A csakrák. 1., Akarat-érzés-gondolkodás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A csakrák. 1., Akarat-érzés-gondolkodás"

Átírás

1 Tartalomjegyzék A csakrák...2 1: Múládhára...4 2: Szvadhisztána...6 3: Manipúra...8 4: Anáhata : Visuddha : Adzsnyá : Szahaszrára...16

2 A csakrák A csakra szanszkrit eredetű szó, kereket jelent. A testben lévő energiaközpontokat hívják így, mégpedig azért, mert örvénylő tölcsérként jelennek meg. Ezek a központok gyűjtik össze az energiát testünkben ( 7 fő csakra van), majd osztják el az energiapályákon (nádik) keresztül a teljes testi kivetülésünkben. A 7 fő csakra mellett még vannak mellékcsakrák is, és három fő nádi, és sok-sok mellék nádi. A Szusumná nádi a gerinc mögött helyezkedik el, és őt spirálisan öleli körbe a másik kettő, az Idá, és Pingalá nádi. E két nádi ahol keresztezi a Szusumná nádit és a gerincet, ott találhatóak a fő csakrák. A hét fő csakra közül az elsőn és a hetediken kívül az összes többi duális kivetülésű, ami azt jelenti, hogy van egy előre, és egy hátra mutató tölcsére is. A duális csakrák elől lévő része (A) az érzelmeké, a hátsó (B) a gondolatoké, akaraté. A gyökércsakra, és koronacsakra páratlan. A csakrákat általában három szinten kezeljük. 1., Akarat-érzés-gondolkodás Az alsóbb régió, a fizikai megnyilvánulásainkért, és alacsonyabb rendű érzelmeinkért felelős. Ezen területek felelősek a mindennapi fájdalmakért. (lábnehézség, nyak, csípő, gerincoszlop merevsége, fájdalma, rossz közérzet, elfojtott agresszió, aluszékonyság, vagy épp az ellenkezője, álmatlanság, türelmetlenség, stressz) Harmonizálásuk kezdő szinten testmozgással (különböző jógairányzatok) kezdődik. A jóga hatása elvitathatatlan, az összes szervrendszerünk működését jótékonyan befolyásolja. Balanszot teremt a test és a lélek között, a letapadásokat csökkenti, megnyitva ezzel a páciens tudatát az intuitívabb terápiák irányába.

3 2.,Kapcsolat A második szint a szívcsakra. Nagyon fontos terület. Kapcsolatot teremt az alsóbb érzelmek, megnyilvánulások, és a spirituális fejlődés, keresés között. A nyugati civilizáció, a hitet, a spirituális fejlődést, és a személyes megtapasztalást, vallási rendszerekbe sűrítette, pusztán dogmákra, elméleti alapokra hivatkozva, mely az egyén, rendszerbe történő integrálását igyekszik megvalósítani. Emellett számos felekezet, egyéb szinteken is igyekszik megfelelni. Ez azért baj, mert a szívcsakra alul működése, nem csak a hétköznapokban fogja éreztetni hatását, hanem elzárja a tudatot a spirituális fejlődéstől, mely alapvető igényünk, és létezésünk fő célja. 3., Parancs-intuíció-tudatosság A harmadik szint, a felsőbb régió. Az intuíció, beleérzés képessége, telepátia, hatodik érzék stb. székhelye. Tulajdonképpen az első három csakra funkcióit valósítja meg, először finom-fizikai, majd lelki szinten. Ezen területek tartós harmonizálása, személyes hit, és transzcendentális útkeresés nélkül, lehetetlen. Fontos, hogy csak egyik, vagy másik csakra erősítése szintén zavart okozhat mind durva fizikai, mind finom fizikai szinten, ezért mindig, mindegyik csakrát harmonizálni kell. ( durva fizikai test érinthető testünk, finom fizikai test elme, intelligencia, hamis ego ( a három összefoglaló néven: elme) nem azonos a köznyelven forgó intelligenciával, és egoval).

4 1: Múládhára Az első csakrát hívják alapcsakrának, vagy gyökércsakrának is, Szanszkrit neve Múládhára. Fizikális helye a végbél, és nemi szervek között van. Nem kettős kivetülésű, tölcsére lefelé mutat. Funkciója a létfenntartás, életösztönök, és védekezés. Azért hívjuk gyökércsakrának, mert a gyökerek, az alapfunkciók tartoznak ide. Még a védett hitrendszereink is, melyekkel lekorlátozzuk magunkat, és életünket, mert ezek jelentik a túlélést ösztönszerűleg (tudod, jön a tigris, futni kell..) Az éteri testre van hatással. Az éteri test fizikai testünket kb. 2,5 centiméter vastagon veszi körbe, és 15/ perc sűrűséggel pulzál. Hat éves korunkig a gyökércsakránk nagyon erőteljes hatással van ránk, hiszen az alapvető életösztönök elsajátítása történik ezekben az években, ekkor tesszük magunkévá korlátozó hiedelmeinket, alapvető értékeinket, melyeket aztán később már nehéz felismerni. Az anyaméhben történik meg először a van választás/nincs választás kérdésköre, mely aztán a születéssel eldől, s megtörténik az első elkülönülés. A korrekciója az egység, az egyik ciklus befejeztével kezdődik a második ( az élet az anyaméhen kívül), visszatérve a választás lehetőségéhez, az újabb kibontakozáshoz. A védett hitrendszereink közömbössé tesznek, ebből való kitörésnek pedig a ráhangolódás a gyógyszere. Ráhangolódni Belső Önvalónkra, s ezzel együtt a világra. Anyagi test szintjén szintén a test alapjai tartoznak ide: izomés csontrendszer, vérképzés és folyamata, belső szervek, belek, általános vitalitás, végbélnyílás. Ha a gyökércsakránk nem működik rendesen, (alul, vagy túlműködik) akkor testi szinten megnyilvánulhat gerincpanaszokban, tartáshibákban, csontrendszeri

5 problémákban (fogak, ínyek is ide tartoznak) vérbetegségben, allergiában, fejlődési rendellenességekben, szívbetegségekben, nemi betegségekben, bélrendszeri problémákban, veseproblémákban. Mentális szinten megjelenő problémák: komplexusok, melyek megnyilvánulhatnak kisebbrendűség érzésében, vagy maximalizmusban, pánikbetegség minden fajtája. Elveszettség érzés, talajnélküliség depresszió, kiégettség, motiválatlanság, paranoia, stb. Maximalizmus, törtetés. Szimbólum: színe piros, négyszirmú lótusz, benne négyzet, és lam mantramag.

6 2: Szvadhisztána A második csakra az úgynevezett szexcsakra, hasi vagy nemi csakra, szanszkrit nevén Szvadhisztána. Fizikális helye a nemi szervek, és köldök között van. Kettős kivetülésű. Funkciója az érzések, szexuális késztetésekkreativitás, alacsonyabb rendű érzelmek (düh, félelem, gyűlölet, harag), és családi kapcsolatok kontrollja. A hét, és tizennégy éves korunk közötti történések köthetőek ide. Ekkor kezd el kialakulni nemiségünk. Első menstruáció, magömlés, stb. Ide tartozik a bánat, és bűntudat általában első, erőteljesebb megélése identitáskeresésünk közben ( kamaszkor). Elfogadhatatlannak, és elárultnak érezzük magunkat olykor magunk által is. Korrekciója az egyenrangúság, a természet öt elemének összhangban való megélése. Együttműködés elsősorban önmagunkkal, majd a külső világgal. Érzelmi test tartozik hozzá, mely 7,5 centiméternyi vastag, színe az érzéseknek megfelelően változik. Anyagi test szintjén nemi szervek, prosztata, hólyag, vezetékek, vesék, vékonybél, vér, nyirok, emésztőnedvek, sperma tartoznak hozzá. Így bélgörcsök, felfúvódás, gyomornyálkahártya, gombás fertőzések, hólyaggyulladás, impotencia, prosztata- és here megbetegedései, petefészek-méh megbetegedései, petefészek ciszta, mióma, minden esetben érzelmi sérülésekre utal, menstruációs görcsök, zavarok, orgazmussal kapcsolatos problémák jelenhetnek meg hibás működés esetén.

7 Mentális szinten szexuális problémákat, párkapcsolati-családi ellentéteket, kreativitás hiányát okozhatja, felelős lehet étkezési zavarokért is. A: szexuális vonzalom, szerelem, adás-kapás B: szexuális életerő, energiaellátás, orgazmus Szimbólum: színe sárga, hatszirmú lótusz, középen ezüst színnel, és a vam mantramaggal.

8 3: Manipúra A harmadik a köldök, központi, vagy elosztó csakra. Szanszkrit neve Manipúra. Kettős kivetülésű, fizikális megjelenése a napfonatnál, kissé a köldök felett, gyomrunk magasságában található. Funkciója a gondolkodás, egoizmus, karrier, hatalomvágy, félelmek, agresszió kezelése. 14 és 17 éves korunk közötti válságos időszak, mikor kialakul valódi egyéniségünk. Amikor az általunk tapasztalt világ lecsapódik, majd megjelenik rajtunk keresztül. Kishitűek, önbizalom hiányosak vagyunk, meg nem hallgatottnak érezzük magunkat, mindenkiben és mindenben ellenséget kezdünk látni. A kölcsönhatásokat képezi le tanult, és tapasztalt világunk között. Korrekciója a védettség, a külső tapasztalásainknak belső igazságunkkal való szintetizálása, majd beépítése, s ezzel önbizalom, merészség építése. Mentális testtel van kapcsolatban, mely 12,5 cm vastag, sárga sugárzású. Gondolataink struktúráját tartalmazza. Anyagi test szintjén: derék, hasüreg, emésztés, lép, máj, epe, hasnyál és hormonjai, gyomor, rekeszizom, vegetatív idegrendszer tartozik hozzá. Hibás működés esetén cukorbetegség (1-es 2-es), emésztési, epeproblémák, táplálkozási zavarok, gyomorégés, fekély, hasi elhízás, májbetegség, rekeszizomproblémák, szemproblémák jelenhetnek meg. Mentális szinten: dühkitörések, harag, hisztéria, kisebbségi érzés, extrém szégyenlősség, uralkodási vágy, hatalommal való visszaélés, szadizmus-mazochizmus jellemzi hibás működését.

9 A: egyetemes rend, világban elfoglalt hely B: egészségre való törekvés, élni akarás, kiegyensúlyozottság megteremtésének energetikai eszköze Szimbólum: sárga szín, tízszirmú lótusz, benne háromszög, ram mantramag.

10 4: Anáhata A negyedik a szívcsakra, vagy szanszkritul Anáhata. Kettős kivetülésű csakra, fizikai megjelenése a szív magasságában. Funkciója a kapcsolat, hidat verni az alsó három, és felső három csakra között (fizikai és szellemi sík). Alsó 3 csakra: gondolkodás, érzés, akarat megnyilvánulása. Felső 3 csakra: tudatosság, intuíció, parancs megnyilvánulása. Ide tartozik a szeretet, szerelem, gondoskodás, részvét, megbocsátás, alázat. Itt helyezkedik el a lélek, az igazi önvalónk. Regresszió szempontjából időben a éves kor közé tehető, mikor már testileg érettek vagyunk, de lelkileg, mentálisan is fel kell nőni. Az ellenségeskedés mind Önmagunkkal, mind a külső világgal kikezdi a test és lélek amúgy is éppen csak megtalált egyensúlyát, meg kell tanulnunk alkalmazkodni az élethez, hiszen újra kezdődik majd az elkülönülés, gyerekkorunk vége, s a ciklus folytatódik. Korrekciója megtalálni az egyensúlyban a rugalmasságot, a külvilághoz való érzelmi alkalmazkodást. Lelkesen ráhangolódni a mindenki, de legfőképpen saját magunk javát szolgáló összhangra. Anyagi test szintjén a hibás működés a szív, tüdő, mellkas, keringés, hátcsigolyák, bőr, kezek problémáját hívja életre. Mentális hátterű, úgynevezett pszichoszomatikus betegségek -allergia, ekcéma, csalánkiütés, szénanátha, autoimmun betegségek, rák, szívpanaszok jelenhetnek meg. Mentális szinten zárkózottság, szeretetlenség, haragtartás jellemző a hibás működésre.

11 A: feltétel nélküli szeretet B: tudatos akarat, szeretet kisugárzása mások felé. Szimbólum: zöld szín, 12 szirmú lótusz, kék, illetve füstszínű középpel, benne hexagramm, és yam mantramag.

12 5: Visuddha Az ötödik a torok csakra. Szanszkritul Visuddha. Szintén duális csakra, fizikailag a nyaktőnél, a pajzsmirigy fölött helyezkedik el. Funkciója: kommunikáció, információcsere, tanulás, hallás utáni megértés, önkifejezés, kreativitás, alkalmazkodás, önuralom-parancs. Spirituális akarattal, éteri testtel van kapcsolatban, mely kb. 45 cm, kobaltkék színű. Ez a csakra már a tudatos énünkhöz tartozik, általában az elmúlt egy hónapban történt események tartoznak hozzá. Ha a sértődöttség sebzi a tudatunkat, akkor megbántottnak, feszültnek, kihasználtnak érezhetjük magunkat. Úgy érezzük, a világ elvesztette érdeklődését irántunk. Ám ez fordítva van, mi vesztettük el érdeklődésünket saját igazi Önvalónk iránt, így vált érdektelenné velünk kapcsolatban a külvilág. Visszautasítottnak érezhetjük magunkat, de ez nem más, mit saját magunk általi megértés, és igényeltség mellőzése. Korrekciója a gondoskodás, és érdeklődés Önmagunk számára, becsüljük és értsük meg magunkat, hogy a világ is megértsen, és igényeljen bennünket. Anyagi test szintjén a hibás működés száj, nyelv, fogak, torok, hangszálak, nyelőcső, hörgők, nyirokrendszer, tüdő, állkapocs problémáit okozhatja. Megnyilvánulhat gondolatok kifejezésére való képtelenségében, új helyzetektől való idegenkedésben, asztmában, bronchitisben, fülproblémákban, köhögésben, tanulási nehézségekben, mandulagyulladásban, torokfájásban, megfázásban, nyakfájdalomban, rekedtségben, szájszagban, tüdőproblémákban. Mentális szinten: Az emberré válás kritériumai tartoznak hozzá, felelősségvállalás, isteni normatívák elfogadása.

13 Hibás működés esetén kifejezési nehézségek, beszéddel kapcsolatos problémák, az új helyzetektől való félelem. A: Isteni gondviselés szolgálatában, B: Éntudat, harmonikus személyiségfejlődés Szimbólum: kék színű, tizenhat szirmú lótusz, sötétlila középpel, benne a ham mantramag.

14 6: Adzsnyá Homlok, vagy harmadik szem csakra. Szanszkritul Adzsnyá. Duális csakra, homlokon, a két szemöldök között/fölött helyezkedik el. Funkciója az intuíció, megérzés, tisztánlátás, ösztönök, értelem. Felelős a valódi énünk megfelelő működéséért. Lenyomata időben a tegnapot megelőző két hét. Amikor forr a harag bennünk egy friss sérüléstől, felháborodottak, és dühösek vagyunk, mert nem érezzük felelősnek magunkat, vagy felelősségre vontak valami miatt amit mi nem szeretnénk felvállalni, elveszítjük felkészültségünket, nem érezzük magunkat megfelelőnek, s nem vagyunk erőt sugárzóak. Ennek korrekciója, hogy tudatosítjuk, minden belőlünk indul ki, s a középpontból minden vonal azonos hosszúságú. Ami kimegy, akkora, mint ami bejön..amint lenn, úgy fenn. Vállajuk fel a felelősséget, s rögtön erőssé válunk, cselekvő, felkészült és megfelelő állapotba kerülünk. Spirituális érzelemmel, mennyei testtel van kapcsolatban, mely kb.65 cm vastag. Isteni iránti szeretet, a vágy, hogy parancsait megtartsam. Anyagi test szintjén arc, orr, fül, homlok, koponyaalap, kisagy, központi idegrendszer, szemek irányítása, energia ellátása a feladata. Így hibás működés esetén migrén, fejfájások, homlok-és arcüreg gyulladásos megbetegedései, látászavarok léphetnek fel, nátha, kötőhártya-gyulladás alakulhat ki. Mentális szinten hibás működés a fizikai testtel való önazonosítást okozza.

15 A: mentális fogalmak vizualizálása, megértés, lényeglátás, világnézet megteremtése. B: gyakorlati megvalósítás. Szimbólum: kétszirmú lótusz, kámfor fehér középpel, benne óm mantramaggal ( elme, intelligencia, hamis ego uralja)

16 7: Szahaszrára A hetedik, a korona, vagy fejtető csakra, amit szanszkritul Szahaszrárá-nak hívunk. Nem duális kivetülésű csakra, tölcsére felfelé mutat. Helye a fejtető legmagasabb pontja. Funkciói a tudatosság, elmélyülés, transzcendencia, önmegvalósítás. Spirituális értelmi, vagy ketherikus testtel van kapcsolatban, mely kb.85 cm vastag. Aranyszínű sugárzású, tojás alakú. Túlmutat a fizikai világon, béke érzését kelti, célt, értelmet ad a létezésnek. A Van Választás állapota, a jelen. Amikor még csak a szembenállást érezzük, megtámadottnak, megkérdőjelezettnek érezzük magunkat. Bosszúsak vagyunk, méltatlankodunk, és túlterheltek vagyunk. Úgy érezzük, hogy szembeszegülnek velünk, nem vagyunk méltók, nem fogadnak el bennünket, vagy éppen mi nem akarunk valamit, vagy valakit elfogadni. Korrekcióként tudjuk, hogy egyek vagyunk. Én vagyok a Világban, és a Világ létezik bennem. Minden összefügg mindennel, ezért ha magamat elfogadom, Téged is elfogadlak, válasszuk a megérdemlő, derűlátó állapotot, mert MINDIG VAN VÁLASZTÁS. Anyagi test szintjén a koponya, agykéreg, nagyagy tartozik hozzá, hibás működés esetén epilepszia, skizofrénia, Parkinson-kór, Alzheimer- kór, időskori dementia alakulhat ki. Mentális szinten ha: elzárjuk magunkat az önmegvalósítás, és az élet mélyebb megismerése elöl, pszichózisok, személyiségzavarok, skizofrénia, a jellemző. Szimbólum: szivárvány ( vagy lila) színű, ezerszirmú lótusz, vakítóan fehér középpel, benne a Klim mantramaggal.

17 Felhasználtam A Természetgyógyász Akadémián, a One Brain tanfolyamokon, és a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán kapott tudásomat :-) Ha tetszett, küldd tovább :-) Nagy Erika Izzó Víztükör eracska77@gmail.com

3. A csakrák. fejtető tobozmirigy melatonin agy tudatosság. andokrin, mirigyszabályozsért felelős hormonok. szív cardiacus

3. A csakrák. fejtető tobozmirigy melatonin agy tudatosság. andokrin, mirigyszabályozsért felelős hormonok. szív cardiacus 3. A csakrák A csakrákról általánosságban A szusumná-nádí a gerincoszlop mentén áramlik, míg az idá-nádí és a pingalá-nádí a szusumná-nádí jobb és bal oldalán spirálisan áramlik, mintegy körbevéve azt.

Részletesebben

A csakra szó szankszrit eredetű, amely India és a Himalája ősi szent nyelve volt.

A csakra szó szankszrit eredetű, amely India és a Himalája ősi szent nyelve volt. A csakra szó szankszrit eredetű, amely India és a Himalája ősi szent nyelve volt. A csakrákon múlik testi jólétünk, érzelmi egyensúlyunk és szellemi tisztánlátásunk.közvetítő szerepet töltenek be, megszűrik

Részletesebben

Hippocampus Intezet. ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten

Hippocampus Intezet. ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten Hippocampus Intezet ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten Idõpont: 2008. április 11-12-13. Részvételi díj: 15. 000 Ft/ nap; az elsõ nap ingyenes /konzultáció/ A tanfolyam célja A bioenergetikai folyamatok szisztematikus

Részletesebben

III. NAPFONAT CSAKRA (Manipura)

III. NAPFONAT CSAKRA (Manipura) III. NAPFONAT CSAKRA (Manipura) A köldök fölött kb. kétujjnyira találod. Amikor ideges vagy, vagy félsz, itt szorul össze, ide szoktad tenni a tenyered. Az életünk harmadik hétéves ciklusa, a 14-21 éves

Részletesebben

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Meridián 4-8 Repetíció Kezelés típusai Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Tüdő meridián Forráspont: 1. Tonizáló

Részletesebben

Az alábbi CD-k megvásárolhatóak a jógaközpontunkban az órák előtt vagy után.

Az alábbi CD-k megvásárolhatóak a jógaközpontunkban az órák előtt vagy után. Az alábbi CD-k megvásárolhatóak a jógaközpontunkban az órák előtt vagy után. Jóga Nidra 1. Streszoldó relaxáció CD Időtartam: 43 perc A mélylazítás hatásos jógatechnikája során a gyakorló elsajátíthatja

Részletesebben

A só- és színterápiáról röviden

A só- és színterápiáról röviden A só- és színterápiáról röviden A sóterápia Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem. - Cassiodorus 1 Történelem A terápia kezdete a sóbányákban és sóbarlangokban dolgozó emberektıl eredeztethetı,

Részletesebben

Gyökércsakra Muladhara csakra

Gyökércsakra Muladhara csakra Csakrák Érezted már, hogy ha ideges vagy szinte összeugrik a gyomrod? Ha elszomorodsz összeszorul a szíved? Vagy beszélned kellene és gombóc nő a torkodban? Tudod, hogy ezek a jelzései testednek fontos

Részletesebben

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語 ORVOSI KÉZIKÖNYV Magyar ハンガリー 語 Az orvosnak Nem értem a japán orvosi kifejezéseket, ezért ezt a kézikönyvet használva szeretném leírni a tüneteim. Személyes Adatok Mai dátum Év Hónap Nap Név Keresztnév

Részletesebben

Tantrikus csók Hvari tábor Összeállította: Sz. Mikus Edit szexológus

Tantrikus csók Hvari tábor Összeállította: Sz. Mikus Edit szexológus Tantrikus csók Hvari tábor 2014. Összeállította: Sz. Mikus Edit szexológus Először a kezek ismerkednek A kézfej finom símogatása Mondj el minden kézzel! Símogassátok egymás arcát finoman a kezetekkel!

Részletesebben

A táblázatból látható, hogy a magyar és külföldi felhasználók tapasztalatai szerint mely állapotok esetében milyen termékek váltak be.

A táblázatból látható, hogy a magyar és külföldi felhasználók tapasztalatai szerint mely állapotok esetében milyen termékek váltak be. A táblázatból látható, hogy a magyar és külföldi felhasználók tapasztalatai szerint mely állapotok esetében milyen termékek váltak be. Egészségi probléma Afta Allergia (légúti) Allergia (bőr), ekcéma Allergia

Részletesebben

{ Budapest, 2015. április 16 16--17. A SZOLGÁLTATÓK (SEGÍTŐK) JÓ KÖZÉRZETE avagy: ki segít a segítőknek? Kineziológiával a jó közérzetért Mindenki azzal foglalkozik, hogy mit tud kínálni a kliensnek/ügyfélnek/vendégnek.

Részletesebben

Tapasztalati táblázat az energy termékek használatához

Tapasztalati táblázat az energy termékek használatához Termékkatalógus Tapasztalati táblázat az energy termékek használatához Afta Allergia (légúti) Allergia (bőr), ekcéma Allergia (étel) Alvászavar, felébredés Alvászavar, nehéz elalvás Alzheimer-kór Anorexia

Részletesebben

VII. KORONACSAKRA (Sahasrara)

VII. KORONACSAKRA (Sahasrara) VII. KORONACSAKRA (Sahasrara) A fejed búbján, a fejtetőn, a kutacsoknál található, azon a helyen, ami fizikailag is a legközelebb van a mennyekhez, az univerzumhoz, melyhez való kapcsolatunk felelősének

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3 Ö.T.V.E.N. Tartalom Bevezetés...1 Autizmussal élő személyek jogi chartája...5 I. Az Ö.T.V.E.N. program bemutatása...7 II. A célcsoport bemutatása...10 III. A célcsoport pozíciója a hazai oktatási rendszerben...11

Részletesebben

Tantárgy összefoglaló

Tantárgy összefoglaló Tantárgy összefoglaló Tantárgy megnevezése Tantárgy képzési céljai A képzés célok részletesebb kifejtése: Fogyatékosságtani ismeretek A tantárgy sikeres elsajátításával a résztvevő ismerje meg a fogyatékosok

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

KEZDŐ AKUPUNKTÚRÁS KÉZIKÖNYV

KEZDŐ AKUPUNKTÚRÁS KÉZIKÖNYV KEZDŐ AKUPUNKTÚRÁS KÉZIKÖNYV Olvassa el figyelmesen a kézikönyv használata előtt az akupunktúra használatára vonatkozó figyelmeztetéseket es útmutatásokat! Ahol az (M) betű jelenik meg, szükséges az orvosi

Részletesebben

Angyal Mágia. Az egyik módja, hogy kívánságainkat, üzeneteinket kiküldjük az univerzumba, illetve angyalaink segítségét kérjük, gyertyamágia.

Angyal Mágia. Az egyik módja, hogy kívánságainkat, üzeneteinket kiküldjük az univerzumba, illetve angyalaink segítségét kérjük, gyertyamágia. Angyal Mágia Az egyik módja, hogy kívánságainkat, üzeneteinket kiküldjük az univerzumba, illetve angyalaink segítségét kérjük, gyertyamágia. A szertarta s menete: 1. Válassz egy szép gyertyát magadnak,

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

Lux Plus PROGRAMKÖNYV

Lux Plus PROGRAMKÖNYV Lux Plus PROGRAMKÖNYV A programcsomagok használatáról A készülék programcsomagjait alkalmazhatja egészséges állapotban, a közérzet javítására vagy az egészségügyi problémák, balesetek, sérülések esetén,

Részletesebben

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006.

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006. Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál Dr. Járai Róbert Zánka 2006. lőadás vázlata Stressz fogalma Szorongás és félelem Megküzdés Önbizalom és képesség 2 tressz A szervezet egészséges

Részletesebben

AZ ELŐADÁS CÍME. Stromájer Gábor Pál

AZ ELŐADÁS CÍME. Stromájer Gábor Pál AZ ELŐADÁS CÍME Stromájer Gábor Pál 2 Idegrendszer Az idegrendszer felosztása Anatómiai felosztás Központi idegrendszer: Agyvelő Gerincvelő Környéki idegrendszer: Gerincvelői idegek Agyidegek Perifériás

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

A csakrák és funkciójuk

A csakrák és funkciójuk A csakrák és funkciójuk 1. Gyökércsakra Mooladhara A gerincoszlop alsó végén található. A nemi szervek, herék, petefészek működéséért felelős. Ide tartozik a széklet kiválasztás, a sejtek produkciója és

Részletesebben

63 5 84 36 Elősz ű ű ű ELSŐ FEJEZET ᔗ匷 y má ve á e e g e e ᔗ匷 e e g k e e e g k, A MERIDIÁNOK ű e e g k b 365 ÉRINTÉS ÉS BIZALOM v gyá ű A SIACU SZINTJEI ű gygyí m á, A SIACU HASZNAI MILYEN ÁLLAPOTOKON

Részletesebben

D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev. Vándor Anna fordítása

D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev. Vándor Anna fordítása Az NPCRIZ termékek komplex alkalmazása D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev Vándor Anna fordítása Tartalomjegyzék A szív- és érrendszer patológiája...4 Arteriális hypertensio, neurocirkulatiós dystonia... 4

Részletesebben

I. GYÖKÉRCSAKRA (Muladhara)

I. GYÖKÉRCSAKRA (Muladhara) I. GYÖKÉRCSAKRA (Muladhara) A gerincoszlop alján, a farokcsontnál helyezkedik el. Kifejezetten az anyagi világhoz kötődő minden kapcsolódásunk csakrája. A pénz, a pénzkereset, azaz a munka, az otthon,

Részletesebben

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed!

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! 1 Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! Mi az az élményturizmus? Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másképp szokott. Van, aki spontán indul el, van, aki alaposan

Részletesebben

Dohányzik? Igen Nem Ha igen, naponta mennyit? 6. Mikor kezdődött a fájdalma? Körülményei? pl. baleset, betegség, egyéb

Dohányzik? Igen Nem Ha igen, naponta mennyit? 6. Mikor kezdődött a fájdalma? Körülményei? pl. baleset, betegség, egyéb BETEGKÉRDŐÍV Személyes adatok Páciens neve: Születési neve: Email címe: TAJ-kártya száma: Születési dátum: Telefon / Mobil: Hozzátartozó neve, telefonos elérhetősége: Hozzájárulok, hogy emailen kommunikáljunk?

Részletesebben

8. A Kundalíni-energia, az önmegvalósítás és a felszabadulás

8. A Kundalíni-energia, az önmegvalósítás és a felszabadulás Az energia és a tudat 8. A Kundalíni-energia, az önmegvalósítás és a felszabadulás Az astánga- és a hatha-jógában leginkább az energia oldaláról közelítik meg a jógában való fejlődést, míg a dzsnyána-

Részletesebben

Vegyen részt életmódváltó programunkban!

Vegyen részt életmódváltó programunkban! Vegyen részt életmódváltó programunkban! Európai Szociális Alap Életmód váltás Ha életmódot kívánunk váltani, első lépésben meg kell tanulnunk az egészséges életmód alapjait: hogyan kell változtatni mindennapi

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Előszó 9

Tartalomjegyzék. Előszó 9 Tartalomjegyzék Előszó 9 1. Fejezet: Mi a depresszió? 17 A depresszióról alkotott kép 21 Fekete kutya 22 Sötét alagút 24 Börtön 25 Sűrű köd 25 Melankólia 26 Freud 27 Az antidepresszívumok felfedezése...

Részletesebben

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök 5.osztály 1.foglalkozás 5.osztály 2.foglalkozás hatszögéskörök cseresznye A cseresznye zöld száránál az egyeneshez képest 30-at kell fordulni! (30 fokot). A cseresznyék között 60 egység a térköz! Szétszedtem

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Lábmasszázs Lábmasszázs A lábmasszázs más néven reflexológia egy õsi gyógymód, ami azon az elven alapul, hogy a test összes szerve energiacsatornákon keresztül össze van kötve úgynevezett "kioldópontokkal",

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

VI. HOMLOKCSAKRA (Ajna)

VI. HOMLOKCSAKRA (Ajna) VI. HOMLOKCSAKRA (Ajna) Harmadik Szem csakrának is nevezik: a két szemed között, kicsit magasabban, a homlokodon van, biztosan láttál már 3. szem ábrázolást indiai asszonyokon, szobrokon és festményeken.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Buddha, Dharma, Sangha

Buddha, Dharma, Sangha Buddha, Dharma, Sangha Buddha: törekvés a megvilágosodásra - van szenvedés - ezt felismerni. Dharma: a szenvedésnek van oka, ezt felismerni. Ez az ok, a vágy (következménye a létkerék tanában van). A szenvedés

Részletesebben

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet Az emésztôrendszer károsodásai Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz 17. fejezet Általános rész A fejezet az emésztôrendszer tartós károsodásainak, a károsodások

Részletesebben

És ne feledjük: a boldogság csak akkor igazi, ha meg tudjuk azt osztani másokkal is!

És ne feledjük: a boldogság csak akkor igazi, ha meg tudjuk azt osztani másokkal is! Bár mindannyiunk számára kicsit mást jelent a boldogság, mégis azt kutatjuk minden pillanatban, és ha elértük, szeretnénk megtartani. Néha egy apró dolog is elég ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat:

Részletesebben

Farkas-Transz Szállítási Kft.

Farkas-Transz Szállítási Kft. Farkas-Transz Szállítási Kft. CSOPORTFOGLALKOZÁS DIETETIKUS BEVONÁSÁVAL A SZÍV- ÉS ÉRREND- SZERI BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉRE Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése Csoportfoglalkozás dietetikus bevonásával

Részletesebben

IX. MELLÉKLET. Európai Uniós kérdőív és anamnézis munkaköri alkalmassági vizsgálathoz. Fontos figyelmeztetés a pályázók számára

IX. MELLÉKLET. Európai Uniós kérdőív és anamnézis munkaköri alkalmassági vizsgálathoz. Fontos figyelmeztetés a pályázók számára IX. MELLÉKLET Európai Uniós kérdőív és anamnézis munkaköri alkalmassági vizsgálathoz Fontos figyelmeztetés a pályázók számára A PÁLYÁZÓ MUNKAKÖRI ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATA KIZÁRÓLAG ABBAN AZ ESETBEN VÉGEZHETŐ

Részletesebben

Betegség Katalógus / Krankheitskatalog / Disease Catalog - Az Élet Háza Tata

Betegség Katalógus / Krankheitskatalog / Disease Catalog - Az Élet Háza Tata 1 Achilles ín szakadás utáni rehabilitáció 50% 50% 80% 0% 0% 20% 50% 10% 10% 2 Ágyékhúzódás 50% 80% 50% 0% 0% 20% 80% 0% 0% 3 Agyi vérellátás zavarai 0% 0% 80% 20% 0% 10% 50% 0% 0% 4 Agyvérzés utáni regeneráció

Részletesebben

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Reflexológia 2002. október 16.

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Reflexológia 2002. október 16. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Reflexológia 2002. október 16. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázók

Részletesebben

Azazel szívcsakra meditációja

Azazel szívcsakra meditációja Azazel szívcsakra meditációja Azazel szívcsakra meditációja azon az elven működik, hogy a főcsakrákat a szívcsakrával összekapcsolja, amely lehetővé teszi az energia áramlást az energiavezetékeken az egész

Részletesebben

A tudás egy új típusú jövő új típusú emberéhez -1. rész

A tudás egy új típusú jövő új típusú emberéhez -1. rész A tudás egy új típusú jövő új típusú emberéhez -1. rész Az Ember, mint érző, teremtő energia lény. Az Ember, mint kozmikus energia lény. Helye az univerzumban és működésének alapszabályai. Egyetemes Teremtő

Részletesebben

Patandzsali Jóga szútrái

Patandzsali Jóga szútrái Patandzsali Jóga szútrái A szamádhi és az Ísvara Atma Center, 2009. 11. 13. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra HarihÓm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítamasztu

Részletesebben

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János Budapest, február 20.

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János  Budapest, február 20. Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez Dr. Szemelyácz János www.indit.hu Budapest, 2016. február 20. 1 Addiktív ciklus Pszichoaktív szer bevétele, vagy kóros viselkedési folyamat

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

Többgénes jellegek. 1. Klasszikus (poligénes) mennyiségi jellegek. 2.Szinte minden jelleg több gén irányítása alatt áll

Többgénes jellegek. 1. Klasszikus (poligénes) mennyiségi jellegek. 2.Szinte minden jelleg több gén irányítása alatt áll Többgénes jellegek Többgénes jellegek 1. 1. Klasszikus (poligénes) mennyiségi jellegek Multifaktoriális jellegek: több gén és a környezet által meghatározott jellegek 2.Szinte minden jelleg több gén irányítása

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

AZ ELME RÉTEGEI DIAGRAM

AZ ELME RÉTEGEI DIAGRAM AZ ELME RÉTEGEI DIAGRAM "Vágyad éppúgy helyreállítja az igazságot, ahogy az igazság elvesztése is egy vágyadnak volt köszönhető. A csodák tanítása, Törzsszöveg, 20. VIII. 1.2. A. Amikor arra gondolok:

Részletesebben

Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, FODOR GÁBOR

Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, FODOR GÁBOR Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, 2016.04.14. FODOR GÁBOR Miről lesz szó? Problémafelvetés: A pedagóguspálya veszélyes üzem Tapasztalat A kiégés kockázata komolyan veendő

Részletesebben

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..)

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) A képek alapján próbáljátok felismerni az adott gyógynövényt, azonosítsátok be a hatását, és hogy a növény melyik

Részletesebben

2009. június 20. Mixtay Zsuzsanna

2009. június 20. Mixtay Zsuzsanna 2009. június 20. Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered. (Hippokratesz Hippokratesz) Mixtay Zsuzsanna Miről lesz szó 1 Egészség betegség A makrobiotika Egészséges szervezet normál

Részletesebben

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Szuhai Nóra ügyvezető, coach, tréner mentor Legjobb vagyok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a

Részletesebben

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016 Nehézségek a kommunikációban Bán Ildikó 2016 MILYEN A JÓ ORVOS? a beteg szemszögéből Mi teszi az orvost jó orvossá? 72% - jó személyes viszony a beteg és az orvosa között (empátia, figyelem, meghallgatja

Részletesebben

Oszlár Kálmán András. Jóga az ágyban. Tantrikus Kontinencia & Spirituális Intimitás I.

Oszlár Kálmán András. Jóga az ágyban. Tantrikus Kontinencia & Spirituális Intimitás I. Oszlár Kálmán András Jóga az ágyban Tantrikus Kontinencia & Spirituális Intimitás I. Mottó A tantra nem egy technika, hanem egy létforma, egy filozófia, ami szerint boldogan tudnak élni az emberek, és

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Reflexológus szak. 2003. május 20.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Reflexológus szak. 2003. május 20. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Reflexológus szak 2003. május 20. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Reflexológusok részére 2000. február 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

SanoCenter PROGRAMKÖNYV

SanoCenter PROGRAMKÖNYV SanoCenter PROGRAMKÖNYV A programcsomagok használatáról A készülék programcsomagjait alkalmazhatja egészséges állapotban, a közérzet javítására vagy az egészségügyi problémák, balesetek, sérülések esetén,

Részletesebben

AS1 Férfi izomfigura. A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból.

AS1 Férfi izomfigura. A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból. AS1 Férfi izomfigura A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból. 27 darabra szedhető: koponya, agy (2), mellkasi és hasi fal, tüdő felek (2), szív (2), máj, gyomor, duodenum, vékony- és vastagbél, jobb

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga

Részletesebben

A betegségek szimbólumai Szerző: Dr. Kacsó Kornélia

A betegségek szimbólumai Szerző: Dr. Kacsó Kornélia A betegségek szimbólumai Szerző: Dr. Kacsó Kornélia Oly sok ember szenved különböző betegségben, s képtelen megtalálni a megfelelő utat a megoldáshoz. Minden egyes betegség életünk egyik megoldatlan problémájára

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam

Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam 5. évfolyam ök Önismeret 6 Együtt élünk 4 A drog fogalma, hatásai 1 Személyes biztonság: jogaim, kötelességeim 2 Tanulási szokások 5 Szabad felhasználás 4 Összesen: 36 6.

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Feng shui A belsõ harmónia megteremtése feng shuival A kínaiak évezredek óta a feng shui alapelvei szerint építik és rendezik be házaikat és maguk az építõmesterek is e szabályokat követik. hirdetés Ma

Részletesebben

4. Mimika. A mimika az érzelmi viszonyok tükröződése az arcon, az arc izmainak mozgása által. A arc karakterét adja: a szem, a szemöldök és a száj

4. Mimika. A mimika az érzelmi viszonyok tükröződése az arcon, az arc izmainak mozgása által. A arc karakterét adja: a szem, a szemöldök és a száj 4. Mimika A mimika az érzelmi viszonyok tükröződése az arcon, az arc izmainak mozgása által. A arc karakterét adja: a szem, a szemöldök és a száj A szem jelzései Az emberi kommunikációs jelzések közül

Részletesebben

MANDALA. A transzcendencia megjelenése a művészetben és a formák világában

MANDALA. A transzcendencia megjelenése a művészetben és a formák világában MANDALA A transzcendencia megjelenése a művészetben és a formák világában Dr. Antalfai Márta Kapu 2. Konferencia 2008. október 26. Chartres, katedrális Kréta szigetéről Reims-i katedrális Perui mandala

Részletesebben

Mandalák Hadadi Hajnalka

Mandalák Hadadi Hajnalka S Z A K M A I F Ü Z E T E K B E L S Õ HASZNÁLATRA Mandalák Hadadi Hajnalka Szúrja Namaszkára Szvámi Szatyánanda Szaraszvati 3 S Z A K M A I F Ü Z E T E K B E L S Õ HASZNÁLATRA Mandalák Hadadi Hajnalka

Részletesebben

EGÉSZSÉG MAGATARTÁSTAN Egészség - alapismeretek

EGÉSZSÉG MAGATARTÁSTAN Egészség - alapismeretek EGÉSZSÉG MAGATARTÁSTAN Egészség - alapismeretek Dr. Gritz Arnoldné egeszseg@t-online.hu Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar 2009/2010 FEJEZETEK Az egészség-magatartástan interdisciplináris

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll ARANY Toll 1 A FITA ARANY TOLL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 8m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat = 6-10-es

Részletesebben

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban Ország: Vállalat: SPANYOLORSZÁG FONDO FORMACIÓN EUSKADI Képesítés: Az innováció fejlesztői és elősegítői a fémipari KKV-k munkacsoportjaiban EQF szint:

Részletesebben

Megelőzési hormon vizsgálati csomag

Megelőzési hormon vizsgálati csomag SZOLGÁLTATÁSOK Nyálból végzett hormon- vizsgálati csomagok Magyarországon csak nálunk! Hungary 2800 Tatabánya, F tér 36. Telefon: 06 20 372 1216 Tel./fax: +36 34 316 259 E-mail: info@laborex.hu web:www.laborex.hu

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Lotus Therme. Masszázs árak. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Masszázs árak. www.lotustherme.net Lotus Therme Masszázs árak 1 www.lotustherme.net HU 2 Klasszikus masszázsok Talpmasszázs 30 perc HUF 8.500, A talpreflex masszázs alapja, hogy a szervezetnek több, mint hetvenezer idegvégződése van egy

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Egészségnap III. Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

A menopauza holisztikus értelmezése A hormonális jógaterápia alapelvei

A menopauza holisztikus értelmezése A hormonális jógaterápia alapelvei A menopauza holisztikus értelmezése A hormonális jógaterápia alapelvei A holisztikus gyógyítás más alapokon nyugszik, mint a hagyományos allopátiás orvoslás: az emberi szervezetet funkcionális egységként

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve:dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Pedagógiai program. Ózdi József Attila Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium. 3600 Ózd Bem út 14.

Pedagógiai program. Ózdi József Attila Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium. 3600 Ózd Bem út 14. 2013 Pedagógiai program Ózdi József Attila Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3600 Ózd Bem út 14. 1 Tartalom 1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 3 1.1 A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG!

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! MET Állóképességi Konferencia Balassa Levente életegyensúly tanácsadó, pszichológus Ez egy előadás, amely... arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Reflexológusok részére 2004. május 18.

Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Reflexológusok részére 2004. május 18. Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Reflexológusok részére 2004. május 18. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott

Részletesebben

V. TOROKCSAKRA (Vishuddha)

V. TOROKCSAKRA (Vishuddha) V. TOROKCSAKRA (Vishuddha) A neve is mutatja: a torkod közelében kell keresni. A nyakad alján, ahol az a kis puha mélyedés van. Tudod, ahol a gombócot érzed, amikor elakad a szavad. Kialakulása, fejlődése

Részletesebben