Tájékoztató a régióban működő megyei mezőgazdasági. szakigazgatási hivatalok működésének tapasztalatairól évben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájékoztató a régióban működő megyei mezőgazdasági. szakigazgatási hivatalok működésének tapasztalatairól 2008. évben"

Átírás

1 1 Tájékoztató a régióban működő megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok működésének tapasztalatairól évben A régiónkban (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megyék) 3 területi mezőgazdasági szakigazgatási hivatal működik eltérő adottságok, lehetőségek, kötelezettségek és szervezeti formák között. A január 1-jei átszervezés kezdeti nehézségei után az addig részben önálló költségvetésű intézmények (földművelésügyi, állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési, növény- és talajvédelmi, erdészeti és vetőmagfelügyeleti) összevonása számtalan jogszabály módosítását, illetve új jogszabály kiadását tette szükségessé, melyek megalkotása jelenleg is tart. Ez néhány esetben bizonytalanságokat okozott a jogalkalmazás területén. Az egységes megyei mezőgazdasági szakigazgatási szervezet azonos elvek szerinti működését segíti az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. tv, mely egységes keretek közé szorította az állategészségügyi az élelmiszerbiztonsági, élelmiszer-minőségellenőrzési, a takarmány-, a növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelemmel kapcsolatos kötelezettségeket. Az új törvény végrehajtási rendeleteinek elkészítése, véleményezése, kiadása napjaink eseménye. A szervezet változásai eredményezték pl: Komárom-Esztergom megyében a kerületi főállatorvosi irodákba a falugazdászok és a növényvédelmi hatóság szakembereinek egységes elhelyezését. Ez a folyamat Fejér megyében és Veszprém megyében még nem teljesen befejezett és zárult le.

2 2 A szakmai feladatok bővültek, a létszámok csökkentek és a 2008 év második felének gazdasági intézkedései pedig bizonyos feladatok elvégzését bizonytalanná teszik. Az állategészségügy területén a feladatok végrehajtását nagy részben a magánállatorvosok azon részére bízza a törvény, akik jogosulttá váltak állami feladatok végrehajtására. A hatóságok fő feladata továbbra is az engedélyezés, az irányítás és az ellenőrzés. A jogszabályi feladatokon kívül az MGSZH szakemberei az MGSZH Központ által szervezett országosan elrendelt, időszakos kampány-ellenőrzési célzott ellenőrzésekben is részt vettek. (tavaszi, nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzések). Az átszervezés előnyei ez idáig sem szervezeti, sem igazgatási, sem működtetési, sem gazdasági területen nem voltak tapasztalhatók a veszprém megyei főigazgató úr véleménye szerint. Ez a jogelőd szervezetek vezetőinek és munkatársainak igen jó felkészültségének és tapasztaltságának köszönhető. Ezért a nagymérvű átszervezés a hatósági és szolgáltatási feladatok teljesítési ütemében és színvonalában negatív hatást nem eredményezett. Hátralévő feladat még többek között az adatbázisok egységesítése, az információs rendszer teljes kiépítése, működtetése, a megfelelő információáramlás tárgyi, műszaki feltételeinek megteremtése. A hatáskörbe tartozó feladatok teljesítése a KET által előírt határidők betartása minden intézménynél sok túlmunkált igényelt, melyet nem lehetett szabadidő biztosításával kompenzálni.

3 3 A különböző igazgatóságok részletes működéséről szóló tájékoztató meghaladja a jelenlegi kereteket, így csak a legjellemzőbb tapasztalatokkal kívánok foglalkozni. Általános tapasztalat, hogy a mindenütt csökkentett létszámon belül magas a felsőfokú végzettségűek aránya: Pl. Veszprémben az engedélyezett 212 főből 146. Fejér megyében 186 főből 135. Szükség is van a magasan képzett szakemberekre, hiszen az általuk ellenőrzött területen a gazdasági szférában is jól felkészült, jogvégzett szakemberekkel megerősített stáb dolgozik. Az élelmiszerlánc ellenőrzésének egy intézménybe történő integrálásához mindhárom megyébe került az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól a vendéglátás ellenőrzésében jártas felsőfokú végzettségű szakember, akik az év folyamán jól illeszkedtek az új struktúrába. A Földművelésügyi Igazgatóság falugazdász hálózata az önkormányzatokkal jó kapcsolatot alakított ki. Ezévben fő feladatuk a terület alapú támogatás elektronikus adatrögzítése. A szakmai feladatok: az őstermelői igazolványok kezelése (Fejér megyében 9042, míg Komárom-Esztergom megyében 6091 őstermelői igazolvány kezelése, illetve módosítása történt meg), a gázolaj jövedéki adó visszaigényléséhez szükséges igazolások kiadásán (Komárom-Esztergom megyében 2007-ben 900 termelő nyújtotta be igényét 437 millió forint támogatásra), és különböző adatszolgáltatási kötelezettségeken túl (pl.: a tavaszi munkák állása, terménybecslés, aratási jelentések stb., amikről Fejér megyében augusztus végéig 101 jelentést állítottak össze) az Uniós támogatással kapcsolatos feladatoknak is eleget tettek. Fontos információs kapcsolatot jelentenek mind a

4 4 gazdálkodóknak, mind a felügyeleti szervünknek (ezévben a fejér megyei falugazdászok 4160 gazdálkodónak nyújtottak segítséget a különböző támogatások elnyerése érdekében). A mezőgazdasági igazgatóságok hatósági feladatai részét képezték az ültetvénytelepítési, -építési támogatások felhasználásának figyelemmel kísérése, jogosulatlan igénybevétel esetén annak visszavonása (Fejér megyében 5 ültetvénytelepítési és egy építési beruházási támogatás került visszavonásra). Kiemelt feladat volt még az MVH által delegált feladatok ellátása. A birtok-összevonási kérelmek intézése is e hálózat feladata. Komárom-Esztergom megyében 18 ilyen kérelemből 8-at, míg Fejér megyében 28-ból 23-nak adtak helyt. A vízgazdálkodási feladatokat a vízgazdálkodási társulatok végzik, melyek tervszerűen végezték el eddigi feladataikat. A Fejér Megyei Vetőmagfelügyeletnek szemlére hektárt jelentettek be és ebből mintegy hektár szemlézésre is került. A vetőmagfelügyelet alkalmatlannak minősített 290 hektárt. Fémzárolásra került 969 tétel 21200,4 tonna. A 72 esetben végzett hatósági ellenőrzéskor szabálytalanságot nem tapasztaltak. A vadászati, halászati hatósági feladatok elvégzését megkönnyítette az új szervezeti felépítés és az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás, mert konkrétan meghatározta az ügyintézési szinteket, így a jogalkalmazás és ügyintézés egyértelműbbé vált. A régió területén jelentős a vadgazdálkodás különös tekintettel a trófeás nagyvadakra.

5 5 Néhány példa a lelőtt nagyvadakról: Fejér megyében Komárom-Esztergom megyében gímszarvas őz dámszarvas vaddisznó muflon A vadászterületek alakításával kapcsolatos államigazgatási eljárások befejeződtek. A hasznosítási irányok a vadászterületeken eltérőek: vagy saját jogú vadászat gyakorlással vagy haszonbérbe-adással. Az állami vadászjegyek érvényesítésre kerültek, például Komárom- Esztergom megyében 1550 fő, ezen túl 1150 fő külföldi bérvadász kapott vadászati engedélyt. A vadgazdálkodási tervek jóváhagyása után a végrehajtás is ellenőrzésre került. Ennek eredményeként például Fejér megyében a jogszabályban meghatározott lehetőségtől nagyobb mértékben eltérő jogosultakat 21 esetben vadgazdálkodási bírsággal sújtották. Nem elhanyagolható az apróvad állomány és az ezzel kapcsolatos hatósági teendők elvégzése például: vízivad vadászat, természetvédelmi területek figyelemmel kísérése, az ólomsörét használatának megtiltása, stb. A halászati igazgatás figyelemmel kell, hogy kísérje a természetes vizek (Duna, Velencei tó), valamint a tógazdaságok haltermelési és halászati gyakorlatát. Fejér megye hasznosítható vízterülete 9300 hektár, Komárom-Esztergom megyében ez a terület 2650 hektár. A hatóság ellátja a halászati joggal, halgazdálkodással, halászati őrzéssel, hal és élőhelyének védelmével és a halászati igazgatással kapcsolatos törvények és rendeletek által

6 6 előírt állami feladatokat. A hatósági ügyben elsőfokon eljáró halászati felügyelő jár el. Feladatai közé tartozik többek között a haltelepítések ellenőrzése, a horgász-, a halászjegyek kiadása, a halászati, horgászati tilalom elrendelése, a fogási tilalom alóli mentesség kiadása, szakhatósági hozzájárulások kiadása, stb. Fejér megyében 57 esetben szabtak ki halvédelmi bírságot forint értékben, még Komárom-Esztergom megyébe 90 feljelentés érkezett. A növény- és talajvédelmi feladatokat ellátó igazgatóságok eltérő szervezetben és eltérő feladatokkal működnek. A fejér megyei igazgatóság kereteiben működő Analitikai Laboratórium kiemelkedik az ország 6 ilyen profilú laboratóriuma közül. A gabonafélék és takarmányok növényvédőszer-maradék tartalmának vizsgálatára referencia laborként nyert kijelölést Brüsszel felé is! (NGLP akkreditált, ISO folyamatban) Illetékességi területe kiterjed Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom, Pest megyére és a fővárosra. Ezévben 321 mintán szermaradék vizsgálatot végeztek. Ez a labor országos hatáskörrel növényvédőszer minősítő vizsgálatokat is végez. E tekintetben hazánk egyetlen hatósági laboratóriuma. Idén 351 vizsgálatot végeztek, amiből 2 esetben kellett hatósági intézkedést is kezdeményezniük. A növényvédelmi laboratórium a különböző növényvédőszerek, regulátorok és termésfokozó anyagok engedélyeztetési vizsgálatait is végzi (termékek hosszabbtávú hatásai, rezisztencia vizsgálat, stb.). Ezévben 69 engedélyezési és fejlesztési témával foglalkoztak. Folyamatosan látják el szaktanáccsal és egyéb információval a gazdálkodókat. Előrejelzési és károsító felderítési rendszert működtetnek.

7 7 A virológiai laboratórium országos hatáskörű feladatokat lát el. Fás szárú és bogyós gyümölcsű szaporító anyagok hatósági ellenőrzését végzik laboratóriumban, üvegházakban, illetve szántóföldi teszteléssel faiskolában csonthéjas törzsültetvényben elhelyezkedő fa és 150 bogyós anyanövény vizsgálata fejeződött be. Vírusfertőzést 71 mintánál állapítottak meg. Felderítő és monitroing vizsgálatokat is végeznek. Növényi vírus-génbankot tartanak fenn. Talajvédelmi laboratórium már csak 3 működik az országban, ebből az egyik Velencén, mely az ISO akkreditációval rendelkezik. A Talajvédelmi Információs és Monitoring Rendszer (TIM) évenkénti mintavételéből származó mintákat Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Fejér, Pest és Nógrád megye területéről dolgozzák fel évben ez 1245 talajminta vizsgálatát jelentette. A növény- és talajvédelmi feladatok ellátása Komárom-Esztergom megyében az egyablakos ügyintézés érdekében a kerületi főállatorvosokkal közös helyiségben történik. Veszprém megyében az egységesítés érdekében tervezett Ranoldel-villa értékesítése 2 éve húzódik, így az ottani növény- és talajvédelmi igazgatóság áthelyezésére sem kerülhetett sor. Fejér megyében is lehetőséget biztosítottak a szakembereknek az ügyvfélfogadási időre igényeknek megfelelően a kerületi főállatorvosi irodák egy részében történő megfelelő elhelyezkedésre. A növényegészségügyi feladatok között továbbra is az export-import vizsgálatok, a vegetatív szaporító anyagok és vetőmag előállító területek növényegészségügyi ellenőrzése, a szaporító és vetőmagtételek kereskedelmi ellenőrzése, a terménytárolók ellenőrzése és a

8 8 zárlati károsítók felderítése az ezzel kapcsolatos intézkedések elrendelése tartozik. A növényvédelmi feladatok nem változtak. A zöldség-gyümölcs minőség-ellenőrzés feladatainak végrehajtása ezévben szervezettebb keretek között az élelmiszerlánc-biztonsági kiemelt ellenőrzések részeként is megjelent. A talajtani szakértői tevékenység, a talajvédelmi terv a jogszabályi változó előírások szerint készültek. Fejér megyében 150 terv került kiadásra. A térinformatikai szakterület adatállománya és ennek kezelése már lehetővé teszi igény esetén a régiós megyékben felmerülő problémák megoldásában való részvételt. Fejér megye talajai nem szennyezettek sem toxikus elemekkel, sem egyéb szerves szennyezőkkel, tehát alkalmasak kiváló minőségű, egészségre ártalmatlan élelmiszerek előállítására. Az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok alaptevékenysége az új szervezet felállításával változott. Megváltozott a jogi szabályozás, új összevont törvény szabja meg a feladatokat. Új feladatok is jelentkeztek, mint például a természetes személyek saját gazdaságában folytatott élelmiszertermelés, -előállítás, és értékesítés ellenőrzése. Strukturális változást jelentett a jogosult állatorvos belépése a rendszerbe, akik átvették az ún. szolgáltatási jellegű feladatok elvégzését. Az egységes megyei szervezetbe került intézmények dolgozóinak személyes kapcsolatai szorosabbra fűződtek (pl.: a falugazdászok, hatósági állatorvosok és a növényvédelmi szakemberek). Az ellenőrzés fogalmának tartalma is megváltozott. Ezen már vizsgálatot, felülvizsgálatot, auditot, monitoringot, felügyeletet, mintavételezést és analízist is kell érteni, természetesen mindegyik forma külön-külön értelmezés szerint. Konkrétan a kockázat

9 9 elemzés eredményét is figyelembe kell venni az ellenőrzések megtervezésénél. Ezek az ellenőrzések nem helyettesítik a termelőknél az önellenőrzési rendszerek (pl.: HACCP) működtetését. A helyes alkalmazás eldöntése is az állategészségügy igazgatóságának feladata. Ahhoz, hogy az új feladatoknak, a megváltozott követelményeknek az igazgatóságok eleget tudjanak tenni, folyamatos képzésre és konzultációkra van szükség. Az MgSzH Központ által diktált, hajszolt ütem próbára tette a szakemberek munkabírását, tűrőképességét. A törvények és egyéb jogi szabályozás gyakori változásai nehezítik a konkrét munkavégzést. A hazain kívül hozzájön ehhez az Uniós rendeletek, irányelvek folyamatos változása, ami szintén vagy kötelező, vagy ajánlott, illetve a nemzeti jogszabályokban megjelenítendő. Mostanra az állategészségügy az egyetlen hatóság, mely a termelő tevékenységet az állati termékek esetén a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig ellenőrzi. Az MgSzH és területi szerveinek hatáskörébe tartozik valamennyi élelmiszer termelésének, előállításának, forgalmának és fogyaszthatóságának ellenőrzése. A munkában elsődleges az élelmiszerek biztonságának és az állatok járványügyi biztonságának folyamatos figyelemmel kísérése. Ennek érdekében monitoring ellenőrzési rendszert is működtet a szolgálat, amit folyamatosan fejlesztenek, fejlesztik a laboratóriumokat és emelik a vizsgálatok mintaszámát. Komoly feladatot jelent, az ún. riasztási rendszerrel (RASFF) érkező információk feldolgozása a területen, mind az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi, mind a növényvédelmi és növényegészségügyi feladatot ellátóknál.

10 10 A részletesebb feladatok közül ki kell emelni az élelmiszer-ellenőrzés területén a központilag irányított, társhatóságokkal együtt végrehajtott ellenőrzéseket, melyek minden területen eredményeket hoztak. A fogyasztók egészségének védelme érdekében végrehajtott vizsgálatok és ellenőrzések az állategészségügy területén az ún. mentesítési programokban való részvételt, egyes betegségek monitorozását, az állati eredetű termékek (hús, tej, tojás, méz) fogyaszthatóságának eldöntését, a zoonózisnak bizonyuló betegségek megelőzését, helyhez kötését, leküzdését is jelenti, beleértve az idegen anyagokkal (vegyi anyagok, gyógyszermaradványok, peszticidek, mikotoxinok, stb.) történő szennyeződések megelőzését is. Ennek érdekében történnek: - takarmányellenőrzések (termelés, előállítás, nyilvántartás, stb.), - gyógyszerellenőrzések, - az állatok tartásának ellenőrzése, - szállítások ellenőrzése, - az állati hulladékkezelés ellenőrzése. A feladatok nagyságrendjének illusztrálása érdekében néhány adat: Fejér megyében a takarmányellenőrzések száma 95, míg a gyógyszerellenőrzések száma 208.

11 11 A megyék állatlétszámáról néhány adat: Állatfaj Fejér megye Komárom-Esztergom megye Veszprém megye db db db db db Nagylétszámú telep Kislétszámú telep Nagylétszámú telep Kislétszámú telep Nagylétszámú telep Kislétszámú telep sz.marha sertés juh db baromfi broyler, tojó

12 12 Az ellenőrzések száma: Állattartó telepek megnevezése Fejér megye Komárom-Esztergom megye szarvasmarha tartó telep sertésállomány juhállomány baromfiállomány Élelmiszer-előállító üzemek száma: Üzem megnevezése Fejér megye Komárom- Veszprém megye Esztergom megye hűtőház vágóhíd húsfeldolgozó baromfivágóhíd és 1-1 feldolgozó nyúlvágóhíd vadfeldolgozó vadbegyűjtőhely tejfeldolgozó tojáscsomagoló tojásfeldolgozó mézcsomagoló növényi ipar egyéb él. ipar 60 47

13 13 Húsvizsgálati adatok Fejér megyéből: szarvasmarha 400, sertés , baromfi Vadhúsvizsgálat: szarvas 1900, őz 4600, vaddisznó 5000, fácán 9000, nyúl 7450 Ellenőrzések az élelmiszer-forgalmazásban: Élelmiszerforgalmazó egységben Vendéglátó egységben Fejér megye Komárom-Esztergom megye Veszprém megye 898 Veszprém megyében működik az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság regionális élelmiszer-vizsgáló laboratórium, ahol valamennyi élelmiszer kémiai és mikrobiológiai vizsgálatát végzik el. A Fejér Megyei Igazgatóság Regionális Élelmiszerlánc-vizsgáló Komplex Laboratóriumának illetékességi területe: Takarmány hatósági vizsgálat (kémia és mikrobiológiai): Dunántúl (9 megye+ főváros) Radioanalitikai vizsgálatok takarmányokból országosan kijelölt labor Ivóvíz vizsgálata: Fejér, Komárom, Pest, Főváros Élelmiszer hatósági: Fejér megye Parazitológiai vizsgálatok (Trichinella): Fejér megye Laboratóriumi minták és vizsgálati számok megoszlása a tevékenységi területek között Részleg Mintaszám db Vizsgálati szám db Kémia Mikrobiológia Parazitológia (Trichinella) Radioanalitika Összesen

14 14 E tájékoztató a teljességre nem törekedett, a régió egyes megyéi által összeállított adatok felhasználásával készült. Székesfehérvár, szept. 15. Összeállította: dr. Berey Attila Fejér Megyei MGSZH. főigazgató

ÖSSZEFOGLALÓ A ÉVI AUDITOKRÓL ÉS BELSŐ ELLENŐRZÉSEKRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ A ÉVI AUDITOKRÓL ÉS BELSŐ ELLENŐRZÉSEKRŐL ÖSSZEFOGLALÓ A 2009. ÉVI AUDITOKRÓL ÉS BELSŐ ELLENŐRZÉSEKRŐL 2009. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATI PROGRAM VÉGREHAJTÁSA A 2009. évben módosított eljárási utasítás értelmében, 2009. évben is kéttípusú felülvizsgálat

Részletesebben

Az élelmiszerlánc hatósági felügyelete

Az élelmiszerlánc hatósági felügyelete Az élelmiszerlánc hatósági felügyelete dr. Reiterer Zoltán Ózd, 2013. szeptember 27. Az Európai Unió élelmiszerjogának alapelve Alapelv: a biztonságos és egészséges élelmiszer szabad mozgása biztosított

Részletesebben

A magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szervezeti felépítése

A magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szervezeti felépítése A magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szervezeti felépítése Dr. Gombos Zoltán főosztályvezető VM Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály 2013. április 16. 1 Jogalkotói és jogalkalmazói hatalom szétválasztása:

Részletesebben

BELSŐ ELLENŐRZÉSI ÉS AUDIT TEVÉKENYSÉG 2007. ÉVI ÖSSZESÍTŐ JELENTÉSE

BELSŐ ELLENŐRZÉSI ÉS AUDIT TEVÉKENYSÉG 2007. ÉVI ÖSSZESÍTŐ JELENTÉSE BELSŐ ELLENŐRZÉSI ÉS AUDIT TEVÉKENYSÉG 007. ÉVI ÖSSZESÍTŐ JELENTÉSE MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL KÖZPONT AUDIT ÖNÁLLÓ OSZTÁLY BUDAPEST, 008. JANUÁR BEVEZETÉS A 006. év folyamán kormányzati kezdeményezésre

Részletesebben

Az elmúlt egy év élelmiszer-biztonsági és ellenőrzési tapasztalatai

Az elmúlt egy év élelmiszer-biztonsági és ellenőrzési tapasztalatai Az elmúlt egy év élelmiszer-biztonsági és ellenőrzési tapasztalatai dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár, Budapest, 2012. március 27. Állati

Részletesebben

A másodlagos élelmiszervizsgálat aktuális kérdései

A másodlagos élelmiszervizsgálat aktuális kérdései A másodlagos élelmiszervizsgálat aktuális kérdései Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos főállatorvos Budapest, 2010. október 26. 2009. Az Agrárgazdasági

Részletesebben

ÚMVP előrehaladás szakmai szemszögből

ÚMVP előrehaladás szakmai szemszögből ÚMVP előrehaladás szakmai szemszögből NAPRAKÉSZ INFORMÁCIÓK GYAKORLATIASAN, A GAZDÁLKODÓK RÉSZÉRE! Bozsér Levente Stratégiai és Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóság Vizi Veronika Mezőgazdasági Igazgatóság

Részletesebben

Aktualitások. Dr. Oravecz Márton elnök március 24. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Aktualitások. Dr. Oravecz Márton elnök március 24. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Aktualitások A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései konferencia Dr. Oravecz Márton elnök 2015. március 24. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági

Részletesebben

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Ügytípus megnevezése: ÉLŐÁLLAT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰ ENGEDÉLYEZÉSE.

Részletesebben

Új törvények az élelmiszerlánc szabályozásban

Új törvények az élelmiszerlánc szabályozásban Új törvények az élelmiszerlánc szabályozásban BIOMI KFT GMO Szimpózium Ősz Csabáné FVM Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 2008. november 6. 1 Új törvények az élelmiszerlánc szabályozásban 2008. évi XLVI.

Részletesebben

Az sertés-egészségügy aktuális

Az sertés-egészségügy aktuális Az sertés-egészségügy aktuális kérdései Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos főállatorvos Sertésegészségügyi szakmai nap Oroszháza Gyopárosfürdő,

Részletesebben

A NÉBIH szervezetének és feladatainak bemutatása és a hatósági ellenőrzések tapasztalatai

A NÉBIH szervezetének és feladatainak bemutatása és a hatósági ellenőrzések tapasztalatai A NÉBIH szervezetének és feladatainak bemutatása és a hatósági ellenőrzések tapasztalatai Dr. Pleva György igazgató NÉBIH, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság múlt-jelen-jövő 2007 2011 2012

Részletesebben

Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 2. oldal Környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgála

Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 2. oldal Környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgála Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 1. oldal 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet a környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgálatával kapcsolatos

Részletesebben

A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok

A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok Rónai Anna növényvédelmi mérnökszakértő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

328/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet. a fővárosi és megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szerveinek kijelöléséről

328/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet. a fővárosi és megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szerveinek kijelöléséről 328/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet a fővárosi és megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szerveinek kijelöléséről A Kormány az Alkotmány 35. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói

Részletesebben

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Dr. Antal Ákos hatósági főállatorvos, megyei ENAR koordinátor Hajdú Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc biztonsági és Állategészségügyi

Részletesebben

A magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szervezeti felépítése

A magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szervezeti felépítése A magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szervezeti felépítése 1 Egyetlen hatóság felelős - többek között az alábbiakért: Talajvédelem Növényegészségügy és növényvédelem Állategészségügy és állatvédelem

Részletesebben

A baromfi-egészségügy aktuális

A baromfi-egészségügy aktuális A baromfi-egészségügy aktuális kérdései Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos főállatorvos XIX. Derzsy-napok 2011. június 2-3. Témák: Az állategészségügyi

Részletesebben

(telefon, e-mail, stb.)

(telefon, e-mail, stb.) I. Tanya paraméterei Címe: Tulajdonosa: Mérete, terület nagysága, épületei: Üzemeltető: Megközelíthetősége: Elérhetőségei: (telefon, e-mail, stb.) Lakott, ott élők száma: Infrastruktúra (internet, telefon,

Részletesebben

Az élelmiszerbiztonsággal és a másodlagos élelmiszerellenőrzéssel kapcsolatos új szabályozás legfontosabb elemei, végrehajtásának gyakorlata

Az élelmiszerbiztonsággal és a másodlagos élelmiszerellenőrzéssel kapcsolatos új szabályozás legfontosabb elemei, végrehajtásának gyakorlata Az élelmiszerbiztonsággal és a másodlagos élelmiszerellenőrzéssel kapcsolatos új szabályozás legfontosabb elemei, végrehajtásának gyakorlata Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért

Részletesebben

Az FVM az állattartók számára de minimis típusú, míg a TÉSzek számára EMVA támogatást írtak ki, melyeket röviden összefoglalunk:

Az FVM az állattartók számára de minimis típusú, míg a TÉSzek számára EMVA támogatást írtak ki, melyeket röviden összefoglalunk: HÍRLEVÉL 2007/8. Az FVM az állattartók számára de minimis típusú, míg a TÉSzek számára EMVA támogatást írtak ki, melyeket röviden összefoglalunk: 1. az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével

Részletesebben

Az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos tevékenységek uniós szabályozásának hazai jogi vonatkozásai, jogharmonizáció

Az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos tevékenységek uniós szabályozásának hazai jogi vonatkozásai, jogharmonizáció Az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos tevékenységek uniós szabályozásának hazai jogi vonatkozásai, jogharmonizáció Dr. Varga Ildikó Idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos szakmai nap Földművelésügyi

Részletesebben

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatal, Agrárügyi és Környezetvédelmi F

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatal, Agrárügyi és Környezetvédelmi F Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatal, grárügyi és Környezetvédelmi Főosztály által fenntartott adatbázisok / nyilvántartások leíró adatai Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi

Részletesebben

Az élelmiszer hatósági ellenırzés rendszerének új feladatmegosztása

Az élelmiszer hatósági ellenırzés rendszerének új feladatmegosztása Az élelmiszer hatósági ellenırzés rendszerének új feladatmegosztása Deák Ferenc osztályvezetı Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-biztonsági, Állat- és Növényegészségügyi Fıosztály

Részletesebben

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Tirián Attila NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság 2016. November 15. Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia Időtáv 2013. október 8-tól hatályos

Részletesebben

Tájékoztató a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszeriparral, valamint a 3/2010. VM rendelet végrehajtásával kapcsolatos elképzeléséről

Tájékoztató a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszeriparral, valamint a 3/2010. VM rendelet végrehajtásával kapcsolatos elképzeléséről Tájékoztató a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszeriparral, valamint a 3/2010. VM rendelet végrehajtásával kapcsolatos elképzeléséről Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért

Részletesebben

316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól

316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól Hatályos:2013. 09. 02-től A Kormány a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény

Részletesebben

A közigazgatási átalakítás borászatot érintő kérdései

A közigazgatási átalakítás borászatot érintő kérdései A közigazgatási átalakítás borászatot érintő kérdései Horváth Csaba borászati felügyelő Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Budapest, 2017.04.10. A borászati hatóság Ügyfelek által kevéssé

Részletesebben

A Baranya Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete

A Baranya Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete A Baranya Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete 1. A Baranya Megyei Kormányhivatal teljes létszámkerete

Részletesebben

A magyarországi falugazdász hálózat működése, a falugazdászok feladatai

A magyarországi falugazdász hálózat működése, a falugazdászok feladatai A magyarországi falugazdász hálózat működése, a falugazdászok feladatai Dr. Cseszlai István Stratégiai igazgató Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK 2013-2016 között bebizonyosodott: a kamara hiánypótló,

Részletesebben

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség Konferencia 2014. Május 14. Dr. Pecsenye Csaba Vadak tulajdonjogának megszerzése Főszabály A vadak az állam tulajdonában vannak Kivétel Vadászterületen elejtett,

Részletesebben

A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Az igazgatóság tevékenységére vonatkozó fontosabb ágazati jogszabályok és szabályzatok: 328/2010.

Részletesebben

A magyar élelmiszerlánc bemutatása A háztáji élelmiszer-előállítás és forgalmazás szabályozása Magyarországon

A magyar élelmiszerlánc bemutatása A háztáji élelmiszer-előállítás és forgalmazás szabályozása Magyarországon A magyar élelmiszerlánc bemutatása A háztáji élelmiszer-előállítás és forgalmazás szabályozása Magyarországon Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos

Részletesebben

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet,

Részletesebben

Élelmiszerlánc-biztonsági aktualitások

Élelmiszerlánc-biztonsági aktualitások Élelmiszerlánc-biztonsági aktualitások Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos főállatorvos Magyar Húsiparosok Szövetsége sajtóreggeli - 2011.

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: SzMSz) 12. c) pontjában

Részletesebben

Az élelmiszer-biztonság aktuális kérdései Dr. Bognár Lajos november 24.

Az élelmiszer-biztonság aktuális kérdései Dr. Bognár Lajos november 24. Az kérdés Dr. Bognár Lajos 2017. november 24. NÉBIH az élelmiszerlánc-biztonság őre lelmiszer-biztonság aktuális NÉBIH a sokoldalú hivatal élelmiszerláncfelügyeleti szerv növénytermesztési hatóság talajvédelmi

Részletesebben

Egyéb más rendvédelmi/rendészeti szervek helye, szerepe, alapfeladatai 2016_01

Egyéb más rendvédelmi/rendészeti szervek helye, szerepe, alapfeladatai 2016_01 Egyéb más rendvédelmi/rendészeti szervek helye, szerepe, alapfeladatai 2016_01 Melyek ezek? Nemzeti Adó- és Vámhivatal A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi

Részletesebben

Az agrárpolitika és agrárszabályozás hatása - Értékesítési lehetőségek a kistermelők, az őstermelők, és a családi gazdaságok számára 2014.

Az agrárpolitika és agrárszabályozás hatása - Értékesítési lehetőségek a kistermelők, az őstermelők, és a családi gazdaságok számára 2014. Az agrárpolitika és agrárszabályozás hatása - Értékesítési lehetőségek a kistermelők, az őstermelők, és a családi gazdaságok számára 2014. november 27., Székesfehérvár Szomi Edina/Bognár Krisztián/ vidékfejlesztési

Részletesebben

A Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete

A Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete A Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete A Nógrád Megyei Kormányhivatal teljes létszámkerete 82 fő.

Részletesebben

A Tolna Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete

A Tolna Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete 538 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2013. évi 3. szám 19. függelék a 3/2013. (I. 18.) KIM utasítás mellékletéhez A Tolna Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti

Részletesebben

A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA

A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA 854/2004/EK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE AZ EMBERI FOGYASZTÁSRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSÉNEK MEGSZERVEZÉSÉRE VONATKOZÓ KÜLÖNLEGES SZABÁLYOK

Részletesebben

A Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete

A Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete 15. függelék a /2014. (XII. 23.) MvM utasítás mellékletéhez A Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és kerete 1. A

Részletesebben

Vidékfejlesztési Beruházások Kérelemkezelési Osztálya. 8.3 Laboratóriumi Osztály

Vidékfejlesztési Beruházások Kérelemkezelési Osztálya. 8.3 Laboratóriumi Osztály H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 399 7. függelék az 5/2018. (II. 6.) MvM utasítás mellékletéhez 8. függelék a 39/2016. (XII. 30.) MvM utasítás mellékletéhez A Fejér Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei,

Részletesebben

ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA

ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA Jordán László elnökhelyettes 2015. január 5. A növényvédelem helye az élelmiszerláncban Élelmiszer-biztonság egészség Élelmiszerlánc-biztonság Egészség gazdaság - környezet

Részletesebben

57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről

57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Élelmiszer-szabályozás és fogyasztó védelem az Európai Unióban 148.lecke

Részletesebben

Önt. WACHAL KÁLMK Szabolcs-Szatm Kormányhivatal

Önt. WACHAL KÁLMK Szabolcs-Szatm Kormányhivatal Köszönti Önt Dr. Vinnai Győző kormánymegb nymegbízott nevében WACHAL KÁLMK LMÁN N a Szabolcs-Szatm Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatója 1 Földművelésügyi Igazgatóság filozófi

Részletesebben

A KMS Védjegy Tanúsító Rendszer bemutatása,

A KMS Védjegy Tanúsító Rendszer bemutatása, A KMS Védjegy Tanúsító Rendszer bemutatása, Tóth Éva vezető auditor Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) EOQ MNB Konferencia Szeged 2015. november 25. A cél és elérésének biztosítása

Részletesebben

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény -

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény - Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény - Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és

Részletesebben

Fás szárú energetikai ültetvények

Fás szárú energetikai ültetvények Fás szárú energetikai ültetvények Holl Katalin MGSZH Erdészeti Igazgatósága Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Erdővagyon-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet Területhasznosítás Napjainkban

Részletesebben

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke ÉLELMISZER 1995. évi XC. törvény az élelmiszerekrõl 40/1995. (XI. 16.) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelezõ elõírásairól Módosítás:

Részletesebben

helye az igazgatási rendszerben

helye az igazgatási rendszerben A bányafelügyelet helye az igazgatási rendszerben A bányászat állami szakigazgatási feladatait a Magyar Bányászati Hivatal és területi szervei, a bányakapitányságok (együtt: bányafelügyelet) látja el.

Részletesebben

117/2007. (X. 10.) FVM

117/2007. (X. 10.) FVM 117/2007. (X. 10.) FVM rendelet egyes növényegészségügyi vizsgálatok költségeinek támogatásáról 2014.09.27 5 117/2007. (X. 10.) FVM rendelet egyes növényegészségügyi vizsgálatok költségeinek támogatásáról

Részletesebben

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRATA

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRATA XX/1130/14/2010. A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRATA Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 88. (2) bekezdésében, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 140. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 140. szám MAGYAR KÖZLÖNY 140. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2016. szeptember 19., hétfő Tartalomjegyzék 64/2016. (IX. 19.) FM rendelet Egyes állategészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 69732

Részletesebben

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály Hazánk GMO mentes stratégiája - 53/2006. (XI. 29.) OGY határozat

Részletesebben

Magyar joganyagok - 22/2012. (II. 29.) Korm. rendelet - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biz 2. oldal 1/A. 1 (1) A NÉBIH a hatáskörébe tartozó feladatokat az

Magyar joganyagok - 22/2012. (II. 29.) Korm. rendelet - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biz 2. oldal 1/A. 1 (1) A NÉBIH a hatáskörébe tartozó feladatokat az Magyar joganyagok - 22/2012. (II. 29.) Korm. rendelet - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biz 1. oldal 22/2012. (II. 29.) Korm. rendelet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalról A Kormány az Alaptörvény 15.

Részletesebben

Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán

Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán Barkász Zsuzsanna Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Székesfehérvár, 2009. Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi

Részletesebben

Állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás

Állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás Állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás Wayda Imre vezető főtanácsos Agrárfejlesztési Főosztály Kaposvár, 2012. szeptember 21-22. Előzmények A 2007-2013. vidékfejlesztési program (ÚMVP

Részletesebben

39/2016. (XII. 30.) MvM utasítás a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti és működési szabályzatáról. A járási hivatalok feladatai

39/2016. (XII. 30.) MvM utasítás a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti és működési szabályzatáról. A járási hivatalok feladatai 39/2016. (XII. 30.) MvM utasítás a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti és működési szabályzatáról A járási hivatalok feladatai Járási hivatalvezetői titkársági feladatok 61. (1) A járási hivatalok

Részletesebben

A NÉBIH szerepe az élelmiszerbiztonsági láncban

A NÉBIH szerepe az élelmiszerbiztonsági láncban A NÉBIH szerepe az élelmiszerbiztonsági láncban dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oraveczm@nebih.gov.hu +36/20/390-0451 Budapest, 2016. június 2. Az élelmiszerlánc-felügyeleti

Részletesebben

TERVEZET A TERMÉSZETES VÍZI HALGAZDÁLKODÁS ÚJ SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓJÁRA. Bardócz Tamás Halgazdálkodási és HOP IH osztály

TERVEZET A TERMÉSZETES VÍZI HALGAZDÁLKODÁS ÚJ SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓJÁRA. Bardócz Tamás Halgazdálkodási és HOP IH osztály TERVEZET A TERMÉSZETES VÍZI HALGAZDÁLKODÁS ÚJ SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓJÁRA Bardócz Tamás Halgazdálkodási és HOP IH osztály Miért? Érdekeltek nem elégedettek a jelenlegi szabályozással Változó társadalmi

Részletesebben

1. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala (ÁNTSZ)

1. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala (ÁNTSZ) BESZÁMOLÓ MAGYARORSZÁG PIACFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGEI MŰKÖDÉSÉNEK FELÜLVIZSGÁLATÁRÓL ÉS ÉRTÉKELÉSÉRŐL (20102013) I. FEJEZET: AZ ÁLTALÁNOS PIACFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGEK ÁTTEKINTÉSE 1. Állami Népegészségügyi

Részletesebben

Közbeszerzési szerződésekkel kapcsolatos perek. Az új közbeszerzési szabályozás Barabás Gergely Budapest, február 25.

Közbeszerzési szerződésekkel kapcsolatos perek. Az új közbeszerzési szabályozás Barabás Gergely Budapest, február 25. Közbeszerzési szerződésekkel kapcsolatos perek Az új közbeszerzési szabályozás Barabás Gergely Budapest, 2016. február 25. Közbeszerzési szerződésekkel kapcsolatos perek az új Kbt.-ben A közbeszerzési

Részletesebben

A vízvédelmi hatóság feladatai a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél a kármentesítési feladatok során Dr. Kling István főosztályvezető-helyettes

A vízvédelmi hatóság feladatai a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél a kármentesítési feladatok során Dr. Kling István főosztályvezető-helyettes A vízvédelmi hatóság feladatai a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél a kármentesítési feladatok során Dr. Kling István főosztályvezető-helyettes 2016. november 16. 20 éves az OKKP Konferencia Az előadás

Részletesebben

Hogyan lesz több munkahely a mezőgazdaságban? A nemzeti támogatások szerepe

Hogyan lesz több munkahely a mezőgazdaságban? A nemzeti támogatások szerepe Hogyan lesz több munkahely a mezőgazdaságban? A nemzeti támogatások szerepe Móró Tamás Földművelésügyi Minisztérium Agrárközgazdasági Főosztály AgrarkozgazdasagiFO@fm.gov.hu Budapest, 2015. február 27.

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. december 18-i ülésére ELŐTERJESZTÉS CÍME, TÉMÁJA: Javaslat Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

KIVONATOS JOGSZABÁLYGYŰJTEMÉNY KERESKEDŐK SZÁMÁRA FEBRUÁR 15. / A GYŰJTEMÉNY CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ

KIVONATOS JOGSZABÁLYGYŰJTEMÉNY KERESKEDŐK SZÁMÁRA FEBRUÁR 15. / A GYŰJTEMÉNY CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ KIVONATOS JOGSZABÁLYGYŰJTEMÉNY KERESKEDŐK SZÁMÁRA 2016. FEBRUÁR 15. / A GYŰJTEMÉNY CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 / Az élelmiszerjog általános szabályai 2 / Élelmiszer-előállításra, élelmiszer-biztonságra

Részletesebben

57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről

57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről OptiJus Opten Kft. I. 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről A 2010.7.2. óta

Részletesebben

TÉRINFORMATIKAI ADATRENDSZEREK

TÉRINFORMATIKAI ADATRENDSZEREK TÉRINFORMATIKAI ADATRENDSZEREK A NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELEMBEN SZABÓ LEVENTE TÉRINFORMATIKAI VEZETŐ MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL, NÖVÉNY- TALAJ- ÉS AGRÁR-KÖRNYEZETVÉDELMI IGAZGATÓSÁG (MGSZH NTAI)

Részletesebben

Az ASP gazdasági hatásai

Az ASP gazdasági hatásai Az ASP gazdasági hatásai A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései c. konferencia Budapest, 2018. március 20. dr. Ózsvári László tanszékvezető egyetemi docens Törvényszéki Állatorvostani,

Részletesebben

Az építésügyi hatóság engedélyezési eljárásában közreműködő szakhatóságok által kért igazgatási szolgáltatási díjak és illetékek Másodfokú eljárásban

Az építésügyi hatóság engedélyezési eljárásában közreműködő szakhatóságok által kért igazgatási szolgáltatási díjak és illetékek Másodfokú eljárásban Első fokú Mezőgazdasági Szakigazgatási (talajvédelem, élelmiszerlánc felügyelet, vadászat, halászat, erdészet) Erdészeti hatóság Az építésügyi hatóság engedélyezési eljárásában közreműködő szakhatóságok

Részletesebben

H SZONÁLLAT ADATBÁZIS

H SZONÁLLAT ADATBÁZIS TARTALOM H SZONÁLLAT ADATBÁZIS I. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2006. MÁRCIUS ÁLLATOT TARTÓK SZÁMA MEGYÉNKÉNT SZARVASMARHALÉTSZÁM MEGYÉNKÉNT SERTÉSLÉTSZÁM MEGYÉNKÉNT MADÁRINFLUENZA: EMBERI FERTŐZÉSEK Tisztelt Partnerünk!

Részletesebben

Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2017 zárójelentés időszak: december 1-31.

Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2017 zárójelentés időszak: december 1-31. Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2017 zárójelentés időszak: 2017. december 1-31. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által koordinált téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Részletesebben

A kormányhivatal szervezeti egységei, elérhetőségek 2015. április 1-től (a régi megnevezések zárójelben)

A kormányhivatal szervezeti egységei, elérhetőségek 2015. április 1-től (a régi megnevezések zárójelben) FEJÉR MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Székesfehérvár, Szent István tér 9. Telefon: 22/526-900, Fax: 22/526-905 Email: hivatal@fejer.gov.hu Honlap: www.kormanyhivatal.hu/hu/fejer Kormányablakok Integrált Kormányzati

Részletesebben

Közlemény: a fiatal mezőgazdasági termelői minőség megszerzésével kapcsolatos változásokról

Közlemény: a fiatal mezőgazdasági termelői minőség megszerzésével kapcsolatos változásokról Közlemény: a fiatal mezőgazdasági termelői minőség megszerzésével kapcsolatos változásokról Ezúton értesítjük Önöket, hogy a 23/2007 (IV.17.) FVM rendelet módosítása alapján a fiatal mezőgazdasági termelői

Részletesebben

NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság

NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság A vidékfejlesztési miniszter 45/2012. (V.8.) VM rendelete a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról (Magyar Közlöny 2012/54.)

Részletesebben

A parlagfű mentesítés jogi háttere és a 2013-as szezon tapasztalatai

A parlagfű mentesítés jogi háttere és a 2013-as szezon tapasztalatai A parlagfű mentesítés jogi háttere és a 2013-as szezon tapasztalatai Avar Kálmán osztályvezető Vas Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága Vasszécseny 2014.02.07. 1 Vonatkozó jogszabályok

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága A kalászos gabonák 2005. évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon Veszprém 2005. október Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság,

Részletesebben

Földművelésügyi Igazgatóság

Földművelésügyi Igazgatóság Földművelésügyi Igazgatóság Földművelésügyi Osztály 1. A Földművelésügyi Osztály kodifikációs feladatai tekintetében megkeresés alapján véleményezi a földművelésügyi igazgatást érintő jogszabálytervezeteket.

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI Zsigmond Richárd földművelésügyi igazgató 2014. március 25. Zárttéri nagyvadtartás 1996. évi LV. törvény (Vtv.) és végrehajtási rendelete szabályozza Vadaskertek

Részletesebben

Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy;

Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Aki: Kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel, vagy az általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel

Részletesebben

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke (az agrárpiaci rendtartásból eredõ rendeletek nélkül, lezárva:

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke (az agrárpiaci rendtartásból eredõ rendeletek nélkül, lezárva: A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke (az agrárpiaci rendtartásból eredõ rendeletek nélkül, lezárva: 2001. 07. 01.) 1995. évi XC. törvény az élelmiszerekrõl ÉLELMISZER 40/1995.

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

A megyékben történt fejlesztések Dr. Nagy Bálint vezetése alatt

A megyékben történt fejlesztések Dr. Nagy Bálint vezetése alatt Dr. Nagy Bálint emlékülés A megyékben történt fejlesztések Dr. Nagy Bálint vezetése alatt Dr. Pálmai Ottó c. egyetemi docens, az Agrárkemizálási Társaság elnöke Budapest, 2015. december 4. 1954. Megalakultak

Részletesebben

A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete, jövőbeli lehetőségei Szomi Edina Szentlőrinc, augusztus 12.

A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete, jövőbeli lehetőségei Szomi Edina Szentlőrinc, augusztus 12. A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete, jövőbeli lehetőségei Szomi Edina Szentlőrinc, 2016. augusztus 12. Kistermelői termék előállítás és értékesítése Jogszabályi háttér: 52/2010.

Részletesebben

LXVII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM március 9. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M. 4. S z á m T á r g y O l d a l.

LXVII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM március 9. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M. 4. S z á m T á r g y O l d a l. LXVII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2017. március 9. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 4. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Az Országos Főállatorvos 4/2017. számú határozata --------------------------------

Részletesebben

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft március 28. konferencia

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft március 28. konferencia Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 2017. március 28. konferencia Az elmúlt évek változásai Vízügyi hatáskörök átkerülése 2014 Az elmúlt évek változásai 2 Kormányhivatalokba történő integráció A 2017 január

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter irányítása alá tartozó költségvetési szervek alapító okiratai

A vidékfejlesztési miniszter irányítása alá tartozó költségvetési szervek alapító okiratai H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2010. évi 101. szám 14475 A vidékfejlesztési miniszter irányítása alá tartozó költségvetési szervek alapító okiratai A Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ módosításokkal

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság feladatai

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság feladatai Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság Az országos illetékességű szervek, valamint a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve esetében a közfeladatot ellátó szerv feladatáról, tevékenységéről

Részletesebben

Földművelésügyi Minisztérium. a "Közszolgálati tisztviselőkről szóló" évi CXCIX. törvény 45. (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet

Földművelésügyi Minisztérium. a Közszolgálati tisztviselőkről szóló évi CXCIX. törvény 45. (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Földművelésügyi Minisztérium a "Közszolgálati tisztviselőkről szóló" 2011. évi CXCIX. törvény 45. (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Földművelésügyi Minisztérium Vadgazdálkodási Tájegységi Főosztályán

Részletesebben

Szabadkai Andrea Kislépték Egyesület , Nagyvárad

Szabadkai Andrea Kislépték Egyesület , Nagyvárad Nagyváradi folyamat A rövid ellátási láncok és a helyi piacok működtetése - és az országhatár REL segítő szabályozások a hagyomány és rugalmasság elvén. Szabadkai Andrea Kislépték Egyesület www.kisleptek.hu

Részletesebben

ÉLELMISZERBIZTONSÁG Egyes hormonhatású anyagok állattenyészésben való felhasználásának tilalma Élelmiszerjog, élelmiszerbiztonsági eljárások

ÉLELMISZERBIZTONSÁG Egyes hormonhatású anyagok állattenyészésben való felhasználásának tilalma Élelmiszerjog, élelmiszerbiztonsági eljárások Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült ÉLELMISZERBIZTONSÁG Egyes hormonhatású anyagok állattenyészésben való felhasználásának tilalma Élelmiszerjog, élelmiszerbiztonsági

Részletesebben

közfogyasztásra szánt lőtt vadnál

közfogyasztásra szánt lőtt vadnál A nyomon követhetőség közfogyasztásra szánt lőtt vadnál biztosítása a (jogszabályi háttér, ellenőrzési tapasztalatok) Dr. Gyurcsó Adrienn - Dr. Helik Ferenc Ócsai Zoltán 2015. március 24. A hazai vadegészségügy

Részletesebben

ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA

ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA Azok a 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemélyek, akik a saját gazdaságában a meghatározott termékek előállítására irányuló tevékenységet

Részletesebben

Elérte hazánkat az influenzajárvány

Elérte hazánkat az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 3. hét Elérte hazánkat az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület KIEGÉSZÍTÕ RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1533/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Veszprém Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi

Részletesebben