A NAGYGOMBÁKRÓL ÁLTALÁBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A NAGYGOMBÁKRÓL ÁLTALÁBAN"

Átírás

1 A NAGYGOMBÁKRÓL ÁLTALÁBAN

2 A gombák helye az élővilágban Mikológia a gombákkal foglalkozó tudomány Gombavilág Állatvilág Növényvilág ~140e faj ~1 millió faj ~ e faj Gombák: eukarióták, heterotróf (kilotróf) táplálkozásúak, szaprofiták, vagy paraziták, sejtjeiket sejtfal határolja (kitin), szaporodásuk spórákkal történik, sejtjeik fonalakat alkotnak (hifák), melyeknek szövedéke a micélium, sejtfalaikban speciális szerkezetű pórusok vannak, csak rájuk jellemző anyagcseretermékkel rendelkeznek (pl. gombatoxinok) A gombák szerepe: az anyagok körforgásának biztosítása az elhalt szerves anyagok hasznosításával A gombák 11, a nagygombák 2 rendszertani törzsbe sorolhatók: Ascomycota - Tömlősgombák Basidiomycota Bazídiumos gombák

3 A gombák alkotó anyagai Víz: A víztartalom 80-90%. A szárítmányok a friss gomba 10-20%-át teszik ki. Ásványi anyagok: A gombák ásványi elemekben gazdagok: a SZA ~ 5%-a. Ásványi elemek akkumulációja!!! A fogyasztó emberre toxikus szintig is! (Cd, Cu, Ni, Pb, Sn, Mo, Hg, As) Akkumulálók: tinóru- és csiperkefajok Szennyezett területekről nem szabad gombát gyűjteni! Ipartelepeken, szeméttelepek, forgalmas utak közeli területeken, növényvédőszerrel kezelt területeken Javasolt gombafogyasztás heti 30-40dkg. Fehérjék, aminosavak: A fehérjetartalom SZA%-ban 5-40%. Csiperkék magasabb, galambgombák alacsonyabb. A gombák fehérjéi teljes értékűek mind a 20 fehérjeépítő aminosavat tartalmazzák Aminosavaik %-a szabadon fordul elő. Kevés bennük a S-tartalmú aminosav. Spec. aminosavak: pl.: iboténsav. A termőtestek öregedésével a fehérjékből biogén aminok (hisztamin, kadaverin=1,5- diamino-pentán, putreszcin=1,4-diamino-bután) keletkeznek. Az idős termőtestek fogyasztása e miatt sem javasolt!

4 A gombák ásványi anyag tartalma

5 Biogén aminok

6 Az iboténsav ritka aminosav a Párducgalócában található GABA analóg, alkoholmámorhoz hasonló tüneteket okoz

7 A gombák alkotó anyagai Szénhidrátok: Kitin: acetil-glükózamin polimer = a rovarok vázanyaga A csiperkék cukoralkoholokat tartalmaznak (pl..mannit). SZA akár 50%-a! A spórákban tartalék tápanyag a trehalóz (2 Glc, α 1-1 kötéssel). Keményítő helyett kisebb mennyiségben glikogént raktároznak. Bioaktív glükánok daganatos és keringési megbetegedések ellen (Shii take, Pecsétviaszgomba, Laskagomba) A gomba gyógyszer. A glükánok olyan poliszaharidok, melyek fő láncában nem csak Glc található, hanem galaktóz, xylóz, mannóz, fruktóz is. Az oldalláncokban Glc mellett az előbbi monoszaharidok mellett galaktóz és glükuronsav is van. A poliszacharidok szerkezetének lehetséges változékonysága adja meg a szervezettség magasabb fokán álló szervezetekben a sejtek közötti interakciókat szabályozó pontos mechanizmusok rugalmasságát. Lipidek: A SZA 2-8 %át teszik ki. Egy részük szabad zsírsav. A gombák szénhidrátok helyett inkább lipideket raktároznak. Lipidjeik kémiailag mono- di- és trigliceridek, foszfolipidek és szterolok. A gomba értékes táplálék, mert alacsony a kalóriatartalma, teljes értékűek fehérjéi, magas a rosttartalma, de nehezen emészthető és könnyen romlik. Egyszerre ne együnk sokat, ne együk nyersen, ne adjuk kisgyermeknek!

8 A kitin, a trehalóz, a szaharóz és a cukoralkoholok szerkezete

9 A β-glukán szerkezete Immunstimuláns, antikarcinogén, antioxidáns Beta-glucan polysaccharide

10 Gyógyhatású nagygombák Shii take gomba immunstimuláns, antikarcinogén, antioxidáns, vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint csökkentő (Kínában a 14. sz. óta termesztik) Pescétviaszgomba - immunstimuláns, antikarcinogén, antioxidáns, koleszterinszint csökkentő, gyulladásgátló Óriás pöfeteg immunstimuláns, antikarcinogén Kései laskagomba - immunstimuláns, antikarcinogén, antioxidáns, koleszterinszint csökkentő Bokrosgomba vérnyomáscsökkentő Gyapjas tintagomba vércukorszint csökkentő Antibiotikumtermelő nagygombák: Tobozfülőke, Laskagomba, Sárguló csiperke, Szürke tölcsérgomba, Fomes, Trametes, Polyporus, Lentinus nemzetségek fajai Taplógombák sebgyógyulást serkentik baktericid, fertőtlenítő hatásúak Vírusellenes hatású gombák: Ízletes vargánya, Barna gyűrűstinóru, az immunstimuláns hatású fajok Mikózisok elleni anyagokat termelő nagygombák: Káposztagomba, Gyűrűs fülőke, Világító tölcsérgomba AIDS elleni gyógyszerek kifejlesztése: immunstimuláns hatású gombák poliszacharidjai

11 A gombasejt (hifa) felépítése A gombák valódi sejtmaggal rendelkező, eukariota élőlények. Sejtjeik felépítése a legtöbb vonatkozásban megegyezik a többi élőlényével. Eltérések a többi élőlényhez képest: A növényekkel ellentétben színtesteket nem tartalmaznak. A növényekhez hasonlóan vakuólum(ok) van(nak) a sejtjeikben. A növényekhez hasonlóan, az állatokkal ellentétben sejtfallal rendelkeznek. A hifavégi sejtek csúcsközeli régiójában sejtmembránbefűződések találhatók lomaszómák (a vezikulumok membránképzésre fel nem használt membránrészeiből alakulnak ki). Szerepük a membránok újrahasznosítása. A hifák (sejtfonalak) tagoltak. Válaszfalaik a szeptumok. Elválasztják a sejteket egymástól. A szeptumokon pórusok vannak. Az aszkuszos gombák pórusai egyszerűek. Két oldalukon gömb alakú képletek találhatók. Ezek a Woronin-testek. Szerepük a pórusok elzárása. A póruson akár a sejtmagok is átjuthatnak. A bazídiumos gombák pórusai összetettek, csőszerűek (dolipórus) és a ER membránjából képződő sapkával (parenteszóma) borítottak. Ezen a pórustípuson a sejtmagvak nem juthatnak át.

12 A gombafonal csúcsi sejtjének felépítése

13 A gombasejtek (hifa) felépítése

14

15 A gombák növekedése, fejlődése A hifa növekedése kedvező körülmények között (nedvesség + hőmérséklet) korlátlan. A gombák a legnagyobb biomasszát képesek produkálni az egész élővilágban. Trofikus növekedés: A növekedés és táplálkozás egymáshoz kapcsolt. A tápanyagban gazdag helyeken a hifa dúsan elágazik, a tápanyagszegény helyeket ún. légmicéliummal hidalja át. Az eltérő tápanyag ellátottságú helyek között intenzív anyagtranszport van. Ideális micélium: Egyenletes tápanyageloszláskor a spórából kifejlődő micélium kör alakú telepet fejleszt. A tápanyagok idővel elfogynak, és a micélium legdúsabban egy körgyűrű formájában helyezkedik el. A szaprofita fajok termőtesteinek boszorkánykörei ezért alakulnak ki. A mikorrhizás fajok termőtestei inkább folyásokban nőnek.

16 A gombák növekedése, fejlődése A hifanövekedés (vegetatív szakasz) és a termőtestképzés (reproduktív szakasz) környezeti feltételei eltérőek lehetnek. A termőtestképzést (spóraképzést=szaporodást) külső (környezeti) és belső tényezők indítják be (auxinok, citokininek, GA-k). A környezeti tényezők fajonként különbözőek (víz-, tápanyag ellátottság, hőigény, fényigény). A gombafajok termőtesteinek megjelenése más-más időszakban tapasztalható. (Kucsmagombák, Májusi pereszke Kései laskagomba, Gyűrűs tuskógomba). Erdőszéleken, irtásokban, nyiladékokban, tisztásokon több gomba van, mint a sűrű erdőben! Esőzés + 1 hét termőtestek megjelenése. A spórák csírázását szintén külső és belső tényezők szabályozzák (vízellátás; hőmérséklet; külső, vagy belső gátló anyagok; mikorrhizapartner jelenléte stb.)

17 Gombanaptár

18 A bazídiumos gombák egyedfejlődése

19 A bazidiumos gombák termőteste dikariotikus micéliumból áll

20 A bazidiospórák csírázásakor kialakuló haploid hifák kezdetben szeptumokkal nem osztottak, sokmagvúak. A haploid hifák végsejtjei közt történik az egyesülés (szomatogámia), de csak a sejtek egyesülnek, a magok nem. A dikariotikus micélium akár évet is élhet a talajban. A dikariotikus sejtek ún. csatképzéses osztódása biztosítja, hogy minden utódsejtbe újra ugyanúgy 2 különböző eredetű sejtmag kerül. A csatos hifák csak a bazídiumos gombákra jellemzőek. A termőtestben a hifák szorosan tömörülve álszövetet alkotnak. A termőrétegtartón (tráma) a termőrétegben (himénium) vannak a bazídiumok, melyekben megtörténik a sejtmagok egyesülése (kariogámia). A bazídiumok közt steril sejtek (cisztídiumok) helyezkednek el. A diploid zigóta azonnal meiózissal osztódik, 4 haploid sejtmagot hozva létre. A sejtmagok a bazídium kitüremkedéseibe vándorolnak, lefűződnek, létrehozva a bazidiospórákat.

21 Az aszkuszos gombák egyedfejlődése

22 Az aszkospórákból osztott micélium fejlődik. A haploid micélium rövid életű. A szomatogámiát sokmagvú ivarszervek kialakulása előzi meg. Aszkogónium ; Antheridium. Az ivarszervek egyesülnek, de nem történik meg a kariogámia. Az aszkogóniumból dikarionos hifa fejlődik, mely a bazídiumos gombákkal ellentétben nem alakít ki szabad micéliumot, hanem azonnal termőtestet fejleszt. A Kucsmagombáknál ebből alakul ki a szklerócium. A termőtest felszínén (csészegombák, kucsmagombák, papsapkagombák), vagy belsejében (szarvasgombák) található termőrétegben vannak az aszkuszok (tömlők). Az aszkuszok közti steril hifavégeket parafíziseknek nevezzük. A kariogámia az aszkuszokban történik. A zigóta azonnal meiózissal és mitózissal osztódik, 8 sejtmagot képezve. Az aszkuszban a sejtmagok köré épül fel a spórák többi része (citoplazma, membrán, spórafal). Az aszkospórák belső, a bazidiospórák külső keletkezésűek. Az aszkuszos gombák ivartalan úton létrejött, a vegetatív szaporodást segítő spórái a konídiumok.

23 A bazídiumos gombák termőtestének jellemzői Az álszövet hifatípusai (a termőtestet építi fel): Generatív hifa: vékonyfalú, plazmadús hifák, melyek bazídiumban végződnek Vázhifa: vastagfalú, el nem ágazó, gyakran visszaforduló hifák Kötőhifa: vastagfalú, elágazó hifák, melyek harántirányban futnak a termőtestben Tejhifa: a tejelőgombákra, kígyógombákra jellemző, benne tejnedv található A különböző termőtestekben nem törvényszerű minden hifatípus megjelenése. Egyes termőtesteket csak generatív hifák alkotnak (monomitikusak).

24 A termőréteg és a termőrétegtartó Termőréteg (himénium) = bazídiumok + cisztídiumok Termőrétegtartó (tráma): a termőréteg ezen van. Határozóbélyegek: a tráma típusa: sima, lemezes, csöves, tüskés, ráncos (rókagombák), belső elhelyezkedésű a bazídium osztottsága: válaszfalakkal osztott, vagy osztatlan a spórák mérete, alakja, színe, mintázottsága, festődése (KJ - amiloid; gyapotkék cianofil) A gombaspórák átlagos mérete: µm. a cisztídiumok alakja, festődése (lúggal)

25

26 Spóraalakok

27 A bazídiumos gombák termőtesttípusai Himeniális: a spórák külső keletkezésűek Gaszterális: A spórák belső keletkezésűek

28 A krusztotécium több évig élhet. Gaszterotécium: kívül 2 rétegű burok=perídium; belül gleba.

29 Teljes (universale) és részleges (partiale) burok (velum) A teljes burok maradványa a bocskor (volva) és a kalapon található maradványok (burokpettek, cafrangok a kalap szélén), a részleges burok maradványa a gallér (annulus), vagy pókhálós burokmaradvány (cortina). Kalap=pileus; Tönk=stipes

30 Amanita vaginata = Szürke selyemgomba

31 Minden, látható termőtestet fejlesztő tömlősgomba termőtesttípusa: apotécium. Ősi forma a csésze alak.

32 A Xylaria polymorpha faj sztrómájának felületén számos apotéciummal

33 A gombák termőtestének főbb határozóbélyegei Begyűjtés során fontos a határozóbélyegek megőrzése!! A kalap formája (a gomba korával változhat), széle, burokmaradványok megléte A kalapbőr jellegzetességei nyálkás, szöszös, ráncos, sima, selymes, nemezes, pikkelyes stb. Kalaphús állaga (merev, rugalmas, nemezszerű), a kalaphús vastagsága a termőréteghez képest, tejnedvkibocsájtás megléte, tejnedv színe A kalap mérete (<5cm- kistermetű; 5-12 cm közepes termetű; >12 cm nagytermetű) A tráma típusa, vastagsága, leválaszthatósága (csöves esetén) Lemezállások, lemezek színe, lemezek és a tönk érintkezése, lemez éle Spóra színe a levágott kalapot helyezzük fehér, vagy fekete lapra és várjuk meg a spóraszórást.

34 A gombák termőtestének főbb határozóbélyegei A tönk típusa (alakja), függelékei (bocskor, gallér, pókhálós burok) A gallér és a bocskor felépítése, állaga A tönk belső szerkezete (üreges v. tömör), textúrája (szívós v. törékeny) A tönk bőre (korpázott, hálózatos recés), a tönk töve (alak, színe, színeződése, rizomorfa megléte) A termőtest színe, illata (szaga), íze, vágásra, sérülésre színeződik-e

35

36 A kalap felszíne és széle

37 A kalap felszíne

38 A kalap széle

39 A lemezállások

40 A lemezek lefutása (adnate: hozzánőtt; decurrent: lefutó; arcuate: íves)

41

42 A tönk alakja

43

44 A gombák életmódja A nagygombák szaprofiták, paraziták, vagy szimbionták (mikorrhiza). SZAPROFITA, PARAZITA GOMBÁK: Legfontosabb feladat: a nagy mennyiségben keletkezett növényi hulladék lebontása. Gombák nélkül a légköri CO 2 kb. 30 év alatt elfogyna, a Földi élet jelenlegi állapotában megszűnne. A legtöbb tömlősgomba szaprofita, kivéve a szarvasgombákat. Szaprofita bazídiumos gombák: nagy őzlábak, csiperkék, tintagombák, tölcsérpereszkék (Lepista sp.), kénvirággombák, fülőkék, kígyógombák, szegfűgombák, harmatgombák, csengettyű- gombák, porhanyósgombák Xilofág fajok: a faanyagot bontják, lehetnek paraziták is. 2 típusuk van: Vöröskorhasztók: csak a cellulózt bontják korhadék barna. Pl.: labirintustapló, sárga gévagomba, pisztricgomba, könnyező házigomba Fehérkorhasztók: a lignint és a cellulózt is bontják: pl.: shii-take, bükkfatapló, lepketapló, pecsétviaszgomba A xilofág fajok parazitizmusa: nekrotróf paraziták: exocelluláris enzimeik segítségével elölik a sejteket. Megtelepedésük nem okozója az erdő pusztulásának, inkább jelzője annak, hogy az erdő v.milyen okból leromlott állapotú (nem megfelelő termőhely, tájidegen fafaj, környezetszennyezés). Helyük a természetes ökoszisztémákban VITATHATATLAN!

45 MIKORRHIZÁS GOMBÁK: A gombák életmódja Mikorrhiza: gombás gyökér, vagy gyökérkapcsolt gomba. A gomba és a növény szimbiózisából alakul ki. A növény kész szerves anyagot, hormonokat ad, a gomba átveszi a gyökérzet felszívó szerepét, vízzel és ásványi anyagokkal (főként nehezen mobilizálható P, Zn, Cu, Mo) látja el a növényt. A szimbiózis specifitása eltérő. Különböző növényegyedek (eltérő fajok is) közti összeköttetést is biztosít tápanyag felvételi egység. Jelentősége óriási. Az összes hajtásos növény 80-90%-a mikorrhizás kapcsolatot alakít ki. Következmények: a mikorrhizás gombafajok csak növényi partnerükkel (partnereikkel) együtt fordulnak elő, táptalajon nem termeszthetők. A növények gombapartnerükkel együtt jobban fejlődnek (mikorrhizált csemeték ültetése); mg.-i területek erdősítése Típusai: Ektom.: a gombahifák csak a gyökér kéregszövet sejtjei közti sejtközötti járatokba nőnek bele. Endom.: a gombahifák belenőnek a gyökér kérekszövet sejtjeibe is. A nagygombák, melyek erdőalkotó fafajainkkal élnek együtt, ektomikorrhizát képeznek. Legfontosabb ektomikorrhiza képző nemzetségek: tinóruk, nyálkásgombák, rókagombák, gerebengombák, galócák, pókhálósgombák, galambgombák, tejelőgombák, susulykák, pereszkék (Tricholoma sp.), fakógombák, csigagombák, szarvasgombák és a korallgombák egy része. Nem alkotnak ektomikorrhizát: juharok, akác, szilek, kőrisek, rózsaféle fák jó része (pl.: körte, alma, berkenye).

46 Ekto- és endomikorrhiza

47 Ektomikorrhizás gyökér

48 Ektomikorrhizák

49 Gombamérgezések A gombák hatásai az ember számára károsak is lehetnek. Ilyen káros hatások: Humánpatogén gombák által előidézett betegség: MIKÓZIS (pl.: bőrgombák). Gombatoxinok által előidézett betegség: MIKOTOXIKÓZIS (pl.: fuzáriumok). A levegőben található gombaspórák egyes anyagai a nyálkahártyát izgatják: SPÓRAALLERGIA. Egyéb, a gomba fogyasztáskor fellépő kedvezőtlen következmények lehetnek: GYOMORRONTÁS: oka a mértéktelen gombafogyasztás, trehalóz érzékenység, vagy félelem a mérgezéstől. ÉTELMÉRGEZÉS: oka a romlott gomba, vagy gombás étel fogyasztása tárolási és fogyasztási szabályok betartásával megelőzhető. SZÉKREKEDÉS: oka nagy mennyiségű, kemény húsú gomba fogyasztása (pl.: Pisztricg.). Egyes gombák kedvezőtlen hatásai hőkezelés (sütés, főzés) hatására megszűnnek (pl.: Gyűrűs tuskógomba, Szürke tölcsérgomba). A gombák nehézfém akkumulációja következtében felléphet egészségkárosodás. gyűjtési szabályok betartása. Mérgező gomba fogyasztására fellépő megbetegedés: MYCETIZMUS = valódi gombamérgezés.

50 Teendők gombamérgezéskor Hosszú lappangási idő (6-40 óra) esetén azonnal kórházba kell szállít(at)ni a beteget. A gomba maradékait (étel, tisztítási hulladék), hányadékot, székletet meg kell őrizni. Az elsősegélynyújtónak a helyszínen kell maradnia az orvos vagy a mentő érkezéséig. Eszméletlen beteget nem szabad hánytatni vagy itatni! Úgy kell elhelyezni, hogy nyálát, váladékát ne tudja lenyelni, a légutak állandóan szabadok legyenek. Rövidebb lappangási idő esetén: Első feladat a beteg hánytatása. A hányadékból mintát kell venni. Ezután keserűsót (MgSO 4 x7h 2 O hashajtó), orvosi széntablettát kell beadni vízben vagy teában. Amennyiben a beteg sokat hányt, vagy erős hasmenése volt, gondoskodni kell a bőséges folyadékpótlásról (cukros és sós víz vagy tea). Mindkét esetben: Fel kell kutatni és lehetőség szerint meghánytatni a betegen kívül, a gombából fogyasztó, egyenlőre még tünetmentes személyeket is.

51 Gombamérgezések kivizsgálása /1979/Eü.K.21/EüM. Módszertani levél alapján: Az alapellátás feladatai: A beteg kórházba szállíttatása. Hánytatás, vagy gyomormosás, ha nem volt. Gyomortartalom, mosófolyadék mintavétele. Mintavétel székletből, gomba tisztítási hulladékból (amennyiben lehetséges). Ételmérgezési mintavételi jegyzőkönyv kiállítása és csatolása. Gombamérgezés tényét, vagy gyanúját a helyileg illetékes ÁNTSZ számára be kell jelenteni. Fekvőbeteg intézet feladatai: Gyomormosás, aktív szenes oldat itatása. Minták továbbítása az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) címére (Gyilkos galóca mérgezés gyanújakor futárszolgálattal). A gombamérgezés típusának megfelelő terápia alkalmazása.

52 Phalloides-szindróma A gyilkos galóca toxinjai: amatoxinok, fallotoxinok és virotoxinok. Ciklikus oligopeptidek, amelyeket a szervezet enzimei nem tudnak lebontani, hatástalanítani. A legveszélyesebbek az amatoxinok. Az amatoxin a májsejtekhez kötődve azok pusztulását okozza. Jelentősen károsodik a vese is. Az amanitin hatása a sejtek DNS-től függő RNS polimerázának gátlásán alapul. Az α-amanitin csak a melegvérű állatok RNS-polimerázára hat, ezért pl. a csigarágott termőtest még lehet mérgező! A gyilkos galócában található egyéb toxinok, a fallotoxinok és virotoxinok kevésbé mérgezők és rosszabbul is szívódnak fel. A mérgezés kezelése még nem megnyugtató. A gyógyulás esélye nagymértékben a felszívódott toxin mennyiségétől függ. A fallotoxinok biciklikus heptapeptidek. Hatásuk: az F-aktinszálakhoz kötődnek, károsítják a plazmalemmát, gátolják a sejtosztódást. A virotoxinok monociklusos heptapeptidek. Hatásmechanizmusuk ismeretlen.

53 Amatoxin (biciklikus oktapeptid)

54 Phalloides-szindróma Egy darab Gyilkos galóca termőtest annyi mérget tartalmaz, amennyi egy négytagú család számára elegendő halálos dózis. LD 50 : 0,2-0,5 mg hatóanyag/testsúlykilogramm. A mérgezés tünetei: Lappangási idő 8-24 óra, majd gyomorpanaszok, hasgörcs, hányás, hasmenés, láz, hidegrázás, kiszáradás, ájulás. A hirtelen fellépő (akut) tünetek egy-két nap múlva javulnak, de ezután májkárosodás, vesekárosodás, sárgaság, gyomor- és bélvérzés, öntudatzavar lép fel. Súlyos esetben egy-két héten belül halálhoz is vezethet. Az alkalmazott terápia: Gyomormosás, aktívszén-bevitel és szondás epeeltávolítás, bélfertőtlenítés, folyadékpótlás, oxigén belélegeztetése. A vér detoxikálását a diurézis növelésével és dialízissel próbálják segíteni. A kemoterápiás kezelés során antibiotikumokat és antioxidánsokat alaklmaznak: nagy dózisban penicillint és C-vitamint, valamint silybint (N-acetilcisztein), citokróm- C-t és neomycint. Az antioxidánsokra (C-vitamin, N-acetilcisztein) azért van szükség, mert az amanitin szabad gyököket generál.

55 Sylibum marianum - Máriatövis Hatóanyagait a terméséből és a leveléből lehet kivonni.

56 Sylimarin = silybin + silidianin + silychristin hatás: rrns szintézis stimulálás

57 Phalloides-szindrómát okozó fajok Gyilkos galóca (Amanita phalloides) Fehér, vagy Ragadós galóca (Amanita phalloides var. verna) Amatoxin-tartalmú fajokat találtak még a Galerina, Lepiota, Pholiotina és Conocybe genuszban. Fenyves turjángomba (Galerina marginata) Húsbarnás őzlábgomba (Lepiota brunneoincarnata) Vörhenyes őzlábgomba (L. helveola) Rózsás őzlábgomba (L. subincarnata) A kis termetű őzlábgombák között számos (kb. 10) amatoxin-tartalmú fajt írtak le. Az apró őzlábgombák nehezen határozhatók, ajánlatos ezért valamennyit, de különösen a vöröses, barnás vagy lilás képviselőiket elkerülni!

58 Amanita phalloides Gyilkos galóca (6-11)

59 Amanita phalloides var. verna Fehér gyilkos galóca (6-9)

60 Galerina marginata Fenyves turjángomba v. Fenyő tőkegomba (9-11)

61 Lepiota brunneo-incarnata Húsbarnás őzlábgomba (5-10)

62 Lepiota helveola Vörhenyes őzlábgomba

63 Lepiota subincarnata Rózsás őzlábgomba (7-10)

64 Orellanus szindróma Az elnevezés eredete: Cortinarius orellanus Mérges pókhálósgomba A lappangási idő extrém hosszú (2-17 nap!). A méreg (orellanin) többszörös fogyasztás esetén akkumulálódik a szervezetben. A vesetubulusokat károsítja. A mérgezés tünetei: Étvágytalanság, fejfájás, fokozott vizeletürítés, szájszáradás, hidegrázás, láz. Később izomfájdalmak, a veseműködés leállása, idegi és májártalmak. A végső kimenetel a vese teljes pusztulása következtében fellépő halál lehet. Az alkalmazott terápia: A veseműködés segítése, igen rossz prognózissal. Dialízist alkalmaznak, esetenként ezt a mérgezett egész életén át folytatni kell, illetve veseátültetés szükséges.

65 Az orellanin felépítése (bipiridil)

66 Orellanus-szindrómát okozó fajok Különböző mérgező Pókhálósgomba (Cortinarius)-fajok okozzák A Cortinarius nemzetségnek vannak ehető fajai is. Számos faj orellanin-tartalmáról nincsenek adatok. A fajok elkülönítése nehéz Fogyasztásukat kerülni kell. Egyértelműen mérgező fajok pl.: Mérges pókhálósgomba (Cortinarius orellanus) Aranysárga pókhálósgomba (C. gentilis)

67 Cortinarius orellanus Mérges pókhálósgomba (7-10)

68 Cortinarius gentilis Aranysárga pókhálósgomba (9-10)

69 Gyromitra-szindróma Lappangási idő (6-24 óra) hosszú, mint a Phalloides-szindrómánál. A mérgezés tünetei: A Phalloides-szindróma tünetei + központi idegrendszeri és hemolitikus jelenségek. Súlyos esetben a keringési rendszer leállása, halál következhet be. Az előidéző fajok általában tavasziak. Phalloides-szindrómát előidézők nyáriak, ősziek. A mérgezés terápiája: Hasonló a galócamérgezéséhez azzal a különbséggel, hogy B-vitaminokat is alkalmaznak, amelyek, mint a giromitrin antagonistái, kedvező hatást fejtenek ki a szervezetre.

70 A giromitrin és bomlástermékeinek szerkezete - enziminhibitorok, mutagének, karcinogének, teratogének A giromitrin metil-hidrazinná alakul, ami szintén mérgező.

71 Gyromitra-szindrómát előidéző fajok Redős papsapkagomba (Gyromitra esculenta) Vörösbarna papsapkagomba (G. fastigiata) Csúcsos papsapkagomba (G. infula) Óriás papsapkagomba (G. gigas) Fodros papsapkagomba (Helvella crispa) Rendkívül változó toxintartalmuk miatt a szakirodalom eltérő módon értékeli a papsapkagomba fajokat. Sok szerző pl. kifejezetten jó étkezési gombának tartja és ajánlja némelyiket. A giromitrin hőre és hosszabb tárolás alatt (pl. a gomba szárításakor) elbomlik és hatástalanná válik. Egyes országokban (Franciaországban, Lengyelországban) ezt az igen súlyosan mérgező gombát forrázva fogyasztják. A detoxikáció azonban nem mindig következik be azonos módon, úgyhogy nem érdemes kísérletezni ezzel a módszerrel.

72 Gyromitra esculenta Redős papsapkagomba (3-5)

73 Gyromitra fastigiata Vörösbarna v. Nagy papsapkagomba (3-5)

74 Gyromitra gigas - Óriás papsapkagomba (4-5)

75 Gyromitra infula Püspöksüveggomba (9-10)

76 Helvella crispa Fodros papsapkagomba (8-9)

77 Muszkarin-szindróma A méreganyagot először a légyölő galócából (Amanita muscaria) izolálták, innen ered az elnevezés. A mérgezés tünetei: Rövid lappangási idő (15 perc 2 óra) után hányás, hasmenés. Paraszimpatikus idegrendszeri tünetek: izzadás, nyál- és könnyfolyás, remegés, hasgörcs. Vérnyomáscsökkenés léphet fel, a pulzus lassul, a pupilla szűkül. A mérgezés terápiája: A mérgezés ellenanyaga a szimpatikus túlsúlyt okozó atropin. Pontos diagnózis esetén a kezelés 1 2 mg-os atropin injekcióval megoldható. Forrás: Atropa belladonna - Nadragulya

78 A muszkarin,az acetilkolin és az atropin szerkezete A muszkarin az idegvégződések közti ingerületátadásban szereplő acetilkolint bontó acetilkolin-észteráz enzimet gátolja. (Az acetilkolin szerkezeti analógja.) Muszkarin Acetilkolin

79 Atropa bella-donna - Nadragulya A levelek és a gyökérzet szolgáltat drogot.

80 Muszkarin-szindrómát előidéző fajok Susulykák és kis termetű, fehér tölcsérgomba fajok, egyes kígyógombák. Téglavörös susulyka (Inocybe erubescens (=patouillardi)) Kerti susulyka (I. rimosa (=fastigiata)) Olajsárga susulyka (I. dulcamara) Selymes susulyka (I. geophylla) Az egyes susulykafajok identifikálása gyakran nagy tapasztalatot és exakt mikroszkópos méréseket (cisztida, spóra) követel. Mezei tölcsérgomba (Clitocybe dealbata) Mezei szegfűgomba (Marasmius oreades) Viaszfehér tölcsérgomba (C. phyllophila (=cerussata)) Retekszagú kígyógomba (Mycena pura) Rózsás kígyógomba (Mycena rosea)

81 Inocybe patouillardi - Téglavörös susulyka (5-7)

82 Inocybe fastigiata Kerti susulyka (6-10)

83 Inocybe dulcamara Olajsárga susulyka (6-10)

84 Inocybe geophylla Selymes susulyka (6-10)

85 Clitocybe dealbata Mezei tölcsérgomba (5-11)

86 Clitocybe cerussata Viaszfehér tölcsérgomba (9-12)

87 Mycena pura Retekszagú kígyógomba (6-11)

88 Mycena rosea Rózsás kígyógomba (6-11)

89 Pantherina-szindróma A mérgezés tünetei: Lappangási idő: 30 perc 3 óra. Súlyos hallucinációk. Az alkoholmámorhoz hasonló felfokozott érzelmi állapot, heves beszéd, éneklés, motoros izgalom, vitustánc, személyiségzavarok, tér- és időérzékelési problémák. A tüneteket hosszú, bódulatszerű, mély álom követi. Kábítószerként is használják (USA). A sámánok is a légyölő galóca segítségével jutottak révületbe. A mérgezés terápiája: A mérgezést a mérgezett maradandó károsodás nélkül átvészeli, káros utóhatás nélkül kialussza. Ezért különleges kezelést sem alkalmaznak gyógyítására.

90 Pantherina-szindróma A tüneteket a gomba iboténsav- és muszkazontartalma okozza, amely muszcimollá alakul. A muszcimol a gamma-aminovajsav (ingerületátvivő) szerkezeti analógja.

91 Pantherina-szindrómát előidéző fajok Légyölő galóca (Amanita muscaria) Párducgalóca (A. pantherina) Sárga galóca (A. gemmata)

92 Amanita pantherina Párducgalóca (6-11)

93 Amanita muscaria Légyölő galóca (8-11)

94 Amanita gemmata Sárga galóca (5-10)

95 Pszilocibin-szindróma A mérgezés tünetei: A lappangási idő 15 perc 2 óra. Pszichotikus tünetek: gátlástalanság, könnyűség érzése, tér- és időérzékelési zavarok, erotikus izgalom, depresszió, félelem, boldogság, dühroham. Szomatikus tünetek: szédülés, fejfájás, hányinger, zsibbadás, lassú pulzus, alacsony vérnyomás. Nagy dózisuk öngyilkossági vágyat okozhat. Kábítószerként használják a pszilocibin-szindrómát okozó gombákat. A mérgezés terápiája: A mérgezések ritkán súlyosak, külön terápiát nem igényelnek.

96 Pszilocibin-szindróma A tüneteket a pszilocin, a pszilocibin, a bufotenin és a beocisztin okozzák. Oxidációkor kék termékek keletkeznek kék termőtest hallucinogén? A halucinogén fajok megnyomva, megvágva kékülnek. Ezek a szerotonin (testhőmérséklet, hangulat, étvágy, szexualitás szabályozása) antagonistái. Pszilocibin Pszilocin Beocisztin LSD Bufotenin Szerotonin

97 Pszilocibin-szindrómát előidéző fajok Badargombák (Psilocybe) Trágyagombák (Panaeolus) Citromgalóca (Amanita citrina) Susulykák (pl.: Inocybe aeruginascens) Lánggombák (Gymnophilus sp.) Csengettyűgomba faj (Pluteus salicinus) Jelenleg 70 hallucinogén fajt ismerünk. Az azték és a maja papok is használták ezeket a gombákat. Mexikóban ezeket varázsgombáknak nevezik, ősi nevük "teonanacátl" (istenek húsa).

98 Psilocybe genusz Badargombák: Psilocybe és Panaeolus fajok jellemzői Kis termet, vékony hús Tapadós, csupasz, vagy pelyhes kalap Lemezez szélesen a tönkhöz nőttek, éretten feketésbarnák Tönkjük száraz, ritkán galléros Szaprofiták Panaeolus genusz - Trágyagombák: Kis termet, vékony hús Kúpos, vagy harang alakú, száraz felületű kalap Lemezek tönkhöz nőttek, éretten feketések, foltosak Szaprofiták

99 Psylocybe cyanescens

100 Panaeolus cyanescens

101 Amanita citrina Citromgalóca (8-11)

102 Inocybe aeruginascens Zöldülőtönkű susulyka (5-10)

103 Pluteus salicinus Szürke csengettyűgomba (5-10)

104 Gymnopilus spectabilis

105 Gymnopilus fajok Lánggombák nemzetsége Változatos méret Sárga, narancsvörös kalapszín Száraz felületű, szálas, vagy csupasz kalap Lemezek sárgák, rozsdaszínűek, szélesen tönkhöz nőttek Tönk száraz, ritkán galléros

106 Koprinusz-szindróma A tünetek csak akkor jelentkeznek, ha a gombával egyidejűleg alkoholt is fogyasztanak. Alkohol nélkül a gomba nem mérgező. A mérgezés tünetei: Egyes tintagombák (Coprinus) evése után már néhány perc múlva jelentkeznek. Erős kipirulás nyakon, mellkason, arcon, hőhullám, izzadás, remegés, heves szívdobogás. Fémes íz a szájban, vérnyomásesés, ájulás. A mérgezés terápiája: A tünetek 2 4 óra múlva spontán elmúlnak és nincs maradandó károsodás. Halálos esetet még nem írtak le. Terápiára nincs szükség. Megelőzés: alkoholfogyasztás teljes tilalma 3 napig! A méreganyag teljes lebomlási ideje 72 óra.

107 Hatóanyag: koprin. Koprinusz-szindróma A szervezetben amino-ciklopropanollá alakul, az alkoholból keletkező acetaldehid bomlását (az acetaldehid dehidrogenáz enzimet) gátolja. A tüneteket a felszaporodó acetaldehid váltja ki.

108 Koprinusz-szindrómát előidéző fajok Ráncos tintagomba (Coprinus atramentarius) Ezüstszálas tintagomba (C. alopecia) Változékony tinóru (Boletus luridus) Duzzadttönkű tölcsérgomba (Clitocybe clavipes) Sárgászöld pereszke (Tricholoma equestre) Fehércsokros álpereszke (Lyophyllum connatum) Erdei termőhelyű tintagombák. NEM OKOZZÁK: Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) Kerti tintagomba (C. micaceus)

109 Coprinus atramentarius Ráncos tintagomba (4-11)

110 Coprinus alopecia Ezüstszálas tintagomba (6-10)

111 Boletus luridus Változékony tinóru (5-10)

112 Clitocybe clavipes Duzzadttönkű tölcsérgomba (7-10)

113 Tricholoma equestre Sárgászöld pereszke (9-11)

114 Lyophyllum connatum Fehércsokros álpereszke (8-11)

115 Corydalis cava Odvas keltike

116 Coprinus comatus Gyapjas tintagomba (4-11) NEM OKOZZA!

117 Coprinus micaceus Kerti tintagomba (4-12) NEM OKOZZA!

118 Paxillusz-szindróma A Begöngyölt szélű cölöpgomba (Paxillus involutus) okozza. A gomba fogyasztása a szervezetben immunreakciót vált ki. Nem mindenkinél jelentkezik, csak egyéni érzékenység alapján, a gomba többszöri fogyasztása után. A mérgezés tünetei: A gombában található azonosítatlan antigén hatására a vérben ellenanyagok keletkeznek, mely a vörösvértestek szétesését okozza (hemolitikus anémia). Egy-két órai lappangás után jelentkeznek a tünetek: hasfájás, hányás, hasmenés, véres, vagy hiányzó vizelet, vesefájdalmak és veseelégtelenség. A mérgezés terápiája: A terápia hánytatásból, tüneti kezelésből és vérátömlesztésből áll. További veseelégtelenség esetén dialízis.

119 Paxillus involutus Begöngyöltszélű cölöpgomba (5-11)

120 Gaszterointesztinális tünetekkel járó mérgezés E gombamérgezés a leggyakoribb és a legtöbb mérges gomba ilyen típusú mérgezést okoz. A mérgezés tünetei: Lappangási idő 15 perc 2 óra. A gyomor-bélpanaszok (rosszullét, hányás, hasmenés, hasgörcsök). Ezek a tünetek súlyosak, sőt halálosak is lehetnek!!! A mérgezés terápiája: Többnyire egy-két napon belül magától gyógyul. A víz- és sóháztartást helyre kell állítani. Az esetek nagy része enyhébb és nehezen megkülönböztethető a közönséges gyomorrontástól, amit túl nagy mennyiségű, vagy romlott gombás étel fogyasztása is okozhat. Nagy a különbség egyéni érzékenység szerint is.

121 Gaszterointesztinális tünetekkel járó mérgezés Nem nevezhető meg egyetlen hatóanyag, főleg terpének, szeszkviterpének és antrakinonok okozzák a megbetegedést. Antrakinon Illudin Krusztulinol (R 1,2,3 = H)

122 Gaszterointesztinális tünetekkel járó mérgezés Sokféle, egymástól rendszertanilag távol álló gombafaj fogyasztása után jelentkezik Pl.: Sárguló csiperke (Agaricus xanthoderma) Tintaszagú csiperke (Agaricus praeclaresqamosus) Nagy döggomba (Entoloma sinuatum) és rokon döggombák Világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius) Farkastinóru (Boletus luridus) Sátántinóru (Boletus satanas) Gyökeres tinóru (Boletus radicans) Retekszagú fakógomba (Hebeloma sinapizans) és rokon fajok Kerti őzlábgomba (Macrolepiota rhacodes var. hortensis) Csípős ízű pereszkék (Tricholoma tigrinum; sulphureum; saponaceum) Sárga és vörös kénvirággomba (Hypholoma fasciculare; sublateritium) Rőt áltrifla (Scleroderma citrinum) Ciffra korallgomba (Ramaria formosa) Feketedő nedűgomba (Hygrocybe conica) Csípős tejelő- és galambgombák

123 Agaricus xanthoderma - Sárguló csiperke (5-10)

124 Agaricus praeclaresqamosus - Tintaszagú csiperke (6-11)

125 Entoloma sinuatum Nagy döggomba (6-10)

126 Omphalotus olearius Világító tölcsérgomba

127 Hebeloma sinapizans Retekszagú fakógomba (6-11)

128 Boletus satanas Sátántinóru (7-9)

129 Boletus radicans Gyökeres tinóru (7-10)

130 Macrolepiota rhacodes var. hortensis Kerti őzlábgomba (5-10)

131 Tricholoma tigrinum (pardinum) Párducpereszke (8-10)

132 Tricholoma sulphureum Büdös pereszke (9-11)

133 Tricholoma saponaceum Szappanszagú pereszke (8-12)

134 Hypholoma fasciculare Sárga kénvirággomba (4-11)

135 Hypholoma sublateritium Vöröses kénvirággomba (6-12)

136 Scleroderma citrinum Rőt áltrifla (6-10)

137 Ramaria formosa Ciffra korallgomba (6-10)

138 Hygrocybe conica Feketedő nedűgomba

139 Gombagyűjtés és kereskedelem A gombagyűjtéshez mindig kosarat, és sohasem nylonzacskót használjunk! Olyan gombát gyűjtsünk étkezésre, amelyeket már mint étkezési gombát jól ismerünk. A mérgező vagy étkezésre alkalmatlan gombák maradjanak érintetlenek. A gomba termőtestét gondosan válasszuk el a talajtól (vagy más aljzattól), csavarjuk ki a tönkjét, egyidejűleg fedjük be a keletkezett mélyedést avarral, hogy a szabaddá vált micéliumok ki ne száradjanak! A begyűjtött gombákat legcélszerűbb már az erdőben a rátapadó talajtól, levelektől stb. megtisztítani. Ügyeljünk azonban arra, hogy a különleges bélyegeket, mint a tönk töve, bocskora, burokmaradványa stb. ne károsítsuk meg. A nagyon fiatal vagy öreg gombák, továbbá a kukacos, rágott, penészes, ázott vagy fagyott példányok maradjanak a termőhelyükön, az utóbbiak étkezési szempontból értéktelenek. A fiatal példányokat nehéz határozni. Az ismeretlen gombákat határozásra csupán 2-3 példányban gyűjtsük! Ezeket a gombafajokat a többitől különítsük el. Az ismeretlen vagy az éppen általunk ismert, de mérgező gombákat nem lökjük fel, nem tapossuk össze.

140 A gombák is veszélyeztetettek és bizonyos védelmet érdemelnek. Ezért ajánlatos csak a leggyakoribb ehető fajokat gyűjteni! Csupán a saját (vagy családi) szükségletre elegendő mennyiségű gombát gyűjtsünk. Aki nem vizsgázott gombaszakértő, az soha ne készítsen el úgy gombás ételt, hogy előtte a gombákat nem ellenőriztette. A különböző fajokat egymástól elkülönítve vigyük a gombaszakértőhöz. A kezdők először csak csöves gombákat (vargányákat) gyűjtsenek. A közöttük előforduló mérgező gombáknak nincs halálos hatásuk. A mérgezés első jeleinél (rosszullét, hasmenés, hányás) rögtön orvost kell hívni. Fontos szempont: idegen tájakon és országokban legyünk óvatosak a gombák étkezési célra való gyűjtésében. Itt ugyanis gyakran olyan fajok nőnek, amelyek meglehetősen hasonlítanak a mi hazai gyűjtési körzetünkben található fajokhoz, de mérgezőek. A galambgombákon, vargányákon, az ízletes rizikén és a nagy őzlábgombán kívül soha ne ízlelgessünk, kóstolgassunk nyersen gombát! Csupán egyetlen kóstolási próba is súlyos mérgezéshez, halálhoz vezethet.

141 Az erdőben termett gomba gyűjtését az alábbi törvények szabályozzák: évi LIV. Tövény és a 29/1997. (IV. 30.) FM. Rendelet. Állami tulajdonban levő erdőterületen személyenként 2 kg gomba gyűjthető. Magántulajdonban levő erdőkben gombát gyűjteni csak a tulajdonos engedélyével szabad. Nemzeti parkok területén a gombagyűjtés tilos. Ameddig az erdők faállományának átlagmagassága < 2 m, a gombagyűjtés csak a kijelölt úton lehetséges. Az erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja a gombagyűjtést. Erről a gyűjtőt tájékoztatni kell (táblák, vadőr, erdész). A gombák kereskedelmét az élelmiszerkereskedelemről szóló évi XC. törvény és annak 1/1996. (I.9.) FM-NM-IKM. együttes rendelete, valamint a 16/1982. (XII.30.) Eü.M. rendelet szabályozza. Legfontosabb, hogy gombát házalással árusítani TILOS!! Gyűjtött gombát forgalomba hozni csak gombavizsgáló szakellenőr pozitív elbírálása után szabad. Termesztett gomba csak termesztési igazolással hozható forgalomba.

142 A gomba árusítása engedélyhez kötött (piacok, vásárcsarnokok, üzletek, boltok). A gombát más áruktól elkülönítve, fajonként külön, piacokon, vásárcsarnokokban gombavizsgáló szakellenőr igazolásával ellátva lehet árusítani. Nem minden gombafaj árusítható, ami ehető. Forgalmazni csak az egészséges (betegségektől, állati kártevőktől mentes), tiszta, rugalmas tapintatú, fiatal (lehet már teljesen kifejlődött is) gombát lehet. Vendéglátóegységek csak termesztési igazolással, vagy gomba szakellenőri árusítási engedéllyel (hó/nap/óra idő) ellátott gombát használhatnak fel max. 24 óráig, a gombásétel csak aznap hozható forgalomba. Magánszemély szárított gombát csak gombaszárítási tanfolyam elvégzése után hozhat forgalomba.

143 Árusításra engedélyezett gombafajok jegyzéke Tinóru (vargánya) gombák közül: az összes faj, kivéve avédett fajok és a következő mérggezők: Változékony tinoru (Boletus luridus) Farkas tinóru (Boletus calopus) Sátán tinóru (Boletus satanas) Epeízű tinóru (Tylopilus felleus) Gyökeres tinóru (Boletus radicans) Csiperkegombák közül: az összes faj, kivéve Sárguló csiperke (Agaricus xanthoderma) Tisztaszagú csiperke (Agaricus meleagris) Őzláb gombák közül: Nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera); (max. 3 cm-es tönkkel) Harmatgombák közül: Termesztett óriás harmatgomba (Stropharia rugoso-annulata) Pereszke gombák közül: Májusi pereszke (Calocybe gambosa) Tejpereszke (Leucopaxillus lepistoides) Lila pereszke (Lepista nuda) Fenyő pereszke (Tricholoma terreum) Akácpereszke (Armillaria rickenii) Laskagombák közül: Késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) Ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii)

144 Galambgombák közül: Kékhátú galambgomba (Russula cyanoxantha) Varas zöld galambgomba (Russula virescens) Tejelőgombák közül: Rizikék (Lactarius deliciosus, L. sanguifluus) Tölcsérgombák közül: Gyűrűs tuskógomba (Armillariella mellea); (max. 5 cm-es tönk; min. 20 perc főzés) Csoportos tuskógomba (Armillariella tabescens); (max. 5 cm-es tönk; min. 20 perc főzés) Szürke tölcsérgomba (Lepista nebularis) Fülőkegombák közül: Vörösbarna (Árvégű) fülőke (Collybia fusipes) Tőkegombák közül: Ízletes tőkegomba (Kuehneromyces mutabilis) Déli tőkegomba (Agrocybe aegerita) Szegfűgombák közül: Mezei szegfűgomba (Marasmius oreades); (max. 1,5 cm-es tönk) Gerebengombák közül: Sárga gerebengomba (Hydnum repandum) Rókagombák közül: Sárga rókagomba (Contharellus cibarius) Sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioides) Galócagombák közül: Császárggalóca (Amanita caesarea) Pöfeteggombák közül: Bimbós pöfeteg (Lycoperdon perlatum) Óriás pöfeteg (Langermannia gigantea) Kucsmagombák közül: az összes faj.

145 A gombák elkészítésének és felhasználásánsak szabályai A szakszerűen, kosárban gyűjtött és már ellenőrzött gombákat otthon mielőbb tisztítsuk meg. Lehetőség szerint minél előbb használjuk is fel. Ne tároljuk a gombát napokig. Ha nincs időnk még aznap elkészíteni, úgy mindig hideg helyen, vagy jól szellőző körülmények között egy rétegben kiterítve a gombákat, végezzük a tárolást. Elkészítéskor a gombákat vagdossuk kis darabokra, a rovarrágott részeket dobjuk el! Az így előkészített gombát lehetőség szerint mielőbb főzzük vagy süssük meg, illetve különböző módon tartósítsuk. A gombákat lehetőleg daraboljuk apróra és fogyasztáskor rágjuk meg alaposan az ételt. A gombás ételt a még hűtőszekrényben se tároljuk 1 napnál tovább! Kerüljük a túl nagy mennyiségű gomba fogyasztását is! Ne adjunk gombás ételt kisgyermekeknek és érzékeny gyomrú embereknek!

146 Gombatartósítás A bőség zavara Szárítás Nedvességtartalom csökkentése %-ig. Természetes szárítás - meleg, napos időt igényel, vagy fűtött, meleg helyet. Szárítás előtt átválogatás, tisztítás, szeletelés (nagyobb testű fajok). Lehetőségei: szúrópálca, szárítócserény, szeletek felfűzve. Mesterséges szárítás (40-60 C o ) szárító, vagy aszalógéppel. A megfelelő minőségű szárított gomba: nem penészes, nem molyrágott, nem tartalmaz idegen fajú gombát, illata és színe fajra jellemző, nem pörkölődött. A szárított gomba hosszú ideig -15 C o -alatt, vagy légmentesen záródó, védőgázas tartályokban áll el.

147 Gombatartósítás A bőség zavara Sózás A friss, tisztított, mosott gombához kg-onként 20 dkg sót adnak, fa-, vagy műanyaghordókba teszik és 20 %-os sóoldattal felöntik. 10 C o -alatt tartva 1 hónapig áll el. További felhasználás előtt sótartalmát csökkenteni kell. Előtartósítás A friss, tisztított, mosott gombát 2 %-os sós vízben forrástól számított 5 percig főzzük. Lehűtjük, lecsepegtetjük, majd a sózásnak megfelelően kezeljük. 10 C o -alatt tartva 4-6 hónapig áll el. További felhasználás előtt sótartalmát csökkenteni kell.

148 Savanyítás (kovászos uborkához hasonló) Gombatartósítás A bőség zavara A friss, tisztított, mosott gombát forrástól számított 5-10 percig főzzük. Lehűtjük, lecsepegtetjük, majd nagyobb befőttesüvegbe, fa-, vagy műanyaghordókba rakjuk és felöntjük 1,5 % sót és 1,5 % cukrot tartalmazó lével. A levet beoltjuk savanyú tejjel, vagy kefírrel, vagy joghurttal. A gombákat a lébe nyomatjuk és az edényt C o -on tartjuk. 3 hét alatt tejsavasan erjed. Utána 10 C o -alatt tartva 2-3 hónapig áll el. Gombakivonat készítés A friss, tisztított, mosott, aprított gombát húsdarálón ledaráljuk. A levét kipréseljük és félretesszük. A gombamaradékhoz meleg vízzel elkeverjük és újra kipréseljük. A présleveket besűrítjük sziruposra, majd % sót adunk hozzá. Üvegbe rakjuk, dunsztoljuk. Kis adagokban készítsük, mert felbontva hamar romlik.

149 Tartósítás zsírban, olajban Gombatartósítás A bőség zavara A friss, tisztított, mosott gombát forrástól számított 10 percig főzzük. Kiszedjük, lecsepegtetjük, majd edényekbe rakjuk és zsírral, vagy olajjal felöntjük. 10 C o - alatt tartva 3-4 hónapig áll el. Kuktában 0,5-1 óráig tartó hőkezeléssel hosszabb ideig is. Fagyasztás Alkalmas friss, vagy előfőzött gomba, illetve gombás étel hosszabb idejű tárolására. Lényege a gyors lehűtés -18 C o -ra, valamint a -15 C o alatt tartás. Liofilizálás A -15 C o -ra lefagyasztott gombában levő jégből vákuumban gőz keletkezik, melyet elvezetnek. A gomba nedvességtartalma < 5 %, vákuumcsomagolásban kell tartani.

150 Gombatermesztés ~4,3 Mt/év összesen Fontosabb termesztett fajok a megtermelt gomba mennyiségi sorrendjében: *Kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) - 1,2 Mt *Laskagomba fajok (Pleurotus sp.- 5 faj) - 1 Mt *Shii-take (Lentinus edodes) -1 Mt (Kínában 1000 éve termesztik.) Júdásfüle-gomba (Auricularia auricula-judae) 0,5 Mt Bocskorosgomba (Volvariella volvacea) 0,25 Mt Téli fülőke (Flammulina velutipes) 0,2 Mt Rezgőgomba (Tremella fuciformis) 0,15 Mt Kucsmagomba fajok (Morchella sp.) Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) Gyógyászati célra! Tüskegomba (Grifolia frondosa) Süngomba (Hericium erinaceum) - Hazánkban védett! Déli tőkegomba (Agrocybe aegerita) Nameko tőkegomba (Pholiota nameko) Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) Óriás harmatgomba (Stroparia rugoso-annulata) Laskapereszke (Hypsizygus ulmarius) - Hazánkban védett! + még kb. 20 faj kisebb volumenben. *Hazánkban termesztik.

151 Gombatermesztés A mezőgazdasági melléktermékeket oly módon kell átalakítani, hogy csak a termeszteni kívánt gomba szaporodjon el bennük. A kezelt szubsztrátumot gombával be kell oltani. 1. A gomba tiszta tenyészetét kell előállítani (sterilitás). 2. Tiszta tenyészettel gabonaszemeket kell beoltani. 3. Átszőtt gabonaszemekkel be lehet oltani a szubsztrátumot, vagy közvetlenül ezen is termeszthető gomba. 4. A szubsztrátum lehet érlelt komposzt, szalma, fűrészpor, faanyag. 5. A Kétspórás csiperke szubsztrátuma érlelt komposzt, A Shii-take gombát faanyagon, a Laskagombát főként szalmán és kukoricacsutkán termesztik.

152

2 3 - Halálos mérgezések 90-95% 95%-a - 24h lappangási idő, sejtméreg 1. Gasztrointesztinális fázis: gyomorpanaszok, csillapíthatatlan hányás-hasmenés, hasmenés, láz (1-2 nap) 2. Hepatorenális fázis: máj-

Részletesebben

Fontos, hogy egyes gombamérgezés- gyanús esetek nem minősülnek mérgezésnek:

Fontos, hogy egyes gombamérgezés- gyanús esetek nem minősülnek mérgezésnek: Gombamérgezések Miért fontos? A gombamérgezések hátterének, okának és a mérgezést okozó fajok alapvető ismerete az egyik legfontosabb kérdés a nagygombákkal foglalkozó érdeklődő számára. Az emberek zöme

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok. 2. gyakorlat. Erdımérnöki szak

Növényrendszertan gyakorlatok. 2. gyakorlat. Erdımérnöki szak Növényrendszertan gyakorlatok 2. gyakorlat Erdımérnöki szak Lemezes gombák r. Agaricales r. Agaricales Amanita galóca nemzetség fehér lemezek (kevés kivétel) teljes és részleges burok ált. fejlett gallér

Részletesebben

ÚTMUTATÓ NAGYGOMBÁK FELISMERÉSÉHEZ. Forrás: különböző internetes oldalak, valamint Kalmár Rimóczi Makara: Gombászkönyv Mg.-i Kiadó 1985.

ÚTMUTATÓ NAGYGOMBÁK FELISMERÉSÉHEZ. Forrás: különböző internetes oldalak, valamint Kalmár Rimóczi Makara: Gombászkönyv Mg.-i Kiadó 1985. ÚTMUTATÓ NAGYGOMBÁK FELISMERÉSÉHEZ Forrás: különböző internetes oldalak, valamint Kalmár Rimóczi Makara: Gombászkönyv Mg.-i Kiadó 1985. Gomba rendszertan Tömlős-, vagy aszkuszos gombák rendjei, fontosabb

Részletesebben

Hasznos tanácsok gombaszedőknek

Hasznos tanácsok gombaszedőknek NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV Hasznos tanácsok gombaszedőknek Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne vásároljunk! A saját szedésű, vadon termő gombát minden esetben meg kell vizsgáltatni gombaszakértővel.

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 12. szám Időszaki kiadvány 2012. október Gombaismereti túra volt október 14-én A tartalomból: Október 14-i túra 1 Képek a túráról 2 Könnyező szálkásgomba 3 Téli fülőke

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok. 2. gyakorlat. Vadgazda mérnöki szak

Növényrendszertan gyakorlatok. 2. gyakorlat. Vadgazda mérnöki szak Növényrendszertan gyakorlatok 2. gyakorlat Vadgazda mérnöki szak Lemezes gombák Amanita nemzetség fehér lemezek (kevés kivétel) teljes és részleges burok ált. fejlett gallér pettyek v. bocskor sok mérgezı

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 11. szám Időszaki kiadvány 2012. szeptember Gombaismereti túra 2012. október 14-én Újra gombaismereti sétára hívom az érdeklődőket. 1. Indulás október 14-én 10:00-

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Gombatúra november 8-án. Soproni. A tartalomból:

Gombász Hírmondó. Gombatúra november 8-án. Soproni. A tartalomból: Soproni Gombász Hírmondó IV. évfolyam, 5. szám Időszaki kiadvány 2015. november Gombatúra 2015. november 8-án Novemberben ismét Gombaismereti túrára hívjuk a gombák iránt érdeklődőket. A túra Brennbergbánya

Részletesebben

Consult-Exim Bt Bp, Törökvész út 58, Tel: , Fax: ,

Consult-Exim Bt Bp, Törökvész út 58, Tel: , Fax: , BOTANIKA III GOMBA-MODELLEK BoS 23 Gyilkos galóca (Amanita Phalloides) A csoport a fejlődés 6 legfontosabb stádiumát mutatja be. Talapzaton helyezkedik el. Halálosan mérgező és nagyon veszélyes! Magasság:

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 14. szám Időszaki kiadvány 2012. november A tartalomból: Gombaismereti túra volt november 10-én Túra volt november 10- én Képek a túráról 2-4 Fenyőpereszke 5 Rózsás

Részletesebben

JAKUCS ERZSÉBET Mérges gombák gombamérgezések

JAKUCS ERZSÉBET Mérges gombák gombamérgezések JAKUCS ERZSÉBET Mérges gombák gombamérgezések Természet Világa, 1999. szeptember Az emberek egy részében indokolatlan félelmek élnek a gombák fogyasztásával kapcsolatban, évről évre mégis tragikus végű

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó V. évfolyam, 8. szám Időszaki kiadvány 2016. október Gombaismereti túra volt 2016. október 16- án. A tartalomból: Gombaismereti túra 2016. október 16-án. Képek az októberi túráról

Részletesebben

Gombász Hírmondó. II. Gombás Mulatság. Soproni. A tartalomból:

Gombász Hírmondó. II. Gombás Mulatság. Soproni. A tartalomból: Soproni Gombász Hírmondó IV. évfolyam, 4. szám Időszaki kiadvány 2015. október A tartalomból: II. Gombás Mulatság 1 II. Gombás Mulatság Képek a Gombás Mulatságról Fajlista a Gombás Mulatságról Képek a

Részletesebben

CSEPELI PIACFELJESZTŐ ÉS ÜZEMELTETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG

CSEPELI PIACFELJESZTŐ ÉS ÜZEMELTETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG CSEPELI PIACFELJESZTŐ ÉS ÜZEMELTETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZABÁLYZAT A SZABADONTERMŐ ÉS TERMESZTETT GOMBÁK VIZSGÁLATÁRÓL, ÁRUSÍTÁSÁRÓL, SZAKTANÁCSADÁSRÓL 5/2008. számú Igazgatói utasítás Hatályos:

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Nem szaporítom nagyon a szót. Remélem mindenki legalább annyira elégedett az idei év gombatermésével,

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Nem szaporítom nagyon a szót. Remélem mindenki legalább annyira elégedett az idei év gombatermésével, Soproni Gombász Hírmondó II. évfolyam, 16. szám Időszaki kiadvány 2013. december Boldog Karácsonyt és Kalapokban Gazdag Új Évet! A tartalomból: Nem szaporítom nagyon a szót. Remélem mindenki legalább annyira

Részletesebben

Gombatermesztés. sa rendszertani besorolásuk suk szerint. gazdasági gi hulladékanyagok mellékterm. sa) llók, baromfitelepek, is termeszthető (istáll

Gombatermesztés. sa rendszertani besorolásuk suk szerint. gazdasági gi hulladékanyagok mellékterm. sa) llók, baromfitelepek, is termeszthető (istáll Gombák általános jellemzé Gombatermesztés Készítette: Csorbainé dr. Gógán Andrea Dr. Győrfi Júlia előad adásának felhasználásával Az élővilág g külön k n csoportját t alkotják: k: Nem állatok és s nem

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Gombaismereti túra november 10-én

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Gombaismereti túra november 10-én Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 13. szám Időszaki kiadvány 2012. november A tartalomból: Gombaismereti túra november 10-én Túra november 10-én 1 Fodros papsapka 2 Bükktapló 2 Nyírtapló 3 Lepketapló

Részletesebben

Gombapárok. A leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói. Fotókat a Miskolci Gombász Egyesület tagjai készítették

Gombapárok. A leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói. Fotókat a Miskolci Gombász Egyesület tagjai készítették Gombapárok A leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói Fotókat a Miskolci Gombász Egyesület tagjai készítették ÍZLETES KUCSMAGOMBA Morchella esculenta Fotó: Szűcs Béla Kettévágva a

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 10. szám Könyvajánló Időszaki kiadvány 2012. szeptember A tartalomból: Könyvajánló 1 Lila pereszke 2 Lilatönkű pereszke 2 Gyapjas tintagomba 3 Kerti tintagomba 3 Sereges

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. Az egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az előterjesztés jelen

Részletesebben

FONTOSABB GOMBAMÉRGEZÉSI TÍPUSOK ÉS TOXINOK ÁTTEKINTÉSE

FONTOSABB GOMBAMÉRGEZÉSI TÍPUSOK ÉS TOXINOK ÁTTEKINTÉSE Mikológiai Közlemények, Clusiana 47(1): 103 118. (2008) TUDOMÁNYTERÜLETI ÁTTEKINTÉS REVIEW FONTOSABB GOMBAMÉRGEZÉSI TÍPUSOK ÉS TOXINOK ÁTTEKINTÉSE SILLER Irén Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 9. szám Időszaki kiadvány 2012. szeptember Gombatúra volt szeptember 9-én vasárnap Fontos közlemények: Új fajok a Házi Gombafelismerő Versenyünkbe! Szeptember 9-én

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok

Növényrendszertan gyakorlatok Növényrendszertan gyakorlatok 2. gyakorlat Erdőmérnöki és természetvédelmi mérnöki szak 2014 Bazídiumos gombák törzse (Basidiomycota) Basidiomycetes - Valódi bazídiumos gombák o. Phragmobasidiomycetidae

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Azt hiszem - legnagyobb örömömre - minden idők legsikerültebb túráján vagyunk túl! Legalábbis a résztvevők számát

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Azt hiszem - legnagyobb örömömre - minden idők legsikerültebb túráján vagyunk túl! Legalábbis a résztvevők számát Soproni Gombász Hírmondó II. évfolyam, 14. szám Időszaki kiadvány 2013. október Ha nem küldtök képeket, élménybeszámolókat, recepteket stb., kénytelenek vagytok az én szövegelésemet olvasni András már

Részletesebben

Többsejtő sejtmagvas szervezetek Korán elkülönültek a növényektıl és állatoktól (külön ország)

Többsejtő sejtmagvas szervezetek Korán elkülönültek a növényektıl és állatoktól (külön ország) A gombák országa Többsejtő sejtmagvas szervezetek Korán elkülönültek a növényektıl és állatoktól (külön ország) Heterotróf táplálkozásúak más élılények szerves anyagaival táplálkoznak (nem termelı szervezetek,

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 8. szám Időszaki kiadvány 2012. augusztus Gombatúra volt augusztus 12-én vasárnap Fontos közlemények: Új fajok a Házi Gombafelismerő Versenyünkbe! Képeket, cikkeket

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok. 2. gyakorlat. Természetvédelmi mérnöki szak 2012

Növényrendszertan gyakorlatok. 2. gyakorlat. Természetvédelmi mérnöki szak 2012 Növényrendszertan gyakorlatok 2. gyakorlat Természetvédelmi mérnöki szak 2012 Basidiomycetes - Valódi bazídiumos gombák o. Phragmobasidiomycetidae Tagolt bazídiumú g. alo. Holobasidiomycetidae Tagolatlan

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó III. évfolyam, 6. szám Időszaki kiadvány 2014. szeptember Gombaismereti túra 2014. október 5-én Ismét gombaismereti túrát hirdetek a gombák iránt érdeklődők számára. Találkozó:

Részletesebben

CSODÁLATOS GOMBAVILÁG I.

CSODÁLATOS GOMBAVILÁG I. CSODÁLATOS GOMBAVILÁG I. FOGLALKOZTATÓ FÜZET FELADATOKKAL ÉS TANÁRI SEGÉDLETTEL ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA Aranyos galambgomba Feketedő nedűgomba Apró csiperke Gyilkos galóca Árvégű fülőke Erdei szömörcsög

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 7. szám Időszaki kiadvány Gombatúra volt július 22-én vasárnap 2012. július Fontos közlemények: Új fajok a Házi Gombafelismerő Versenyünkbe! További ötleteket várok

Részletesebben

Gombák. Biológia-ökológia alapok 6. előadás 2007. október 17.

Gombák. Biológia-ökológia alapok 6. előadás 2007. október 17. Gombák Biológia-ökológia alapok 6. előadás 2007. október 17. A gombákról általában Testfelépítés Klorofill nélküli, típusos sejtmaggal rendelkező, szerves anyagokkal táplálkozó (heterotróf), telepes szervezetek.

Részletesebben

Gombák. Biológia-ökológia alapok

Gombák. Biológia-ökológia alapok Gombák Biológia-ökológia alapok A gombákról általában Testfelépítés Klorofill nélküli, típusos sejtmaggal rendelkező, szerves anyagokkal táplálkozó (heterotróf), telepes szervezetek. A gombafajok száma

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó IV. évfolyam, 6. szám Időszaki kiadvány 2015. november Gombatúra volt november 8-án A tartalomból: Gombatúra 2015.11.08. 1 Barcsi gombászás 2-3 Fenyves turjángomba vs. Ízletes

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék

klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék Szabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák...1 Tartalomjegyzék...1 Bevezetés...3 Gombafajták...4 Bimbós pöfeteg...4 Barna érdestinóru...4

Részletesebben

GYAKORLATI GYÓGYNÖVÉNY FELHASZNÁLÁS GYÓGYÍTÓ NAGYGOMBÁK. Takács Ferenc, gombaszakértő (kertészmérnök-tanár) info@gyogynovenyturak.

GYAKORLATI GYÓGYNÖVÉNY FELHASZNÁLÁS GYÓGYÍTÓ NAGYGOMBÁK. Takács Ferenc, gombaszakértő (kertészmérnök-tanár) info@gyogynovenyturak. GYAKORLATI GYÓGYNÖVÉNY FELHASZNÁLÁS GYÓGYÍTÓ NAGYGOMBÁK Takács Ferenc, gombaszakértő (kertészmérnök-tanár) info@gyogynovenyturak.hu GYÓGYÍTÓ NAGYGOMBÁK MIKOTERÁPIA - gombával való gyógyítás Termeszthető

Részletesebben

52 341 09 0000 00 00 Piacfelügyelő Piacfelügyelő 52 341 09 0100 31 01 Gombaszakellenőr Piacfelügyelő

52 341 09 0000 00 00 Piacfelügyelő Piacfelügyelő 52 341 09 0100 31 01 Gombaszakellenőr Piacfelügyelő 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AZ ÉLET KIALAKULÁSA A FÖLDÖN

AZ ÉLET KIALAKULÁSA A FÖLDÖN AZ ÉLET KIALAKULÁSA A FÖLDÖN A Naprendszer bolygóinak kialakulása: 4.6 milliárd évvel ezelőttre tehető Első prokarióták 3,5 milliárd éve, az első eukarióták 1,3-1,7 md éve jelentek meg Az eukarióta sejt

Részletesebben

Amit a vadon termı gombákról tudni érdemes

Amit a vadon termı gombákról tudni érdemes Amit a vadon termı gombákról tudni érdemes A természetjárók kirándulásaik, túráik során szinte egész évben, fıleg tavasszal és ısszel gyakran találkoznak az erdıkben a vadon termı gombákkal, és győjtik

Részletesebben

kalap tönk gallér bocskor spóratartó

kalap tönk gallér bocskor spóratartó TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az erdő gombái A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az erdők élőlényei életközösségeket alkotnak, amelyben az egyes élőlények között kapcsolat és kölcsönhatás van. Az

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból:

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból: Soproni Gombász Hírmondó V. évfolyam, 4. szám Időszaki kiadvány 2016. július Gombaismereti túra 2016. július 10-én. Gombaismereti túrára várom a gombák iránt érdeklődőket. Találkozó: 2016. július 10-én,

Részletesebben

Gyilkos galóca (Amanita phalloides)

Gyilkos galóca (Amanita phalloides) Agaricus fissuratus (csiperkefaj) Lomberdei csiperke (Agaricus haemorrhoidarius) Karcsú csiperke (Agaricus silvicola) Gyilkos galóca (Amanita phalloides) Zöldülőtönkű susulyka (Inocybe aeruginascens) Szenes

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból:

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból: Soproni Gombász Hírmondó VI. évfolyam, 2. szám Időszaki kiadvány 2017. július 2 0 1 7 Én is nagy reményekkel vágtam 2017 elébe. Nem csak a gombák terén, de ez más lapra tartozik. A tavasz egészen tűrhető

Részletesebben

Magyar joganyagok - 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet - az étkezési célra forgalomba k 2. oldal b) öt évnél nem régebbi munkaköri szakmai és egészségügy

Magyar joganyagok - 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet - az étkezési célra forgalomba k 2. oldal b) öt évnél nem régebbi munkaköri szakmai és egészségügy Magyar joganyagok - 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet - az étkezési célra forgalomba k 1. oldal 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról,

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések 32374 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 131. szám A vidékfejlesztési miniszter 106/2011. (XI. 10.) VM rendelete a védett és fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok körérõl,

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter. /2010. (...) VM rendelete

A vidékfejlesztési miniszter. /2010. (...) VM rendelete A vidékfejlesztési miniszter /2010. (......) VM rendelete az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtésére, feldolgozására, forgalomba hozatalára vonatkozó minőségi, élelmiszerbiztonsági

Részletesebben

Növényrendszertan. 5. előadás. Dr. Bartha Dénes február 12.

Növényrendszertan. 5. előadás. Dr. Bartha Dénes február 12. Növényrendszertan 5. előadás Dr. Bartha Dénes 2009. február 12. 6. t: Bazídiumosgombák - Basidiomycota a hifavégeken végződő bazídiumokon 4 bazidiospóra fűződik le a termőtest sejtmagpáros (dikariotikus),

Részletesebben

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok ÉLELEM ÚTJÁN TERJEDŐ MEGBETEGEDÉSEK = elfogyasztott ételben, italban levő mérgező hatású anyag (mikroorganizmus, mérgező növény, vegyi anyag) okoz Jellemzői: rövid lappangási idő heveny, robbanásszerű

Részletesebben

GOMBÁK országa Testszerveződésük nagyon változatos

GOMBÁK országa Testszerveződésük nagyon változatos A g o m b á k GOMBÁK országa Klorofill nélküli, típusos sejtmaggal rendelkező, szerves anyagokkal táplálkozó (heterotróf), telepes szervezetek. A gombafajok száma a világon kb.100.000. Lehetnek: szaprofitonok

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok

Növényrendszertan gyakorlatok Növényrendszertan gyakorlatok 1. gyakorlat Erdımérnöki szak VALÓDI GOMBÁK TÖRZSE - EUMYCOTA 1. at. Mozgó moszatgombák Mastigomycotina: ld. ea. 2. at. Járomspórás moszatgombák Zygomycotina: ld. ea. 3. at.

Részletesebben

GOMBAKIÁLLÍTÁS, 2008

GOMBAKIÁLLÍTÁS, 2008 Mikológiai Közlemények, Clusiana 47(2): 231 235. (2008) HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK NEWS GOMBAKIÁLLÍTÁS, 2008 2008. október 17. és 19. között ismét megrendeztük a már hagyományossá vált kiállításunkat a Corvinus

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból:

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból: Soproni Gombász Hírmondó V. évfolyam, 5. szám Időszaki kiadvány 016. augusztus Gombaismereti túra 016. augusztus 1-én. Gombaismereti túrára várom a gombák iránt érdeklődőket 016. augusztus 1-én, vasárnap

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból:

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból: Soproni Gombász Hírmondó V. évfolyam, 2. szám Időszaki kiadvány 2016. június Gombaismereti túra 2016. június 12-én. Gombaismereti túrára várom a gombák iránt érdeklődőket. Találkozó: 2016. június 12-én,

Részletesebben

GOMBAMÉRGEZÉSEKRİL ÁLTALÁBAN

GOMBAMÉRGEZÉSEKRİL ÁLTALÁBAN GOMBAMÉRGEZÉSEKRİL ÁLTALÁBAN A gombákkal kapcsolatban megkülönböztetnek mycetismust és mycotoxicosist. A mycetismust a gombákban lévı toxin okozza, ez az, amivel a toxikológia - és jelen cikkünk - foglalkozik.

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó II. évfolyam, 12. szám Időszaki kiadvány 2013. szeptember Gombaismereti túra volt szeptember 8-án A tartalomból: Gombatúra volt 1 Túra képei 2 Galambgombákról II. rész 3-4 Képek

Részletesebben

RÉTEK, GYEPEK GOMBÁI. Magyar Diafilmgyártó Vállalat

RÉTEK, GYEPEK GOMBÁI. Magyar Diafilmgyártó Vállalat RÉTEK, GYEPEK GOMBÁI @ Magyar Diafilmgyártó Vállalat Hazánkban több mint 2000nagygombaél. Ezek közül nagyon sok faj erd6kben, fás, bókros területeken terem, de jónéhány fátlan, füves helyeken, mez6kön

Részletesebben

I. Híres tudósok és munkáságuk (10 pont)

I. Híres tudósok és munkáságuk (10 pont) I. Híres tudósok és munkáságuk (10 pont) Azonosítsd a felsorolt felfedezéseket a betűkkel jelölt tudósokkal valamint életrajzi adataikkal és írd a megfelelő betűjeleket az állítások mögötti négyszögekbe!

Részletesebben

10. Fejezet: KALAPOS GOMBÁK OKOZTA MÉRGEZÉSEK (mycetoxikózisok)

10. Fejezet: KALAPOS GOMBÁK OKOZTA MÉRGEZÉSEK (mycetoxikózisok) 10. Fejezet: KALAPS GMBÁK KZTA MÉRGEZÉSEK (mycetoxikózisok) A. A GMBAMÉRGEZÉSEK ÁLTALÁS JELLEMZŐI B. A GMBAMÉRGEK CSPRTJAI feltétlen és feltételes mérgek C. A GMBAMÉRGEK ÉS AZ KZTT MÉRGEZÉSEK JELLEMZŐI

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

A bazídiumos gombák szaporodása, életciklusa (I. általános rész) Mating and life cycle of Basidiomycetes (Ist. general part)

A bazídiumos gombák szaporodása, életciklusa (I. általános rész) Mating and life cycle of Basidiomycetes (Ist. general part) A bazídiumos gombák szaporodása, életciklusa (I. általános rész) Mating and life cycle of Basidiomycetes (Ist. general part) Bevezetés, általános jellemzés: A bazídiumos nagygombák szaporodásáról számos

Részletesebben

Bevezetés: Az Agaricus nemzetség rendszertani helye:

Bevezetés: Az Agaricus nemzetség rendszertani helye: A bazídiumos gombák szaporodása, életciklusa II. A kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) Mating and life cycle of Basidiomycetes II. - The Agaricus bisporus SZARVAS József, Korona Fajtakutató Laboratórium,

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András

Szerkesztette Vizkievicz András Szerkesztette Vizkievicz András Az eukarióták világa Szerk.: Vizkievicz András Az élővilág nagyobb szerveződési szintjei Az élőlényeket ma 2 nagy birodalomba a prokarióták és az eukarióták és ezen belül

Részletesebben

AZ EHETŐ GOMBAFAJOK TERMESZTÉSÉNEK ÉS KUTATÁSÁNAK TOVÁBBI KILÁTÁSAI

AZ EHETŐ GOMBAFAJOK TERMESZTÉSÉNEK ÉS KUTATÁSÁNAK TOVÁBBI KILÁTÁSAI Mikológiai Közlemények, Clusiana 46(1): 121 126. (2007) TUDOMÁNYTERÜLETI ÁTTEKINTÉS REVIEW AZ EHETŐ GOMBAFAJOK TERMESZTÉSÉNEK ÉS KUTATÁSÁNAK TOVÁBBI KILÁTÁSAI BALÁZS Sándor és MASZLAVÉR Petra BCE, Zöldség-

Részletesebben

Gombák. A gombák rendszertana. Egysejtűek. Többsejtűek. Forrás: www.wikipedia.hu

Gombák. A gombák rendszertana. Egysejtűek. Többsejtűek. Forrás: www.wikipedia.hu Gombák A gombák eukarióta sejtekből álló, egy- vagy többsejtű, általában fonalas felépítésű, színanyagot nem tartalmazó, kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények, melyek az élővilág egy önálló országát

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András

Szerkesztette Vizkievicz András Szerkesztette Vizkievicz András Az eukarióták világa Szerk.: Vizkievicz András Az élővilág nagyobb szerveződési szintjei Az élőlényeket ma 2 nagy birodalomba a prokarióták és az eukarióták és ezen belül

Részletesebben

EHETŐ-, GYÓGYÍTÓ- ÉS MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK. Vadon termő ehető növények

EHETŐ-, GYÓGYÍTÓ- ÉS MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK. Vadon termő ehető növények EHETŐ-, GYÓGYÍTÓ- ÉS MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK Vadon termő ehető növények Gyümölcsök: áfonya (vörös és fekete), berkenye, bodza (fekete), csipkebogyó, galagonya, kökény, málna, som, szamóca, szeder (hamvas, fekete

Részletesebben

BARÁTUNK A TERMÉSZET

BARÁTUNK A TERMÉSZET BARÁTUNK A TERMÉSZET 2018-2019 BOSZORKÁNYVAJ, FŰZFATÜDŐ, NYULICA Mit tudunk a gombákról? 5-6. osztályosok feladatai 1. MUZSIKÁLÓ GOMBAVILÁG A gombákról szóló első fejtörőhöz a titkosírás megfejtésére lesz

Részletesebben

Környezeti nevelés az Aggteleki Nemzeti Parkban

Környezeti nevelés az Aggteleki Nemzeti Parkban Környezeti nevelés az Aggteleki Nemzeti Parkban Készítette: Mattyasovszky Zsuzsanna környezettan földrajz szakos hallgató Témavezetők: Angyal Zsuzsanna tudományos segédmunkatárs Szászné Heszlényi Judit

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Gombaismereti túra november 10-én. Soproni. A tartalomból: Ajánlott felszerelés: bakancs,

Gombász Hírmondó. Gombaismereti túra november 10-én. Soproni. A tartalomból: Ajánlott felszerelés: bakancs, Soproni Gombász Hírmondó II. évfolyam, 15. szám Időszaki kiadvány 2013. október Gombaismereti túra 2013. november 10-én Szép idő esetén újra Gombaismereti túrára hívjuk a gombák világa iránt érdeklődőket.

Részletesebben

CSODÁLATOS GOMBAVILÁG II.

CSODÁLATOS GOMBAVILÁG II. CSODÁLATOS GOMBAVILÁG II. MIKOLÓGIAI MUNKAFÜZET FELADATOKKAL ÉS TANÁRI SEGÉDLETTEL GIMNÁZIUMOK ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁK TANULÓI SZÁMÁRA Aranyos galambgomba Feketedő nedűgomba Apró csiperke Gyilkos galóca Árvégű

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó II. évfolyam, 16. szám 2013. november Időszaki kiadvány Gombaismereti túra volt november 10-én gomba Kegyeibe fogadta az időjárás, az év utolsó gombatúráján résztvevők maroknyi

Részletesebben

GOMBÁK TOXIKUS ELEMTARTALMA SZENNYEZETT TÉRSÉGEKBEN

GOMBÁK TOXIKUS ELEMTARTALMA SZENNYEZETT TÉRSÉGEKBEN GOMBÁK TOXIKUS ELEMTARTALMA SZENNYEZETT TÉRSÉGEKBEN Készítette: Kazinczi Krisztián ELTE TTK Környezettan BSc Témavezető: Dr. Tatár Enikő Egyetemi docens 2014 Bevezetés Mesterséges nehézfém szennyező források

Részletesebben

I. Az ember idegrendszere (14 pont)

I. Az ember idegrendszere (14 pont) I. Az ember idegrendszere (14 pont) Írd a megfelelő betűjelet az állítások után álló négyzetbe annak megfelelően, hogy az állítás csak az agyvelőre, csak a gerincvelőre, mindkettőre vagy egyikre sem vonatkozik!

Részletesebben

322 HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK

322 HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK Mikológiai Közlemények, Clusiana 46(2): 321 330. (2007) TÁRSASÁGI ÉLET, HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK NEWS Tisztelt Tagtársak, kedves gombász Kollégák! Mint bizonyára értesültek róla a 2007. évi tisztújító közgyűlésünk

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Röjtökmuzsaj mellett, a Rókafánál próbáltunk szerencsét, remélve, hogy sok gombát

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Röjtökmuzsaj mellett, a Rókafánál próbáltunk szerencsét, remélve, hogy sok gombát Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 6. szám Időszaki kiadvány 01. június Gombászni voltunk Röjtökmuzsaj mellett Fontos közlemények: Új faj a Házi Gombafelismerő Versenyünkbe! További ötleteket várok

Részletesebben

BARÁTUNK A TERMÉSZET

BARÁTUNK A TERMÉSZET BARÁTUNK A TERMÉSZET 2018-2019 BOSZORKÁNYVAJ, FŰZFATÜDŐ, NYULICA Mit tudunk a gombákról? 7-8. osztályosok feladatai 1. MUZSIKÁLÓ GOMBAVILÁG A gombákról szóló első fejtörőhöz a titkosírás megfejtésére lesz

Részletesebben

HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK. A február 14-én tartott közgyűlésünkön Társaság új vezetőséget választott, melynek összetétele a következő:

HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK. A február 14-én tartott közgyűlésünkön Társaság új vezetőséget választott, melynek összetétele a következő: Mikológiai Közlemények, Clusiana 46(1): 135 143. (2007) HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK NEWS TÁRSASÁGUNK HÍREI Kedves Tagtársaim! A Magyar Mikológiai Társaság új vezetősége nevében szeretettel köszöntök mindenkit.

Részletesebben

Ostoros egysejtűek Páncélos ostorosok (barázdás moszatok) Zöldmoszatok (lehetnek helyváltoztató mozgásra képtelenek is) Ostorosmoszatok Ős-ostorosok

Ostoros egysejtűek Páncélos ostorosok (barázdás moszatok) Zöldmoszatok (lehetnek helyváltoztató mozgásra képtelenek is) Ostorosmoszatok Ős-ostorosok Ostoros egysejtűek Páncélos ostorosok (barázdás moszatok) Zöldmoszatok (lehetnek helyváltoztató mozgásra képtelenek is) Ostorosmoszatok Ős-ostorosok Galléros-ostorosok Állábas egysejtűek Hálózatos állábúak

Részletesebben

VÉDETT GOMBÁK, GOMBAVÉDELEM

VÉDETT GOMBÁK, GOMBAVÉDELEM VÉDETT GOMBÁK, GOMBAVÉDELEM A gombák jelentősége. Miért kell a gombákat védeni? Szaprofita fajok szerepe a szerves anyagok lebontásában. Gyökérkapcsolt (mikorrhizás) fajok szerepe a tápanyagfelvételben.

Részletesebben

BIO GYÓGYGOMBÁK. Prémium minőségben. Éljen egészségesen!

BIO GYÓGYGOMBÁK. Prémium minőségben. Éljen egészségesen! BIO GYÓGYGOMBÁK Prémium minőségben Éljen egészségesen! családi vállalkozás értékekkel, tapasztalatokkal és hagyományokkal 1985 óta! Sikerünk kulcsa a minőség, amely vevőink és partnereink elégedettsége

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Gombaismereti túra volt november 9-én. Soproni. A tartalomból: III. évfolyam, 9. szám december.

Gombász Hírmondó. Gombaismereti túra volt november 9-én. Soproni. A tartalomból: III. évfolyam, 9. szám december. Soproni Gombász Hírmondó III. évfolyam, 9. szám Időszaki kiadvány 2014. december Gombaismereti túra volt november 9-én Csodálatos túrázó idővel ajándékozta meg az ősz harmadik - többnyire kellemetlen időjárású

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó III. évfolyam, 5. szám Időszaki kiadvány 2014. augusztus Gombaismereti túra 2014. augusztus 10-én A tartalomból: Gombatúra 1 Gombatúra július 20-án 2 Galambgombák 7. 3-4 Ismét

Részletesebben

Kampány a női egészségért

Kampány a női egészségért Kampány a női egészségért Köszöntő A Bio-Fungi Kft.-t 1991-ben alapították, 100%-ban magyar tulajdonban álló vállalkozás, a régió egyik vezető gombaipari cége. Két fő tevékenységi körünk: - Komposztgyártás

Részletesebben

A TERMÉSZETBEN GYŰJTÖTT GOMBÁT, MINDIG MUTASD BE SZAKELLENŐRNEK!

A TERMÉSZETBEN GYŰJTÖTT GOMBÁT, MINDIG MUTASD BE SZAKELLENŐRNEK! Erdő-mező gombái Szeretsz hajnalban felkelni? Erre a kérdésre nagyon sokan a másik oldalukra fordulnának, és eszük ágában sem lenne kiugrani az ágyból. Pedig a gombavadászatra korán érdemes elindulni,

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 5. szám Időszaki kiadvány 2012. június Gombatúra volt 2012. június 10-én Fontos közlemények: Új faj a Házi Gombafelismerő Versenyünkbe! További ötleteket várok logóra

Részletesebben

HEGYESSY GÁBOR A LONG-ERDŐ GOMBÁI. Zempléni Gombász Egyesület Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület

HEGYESSY GÁBOR A LONG-ERDŐ GOMBÁI. Zempléni Gombász Egyesület Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület HEGYESSY GÁBOR A LONG-ERDŐ GOMBÁI Zempléni Gombász Egyesület Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület 2007 Borító terv: Hegyessy Gábor Írta és a fényképeket készítette: Hegyessy Gábor Címlap kép: téli

Részletesebben

BIOGÉN ELEMEK MÁSODLAGOS BIOGÉN ELEMEK (> 0,005 %)

BIOGÉN ELEMEK MÁSODLAGOS BIOGÉN ELEMEK (> 0,005 %) BIOGÉN ELEMEK ELSŐDLEGES BIOGÉN ELEMEK(kb. 95%) ÁLLANDÓ BIOGÉN ELEMEK MAKROELEMEK MÁSODLAGOS BIOGÉN ELEMEK (> 0,005 %) C, H, O, N P, S, Cl, Na, K, Ca, Mg MIKROELEMEK (NYOMELEMEK) (< 0,005%) I, Fe, Cu,

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok. 1. gyakorlat. Erdőmérnöki és természetvédelmi mérnöki szak 2013

Növényrendszertan gyakorlatok. 1. gyakorlat. Erdőmérnöki és természetvédelmi mérnöki szak 2013 Növényrendszertan gyakorlatok 1. gyakorlat Erdőmérnöki és természetvédelmi mérnöki szak 2013 Cavalier-Smith 8 országos rendszere I. Prokaryota - elősejtmagvasok birodalma 1. Eubacteria - eubaktériumok

Részletesebben

A Magyar Gombász tartalomjegyzékei a http://magyargombasz.tvn.hu honlapon találhatók meg. Várjuk kedves tagtársaink érdeklődését!

A Magyar Gombász tartalomjegyzékei a http://magyargombasz.tvn.hu honlapon találhatók meg. Várjuk kedves tagtársaink érdeklődését! Mikológiai Közlemények, Clusiana 48(2): 251 256. (2009) TÁRSASÁGI HÍREK SOCIETY NEWS A Magyar Gombász ismeretterjesztő lapot 2010-ben továbbra is a Magyar Mikológiai Társaság és a Magyar Gombász Kkt. jelenteti

Részletesebben

V!!! Korpás gereben Sarcodon scabrosus NE (5e Ft)

V!!! Korpás gereben Sarcodon scabrosus NE (5e Ft) V!!! Korpás gereben Sarcodon scabrosus NE (5e Ft) Jellemzése: Kalapja (5-15 cm) barnás. Kezdetben nemezes, majd berepedező, felszakadozó. Tüskés termőrétege lefutó, szürkés, majd bíborbarnás színű. Tönkje

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok. 1. gyakorlat. Természetvédelmi mérnöki szak 2012

Növényrendszertan gyakorlatok. 1. gyakorlat. Természetvédelmi mérnöki szak 2012 Növényrendszertan gyakorlatok 1. gyakorlat Természetvédelmi mérnöki szak 2012 Cavalier-Smith 8 országos rendszere I. Prokaryota - elősejtmagvasok birodalma 1. Eubacteria - eubaktériumok országa 2. Archebacteria

Részletesebben

Gombák. 100 000-300 000 faj. Heterotróf, kilotróf Szaprofita, parazita

Gombák. 100 000-300 000 faj. Heterotróf, kilotróf Szaprofita, parazita Gombák Gombák Klorofill nélküli, heterotróf táplálkozású, spórás, fonalas, egy vagy többsejtű, valódi sejtmaggal rendelkező, ivarosan és ivartalanul is szaporodó telepes szervezetek. 100 000-300 000 faj.

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

Szakácskönyv/Gombák/Ehető gombák

Szakácskönyv/Gombák/Ehető gombák Szakácskönyv/Gombák/Ehető gombák 1 Szakácskönyv/Gombák/Ehető gombák Kertészet/Szerzőink/ Kertészet/Szerzőink/ Új recept beírása [1] Ehető gombák Növények Főzelék Bab - borsó Burgonya Csicsóka Ehető gombák

Részletesebben

GANODERMA LUCIDUM és gyógyászati alkalmazása

GANODERMA LUCIDUM és gyógyászati alkalmazása GANODERMA LUCIDUM és gyógyászati alkalmazása SZENTÁGOTHAI SZAKKOLLÉGIUM Kávéházi Terefere PTE TTK - E 429 - Halassy Olivér terem 2018. december 6. SZABÓ LÁSZLÓ GYULA prof. emeritus MIKOLÓGIA MIKROBIOLÓGIA

Részletesebben

Gombák általános jellemzése. Gombatermesztés. Táplálkozási jelentőségük. A gombák jellemzése. Gombatermesztés előnyei 2011.01.11.

Gombák általános jellemzése. Gombatermesztés. Táplálkozási jelentőségük. A gombák jellemzése. Gombatermesztés előnyei 2011.01.11. Gombák általános jellemzése Gombatermesztés Készítette: Csorbainé Gógán Andrea Dr. Győrfi Júlia előadásának felhasználásával Az élővilág külön csoportját alkotják: Nem állatok és nem növények Speciális

Részletesebben

1. kép: Zöldcsúcsú susulyka (Inocybe corydalina) preparált példánya

1. kép: Zöldcsúcsú susulyka (Inocybe corydalina) preparált példánya 1. kép: Zöldcsúcsú susulyka (Inocybe corydalina) preparált példánya. kép: Feketésvörös galambgomba (Russula atropurpurea) preparált példánya A BAKONY TERMÉSZETI KÉPE 4. Dr. Galambos István GOMBÁK A BAKONYBAN

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó III. évfolyam, 4. szám Időszaki kiadvány 2014. július Gombaismereti túra 2014. július 20-án Ismét gombaismereti túrára várom gombák iránt érdeklődőket. Elfoglaltságom miatt a túrát

Részletesebben