KECSKEMÉTI FİISKOLA TÁMOGATÓI NAP

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KECSKEMÉTI FİISKOLA TÁMOGATÓI NAP"

Átírás

1 KECSKEMÉTI FİISKOLA TÁMOGATÓI NAP Kecskemét 2009

2

3 Fém- és Mőanyagfeldolgozó Technológiai Intézet Mechanikai Technológiai Szakcsoport Qform szoftver, amelyet használunk a gyakorlatban képlékenyalakító mőveletek modellezésére. TDK feladatok megoldása során modellezésére. Publikációkban egyes képlékenyalakító mőveletek modellezésére Qform szoftverrel történı modellezés

4 Fém- és Mőanyagfeldolgozó Technológiai Intézet Mechanikai Technológiai Szakcsoport Sztereo mikroszkóp Hallgatói gyakorlatokon kisebb nagyítású töretek, hegesztési hibák megfigyelésére használatos. A látott kép a mellékelt CCD kamerával digitálisan rögzíthetı. Infrahımérı A mért pot 1 mm átmérıjő. Nagyfrekvenciás hevítésnél az induktor tekercsei közt közvetlen lehetıvé teszi a hımérsékletmérést érintés nélkül.

5 Fém- és Mőanyagfeldolgozó Technológiai Intézet Mechanikai Technológiai Szakcsoport EQUIST PLATINUM acélkalauz Hallgatói gyakorlatokon az anyagmegválasztás gyakorlásának fontos eszköze. Megmutatja az egyes szabványos acélok összetételét, mechanikai tulajdonságát, felhasználhatóságát.

6 Fém- és Mőanyagfeldolgozó Technológiai Intézet Mechanikai Technológiai Szakcsoport Nagyfrekvenciás edzı Alkalmas mm átmérıig hengeres darabok felületi edzésére. Beüzemeléskor készített felvételeket tudunk bemutatni, jelenleg még el kell készíteni egy csatoló tekercset, amelyet nem tudtunk megvenni a rendelkezésre álló keret szőkössége miatt.

7 Fém- és Mőanyagfeldolgozó Technológiai Intézet Mőanyag- és Gumitechnológiai Szakcsoport Mérlegasztal, sőrőségmérı egység A beszerzett eszközök a korábban vásárolt mikromérleg kiegészítései voltak. A mikromérleg 0,01 mg pontossággal képes mérni, azonban ilyen érzékenység mellett a rezgésmentes asztal használata nélkülözhetetlen. A mérlegasztalt a rajta álló mérleggel az 1. ábra mutatja be. 1. ábra 2. ábra A mikromérleg alkalmassá tehetı kicsi, szilárd anyagmennyiség sőrőségének meghatározására is. A mőködés Archimedes-törvényén alapszik, azaz egy adott folyadékba merített és a levegın mért tömegekbıl meghatározható a sőrőség. Az egységet a 2. ábra mutatja. Ez a két kiegészítı egység közvetlenül a mőanyagok szerkezete és tulajdonságai tárgy laboratóriumi gyakorlatában, illetve a szakdolgozatokhoz szükséges méréseknél kerül felhasználásra. Természetesen kiterjedten használjuk a mérleget az egyik PhD munkához, valamint ipari és pályázati tevékenységhez is.

8 Fém- és Mőanyagfeldolgozó Technológiai Intézet Mőanyag- és Gumitechnológiai Szakcsoport Nyomásmérı szenzor A nyomásmérı szenzor fröccs-szerszámba került beépítésre (3. ábra) 3. ábra. Reológiai méréshez kifejlesztett spirál szerszám. A mőanyagfeldolgozás technológiája I. és II. tantárgyakban kerül bemutatásra az eszköz a szerszámüregben fellépı nyomáslefutás szemléltetésére. Az eszközzel szakdolgozat készült a polimerek reológiai vizsgálatáról. Ezek a szenzorok kiegészítik a korábbiakban beszerzetteket és velük együtt egy komplex reológiai mérırendszert alkotnak. Ennek kifejlesztése és a reológiai mérések egy PhD dolgozat témája. Egy ilyen mérési eredményt mutat be a 4. ábra Spirál szerszám Spirál szerszám Spirál szerszám MFI mérés Viszkozitás (Pas) Deformáció-sebesség (1/s) 4. ábra. Polietilén ömledék meghatározott viszkozitás görbéje.

9 Fém- és Mőanyagfeldolgozó Technológiai Intézet Mőanyag- és Gumitechnológiai Szakcsoport OriginPro adatfeldolgozó szoftver A szoftvert a mérési adatok feldolgozására vásároltuk. A megszokott Excel programhoz képest nagyobb görbeillesztési lehetıségeket biztosít az egyszerő kezelhetıség mellett. Az 5. ábrán egymás mellett mutatunk be egy Excel és egy OriginPro szoftverrel készített diagramot. A programot elsısorban a tudományos közlemények készítésénél használjuk fel, de volt már rá példa, hogy hallgatók is használták Adhéziós erı (mn/cm) Adhéziós erõ (mn/cm) Felületi feszültség (mn/m) Felületi feszültség (mn/m) Excel OriginPro 5. ábra. Felületi feszültség adhéziós erı összefüggés ábrázolása Excel és OriginPro szoftverrel. Termomérleg és kiegészítı egységek DSC-hez A szakképzési hozzájárulásból egy új berendezéssel bıvítettük a termikus mérıeszközeinket; egy termomérleggel. A beszerzett berendezés a TA Q50 típusú TGA (termogravimetrikus analizátor). (6. ábra) A készülék egy nagy érzékenységő elektronikus mérleg, amellyel változtatható hımérsékleten mérhetünk. A vizsgálható anyagmennyiség mg tartományban van, de tipikusan mg. A hımérsékletprogram tetszılegesen változtatható, azaz állandó hımérsékleten vagy tetszıleges főtési sebességgel történhet a mérés. 6. ábra. TA Q50 TGA berendezés.

10 Fém- és Mőanyagfeldolgozó Technológiai Intézet Mőanyag- és Gumitechnológiai Szakcsoport A 7. ábrán egy gyakorlati mérés eredményét mutatjuk be. A vizsgált minta gumihulladékból készült korom volt. A görbe alapján meghatározhatjuk a korom nedvességtartalmát (1. tömegveszteségi lépcsı), a borulási folyamatot (nagy tömegveszteségi lépcsı). A mérés eredményeként meghatározható a gumiból visszamaradt töltıanyag tartalom (maradék mennyiség), amely ebben az esetben szennyezést jelent. Ezzel a méréssel például ki tudtuk mutatni, hogy az adott korom nem alkalmas gumiipari adalékanyagként. 7. ábra A korábban beszerzett DSC berendezéshez kiegészítıket szereztünk be. Az egyik ilyen egység az alacsony hımérséklet tartomány felé bıvítette a mérési lehetıségeket (8. ábra). A DSC berendezés másik bıvítı egysége az automatikus mintaváltó robot volt (9. ábra) 8. ábra 9. ábra Ezzel a kiegészítı egységgel a DSC készülék folyamatos mérésre vált alkalmassá. Az elıre bemért mintákat a készülék automatikusan cseréli és az elıre beállított hıprogramot végrehajtja. Ezek a vizsgáló mőszerek a graduális oktatásban elsısorban bemutató jelleggel szerepelnek, azaz a hallgatók tájékozódás szintjén megismerik ezeket a módszereket. TDK és szakdolgozat készítése során a hallgatók tevılegesen is használják, valamint a kutató-fejlesztı és PhD tevékenységben kiterjedten használjuk ezeket.

11 Kalmár Sándor Informatikai Intézet Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Szakcsoport Cognex IS szükséges tartozékok A kamera a Mérés- és jelfeldolgozás laboratóriumba került. Felhasználása az Ipari képfeldolgozás és Ipari folyamatok mérése tantárgyak laboratóriumi gyakorlataiban történik. A mérés újdonságtartalma, az eltérı jellegő programfejlesztési lehetıségbıl adódik, jelentıségét az adja, hogy a jövıben ez a módszer lesz az egyik általánosan alkalmazott. Mitsubishi PLC-s fejlesztırendszerek Az ipari információs rendszerek tantárgy jelentıs tartami fejlesztésen ment át, amellyel a SCADA és HMI SCADA oktatása új korszerő eszközhátteret igényelt. Felhasználva a jelenleg meglévı berendezéseinket is a beszerzéssel jelentıs kapacitásbıvítés is megvalósult. Jelenleg három közel azonos kiépítéső munkaállomás szolgálja a gyakorlatok céljait.

12 Kalmár Sándor Informatikai Intézet Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Szakcsoport 1 db számítógép (+2 db kiépített RS232C soros porttal) + 1 db LCD monitor A számítógép az ABB munkaállomás programozásához, és a megvalósításra váró virtuális robotlabor koncepciójához nyújt, pillanatnyilag korlátlan lehetıséget. Beüzemelése jól támogatja a FESTO célgéppel kiegészített PLC és robotprogramozási gyakorlatok vezetését. Robotmegfogó A robotmegfogó beszerzésével, és beüzemelésével megvalósítható az ABB orientáció programozásának bevezetése a robottechnikába. Jelenleg demonstrációs célokat szolgál, a késıbbiekben a feladatok átalakításával a robotprogramozás hétköznapi eszközévé kívánjuk tenni.

13 Kalmár Sándor Informatikai Intézet Elektrotechnika és Kibernetika Szakcsoport EasyPIC4 mikrovezérlıs fejlesztırendszer (1. ábra Hallgatóink több féléve használhatják ezeket a fejlesztırendszereket. Ez a rendszer egy PIC mikrovezérlıre épülı sajátos és egyedi fejlesztırendszer. Számos perifériát lehet vele kipróbálni, egyszerően és gyorsan fejleszteni kisebb tanórai alkalmazásokat. A hallgatók megismerkednek a mikrovezérlık gyakorlati alkalmazásával, elsajátítják a magas szintő programnyelven történı mikrovezérlık programozását, illetve a kiegészítı elemek különféle buszokon történı vezérlését. Egy szabadon választható tantárgy épül ezen eszközökre, amelyet a hallgatók nagyon szeretnek egyszerősége és értehetısége miatt. E tantárgyat folyamatosan fejlesztjük, és megpróbáljuk a lehetı legnagyobb rátekintést adni a hallgatóknak a mai mikrovezérlıs rendszerek megismeréséhez. A mai autóipar és elektronika ipar sokféle szabványt használ a kommunikációra. Tantárgyunk folyamatosan bıvül az egyes buszok megismeréséhez szükséges kiegészítı elemekkel. Megtanulják használni az RS232, a PS/2 kommunikációs csatornát is. Lehetıség nyílik az USB, az RS485, a CAN, illetve a LIN buszok megismerésére is. Emellett az i2c és az SPI buszokat is lehetıségük van használni, és kipróbálni. A rendszeren helyet kapó karakteres és grafikus LCD modul használata is nagyfokú ismeret ad a hallgatóknak. Ezzel a rendszerrel megtanult ismeretekkel komoly rendszereket is képesek lesznek megtervezni és felprogramozni. nvidia Go 7900GS megjelenítı kártya (2. ábra) Ezt a kártyát egy korábbi szakképzési hozzájárulásból befolyt hordozható munkaállomáshoz szereztük be, mivel a benne lévı ATI termék nem támogatta az nvidia által kiadott speciális meghajtó programokat. A bıvítéssel lehetıvé vált, hogy az nvidia által fejlesztett függvény könyvtárakat hordozható munkaállomáson is használhassuk. A kártyát a hallgatókkal szakköri jelleggel folytatott OpenGL kurzusban is alkalamzzuk, illetve néhány szakdolgozathoz elkészülését is segítette. Ezen a hordozható munkaállomáson folyik a digitális technika tantárgy digitális tananyagának fejlesztése hallgatók bevonásával. 1. ábra 2. ábra

14 Kalmár Sándor Informatikai Intézet Informatika Szakcsoport A szakképzési alap segítségével a 4/07-es számítógépes labor gépparkját sikerült lecserélnünk, így az új gépek segítségével már akadálytalanul tudjuk oktatni a Microsoft cég által ingyen rendelkezésünkre bocsátott nagy hardver-igényő kliensfejlesztıi és hálózati menedzsment szoftvereket valamint a web-programozás szintén korszerő gépeket követelı szoftvereit. A szakképzési alap segítségével megvásároltuk a SAP Hungary cég által a fıiskola részére felajánlott SAP Business One szoftvercsomagot. Ez egy oktatási verziója a teljes SAP csomagnak, amely lehetıvé teszi a vállalatirányítási rendszer alapelemeinek az elsajátítását. Ez jelenıs elırelépés a Vállalati információs rendszerek I. és II. tantárgyak oktatásában. Emellett az oktatástechnikai lehetıségeket is bıvítettük egy új projektor és a hozzátartozó laptop beszerzésével. Ezek az eszközök a piacképes informatikaoktatásban nélkülözhetetlenek. A hálózatoktatás gyakorlati alkalmazásához mérımőszereket, kábelszerelı és tesztelı eszközöket, vezeték nélküli hálózatok kialakításához Acces Pointokat és vezeték nélküli csatoló kártyákat vásároltunk. A beszerzett eszközök segítségével a hallgatók a gyakorlatban is megismerkedhetnek az elméletben tanultakkal, mely elengedhetetlenül fontos késıbbi mőszaki mérnöki munkájukban.

15 Természet- és Mőszaki Alaptudományi Intézet Fizika Szakcsoport Mőszaki Fizikai demonstrációs készlet I. A készlet tartalmaz: egy mőködı kis gızgép modellt, egy hidraulikus prést, egy belsıégéső motor mőködését szemléltetı modellt és egy hıáramlás kialakulását demonstráló eszközt. A demonstrációs eszközöket alapvetıen a gépészmérnök hallgatóknak tartott Hıtan (MMF2A5G) és Áramlástan (MMF3A5G) tantárgyakban oktatottak demonstrálására alkalmazzuk. A gyakorlat számára fontos jelenségek, eszközök kipróbálható, mőködı modelljei nagyban hozzájárulnak azok megértéséhez, a lényeges ismeretek megjegyzéséhez.

16 Természet- és Mőszaki Alaptudományi Intézet Fizika Szakcsoport Mőszaki Fizikai demonstrációs készlet II. A készlet tartalmaz: elektrosztatikus motor (van der Graaf generátorral mőködtethetı), nagyfrekvenciás, nagyfeszültségő ívkisülést demonstráló berendezés, egyenáramú elektromotor modell, egy napelemes kisautót, alternatív energiák, nap és szélenergia hasznosítását demonstráló eszköz. Ezeket a demonstrációs eszközöket a gépészmérnök hallgatóknak oktatott Hıtan (MMF2A5G) és a mőszaki informatikus hallgatóknak oktatott Villamosságtan (MMF2B6I) tantárgyakhoz használjuk.

17 Természet- és Mőszaki Alaptudományi Intézet Fizika Szakcsoport Mágneses indukció-mérı demonstrációs kísérletekhez A Hall-jelenség segítségével mágneses tér erısségét mérı berendezést a Villamosságtan tantárgy oktatására használjuk. A különbözı állandó- és elektromágnesek tere nagyságának és térbeli változásának kimérésével a hallgatókhoz közelebb hozhatjuk az egyébként számukra igen bonyolultnak, idegenszerőnek tőnı mágneses jelenségeket.

18 Természet- és Mőszaki Alaptudományi Intézet Fizika Szakcsoport Váltakozó áramú szemléltetı motorgenerátor Egyenáramú elektromotor, illetve generátor modelljét is a Villamosságtan tantárgy oktatása során használjuk demonstrációra. A modell rá egyenfeszültséget kapcsolva motorként mőködik. Ha pedig mi forgatjuk meg a belsı forgórészt, akkor a bal oldali csatlakozókon pulzáló egyenfeszültséget figyelhetünk meg, azaz ilyenkor a modell generátorként mőködik. A modell helyes kialakítása szemléletesen mutatja a hallgatóknak a mőködés fıbb szerkezeti elemeit, segítenek a motorok, generátorok mőködési elvének hatékony elsajátításában.

19 Természet- és Mőszaki Alaptudományi Intézet Fizika Szakcsoport Fizika kísérletek DVD-n A Fizika Szakcsoport által oktatott tantárgyak demonstrációs kísérleti eszközeit kiegészítı demonstrációs DVD anyag a szemléletességen keresztül segít a hallgatóknak a tananyag mélyebb megértésében, elsajátításában.

20 Természet- és Mőszaki Alaptudományi Intézet Matematika Szakcsoport A pályázaton beszerzett eszköz leírása: 1 db Hitachi CPX301WP projektor. Alkalmazási terület: minden szakon a nappali és különösen a levelezı képzés elıadásai és gyakorlatai. A levelezı képzést azért emeltük ki, mert az órák többsége olyan teremben van, ahol nincs rögzített telepítéső kivetítı. Az eszköz alkalmazásának bemutatása: Az elıadás egyszerő kivetítésén túl az eszköz nagy mértékben szolgálja a gyakorlati oktatást. A hallgatók számára szemléletesen bemutathatók bizonyos fogalmak. A határérték fogalmának megértéséhez nagyban hozzájárul, hogy mozgó ábrán lehet látni, hogy egy sorozat elemei hogyan közelítenek vagy éppen nem közelítenek egy számhoz. Animáció segítségével mutatható be az adott pontbeli derivált, mint a szelık meredekségének határértéke vagy a határozott integrál fogalma. A kétváltozós függvény képének szemléltetése kivetítı és programok nélkül szinte lehetetlen, nagy segítség a parciális derivált, szélsıérték fogalmának megértéséhez is. A fenti példák az analízis témakörébıl valók. Ezeken kívül a valószínőségszámítás, statisztika, optimalizálási eljárások, számítástudomány matematikai alapjai tantárgyak során is hasznos eszköznek bizonyult a beszerzett kivetítı.

21 Természet- és Mőszaki Alaptudományi Intézet Gépszerkezettani és Terméktervezı Szakcsoport A szakképzési hozzájárulás terhére 20 db LCD monitort és 1 db laptopot szereztünk be. Az eszközökkel a CAD-technikák és a számítógéppel segített tervezéshez kapcsolódó tantárgyak oktatása történik az 10/20-as laborban. A számítógépek segítségével a hallgatók elsajátíthatják a Solid Edge és a Pro/Engineer programokkal történı tervezés lépéseit. Jártasságot szerezhetnek alkatrészek modellezésében, összeállítások készítésében és ezekrıl rajzdokumentációk létrehozásában. Lehetıségük nyílik alkatrészek szilárdsági ellenırzésére, alakjának, méreteinek, súlyának térfogatának stb. optimalizálására, forgó alkatrészek statikus és dinamikus kiegyensúlyozására még a tervezés folyamán.

22 TÁMOGATÓINK 2007 AKVI-PATENT Zrt. Allianz Hungária Biztosító Zrt. Andreas Stihl Ker. Kft. AXON Kábelgyártó Kft. Bácsvíz Észak-Bács-Kiskun M. V. Zrt. Bács-Zöldért Zrt. BAYER Hungária Ker. és Szolg. Kft. Bedo-tel Kft. Beltex Üzemi Higiéniai és Munkavédelmi Termékforg.Kft. Bertrans Logisztikai Zrt. Budapest Bank Nyrt. CabTec Kft. Cassino Kecskemét Szerencsejáték Szervezı Kft. CIB Bank Zrt. CLAAS Hungária Kft. Coca Cola Beverages Magyarország Kft. De Ruiter Seeds Vetımagkereskedı Kft. Digital Disc Drives Kft. EDIMPEX 2001 Kft. EFT és Társai Szerszámélezı és Gyártó Kft. EGI Energiagazdálkodási Zrt. Electrolux Lehel Kft. Erste Bank Hungary Nyrt. Flextronics International Kft Floratom Kft. Foxconn Hungary Kft. GEN-ÉP Építési Kft Geredy Péter Hansa-Kontakt Kft. Heineken Hungária Nyrt. HILTI Szerszám Kft. Hirschmann Car Communication Kft. HOLLAND Colours Hungária Kft. IBM Magyarországi Kft. Imperiál Kereskedelmi Kft. Izsák-Kom Kft. Jóreménység Szakszövetkezet KALLE Hungaria Húsipari Ellátó Kft. Kenesz Bt. KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faip. Zrt. KNORR-BREMSE Fékrendszerek Kft. Kváder Építıip.Kivitelezı Tervezı és Ker.Kft Linamar Hungary Nyrt. Lindström Kft. Lux-Elektro Kft. Magyar Suzuki Zrt. Magyar Telekom Nyrt. Mecanova Fémlemezgyártó Kft. Mikron Forgácsolás- és Méréstechnika Kft. Miniplaszt Cserkeszılı Kft. MSK Hungary Gépgyártó Bt. MÜKI LABOR Mőanyag Vizsgáló és Fejlesztı Kft. Nagy és Társa Bt. Nagytraktor Kft. Nypro Hungary Kft. OTP Bank Nyrt. Pannonjob Kft. PannonPlatit Kft. PANNUNION Csomagolóanyag Kft "Partner" Hulladékfeld.Szolg.és Vegyeskereskedelmi Bt. Payer Industries Hungary Kft Piktor Üzletház Kft. Polydom Magyar-Belga Építıipari Zrt. Proplant Kft. RICO TECH Kft. SAMSUNG Electronics Magyar Zrt. Saubermacher Magyarország Kft. Sealed Air Magyarország Kft. Selecta Hungary Kft. Siad Hungary Kft. Siemens Zrt. Soltvadkrt és Vidéke Takarékszövetkezet Spengler Kft. Syngenta Seeds Kft. Szintézis Informatikai Zrt. Thomas & Betts Gyártó Kft. Trend Szerszám, Célgép, Mőanyagip. és Ker. Kft. UniCredit Bank Hungary Zrt. Unitron Termelı és Kereskedelmi Kft. UNIVER Szövetkezei Zrt. VADERSTAD Kft Vanex Kft. Várkonyi és Társa Bt. Városföldi Agrárgazdasági Zrt. Weasler Engineering Kft. Zephyr Ker. és Szolg. Kft. ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zwack Unicum Nyrt. 7.sz.Ügyvédi Iroda támogatás

23 TÁMOGATÓINK 2008 ABP ÁPISZ-BudaPiért Zrt. Agropack Trio Kft. Allianz Hungária Zrt. Andreas Stihl Ker. Kft. Anthera Ker. és Szolgálató Kft. Aquadukt Építıip. Kft. ARGE 2000 Ipari Kereskedelmi Kft. AXON Kábelgy.Kft. Bácsvíz Észk-Bács-Kiskun M. V. Zrt. Bács-Zöldért Zrt. BAYER Hungária Ker. és Szolg. Kft. Bertrans Logisztikai Zrt. Budapest Bank Nyrt. CAFE+CO Kft. ChipCAD Kft. CIB Bank Zrt. Családi Tojás Termelı Kft. De Ruiter Seeds Vetımagkereskededı Kft. Digital Disc Drives Kft. EDIMPEX 2001 Kft. Erste Bank Hungary Nyrt. FLORATOM Kft. Forg-Tech Kft. Foxconn Hungary Kft. Freudenberg Simmerringe Kft. General Electric Hungary Ipari és Ker. Zrt. GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. GEN-ÉP Építıip. Kft. GEOTEK Kft. Geredy Péter GRUNDFOS Hungária Kft. HAISystems Kft. Hansa-Kontakt Kft. HILTI Szerszám Kft. Hírös-Róna Kft. Hirschmann Car Communication Kft. HOLLAND Colours Hungária Kft. KALLE Hungaria Kft. KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faip. Zrt. KNORR-BREMSE Fékrendszerek Kft. LEGRAND Zrt. Lux-Elektro Kft. Magyar Telekom Nyrt. Magyar Suzuki Zrt. Mecanova Fémlemezgyártó Kft. METALCONSTRUCT Zrt. Nagy és Társa Bt. ODISYS Bt. Opsys Kft. OTP Garancia Biztosító Zrt. OTP Bank Nyrt. Piktor Üzletház Kft POLÁR-STUDIÓ Kft. PTTSystems Kft. Raiffeisen Bank Zrt. RED BULL Hungária Kft. RÖSCH MODE Kft. SAMSUNG Electronics Magyar Zrt. Sanshin Hungary Kft. SAP Hungary Kft. Sealed Air Magyarország Kft. SEMPERFORM Term. és Ker. Kft. SPM Budapest Kft. Syngenta Seeds Kft. TERMOSTAR Kft. UNIVER Szövetkezei Zrt. Valkon 2007 Ker. és Szolgáltató Kft. Vanex Kft. Városföldi Agrárgazdasági Zrt. VT-Transman Személyszállítási Szolg. Kft. Weasler Engineering Kft. ZKI Zöldségterm. Kut. Int. Zrt. ZWACK Unicum Nyrt. 7. Sz. Ügyvédi Iroda

24 A jövı velünk van! Fejlesztéseink a korszerő Kecskeméti Fıiskoláért valósultak meg.

Szakképzési hozzájárulás 2011

Szakképzési hozzájárulás 2011 Szakképzési hozzájárulás 2011 A Kecskeméti Főiskola szakképzési támogatásai a 2011. évben Támogató cég neve Támogató cég címe Felhasználás helye Támogatás összege 7. sz. Ügyvédi Iroda Kőhíd u. 10. 50 000

Részletesebben

MŐSZAKI INFORMATIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS. OKJ száma: 55 810 01 0010 55 010

MŐSZAKI INFORMATIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS. OKJ száma: 55 810 01 0010 55 010 MŐSZAKI INFORMATIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS felsıfokú szakképzés OKJ száma: 55 810 01 0010 55 010 Érvényes: A 2009/10-es tanévtıl kezdve felmenı rendszerben. Dr. Skrop Adrienn szakvezetı Dr. Friedler Ferenc

Részletesebben

Mérnökinformatikus alapszak (BSc)

Mérnökinformatikus alapszak (BSc) Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Mérnökinformatikus alapszak (BSc) Tanulmányi Tájékoztató 2017 MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017 Ez a tanulmányi tájékoztató azoknak

Részletesebben

MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017.

MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017. MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017. Ez a tanulmányi tájékoztató azoknak a Mérnökinformatikus alapszakos hallgatóknak szól, akik 2017. szeptember 1-jét követően kezdték meg tanulmányaikat.

Részletesebben

KECSKEMÉTI FÕISKOLA TÁMOGATÓI NAP 2010 AMF

KECSKEMÉTI FÕISKOLA TÁMOGATÓI NAP 2010 AMF KECSKEMÉTI FÕISKOLA TÁMOGATÓI NAP 2010 AMF 10 éves a Kecskeméti Fõiskola Fém- és Műanyagfeldolgozó Technológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport 15º-os látószögű előtétlencse a FLIR T360 típusú

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak 2016/2017. tanév 1. félév 1. Matematika I. 42439/1. Vektorgeometria és lineáris algebra 2.900,- 42440 Analízis 3.900,- 1190 Matematika feladatok 3.220,- 2. Informatika I. 1186/I. Számítástechnika I. 2.200,-

Részletesebben

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: mechatronikai mérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

Részletesebben

Élettartam Kutató Laboratórium

Élettartam Kutató Laboratórium Élettartam Kutató Laboratórium A K+F aktivitás célja kopás- és károsodásvizsgáló laboratóriumi technikák alkalmazása károsodási magatartás és a gépelemek, illetve szerszámok felületi integritása közötti

Részletesebben

GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: gépészmérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: végzettségi szint:

Részletesebben

Kecskeméti Főiskola GAMF Kar. Tanulmányi tájékoztató. Mérnök informatikus alapszak

Kecskeméti Főiskola GAMF Kar. Tanulmányi tájékoztató. Mérnök informatikus alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Mérnök informatikus alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

Műszaki menedzser alapszak

Műszaki menedzser alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki menedzser alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak 2016/2017. tanév 2. félév 1. Matematika II. 42440 Analízis 3.900,- 1190 Matematika feladatok 3.220,- 2. Informatika I. labor Nincs kötelezően előírt jegyzet 3. Villamosipari anyagismeret labor Nincs kötelezően

Részletesebben

LABMASTER anyagvizsgáló program

LABMASTER anyagvizsgáló program LABMASTER anyagvizsgáló program A LABMASTER anyagvizsgáló szabványok szerinti vizsgálatok kialakítására és végzésére lett kifejlesztve. Szabványos vizsgálatok széles skálája érhetı el a mérések végrehajtásához

Részletesebben

A szükséges új mérıpontok kialakítása, mérık, kommunikációs hálózat, adattovábbító eszközök elhelyezésével.

A szükséges új mérıpontok kialakítása, mérık, kommunikációs hálózat, adattovábbító eszközök elhelyezésével. A FÜGGELÉK Az Energy Online szolgáltatás terjedelme A szolgáltatások telepítése és konfigurálása Meglévı intelligens (kommunikáció képes) mérık integrálása és adattovábbítása az Energy Online szerverek

Részletesebben

FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A MISKOLCI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA

FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A MISKOLCI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A MISKOLCI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA Teljes kreditértékkel Mesterszak beszámítható alapképzési szak GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Marketing Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás

Részletesebben

Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet

Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet T A N T Á R G Y I L I S T A Kötelező tantár: JÁI - 42. bszf. krp af if 1. NGB_AG001_1 Általános géptan 2 0 0 f 4 1 1 2. NGB_AG003_1 Gépszerkezettan 2 2 0 f 4 1 1 3. NGB_AJ025_1 Fémtan, anyagvizsgálat 2

Részletesebben

Internet of Things 2

Internet of Things 2 Az Internet jövıje Internet of Things Dr. Bakonyi Péter c. Fıiskolai tanár 2009.09.29. Internet of Things 2 2009.09.29. Internet of Things 3 2009.09.29. Internet of Things 4 2009.09.29. Internet of Things

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak 2018/2019. tanév 2. félév 1. Matematika II. 42438 Valószínűség számítás és Mat. statisztika 2.500,- 2. Informatika labor I. Nincs kötelezően előírt jegyzet 3. Villamosipari Nincs kötelezően előírt jegyzet

Részletesebben

Fröccsöntött alkatrészek végeselemes modellezése. Szőcs András. Budapest, 2010. IV. 29.

Fröccsöntött alkatrészek végeselemes modellezése. Szőcs András. Budapest, 2010. IV. 29. Fröccsöntött alkatrészek végeselemes modellezése Szőcs András Budapest, 2010. IV. 29. 1 Tartalom Mőanyag- és Gumitechnológiai Szakcsoport bemutatása Méréstechnika Elızmények Szilárdságtani modellezés Termo-mechanikai

Részletesebben

ELŐADÁS CÍME A duális felsőoktatás Kecskeméten

ELŐADÁS CÍME A duális felsőoktatás Kecskeméten ELŐADÁS CÍME A duális felsőoktatás Kecskeméten A mérnökképzés gyakorlati oldalának erősítése Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Belina Károly Zalaegerszeg 2015. március 30.

Részletesebben

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet 1034 Budapest, Bécsi út 96/B Tel., Fax:1/666-5544,1/666-5545 http://nik.uni-obuda.hu/imri Az 2004-ben alakult IMRI (BMF)

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint

Részletesebben

Eszközbeszerzés a Szépmővészeti Múzeum mőtárgy- és dokumentációs állományának védelmére címő, NKA 3505/02466 számú pályázat szakmai beszámolója

Eszközbeszerzés a Szépmővészeti Múzeum mőtárgy- és dokumentációs állományának védelmére címő, NKA 3505/02466 számú pályázat szakmai beszámolója Eszközbeszerzés a Szépmővészeti Múzeum mőtárgy- és dokumentációs állományának védelmére címő, NKA 3505/02466 számú pályázat szakmai beszámolója Az NKA a Szépmővészeti Múzeum által benyújtott eszközbeszerzési

Részletesebben

Informatikai laboratórium. 1. Laboratórium megnevezése: Informatikai laboratórium. 2. Laboratórium elhelyezése: Inf. épület 1. emelet 101.

Informatikai laboratórium. 1. Laboratórium megnevezése: Informatikai laboratórium. 2. Laboratórium elhelyezése: Inf. épület 1. emelet 101. Informatikai laboratórium 1. Laboratórium megnevezése: Informatikai laboratórium 2. Laboratórium elhelyezése: Inf. épület 1. emelet 101. 3. Laboratóriumot működtető tanszék: Általános Informatikai Tsz.

Részletesebben

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen,

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen, MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc Debrecen, 2017. 01. 03. Név: Neptun kód: Megjegyzések: A feladatok megoldásánál használja a géprajz szabályait, valamint a szabványos áramköri elemeket.

Részletesebben

ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TANSZÉK

ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TANSZÉK GYŐR ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI Dr. Zsoldos Ibolya tanszékvezető GYŐR MUNKATÁRSAK Tudományos minősítéssel rendelkező oktató: 6 Mérnök: 5 PhD hallgató: 3 Kutató, projekt megbízással: 5 Hallgató, projekt

Részletesebben

mérırendszerek Mérések fényében

mérırendszerek Mérések fényében mérırendszerek Mérések fényében Optikai mérırendszerek a mőszaki élet számára Új, megbízható megoldások a mérnöki világ számára fontos paraméterek mérésére, adatgyőjtésre és feldolgozásra: - megnyúlás

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak I EGYETEM 2016/2017. tanév 2. félév 1. Matematika II. 42440 Analízis 3.900,- 1190 Matematika feladatok 3.220,- 2. Informatika I. labor Nincs kötelezően előírt jegyzet 3. Villamosipari Nincs kötelezően

Részletesebben

HERZ Teplomix. HERZ Armatúra Hungária Kft. Budapest, 1106 Keresztúri út 39-41. e-mail: office@herzarmatura.hu * www.herzarmatura.

HERZ Teplomix. HERZ Armatúra Hungária Kft. Budapest, 1106 Keresztúri út 39-41. e-mail: office@herzarmatura.hu * www.herzarmatura. HERZ Teplomix Termosztatikus háromjáratú szabályozószelep a kazán visszatérı ági hımérsékletének emeléséhez Normblatt 7766 2007. jan. kiadás Beépítési méretek, mm kvs (m3/h) kvs (m3/h) Rendelési szám Méret

Részletesebben

Mi legyen az informatika tantárgyban?

Mi legyen az informatika tantárgyban? Mi legyen az informatika tantárgyban? oktatás fő területei: digitális írástudás; számítástudomány; információs technológiák. Digitális írástudás szövegszerkesztés, adat vizualizáció, prezentáció, zeneszerkesztés,

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak I EGYETEM 2017/2018. tanév 2. félév 1. Matematika II. 42438 Valószínűségszámítás és Mat. Statisztika 2.500,- 2. Informatika I. labor Nincs kötelezően előírt jegyzet 3. Villamosipari Nincs kötelezően előírt

Részletesebben

Ssz Végzettség Tanított tantárgyak

Ssz Végzettség Tanított tantárgyak 1. magyar nyelv és irodalom, történelem, közoktatási vezetı, pedagógus szakvizsga magyar nyelv és irodalom tanulásmódszertan 2. fizika 3. 4 villamos üzemmérnök; okleveles mérnök; mérnöktanár; közoktatási

Részletesebben

Egyetemi szintű Műszaki informatikai szak nappali tagozat (GEMI) (A képzés közös része, szakirányválasztás az 5. félév végén)

Egyetemi szintű Műszaki informatikai szak nappali tagozat (GEMI) (A képzés közös része, szakirányválasztás az 5. félév végén) Egyetemi szintű Műszaki informatikai szak nappali tagozat (GEMI) (A képzés közös része, szakirányválasztás az 5. félév végén) GEIAK201N 1 Műszaki kommunikáció 2 2 V 5 - RENNN301N 1 Közismereti 1. 2 0 V

Részletesebben

Web: Miskolc-Egyetemváros Tel.: 46/ , Fax: 46/

Web: Miskolc-Egyetemváros Tel.: 46/ , Fax: 46/ Nappali tagozat, 4 félév; Levelező tagozat, 4 félév; A szak képzési célja: olyan mérnökök képzése, akik képesek a gépek, gépészeti berendezések és folyamatok koncepciójának kidolgozására, modellezésére,

Részletesebben

Műszaki szakoktató alapszak

Műszaki szakoktató alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki szakoktató alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 20% 40% International business administration 0.4%

Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 20% 40% International business administration 0.4% Általános indikátorok Globális index 2. Az alábbi kérdések az adott tantárgyra vonatkoznak, függetlenül a kurzus típusától (előadás, szeminárium, gyakorlat) (α = 0.9) 4. Az oktató tevékenysége Kérjük válaszát

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 5. elıadás Tervezési folyamat Szerkezetek mérete, modellje Végeselem-módszer elve, alkalmazhatósága Tervezési folyamat, együttmőködés más szakágakkal: mérnök építész mőszaki

Részletesebben

2. rész PC alapú mérőrendszer esetén hogyan történhet az adatok kezelése? Írjon pár 2-2 jellemző is az egyes esetekhez.

2. rész PC alapú mérőrendszer esetén hogyan történhet az adatok kezelése? Írjon pár 2-2 jellemző is az egyes esetekhez. Méréselmélet és mérőrendszerek (levelező) Kérdések - 2. előadás 1. rész Írja fel a hiba fogalmát és hogyan számítjuk ki? Hogyan számítjuk ki a relatív hibát? Mit tud a rendszeres hibákról és mi az okozója

Részletesebben

Határréteg mechanizmus vizsgálata nyílt vízi és nádas vízi jellegzónák között. Kiss Melinda

Határréteg mechanizmus vizsgálata nyílt vízi és nádas vízi jellegzónák között. Kiss Melinda Határréteg mechanizmus vizsgálata nyílt vízi és nádas vízi jellegzónák között Kiss Melinda Budapesti Mőszaki Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék kiss@vit.bme.hu 2012. május 18. Bevezetés A nádas

Részletesebben

2003. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK LEVELEZŐ TAGOZATOS TANTERVE. Műszaki Informatika és Villamos Intézet

2003. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK LEVELEZŐ TAGOZATOS TANTERVE. Műszaki Informatika és Villamos Intézet S IQU IN Q UEEC C LESIE NS PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Műszaki Informatika és Villamos Intézet A VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK LEVELEZŐ TAGOZATOS TANTERVE 2003. 1 A szak megnevezése:

Részletesebben

JEGYZETTERV. 2016/2017 tanév tavaszi félév

JEGYZETTERV. 2016/2017 tanév tavaszi félév ÓE D 11 csoport Jv Villamosmérnök távoktatási tagozat I. évf. (1JTV) Matematika I. 1190 Matematika feladatok KMEMA11TTD 42439/1. Vektorgeometria és lineáris algebra Kalkulus 1. Thomas féle kalkulus 1.

Részletesebben

Érettségire épülő (fő) szakképesítés ( ) Érettségi vizsga keretében

Érettségire épülő (fő) szakképesítés ( ) Érettségi vizsga keretében 1.SZ. MELLÉKLET SZAKGIMNÁZIUM KÖZISMERETI TÁRGYAK 9-12.évf. 9.évf 10.évf 11.évf 12.évf összes óra Magyar nyelv és irodalom 4 4 4 4 556 13. évf. 13. évf. összes óra Idegen nyelv 4 4 4 4 556 4 124 Matematika

Részletesebben

Gépgyártástechnológiai. Járműgépész. Tantárgyfelelős. tanszék/int. Matematika I. AMB K 4 MI Dr. Blahota István - X

Gépgyártástechnológiai. Járműgépész. Tantárgyfelelős. tanszék/int. Matematika I. AMB K 4 MI Dr. Blahota István - X Gépészmérnöki alapszak Gépgyártástechnológiai Járműgépész szakirányok mintatanterve 2009. szeptember 01. "A" típusú tantárgyak Matematika I. AMB1101 2 2 K 4 MI Dr. Blahota István - Mechanika I. AMB1102

Részletesebben

E L T E I K I N F O R M A T I K A T A N Á R I S Z A K N A P P A L I T A G O Z A T B U D A P E S T, 2003.

E L T E I K I N F O R M A T I K A T A N Á R I S Z A K N A P P A L I T A G O Z A T B U D A P E S T, 2003. E L T E I K I N F O R M A T I K A T A N Á R I S Z A K N A P P A L I T A G O Z A T B U D A P E S T, 2003. I. A képzés általános leírása Az Informatika tanár szakképzettség megszerzése a 166/1997.(X.3.)

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Mechatronikai mérnök BSc

Széchenyi István Egyetem Mechatronikai mérnök BSc l Kód Tantárgyak NGB_AG_ Mechanika - Statika félé ea tgy k kredit Széchenyi Istán Egyetem Mechatronikai mérnök BSc ÓE Bánki Gépész ÓE Bánki Mechatronika Bánki BT SzE Járműmérnök SzE Gépész Mechanika I.

Részletesebben

Gingl Zoltán, Szeged, 2015. 2015.09.29. 19:14 Elektronika - Alapok

Gingl Zoltán, Szeged, 2015. 2015.09.29. 19:14 Elektronika - Alapok Gingl Zoltán, Szeged, 2015. 1 2 Az előadás diasora (előre elérhető a teljes anyag, fejlesztések mindig történnek) Könyv: Török Miklós jegyzet Tiezte, Schenk, könyv interneten elérhető anyagok Laborjegyzet,

Részletesebben

Gépgyártástechnológiai. Járműgépész. Tantárgyfelelős. tanszék/int. Matematika I. AMB1101 2 2 K 4 MI Dr. Blahota István - X

Gépgyártástechnológiai. Járműgépész. Tantárgyfelelős. tanszék/int. Matematika I. AMB1101 2 2 K 4 MI Dr. Blahota István - X Gépészmérnöki alapszak Gépgyártástechnológiai Járműgépész szakirányok mintatanterve 2009. szeptember 01. "A" típusú tantárgyak Matematika I. AMB1101 2 2 K 4 MI Dr. Blahota István - X Mechanika I. AMB1102

Részletesebben

Portfólió a. TÁMOP /1/C Képzık képzése projekt keretében. Selmeczi Éva Faipari Mérnöki Kar Fa- és Papírtechnológiák Intézet

Portfólió a. TÁMOP /1/C Képzık képzése projekt keretében. Selmeczi Éva Faipari Mérnöki Kar Fa- és Papírtechnológiák Intézet Portfólió a TÁMOP 4.1.2-08/1/C-2009-0009 Képzık képzése projekt keretében Selmeczi Éva Faipari Mérnöki Kar Fa- és Papírtechnológiák Intézet 2011 A tantárgy elnevezése: F1FLUPAP Papír- és csomagolástechnológia

Részletesebben

Mérnök informatikus alapképzési szak

Mérnök informatikus alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Mérnök informatikus alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás:... 7 Óraterv:... 10 Mérnök informatikus alapképzési szak tantárgyainak rövid ismertetése...

Részletesebben

Összeállította Horváth László egyetemi tanár

Összeállította Horváth László egyetemi tanár Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Intelligens Mérnöki Rendszerek Szakirány a Mérnök informatikus alapszakon Összeállította Horváth László Budapest, 2011

Részletesebben

MŰANYAGOK és CSOMAGOLÓ ANYAGOK VIZSGÁLATA,

MŰANYAGOK és CSOMAGOLÓ ANYAGOK VIZSGÁLATA, MEGHÍVJUK ÖNT ÉS KOLLÉGÁIT A az és a szervezésében, a MŰANYAGOK és CSOMAGOLÓ ANYAGOK VIZSGÁLATA, gyakorlati bemutatóra. Az esemény védnöke: prof. Dr. Belina Károly dékán Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Anyagvizsgálati

Részletesebben

2007. 3D méréstechnika

2007. 3D méréstechnika 2007. 3D méréstechnika Az elmúlt évek Cégünk 12 éve mőködik eredményesen a modern ipari méréstechnika területén. A laboratórium Akkreditált hosszmérı, kalibráló laboratóriumunkat elsıként hoztuk létre

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak I EGYETEM JEGYZETBOLT I EGYETEM 2016/2017. tanév 1. félév 1. Matematika I. 42439/1. Vektorgeometria és lineáris algebra 2.900,- 42440 Analízis 3.900,- 1190 Matematika feladatok 3.220,- 2. Informatika I.

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Czibere Viktória

SZAKDOLGOZAT. Czibere Viktória SZAKDOLGOZAT Czibere Viktória Debrecen 2009 Debreceni Egyetem Informatikai Kar Könyvtárinformatikai Tanszék A könyvtárhasználati ismeretek oktatásának sajátosságai különbözı életkori csoportokban Témavezetı:

Részletesebben

KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR JEGYZETTERV Villamosmérnök távoktatási tagozat I. évf. 2017/2018 tanév tavaszi félév (2JTV)

KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR JEGYZETTERV Villamosmérnök távoktatási tagozat I. évf. 2017/2018 tanév tavaszi félév (2JTV) Aki még így veszi fel ÓE D 21 csoport Villamosmérnök távoktatási tagozat I. évf. (2JTV) Matematika II. 17/2000 Útmutató KMEMA21TTD Feladat: tanártól kérdezni! DVD 2. félév Web: https://elearning.uni-obuda.hu

Részletesebben

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése Kutatási beszámoló 2015. február Gyüre Balázs BME Fizika tanszék Dr. Simon Ferenc csoportja Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése A TKI-Ferrit Fejlsztő és Gyártó Kft.-nek munkája

Részletesebben

Tanulmányi kirándulás.

Tanulmányi kirándulás. Tanulmányi kirándulás. 2010. október 11.-én látogatást tettünk a CSÁRDA-TEX Kft. Csárdaszállási szövıüzemében. Két csoportot vittünk el, a Nıi szabó szakmát tanuló diákok közül. A 10/G osztályból 9 fıt,

Részletesebben

Mezıgazdasági és off-road gépek kenéstechnikája és diagnosztikája szakmai nap. Programfüzet

Mezıgazdasági és off-road gépek kenéstechnikája és diagnosztikája szakmai nap. Programfüzet Mezıgazdasági és off-road gépek kenéstechnikája és diagnosztikája szakmai nap Programfüzet Helyszín: Dátum: Savoyai Kastélyszálló 2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 95. 2014. február 26. 9.30 14.45 óra Mezıgazdasági

Részletesebben

A JRET-Tudásközpont hatása az innovatív oktatási környezet fejlesztésére

A JRET-Tudásközpont hatása az innovatív oktatási környezet fejlesztésére Egyetem a társadalmi, gazdasági igények szolgálatában Széchenyi István Egyetem SZE-Gyır: Tudomány, alkalmazás, innováció A JRET-Tudásközpont hatása az innovatív oktatási környezet fejlesztésére Szilasi

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI

Részletesebben

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz A mobil robot vezérlőrendszerének feladatai Elvégzendő feladat Kommunikáció Vezérlő rendszer

Részletesebben

Beszámoló. II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár. 2010. évi szakmai munkájáról

Beszámoló. II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár. 2010. évi szakmai munkájáról Beszámoló II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár 2010. évi szakmai munkájáról Összeállította: Venyigéné Makrányi Margit igazgató TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS VEZETİI ÖSSZEFOGLALÓ...3 II. GAZDÁLKODÁS...8 II.1

Részletesebben

Mérnök informatikus BSc szak nappali tagozat tanterve a nagykanizsai képzési helyen

Mérnök informatikus BSc szak nappali tagozat tanterve a nagykanizsai képzési helyen Mérnök informatikus BSc szak nappali tagozat tanterve a nagykanizsai képzési helyen Elfogadta a MIK Kari Tanácsa a 2008. május 7-i ülésén Érvényes: A 2007/08-as tanévtıl kezdve felmenı szerben, valamint

Részletesebben

Intézmény átlaga. Válaszadók száma = Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 20% 40%

Intézmény átlaga. Válaszadók száma = Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 20% 40% Intézmény átlaga Válaszadók száma = 7 Általános indikátorok Globális index 2. Az alábbi kérdések az adott tantárgyra vonatkoznak, függetlenül a kurzus típusától (előadás, szeminárium, gyakorlat) (α = 0.88)

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV. érvényes a. 2015/2016. tanévtől felmenő rendszerben. Műszaki menedzser alapképzési szak (BSc) NAPPALI TAGOZAT

SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV. érvényes a. 2015/2016. tanévtől felmenő rendszerben. Műszaki menedzser alapképzési szak (BSc) NAPPALI TAGOZAT SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2015/2016. tanévtől felmenő rendszerben Műszaki menedzser alapképzési szak (BSc) NAPPALI TAGOZAT Specializációk Gépgyártó Gépüzemfenntartó Szolnok A képzési

Részletesebben

Mechatronikai Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karán

Mechatronikai Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 200 INTÉZETEINKRŐL, TANSZÉKEINKRŐL Juhász György Darai Gyula Mechatronikai Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karán A Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2005 szeptemberében került átadásra a FESTO cég

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Péceli Gábor, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 1 A Budapesti

Részletesebben

Mérnök informatikus (BSc)

Mérnök informatikus (BSc) Mérnök informatikus (BSc) Az informatika dinamikusan fejlődő, a mindennapokat szorosan átszövő tudomány. Ha érdekel milyen módon lehet informatika rendszereket tervezni, üzemeltetni, szakunkon elsajátíthatod

Részletesebben

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu ÓBUDAI EGYETEM Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása Alba Regia Egyetemi Központ Székesfehérvár Akkor.. és Most KANDÓ 1971 Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ 2013 Alba Regia Egyetemi Központ

Részletesebben

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3 5. gyakorlat. Tömegmérés, térfogatmérés, pipettázás gyakorlása tömegméréssel kombinálva. A mérési eredmények megadása. Sóoldat sőrőségének meghatározása, koncentrációjának megadása a mért sőrőség alapján.

Részletesebben

Villamosmérnöki és Informatikai Kar. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) számokban

Villamosmérnöki és Informatikai Kar. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) számokban Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Péceli Gábor, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 1 Egyetem (BME) számokban 1782 Institutum Geometricum

Részletesebben

BUDAPESTI MŐSZAKI FİISKOLA KELETI KÁROLY GAZDASÁGI KAR

BUDAPESTI MŐSZAKI FİISKOLA KELETI KÁROLY GAZDASÁGI KAR BUDAPESTI MŐSZAKI FİISKOLA KELETI KÁROLY GAZDASÁGI KAR A A tanulás s az, amely mővel, m a munka az, amely gazdagít. t. Keleti KárolyK (1833-1892) 1892) Amit kínálunk. Amirıl szó lesz. Az infrastruktúra

Részletesebben

LECROY OSZCILLOSZKÓP ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL I. ON THE APPLICATIONS OF THE OSCILLOSCOPE OF LECROY I. Bevezetés. Az oszcilloszkóp főbb jellemzői

LECROY OSZCILLOSZKÓP ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL I. ON THE APPLICATIONS OF THE OSCILLOSCOPE OF LECROY I. Bevezetés. Az oszcilloszkóp főbb jellemzői DR. ZSIGMOND GYULA FODOR LÁSZLÓ LECROY OSZCILLOSZKÓP ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL I. ONT THE APPLICATIONS OF THE OSCILLOSCOPE OF LECROY I. A cikk ismerteti egy LeCroy oszcilloszkóp néhány lehetséges alkalmazását

Részletesebben

Mőködési elv alapján. Alkalmazás szerint. Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık. Manométerek Barométerek Vákuummérık

Mőködési elv alapján. Alkalmazás szerint. Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık. Manométerek Barométerek Vákuummérık Nyomásm smérés Nyomásm smérés Mőködési elv alapján Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık Alkalmazás szerint Manométerek Barométerek Vákuummérık Nyomásm smérés Mérési módszer

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr.

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr. Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra Készítette: Dr.

Részletesebben

Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 40% 20% International business administration 1.4%

Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 40% 20% International business administration 1.4% Általános indikátorok Globális index 2. Az alábbi kérdések az adott tantárgyra vonatkoznak, függetlenül a kurzus típusától (előadás, szeminárium, gyakorlat) (α = 0.88) 4. Az oktató tevékenysége Kérjük

Részletesebben

SAS A HAZAI FELSŐOKTATÁSBAN

SAS A HAZAI FELSŐOKTATÁSBAN SAS A HAZAI FELSŐOKTATÁSBAN 2010 január 25. A SAS programcsomag felsőoktatásban történő használatáról szakmai tanácskozás résztvevőivel készített felmérés eredménye Gáspár-Papanek Csaba gaspar@tmit.bme.hu

Részletesebben

INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERV 2007-2011. Tomori Pál Fıiskola. Kalocsa

INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERV 2007-2011. Tomori Pál Fıiskola. Kalocsa INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERV 2007-2011 Tomori Pál Fıiskola Kalocsa 2007. január 3. Tartalomjegyzék 1. AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA: MÚLT-JELEN-JÖVİ... 3 2. AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉS FİBB TERÜLETEINEK BEMUTATÁSA...

Részletesebben

Számítógéppel segített tervezés oktatása BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén. Dr. Körtélyesi Gábor Farkas Zsolt BME Gép és Terméktervezés Tanszék

Számítógéppel segített tervezés oktatása BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén. Dr. Körtélyesi Gábor Farkas Zsolt BME Gép és Terméktervezés Tanszék Számítógéppel segített tervezés oktatása BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén Dr. Körtélyesi Gábor Farkas Zsolt BME Gép és Terméktervezés Tanszék Gödöllő. 2009. 01.22. Tervezési lépések Háttér: eszközök,

Részletesebben

econ Engineering Kft.

econ Engineering Kft. IX. ANSYS végeselemes felhasználói konferencia 2010. Április 29. 8 30 9 00 Regisztráció,Registration 9 00 9 30 Kiglics Gábor, Mikó Péter: Megnyitó, econ Engineering Kft bemutatkozása, új tevékenységi területeink/econ

Részletesebben

BME - Audi Hungaria közös tantárgya: A motortól a kész jármőig. Csizmadia-Csiky László (Audi Hungaria, Felsıoktatási kapcsolatok)

BME - Audi Hungaria közös tantárgya: A motortól a kész jármőig. Csizmadia-Csiky László (Audi Hungaria, Felsıoktatási kapcsolatok) Csizmadia-Csiky László (Audi Hungaria, Felsıoktatási kapcsolatok) 2012. 02. 08. Tartalom 1. BME Audi Hungaria együttmőködése 1.1. Az együttmőködés célkitőzései 1.2. Az együttmőködés szervezeti formái 1.2.1.

Részletesebben

BME Gépészmérnöki Kar Mechatronikai mérnöki alapszak

BME Gépészmérnöki Kar Mechatronikai mérnöki alapszak ABSZOLUTÓRIUMHOZ TANTÁRGY ELLENŐRZŐ LAP 200/2006. szeptember 2009/2010. tanév 2. félévéig iratkozott hallgatók részére BME Gépészmérnöki Kar Mechatronikai mérnöki alapszak Név: Tanulmányok kezdete (év,

Részletesebben

Informatika I. 1186/I. Számítástechnika I. Amíg a készlet tart! KMXIA1TBTE CD I. Amíg a készlet tart!

Informatika I. 1186/I. Számítástechnika I. Amíg a készlet tart! KMXIA1TBTE CD I. Amíg a készlet tart! ÓE E 11 csoport Jv Villamosmérnök távoktatási tagozat I. évf. (1JTV) Matematika I. 1190 Matematika feladatok Amíg a készlet tart! NMXAN1HBTE 42439/1. Vektorgeometria és lineáris algebra Amíg a készlet

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

Induló osztályok. informatika év villamosipar és elektronika

Induló osztályok. informatika év villamosipar és elektronika Ágazat Kód Induló osztályok közgazdaság 0001 1 A képzés ideje 5 + 1 év (nyelvi előkészítő) informatika 0003 1 4 + 1 év villamosipar és elektronika 0004 1 4 + 1 év vegyipari 0005 1 4 + 1 év pedagógia 0006

Részletesebben

Sorrendtervezés. Dr. Mikó Balázs Az elemzés egysége a felületelem csoport.

Sorrendtervezés. Dr. Mikó Balázs Az elemzés egysége a felületelem csoport. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Termelési folyamatok II. Sorrendtervezés Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu A

Részletesebben

Összefoglaló - Jármőipari biztonságtechnikai szakmai nap

Összefoglaló - Jármőipari biztonságtechnikai szakmai nap Összefoglaló - Jármőipari biztonságtechnikai szakmai nap 2010 október 26. kedd 09:30 INNONET elıadóterme - 9027 Gyır, Gesztenyefa u. 4. 09:30 09:35 Köszöntı Kabács Zoltán NYDRFÜ által felkért külsı szakértı

Részletesebben

1. oldal Verzió ZH-sávok. 1.félév K: P: Ütemezett tantárgyak táblázatosan. Terem

1. oldal Verzió ZH-sávok. 1.félév K: P: Ütemezett tantárgyak táblázatosan. Terem az üzemmérnök-informatikus (BProf) szakon 1.félév P: 8-10 Ütemezett tantárgyak táblázatosan Terem IN BProf TE90AX54 Bevezető matematika B zh1 2018-10-12, P 8-10 IN BProf Bevezető matematika B pót zh1 2018-10-30,

Részletesebben

BME Gépészmérnöki Kar Energetikai mérnöki alapszak

BME Gépészmérnöki Kar Energetikai mérnöki alapszak ABSZOLUTÓRIUMHOZ TANTÁRGY ELLENŐRZŐ LAP 2005/2006. szeptember 2009/2010. tanév 2. félévéig iratkozott hallgatók részére BME Gépészmérnöki Kar Energetikai mérnöki alapszak NÉV:.. Tanulmányok kezdete (év,

Részletesebben

Beszédfelismerés alapú megoldások. AITIA International Zrt. Fegyó Tibor

Beszédfelismerés alapú megoldások. AITIA International Zrt. Fegyó Tibor Beszédfelismerés alapú megoldások AITIA International Zrt. Fegyó Tibor fegyo@aitia.hu www.aitia.hu AITIA Magyar tulajdonú vállalkozás Célunk: kutatás-fejlesztési eredményeink integrálása személyre szabott

Részletesebben

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai DR Hargitai Hajnalka 2011.10.05. BURGERS FÉLE NÉGYPARAMÉTERES

Részletesebben

azonnal Szűcs Gyula igazgató Határidő: Felelős:

azonnal Szűcs Gyula igazgató Határidő: Felelős: Kivonat a Jász-Nagykun-Szolnok Szakképzés-szervezési Társulás 2009. november 10-i ülésének jegyzőkönyvéből A Jász-Nagykun-Szolnok Szakképzés-szervezési Társulás Társulási Tanácsa 107/2009. (XI.10.) számú

Részletesebben

Ssz. Végzettség Tanított tantárgyak 1.

Ssz. Végzettség Tanított tantárgyak 1. Ssz. Végzettség Tanított tantárgyak 1. és, szakos középiskolai tanár, közoktatási vezető, pedagógus szakvizsga szakos tanár; magyar - szakos 2. általános iskolai tanár; közoktatási vezető és pedagógus

Részletesebben

Kategória Összeg Búr Márton A Sik Tamás Dávid A Balangó Dávid B Barta Ágnes B Cseppentő Lajos B Gönczi Tamás B 50000

Kategória Összeg Búr Márton A Sik Tamás Dávid A Balangó Dávid B Barta Ágnes B Cseppentő Lajos B Gönczi Tamás B 50000 Név Kategória Összeg Búr Márton A 70000 Sik Tamás Dávid A 70000 Balangó Dávid B 50000 Barta Ágnes B 50000 Cseppentő Lajos B 50000 Gönczi Tamás B 50000 Hackel Kristóf B 50000 Nagy Ákos B 50000 Nagy Dániel

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL)

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP Olyan elektronikus berendezés, amely adatok, információk feldolgozására képes emberi beavatkozás nélkül valamilyen program segítségével. HARDVER Összes műszaki

Részletesebben

Vállalkozásfejlesztési Program

Vállalkozásfejlesztési Program Támogatás megnevezése: Komplex vállalati technológia fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára 32 000 000 000.- HUF Jelen pályázati kiírás célja kis- és középvállalkozások különféle belsı fejlesztéseinek

Részletesebben

Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központ eredményei, beszámoló a vállalt feladatokról

Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központ eredményei, beszámoló a vállalt feladatokról Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központ eredményei, beszámoló a vállalt feladatokról Prof. Dr. Illés Béla dékán, tanszékvezető egyetemi tanár Miskolc, 2012.06.05. Prezentáció felépítése Kiválósági

Részletesebben

Mérnökinformatikus képzés a KF GAMF Karon ELŐADÁS CÍME

Mérnökinformatikus képzés a KF GAMF Karon ELŐADÁS CÍME Mérnökinformatikus képzés a KF GAMF Karon ELŐADÁS CÍME Helyi sajátosságok Célunk a gyakorlatorientált képzés nagyszámú jól felszerelt laboratórium max. 14 fős laborgyakorlatok jól képzett, széleskörű gyakorlati

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓ & PREZENTÁCIÓ. (számítógépes gyakorlat 6)

PUBLIKÁCIÓ & PREZENTÁCIÓ. (számítógépes gyakorlat 6) PUBLIKÁCIÓ & PREZENTÁCIÓ (számítógépes gyakorlat 6) építészlabor bevezető kurzus neve gesztor intézet építészeti intézet szak/képzés/tagozat építész/ba/nappali előadás/gyakorlat/labor (heti) 0/2/0 helye

Részletesebben