Molnár Hella kötelmi jogi szemináriumjegyzetei alapján készített (a teljes leadott anyagra kiterjedő) kérdéssor válaszokkal :)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Molnár Hella kötelmi jogi szemináriumjegyzetei alapján készített (a teljes leadott anyagra kiterjedő) kérdéssor válaszokkal :)"

Átírás

1 Molnár Hella kötelmi jogi szemináriumjegyzetei alapján készített (a teljes leadott anyagra kiterjedő) kérdéssor válaszokkal :) Összeállította: mrbyu I. A SZERZŐDÉS TARTALMA, MÓDOSÍTÁSA, TELJESÍTÉSE, MEGSZŰNÉSE A szerződés módosulásának és módosításának esetei A szerződés alanyainak módosulása (a felek akaratából) engedményezés tartozásátvállalás A szerződés módosítása a felek közötti megállapodással jogszabály által bíróság által Az engedményezés fogalma és szabályai A jogosult követelését szerződéssel másra ruházza át. A kötelezett hozzájárulása nem szükséges. Az engedményes a régi jogosult helyébe lép, és átszállnak rá a zálogjogból és kezességből eredő jogok is. A jogosult az engedményezésről a kötelezettet értesíteni köteles. a kötelezett az értesítésig az engedményezőnek is teljesíthet az értesítés után csak az engedményesnek teljesíthet (követelheti az engedményezés igazolását ennek hiányában a kétszeres teljesítés veszélyét viseli) A visszterhes engedményezésre az adásvétel szabályai, az ingyenes engedményezésre pedig az ajándékozás szabályai irányadók. Nem lehet engedményezni: a jogosult személyéhez kötött követeléseket ha jogszabály kizárja ha a felek így állapodtak meg Milyen esetekben nem felel kezesként az engedményes? ha az engedményezés ingyenes ha a követelést kifejezetten bizonytalan követelésként engedményezte ha felelősségét egyébként kizárta jogszabály / hatósági rendelkezés alapján történő engedményezésnél (eltérő megállapodás hiányában) A tartozásátvállalás fogalma és szabályai Valaki a kötelezettel megállapodik abban, hogy tartozását átvállalja. A tartozásátvállaló köteles a jogosult hozzájárulását kérni ha a jogosult megtagadja köteles a kötelezettet olyan helyzetbe hozni, hogy a lejáratkor teljesíthessen. Ha a jogosult hozzájárul, a tartozásátvállaló a kötelezett helyébe lép. Megilletik mindazok a jogok, amelyek a kötelezettet a jogosulttal szemben megillették. A követelést biztosító kezesség és zálogjog a kezes ill. zálogkötelezett hozzájárulása nélkül megszűnik. II. SZERZÓDÉS MÓDOSÍTÁSA A felek közti megállapodással a szerződés nem szűnik meg (a Ptk. nem ismeri a novatio-t) A felek közös megegyezéssel módosíthatják a szerződés tartalmát vagy a kötelezettségvállalás jogcímét (a szerződés nem módosított része változatlan marad).

2 A zálogkötelezett és a kezes helyzete hozzájárulásuk hiányában nem válhat súlyosabbá. Egyezség: speciális megállapodás a felek kölcsönösen engednek csak a szerződés tartalmára vonatkozik Jogszabály által jogszabály módosíthatja a szerződés tartalmát (csak a jövőre nézve) kivételesen visszaható hatállyal is ha bármelyik fél lényeges jogos érdekét sérti kérheti a bíróságtól, hogy módosítsa a szerződést elállhat a szerződéstől (ha JSZ másként nem rendelkezik) Bíróság által Ha a szerződést követően a felek tartós jogviszonyában olyan körülmény állott be, amely valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti, a bíróság a szerződést módosíthatja. III. A SZERZŐDÉS MEGSZŰNÉSE A szerződés megszűnése a felek közös megegyezése által megszüntetés jövőre nézve (ex nunc) a felek további szolgáltatásokkal nem tartoznak a már nyújtott szolgáltatás pénzbeli ellenértékét meg kell fizetni + az ellenszolgáltatás nélkül maradt pénzbeli szolgáltatást vissza kell téríteni felbontás a szerződéskötés időpontjára visszamenőleges hatállyal (ex tunc) a már teljesített szolgáltatások visszajárnak A szerződés megszűnése egyoldalú jognyilatkozattal elállás a szerződést felbontja ( ex tunc + már megkapott szolgáltatások visszajárnak) nem élhet elállással: aki a már megkapott szolgáltatást nem, vagy csak tetemesen csökkent értékben tudja visszaszolgáltatni felmondás a szerződést megszünteti ( ex nunc) DE! ha nem azonnali hatályú, a felmondási idő elteltéig a szerződés fennmarad CONFUSIO A kötelezetti és jogosulti pozíció egy kézben egyesül. Harmadik személy jogait és kötelezettségeit nem érinti. Valamelyik fél halála kötelezett halála csak akkor, ha a szerződés csak személyen teljesíthető szolgáltatásra irányult jogosult halála csak akkor, ha a szolgáltatás kifejezetten az ő eltartására irányult, vagy bizalmi jellegű ( + kizárólag az ő személyes szükségleteinek fedezésére lett volna alkalmas) ELÉVÜLÉS SZABÁLYAI (?) IV. A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSE Mit jelent a felek együttműködési kötelezettsége? A felek a szerződés teljesítésében együttműködésre kötelesek. A kötelezettnek a teljesítés érdekében úgy kell eljárnia, AAAAHÁE, a jogosultnak pedig ugyanilyen módon kell elősegítenie a teljesítést. A felek kötelesek egymást tájékoztatni a teljesítést érintő minden lényeges körülményről.

3 Mit jelent a culpa in contrahendo? A bírói gyakorlat szerint fel lehet lépni kártérítési igénnyel, ha a felek a tárgyalás ellenére nem kötik meg a szerződést, mert az egyik fél nem tett eleget az együttműködési kötelezettségének. A teljesítés helyére vonatkozó szabályok A teljesítés jelentősége a teljesítéssel a kárveszély a másik szerződő félre száll át A teljesítés helye, ha: az egyik fél gazdálkodó szervezet, vagy az egyik sem főszabályként a kötelezett lakóhelye/székhelye ha mindkét fél gazdálkodó szervezet a jogosult székhelye A teljesítés ideje A kötelezett a határnapot megelőzően illetve a határidő kezdete előtt csak a jogosult beleegyezésével teljesíthet. Beleegyezés hiányában a jogosult a felelős őrzés szabályai szerint tartozik eljárni. Milyen esetekben, és milyen kötelezettséget lehet bírói letétbe helyezéssel teljesíteni? Pénz fizetésére, értékpapír vagy más okirat kiadására irányuló kötelezettséget, HA: a jogosult személye bizonytalan lakóhelye ill. székhelye ismeretlen vagy ha a jogosult késedelembe esik Hogyan (milyen sorrendben) kell több fennálló fajlagos szolgáltatást teljesíteni? Ha a kötelezett teljesítése nem fedezi valamennyi tartozását, azt a kötelezett rendelkezése szerint, ennek hiányában pedig arra a tartozásra kell elszámolni, amelyre a kötelezett felismerhetően szánta. Ha a jogosult nem rendelkezett, és szándéka sem ismerhető fel, a teljesítést a régebben lejárt azonos lejárat esetében a kötelezettre terhesebb egyenlő mértékben terhes tartozások közül pedig a kevésbé biztosított követelés fedezésére kell fordítani. Jognyilatkozat adása Ha a joggal való visszaélés jogszabály által megkívánt nyilatkozat megtagadásában áll, és ez a magatartás nyomós közérdeket vagy különös méltánylást érdemlő magánérdeket sért, a bíróság a fél jognyilatkozatát ítéletével pótolhatja (!), feltéve, hogy az érdeksérelem másképpen nem hárítható el. A jognyilatkozat pótlására különösen akkor kerülhet sor, ha a jognyilatkozat megtételét illetéktelen előny juttatásától tették függővé. Ha a kötelezettség jognyilatkozat adására irányul, a teljesítést a bíróság ítélete pótolja. V. ÉRVÉNYTELENSÉG / HATÁLYTALANSÁG Semmisség és megtámadhatóság összehasonlítása Semmisség Megtámadhatóság - feltétlen érvénytelenség (ipso iure) - feltételes érvénytelenség - bárki hivatkozhat rá - Hivatkozhat rá: a sérelmet szenvedett fél, valamint az, akinek az érvénytelenség megállapításához törvényes érdeke fűződik - határidő nélkül - Határidő: 1 év - Kezdete: a tévedés, megtévesztés felismerésekor; jogellenes fenyegetés esetében a kényszerhelyzet megszűntekor, feltűnő értékkülönbség vagy tisztességtelen szerződési feltétel esetén a sérelmet

4 szenvedő fél teljesítésekor (részletekben történő teljesítésnél az első teljesítéskor), illetve ha ő a teljesítéskor kényszerhelyzetben volt, ennek megszűntekor - a határidő letelte után még kifogásként érvényesíthető a szerződésből eredő követeléssel szemben - bírósági eljárásra nincs szükség 1. a megtámadás írásbeli közlése a másik féllel a megtámadási ok megjelölésével 2. eredménytelensége esetén haladéktalanul bírósághoz fordulás - a bíróság hivatalból veszi figyelembe (köteles rá felhívni a felek figyelmét, de érvénytelenségi jogkövetkezményt nem alkalmazhat) Közös jogkövetkezmények. - a bíróság sosem veszi hivatalból figyelembe Mik a semmisséget eredményező akarathibák? cselekvőképtelen/korlátozottan cselekvőképes nyilatkozata (relatív: csak az ő érdekükben lehet rá hivatkozni) színlelt szerződés nem is akartak szerződést kötni más fajta szerződést akartak kötni (jogkövetkezmény: eszerint kell megítélni) fizikai kényszerrel kötött szerződés Mik a megtámadhatóságot eredményező akarathibák? tévedés megtévesztés jogellenes fenyegetés Mikor beszélünk tévedésről? Ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, és ezt a másik fél okozta, vagy felismerhette, a szerződést megtámadhatja. Kölcsönös tévedés: ha a felek ugyanabban a téves feltevésben voltak (bármelyikük megtámadhatja) Mi a jogi kérdésben való tévedés? Ha a tévedés lényeges volt, és munkakörében eljáró jogi szakértő a feleknek együttesen adott nyilvánvalóan téves tájékoztatást a jogszabályok tartalmára vonatkozóan. Mi a jogellenes fenyegetés? A szerződő fél vagy harmadik személy részéről (ha erről a másik fél tudott vagy tudnia kellett) személyi/vagyoni hátrány kilátásba helyezése szerződő féllel szemben, vagy olyan harmadik személlyel szemben, akinek a megfenyegetése a szerződő fél akaratát módosíthatja akkor is, ha jogos magatartással fenyegetnek Mik a nyilatkozati hiba miatti érvénytelenség esetei? alakiság megsértésével kötött szerződés bírói gyakorlat szerint az álképviselet is Mi az álképviselet? Aki képviseleti jogkörét jóhiszeműen túllépi, vagy anélkül, hogy képviseletei joga volna, más nevében szerződést köt, és eljárást az a személy, akinek nevében eljárt, nem hagyja jóvá, köteles a vele szerződő félnek a szerződés megkötéséből eredő kárát megtéríteni (negatív interesse). A azonban a kár megtérítése alól mentesítheti, különösen akkor, ha korábban képviselő volt, és

5 képviseleti jogának megszűnéséről a szerződés megkötésekor hibáján kívül nem tudott. A rosszhiszemű képviselő teljes kártérítéssel tartozik (pozitív interesse). Melyek a célzott joghatás hibája miatti érvénytelenség esetei? Semmisség: jogszabályba ütköző, vagy jogszabály megkerülésével kötött szerződés (ha a törvény ehhez más jogkövetkezményt nem fűz) a nyilvánvalóan jóerkölcsbe ütköző szerződés lehetetlen szolgáltatásra irányuló szerződés a lehetetlenségnek a szerződés megkötésekor kell fennállnia (ha később következik be: szerződésszegés) uzsorás szerződés fogyasztói szerződésben alkalmazott tisztességtelen kikötés Megtámadhatóság: feltűnő értékkülönbség tisztességtelen általános szerződési feltétel Feltűnő értékkülönbség Uzsorás szerződés Feltűnő értékkülönbség Ha a szolgáltatás és ellenszolgáltatás között anélkül, hogy az egyik felet az ajándékozás szándéka vezérelné, a szerződés megkötésekor feltűnően nagy az értékkülönbség, a sérelmet szenvedett fél a szerződést megtámadhatja. Mérlegelési szempontok: a szerződéskötés körülményei, a szerződés egész tartalma, a forgalmi (érték-) viszonyok, az ügy jellegéből fakadó sajátosságok, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás meghatározásának módja Megtámadhatóság, objektív kategória Uzsorás szerződés Ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával aránytalan előnyt kötött ki, a szerződés semmis. Semmisség, relatív kategória Tisztességtelen általános szerződési feltétel fogyasztó szerződésben alkalmazott tisztességtelen kikötés Tisztességtelen általános szerződési feltétel: megtámadhatóság, közérdekű keresettel is Fogyasztó szerződésben alkalmazott tisztességtelen kikötés: semmisség, relatív (csak a fogyasztó érdekében lehet rá hivatkozni) Mikor tisztességtelen a szerződési feltétel? (mit kell vizsgálni?) Ha a feleknek a szerződésből eredő jogait és kötelezettségeit a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a szerződési feltétel támasztójával szerződést kötő fél hátrányára állapítja meg. Vizsgálni kell a szerződéskötéskor fennálló minden olyan körülményt, ami a szerződés megkötésére vezetett, továbbá a kikötött szolgáltatás természetét, az érintett feltételnek a szerződés más feltételeivel vagy más szerződésekkel való kapcsolatát. Nem alkalmazható a főszolgáltatást megállapító, továbbá a szolgáltatás és ellenszolgáltatás arányát meghatározó kikötésekre. A fogyasztó és a fogyasztói szerződés fogalma Fogyasztó: aki a szerződést gazdasági és szakmai tevékenysége körén kívül eső célból köti Fogyasztói szerződés: az a szerződés, amely a fogyasztó és olyan személy között jön létre, aki a szerződést gazdasági vagy szakmai tevékenysége körén kívül eső célból köti

6 Részbeni érvénytelenségnél mikor dől meg az egész szerződés/fogyasztói szerződés? Ha a szerződést az érvénytelen rész nélkül nem kötötték volna meg. A fogyasztói szerződés akkor, ha az az érvénytelen rész nélkül nem teljesíthető. Mik lehetnek az érvénytelenség objektív jogkövetkezményei? in integrum restitutio érvényessé tétel ha az érvénytelenség oka megszüntethető (a szerződés megkötésére visszamenőleges hatállyal) rendelkezni kell az ellenszolgáltatás nélkül maradó szolgáltatás visszatérítéséről hatályossá nyilvánítás ha az eredeti állapot nem állítható helyre a határozathozatalig terjedő időre rendelkezni kell az ellenszolgáltatás nélkül maradó szolgáltatás visszatérítéséről állam javára történő marasztalás In integrum restitutio mikor, hogyan? Ha a szolgáltatás természetben helyreállítható (reverzibilis) Ha nem állítható helyre természetben: utólagosan irreverzibilis (pl. dologszolgáltatásnál, mert a dolog megsemmisült) ÉRTÉKBEN eredetileg irreverzibilis (pl. használati szerződések) értékben SEM! Pénzszolgáltatás esetén (késedelmi) kamat jár, egyébként használati díj! Állam javára történő marasztalás (hogyan? mikor?) A bíróság az ügyész indítványára az állam javára ítéli meg azt a szolgáltatást, amely a tiltott vagy jóerkölcsbe ütköző szerződést kötő, a megtévesztő vagy jogellenesen fenyegető, vagy egyébként csalárd módon eljáró félnek járna vissza. Uzsorás szerződésnél kötelező, egyébként lehetőség! Rendszerint pénzben. 1/2005 jogegységi határozat (in intergrum restitutio alóli kivétel) Dologszolgáltatásra irányuló visszterhes szerződésnél, ha a szolgáltatást részben/egészben teljesítették, nem lehet in integrum restitutio, ha a szerződéskötést követően olyan gazdasági változások következtek be, hogy méltánytalansággal járna a felek részére. Mik az érvénytelenség szubjektív jogkövetkezményei? Felróhatóság szempontjából kártérítés (egymással szemben, vagy harmadik személlyel szemben) Jó- és rosszhiszeműség jelentősége költségviselés kapcsán jogalap nélküli birtoklás jogalap nélküli gazdagodás Harmadik személy hogyan/mikor követelhet kártérítést a szerződő felektől érvénytelenség esetén? Aki érvénytelen szerződés fennállásában jóhiszeműen bízott, a szerződő felektől követelheti a szerződés megkötéséből eredő kárának megtérítését (negatív interesse). Ha azonban a szerződés érvénytelensége csak az egyik fél magatartására vezethető vissza, a bíróság a másik fél marasztalását mellőzi. Ha valamelyik fél a harmadik személlyel szemben rosszhiszemű volt, teljes kártérítéssel tartozik akkor is, ha az érvénytelenség nem az ő magatartására vezethető vissza. Ezt a kártérítést a bíróság a szerződés teljes vagy részleges hatályban tartása útján is nyújthatja. Mit jelent a hatálytalanság?

7 Ha a szerződés valamely törvényben meghatározott oknál fogva ténylegesen mégsem váltja ki a célzott joghatást, bár arra alkalmad volna. Lehet időbeli, személyi. Példák a relatív (személyi) hatálytalanságra fedezetelvonó szerződés elővásárlási jogot megsértő szerződés Mi a fedezetelvonó szerződés? (relatív személyi hatálytalanság egy esete) Az a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját elvonják, e harmadik személy irányába hatálytalan, ha a másik fél rosszhiszemű volt, vagy reá nézve a szerződésből ingyenes előny származott. Mi a felfüggesztő és bontó feltétel, illetve az időhatározás? Felfüggesztő feltétel: ha a felek a szerződés hatályának beálltát bizonytalan jövőbeli eseménytől tették függővé Bontó feltétel: ha a felek a szerződés hatályának megszűntét bizonytalan jövőbeli eseménytől tették függővé Időhatározás: ha a felek a szerződés hatályának beálltát vagy megszűntét valamely időponthoz kötötték VI. A SZERZŐDÉSSZEGÉS A szerződésszegés fogalma Minden olyan magatartás, körülmény vagy állapot, amely szerződésbe ütközik, vagy sérti valamelyik félnek a szerződésből származó jogait. Nem nevesített szerződésszegés: pl. együttműködési kötelezettség megszegése Mikor esik a kötelezett késedelembe? Ha a (szerződésben megállapított vagy a szolgáltatás rendeltetéséből kétségtelenül megállapítható) teljesítési idő eredménytelenül eltelt, vagy ha a kötelezett a jogosult felszólítására nem teljesíti kötelezettségét. Mik a kötelezetti késedelem objektív jogkövetkezményei? (nem számít, hogy kimentette-e magát) a jogosult teljesítést követelhet a jogosult a szerződéstől elállhat (de csak ha érdekmúlást bizonyít) Nem szükséges az érdekmúlás: fix határidős szerződések (a teljesítésnek meghatározott időpontban kell történnie és nem máskor -, mely a felek megállapodásából fakad, vagy a szolgáltatás rendeltetésénél fogva) póthatáridő tűzése (a jogosult az utólagos teljesítésre megfelelő határidőt szabott, és az is eredménytelenül eltelt) késedelmi kamatot köteles fizetni a kötelezett (csak pénzszolgáltatásoknál) Mik a kötelezetti késedelem szubjektív jogkövetkezményei? Ha nem tudja kimenteni magát (nem bizonyítja, hogy a késedelem elhárítása érdekében úgy járt el, AAAHÁE) köteles megtéríteni a jogosultnak a késedelemmel okozott kárát felelős a késedelem ideje alatt a szolgáltatás tárgyában bekövetkező károkért (kivéve ha bizonyítja, hogy azok a késedelem hiányában is bekövetkeztek volna) Mikor esik a jogosult késedelembe? A jogosult késedelembe esik, ha a szerződésszerűen felajánlott teljesítést nem fogadja el;

8 elmulasztja azokat az intézkedéseket vagy nyilatkozatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kötelezett megfelelően teljesíteni tudjon; a nyugtát nem állítja ki, illetőleg az értékpapírt nem adja vissza. Mik a jogosulti késedelem objektív és szubjektív jogkövetkezményei? Objektív: köteles a kötelezett felelős őrzéséből eredő költségeket megtéríteni kárveszély átszállás (éppúgy viseli a dolog megsemmisülésének, elveszésének vagy megrongálódásának veszélyét, mintha a teljesítést elfogadta volna) késedelme idejére kamatot nem követelhet Szubjektív: köteles megtéríteni a kötelezettnek a késedelemből eredő kárát (kimentés: ha bizonyítja, hogy a késedelem elhárítása érdekében úgy járt el, AAAHÁE) Mik a hibás teljesítésért való felelősség fajai? kellékszavatosság jogszavatosság Mit jelent a kellékszavatosság? A kötelezett felelőssége a hibás teljesítésért. Hibás teljesítés: visszterhes szerződéseknél, ha a szolgáltatott dolog a teljesítés időpontjában nem felel meg jogszabályban vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak Nem csak dolog szolgáltatására lehet alkalmazni. Ilyenkor kicserélésen a szolgáltatás újbóli teljesítését kell érteni. Mik a kellékszavatosság objektív jogkövetkezményei? Mentesül a kötelezett: ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy azt ismernie kellett, vagy ha a hiba a jogosult által adott anyag hibájára vezethető vissza (feltéve ha az anyag alkalmatlanságára a jogosultat figyelmeztette) A jogosult elsősorban kijavítást, kicserélést követelhet. Ha erre nincs joga (mert lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek aránytalan többletköltséget eredményezne), vagy ha a kötelezett nem vállalta, vagy e kötelezettségének nem tud megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül eleget tenni árleszállítást követelhet vagy elállhat a szerződéstől Mik a kellékszavatosság szubjektív jogkövetkezményei? A jogosult a hibás teljesítésből eredő kárának megtérítését is követelheti a kártérítés szabályai szerint. Mi a jogszavatosság tartalma? Ha harmadik személynek az adásvétel tárgyára olyan joga van, amely a vevő tulajdonszerzését akadályozza (pl. elővásárlási jog megsértése) a vevő köteles az eladót megfelelő határidő kitűzésével felhívni arra, tulajdonszerzésének akadályait hárítsa el, vagy adjon megfelelő biztosítékot ha ez eredménytelen: objektív: elállhat a szerződéstől szubjektív: kártérítést követelhet (de ha az eladó jóhiszemű volt, csak negatív interesse) Ha harmadik személynek a dolgon olyan joga áll fenn, amely a vevő tulajdonjogát korlátozza (pl. zálogjog, haszonélvezet, stb.) a vevő megfelelő határidő kitűzésével tehermentesítést követelhet, és a tehermentesítésig megtagadhatja az ehhez szükséges összeg megfizetését a határidő eredménytelen eltelte után a vevő a dolgot az így rendelkezésre álló összegből vagy egyébként az eladó költségére tehermentesítheti Ha a tehermentesítés lehetetlen, vagy aránytalan költséggel járna, vagy a tehermentesítésre megszabott határidő eredménytelenül telt el, és a vevő a tehermentesítést nem kívánja

9 objektív: a vevő a szerződéstől elállhat szubjektív: kártérítést követelhet (pozitív interesse) Mit jelent a teljesítés lehetetlenné válása? A szerződéses szolgáltatás teljesítése a szerződés megkötését követően fizikai/jogi/érdekbeli okból lehetetlennél válik. Ha olyan okból vált lehetetlenné, amelyért egyik fél sem felelős, a szerződés megszűnik. Ha olyan okból vált lehetetlenné, amelyért a kötelezett felelős, a jogosult a teljesítés elmaradása miatt kártérítést követelhet. Ha olyan okból vált lehetetlenné, amelyért a jogosult felelős, a kötelezett szabadul tartozása alól, és követelheti kárának megtérítését. Mi a következménye a vagylagos szolgáltatás teljesítése lehetetlenülésének? Ha valamelyik vagylagos szolgáltatás teljesítése lehetetlenné válik, a szerződés a többi szolgáltatásra korlátozódik. Ha a lehetetlenülésért a választásra nem jogosult fél felelős, a másik fél választhat a lehetséges szolgáltatás és a lehetetlenné válás következményei között. Mit jelent a teljesítés megtagadása, és mik a következményei? Jelentése: ha a teljesítést a kötelezett jogos ok nélkül megtagadja Következmény: a jogosult választhat a kötelezetti késedelem és a kötelezett terhére eső felróható lehetetlenülés következményeinek alkalmazása között. A szerződésszegésért való felelősség kizárásának szabályai A szerződésszegésért való felelősséget csak akkor lehet kizárni vagy korlátozni, ha az ezzel járó hátrányt az ellenszolgáltatás megfelelő csökkentése vagy egyéb előny kiegyenlíti. A szándékosan, súlyos gondatlansággal vagy bűncselekménnyel okozott, továbbá a testi épséget vagy egészséget megkárosító szerződésszegésért a felelősséget érvényesen nem lehet kizárni. A közreműködőkért való felelősség szerződésszegésnél Aki jogainak gyakorlásához vagy kötelezettségének teljesítéséhez más személyt vesz igénybe, ennek magatartásáért felelős. A jogfenntartás Ha a jogosult a szerződésszegésről tudva a teljesítést elfogadja, a szerződésszegésből eredő igényt utóbb csak akkor támaszthat, ha erre irányuló jogait fenntartotta. Osztható / oszthatatlan szolgáltatás egy részére vonatkozó szerződésszegés szabályai Osztható szolgáltatás egy részére vonatkozó szerződésszegés esetében a szerződésszegés következményei csak erre a részre következnek be. Kivétel: az egész szerződésre gyakorolhatók a jogok, ha a jogosult bizonyítja, hogy a további teljesítés a szerződésszegés következtében már nem áll érdekében. Oszthatatlan szolgáltatás egy részére vonatkozó szerződésszegés esetén a szerződésszegés következményei az egész szerződésre beállnak. VII. SZERZŐDÉSI BIZTOSÍTÉKOK Sorolja fel a szerződési biztosítékokat! (csoportosítva) Fizetési készséget erősítő foglaló kötbér jótállás jogvesztés kikötése tartozáselismerés Fizetési képességet erősítő

10 személyi természetű kezesség bankgarancia dologi természetű zálogjog óvadék Mi a foglaló? Fizetési készséget erősítő, járulékos jellegű szerződési biztosíték Tárgya: meghatározott pénzösszeg vagy más dolog a teljesítés meghiúsulása esetére köthető ki ha a szerződést teljesítik, a kapott foglaló az ellenszolgáltatás értékébe beleszámít (ha beszámításra nem alkalmas, vagy a szerződés olyan okból szűnik meg amiért mindkét fél felelős, vagy egyik fél sem visszajár) Ha felróhatóan meghiúsul: aki adta elveszti aki kapta kétszeresen köteles visszatéríteni Kárátalány-jelleg: a kártérítés mértékébe beleszámít (de követelhető a többletkár, és érvényesíthetők a további objektív jogkövetkezmények) a bíróság mérsékelheti, ha túlzott mértékű ha az ellenszolgáltatás 10%-át kismértékben meghaladja ha nagymértékben meghaladja, akkor a bíróság átminősíti előleggé (első részlet) Tipikusan: adásvételi szerződéseknél, előszerződésnél is Mi a kötbér? Fizetési készséget erősítő, járulékos jellegű szerződési biztosíték Tárgya: meghatározott pénzösszeg Valamennyi szerződésszegés esetére kiköthető, de csak akkor, ha az felróható. Csak írásban érvényes. Kárátalány-jelleg: kártérítés mértékébe beleszámít, a többletkárok követelhetők, és érvényesíthetők az objektív jogkövetkezmények is, KIVÉVE: ha nem teljesítés esetére kötik ki, a teljesítés nem követelhető A bíróság mérsékelheti, ha túlzott mértékű. Tipikusan: vállalkozási szerződéseknél A jótállás és a kellékszavatosság összehasonlítása Jótállás fizetési készséget erősítő szerződési biztosíték, a hibátlan teljesítésért jogszabályi rendelkezésen (pl. kormányrendelet), vagy szerződéses megállapodáson alapul Mentesülés: ha a jótállásra köteles bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett Jogérvényesítés határideje: - kormányrendelet a kötelező jótállásról (teljesítéstől számított 1 évig, jogvesztő határidő) - vagy a felek megállapodnak Kellékszavatosság a hibás teljesítés egyik fajtája törvényes rendelkezésen alapul Mentesülés: ha a kötelezett bizonyítja, hogy a hiba a szerződés megkötésekor megvolt, és azt a jogosult ismerte vagy ismernie kellett, vagy hogy a hiba a jogosult által adott anyag hibájára vezethető vissza (és az anyag alkalmatlanságára a jogosultat figyelmeztette) Jogérvényesítés határideje: - szubjektív határidő (elévülési megszakadhat, nyugodhat) - objektív határidő (jogvesztő) Ugyanazok az objektív jogkövetkezmények érvényesíthetők (kijavítás, kicserélés, árleszállítás, elállás).

11 Nem zárják ki egymás alkalmazását. Mi a jogvesztés kikötése? fizetési készséget erősítő szerződési biztosíték felróható szerződésszegések esetére köthető ki (a szerződésszegésért felelős fél elveszít valamely jogot vagy kedvezményt, amely őt a szerződés alapján megilletné) csak írásban érvényes Jogvesztés következtében a szerződés módosul, de nem szűnik meg. 2 eset: szerződésszegés következtében automatikusan elvész a jog csak akkor, ha a jogosult erről nyilatkozatot tesz (érvényesíti) ha a kötelezettet túlságosan sújtaná, a bíróság a joghátrányt mérsékelheti Tipikusan: részlefizetési kedvezmény elvesztése Mi a tartozáselismerés? fizetési készséget erősítő szerződési biztosíték a kötelezett egyoldalú, címzett jognyilatkozata, melyben a jogosult irányában fennálló tartozását elismeri írásban érvényes Következménye: a bizonyítás terhe megfordul (a kötelezett terheli annak bizonyítása, hogy tartozása nem áll fenn, bírói úton nem érvényesíthető, vagy a szerződés érvénytelen) Mi a kezesség? fizetési képességet erősítő, személyi természetű, járulékos szerződési biztosíték A kezes arra vállal kötelezettséget, hogy amennyiben a kötelezett nem teljesít, maga fog helyette a jogosultnak teljesíteni. Egyszerű, sortartásos kezesség: a jogosult a kezestől csak akkor követelhet teljesítést, ha az a kötelezettől behajthatatlan Készfizető kezesség: a jogosult választhat, hogy kitől követel A kezesség csak akkor készfizető, ha: a felek így állapodtak meg kártérítésért vállalták bank vállalta (bankkezesség) Létrejöhet: szerződéssel (a jogosult és kezes közötti írásbeli megállapodás) törvényi rendelkezéssel (pl. engedményezésnél) Ha a kezes teljesít, a jogosult helyébe lép (törvényi engedménnyel). Mögöttes felelősség (1/2007 jogegységi határozat) Mindaddig, amíg a követelés behajthatatlanná válik, a kezessel szemben a követelés elévülése nyugszik. Mi a bankgarancia? fizetési képességet erősítő, személyi természetű, önálló szerződési biztosíték ( akkor is teljesítés követelhető, ha a biztosított szerződés érvénytelen) A bank kötelezettséget vállal arra, hogy meghatározott feltételek (így különösen bizonyos esemény beállta vagy elmaradása, okmányok benyújtása) esetében és határidőn belül a kedvezményezettnek a megállapított összeghatárig fizetést fog teljesíteni. ZÁLOGJOG Fizetési képességet erősítő, dologi természetű szerződési biztosíték Főszabályként járulékos biztosíték (terjedelme az alapköveteléshez igazodik), kivétel önálló zálogjog (bármilyen típusú lehet) Alanyai zálogjogosult (annak a szerződésnek a jogosultja, amelynek biztosítására a zálogjog szolgál)

12 zálogkötelezett személyes zálogkötelezett annak a szerződésnek a kötelezettje, amelyet zálogjoggal biztosítanak dologi zálogkötelezett a zálogtárgy tulajdonosa Tárgya minden birtokba vehető dolog kézizálogjog csak ingók (a zálogtárgy a zálogjogosult birtokába kerül) jelzálogjog ingó/ingatlan (a zálogtárgy nem kerül a zálogjogosult birtokába) átruházható jog vagy követelés A jog főszabályként nem átruházható (kivételek: pl. orvosi praxis jog). A követelés főszabályként átruházható, kivéve: ha személyhez fűződnek, jogszabály így rendelkezik, vagy a felek így állapodnak meg zálogjog jogon vagy követelésen jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság egész vagyona, vagy annak önálló egységként működtethető része vagyont terhelő zálogjog (= lebegő zálogjog : vagyontárgyak köre változhat) érvényesítése: átalakítással (kivétel az egyediség elve alól) Létrejötte: érvényes jogcím + átadás érvényes jogcím szerződés jogszabály bírósági határozat hatósági döntés átadás kézizálogjognál: birtokba adás jelzálogjognál: ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés (ingónál az országos zálogjogi nyilvántartásba való bejegyzés) vagyont terhelő zálogjognál: országos zálogjogi nyilvántartásba bejegyzés zálogjog jogon vagy követelésen: ha a jog/követelés fennállását közhiteles nyilvántartás tanúsítja, az e nyilvántartásba való bejegyzéssel Érvényesítése bírói végrehajtással, kivétel: a felek írásbeli megállapodása a közös értékesítésben megállapodás abban, hogy a jogosult a zálogtárgyat maga is értékesítheti harmadik személy megbízása az értékesítéssel megállapodás egyszerűsített végrehajtási eljárásban Nem állapodhatnak meg a kielégítési jog megnyílta előtt abban, hogy a kötelezettség teljesítésének elmulasztása esetén a zálogjogosult megszerzi a dolog tulajdonjogát! (lex commissoria tilalma) Miért kettős természetű jogintézmény a zálogjog? dologi jogi jelleg: idegen dologbeli jog értékjog (kell jogcím és átadás) kötelmi jogi jelleg: szerződést biztosító mellékkötelezettség, amely a fizetőképességet erősíti VIII. ÉRTÉKPAPÍROK (338/A 338/D ) (ezt nem volt időm már kérdésekbe szedni, sorry :)) Ha jogszabály meghatározott okiratot értékpapírnak minősít, rendelkeznie kell az értékpapír alaki kellékeiről is, és a kötelező tartalmi elemekről. Ha ezekből bármi hiányzik nem minősül értékpapírnak. ABSZTRAKT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS: mögöttes jogviszony nélkül testesít meg követelést 2 lényeges tulajdonság 1. ALAKI LEGITIMÁCIÓ: a követelés jogosultjának azt tekintjük, akit az adott értékpapír jogosultként igazol 2. Érvényesül a KIFOGÁSKORLÁTOZÁS: 338/C a teljesítés során csak az értékpapírból eredő kifogások érvényesíthetők (absztrakt jellege miatt)

13 CSOPORTOSÍTÁS I. Benne foglalt JOGOK TARTALMA alapján A)DOLOGI értékpapírok: tulajdonjogról v. más idegen dologbeli jogról vannak kiállítva. Pl. közraktári jegy: a közraktár a nála elhelyezett árukat köteles megőrizni és a jogosultnak meghatározott időpontban kiadni. Szerződés megkötése: aki az árut a raktárban elhelyezte, annak a közraktár jegyet ad és csak ennek birtokában adja ki (különbség a letéthez képest). Közraktári jegy 2 része: - ÁRUJEGY - ZÁLOGJEGY: közraktárban levő áruk elzálogosíthatóak, kiadásuk: csak az árujegy és a zálogjegy együttes birtokosának B) KÖTELMI értékpapírok: hiteljogviszonyt testesítenek meg pl: váltó, kötvény, csekk (tulajdonképpen absztrakt kölcsön) VÁLTÓ: -absztarkt -gyorsított eljárásban lehet követelni az abban meghatározott pénzösszeg teljesítését -mindenki, akinél megfordult, a követelés kielégítéséért kezesként felel C) TAGSÁGI jogokat megtestesítő értékpapír - pl. részvény II. ELŐÁLLÍTÁS MÓDJA alapján: A) NYOMDAI úton előállított - okiratként létezik, megfogható B) DEMATERIZÁLT -elektronikus adatösszesség Központi Értékpapírtár értékpapírszámlán nyilvántartja III. ÁTRUHÁZÁS MÓDJA szerint A)Bemutatóra szóló - a jogosult személyét egyáltalán nem jelöli meg, vagy megjelöli, de az értékpapír mindenkori birtokosának kell teljesíteni B) Névre szóló - a jogosult az értékpapírban megjelölt személy ÁTRUHÁZÁS A) Bemutatóra szóló: BIRTOKBA ADÁS-sal történik B) Névre szóló: különbség van az előállítás módja szerint 1. nyomdai úton előállított: FORGATÁSSAL: átruházási szándékot jelenti - teljes forg.: 338/B (4): átruházási szándék + a jogosult személyének megj. - üres forg. 338/B (5) : átruházási szándék (jogosult személye nem) Kivétel: negatív rendeleti záradékkal a kibocsátó kibocsátáskor kizárja a forgatást, az engedményezés hatályával lehet átruházni, anyagi legitimáció, itt már nincs kifogáskorlátozás = REKTAPAPÍR 2.dematerializást értékpapír: értékpapírszámlán történő JÓVÁÍRÁS Ki a JOGOSULT? A)bemutatóra szóló: az értékpapír mindenkori birtokosa

14 B)névre szóló 1. nyomdai úton: akit a forgatmányok megszakítatlan láncolata jogosultként igazol 2. dematerializált értékpapír: akinek az értékpapírszámláján nyilvántartják a követelést IX. A KÁR ÉS TELEPÍTÉSE Mik a kártérítési felelősség elemei, és kinek kell bizonyítania? magatartás (károsultnak) kár (károsultnak) ok-okozati összefüggés (károsultnak) jogellenesség (mentesülési ok hiánya) (vélelmezzük) felróhatóság (vélelmezzük) Mi számít kárnak? vagyoni károk bekövetkezett károk elmaradt haszon kárelhárítással összefüggő költségek nem vagyoni károk személyhez fűződő jogok megsértése utazási szerződések megszegése (elmaradt élmény) Milyen ok-okozati összefüggés elméletek léteznek? természetes okozatosság (conditio sine qua non) feltételek egyenértékűségének elmélete adekvát kauzalitás csak azok az okok relevánsak, amelyek az emberi tapasztalat szerint hasonló körülmények között az okozatot előidézik Mik a jogellenességet kizáró okok? károsult beleegyezése (pl. műtét előtti beleegyezés, sportok) jogos védelmi helyzet szükséghelyzet egyéb károkozás, amit jogszabály megenged (pl. kisajátítás) Milyen felróhatósági elméleteket ismer? Eörsi Gyula szerint a felelősség egy skálával írható le vétkesség (szándékosan és súlyos gondatlansággal okozott károk ezekért a felelősség nem zárható ki / nem korlátozható) felróhatóság veszélyes üzemi felelősség )mentesüléshez vis maior) abszolút objektív felelősség (de ez már nem értelmezhető felelősségként), Asztalos László felróhatóság fajai: rosszhiszeműség (kizárólag természetes személyekhez kapcsolódik, és a dologi jogra jellemző) vétkesség (kizárólag természetes személyekhez kapcsolódik, és a kötelmi jogra jellemző) különleges védekezés elmulasztása (jogi személyeknél, pl. veszélyes üzemi felelősség) Marton Géza objektív felelősségi elmélete Szerinte felróhatóságra csak kivételesen van szükség a kártérítésnél (csak bizonyítási nehézség, ki kéne iktatni). Felróhatóság: egy objektivizált szubjektív kategória (az adott helyzet az objektív, és az általában elvárhatóság a szubjektív eleme). Mikor van helye kármegosztásnak? Ha a károsult magatartása is felróható (a kár elhárítása és csökkentése érdekében nem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható), az ebből eredő kárt a károkozó nem köteles megtéríteni.

15 Több személy együttes károkozása Külső jogviszony: károsult és károkozók viszonya Felelősségük a károsulttal szemben egyetemleges, de a bíróság közrehatásuk arányában is marasztalhatja őket, ha: ez a kár megtérítését nem veszélyezteti, és tetemesen nem is késlelteti, vagy a károsult maga is közrehatott, vagy igénye érvényesítésével menthető ok nélkül késlekedett. Belső jogviszony: a károkozók egymás közötti viszonya felróhatóságuk arányában felelnek Ha ez nem állapítható meg egyenlő arányban Mi lehet a kártérítési felelősség módja? eredeti állapot helyreállítása, ha erre nem kerülhet sor, vagy a károsult alapos okból nem kívánja kártérítés természetbeni (különösen ha a dolog a károkozó rendelkezésére áll) pénzbeli egy összegben járadék (pl. balesetjáradék, vagy tartást pótló/kiegészítő járadék) A balesetjáradék megállapításánál mit kell vizsgálni, és hogyan kell megállapítani? Együttesen kell vizsgálni: a balesetben elszenvedett munkaképesség-csökkenés mértékét ÉS a bekövetkezett keresetveszteséget Ha a károsult a baleset után a megmaradt munkaképességének megfelelő keresettel rendelkezik a baleset előtti és utáni jövedelem különbözete Ha a károsult a baleset után kevesebbet keres, mint ami a megmaradt munkaképességének megfelel a baleset előtti és a baleset utáni megmaradt munkaképességének megfelelő kereset különbözete Ha a károsult baleset utáni keresete meghaladja azt, amennyi a megmaradt munkaképességének megfelel (többet dolgozik) a baleset előtti és baleset utáni jövedelem különbözete KIVÉVE: ha a a többletkeresetet fogyatékossága ellenére rendkívüli munkateljesítménnyel éri el (ez nem vehető figyelembe) Általános kártérítésnek mikor van helye? Ha a kár mértéke (akár csak részben) pontosan nem számítható ki. A nem vagyoni kártérítés története 1928 óta ismert (magánjogi javaslat) 1953: LB PED ezt fenntartani nem lehet, mert kapitalista maradvány; az emberi értékek nem válthatók pénzre 1959-es Ptk. nem tartalmazta 1977: Ptk feltételek! természetes személyeknél: ha a káresemény életüket vagy a társadalmi életben való elhelyezkedésüket tartósan VAGY súlyosan megnehezítette jogi személyeknél: ha a káresemény következtében a gazdasági életben való részvételük jelentős hátrányokkal járt LB irányelv ez túl tág, a vagylagos feltételeket konjunktív feltételekké minősítette (tartósan ÉS súlyosan) 1992: AB eltörölte diszkrimináció miatt (a természetes és jogi személyek közötti indokolatlan különbségtétel miatt) Jelenleg: nincs feltétele Új Ptk.: megszünteti, helyette sérelemdíj (kárt nem kell bizonyítani) 1977-ig a megítélt vagyoni károkért a bírói gyakorlat az általános kártérítés analógiájára ítélt meg kártérítést. Mikortól és meddig érvényesíthető a kártérítési igény?

16 A kártérítés a károsodás bekövetkeztekor nyomban esedékes. Ha késik, kárkamat jár (speciális késedelmi kamat). Általános elévülési időn belül érvényesíthető: 5 év Lehet hosszabb: ha bűncselekménnyel okozták a kárt, a bűncselekmény elévüléséig Lehet kevesebb: ha jogszabály így rendelkezik (kivétel: a szándékosan vagy bűncselekménnyel okozott kár 5 évnél hamarabb nem évülhet el) X. EGYES DELIKTUÁLIS FELELŐSSÉGI ALAKZATOK Soroljon fel veszélyes üzemi felelősséggel járó tevékenységeket! Bírói jogértelmezés alapján: mozgásban lévő gépi meghajtású járművek (ha tartósan leáll, nem veszélyes üzem!) motorral működtetett gépek (kivétel: háztartási eszközök + orvosi műszerek) gyárak, erőművek által okozott károk robbanószerek, pirotechnikai eszközök, lőfegyverek, lőszerek használata/készítése/tartása mérgező anyagok használata/készítése/tartása (pl. üzemi méretekben történő permetezés) mélyépítési munkálatok kezdetleges körülmények között végzett munkálatok (pl. kútásás) Ptk. szerint: környezeti károk vadállat tartásából eredő károk Külön törvény szerint: nevelési-oktatási intézmények (közoktatásról szóló tv.) Ki felel a veszélyes üzemből eredő károkért, és mikor mentesül? Az üzembentartó felel. (táguló fogalom) a tulajdonosok aki leginkább képes a károk megelőzésére (pl. használó) akinek érdekében a tevékenység folyik Mentesüléshez elháríthatatlan külső okot kell bizonyítania pl. vis maior, vagy a károsult / harmadik személy elháríthatatlan közrehatása, vagy dolgok elháríthatatlan behatása Veszélyes üzemre vonatkozó egyéb szabályok Kármegosztásnak van helye, ha a kár a károsult felróható közrehatásából származott, mely elhárítható. A felelősség nem zárható ki / nem korlátozható. A kártérítési követelés 3 év alatt évül el. Mik a kártérítés szabályai veszélyes üzemek találkozásánál? Az üzemben tartók egymással szemben az általános kártérítés szabályai szerint felelnek (felróhatóság vizsgálata); Ha nincs felróhatóság rendellenesség keresése (a kárt az viseli, akinek a fokozott veszélyességgel járó tevékenysége körében bekövetkezett rendellenesség okozta a kárt) Ha nincs rendellenesség, vagy mindegyik félnél van mindegyik fél maga viseli a saját kárát Hogy alakul a felelősség akkor, ha egy gépjármű elüt egy kerékpárost, és mindkettőjüknek kára keletkezik? A 38. PK szerint a veszélyes üzemi felelősség és az általános kártérítési szabályok együttesen is alkalmazhatók. Ha a gépjárművezető nem tudja kimenteni magát, a kerékpáros viszont bizonyítja felróhatósága hiányát teljes kárt a gépjármű üzembentartója viseli Ha a gépjárművezető kimenti magát, és a kerékpáros magatartása felróható teljes kárt a kerékpáros viseli Ha a gépjárművezető is kimenti magát, és a kerékpáros is bizonyítja felróhatósága hiányát mindenki viseli a saját kárát

17 Ha a gj. vezető nem menti ki magát, és a kerékpáros magatartása is felróható kármegosztásnak van helye (a felróhatóság arányában) - de a Legfelsőbb Bíróság szerint a veszélyes üzemi jelleget az üzembentartó terhére kell értékelni! Hogyan alakul az alkalmazott által okozott károkért való felelősség? Ha az alkalmazott munkaviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, akkor csak a munkáltató felel. ezt kell alkalmazni akkor is, ha szövetkezet tagja okoz a tagságo jogviszonyával összefüggésben kárt (a szövetkezet felel) Hogyan alakul a felelősség államigazgatási jogkörben okozott kár esetében? A felelősség csak akkor állapítható meg, ha a kár rendes jogorvoslattal nem volt elhárítható,, illetőleg a károsult a kár elhárítására alkalmas rendes jogorvoslati lehetőségeket igénybe vette. közhatalmat gyakorol pl.: közjegyző, amikor közokiratot készít főszabályként ezt kell alkalmazni a bírósági és ügyészségi jogkörben okozott károknál is Megbízott által okozott károkért való felelősség? A megbízott által ilyen minőségében okozott károkért a károsulttal szemben a megbízó és a megbízott egyetemlegesen felelős. Mentesül a megbízó a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy őt a megbízott megválasztásában, utasításokkal ellátásában és felügyeletében mulasztás nem terheli. (ez nem vonatkozik a fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytató személy felelősségére) Állandó jellegű megbízási viszony esetében alkalmazhatók az alkalmazott által okozott károkért való felelősség szabályai is. A törvényes képviselő károkozásáért a képviselt személy nem felelős. Épületkárok épület egyes részeinek lehullásából vagy az épület hiányosságaiból eredő károk (épület tulajdonosa felelős) épületre kifüggesztett tárgyak leesése (az felelős, akinek érdekében a tárgyat kifüggesztették) lakásból vagy más helyiségből kidobott/kiejtett/kiöntött tárgy által okozott kár (a lakás bérlője, illetőleg a helyiség használója felelős) A gyártó mikor mentesül a termékfelelősség alól? ha a terméket nem hozta forgalomba ha a terméket nem üzletszerű forgalmazás céljából állította elő, illetve nem üzletszerű gazdasági tevékenysége körében gyártotta vagy forgalmazta ha a termék forgalomba hozatalakor a termék hibátlan volt, és a hiba később keletkezett ha a termék forgalomba hozatalakor a termék hibája a tudomány és technika állása szerint nem volt felismerhető ha a termék hibája hatósági határozat vagy jogszabály rendelkezésére vezethető vissza XI. TULAJDONÁTRUHÁZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK Az adásvételi szerződés jellemzői Alanyai: eladó + vevő bármely jogalany lehet abszolút jogképességűek: természetes személy + jogi személy + jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság relatív jogképességűek: társasház közösség Közvetlen tárgya: eladó oldalán: tulajdon átruházás + birtokba adás vevő oldalán: vételár megfizetése + átvétel Közvetett tárgya:

18 DOLGOK (forgalomképes dolgok) KÖVETELÉS (ha az engedményezés visszterhes, adásvételi szerződés szabályai!) KFT üzletrésze forgalomképes jogok + szerződési pozíciók (bár ezekről nem szól a Ptk.) Ellenszolgáltatás: vételár: meghatározott pénzösszeg Bíró gyakorlat: nem kell, hogy pontos legyen, csak derüljön ki, hogy ellenszolgáltatást várnak (pl. Az áron nem fogunk összeveszni. ) Fontos rendelkezések Ha ingatlanra vonatkozik, csak írásba foglalva érvényes. Tulajdonjog fenntartására vonatkozó szabályok A tulajdonjogot az eladó a szerződés megkötésekor írásban, legfeljebb a teljes vételár kielégítéséig fenntarthatja. elidegenítési és terhelési tilalom (ha a vevő megszegi, a szerződés érvénytelen + BJ tényállás: sikkasztás) Ha az ingatlan vevője az INY nyilvántartásba való bejegyzés előtt birtokba lép, ettől a naptól kezdve szedi a dolog hasznait, viseli a terheit és azt a kárt, amelynek megtérítésére senkit sem lehet kötelezni. Mik az adásvétel különös nemei? megtekintésre / próbára vétel minta szerinti vétel elővásárlási jog visszavásárlási jog vételi jog (opció) részletvétel Mi a megtekintésre ill. próbára vétel? A szerződés hatályosulása eltérő: hatálya a vevő nyilatkozatától függ (nem köteles indokolni) eladó határidőt tűzhet a nyilatkozattételre ha a vevő elmulasztja, a szerződés nem hatályos ha a vevő a dolgot próbára átvette, de a határidőig nem nyilatkozik, a szerződés hatályos Az eladó nem szavatol azokért a hibákért, amelyeket a vevő felismerhetett! Mi a minta szerinti vétel? Az eladó a mintának megfelelő dolgot köteles szolgáltatni. Ha a vevő a mintát nem mutatja fel, őt terheli annak bizonyítása, hogy a dolog a mintának nem felelt meg. Az eladó a dolog fel nem ismerhető hibájáért akkor is szavatossággal tartozik, ha e hiba a mintában is megvolt. Az elővásárlási jog Jogszabályon, és felek megállapodásán alapulhat. Ha mindkettőn alapul, a JSZ-on alapuló megelőzi a szerződéses elővásárlási jogot. Tartalma: ha a tulajdonos a dolgot el akarja adni, a kapott ajánlatot a szerződés megkötése előtt köteles az elővásárlásra jogosulttal közölni. Ha az elővásárlásra jogosult nyilatkozatában az ajánlat tartalmát magáévá teszi, a szerződés köztük létrejön. Ha az ajánlat elfogadására általában megszabott határidő alatt nem tesz ilyen nyilatkozatot, a tulajdonos a dolgot az ajánlatnak megfelelően, vagy kedvezőbb feltételekkel eladhatja. Ha megsértik: relatív hatálytalanság (az elővásárlásra jogosulttal szemben) LB 9. PK (a fedezetelvonó szerződés mintájára) Ha az elővásárlásra jogosult tudomást szerez a sérelemről, azonnal bírósághoz kell fordulnia, különben magatartása a jóhiszeműség és tisztesség követelményébe ütközik (ezt a bíróság vizsgálja!) kérheti, hogy a bíróság vele szemben hozza létre a szerződést ugyanazokkal a feltételekkel, amelyekkel a vevő megvásárolta Az ingatlannyilvántartásba jegyzett elővásárlási jog dologi hatályú! (mindenkivel szemben hatályos)

19 Az elővásárlási jog forgalomképtelen! A visszavásárlási jog Az elővásárlási jogra utal vissza. Tartalmilag: kölcsönszerződés tulajdoni biztosítéka az adásvételi szerződéssel egyidejűleg írásba kell foglalni, a visszavásárlás az eladónak a vevőhöz intézett nyilatkozatával jön létre Legfeljebb 5 évre köthető. A visszavásárlási ár egyenlő az eredeti vételárral, DE a vevő követelheti a hasznos ráfordítás költségeit a visszavásárló pedig levonhatja az időközi romlásból eredő értékcsökkenést a vevő felelős a visszavásárlási jog meghiúsításáért, de ha neki fel nem róható okból semmisül meg a dolog, a visszavásárlási jog megszűnik A részletvétel A vevő a vételárat meghatározott időpontokban, több részletben fizeti meg, és a dolgot a vételár teljes kiegyenlítése előtt neki átadják. Írásban kiköthető a részletfizetési kedvezmény elvesztése vagy az elállás arra az esetre, ha a vevő a részletet esedékességekor nem fizeti meg. (jogvesztés kikötése) Elállás esetén a vevő köteles használati díjat fizetni + a rendeltetésszerű használatából eredő értékcsökkenést meghaladó kár megtérítése Mi a csereszerződés? adásvétel szabályai! Közvetlen tárgy: tulajdonjog átruházása mindkét oldalon közvetett tárgy: csak DOLOG! (az ellenszolgáltatás is) Mindegyik fél eladó a saját szolgáltatása, és vevő a másik fél szolgáltatása tekintetében. A szállítási szerződés jellemzői Alanyai: szállító + megrendelő (gyakorlatban: gazdasági szervezetek) Közvetlen tárgy szállító: dolog birtokba adása és tulajdon átruházása egy meghatározott későbbi időpontban megrendelő: dolog átvétele és a vételár megfizetése Közvetett tárgy Csak INGÓ dolgok! (jellemzően tömegáruk) Ellenszolgáltatás: mindig van! meghatározott pénzösszeg fizetése Fontos szabályok: A megrendelő a szerződéstől bármikor elállhat, köteles azonban a szállító kárát megtéríteni. Ha a szerződéskötés előtt fennállott helyzetet nem lehet visszaállítani, vagy ha ezt nemzetgazdasági érdek vagy különös méltánylást érdemlő egyéb érdek indokolja, a bíróság a megrendelő elállása esetében (bármelyik fél kérelmére) a szerződést a jövőre nézve szünteti meg. A megrendelő ilyenkor is köteles a szállító kárát megtéríteni. A közüzemi szerződés jellemzői Alanyai: szolgáltató (ha jogszabályi feltételeknek megfelel) + felhasználó (bármely jogalany) Közvetlen tárgy: szolgáltató oldalán: közüzemi szolgáltatás nyújtása felhasználó oldalán: díj fizetése Közvetett tárgy: szolgáltatás Ellenszolgáltatás: díjfizetés Speciális szerződéskötési szabály: Jogszabály kimondhatja, hogy a szerződés a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

20 A szolgáltató a szerződés megkötését csak jogszabályban meghatározott esetekben tagadhatja meg, illetőleg a szerződés tartalmát csak jogszabályban meghatározott feltételektől teheti függővé. A rendhagyó letéti szerződés jellemzői Alanyai: letevő + letéteményes (bármely jogalany) Közvetlen tárgy: letéteményes: őrzés + később ugyanolyan dolgot ugyanolyan mennyiségben visszaszolgáltatni Közvetett tárgy: pénz vagy más helyettesíthető dolog Ellenszolgáltatás: kölcsön szabályai szerint A kölcsönszerződés jellemzői Alanyai: hitelező (bármely jogalany) + adós (bármely jogalany) Ha a hitelező pénzintézet bankkölcsön Közvetlen tárgy hitelező: meghatározott pénzösszeg rendelkezése bocsátása adós: a kölcsön összegének szerződés szerinti visszafizetése Közvetett tárgy: pénz vagy más helyettesíthető dolog Ellenszolgáltatás: KAMAT (vagy más helyettesíthető dolog), de LEHET INGYENES is! CRSS a hitelező a kölcsönösszeg átadását megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy a szerződés megkötése után akár az ő, akár az adós körülményeiben olyan lényeges változás állott be, amely miatt a szerződés teljesítése többé el nem várható, vagy ha azonnali felmondásnak van helye Az adós kölcsönösszeg átvételére nem köteles, ebben az esetben viszont negatív interesse Mikor van helye kölcsönszerződésnél azonnali felmondásnak? A hitelező azonnali hatállyal felmondhatja a kölcsönt, ha a kölcsönnek a szerződésben meghatározott célra fordítása lehetetlen; az adós a kölcsönösszeget a szerződésben meghatározott céljától eltérően használja; a kölcsönre nyújtott biztosíték értéke jelentősen csökkent, és azt az adós a hitelező felszólítására nem egészíti ki; az adós vagyoni helyzetének romlása vagy a fedezet elvonására irányuló magatartása veszélyezteti a kölcsön visszafizetésének lehetőségét; az adós más súlyos szerződésszegést követett el. Az ajándékozási szerződés jellemzői Alanyai: ajándékozó + megajándékozott Közvetlen tárgy: ajándékozás (saját vagyon rovására ingyenes vagyoni előny juttatása) + elfogadás Közvetett tárgy: forgalomképes vagyoni előny Ellenszolgáltatás: NINCS Fontos szabályok: Ingatlan ajándékozása csak ÍRÁSBAN érvényes. CRSS Az ajándékozó a teljesítést megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy az ajánlattétel, illetőleg a szerződés megkötése után körülményeiben, különösen a megajándékozotthoz való viszonyában olyan lényeges változás állott be, hogy a szerződés teljesítése többé tőle el nem várható. Speciális kellékszavatossági szabály: az ajándékozó csak akkor felel, ha a megajándékozott bizonyítja, hogy az ajándékozó szándékosan vagy súlyosan gondatlanul járt el (+ ha nem tájékoztatja a megajándékozottat az ajándék olyan lényeges tulajdonságáról, amelyet a megajándékozott nem ismer). Milyen esetekben, és milyen feltételekkel követelheti vissza az ajándékozó az ajándékot? A meglévő ajándékot visszakövetelheti ha arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az

SZERZŐDÉSSZEGÉS. Publikációk Tájékoztató Anyagok 2006. december 18. A TELJESÍTÉS MEGTAGA- DÁSA JOGOSULT KÉSEDELME KÖTELEZETT KÉSEDELME MIKOR ÁLL FENN?

SZERZŐDÉSSZEGÉS. Publikációk Tájékoztató Anyagok 2006. december 18. A TELJESÍTÉS MEGTAGA- DÁSA JOGOSULT KÉSEDELME KÖTELEZETT KÉSEDELME MIKOR ÁLL FENN? SZERZŐDÉSSZEGÉS MIKOR ÁLL FENN? A kötelezett késedelembe esik, ha A szerződésben megállapított / a szolgáltatás rendeltetéséből kétségtelenül megállapítható teljesítési idő eredménytelenül eltelt más esetekben,

Részletesebben

2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet

2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet 2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet Hibás teljesítés 1. A hibás teljesítés általános szabályai 6:157. [Hibás teljesítés] (1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában

Részletesebben

A megtámadható szerződések

A megtámadható szerződések A megtámadható szerződések Szolgáltatás-ellenszolgáltatás közötti feltűnő nagy értékkülönbség a szerződés megkötésének időpontjában, anélkül, hogy az egyik felet az ajándékozás szándéka vezetné; Tévedés:

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei:

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei: KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277.

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277. 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277. (1) A szerződéseket tartalmuknak megfelelően, a megszabott helyen és időben, a megállapított mennyiség,

Részletesebben

Kártérítési jog. Kártérítési felelősség. Ptk. 339. Szerződésen kívüli károkozás. Kár. Felelősség feltételei- Szerződésszegésnél

Kártérítési jog. Kártérítési felelősség. Ptk. 339. Szerződésen kívüli károkozás. Kár. Felelősség feltételei- Szerződésszegésnél Kártérítési felelősség Kártérítési jog Dr. Kenderes Andrea Ptk. 339. -361. Kontraktuális Szerződésszegés Deliktuális Szerződésen kívüli károkozás Lényegében azonosak Ptk. 339. Aki másnak jogellenesen kárt

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok) A jótállás 248.

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok) A jótállás 248. 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről (a szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok) A jótállás 248. (1) Aki a szerződés hibátlan teljesítéséért szerződés vagy jogszabály alapján jótállásra

Részletesebben

SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ II.

SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ II. SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ II. I. Szerződéskötés II. A szerződés hatálya és érvényessége/érvénytelensége III. Szerződési mellékkikötések: megerősítés és biztosítás IV. A szerződés módosítása és megszűnése

Részletesebben

A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN

A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN ELŐADÓ: DR. KOVÁCS ZSOLT XXIII. ALTENBURGER GYULA SZIMPÓZIUM BALATONVILÁGOS, 2013. MÁJUS 31. A KONTRAKTUÁLIS ÉS A DELIKTUÁLIS FELELŐSSÉG

Részletesebben

Tulajdonátruházó szerződések az új Ptk.-ban. Dr. Nagy Csongor István, LL.M., Ph.D., S.J.D. tanszékvezető egyetemi docens ügyvéd

Tulajdonátruházó szerződések az új Ptk.-ban. Dr. Nagy Csongor István, LL.M., Ph.D., S.J.D. tanszékvezető egyetemi docens ügyvéd Tulajdonátruházó szerződések az új Ptk.-ban Dr. Nagy Csongor István, LL.M., Ph.D., S.J.D. tanszékvezető egyetemi docens ügyvéd A tulajdonátruházó szerződések [6:215. - 6:237. ] XXXII. Fejezet: Az adásvételi

Részletesebben

Kellékszavatosság Termékszavatosság Jótállás Kártérítés Jogszavatosság Hibás teljesítés különös szabályai

Kellékszavatosság Termékszavatosság Jótállás Kártérítés Jogszavatosság Hibás teljesítés különös szabályai 2014. november 17. Általános szabályok Fogalma Hibás teljesítési vélelem Jogkövetkezmények Kellékszavatosság Termékszavatosság Jótállás Kártérítés Jogszavatosság Hibás teljesítés különös szabályai A kötelezett

Részletesebben

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK. Vagyonjog dologi jog + kötelmi jog

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK. Vagyonjog dologi jog + kötelmi jog ÉPÍTÉSI JOG BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK DR. LŐRINCZ ÉVA SZERZŐDÉSJOGI ALAPISMERETEK A KÖTELMI JOG statikus Vagyonjog dologi

Részletesebben

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés esetén. A kötelem tárgya: a szolgáltatás mint magatartás.

Részletesebben

Szerzõdések az építõiparban

Szerzõdések az építõiparban Szerzõdések az építõiparban Dr. Telek Zoltán Copyright 1996-2001 Dale Carnegie & Associates, Inc. 1 Mi a polgári jogi szerzõdés? Kötelezettség és jogosultság keletkezése Szolgáltatás ellenszolgáltatás

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

B/20 A KIMENTŐ FELELŐSSÉGI RENDSZER KIMENTŐ OKOK A SZERZŐDÉSEN KÍVÜLI FELELŐSSÉG KÖRÉBEN

B/20 A KIMENTŐ FELELŐSSÉGI RENDSZER KIMENTŐ OKOK A SZERZŐDÉSEN KÍVÜLI FELELŐSSÉG KÖRÉBEN KIMENTŐ FELELŐSSÉGI RENDSZER A felelősség beálltához a károsultnak (felperes) kell bizonyítania: a kárt (ideértve általában annak mértékét is - kivéve általános kártérítés 359. ), a károkozó magatartását,

Részletesebben

Civilisztika II. elővizsga kérdéssor. Első előadás (Korlátolt dologi jogok)

Civilisztika II. elővizsga kérdéssor. Első előadás (Korlátolt dologi jogok) Civilisztika II. elővizsga kérdéssor Első előadás 09. 07. (Korlátolt dologi jogok) 1. Mik azok a korlátolt dologi jogok; hogyan viszonyulnak a többi dologi joghoz? 2. Hogyan jöhet létre és kit illet meg

Részletesebben

Speciális felelősségi alakzatok. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév

Speciális felelősségi alakzatok. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév Speciális felelősségi alakzatok Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár 2016-17. tanév I. félév Speciális felelősségi alakzatok Fokozott veszéllyel járó tevékenységért való felelősség Ptk. 6:535. - 6:539. Felelősség

Részletesebben

A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése

A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése A KÖTELEM TELJESÍTÉSE 6:34. [A teljesítés általános szabálya] A szolgáltatást a kötelem tartalmának megfelelően kell teljesíteni. A teljesítés fogalma

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A szerződésszegési szabályok változása. az új Ptk.-ban. I. rész 2014 / 2

HÍRLEVÉL. A szerződésszegési szabályok változása. az új Ptk.-ban. I. rész 2014 / 2 HÍRLEVÉL A szerződésszegési szabályok változása az új Ptk.-ban 2014 / 2 I. rész A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk., a 2013. évi V. törvény, amely sok tekintetben megváltoztatta a korábbi Ptk.,

Részletesebben

ÉRVÉNYTELENSÉG MEGTÁMADÁSI OKOK

ÉRVÉNYTELENSÉG MEGTÁMADÁSI OKOK ÉRVÉNYTELENSÉG DR. BARZÓ TÍMEA PHD EGYETEMI DOCENS, ÜGYVÉD EGÉSZSÉGÜGYI SZAKJOGÁSZ MISKOLCI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR POLGÁRI JOGI TANSZÉK 2014. 1 ALAPVETÉSEK FELEK CÉLJA: Kölcsönös és egybehangzó

Részletesebben

ALANYVÁLTOZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK; BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEK; HITEL- ÉS SZÁMLASZERZŐDÉSEK

ALANYVÁLTOZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK; BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEK; HITEL- ÉS SZÁMLASZERZŐDÉSEK ALANYVÁLTOZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK; BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEK; HITEL- ÉS SZÁMLASZERZŐDÉSEK DR. GÁRDOS PÉTER HVG-ORAC SZERZŐDÉSEK AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN BUDAPEST 2014. NOVEMBER 25. SZERZŐDÉSEK AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN

Részletesebben

A fuvarozási szerződés

A fuvarozási szerződés További jogszabályok, adattárak, infók: www.stampede.hu XXXVIII. Fejezet (38.) A fuvarozási szerződés 6:257. [Fuvarozási szerződés] Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére

Részletesebben

HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS

HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS A törvény lehetővé teszi azt, hogy meghatározott feltételek fennállása esetén a kötelezett helyett - szerződéses jogviszonyban nem

Részletesebben

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán Vezető tisztségviselő felelőssége Csehi Zoltán 2014.5.13. 1 Vezető tisztségviselő felelőssége Nem csak társasági jogi kérdés! A kódex vonatkozó normáit együtt kell alkalmazni! Munkajogi szabályok! 2 2

Részletesebben

Tájékoztató a fogyasztói jogokról a hatályos Ptk alapján

Tájékoztató a fogyasztói jogokról a hatályos Ptk alapján Tájékoztató a fogyasztói jogokról a hatályos Ptk alapján XXIV. Fejezet Hibás teljesítés 1. A hibás teljesítés általános szabályai 6:157. [Hibás teljesítés] (1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás

Részletesebben

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.), -

Részletesebben

Dr. Kenderes Andrea okt. 6.

Dr. Kenderes Andrea okt. 6. Dr. Kenderes Andrea 2012. okt. 6. Facere szerződések alaptípusai Eredmény kötelem- vállalkozási szerződés Gondossági kötelem- megbízási szerződés Vállalkozási szerződés: Ptk. 389. 401. Megbízás: Ptk. 474.

Részletesebben

A vállalkozási szerződés

A vállalkozási szerződés A vállalkozási szerződés 1. A vállalkozási szerződés általános 6:238. [Vállalkozási szerződés] szabályai Vállalkozási szerződés alapján a vállalkozó tevékenységgel elérhető eredmény (a továbbiakban: mű)

Részletesebben

Dr. Herke Csongor. egyetemi docens Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Dr. Herke Csongor. egyetemi docens Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Közbeszerzési si képzk pzés Dr. Herke Csongor egyetemi docens Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar 1 POLGÁRI JOGI ALAPISMERETEK 2 A tulajdonjog tárgyait Minden birtokba vehető dolog Ha törvény

Részletesebben

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám Szerződés száma: BÉRLETI SZERZŐDÉS A szerződő Felek: Bérbe adó: Cím: Adószám: Cégbejegyzés száma: Telefon/fax: a továbbiakban Bérbe adó valamint, valamint Bérlő: Cím: Posta cím: Számlavezető

Részletesebben

http://gyorugyved.hu Kártérítés vagy kártalanítás?

http://gyorugyved.hu Kártérítés vagy kártalanítás? http://gyorugyved.hu Kártérítés vagy kártalanítás? Habár hangzásra nagyon hasonlítanak, valójában két alapjaiban eltérő jogintézményről van szó. Alapvetően a kártalanítást a kártérítéstől a jogellenesség

Részletesebben

KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!)

KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!) Forgalmazó: LUK-CLOR Kft. Székhely: 1138. Budapest Turóc utca 3. 6. em. 5. Cégjegyzékszám: Cg. 01-09-271934 Adószám: 25382387-2-41 Playsport webshop Postacím: 3200. Gyöngyös, Köztársaság tér 11. 1.emelet

Részletesebben

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény, valamint a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény

Részletesebben

CNCdrive Kft. KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!)

CNCdrive Kft. KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!) Forgalmazó: CNCdrive Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság Székhely: 7633 Pécs Páfrány u 25. 3. em. 26. Cégjegyzékszám: 02-09-080088 Adószám: 24366562-2-02 CNCdrive Kft. Telephely: 7833 Görcsöny

Részletesebben

AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOK A MUNKAJOG TERÜLETÉN

AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOK A MUNKAJOG TERÜLETÉN AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOK A MUNKAJOG TERÜLETÉN ÚJ PTK SZERKEZETE 2013. évi V. törvény,nyolc könyv, 44%-a új, 33%-a módosításra került diszpozitivitás alapelve, imperatív szabályok 2013. évi CLXXVII. törvényt

Részletesebben

ÜZLETI JOG II. 6. előad. sszegés

ÜZLETI JOG II. 6. előad. sszegés ÜZLETI JOG II. 6. előad adás A teljesítés s (folytatás) A szerződésszeg sszegés 1 Áttekintés: I. A TELJESÍTÉS I.1 A teljesítés módja A.) A teljesítés elvi főszabálya B.) A teljesítés egyéb lényegi kérdései

Részletesebben

Új kockázatok és lehetőségek az Általános Szerződési Feltételek alkalmazása során, különös tekintettel az új Ptk.-ra

Új kockázatok és lehetőségek az Általános Szerződési Feltételek alkalmazása során, különös tekintettel az új Ptk.-ra Új kockázatok és lehetőségek az Általános Szerződési Feltételek alkalmazása során, különös tekintettel az új Ptk.-ra Dr. Balázs Tamás irodavezető ügyvéd, egyetemi adjunktus Dr. Balogh Mónika jogász, ügyvédjelölt

Részletesebben

Új Ptk. mire figyeljünk a napi gyakorlatban

Új Ptk. mire figyeljünk a napi gyakorlatban Új Ptk. mire figyeljünk a napi gyakorlatban 2 0 1 4. J Ú N I U S 1 2. D R. H A R K A Ö D Ö N Joganyagok 2013. évi V. törvény (Új Ptk.) 2013. évi CLXXVII. Törvény (Új Ptké.) 2013. évi CCLII. Törvény egyes

Részletesebben

PTK-1959. IV.törvény XLI. fejezet - A fuvarozás. 1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről

PTK-1959. IV.törvény XLI. fejezet - A fuvarozás. 1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről PTK-1959. IV.törvény XLI. fejezet - A fuvarozás 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről [Egységes szerkezetben a Ptk. hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1960. évi 11. törvényerejű rendelettel

Részletesebben

(Engedményezés: követelést engedek át másnak, pl.cégeknél faktorálás)

(Engedményezés: követelést engedek át másnak, pl.cégeknél faktorálás) Szept.21. 3. óra Ptk. Vagylagos szolgáltatás: 230. - ha a felek a szerződés tárgyaként több szolgáltatást úgy jelöltek meg, hogy a szolgáltatások közül választani lehet, a választás joga - ha jogszabály

Részletesebben

REKLAMÁCIÓKEZELÉS FOLYAMATA. WEBER- nél

REKLAMÁCIÓKEZELÉS FOLYAMATA. WEBER- nél REKLAMÁCIÓKEZELÉS FOLYAMATA a WEBER- nél 1., A reklamáció bejelentése a szerződött fél felé. Ez történhet szóban, vagy írásban (levél, e-mail). Szóbeli bejelentést utólag írásban meg kell erősíteni. 2.,

Részletesebben

Hatálytalan a szerződés, ha érvényesen létrejött, mégsem fűződik hozzá joghatás (pl. felfüggesztő vagy bontó feltétel miatt)

Hatálytalan a szerződés, ha érvényesen létrejött, mégsem fűződik hozzá joghatás (pl. felfüggesztő vagy bontó feltétel miatt) Nincs szerződés, ha hiányzik fogalmának alapja: az akaratnyilatkozat. Nem létezik a szerződés, ha a felek nem állapodtak meg a lényeges kellékekben vagy ha a szerződés tartalma nem állapítható meg, a felek

Részletesebben

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 OptiJus Opten Kft. I. 1959. évi IV. törvény 1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 A 2012.1.1. és 2012.3.31. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék XLI. Fejezet A fuvarozás

Részletesebben

Prof. Dr. Fazekas Judit tanév

Prof. Dr. Fazekas Judit tanév Prof. Dr. Fazekas Judit 2016-2017. tanév A szerződés megerősítése és biztosítékai A szerződés megerősítése: Foglaló (Ptk. 6:185. ) Kötbér (Ptk. 6:186-188. ) Jogvesztéskikötése Ptk.6:190. Tartozáselismerés

Részletesebben

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI ÚJ PTK, MT

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI ÚJ PTK, MT AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI ÚJ PTK, MT ÚJ PTK SZERKEZETE 2013. évi V. törvény,nyolc könyv, 44%-a új, 33%-a módosításra került diszpozitivitás alapelve, imperatív szabályok 2013. évi CLXXVII.

Részletesebben

Vásárlási tájékoztató

Vásárlási tájékoztató Vásárlási tájékoztató Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Az elállási/felmondási határidő attól a naptól számított 14 nap elteltével jár le, amelyen

Részletesebben

CIVILISZTIKA IV. HIBÁS TELJESÍTÉS, KELLÉKSZAVATOSSÁG, JÓTÁLLÁS, TERMÉKSZAVATOSSÁG. Kőhidi Ákos

CIVILISZTIKA IV. HIBÁS TELJESÍTÉS, KELLÉKSZAVATOSSÁG, JÓTÁLLÁS, TERMÉKSZAVATOSSÁG. Kőhidi Ákos CIVILISZTIKA IV. HIBÁS TELJESÍTÉS, KELLÉKSZAVATOSSÁG, JÓTÁLLÁS, TERMÉKSZAVATOSSÁG Kőhidi Ákos Hibás teljesítés - 6:157-178. Visszterhes szerződéseknél De ingyenes szerződéseknél is lehet a kötelezettnek

Részletesebben

A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI

A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS JOGI KÉRDÉSEI ÉS AZ ÚJ PTK. RÉSZVÉNYEKRE VONATKOZÓ ÚJ RENDELKEZÉSEI DR. TOMORI ERIKA CODEX NAPOK 2014 VÁLTOZIK-E AZ ÉRTÉKPAPÍR

Részletesebben

Új kereskedelmi szerződések a Ptk.-ban

Új kereskedelmi szerződések a Ptk.-ban Új kereskedelmi szerződések a Ptk.-ban 1. FORGALMAZÁSI SZERZŐDÉS A forgalmazási szerződés fogalma A szállító meghatározott ingó dolognak (terméknek) a forgalmazó részére történő eladására, a forgalmazó

Részletesebben

Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján

Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján Tájékoztató a fogyasztó vevőt megillető elállási jogról A fogyasztót a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. szerint megilleti az indokolás

Részletesebben

Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok

Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok Előadó: Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa Ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2013. június 17. Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Előadások engedményezés jótállás

Részletesebben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Dr. Kovács László Email: kovacs.laszlo@gtk.szie.hu Főbb témakörök 1. Röviden a Ptk. szerkezetéről 2. Átállási határidők - a régiről az

Részletesebben

HATODIK KÖNYV Szerződések általános szabályai

HATODIK KÖNYV Szerződések általános szabályai HATODIK KÖNYV Szerződések általános szabályai ÖTÖDIK KÖNYV: DOLOGI JOG- KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK Célja, hogy a zálogjog segítse a hitelfelvételt: hatékony biztosítékot nyújt a hitelező számára, és megfelelő

Részletesebben

Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok

Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok Előadó: Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa Ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2013. szeptember 17. Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Előadások engedményezés jótállás

Részletesebben

Üzletszabályzat (ÁSZF) A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló mintatájékoztató

Üzletszabályzat (ÁSZF) A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló mintatájékoztató Üzletszabályzat (ÁSZF) A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló mintatájékoztató 1. sz. melléklet 1. Kellékszavatosság Milyen esetben élhet Ön a kellékszavatossági jogával?

Részletesebben

Nemzetközi adásvétel. A Bécsi Vételi Egyezmény

Nemzetközi adásvétel. A Bécsi Vételi Egyezmény Nemzetközi adásvétel A Bécsi Vételi Egyezmény Előzmények 1929: Ernst Rabel német professzor veti fel szükségességét A munka a Hágai Nemzetközi Magánjogi Konferencia keretében indult meg 1964: HNMK elfogad

Részletesebben

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Közlekedési balesetek és a közlekedő ember című szeminárium Budapest, 2017. október 14. 1 Önvezető autók autonóm járművek 11/2017. (IV.12.)

Részletesebben

MIRE VONATKOZIK? Szerződés értelmezése. AZ EGYESÜLT NEMZETEK EGYEZMÉNYE AZ ÁRUK NEMZETKÖZI ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEIRŐL és a

MIRE VONATKOZIK? Szerződés értelmezése. AZ EGYESÜLT NEMZETEK EGYEZMÉNYE AZ ÁRUK NEMZETKÖZI ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEIRŐL és a AZ EGYESÜLT NEMZETEK EGYEZMÉNYE AZ ÁRUK NEMZETKÖZI ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEIRŐL és a magyar adás-vétel szabályozása (Ptk.) 1987. évi 20. tvr. az Egyesült Nemzeteknek az áruk nemzetközi adásvételi szerződéseiről

Részletesebben

Új Polgári Törvénykönyv

Új Polgári Törvénykönyv Új Polgári Törvénykönyv Dologi Jog Dr. Pecsenye Csaba Birtok Birtokos Aki a dolgot sajátjaként vagy a dolog időleges birtokára jogosító jogviszony alapján hatalmában tartja Főbirtokos Albirtokos Jogalap

Részletesebben

Fábián Ferenc. Előadásvázlatok a kötelmi jog általános része köréből

Fábián Ferenc. Előadásvázlatok a kötelmi jog általános része köréből Fábián Ferenc Előadásvázlatok a kötelmi jog általános része köréből P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári

Részletesebben

38. A KÖTELEZETT ÉS A JOGOSULT KÉSEDELME, A TELJESÍTÉS LEHETETLENNÉ

38. A KÖTELEZETT ÉS A JOGOSULT KÉSEDELME, A TELJESÍTÉS LEHETETLENNÉ BH 2009. 80. A gyógyszer előírás nélküli alkalmazása esetén bekövetkezett egészségkárosodás miatt keletkezett károkért az állam csak akkor felel, ha a termékfelelősségről szóló 1993. évi X. törvény szerinti

Részletesebben

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK POLGÁRI JOG ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2017-2018. I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK 1. A polgári jog fogalma, tárgya, helye és összefüggései a jogrendszerben. 2. A magánjog története Nyugat-Európában és Magyarországon

Részletesebben

Dr. Kenderes Andrea okt. 6.

Dr. Kenderes Andrea okt. 6. Dr. Kenderes Andrea 2012. okt. 6. Ajándékozási szerződés Ptk. 579. (1) Ajándékozási szerződés alapján az egyik fél saját vagyona rovására a másiknak ingyenes vagyoni előny juttatására köteles. (2) Ingatlan

Részletesebben

1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog

1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog 1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Hasonlóképpen, ha a

Részletesebben

JÓTÁLLÁS A PTK-BAN 6:127. jótállás 6:157. jótállásra 6: Jótállás 6:171. Jótállás jótállást jótállásra jótállás jótállást jótállási jótállás

JÓTÁLLÁS A PTK-BAN 6:127. jótállás 6:157. jótállásra 6: Jótállás 6:171. Jótállás jótállást jótállásra jótállás jótállást jótállási jótállás JÓTÁLLÁS A PTK-BAN 6:127. [A szolgáltatás megvizsgálásának kötelezettsége] (1) A jogosult késedelem nélkül köteles meggyőződni arról, hogy a szolgáltatás minősége és mennyisége megfelelő-e. (2) A dolog

Részletesebben

Elállási/Felmondási jog

Elállási/Felmondási jog Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Hasonlóképpen, ha a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetén a szerződés teljesítése megkezdődött, Ön

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. Habrugós matrac 90x200cm 90x2000 cm

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. Habrugós matrac 90x200cm 90x2000 cm JÓTÁLLÁSI ADATLAP Habrugós matrac 90x200cm 90x2000 cm A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-Mail: A vásárlás dátuma* A vásárlás helye* *Kérjük, hogy a vásárlás időpontjának és helyének igazolására a jótállási

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP MAGINON GPS 1

JÓTÁLLÁSI ADATLAP MAGINON GPS 1 HU 81 A fogyasztó adatai: Név: JÓTÁLLÁSI ADATLAP MAGINON GPS 1 Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát is.

Részletesebben

3ÉV. JÓTÁLLÁSI ADATLAP Játékkonyha fából. (: ÜGYFÉLSZOLGÁLAT. A fogyasztó adatai: Név: Cím:

3ÉV. JÓTÁLLÁSI ADATLAP Játékkonyha fából. (:   ÜGYFÉLSZOLGÁLAT. A fogyasztó adatai: Név: Cím: JÓTÁLLÁSI ADATLAP Játékkonyha fából HU A fogyasztó adatai: Név: Cím: (: E-Mail: A vásárlás dátuma*: * Kérjük, hogy a vásárlás időpontjának és helyének igazolására a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze

Részletesebben

8. Ismertesse a semmisség, illetve a megtámadhatóság szabályait!

8. Ismertesse a semmisség, illetve a megtámadhatóság szabályait! 8. Ismertesse a semmisség, illetve a megtámadhatóság szabályait! Az érvénytelenségi okok Érvénytelenségi okok fennállhatnak: - az akaratban - a nyilatkozatban - a célzott joghatásban Érvénytelenség csak

Részletesebben

A gazdasági élet szerződései A szerződések általános szabályai. 1. A kötelem és a szerződés fogalmi kérdései

A gazdasági élet szerződései A szerződések általános szabályai. 1. A kötelem és a szerződés fogalmi kérdései 1 A gazdasági élet szerződései A szerződések általános szabályai 1. A kötelem és a szerződés fogalmi kérdései Az áruk, szolgáltatások iránti igényt a gazdaság szereplői érdekeiknek megfelelően, azok által

Részletesebben

Az eladó szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk-ban és a 49/2003. (VII.30.)GKM rendeletben foglaltak az irányadóak.

Az eladó szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk-ban és a 49/2003. (VII.30.)GKM rendeletben foglaltak az irányadóak. Vevőtájékoztató 8. pontja: 8., szerviz, szavatosság Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról a készüléken kívül álló 151/2003.(IX.22) Kormányrendelet rendelkezései az irányadók.

Részletesebben

Kereskedelmi ügynöki szerzõdés

Kereskedelmi ügynöki szerzõdés Kereskedelmi ügynöki szerzõdés Amely létrejött egyrészrõl a POINTERNET-DB Elektronikus Kereskedelmi Kft. (székhely: 1029 Budapest, Ördögárok u. 142., cégjegyzékszám: Cg. 01-09-685342, adószám: 11961143-2-41,

Részletesebben

FOGYASZTÓVÉDELMI KISOKOS. Mikor vihetem vissza a hibás terméket?

FOGYASZTÓVÉDELMI KISOKOS. Mikor vihetem vissza a hibás terméket? FOGYASZTÓVÉDELMI KISOKOS 2015 Mikor vihetem vissza a hibás terméket? Készítette: A Forum Controll Egyesület a támogatásával A leggyakoribb téves tájékoztatások: A pénztártól való távozás után reklamációt

Részletesebben

Mit jelent az elállási jog?

Mit jelent az elállási jog? Megszüntethetjük-e egyoldalúan a már megkötött, általunk aláírt üdülőhasználatra, hosszú távra szóló üdülési termékre vagy üdülési jog cseréjére vonatkozó szerződésünket? Igen, a hatályos jogszabályok

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. Díjtalan forródrót ügyfélszolgálat. A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : A vásárlás helye: A hiba leírása:

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. Díjtalan forródrót ügyfélszolgálat. A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : A vásárlás helye: A hiba leírása: A fogyasztó adatai: Név: JÓTÁLLÁSI ADATLAP Rádiós fürdőszobai óra Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP LED-es éjjeli lámpa

JÓTÁLLÁSI ADATLAP LED-es éjjeli lámpa JÓTÁLLÁSI ADATLAP LED-es éjjeli lámpa A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát is.

Részletesebben

Tájékoztató a kellékszavatosságról, termékszavatosságról és az elállási/felmondási jogról

Tájékoztató a kellékszavatosságról, termékszavatosságról és az elállási/felmondási jogról Tájékoztató a kellékszavatosságról, termékszavatosságról és az elállási/felmondási jogról (A dokumentum letöltése: ITT) 1. Szolgáltató és jelen webhely azonosítása Tájékoztatjuk, hogy jelen webhelyet a

Részletesebben

Új Polgári Törvénykönyv. Hatodik könyv XX. Cím A hitel- és számlaszerződések

Új Polgári Törvénykönyv. Hatodik könyv XX. Cím A hitel- és számlaszerződések Új Polgári Törvénykönyv Hatodik könyv XX. Cím A hitel- és számlaszerződések XX. Cím A hitel- és számlaszerződések hitelszerződés kölcsönszerződés betétszerződés folyószámla-szerződés fizetésiszámla-szerződés

Részletesebben

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK ÉPÍTÉSI JOG BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK DR. LŐRINCZ ÉVA SZERZŐDÉSJOGI ALAPISMERETEK 2 A SZERZŐDÉS A szerződés: két vagy több

Részletesebben

HATÁROZAT. kötelezi, 2. Az alábbi jogszabályhelyek figyelembe vételével hoztam meg döntésemet:

HATÁROZAT. kötelezi, 2. Az alábbi jogszabályhelyek figyelembe vételével hoztam meg döntésemet: Iktatószám: Tárgy: BA/001/00854-0013/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal a Gigamatrac Kft.-t

Részletesebben

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve kötelező. Utóbbiról akkor beszélünk, ha a jótállást jogszabály

Részletesebben

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI: PTK., MT., A MUNKAJOG VILÁGA SZEKSZÁRD, 2014. DECEMBER 12.

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI: PTK., MT., A MUNKAJOG VILÁGA SZEKSZÁRD, 2014. DECEMBER 12. AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI: PTK., MT., A MUNKAJOG VILÁGA SZEKSZÁRD, 2014. DECEMBER 12. A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS VÁLTOZÁSAINAK ALAPJAI (2014) 2012. évi I. törvény (Mt.) 2013. évi V. törvény (Ptk.)

Részletesebben

TERMÉKTANÚSÍTÁS ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEI TERMÉKTANÚSÍTÁS

TERMÉKTANÚSÍTÁS ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEI TERMÉKTANÚSÍTÁS 1. Érvényességi terület Az alábbi feltételek a megállapodások szerinti teljesítésekre érvényesek, ezek alatt szolgáltatásokat, információkat, valamint a megbízás keretében végzett egyéb teljesítéseket

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ 230 V-OS ELEKTROMOS PUMPA

JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ 230 V-OS ELEKTROMOS PUMPA 25 JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ 230 V-OS ELEKTROMOS PUMPA A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát

Részletesebben

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről A Lakiteleki Takarékszövetkezet 013/2014. számú saját szabályzata Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről Hatálybalépés időpontja: 2014. október 16. Tartalomjegyzék 1. Az Üzletszabályzat tárgya,

Részletesebben

SZAVATOSSÁG ÉS JÓTÁLLÁS

SZAVATOSSÁG ÉS JÓTÁLLÁS SZAVATOSSÁG ÉS JÓTÁLLÁS Ha a szolgáltatott dolog minőségileg hibás, az szerződésszegést jelent és a hibás teljesítés következményeit, szavatossági, jótállási igényeket von maga után. A szavatosság és a

Részletesebben

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.)

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.) Polgári jog Személyek joga 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D. 2013. évi V. törvény (Új Ptk.) I. Könyv Bevezető rendelkezések II. Könyv Az ember mint jogalany III. IV.

Részletesebben

sszegés (folytatás) V.2 A közreműködésért való felelősség V.3 A teljesítés elfogadása nyílt hiba ismeretében

sszegés (folytatás) V.2 A közreműködésért való felelősség V.3 A teljesítés elfogadása nyílt hiba ismeretében ÜZLETI JOG II. 7. előad adás A szerződésszeg sszegés (folytatás) Szerződési biztosítékok 1 Áttekintés: I. A JÓTÁLLÁS I.1 A jótállás fogalma, a szavatosság és a jótállás A.) A jótállás B.) A szavatosság

Részletesebben

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 28/2008. (IV.14.) számú önk. rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 28/2008. (IV.14.) számú önk. rendelete Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 28/2008. (IV.14.) számú önk. rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló

Részletesebben

Az érvénytelenséggel kapcsolatos várható gyakorlat az új Ptk. alapján. ELŐADÓ: Sándor István ügyvéd, habilitált egyetemi docens

Az érvénytelenséggel kapcsolatos várható gyakorlat az új Ptk. alapján. ELŐADÓ: Sándor István ügyvéd, habilitált egyetemi docens Az érvénytelenséggel kapcsolatos várható gyakorlat az új Ptk. alapján ELŐADÓ: Sándor István ügyvéd, habilitált egyetemi docens Semmisségi okok akarathibából eredően: cselekvőképtelenség, színlelt szerződés,

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ

JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ A fogyasztóval szerződést kötő (a jótállásra kötelezett) vállalkozás cégneve és címe: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. Mészárosok útja 2. H-2051 Biatorbágy A fogyasztási cikk azonosítására

Részletesebben

2014. szeptember 22.

2014. szeptember 22. 2014. szeptember 22. I. Alanytalan kötelmek elszámolási helyzet alvagyonok között pl. közös vagyon megosztása II. Szolgáltatási kötelezettség hiánya beszámítás III. Igényhelyzet hiánya naturális obligációk

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI JEGY Vállalkozás neve és címe: 2. Termék megnevezése: 3. Termék típusa: 4. Termék gyártási száma (ha van): 5. Gyártó neve és címe (h

JÓTÁLLÁSI JEGY Vállalkozás neve és címe: 2. Termék megnevezése: 3. Termék típusa: 4. Termék gyártási száma (ha van): 5. Gyártó neve és címe (h JÓTÁLLÁSI JEGY 2014 1. Vállalkozás neve és címe: 2. Termék megnevezése: 3. Termék típusa: 4. Termék gyártási száma (ha van): 5. Gyártó neve és címe (ha nem azonos a Vállalkozóval): 6. Vásárlás (termék

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI JEGY. Vállalkozás [1] neve és címe: Sukk László egyéni vállalkozó 8330 Sümeg, Tikhegy u. 45. Termék megnevezése:... Termék típusa:...

JÓTÁLLÁSI JEGY. Vállalkozás [1] neve és címe: Sukk László egyéni vállalkozó 8330 Sümeg, Tikhegy u. 45. Termék megnevezése:... Termék típusa:... JÓTÁLLÁSI JEGY Vállalkozás [1] neve és címe: Sukk László egyéni vállalkozó 8330 Sümeg, Tikhegy u. 45. Termék megnevezése:... Termék típusa:... Termék gyártási száma (amennyiben van):... Gyártó neve és

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek Hatályos: május 25. napjától.

Általános Szerződési Feltételek Hatályos: május 25. napjától. Általános Szerződési Feltételek Hatályos: 2018. május 25. napjától. 1 Hatály 1.1 Jelen ÁSZF irányadó valamennyi a Szolgáltató üzlethelyiségében értékesítés esetén. 1.2 Az ÁSZF nem vonatkozik a www.kocka.hu

Részletesebben

II. A jogszabályban foglalt szerződésekre vonatkozó közös szabályok

II. A jogszabályban foglalt szerződésekre vonatkozó közös szabályok Tájékoztató a szállás időben megosztott használati jogára, a hosszú távra szóló üdülési termékekre vonatkozó szerződésekről, valamint a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenységről szóló 141/2011.

Részletesebben

A szerződés általános szabályai. A szerződésszegés

A szerződés általános szabályai. A szerződésszegés A szerződés általános szabályai A szerződésszegés Szerződésszegés általános szabályok 6:137. [Szerződésszegés] A szerződés megszegését jelenti bármely kötelezettség szerződésszerű teljesítésének elmaradása.

Részletesebben

A jogi személyek általános szabályai az új Ptk.-ban

A jogi személyek általános szabályai az új Ptk.-ban A jogi személyek általános szabályai az új Ptk.-ban A gazdasági társaságok közös szabályainak kiterjesztése A Könyvben szabályozott jogi személyek tagsággal bíró jogi személyek egyesület gazdasági társaságok

Részletesebben