PROCONTROL ELECTRONICS LTD

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PROCONTROL ELECTRONICS LTD"

Átírás

1 ÚJ MOBILTECHNOLÓGIA RHS EGÉSZSÉGÜGYI TÁVFELÜGYELETI RENDSZER Rendszeráttekintés Mire szolgál az RHS egészségügyi távfelügyeleti (Remote Health Supervisor) rendszer? Az otthoni, vagy intézeti gondozásra szoruló, krónikus beteg hozzátartozója nyilván szívesen látna betege mellett folyamatosan egészségügyi személyzetet ám ezt csak kevesen engedhetik meg maguknak. Nagyon sok betegségnél azonban fölösleges is, hogy akár otthon, akár egy egészségügyi intézményhez tartozó beteghotelben vagy magában a kórházban állandóan orvos tartózkodjon a páciens mellett: elegendő lenne, hogy néhány egyszerű műszer nyomon kövesse a beteget, a legfontosabb életfunkciók változását, és probléma esetén haladéktalanul tájékoztassa, ha kell, riadóztassa az illetékes nővért, / gondozót / orvost és/vagy a családtagokat. Egyes betegségtípusoknál (pl. Alzheimer kór) az is fontos lehet, hogy tudjuk, hogy a beteg merre kóborolt el. Lényeges biztonságérzetet ad a betegnek, hogy tudja, hogy vigyáznak rá, bármikor segítséget hívhat, sőt beszélhet is a gondozóval. A RHS beteg-távfelügyeleti / monitorozó rendszer ezekre a feladatokra készült, alkalmazásával a gondozott személyek életminősége, biztonságérzete, és ezzel gyógyulási esélye is jelentősen javulhat. A rendszer a korábbi hasonló célú rendszereknél lényegesen bővebb szolgáltatásokat nyújt, kisebb, könnyebb, és újszerű mérnöki, konstrukciós, és informatikai megoldásokat tartalmaz. A projekt a GOP pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege Ft. Az RHS egészségügyi távfelügyeleti rendszer elemei Az RHS rendszer két fő részből tevődik össze. Az egyik részét a viselhető vezeték nélküli távfelügyeleti-, és életfunkciós mérő eszközök alkotják, míg a másik részét az adatok fogadására, továbbítására, feldolgozására, megjelenítésére alkalmas hardver és szoftver elemek alkotják. A rendszer skálázható: elemeiből az egyszerű segélyhívástól a komplex személykövető életfunkciós monitorozó rendszerekig többféle szolgáltatási szintű rendszer összeállítható..

2 Vezeték nélküli technológián alapuló távfelügyeleti eszközök (karkötő vagy kitűző kártya) Jellemzők, szolgáltatások vezeték nélküli technológián alapul (GSM és ZigBee rendszerű) hatósugara nem korlátozott 24 órás távfelügyeletet tesz lehetővé rendelkezik hangszóróval és mikrofonnal, így kétirányú hangkapcsolatot tesz lehetővé egy nagyméretű nyomógombbal (pánikgomb) rendelkezik előre programozhatók a nyomógomb mögötti telefonszámok egyszerű használat idősek számára állandó viseletre alkalmas (csuklóra erősíthető karkötő, vagy kitűzőként viselhető, illetve nyakba akasztható kártya kivitel.) lehetővé teszi a felügyelt ügyfelek azonosítását kicsi, könnyű, strapabíró az eszköz működőképes állapotának rendszeres önellenőrzése cseppálló vagy vízálló, sterilizálható opcionális szolgáltatások: helymeghatározás, az életfunkciók 24 órás mérése, az aktivitás folyamatos monitorozása és az adatok továbbítása Vezeték nélküli technológián alapuló életfunkciós mérőeszközök (mellkaspántba építve) Real Time helymeghatározás (lokális RTLS és globális GPS) Testhőmérséklet mérése és folyamatos rögzítése (lázgörbe) Szívritmus mérése, és folyamatos rögzítése (bpm görbe) Szakaszos 5 elektródás EKG felvétel, rögzítés (EKG görbe) Elesés detektálás (Man down funkció) Viselés-ellenőrző funkció Felügyelő szoftver alkalmas a távfelügyeleti eszközből bejövő jelek fogadására, megjelenítésére, feldolgozására lehetővé teszi az ügyfelek azonosítását, az események ügyfélszintű logolását opcionális: alkalmas a távfelügyeleti eszköz által eljuttatott életfunkció/aktivitás adatok feldolgozására, folyamatos monitorozására. Vészhelyzet esetén (kritikus értékű életfunkció/aktivitás) automatikus riasztás küldése előre megadott személyeknek. funkcionalitás (alkalmazása könnyen, gyorsan elsajátítható) Az első csoportba tartoznak a viselhető, vezeték nélküli karkötők, kitűzők, és az orvosi monitorozó övek, míg a második csoport egy szerveralkalmazásból és a hozzá kapcsolódó kliensalkalmazásokból tevődik össze. Ezzel a felépítéssel biztosítható, hogy a jeladók üzeneteit a szerver oldal éjjel-nappal képes legyen rögzíteni, és az információk tetszőleges helyen és időben lekérdezhetőek legyenek a kliensek segítségével (pl. WEB kliens okos-telefonon, tableten)..

3 Segélyhívó, személykövető A karon viselhető eszközök közül a legkisebb változat (RHS10A) egy egyszerű kisméretű karóra formájú jeladó. amely egy hívó-gombbal rendelkezik. A hívó gombot megnyomva felhívja a nővért, gondozót, hozzátartozót (vagy akár a testőrt). Ez a karkötő képes továbbá a lokálisan kiépített valós idejű RTLS helymeghatározó rendszerrel kapcsolatot létesíteni, így a lefedett területen belül meghatározható a viselőjének pozíciója is. A készülék formatervezett, hermetikusan zárt, ütésálló ABS házba van építve, mosható, sterilizálható. Elemcsere, és töltés nélkül 3 évig működik. 2,4 GHz-es rádióval működő mikrokontrolleres kommunikációs rendszere önálló jelfogadóhoz, vagy ZigBee infrastruktúrához illeszkedik. Komplex távfelügyelet beszélgetéssel, korlátok nélkül A mindent tudó karóra, az RHS10B, rendelkezik a kisebb RHS10A testvér által megvalósított, hívó, jelző funkciókkal, ám nemcsak lokális, hanem globális helymeghatározásra, és kommunikációra is képes a beépített GPS lokalizáció és GPRS modem segítségével. Ezen felül a készülékben helyet kapott egy mikrofon és egy hangszóró, így a segélyhíváson, és az adattovábbításon felül hangos GSM telefonként is használható. A készülék vezeték nélküli kapcsolatot tart az életfunkciós szenzorokkal, azok adatait kezeli és továbbítja. A karórába beépített infravörös hőmérő önmagában is képes viselőjének bőrhőmérsékletét monitorozni. Személyi monitor Az egészségügyi / orvosi távfelügyeleti rendszer életfunkciók felügyeletére kifejlesztett eleme az orvosi monitorozó mellpánt. Ez a mosható, rugalmas, könnyen hordható eszköz a ruha alatt viselve képes a pontos testhőmérséklet meghatározására, lázgörbe felvételére, a szívritmus mérésére, rögzítésére, EKG görbék rögzítésére, az elesés, zuhanás detektálására, és riasztásra. A mellkaspánt két tépőzárral oldható, egyszerűen felvehető és levethető. Infrastruktúra Az RHS rendszer készülékei a közcélú GSM hálózatra, vezetékes telefonhálózatra, Internetre, és / vagy saját Mesh RF hálózatra kapcsolódhatnak. Mindegyik hálózathoz rendelkezésre állnak RHS interfész rendszerelemek. Távfelügyeleti szoftver Az RHS szoftver szerveralkalmazás kezeli az adatbázist és a vezeték nélküli adatgyűjtő rendszert, akár helyi akár globális kommunikációról van szó. A kliensek asztali PC munkaállomáson, vagy mobil eszközökön, mint tableten, ill. okostelefonon valósítják meg az ember-gép kapcsolatot szemléletes interaktív grafikus felületen..

4 A mellékelt példán egy személyi monitor lap látható a beteg real-time adatai, az épületen belüli pozíciója, a lázgörbe, a szívritmus-görbe, és az EKG diagramok megjelenítésével. A monitor lapon megjelennek a határérték túllépések, és az elesés detektálásakor kiváltott riasztások is Az RHS rendszerről, és a kifejlesztett prototípusokról részletesebb anyag a honlapon található. A MediBelt orvosi mellkaspánt A cikk előző részében megismerkedtünk az RHS orvosi távfelügyeleti rendszerrel és annak elemeivel. A folytatásban a rendszer egyik, és talán a legérdekesebb eleméről, az orvosi mellpántról esik szó. Ez a mellpánt képes testhőmérsékletet mérni, pulzust mérni és EKG mérést végezni. Mi az EKG? Az EKG a szívveréshez generált feszültség grafikus követése. A szív teljesítő képességének elég nagy pontosságú kiértékelését teszi lehetővé. A szív egy elektrokémikus impulzust generál, ami szétterjed a szívben, oly módon, hogy a szívben levő cellák összehúzódását és ellazulását eredményezi, ami a szívnek egy pumpáló karakterisztikát biztosít. Ezt a szekvenciát egy izomköteg a szinusz csomó (SA) indítja el, amely a szív celláinak polarizációját és depolarizációját eredményezi. Mivel ez a folyamat elektromos természetű, és az emberi test vezető a benne levő folyadéknak köszönhetően, ezért ez az elektrokémiai 1. ábra Tipikus EKG jelalak folyamat a test felszínén mérhető. Maximálisan körülbelül 1mV feszültség különbség jelentkezik a test különböző részein. Ez a bőrfelületre csatlakoztatott elektródák segítségével mérhető. A négy végtag és a mellkas vált az elektródák szabványos elhelyezésének helyéül. Az 1. ábra egy tipikus EKG jelalakot mutat. 2. ábra RHS mellkaspánt vezérlő áramkör Hogyan mérhető az EKG? Az EKG méréséhez egy erősítő, szűrő, jelfeldolgozó kapcsolásra van szükség. A bemeneti erősítő fokozatnak mérőerősítőt használ az orvosi mellpánt, mivel sokkal nagyobb a közös modusú zajelnyomásuk, mint a műveleti erősítőknek. Erre azért van szükség, mert az ember, mint antenna rengeteg sugárzást vesz a környezetből, és ezek mindegyik elektródára rákerülnek, ami közös modusú zajként jelentkezik. Mivel a mérendő jel a kisfrekvenciás tartományban található, ezért a jel egy alul áteresztő szűrő segítségével szűrésre kerül, így a jelfeldolgozó egységre már csak a hasznos jelalak jut. A jelfeldolgozás során az EKG jelet digitalizálja az orvosi mellpánt, és alapvető jelfeldolgozási műveleteket végez rajta (pl. pulzus meghatározása). Lehetőség van akár a teljes digitalizált jelet, akár a feldolgozott adatokat továbbítani a központi adatfogadó és feldolgozó rendszer felé, ahol azok megjelenítésre kerülnek. Az áramkör elemeinek részletes ismertetése a cikk későbbi részében kerül tárgyalásra..

5 Hogyan helyezkednek el az EKG méréshez szükséges elektródák? Az EKG elektródáknak többféle elhelyezési módja ismeretes. Az orvosi mellpánt úgy került kialakításra, hogy standard 5 elektródás mérésre alkalmas legyen. Ehhez 4 végtag elektródára és egy test elektródára van szükség. A 3. ábrán látható az elektródák elhelyezése. Mit tud még az egészségügyi mellkaspánt? Az EKG monitorozáson kívül az orvosi mellpánt fel van készítve testhőmérséklet mérésre. Mivel a mellpánt kialakításából adódóan nem a végtagokon mérjük a hőmérsékletet, jóval pontosabb képet (akár 0,1 C felbontással) kaphatunk a viselő pillanatnyi testhőmérsékletéről és annak időbeli változásáról. A hőmérséklet mérése 3 vezetékes méréssel történik. 3. ábra EKG elektródák elhelyezése A testhőmérséklet mérésen felül az orvosi mellpánt beépített gyorsulás érzékelőjének segítségével képes elesés detektálásra is. Ezeknek a funkcióknak a megvalósításáról is szó lesz a cikk befejező részében. Hogyan jutnak el az adatok az orvoshoz? A MediBelt kétféle módon tudja eljuttatni a mért adatokat a központi adatfeldolgozó és kiértékelő rendszer számára. Egyrészt képes lokálisan kiépített mesh hálózathoz kapcsolódni, amennyiben ez rendelkezésre áll. Másrészt képes az RHS rendszer másik eleméhez a karon viselt segélykérő és monitorozó karkötőhöz kapcsolódni, és annak GPRS kapcsolatán keresztül a világ bármely pontjáról venni, és beküldeni az adatokat. Hogy néz ki az orvosi mellkaspánt? A mellpánt érdemi része a karok alatt, és a jelölt borda magasságában körbefutó két vízszintes elasztikus anyagból készült pánt, amely tartalmazza a hőmérséklet szenzort és az elektródákat az EKG méréshez. A rögzítés érdekében a vállakon átvetett két pánt csatlakozik a mellpánt vízszintes részéhez. Elől a mellkas közepén egy kis tépőzáras zsebben található a rendszer elektronikája, amely a pánt tisztíthatósága érdekében eltávolítható. Az elektronika panel analóg áramköri modulokat, mikrokontrolleres beágyazott rendszert, és rádiófrekvenciás kommunikációs eszközt tartalmaz. A szenzorok vezetékezése a pánton belül fut az erre kialakított részekben. 4. ábra A mellkaspánt felépítése A cikk befejező részében a most ismertetésre került orvosi monitorozó mellkaspánt áramköri felépítéséről és a működéséről lesz szó..

6 A MediBelt áramköri felépítése A cikksorozat korábbi részeiben megismertük az RHS orvosi távfelügyeleti rendszert általánosságban, és részletesebben foglalkoztunk az orvosi mellpánt funkcióival és felépítésével. A cikk eme befejező részében a mellpánt áramköri felépítésével foglalkozunk sorra véve az egyes modulokat. EKG bemeneti erősítő fokozat Mint már korábban említettük a bemeneti erősítő fokozatnak egy mérőerősítőt használunk, mivel sokkal nagyobb a közös modusú zajelnyomása, mint a műveleti erősítőnek. Mivel a két elektróda közötti feszültség pozitív és negatív irányba is változhat, ezért a mérőerősítő referencia feszültségét célszerű a tápfeszültség felére választani. Az EKG bemenetek ESD védelemmel vannak ellátva az esetlegesen érintéskor keletkező elektrosztatikus kisülések ellen. Az erősítő fokozat kapcsolása az 1. ábrán látható. 1. ábra Bemeneti erősítő fokozat EKG alul áteresztő szűrő Mivel a mérendő jel a kisfrekvenciás tartományban található, ezért a jelet egy aluláteresztő szűrő segítségével érdemes megszűrni, a magasabb frekvenciákon ugyanis csak zaj található. A feladatra egy 200Hz sávszélességű negyedfokú Butterworth szűrő került kialakításra, amelynek kapcsolása a 2. ábrán látható. A szűrő kimenetét egy végerősítőre vezetjük, amelynek feladata, hogy az A/D átalakító mérési tartományába skálázza a jelet. 2. ábra Negyedfokú Butterworth szűrőkapcsolás Testhőmérséklet mérése Az orvosi mellpánt a testhőmérséklet méréséhez egy PT100 platina ellenállást használ háromvezetékes méréssel. A platina ellenállást egy Wheatstone hídkapcsolásban helyezzük el, és a híd kimeneti feszültségét erősítjük, majd digitalizáljuk (lásd 3. ábra). Ez alapján meghatározható a platina ellenállása, amiből származtatható a hőmérséklete. A miniatűr platina ellenállás egy az orvosi mellpántba beépített zárt hőmérő kapszulában került elhelyezésre, amely jó hővezető sapkájának köszönhetően a hónalj bőrfelülettel érintkezve (kontaktus szenzor) képes annak hőmérsékletét a platina ellenállásra vezetni. A platina ellenállása a hőmérséklet változásával arányosan változik..

Az RTLS projekt első teszt alkalmazása. HiCall. Wireless nővérhívó és betegkövető rendszer 1244-10

Az RTLS projekt első teszt alkalmazása. HiCall. Wireless nővérhívó és betegkövető rendszer 1244-10 Az RTLS projekt első teszt alkalmazása HiCall Wireless nővérhívó és betegkövető rendszer 1244-10 A beteg eltéved, elfelejti hol van, elesik, rosszul lesz és sürgős segítségre van szüksége! A karkötőjén

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

NŐVÉRHÍVÓ ÉS BETEGKÖVETŐ RENDSZER

NŐVÉRHÍVÓ ÉS BETEGKÖVETŐ RENDSZER NŐVÉRHÍVÓ ÉS BETEGKÖVETŐ RENDSZER Hi-Call Rádiós személykövető, objektumkövető és személyhívó rendszer, RTLS helymeghatározással Személyi jeladó/vevő Személyi jeladó A Hi-Call rendszer kórházakban, szociális

Részletesebben

Rubin SMART COUNTER. Műszaki adatlap 1.1. Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba. Rubin Informatikai Zrt.

Rubin SMART COUNTER. Műszaki adatlap 1.1. Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba. Rubin Informatikai Zrt. Rubin SMART COUNTER Műszaki adatlap 1.1 Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba Rubin Informatikai Zrt. 1149 Budapest, Egressy út 17-21. telefon: +361 469 4020; fax: +361

Részletesebben

Rádiókommunikációval is Az adatokat szabad rádiófrekvencián sugározza az őt lekérdező AQUADAT készüléknek.

Rádiókommunikációval is Az adatokat szabad rádiófrekvencián sugározza az őt lekérdező AQUADAT készüléknek. - Műszaki adatok - Bekötés - Érzékelők - Levegő tisztítású ph armatúra - Nyomás alatt szerelhető ph armatúra Rádiókommunikációval is Az adatokat szabad rádiófrekvencián sugározza az őt lekérdező AQUADAT

Részletesebben

X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ

X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ Ma az analóg jelek feldolgozása (is) mindinkább digitális eszközökkel és módszerekkel történik. A feldolgozás előtt az analóg jeleket digitalizálni kell.

Részletesebben

SYS700-PLM Power Line Monitor modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család

SYS700-PLM Power Line Monitor modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család DDC rendszerelemek, DIALOG-III család KIVITEL ALKALMAZÁS A az energiaellátás minőségi jellemzőinek mérésére szolgáló szabadon programozható készülék. Épületfelügyeleti rendszerben (BMS), valamint önállóan

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0161 A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: Elektro//50/Ism/Rok Elektronika-távközlés szakképesítés-csoportban, a célzott 50-es

Részletesebben

OTTHON - BIZTONSÁGBAN

OTTHON - BIZTONSÁGBAN Miért hasznos a SONcare berendezés használata? Ha Önnek, vagy hozzátartozójának otthonában bármikor segítségre lenne szüksége, vagy csak egyszerű módon szeretnének egymással beszélni, a SONcare készülék

Részletesebben

RESORT SZERVER-MONITOR Technológia- és távfelügyeleti rendszerek az informatikában

RESORT SZERVER-MONITOR Technológia- és távfelügyeleti rendszerek az informatikában RESORT SZERVER-MONITOR Technológia- és távfelügyeleti rendszerek az informatikában A SZERVER-MONITOR kimondottan szerverszobák és egyéb informatikai bázisok számára fejl esztett technológia-távfelügyeleti

Részletesebben

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása 1. Általános célkitűzések: A kisvárosi helyi tömegközlekedés igényeit maximálisan kielégítő hardver és szoftver környezet létrehozása. A struktúra

Részletesebben

- a korábbi jól bevált sorozat típusok a következők voltak: POK-F-DO illetve POK-T-DO

- a korábbi jól bevált sorozat típusok a következők voltak: POK-F-DO illetve POK-T-DO - Műszaki adatok - Bekötés - Érzékelők Rádiókommunikáció Vezetéknélküli kommunikáció az oldott-oxigén mérő és az oldott-oxigén-tükör vagy az AQUADAT készülék között. Utólagos műszerezéseknél megtakarítható

Részletesebben

Balatonőszöd, 2013. június 13.

Balatonőszöd, 2013. június 13. Balatonőszöd, 2013. június 13. Egy tesztrendszer kiépítése Minőséges mérőláncok beépítése Hibák generálása Költséghatékony HW környezet kialakítása A megvalósított rendszer tesztelése Adatbázis kialakítása

Részletesebben

Elektronikus táv kaptármérleg. helymeghatározóval, biztonsági rendszerrel és kijelzővel

Elektronikus táv kaptármérleg. helymeghatározóval, biztonsági rendszerrel és kijelzővel helymeghatározóval, biztonsági rendszerrel és kijelzővel Beüzemelés Első lépésként készítsük elő a mérleg helyét. A mérleg fémkeretét hozzá lehet rögzíteni a kaptár aljához. A keret megmunkálása közben

Részletesebben

SVANTEK. Termékismertető

SVANTEK. Termékismertető SVANTEK Termékismertető Zajszintmérő analizátor SVAN 979 1. pontossági osztály Alacsony belső zaj

Részletesebben

Kaméleon K860. IAS Automatika Kft www.iasautomatika.hu

Kaméleon K860. IAS Automatika Kft www.iasautomatika.hu Kaméleon K860 Univerzális Digitális Szabályozó A K860 szabályozók általános automatizálási feladatokra kifejlesztett digitális szabályozók. Épületgépészeti alkalmazásokra kiválóan alkalmasak, gazdaságos

Részletesebben

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 GSM-R Flottamenedzsment Mobil fizetési lehetőségek Parkolási díj Útdíj A GSM közlekedési felhasználása Valós idejű információs szolgáltatás Közlekedési

Részletesebben

Programozható Vezérlő Rendszerek. Hardver

Programozható Vezérlő Rendszerek. Hardver Programozható Vezérlő Rendszerek Hardver Hardver-bemeneti kártyák 12-24 Vdc 100-120 Vac 10-60 Vdc 12-24 Vac/dc 5 Vdc (TTL) 200-240 Vac 48 Vdc 24 Vac Belül 5V DC!! 2 Hardver-bemeneti kártyák Potenciál ingadozások

Részletesebben

Hőmennyiségmérők elektronikus leolvasásának

Hőmennyiségmérők elektronikus leolvasásának Hőmennyiségmérők elektronikus leolvasásának egy működő referenciája Az elmúlt időszakban a Kamstrup több mint 2 millió hőmennyiségmérőt telepített szerte a világban. A telepített mérők mérési adatainak

Részletesebben

(Intelligens Akkumulátor Felügyeleti Rendszer)

(Intelligens Akkumulátor Felügyeleti Rendszer) (Intelligens Akkumulátor Felügyeleti Rendszer) Minden szünetmentes áramellátó rendszer egyik fő alkotóeleme a háttérenergiát biztosító akkumulátortelep illetve telepcsoport. Ezért kiemelt fontosságú feladat

Részletesebben

Minőségbiztosítás a hegesztésben. Méréstechnika. Előadó: Nagy Ferenc

Minőségbiztosítás a hegesztésben. Méréstechnika. Előadó: Nagy Ferenc Minőségbiztosítás a hegesztésben Méréstechnika Minőségbiztosítás és -felügyelet HKS termékportfólió: ívhegesztéshez Dokumentálás Felügyelet / Hiba-felismerés WeldScanner WeldQAS ThermoProfilScanner Hegesztési

Részletesebben

A HelpBox rendszer rövid ismertetése

A HelpBox rendszer rövid ismertetése A HelpBox rendszer rövid ismertetése A HelpBox egy segélyhívó rendszer, melyet elsősorban egyedülálló, beteg vagy egyéb okból rászoruló idős emberek számára fejlesztettünk ki. A HelpBox rendszer egyben

Részletesebben

Fé nyké pék, á brá k Szábá lyozott ho mé rsé klétét fénntárto égé szsé gü gyi észko z

Fé nyké pék, á brá k Szábá lyozott ho mé rsé klétét fénntárto égé szsé gü gyi észko z Fé nyké pék, á brá k Szábá lyozott ho mé rsé klétét fénntárto égé szsé gü gyi észko z Tartalomjegyzék 1. Konstrukció 1.1. Külső oldal: a készülék sematikus rajza a külvilág (a testfelülettel átellenben

Részletesebben

RHTemp 2000. TepRetriver-RH. Hőmérséklet- és páratartalom adatgyűjtő, LCD kijelzővel. Hőmérséklet- és páratartalom adatgyűjtő

RHTemp 2000. TepRetriver-RH. Hőmérséklet- és páratartalom adatgyűjtő, LCD kijelzővel. Hőmérséklet- és páratartalom adatgyűjtő TepRetriver-RH Hőmérséklet- és páratartalom adatgyűjtő - méréstartomány: -40 o C - +80 o C - pontosság: ±0,5 o C ( 0 o C - 50 o C) Páratartalom: - méréstartomány: 0%RH 95%RH - felbontás: 0,1 %RH - pontosság:

Részletesebben

ProSeniis projekt. Monos János GE Healthcare

ProSeniis projekt. Monos János GE Healthcare ProSeniis projekt Monos János GE Healthcare ProSeniis projekt 3 éves, magyar állam által támogatott program GE Healthcare által vezetett, 6 tagú konzorcium neves magyar egyetemekkel és egészségügyi vállalkozásokkal

Részletesebben

Digitális hőmérő Modell DM-300

Digitális hőmérő Modell DM-300 Digitális hőmérő Modell DM-300 Használati útmutató Ennek a használati útmutatónak a másolásához, terjesztéséhez, a Transfer Multisort Elektronik cég írásbeli hozzájárulása szükséges. Bevezetés Ez a készülék

Részletesebben

Norway Grants. Az akkumulátor mikromenedzsment szabályozás - BMMR - fejlesztés technológiai és műszaki újdonságai. Kakuk Zoltán, Vision 95 Kft.

Norway Grants. Az akkumulátor mikromenedzsment szabályozás - BMMR - fejlesztés technológiai és műszaki újdonságai. Kakuk Zoltán, Vision 95 Kft. Norway Grants AKKUMULÁTOR REGENERÁCIÓS ÉS Az akkumulátor mikromenedzsment szabályozás - BMMR - fejlesztés technológiai és műszaki újdonságai Kakuk Zoltán, Vision 95 Kft. 2017.04.25. Rendszer szintű megoldás

Részletesebben

RSC-2R. Wireless Modem RS232, RS232 vonalhosszabbító, RS 232 / Rádió konverter

RSC-2R. Wireless Modem RS232, RS232 vonalhosszabbító, RS 232 / Rádió konverter RSC-2R Wireless Modem RS232, RS232 vonalhosszabbító, RS 232 / Rádió konverter Felhasználás Az RS232 rádiómodem egy DB9-es csatlakozóval RS232 portra kapcsolható, pl. PC-hez vagy egyéb soros kimenetű mobil

Részletesebben

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW 7.1

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW 7.1 Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása (ellenállás mérés LabVIEW támogatással) LabVIEW 7.1 előadás Dr. Iványi Miklósné, egyetemi tanár LabVIEW-7.1 KONF-5_2/1 Ellenállás mérés és adatbeolvasás Rn

Részletesebben

RAY MECHANIKUS KOMPAKT HŐMENNYISÉGMÉRŐ

RAY MECHANIKUS KOMPAKT HŐMENNYISÉGMÉRŐ ALKALMAZÁS A kompakt, mechanikus hőmennyiségmérő, fűtési és hűtési/fűtési energiafogyasztás nagy pontosságú mérésére szolgál, 5 C - 90 C mérési tartományban. Ideális arányban ötvözi a jól bevált, megbízható

Részletesebben

2000 Szentendre, Bükköspart 74 WWW.MEVISOR.HU. MeviMR 3XC magnetorezisztív járműérzékelő szenzor

2000 Szentendre, Bükköspart 74 WWW.MEVISOR.HU. MeviMR 3XC magnetorezisztív járműérzékelő szenzor MeviMR 3XC Magnetorezisztív járműérzékelő szenzor MeviMR3XC járműérzékelő szenzor - 3 dimenzióban érzékeli a közelében megjelenő vastömeget. - Könnyű telepíthetőség. Nincs szükség az aszfalt felvágására,

Részletesebben

CVNI-G170 Pánikgomb karkötő. Használati útmutató

CVNI-G170 Pánikgomb karkötő. Használati útmutató CVNI-G170 Pánikgomb karkötő Használati útmutató Létrehozás dátuma: 2012.06.22 12:51 1. oldal, összesen: 8 Tartalom CVNI-G170... 1 Pánikgomb karkötő... 1 Használati útmutató... 1 Megjelenés és kezelőgombok...

Részletesebben

MoBi-SHIELD (nextgen011) rendszertelepítési útmutató

MoBi-SHIELD (nextgen011) rendszertelepítési útmutató MoBi-SHIELD (nextgen011) rendszertelepítési útmutató A MoBi-SHIELD rendszer beszerelését szakműhely végezze. Valamennyi vezetékét kizárólag forrasztott kötéssel csatlakoztassuk a gépkocsi megfelelő vezetékeihez,

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS Az I. részhez

MŰSZAKI LEÍRÁS Az I. részhez MŰSZAKI LEÍRÁS Az I. részhez Megnevezés: Automatizálási rendszerek bővítése korszerű gyártásautomatizálási, ipari kommunkiációs és biztonsági modulokkal. Mennyiség: 1 db rendszer, amely az alábbi eszközökből

Részletesebben

A biztonsággal kapcsolatos információk. Model AX-C850. Használati útmutató

A biztonsággal kapcsolatos információk. Model AX-C850. Használati útmutató A biztonsággal kapcsolatos információk Model AX-C850 Használati útmutató Áramütés vagy testi sérülések elkerülése érdekében: Sosem csatlakoztasson két bemeneti csatlakozó aljzatra vagy tetszőleges bemeneti

Részletesebben

Multi-20 modul. Felhasználói dokumentáció 1.1. Készítette: Parrag László. Jóváhagyta: Rubin Informatikai Zrt.

Multi-20 modul. Felhasználói dokumentáció 1.1. Készítette: Parrag László. Jóváhagyta: Rubin Informatikai Zrt. Multi-20 modul Felhasználói dokumentáció. Készítette: Parrag László Jóváhagyta: Rubin Informatikai Zrt. 49 Budapest, Egressy út 7-2. telefon: +36 469 4020; fax: +36 469 4029 e-mail: info@rubin.hu; web:

Részletesebben

SYS700-A Digitális szabályozó és vezérlõ modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család. Terméktámogatás:

SYS700-A Digitális szabályozó és vezérlõ modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család. Terméktámogatás: DDC rendszerelemek, DIALOG-III család KIVITEL ALKALMAZÁS A SYS00-A a Dialog-III készülékcsalád analóg jelek kezelésére alkalmas tagja, amely kifejezetten épületgépészeti szabályozási és vezérlési feladatok

Részletesebben

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW előadás

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW előadás Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása (ellenállás mérés LabVIEW támogatással) LabVIEW 7.1 2. előadás Dr. Iványi Miklósné, egyetemi tanár LabVIEW-7.1 EA-2/1 Ellenállás mérés és adatbeolvasás Rn ismert

Részletesebben

HI-CALL GSMK10 TÁVFELÜGYELETI SEGÉLYHÍVÓ RENDSZER

HI-CALL GSMK10 TÁVFELÜGYELETI SEGÉLYHÍVÓ RENDSZER HI-CALL GSMK10 TÁVFELÜGYELETI SEGÉLYHÍVÓ RENDSZER Segélyhívó, hangosbeszélő szett pánik karkötővel, lokalizáció nélkül Felhasználói útmutató 1. oldal, összesen: 17 2012 Procontrol Electronics Ltd. Minden

Részletesebben

Neumann János Informatikai Kar Óbudai Egyetem. Dr. Kozlovszky Miklós

Neumann János Informatikai Kar Óbudai Egyetem. Dr. Kozlovszky Miklós Neumann János Informatikai Kar Óbudai Egyetem Dr. Kozlovszky Miklós Öregszünk Egészségügyi problémák hosszútávú problémák Szakképzett emberi erőforrások hiánya (vs. értéke) Prevenció járulékos költségei

Részletesebben

Járműkövető rendszer RÉSZLETES ISMERTETŐ

Járműkövető rendszer RÉSZLETES ISMERTETŐ efollow Járműkövető rendszer RÉSZLETES ISMERTETŐ Tartalomjegyzék 1.1. BEVEZETÉS...3 1.2. JÁRMŰKÖVETŐ RENDSZER FELADATA...3 2.1. MIT TUD AZ EFOLLOW?...3 2.2. MILYEN JÁRMŰADATOKAT MÉR JELENLEG A RENDSZER?...3

Részletesebben

SBC-301. Adatlap. IPThermo Ethernet hő- és páramérő. Verzió: Procontrol IPThermo

SBC-301. Adatlap. IPThermo Ethernet hő- és páramérő. Verzió: Procontrol IPThermo SBC-301 IPThermo Ethernet hő- és páramérő Adatlap Verzió: 1.1. 2018. 1. oldal, összesen: 6 Felhasználási terület Terméknév Hőmérés Páratartalom mérés Vezetékes ethernet LCD kijelző POE Szoftver képességek

Részletesebben

VERTESZ Elektronika Kft. REGINFO 2 VHR regisztráló berendezések adatfeldolgozó rendszere

VERTESZ Elektronika Kft. REGINFO 2 VHR regisztráló berendezések adatfeldolgozó rendszere VERTESZ Elektronika Kft. REGINFO 2 VHR regisztráló berendezések adatfeldolgozó rendszere (Bemutató) 1. dia www.vertesz.hu VERTESZ tevékenysége - REMAG (1997) - VHX regisztráló család (VHR10-14, VHR 20-21,

Részletesebben

IoT alapú mezőgazdasági adatgyűjtő prototípus fejlesztési tapasztalatok

IoT alapú mezőgazdasági adatgyűjtő prototípus fejlesztési tapasztalatok IoT alapú mezőgazdasági adatgyűjtő prototípus fejlesztési tapasztalatok 2016.05.19. Szilágyi Róbert Tóth Mihály Debreceni Egyetem Az IoT Eszközök és más fizikai objektumok elektronikával, vezérléssel,

Részletesebben

WM RENDSZERHÁZ KFT. WM-AMR-Water. Hogyan készült el egy távfelügyeleti kommunikációs eszköz a közmű-piacra? A HUNGEXPO Termék nagydíjas

WM RENDSZERHÁZ KFT. WM-AMR-Water. Hogyan készült el egy távfelügyeleti kommunikációs eszköz a közmű-piacra? A HUNGEXPO Termék nagydíjas Hogyan készült el egy távfelügyeleti kommunikációs eszköz a közmű-piacra? A HUNGEXPO Termék nagydíjas WM-AMR-Water..az ötlettől a megvalósulásig WM RENDSZERHÁZ KFT. WM-AMR-WATER Easy Metering Bemutatkozás

Részletesebben

ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN 9. ELŐADÁS ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A logisztikai rendszerek irányításához szükség van az adatok továbbítására a rendszer különböző elemei között. Ezt a feladatot a különböző adatátviteli

Részletesebben

Termeléshatékonyság mérés Ipar 4.0 megoldásokkal a nyomdaiparban

Termeléshatékonyság mérés Ipar 4.0 megoldásokkal a nyomdaiparban PRESENTATION Termeléshatékonyság mérés Ipar 4.0 megoldásokkal a nyomdaiparban Kremzer, Péter ICCS Kft. kremzerp@iccs.hu Tartalomjegyzék Folyamatirányítás FIR nélkül Nyomdai sajátosságok Megrendelői igények

Részletesebben

REGINFO feszültség minőség mérő rendszer az E.ON Hungáriánál Szilágyi Ákos 2008. szeptember 11. A fejlesztés okai: Belső igény mérési eredmények központi tárolása, egységes felületen történő megjelenítése

Részletesebben

GSM KÖZPONTOK > LAN KÖZPONTOK > HŐMÉRSÉKLET ÉRZÉKELŐK > PÁRAMÉRŐK > CO2 SZENZOROK > NYOMÁSMÉRŐ SZENZOROK >

GSM KÖZPONTOK > LAN KÖZPONTOK > HŐMÉRSÉKLET ÉRZÉKELŐK > PÁRAMÉRŐK > CO2 SZENZOROK > NYOMÁSMÉRŐ SZENZOROK > Távfelügyeleti eszközök kínálata kategóriák szerint: GSM KÖZPONTOK > LAN KÖZPONTOK > HŐMÉRSÉKLET ÉRZÉKELŐK > PÁRAMÉRŐK > CO2 SZENZOROK > NYOMÁSMÉRŐ SZENZOROK > KÉTÁLLAPOTÚ ÉRZÉKELŐK, KAPCSOLÓK > KIEGÉSZÍTŐK

Részletesebben

VL IT i n du s t ri al Kommunikációs vázlat

VL IT i n du s t ri al Kommunikációs vázlat VL IT i n du s t ri al Kommunikációs vázlat k i v it e l A műszaki adatok előzetes ér tesítés nélkül változhatnak. A műszaki adatok előzetes értesítés nélkül változhatnak. VLIT TAG A1 WB ATEX Aktív RFID

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérés megnevezése: Potenciométerek, huzalellenállások és ellenállás-hőmérők felépítésének és működésének gyakorlati vizsgálata

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérés megnevezése: Potenciométerek, huzalellenállások és ellenállás-hőmérők felépítésének és működésének gyakorlati vizsgálata MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV A mérés megnevezése: Potenciométerek, huzalellenállások és ellenállás-hőmérők felépítésének és működésének gyakorlati vizsgálata A mérés helye: Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium

Részletesebben

4. Laboratóriumi gyakorlat A HŐELEM

4. Laboratóriumi gyakorlat A HŐELEM 4. Laboratóriumi gyakorlat A HŐELEM 1. A gyakorlat célja: A hőelemek és mérőáramkörei működésének és használatának tanulmányozása. Az U=f(T) karakterisztika felrajzolása. 2. Elméleti bevezető 2.1. Hőelemek

Részletesebben

Sportági teljesítmény diagnosztika, méréseredmények feldolgozása, alkalmazása az edzéstervezés folyamatában.

Sportági teljesítmény diagnosztika, méréseredmények feldolgozása, alkalmazása az edzéstervezés folyamatában. Sportági teljesítmény diagnosztika, méréseredmények feldolgozása, alkalmazása az edzéstervezés folyamatában. Új technológia a kajak-kenu sportban: ArguStress Sport-Pro Kayak - Általános cél Folyamatosan

Részletesebben

Valódi mérések virtuális műszerekkel

Valódi mérések virtuális műszerekkel Valódi mérések virtuális műszerekkel Kopasz Katalin, Dr. Makra Péter, Dr. Gingl Zoltán SZTE TTIK Kísérleti Fizikai Tanszék A legfontosabb célok Kísérletezéses oktatás támogatása Egyetlen eszköz, mégis

Részletesebben

SIOUX-RELÉ. Sioux relé modul telepítési leírás Szerkesztés MACIE0191

SIOUX-RELÉ. Sioux relé modul telepítési leírás Szerkesztés MACIE0191 SIOUX-RELÉ Sioux relé modul telepítési leírás Szerkesztés 1.2 20MACIE0191 1 Leírás 1.1 Leírás A Sioux-relé egy soros modul, amely tartalmaz egy master kártyát, amely maximum két slave kártyával bővíthető.

Részletesebben

RPS-1 ph/rx. Felhasználói leírás

RPS-1 ph/rx. Felhasználói leírás RPS-1 ph/rx Felhasználói leírás Ring Elektronika Ipari és Elektronika Kft. Budapest 1031 Pákász u. 7. Tel/Fax:+3612420718, Mobil: 06209390155 e-mail: ring.elektronika@mail.datanet.hu web: www.ringel.hu

Részletesebben

PCS-1000I Szigetelt kimenetű nagy pontosságú áram sönt mérő

PCS-1000I Szigetelt kimenetű nagy pontosságú áram sönt mérő GW Instek PCS-1000I Szigetelt kimenetű nagy pontosságú áram sönt mérő Új termék bejelentése A precízen elvégzett mérések nem hibáznak GW Instek kibocsátja az új PCS-1000I szigetelt kimenetű nagypontosságú

Részletesebben

TELTONIKA FMA110 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Gyors segédlet a nyomkövető eszköz járműbe építéséhez.

TELTONIKA FMA110 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Gyors segédlet a nyomkövető eszköz járműbe építéséhez. 2018 TELTONIKA FMA110 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Gyors segédlet a nyomkövető eszköz járműbe építéséhez. STIVINF Bt. +3620-579-8144 2018.01.01. GYORS BEÉPÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ A beépítésre vonatkozó legfontosabb szabályok

Részletesebben

RŐDNER Vagyonvédelmi Kft. Mini SEGÉLYHÍVÓ és NYOMKÖVETŐ KÉSZÜLÉK

RŐDNER Vagyonvédelmi Kft. Mini SEGÉLYHÍVÓ és NYOMKÖVETŐ KÉSZÜLÉK RŐDNER Vagyonvédelmi Kft. Mini SEGÉLYHÍVÓ és NYOMKÖVETŐ KÉSZÜLÉK BEMUTATKOZÁS A Rődner Vagyonvédelmi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. A megye egyik vezető vagyonvédelmi vállalkozása, 100%- ban

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 4. óra - levelező Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2011. március 18. MA lev - 4. óra Verzió: 1.3 Utolsó frissítés: 2011. május 15. 1/51 Tartalom I 1 A/D konverterek alkalmazása

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

M2037IAQ-CO - Adatlap

M2037IAQ-CO - Adatlap M2037IAQ-CO - Adatlap Szénmonoxid + Hőmérséklet + Páratartalom (opció) Két szénmonoxid riasztási szint Valós idejű környezeti szénmonoxid érzékelő és szabályzó Hőmérséklet- és relatív páratartalom-mérés

Részletesebben

QALCOSONIC HEAT 2 ULTRAHANGOS HŰTÉSI- ÉS FŰTÉSI HŐMENNYISÉGMÉRŐ

QALCOSONIC HEAT 2 ULTRAHANGOS HŰTÉSI- ÉS FŰTÉSI HŐMENNYISÉGMÉRŐ AXIOMA ENCO QALCO XILO SOLVO ULTRAHANGOS HŰTÉSI- ÉS FŰTÉSI HŐMENNYISÉGMÉRŐ QALCOSONIC HEAT 2 ALKALMAZÁS EGYEDI JELLEMZŐK A QALCOSONIC HEAT2 Ultrahangos hűtési- és fűtési hőmennyiségmérőt elfogyasztott

Részletesebben

DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató

DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató A mérést végezte: Neptun kód: A mérés időpontja: Bevezető A Proto Board 2. mérőkártya olyan

Részletesebben

IDAXA-PiroSTOP. PIRINT PiroFlex Interfész. Terméklap

IDAXA-PiroSTOP. PIRINT PiroFlex Interfész. Terméklap IDAXA-PiroSTOP PIRINT PiroFlex Interfész Terméklap Hexium Kft. PIRINT Terméklap Rev 2 2 Tartalomjegyzék. ISMERTETŐ... 3 2. HARDVER... 4 2. LED... 5 2.2 KAPCSOLAT A VKGY GYŰRŰVEL... 6 2.3 CÍMBEÁLLÍTÁS...

Részletesebben

601H-R és 601H-F típusú HŐÉRZÉKELŐK

601H-R és 601H-F típusú HŐÉRZÉKELŐK 601H-R és 601H-F típusú HŐÉRZÉKELŐK 1. BEVEZETÉS A 601H-R és 601H-F hőérzékelők a mennyezetre szerelhető, aljzatra illeszthető 600-as sorozatú érzékelők közé tartoznak. Kétvezetékes hálózatba szerelhető,

Részletesebben

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen,

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen, MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc Debrecen, 2017. 01. 03. Név: Neptun kód: Megjegyzések: A feladatok megoldásánál használja a géprajz szabályait, valamint a szabványos áramköri elemeket.

Részletesebben

RLI WATCH VÉSZJELZŐ ESZKÖZ

RLI WATCH VÉSZJELZŐ ESZKÖZ RLI WATCH VÉSZJELZŐ ESZKÖZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A RLI WATCH eszköz csuklróra helyezhető karóra, valamint GPS alapú nyomkövetőként is használható, hatalmas segítség lehet azoknak, akik szeretik a praktikus,

Részletesebben

TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó

TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó Bevezetés A TxBlock-USB érzékelőfejbe építhető, kétvezetékes hőmérséklet távadó, 4-20mA kimenettel. Konfigurálása egyszerűen végezhető el, speciális

Részletesebben

RESORT TERMO-MONITOR Hőtermelő és elosztó rendszerek technológia-távfelügyelete

RESORT TERMO-MONITOR Hőtermelő és elosztó rendszerek technológia-távfelügyelete RESORT TERMO-MONITOR Hőtermelő és elosztó rendszerek technológia-távfelügyelete A TERMO-MONITOR kimondottan hőenergiát biztosító és megújuló energiákat hasznosító rendszerek számára fejlesztett technológia-távfelügyeleti

Részletesebben

Automatikus szivárgáskeresés Zajszint-adatgyűjtő hálózat korrelátoros funkcióval

Automatikus szivárgáskeresés Zajszint-adatgyűjtő hálózat korrelátoros funkcióval Automatikus szivárgáskeresés Zajszint-adatgyűjtő hálózat korrelátoros funkcióval Sebalog N-3 hálózat Aktuális mérési adatok minden nap Nincs szükség a loggerek helyszínen történő kiolvasására Távolról

Részletesebben

Fizikai mérések Arduino-val

Fizikai mérések Arduino-val Fizikai mérések Arduino-val Csajkos Bence, Veres József Csatári László Sándor mentor Megvalósult az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a 2015/2016. tanévre

Részletesebben

Gingl Zoltán, Szeged, :47 Elektronika - Műveleti erősítők

Gingl Zoltán, Szeged, :47 Elektronika - Műveleti erősítők Gingl Zoltán, Szeged, 06. 06.. 3. 7:47 Elektronika - Műveleti erősítők 06.. 3. 7:47 Elektronika - Műveleti erősítők Passzív elemek nem lehet erősíteni, csi jeleket kezelni erősen korlátozott műveletek

Részletesebben

Tápfeszültség: 230 V AC; %, 50 Hz Maximális fogyasztás: 2,7 VA

Tápfeszültség: 230 V AC; %, 50 Hz Maximális fogyasztás: 2,7 VA KIVITEL ALKALMAZÁS. ILLESZTHETÕSÉG A modul a split klíma berendezések kiegészítő felügyeleti eszköze. Segítségével megoldható az állandó felügyelet nélkül üzemelő berendezések távfelügyelete. A készülék

Részletesebben

1. ábra A Wheatstone-híd származtatása. és U B +R 2 U B =U A. =0, ha = R 4 =R 1. Mindezekből a hídegyensúly: R 1

1. ábra A Wheatstone-híd származtatása. és U B +R 2 U B =U A. =0, ha = R 4 =R 1. Mindezekből a hídegyensúly: R 1 A Wheatstone-híd lényegében két feszültségosztóból kialakított négypólus áramkör, mely Sir Charles Wheatstone (1802 1875) angol fizikus és feltalálóról kapta a nevét. UA UB UA UB Írjuk fel a kész feszültségosztó

Részletesebben

REM Trade Hungary Kft. Budapest III.1036 Lajos utca 129.

REM Trade Hungary Kft. Budapest III.1036 Lajos utca 129. Használati útmutató Kedves Vásárló! Köszönjük, hogy a top5.hu által forgalmazott Meitrack MT90 típusszámú nyomkövető egységre esett a választása. Kérjük, hogy az első üzembe helyezést megelőzően figyelmesen

Részletesebben

Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás.

Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás. Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás. Nem villamos jelek mérésének folyamatai. Érzékelők, jelátalakítók felosztása. Passzív jelátalakítók. 1.Ellenállás változáson alapuló jelátalakítók -nyúlásmérő ellenállások

Részletesebben

Gyakorlati alkalmazások

Gyakorlati alkalmazások Gyakorlati alkalmazások VARIO MEDCARE (MohaNET) Életjelfigyelő telemetriás rendszer (I-QRS) MedComForm (SmartMed) Mobil EKG készülék (Innomed) Mobiltelefonos gyógyszerszedési emlékeztető (IKTI) Minimalista

Részletesebben

EUROTEST XA UNIVERZÁLIS ÉRINTÉSVÉDELMI MŰSZER

EUROTEST XA UNIVERZÁLIS ÉRINTÉSVÉDELMI MŰSZER Az EurotestAT, a szlovén METREL-től az új sorozatú automatikus vizsgálatra alkalmas ÉV műszercsalád erős képviselője. Előnyös megoldás érintésvédelmi ellenőrzésekre, kis méretekkel rendelkező, könnyű kivitel,

Részletesebben

Channel Expander 1.xx Használati útmutató

Channel Expander 1.xx Használati útmutató Channel Expander 1.xx 1. oldal 2. oldal Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...3 Áttekintés...4 A készülék rögzitése...5 Tápfeszültség csatlakoztatása...8 Öntözés vezérlő csatlakoztatása...8 Szelep kimenetek

Részletesebben

RPS-1 ph/cl. Felhasználói leírás

RPS-1 ph/cl. Felhasználói leírás RPS-1 ph/cl Felhasználói leírás Ring Elektronika Ipari és Elektronika Kft. Budapest 1031 Pákász u. 7. Tel/Fax:+3612420718, Mobil: 06209390155 e-mail: ring.elektronika@mail.datanet.hu web: www.ringel.hu

Részletesebben

6 az 1-ben digitális multiméter AX-190A. Használati útmutató

6 az 1-ben digitális multiméter AX-190A. Használati útmutató 6 az 1-ben digitális multiméter AX-190A Használati útmutató 1. Biztonsági szabályok SOHA ne használjon a mérőműszernél olyan feszültséget, vagy áramerősséget, amely értéke túllépi a megadott maximális

Részletesebben

HI-CALL GSMK10 TÁVFELÜGYELETI SEGÉLYHÍVÓ RENDSZER

HI-CALL GSMK10 TÁVFELÜGYELETI SEGÉLYHÍVÓ RENDSZER HI-CALL GSMK10 TÁVFELÜGYELETI SEGÉLYHÍVÓ RENDSZER Segélyhívó, hangosbeszélő szett pánik karkötővel, lokalizáció nélkül Felhasználói útmutató 1. oldal, összesen: 15 2011 Procontrol Electronics Ltd. Minden

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Mûveleti erõsítõk váltakozó-áramú alkalmazásai. Elmélet Az integrált mûveleti erõsítõk váltakozó áramú viselkedését a. fejezetben (jegyzet és prezentáció)

Részletesebben

NH-1402 rádiós segélyhívó

NH-1402 rádiós segélyhívó RFElektronik NH-1402 rádiós segélyhívó Használati útmutató RF Elektronikai Kft. 2120 Dunakeszi, Szent István u. 1. www.rfelektronik.hu Tel/fax: 06 27 391-216, 06 27 392-231 2 Az Ön forgalmazója: Rövid

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

10.1. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ

10.1. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ 101 ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ Ma az analóg jelek feldolgozása (is) mindinkább digitális eszközökkel történik A feldolgozás előtt az analóg jeleket digitalizálni kell Rendszerint az

Részletesebben

Sonaris Kft. Várfalvi Balázs

Sonaris Kft. Várfalvi Balázs Várfalvi Balázs Sonaris Kft. 1156 Budapest, Páskomliget u. 47. Tel.: +36-1-305-0056, 305-0057 Fax: +36-1-305-0058 Email: vb@sonaris.com Web: www.sonaris.com A Tameside vizsgálat Anglia, 2002 32 idős, beteg

Részletesebben

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 1/6 Műszer jellemzői Pontossági osztály IEC 62053-22szerint: 0.5 S Mért jellemzők Fázisfeszültségek (V) U L1, U L2, U L3 Vonali feszültségek (V) U L1L2,

Részletesebben

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 1/6 Jellemzők Az univerzális mérőkészülék alkalmas villamos hálózat elektromos mennyiségeinek mérésére, megjelenítésére és tárolására. A megjelenített

Részletesebben

PLC-K ÁLTALÁNOS FELÉPÍTÉSE

PLC-K ÁLTALÁNOS FELÉPÍTÉSE PLC-K ÁLTALÁNOS FELÉPÍTÉSE Második generációs PLC felépítése PLC-k programbeviteli lehetőségei A PLC-k programozása történhet: konzollal célszámítógéppel általános célú PC-vel A célszámítógépek ma már

Részletesebben

TxRail-USB Hőmérséklet távadó

TxRail-USB Hőmérséklet távadó TxRail-USB Hőmérséklet távadó Bevezetés TxRail-USB egy USB-n keresztül konfigurálható DIN sínre szerelhető hőmérséklet jeladó. Lehetővé teszi a bemenetek típusának kiválasztását és konfigurálását, méréstartomány

Részletesebben

VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL

VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL MODEL VD-5541M2 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta. Ez a videó kaputelefon könnyen telepíthető, használata egyszerű. A legoptimálisabb

Részletesebben

Intégro CLIA. A klímavezérlő számítógép általános ismertetése

Intégro CLIA. A klímavezérlő számítógép általános ismertetése BRINKMAN HUNGARY KFT. Hódmezővásárhely 6800 Szántó K. J. u. 180. Tel.: (62) 533-260 Fax.: (62) 243-254 Intégro CLIA A klímavezérlő számítógép általános ismertetése Az Integro Clia növényházakban alkalmazható

Részletesebben

Poolcontroller. Felhasználói leírás

Poolcontroller. Felhasználói leírás Poolcontroller Felhasználói leírás Ring Elektronika Ipari és Elektronika Kft. Budapest 1031 Pákász u. 7. Tel/Fax:+3612420718, Mobil: 06209390155 e-mail: ring.elektronika@mail.datanet.hu web: www.ringel.hu

Részletesebben

Intelligens Rendszerek Elmélete. Technikai érzékelők. A tipikus mérőátalakító transducer

Intelligens Rendszerek Elmélete. Technikai érzékelők. A tipikus mérőátalakító transducer Intelligens Rendszerek Elmélete A tipikus mérőátalakító transducer dr. Kutor László Technikai érzékelők http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/ire.html Login: ire jelszó: IRE07 IRE 3/1 IRE 3/4 Mitől okos (intelligens?)

Részletesebben

Magellan térinformatikai GPS vevők GIS OPEN konferencia 2007 Székesfehérvár Érsek Ákos, Guards Zrt.

Magellan térinformatikai GPS vevők GIS OPEN konferencia 2007 Székesfehérvár Érsek Ákos, Guards Zrt. Magellan térinformatikai GPS vevők GIS OPEN konferencia 2007 Székesfehérvár Érsek Ákos, Guards Zrt. Vezető gyártó a GNSS navigációban és helymeghatározásban 1 Fedezze fel a Magellan-t 2006. Augusztus 31.-én

Részletesebben

Központi monitor rendszer. A paciensek biztonságára tervezve

Központi monitor rendszer. A paciensek biztonságára tervezve CNS-6201K Központi monitor rendszer NIHON KOHDEN A paciensek biztonságára tervezve Két széles képernyő Egy központi egységhez két, külön működtethető, különböző tartalommal rendelkező képernyő kapcsolható.

Részletesebben

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol A TRBOnet egy kliens szerver diszpécser szoftver MOTOTRBO rádiók száméra. A TRBOnet szoftver jól alkalmazható a MOTOTRBO rádiós rendszereknél. A szoftver

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. 4 vezetékes Színes Videó Kaputelefon

Felhasználói kézikönyv. 4 vezetékes Színes Videó Kaputelefon Felhasználói kézikönyv 4 vezetékes Színes Videó Kaputelefon Tartalomjegyzék 1. FUNKCIÓK... 3 2. MONITOR ÉS KAMERA TULAJDONSÁGAI... 4 3. CSOMAG TARTALMA... 5 4. FELSZERELÉS... 5 5. Bekötési ábra... 7 6.

Részletesebben