FONYÓD VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének április 29-i rendkívüli ülésére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FONYÓD VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. április 29-i rendkívüli ülésére"

Átírás

1 Ügyiratszám: 01/ 412 /2013. Ügyintéző: Dr. Mátyás István FONYÓD VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének április 29-i rendkívüli ülésére Tárgy: Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzata évekre szóló sportkoncepciójának elfogadására. Tisztelt Képviselő-testület! Szükségessé vált Fonyód Város Önkormányzata sportkoncepciójának frissítésére, ugyanakkor ezzel egy időben lehetősége nyílik önkormányzatunknak 20% önerő mellett sportlétesítmény fejlesztési pályázatot benyújtani maximum 20 MFt összeg erejéig. Melléklet: 1. számú: Sportkoncepció Kérem a Jogi és Humán Bizottságot az előterjesztés megvitatására, a Képviselő-testületet a döntéshozatalra. Határozati javaslat: 1. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja az előterjesztés mellékletét képező Fonyód Város Önkormányzata évekre szóló sportkoncepcióját. 2. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az egyes önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó fejlesztési támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 8/2013.(III.29.) BM rendelet alapján pályázatot nyújt be sport infrastruktúra támogatásra, és az ehhez szükséges Ft önerőt költségvetésében biztosítja. Határidő: azonnal Felelős: polgármester Fonyód, április 28. Hidvégi József polgármester

2 A 01/412 / ügyiratszámú előterjesztés 1. melléklete FONYÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA

3 BEVEZETÉS Fonyód Város Önkormányzata jelen sportkoncepciója 2013-tól kezdődően szabályozza az Önkormányzat legfontosabb tennivalóit, meghatározza a sportágazatban önként vállalt feladatainak kereteit, tájékoztatást ad a sportágazat szereplőinek, az Önkormányzat szerepvállalásának irányairól és mértékéről. Az elmúlt tíz-tizenöt évben kezdődött, s napjainkban is jól érzékelhető változások, az állam szerepvállalásának csökkenése, az állami és szövetkezeti tulajdonú, úgynevezett báziscégek megszűnése, tőkeerős szponzorok hiánya és az anyagi gondok egyaránt éreztetik hatásukat a magyar sportéletben, így Fonyódon is. A rendszerváltozást követően megszűnt a sport kivételezett szerepe. A területi-, helyi önkormányzatokra a városüzemeltetési, szociális, kulturális, oktatási alapfeladatok tömege zúdult, a sport pedig egyre inkább háttérbe szorult. Az oktatás, a kultúra és a humán szféra több más területéhez hasonlóan, a sportkultúra fejlesztése csak hosszú távon érvényesülhet, működtetése csak tervezetten lehet hatékony. Jelentős döntések következményei sokszor évekkel később jelentkeznek. Csak az átgondolt, hosszabb távra szóló elképzeléseket, tervek és azok következetes megvalósítása, betartása hozhat eredményeket. A nemzetközi, országos és helyi társadalmi, gazdasági változásokhoz igazodva, azok várható hatásaira építve kell meghatározni egy kiszámítható szerepvállalást a város sportéletében figyelembe véve a jogszabályok által előírt önkormányzati kötelezettségeket is.

4 Fonyód Város Önkormányzat Képviselő Testület által megfogalmazott városi sport kiemelt céljai, alapelvei A sport, mint önszerveződésre épülő autonóm civil tevékenység, a magyar és az egyetemes kultúra része, a nemzeti egészségfejlesztés alapvető eszköze, valamint a szabadidő eltöltésének társadalmilag is hasznos módja, amely sportegyesületek, sportági szakszövetségek, sport- szövetségek, és egyéb sportszervezetek keretében folyik. Az iskolai testnevelés kötelező jelleggel a nevelési és oktatási intézmények feladata. A sport jelentős szerepet tölt be az ifjúság erkölcsi-fizikai nevelésében, a személyiség formálásában és hozzájárul a testi-lelki jóléthez. A sport részterületei összefüggő, egymással kölcsönhatásban álló egészet alkotnak: - az iskolai testnevelés és a diáksport egy szilárd alapot jelent, amelyre a sport más ágazatai is épülhetnek. Fő funkciója a sport műveltségtartalmainak átadása, és az egészségre nevelés. Jelentős szerepet játszik a sport és a testi nevelés személyiségfejlesztő hatása, amely elengedhetetlen a felnőtté válás, a szocializáció, és az egészséges érett személyiség kialakulásának folyamatában. A szabadidősport és a rekreáció a munkaképesség megtartásának, és újratermelésének természetes eszköze, amely életkortól, és nemtől függetlenül űzhető. A szabadidősport alkalmas a jó közérzet kialakítására, a szociális, emberi kapcsolatok ápolására és annak megtartására. A verseny- és élsport a testnevelés és a sport csúcsteljesítményekben kifejeződő területe, ösztönző minta a rendszeres testedzéshez, és teljesítményfokozáshoz. A versenysport jelentős szerepet játszik a hazafias érzelmek és a nemzeti hovatartozás így a helyi identitás - erősítésében is. Táplálja az olimpiai eszmét, és a nemzetek közti békés versengés lehetőségét. Egyfajta természetes igényként jelenik meg a sportot kedvelők, de azt aktívan nem űzők számára is. Az önkormányzat alapvető érdeke, hogy a sport valamennyi társadalmilag hasznos funkciója érvényesüljön: - az egészségmegőrzés, a betegség-megelőzés; - az ifjúság erkölcsi nevelése, a személyiségformálás; - a mozgásműveltség és a cselekvésbiztonság fejlesztése; - a közösségi együttélés és a társadalmi mobilitás segítése; - a szórakozás és szórakoztatás; - a gazdasági vállalkozás.

5 Az önkormányzat sporttal kapcsolatos alapelveinek meghatározásához elsőként szükséges a helyi önkormányzatok sportra vonatkozó feladatait rögzíteni. Az önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény 8.. (1). tartalmazza a települési önkormányzatok sport tevékenységének ellátására vonatkozó feladatát, hatáskörét. A sportról szóló évi CXLV. törvény 59.. (1). A települési önkormányzat kötelező feladata illetékességi területén a helyi sporttevékenység támogatása. (2) Ennek formái különösen: a) a sport hosszú távú fejlesztési céljainak megfelelő helyi sportkoncepció meghatározása és megvalósítása; b) az a) pont szerinti célok alapján a sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés; c) a tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartása, működtetése; d) az önkormányzati iskolai sporttevékenység feltételeinek megteremtése. 60. (1) A települési önkormányzat az 59. -ban meghatározott kötelező feladatai mellett illetékességi területén a helyi sporttevékenységet elsősorban a következő módon támogathatja: a) a tulajdonában álló sportlétesítmények fejlesztésével; b) a külön jogszabályban meghatározott nemzeti sportszabvány alapján új sportlétesítmények építésével; c) a szabadidősport feltételeinek fejlesztésével; d) a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportjának, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának segítésével; e) adottságainak megfelelő részvétel a nemzetközi sportkapcsolatokban; f) az iskolán kívüli, önszerveződő sporttevékenység feltételeinek elősegítésével; g) a nemzeti és a nemzetközi sport népszerűsítésében közreműködéssel. A Sportkoncepció hosszú távra megfogalmazott alapelvei A testnevelés és a sport az egyetemes és nemzeti kultúra szerves része, annak lényeges alkotó eleme. A sport a személyiség formálásának, az egészség megőrzésének és teljesítőképesség fokozásának egyik leghatásosabb eszköze. A sportoláshoz való jog az állampolgárok - alkotmány által biztosított - alanyi joga. A nevelési-oktatási intézmények testnevelése és sportja képezi sportkultúránk alapjait, a lakosság szabadidősportja a munkaképesség, a fizikai fittség karbantartásának egyik leghasznosabb és legeredményesebb eszköze.

6 A versenysport, a sportkultúra húzó ágazata, minta és motiváció a rendszeres testedzéshez. A testnevelés és a sport egyes területei kölcsönösen összefüggő és egymásra ható egészet képeznek, ezért a sport harmonikus, arányos fejlesztése egyaránt állami, önkormányzati és társadalmi feladat. Az önszerveződés, a társadalmi jelleg és a demokratizmus a korszerű sportélet lényegi jellemzői. Alapvető érdek, hogy a sport valamennyi társadalmilag hasznos funkciója érvényesüljön, és értékeinek megfelelő támogatást nyerjen. A színvonalas sportszakmai munka alapja a tudományosan megalapozott korszerű sportszakember képzés és továbbképzés. A magas szintű sportkultúra jellemzője a sport szervezettsége, az egymásra épülő versenyrendszer működőképessége. A középtávú koncepció fő irányai Kiemelt figyelmet kell fordítani a mindennapos testedzés megvalósítására a gyermek, serdülő és ifjúsági korosztály számára. A lakosság folyamatosan romló egészségi állapotának javításában fokozott önkormányzati szerepvállalásra van szükség. Emelni kell a sportszakmai munka színvonalát a sportélet minden területén. Kiemelt feladatnak kell tekinteni az utánpótlás-nevelés feltételeinek javítását, a tehetségesek kiválasztását és gondozását. A sportélet egész területén szükséges a demokratikus és a társadalmi jelleg erősítése, ezzel párhuzamosan az eddigieknél összefogottabb irányításra, egyértelmű feladat-meghatározásra, a teljesítés és az önkormányzati pénzeszköz felhasználásának következetesebb ellenőrzésére, hatékonyabb munkamegosztásra és együttműködésre van szükség. Az önkormányzat elsősorban a diáksportot, a szabadidősportokat valamint az utánpótlás nevelést támogatja, segíti. Az élsport esetében is elsősorban az amatőr sportot támogatja. Természetesen ez az összeg töredéke annak, amiből az egyesület(ek) évente gazdálkodik. Szükség lenne a támogatás évről-évre történő emelésére, reálértékének megőrzésére akkor, amikor erre a gazdasági helyzet lehetőséget ad, de mindenképpen törekedni kell rá. A támogatás célja, hogy minél színesebb sportélet valósuljon meg településünkön, minél többfajta sportolási lehetőség álljon a fiatalok és a felnőtt korosztály rendelkezésére.

7 Az önkormányzat sportot támogató tevékenységének célja, hogy kialakuljon egy olyan párbeszéd, melyben a város intézményei, lakosai, a sportegyesület részt vesznek a város sportéletének kialakításában. Az önkormányzat azonban a sporttevékenységet, mint kapcsolatformáló eszközt nemcsak a városon belüli kapcsolatok erősítésére kívánja felhasználni, hanem a testvérvárosi kapcsolatok elmélyítésére is. Fonyód Város Önkormányzatának szerepvállalása Fonyód Város Önkormányzata célja, hogy kiemelten támogassa a fiatalok sportolását, testmozgását, a város egész lakosságának biztosítsa a sportolás lehetőségét. E cél elérése érdekében közös gondolkodásra, együttműködésre van szükség a településen működő nevelési-oktatási intézménnyel, a sporttal foglalkozó civil szervezetekkel, sportegyesülettel. Céljaink elérése érdekében kiemelt feladataink közé kell hogy tartozzon a sportoláshoz szükséges magas szintű infrastruktúra biztosítása. Óvodai nevelés Testileg egészséges emberekből egészséges társadalom épül fel, ezért céltudatos testi és testnevelést kell alkalmaznunk már kisgyermekkorban. A gyermek nem születik ügyetlennek, a mozgáshiány teszi azzá. Az óvoda sokat tehet a mozgás biztonságáért azzal, hogy gondoskodik a gyermek mozgásfejlődéséhez szükséges inger gazdag környezetről, szeretetteljes, bátorító légkörről. Az óvodai testnevelés során érvényt kell szerezni az egyéni képességek kibontakoztatásának, a mozgásélmény sokirányú megtapasztalásával. A mozgásfejlesztés óvodai hatékonyságának tényezői: az óvónő személyisége, mozgáskultúrája mozgáskombinációk alkalmazása különböző eszközök használata egyesületi rendszeres szakedzések bevonása gyakorlóhelyek változatossága A mozgásos játékok a természetes mozgásokból építkeznek. Az ugrás, ugrándozás, futás, járás, bújás, a labdával való ügyeskedés, az állatok, mesealakok mozdulatainak utánzása egy sor olyan hagyományos népi és testnevelési játék nélkülözhetetlen eleme, ami a legtermészetesebb mozgásbiztonság erősítő, önként és örömmel végzett gyakorlás. A játékban tökéletesedik a már megtanult mozgások sokasága. A mozgásos játékokban a gyerekek ötletgazdagsága, kitartása figyelhető meg. A hagyományos játékeszközök (pad,

8 zsámoly, szőnyeg, labda) és az újak bekapcsolása gazdagítja a mozgás kínálatot, ébren tartja a gyermekek fantáziáját. A játékszerek segítenek a mozgásanyag nehézségi fok szerinti megkülönböztetésében is. Egyszer egy héten lehetőleg minden gyerek vegyen részt a közös irányított mozgásos játékban. Fontos feladatnak tartjuk a gerincferdülés, hanyagtartás, lúdtalp kialakulásának megelőzését, ezért rendszeresen végeztetünk preventív tornát. Nézetünk a mozgással kapcsolatban, hogy teret engedünk az egyéni megoldásoknak, de irányítunk, ha szükséges. A kettő egyensúlyát igyekszünk megteremteni. Célunk, a test, lélek és szellem életkorra jellemző összhangja meg legyen; a nagy - és kismozgások önálló, bátor, ügyes kivitelezése, egyensúlyi helyzetek változásának élményszintű átélése, az én már ezt is tudom büszkesége; az örömteli, mindennapos mozgás, a mozgáskedv fenntartása, megfelelő énkép kialakítása; egyidejűleg befolyásolhatjuk a kognitív és a szociális funkciók fejlődését és kibontakozását; a mozgásos szabályjátékok által fejlődik a mozgáskoordináció, a motoros képességek, a téri tájékozódás; együttes mozgás esetén fejlődnek a szociális képességek - együttműködés, egymásra figyelés, az udvariasság, valamint a társas magatartás. Iskolai nevelés/oktatás Egészségnevelési program, mindennapos testedzés Az egészségfejlesztés az a folyamat, amely képessé teszi az embereket a saját egészségüket meghatározó tényezők felügyeletére, és ez által egészségük javítására. Az egészségmegőrzés a mindennapok részévé kell, hogy váljon, figyelembe véve az egyén gazdasági, szociális helyzetét, mentális és kondicionális kapacitását. A hazai lakosság körében magas a különböző betegségek aránya. Ez részben az egészségtelen életmódból adódik, de nagyrészt a mozgáshiány, az iskolai napirend tehető felelőssé kialakulásukban. Számtalan kutatás bizonyította, hogy a rendszeres testedzés

9 itt nem kizárólag a versenysportra gondolva pozitív hatással van az egészségi állapotra. Megfelelő hangsúlyt kívánunk adni a kondicionális képességek fejlesztésének, mivel ez jelentheti az energetikai bázisát az egész életen át tartó tanulásnak és a munkaerőpiacon való tartós érvényesülésnek. Meg kívánjuk teremteni a testnevelés, a sport által fejleszthető képességek és a közismereti tantárgyak által fejlesztett képességek egyensúlyát, összhangját. A sportot tehát eszközként használjuk fel az egészségnevelés, a személyiségfejlesztés és a kiegyensúlyozott életvitel kialakítása, egyben transzferhatásainak kiaknázásával az eredményes tanulási teljesítmény biztosítása, elérése érdekében. Az intézmény célja az egészségnevelés területén Az intézményünkben minden lehetséges rendelkezésre állóeszközzel elő kívánjuk segíteni az egészséges környezet kialakítását a diákok és a dolgozók érdekében, együttműködve az egészségügyi, a gyermekvédelmi szakemberekkel, szülőkkel, diákokkal egyaránt. Kiemelt jelentőséget tulajdonítunk az egészséges étkezésnek, a testedzésnek és a szabadidő hasznos eltöltésének, a diákok személyi és mentálhigiénés nevelésének. A megelőzés területei egészséges táplálkozás, szabadidő aktív eltöltése, a rendszeres testmozgás igényének kialakítása, a sportolás iránti igény kialakítása személyi higiéné, lelki egyensúly megteremtése, harmonikus kapcsolat embertársainkkal családon belül és kívül, egészséges és biztonságos környezet kialakítása környezetvédelem, egészségkárosító magatartásformák elkerülése dohányzás, alkoholizmus, kábítószer, szexuális felvilágosítás-nevelés, AIDS prevenció. Az egészségnevelés színterei emelt óraszámú testnevelés órák, diáksport foglalkozások, edzések, tanulmányi kirándulás, osztálykirándulás, osztályfőnöki óra, szaktárgyi ismeretek oktatása biológia, egészségtan, testnevelés, stb., tematikus ismeretterjesztő előadások, rendszeres iskolaorvosi szűrések, oltások, egyéni elbeszélgetés, szülői értekezlet,

10 rendezvények pl.: egészségnap, sportnap, sportversenyek, túrák, napközis foglalkozások, vetélkedők. egészségtudatos táplálkozásra való képzések Az egészségnevelés koordinálásában szerepet vállaló személyek nevelők, az intézmény vezetői, a diákönkormányzatot irányító pedagógus, a témához szorosabban köthető tantárgyakat tanító szaktanárok, sportági edzők szülők, iskolaorvos, védőnő, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős. Mindennapos testedzés Célunk, hogy a gyerekek életelemévé váljon a mozgás, mert ez az egészséges fejlődésük elengedhetetlen feltétele és legyen létigényük a testedzés. Gyógytestnevelés A mozgásszegény életmód következtében országos szinten a tanulók 40-50%-a valamilyen mozgásszervi és/vagy belgyógyászati eredetű betegségben szenved. Leggyakoribbak: lúdtalp mellkasi elváltozások, a gerincoszlop elváltozásai, asztma, kóros elhízás, vegetatív labilitás, hipertónia. Kisiskolás korban még remény van arra, hogy a gyermekek természetes igényű mozgása, szakember felügyeletével a további kóros elváltozásokat lassíthatja, megállíthatja, legjobb esetben visszafordíthatja. Az óvodában és az iskolában az iskolaorvos végzi a tanulók gyógytestnevelésre utalását. A foglalkozásokat az iskola gyógytestnevelés terültén képzett pedagógusa tartja heti rendszerességgel, szorosan együttműködve az iskola orvossal és a szülőkkel. Diáksport A diáksport az iskolai testnevelésre épül, annak gyakorlatanyagát használja fel játékosan, versenyszerűen, és átmenetet kell, hogy képezzen a testnevelés és a minőségi sport között. A diáksport-szervezetek programjában a diákolimpiai versenyekre való felkészülés és versenyeztetés mellett nagyobb hangsúlyt kell helyezni a minden tanuló számára lehetőséget kínáló iskolán belüli, illetve iskolák közötti programokra, a nem versenyszerű testedzési formák szélesítésére (alapfokú versenyek, iskolai sportnapok, játékos vetélkedők). Oldani kell a túlzott verseny és eredmény centrikusságot, nagyobb teret kell adni a szabadidősport jellegű, illetve igény és természet adta lehetőségű foglalkozásoknak, országjárásnak, kirándulásoknak. Kapcsolatokat keresünk és építünk ki más intézményekkel, iskolai-és diáksport szervezetekkel.

11 Támogatókat, pártoló tagokat nyerünk meg a testedzési, sportolási feltételek javításához, lehetőségek bővítéséhez, a sportkör célkitűzéseinek megvalósításához. A diáksport legnépszerűbb formája a diákolimpiai versenyrendszer. A felmenő rendszerű, korosztályos versenyrendszerben iskolánk részt vesz. A sportágak közül a legnépszerűbb a kézilabda, és a labdarúgás, de az úszás, tenisz, sakk, asztalitenisz is népszerű városunkban, melyekben rendszerint diákolimpián indulóink vannak. A diákolimpia versenyrendszer alapja az iskolákban folyó szakmai munka. Számos nagyon rangos elismerésben volt, van része a tanulóknak, tanáraiknak és edzőiknek. Városunkban a diáksportokat összefogó szervezet a FODE, melyben a fiatalok a szivacskézilabdától kezdve, az atlétikán keresztül, egészen a florrballig kedvükre üzhetik az általuk szeretett sportágakat. Ezen kívül két középiskola, a Mátyás Király Gimnázium és a Bacsák György Szakiskola diákjai vesznek részt rendszeres a helyi, térségi, régiós és országos diáksportversenyeken, diákolimpiákon. Utánpótlás nevelés, él-és versenysport Az utánpótlás-nevelésben a gyermek- és ifjúsági korú sportolók sportszervezeten belül folyó tudatos felkészítésében országos szinten az utóbbi időben elsősorban gazdasági okok miatt jelentősen csökkentek a fiatalok foglalkoztatásának személyi, tárgyi és szervezeti feltételei. Általános jelenség, hogy ha a sportegyesületek, szakosztályok lehetőségei szűkülnek, azt először nem a felnőtt korosztály érzi meg, hanem a serdülő és ifjúsági csoportok működési színvonala esik vissza és csökken az utánpótlás sportolók száma. Ennek megelőzése érdekében több országos szakszövetség kötelezően előírja a bajnokságokban résztvevő sportszervezetek számára, hogy a felnőtt csapattal együtt mely korcsoportban kötelező az utánpótlás csapatok versenyeztetése, sőt olyan szakággal is találkozunk, ahol a felnőtt csapatban kötelező bizonyos számú utánpótlás korú fiatal versenyeztetése. Az utánpótlás-nevelés működtetésének formái és szervezeti keretei igen változatos képet mutatnak. Városunkban az utánpótlás-nevelés és képzés többnyire egyesületi keretek között zajlik, vagyis nem hagyományos típusú sportiskolai modellben. Miután közel egy évtizede megszűnt az utánpótlás-nevelést, képzést végző szervezetek munkáját szabályozó jogszabály és jelenleg sincs helyette másik, így a nevelési és képzési elvek sportáganként is eltérő képet mutatnak. Jelenleg a Nemzeti Utánpótlás nevelési Intézet (NUPI) feladatkörébe integrálódott az utánpótlás-nevelés kérdésköre. Az utánpótlás-nevelés jelenleg városunkban, sportegyesületben folyik, ahol az egyesületnek - saját magának, illetve az általános és közép iskolákkal szorosan együttműködve - kell biztosítani a sportágszámára szükséges utánpótlásbázist, amelyhez meg kell teremteni a személyi, tárgyi és anyagi feltételeket, ami nem kevés feladatot ró a

12 vezetőkre. A szakágak meghatározott korosztályos rendszerben dolgoznak, amelyek azonban néhány sportág specifikumából adódóan eltérőek. A városi utánpótlás rendszerben dolgozók többségükben testnevelő tanárok, illetve olyan szakmai végzettséggel rendelkező edzők, akik munkájukat tiszteletdíjért, illetve mellékfoglalkozásban végzik. Fő feladatok, sportszakmai célok A jövőben kiemelt fontosságúnak kell tekinteni az utánpótlás-nevelés hatékonyságát. Az utánpótlás rendszerének összhangban kell lennie a versenysport céljaival és koncepciójával. Az iskolai és diáksport versenyrendszerének szélesítésével biztosítható a kiválasztás hatékonysága. A testnevelés műhely szakmai bázisként való megerősítése a kistérségben. A minőségi utánpótlás-nevelésben olyan egységet alkotó rendszer kiépítésére kell törekedni, amely biztosítja a hatékony, tudományos alapon végzett sportszakmai munkát és képes megfelelni egy korszerű kiválasztó-tehetséggondozó rendszerrel szembeni elvárásnak. Verseny- és élsport A verseny- és élsport szervezeti kereteit a sportegyesület, annak szakosztály szakágai biztosítják. Megítélésüket az országos versenyeken, bajnokságokon való szereplés eredményessége határozza meg. Versenysporton a sportági szakszövetségek versenyrendszerében foglalt, versenynaptár és szakmai program alapján végzett tevékenységet értünk. A sport versenyrendszerét illetően a sporttörvény hivatásos, amatőr és vegyes (nyílt) versenyrendszert határoz meg a szakszövetségek számára. Az utóbbi években végbement változások eredményeként a versenysport területén jelentős struktúraváltás következett be. A versenyzők eredményessége szempontjából négy szférát különíthetünk el: Azok a minősített versenyzők, akik bár rendszeresen versenyeznek, mégsem tartoznak az adott sportág hazai élvonalába. A honi versenysport élvonalába tartozók azon csoportja, akik eredményeik alapján nemzetközileg nem kvalifikáltak. Az adott sportág nemzetközi élvonalába tartozó sportolók, akik Európa és világversenyeken képviselni tudják városunkat, országunkat. Az amatőr sportolók és az amatőr versenyrendszer.

13 A versenysport funkciói közül kiemelendő a szórakoztatás. A szurkoló az izgalmakért és a látványosságért nézi meg a versenyeket. Ez egyben a napi megszokott tevékenységből való kiszakadással jár együtt és így, mint a szabadidő eltöltésének hasznos formája, egyben kikapcsolódást és felüdülést jelent a néző számára. A nemzetközi, vagy országosan elismert szinten teljesítő sportolók, csapatok a városmarketing szempontjából fontosak, hisz az eredményeken keresztül Fonyód város hírnevét növelik, ismertebbé teszik. A sportsikerek továbbá növelik a városunkban élő emberek azonosság tudatát, fejlesztik az egészséges lokálpatriotizmust és nem utolsó sorban hatással vannak a gyermek- és ifjúsági, valamint a szabadidő sportolókra is. Egyesületek, Sportszervezetek PETŐFI SE NIKÉ SE Fonyódon 1926-ban alakult meg az egyesület, neve: Fonyódi Sportkör. Kezdetben csak labdarúgó szakosztály volt. A Dél-nyugati I. Sz. II. osztályába sorolták be után a testnevelést kormányrendelet írta elő, és ekkor a Levente Egyesület keretében működött a csapat után a sportolás nagy lendületet vett. A labdarúgó csapatnak a Tőzegüzem nagy segítséget adott (labda, mez, kapu, stb.) az Egyesület új nevet vett fel: Fonyódi Petőfi SE. A földosztás folyamán az addigi Balaton parti sportpálya területét felparcellázták és helyette adták a Sipos-domb ( mai is itt áll a pálya) területének aljában elterülő katlanszerű területet, amit már 1934-ben is kért az egyesület. A sűrű bozótos területet az egyesület a drukkerek és szinte a lakosság egésze egy emberként tisztította. Az elhanyagolt területből új pálya lett. A kezdeti lépések ma igazán valóssá váltak: füves pálya, futópálya, csarnok, lelátó, Hotel. Csodás sportcentrum, gyönyörű környezetben! Leginkább a megyei I. és II. osztályban szerepelt a csapat, azonban sok fonyódi nevelésű játékos magasabb osztályba is eljutott: Jutasi (Salgótarján), Pintér (Szombathely), Nagy László (Újpest), Cserepes (Dunaújváros), Deákvári (Vasas), Posza (Újpest). A csapat életébe a legmagasabb osztály amelybe eljutott az NB III volt. Itt két évig játszott. Fonyód szereti a sportot, a csapatot. Egy-egy mérkőzésen sokszor ember buzdítja a csapatot. Az elmúlt évek összefoglalója: A csapat 2001/02 után 2003/04-ben is ezüstérmet szerzett a megyei első osztályban. Akkoriban főként fizetett játékosok alkották a csapatot, de azért voltak helyiek is. A fizetett játékosok időszaka a pénz elfogytával lezárult. A csapat gödörbe került, a vezetésben is változások következtek be. Sajnos időközben Fábián István elnők váratlanul

14 elhunyt. A megmaradt vezetés leváltásra került, a stafétát a jelenlegi elnök, Farkas Tibor vette át csapatával. Farkas Tibornak nagy küzedelmek árán sikerült életben tartaniai az egyesületet, majd ezt követően továbbadta a stafétát a jelenlegi vezetőségnek, melynek élén Bognár Ákos elnök áll. A csapat minőségileg gyengült, két évet bírt még a megyei első osztályban, aztán bekövetkett a sajnálatos kiesés hosszú-hosszú évtizedek után (1950 óta nem estünk ki a másod osztályba). Egy pozitívum, hogy nőtt a helyi játékosok száma, akik anno még a fizetett játékosok miatt nem igazán kerültek szerephez, ezért B.földvárra, Lengyeltótiba és a környező csapatokhoz igazoltak. Szép lassan kedztek visszaszállingózni. Fizetés nélkül, a játék szeretete miatt rúgják a fiúk a lasztit hétről hétre. A másodosztályba kerülés után majdnem bekövetkezett a vég. Ugyanis papíron kiestünk a harmadosztályba, de az utolsó pillanatban visszalépések miatt maradhattunk a megyei másodosztályban mégis. Immáron hatodik szezonját kezdte meg a 2011/12-es idénnyel a gárda a második megyei vonalban, ahol a 8. helyen végzett. Az eddigi másodosztáylú évek alatt a legjobb a 6. helyezése volt, a feljutásra sajnos sanszunk sosem volt ebben a 7 évben. Stabil másodosztályú csapattá váltunk, főként helyiekre építve a 2012/13-as szezonig, amikor is megindult a kárpátaljai fiatalok beépítése a felnőtt csapatba és a többi korosztályos csapatba egyaránt. Melynek kiindulója a következő: Érdekes dolog, hogy ben egy program keretében kárpátaljai fiatalok érkeztek a településre tanulni és sportolni. A kollégiumban élő diákokból a felnőtt-és ifjúsági csapatba is delegáltak játékosokat. Többségük azonban NIKÉ SE FONYÓD néven önálló csapatot alapított és elindult a megyei IV. osztályban, jó esélyekkel pályázva az első helyre. Ez a csapat egyébként bronzérmes lett a megyei IV. osztályban, majd a 2012/13-as szezonban jött változások miatt ki is lépett onnan és más formában folytatta útját. Utánpótlás: A labdarúgás-utánpótlás jó utakon jár. Pamuki Zsolt vezetésével az U-16-os csapat 2010-ben megyei ezüstérmet szerzett! 2011-ben pedig megnyerte az U-16 északi csoportját, valamint az összesített megyei bajnoki címet is. Az ifjúsági csapatot Szántó Zoltán vezette a 2012/13-as szezonig. Ezután a Fonyódon gyerekkora óta sportoló, 1 év után a Balatonlelle SE-től visszatértő Mercz László vette át az edzői szerepet. Az ifjúsági csapat Niké SE néven fut, a csapat nagy részét kárpátaljai fiatalok alkotják. A felnőtt csapat továbbra is Petőfi SE. Ez elsőre kicsit ellentmondásos, de végsősoron egyáltalán nem az. Az utánpótlásban 2012/13-as szezontól kezdve komoly változások történtek, melyek összességében a Fonyódi Petőfi SE-re is kihatnak, méghozzá pozitívan. A korábban említett kárpátaljai fiatalok alkotta Niké SE bizonyos szinten összeolvadt a Petőfi SE-vel.

15 Ez leginkább abban mutatkozik meg, hogy egy-egy bajnokin a pályára lépő játékosok egy része helyi vagy környékbeli, másik része pedig nálunk tanuló és sportoló kárpátaljai. A kapcsolat szerencsére teljesen jó és barátságos. A nagy változás 2012/13-ban azonban nem merült ki ennyiben. Ugyanis a Niké SE - Fonyódi Petőfi SE kooperáció két utánpótlás csapatot indított el az NB2 II.o. dél-ny-i csoportjában 17 és 19 éves korosztályban! Erre nem volt még példa eddig, ráadásul a csapatok nem vallanak szégyent, gyűjtögetik a pontokat! Az U-19-es csapat nagy részét szintén kárpátaljai fiatalok alkotják, a 17 évesek csapatát pedig inkább helyiek és környékbeliek. A már említett megyei bajnok U-16-os csapat mellett az NB2-es 17 éves korosztály edzője szintén Pamuki Zsolt. A 16 évesek csapatában egyébként szintén játszanak kárpátaljaiak. Tehát a jó értelemben vett "keveredés" minden korosztálynál jelen van. Összességében 120 fő folyamatos labdarúgását biztosítja jelenleg az egyesület. KÉZILABDA: A kézilabda hosszú évek után néhány ember (Csabi Péter, Bakos Zita, Németh Helga, Tulezi László stb.) kitartó munkájának köszönhetően újjáéledt Fonyódon. Eleinte úgy volt, hogy női-férfi felnőtt csapat egyaránt lesz, de végül csak női csapat alakult újjá és 2011-től elindult ismét az NB3 női bajnokságban. Vegyes képet mutat az gárda összetétele. Helyiekre és környékbeliekre egyaránt épül és szépen fejlődik. A kézilbda-utánpótlás lassan, de feljődik. Egyre több még nem felnőttkorú fiatal is lejár kézizni. Szabadidősport A sportról szóló törvény szerint szabadidős sportoló az a természetes személy, aki szabadideje eltöltéseként nem szervezett formában végez sporttevékenységet. A szabadidő sport tehát nem eredményorientált, hanem főként kedvtelésből, az egészség megőrzéséért, a szabadidő hasznos eltöltéseként végzett testedzés. A jövőkutatók szerint a XXI. század gazdaságának, társadalmának egyik legdinamikusabban fejlődő területe, stratégiai ágazata lesz a szabadidősport. Köztudott, hogy a sport pozitív hatással van az egészségi állapotra, de az emberek mégsem tesznek eleget azért, hogy egészségük megőrzése érdekében sportoljanak. Elsődlegesen a szabadidő hiányra hivatkoznak, ugyanakkor a szabadidő eltöltésekor a sportolás nem élvez prioritást. Jelenleg országos kitekintésben a lakosság és ezen belül a fiatalság egészségi, edzettségi állapota lehangoló, amelynek alapvető oka a mozgásszegény életmód. Emellett a helytelen táplálkozás és az egészségtelen életvitel is negatív tényezőként játszik szerepet. A törvény a helyi önkormányzatok részére meghatározza a szabadidősport feltételeinek fejlesztését, továbbá a nők és a családok sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok sportjának, illetve a tömeges részvétellel zajló

16 sportrendezvények lebonyolításának támogatását, segítését. A szabadidősport megjelenési formái közül kiemelést érdemel a szervezett formában megrendezésre kerülő szabadidősport események, a spontán vagy önszerveződő közösségek kezdeményezésére végzett tevékenységek, illetve a különböző vállalkozások által biztosított szabadidős tevékenységek, foglalkozások. Megjegyzendő, hogy a tömegsport nem tekinthető egyenlőnek a szabadidős sporttal, hisz míg az előbbi valójában egy rendezvényre értendő, addig a szabadidősport a folyamatos testedzést feltételezi. Jellemző, hogy a rekreációs sporttevékenységet végzők nagy százaléka nem versenyszerű formában, hanem egyénileg, családban, valamint baráti társaságban sportol. Napjainkban ma még mindig igen kevesen ismerik fel a rendszeres testmozgás fontosságát, jelentőségét. Ez a megállapítás vonatkozik városunkra is, bár az elmúlt időszakban egyes területeken mintha elmozdulás történt volna. A szabadidősport szervezett (versenyszerű) formái közül a legnépszerűbbek a kispályás labdarúgó bajnokságok és kupák, az asztalitenisz, futó, tenisz és triatlon rendezvények, versenyek. Az önkormányzat stratégiai feladata: A szemléletformáló propaganda kifejtése, az egészségmegőrzés, a prevenció és rekreáció érdekében a szabadidősport iránti igény és szerep hangsúlyozásával. Fontos feladat a lakosság sportolási lehetőségeinek megteremtése, továbbra is alapvető célkitűzés a már kialakult és jól funkcionáló testedzési formák működtetése. A lakossági szabadidősport alapja a különösen nagy létszámot mozgató és rendszeres testmozgást elősegítő városi bajnokságok, tömegsportnapok, demonstratív jellegű rendezvények, amelyek szervezése, lebonyolítása az elkövetkező időszak fontos feladata. Fokozottabb figyelmet kell fordítani a nők, a családok, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, akadályozottak sportjára. A sportolás népszerűsítése érdekében továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a demonstratív jellegű sportesemények szervezésére. (pl. Kihívás napja) A jelenleg kialakult struktúra mellett törekedni kell a résztvevők számának további nagyarányú növelésére, ezzel együtt a versenyek színvonalának emelésére. A lehetőségekhez mérten támogatni kell a civilszervezetek szabadidősporttal kapcsolatos kezdeményezéseit is. Ösztönözni kell a különféle divatsportok, önfenntartó szerveződések, a magántőkére épülő sportszolgáltatások elterjedését. Fontos feladat, hogy a média nagyobb arányban legyen jelen a szabadidősport rendezvényeken, ennek támogatása.

17 Fogyatékkal élők sportja A évi I. törvény meghatározást ad arra vonatkozóan, hogy kik tekinthető fogyatékosnak: a mozgáskorlátozott, értelmi fogyatékos, siket, illetve nagyothalló, a szervátültetett, valamint a vak, vagy gyengén látó természetes személy. A fogyatékosokat érintő problémák komplex kezelést, ágazatközi egyeztetést, széles társadalmi odafigyelést igényelnek. Ennek megoldása túlnő a sportkoncepció keretein. A sportot, mint az egészségmegőrzés, az életminőség-javítás, a testi és lelki harmónia megteremtésének, valamint a rehabilitáció egyik legfontosabb eszközének tekintjük, így a sportkoncepcióban szólni kell a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeiről, támogatásuk hátteréről. A fogyatékosok sportjának városunkban nincs szervezeti háttere. A fogyatékosok és egészségkárosodottak rendszeres sportjának jelenleg nincs meg a tárgyi, anyagi feltételei. A fogyatékkal élők jobbára elszigetelten végzik sporttevékenységüket. Fő feladatok, sportszakmai célok A fogyatékosok sportja fejlesztési programjának fő célkitűzése a különféle fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok, felnőttek életminőségének folyamatos javítása. Minden korosztály számára lehetőséget kell teremteni a fogyatékosságának megfelelő sporttevékenység végzésére. Olyan szabadidő és sportolási lehetőségek ajánlása szükséges, amelyben minden fogyatékossággal élő ember megtalálja azt a mozgásos formát, vagy sportágat, ami számára örömet okoz. A tömegsportba való bevonással a rászorulók rehabilitációját elő kell segíteni. Sportlétesítmények Valamennyi sporttevékenység gyermek és ifjúsági sport, szabadidősport, versenysport végzésének alapvető feltétele a létesítmény. A jó állapotban lévő tornatermek, csarnokok, pályák pozitívan hatnak a sportolók teljesítményére, az egyesületeknek óriási segítséget nyújtanak az eredményes munkához és a nézők, szurkolók számára is rendkívül fontos, hogy igényes, kulturális környezetben tölthessék el szabadidejüket. A sporttörvény a települési önkormányzatok feladatai között határozza meg a tulajdonában lévő sportlétesítmények és sportcélú ingatlanok alap-funkciójának megtartását, üzemeltetésük biztosítását, az üzemeltetés rendjének szabályozását, a fedett és szabadtéri sportlétesítmények állagának fenntartását, lehetőségek szerinti fejlesztését. Az éves költségvetésben biztosítani kell a sportlétesítmények üzemeltetésének, fenntartásának és fejlesztésének pénzügyi forrásait. Fő feladatok, fejlesztési célkitűzések

18 Az önkormányzatnak továbbra is biztosítani kell a tulajdonát képező sportlétesítmények üzemeltetésének, fenntartásának és felújításának pénzügyi forrásait. A városban legtöbbet használt és legtöbbet látogatott mint helyi, mint más versenyzők által létesítmények ezek. Folyamatosan szükséges karbantartani és az EU szabványnak megfelelően kialakítani a városi, iskolai játszótereket, sportpályákat. Törekedni kell a város meglévő sportlétesítmények állagmegóvására, karbantartására, továbbfejlesztésére Az egy vagy többfunkciós és a városi sportszervezetek vagy a helyi amatőr tömegsportolók által használt (egy vagy több sportág űzésére alkalmas) nem önkormányzati tulajdonban lévő létesítmények üzemeltetési költségeihez az önkormányzat a lehetőségei szerint járuljon hozzá. Törekedni kell a divatos szabadidősport ágak gyakorlási feltételeinek megteremtésére. A városban lévő és kerékpározásra kijelölt utak legyenek alkalmasak a balesetmentes kerékpározásra, további kerékpárutak építése legyen cél. Az iskola kültéri sportpályájának a nagyfokú igénybevétel miatt szükségessé vált annak felújítása, pályázati forrás megszerzése.

Bag Nagyközségi Önkormányzat. Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete. az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól

Bag Nagyközségi Önkormányzat. Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete. az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Bag Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Bag Nagyközség Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi

Részletesebben

MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete. a sportról

MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete. a sportról MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete a sportról Mihályháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kötelező és az önként vállalt önkormányzati

Részletesebben

Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 6/2003. (IV.7.) KT. sz. rendelete

Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 6/2003. (IV.7.) KT. sz. rendelete Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2003. (IV.7.) KT. sz. rendelete az önkormányzat testnevelés és sport feladatairól, a helyi testnevelés és sporttevékenység támogatásáról Sarkadkeresztúr

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2003. (XI.27.) rendelete a sportról

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2003. (XI.27.) rendelete a sportról Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2003. (XI.27.) rendelete a sportról Balatonfüred Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2000. évi CXLV. törvény 61. (1) és

Részletesebben

Ágasegyháza Község Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2010. (VI.29.) számú rendelete

Ágasegyháza Község Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2010. (VI.29.) számú rendelete Ágasegyháza Község Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2010. (VI.29.) számú rendelete /egységes szerkezetben/ Az Önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről,

Részletesebben

Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelete a sportról. 1. A rendelet célja

Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelete a sportról. 1. A rendelet célja Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelete a sportról Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában,

Részletesebben

ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTKONCEPCIÓJA

ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTKONCEPCIÓJA ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTKONCEPCIÓJA 2013-2020 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés II. Helyzetelemzés 1. Szabadidősport helyzete 2. Diáksport helyzete 3. Versenysport helyzete 4. Egyesületek helyzete

Részletesebben

Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének. 25/2005.(XII.12.) rendelete a sportról

Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének. 25/2005.(XII.12.) rendelete a sportról Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 25/2005.(XII.12.) rendelete a sportról Kőröshegy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmánya 44/A. (2) bekezdésének

Részletesebben

Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(IV.03.) számú képviselő-testület rendelete a sportról

Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(IV.03.) számú képviselő-testület rendelete a sportról Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(IV.03.) számú képviselő-testület rendelete a sportról Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az egyetemes emberi kultúra és a nemzeti kultúra

Részletesebben

I. rész. Általános rendelkezések, alapelvek 1.

I. rész. Általános rendelkezések, alapelvek 1. Hatályos: 2009. január 30. Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának 42/2004.(V.26.) rendelete az Önkormányzat sportfeladatairól és a sporttevékenység támogatásáról (módosításokkal egységes

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város sportéletének bemutatása

Székesfehérvár Megyei Jogú Város sportéletének bemutatása Székesfehérvár Megyei Jogú Város sportéletének bemutatása A székesfehérvári sportélet kiemelt területei Iskolai sport Szabadidősport Fogyatékkal élők sportja Idősek sportja Utánpótlás-nevelés Verseny-

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő testületének 2/2004. (I. 30.) számú rendelete a sportról (egységes szerkezetben a módosításra kiadott 13/2009. (IX. 18.) számú rendelettel) Öreglak Község Önkormányzata

Részletesebben

MÁTRATERENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

MÁTRATERENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA MÁTRATERENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (2015-2019) Elfogadva /2015. (VI.4) számú Képviselő-testületi határozattal 1 1. BEVEZETÉS A helyi önkormányzatok sporttal kapcsolatos feladatait

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (XI.17.) rendelete. a sportról

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (XI.17.) rendelete. a sportról Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (XI.17.) rendelete a sportról Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1)

Részletesebben

Iskolai testnevelés és diáksport az önkormányzati politikában

Iskolai testnevelés és diáksport az önkormányzati politikában Iskolai testnevelés és diáksport az önkormányzati politikában Dr. Gémesi György Nemzeti Sportszövetség elnöke Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), 1123 Budapest Alkotás u. 44. AULA

Részletesebben

Sásd Város Képviselő-testületének 8/2009.(IV:23.) Ökr. számú rendelete a sportról

Sásd Város Képviselő-testületének 8/2009.(IV:23.) Ökr. számú rendelete a sportról Sásd Város Képviselő-testületének 8/2009.(IV:23.) Ökr. számú rendelete a sportról Sásd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. (1) bekezdése alapján a kötelező

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. az önkormányzat sportrendeletéhez

ELŐTERJESZTÉS. az önkormányzat sportrendeletéhez ELŐTERJESZTÉS az önkormányzat sportrendeletéhez Az alkotmány szerint a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. Ez a jog többek között a rendszeres

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai Biharnagybajom Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2011. (II. 21.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat testnevelési és sport feladatainak végrehajtásáról Biharnagybajom Községi Önkormányzat

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat testnevelési és sportfeladatairól (módosításokkal egységes szerkezetben)

Részletesebben

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat sportfeladatairól

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat sportfeladatairól Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat sportfeladatairól Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának

Részletesebben

13/2000. (V. 18.) RENDELETE

13/2000. (V. 18.) RENDELETE ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 13/2000. (V. 18.) RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT TESTNEVELÉS ÉS SPORT, AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS, A HELYI TESTNEVELÉS ÉS SPORTTEVÉKENYSÉG TÁMOGATÁSÁRÓL

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 31/2013. (X.31.) és a 29/2018.(VI.27.) Ör-rel módosított

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 31/2013. (X.31.) és a 29/2018.(VI.27.) Ör-rel módosított Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 31/2013. (X.31.) és a 29/2018.(VI.27.) Ör-rel módosított 20/2012. (IV.26.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat által ellátott sporttal kapcsolatos

Részletesebben

MÁGOCS NAGYKÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJA (2009-2011)

MÁGOCS NAGYKÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJA (2009-2011) MÁGOCS NAGYKÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJA (2009-2011) Készítette: Kusztor Csaba (elnök) Mágocs Községi Sport Kör Mágocs, 2008. december 18. 1. Mágocs nagyközség sportjának elemzése Mágocs Nagyközség Önkormányzata

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. április 23-ai rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. április 23-ai rendkívüli ülésére Dunavarsány Város Önkormányzatának Polgármestere 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 18., titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-041, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány

Részletesebben

Ózd Város Önkormányzatának 35/2004. (XII.21.).számú rendelete a sportról. A rendelet célja 1.. A rendelet hatálya 2..

Ózd Város Önkormányzatának 35/2004. (XII.21.).számú rendelete a sportról. A rendelet célja 1.. A rendelet hatálya 2.. Ózd Város Önkormányzatának 35/2004. (XII.21.).számú rendelete a sportról. Ózd Város Önkormányzata a sportról szóló 2004. évi I. törvény (továbbiakban: Tv.) 55.. (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testületének május 26-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testületének május 26-i ülésére ELŐTERJESZTÉS Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 26-i ülésére Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Mágocs Város Önkormányzat Sport koncepciója 2015-2017 Mágocs Város Önkormányzat

Részletesebben

I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet alapelvei. 2. A rendelet célja

I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet alapelvei. 2. A rendelet célja Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2010. (V. 03.) önkormányzati rendelete A sportról és az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete a

Részletesebben

50/2004. (XI.18.) Dabas Város Önkormányzati Rendelete. A sportról

50/2004. (XI.18.) Dabas Város Önkormányzati Rendelete. A sportról 50/2004. (XI.18.) Dabas Város Önkormányzati Rendelete A sportról Dabas Város önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55 (6) bekezdése felhatalmazása alapján a kötelező

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület, kérem, az előterjesztés megvitatását és a Sportrendeletről szóló rendelet megalkotását.

Tisztelt Képviselő-testület, kérem, az előterjesztés megvitatását és a Sportrendeletről szóló rendelet megalkotását. Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. szám: R-1555/2008 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Tárgy: A Sportról szóló rendelet megalkotása (első olvasat) Mell: Rendelet tervezet Szentes

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL

BESZÁMOLÓ A KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL BESZÁMOLÓ A KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL A Fővárosi Bíróság 55. szám alatt nyilvántartásba vette a Magyar Diáksport Szövetséget az 1997.évi CLVI.tv.22. /3 / bekezdése alapján 1998. január 1-től kiemelkedően

Részletesebben

Csány Község Önkormányzati Képviselőtestületének án megtartott üléséről készült jegyzőkönyv 1.számú melléklete

Csány Község Önkormányzati Képviselőtestületének án megtartott üléséről készült jegyzőkönyv 1.számú melléklete Csány Község Önkormányzati Képviselőtestületének 2011.03.30-án megtartott üléséről készült jegyzőkönyv 1.számú melléklete CSÁNY Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2/2011. (III.30.) rendelete a

Részletesebben

I. Általános rendelkezések. A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. Értelmező rendelkezések 3.

I. Általános rendelkezések. A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. Értelmező rendelkezések 3. NYÍRÁBRÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/2009.(IV.15.) SZ.RENDELETE A HELYI SPORTTEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS FELADATAIRÓL ÉS KÖTELEZETTSÉGEIRŐL, VALAMINT A SPORT HELYI PÉNZÜGYI TÁMOGATÁSI RENDSZERÉRŐL Nyírábrány

Részletesebben

FOGYATÉKOS DIÁKOK SPORTJA ÉS SZABADIDŐS SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

FOGYATÉKOS DIÁKOK SPORTJA ÉS SZABADIDŐS SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON FOGYATÉKOS DIÁKOK SPORTJA ÉS SZABADIDŐS SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON Egy kis számtan Magyarország lakossága: 10.000.000 ember 600.000 fogyatékkal élő felnőtt ember 80.000 fogyatékkal élő diák

Részletesebben

Ibrány Város Önkormányzatának SPORTKONCEPCIÓJA

Ibrány Város Önkormányzatának SPORTKONCEPCIÓJA Ibrány Város Önkormányzatának SPORTKONCEPCIÓJA 2011-2014 1 BEVEZETŐ Ibrány, Nyíregyházától kb. 25 km-re fekvő város, 17 település Kistérségi Társulásának központja. A kistérség lakossága közel 47.000 fő

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Püspökladány Város Önkormányzata Sportkoncepciójának felülvizsgálatáról

E L Ő T E R J E S Z T É S Püspökladány Város Önkormányzata Sportkoncepciójának felülvizsgálatáról Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Fodorné Szabó Mária E L Ő T E R J E S Z T É S Püspökladány Város Önkormányzata Sportkoncepciójának felülvizsgálatáról

Részletesebben

A PRÜGY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2009 2014

A PRÜGY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2009 2014 A PRÜGY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2009 2014 Prügy, 2009. március 25. A sport definíciója az Európai Sport Charta szerint: Sport minden olyan fizikai tevékenység, amely esetenként

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2016. (II.2.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól és a helyi sport támogatásáról Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának

Részletesebben

Zalaszentgyörgy Község Sportkoncepciója

Zalaszentgyörgy Község Sportkoncepciója Zalaszentgyörgy Község Sportkoncepciója 2009-2014 Tartalomjegyzék: I. Bevezető II. Értelmező rendelkezések III. Az önkormányzat sportfeladatainak meghatározása 1.A Sportról szóló 2004. évi I. törvény rendelkezései

Részletesebben

BIATORBÁGY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2011-2014 ÉVRE SZÓLÓ SPORTKONCEPCIÓJA

BIATORBÁGY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2011-2014 ÉVRE SZÓLÓ SPORTKONCEPCIÓJA BIATORBÁGY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2011-2014 ÉVRE SZÓLÓ SPORTKONCEPCIÓJA 2011. A sportkoncepció szükségessége I. BEVEZETÉS A kulturális élet és a humán szféra több más területéhez hasonlóan, a sportkultúra

Részletesebben

2014. február 11-én tartandó ülésére. Bejelentések

2014. február 11-én tartandó ülésére. Bejelentések Medgyesbodzás Község Önkormányzat Polgármestere Medgyesbodzás, Széchenyi u 38. Előterjesztés Medgyesbodzás Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 2014. február 11-én tartandó ülésére Bejelentések

Részletesebben

Jakabszállás. Települési projektgyűjtő adatlap a Kistérségi Sport-és szabadidős stratégiához 2009-2013.

Jakabszállás. Települési projektgyűjtő adatlap a Kistérségi Sport-és szabadidős stratégiához 2009-2013. Jakabszállás elérhetősége 2 : I. Jakabszállás Községi Lovas Sportpálya teljes körű fejlesztése, kiépítése Jakabszállási Lovas Sportegyesület Konfár János elnök 20/54-111-66 - Jakabszállás és vonzáskörzete

Részletesebben

Utánpótlás nevelés Alapvető értékek, meghatározások Az utánpótlás nevelés önkormányzati támogatásának alapelvei

Utánpótlás nevelés Alapvető értékek, meghatározások Az utánpótlás nevelés önkormányzati támogatásának alapelvei Tokaj Város Sport Koncepciója 2004. TARTALOM 1. Bevezetés A városi sportkoncepció szükségessége 2. Alapelvek 3. Alapfeladatok, prioritások 4. Önkormányzati sportigazgatás-sportszabályozás 5. A sport területei

Részletesebben

Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. szám: R-1555/2008 Témafelelős: Kovács Zsuzsa

Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. szám: R-1555/2008 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. szám: R-1555/2008 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Tárgy: A Sportról szóló rendelet megalkotása Mell: 1 db rendelet tervezet Szentes Város Önkormányzatának

Részletesebben

Bakonycsernyei Bányász Sport Egyesület évi SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

Bakonycsernyei Bányász Sport Egyesület évi SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Bakonycsernyei Bányász Sport Egyesület 2011-2013 évi SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Bakonycsernye 3200 lelket számláló a Fejér-, Komárom-Esztergom és Veszprém megye határán fekvő település. A község sport

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya. 1. E rendelet hatálya kiterjed

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya. 1. E rendelet hatálya kiterjed Budapest főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2010. (V.25.) önkormányzati rendelete az önkormányzat testnevelés és sportfeladatairól, a helyi testnevelés és a sporttevékenység

Részletesebben

KOZÁRMISLENY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA

KOZÁRMISLENY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA KOZÁRMISLENY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA 2011 2015 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés.3 I. Értelmező rendelkezések...3 II. Az önkormányzat sportfeladatait meghatározó jogszabályok..4 III. Kozármisleny

Részletesebben

A Szarvasi Önkormányzat 11/2004. (III.19.) rendelete A SPORTRÓL. A rendelet célja

A Szarvasi Önkormányzat 11/2004. (III.19.) rendelete A SPORTRÓL. A rendelet célja A Szarvasi Önkormányzat 11/2004. (III.19.) rendelete A SPORTRÓL A Szarvasi Önkormányzat Képviselő-testülete elismerve a sport kiemelkedő jelentőségét az egészség megőrzésében, az ifjúság fizikai és erkölcsi

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (V.30.) önkormányzati rendelete. a sportról. A rendelet célja. A rendelet hatálya

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (V.30.) önkormányzati rendelete. a sportról. A rendelet célja. A rendelet hatálya Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (V.30.) önkormányzati rendelete a sportról Mezőkövesd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. tv. 55. (6) bekezdésében

Részletesebben

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM Szeresd az egészséged, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő. őrizd a szüleid egészségét! merta múlton épül föl a jelen és a jövő. Bárczy Gusztáv 2 Tartalom 1. Egészséges

Részletesebben

Iskolai Sportkör szakmai programja

Iskolai Sportkör szakmai programja Iskolai Sportkör szakmai programja 2010-2011. tanév Összeállította: Fábosné Józsa Zsuzsanna Keresztesné Lengyel Erzsébet Bognár Tamás Czirják György Tápiószecső, 2010. szeptember 1. 1 A szakmai program

Részletesebben

Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete 3/2013. (II.08.) önkormányzati rendelete. Zalakaros Város Sportjáról

Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete 3/2013. (II.08.) önkormányzati rendelete. Zalakaros Város Sportjáról Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete 3/2013. (II.08.) önkormányzati rendelete Zalakaros Város Sportjáról Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés

Részletesebben

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az egészséges életre nevelés Dr. Nyéki Lajos 2015 Bevezetés A tanulási idő fokozatos növekedése, a munkahelyeken a szellemi munka túlsúlyba kerülése, a mozgásszegény, ülő életmód egyre többször okoz neurotikus

Részletesebben

KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL

KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK a 10/2009. (IV.24.) és a 17/2009. (IX.16.) rendelettel módosított 42/2003. (XII. 16.) r e n d e l e t e a város sporttevékenységének támogatásáról (

Részletesebben

Mány Község Sport fejlesztési koncepciója

Mány Község Sport fejlesztési koncepciója Mány Község Sport fejlesztési koncepciója 1. Bevezető A sportkoncepció elkészítését Mány község Önkormányzata a kötelező és önként vállalt sportfeladatok ellátása érdekében valósítja meg! 2. Mány község

Részletesebben

KOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SPORTKONCEPCIÓJA

KOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SPORTKONCEPCIÓJA A Képviselő-testület 353/2011. (XI. 24.) sz. kt. határozatának melléklete MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 5800 MEZŐKOVÁCSHÁZA, ÁRPÁD U. 176. MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SPORTKONCEPCIÓJA 2011-2016.

Részletesebben

Iskolai sport. Budapest II. kerület Diáksport A II. kerületi diákolimpia versenyrendszer jellemzői

Iskolai sport. Budapest II. kerület Diáksport A II. kerületi diákolimpia versenyrendszer jellemzői Iskolai sport Budapest II. kerület Diáksport A II. kerületi diákolimpia versenyrendszer jellemzői A II. kerületi diákolimpiai versenyrendszer a tanulók rendszeres, szervezett, egész éven át tartó versenyzési

Részletesebben

Bak Község Önkormányzat Képvisel -testülete. 4/2009. (IV. 22.) önkormányzati rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORTFELADATAINAK ELLÁTÁSÁRÓL

Bak Község Önkormányzat Képvisel -testülete. 4/2009. (IV. 22.) önkormányzati rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORTFELADATAINAK ELLÁTÁSÁRÓL Bak Község Önkormányzat Képvisel -testülete 4/2009. (IV. 22.) önkormányzati rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORTFELADATAINAK ELLÁTÁSÁRÓL Bak Község Önkormányzatának Képvisel -testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 10/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelete

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 10/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelete MÁTÉSZALKA VÁROS ÖKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelete Mátészalka Város Önkormányzata sportfeladatairól, valamint a helyi sporttevékenység támogatásáról Mátészalka

Részletesebben

Szakkörök igénybevételének lehetősége, mindennapos testedzés lehetősége 2012/2013

Szakkörök igénybevételének lehetősége, mindennapos testedzés lehetősége 2012/2013 Szakkörök igénybevételének lehetősége, mindennapos testedzés lehetősége 2012/2013 A tevékenységi formák kialakításakor, megválasztásakor meghatározó a tanulók érdeklődése. A foglalkozások szervezését igényelheti

Részletesebben

1.)Az önkormányzat sportrendeletének megalkotása Előadó: Dr. Kerékgyártó Judit jegyző

1.)Az önkormányzat sportrendeletének megalkotása Előadó: Dr. Kerékgyártó Judit jegyző Mezőkövesd Város Önkormányzat 156/2009. (V.05.) ÖK. számú H A T Á R O Z A T A Napirend megállapítása 1.)Az önkormányzat sportrendeletének megalkotása Előadó: Dr. Kerékgyártó Judit jegyző Dr. Kerékgyártó

Részletesebben

N A G Y D O B O S KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJ A 2013 2017.

N A G Y D O B O S KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJ A 2013 2017. N A G Y D O B O S KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJ A 2013 2017. 1 I. Bevezető Az önkormányzat sportkoncepciója 2017-ig szabályozza az önkormányzat legfontosabb tennivalóit, meghatározza a sportágazatban

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: Rendelet típusa: Rendelet címe: 6/2009.(IV.16.) Alap Tiszasas Község Önkormányzata alapelvei, illetve koncepciója

Részletesebben

A FODISZ SZEREPE A FOGYATÉKOSOK SPORTJÁBAN. FODISZ: Több, mint sport!

A FODISZ SZEREPE A FOGYATÉKOSOK SPORTJÁBAN. FODISZ: Több, mint sport! A FODISZ SZEREPE A FOGYATÉKOSOK SPORTJÁBAN FODISZ: Több, mint sport! A FODISZ megalakulásának indítékai Közel 80.000 fogyatékos diák tanul integrált és szegregált oktatási intézményekben Magyarországon;

Részletesebben

Iskolai Sportkör szakmai programja

Iskolai Sportkör szakmai programja Iskolai Sportkör szakmai programja Összeállította: Keresztesné Lengyel Erzsébet Bognár Tamás Czirják György Tápiószecső, 2012. szeptember 3. 1 A szakmai program készült: Gróf Széchenyi István Ált. Isk.

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Az Egyesület tevékenységének bemutatása

Szakmai beszámoló. Az Egyesület tevékenységének bemutatása Szakmai beszámoló Községi Sportegyesület Iváncsa 2454 Iváncsa, Arany J. u. 1. Az Egyesület elnöke: Baki Imre Az Egyesület vezetősége: Nagy András (szakosztály vezető), Lestár István (technikai vezető),

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 17/2009. (IV.21.) rendelete a sportról

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 17/2009. (IV.21.) rendelete a sportról Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010.(II.26.) rendelettel módosított 17/2009. (IV.21.) rendelete a sportról Dombóvár Város Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) Képviselőtestülete

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET március 8-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET március 8-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 58/2018. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2018. március 8-i ülésére Tárgy: Javaslat a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat

Részletesebben

ADATLAP Sárbogárd Város Önkormányzata SPORTCÉLÚ TÁMOGATÁSAIHOZ. A pályázat típusa, kódszáma (az Önkormányzat tölti ki): I. A (pályázó) szervezet

ADATLAP Sárbogárd Város Önkormányzata SPORTCÉLÚ TÁMOGATÁSAIHOZ. A pályázat típusa, kódszáma (az Önkormányzat tölti ki): I. A (pályázó) szervezet Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 3/2005. (II. 14.) K t r. s z. rendelete a sportról Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestülete /továbbiakban: Képviselőtestület/ a Sportról szóló

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

Szám: 31/2009. (IV. 16.) Kt. határozat Tárgy: Halmaj község 2009-2012-ig szóló Sportkoncepciójának elfogadása

Szám: 31/2009. (IV. 16.) Kt. határozat Tárgy: Halmaj község 2009-2012-ig szóló Sportkoncepciójának elfogadása Szám: 31/2009. (IV. 16.) Kt. határozat Tárgy: Halmaj község 2009-2012-ig szóló Sportkoncepciójának elfogadása Halmaj Község Képviselő-testülete a Halmaj Község 2009-2012-ig szóló Sportkoncepcióját a melléklet

Részletesebben

Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2018. (V.15.) számú önkormányzati rendelete a sportról

Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2018. (V.15.) számú önkormányzati rendelete a sportról Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2018. (V.15.) számú önkormányzati rendelete a sportról Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55.. (6)

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2002. (II. 01.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról 1. 1.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2002. (II. 01.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról 1. 1. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2002. (II. 01.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése, a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2002. (II. 01.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról 1

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2002. (II. 01.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2002. (II. 01.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a sportról szóló 2004. évi I. törvény

Részletesebben

MOB 2015. évi állami sportcélú támogatásianak költségvetési terve (2015. évi Költségvetési tv. Javaslat szerint)

MOB 2015. évi állami sportcélú támogatásianak költségvetési terve (2015. évi Költségvetési tv. Javaslat szerint) MOB 2015. évi állami sportcélú támogatásianak költségvetési terve (2015. évi Költségvetési tv. Javaslat szerint) 23 6 Az olimpiai mozgalommal összefüggő, valamint egyéb, a sport stratégiai fejlesztését

Részletesebben

Az Egri Városi Sportiskola nevében köszöntöm a sportszakmai fórum résztvevőit!

Az Egri Városi Sportiskola nevében köszöntöm a sportszakmai fórum résztvevőit! Az Egri Városi Sportiskola nevében köszöntöm a sportszakmai fórum résztvevőit! A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze. /Szent-Györgyi Albert/ AZ EGRI VÁROSI

Részletesebben

Fejér Megye Közgyőlése 31/2004. (VII.9.) K.r.számú. r e n d e l e t e. a sportról

Fejér Megye Közgyőlése 31/2004. (VII.9.) K.r.számú. r e n d e l e t e. a sportról Fejér Megye Közgyőlése 31/2004. (VII.9.) K.r.számú. r e n d e l e t e a sportról Fejér megye Közgyőlése a magyar és az egyetemes kultúra részeként, elismerve a sport, mint önszervezıdésre épülı civil tevékenység

Részletesebben

J A V A S L A T társadalmi sportszervezetek évi önkormányzati támogatására

J A V A S L A T társadalmi sportszervezetek évi önkormányzati támogatására J A V A S L A T társadalmi sportszervezetek 2013. évi önkormányzati támogatására Ó z d, 2013. március 28. Előterjesztő: Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság Elnöke Előkészítő: Ózdi Sportszervező Iroda

Részletesebben

IRÁNYELVEK, CÉLKITŰZÉSEK

IRÁNYELVEK, CÉLKITŰZÉSEK IRÁNYELVEK, CÉLKITŰZÉSEK Tokyo 2020 2020. júl. 24. 2020. aug. 9. Várhatóan 207 ország részvételével, 11.090 sportoló indulhat. 33 sportágban 339 aranyérem kerül kiosztásra. 40 versenyhelyszín és több mint

Részletesebben

a Képviselő - testület május 25-ei ülésére

a Képviselő - testület május 25-ei ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS a Képviselő - testület 2017. május 25-ei ülésére Tárgy: Javaslat a szabadidős sportszakosztályok, egyesületek támogatására Előterjesztő: Dr. Gémesi György Tisztelt

Részletesebben

FÁCÁNKERT KÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJA 2013-2016. Fácánkert Község Önkormányzata

FÁCÁNKERT KÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJA 2013-2016. Fácánkert Község Önkormányzata FÁCÁNKERT KÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJA 2013-2016. Fácánkert Község Önkormányzata 1. A sportkoncepció célja, feladata Magyarország Alaptörvényének XX. cikk (1) bekezdése szerint mindenkinek joga van a testi

Részletesebben

ASCENDE, SUPERIUS A DUNAKESZI KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZOKTATÁSI TÍPUSÚ SPORTISKOLA BEMUTATÁSA

ASCENDE, SUPERIUS A DUNAKESZI KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZOKTATÁSI TÍPUSÚ SPORTISKOLA BEMUTATÁSA ASCENDE, SUPERIUS A DUNAKESZI KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZOKTATÁSI TÍPUSÚ SPORTISKOLA BEMUTATÁSA Sportiskolai kontrolling 2014. április 2. STATISZTIKÁINK 46,5 fő pedagógus, 1 fő adminisztratív

Részletesebben

MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020.

MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020. MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020. A koncepcióban megfogalmazott feladatok elvégzéséhez szükséges elkészíteni a cselekvési tervet, amely tartalmazza a felelősöket

Részletesebben

TESKÁND KSE sportfejlesztési programja 2014/15-ös bajnoki évre

TESKÁND KSE sportfejlesztési programja 2014/15-ös bajnoki évre TESKÁND KSE sportfejlesztési programja 2014/15-ös bajnoki évre Helyzetelemzés, létesítmény feltételek, valamint a sportszervezet jelenlegi helyzetének bemutatása A közel ötvenéves létesítményben a legutolsó

Részletesebben

Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Football Club Alapszabálya 2013

Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Football Club Alapszabálya 2013 Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Football Club Alapszabálya 2013 1/5 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) Az Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Football Club (a továbbiakban: sportegyesület) az

Részletesebben

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 SPORTÁGVÁLASZTÓ 1-4. évfolyam Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 A tantárgy tanulásának legfontosabb feladata és ja, hogy a gyermekeket megismertesse a sportolási kel, bepillantást nyújtson a sport világába,

Részletesebben

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 08-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 08-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 08-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2015. (VI.08.) KT. sz.

Részletesebben

PÁTY KÖZSÉG KÖZÉPTÁVÚ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

PÁTY KÖZSÉG KÖZÉPTÁVÚ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA PÁTY KÖZSÉG KÖZÉPTÁVÚ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Páty, 2011. április Záradék: Elfogadta Páty Község Önkormányzat képviselő-testülete 95./2011. (IV.04) határozatával. Székely László polgármester 1 Bevezető

Részletesebben

BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA

BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA 036280 ISKOLAI SPORTKÖR RÉSZLETES SZAKMAI PROGRAMJA 2009. IX. 1. A TANÉV SPORTTAL KAPCSOLATOS KIEMELT FELADATAI Legfontosabb feladatunk, hogy biztosítsunk minél több sportolási

Részletesebben

Helyi tanterv 2013/2014 tanévtől felmenő rendszerben Testnevelés és sport. 5.-8. évfolyam Célok és feladatok

Helyi tanterv 2013/2014 tanévtől felmenő rendszerben Testnevelés és sport. 5.-8. évfolyam Célok és feladatok Helyi tanterv 2013/2014 től felmenő rendszerben Testnevelés és sport 5.-8. évfolyam Célok és feladatok Gyakorlati tudásanyag Az iskolai testnevelés és sport célja, hogy a tanulók életkori sajátosságaihoz,

Részletesebben

A TÉGLÁS VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA

A TÉGLÁS VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA A TÉGLÁS VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2015-2020. évekre 1 I. BEVEZETÉS A sportról szóló 2004. évi I. törvény kinyilvánítja, hogy a nemzet értékei között tartja számon a sport által elért eredményeket, és elismeri

Részletesebben

UEFA Grassroots C edzőképzés kiegészítő tanfolyam. FOGYATÉKOSOK A LABDARÚGÁSBAN Baranya István UEFA Pro, pszichológus

UEFA Grassroots C edzőképzés kiegészítő tanfolyam. FOGYATÉKOSOK A LABDARÚGÁSBAN Baranya István UEFA Pro, pszichológus UEFA Grassroots C edzőképzés kiegészítő tanfolyam FOGYATÉKOSOK A LABDARÚGÁSBAN Baranya István UEFA Pro, pszichológus FOGYATÉKOSSÁGRÓL ÁLTALÁBAN A fogyatékosságot meghatározhatjuk: - orvosi, - társadalmi,

Részletesebben

JUDO. SPORTÁGI VEZETŐ: Dr. Hetényi Antal. Előadó: Preiszler Gábor Junior válogatott edző. Magyar Edzőt Társasága 2011. június 9.

JUDO. SPORTÁGI VEZETŐ: Dr. Hetényi Antal. Előadó: Preiszler Gábor Junior válogatott edző. Magyar Edzőt Társasága 2011. június 9. JUDO SPORTÁGI VEZETŐ: Dr. Hetényi Antal Előadó: Preiszler Gábor Junior válogatott edző Magyar Edzőt Társasága 2011. június 9. BEVEZETŐ Mi a judo: egy sajátos etikai, nevelési, testnevelési és harcművészeti

Részletesebben

HAJDÚHADHÁZ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT OKTATÁSI ÉS MŰVELŐDÉSI, IFJÚSÁGI ÉS SPORT BIZOTTSÁGA ELNÖKÉTŐL

HAJDÚHADHÁZ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT OKTATÁSI ÉS MŰVELŐDÉSI, IFJÚSÁGI ÉS SPORT BIZOTTSÁGA ELNÖKÉTŐL HAJDÚHADHÁZ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT OKTATÁSI ÉS MŰVELŐDÉSI, IFJÚSÁGI ÉS SPORT BIZOTTSÁGA ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS a Hajdúhadház Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. március 29-én tartandó ülésére

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Iktatószám: 2 448/ 2006. Előadó: Dr. Debrey Attila/Baranyi Lászlóné Tárgy: Melléklet: ELŐTERJESZTÉS- RENDELETTERVEZET Helyi sportegyesületek önkormányzati

Részletesebben

HarkányVáros Képvisel -testületének 9/2003.(IV.28.) számú rendelete a sportról és az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól

HarkányVáros Képvisel -testületének 9/2003.(IV.28.) számú rendelete a sportról és az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól HarkányVáros Képvisel -testületének 9/2003.(IV.28.) számú rendelete a sportról és az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Harkány Város Képvisel -testülete a sportról szóló 2000. évi CXLV. törvény

Részletesebben

ERDŐKERTES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA 2009 2014.

ERDŐKERTES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA 2009 2014. ERDŐKERTES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA 2009 2014. 1 I. Bevezető Az önkormányzat sportkoncepciója 2014-ig szabályozza az önkormányzat legfontosabb tennivalóit, meghatározza a sportágazatban önként

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 3/2008. (III.12.) számú rendelete. Miskolc Megyei Jogú Város testnevelési és sport feladatairól

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 3/2008. (III.12.) számú rendelete. Miskolc Megyei Jogú Város testnevelési és sport feladatairól MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 3/2008. (III.12.) számú rendelete Miskolc Megyei Jogú Város testnevelési és sport feladatairól (Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 56/2009.(XII.23.),

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1..

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.. 1 SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a 7/2006.(II.15.) és a 33/2009.(XI.19.) sz. rendelettel módosított 40/2001./XI.22./ SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A SPORTRÓL Sárvár város Önkormányzati

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2015. májusi 20.-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2015. májusi 20.-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-273/2015. ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2015. májusi 20.-i ülésére Tárgy: Javaslat Budapest Főváros

Részletesebben

Polgárdi Városi Sportegyesület 8154 Polgárdi, Bocskai u. 2.

Polgárdi Városi Sportegyesület 8154 Polgárdi, Bocskai u. 2. Polgárdi Városi Sportegyesület 8154 Polgárdi, Bocskai u. 2. Tel/fax: (30) 502-5478 E-mail: polgardivse@gmail.com www.polgardi.hu I. TÁJÉKOZTATÓ A Polgárdi Városi Sportegyesület Labdarúgó Szakosztályának

Részletesebben