ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSSOR RÓMA ALAPÍTÁSA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSSOR RÓMA ALAPÍTÁSA"

Átírás

1 ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSSOR RÓMA ALAPÍTÁSA Ki volt Trójának, Hektór után a legnagyobb hőse? Aeneas, aki társaival új hazát indult keresni, miután Trója elesett. Hajóikkal melyik szigetre jutottak először? Szicília szigetére. Utána hová kívántak eljutni, és hová sikerült egy vihar következtében? Itália volt a cél, de végül Karthágóba sodródtak. Hol található Karthágó? Észak-Afrikában. Ki volt Karthágó királynője és mi történt vele? Dido, aki korán megözvegyült, de Aeneas iránt újra tudott szerelmet táplálni. Meddig tartott Aeneas és Dido kapcsolata? Amíg Jupiter nem figyelmeztette Aeneast itáliai küldetésére. Mi történt Didoval? Miután Aeneas elhajózott, bánatában égő máglyára vetette magát. Mely népek voltak az itáliai-félsziget lakói? Etruszkok, latinok, szabinok, görögök. Aeneas melyik néppel és hogyan lépett szövetségre? A latinokkal, méghozzá úgy, hogy feleségül vette Latinus király lányát, Laviniát. Aeneas társaival az itáliai-félsziget melyik részén telepedett le? Közép-Itáliában. A monda szerint kik és mikor alapították Rómát? Romulus és Remus, Kr. e. 753-ban. Hogyan lett Romulus Róma első királya? Úgy, hogy megölette ikertestvérét. Hogyan tudtak családot alapítani a római férfiak? A szabin nők elrablásával. A valóságban hol alapult és hogyan jött létre Róma? A Tiberis folyó hét dombján jött létre, a földművelő és állattenyésztő falvak egyesüléséből. Mi volt a társadalom alapegysége? A család. Mit alkotott több család? Nemzetséget. Mit alkotott több nemzetség? Törzset.

2 RÓMA TÁRSADALMA Mettől-meddig tartott Rómában a királyság kora? Kr. e. 753-tól Kr. e. 510-ig. Ki állt az állam élén? A mindenkori rex, azaz a király. Mi választotta és milyen főbb tisztségeket töltött még be? A népgyűlés választotta, a hadsereg fővezére, Róma főpapja volt. Hogy nevezték latinul a két utóbbi címet? Imperátor és pontifex maximus. Hány főből állt és hogy hívták a király tanácsadó testületét? 100 fős szenátus. Melyik két fő rétegre osztható Róma társadalma? A patríciusokra és a plebejusokra. Kik voltak azok a patríciusok? Az ókori Róma született nemesei, a társadalom vagyonos, politikai joggal rendelkező rétege. Kik voltak azok a plebejusok? A római társadalom szegényebb rétege, akik kezdetben csak szabadságjoggal rendelkeztek. Melyik rétegből váltak az etruszki származású királyok kiváltságosai? A plebejusokból. Hogyan nevezték a patríciusok pártfogoltjait? Kliensek. Hogy hívták az ókori Róma utolsó királyát? Lucius Tarquinius Superbus. Mettől-meddig tartott Rómában a köztársaság? Kr. e. 510-től Kr. e. 27-ig. Ki állt az állam élén? Két, egy évre választott konzul. Mi választotta és milyen főbb tisztségeket töltött még be? A népgyűlés választotta, a hadsereg fővezére, a két konzul közül az egyik fél évre diktátori teljhatalmat is kaphatott. Mi volt a konzulok hatalmának jelképe? Egy vörös bőrszíjjal összekötött vesszőnyaláb. Kik hordták a hatalom jelképét? A liktorok, azaz a törvényszolgák. Háború idején mivel egészült ki a hatalmi jelkép? Ilyenkor bárdot is tűztek bele. Mit jelent az Oszd meg és uralkodj elve? Kihasználták ellenfeleik egymás közti ellenségeskedését, vagyis megosztották őket.

3 Hány főből állt és hogy hívták a konzulok tanácsadó testületét? 300 fős szenátus. Milyen változást értek el a plebejusok? Politikai jogokat vívtak ki, amelyet kezdetben 2, majd 10 néptribunus képviselt. Mik jellemezték a rómaiak vallását? A görög hatás, a jóslás megjelenése, halottkultusz és szertartások. Kik és milyen módon végezték a jóslást? Jóspapok, a madarak repüléséből, hangjából, az áldozati állatok beleiből. Miért nevezték Janust kétarcú istennek? Azért, mert egyik arcával a múltba, másikkal a jövőbe néz. A PUN HÁBORÚK Kik voltak azok a punok? A föníciai hajósok leszármazottai, akik tengeri kereskedelemből éltek és hatalmas hadsereget tartottak fenn. Melyik volt a punok legnagyobb városa? Karthágó. Mi jellemezte a kb. 350 hajós pun flottát? Három és öt evezősoros hadihajók, döfőorr, hajítógépek. Mettől-meddig tartott az első pun háború? Kr. e. 264-től Kr. e. 241-ig. Mi volt az első pun háború célja? Szicília szigetének megszerzése. Minek köszönhetően tudott Róma is hadiflottát kialakítani? Egy pun hajó roncsait sodorta partjaikhoz a tenger. Milyen újítással egészítették ki a rómaiak saját hajóikat? Egy hosszú csapóhidat szereltek fel, amivel szárazföldi csatává tudták alakítani a tengeri ütközeteket. Hogyan zárult az első pun háború? A rómaiak győzelmével, akiknek Szicília lett az első provinciájuk. Mit nevezünk provinciának? Itálián kívüli, fegyverrel megszerzett, adófizető tartományt. Mettől-meddig tartott a második pun háború? Kr. e. 218-tól Kr. e. 201-ig. Ki vezette győzelemre a punok hadseregét? Hannibál. Milyen váratlan lépéssel lepte meg a rómaiakat? Átkeltek Hispánián, a Pireneusokon, áldozatokkal az Alpok hegyláncain, majd a szárazföldön, észak felől támadtak.

4 Mikor és hol aratták a punok győzelmüket? Kr. e. 216-ban, Cannae-nál. Kinek a vezetésével vágtak vissza a rómaiak? Cornelius Scipio. Mi volt a győzelemhez vezető útja? Elfoglalta Hispániát, áthajózott Afrikába, megkezdte Karthágó ostromát. Mikor és hol aratott győzelmet Hannibál seregei felett? Kr. e. 202-ben, Zámánál. Milyen melléknevet kapott a győzelemnek köszönhetően? Africanus. Mettől-meddig tartott a harmadik pun háború? Kr. e. 149-től Kr. e. 146-ig. Miért tört ki? Azért, mert a punok megszegték a 2. pun háború békéjének feltételét. Ez mit tartalmazott? Róma engedélye nélkül nem háborúzhattak. Hogyan reagált Róma, amikor Karthágó fegyvert fogott a rá támadó afrikai nép ellen? Földig rombolta Karthágót és Africa néven provinciává tette a területet. A KÖZTÁRSASÁG VÁLSÁGA Mit eredményeztek Róma győztes háborúi? Sokan meggazdagodtak, sok kisbirtokos paraszt tönkrement, a hadifoglyokból rabszolgák lettek. Mi volt a római rabszolgákra használt elnevezés? Beszélő szerszámok. Milyen típusai voltak a rabszolgáknak? Képzett, képzetlen, gladiátor. Mit eredményezett a kialakult helyzet? Gyakorivá váltak a Róma-ellenes külső támadások és a rabszolgalázadások. Ki vezette Róma történetének legnagyobb rabszolgafelkelését? Spartacus, aki szökött katonából vált a capuai gladiátoriskola vívóedzőjévé. Mettől-meddig tartott Spartacus rabszolgafelkelése? Kr. e. 73-tól Kr. e. 71-ig. Spartacus és társai melyik közeli hegyre menekültek? A Vezúv. Mi volt a felkelés résztvevőinek közös célja? Itáliát elhagyni, hazatérni. Kiknek a segítségében bíztak? A kalózok segítségében, hogy majd átviszik őket Szicíliába.

5 Mi történt? A pénzt elvették tőlük, becsapták őket. Hogyan zárult Spartacus rabszolgafelkelése? Spartacus csatában elesett, 6000 bajtársát keresztre feszítették. JULIUS CAESAR EGYEDURALMA Hogyan vezetett útja a hatalomig? Elnyerte Crassus és Pompeius szövetségét, Róma konzulja, Gallia helytartója lett, majd a sikeres gallháborúkat követően polgárháborúban legyőzte politikai ellenfelét. Ezt követően mit szavazott meg számára a szenátus? Róma örökös diktátori címét. Mettől-meddig tartott Julius Caesar egyeduralma? Kr. e. 48-tól Kr. e. 44-ig. Milyen intézkedésekkel szervezte újjá az államot? A népgyűlés tagjai saját hívei lettek, kiterjesztette a polgárjogot, földeket, ingyen gabonát osztott, saját arcképes pénzérmét veretett, újjászervezte a tartományok adózását, jelentős építkezésekbe kezdett, naptárreformot hajtott végre (4 évente 1 szökőnap bevezetésével). Kivel került kapcsolatba egyiptomi bosszúhadjárata során? VII. Kleopátra egyiptomi királynővel. Ki született szeretői viszonyukból? Caesarion (a későbbi XV. Ptolemaiosz fáraó) Mi vetett véget Julius Caesar egyeduralmának? Brutus és Cassius, a köztársaság hívei összeesküvést szőttek ellene. Mikor került sor Caesar meggyilkolására? Kr. e. 44. március idusán (15-én). AZ ISTENI AUGUSTUS Ki lett Julius Caesar utóda? Fogadott fia, unokaöccse, Octavianus. Kikkel kötött szövetséget? Marcus Antonius és Lepidus. Mikor és hol álltak bosszút Caesar haláláért? Kr. e. 42-ben, Phillippinél. Mi történt politikai szövetségeseivel? Lepidus visszavonult a politikától, Antonius áthelyezte székhelyét Alexandriába. Kivel került szorosabb kapcsolatba Marcus Antonius? VII. Kleopátra egyiptomi királynővel.

6 Kit támogattak a rómaiak az egykori szövetségesek közül? Octavianus oldalán álltak. Mikor és hol került sor Antonius legyőzésére? Kr. e. 31-ben, Actiumnál. Mi történt Caesarionnal és az egyiptomi szerelmespárral? Octavianus kivégeztette XV. Ptolemaioszt, Antonius és Kleopátra öngyilkos lett. Milyen néven vált Octavianus Róma első császárává? Augustus, amely isteni, fenséges jelentéssel bír. Mettől-meddig volt hatalmon? Kr. e. 27-től Kr. sz. 14-ig. Mekkora zsoldoshadsereget szervezett? 25 légió, kb fő. Mi jellemezte Augustus uralkodását? A szenátust háttérbe szorította, saját arcképes pénzérmét veretett, földet és ingyen gabonát osztott, cirkuszi játékokat szervezett. Serege külső és belső békét teremtett. Melyik császár és hol építtette ki a birodalom első limesét? Hadriánus császár, Brittánia provincia területén. Mi volt az a limes? A birodalom határain földből, kőből és fából épített, végeláthatatlan sánc. A RÓMAI BIRODALOM Mettől-meddig tartott a császárság kora? Kr. e. 27-től Kr. sz. 476-ig. Hogyan zajlott a császárság korában a törvényhozás? Kezdetben a szenátus kezében volt, később császári rendeletek útján történt. A császárság kora melyik két nagy szakaszra osztható? A principátus és a dominátus rendszerére. Hogyan nézett ki volt a principátus rendszere? A köztársasági intézményeket megtartó, de lényegében monarchikus államforma. Mettől-meddig tartott ez a szakasz? Kr. e. 27-től Kr. sz. 284-ig. Mit értünk a dominátus rendszerén? A római császárok önkényuralmát. Mettől-meddig tartott ez a szakasz? 284-től 476-ig. Említs meg a császárság korának két őrült császárát? Caligula és Néró.

7 RÓMA, AZ ÖRÖK VÁROS Sorold fel a város építészeti csodáit! Forum Romanum, amfiteátrumok (pl. Colosseum), Circus Maximus, Pantheon, diadalívek (más néven diadalkapuk), több mint 800 közfürdő. Mi volt az a Forum Romanum? Róma központjában lévő tér. Mik voltak itt találhatóak? A legfontosabb középületek és a legnagyobb piac. Mit tartottak még Róma központi terén? Gyűléseket. Mik voltak azok az amfiteátrumok? Hatalmas, kör alakú színházak. Melyik volt a legnagyobb és legismertebb? Colosseum. Mit rendeztek itt? Gladiátori játékokat. Mi volt az a Circus Maximus? Róma legnagyobb cirkusza. Mit rendeztek benne? Lovaskocsiversenyeket, csatajátékokat, elefántversenyeket. Mire szolgált a Pantheon? Ez volt az összes istennek szentelt templom. Mik voltak Róma jellemző lakóhelyei? 3-5 (olykor 10) emeletes bérházak, magánházak. Kik voltak a történetírás nagyjai? Livius, Tacitus, Suetonius. Hogy hívták Róma két híres, kedvelt költőjét? Vergilius, Horatius. Ki volt Róma egyik leghíresebb szónoka? Cicero. Hogy nevezik a szónoklás tudományát? Retorika. PANNÓNIA PROVINCIA Melyik területet jelöli a Pannónia elnevezés? Valamivel nagyobb, mint a mai Dunántúl, mert beletartozott Bécs városa is. Melyik császár és mikor hódította meg? Augustus, 10-ben.

8 Kikről kapta a nevét ez a provincia? A pannonokról. Miért volt fontos Róma számára Pannónia? A Duna vize miatt. Mit építettek fel a Duna vonalának mentén? A dunai limest. Milyen célt szolgált? Katonai, védelmi szerepe volt. Mit építettek még Pannónia területén? Több mint 25 várost. Kik voltak a hatalom képviselői a provinciákban? A helytartók. Melyik volt a három legjelentősebb pannóniai város? Savaria (Szombathely), Aquincum (Óbuda), Gorsium (Tác). Minek a fontos állomása volt Savaria? A Borostyánkőútnak. Melyiket tekinthetjük Pannónia egyik központjának? Aquincumot. Minek a székhelye volt Gorsium? A tartománygyűléseknek. A KERESZTÉNYSÉG KIALAKULÁSA Mi jellemző a keresztény vallásra? A monoteizmus, azaz az egyistenhit. Kiket tartanak az egy Istenben lakozó három személynek? Az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Hogyan testesült meg a Fiú Isten? Jézusként megszületett, azaz emberré lett. Mi adott hírt a Megváltó eljöveteléről? Az evangélium, ami jó hírt, örömhírt jelent. Hol, kiknek a fiaként látta meg a napvilágot Jézus? Betlehemben, Mária és József gyermekeként. Kik köszönthették először? Szegény pásztorok, napkeleti bölcsek. Melyik ünnep emlékezik meg erről? Karácsony. Ki volt Heródes, mit akart tenni Jézussal és miért? A zsidók zsarnok királya, aki meg akarta öletni, mert féltette tőle hatalmát.

9 Hová menekült Jézus és családja? Egyiptomba. Mikor és ki keresztelte meg? Visszatérte után, Keresztelő Szent János. Mit hirdetett a felnőtt Jézus? A szeretetet és alázatosságot. Miket hajtott végre élete során? Csodákat, csodálatos gyógyításokat. Hogy hívták Jézus tanítványait? 12 apostol. Melyik tanítványa, kinek árulta el Mesterét? Júdás, Róma helytartójának, Pontius Pilátusnak. Pilátus milyen döntést hozott az elfogatott Jézus ügyében? Barabás ellenében (a szokásoknak megfelelően) halálra ítélte. Jézus kereszthalálának mi volt a felsőbb célja? Megváltani az emberiséget az eredendő bűntől. Mi történt a kereszthalálát követő 3. napon? Jézus feltámadt és a mennybe távozott. Melyik ünnep emlékezik meg erről? Húsvét. Hogy nevezik a Jézus életéről, tanításairól szóló bibliai történeteket? Evangéliumoknak. Hogy hívják a négy evangélistát? Máté, Lukács, Márk, János. Hogy nevezik Jézus követőit? Keresztényeknek. Hogy nevezik a keresztény hívők közösségeit? Gyülekezeteknek. Mi a keresztény gyülekezetek egységes szervezetének neve? Egyház. A BIRODALOM HANYATLÁSA Ki volt a dominátus rendszerének első császára? Diocletianus. Mettől-meddig uralkodott? 284-től 305-ig. Mit tett a hatékonyabb kormányzás céljából? Keleti és nyugati részre osztotta a birodalmat.

10 Mit értünk a tetrarchia rendszerén? Négy uralkodón alapul, egy-egy idősebb és fiatalabb császár kinevezésével. Milyen címet viseltek az idősebb császárok? Augustus. Milyen címet viseltek a fiatalabb császárok? Caesar. Miért kezdett 303-tól keresztényüldözésbe? Azért, mert a keresztények nem tekintettek rá istenként. Hogyan ért véget császári uralma? Önként lemondott és visszavonult. Ki lett Diocletianus utódja? Constantinus. Mettől-meddig uralkodott? 306-tól 337-ig. Mit biztosított a 313-ban, Milánóban kiadott császári rendelete? Keresztény vallásszabadságot. Miért tisztelték Nagy Konstantin császárként? Azért, mert 324-ben újraegyesítette a Római Birodalmat. Mi történt a 325-ben tartott niceai egyházi gyűlésen? A kereszténység államvallássá tétele. Mikor és milyen néven alapított új várost? 330-ban, Konstantinápoly. A NYUGATRÓMAI BIRODALOM BUKÁSA Kik voltak azok a hunok? Sokféle népből álló, sok nyelven beszélő törzsszövetség. Mit idézett elő a megjelenésük? A Római Birodalom ismételt kettészakadását, hatalmas népvándorlást. Hogy hívták a hunok legnagyobb uralkodóját? Attila fejedelem. Hogyan nevezték őt a rómaiak? Isten ostora. Mikor és hol szenvedtek a hunok vereséget? 451-ben, a catalaunumi csatában. Mit idézett elő ez a vereség? 453-ban a Hun Birodalom felbomlását. Mikor és kik dúlták fel Rómát? 455-ben a vandálok.

11 Melyik város lett a Nyugatrómai Birodalom központja? Ravenna. Hogy hívták a Birodalom katonai vezetőjét? Orestes. Mikor ragadta magához a hatalmat? 475-ben. Kit tett meg császárrá? Fiát, Romulus Augustulust. Mikor és ki fogatta el és végeztette ki Orestest? 476-ban, Odoaker, germán származású hadvezér. Mit tett ezt követően? Elfoglalta Ravennát és lemondatta a 12 éves császárt. Mit jelentett Romulus Augustulus megfosztása a hatalomtól? A Nyugatrómai Birodalom bukását.

AZ ÓKORI RÓMA NÉVTÁRA. Aeneas: trójai hős, aki társaival új hazát indult keresni, miután Trója elesett.

AZ ÓKORI RÓMA NÉVTÁRA. Aeneas: trójai hős, aki társaival új hazát indult keresni, miután Trója elesett. AZ ÓKORI RÓMA NÉVTÁRA Aeneas: trójai hős, aki társaival új hazát indult keresni, miután Trója elesett. Dido: Karthágó királynője, aki Cupido nyilának hatására beleszeretett Aeneasba. Latinus: latinok királya,

Részletesebben

June 28, RÓMA.notebook. összehívás. Kr.e.753 Róma alapítása Kr.e.367 Licinius földtörvény Kr.e. 494 néptribunusi hivatal

June 28, RÓMA.notebook. összehívás. Kr.e.753 Róma alapítása Kr.e.367 Licinius földtörvény Kr.e. 494 néptribunusi hivatal Kr.e. 326 adósrabszolgaság Kr.e.510 eltörlése etruszk uralom és a királyság vége Kr.e. 494 éptribunusi hivatal Kr.e.367 icinius földtörvény Kr.e.753 Róma alapítása MI TÖRTÉNT EKKOR? Ellenőrizd a túloldalra

Részletesebben

a. Gyűjtsünk 10 képet, sorszámozzuk meg őket! b. A sorszámok szerint mutassuk fel a képeket a csapatoknak, akik alaposan megnézik ezeket. c.

a. Gyűjtsünk 10 képet, sorszámozzuk meg őket! b. A sorszámok szerint mutassuk fel a képeket a csapatoknak, akik alaposan megnézik ezeket. c. 1. feladat: Memória a. Gyűjtsünk 10 képet, sorszámozzuk meg őket! b. A sorszámok szerint mutassuk fel a képeket a csapatoknak, akik alaposan megnézik ezeket. c. A képek felmutatása után mondjuk az első

Részletesebben

Fogalmak Személyek Dátumok Földrajzi nevek

Fogalmak Személyek Dátumok Földrajzi nevek Fogalmak Személyek Dátumok Földrajzi nevek Italicus Livius Kr. e. 753 Tarentum Latin Aeneas 510 Szüraküszai Szabell Polübiosz 494 Magna Graecia Szabin Hannibál 451-450 Latium etruszk Cornelius Scipio 366

Részletesebben

A KÖZTÁRSASÁG KIALAKULÁSA I. A

A KÖZTÁRSASÁG KIALAKULÁSA I. A 1 Lecke: RÓMA SZÜLETÉSE II. A mondabeli városalapítás - A monda szerint a rómaiak Trójából származnak. - Romulus és Remus története - Romulus lett az első király, a monda szerint ő alapította a várost

Részletesebben

A város alapításától a köztársaság fénykoráig

A város alapításától a köztársaság fénykoráig A város alapításától a köztársaság fénykoráig Itália elhelyezkedése: A Földközi-tenger medencéjében, az Appenninni-félszigeten. Tengerpartja tagolatlan, nem kedvez a kereskedelemnek, viszont kedvezőek

Részletesebben

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt 2014 2015. 1. forduló, 2. kategória A versenyző neve:................... Osztálya:........................ Iskolája:.......................... Felkészítő

Részletesebben

HELYI TANTERV A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉS A KÉTTANNYELVŰ OSZTÁLYOK TÖRTÉNELEM OKTATÁSÁHOZ 9. ÉVFOLYAMON

HELYI TANTERV A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉS A KÉTTANNYELVŰ OSZTÁLYOK TÖRTÉNELEM OKTATÁSÁHOZ 9. ÉVFOLYAMON HELYI TANTERV A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉS A KÉTTANNYELVŰ OSZTÁLYOK TÖRTÉNELEM OKTATÁSÁHOZ 9. ÉVFOLYAMON ÓRASZÁM: heti 2 óra, összesen 72 óra FŐ CÉLKITŰZÉSEK: 1. A 10. évfolyam történelem tananyaga könnyebb

Részletesebben

Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl. Általam készített mellékletek a társashoz

Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl. Általam készített mellékletek a társashoz Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl Általam készített mellékletek a társashoz 1. Fordulatkártyához fogalomkereső és meghatározó (5 ezüstpénzért) 2. Fordulatkártyákhoz

Részletesebben

Időutazó ókori teszt

Időutazó ókori teszt Időutazó ókori teszt I. Róma felemelkedése 1. A hagyomány szerint Romulus és Remus ősei az alábbiak közül melyik városból menekültek? x) Athén 1) Spárta 2) Trója 2. Mit jelent a vétó! kifejezés? x) tiltakozom!

Részletesebben

Készítették: Balogh Lili - Biszak Botond - Erdős Anna - Pintér Róbert - Takács Janka 5.b osztályos tanulók. Játék Szabályok

Készítették: Balogh Lili - Biszak Botond - Erdős Anna - Pintér Róbert - Takács Janka 5.b osztályos tanulók. Játék Szabályok A KOCKA EL VAN VETVE? Történelmi társasjáték 11-12 éveseknek Készítették: Balogh Lili - Biszak Botond - Erdős Anna - Pintér Róbert - Takács Janka 5.b osztályos tanulók Játék Szabályok Ez egy együttműködő

Részletesebben

Marius reformjai i.e 105

Marius reformjai i.e 105 Polgárh rháború Rómában Politikai küzdelmek k és s pártok p Rómában - i.e.ii.század zad Út az egyeduralom felé Marius reformjai i.e 105 ok: a hadsereg válsága a vagyontalanok (föld nélküliek) nem kötelesek

Részletesebben

Az athéni demokrácia intézményei és működése

Az athéni demokrácia intézményei és működése 2. Az athéni demokrácia intézményei és működése; A római köztársaság virágkora és válsága; A Nyugat-római Birodalom bukása és a népvándorlás; Az athéni demokrácia intézményei és működése - Kr. e II. évezred

Részletesebben

I. AZ EMBERISÉG ŐSKORA. EGYIPTOM ÉS AZ ÓKORI KELET KULTÚRÁJA

I. AZ EMBERISÉG ŐSKORA. EGYIPTOM ÉS AZ ÓKORI KELET KULTÚRÁJA I. AZ EMBERISÉG ŐSKORA. EGYIPTOM ÉS AZ ÓKORI KELET KULTÚRÁJA I / A témazáró feladatlap 1. A jobb oldali rajzok közül melyik a szakóca? Írd ide a betűjelét! c 2. Hogyan nevezik azt a mesterséget, amelynek

Részletesebben

Helyi szakaszvizsga Vörösmarty Mihály Gimnázium 2012. május 5. B csoport. 1. Magyarázd meg röviden az alábbi fogalmakat, kifejezéseket!

Helyi szakaszvizsga Vörösmarty Mihály Gimnázium 2012. május 5. B csoport. 1. Magyarázd meg röviden az alábbi fogalmakat, kifejezéseket! Helyi szakaszvizsga Vörösmarty Mihály Gimnázium 2012. május 5. B csoport 1. Magyarázd meg röviden az alábbi fogalmakat, kifejezéseket! (2-2 pont) monoteizmus: sztratégosz: várjobbágy: ősiség: reconquista:

Részletesebben

FOGALOM Hadsereg a központban Frankok Decius Dinasztiák Fej- és földadó Burgundok Athanazius Öröklés- -örökbefogadás Misztériumvallások Angolok Arius

FOGALOM Hadsereg a központban Frankok Decius Dinasztiák Fej- és földadó Burgundok Athanazius Öröklés- -örökbefogadás Misztériumvallások Angolok Arius FOGALOM Hadsereg a központban Frankok Decius Dinasztiák Fej- és földadó Burgundok Athanazius Öröklés- -örökbefogadás Misztériumvallások Angolok Arius Felségárulási perek Ízisz és Mithrasz Szászok Theodosius

Részletesebben

A kereszténység kialakulása és elterjedése

A kereszténység kialakulása és elterjedése A kereszténység kialakulása és elterjedése A kereszténység az 5 világvallás egyike, melynek alapja a Palesztinában kialakult zsidó vallás. A zsidó valláshoz hasonlóan monoteista vallás. 1. A zsidó vallási

Részletesebben

ELŐADÁS TEMATIKA (TRB 1011) AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE I. ELŐADÁS 2014/2015. tanév II. félév

ELŐADÁS TEMATIKA (TRB 1011) AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE I. ELŐADÁS 2014/2015. tanév II. félév ELŐADÁS TEMATIKA (TRB 1011) AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE I. ELŐADÁS 2014/2015. tanév II. félév A tantárgy célja a hallgatók történelemszemléletének alakítása a történelmi tények, fogalmak és összefüggések bemutatásával

Részletesebben

1. TOTÓ - Karikázd be a helyes választ! 1. Melyik ókori keleti állam nagy folyója az Eufrátesz? 1. Kína 2. Egyiptom X. Mezopotámia

1. TOTÓ - Karikázd be a helyes választ! 1. Melyik ókori keleti állam nagy folyója az Eufrátesz? 1. Kína 2. Egyiptom X. Mezopotámia 1. TOTÓ - Karikázd be a helyes választ! 1. Melyik ókori keleti állam nagy folyója az Eufrátesz? 1. Kína 2. Egyiptom X. Mezopotámia 2. Kivel találkozhatsz az Olümposzon? 1. Ízisz 2. Árész X. Janus 3. Keresd

Részletesebben

Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 5. osztály I. félév. Az emberiség őskora

Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 5. osztály I. félév. Az emberiség őskora Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 5. osztály I. félév Az emberiség őskora A tanuló ismerje fel az emberi munka és a környezethez való alkalmazkodás jelentőségét, valamint a különböző emberi

Részletesebben

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését.

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. Arisztotelész Dunaújváros, 2016. április 5. Törökné Nagy Zsuzsanna gyógypedagógus 1. sz. feladatlap A Római Birodalom

Részletesebben

ÓKOR Rómaiak az Augustus-korban

ÓKOR Rómaiak az Augustus-korban ÓKOR Rómaiak az Augustus-korban A témához mérten kis terjedelmű kötetben a hangsúly a rómaiakon és nem Augustus korán van. A mű ugyanis az Európa népei sorozat részeként jelent meg, minden bizonnyal terjedelmi

Részletesebben

ELŐZMÉNYEK: A FÖLDKÖZI-TENGER MEDENCÉJÉNEK MEGHÓDÍTÁSA. A PUN HÁBORÚK csak felsorolás szintjén kell tudni a pun háborúkat és kelet meghódítását

ELŐZMÉNYEK: A FÖLDKÖZI-TENGER MEDENCÉJÉNEK MEGHÓDÍTÁSA. A PUN HÁBORÚK csak felsorolás szintjén kell tudni a pun háborúkat és kelet meghódítását 11. A RÓMAI KÖZTÁRSASÁG VÁLSÁGA ELŐZMÉNYEK: A FÖLDKÖZI-TENGER MEDENCÉJÉNEK MEGHÓDÍTÁSA A PUN HÁBORÚK csak felsorolás szintjén kell tudni a pun háborúkat és kelet meghódítását Punok: a föníciaiak által

Részletesebben

3. A feladat a római köztársaság válságával kapcsolatos. Állapítsa meg, hogy az alábbi források közül melyik utal elsősorban a politika, a gazdaság,

3. A feladat a római köztársaság válságával kapcsolatos. Állapítsa meg, hogy az alábbi források közül melyik utal elsősorban a politika, a gazdaság, 3. A feladat a római köztársaság válságával kapcsolatos. Állapítsa meg, hogy az alábbi források közül melyik utal elsősorban a politika, a gazdaság, illetve a hadsereg válságára! Soronként csak egy elemet

Részletesebben

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt 2013-2014. 1. forduló, 1. kategória A versenyző neve:................... Osztálya:........................ Iskolája:.......................... Felkészítő

Részletesebben

Szakközép 9. évfolyam, augusztusi javítóvizsga történelemből

Szakközép 9. évfolyam, augusztusi javítóvizsga történelemből A vizsga felépítése: Szakközép 9. évfolyam, augusztusi javítóvizsga történelemből 1.) FELADATLAP: a részletezett vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon

Részletesebben

Horváth István Károly latin nyelvi és kultúrtörténeti verseny 2010/2011

Horváth István Károly latin nyelvi és kultúrtörténeti verseny 2010/2011 Horváth István Károly latin nyelvi és kultúrtörténeti verseny 2010/2011 KULTÚRTÖRTÉNETI TESZT III. forduló II. kategória Szeged, 2011. március 19. A versenyzı neve:... Iskolája:... Felkészítı tanára:...

Részletesebben

TÁMOP- 3.1.4/08/2-2008-0031 A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon projekt. Innováció

TÁMOP- 3.1.4/08/2-2008-0031 A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon projekt. Innováció Szent-Györgyi Albert Általános Iskola 5000 Szolnok, Széchenyi krt. 22. Tel./Fax.: 56/514-932, 514-933, 411-820, 343-497 szentgyorgyi@szentgyorgyi-szolnok.hu www.szentgyorgyi-szolnok.sulinet.hu TÁMOP- 3.1.4/08/2-2008-0031

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády. 1.* Hogy hívták azokat a fivéreket, akik a legenda szerint megalapították Róma városát?

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády. 1.* Hogy hívták azokat a fivéreket, akik a legenda szerint megalapították Róma városát? Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 4. ročník, školský rok 2011/12 Testové úlohy pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

A versenyző kódja: a) geometrikus, vörösalakos, feketealakos. b) Livius, Herodotosz, Plutarkhosz. c) Isszosz, Gaugaméla, Granikosz

A versenyző kódja: a) geometrikus, vörösalakos, feketealakos. b) Livius, Herodotosz, Plutarkhosz. c) Isszosz, Gaugaméla, Granikosz A versenyző kódja: 1. Írjon I-t az igaz, H-t a hamis állítás előtti -be! a) Hellaszban a legjelentősebb sportrendezvény az Apollón tiszteletére rendezett Olümpia volt. b) Kleiszthenész a vérségi kötelékek

Részletesebben

Időszakok: Kr. e. XI. sz., Kr. e. X. sz., Kr. e. VIII. sz., Kr. e. II. sz., Kr. u. II. sz., Kr. u. VI. sz.

Időszakok: Kr. e. XI. sz., Kr. e. X. sz., Kr. e. VIII. sz., Kr. e. II. sz., Kr. u. II. sz., Kr. u. VI. sz. 1.) A feladat az ókori Róma történelmére vonatkozik. Válassza ki a következő felsorolásból a megfelelő évszázadot, és írja a térképvázlatok betűjele mellé! Ezután nevezzen meg három olyan provinciát, amely

Részletesebben

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt 2013-2014. 1. forduló, 2. kategória A versenyzı neve:................... Osztálya:........................ Iskolája:.......................... Felkészítı

Részletesebben

SZTE-BTK Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék VERSENYFELADATOK. Kultúrtörténeti teszt forduló, 1. kategória

SZTE-BTK Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék VERSENYFELADATOK. Kultúrtörténeti teszt forduló, 1. kategória VERSENYFELADATOK Kultúrtörténeti teszt 2015 2016. 1. forduló, 1. kategória A versenyző neve:... Osztálya:... Iskolája:. Felkészítő tanára:... Pontszáma:... / 51 pont Kedves Versenyző! Minden feladatot

Részletesebben

VI. Nemzetközi konfliktusok és együttműködés / 18. Róma világbirodalommá válása

VI. Nemzetközi konfliktusok és együttműködés / 18. Róma világbirodalommá válása RÓMA VILÁGBIRODALOMMÁ FEJLŐDÉSE (ELŐZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK) 1. A köztársaság kora (Kr. e. 510 Kr. e. 31./Kr. e. 27.) a) A korai köztársaság működése Róma kezdetben királyság volt (Kr. e. 753-510.) élén

Részletesebben

Horváth István Károly latin nyelvi és kultúrtörténeti verseny 2010/2011

Horváth István Károly latin nyelvi és kultúrtörténeti verseny 2010/2011 Horváth István Károly latin nyelvi és kultúrtörténeti verseny 2010/2011 KULTÚRTÖRTÉNETI TESZT III. forduló II. kategória Szeged, 2011. március 19. megoldókulcs 1. Melyik szobor melyik római császárt ábrázolja?

Részletesebben

Hanukka és Karácsony

Hanukka és Karácsony Bereczki Sándor Igehirdetések 9. Hanukka és Karácsony Mindenki Temploma Hanukka és Karácsony Igehirdetés sorozat 9. Copyright 2010 Bereczki Sándor Korrektor: Dr. Gruber Tibor Kiadványszerkesztő: Danziger

Részletesebben

A principátus rendszere. - társadalmi téren a plebejusok tönkremenetele, nincstelenné válása

A principátus rendszere. - társadalmi téren a plebejusok tönkremenetele, nincstelenné válása A principátus rendszere 1. Előzménye: a köztársaság válsága a régi köztársaság több szempontból is válságba került a hódító háborúk miatt: - társadalmi téren a plebejusok tönkremenetele, nincstelenné válása

Részletesebben

Út az egyeduralom felé

Út az egyeduralom felé dezs.extra.hu tételek gyûjteménye Út az egyeduralom felé Szerzõ dezs Történelem tétel 11. Út az egyeduralom felé Numidia királya Jugurta nagy területeket foglal el, és Róma nem tud mit tenni. Megválasztják

Részletesebben

Savaria országos középiskolai történelem verseny 9. évfolyam 1. forduló

Savaria országos középiskolai történelem verseny 9. évfolyam 1. forduló 1. Írjon I-t az igaz, H-t a hamis állítás előtti -be! a) A brahmanizmus három fő istene Brahma, Buddha, Visnu.... / 11 b) A Selyemúton elsősorban selymet,teát,kávét,porcelánt,fűszereket szállítottak. c)

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2008/2009 ORSZÁGOS DÖNTİ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2008/2009 ORSZÁGOS DÖNTİ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2008/2009 ORSZÁGOS DÖNTİ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhetı elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetőivel jelöltük.

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2008/2009 MEGYI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2008/2009 MEGYI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2008/2009 MEGYI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhetı elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetőivel jelöltük. Az

Részletesebben

Az ember tere - építészeti alapismeretek

Az ember tere - építészeti alapismeretek Az ember tere - építészeti alapismeretek 01 Etruszk építészet Az ókori Róma: királyság és korai köztársaság 02 03 Villanova-kultúra: i.e. 10-8. sz. Orientalizáló kor: i.e. 750-550 Hellénizáló kor: i.e.

Részletesebben

TANMENET /2009-2010/ Száray Miklós Történelem I. középiskolák, 9. évfolyam című tankönyve alapján a 9. osztály TÖRTÉNELEM tantárgyának tanításához

TANMENET /2009-2010/ Száray Miklós Történelem I. középiskolák, 9. évfolyam című tankönyve alapján a 9. osztály TÖRTÉNELEM tantárgyának tanításához TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0011 A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben Béri Balogh Ádám Gimnázium, Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskola Vasvár TANMENET

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek Készítette: a gimnázium humán szakmai munkaközössége 2015. Az alábbi helyi tantervet

Részletesebben

1. TOTÓ. 1. India Eufrátesz 2. Kína Jangce X. Egyiptom Tigris

1. TOTÓ. 1. India Eufrátesz 2. Kína Jangce X. Egyiptom Tigris 1. TOTÓ 1. Melyik párosítás helyes? 1. India Eufrátesz 2. Kína Jangce X. Egyiptom Tigris 2. Mit írnál a pontozott helyre? Az olümpia isten tiszteletére rendezett vallási ünnep. 1. Zeusz 2. Pallasz Athéné

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom: Bibliai történetek, dokumentumtípusok, írás- és könyvtártörténet. Az írás kialakulása, az írásjelek. Az őskőkor világa.

Magyar nyelv és irodalom: Bibliai történetek, dokumentumtípusok, írás- és könyvtártörténet. Az írás kialakulása, az írásjelek. Az őskőkor világa. Tematikai egység Az őskor és az ókori Kelet Órakeret 18 óra Az őskori ember világa. Ószövetségi (a héber Bibliában olvasható) Előzetes tudás történetek. Ókori keleti örökségünk (időszámítás, írás, tudományos

Részletesebben

TÖRTÉNELEM Megyei szaktantárgyi vetélkedő 2015 Írásbeli feladatsor a 6. osztály számára

TÖRTÉNELEM Megyei szaktantárgyi vetélkedő 2015 Írásbeli feladatsor a 6. osztály számára TÖRTÉNELEM Megyei szaktantárgyi vetélkedő 05 Írásbeli feladatsor a 6. osztály számára Az írásbeli feladat megoldásához 0 perc áll rendelkezésére. Helyes megoldás esetén összesen 00 (azaz száz) pontot lehet

Részletesebben

Az ember tere - építészeti alapismeretek

Az ember tere - építészeti alapismeretek Az ember tere - építészeti alapismeretek 01 Etruszk építészet Az ókori Róma: királyság és korai köztársaság BME GTK 2017. október 10. 4/1 - Vasáros Zsolt DLA tanszékvezető egyetemi docens www.ipar.bme.hu

Részletesebben

AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE

AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE 1. A római táj Róma az Appennini-félszigeten alakult ki. Helyén a terület kedvező adottságai miatt ősidők óta laktak különböző népek. Természeti adottságai: a félszigetet az Appennini-hegyvonulat

Részletesebben

Jerome Murphy O Connor PÁL TÖRTÉNETE. A jó harcot. megharcoltam, a pályát. végigfutottam, hitemet. megtartottam.

Jerome Murphy O Connor PÁL TÖRTÉNETE. A jó harcot. megharcoltam, a pályát. végigfutottam, hitemet. megtartottam. Jerome Murphy O Connor PÁL TÖRTÉNETE A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam. 1 A KORAI ÉVEK A tarzuszi Pál büszke volt származására. Kétszer is di - csekszik vele. A Filippi

Részletesebben

ÓKOR Hannibál harci elefántjai

ÓKOR Hannibál harci elefántjai ÓKOR Hannibál harci elefántjai A bizánci Suda-lexikon a Thórakion (θωράκιον) címszó alatt a következőket írja: Hannibál (a karthágói hadvezér) emberei a magával vitt elefántokra helyezett tornyokból elvágta

Részletesebben

a) Kheopsz b) Hammurapi c) Noé d) Buddha e) Mózes

a) Kheopsz b) Hammurapi c) Noé d) Buddha e) Mózes 1. feladat Az ókori Kelet kultúrtörténetének melyik alakjához kapcsolódnak a képek? Válassza ki a felsorolásból, és írja a képek mellé a hozzájuk kapcsolódó egy-egy (valós vagy mitikus) személy nevét!

Részletesebben

I. RÉSZ: AZ ÚJSZÖVETSÉG VILÁGA

I. RÉSZ: AZ ÚJSZÖVETSÉG VILÁGA TARTALOM ELÕSZÓ 9 I. RÉSZ: AZ ÚJSZÖVETSÉG VILÁGA 11 1. A POLITIKAI ÉLET 13 A római birodalom 13 A provinciák kormányzása 25 A hellenisztikus királyságok 27 A zsidó állam 32 2. A TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI

Részletesebben

Parasztkatonákból zsoldosok

Parasztkatonákból zsoldosok Nílus 20. A polgárháborúk kora A punok és a görögök legyőzése után a Római Birodalom hatalmassá növekedett. A Római Köztársaság a régi módon már nem volt képes egy ekkora birodalom vezetésére és belső

Részletesebben

JÉZUS SZENVEDÉSE (Rózsa Huba) A szenvedés története az evangéliumokban 15

JÉZUS SZENVEDÉSE (Rózsa Huba) A szenvedés története az evangéliumokban 15 Tartalom JÉZUS SZENVEDÉSE (Rózsa Huba) A szenvedés története az evangéliumokban 15 JÉZUS SZENVEDÉSE MÁRK SZERINT Márk szenvedéstörténetének tanítása 19 1. Jézus az Isten Fia 20 2. A szenvedés hozzátartozik

Részletesebben

Évszám Esemény Személy ( ek) Kr.e. 490 Marathonnál a görögök legyızik a Miltiadesz, Dareiosz perzsákat

Évszám Esemény Személy ( ek) Kr.e. 490 Marathonnál a görögök legyızik a Miltiadesz, Dareiosz perzsákat 1. ÉVSZÁM, ESEMÉNY, SZEMÉLY - KERESİ Az alábbi feladat az ókor és a kora középkor jelentıs eseményeire vonatkozik. Töltse ki a táblázat üresen maradt részeit! ( elemenként 1 pont ) Évszám Esemény Személy

Részletesebben

Így éltek a rómaiak. Történelem-verseny. a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola.

Így éltek a rómaiak. Történelem-verseny. a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola. Így éltek a rómaiak Történelem-verseny a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola felső tagozatos diákjai számára 2016. I) Egy római előkekő férfi napirendje összekeveredett.

Részletesebben

Szakközép 11-Intenzív évfolyam, tanév végi osztályozóvizsga történelemből

Szakközép 11-Intenzív évfolyam, tanév végi osztályozóvizsga történelemből A vizsga felépítése: 1.) FELADATLAP: a részletezett vizsgakövetelményben felsorolt 9. és 10. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, szövegesen kifejtő feladat nélkül 2.)

Részletesebben

1. feladat. 2. feladat. összesen: 6 pont. 3. feladat. összesen: 8 pont

1. feladat. 2. feladat. összesen: 6 pont. 3. feladat. összesen: 8 pont JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető részeit, az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük. Az itemek már nem bonthatók fel részteljesítményekre, ezért azok már csak kétféleképpen

Részletesebben

Ember és társadalom. Célok és feladatok

Ember és társadalom. Célok és feladatok Ember és társadalom Célok és feladatok Az ember és társadalom műveltségi terület a tanulók társadalmi környezetben való eligazodásához, szocializációjához ad gazdag lehetőséget. Középpontjában az ember

Részletesebben

SAVARIA ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY

SAVARIA ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY A tanuló kódszáma: Kedves Versenyző! Válaszait olvashatóan írja le! Hiba esetén egyértelműen - egy áthúzással - javítson! 1. Írjon I-t az igaz, H-t a hamis állítás elé! a) A római hadsereg alegysége a

Részletesebben

TestLine - Ókori görögök öszefoglalás Minta feladatsor

TestLine - Ókori görögök öszefoglalás Minta feladatsor soport: 5/b átum: 2016.12.8 Típus: Témazáró dolgozat Intézmény: Kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola Oktató: Nagy György gészitsd ki a mondatokat! 1. 3:33 Normál görögök városállamokban éltek amiket

Részletesebben

Tematikai egység/ Fejlesztési cél. 15 9 24 Év végi ismétlés, rendszerezés, múzeumlátogatás, városismeret 0 7 7 Összesen: 65 46 108

Tematikai egység/ Fejlesztési cél. 15 9 24 Év végi ismétlés, rendszerezés, múzeumlátogatás, városismeret 0 7 7 Összesen: 65 46 108 Humán és Belügy 9. évf Tematikai egység/ Fejlesztési cél Órakeret 108 óra Kötelező Szabad Összesen 1. Az őskor és az ókori Kelet 8 7 15 2. Az ókori Hellász 11 8 19 3. Az ókori Róma 12 7 19 4. A középkor

Részletesebben

2. Írd a betőjelek mellé a pontozott vonalra a fordított keresztrejtvényben szereplı fogalmak meghatározásait!

2. Írd a betőjelek mellé a pontozott vonalra a fordított keresztrejtvényben szereplı fogalmak meghatározásait! Kódszámod: Elért pontszámod: 1. Te is tudsz latinról magyarra fordítani! Olvasd el az alábbi latin nyelvő közmondásokat és magyar fordításaikat! Írd a -ba a megfelelı FORDÍTÁS betőjelét történelmi és egyéb

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny. Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését.

TÖRTÉNELEM. XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny. Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. A csapat száma, neve: Arisztotelész Dunaújváros, 2016. június 3.-4. Törökné

Részletesebben

Horváth István Károly latin nyelvi és kultúrtörténeti verseny 2010/2011

Horváth István Károly latin nyelvi és kultúrtörténeti verseny 2010/2011 Horváth István Károly latin nyelvi és kultúrtörténeti verseny 2010/2011 KULTÚRTÖRTÉNETI TESZT III. forduló I. kategória Szeged, 2011. március 19. JAVÍTÓKULCS 1. Döntsd el az alábbi állításokról, hogy igazak

Részletesebben

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap Történelmi verseny 2. forduló A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap 1. Határozd meg Partium fogalmát, és sorold fel a Partiumot alkotó vármegyéket! (3 pont) 2. Az alábbi képeken Partium híres szülöttei

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK Képzés típusa: általános iskola Évfolyam: 5. Vizsga típus: írásbeli,szóbeli Írásbeli vizsga: A szóbeli témakörök, követelmények

Részletesebben

1. Az ókor és kultúrája

1. Az ókor és kultúrája TÖRTÉNELEM MŰVELTSÉGI ALAPVIZSGA KÖVETELMÉNYEI A 10. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA 1. Az ókor és kultúrája A homo sapiens megjelenése, az élelemtermelés kezdete Kr. e. 3000 körül. Kr. e. XVIII. sz. Kr. e. X. sz. Kr.e.

Részletesebben

Petőfi-pályázat. Történelem. 2. forduló. Római regék és mondák

Petőfi-pályázat. Történelem. 2. forduló. Római regék és mondák Petőfi-pályázat Történelem 2. forduló Római regék és mondák A következő történetek elolvasását ajánljuk a Római regék és mondák című könyvből. 1. Romulus és Remus 2. Romulus és Remus várost alapít 3. Numa

Részletesebben

TÖRTÉNELEM B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004

TÖRTÉNELEM B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 TÖRTÉNELEM B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 MEGOLDÁSOK Tesztkérdések:. Drakón 5, 9 Szolón, 3 Peiszisztratosz 4, 0 Kleiszthenész 2, 8 Egyik sem 6, 7 Helyes válaszonként 0,5 2. Uralkodásának jellemzője

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Pedagógiai program Történelem, társadalmi és állampolgári

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/36. Történet.

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/36. Történet. A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus születése Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : E. Frischbutter; Sarah S. 60/36. Történet www.m1914.org Bible

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus születése Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

Kedves Versenyző! Válaszait olvashatóan írja le! Hiba esetén egyértelműen - egy áthúzással - javítson!

Kedves Versenyző! Válaszait olvashatóan írja le! Hiba esetén egyértelműen - egy áthúzással - javítson! A versenyző kódszáma: Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Kedves Versenyző! Válaszait olvashatóan írja le! Hiba esetén egyértelműen - egy áthúzással - javítson!

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

ARCHAIKUS KOR. mítosz: istenekről, természetfeletti képességekkel rendelkező hősökről szóló csodás történet. mitológia: mítoszok gyűjteménye

ARCHAIKUS KOR. mítosz: istenekről, természetfeletti képességekkel rendelkező hősökről szóló csodás történet. mitológia: mítoszok gyűjteménye ARCHAIKUS KOR - a Balkán-félsziget déli részeén fekszik, sziklás és termőföldekben szegény területen fő foglalkozás a kézművesség, pásztorkodás, kereskedelem és hajózás - 3 részre tagolódott: kontinentális,

Részletesebben

Ember és társadalom 1.forduló

Ember és társadalom 1.forduló Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Vasi Géniusz- Tehetségsegítő hálózat a Nyugat-Dunántúlon TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0014 Ember és társadalom 1.forduló Tanuló

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 4. ročník, školský rok 2011/12 Testové úlohy pre kategóriu F (6. ročník ZŠ a 1. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Osztályozóvizsga-tematika 9. évfolyam Év vége Történelem

Osztályozóvizsga-tematika 9. évfolyam Év vége Történelem Osztályozóvizsga-tematika 9. évfolyam Év vége Történelem 1. Az őskor és az ókori Kelet A történelem forrásai. Az első társadalmak. Nők, férfiak életmódja és társadalmi helyzete, életformák. A folyamvölgyi

Részletesebben

6 Tiszták, hősök, szentek. Apostolok és evangélisták

6 Tiszták, hősök, szentek. Apostolok és evangélisták 6 Tiszták, hősök, szentek Apostolok és evangélisták 2013 Jézus a Péter nevet adta neki, ami kősziklát jelent ( 2 ) Szent Péter apostol Főünnepe: június 29. Simon néven született a Genezáreti-tó partján

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti 1. TOTÓ 1. Kire ismersz: ősiség eltörlése, Lánchíd, gőzhajó, kaszinó? 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos 2. Ebben az évben nyílik meg Magyarországon az első vasútvonal: 1. 1844 2.

Részletesebben

Osztályozóvizsga-tematika 11. SZ osztály Év vége Történelem

Osztályozóvizsga-tematika 11. SZ osztály Év vége Történelem Osztályozóvizsga-tematika 11. SZ osztály Év vége Történelem Az őskor és az ókor története Az emberré válás folyamata. A folyamvölgyi kultúrák (Mezopotámia, Egyiptom, India, Kína). Az ókori Kelet kulturális

Részletesebben

Indiai titkaim 32 Két világ határán

Indiai titkaim 32 Két világ határán 2011 május 12. Flag 0 Értékelés kiválasztása nincs Give Indiai értékelve titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Mérték Give Indiai titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Még 1/5 2/5 3/5 4/5

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

Vetélkedő kérdések és válaszok. A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk?

Vetélkedő kérdések és válaszok. A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk? Vetélkedő kérdések és válaszok 1. feladat A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk? 1. Jézus születése, a napkeleti bölcsek látogatása 2. Menekülés

Részletesebben

Antik Róma művészete (Kr.e. 7. század Kr.u. 476)

Antik Róma művészete (Kr.e. 7. század Kr.u. 476) Antik Róma művészete (Kr.e. 7. század Kr.u. 476) Róma városa Kr.e. a VIII. és a VII. század között alakult ki, latin és szabin törzsek egyesülésével. A királyság kora (Kr.e. 753-510): kialakul az osztálytársadalom.

Részletesebben

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG.

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. HÁLÓ KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT S4 1052 BUDAPEST, SEMMELWEIS UTCA 4. 1/16. RÉSZ 2017. ÁPRILIS 24. HÉTFŐ 18.00

Részletesebben

Feladatsor. 1. Pantheon 2. Forum Romanum 3. Colosseum 4. Circus Maximus

Feladatsor. 1. Pantheon 2. Forum Romanum 3. Colosseum 4. Circus Maximus .. Feladatsor 1. Az ókor kultúrája Párosítsa a képekhez a meghatározásokat és az építmények nevét! Írja a táblázatba a meghatározások betűjelét, illetve az építmények sorszámát! 1. 2... A Római templom,

Részletesebben

Máté evangéliuma 1-4,11

Máté evangéliuma 1-4,11 Máté evangéliuma 1-4,11 Máté evangéliuma - Bevezetéstani ismeretek Felépítéséről három fő elmélet van: az események földrajzi helye alapján a krisztológiai váz alapján a beszédgyűjteményekre épülő váz:

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

A HELLENIZMUS ÉS AZ ÓKORI RÓMA POLITIKAI GONDOLKODÁSA

A HELLENIZMUS ÉS AZ ÓKORI RÓMA POLITIKAI GONDOLKODÁSA A HELLENIZMUS ÉS AZ ÓKORI RÓMA POLITIKAI GONDOLKODÁSA HELLENIZMUS Datálás Három korszakot különböztetünk meg az antik politikai filozófia történetén belül: Kr. e. 5 Kr. e. 4. század: klasszikus görög politikai

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK A francia forradalom kezdete Ki volt a francia uralkodó 1789-ben? XVI. Lajos. Mit jelentett az abszolutizmusa? Korlátlan királyi önkényuralmat. Miért került államcsőd közeli helyzetbe

Részletesebben

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 13. Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 1. Tedd időrendi sorrendbe egy ókori görög fiú életének eseményeit! Írj sorszámot a négyzetekbe! írni-olvasni tanulás olajfakoszorú kifüggesztése

Részletesebben

Az ókori világ hét csodája

Az ókori világ hét csodája Az ókori világ hét csodája 1. A gízai Nagy Piramis Kheopsz piramisa már az ókorban is a világ egyik nagy talányának számított, és ez az egyedüli fennmaradt épület az ókori világ hét csodája közül. Az egyiptológusok

Részletesebben

Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004. javítási útmutató

Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004. javítási útmutató Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004 javítási útmutató 1. Jogalkotók Nevezze meg a körülírt jogalkotó történeti személyiségeket! a) A kiváltságos papi osztály helyzetének megerősítését szolgáló

Részletesebben