Mi kis falunk, Ruzsa!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mi kis falunk, Ruzsa!"

Átírás

1 Varga V. Vanda 7. osztály Mi kis falunk, Ruzsa! Ruzsa egy kis és vidám falu. Gyönyörű, színes és egy szuper közösséget alkotnak a ruzsaiak. Számomra ez a legszebb falu és legjobb közösség. Környéke szép, környezetbarát terület. Sok erdő és mező található, ezért a levegő friss és tiszta. Szinte mindig van valamilyen program ezért soha nem unatkoznak a ruzsai lakosok. Ezeken a rendezvényeken, falunapokon például mindig van egy híresség. Nagyon sokan eljönnek ezekre a rendezvényekre és nem csak ruzsai lakosok, hanem más faluból is látogatnak ide. De hiszen ez nem is csoda! Polgármester asszony mindig nagyon kreatív és mindig nagyon jó programokat rendez a mi kis falunk számára. Ruzsa lakosai egy jó közösséget alkotnak, hiszen szinte mindenki ismer mindenkit. Jó hely a beszélgetésre a ruzsai piac, amit minden szombaton megrendeznek és friss, finom zöldségeket, gyümölcsöket árulnak a termelők. Vagy például a ruzsai vásár, amit minden hónapban a 4. vasárnapon megrendeznek és itt is sok ember összegyűlik a szomszédos településekről is. Egyszer benne volt a TV-ben is a ruzsai vásár, hogy milyen sokan vannak és hogy milyen híres a szomszédtelepülések számára is. A TV-ben még benne volt a mezei futóverseny, amit minden évben megrendeznek és több száz diák vesz részt az eseményen. Köszönöm a polgármester asszonynak hogy ilyen szép kis faluban élhetek.

2 Fodor Vanessza 7. osztály Ruzsa, ahova születtem és itt élek már 13 éve. Eddigi éveimet a ruzsai bölcsődében kezdtem majd az óvodában és most itt vagyok a ruzsai Weöres Sándor iskolában. Minden évben nagyon jó programok voltak ebben a kis faluban. Azért szeretem, mert nem túl nagy, nagyon sok programot szervez a mi polgármesterünk, például a nemsokára megint megrendezésre kerülő Falunap, Búcsú és még nagyon sok hagyomány. Nagyon sok szép tere van Ruzsának. Gondosan ápolva van, nagyon jó érzés itt körbe-körbe menni és gyönyörködni abban, hogy milyen szép is ez a táj. Ebben a faluban minden megtalálható pl.: orvosok, gyógyszertár, óvoda, bölcsőde, iskola és ne feledkezzünk meg azokról a házakról, amik pompáznak a sok gyönyörű, színes virágoktól. Nem hiába választották meg Ruzsát a legvirágosabb falunak. Nagyon sok felújítás fejlesztés is történik a mi falunkban. A sportöltöző felújítása, ami nem olyan kis dolognak számít, mert nagyon sok dolog fel lett rajta újítva. Olyan sok szép dolog van Ruzsán, ami szerintem máshol nincs. A nem rég megépített új piactér ahol karácsonykor is lehetett vásárolni karácsonyi díszeket, süteményt lehetett enni, teát pedig inni. Ezek előtt pedig a karácsonyi műsorok ahova bárki jöhetett, aki csak szeretett volna. Én ezért szeretem nagyon, de nagyon Ruzsát és itt élni nagyon jó! Öröm azoknak az élete, akik itt élnek.

3 Vass Levente 7. osztály Ha megkérdeznéd szüleid kik itt éltek, hogy milyen volt Ruzsa akkor, azt válaszolnák: Akkor is ilyen gyönyörű volt, itt tanultam, itt nevelkedtem hol két csatorna folyik. Vass Levente vagyok 13 éves, 8 éve költöztünk ide a családdal helyzeti okok miatt, és én mindig azt mondom nem bántam meg mert ez itt már az otthonom. Amikor ide jöttünk befogadtak, barátaim lettek. Ruzsa szépségének titka egész Ruzsa szép a park a játszótér, az iskola, a házak, a tanyavilág. Azok a gyönyörű fák, az az összefogás melyre polgármester buzdít mindannyiunkat, a pályázatokból való fejlesztések, szemétlerakó helyek hogy ne szennyezzünk csodálatos környezetünket, és így marad zöld a csodálatos parkunk, melyen egy nap minden ember áthalad, ahol ünnepeljük az adventet. És természetesen az új piac csodálatos. Ha akkor nem költözünk el, akkor rosszabb sorsunk lenne. Így jó!

4 Jáger Ádám 2. oszt. Szülőfalum Ruzsa. Büszke vagyok rá, hogy itt élek. Ruzsa nem nagy falu, de sok jó ember lakik itt. Nagy becsben tartjuk, szépítgetjük, tisztán tartjuk. Tavasszal, gyönyörű virágokkal ültetik be a parkokat és a kerteket, amikben egész őszig lehet gyönyörködni. A parkban áll egy csodálatos szökőkút és szép szobraink is vannak. Nagyon sok erdő veszi körül a falut, ahol nagyokat lehet sétálni a friss levegőn. Érdekes és jó programok szoktak lenni. Az én kedvenceim közé tartoznak: Falunap, Hagyományőrző Lakodalmas Mulatság, Néptánctalálkozó, Búcsú, és az Adventi Vasárnapok. Kellemes családi programokat lehet szervezni. Mi szeretünk például: horgászni, lovas kocsikázni, az erdőben sétálni vagy a játszótéren játszani és persze lovaglási lehetőség is van. Az idelátogató vendégeknek vagy turistáknak azért ajánlom, mert nagyon szép és csendes falu. Pihenésre és kikapcsolódásra nagyon alkalmas hely. Szerintem itt mindenki kellemesen érezheti magát. Én ezért szeretem Ruzsát!

5 Dezső Botond Nekem Ruzsa az életet jelenti. Ruzsa egy igazán nyüzsgő település, itt élem én is a mindennapjaimat. Szeretem a falu sokszínűségét és az emberek összetartását. A településünkön rengeteg hely van, ahol az emberek találkozni tudnak egymással, és jókat tudnak beszélgetni. Ruzsa nagyon rendezett és sok szépsége van, ami szemet gyönyörködtető. A park igazán szép látványt nyújt minden évszakban: Télen az ünnepi világítástól és a hófehér színétől. Tavasszal a fák virágzása és a virágok méz illata a lombfakadás teszi gyönyörűvé. Nyáron a fák hűvösében pihenhetünk meg, s közben a szökőkút csobogása nyugtatja az embert. Ősszel a szép, tarka levelek pompája tölti be a parkot. A Művelődési Házban található a Könyvtár, ahol mindenki megtalálhatja a számára érdekes könyveket, és helyben el is olvashatja, én is sokszor töltöm ott a szabad időmet. A Kultúr-ba (mert mi így nevezzük) egész évben, sok színvonalas rendezvényt szerveznek. Amikor csak tehetem, mindig elmegyek ezekre az eseményekre. A Tömörkény téren épült egy szabadtéri színpad, ahol már több zenés műsort is megnézhettünk. A játszótéren a sok játék közül mindenki megtalálhatja a neki valót, és ha elfárad, akkor megpihenhet a padokon, szívesen játszunk ott a barátaimmal. Májusban, a focipályán szokták megrendezni a falunapot. Nagyon szeretem, mert tavasszal ez az első nagyszabású szabadtéri rendezvény. Ilyenkor egy kicsit ki lehet kapcsolódni és élvezni a focit, vagy a zenét, és a színpadi műsorokat. Mindig meghívnak egy híres előadót vagy együttest, akit mindenki nagy örömmel hallgat. A szüleimmel minden évben kimegyünk a falunapra és élvezzük a nap eseményeit. Júliusban szokott lenni a Sörfesztivál, szintén a pályán. Oda is mindig elmegyünk a szüleimmel. Sok érdekes bemutatóval és műsorral várják a szervezők a kilátogatókat. Finom ételeket lehet enni, és minden évben van sörivó verseny is - persze én ezen nem veszek részt, de mindig szurkolok a versenyzőknek. Augusztus elején tarjuk a Községi Búcsút. Gyerekként nagyon vonzanak a játékok, a forgók, a rengetek árus és a sok ember által keltett jó hangulat. Természetesen, ezt az eseményt sem hagyhatjuk ki! Ami még nagyon fontos nekünk, itt élőknek, hogy ebben a faluban minden megtalálható: orvos, gyógyszertár, bölcsőde, óvoda, iskola, és sok üzlet- ahol szinte mindent meg tudunk vásárolni. Azért is szeretem Ruzsát ilyen nagyon, mert mi Erdélyből költöztünk ide, és az emberek befogadtak és megszerettek bennünket, ezért aztán mi is szeretjük a falut és a benne élő embereket!

6 Szegi Kamilla 5. osztály Ruzsa az Alföldön fekszik. Szegedtől kb: 40 km-re található. Ruzsa külterületén gyönyörű szép erdőket láthatunk. Itt az állatok békében élnek, rengeteg szép állat van. De Ruzsán nem csak erdők és állatok vannak, hanem tavak is pl.: Bika-tó. Ruzsa belterülete is szép. Rengeteg színes virág van. Ruzsának van egy gyönyörű parkja ami télen a legszebb. A park közepén van egy szökőkút, ami télen fel van díszítve, nyáron pedig hát végülis tudjuk, hogy mit csinál a szökőkút. Rengeteg bolt van, amelyekben nagyon jó a kiszolgálás. A falu végén van a tűzoltóság. Ahol keményen dolgoznak az emberek. Rengeteg munkájuk van, de amellett hogy dolgoznak még a gyerekeknek néha, az iskolásoknak vagy az óvodásoknak is bemutatják munkájukat. Ruzsának van iskolája is ahol vidámak a gyerekek kivéve akkor, ha témazáró van és senki se tanult. A tanárok nagyon rendesek és kedvesek. Lehet a tanárokkal viccelődni, játszani. Nagyon vidámak és szeretnek minket. Nagyon kedvesek az emberek és udvariasak. Szeretik egymást, segítenek egymásnak. Én szívesen megyek bárhova, mert mindenki mindenhol nagy szeretettel vár. Sokat járok a barátnőimhez és mindig átmegyünk a játszótérre vagy biciklizünk és találkozunk a fiúkkal és velük sétálunk a faluba. Senki ne próbálja meg megváltoztatni Ruzsát vagy annak velem gyűlik meg a baja! Mindenkinek ajánlom, hogy meg nézzék ezt a községet. Nagyon sok látnivaló van. Szeretném, ha megbecsülnétek, mert nagyon sok rossz dolgon ment keresztül. De még mindig erős és bátor ez a falu. Van miért szeretni és tisztelni!

7 Császár Gábor 5. osztály Ruzsa az Alföldön pontosabban a Duna- Tisza közén helyezkedik el. A falu síkságon fekszik, körülötte erdő helyezkedik, amelyben sok állat található. Köztük őzek, nyulak, vaddisznók és még sok mást is lehet találni. Ruzsán található a Bika-tó. Ruzsán vannak parkok, a falu közepén van egy keresztény templom ahol egy héten többször is tartanak misét. A község határán van a minden hónap 4. vasárnapján működő vásár, ahol több száz ember vásárol vagy elad. Van köztük étel, ital, ruházat, alkatrészek autóhoz, gépekhez és még vannak állatok is pl.: szarvasmarha, borjú, sertés, juh, kecske, kutya, macska. Magyar-Lengyel barátság szobra található a parkban. A faluban van a Művelődési ház, ahol tartanak bálokat, gyűléseket, előadásokat. Az épület előtt van a Móra Ferenc emlékmű. A kopjafánál szokták tartani az óvoda előtt a Március 15-én megrendezésre kerülő ünnepet. Ruzsán működik tűzoltóság, mentőszolgálat, rendőrség, bölcsőde, óvoda, iskola, több élelmiszer bolt és alkatrész bolt is. Ruzsán az emberek kedvesek, köszönnek. Rajtam kívül sokan szeretik még Ruzsát. Németek, lengyelek, osztrákok. A faluban körülbelül 2500 ember él, több országból is költöznek ide. Itt nem mindenki egy nemzetiségű. Nekem a faluról különböző élményeim vannak. A Ruzsai vásárkor mindig apával szoktam menni. Először megnézzük a szarvasmarhákat, alkatrészeket utána az egész vásárt. Veszünk kürtöskalácsot és valami alkatrészt. A második az búcsúkor szokott lenni. Mindig búcsúkor egy találkozót szoktunk tartani. Főzünk bográcsban marhapörköltet aztán otthonról a barátokkal elmegyünk a búcsúba három-négy autóval, körülbelül két-három órát vagyunk kint a búcsúba. De még nincs vége, utána mindannyian hazamegyünk és sütünk tárcsalapon húst, vacsorára ezt esszük és kilenc-tíz óra körül mindenki haza megy. Ruzsa az én szülőfalum gyermekkoromat itt töltöm, és az életem további részét is itt szeretném tölteni.

8 Krisztin Gergő Ruzsa a Dél-Alföldön fekszik Csongrád megyében, közel Szegedhez. Nagyon szép erdő terül el mellette, amelyben változatos állatok és növények élnek, például az őz és a nyúl nagyon gyakori, de rókát és szarvast is lehet látni, és a tavakban is változatos halak úszkálnak. Ruzsa belterülete is gyönyörű. A Weöres Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában tanulunk mi, gyerekek. A Művelődési Házban gyakran vannak ilyen-olyan előadások, de mozi is előfordul. A Művelődési Ház udvarán szobrok vannak, és ehhez közel helyezkedik el a Posta. A Ruzsai Presszóban sokféle gyors ételt lehet rendelni, például pizzát, hot dogot és még sok ízletes ételt. A Hétszínvirág Óvoda előtt egy szép park terül el, az út másik felén folytatódik a park és itt egy gyönyörű szökőkút is van. A park mellett van az ABC bolt, ahol élelmiszereket lehet vásárolni. A park másik oldalán található a lengyel-magyar barátság emlékműve. Ruzsán piactér és vásártér is van. Az emlékmű mellett az út szélén boltok találhatóak és a ruzsai virágbolt is itt van, sőt a templom is ebben az utcában van. Ruzsán körülbelül 2500 ember él, és nagyrészük segítőkész is. A felnőttek dolgozni járnak, amíg én és a többi gyerek iskolába jár. Délután a családok együtt töltik az időt. Ruzsán sok külföldi él, köztük a németek vannak a legtöbben. Ruzsán sok programot rendeznek, köztük ott van a nagycsaládosok napja és a búcsú is, ahol sok játékot és díszt lehet venni, de van körhinta és dodgem is. Én apukámmal az erdőben gyakran sétálok, és sok állatot látunk. Én nagyon szeretem Ruzsát, szerintem nagyon szép falu.

9 Kakucs Máté 5. osztály Jó kérdés. Azért szeretem Ruzsát, mert már 6 éve itt élek, a természet is nagyon gyönyörű. Szegedtől sincs annyira messze, de azért egy pár kilométert meg kell tenni. Ruzsán van egy focipálya és attól kicsit arrébb az iskola. A parkban a legszebb az, amikor a szökőkút üzemel. Most sajnos nem, de viszont szerintem nemsokára fog. Ha a testvérem nem akar elmenni még az oviból, akkor meggyőzöm, hogy menjünk a játszótérre. A kistesóm nagyon szereti, mert az ovis társai mindig eljönnek és tudnak együtt játszani. Én a játszótéren csak hintázni szoktam a pókhintán. Tanyán lakunk, de nem sokára költözünk, és ki tudok menni a faluba. Ruzsa a Dél- Alföldön fekszik sok szép erdői már régiek, de még attól nagyon szépek. Ha járok ott, akkor biztos, hogy elcsodálkozom a történetükön. Itt van a Lengyel- Magyar barátság emlékszobor. Ha halászni akarok, akkor itt van a Bika-tó, Öttömösi- tó. Ruzsa emlékművekben gazdag falu és a falunak több piaca is van, ahol sokfélét árulnak. Vasárnap van vásár ahova sok barátom jár. A templom is gyönyörű, néha misére is járok. A művelődési házban van teleház, könyvtár, foglalkozások is vannak pl.: néptánc. Az időjárása: sok napsütés szokott lenni, de van, amikor nagy viharok vannak, de előre nem lehet tudni, én sem tudom, hisz én nem vagyok meteorológus. Én szeretem Ruzsát és sok más dolgot is tudok mondani. Ha átgondolom, akkor ez a kis falu nagyon szép. Az ünnepek az iskolában jók pl.: karácsonykor két fát díszítenek fel, azokkal a díszekkel, amiket a diákok csináltak. A húsvét is jó, mert ilyenkor kapunk csoki tojást. A legjobb viszont az erdei iskola. Szegedről ide költözünk és nem bántuk meg. Ruzsa egy nagyon szép hely, ha valaki nem hiszi el, jöjjön el és majd tátott szájjal nézi ezt a csodálatos kis falut, amit mindenki szeret. Ezért szeretem Ruzsát.

10 Gombos Péter 5. osztály Ruzsa földrajzi helyzete Magyarországon, a Dél- Alföldön található. Sok erdő van a környéken, amiknek élővilága főként: rókák, szarvasok, fácánok, nyulak, siklók, békák. Környékén három tó van, a Bika-tó, Öttömösi-tó és a Masa- tó. Ruzsán két park, egy vásártér, egy piactér és sok emlékmű van, köztük a Lengyel- Magyar barátság szobra, a kopjafa, Móra Ferenc mellszobra, és az 1956-os emlékmű. A vásárt négyhetente szokták megrendezni. Ruzsán egy iskola van, a Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Van egy óvoda, néhány bolt, egy templom, egy időseknek szánt otthon, a ruzsai Napsugár otthon. Ruzsa lakosainak száma 2500 fő. Sok ember és család él itt. Ruzsa környékén nagy tanyavilág van. Élnek itt németek, franciák, ausztriaiak. Időjárása alkalmas takarmánynövények termesztésére pl.: búza, kukorica, árpa, zöldségfélék, mint burgonya, paprika. Nagyon sok élményem van, köztük a mindennapi utazás az iskolába és utána vissza haza. Sokszor voltam falunapon meg az efféle rendezvényeken. Amikor még kicsi voltam, mindenhova mentem anyukámmal, vásárba, boltba és a munkahelyére ahonnan nagyon sok emlékem van. Valamint szerettem zászlót tartani a nemzeti ünnepeinken. Az iskolában minden évben szokott lenni farsang, mikulás, húsvét. Nagyon sok barátom Ruzsán lakik, csak sajnos nagyon ritkán találkozom velük, esetleg a vasárnapi Szentmisén vagy hétköznapokon az iskolában. Én egy Ruzsa körüli tanyán lakom anyukámmal, apukám Szegeden lakik, ami Ruzsától körülbelül 37 km-re található város. Én nagyon szeretek Ruzsa közelében élni, mert csodás a levegő és az élővilág. Mindig van valamilyen esemény és egyre jobban szeretek iskolába járni is. A faluhoz azért is ragaszkodom, mert tatám ruzsai származású, és még a dédszüleim is azok voltak. A tatám sokat szokott mesélni a régi Ruzsáról és ilyenkor látom mennyit változott azóta.

11 Vásárhelyi Henrietta 6. osztály Szegedtől néhány kilométerre lévő, gyönyörű faluban lakom, melynek neve Ruzsa ben épült fel a házunk a faluban. Apa akkor még gyerek volt. Az utcánk végén épült egy játszótér néhány évvel ezelőtt. Nagyon jó hely és a húgomat is többször kivittem oda játszani. A park, melynek közepén egy szép szökőkút áll, nyáron a legszebb. Nem üres, mert sok virág és fa ékesíti az egészet. Augusztusban nem maradhat el a búcsú. A forgók, a céllövölde, az ugrálóvárak még szórakoztatóbbá teszik az egészet. Szerintem búcsú nélkül unalmas lenne kicsit a nyári szünet. Ezután eljön az iskolakezdés. A csöngő után igazgató néni megnyitja az új tanévet. Télen, az adventi vasárnapokon vásár szokott lenni az új piactéren. Szoktunk készíteni az ünnephez illő díszeket az iskolában. Tavasszal is sok program van. Ruzsa nem csak a sok programtól ilyen szuper falu, hanem hogy itt sok kedves ember él. Nekem sokat jelent, hogy ebben a faluban lakhatok. Sok emlék, a családom és mindenki, aki fontos nekem az itt él. Itt voltam először koszorúslány a nővérem esküvőjén. Még mindig emlékszem, mikor első nap mentem az iskolába. Az óvoda után szokatlan volt. Nagyon örülök, hogy ilyen szép faluban lakhatok.

12 Csipak Ákos 8. osztály Az utóbbi időben Ruzsa nagyon szépen teljesített. A piac nagyon szépre sikerült és sok helyi termelő visz ki tojást, zöldséget, gyümölcsöt és sok egészséges terméket. Biztos lehetsz benne, hogy a legfrissebb árut kapod! A vásárban is sok mindent árulnak és vásárolgatni is sok településről jönnek emberek. Rengeteg jó dolgot árulnak. Ruzsa még azért is jó település, mert sok fa van, ami tavasszal nagyon szépen kizöldül. Ha esetleg természet közelre vágysz, de nem akarsz az erdőben bóklászni, akkor csak sétálj egy jót a parkban. Ha megéhezel, menj el a Molnár pékségbe, amit nem rég nyitottak meg. Ha valaki megkérdezi tőlem, hol van Ruzsa, azt mondom, Szegedtől 40 km-re egy község. Aki nem tudná Ruzsa Rózsa Sándorról kapta nevét. Szép műemlékek is vannak a községben. A Szent István szobor, a Lengyel- Magyar barátság emlékműve és mások. Ruzsa területén nagyon jókat lehet biciklizni és szerencsére ezt sokan tudják. Én ahányszor tehetem, biciklivel járok. Ruzsa összességében nagyon jó község, nyugodt és békés. Ezért szeretek itt lakni.

13 Fodor Antal 60 éves A nagyszüleim életüket a földre alapozták, szántották vetették és élvezték a hasznát. A Csorvai földön élték életüket, ha jó volt az esztendő, minden bőven termett. Szüleimnek is a földmunka jutott, abból éltünk amit a jó Isten megadott. A Rúzsai homokföldön is meg lehet élni, ha néha kevesebb is, azt meg kell becsülni. Az alföldi pusztán épült Rúzsa község eleje, csak ezelőtt hetven évvel Csorva volt a neve. A nagy pusztán Ruzsa Pál a nyáját legeltette, és valószínű az után, lett Rúzsa a neve. Valamikor hajdanába, azt mondja a fáma, hogy Ruzsa Sándor is betért a Csorvai csárdába. A hírös betyár Mérgesbe, meg Halasra menve, evett, ivott, s fáradtságát Csorván kipihente. Rúzsán nincsen vízesés, és nem láthatunk hegyet, és azt is tudjuk hogy a Duna nem itt ered. Hatalmas fenyvesek veszik körül Rúzsát, és nem láthatjuk messziről a templomunknak tornyát. Turisták, cserkészek jönnek ilyen helyre, hívja őket az erdő nyugalma, szépsége. Elegyes erdőnek zegzugos ösvénye, elvezeti őket, a pihenő helyre. Lovas tanya várja a kalandra vágyókat, lóháton járni be az erdei utakat. Erdei panzió a turistákat várja, étellel itallal vendégül is látja. A faluban vannak színes rendezvények, köszönhető ez a lelkes szervezőknek. A sok program között lehet válogatni, de én a lakodalmast tudnám ajánlani. Felidézi egy régi kor lakodalmi szokását, mert a múlt idő szépsége éli reneszánszát. Lovaskocsin zeneszóval, mennek leányt kérni, utána az esti bálra vendégeket hívni. Vacsorával fogadják a kedves vendégeket, ha megszólal a zene, táncolni is lehet. Már mindenki kimulatta, kitáncolta magát, és szokás szerint eljárják az újasszony táncát. Kicsi falum, szívemhez nőtt, azért is szeretem, mert mindig van olyan, ami nagyon tetszik nekem. Csak egyet ajánlottam, de a többi is nagyon szép, jöjjön el, és megtalálja a maga ízlését!!

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Kálmánháza egy közel 2000 fős szép, virágos település. Szabolcs Szatmár Bereg megyében, Nyíregyházától 15 km-re fekszik. A településünk gyerekbarát,

Kálmánháza egy közel 2000 fős szép, virágos település. Szabolcs Szatmár Bereg megyében, Nyíregyházától 15 km-re fekszik. A településünk gyerekbarát, Kálmánháza egy közel 2000 fős szép, virágos település. Szabolcs Szatmár Bereg megyében, Nyíregyházától 15 km-re fekszik. A településünk gyerekbarát, óvoda, általános iskola, bölcsőde is működik. A szépen

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR Dátum: Rendezvény: Helye: Szervező: Január. Február

RENDEZVÉNYNAPTÁR Dátum: Rendezvény: Helye: Szervező: Január. Február RENDEZVÉNYNAPTÁR 2018. Dátum: Rendezvény: Helye: Szervező: Január Február Február 2. Farsangi hagyományok, szokások megismertetése, álarc készítés gyerekeknek Fekete Gólya Ház Bátáért Egyesület Február

Részletesebben

Képek a Gondozási Központ életéből

Képek a Gondozási Központ életéből 2010. május 5 Képek a Gondozási Központ életéből Várják az ebédet! Mini ló - mini lovas A gyerekek táncoltak az időseknek A Népdalkör Anyák Napi műsora MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívjuk Önt 2010. május 30-án

Részletesebben

2014 év. Környezettisztasági hét

2014 év. Környezettisztasági hét 2014 év Környezettisztasági hét 2014. 04.10. Évek óta hagyományos program áprilisban a Kőszár-hegymenet, melyet egy takarítási akció előz meg. A környezettisztasági hét célja településünk szebbé tétele,

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

Generációról generációra száll a lovak szeretete Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Generációról generációra száll a lovak szeretete Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Utam a Pest megyei Pilis felé vezetett, amelynek központjához érve, majd onnan alig pár száz métert megtéve festői környezetben találtam magam: innen ered a Tisza vízgyűjtő területéhez tartozó Gerje-patak,

Részletesebben

Kedves Fesztivállátogató!

Kedves Fesztivállátogató! Kedves Fesztivállátogató! Szeretettel köszöntjük Önöket a tavaszi fesztiválok megrendezése alkalmából és örömmel invitáljuk programjainkra a siófoki Hajókikötőbe. Reményeink szerint olyan színvonalas programot

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna Pancake Day vagy palacsintanap a böjt előtti utolsó nap, nálunk húshagyó keddnek hívják. Ezzel zárjuk le a farsangi időszakot. Az angol nyelvű országokban ezen a napon palacsintát esznek, mert olyan hozzávalókat

Részletesebben

1-es csoport

1-es csoport 1-es csoport 2-es kiscsoport 3-as csoport 4-es csoport Küldetésünk: Feladatunk az evangélikus, keresztény szellemiségű nevelés a gyermekek személyiségének kibontakoztatásával, az érzelmi élet kiteljesítésével,

Részletesebben

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai:

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai: KAPCSOLATAINK Számomra minden kisgyermek csoda. És mindegy, hogy szép vagy eláll a kisfüle, mindegy, hogy csillagszemű vagy kancsal egy picit kisgyermek, tehát csoda. Esendő és kiszolgáltatott. Óvjuk és

Részletesebben

Galgagyörki Napló. Galgagyörk község Önkormányzatának lapja II. évfolyam 3. szám - 2012. május

Galgagyörki Napló. Galgagyörk község Önkormányzatának lapja II. évfolyam 3. szám - 2012. május Galgagyörki Napló Galgagyörk község Önkormányzatának lapja II. évfolyam 3. szám 2012. május ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Lőrik László átveszi a Köznevelésért díjat Fristáczki Erik 8. osztályos tanuló Izgatottan

Részletesebben

Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett Önkéntesek Hete alkalmából pályázatot nyújtott be Alapítványunk az Önkéntes Központ Alapítványhoz.

Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett Önkéntesek Hete alkalmából pályázatot nyújtott be Alapítványunk az Önkéntes Központ Alapítványhoz. A Csabacsűdi játszótér felújítása az Önkéntesek Hete keretében című projekt megvalósulása Csabacsűdön Pályázó: Tiszta Környezetünkért Alapítvány Csabacsűd Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 1. szombat összevont csoportban fogadjuk a gyerekeket December 4-től korcsolyázunk : december 4 kedd, 6 csütörtök, 11 kedd,13 csütörtök 18 kedd ez a turnus januárban folytatódik

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 2. jön a Mikulás az oviba. Kérjük a gyerekek érkezzenek meg 7.30-ra az óvodába,hogy a délelőtt minden percét élvezhessék. Hosszú ideje készülnek erre a napra kár lenne

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 4-től korcsolyázunk : december 4. kedd, 6. csütörtök, 11. kedd,13. csütörtök 17. hétfő, 20. csütörtök ez a turnus januárban folytatódik Idén is a káposztásmegyeri fedett

Részletesebben

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái még gőzünk sincs hogy hova és mikor, valószínű 2008 nyara lenne leghamarabb. Üdvözlet Denver-ből, a nagy Atlanti kacsaúsztató másik partjáról. Sok szeretettel

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

Fényképek a házról Fényképek a nyílt napról SZÁZADOS-UDVAR VENDÉGHÁZ Cserhátszentiván, Kossuth u. 64. A Százados-udvar vendégház Cserhátszentivánban, falusias környezetben kínál családok, szűkebb

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

Erasmus beszámoló Kréta, Chania

Erasmus beszámoló Kréta, Chania Erasmus beszámoló Kréta, Chania 2016.02.14-2016.06.15. Pár évvel előttünk az egyik barátom volt itt Erasmuson az iskolából, neki nagyon tetszett a hely és ő ajánlotta nekünk, hogy menjünk ide, valamint

Részletesebben

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG 2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG JANUÁR Település Időpont Rendezvény Zalalövő Január 15. Informatikai és családi nap Nagylengyel Január 22. Asztalitenisz bajnokság Nagylengyel Január

Részletesebben

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL MAGYAR

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL MAGYAR Centre Number Vizsgaközpont száma.... Candidate No. Vizsgázó száma EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL For Examiners'

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája

Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája Boldogság a panel falak között? Ha egy ilyen típusú lakótelepen tölti mindennapjait, kint is és bent is egyaránt panelfalakba ütközik az ember.

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 5-től korcsolyázunk : december 5. kedd, 7. csütörtök, 12. kedd,14. csütörtök 19. kedd ez a turnus januárban folytatódik Idén is a Jégpalota fedett jégcsarnokába megyünk

Részletesebben

A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra.

A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra. A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra. A vendégek érkezését megelőző készülődés része, hogy

Részletesebben

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ Vámosgálfalva Önkormányzata tisztelettel meghívja a Vámos Települések Szövetségének tag önkormányzatait és minden kedves érdeklődőt a 2010. június 4 6 án megrendezésre kerülő Vámos Települések

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

Professzori Klub és Kiválóságok Klubja. országos rendezvény

Professzori Klub és Kiválóságok Klubja. országos rendezvény Professzori Klub és Kiválóságok Klubja országos rendezvény Domonyvölgy, Lázár Lovaspark 2016. június 05. Hálásan köszönjük a kedves meghívást! Decsi Tamás Nem először vagyok magam sem! De most sem bántam

Részletesebben

AKADÉMIAI KIADÓ KILIKI A FÖLDÖN OLDAL LECKE OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT. A pince A képek (Apu családja. Az unokatestvérek.

AKADÉMIAI KIADÓ KILIKI A FÖLDÖN OLDAL LECKE OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT. A pince A képek (Apu családja. Az unokatestvérek. OLDAL OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT 8 Sziasztok! 11 1. A furcsa idegen 32 2. Amia bajban van Meglepetés 56 3. A kincsesláda 76 4. Vásárolni megyünk 96 5. Kedves naplóm! A pince A képek (Apu családja.

Részletesebben

Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév

Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév Porto-Portugália Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév 1 Porto Hogy miért Porto? Mikor 1,5 évvel ezelőtt kitaláltam, hogy Erasmusra szeretnék menni, egy dolog lebegett a szemem előtt, mégpedig

Részletesebben

Hírlevél. A múlt hónapban történt

Hírlevél. A múlt hónapban történt Hírlevél A múlt hónapban történt 2015.02.11 FARSANGRA készülődtünk: A jelmezek kiegészítőit a gyerekházban a szülőkkel együtt készítettük el február 11-én 11 anyuka társaságában. Alkottunk hercegnő fejdíszt,

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 3-án kezdődik a korcsolya. Középső csoportos kortól (aki 2014. augusztus 31- ig betölti az 5 évet) lehet korcsolyázni. Az első turnus nyolc alkalom, ez január közepéig

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

2011.június XXI. évfolyam 6.szám BAJÓTI LAKODALMAS A BAJÓ TI Ö NKO RM ÁNYZAT LAPJA. Bajóti Kisbíró

2011.június XXI. évfolyam 6.szám BAJÓTI LAKODALMAS A BAJÓ TI Ö NKO RM ÁNYZAT LAPJA. Bajóti Kisbíró 1 Bajóti Kisbíró A BAJÓ TI Ö NKO RM ÁNYZAT LAPJA 2011.június XXI. évfolyam 6.szám BAJÓTI LAKODALMAS A vőfély elbúcsúztatja a menyasszonyt és a vőlegényt szüleitől,testvéreitől, barátaitól, Lakodalmas menet

Részletesebben

Közösségi programok az intelligens Ruzsáért

Közösségi programok az intelligens Ruzsáért Közösségi programok az intelligens Ruzsáért TÁMOP-3.2.3.B-12/1-2013-0046 Projektzáró kiadvány A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága az Új Széchenyi Terv keretében

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi készülődés Dohóczki Mónika

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

Betlehemezés Létavértesen

Betlehemezés Létavértesen A XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozón Betlehemezés Létavértesen Immáron negyedik éve, a dráma szakköröseimmel november elején elkezdünk készülődni a betlehemezésre. A mi vidékünkre jellemző alföldi

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Készítette: Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok, zöldnapok,

Részletesebben

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A 2016. ÉVRŐL Alapítványunk alapvető célja a Császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak támogatása. Különösen fontosnak

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer

Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer Debreceni Dózsa György Általános Iskola Kiss János Istvánné Barczikay Zsuzsanna 2015.november 15-20. A Tempus Közalapítvány Erasmus+ programjára

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 2-től korcsolyázunk : december 2. kedd, 4. csütörtök, 9. kedd,11. csütörtök 16. kedd 18. csütörtök ez a turnus januárban folytatódik Idén is a Jégpalota fedett jégcsarnokába

Részletesebben

Az ülésen született döntések jegyzéke: Határozatok:

Az ülésen született döntések jegyzéke: Határozatok: 1 JEGYZŐKÖNYV CSÓR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2009. DECEMBER 11-ÉN TARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉRŐL 2 Az ülésen született döntések jegyzéke: Határozatok: 160/2009. (XII. 11.) számú határozat a székesfehérvári

Részletesebben

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja ek 2011-ben Mezőszilas községben időpontja címe/elnevezése tervezett programja helyszíne szervezője/felelőse 2011. február 25. 9 órától 12 óráig Óvoda nyitogató A leendő ovisok fogadása az óvodában, ismerkedés

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

Török Fanni. 1. kép: Flash MOB

Török Fanni. 1. kép: Flash MOB Török Fanni A 2004-ben alapított díj másik díjazottja 2008-ban lett Medgyaszay-díjas. A középiskolai évek után ezek történtek vele: Érettségi után a Budapesti Gazdasági Főiskolára jelentkeztem a külkereskedelmi

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december Előszó KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának kiadványa Tisztelt Bakonypéterdi Lakosok! Szeretném megköszönni azt az összefogást, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak azért, hogy megszépüljön

Részletesebben

Kölked Község évi eseménynaptára

Kölked Község évi eseménynaptára Kölked Község 2018. évi eseménynaptára Tervezett és megvalósuló beruházások 2018. évben Önkormányzati hivatal és Közösségek háza felújítása ( 29 millió forint ) A régi óvoda felújítása ( védőnői szolgálat

Részletesebben

Éves terv. Árnyas óvoda éves eseménynaptárja

Éves terv. Árnyas óvoda éves eseménynaptárja Éves terv Árnyas óvoda éves eseménynaptárja 2018.09.01.-11.30. Ősszel a táj piros, sárga Jeles nap, ünnep, esemény, hagyomány Tartalom Határidő a befejezésre Humán erőforrás felelős Szervezési mód Elvárt

Részletesebben

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:...

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:... Csigadombi Waldorf Óvoda Cím.: 2400 DUNAÚJVÁROS, Garibaldi u. 1. Telefon: 06-20-491-60-37, 06-70-4215277 E-mail: csigadombiwaldorfovi@gmail.com www.dunaujvarosiwaldorf.hu ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP Gyermek

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Képviselő-testület Hegymagas J e g y z ő k ö n y v Készült Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 17-én 16.00 órai kezdettel tartott rendkívüli nyilvános üléséről. Az ülés

Részletesebben

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Elballagtak nagycsoportos óvodásaink. Búcsút vettek az óvodától, az óvó néniktől, kispajtásoktól és a játékoktól. Szeptembertől várja őket az iskolapad.

Részletesebben

Aki nélkül nem lehetne Karácsony

Aki nélkül nem lehetne Karácsony III. évf. 4. szám 2014. december A Budapest-Nagytétényi Református Egyházközség időszakos kiadványa Aki nélkül nem lehetne Karácsony Bármikor, bárhol végbemehet egy ilyen kérdezz-felelek: - Mi kell a Karácsonyhoz?

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév Mottó: Ez az én sulim, legyen a tied is! Jól érzed majd magad, mert itt jó a hangulat, sok barátom van, érdekes programok várnak bennünket. KUKUCSKÁLÓ PROGRAM Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

Blabla december EFOP KÉPZELT RIPORT A MIKULÁSSAL

Blabla december EFOP KÉPZELT RIPORT A MIKULÁSSAL Blabla 2017. december KÉPZELT RIPORT A MIKULÁSSAL Minden ember szívét melegség tölti el, amikor a Mikulásról hall történeteket. Ugyan nem jártam Lapföldön, de mégis sikerült beszélnem Joulupukkival, az

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

Kultúrházak éjjel-nappal Táncház korhatár nélkül, Báta Község Önkormányzata, Hunyadi. Hunyadi János Általános Iskola. Február 15.

Kultúrházak éjjel-nappal Táncház korhatár nélkül, Báta Község Önkormányzata, Hunyadi. Hunyadi János Általános Iskola. Február 15. RENDEZVÉNYNAPTÁR 2019. Dátum: Rendezvény: Helye: Szervező: Január Január 15. A gemenci állatok, Előadó: Barkuti Balázs Általános Iskola Bátáért Egyesület Február Február 2. Közösségi összejövetel a Vízöntő

Részletesebben

Csukás István A LEGKISEBB UGRIFÜLES. Könyv moly kép ző Ki adó

Csukás István A LEGKISEBB UGRIFÜLES. Könyv moly kép ző Ki adó Csukás István A LEGKISEBB UGRIFÜLES Könyv moly kép ző Ki adó Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nyúl. Vagyis az az igazság, hogy ott, azon a bizonyos réten több nyúl is volt; hogy egészen pontosak

Részletesebben

Ennek a könyvnek a gazdája:

Ennek a könyvnek a gazdája: A Könyvmolyképzőnél eddig megjelent Szigge-könyvek: Kedvencünk, Szigge Csütörtök van? Akkor Szigge! Gyerünk, Szigge! Ennek a könyvnek a gazdája:...... Lin Hallberg & Margareta Nordqvist Vár minket Szigge!

Részletesebben

Esküvői Ajánlat a Medves Hotelben

Esküvői Ajánlat a Medves Hotelben Esküvői Ajánlat a Medves Hotelben Ha egy olyan helyszínt keres, ahol nem kell kilométereket utaznia, hogy gyönyörű szép helyszínen fotózzák le álmai esküvői ruhájában, vagy ahol egy helyszínen lebonyolítható

Részletesebben

Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz

Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz Saxion University, Hollandia, Deventer Molnár László Bemutatkozás Molnár László végzős gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató vagyok vállalkozásszervezés szakon.

Részletesebben

NYÁRI TÁBOR A SZELIDI TÓ PARTJÁN

NYÁRI TÁBOR A SZELIDI TÓ PARTJÁN KEDVES SZÜLŐK! Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány térítésmentes 1 hetes nyári tábort szervez 2 turnusban leukémiás és daganatos gyermekek és testvéreik számára. A Dunapataji Fecske üdülő, a

Részletesebben

ÉLŐ ERDÉLY EGYESÜLET. CSíKRÁKOS

ÉLŐ ERDÉLY EGYESÜLET. CSíKRÁKOS ÉLŐ ERDÉLY EGYESÜLET CSíKRÁKOS HONISMERETI ESSZÉ SZÉKELY ANGYALKA MÁRIA GÖRÖCSFALVA MÁRTON ÁRON GIMNÁZIUM 2014 1 Csíkrákos a Csíkszeredától 10 km-re, az Olt mentén helyezkedik el. Csíkrákos községhez még

Részletesebben

Programajánló. Idopontváltozás! Idopontváltozás! Márton-napi Dínom-dánom. Adventi gyertyagyújtás. Örökzöld Nyugdíjas klub találkozója

Programajánló. Idopontváltozás! Idopontváltozás! Márton-napi Dínom-dánom. Adventi gyertyagyújtás. Örökzöld Nyugdíjas klub találkozója XVI évfolyam - 11 szám 2015 November Programajánló óvoda, iskola, ápolóotthon, Tompaháti Közösségi Tér karácsonyi műsora, az estet a Szegedi Miniszínház műsora zárja Hozzon egy díszt a falu karácsonyfájára!

Részletesebben

Hegyközcsatár község hírlapja 2015. IX. Évf. 1. szám, Január

Hegyközcsatár község hírlapja 2015. IX. Évf. 1. szám, Január Hegyközcsatár község hírlapja 2015. IX. Évf. 1. szám, Január 2 A Hegyközcsatári Helyi Tanács még 2014 ben eltörölte az éjjeliőradót! Azon személyek akik március 31-ik kifizetik az egész éves adókat 10%

Részletesebben

Hónap Rendezvény megnevezése Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Február

Hónap Rendezvény megnevezése Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Február Hónap Rendezvény megnevezése Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Február 09. Terápiás foglalkozás (kutyával) Alapítványi Ház 09. Katolikus bál 13. Hamvazószerda Katolikus templom 16. KISZE

Részletesebben

FALU - KÉP. Tisztelt Cserkútiak, kedves Barátaink!

FALU - KÉP. Tisztelt Cserkútiak, kedves Barátaink! FALU - KÉP C SERKÚT KÖZSÉG Ö NKORMÁNYZ ATÁNAK LAPJA 2014 D ECEMBER Kik messze voltak, most mind összejönnek a percet édes szóval ütni el, amíg a tél a megfagyott mezőket karcolja éles, kék körmeivel. Kosztolányi

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Ősz HAGYOMÁNYÁPOLÁS, JELES NAPOK, ÜNNEPEK AZ EGYES TEVÉKENYSÉGFORMÁKBAN. Csokonai úti óvoda rendezvényei. Erőforrás Anyagi Humán.

Ősz HAGYOMÁNYÁPOLÁS, JELES NAPOK, ÜNNEPEK AZ EGYES TEVÉKENYSÉGFORMÁKBAN. Csokonai úti óvoda rendezvényei. Erőforrás Anyagi Humán. Csokonai úti rendezvényei 3.2.8. HAGYOMÁNYÁPOLÁS, JELES NAPOK, ÜNNEPEK AZ EGYES TEVÉKENYSÉGFORMÁKBAN Hagyomány, jeles nap, ünnep Hadd nézzek kis tenyeredbe! Beszokatás: - Aprók napja Hatá ridő 10.15. ajándé-kok

Részletesebben

Újra testvértelepülésünkön jártunk

Újra testvértelepülésünkön jártunk Dunaszentmiklós 2015. nyár Dunaszentmiklósi hírlevél Német Nemzetiségi Önkormányzat Dunaszentmiklós Római-Katolikus Egyházközség Dunaszentmiklós Dunaszentmiklós Község Önkormányzata 34. szám A tartalomból:

Részletesebben

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/ PROGRAMOK 2019. JANUÁR December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Január 23. 18 óra MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2019 Szólt az ember Jordán Tamás és Sebő Ferenc József

Részletesebben

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE Szeretettel köszöntelek kedves Olvasó! 2015. XI / 31. szám November hónap - érzésem szerint - a letisztulást, az átláthatóságot, és az elcsendesedést hozza el számunkra, amire szükségünk is van, hiszen

Részletesebben

- A Kodály iskola kóruséletéről híres. Te is tagja vagy valamelyik kórusnak?

- A Kodály iskola kóruséletéről híres. Te is tagja vagy valamelyik kórusnak? INTERJÚ Tarek Ferenccel Sokan sokféle indíttatásból kezdjük meg zeneiskolai tanulmányainkat. Vannak, akik szüleik kezdeményezésére, mert egykor ők maguk is zenéltek, vagy pont azért, mert felnőtt korban

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: /2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Petőfiszállás Község, Pálmonostora Község és Gátér Község Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2012. február 13-án a Körjegyzőségi Hivatal Pálmonostori Kirendeltsége

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra...

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Tábori hírmondó 2012 Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Hétfő: Reggeli után megalakultak a csapatok; a Sárkányok, a Sárkányölők, a Lelkesek és a JC csapat. Komoly szabályok vannak, pontokat

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

USTRON. Nemzetközi diákkonferencia 2009

USTRON. Nemzetközi diákkonferencia 2009 USTRON Nemzetközi diákkonferencia 2009 Hogyan jutottunk ki Ustronba? Újbuda önkormányzatának egyebek között egy lengyel várossal, Ustronnal is testvérvárosi kapcsolata van. Ustron néhány évente nemzetközi

Részletesebben

2007. helyszínek. Szolnok. Komoró. Nógrádmarcal. Badacsonytomaj. Szentkirály. Sajópálfala

2007. helyszínek. Szolnok. Komoró. Nógrádmarcal. Badacsonytomaj. Szentkirály. Sajópálfala Szolnok Lakosok száma: Foglalkoztatottság: ipar Az esemény időpontja: 2007.03.20. Komoró Lakosok száma: 1504 Az esemény időpontja: 2007.04.13. Helyszín: Petőfi Sándor Általános Iskola Helybéli ismeretszerzők

Részletesebben

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT!

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT! 10 2010. December 34. Tunéziai es japán autójelzések. 35. Saját kezűleg.37. Tinédzserek tévéműsora. 38. Kennel része!40.ittrium,kén. 41. Zavart Ede. 43. Írógéppel kimásol. 45. Paul (1879-1940) svájci festőművész.

Részletesebben

DUNA. A folyó közelsége biztosítja az exkluzív légkört ahely számára. Teraszhelyiségünkben és a 200 fő

DUNA. A folyó közelsége biztosítja az exkluzív légkört ahely számára. Teraszhelyiségünkben és a 200 fő Rendezvény központ Üdvözöljük A Római-part legújabb gyöngyszeme, ahely, csodálatos dunai panorámával várja kedves vendégeit. Hatalmas kertünkben közvetlenül a folyóparton gyönyörködhet a Dunában egy pohár

Részletesebben