UTOLSÓ FRISSÍTÉS: szeptember 12. SZOCIÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK TANTÁRGYI ADATLAP 2014/2015. TANÉV I.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "UTOLSÓ FRISSÍTÉS: 2014. szeptember 12. SZOCIÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK TANTÁRGYI ADATLAP 2014/2015. TANÉV I."

Átírás

1 UTOLSÓ FRISSÍTÉS: szeptember 12. SZOCIÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK TANTÁRGYI ADATLAP 2014/2015. TANÉV I. FÉLÉV

2 I. ÉVFOLYAM Tantárgy neve: Neptun kód: Tagozat: A szociálpolitika szociológiai megalapozása BTSZM101 L Az óra címe angol nyelven: Sociological Foundation of Socialpolitics BTK Szociológiai Intézet Dr. SzabóTóth Kinga Dr. SzabóTóth Kinga (szombat)1418 K (szombat) kollokvium vizsga 2/10 4 Tantárgy feladata és célja (34 mondatban): A szociológia fogalmi megközelítését, a szociológiai szemléletmód sajátosságait és a legfontosabb társadalmi jelenségek, folyamatok szociológiai elemzését ismerteti meg a tárgy a hallgatókkal. Betekintést nyújt a társadalmi egyenlőtlenségek és társadalmi változások különböző szociológiai irányzatok szerint történő vizsgálatába. 1. A szociológia, mint tudomány. A szociológiai szemléletmód. 2. A szociológiai gondolkodás története 3. Az egyén és a társadalmiság 4. Az értékek, a normák és a szocializáció 5. A társadalom szerkezete, rétegződése és a társadalmi mobilitás 6. Az egyenlőtlenség és a szegénység 7. A népesség, népesedés, demográfia. 8. A deviáns viselkedésformák szociológiája 9. A család fogalma és a családszociológia 10. Az oktatási és a gazdasági rendszer működése 11. A szociológia módszertana Írásbeli vizsga. Pontozás: 020: : : :4 4550:5 Az órán kijelölt fejezetek az alábbi könyvekből: Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába. Budapest, Osiris, 2000 Giddens, Anthony: Szociológia. Osiris, Bp Tóth Kinga: Szociológia. Tantárgyi segédlet.

3 Fontosabb ajánlott irodalom (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű): Albert József Farkas István Leveleki Magdolna: Szociológia. Möbius Pr. Nyíregyháza, 2001 Hankiss Elemér: Társadalmi csapdák és diagnózisok, Osiris, Budapest, 2004 Pankucsi Márta: Bevezetés a szociológiába. Miskolc, Bíbor, 2006 Egyéb tudnivalók:

4 Tantárgy neve: Neptun kód: Tagozat: Helyi szükségletek és források megismerése I. BTSZM102 L Az óra címe angol nyelven: Research on Local Needs and Resources I. BTK Szociológiai Intézet Dr. SzabóTóth Kinga Dr. SzabóTóth Kinga (péntek) (péntek) gyakorlati jegy 15 3 Tantárgy feladata és célja (34 mondatban): A kurzusok célja az, hogy a hallgatók megismerkedjenek a társadalomkutatásban használatos módszerekkel és azokat a gyakorlatban, társadalmi és szociális problémákkal kapcsolatos kutatások során, a helyi szükségletek és források megismerése érdekében alkalmazni tudják. A két félév során az alábbi témákat tárgyaljuk meg: A társadalomkutatási módszerek elméleti alapjai; Kutatási terv készítése; Alapsokaság és minta, mintavételi eljárások; Adatgyűjtési technikák; Elemezési eljárások; Kutatási beszámoló készítése; A szociális munka során használatos speciális adatgyűjtési módszerek áttekintése (pld. Ecomap, Genogram, Környezettanulmány, stb.); Szükségletfelmérések készítésének módszertana; Szociális, területfejlesztési és esélyegyenlőségi tervek készítése. Írásbeli számonkérés a félév végén a gyakorlatokon elhangzottak alapján. Babbie, E.: A társadalomtudományi kutatás gyakorlata. Balassi, Budapest, Falus, I. (szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Kiadó, Budapest, CsehSzombathy, L. Ferge, Zs.: A szociológiai felvétel módszerei. Budapest, Közgazdasági és Jogi, Héra, G. Ligeti, Gy.: Módszertan. A társadalmi jelenségek kutatása. Osiris, Budapest, Silverman, D.: Doing Qualitative Research. Sage Publications, Fontosabb ajánlott irodalom (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű): Mason, J.: Kvalitatív kutatás. Jószöveg Műhely, Bp., Seidman, I.: Az interjú mint kvalitatív kutatási módszer. Műszaki, Budapest, Solt, O.: Interjúzni muszáj. IN: Uő: Méltóságot mindenkinek. Összegyűjtött írások I. Beszélő, Budapest, Vicsek, L.: Fókuszcsoport. Osiris, Budapest, Egyéb tudnivalók:

5 Tantárgy neve: Neptun kód: Tagozat: BTSZM104 L Az óra címe angol nyelven: Introduction to Jurisprudence BTK Szociológiai Intézet dr. Furmanné dr. dr. Furmanné dr. Pankucsi Márta Pankucsi Márta K :15 előadás kollokvium 20 3 Tantárgy feladata és célja (34 mondatban): A tárgy célja: a szociális területen dolgozók munkájához nélkülözhetetlen jogi ismeretek alapjainak lerakása. Bemutatja a jogrendszer felépítését, alapkategóriáit. Foglakozik az emberi jogokkal, a jog által is rögzített szociálpolitikai alapelvekkel, értékekkel. Felveti a jogalkotás és a jogalkalmazás során leggyakrabban megjelenő szociális vonatkozású dilemmákat. Felhívja a figyelmet azokra a lehetőségekre és korlátokra, melyek a társadalmi problémák jogi úton történő rendezésére vonatkoznak. Fejleszti a hallgatók jogszabály értelmezési készségét, a jogi eljárások lehetőségének felismerését, erősíti érzékenységüket a társadalmi, morális és jogi igazságosság összeegyeztetésére és különbségeinek felismerésére. 1. A jog, mint társadalmi alrendszer 2, Normák és jogi normák szerepe az emberi magatartás befolyásolásában 3, A jogszabály fogalma, szerkezete és típusai 4, Jogi személy, jogképesség, cselekvő képesség 5, Jogági és intézményi tagozódás 6, Jogforrások hierarchiája 7, A jog keletkezése, érvényessége, hatálya 8, Jogalkotás és jogértelmezés 9, Joghézag, mérlegelés, méltányosság 10, A jogi eljárások, jogi szereplők 11, Jogi képviselet, beadványok, jogorvoslatok 12, Jogi felelősség 13, Alapvető emberi jogok és érvényesítési lehetőségeik 14, Magyarország alkotmánya 15. A jog szerepe a szociális problémák kezelésében A kötelező irodalom és az előadáson elhangzott ismerete

6 Szabó Miklós: Jogi alapfogalmak. Bíbor, Miskolc, Fontosabb ajánlott irodalom (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű): SZABÓ Miklós (szerk.): Bevezetés a jogés államtudományokba. BÍBOR, Miskolc, POKOL Béla: Jogi alaptan. REJTJEL, Budapest, SZILÁGYI Péter: Jogi alaptan. OSIRIS, Budapest Egyéb tudnivalók:

7 Tantárgy neve: Neptun kód: Tagozat: Családok és szociálpolitika BTSZM301 L Az óra címe angol nyelven: Families and Social Politics BTK Szociológiai Intézet Dr. SzabóTóth Kinga Dr. SzabóTóth Kinga (péntek) 1418 K (péntek) előadás kollokvium 1/15 3 Tantárgy feladata és célja (34 mondatban): A tárgy elsősorban a családszociológiai elméleteivel, koncepcióival, alapfogalmaival és fő témáival ismerteti meg a hallgatókat, kitérve a családszerkezetének és a család működésének a szociális ellátórendszerrel való kapcsolatára. 1. A család fogalma. 2. Családszociológiai irányzatok, iskolák CsehSzombathy L. (1979) Családszociológiai problémák és módszerek. Budapest: Gondolat Kiadó. (10 33.old) 3. Funkcionalista családszociológia. A modern család társadalmi funkciói, funkciózavarai. A modern család érzelmi szerepe. 4. Szocializáció a családban 5. Családtípusok Somlai Péter (1986): Konfliktus és megértés. A családi kapcsolatrendszer elmélete. Budapest: Gondolat Kiadó. ( old) 6. Férfi és női szerepek, gyerekvállalás a mai magyar családokban. I. 7. Férfi és női szerepek, gyerekvállalás a mai magyar családokban. II. Pongrácz Tiborné: Család és munka szerepe a nők életében. Spéder Zsolt: Gyermekvállalás megváltozott munkaerő piaci körülmények között. S. Molnár Edit: Élettársi együttélések tények és vélemények. Utasi Ágnes: Fiatal egyedülálló nők párkapcsolati esélye. Klinger András: A késői gyermekvállalás problémái. Nagy Ildikó: A családfő intézménye. Nemi szerepek a családban. Az írások a Szerepváltozások. Jelentés a nők és férfiak helyzetéről 2001 című TÁRKI kiadványban találhatók. (szerk: Nagy Ildikó és társai) 8. A modern család, mint kommunikációs rendszer. 9. Párválasztás, szerelem Bukodi Erzsébet: Ki kivel (nem) házasodik? Szociológiai Szemle 2002/2.

8 10. Családon belüli konfliktusok. 11. Családon belüli erőszak. Tóth Olga: Családon belüli erőszak Családpolitika, családtámogatások 13. Gyermekvédelem 14. Családszociológiai kutatási módszerek 15. A félév lezárása Írásbeli vizsga. Pontozás: 020: : : :4 4550:5 Lásd fent. Fontosabb ajánlott irodalom (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű): Lásd fent. Egyéb tudnivalók:

9 Tantárgy neve: Neptun kód: Tagozat: Gazdasági jog BTSZM304 LEVELEZŐ Az óra címe angol nyelven: Law of Economics BTK Szociológiai Intézet dr. Horváth Zsuzsanna dr. Horváth Zsuzsanna :15 K :15 kollokvium kollokvium 10 4 Tantárgy feladata és célja (34 mondatban): A tantárgy feladata, hogy általános bevezető ismereteket nyújtson a gazdaságot szabályozó jogszabályok körébe. Fontos szempont, hogy a mindennapi élet kérdéseit szem előtt tartva adjon betekintést az új Ptk. szabályaiba, elősegítse az eligazodást a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokban. A tételes jogi szabályok megismerésére a gyakorlati kérdések és megoldások mentén ad lehetőséget. 1. Egyéni vállalkozás, egyéni cég 2. A Ptk. Harmadik Könyvének és a cégtörvénynek a felépítése; a jogi személy 3. A társasági szerződés; szerződésmódosítás; szerződésminták 4. A társaságok szervei és tisztségviselői 5. A társaság vagyona; apportszabályok 6. A közkereseti és a betéti társaság 7. A kft. alapítása, működése 8. A részvénytársaság, a részvények 9. A gazdasági társaságok átalakulása 10. A gazdasági társaságok megszűnése, megszűntetése; a végelszámolás, csőd és felszámolási eljárás írásbeli vizsga alapján Pontozás: 020: : : :4 4550:5 A évi V. törvény (új Ptk.) Az új Ptk. Kommentárja Az új Ptk. magyarázata (HVGORAC Lap és Könyvkiadó) Fontosabb ajánlott irodalom (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű): Gazdasági társaságok Cégtörvény (HVGORAC Lap és Könyvkiadó) Az egyéni vállalkozó és az egyéni cég új szabályai (HVGORAC Lap és Könyvkiadó) Kiskönyv az új Polgári Törvénykönyvről gazdasági szakembereknek (Complex Kiadó)

10 Egyéb tudnivalók:

11 Tantárgy neve: Neptun kód: Tagozat: Stratégiai menedzsment a szociális szférában BTSZM306 L Az óra címe angol nyelven: Strategic Management in the Social Sphere BTK Szociológiai Intézet Dr. Havasi Virág Dr. Havasi Virág K (péntek) (péntek) (péntek) előadás kollokvium 20 5 Tantárgy feladata és célja (34 mondatban): A tárgy keretében a stratégiai gondolkodás és tervezés, valamint a vállalati szervezet, irányítás, információs és kommunikációs rendszer illetve a vállalati kultúra kérdéseit tekintjük át a szociális szférára vonatkoztatva. A stratégiai gondolkodás fejlődése; A stratégiai tervezés modellje (alapfogalmai, szintjei, folyamata); A stratégiai pozíció elemzése; Tervezési rendszerek; A stratégiai tervezés kritikája; A stratégiai management rendszere (koncepciója, megváltozott szerepe, az időtényező megváltozott szerepe); A vállalati szervezet (alaptípusok); A vállalati szervezet (szervezetelméleti megközelítések); A stratégiai irányítás rendszere; Információs és kommunikációs rendszer, Érdekeltségi és ösztönzési rendszer; Vállalati kultúra; A szociális szféra szervezeti jellemzői. Prezentáció: Az órán megbeszélt szempontok szerint saját/képzelt szociális intézmény bemutatása A prezentációra megajánlott jegy kapható. CSATH, M.: Stratégiai tervezés és vezetés a 21. században. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, FÜLÖP, Gy: Stratégiai menedzsment. Elmélet és gyakorlat. Perfekt ZRT, Budapest, Helfat, B, C: The Handbook of Organisational Capabilities. Blackwell Publishes, Fontosabb ajánlott irodalom (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű): BARAKONYI, K.LORANGE, P.: Stratégiai management. KJK, Budapest, BARAKONYI, K: Stratégiai tervezés. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Egyéb tudnivalók:

12 II. ÉVFOLYAM Tantárgy neve: Neptun kód: Tagozat: Családok és szociálpolitika BTSZM301 L Az óra címe angol nyelven: Families and Social Politics BTK Szociológiai Intézet Dr. SzabóTóth Kinga Dr. SzabóTóth Kinga (péntek) 1418 K (péntek) előadás kollokvium 1/15 3 Tantárgy feladata és célja (34 mondatban): A tárgy elsősorban a családszociológiai elméleteivel, koncepcióival, alapfogalmaival és fő témáival ismerteti meg a hallgatókat, kitérve a családszerkezetének és a család működésének a szociális ellátórendszerrel való kapcsolatára. 1. A család fogalma. 2. Családszociológiai irányzatok, iskolák CsehSzombathy L. (1979) Családszociológiai problémák és módszerek. Budapest: Gondolat Kiadó. (10 33.old) 3. Funkcionalista családszociológia. A modern család társadalmi funkciói, funkciózavarai. A modern család érzelmi szerepe. 4. Szocializáció a családban 5. Családtípusok Somlai Péter (1986): Konfliktus és megértés. A családi kapcsolatrendszer elmélete. Budapest: Gondolat Kiadó. ( old) 6. Férfi és női szerepek, gyerekvállalás a mai magyar családokban. I. 7. Férfi és női szerepek, gyerekvállalás a mai magyar családokban. II. Pongrácz Tiborné: Család és munka szerepe a nők életében. Spéder Zsolt: Gyermekvállalás megváltozott munkaerő piaci körülmények között. S. Molnár Edit: Élettársi együttélések tények és vélemények. Utasi Ágnes: Fiatal egyedülálló nők párkapcsolati esélye. Klinger András: A késői gyermekvállalás problémái. Nagy Ildikó: A családfő intézménye. Nemi szerepek a családban. Az írások a Szerepváltozások. Jelentés a nők és férfiak helyzetéről 2001 című TÁRKI kiadványban találhatók. (szerk: Nagy Ildikó és társai)

13 8. A modern család, mint kommunikációs rendszer. 9. Párválasztás, szerelem Bukodi Erzsébet: Ki kivel (nem) házasodik? Szociológiai Szemle 2002/ Családon belüli konfliktusok. 11. Családon belüli erőszak. Tóth Olga: Családon belüli erőszak Családpolitika, családtámogatások 13. Gyermekvédelem 14. Családszociológiai kutatási módszerek 15. A félév lezárása Írásbeli vizsga. Pontozás: 020: : : :4 4550:5 Lásd fent. Fontosabb ajánlott irodalom (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű): Lásd fent. Egyéb tudnivalók:

14 Tantárgy neve: Neptun kód: Tagozat: Munkajog BTSZM303 LEVELEZŐ Az óra címe angol nyelven: Labour Law Labour Law ÁJK Civilisztikai Tudományok Intézete Agrár és Munkajogi Intézeti Tanszék Dr. Jakab Nóra Dr. Tománé dr. Szabó Rita K előadás kollokvium 1/10 3 Tantárgy feladata és célja (34 mondatban): A tantárgy célja, hogy megismertesse a hallgatókat a munkajog jogintézményeivel, és ismeretek szerezzenek a munkavállaló és munkáltató viszonyairól. A tantárgy további célja olyan munkajogi ismeretek átadása, melyeket a hallgatók a későbbiekben a munkájuk során, mint szociális menedzser, vagy akár a saját foglalkoztatásuk kapcsán is. 1. A munkajogi szabályozás történeti fejlődése. 2. Az Mt., Kjt., Kttv. hatálya. Az Mt. bevezető rendelkezései. 3. A kollektív munkajog (munkaügyi kapcsolatok) intézményrendszere. 4. A munkaügyi érdekképviseleti szervezetek és az érdekegyeztetés. 5. A kollektív szerződés 6. A munkavállalók részvételi joga a vezetésben. A kollektív munkaügyi érdekviták. Sztrájk. 7. A munkajogviszony, a közalkalmazotti jogviszony, a köztisztviselői jogviszony alanyai, létesítésének szabályai. 8. A munkajogviszony tartalma. A munkavégzés szabályai, a kötelezettségek rendszere az Mtben, Kjtben, Ktvben. Az utasítási jog. 9. A kirendelés, a kiküldetés és az átirányítás szabályai a Kttv.ben. 10. Jogkövetkezmények a munkavállaló vétkes kötelezettségszegéséért. 11. A tanulmányi szerződés. A munkaidőre, és a munka díjazására vonatkozó szabályok az Mtben. 12. Az előmeneteli és illetményrendszer a Kjtben, és a Kttvben. 13. A pihenőidő és a szabadság rendszere és díjazásuk az Mtben, Kjtben és Kttvben. 14. A munkavállaló és a munkáltató kártérítési felelőssége (Mt., Kjt., Kttv.), fegyelmi felelősség rendszere a Kjtben és a Kttvben. 15. A munkajogviszony megszűnése és megszüntetése, Mt., Kjt., Kttv Kollokvium Értékelés öt fokozatú skálán Gecse Istvánné Tománé Szabó Rita Kenderes György: Jogi alapismeretek II. Munkajog társadalombiztosítási jog, Novotni Kiadó, Miskolc, 2012, PrugbergerKenderes Mélypataki: A munka és közszolgálati jog jog intézményrendszerek kritikai és összehasonlító jogi elemzése, Novotni Kiadó, Miskolc, Jakab Nóra Prugberger Tamás: A foglalkoztatás elősegítés és igazgatás joga, Bíbor, Miskolc, 2013

15 Prof. Dr. György Kiss Doz. Dr. Gyula Berke: Arbeitsrecht als Vertragsrecht: Vorsichtige Öffnung oder wesentlicher Konzeptionwechsel im neuen ungarischen Arbeitsgesetzbuch?, in: Jahrbuch für Ostrecht, 2013/2, pp (az oktatók által kijelölt részek, Lásd: egyéb tudni valók) Prugberger Tamás Szőllős Andrea: The New Labour Code in the Mirror of the Regulations of the European Union and the Member States, in: European Integration Studies, 2013/1, 1729 pp. (az oktatók által kijelölt részek, Lásd: egyéb tudni valók) Prugberger Tamás, Kenderes György, Jakab Nóra: Legal questions on the amendment of the labour contract, appointment in labour and public relations in the european and Hungarian legal system, in: EUROPEAN INTEGRATION STUDIES 7:(1) pp (2009) Fontosabb ajánlott irodalom (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű): Prugberger Tamás: Európai és magyar összehasonlító munka és közszolgálati jog. Complex Kiadó, Budapest Prugberger Tamás, Kenderes György, Jakab Nóra:Legal questions on the amendment of the labour contract, appointment in labour and public relations in the european and Hungarian legal system, in: EUROPEAN INTEGRATION STUDIES 7:(1) pp (2009) Maximilian Fuchs Franz Marhold: Europaisches Arbeitsrecht, Springer, Wien New York, 2010 Egyéb tudnivalók:

16 Tantárgy neve: Neptun kód: Tagozat: Gazdasági jog BTSZM304 LEVELEZŐ Az óra címe angol nyelven: Law of Economics BTK Szociológiai Intézet dr. Horváth Zsuzsanna dr. Horváth Zsuzsanna K : :15 kollokvium kollokvium 10 4 Tantárgy feladata és célja (34 mondatban): A tantárgy feladata, hogy általános bevezető ismereteket nyújtson a gazdaságot szabályozó jogszabályok körébe. Fontos szempont, hogy a mindennapi élet kérdéseit szem előtt tartva adjon betekintést az új Ptk. szabályaiba, elősegítse az eligazodást a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokban. A tételes jogi szabályok megismerésére a gyakorlati kérdések és megoldások mentén ad lehetőséget. 1. Egyéni vállalkozás, egyéni cég 2. A Ptk. Harmadik Könyvének és a cégtörvénynek a felépítése; a jogi személy 3. A társasági szerződés; szerződésmódosítás; szerződésminták 4. A társaságok szervei és tisztségviselői 5. A társaság vagyona; apportszabályok 6. A közkereseti és a betéti társaság 7. A kft. alapítása, működése 8. A részvénytársaság, a részvények 9. A gazdasági társaságok átalakulása 10. A gazdasági társaságok megszűnése, megszűntetése; a végelszámolás, csőd és felszámolási eljárás írásbeli vizsga alapján Pontozás: 020: : : :4 4550:5 A évi V. törvény (új Ptk.) Az új Ptk. Kommentárja Az új Ptk. magyarázata (HVGORAC Lap és Könyvkiadó) Fontosabb ajánlott irodalom (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű):

17 Gazdasági társaságok Cégtörvény (HVGORAC Lap és Könyvkiadó) Az egyéni vállalkozó és az egyéni cég új szabályai (HVGORAC Lap és Könyvkiadó) Kiskönyv az új Polgári Törvénykönyvről gazdasági szakembereknek (Complex Kiadó) Egyéb tudnivalók:

18 Tantárgy neve: Neptun kód: Tagozat: Stratégiai menedzsment a szociális szférában BTSZM306 L Az óra címe angol nyelven: Strategic Management in the Social Sphere BTK Szociológiai Intézet Dr. Havasi Virág Dr. Havasi Virág K (péntek) (péntek) (péntek) előadás kollokvium 20 5 Tantárgy feladata és célja (34 mondatban): A tárgy keretében a stratégiai gondolkodás és tervezés, valamint a vállalati szervezet, irányítás, információs és kommunikációs rendszer illetve a vállalati kultúra kérdéseit tekintjük át a szociális szférára vonatkoztatva. A stratégiai gondolkodás fejlődése; A stratégiai tervezés modellje (alapfogalmai, szintjei, folyamata); A stratégiai pozíció elemzése; Tervezési rendszerek; A stratégiai tervezés kritikája; A stratégiai management rendszere (koncepciója, megváltozott szerepe, az időtényező megváltozott szerepe); A vállalati szervezet (alaptípusok); A vállalati szervezet (szervezetelméleti megközelítések); A stratégiai irányítás rendszere; Információs és kommunikációs rendszer, Érdekeltségi és ösztönzési rendszer; Vállalati kultúra; A szociális szféra szervezeti jellemzői. Prezentáció: Az órán megbeszélt szempontok szerint saját/képzelt szociális intézmény bemutatása A prezentációra megajánlott jegy kapható. CSATH, M.: Stratégiai tervezés és vezetés a 21. században. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, FÜLÖP, Gy: Stratégiai menedzsment. Elmélet és gyakorlat. Perfekt ZRT, Budapest, Helfat, B, C: The Handbook of Organisational Capabilities. Blackwell Publishes, Fontosabb ajánlott irodalom (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű): BARAKONYI, K.LORANGE, P.: Stratégiai management. KJK, Budapest, BARAKONYI, K: Stratégiai tervezés. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Egyéb tudnivalók:

19 Tantárgy neve: Neptun kód: Tagozat: Szakdolgozatíró szeminárium I. BTSZM309 L Az óra címe angol nyelven: Thesis Writing Seminar I. BTK Szociológiai Intézet Mihályi Helga Mihályi Helga K (péntek) gyakorlat gyakorlati jegy :15 Tantárgy feladata és célja (34 mondatban): Az óra célja az alapvető kutatáselméleti és módszertani ismeretek elsajátítása; a tudományos igényű művekkel szemben támasztott követelmények értékelméleti megalapozása; alapvetően a szakdolgozatírás technológiájának elsajátítása. A hallgatók a kurzus során megismerik a különböző forrástípusok és lelőhelyek használatának, a forráskritikai és filológiai módszerek alkalmazásának, az elemző, szintetizáló és lényeglátó képesség fejlesztésének metodikáját, a szakdolgozat megírásával kapcsolatos tartalmi és formai követelményeket és azok gyakorlatban való alkalmazását. 1. A szakdolgozat műfaja. 2. Értekezés, esszé, irodalmiság 3. Témaválasztás, érdeklődés, kutatási cél 4. Forráskutatás, anyaggyűjtés 5. Könyvtárhasználat 6. Jegyzetelés 7. Keresés a világhálón 8. Vázlatkészítés, szövegépítés 9. címadás 10. Hivatkozások, bibliográfia, függelék 11. A kutatás és közlésetikája, plágium 12. A dolgozat megvédése Hallgatói prezentáció. A gyakorlati jegyet a prezentáció és a gyakorlatokon való részvétel adja. ACZEL, Richard: Hogyan írjunk esszét? Budapest: OSIRIS, BABBIE, Earl: A társadalomtudományi kutatás gyakorlata. BALASSI KIADÓ, Bp BERTÁNÉ NÉMETH Ágnes: Az irodalomkutatástól a hivatkozásig. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM, EGYETEMI KÖNYVTÁR, Pécs, BLASKÓ Ágnes HAMP Gábor: Írás 1.0. TYPOTEXT, GYURGYÁK János: Szerkesztők és szerzők kézikönyve. OSIRIS, ECO, Umberto: Hogyan írjunk szakdolgozatot? GONDOLAT, Budapest, Fontosabb ajánlott irodalom (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű):

20 Egyéb tudnivalók:

Szociális menedzser szakirányú továbbképzési szak

Szociális menedzser szakirányú továbbképzési szak Utolsó frissítés: 2017. szeptember 7. Szociális menedzser szakirányú továbbképzési szak Tantárgyi adatlap 2017/2018. tanév 1. félév Helyi szükségletek és források megismerése I. I. ÉVFOLYAM Tantárgy Neptun

Részletesebben

A tantárgy kódja BBNSZ03200 Óraszám 2

A tantárgy kódja BBNSZ03200 Óraszám 2 A tantárgy címe CSALÁDSZOCIOLÓGIA A tantárgy típusa ELŐADÁS Tantárgy célja: A tantárgy kódja BBNSZ0300 Óraszám Félév 6 Kreditek száma A család történeti változásainak, működésének és a társadalomban betöltött

Részletesebben

TÁRGYLEÍRÁS CSALÁDSZOCIOLÓGIA BBNSZ Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 2013/2014. tanév II. félév kedd 10:00-11:30 BTK Ste Dienes Valéria terem

TÁRGYLEÍRÁS CSALÁDSZOCIOLÓGIA BBNSZ Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 2013/2014. tanév II. félév kedd 10:00-11:30 BTK Ste Dienes Valéria terem TÁRGYLEÍRÁS CSALÁDSZOCIOLÓGIA BBNSZ03200 Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 2013/2014. tanév II. félév kedd 10:00-11:30 BTK Ste Dienes Valéria terem A TANTÁRGY CÉLJA A család történeti változásainak, működésének

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/16/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK 2015/16/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Társadalomismeret II. SPF1201 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 3+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) SPF1101 Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens - rendszeresen óralátogatás, maximum

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév

Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév Tantárgy neve Neptun kódja: Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Számonkérési forma: Erős előfeltétel: Gyenge előfeltétel/társfeltétel: Kapcsolódik-e

Részletesebben

Tantárgyi tematika 2018/19

Tantárgyi tematika 2018/19 Tantárgyi tematika 2018/19 Tantárgy neve Munkajogi ismeretek Neptun kódja: BT2:MUJ Képzés- tagozat: Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási képzés levelező tagozat Tantárgy kreditszáma: 6 kredit

Részletesebben

Tantárgyi tematika 2018/19. tavaszi félév

Tantárgyi tematika 2018/19. tavaszi félév Tantárgyi tematika 2018/19. tavaszi félév Tantárgy neve Munkajogi és társadalombiztosítási alapismeretek Neptun kódja: I1:MUJ Képzés- tagozat: Igazságügyi igazgatási képzés levelező tagozat Tantárgy kreditszáma:

Részletesebben

Tantárgyi tematika. 6. hét: A munkaügyi kapcsolatok a részvételi jogok, a szakszervezetek jogai, a kollektív szerződés, a sztrájkjog, a munkaügyi vita

Tantárgyi tematika. 6. hét: A munkaügyi kapcsolatok a részvételi jogok, a szakszervezetek jogai, a kollektív szerződés, a sztrájkjog, a munkaügyi vita Tantárgyi tematika Tantárgy neve Munkajogi és tb. alapismeretek Neptun kódja: I1:MUJ Képzés- tagozat: Igazságügyi igazgatási képzés levelező tagozat Tantárgy kreditszáma: 8 kredit Tantárgyfelelős: Dr.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/17/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK 2016/17/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Társadalomismeret II. SPF1201 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 3+0 SPF1101 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens A kurzus teljesítésének feltétele: a kurzus

Részletesebben

Oktatói órarend 2015/2016. II. félév Bölcsészettudományi Kar Szociológiai Intézet

Oktatói órarend 2015/2016. II. félév Bölcsészettudományi Kar Szociológiai Intézet Oktatói órarend 2015/2016. II. félév 2016. Bölcsészettudományi Kar Szociológiai Intézet 2016.02.16. Prof. Dr. Csepeli György 10-12 Szociálpszichológia előadás BTBNSZM406 B/2 115 12-13:30 Fejlődés- és személyiséglélektan

Részletesebben

Jogi alapok TANTÁRGYI PROGRAM. Valamennyi szak Levelező és Távoktatás tagozat I.évfolyam. 2011/2012. tanév I. félév

Jogi alapok TANTÁRGYI PROGRAM. Valamennyi szak Levelező és Távoktatás tagozat I.évfolyam. 2011/2012. tanév I. félév Jogi alapok Valamennyi szak Levelező és Távoktatás tagozat I.évfolyam 2011/2012. tanév I. félév 1/5 Jogi alapok Valamennyi szak/levelező és Távoktatás tagozat/i. évfolyam 2011/2012 tanév I. félév A tantárgyat

Részletesebben

Oktatói órarend 2015/2016. I. félév Bölcsészettudományi Kar Szociológiai Intézet

Oktatói órarend 2015/2016. I. félév Bölcsészettudományi Kar Szociológiai Intézet Oktatói órarend 2015/2016. I. félév 2015. Bölcsészettudományi Kar Szociológiai Intézet 2015.09.14. Prof. Dr. Csepeli György Csütörtök 8-10 10-12 Szociálpszichológia Politológia B/2 102 12-14 A magyar társadalom

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény Multikulturális nevelés TKM2101 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kis Katalin főiskolai tanár

Részletesebben

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek CGB1203 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

SZOCIÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

SZOCIÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK UTOLSÓ FRISSÍTÉS: 2015. szeptember 4 SZOCIÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK TANTÁRGYI ADATLAP 2015/2016. TANÉV I. FÉLÉV A szociálpolitika szociológiai megalapozása I. ÉVFOLYAM Tárgyfelelős (név,

Részletesebben

2014/2015. tanév I. (őszi) félév. Előfeltétele: (10502M) Helye a mintatantervben: 5. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter

2014/2015. tanév I. (őszi) félév. Előfeltétele: (10502M) Helye a mintatantervben: 5. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter TEMATIKA ÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER 2014/2015. tanév I. (őszi) félév TANTÁRGY NEVE: MUNKA- ÉS SZOCIÁLIS JOG I. Neptun kódja: 30701 (30701M) Előfeltétele: 10502 (10502M) Helye a mintatantervben: 5. szemeszter

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA 1 SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA DR. SZABÓ-TÓTH KINGA 1. Családon belüli konfliktusok, válás 2. Családpolitika, családtámogatási

Részletesebben

CSALÁDSZOCIOLÓGIA. Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11

CSALÁDSZOCIOLÓGIA. Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11 Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11 Újvidéki Tudományegyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Szabadka Strossmayer utca 11. CSALÁDSZOCIOLÓGIA

Részletesebben

SZOCIÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

SZOCIÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Utolsó frissítés: 2016. 09. 01. SZOCIÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK TANTÁRGYI ADATLAP 2016/2017. TANÉV I. FÉLÉV A szociálpolitika szociológiai megalapozása I. ÉVFOLYAM Tárgyfelelős (név,

Részletesebben

Tantárgyi tematika /2019 I. félév

Tantárgyi tematika /2019 I. félév Tantárgy neve Munkajog 1. Neptun kódja: JL4: MUJ (1) Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Tantárgyi tematika - 2018/2019 I. félév osztatlan jogász képzés levelező tagozat 0 kredit Erős

Részletesebben

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1.

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. TEMATIKA ÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER 2016/2017. tanév I. (őszi) félév TANTÁRGY NEVE Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. hálóterv szerint JK 10201) Társfeltétele: JK 10101 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

Iskolai szociális munka gyakorlata

Iskolai szociális munka gyakorlata Iskolai szociális munka gyakorlata B1206 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 30 óra gyakorlat Min ai Előfeltétel (tantárgyi kód) B1101 Dr. Torkos Katalin 1. A tantárgy

Részletesebben

Utolsó módosítás: március 4. OKTATÓNKÉNTI ÓRARENDJE 2014/2015. TANÉV II. FÉLÉV

Utolsó módosítás: március 4. OKTATÓNKÉNTI ÓRARENDJE 2014/2015. TANÉV II. FÉLÉV Utolsó módosítás: 2015. március 4. OKTATÓNKÉNTI ÓRARENDJE 2014/2015. TANÉV II. FÉLÉV Prof. Dr. Csepeli György Csütörtök 10-12 Szociálpszichológia előadás BTBNSZM406 B/2 115 11:30-12 Fogadóóra B/2 108 12-14

Részletesebben

MAGYAR ÉS EURÓPAI MUNKA- ÉS KÖZSZOLGÁLATI JOG

MAGYAR ÉS EURÓPAI MUNKA- ÉS KÖZSZOLGÁLATI JOG Prugberger Tamás MAGYAR ÉS EURÓPAI MUNKA- ÉS KÖZSZOLGÁLATI JOG (A magyar és a közép-kelet-európai munka- és közszolgálati jog reformja a nyugat-európai államok jogi szabályozásának tükrében, az amerikai

Részletesebben

VIZSGAIDŐPONTOK 2015/2016. TANÉV I. FÉLÉV

VIZSGAIDŐPONTOK 2015/2016. TANÉV I. FÉLÉV 2015. 12. 16. BTK SZOCIOLÓGIAI NTÉZET VIZSGAIDŐPONTOK 2015/2016. TANÉV I. FÉLÉV Dr. Csepeli György Tantárgy Vizsgatípus Vizsga kezdete Vizsga vége létszám Vizsgaterem BTPLN119 Bevezetés a szoc. pszichológiába

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

Tanulás- és kutatásmódszertan

Tanulás- és kutatásmódszertan PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Tanulás- és kutatásmódszertan 2012/2013. II. félév Tantárgyi útmutató

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA 1 SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA DR. SZABÓ-TÓTH KINGA 1. Családon belüli konfliktusok, válás 2. Családpolitika, családtámogatási

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK 1. A tantárgy megnevezése: OKTATÁSTAN I. 2. Az évfolyam megnevezése: Okl. mérnöktanár, mérnöktanár szak nappali tagozat II. évf. 2. félév, II. évf. 1. félév Műszaki szakoktató szak II. évfolyam 1. félév

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+0 K PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

TEMATIKA 2011/2012. tanév II. (tavaszi) félév. MUNKA- ÉS SZOCIÁLIS JOG 2. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék

TEMATIKA 2011/2012. tanév II. (tavaszi) félév. MUNKA- ÉS SZOCIÁLIS JOG 2. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék TEMATIKA 2011/2012. tanév II. (tavaszi) félév MUNKA- ÉS SZOCIÁLIS JOG 2. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék Tárgy neve: Munka- és szociális jog 2. Szak: jogász Neptun kódja: 30702 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VÁLLAKOZÁSOK JOGI ISMERETE. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VÁLLAKOZÁSOK JOGI ISMERETE. tanulmányokhoz III. évfolyam GM szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VÁLLAKOZÁSOK JOGI ISMERETE tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Vállalkozások jogi ismerete Tanszék: Közgazdasági

Részletesebben

Kutatásmódszertan II.

Kutatásmódszertan II. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK Levelező tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK Kutatásmódszertan II. Tantárgyi útmutató 2015/2016. tanév 2. félév Tantárgy megnevezése: Kutatásmódszertan II. Tantárgy kódja: Tanterv szerinti

Részletesebben

VEZETÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN

VEZETÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Levelező tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK VEZETÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN Tantárgyi útmutató 2012/2013 tanév őszi félév 1 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szolgáltatás menedzsment. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szolgáltatás menedzsment. tanulmányokhoz IV. évfolyam szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Szolgáltatás menedzsment tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Szolgáltatás menedzsment Tanszék: Tantárgyfelelős

Részletesebben

Oktatói órarend 2016/2017 II. félév. Szociológiai Intézet

Oktatói órarend 2016/2017 II. félév. Szociológiai Intézet Oktatói órarend 2016/2017 II. félév Szociológiai Intézet 2017.02.09. Prof. Dr. Csepeli György, egyetemi tanár Péntek 10-12 Szociálpszichológia I. előadás BTSCN207, BTBNSZM406, BTKVN1205 C/2 XXXV Együtt

Részletesebben

UTOLSÓ FIRSSÍTÉS: 2015. február 9. SZOCIOLÓGIA ALAPSZAK TANTÁRGYI ADATLAP NAPPALI, LEVELEZŐ TAGOZAT 2014/20154. TANÉV 2. FÉLÉV

UTOLSÓ FIRSSÍTÉS: 2015. február 9. SZOCIOLÓGIA ALAPSZAK TANTÁRGYI ADATLAP NAPPALI, LEVELEZŐ TAGOZAT 2014/20154. TANÉV 2. FÉLÉV UTOLSÓ FIRSSÍTÉS: 2015. február 9. SZOCIOLÓGIA ALAPSZAK TANTÁRGYI ADATLAP NAPPALI, LEVELEZŐ TAGOZAT 2014/20154. TANÉV 2. FÉLÉV III. ÉVFOLYAM Tantárgy neve: Foglalkoztatáspolitika Tárgyfelelős (név, beosztás):

Részletesebben

Tantárgyi tematika. nincs előfeltétel/társfeltétel: Kapcsolódik-e hozzá kéthetenként 2 óra gyakorlat

Tantárgyi tematika. nincs előfeltétel/társfeltétel: Kapcsolódik-e hozzá kéthetenként 2 óra gyakorlat Tantárgyi tematika Tantárgy neve Munkajog 2. Neptun kódja: J3:MUJ (2) Képzés- tagozat: osztatlan jogász képzés nappali tagozat Tantárgy kreditszáma: 6 kredit Tantárgyfelelős: Dr. Horváth István habilitált

Részletesebben

Tanmenet és tantárgyi követelmények. Közbeszerzés Illetve a Közbeszerzések joga tantárgyhoz. 2015/2016. tanév II. (tavaszi) félév

Tanmenet és tantárgyi követelmények. Közbeszerzés Illetve a Közbeszerzések joga tantárgyhoz. 2015/2016. tanév II. (tavaszi) félév Tanmenet és tantárgyi követelmények a Közbeszerzés Illetve a Közbeszerzések joga tantárgyhoz 2015/2016. tanév II. (tavaszi) félév Igazgatásszervező (BA) szak NAPPALI és LEVELEZŐ tagozat Budapest, 2015.

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szervezeti magatartás és vezetés tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szervezeti magatartás és vezetés tanulmányokhoz II. évfolyam GI szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Szervezeti magatartás és vezetés tanulmányokhoz LEVELEZŐ Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Szervezeti magatartás és vezetés Tanszék:Vállalkozás

Részletesebben

Szociális munka BA órarend Ózdi képzés 2017/2018. tanév II. félév

Szociális munka BA órarend Ózdi képzés 2017/2018. tanév II. félév Utolsó módosítás: 2018. február 5. Szociális munka BA órarend Ózdi képzés 2017/2018. tanév II. félév Időpont Tantárgy Oktató Neptun kód Kredit Beszám. kötelez február 14. 13-18 Közgazdaságtani alapismeretek

Részletesebben

A jóléti ellátások rendszere Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0

A jóléti ellátások rendszere Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 A jóléti ellátások rendszere IS1356 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) IS1351 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozási jog ismeretek

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozási jog ismeretek II. évfolyam GM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalkozási jog ismeretek 2014/2015. II. félév 1 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Tantárgy megnevezése Vállalkozások jogi ismerete Tantárgy jellege/típusa: Szakalapozó Kontaktórák

Részletesebben

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A megfelelő tételekhez szükséges a KK 18., 23., 25., 27. és az MK 95. számú állásfoglalásainak ismerete. MUNKAJOG 1. A Munka

Részletesebben

Miskolci Egyetem BTK Politikatudományi Intézet POLITIKATUDOMÁNY MESTERSZAK NAPPALI TAGOZAT 2017-ben felvételt nyert hallgatók számára MINTATANTERV

Miskolci Egyetem BTK Politikatudományi Intézet POLITIKATUDOMÁNY MESTERSZAK NAPPALI TAGOZAT 2017-ben felvételt nyert hallgatók számára MINTATANTERV Miskolci Egyetem BTK Politikatudományi Intézet POLITIKATUDOMÁNY MESTERSZAK NAPPALI TAGOZAT 2017-ben felvételt nyert hallgatók számára MINTATANTERV ELSŐ ÉVFOLYAM 1. évf. 1. félév 28 Alapozó tárgyak BTUMNPOL101

Részletesebben

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. KOLLOKVIUMI MINIMUMKÉRDÉSEK 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV II. félév 1. A munkajogi felelősség rendszere (előadásvázlat 1.) 2. A felróhatóság fogalma és szerepe a munkajogban

Részletesebben

Utolsó módosítás

Utolsó módosítás ALKALMAZOTT TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK INTÉZETE Vizsgaidőpontok 2018/2019. tanév II. félév Utolsó módosítás 2019.05.20. Prof. Dr. Csepeli György Tárgy Neptun kódja Tárgy neve Vizsga időpont Vizsga típusa Fő/nap

Részletesebben

Szociálpolitika Komplex záróvizsga

Szociálpolitika Komplex záróvizsga Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Szociálpolitika Komplex záróvizsga A témakörök 1. A társadalompolitika és a szociálpolitika változó viszonya a többi alrendszerhez 2. A szükségletek

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Gyermekvédelem az iskolában CSM1002, 1002L Meghirdetés féléve 1 Heti kontaktóraszám (elm. + 1-0 gyak.) kollokvium A hazai és a nemzetközi gyermekvédelem fejlődési tendenciáinak és törvénykezési folyamatának

Részletesebben

SZOCIÁLPOLITIKA szak A , os tanévben I. éves szociálpolitika szakos hallgatók számára. Szociálpolitika

SZOCIÁLPOLITIKA szak A , os tanévben I. éves szociálpolitika szakos hallgatók számára. Szociálpolitika SZOCIÁLPOLITIKA szak A 2004-2005, 2005-2006-os tanévben I. éves szociálpolitika szakos hallgatók számára Szociálpolitika csoportok 1. tudo Társadalomelmélet I. Kötelező SZ101/1 Társadalomelmélet II. Kötelező

Részletesebben

Szociális munka BA órarend Ózdi képzés 2018/2019. tanév I. félév I. évfolyam

Szociális munka BA órarend Ózdi képzés 2018/2019. tanév I. félév I. évfolyam Utolsó módosítás: 2018. szeptember 20. Szociális munka BA órarend Ózdi képzés 2018/2019. tanév I. félév I. évfolyam Időpont Tantárgy Oktató Neptun kód Kredit Beszám. köt. Terem szeptember 13. szeptember

Részletesebben

OKTATÓI ÓRAREND 2016/2017. TANÉV I. FÉLÉV

OKTATÓI ÓRAREND 2016/2017. TANÉV I. FÉLÉV 2016. 11. 10. ME-BTK SZOCIOLÓGIAI INTÉZET OKTATÓI ÓRAREND 2016/2017. TANÉV I. FÉLÉV Gyukits György, egyetemi adjunktus Szerda 8:30-10 Társadalompolitika előadás BTBNSZM307 B/2 116 10-11:30 Társadalmi hátrányok

Részletesebben

Tantárgyi útmutató /NAPPALI félév

Tantárgyi útmutató /NAPPALI félév Tantárgy megnevezése Gazdasági jog alapjai I. Tantárgyi útmutató /NAPPALI 2011-2012 1. félév Tantárgy jellege/típusa: Egységes üzleti alapozó modul Kontaktórák száma: 24 Egyéni tanulási óra igény: 36 Vizsgajelleg:

Részletesebben

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés 1 Képzés célja: A résztvevők számára olyan átfogó és naprakész tudásanyag átadása, amely a mai magyar és európai gazdasági környezetben egy ipari park hatékony

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Tantárgyi útmutató 2011/2012. I. félév

Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Tantárgyi útmutató 2011/2012. I. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Tantárgyi útmutató 2011/2012. I. félév 1 Tantárgy megnevezése: Vezetéselmélet és módszertan Tantárgy kódja: Tanterv

Részletesebben

Stratégiai és üzleti tervezés

Stratégiai és üzleti tervezés PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam Gazdálkodás és menedzsment TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Stratégiai és üzleti tervezés 2013/2014. I. félév Tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-számvitel szak, Gazdálkodási és menedzsment szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2018/2019 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

Filozófia ADB K 2 TR Dr. habil. Kiss Lajos András X. Szociológia I. ADB K 3 AK Dr. Kerülő Judit X

Filozófia ADB K 2 TR Dr. habil. Kiss Lajos András X. Szociológia I. ADB K 3 AK Dr. Kerülő Judit X Andragógia alapképzési szak Specializációk: Művelődésszervező, Személyügyi szervező, Felnőttképzési szervező 2009. szeptemberétől "A" típusú tárgyak felelős felelős oktató neve Előfeltétel Ea. Gy. intézet

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /II.

KÖVETELMÉNYEK /II. Multikulturális nevelés etnikai és vallási dimenziói SPF1207 Meghirdetés féléve 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin Ph.D., főiskolai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123L Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + 1+0 gyak.) Koll. PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása és beosztása A hallgatók

Részletesebben

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai 2. A neve, beosztása: egyetemi tanár 3. Szak megnevezése: Kereskedelem és Marketing BA szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozási jogi ismeretek. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozási jogi ismeretek. tanulmányokhoz III. évfolyam GM szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalkozási jogi ismeretek tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2015/2016) őszi félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Vállalkozási jogi ismeretek Tanszék:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A jólléti ellátások rendszere. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.)

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A jólléti ellátások rendszere. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) A jólléti ellátások rendszere CSM1003L Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) kollokvium - 1. A hallgatók átfogó ismereteket kapnak a szociológiai és szociálpolitikai alapismeretekről:

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RVPTB10 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Gazdasági szakismeret 1. 3. A tantárgy megnevezése

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. Szociálpolitika MA szak, Szociálpolitika MA szak KERESZTFÉLÉV, Szociológia MA szak. 2016/2017-es tanév I. félév

Tantárgyfelosztás. Szociálpolitika MA szak, Szociálpolitika MA szak KERESZTFÉLÉV, Szociológia MA szak. 2016/2017-es tanév I. félév Tantárgyfelosztás Szociálpolitika szak, Szociálpolitika szak KERESZTFÉLÉV, Szociológia szak 2016/2017-es tanév I. félév 1 Szociológia szak I- II. évfolyam Kód Tantárgy Óra Telj. Kredit Oktató Időpont Hely

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM 2011-12. tanév őszi félév

TANTÁRGYI PROGRAM 2011-12. tanév őszi félév TANTÁRGYI PROGRAM 2011-12. tanév őszi félév Tantárgy megnevezése: Tantárgy kódja: GAZDASÁGI JOG ÉS KÖZIGAZGATÁSTAN ALAPJAI GJKA1K0MEMT Kontaktórák száma: Elmélet: 3 Gyakorlat: 0 Összesen: 3 Vizsgajelleg:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági jog alapjai II.

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági jog alapjai II. TÁVOKTATÁS I. évfolyam II. félév TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági jog alapjai II. 2015/2016. II. félév 1 Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Gazdasági jog alapjai II. Tantárgyat tanszék gondozó Közgazdasági

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának A magyar állam- és jogrendszer, jogtudomány továbbfejlesztése, különös tekintettel az európai jogfejlődési tendenciákra c. doktori programjának módosított

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Szociális gondoskodás története B1401L Meghirdetés féléve 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) koll Tantárgyfelelős neve és beosztása Tantárgy oktatója és beosztása A tantárgy elsajátításának célja: Annak

Részletesebben

Vállalkozási jog ismeretek

Vállalkozási jog ismeretek PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 III. évfolyam

Részletesebben

Gazdasági jog alapjai

Gazdasági jog alapjai I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági jog alapjai 2013/2014. I. félév TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Tantárgy megnevezése Gazdasági jog I. Tantárgy jellege/típusa: Egységes üzleti alapozó modul Kontaktórák száma:

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK ANGOL NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási BA képzés 2006/2007. tanévben indult

Részletesebben

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a KONTROLLING tantárgyhoz

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a KONTROLLING tantárgyhoz TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a KONTROLLING tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2015. február A TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK CÉLJA A tantárgy oktatásának célja az alkalmazott számviteli eljárásokból

Részletesebben

Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév. Előadások tematikája

Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév. Előadások tematikája Tantárgy neve Munkajog 1. Neptun kódja: J3:MUJ (1) Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Számonkérési forma: Erős előfeltétel: Gyenge előfeltétel/társfeltétel:

Részletesebben

Utolsó módosítás: február 19.

Utolsó módosítás: február 19. Utolsó módosítás: 2018. február 19. Prof. Dr. Csepeli György Péntek 10-12 Szociálpszichológia előadás BTBNSZM3308, BTSCN2207, BTBNSZM406 (22 ) B2/115 12-14 Szociálpszichológia I. gyakorlat BTSCN2208 (10)

Részletesebben

Tantárgyi tematika /2018 I. félév

Tantárgyi tematika /2018 I. félév Tantárgy neve Munkajog 1. Neptun kódja: JL4:MUJ (1) Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Erős előfeltétel: Gyenge előfeltétel/társfeltétel: Kapcsolódik-e hozzá gyakorlat/szeminárium?

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozási jogi ismeretek

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozási jogi ismeretek II. évfolyam GM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalkozási jogi ismeretek 2015/2016. II. félév 1 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa: Vállalkozások jogi ismerete Szakalapozó Kontaktórák

Részletesebben

Tantárgyi útmutató /BA képzés 2010-2011 1. félév

Tantárgyi útmutató /BA képzés 2010-2011 1. félév Tantárgyi útmutató /BA képzés 2010-2011 1. félév Tantárgy megnevezése Vállalkozások jogi ismerete Tantárgy jellege/típusa: Szakalapozó Kontaktórák száma: 2 óra/hét Egyéni tanulási óra igény: 36 Vizsgajelleg:

Részletesebben

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2014/2015. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2014/2015. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. KOLLOKVIUMI MINIMUMKÉRDÉSEK 2014/2015. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV 1. A munkajogi felelősség rendszere (előadásvázlat 1.) 2. A felróhatóság fogalma és szerepe a munkajogban (Mt. 179.

Részletesebben

Szociális munka BA új előtanulmányi rendje és mintatanterve FSZ képzés elvégzése után, 104 kredites

Szociális munka BA új előtanulmányi rendje és mintatanterve FSZ képzés elvégzése után, 104 kredites Szociális munka BA új előtanulmányi rendje és mintatanterve FSZ képzés elvégzése után, 104 kredites nappali és levelező tagozat Érvényes: 2017 szeptemberétől Utolsó módosítás: 2018. augusztus 14. Szociális

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RVPTB31 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Gazdasági szakismeretek (pny.) 1. 3. A tantárgy

Részletesebben

Heti kontakt Tantárgyfelelős Tantárgyfelelős oktató. Filozófiatörténet ADB K 2 FT Dr. habil Kiss Lajos András X

Heti kontakt Tantárgyfelelős Tantárgyfelelős oktató. Filozófiatörténet ADB K 2 FT Dr. habil Kiss Lajos András X Andragógia alapszak Szakirányok: Művelődésszervező, Személyügyi szervező, Felnőttképzési szervező 2006. szeptemberétől Tantágy "A" típusú tárgyak Filozófiatörténet ADB1101 2 0 K 2 FT Dr. habil Kiss Lajos

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgy: Esélyegyenlőségi ismeretek Oktató: Bodnárné Dr. Kis Katalin Féléves óraszám:5 Kredit:2kr 1. konzultáció: Az esélyegyenlőség fogalma és európai dimenziói Az esélyegyenlőség társadalmi, közpolitikai

Részletesebben

Munkaügyi és társadalombiztosítási alapszakos hallgatók órabeosztása és leckekönyvi bejegyzései A 2009/2010. tanév I. félévében (I.

Munkaügyi és társadalombiztosítási alapszakos hallgatók órabeosztása és leckekönyvi bejegyzései A 2009/2010. tanév I. félévében (I. Munkaügyi és társadalombiztosítási alapszakos hallgatók órabeosztása és leckekönyvi bejegyzései A 2009/2010. tanév I. félévében (I. évfolyam) Szeptember 11. péntek 14-18 Jogi alaptan XI.ea. Szeptember

Részletesebben

Szociológia (BA) SZOTANB3 képzési terv. Kód: SZOTANB3. Felelős. Értékelés PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM

Szociológia (BA) SZOTANB3 képzési terv. Kód: SZOTANB3. Felelős. Értékelés PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Szociológia (BA) SZOTANB3 képzési terv Kód: SZOTANB3 Szükséges kredit: 180 Félévek száma: 6 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %. Az írásos tanterv utolsó frissítésének ideje: Az ezen idõpont elõtti

Részletesebben

SZOCIOLÓGIA SZAK NAPPALI TAGOZAT

SZOCIOLÓGIA SZAK NAPPALI TAGOZAT SZOCIOLÓGIA SZAK NAPPALI TAGOZAT A képzés célja: Humanisztikus értékek iránt elkötelezett, társadalomkritikai érzékkel rendelkező, alkotószellemű szakemberek képzése, akik széleskörű társadalomelméleti,

Részletesebben

Tanulás- és kutatásmódszertan

Tanulás- és kutatásmódszertan PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Tanulás- és kutatásmódszertan 2010/2011. II. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági jog alapjai II.

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági jog alapjai II. PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 I. évfolyam II. félév TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági jog alapjai II. 2014/2015. II. félév 1 Tantárgyi útmutató Tantárgy

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia A tudományos kutatás módszertana A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK NÉMET NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés,. levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

Bér- és munkaügyi elszámolások

Bér- és munkaügyi elszámolások SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK Emberi erőforrások felsőoktatási szakképzés személyügyi szakirány (II.) ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ LEVELEZŐ TAGOZAT Bér- és munkaügyi elszámolások c. tárgy tanulmányozásához

Részletesebben

Tantárgyi tematika /2017 I. félév

Tantárgyi tematika /2017 I. félév Tantárgy neve Munkajog 1. Neptun kódja: J3:MUJ (1) Tantárgyi tematika - 2016/2017 I. félév Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Erős előfeltétel: Gyenge előfeltétel/társfeltétel: Kapcsolódik-e

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek Tanmenet és tantárgyi követelmények a Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek tantárgyhoz 2016/2017. tanév I. (őszi) félév Közigazgatás-szervező alapképzési szak 2014. NAPPALI és LEVELEZŐ

Részletesebben

Tantárgyi tematika Tantárgy neve Neptun kódja: Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Számonkérési forma: Erős előfeltétel: Gyenge

Tantárgyi tematika Tantárgy neve Neptun kódja: Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Számonkérési forma: Erős előfeltétel: Gyenge Tantárgyi tematika Tantárgy neve Munkajog 2. Neptun kódja: JL4:MUJ (2) Képzés- tagozat: osztatlan jogász képzés levelező tagozat Tantárgy kreditszáma: 7 kredit Tantárgyfelelős: Dr. Horváth István habilitált

Részletesebben