadás jegyében. Az országot bejárva a kamion visszatér Budapestre, a Hősök terére. Itt zárul a rendezvénysorozat egy nagyszabású egésznapos rendezvénnyel. Itt épül fel az elfogadás virágaiból az a Magyarországot beborító virág rengeteg, mely a többségi társadalom elfogadását várja. A kampány időzítése: június - szeptember 2005-ben a program beindításához szükséges támogatók felkutatását végeztük. Sokan fogtak össze és segítettek cégek és a média egyaránt - hogy ez a programsorozat létre jöhessen, hogy a kamion elindulhasson. Köszönet érte Nekik. És a nyolcadik napon Színházi előadás sorozat

12 A Kézenfogva Alapítvány nem mindennapi kezdeményezést indított el 2005 októberében, amikor színházi előadásra invitálta azokat a döntéshozókat, akik munkájuk során kapcsolatba kerülhetnek értelmi sérült gyermeket nevelő családokkal, ill. a média képviselőit, akik viszont a szemléletformálásban játszanak kulcsszerepet. Az előadás címe: ÉS A NYOLCADIK NAPON Írta: Szalay Kriszta Rendezte Cserna Antal Nem mindennapi az előadás is, mert a főszereplők között van egy Down szindrómás kisfiú Kiss Botond. E darabon keresztül szeretnénk megmutatni, átélhetővé tenni milyen nehéz annak a családnak, ahová értelmi sérült gyermek születik és milyen problémákkal kell szembesülniük a szülőknek, rokonoknak. A Kézenfogva Alapítvány nem eseményt, hanem rendezvénysorozatot tervezett, melynek célja, hogy minél több ember lássa a darabot, hogy minél több embert megérintsen a téma, hogy beszélni tudjunk róla és legfőképpen hogy cselekvésre serkentsen mindenkit. Ezért ingyenes előadásra hívtuk a nézőket, de ha a darab tetszett, lehetőséget adtunk a program támogatására. A befolyt teljes összeget további előadások megvásárlására fordítottuk, így biztosítva a folyamatosságot ben október 13-án és november 14-én tarthattunk előadást a Thália Színházban. A nagy sikerre való tekintettel a e programunkat 2006-ban is folytatni fogjuk. Lobbi tevékenység Képzési kötelezettség vs. tankötelezettség. A súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek és fiatalok közoktatási befogadásáért. A súlyosan, halmozottan fogyatékos képzési kötelezettnek minősített gyermekek és fiatalok jelenleg kiszorulnak a közoktatásból, s ennek következtében egyfelől sérülnek alapvető emberi jogaik, másfelől pedig a közoktatási kirekesztés

13 közvetett hatására az őket nevelő családok elszegényednek és kiszorulnak a társadalomból A De jure Alapítvány és a Kézenfogva Alapítvány közösen kezdeményezi a jelenlegi helyzet megváltoztatását, a képzési kötelezettség kategóriájának eltörlését, és az ép vagy enyhébben fogyatékos gyermekek számára kialakított iskolai oktatással azonos minőségű iskolai befogadás elismertetését és jogszabályi rögzítését. A két szervezet elkészített egy tanulmányt, mely részletesen elemzi a súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek és az őket nevelő családok életminőségét, a képzési kötelezettség közoktatási, szociálpolitikai és jogi hátterét, valamint javaslatokat fogalmaz meg a helyzet megváltoztatása érdekében. A helyzetelemzést és a javaslatokat mind az érintettek, mind pedig a szakma körében szinte kivétel nélkül egyetértéssel fogadták, és támogatták. Lobbi tevékenységünk eredményeként a Parlament elfogadta a közoktatási törvény módosítását. Az új szabályozás megszünteti a képzési kötelezettség fogalmát, ezzel bevonja a tankötelezettek körébe a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekeket. A fejlesztő iskola mint új oktatási forma törvényi háttérrel rendelkezik. A jövő év feladata a megmaradt szakmai kérdések tisztázása, és a mindeddig hiányzó stabil finanszírozás megteremtése. Értelmi fogyatékos emberek önérdekérvényesítésének segítése Felmegyek a miniszterhez program A "Mainstreaming Mental Disability Policy" projekt a fogyatékos és pszichiátriai problémával élő emberek szempontjainak átfogó érvényesítése céljából indult. A nemzetközi program magyar címe: Felmegyek a Miniszterhez. A program céljai: Az értelmi fogyatékossággal, illetve pszichiátriai problémával élő emberek érdekérvényesítési képességének növelése, képessé tételük arra, hogy politikusokkal és döntéshozókkal kapcsolatba lépjenek és nyomást gyakoroljanak rájuk. A politikai és döntéshozó struktúra átalakítása úgy, hogy az oktatás és a foglalkoztatás területén figyelembe vegyék az értelmi fogyatékos és pszichiátriai problémával élő emberek szükségleteit.

14 Széles körben terjeszteni a jó ötleteket és koncepciókat az értelmi fogyatékos illetve pszichiátriai problémával élő emberek érdekérvényesítésének fejlesztéséről. A programsorozat részei 1. Első lépésként egy eszközkészletet kell létrehozni melynek segítségével az értelmi fogyatékos emberek és a pszichiátriai problémával élő személyek kapcsolatba tudnak lépni, és befolyást gyakorolnak a politikusokra és döntéshozókra. Az eszköztár könnyen érthető formában íródik, és lehetőséget teremt minden fél számára az információgyűjtésre 2. Nemzeti szakértők képzése. A résztvevő országokban egy-egy értelmi fogyatékos és egy pszichiátriai problémával élő ember képzése folyik, összesen három képzési blokkban. Az első és a harmadik képzést Budapesten, a második képzést Brüsszelben szervezik. A képzés során megtanulják a résztvevők, hogy hogyan kell egy csoportot vezetni, magukat kifejezni, kapcsolatba lépni másokkal, beleértve a politikusokat és döntéshozókat is, hogyan kell egy megbeszélést megszervezni és lefolytatni, információt szerezni és adni. 3. A nemzeti szakértők a megtanultakat a gyakorlatban is kipróbálják, illetve továbbadják társaiknak négy munkacsoport keretén belül, melyet ők vezetnek. 4. A projekt keretében létrehozunk egy helyi Pszichiátriai Problémával Élő valamint Értelmi Fogyatékosgággal Élő Személyek Politikai Érdekérvényesítését Tervező Csoportot (Local Mental Disability Policy Planning Group), mely modellként szolgál a fogyatékos emberek érdekérvényesítésére. A csoport tagjai között lesz minden érintett, döntéshozó és adminisztrációs testület, amelyek kulcsszereplők az oktatás- és foglalkoztatáspolitikában. 5. Az Alapítvány a projekt keretében két Nemzeti Konferenciát szervez a döntéshozók számára a helyi szinttől egészen minisztériumi, illetve a parlamenti szintekig. A konferenciák célja, hogy modellértékű, hasznos és reális érdekérvényesítő politikát dolgozzon ki, mégpedig oly módon, hogy az oktatás és foglalkoztatáspolitikát vizsgálják abból a szemszögből, hogy mennyire illeszkedik az értelmi fogyatékos emberek és a pszichiátriai problémával élő személyek igényeihez. Mindkét konferencián megvitatják

15 majd a szükséges törvénykezési reformot a fenti területekre vonatkozóan, illetve a hatékony érdekérvényesítés szükséges kereteit. Az első konferencia Pécsen volt december 1-2. között, a másodikra Budapesten 2006 első negyedévében. Egyéb nemzetközi programok A Kézenfogva Alapítvány számos nemzetközi szervezettel vette már fel a kapcsolatot. Ezek közül a legjelentősebb az EASPD (European Association of Service Providers for People with Disability) brüsszeli ernyőszervezet. Az EASPD célja, hogy a fogyatékos emberek számára szolgáltatást nyújtó szervezetek és azok ernyőszervezetei szakmai munkáját segítse és érdekeit képviselje az Európai Unióban. Több mint 5000 szervezet tartozik hozzájuk, és hozzávetőlegesen 35 millió fogyatékos ember számára nyújtanak különféle szolgáltatásokat. Az EASPD az EU bővítés melletti eltökéltségének jeléül létrehozta a Bővítési Állandó Bizottságot (Standing Commitee an Enlargement), melynek elnöke Alapítványunk ügyvezető igazgatója, Pordán Ákos. Az EASPD-vel közösen több projektben is résztveszünk: Nemzetközi Tudásközpont létrehozása Bridge-Híd Tudásközpont A Kézenfogva Alapítvány és az EASPD közösen új, nagyszabású programja Phare Access 2003 támogatással indulhatott el 2005-ben. A projekt célja, hogy hidakat képezzen az értelmi és halmozottan fogyatékos ember és az őket segítő társadalmi környezet között. Épüljön ki híd többek között Brüsszel és Budapest között, amelyen keresztül az információk akadálytalanul jutnak el a hazai szakmai közvélemény elé, a nyugati szolgáltatási eljárások és a hazai gyakorlat között, a társadalom ép és értelmi sérült tagjai között javítva ezzel a Magyarországon élő értelmi fogyatékos emberek életminőségét,

16 az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium és a civil szervezetek között. A HÍD projekt pillérei, alprogramjai: Közvélemény-formálás Célja, a társadalomban az értelmi fogyatékos emberekkel kapcsolatosan élő előítéletek, sztereotípiák módosítása; a szakemberek számára pedig a HÍD Forrásközpont ismertté tétele, a projekt céljainak, tevékenységeinek népszerűsítése. Információ áramoltatás szakmai könyvtár létrehozása Cél: a hazai szakmai közvélemény tájékoztatása az EU-ban élő gyakorlatokról, nemzetközi sztenderdekről, elméleti és gyakorlati anyagokról, ezek hazai terjesztése és hozzáférhetővé tétele. Szolgáltatás, gondozási eljárás adaptációja a) Időskorú értelmi fogyatékos emberekkel kapcsolatos nemzetközi módszerek összegyűjtése, adaptálása. Ennek célja az időskorú értelmi fogyatékos emberek életminőségének javítása szakmai párbeszéd kezdeményezésével. EU-s szakértő bevonásával új módszerek adaptálásán keresztül kézikönyvet szerkesztünk, adunk ki és előkészítjük a témában indítandó képzés akkreditációját. A kézikönyv elméleti és gyakorlati írásaival a későbbiekben indítandó képzés tankönyvéül is szolgál majd. b) Szakképzési alprojekt célja, az értelmi fogyatékos emberek (potenciális munkavállalók) munkaerőpiaci integrációjának elősegítése nemzetközi módszerek és tananyagok adaptálásával. A létrehozandó munkacsoport feladata, hogy összhangba hozza a képzési kínálatot és a munkaerőpiaci keresletet, azaz olyan képzéseket indítson el értelmi fogyatékos emberek számára, amelynek segítségével nagyobb eséllyel kereshetnek munkát. A projekt során 3 kiválasztott vidéki szakiskola teszteli majd a szakértők által adaptálásra alkalmasnak tartott képzéseket. Civil szervezetek kapacitásnövelése A Magyarországon dolgozó fontosabb, az értelmi fogyatékosok számára szolgáltatást nyújtó szervezetek kapacitásának növelése, kommunikációjuk,

17 forrást teremtő képességük javítása érdekében 2 x 2 napos tanfolyamot tartunk képviselőiknek. A szemináriumokon résztvevők szakmai tanulmányúton vehetnek részt Ausztriában. A HÍD projekt feladata, mintegy az alprojekteket keretben tartó szervező elve, az Európai Unióban található szakmai munkák, információk felkutatása, azok fordítása és adaptálása a magyarországi viszonyokra. A HÍD Forrásközpont, mint projekt olyan európai modell, mely eredményei és a Kézenfogva Alapítvány eddigi munkája alapján elérhető, hogy az Alapítványt hivatalosan módszertani központtá akkreditálják. Együttműködés Közép-kelet Európai szolgáltatókkal Common Voice program Az EASPD-vel történt megállapodás értelmében a Közép-kelet európai kapcsolatépítés a program 2005-ben is folytatódott. A kapcsolatépítés programban Alapítványunk feladata, hogy 6 közép-kelet európai országban (Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország) felkutassuk és kapcsolatot építsünk ki a fogyatékos emberekkel foglalkozó civil ernyőszervezetekkel. E program keretében a Kézenfogva Alapítvány szeptember 15 és 17 között workshopot szervezett Common Voice címmel. A workshop célja, hogy a keletközép-európai országok fogyatékossággal élő embereknek szolgáltatást nyújtó szervezetei közös érdekképviseletének alapjait megteremtse. A kelet-közép-európai szervezetek képviselői a workshop során megvizsgálták a szektor speciális helyzetét, meghatározták a szektor nehézségeit, erősségeit és gyengeségeit, illetve szükségleteit. Feltárták azokat a célokat, melyeket közösen képviselnek és közvetítenek majd a döntéshozás felé nemzeti és európai szinten. A workshop eredményeként a résztvevők elfogadtak két dokumentumot, melyben összegzik az elért eredményeket és a jövőre vonatkozó javaslataikat. Az ún. Akcióterv a közös európai szintű érdekképviselet és érdekérvényesítés lehetőségeit foglalta össze, illetve konkrét lépéseket javasolt a cél elérése érdekében. Szülők segítése a szexuális visszaélésekkel szemben Daphne program II.

18 A Daphne program célja az értelmi fogyatékos embereket érő szexuális visszaélések elleni küzdelem. I. projektben a szexuális abúzus kezelésével és prevenciójával kapcsolatos európai gyakorlatot gyűjtöttük össze. A II. részben, a Daphne program folytatásaként ír, angol, német, osztrák és dán partnerek vesznek részt. Az egy éves program célja, hogy a különböző európai országokban összegyűjtsük szexuálisan bántalmazott, enyhe értelmi sérült fiatalok és szüleik tapasztalatait, ezeket tudományosan feldolgozzuk és elemezzük. A tapasztalatok összegyűjtése, minden egyes országban szakértő bevonásával, csoportokban zajlik. Az angol szakértők, a bántalmazott gyermeket nevelő szülők részére információs szóróanyagot készítenek, azzal a céllal, hogy a szülők, gondozók tudják mi a teendő, ha gyermekük bántalmazás áldozatává válik. Ezt a szóróanyagot a program keretében lefordítják a partner országok nyelvére, így magyarra is. A program záró-konferenciája tavaszán lesz Brüsszelben. Szociális képzés új módszertana Contiempo-program szeptemberében hét európai országgal karöltve indult el CONTIEMPO (CON Training for Innovation and EMPOwerment = innovációs és kompetencianövelő tréning) képzési programunk. A projekt fő célja olyan továbbképzési tréning kidolgozása értelmi fogyatékos emberekkel foglalkozó szakemberek számára, ami mind tananyagában, mind módszertanában újdonság. A projekt a képzési anyagának kidolgozásában különösen innovatív kíván lenni, a Gyorsított tanulás mint módszer felhasználásával. Ez a módszer abból az alapelvből indul ki, hogy mindannyiunk összetett és sokrétű intelligenciával rendelkezik. Éppen ezért a tanulás is sokkal hatékonyabb, eredményesebb, ha a résztvevők aktívan bekapcsolódhatnak és élvezik a folyamatot. A tréning modulok a helyi igényekre építve, de európai szinten kerülnek kidolgozásra, viszont maguk a tréningek a résztvevő országokban zajlanak majd úgy, hogy mint modellek más országokban is használhatók legyenek. Erdélyi értelmi fogyatékosok nyaraltatása

19 A Kézenfogva Alapítvány minden évben Gyulán nyaraltat erdélyi szervezetek értelmi sérült tagjait július elején a nagyváradi Karitász szervezésében 30 fő Várad megyei értelmi fogyatékos vett részt a nyaraláson ben megjelent kiadványunk: IME Információ - Megnövelt esélyek: Információs füzet súlyos halmozott sérülteket nevelő családoknak második bővített javított kiadás

20 KIEMELT MÉDIA TÁMOGATÓINK 2005-BEN MTM-SBS Televízió Rt. Magyar Narancs Népszava Est Média RTV Részletes KIEMELT TÁMOGATÓINK 2005-BEN IX. kerületi Önkormányzat adidas Budapest Kft. Alcatel Hungary Kft. ÁPV RT. Bitó László és Olívia Carino Alapítvány Danone Kft. Győri Keksz Kft. Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Magyar Kwizda Kft. Magyar Telekom Zrt. Nemzeti Civil Alapprogram Neumann KHT. Rátky és Társai Integrált Kommunikációs Műhely Kft. Sebamat Kft. Sytem Consulting Kft. és névtelen adományozók

21 KÉZENFOGVA ÖSSZEFOGÁS A FOGYATÉKOSOKÉRT ALAPÍTVÁNY (közhasznú szervezet) ALAPÍTVA: 1993 augusztusában ALAPÍTÓK Göncz Árpád Róna Péter Való Károly Elnöke: Tagjai: KURATÓRIUM Göncz Árpádné dr. Éliás Sára Gór Nagy Mária Krausz Éva Pordán Ákos ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ Pordán Ákos SZÉKHELY: 1093 Budapest, Lónyay u. 19. Postacím: 1461 Budapest, Pf: 234. Telefon: Telefax: kezenfogva@c3.hu web: ADÓSZÁM: FORINT SZÁMLASZÁM: Erste Bank Rt DEVIZA SZÁMLASZÁM: Citibank Rt Swift code: CITIHUHX Számlaszám: USD

A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI PROGRAMJAIRÓL

A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI PROGRAMJAIRÓL ÉVES JELENTÉS A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI PROGRAMJAIRÓL 2001 A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY KÜLDETÉSE A Kézenfogva Alapítvány 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy országos szinten próbáljon javítani

Részletesebben

Towards Inclusive Development Education

Towards Inclusive Development Education Towards Inclusive Development Education (Globális Nevelést mindenkinek!) EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30. (30 hónap) A projekt célkitűzése A TIDE projekt célja a globális tanulás témáinak

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI PROGRAMJAIRÓL

ÉVES JELENTÉS A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI PROGRAMJAIRÓL ÉVES JELENTÉS A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI PROGRAMJAIRÓL 2002 A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY KÜLDETÉSE A Kézenfogva Alapítvány 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy országos szinten próbáljon javítani az

Részletesebben

Éves szakmai beszámoló

Éves szakmai beszámoló Éves szakmai beszámoló 2006 A Kézenfogva Alapítvány szakmai beszámolója 2006 Kézenfogva Alapítvány Köszöntõ Az értelmi és halmozottan fogyatékos, autista emberek a magyar társadalom leghátrányosabb helyzetû

Részletesebben

Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány. 2001. évi. közhasznú jelentése

Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány. 2001. évi. közhasznú jelentése Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány 2001. évi közhasznú jelentése Részei: Beszámoló az Alapítvány 2001. évi gazdálkodásáról A számviteli törvény szerinti mérlegbeszámoló A Kézenfogva Összefogás

Részletesebben

Országos KID Egyesület

Országos KID Egyesület Országos KID Egyesület ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Debrecen, 2012. szeptember 27. Az első KID-ek 2002-2005 A KID-típusú programok módszertanát az Országos Foglalkoztatási Közalapítvánnyal (OFA)

Részletesebben

Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek

Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest) Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek Életünk értelme

Részletesebben

SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu

SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu SZEMÉLYES ADATOK Név E-mail SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu Állampolgárság Magyar Születési idő 1974. 02. 02. Születési hely BUDAPEST MUNKATAPASZTALAT 2010. 05. 01. ELTE BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI

Részletesebben

TÁMOP-5.4.11-12/1-2012-0001. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 773 676 820 Ft

TÁMOP-5.4.11-12/1-2012-0001. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 773 676 820 Ft TÁMOP 5.4.11. NYOLC PONT AZ AUTISTA SZEMÉLYEK ELLÁTÓRENDSZERÉNEK ORSZÁGOS SZINTŰ, KOMPLEX INNOVÁCIÓJA, SZAKMAI TANÁCSADÓ HÁLÓZAT ÉS KOORDINÁCIÓS KÖZPONT KIALAKÍTÁSÁVAL TÁMOP-5.4.11-12/1-2012-0001 Az Európai

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében MEREK Guruló projekt műhely átadás Miskolc, 2010. november 17. Tartalomjegyzék 1. A Közalapítványról

Részletesebben

2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései

2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései 2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései Továbbképzés neve, engedélyszáma Célcsoport Helyszín, időpont Pontért ék Ár Kapcsolattartó 1 Mentálisan hanyatló

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

ACCESS PROJEKT Innovatív eredmények a felnőttképzés területén

ACCESS PROJEKT Innovatív eredmények a felnőttképzés területén Innovatív eredmények a felnőttképzés területén A HOLNAP SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE EASPD SZOLGÁLTATÓI FÓRUM BUDAPEST, 2019. JÚNIUS 6. A KézenFogva Alapítvány nemzetközi pályázati gyakorlata: - Nemzetközi

Részletesebben

1.2. a munkáltatónak az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó, az adott évre

1.2. a munkáltatónak az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó, az adott évre KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ FEHÉR BOT ALAPÍTVÁNY 4087 HAJDÚDOROG, NÁNÁSI u. 4. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Az alapítvány a Munka Törvénykönyve 70/A. (1) és (2.) bekezdései alapján 2007. évre az alábbi ESÉLYEGYENLŐSÉGI

Részletesebben

Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok. Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma

Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok. Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma Tartalom Történelmi háttér A közelmúlt irányvonalai A foglalkoztatási

Részletesebben

Bevezetés 10 évesek lettünk!

Bevezetés 10 évesek lettünk! Bevezetés 10 évesek lettünk! A Kézenfogva Alapítvány 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy országos szinten próbáljon javítani az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekek és felnőttek, valamint hozzátartozóik,

Részletesebben

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA VARGA ATTILA Nevelési-oktatási programok fejlesztése

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004.április 26-i ülésére Tárgy: Szociális célú pályázatokhoz Képviselő-testületi határozat Előadó: Koósné Stohl Ilona Intézményvezető

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

2007. december 18. Pécs

2007. december 18. Pécs 2007. december 18. Pécs Az LLL program és a Grundtvig lehetőségei Horváth Katalin Tempus Közalapítvány Múlt és jövő Erasmus 1987- LEONARDO DA VINCI 1995-1999, 2000-2006 SOCRATES2007-2013 1996-2000; 2000-2006

Részletesebben

A projekt bemutatása. Készítette: Bartal Attila, projektvezető MEREK

A projekt bemutatása. Készítette: Bartal Attila, projektvezető MEREK A projekt bemutatása Készítette: Bartal Attila, projektvezető MEREK 1. Projektkörnyezet 2. A projekt céljai 3. Tanulságok 1. Környezet MEREK: Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Nemzeti Erőforrás

Részletesebben

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE 2017-2019 Készítette: Kozmer Imre Gyula intézményvezető mesterpedagógus-aspiráns 2016 Befogadó

Részletesebben

TIDE projekt - Globális Nevelést mindenkinek! Towards Inclusive Development Education. EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30.

TIDE projekt - Globális Nevelést mindenkinek! Towards Inclusive Development Education. EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30. TIDE projekt - Globális Nevelést mindenkinek! Towards Inclusive Development Education EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30. (30 hónap) A projekt célkitűzése A TIDE projekt célja a globális

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében MEREK Guruló projekt műhely átadás Kaposvár, 2010. december 7. Tartalomjegyzék 1. A Közalapítványról

Részletesebben

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési és

Részletesebben

Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve

Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve 6252 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 28. szám 1. melléklet az 1056/2012. (III. 9.) Korm. határozathoz Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve I. Fogyatékossággal

Részletesebben

A Mindenkinek Becsengettek! program

A Mindenkinek Becsengettek! program A Mindenkinek Becsengettek! program A Mindenkinek becsengettek! elnevezésű oktatási esélyegyenlőségi program 2009-ben Magyarországon jött létre azért, hogy teret biztosítson a fogyatékkal élők számára

Részletesebben

SZAKKÉPZÉS, FOGLALKOZTATÁS, KERESET, ÖNÁLLÓ ÉLET. Kaucsicsné Zsóri Katalin

SZAKKÉPZÉS, FOGLALKOZTATÁS, KERESET, ÖNÁLLÓ ÉLET. Kaucsicsné Zsóri Katalin SZAKKÉPZÉS, FOGLALKOZTATÁS, KERESET, ÖNÁLLÓ ÉLET Kaucsicsné Zsóri Katalin SZAKKÉPZÉS - informatikai képzés - kertészeti munkacsoport - háztartási tanfolyam HÁZTARTÁSI TANFOLYAM ELKÉSZÜLT A VACSORA SZOCIÁLIS

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében

Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében Mi is a közösségfejlesztés? az adott településen élő emberek aktív közreműködésével, a rendelkezésre álló humán, természeti- és gazdasági erőforrásokból

Részletesebben

SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN

SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN Táskai Erzsébet 2010 KISKÖRÖS A Bárczi Gusztáv Módszertani Központ szervezeti felépítése Önálló intézményegységek Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

Pályázó neve. Pályázat célja. Megítélt (e támogatás Ft) Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs

Pályázó neve. Pályázat célja. Megítélt (e támogatás Ft) Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs 2007. évi Fogyatékosügyi Keretre benyújtott pályázatok eredményei: Pályázó neve Pályázat célja Megítélt (e támogatás Ft) 1. Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs Szegedi csoport

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

Támogatás mértéke: ,- Ft, Önrész: szervezés, helyszín biztosítása, ,- Ft

Támogatás mértéke: ,- Ft, Önrész: szervezés, helyszín biztosítása, ,- Ft Eredmények Pályázattal megvalósított programjaink 1999. Szülőcsoport Célja a sérült gyermekek szüleinek előadássorozat tartása a gyermekük fejlesztéséhez. Időtartam: 1999.10.01.-2000.05.31. Eredmény: 9

Részletesebben

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Küldetésünk A Salva Vita Alapítvány célja az értelmi sérült emberek önálló életvitelének és társadalmi beilleszkedésének

Részletesebben

FOREVER GURULÓ. Kogon Mihály

FOREVER GURULÓ. Kogon Mihály FOREVER GURULÓ Kogon Mihály Tartalom 1. A projektről 2. Hogyan gondolkodunk a fogyatékosságról? 3. Kihívások 4. Válaszok GURULÓ műhelyhálózat - www.gurulo.hu Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja

Részletesebben

EFOP PROJEKTEK ÖSSZEHANGOLÁSA, PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA

EFOP PROJEKTEK ÖSSZEHANGOLÁSA, PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA EFOP PROJEKTEK ÖSSZEHANGOLÁSA, PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA Alapvető cél A humán tőke növelése és a társadalmi környezet javítása az alábbi alapelvek mentén: 1. Egy-egy településen jelentkező társadalmi problémák

Részletesebben

A FOGLALKOZTATÁSBŐVÍTÉS ÚJ DIMENZIÓI PROJEKTVÁSÁR ÉS SZAKMAI RENDEZVÉNY SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK SZÁMÁRA 2011.szeptember 29 30.

A FOGLALKOZTATÁSBŐVÍTÉS ÚJ DIMENZIÓI PROJEKTVÁSÁR ÉS SZAKMAI RENDEZVÉNY SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK SZÁMÁRA 2011.szeptember 29 30. A FOGLALKOZTATÁSBŐVÍTÉS ÚJ DIMENZIÓI PROJEKTVÁSÁR ÉS SZAKMAI RENDEZVÉNY SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK SZÁMÁRA 2011.szeptember 29 30. KoopeRáció kiemelt projekt eredményei KoopeRáció kiemelt projekt célja A TÁMOP

Részletesebben

JOGSZABÁLYOK AZ OKTATÁSRÓL MAGYARORSZÁGON 2005 Betlehem József

JOGSZABÁLYOK AZ OKTATÁSRÓL MAGYARORSZÁGON 2005 Betlehem József JOGSZABÁLYOK AZ OKTATÁSRÓL MAGYARORSZÁGON 2005 Betlehem József Jogszabályok a képzésben 1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 1993. évi LXXX. tv. a felsőoktatásról 1993. évi LXXVI. tv. a szakképzésről 2001.

Részletesebben

Dr. Fodor Imréné PRKK igazgató

Dr. Fodor Imréné PRKK igazgató Az élethosszig tartó tanulás megalapozása: a regionális képző központok közreműködése a foglalkoztatási rehabilitációban Az oktatás a jövőről való gondoskodás Arisztotelész Dr. Fodor Imréné PRKK igazgató

Részletesebben

Munkaerőpiaci szolgáltatások a foglalkoztathatóság javításának új eszközei. Nemzetközi szakmai rehabilitációs konferencia 2006. Január 30-31.

Munkaerőpiaci szolgáltatások a foglalkoztathatóság javításának új eszközei. Nemzetközi szakmai rehabilitációs konferencia 2006. Január 30-31. Munkaerőpiaci szolgáltatások a foglalkoztathatóság javításának új eszközei Nemzetközi szakmai rehabilitációs konferencia 2006. Január 30-31. Igények, követelmények Befogadó társadalom Azonos jogok az élet

Részletesebben

Az Agridiag projekt technikai háttere: a Leonardo da Vinci program

Az Agridiag projekt technikai háttere: a Leonardo da Vinci program 2012 1 HU1 LEO05 04850 Az Agridiag projekt: áttekintés Balázs Katalin Gödöllő, Az Agridiag projekt technikai háttere: a Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság együttműködési programja a szakképzés

Részletesebben

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2014. január I. szám MEGHÍVÓ

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2014. január I. szám MEGHÍVÓ INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL 2014. január I. szám MEGHÍVÓ Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG A Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégium bemutatása Pordán Ákos SZAKMAI KOLLÉGIUMOK A Szociálpolitikai Tanács az emberi erőforrások

Részletesebben

Innovatív elemek a foglalkoztatási projektekben, az OFA NKft. szerepe a projektek megvalósításában

Innovatív elemek a foglalkoztatási projektekben, az OFA NKft. szerepe a projektek megvalósításában Innovatív elemek a foglalkoztatási projektekben, az OFA NKft. szerepe a projektek megvalósításában X. Országos tranzitfoglalkoztatási konferencia A civil szervezetek szerepe a munkaerőpiacon hátrányos

Részletesebben

A projekt folytatási lehetőségei

A projekt folytatási lehetőségei "Függő(k) kapcsolatok - a drog területet képviselő civil szervezetek érdekképviseleti célú együttműködését fejlesztő projektje az ország három régiójában A projekt folytatási lehetőségei Gondi János Debrecen,

Részletesebben

A sérült gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzete. Kutatás Integrált szemléletű szolgáltatás - Érzékenyítés

A sérült gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzete. Kutatás Integrált szemléletű szolgáltatás - Érzékenyítés A sérült gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzete Kutatás Integrált szemléletű szolgáltatás - Érzékenyítés Megvalósítók MOTIVÁCIÓ ALAPÍTVÁNY Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek esélyegyenlősége

Részletesebben

Civil szervezetek együttműködési lehetőségei. Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001

Civil szervezetek együttműködési lehetőségei. Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001 Civil szervezetek együttműködési lehetőségei Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001 Civil szervezetek szerepe Részvételi demokrácia elősegítése Állampolgárok csoportjai véleményének

Részletesebben

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Az Egyesület bemutatása A DOWN Egyesületet 13 évvel ezelőtt olyan szülők hozták létre, akik fontosnak tartották, hogy a rendelkezésükre álló információkat és

Részletesebben

TÁMOP-5.3.2-12/1-2012-0001

TÁMOP-5.3.2-12/1-2012-0001 FogLak projekt2 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP-5.3.2-12/1-2012-0001 A projekt célja Az utcán élő hajléktalan

Részletesebben

Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen. 2013. június

Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen. 2013. június Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen 2013. június Üzletágaink, tevékenységünk www.job.hu www.rehabjob.hu www.tele-scope.hu www.brandjob.hu

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Élve az Médiatanács által elfogadott és február 1-től 45 napon át érvényben lévő javaslattételi lehetőséggel, az alábbiakban összefoglaljuk a Közszolgálati

Részletesebben

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 HÍRLEVÉL 2014/I. 2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 kiemelt projekt keretében az idén is indulnak térítésmentes, a továbbképzési kötelezettség

Részletesebben

A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B.

A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B. A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B. A pedagógiai szakszolgálati tevékenységek (2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről) a) a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás

Részletesebben

Táblázat a Fogyatékosügyi Keretre évben beérkezett nyertes pályázatokról. Megvalósítás időszaka

Táblázat a Fogyatékosügyi Keretre évben beérkezett nyertes pályázatokról. Megvalósítás időszaka 1/5 1. 2. 3. 4. Mozgáskorlátozottak Egyesülete Szeged Városi csoportja Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete Dr. Altorjay István Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézete Halmozottan Sérültek Szövetsége

Részletesebben

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése FÖK: A program egyike a legjobban kidolgozott anyagoknak. Tekintve az EU-források felhasználásában rejlő kockázatokat, az operatív program hangsúlyát

Részletesebben

Tájékoztató a programról

Tájékoztató a programról Tájékoztató a programról NYITOK HÁLÓZAT A TÁRSADALMI BEFOGADÁSÉRT TÁMOP-5.3.9-11/1-2012-0001 A program keretei, előzményei A szegénység, a társadalmi és a munkaerő-piaci hátrányok újratermelődésnek megakadályozása

Részletesebben

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Előadók: N. Kollár Katalin, Tamás Márta 2012. április 24. Milyen törvények és rendeletek vonatkoznak

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIHAR MEGYE DR. SZARKA ÁRPÁD

SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIHAR MEGYE DR. SZARKA ÁRPÁD SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIHAR MEGYE DR. SZARKA ÁRPÁD ÁLLAMI ÉS CIVIL SZERVEZETEK NYILVÁNTARTÁSÁBAN SZEREPLŐ GYERMEKEK SZÁMA SZERVEZETI STRUKTÚRA FINANSZIROZÁSI LEHETŐSÉGEK GYERMEKVÉDELMI

Részletesebben

Fordulópont Program TÁMOP-5.3.8.A3-12/1-2012-0013

Fordulópont Program TÁMOP-5.3.8.A3-12/1-2012-0013 Fordulópont Program TÁMOP-5.3.8.A3-12/1-2012-0013 ELŐZMÉNYEK A DDRFK PROGRAMTAPASZTALATAI OFA programok: Újra Dolgozom Program (tartós munkanélkülieknek) Roma referensi, Lépésről-lépésre Program (roma

Részletesebben

SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS A KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI IDŐSZAKBAN

SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS A KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI IDŐSZAKBAN SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS A 2014-2020 KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI IDŐSZAKBAN SZAKMAI KERETEK Tanuljunk a korábbi 2007-13-as periódus problémáiból (aszinkronitás a támogatások, tevékenységek között,

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001. Bernáth Ildikó elnök Szakmapolitikai Koordinációs Testület. 2015. szeptember 28.

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001. Bernáth Ildikó elnök Szakmapolitikai Koordinációs Testület. 2015. szeptember 28. Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési és szolgáltatásfejlesztési modellprogram Bernáth

Részletesebben

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0899-04. Intézményakkreditációs. lajstromszám: 0545 A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY KÉPZÉSI TERVE 2006.

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0899-04. Intézményakkreditációs. lajstromszám: 0545 A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY KÉPZÉSI TERVE 2006. Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0899-04 Intézményakkreditációs lajstromszám: 0545 A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY KÉPZÉSI TERVE 2006. 2 I. A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY KÉPZÉSEINEK CÉLCSOPORTJA 1. A képzések

Részletesebben

Ügyelet: a célcsoport folyamatos fogadása és szükségletfelmérés. Hátrányok leküzdését célzó tevékenységek

Ügyelet: a célcsoport folyamatos fogadása és szükségletfelmérés. Hátrányok leküzdését célzó tevékenységek A partnerszervezetek nevei és rövidítése: Belvárosi Tanoda Alapítvány - BTA Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola Leo Amici 2002 Addiktológiai

Részletesebben

TÁMOP-3.1.7-11/1-2011-0063

TÁMOP-3.1.7-11/1-2011-0063 TÁMOP-.1.7-11/1-2011-006 A TÁMOP-.1.7-11/1-2011-006 Horizontális háló a Referencia-intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése Megvalósítás: 2012. április 1. 2012. november 0 Az elnyert

Részletesebben

21182 Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatása 2011. február 1-jétől 2012. március 31-ig terjedő időszakra című program

21182 Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatása 2011. február 1-jétől 2012. március 31-ig terjedő időszakra című program 1a. számú melléklet 21182 Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatása 2011. február 1-jétől 2012. március 31-ig terjedő időszakra című program (Ft) Borsodi Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület

Részletesebben

Dél-Magyarországi Tehetségpontok I. találkozója www.tehetsegpont.ejf.hu

Dél-Magyarországi Tehetségpontok I. találkozója www.tehetsegpont.ejf.hu Dél-Magyarországi Tehetségpontok I. találkozója www.tehetsegpont.ejf.hu Eötvös József Főiskola Közgazdaság -tudomány Mérnöktudomány Neveléstudomány 2 Képzéstípusok Alapképzés (7 vagy 8 félév) Duális alapképzés

Részletesebben

A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2014. ÉVI BESZÁMOLÓJA A KAPOTT ADOMÁNYOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL

A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2014. ÉVI BESZÁMOLÓJA A KAPOTT ADOMÁNYOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2014. ÉVI BESZÁMOLÓJA A KAPOTT ADOMÁNYOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL Érkezett adományok áttekintés... 2 Könyvvizsgálat adomány... 2 Adhat Vonal támogatása...

Részletesebben

Központi szociális információs fejlesztések

Központi szociális információs fejlesztések TÁMOP 5.4.2 kiemelt projekt Központi szociális információs fejlesztések Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal AZ NRSZH FELADATAI A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalról, valamint eljárásának

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN DR. CZOMBA SÁNDOR államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 76,3 74,1 72,9 71,4 71,0 Forrás: Eurostat TARTÓS LEMARADÁS

Részletesebben

A játék összeköt! Legyen neked is befogadó a játszótered! Játszótér mindenkinek!

A játék összeköt! Legyen neked is befogadó a játszótered! Játszótér mindenkinek! A játék összeköt! Legyen neked is befogadó a játszótered! 1 Az egyetemes tervezés eredményeként különösebb átalakítás nélkül hozzáférhetőek a termékek, szolgáltatások, így a játszótér is, mindenki számára,

Részletesebben

TÁMOP 6.1.4. Koragyermekkori (0-7 év) kiemelt projekt

TÁMOP 6.1.4. Koragyermekkori (0-7 év) kiemelt projekt TÁMOP 6.1.4. Koragyermekkori (0-7 év) kiemelt projekt Kapcsolat a Programmal II. cél: Gyermek alapellátás egységesebbé tétele az esélyegyenlőség javítása érdekében a hozzáférhetőség javításával és a jobb

Részletesebben

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA KÖZÖSEN A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKÉRT BEFOGADÓ MUNKAHELYEK, BEFOGADÓ ÖNKORMÁNYZATOK című, TÁMOP 2.4.2/B-09/2-2009-0002 sz. azonosító számú program BEMUTATÁSA A projekt az

Részletesebben

Koragyerekkori nevelés, az alapkészségek kifejlesztése

Koragyerekkori nevelés, az alapkészségek kifejlesztése Koragyerekkori nevelés, az alapkészségek kifejlesztése Herczog Mária A Közoktatás megújítása Magyarországon 2007. szeptember 25. Tények és tévhitek Azt, hogy a nép fia vagy, igazolnod, sejh, ma nem azzal

Részletesebben

MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020.

MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020. MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020. A koncepcióban megfogalmazott feladatok elvégzéséhez szükséges elkészíteni a cselekvési tervet, amely tartalmazza a felelősöket

Részletesebben

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON KŐVÁRI EDIT VIDÉKFEJLESZTŐ SZOCIÁLIS MUNKÁS, AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETÉSÉNEK ELNÖKE SZÜKSÉGLETEK KIELÉGÍTETTSÉGE AUTIZMUSBAN Szint Jól

Részletesebben

URBACT Információs Nap Budapest. Urbact Információs Nap 2011. december 14. Budapest

URBACT Információs Nap Budapest. Urbact Információs Nap 2011. december 14. Budapest URBACT Információs Nap Budapest URBACT RegGov Network Urbact = európai városok közötti tapasztalat-csere és tudás terjesztése a fenntartható városfejlesztés elősegítése érdekében Regional Governance of

Részletesebben

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására. MISKOLC 2010. november 16.

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására. MISKOLC 2010. november 16. TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására MISKOLC 2010. november 16. V Á Z L A T Alapelvek A projekt célja A fogyatékosság értelmezése Projekt szolgáltatásai

Részletesebben

Pályázati támogatások

Pályázati támogatások Pályázati támogatások 2011. 2010. 2008. 2007. Időtartam2011. 06. 01. -2011. 10. 31. Eredmény: pedagógiai fejlesztés, családterápia biztosítása; működési kiadásokhoz hozzájárulás Támogatás mértéke: 103.000

Részletesebben

A regionális hálózatépítés fejlesztési eredményei a Dél-dunántúli régióban

A regionális hálózatépítés fejlesztési eredményei a Dél-dunántúli régióban A regionális hálózatépítés fejlesztési eredményei a Dél-dunántúli régióban Csizmazia Sándorné szakmai vezető TÁMOP 3.2.2.Dél-dunántúli RHK Garay János Általános Iskola és AMI Záró konferencia a Dél-dunántúli

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2009.

Közhasznúsági jelentés 2009. Adószám: 18997659-1-09 Bejegyző szerv: Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Regisztrációs Pk. 60173/2007/4/I., 2007.12.14. szám: 4028, Debrecen, Damjanich u. 23. 2/9. 2009. Fordulónap: 2009. december 31. Beszámolási

Részletesebben

Generációk. Probléma v. erőforrás Mi az az ifjúsági munka? Por és hamu. Tervezési környezet. 0-16 éves. 17-32 éves. 33-47 éves. 48-66 éves.

Generációk. Probléma v. erőforrás Mi az az ifjúsági munka? Por és hamu. Tervezési környezet. 0-16 éves. 17-32 éves. 33-47 éves. 48-66 éves. Mobilitás az ifjúsági munka módszertani szolgáltatója Generációk 33-47 17-32 0-16 48-66 67-87 Probléma v. erőforrás Mi az az ifjúsági munka? Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isa, por ës homou vogymuk

Részletesebben

MINTAPROGRAM A MINŐSÉGI IDŐSKORÉRT

MINTAPROGRAM A MINŐSÉGI IDŐSKORÉRT MINTAPROGRAM A MINŐSÉGI IDŐSKORÉRT HU11-0005-A1-2013 22. HÍRLEVÉL Oldal 2 ZÁRÓKIADVÁNY BEVEZETŐ Tisztelt Olvasó! Ön a Mintaprogram a minőségi időskorért című projekt záró kiadványát tartja a kezében. A

Részletesebben

Szakmafejlesztési eredmények, tervezett folyamatok

Szakmafejlesztési eredmények, tervezett folyamatok Szakmafejlesztési eredmények, tervezett folyamatok Budapest, 2016. október 3. Ráczné Németh Teodóra Szociális Szakmafejlesztési Módszertan és Kutatási Osztály vezetője Módszertani feladatok elosztása Általános

Részletesebben

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT HÁLÓZAT MUNKACSOPORTJA

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT HÁLÓZAT MUNKACSOPORTJA BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT HÁLÓZAT MUNKACSOPORTJA A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása című

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái.

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Szalka Anita 2011. November 15. 2011.12.02. 1 A közösségi

Részletesebben

A Stratégia rendszerének bemutatása

A Stratégia rendszerének bemutatása A Stratégia rendszerének bemutatása Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály A Stratégia elkészítésének indokai a) Jogszabályi kötelezettség A fogyatékos

Részletesebben

A családközpontú korai intervenció. MeszénaTamásné ANK Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, Pécs

A családközpontú korai intervenció. MeszénaTamásné ANK Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, Pécs A családközpontú korai intervenció MeszénaTamásné ANK Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, Pécs Modellváltás a rehabilitációban Az elmúlt harminc év rehabilitációs modelljei Európában: Orvosi modell: alanya

Részletesebben

A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL

A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL Tartalom Az intézmény tevékenysége Szakmai egység, személyi

Részletesebben

ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége

ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége Jó gyakorlatok és kihívások az önálló életvitel kialakítása területén ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége Bemutatkozás A Szövetség 1997-ben alakult

Részletesebben

A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2013. ÉVI BESZÁMOLÓJA A KAPOTT ADOMÁNYOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL

A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2013. ÉVI BESZÁMOLÓJA A KAPOTT ADOMÁNYOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2013. ÉVI BESZÁMOLÓJA A KAPOTT ADOMÁNYOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL Érkezett adományok áttekintés... 2 Könyvvizsgálat adomány... 2 Adhat Vonal támogatása...

Részletesebben

Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény. Szabó Anna Felnőttképzési vezető

Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény. Szabó Anna Felnőttképzési vezető Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény Szabó Anna Felnőttképzési vezető Nem akkreditált, egyházunk által elfogadott képzések Kreditpontos szociális szférában, munkatársi továbbképzés Felnőttképzési

Részletesebben

NTP-FTH SPECIÁLIS TEHETSÉGBANK SZAKMAI BESZÁMOLÓ

NTP-FTH SPECIÁLIS TEHETSÉGBANK SZAKMAI BESZÁMOLÓ NTP-FTH-15-0036 SPECIÁLIS TEHETSÉGBANK SZAKMAI BESZÁMOLÓ Tartalom 1. A pályázati program lényege... 3 2. A támogatás segítségével megvalósult szakmai tevékenysége... 3 3. A pályázatban megfogalmazott célok

Részletesebben

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013 Mintaprojekt az elérhető Európai Uniós források felhasználásának elősegítéséért a hátrányos helyzetű lakosság fenntartható lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítása érdekében Pécsett 2013.

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Emberi erőforr források közös k s használata és s fejlesztése se Munkaerő-piaci együttm ttműködési kezdeményez nyezések HU-SK 2008/01/1.6.2/0156

Részletesebben

Kommunikációs terv. <Kisfaludy Károly Általános Iskola>

Kommunikációs terv. <Kisfaludy Károly Általános Iskola> Kommunikációs terv TÁMOP 3..7-/2-20-0569 A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3..7 projekt szakmai tervezésének. A kommunikációs feladatokat a szakmai feladatok határozzák

Részletesebben

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea Hasznos információk a fogyatékosságról Összeállította: Kovács Tímea Mi a fogyatékosság? A fogyatékosság nem betegség, hanem egy tartós vagy véglegesült állapot. A fogyatékos ember, aki tartósan vagy véglegesen

Részletesebben