Bármilyen kérdésetek van, abban szívesen segítünk, keressetek meg nyugodtan!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bármilyen kérdésetek van, abban szívesen segítünk, keressetek meg nyugodtan!"

Átírás

1 Tájékoztató egyéni vállalkozók részére a február 25-én esedékes személyi jövedelemadó és az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó bevallásáról Kedves Ügyfeleink! Idén olyan változások érintik a személyi jövedelemadó bevallást, mely együttműködésünk nélkül biztosan hibás adóbevallás benyújtásához vezetne. Itt, a röviden csak vagyonadóként megnevezett újabb sarcra és annak bevallására gondolok. Törvényhozó nagybecsű barátaink ugyanis azt találták ki, hogy az egyéni vállalkozóknak a saját személyi jövedelemadó bevallásukkor kell a vagyonadót is bevallani, ám mindezt úgy, hogy a személyi jövedelemadó bevalláson kell jelölni azt a tényt, hogy kell külön vagyonadó bevallást tennetek vagy sem. Ezek alapján pedig nem kerülhetjük ki azt a nyilatkozatot, melyet tőletek kérünk aláírva, miszerint kell-e vagyonadó bevallást tennetek. Mi ugyanis ennek a felelősségét már nem tudjuk vállalni. A személyi jövedelemadó bevallást már pár éve nem kell aláírnotok, azt mi automatikusan megcsináljuk és elküldjük az Apehnak elektronikus úton, (ahogyan a többi bevallást is), mivel azonban a vagyonadóról szóló kérdés is belekerült a bevallásba, így elkerülhetetlen a nyilatkozatotok. A vagyonadó bevallást mi nem tudjuk megcsinálni, nem tudunk ebben helyettetek dönteni. Segíteni tudunk, illetve egy 5000 Ft-os díj ellenében az általatok megadott adatokból ki tudjuk számítani az ingatlanotok becsült és számított értékét is, ezen adatok alapján a bevallást is kitöltjük, ám mindezért felelősséget semmilyen szín alatt nem tudunk vállalni. Jelen tájékoztatónkban megpróbálom elmagyarázni hogyan is kell kiszámolnotok az ingatlanok becsült és számított értékét és a gépjárművek vagyonadójának kiszámítását arra az esetre, ha mégis magatok estek neki e szép feladatnak. Tájékoztatónk végén pedig találsz kettő nyilatkozatot, melyet mindenképpen kitöltve kérünk vissza, a megfelelő helyen aláírva. A nyilatkozat két különböző esetre vonatkozik, kérlek csak azt töltsd ki és írd alá amelyik rád vonatkozik, míg a másikat aláírás nélkül húzd át. Amennyiben nem tudod, hogy melyiket kell kitöltened (mert nem tudod a lakóingatlanod értékét egyedül meghatározni) akkor gyere be hozzánk, és a fenti díj ellenében elvégezzük ezeket a számításokat, és ha szükséges akkor a bevallást is kitöltjük. Mivel minden hónap elején szoktátok hozni az anyagot (a legtöbben) ezért a nyilatkozatot is február elején szeretnénk visszakérni tőletek. Bármilyen kérdésetek van, abban szívesen segítünk, keressetek meg nyugodtan!

2 1) Ingatlan utáni vagyonadó: Adó alanya az a magánszemély vagy cég, aki a naptári év első napján (2010 január 01) tulajdonosa az ingatlannak. Több tulajdonos esetén az adót a tulajdoni hányadok arányában kell fizetni! Figyelem, nem az ingatlan értéke osztódik!! Haszonélvezeti, használati stb. jog esetén a jogtulajdonos az adó alanya, e joggal lefedett értékrészre! Az adó alapja a lakóingatlan tényleges forgalmi értéke! Ez az az összeg, amennyiért az ingatlant normál körülmények között értékesíteni lehetne. Erre nincs különösebb szabály, egyszerűen meg kell becsülni, akár a környéken elkelt ingatlanok áraihoz viszonyítva, de az apeh honlapján működik egy ingatlankalkulátor, amit szintén lehet ehhez használni. Nem csak akkor kell bevallást adni, ha a tényleges (becsült) forgalmi érték eléri a 30 millió forintot, hanem akkor is ha a törvény szerint számított forgalmi értéke ezt meghaladja! Fentiekből következik, hogy egy ingatlanra mindkét számítást el kell végezni, külön a számított forgalmi értékre és külön a becsült forgalmi értékre! Mind a két számítási módra létrehozott az Apeh egy-egy kalkulátort, melyet bárki használhat! Becsült érték: https://secure.apeh.hu/kalkulatorok/ing_kalk_becsult Számított érték: https://secure.apeh.hu/kalkulatorok/ing_kalk_szamitott E két kalkulátort használva, Ti is ki tudjátok számítani ezeket az értékeket. Részlet a kalkulátor kitöltési útmutatójából: A kalkulátor által megállapított becsült forgalmi érték nem biztos, hogy megegyezik a tényleges forgalmi értékkel, ugyanis lehetnek a lakóingatlannak olyan egyedi sajátosságai, amelyek a valóságos forgalmi értéket eltérítik a becsült forgalmi értéktől. Ugyanakkor az adó alapja minden esetben a tényleges forgalmi érték kell, hogy legyen. A kalkulátor használata nem kötelező, igénybevétele az Ön önkéntes döntésén múlik, azonban amennyiben az Ön által a kalkulátor használatához megjelölt adatok valósak és az adóév január 1-jén is fennállnak és Ön az adóbevallása benyújtását megelőző hat hónapon belül a kalkulátorral megállapított becsült forgalmi értéket jelöli meg forgalmi értékként a Nért. Szerinti (vagyonadó) bevallásban, vagy adóbevallást erre tekintettel nem nyújt be, valamint ha az adóhatóság egy esetleges ellenőrzés során a becsült forgalmi értéknél magasabb valós forgalmi értéket állapít meg, akkor ezt a körülményt úgy kell értékelni, hogy az adott helyzetben Ön az elvárható körültekintéssel járt el. Ebben az esetben a különbözetet meg kell fizetnie, de az adóhatóság az adóbírság kiszabását, illetve a késedelmi pótlék felszámítását hivatalból mellőzi. Összegezve a fentieket: ha az Apeh honlapján meglevő becsült forgalmi értéket kiszámoló tábla 29 millió Ft-ot ír ki végösszegnek, de mi tudjuk hogy az ingatlanunk 35 millió Ft, akkor hiába nem

3 adtunk be bevallást, az Apeh nem fog megbüntetni, csak kiszámolja a vagyonadót és azt fogja büntetés és kamat nélkül behajtani. Ehhez azonban minden adatunkat meg kell adni az Apehnak, aki ezeket az adatokat el is tárolja!!! Az adó mértéke 30 millió forint forgalmi értékig 0,25%, 30 és 50 millió forint között 0,35%, 50 millió forint fölött pedig 0,5%, sávosan. Vagyis egy 70 milliós ingatlannál ki kell számolni az első 30 millió forintig a 0,25%-ot, majd a következő 20 milliónak a 0,35%-át végül az 50 millió feletti rész 0,5%-át és ezek összege adja ki a fizetendő adót! Adókedvezmény, hogy ha a lakcímnyilvántartás szerint is és ténylegesen (életvitelszerűen is) lakóhelyként szolgál az ingatlan, akkor a 30 millió forintot el nem érő forgalmi értékű ingatlanok után nem kell megfizetni az adót! Vagyis a 30 millió forintos kedvezmény csak akkor él, ha ott is lakik a tulaj. Ha nem ott lakik, és van egy másik ingatlan ami 15 millió forint alatt van, akkor az után sem kell fizetni. Ennél több ingatlanra viszont már nincs kedvezmény. Másik adókedvezmény a felújítás kedvezménye, vagyis ha valaki ingatlanát felújítja 2010-ben, akkor a felújításról szóló számla áfa összege levonható az adóból (majd 2011-re). Felújításnak minősül, ha az épület egészén, vagy teljes homlokzatán és több főszerkezetén építés, díszítés alkalmával visszaállítják az épület esztétikai állapotát, kicseréli a gépészeti vagy fűtőberendezéseket. Nem minősül felújításnak, a festés, mázolás, burkolatok cseréje stb. 3 vagy annál több gyermeket nevelők kedvezménye a 3. illetve minden további gyermek után az adó 15%-a. Bevallani azonban nem csak a 30 millió Ft tényleges (becsült) forgalmi érték feletti ingatlanokat kell, hanem azokat is ahol a törvény szerinti számított érték magasabb 30 millió Ft-nál! Vagyis elképzelhető, hogy a számított érték 35 millió Ft, ám a tényleges forgalmi érték csak 28 millió Ft, ez esetben bevallást kell tenni, de nem lesz fizetendő adó. Valószínű az ilyen esetek adóhatósági vizsgálatot is kapnak! Amennyiben mégsem vágsz bele egyedül a tényleges és a számított forgalmi értékek kiszámolásába, akkor tájékoztatónk legvégén a Nyilatkozatokat követően találsz még egy dokumentumot. Ebben a dokumentumban azokat az adatokat kérjük, melyek ahhoz szükségesek, hogy ki tudjuk számolni a különböző forgalmi értékeket. Amennyiben több lakóingatlannal is rendelkezel (Pl: nyaraló) akkor az összes ingatlan adatára szükségünk lesz!

4 2) Gépjármű után: Adókötelezettség keletkezik a személygépjármű tulajdonjogának megszerzését követő év január 1-jével. Megszűnik annak az évnek az utolsó napján, melyben a személygépkocsi értékesítve lett, vagy megsemmisült. Az adó alapja a motorteljesítmény, kilowattban. (Lóerő-kilowatt arány: 1,36) 125 kilowatt (170 lóerő) feletti gépkocsikra kell fizetni, mégpedig a gépjárműadó törvényben meghatározott összegek alapján kw kw 200 kw fölött A gyártás + 3 évben 690 Ft/kw 862,5 Ft/kw 1035 Ft/kw A gyártás évét követő 4-7 évben 600 Ft/kw 750 Ft/kw 900 Ft/kw 8-11 év 460 Ft/kw 575 Ft/kw 690 Ft/kw év 370 Ft/kw 462,5 Ft/kw 555 Ft/kw 16. évtől 280 Ft/kw 350 Ft/kw 420 Ft/kw Összefoglalva, akinek 2010 január 1-jén 170 Le-nél nagyobb teljesítményű személyautója volt, annak most e vagyonadó bevallásban erről is számot kell vetnie, és az adó felét ki is kell fizetnie!! 3) Légi és vízi jármű után: Ezt most nem részletezném, ha valakinek ring az Adrián egy yacht, vagy sárkányrepülővel, esetleg magánrepülővel közlekedik, az szóljon és kiszámoljuk az adóját! :-)

5 Iktató szám: Nyilatkozat* A nyilatkozatot adó egyéni vállalkozó neve: Címe: Adószáma: Alulírott egyéni vállalkozó nyilatkozom az Alfafaktor Plusz Kft-nek /6000 Kecskemét, Jókai u. 22./ mint megbízott könyvelőirodának, hogy nincs semmilyen - Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló évi LXXVIII. törvényben meghatározott - adókötelezettség alá eső vagyontárgyam. Kérem, hogy a személyi jövedelemadó bevallásomat ennek tudatában készítsék el. Kelt: nyilatkozatot adó egyéni vállalkozó aláírása Nyilatkozat* A nyilatkozatot adó egyéni vállalkozó neve: Címe: Adószáma: Alulírott egyéni vállalkozó nyilatkozom az Alfafaktor Plusz Kft-nek /6000 Kecskemét, Jókai u. 22./ mint megbízott könyvelőirodának, hogy bevallási kötelezettségem keletkezik - Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló évi LXXVIII. törvényben meghatározott - vagyontárgyak után. Kérem, hogy a személyi jövedelemadó bevallásomat ennek tudatában készítsék el, illetve jelöljék a bevalláson ennek tényét! Kelt: nyilatkozatot adó egyéni vállalkozó aláírása *A nyilatkozatok közül csak az egyiket kell aláírni, a másikat aláírás nélkül áthúzni!

6 Iktató szám: Amennyiben nem tudjátok, vagy nem akarjátok kiszámolni a lakóingatlanotok becsült forgalmi értékét, akkor az alábbi táblázatot kérjük kitöltve aláírva visszaküldeni részünkre. Az adókötelezettség megállapítása érdekében szükséges az alábbi nyilatkozat kitöltése a tulajdonában lévő VALAMENNYI ingatlanra (lakás, üdülő) vonatkozóan. Ezzel a táblázattal a becsült és a számított forgalmi értéket is ki tudjuk számítani, ám a tényleges forgalmi értékre vonatkozóan még mindig nem lesz adatunk, ezt mindenkinek magának kell kitalálnia, és aláírásával elismernie! A táblázat első oszlopa a kérdéseket tartalmazza, és a második oszlopban levő válaszok közül kell kérdésenként egyet-egyet megjelölnöd! Egyéni vállalkozó neve: Címe: Adószáma: Hány darab ingatlannal rendelkezem? A lakóingatlan címe Ha ez a bejelentett lakcíme jén és ott is lakik, jelölje X-szel: Az ingatlan típusa A lakóingatlan hasznos alapterülete (belmagasság minimum 1,90 m; fedett terasz 50 %-a számít bele) A lakóingatlanhoz, üdülőhöz tartozó telek, vagy telekhányad területe Az épület kora (használatba vételi engedély kiállításától számítva) Az épület teljes felújítása az adóévet megelőző (teljesen vagy megközelítőleg visszaállítja az eredeti műszaki állapotot) Az épület függőleges teherhordó falazata, illetve az alkalmazott építési technológia (ha több is hozzárendelhető, akkor az alacsonyabb értéket kell jelölni) Lakás egylakásos lakóépületben Lakás többlakásos lakó- vagy egyéb épületben Üdülő egylakásos épületben Üdülő többlakásos épületben... m2... m2 10 év alatti év közötti év közötti 80 év fölötti 10 éven belül történt 10 éven túl, de 20 éven belül történt minden más esetben tégla, kő falazatú, illetve monolit beton, vasbeton szerkezetű épület házgyári panelszerkezetű épület, egyéb nem hagyományos építőanyagból készült, illetve könnyű

7 Az épülethez tartozó telek közművesítettsége Az épülethez tartozó telek határa előtti út A lakás, üdülő komfort fokozata (Duplakomfortos: legalább 2 fürdőszobával rendelkező összkomfortos. Összkomfortos: min. 12 m2-es lakószoba, konyha, fürdő, WC, villany, víz, szennyvízelvezetés, melegvíz, központi fűtés. Komfortos: min. 12 m2-es lakószoba, konyha, fürdő, WC, villany, víz, szennyvíz-elvezetés, melegvíz, egyedi fűtés: szilárd vagy olajtüzelésű kályhafűtés, elektromos hőtároló kályha, gázfűtés. Félkomfortos: min. 12 m2-es lakószoba, konyha, fürdő, WC, közműből legalább villany és víz, egyedi fűtés.) A lakásban (üdülőben) lévő lakószobák (félszobát is beleértve) száma (Lakószoba: min. 12 m2-es, min. 25 cm vastag fal, ablak, melegpadló, fűthető, min. 2 m-es ajtó és ablak nélküli falfelület. Félszoba: ugyanez 6-12 m2 között.) A lakóingatlanhoz tartozó gépjárműtároló(k) alapterülete A lakásban vagy a lakáshoz tartozó telken 20 m3-t meghaladó űrtartalmú úszómedence űrtartalma Lakóépületben vagy egyéb épületben levő lakások lakószobáinak (félszobát is beleértve) tájolása Többszintes és többlakásos lakóépületben vagy egyéb épületben levő lakások szerkezetű épület fa, vályog, vert falú és egyéb hagyományos építőanyagból épült épület teljesen közművesített (áram, víz, gáz/távhő, közüzemi szennyvízelvezetés, közterületi csapadékvízelvezetés) részlegesen közművesített (áram, víz, gáz/távhő, egyedi szennyvízelvezetés, közterületi csapadékvízelvezetés) hiányos közművesítettség (előzőből valami nincs meg) közművesítetlen bármely telekhatár előtt szilárd burkolatú valamennyi telekhatár előtti út földút duplakomfortos és egyedi központi vagy etage fűtéssel duplakomfortos és központi fűtéssel vagy távfűtéssel és egyedi hőmennyiség-szabályozóval; vagy összkomfortos egyedi központi vagy etage fűtéssel vagy távfűtéssel és egyedi hőmennyiségszabályozás lehetőségével összkomfortos és központi fűtéssel vagy távfűtéssel egyedi hő mennyiség-szabályozás lehetősége nélkül; vagy komfortos félkomfortos komfort nélküli 3-nál több 3 3-nál kevesebb nincsen 16 m2-t nem haladja meg 16 m2-t meghaladja nincsen, vagy 20 m3-nél nem nagyobb 20 m3-nél nagyobb, de nem haladja meg a 40 m 3 -t 40 m3-nél nagyobb a lakás egyik lakószobájának ablaka sem nyílik épülettel, épületszerkezeti elemekkel körbezárt udvarra vagy északi irányba a lakás lakószobáinak legalább felében az ablakok épülettel, épületszerkezeti elemekkel körbezárt udvarra vagy északi irányba nyílnak minden egyéb megoldás a lakás az épület 2. vagy ennél magasabb emeletén helyezkedik el és az épület felvonóval rendelkezik

8 megközelíthetősége a lakás az épület 2. vagy ennél magasabb emeletén helyezkedik el és felvonóval nem rendelkezik a lakás az alagsorban helyezkedik el minden más esetben Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a jelen táblázatban foglalt adatok a valóságnak megfelelnek. Kelt: egyéni vállalkozó aláírása A következő rész csak a számításokat követően töltendő ki! Alfafaktor Plusz Kft tölti ki: Az ingatlan becsült forgalmi értéke: Az ingatlan számított forgalmi értéke: Egyéni vállalkozó nyilatkozata Alulírott nyilatkozom, hogy a fenti ingatlan tényleges forgalmi értéke: Ft, mely értéket aláírásommal nyugtázok. Ezen értékek alapján, amennyiben szükséges (akár számított, akár becsült, akár tényleges) kérem a bevallás elkészítését. egyéni vállalkozó aláírása

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Építményadó bevalláshoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Építményadó bevalláshoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Építményadó bevalláshoz Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának illetékességi területén lévő építmények után az építményadóval kapcsolatos adókötelezettséget a helyi adókról szóló 1990.

Részletesebben

Az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmek 2013. évre vonatkozó adókötelezettségének alapvető szabályai

Az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmek 2013. évre vonatkozó adókötelezettségének alapvető szabályai Az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmek 2013. évre vonatkozó adókötelezettségének alapvető szabályai Amennyiben Ön a 2013. évben ingatlant, vagyoni értékű jogot

Részletesebben

Ingatlanértékesítés esetén hogyan kell a bevallási kötelezettségnek eleget tenni?

Ingatlanértékesítés esetén hogyan kell a bevallási kötelezettségnek eleget tenni? Adóvilág 2014. május XVIII. Évfolyam 06. szám Ingatlanértékesítés esetén hogyan kell a bevallási kötelezettségnek eleget tenni? Amikor egy magánszemély ingatlant értékesít, akkor nem szabad elfelejtenie,

Részletesebben

Magánszemélyek kommunális adója bevallásának, kivetésének ügyintézése

Magánszemélyek kommunális adója bevallásának, kivetésének ügyintézése Magánszemélyek kommunális adója bevallásának, kivetésének ügyintézése Ügyintéző: Otoltics Gyuláné Ügyintézés helye: Fadd Nagyközség Polgármesteri Hivatala Adó Iroda Fadd, Dózsa György utca 12 Ügyfélfogadás

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. Általános tájékoztató a családi kedvezmény érvényesítéséhez 1

ÚTMUTATÓ. Általános tájékoztató a családi kedvezmény érvényesítéséhez 1 ÚTMUTATÓ az NY29CSK jelű nyilatkozat mintához a 2014. évi személyi jövedelemadó munkáltató által történő megállapításához a családi adóalap érvényesítéséhez Felhívjuk figyelmét, hogy a nyomtatvány kitöltése

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Építményadó bevalláshoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Építményadó bevalláshoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Építményadó bevalláshoz Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának illetékességi területén lévő építmények után az építményadóval kapcsolatos adókötelezettséget a helyi adókról szóló 1990.

Részletesebben

A vállalkozások ingatlanértékesítési ügyletei

A vállalkozások ingatlanértékesítési ügyletei k l Számviteli és adózási szaktájékoztató IV. évfolyam 9. szám, 2012. szeptember T A R T A L O M Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna A vállalkozások 1 ingatlanértékesítési ügyletei Az ingatlanok csoportosítása

Részletesebben

MUNKAANYAG. Valakovics Lászlóné. Az adózás rendje. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok

MUNKAANYAG. Valakovics Lászlóné. Az adózás rendje. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok Valakovics Lászlóné Az adózás rendje A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 1969-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-017-50 AZ ADÓZÁS RENDJE ESETFELVETÉS

Részletesebben

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (IV. 13.) önkormányzati rendelete a helyi adókról. I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (IV. 13.) önkormányzati rendelete a helyi adókról. I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (IV. 13.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló

Részletesebben

A 2004. ÉVRE VONATKOZÓ ÚJ ADÓJOGSZABÁLYOK

A 2004. ÉVRE VONATKOZÓ ÚJ ADÓJOGSZABÁLYOK A 2004. ÉVRE VONATKOZÓ ÚJ ADÓJOGSZABÁLYOK n MINT AZT MÁR AZ ÉVEK SORÁN MEGSZOKHATTUK, 2004 SEM KEZDÔDÖTT ÚJ, ADÓZÁSSAL KAP- CSOLATOS SZABÁLYOK NÉLKÜL. SZÜLETTEK ÚJ JOGSZABÁLYOK, AMELYEK EDDIG NEM ALKALMA-

Részletesebben

15T101E BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók részére

15T101E BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók részére 15T101E BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók részére Kinyomtatva két példányban, vagy elektronikus úton egy példányban kell benyújtani.

Részletesebben

Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési kedvezményi kérelmének elbírálásához szükséges dokumentumok

Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési kedvezményi kérelmének elbírálásához szükséges dokumentumok Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési kedvezményi kérelmének elbírálásához szükséges dokumentumok 1. Tájékoztató 2. Adatlap (kérelem) 3. Kitöltési segédlet 4. Támogató nyilatkozat (szükség szerint)

Részletesebben

A 2012-BEN MÓDOSULÓ LEGFONTOSABB ADÓZÁSI SZABÁLYOK

A 2012-BEN MÓDOSULÓ LEGFONTOSABB ADÓZÁSI SZABÁLYOK A 2012-BEN MÓDOSULÓ LEGFONTOSABB ADÓZÁSI SZABÁLYOK 2012. január 1-től jelentősen módosulnak az adózási szabályok, többek között az általános forgalmi adó általános kulcsa 27 százalékra nő. A személyi jövedelemadó

Részletesebben

ÚTMUTATÓ MIRŐL OLVASHAT A BEVALLÁS ÚTMUTATÓJÁBAN?

ÚTMUTATÓ MIRŐL OLVASHAT A BEVALLÁS ÚTMUTATÓJÁBAN? ÚTMUTATÓ A 2014. ÉVRŐL SZÓLÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, A JÁRULÉK, A KÜLÖNADÓ, AZ EGYSZERŰSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁS, AZ EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS BEVALLÁSÁHOZ, HELYESBÍTÉSÉHEZ, ÖNELLENŐRZÉSÉHEZ

Részletesebben

DR. CSÁTALJAY ZSUZSANNA ROVATA

DR. CSÁTALJAY ZSUZSANNA ROVATA Általános forgalmi adó a hazai és nemzetközi gyakorlatban III. évfolyam 10. szám, 2012. október T A R T A L O M dr. Csátaljay Zsuzsanna rovata A tételes áfa-bevallás 1 Mi a rendelkezés célja? A nyilatkozat

Részletesebben

Adótanácsadó Általános adózási tájékoztató kis- és középvállalkozások részére a 2015-ös évre

Adótanácsadó Általános adózási tájékoztató kis- és középvállalkozások részére a 2015-ös évre Adótanácsadó Általános adózási tájékoztató kis- és középvállalkozások részére a 2015-ös évre Szerzők: Keztyűs Mónika, a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. munkatársa (1., 3-5., 7-9. fejezet) Tóth

Részletesebben

13T101E BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók részére

13T101E BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók részére 13T101E BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók részére Kinyomtatva két példányban, vagy elektronikus úton egy példányban kell benyújtani.

Részletesebben

A helyi adókról. (A Fővárosi Közgyűlés helyi iparűzési és idegenforgalmi adóról szóló önkormányzati rendeleteivel egységes szerkezetben)

A helyi adókról. (A Fővárosi Közgyűlés helyi iparűzési és idegenforgalmi adóról szóló önkormányzati rendeleteivel egységes szerkezetben) A helyi adókról (A Fővárosi Közgyűlés helyi iparűzési és idegenforgalmi adóról szóló önkormányzati rendeleteivel egységes szerkezetben) A Fővárosi Közlöny Szerkesztőségének különkiadványa 2 FŐVÁROSI KÖZLÖNY

Részletesebben

- 1 - KITÖTLTÉSI ÚTMUTATÓ A BEVALLÁS HELYI IPARŰZÉSI ADÓRÓL ÁLLANDÓ JELLEGŰ IPARŰZÉSI TEVÉKENYSÉG ESETÉN

- 1 - KITÖTLTÉSI ÚTMUTATÓ A BEVALLÁS HELYI IPARŰZÉSI ADÓRÓL ÁLLANDÓ JELLEGŰ IPARŰZÉSI TEVÉKENYSÉG ESETÉN - 1 - KITÖTLTÉSI ÚTMUTATÓ A BEVALLÁS HELYI IPARŰZÉSI ADÓRÓL ÁLLANDÓ JELLEGŰ IPARŰZÉSI TEVÉKENYSÉG ESETÉN A bevallást az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben (továbbiakban: Art.) meghatározott

Részletesebben

Előszó. Van egy fantasztikus ötletem! De hogyan kezdjek hozzá? Megvan a megoldás! Vállalkozást indítok!

Előszó. Van egy fantasztikus ötletem! De hogyan kezdjek hozzá? Megvan a megoldás! Vállalkozást indítok! Előszó Van egy fantasztikus ötletem! De hogyan kezdjek hozzá? Megvan a megoldás! Vállalkozást indítok! Rögtön felmerül azonban a kérdés, hogy milyet? És hogyan? Bonyolultnak tűnik Annyiféle lehetőség van,

Részletesebben

12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet. a lakáscélú állami támogatásokról

12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet. a lakáscélú állami támogatásokról A lakásfinanszírozási kormányrendelet (12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet) egybeszerkesztve az azt módosító 3/2005. (I. 12.) Korm. rendelettel (a módosítások idézõjelben és színnel jelölve). Az egybeszerkesztés

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A képviselő-testület 2011. május 25-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. A képviselő-testület 2011. május 25-i ülésére 1. ELŐTERJESZTÉS A képviselő-testület 2011. május 25-i ülésére Tárgy: Tiszaug Község Önkormányzati Képviselő-testületének a lakásgazdálkodásról szóló 17/2004.(IV.30.) számú önkormányzati rendeletének módosításáról.

Részletesebben

1990. évi C. törvény. a helyi adókról 1 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Az adómegállapítás joga és az adókötelezettség

1990. évi C. törvény. a helyi adókról 1 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Az adómegállapítás joga és az adókötelezettség 1990. évi C. törvény a helyi adókról 1 Hazánkban a demokratikus választással létrejöttek az önszervező helyi hatalomgyakorlás szervezeti kereteit megteremtő önkormányzatok. A települési önkormányzatok

Részletesebben

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2014.

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2014. Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2014. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerint önálló tevékenység minden olyan bevételt

Részletesebben

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) szerint önálló tevékenység minden olyan bevételt

Részletesebben

Dr. Horváth Zoltán Levente

Dr. Horváth Zoltán Levente Dr. Horváth Zoltán Levente ügyvéd attorney-at-law H-1054 Budapest, Tüköry utca 3. II. emelet, Mobil: (+36 30) 655 78 02 ; Fax: (+36 1) 700 22 32 e-mail: info@hzl.hu ; www.hzl.hu TÁJÉKOZTATÓ ingatlan adásvétellel

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A 2014. ÉVBEN KEZDŐDÖTT ADÓÉVI ÁLLANDÓ JELLEGŰ IPARŰZÉSI TEVÉKENYSÉG UTÁNI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁSI NYOMTATVÁNYHOZ

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A 2014. ÉVBEN KEZDŐDÖTT ADÓÉVI ÁLLANDÓ JELLEGŰ IPARŰZÉSI TEVÉKENYSÉG UTÁNI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁSI NYOMTATVÁNYHOZ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A 2014. ÉVBEN KEZDŐDÖTT ADÓÉVI ÁLLANDÓ JELLEGŰ IPARŰZÉSI TEVÉKENYSÉG UTÁNI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁSI NYOMTATVÁNYHOZ AZ IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS BENYÚJTÁSÁRA KÖTELEZETTEK KÖRE Ezt a bevallási

Részletesebben

Felkészült Érdekvédelem az ÁFEOSZ-COOP Szövetség kapacitásfejlesztése a Dél-alföldi régióban. Alternatív Adózás

Felkészült Érdekvédelem az ÁFEOSZ-COOP Szövetség kapacitásfejlesztése a Dél-alföldi régióban. Alternatív Adózás Alternatív Adózás A) KIVA A kisvállalati adó mértéke az adó alapjának 16 százaléka. A kisvállalati adó alanya mentesül a 10 százalékos társasági adó, a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó, és a 1,5

Részletesebben

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2014.

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2014. A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2014. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos

Részletesebben

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2015.

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2015. A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2015. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos

Részletesebben