Falcione Sarolta Tóth Péter. Mûvészettörténet. A gótikától a romantika koráig6

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Falcione Sarolta Tóth Péter. Mûvészettörténet. A gótikától a romantika koráig6"

Átírás

1 Falcione Sarolta Tóth Péter Mûvészettörténet A gótikától a romantika koráig6 Mozaik Kiadó Szeged, 2013

2 ... AZ 1400-AS ÉVEK RENESZÁNSZ MÛVÉSZETE 26 építészet 9. kép. A Santa Maria del Fioreszékesegyház tervrajzának részlete A quattrocento (az 1400-as évek) Az 1400-as évek építészetét új szellemi törekvések jellemezték. Az egyház építõtevékenysége kissé háttérbe szorult, és megnõtt a világi építészet szerepe. Számos palota, városháza, céhház, ispotály, könyvtár, egyetem épült, amelyek mind a polgárság igényeit szolgálták ki. A templomépítészetben továbbra is a hosszházas térelrendezés érvényesült, a világi épületek viszont nagyrészt a centrális, azaz középpontos térképzés elvét követték. A quattrocentóban Firenze, az észak-itáliai kereskedõváros lett a kulturális élet központja. Jelentõsége hasonló a klasszikus ókori Athénéhoz ben a firenzeiek pályázatot hirdettek a Battistero (Keresztelõkápolna) bronzkapujának elkészítésére. Ez a kapupályázat volt a quattrocento nyitánya. Számos kiváló mûvész pályázott, többek között FILIPPO BRUNEL- LESCHI (ejtsd: brunelleszki) ( ) is. Mint szobrász nem aratott sikert, azonban építészként maradandót alkotott: az õ nevéhez fûzõdik a reneszánsz építészet formanyelvének kialakítása. Jelentõs munkája a firenzei Santa Maria del Fiore-székesegyház kupolájának megtervezése volt. 11. kép. A székesegyház kupolájának szerkezete 10. kép. A Santa Maria del Fiore-székesegyház Firenzében ( ) A dóm épülete a romanika nehézkes és a gótika könnyed szerkezetét ötvözte. Brunelleschi gótikus szerkezetû, bordás ívû kupolája az akkori világ technikai csodájának számított. Az új gondolkodás megnyilatkozása volt ez a város fölé 100 méterre emelkedõ kupola. Firenze jelképe lett, amely a leleményesség és az alkotókedv erejét hirdette. Itt jelenik meg elõször a kupola tetején lévõ toronyszerû építmény, a laterna (11. kép), melyben a kupolabelsõt megvilágító lámpát helyezték el.

3 AZ 1400-AS ÉVEK RENESZÁNSZ MÛVÉSZETE... Brunelleschi alkotása az Ospedale degli Innocenti (ejtsd: oszpedále dejji inocsenti), amelynek homlokzata az elsõ teljes egészében reneszánsz alkotás kép. Az Ospedale degli Innocenti a városi árvaház (Firenze, 1419) 13. kép. Az árvaház homlokzatának szerkezete Az antik görög és római építészet formakincsét felhasználva új építészeti stílust teremtett. A gótika függõleges irányú, felfelé törekvõ térképzése helyett a nyugodt, vízszintes, egyszerû geometrikus formákra alapozta építészeti elgondolását. A homlokzat és az oszlopsor mögötti tér a loggia szerkezete egyszerû, áttekinthetõ, levegõs. A homlokzatot vízszintesen körbefutó övpárkányok tagolják. Az antikizáló hatást az ablakok feletti tümpanonos oromdíszítmények is emelik. Brunelleschi késõbbi egyházi és világi épületei, városi palotái (14. kép) mind az új stílusban épültek. 14. kép. A Pitti-palota (Firenze, 1457)

4 ... AZ 1400-AS ÉVEK RENESZÁNSZ MÛVÉSZETE kép. A San Andrea-templom homlokzata (1470) 16. kép. A Rucellai-palota homlokzata (Firenze, ) 17. kép. A Medici Riccardi-palota belsõ udvara (Firenze, 1460) A reneszánsz építészet másik kiváló firenzei mestere LEON BATTISTA ALBERTI ( ) volt. Brunelleschi nyomán õ is tudatosan alkalmazta az új építészeti törekvéseket. A mantovai San Andrea-templom homlokzatán is észrevehetõ az antik építészet hatása: a tümpanon, a féloszlopos tagolás, a félköríves ablakok, a boltíves kapuzat a régi elõdök eredményeit felhasználó, és új együttesbe rendezõ elvét testesítik meg. A gazdag kereskedõcsaládok mind a gazdasági, mind a politikai életben jelentõs szerephez jutottak. Hogy nyomatékot adjanak hatalmuknak és társadalmi rangjuknak, hagyományos eszközt használtak: impozáns lakóépületeket emeltek. Így váltak a reneszánsz egyik legfontosabb épülettípusává a városi paloták, melyek már igazi reprezentatív alkotások voltak. A reneszánsz világi építészet kiváló példája a Rucellai (ejtsd: rucselláj) család palotája. A palota felépítése egyszerû, áttekinthetõ. Az emeleteket elválasztó övpárkányok vízszintesen tagolják a homlokzatot. A félköríves ablakok és az ezeket elválasztó, homlokzatba simuló, oszlopszerû tagolások szimmetriát és egyensúlyt biztosítanak az épület külsejének. A firenzei palotaépítészet jellegzetessége a tágas, négyszögletû belsõ udvar, amelyet oszlopos árkádok szegélyeznek. 1. Tervezz reneszánsz stílusú épülethomlokzatot! Geometrikus formákból építkezz! Ügyelj a szimmetriára!

5 AZ 1400-AS ÉVEK RENESZÁNSZ MÛVÉSZETE... Firenzében és más itáliai városokban a fejedelmi udvarokba sereglett mesterek mûvészeti mûhelyeket, iskolákat alapítottak. Itt megismerték egymás munkáját, és sokat tanultak egymástól. Néhányuk tehetsége, hírneve Itália-szerte ismertté tette õket. A firenzei bronzkapu-pályázat nyertese LORENZO GHIBERTI (ejtsd: lorenzó giberti) ( ). Korai munkái még gótikus jellegûek voltak. Reneszánsz mûvésszé a Keresztelõkápolna elsõ kapujának elkészítésekor vált. Második bronzkapuja már érett reneszánsz alkotás. Tíz bronz dombormûvet készített, amelyek rendkívül plasztikusak. Az elõtér figurái valósággal kiemelkednek, a térbeliség érzetét keltve. A középtér alakjai relief (dombormû)-szerûek, míg a háttér vonalas, karcolt jellegû. Összhatásában remekmûvet alkotott, amely a térképzés, a távlat (perspektíva) nagyszerû példája. (Nem véletlen, hogy Michelangelo Porta del Paradiso-nak, vagyis a Paradicsom kapujának nevezte el.) szobrászat kép. A Keresztelõkápolna elsõ kapuja ( ) kép. Ghiberti második bronzkapuja és annak egy részlete ( )

6 ... AZ 1400-AS ÉVEK RENESZÁNSZ MÛVÉSZETE 30 Az önálló reneszánsz körplasztika megteremtõje a firenzei DONATELLO ( ) volt. Elsõ alkotásai még magukon viselték a gótika jegyeit, de az antik hatások õt is befolyásolták: az emberi test természethû ábrázolására törekedett. Egyik legjelentõsebb alkotása Gattamelata zsoldosvezér bronzból készült lovas szobra, mellyel megteremtette az emlékmûszobrászatot. Elõképe az Marcus Aurelius császár ókori lovas szobra volt. A század utolsó harmadának firenzei szobrászóriása, ANDREA VER- ROCCHIO (ejtsd: andrea verokkio) ( ). Egyik legismertebb mûve Colleoni velencei zsoldosvezér lovas szobra. 21. kép. Marcus Aurelius római lovas szobra (Róma, ) 22. kép. Donatello: Gattamelata lovas szobra (Padova, ) 23. kép. Verrocchio: Colleoni lovas szobra (Velence, 1483 körül) Marcus Aurelius lovas szobra ló és lovasa nincs egységben, ellentétes mozgást fejeznek ki; ló és lovasa egyenértékû, az állat elõrelépése, erõteljes izomzata ellentétben van a császár nyugodt testtartásával; Marcus Aurelius tekintete, arcvonásai portrészerûséget mutatnak; az ábrázolás nem életszerû Donatello: Gattamelata lovas szobra ló és lovasa egységben van, mozgásuk azonban túlzottan egyirányú, merev; a ló megformálása erõteljesebb, hangsúlyosabb lovasánál; a kompozíció merevségét oldja a portrészerû megfogalmazás; az ábrázolás kevésbé életszerû Verocchio: Colleoni lovas szobra ló és lovasa egységben van, erõteljes megformálásúak és természetes hatást mutatnak; a ló és lovasának megfogalmazása egyenértékû, a lovas uralja az állatot, mozgásuk harmonikus; a lovas tekintete portrészerû; az ábrázolás életszerû 2. Milyenné vált a lovas szobrok megformálása az 1400-as évekre? Mit gondolsz, miért?

7 AZ 1400-AS ÉVEK RENESZÁNSZ MÛVÉSZETE... A tudományos kutatás a világ megismerését célozta, ami a festészetben a pontos valóságábrázolásban öltött testet. A perspektíva törvényeinek felismerése a térábrázolás új lehetõségeit tárta fel. A részletek megfigyelése és az anatómiai kutatások célja az emberi szépség belsõ és külsõ megjelenítése lett. Az itáliai quattrocento mûvészeti központjaiból (Firenze, Velence, Siena, Umbria) számos tehetséges, elismert mûvész került ki, akik újításaikkal gazdagították a reneszánsz festészetet. Közülük is talán a legkiemelkedõbb MASACCIO (ejtsd: mászáccsó) ( ), a század elejének kiváló mûvésze. Festészetének jelentõsége vetekszik Brunelleschi építészeti munkásságával, és hatása legalább olyan erõteljes a festészet fejlõdésére, mint Giotto mûvészete a trecentóban. Festõi nagyságát az ember, valamint az õt körülvevõ (természeti és építészeti) környezet valósághû megjelenítése, és azok harmonikus egysége tükrözi. festészet kép. A Santa Maria del Carmine-templom kápolnájának freskósorozata ( ) 25. kép. Masaccio: Kiûzetés a Paradicsomból A firenzei Santa Maria del Carmine-templom (ejtsd: szántá máriá del kármine) kápolnájának freskósorozata a reneszánsz festészet megszületését jelentette. E freskósorozat Szent Péter történetét jeleníti meg. A sorozat freskói közül a Kiûzetés a Paradicsomból Ádámja és Évája a mezítelen emberi test elsõ anatómikus* pontossággal megfestett alkotása. Masaccio az emberi arányok megfigyelése mellett hangsúlyt fektetett az érzelmek kifejezésére is. Mûvészete ezáltal nagy hatással volt a késõbbi nemzedékekre, akik példaképüknek tartották.

8 ... AZ 1400-AS ÉVEK RENESZÁNSZ MÛVÉSZETE kép. Andrea Mantegna: Pieta (1490 körül) 27. kép. Francesca: Federico da Montefeltro portréja (1472 körül) 28. kép. Bellini: Madonna a gyermekkel (1487) A padovai ANDREA MANTEGNA (ejtsd: mántennyá) (1431 k. 1506) az emberi test rövidülésének ábrázolásával adott újat a festészetnek. Pietája* szokatlan nézõpontból ábrázolja Krisztust. Az óriási festõi tapasztalatot és rajzi tudást követelõ beállítás a nézõt a jelenet részesévé teszi. Úgy érezhetjük, mintha mi is a gyászolók között ülnénk. A quattrocento elsõ harmadában új mûfaj jelentkezett a festészetben: az önálló portré, amely a polgárság erejét szimbolizálja. Korszakos jelentõségû PIERO DELLA FRANCESCÁnak (ejtsd: fráncseszká) (1410/ ), Federico da Montefeltro fejedelemrõl készült portréja. Az éremszerû (profilban* történõ) beállításban megfestett arc realisztikus, valósághû. A háttér már nem paravánszerû, távoli tájképet festve megnyitja a teret. Az így kapott térmélység fokozza a portré életszerûségét. Az itáliai quattrocento sok jeles festõegyénisége közül érdemes még kiemelnünk a velencei GIOVANNI BELLINIt (ejtsd: dzsovánni bellíni) (1430 k. 1516), aki megformálta a reneszánsz nõi ideál festõi típusát. Madonna-képeit természetes egyszerûség és szépség hatja át. A velencei festészetet azonos színvonalra emelte a firenzeivel. A század utolsó harmadában a firenzei SANDRO BOTTICELLI (ejtsd: szandró boticselli) (1444/ ) az egyik legközkedveltebb festõ. Az antikvitást felfedezõ reneszánsz költészet tette rá a legnagyobb hatást. Legismertebb két képe, a Vénusz születése és a Primavera (Tavasz) ebben az antikizáló felfogásban született. Festészetét a részletek finomsága, a természeti környezet aprólékos megfigyelése jellemzi.

9 AZ 1400-AS ÉVEK RENESZÁNSZ MÛVÉSZETE kép. Botticelli: Vénusz születése (1485) 31. kép. Botticelli: Primavera (1482 körül) 3. Milyen új kompozíciós elemeket alkalmaz a quattrocento? 4. Hogyan fejlõdik a hátterek festõi megoldása? Hogyan alkalmazzák a távlattan törvényeit? 5. Hogyan fejlõdik a vonal- és színperspektíva? Figyeld meg az elõtér és a háttér figuráinak vonal- és színbeli különbségeit! 6. Tanári segítséggel gyûjtsetek még quattrocento-kori festõket!

10 ... A ROKOKÓ kép. Matteo Gasparini: A madridi királyi palota Gasparini Terme (18. sz. második fele) építészet A18. század elejének Franciaországában létrejön egy új stílus, mely a kifinomult arisztokrácia könnyed életvitelét környezetének kialakításával is hangsúlyozni akarta. Már XIV. Lajos korában érezhetõ volt egyfajta szembenállás a hivatalos barokk stílus szigora ellen. Az ellenzõk könnyedebb, díszítettebb stílust akartak létrehozni szeszélyesen aszimmetrikus, szabálytalan vonalvezetéssel. XV. Lajos idején egy gazdasági fellendülés is megfigyelhetõ Franciaországban, aminek hatására megnõ a kényelemre, luxusra való igény. Ez mutatkozik meg a társasági élet kifinomultságában, a szalonok nõies bájában, nagyvilági életében. Ehhez a hangulathoz a barokk nehézkessége, drámaisága helyett egy árnyaltabb, játékosabb, a korábbinál jóval könnyedebb stílus kívánkozott. A rokokóban inkább belsõépítészetrõl beszélhetünk. Az intimebb terek, a kisebb budoárok* a fõurak társaséletének színterei. A barokkhoz hasonlóan a rokokó is túldíszített: ornamentális*, hullámzó vonalairól, illetve a kagyló motívumokról könnyen felismerhetõ a stílus. Az elnevezése is innen származik, franciául a rocaille (ejtsd: rokájl) kagylót jelent. A falakat beborítják az indás motívumok és a szabálytalan formák kép. Neumann: A würzburgi érseki palota ( ) alaprajza, park felõli homlokzata és a Császárterem kupolájának részlete

11 A ROKOKÓ... A würzburgi érseki palota (Németország) JOHANN BALTHASAR NEUMANN (ejtsd: najmann) ( ) alkotása. A frank hadsereg mérnöktisztje az érett barokk és a rokokó díszítmények nagy mestere volt. Az U alakú épület középtengelyébe tervezte a palota legszebb részét, a Császártermet. A sokszög alaprajzú helységet nagyméretû, ovális alakú kupolával fedte. 1. Nézz utána, mit nevezünk manufaktúrának! Mi jellemzõ a termelésre a manufaktúrában? 93 A rokokó szobrászata elsõsorban a kisméretû, festett porcelánfigurák, szobrocskák készítésére korlátozódott. Európában ekkoriban sikerült elõször porcelánt elõállítani, jóllehet a portugál kereskedõk már 1508-tól rendszeresen szállították Kínából. Európa legrégibb porcelángyárát a németországi Meissenben, a franciák világhírû gyárát Sévres-ben (ejtsd: szévr) hozták létre. (Magyarországon az elsõ porcelángyárat Fischer Mór alapította 1839-ben, Herenden.) Egy spanyol manufaktúra remeke Dianát és Endümiont ábrázolja. Az alkotás témaválasztása a szerelmes ifjú alakja a rokokó érzelmességét tükrözi. Ezen a porcelánszobron is láthatjuk, hogy a kis méret ellenére az alakok anatómiailag pontosak, részleteikben is arckifejezés, kezek nagyon szépen megformáltak. Mária Antoinette tintatartója a sévres-i porcelánkészítés egy jellegzetes darabja. A rokokó szobrászat alkotásai már átmenetet jelentenek a képzõmûvészet és az iparmûvészet között, hiszen többségében használati és dísztárgyak. szobrászat 5. kép. Diana és Endümion (18. sz.). Az örök álomba merült Endümion a halhatatlanságot kapta cserébe szerelméért 6. kép. Mária Antoinette tintatartója (18. sz.). A francia porcelán aprólékos megfestése különösen szembetûnõ a kis földgömbökön, hiszen még a hosszúsági és szélességi köröket is ábrázolták a felületükön

12 ... A ROKOKÓ 7. kép. Watteau: Indulás Cythere szigetére (1717) A rokokó életigenlése a festészetben még erõteljesebben jelentkezett. A köznapi élet eseményeit ábrázoló zsánerképek az arisztokraták ünnepségeinek önfeledt világáról, a társasági életrõl mesélnek idillikus hangulatban. A kor legnagyobb mestere ANTOINE WATTEAU (ejtsd: váttó) ( ) volt, akire fiatalon fõleg Rubens mûvei hatottak. 94 festészet Az Indulás Cyhtere szigetére címû remekmûvével 1717-ben elnyerte a francia festõakadémiai tagságot. A monumentális, sokalakos kompozíció szereplõinek álma: eljutni a boldogság szigetére. A kép melankolikus* hangulatát a mûvész azzal fokozza, hogy figuráit háttal ábrázolja, a bizonytalanság érzését keltve a nézõben. A ködbe veszõ háttér sejtelmességet áraszt az elõtér figuráinak és fáinak aprólékosan részletezõ elõadásmódjával szemben. A Watteau-t követõ francia festõk közül JEAN-HONORÉ FRAGONARD (ejtsd: frágonár) ( ) a 18. század nemegyszer pikáns zsánerképeinek* mestere volt. A zsánerkép mûfaja az 1500-as évek németalföldi festészetének szülötte. Eredetileg a polgári élet jeleneteit ábrázolta. A 18. század Franciaországában azonban gáláns udvari életképek születtek e mûfajon belül. Ilyenek voltak Fragonard közkedvelt vásznai. A hinta címû mûvét a könnyed ecsetkezelés és a világos, meleg tónusok vidámmá, gondtalanná teszik. Az aprólékosan megfestett virágok és lombok a rokokó belsõépítészet díszítéseit juttatják eszünkbe.

13 A ROKOKÓ kép. Fragonard: A hinta (1767) 95 A porcelán alkotások mellett a berendezési tárgyak is magukon viselték az új stílus jegyeit. A XV. Lajos-stílusú bútorok a francia arisztokrácia szalonjait nemegyszer zsúfolásig megtöltötték. A XIV. Lajos korában megismert darabok lábai vékonyabbá, hajlítottabbá, díszítésük aprólékosabbá vált. A bronzrátétek aranyozásai, az indás vagy kockás mintájú intarziák a kézmûvesség magas színvonalát jelzik. Az udvari viseletek díszesebbé váltak a barokkban megismertekhez képest. A rokokó stílusú nõi ruhadarabok legszembetûnõbb darabjai a hatalmas abroncsszoknyák. A szoknya szélessége az 5 métert is elérhette. Fölötte fûzõvel szorították össze a derekukat, ami gyakran a nõk ájulását eredményezte. A 18. században a frizurák is megváltoztak: a barokk szolíd hajviseletét felváltja a rokokó túldíszített, magas építménye. A könnyed rokokó néhány évtizedes tündöklésének egy új stílus megjelenése vetett véget. A 18. és a 19. század fordulóján uralkodó klasszicizmus szigora ellentétes lesz a kagylós irányzat játékosságával. 9. kép. Udvari hajviselet és öltözet a 18. század második felében

14 ... A ROMANTIKA 112 építészet Anyugat-európai társadalmakban a 19. századra felerõsödik a múlt felé fordulás, az ismeretlen tájak szeretete, az elvágyódás érzése. A mûvész és a közönség között egyre mélyül a szakadék, gyakran már saját kedvtelésükre alkotnak a festõk, szobrászok. A klasszicizmus ellenhatásaként a 19. század elején a mûvészetekben egy új irányzat, a romantika jut uralomra. Amíg a régi stílus kiszámítható és ridegen monumentális, addig a romantika a szokatlant, az egzotikust keresi, és érzelmektõl túlfûtött lesz. A romantika építészetére a régi stílusok felelevenítése, a historizmus* jellemzõ. A fogalom az új, más néven neostílusok megjelenését, a gótika, a reneszánsz, a román kor formakincsének újjáélesztését jelenti. A neostílusok a középkori építészet elemeit használják fel új épületek létrehozására. A hangsúly a régi formák egyéni szabályok szerinti alkalmazásán van. A homlokzatok tagolása az építészek saját törvényei alapján történik. Nem ritka például, hogy egy épületen többféle stílus ablaknyílásai is helyet kapnak. A boltíves, csúcsíves és szögletes formák jól megférnek egymással. 1. kép. Barry: Houses of Parliament (London, ). A gótikus elemekbõl építkezõ angol parlament a budapesti országház formavilágát is meghatározta A neostílusok közül a legkedveltebb a gótika formavilága, a tipikus középkori építészet újjáélesztése. Egyik leghíresebb példája a londoni Parlament épülete, mely több európai országnak is mintául szolgált. Építésze, CHARLES BARRY (ejtsd: berri) ( ) nem véletlenül választotta a gótikus stílust, hiszen ez volt a középkori Anglia nemzeti irányzata. A lakóépületek homlokzatán megjelennek az erkélyek. Elõttük és a lépcsõházakban cifra mintájú öntöttvas rácsokat találunk.

15 A ROMANTIKA kép. Az öntöttvas szerkezetek elterjedése könnyedebbé, levegõsebbé tette a homlokzatokat A szobrászatban sokkal nehezebb körülhatárolni a romantikát. Inkább a mondanivaló, az eszme jelenti az új stílust, mint a forma. Ez a tartalom a hõsi erkölcs, melyet a legkifejezõbben a mozgalmas kompozíciók mutatnak be számunkra. 3. kép. A neostílus néhány jellemzõ ablaknyílása. A homlokzatokon a reneszánsz és gótikus formakincs gyakran keveredik egymással szobrászat 4. kép. F. Rude: Marseillaise (1836). A jelenet mozgalmasságát az erõteljes plasztikával fokozza. Fõszereplõje a szárnyas nõalak a szabadság jelképe, aki gyõzelemre vezeti a forradalmárokat A romantika szobrászatának legjelentõsebb francia mestere FRANCOIS RUDE (ejtsd: rûd) ( ). Monumentális dombormûve, a Marseillaise (ejtsd: márszejez) a párizsi Diadalívet díszíti.

16 ... A ROMANTIKA Nagyon nehéz határvonalat húzni a klasszicizmus és a romantika közé, hiszen az elõbbi az építészettel kezdõdött (és a festészete kevésbé számottevõ), az új korszak viszont a festészetben jelentkezett elõször. A romantika egyik korai megnyilvánulását egy spanyol festõ, FRANCISCO GOYA (ejtsd: goja) ( ) érzelmektõl túlfûtött mûvészete jelenti kép. Goya: Önarckép (1815). Bár apja festõtanoncnak adta egy helyi mester mûhelyébe, mégis autodidakta* mûvész volt, hiszen nem végzett festészeti akadémiát festészet 6. kép. Goya: IV. Károly családja ( ) 7. kép. Részlet a IV. Károly családja címû képbõl. Don Francisco de Paula a király fiúgyermeke volt. Élénk arckifejezése elevenségét sejteti III. Károly, majd IV. Károly udvari festõje lesz. Az udvar embereirõl és a királyról festett számtalan képe arról tanúskodik, hogy Goya nem volt nagy véleménnyel róluk. A IV. Károly családjáról készült képének már-már karikatúraszerû hangvétele a mûvész kiváló jellemábrázoló képességét jelzi. Goya környezetében iszonyatos háborúk zajlottak, amelyeket közvetlen közelrõl látott és rajzolt le. E munkák a festõ érzékenységét, megrázkódtatásait bizonyítják. A goyai életmû egyik csúcspontja az május harmadika címû festmény, mellyel a háború kegyetlenségére figyelmeztet. A hõsiesség megjelenése az új stílus sajátossága lesz. Az emberalakokat kifejezõ mozdulataikkal és rémült tekintetükkel már a romantika szellemében formálta meg. A katonák szabályos csoportja éles ellentétben áll a forradalmárok rendezetlen soraival. 1. Figyeld meg az emberek arckifejezését és testtartását! Mirõl következtethetünk a személyek tulajdonságaira? 2. Milyen eszközökkel fejezi ki a festõ az emberi érzelmeket az egyes képeken? 3. Nézz utána, hogy milyen háborúk élményei voltak hatással Goya festészetére!

17 A ROMANTIKA A háborúk hatására keletkeztek Goya legsötétebb vásznai, a Fekete festmények ( ). A 14 darab nagyméretû festményen szörnyalakokat és más fantasztikus szereplõket jelenít meg kegyetlen õszinteséggel. Goya utolsó ismert mûvével, A bourdeaux-i tejeslány (ejtsd: bordó) címû képével mintegy fél évszázaddal megelõzte kora festészetét (ecsetkezelése oldott, lendületes, a napsütötte hátteret könnyeden érzékelteti). 8. kép. Goya: május harmadika (1814). Az erõteljes fényárnyék kontraszt kiemeli a fõalakot, aki bátran szembenéz a puskákkal 9. kép. Goya: A San Isidro-napi zarándoklat (1820) (részlet). A Fekete festmények sorozat e sötét színárnyalatokkal megfestett képén a felfokozott indulatok és az arcok gonoszsága nyomasztó összhatást eredményez (balra) 10. kép. Goya: A bourdeaux-i tejeslány (1827)

18 ... A ROMANTIKA kép. Géricault: A Medúza tutaja (1819). A drámai hatású kompozíció alakjait a különféle mozdulatokkal teszi változatossá A romantika a francia festészetben elõször THÉODORE GÉRICAULT (ejtsd: zsérikó) ( ) mûveivel jelenik. A Medúza tutaja címû alkotása korabeli eseményt dolgoz fel: egy, az afrikai partoknál történt hajószerencsétlenséget. Az eltúlzott mozdulatok és a heves gesztusok mozgalmas jelenetet eredményeznek. A francia romantika festészetének vitathatatlanul legnagyobb alakja EUGÉNE DELACROIX (ejtsd: dölákroá) ( ). Huszonnégy évesen egycsapásra elismert festõ lett Dante bárkája címû képével. A festményen Dante és Vergilius kel át az élet szenvedéseit jelképezõ tengeren, hirdetve a mûvészet mindenek feletti erejét. (Vergilius az ókori Róma legnagyobb eposzköltõje, míg Dante a középkori irodalom összegzõje és a reneszánsz humanizmus* elõhírnöke Itáliában.) A két nagy költõ magabiztosan, szilárdan áll a viharos hullámokon hánykolódó bárkán. Érzelmeik a mozdulataikon kívül az arcukról is leolvashatók. Legismertebb képe A Szabadság vezeti a népet címû, amely az 1830-as francia forradalom hatására született, de késõbb a Szabadság szimbóluma lett. A festmény középpontjában egy allegorikus* nõalak a szabadság jelképe tör elõre a barikádokon. Delacroix a figurát világos színekkel emeli ki a sötét háttérbõl. A földön fekvõ holttestek a forradalom kegyetlenségére, az öldöklés embertelenségére utalnak.

19 A ROMANTIKA kép. Delacroix: Dante bárkája (1822). Az alakok elrendezése Géricault mûvét juttatja eszünkbe A festõ 1863-ban bekövetkezett halála a francia romantikus festészet végét is jelentette. Az 1850-es évektõl ugyanis egy teljesen új mûvészeti felfogás bontakozik ki Franciaországban, a realizmus. 14. kép. Delacroix: A Szabadság vezeti a népet (1831)

20 ... A ROMANTIKA A német romantika festészetének markáns alakja CASPAR DAVID FRIEDRICH (ejtsd: frídrih) ( ), aki fõleg tájképeket festett. Monumentális hatású képein az emberek csak mellékesen odafestett szereplõk. A Krétasziklák Rügenen címû festményének alakjai háttal állnak a kép szélén, ezzel is a panoráma nagyságát hangsúlyozva. A tragikus, északi táj az idõtlenség, múlandóság érzését kelti kép. Friedrich: Krétasziklák Rügenen (1818) A kor angliai festészetének két legnagyobb alakja WILLIAM TURNER (ejtsd: törner) ( ) és JOHN CONSTABLE (ejtsd: konsztébl) ( ). Turner egyik legismertebb képe az Esõ, gõz és sebesség egy robogó gõzmozdonyt ábrázol. A mûvész inkább csak sejteti a formákat, melyek feloldódnak a párás levegõben. Talán még ennél is merészebb festménye a Gõzhajó hóviharban.

21 A ROMANTIKA kép. Turner: Gõzhajó hóviharban (1842). A tomboló tengeri vihar magával ragad minket, bõrünkön érezve a metszõ északi szelet, amely felkorbácsolja a tenger hullámait. Drámai erejû romantikus tengeri látomás 17. kép. Turner: Esõ, gõz és sebesség (1844) (balra) 4. Figyeld meg a Gõzhajó hóviharban címû képet! Milyen eszközzel érzékelteti a mûvész a viharos tengert? Constable mûvészetét ezzel szemben a naturalizmus, az aprólékosan megfestett részletek és a rengeteg színárnyalat finom összhangja jellemzi. A Szénásszekér tulajdonképpen már realista festmény, hiszen látványszerû és valósághû ábrázolás. 18. kép. Constable: Szénásszekér (1821). A borongós égbolt, a vízen tükrözõdõ lombok és a háttér fáinak üde foltjai is valósághû alkotást eredményeznek. Mûvein a látvány pontos visszaadására törekedett. A szép részletek mellett Constable tájképeinek fõ erénye az atmoszférikus hatások megfogalmazása

22 Tartalom A gótika mûvészete 7 A reneszánsz mûvészete 21 A manierizmus mûvészete 49 A rokokó mûvészete 9 A barokk mûvészete 59 A klasszicizmus mûvészete 45 A romantika mûvészete 111

A quattrocento szobrászat

A quattrocento szobrászat A quattrocento szobrászat A reneszánsz művészetben a szobrászat az a műfaj, amiben a leginkább érvényesül az antikvitásba való visszanyúlás. A művészek gyűjtötték az ókori alkotásokat. A gótika épülethez

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

A reneszánsz művészet kialakulásának gazdasági és társadalmi feltételei

A reneszánsz művészet kialakulásának gazdasági és társadalmi feltételei A reneszánsz művészet kialakulásának gazdasági és társadalmi feltételei Amikor a XV. században a gazdasági-társadalmi viszonyok megfelelően alakultak, rendkívüli erővel lobbant fel az a szellemi forradalom,

Részletesebben

A RENESZÁNSZ FOGALMA. TÖRTÉNELMI HÁTTÉR Gazdaság, kereskedelem Jog, tudomány, filozófia

A RENESZÁNSZ FOGALMA. TÖRTÉNELMI HÁTTÉR Gazdaság, kereskedelem Jog, tudomány, filozófia Firenze, Palazzo dell Arte della Lana Firenze, Orsanmichele Fiorino (Forint) 1252 Törvénykönyv 1293 Arte della Seta (Selyemszövők +ötvösök) Arte di Calimala (posztókereskedők) Arte diella Lana (ruhakészítők)

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP Művészettörténet Teszt jellegű, rövid feladatok 30 pont 1. Az alábbi fotókon ókori egyiptomi műemlékeket, alkotásokat

Részletesebben

Reneszánsz renaissance rinascimento újjászületés

Reneszánsz renaissance rinascimento újjászületés Reneszánsz 2. Reneszánsz renaissance rinascimento újjászületés Giorgio Vasari 1511-1574 építész, manierista festő, művészeti író Self-portrait by Giorgio Vasari Toszkána Firenze: reneszánsz művészet kiindulópontja

Részletesebben

A román, a gót és a reneszánsz művészet

A román, a gót és a reneszánsz művészet A román, a gót és a reneszánsz művészet Román művészet XI-XIII. sz. közepe Román = rómaias, Rómát utánzó Kialakulása: Franciaország, Németország, Itália Később Európa-szerte elterjed Filozófia, oktatás

Részletesebben

A gótikus szobrászat

A gótikus szobrászat A gótikus szobrászat A gótikus szobrászat kezdetének a Chartres-i székesegyház Király kapujának bélletszobrait szoktuk tekinteni. Ezzel veszi kezdetét a monumentális stílus a középkorban. Közvetlen előképe

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra emelt szint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. május 13. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés 6

Tartalomjegyzék. Bevezetés 6 Tartalomjegyzék Bevezetés 6 1. Júdás csókja Giotto di Bondone, 1304 1313 8 2. Szentháromság Masaccio, kb. 1427 14 3. Az Arnolfini házaspár Jan van Eyck, 1434 20 4. Levétel a keresztrôl Rogier van der Weyden,

Részletesebben

A művészettörténetírás atyja: Vasari

A művészettörténetírás atyja: Vasari Reneszánsz művészet A név jelentése: újjászületés, olaszul: rinascimento, franciául: renaissance A kor olasz gondolkodói használják először, saját koruk kulturális teljesítményét az ókorhoz hasonlíthatónak

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A romantika. Kialakulása, társadalmi háttere, általános jellemzői

A romantika. Kialakulása, társadalmi háttere, általános jellemzői A romantika Kialakulása, társadalmi háttere, általános jellemzői A romantika A romantika: egyetemes művészettörténeti korszak és korstílus a XIX. sz. első felében Választóvonal a klasszikus és a modern

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő. 11. évfolyam. A vizuális nyelvi elemek adott technikának

VIZUÁLIS KULTÚRA. Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő. 11. évfolyam. A vizuális nyelvi elemek adott technikának VIZUÁLIS KULTÚRA Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő 11. évfolyam Heti 2 óra Évi 72 óra 1.1. Vizuális nyelv 1.1.1. A vizuális nyelv alapelemei - Vonal - Sík- és térforma - Tónus, szín -

Részletesebben

IRODALOM ELSŐ FELADATLAP

IRODALOM ELSŐ FELADATLAP IRODALOM ELSŐ FELADATLAP I.RÉSZ 1. Keressetek minél több szinonimát a TAVASZ szóra. Használd segítségül a Szinonima Szótárt és az Értelmező szótárt az interneten! Kikelet, nyárelő, újjáéledés, megújulás,

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A KÖZÉPKOR KULTÚRÁJA

A KÖZÉPKOR KULTÚRÁJA A KÖZÉPKOR KULTÚRÁJA GIOTTO di Bondone: Feszület(1290-1300) Santa Maria Novella, Firenze Kezdete: a Római Birodalom bukása (476) Vége: a a nagy földrajzi felfedezések időszaka (konkrét évszámként 1492,

Részletesebben

ITÁLIA. Giotto (~1300)

ITÁLIA. Giotto (~1300) Reneszánsz A XIV-XV. Században Európa szerte megerősödtek a városok polgári rétegei. A gazdasági és társadalmi fejlődés során megerősödött polgárság az egyház befolyását lassanként a kultúra területén

Részletesebben

Felvételi kép és fogalomjegyzéke 8. osztályosok számára. Képjegyzék:

Felvételi kép és fogalomjegyzéke 8. osztályosok számára. Képjegyzék: 2017-18 Felvételi kép és fogalomjegyzéke 8. osztályosok számára Építészet: Képjegyzék: 1. Stonehenge/Anglia 2. Gizái piramisok és szfinx/ Egyiptom 3. Dzsószer fáraó piramisa/szakkara/egyiptom 4. Istar

Részletesebben

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november 3. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 30. MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 30. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható

szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható Mi jut eszedbe a művészetről? szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható Mit jelent a művészet szó? mű (nem valódi) ember által csinált készített dolog teljesítmény, munka (kunst-német)

Részletesebben

A romantika mûvészete

A romantika mûvészete A romantika mûvészete Képzômûvészet A romantika mint irodalmi stílus született meg, s innen jutott át más mûvészeti ágakba. Az építészetben lanyhult az érdeklôdés az antik formák iránt, s ehelyett inkább

Részletesebben

ÓKORI GÖRÖG MŰVÉSZET

ÓKORI GÖRÖG MŰVÉSZET ÓKORI GÖRÖG MŰVÉSZET ÓKORI GÖRÖG MÜVÉSZET A későbbi évezredek egész európai gondolkodásának, művészetének egyik legfontosabb, meghatározó alapja. A középkorban ugyan háttérbe szorult, de a reneszánszban

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET. 7b. Jellemezze a dunántúli viseleteket a XIX XX. században (Sióagárd, Sárköz, Baranya)!

MŰVÉSZETTÖRTÉNET. 7b. Jellemezze a dunántúli viseleteket a XIX XX. században (Sióagárd, Sárköz, Baranya)! MŰVÉSZETTÖRTÉNET 1a. Ismertesse az ókori Egyiptom művészetét a nagy korszakok és az uralkodók főbb építészeti alkotásai, templomok, sírok, a régészet eredményei alapján! 1b. Határozza meg a népművészet

Részletesebben

Szerkesztette: Vágner Mátyás

Szerkesztette: Vágner Mátyás Szerkesztette: Vágner Mátyás Itáliai a középkorban Itália területei a középkorban sem politikailag, sem kulturálisan nem voltak egységesek. A Német-római Birodalom és az egyház egymással kibékíthetetlen

Részletesebben

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A képző- és iparművészet ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Rajz és vizuális kultúra. Négy évfolyamos gimnázium

Rajz és vizuális kultúra. Négy évfolyamos gimnázium Rajz és vizuális kultúra Négy évfolyamos gimnázium 9. évfolyam Tárgyak, vizuálisan érzékelhető jelenségek ábrázolása, valamint elképzelt dolgok, elvont gondolatok, érzések kifejezése különböző vizuális

Részletesebben

1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: , Tel./fax: , Honlap: lky.h u. Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat

1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: , Tel./fax: , Honlap:  lky.h u. Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat 1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax: 31 3-3182, Honlap: www.je lky.h u Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat Művészettörténet tantárgyból 54-211-02 Divat- és stílustervező képzés 54-211-08

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1219 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Trento Antik kastély eladó Trentoban LEIRÁS Az észak-olasz

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0067 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Pratovecchio di Romena Történelmi birtok eladó Toszkánában

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0445 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Firenze KASTÉLY ELADÓ FIRENZÉBEN LEIRÁS A

Részletesebben

- az ókori görög és római minták alapján - a tökéletes és harmonikus szép emberi test megjelenítését tartották fontosnak

- az ókori görög és római minták alapján - a tökéletes és harmonikus szép emberi test megjelenítését tartották fontosnak Jegyzetek művészettörténethez III. 10. osztály XIX. század művészete I. Klasszicizmus - a francia forradalommal (1789) egy új társadalmi réteg jutott halatomra, amely - új stílust és önkifejezési formákat

Részletesebben

A gótika építészetének rendszerezése

A gótika építészetének rendszerezése A gótika építészetének rendszerezése A gótika építészetének tagolása: I.) A gótika mint francia stílus szülőhelyén A) Korai észak-francia katedrális gótika (St. Denis, Sens, Laon, Noyon, Párizs) B) Érett

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A műalkotás értelmezése

A műalkotás értelmezése A műalkotás értelmezése A mű megismerése 1. Személyes benyomások Milyen a hangulata? Milyen érzéseket vált ki a nézőből? A mű megismerése 2. Az alkotás adatai Alkotó neve, mű címe, a keletkezés ideje,

Részletesebben

projektív geometria avagy

projektív geometria avagy A probléma eredete. Előzmények. Egy művészetből született tudomány, a projektív geometria avagy Hogyan lett a barackmagból atommag? Klukovits Lajos TTIK Bolyai Intézet 2015. november 17. A képzőművészeti

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0194 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Firenze Lakás eladó Florence központi helyen LEIRÁS

Részletesebben

A KISGYERMEK VIZUÁLIS GONDOLKODÁSA

A KISGYERMEK VIZUÁLIS GONDOLKODÁSA A KISGYERMEK VIZUÁLIS GONDOLKODÁSA vizuális nevelés tantárgypedagógia Sándor Zsuzsa (animációk nélküli változat) egy kis ismétlés a) SZUBJEKTÍV (SZEMÉLYES) b) OBJEKTÍV (DIREKT) Mi a fentebbi a) és b) képfajta

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

RENESZÁNSZ, 14 16. század. Legfejlettebb területek: Észak Itália, Németalföld

RENESZÁNSZ, 14 16. század. Legfejlettebb területek: Észak Itália, Németalföld RENESZÁNSZ,14 16.század Legfejlettebbterületek:Észak Itália,Németalföld trecento 1300 asévek azépítészetbenésszobrászatbanmégagótikakora quattrocento 1400 asévek érettreneszánszkoraitáliában cinquecento

Részletesebben

Vizuális kultúra, művészet

Vizuális kultúra, művészet Vizuális kultúra, művészet osztályozó vizsga írásbeli beadandó alkotások időtartam 20perc aránya az értékelésnél 50% 50% A vizsga értékelése jeles (5) 80%-tól jó (4) 60%-tól közepes (3) 45%-tól elégséges(2)

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0460 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Firenze - Hills Modern luxus villa eladó a Hills Firenze

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0769 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Veneto - Velence TÖRTÉNELMI VILLA ELADÓ VELENCÉBEN LEIRÁS

Részletesebben

UFFIZI. ROsa. Magyar Diafilmgyártó Vállalat Budapest, 1969.

UFFIZI. ROsa. Magyar Diafilmgyártó Vállalat Budapest, 1969. UFFIZI ROsa Magyar Diafilmgyártó Vállalat Budapest, 1969. 1. Az Uffizi. A nagyszabású épület egy részletét mutatjuk. A múzeumot a gazdag firenzei kereskedő, majd uralkodó hercegi család, a Medici-család

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0515 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Veneto - Velence LUXUSLAKÁS ELADÓ VELENCÉBEN LEIRÁS

Részletesebben

A realizmus fogalma 1.

A realizmus fogalma 1. A realizmus A realizmus A romantikával egyidejűleg XIX. sz. elejétől a századforduló időszakáig terjedt el az európai festészetben, irodalomban. Az 1850-1870 közötti két évtizedben a legjelentősebb. Az

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 2535 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Firenze LUXUSLAKÁS ELADÓ FIRENZÉBEN LEIRÁS

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1112 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 16. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Általános

Részletesebben

Az írásbeli vizsga során a jelölteknek egy központi feladatsort kell megoldaniuk.

Az írásbeli vizsga során a jelölteknek egy központi feladatsort kell megoldaniuk. MŰVÉSZETTÖRTÉNET- A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint 1.) Írásbeli vizsga 120 perc / 100 pont 2.) Szóbeli vizsga 15 perc / 50 pont A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható. KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA 1.) Írásbeli

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 16. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 16. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga

Részletesebben

Művészetek 11. évfolyam - 36 óra

Művészetek 11. évfolyam - 36 óra Művészetek 11. évfolyam - 36 óra Kifejezés, képzőművészet Érzelmek, hangulatok kifejezése 5 óra Az alkotó tevékenységekben a síkbeli, térbeli kifejezőeszközök, a térábrázolási konvenciók, a színtani ismeretek

Részletesebben

Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez

Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez Az ókori római állam Itália nyugati partvidékének középső részén, a mai Róma város,

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 0911 É RETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0826 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Firenze LUXUSAPARTMAN ELADÓ FIRENZÉBEN LEIRÁS Az egyik

Részletesebben

Preraffaelita testvériség XIX. század közepe

Preraffaelita testvériség XIX. század közepe Preraffaelita testvériség XIX. század közepe Meghatározása Fiatal angol írók, festők mozgalma a természethűség nevében. Raffaello művészetétől kezdődő akadémizmustól akarták elhatárolni magukat, a Raffaello

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0622 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Lucca PRESZTÍZS LAKHELY ELADÓ LUCCÁBAN LEIRÁS

Részletesebben

Művészetek 12. évfolyam - 32 óra

Művészetek 12. évfolyam - 32 óra Művészetek 12. évfolyam - 32 óra Kifejezés, képzőművészet Érzelmek, hangulatok kifejezése 4 óra Az alkotó tevékenységekben a síkbeli, térbeli kifejezőeszközök, a térábrázolási konvenciók, a színtani ismeretek

Részletesebben

2017. február 9. Horváth Kinga

2017. február 9. Horváth Kinga ALAKRAJZ II. A félév során a téma elsősorban az emberi test ábrázolása és a tér és az emberi alak kapcsolata. A pontos, arányokra koncentráló, jól komponált rajzok elkészítésén túl cél, hogy eszközök,

Részletesebben

Középszintű Művészettörténet műelemző feladatsor

Középszintű Művészettörténet műelemző feladatsor Középszintű Művészettörténet műelemző feladatsor 1. Az alábbiakban az építészettörténetben használatos fogalmakat olvashat. Határozza meg minél pontosabban a fogalmak jelentését! Egész mondatban válaszoljon,

Részletesebben

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Tankönyv: Apáczai Kiadó Rajz és vizuális kultúra Minimum követelmények 1. évfolyam Képzelőerő, belső képalkotás fejlődése. Az életkornak megfelelő, felismerhető ábrázolás

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 25. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 15. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Általános tudnivalók

Részletesebben

Oktatási Hivatal. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2010/2011. tanév. MŰVÉSZETTÖRTÉNET 2. forduló MEGOLDÓKULCS A ÉS B FELADATLAP

Oktatási Hivatal. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2010/2011. tanév. MŰVÉSZETTÖRTÉNET 2. forduló MEGOLDÓKULCS A ÉS B FELADATLAP Oktatási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2010/2011. tanév MŰVÉSZETTÖRTÉNET 2. forduló MEGOLDÓKULCS A ÉS B FELADATLAP MEGOLDÓKULCS A FELADATLAP I. 1. Azonosítsa az épülethomlokzatot (alkotó,

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 27. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 27. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Művészettörténet

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0704 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Veneto - Treviso LIBERTY STÍLUSBAN ÉPÜLT LUXUSVILLA

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 16. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 16. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1011 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Mantova ELADÓ LUXUSVILLÁK LOMBARDIÁBAN LEIRÁS Ez a mesés

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1449 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Firenze - Hills Magnificent luxus villa eladó Firenze

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Osszeó IIítatta: Körner Éva

Osszeó IIítatta: Körner Éva Világhírű képtárak Osszeó IIítatta: Körner Éva Magyar Diafilmgyártó Vállalat Budapest 3. Az Uffizi Képtár a firenzei gazdag kereskedő, majd uralkodó hercegi család, a Mediciek nevével fonódik öszsze. A

Részletesebben

Molnár Zoltán. A matematika reneszánsza

Molnár Zoltán. A matematika reneszánsza Molnár Zoltán A matematika reneszánsza Művelődéstörténeti korszak, korstílus, stílusirányzat 1350/1400-1600. (XV-XVI. század) A szó (renaissance) jelentése: újjászületés Visszatérés az antikvitáshoz (ókori

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 21046 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Pisa Pisai luxusvilla eladó LEIRÁS A csodás Pisa környéki

Részletesebben

A XIX. század művészeti irányzatai. Romantika, Realizmus, Impresszionizmus, Szimbolizmus, Eklektika

A XIX. század művészeti irányzatai. Romantika, Realizmus, Impresszionizmus, Szimbolizmus, Eklektika A XIX. század művészeti irányzatai Romantika, Realizmus, Impresszionizmus, Szimbolizmus, Eklektika (vázlat) ROMANTIKA XIX. SZÁZAD A kifejezés a latin roman = regény szóból származik. Regényesebbé válik

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0119 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Viareggio Luxusingatlan eladó Toszkánában a tengerparton

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSG 2012. október 15. RJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚR KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2012. október 15. 14:00 z írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0461 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Venezia Luxusvilla golfpályával eladó Velencében LEIRÁS

Részletesebben

54 211 05 0000 00 00 Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

54 211 05 0000 00 00 Díszlet- és jelmeztervező asszisztens 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. tétel a.) Az ókori Kelet művészete: Egyiptom, Mezopotámia, Asszíria és Perzsia

1. tétel a.) Az ókori Kelet művészete: Egyiptom, Mezopotámia, Asszíria és Perzsia MŰVÉSZETTÖRTÉNET SZIGORLATI TÉTELSOR érvényes 2010. márciusától A. tételsor 1. tétel a.) Az ókori Kelet művészete: Egyiptom, Mezopotámia, Asszíria és Perzsia 2. tétel b.) Égei kultúra: Kréta, Knosszosz

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0814 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Firenze LIBERTY STÍLUSBAN ÉPÜLT LUXUSVILLA

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A képző- és iparművészeti ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsga részletes érettségi vizsgakövetelményei

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 2124 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Firenze Luxusház eladó Firenzében LEIRÁS Firenze belvárosában,

Részletesebben

MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat)

MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat) MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat) A dráma és tánc tanítása olyan művészeti és művészetpedagógiai tevékenység, amelynek célja az élményeken keresztül történő megértés,

Részletesebben

Leonardo szülőföldjén

Leonardo szülőföldjén Leonardo szülőföldjén A festői toscan vidék és a Ligur-tenger Hajózás és séta a mesés Cinque Terre vidékén Olasz luxus a Ferrari gyár múzeumában Impozáns reneszánsz városok: Firenze és Pisa Utazás időpontja

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MŰVÉSZETTÖRTÉNET JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Művészettörténet emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános tudnivalók

Részletesebben

7.-8. évfolyam fejlesztési feladatok és óraszámok VIZUÁLIS KULTÚRA Heti 1 óra Tematikai egység. Javasolt óraszám 7. osztály

7.-8. évfolyam fejlesztési feladatok és óraszámok VIZUÁLIS KULTÚRA Heti 1 óra Tematikai egység. Javasolt óraszám 7. osztály Tematikai egység Kifejezés, képzőművészet Valóság és képzelete Kifejezés, képzőművészet Stílus és mozgás Vizuális kommunikáció Időbeli és térbeli változások Vizuális kommunikáció Jelértelmezés, jelalkotás

Részletesebben

Öt észak-itáliai város. Treviso, Padova Castelfranco Veneto, Cittadella és Velence

Öt észak-itáliai város. Treviso, Padova Castelfranco Veneto, Cittadella és Velence Öt észak-itáliai város Treviso, Padova Castelfranco Veneto, Cittadella és Velence Militarizmus a középkorban A hadviselés művészete és egyéb művészetek A hun birodalom kiterjedése az itáliai betörés előtt

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

A 17. századi francia klasszicizmus

A 17. századi francia klasszicizmus A 17. századi francia klasszicizmus A 17. század közepén Franciaországban új stílus: a klasszicizmus (classis = osztály; classicus = első osztályba tartozó) Jellemzi: az antikvitás tisztelete és követése,

Részletesebben

A tételek kifejtésénél a vizsgázónak értelmeznie és/vagy alkalmaznia kell az ahhoz tartozó mellékleteket.

A tételek kifejtésénél a vizsgázónak értelmeznie és/vagy alkalmaznia kell az ahhoz tartozó mellékleteket. 37-06 Az üvegművesség történeti értékeinek elemzése. Az üvegtárgy készítéséhez, feldolgozásához szükséges alapanyagok és segédanyagok A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 21. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Atmoszférák Siska-Szabó Hajnalka kiállítása

Atmoszférák Siska-Szabó Hajnalka kiállítása 2015/06/17-2015/07/11 Erdély elvarázsolt tündérország, ezt bizonyítja alkotásaival Siska-Szabó Hajnalka is. Megszólalnak a múltból fogant jelen idő balladái, a kettősség karéjában született hangulatok.

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0208 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Firenze Firenze Olaszország Ingatlan LEIRÁS Exkluzív

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA É RETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben