Nemzeti Adó- és Vámhivatal Jogszabályváltozások előkészítése a szervezeti reformok tükrében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nemzeti Adó- és Vámhivatal Jogszabályváltozások előkészítése a szervezeti reformok tükrében"

Átírás

1 Nemzeti Adó- és Vámhivatal Jogszabályváltozások előkészítése a szervezeti reformok tükrében Kovácsics Iván elnökhelyettes

2 Az integráció céljai I. egyszerűbb adórendszer, az adóterhek csökkentése: adónemek számának csökkentése, Az integráció kifejezés általános értelemben egységesülést, beilleszkedést jelent. Általánosságban egy szervezet egységeit akkor nevezzük integráltnak, ha azok működésükkel elsősorban az összszervezeti célok teljesülését szolgálják. adóbevallások egyszerűsítése, egyszerűsített adózási módozatok körének szélesítése, az adó- és statisztikai adminisztráció csökkentése, állami adóhatósági és vámhatósági feladatoknak minőségileg új, hatékonyabb, eredményesebb, gazdaságosabb, átláthatóbb és költségtakarékosabb ellátása, információáramlás korszerűsítése,

3 Az integráció céljai II. a szolgáltató tevékenység erősítése, egységes elvek alapján felépülő és egységes irányítású szervezet kialakítása, a költségvetési bevételek hatékonyabb és eredményesebb biztosítása, a pénzügyi és egyes más bűncselekményeket még hatékonyabban és eredményesebben felderítő szervezetrendszer kialakítása, a bevételek biztosítása során a szorosabb szakterületi együttműködés megvalósítása, a tudatos jogsértőkkel szembeni hatékonyabb fellépés és a közös szakterületi ellenőrzések alkalmazása, működőképesebb kommunikáció, integrált e-ügyintézés megvalósítása.

4 Az integráció lépései

5 2010. évi CXXII. törvény a Nemzeti Adóés Vámhivatalról Az adó- és a vámigazgatás szervezeti integrációjának alapjai; A központi költségvetés bevételi előirányzatainak hatékonyabb és gazdaságosabb teljesítése, az államháztartási érdekek hatékonyabb érvényesítése. Az új szervezet a hatékony, költségtakarékos közigazgatás elveire építve biztosítja az állam adó- és adójellegű bevételeinek teljes körű kontrollját és védelmét. Az összevonást követő években, az integrációs folyamatok következetes továbbvitele, az egységes és egyszerűbb eljárási formák bevezetése, az egy helyen való érdemi ügyintézés lehetőségének megteremtése csökkenteni fogja a vállalkozások és a háztartások adminisztratív terheit. A NAV, mint állami adó- és vámhatóság a Kormány irányítása és az adópolitikáért felelős miniszter felügyelete alatt álló kormányhivatal, államigazgatási, de fegyveres rendvédelmi feladatokat is ellátó országos hatáskörű szerv, amely a központi költségvetésben önálló fejezetet képez. A NAV struktúrája négy fő tevékenységi kör köré szerveződik, úgymint az adóigazgatás, a vámigazgatás, a bűnügyi tevékenység, valamint a szakmai tevékenységet támogató informatika. Tartalmazza a Kormányhivatal jogállására és szervezeti kereteire, a személyi állományra vonatkozó szabályokat.

6

7 Az integráció folyamata INTEGRÁCIÓ APEH VP APEH VP NAV NAV Egységesített NAV ?? 1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz Első szakasz: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal létrehozása jogi alapjainak megteremtése, a szervezeti-, valamint létszámkeretek kialakítása. Az APEH három szintű (Központi Hivatal, főigazgatóságok, igazgatóságok) kialakítása Második szakasz: a folyamatos működés fenntartása, az integráció teljessé tételének előkészítése, az integráció elmélyítése érdekében szükséges intézkedések meghatározása, a belső szabályozási környezet kialakítása, a menet közben szükséges működést érintő korrekciók foganatosítása. Harmadik szakasz: a második szakaszban meghatározott, az integráció teljessé tételét szolgáló intézkedések végrehajtásának biztosítása.

8 Az államháztartás adó- és adójellegű bevételeinek megoszlása év A NAV által beszedett bevétel az államháztartás adójellegű bevételeinek 92 %-át adták az elmúlt évben.

9 2012. évi bevételi elvárások Adatok: Mrd Ft és % Az idei évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak ,0 milliárd forint bevételt kell biztosítania az államháztartás számára. Ez az összeg (a július 23-án kihirdetett további közel 95,2 Mrd Ft ÁFA előirányzat növelést figyelembe véve) 1 243,8 milliárd forinttal, 13,3 százalékkal haladja meg a évi előirányzathoz kötött bevételeket.

10 NAV által kezelt bevételek első három negyedévében évi előirányzat (milliárd Ft) Pénzforgalmi egyenleg (milliárd Ft) I.- III.n.év I.-III. n.év Index (%) Eltérés (milliárd Ft) =3./2. 5.=3-2. NAV által kezelt bevételek öszesen , , ,4 108,5 585,5 A NAV a kedvezőtlen külső gazdasági körülmények és a bevételek mérséklődése irányába ható jogszabályi változások (pl. pénzügyi szervezetek különadóját érintő korrekciós lehetőség) ellenére 585,5 milliárd forinttal több bevételt realizált I-III. negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.

11 Vártnál kedvezőtlenebbül alakuló külső gazdasági feltételek % eredeti makropálya (Költségvetési tv.) áprilisi makropálya (SZKT 2.0.) októberi makropálya (EDP végrehajtási jelentés)* KSH tény (2012. I-VIII/IX. hó) Eltérés (KSH által publikált tény eredeti makropálya) GDP (volumen) 1,5 0,1-1,2-1,3-2,8 Háztartások fogyasztási kiadása 0,0-1,4-0,8-0,3-0,3 Bruttó állóeszköz felhalmozás 3,2-2,3-5,8-7,1-10,3 Export 8,4 4,7 2,6 2,9-5,5 Import 8,1 2,8 1,4 1,4-6,7 Fogyasztói árszínvonal változása 4,2 5,2 5,2 5,8 1,6 Az adóbevételek szempontjából meghatározó évi makrogazdasági mutatók előrejelzése a bevételi elvárások meghatározásakor lényegesen kedvezőbb képet mutatott.

12 Vártnál kedvezőtlenebbül alakuló külső gazdasági feltételek Az uniós előrejelzés szerint idén 1,2 százalékkal esik vissza a magyar gazdaság, amit ban 0,3 százalékos, majd 2014-ben 1,3 százalékos növekedés követ (a táblázatban es adatok). GDP-bővülés 1,6-1,2 0,3 1,3 Infláció 3,9 5,6 5,3 3,9 Munkanélküliségi ráta 10,9 10,8 10,8 10,6 GDP-arányos költségvetési hiány 4,3-2,5-2,9-3,5 Folyó fizetési egyenleg (GDP %-ában) 1,0 1,6 2,6 2,6

13 Az integráció elmélyítése belső szabályozási környezet kialakítása (SZMSZ, Ügyrendek, belső szabályzatok, eljárási rendek kidolgozása), az együttműködési megállapodások felülvizsgálata, a vám- és pénzügyőri szakmai feladatok széttagolódtak, egyes szervek, szervezeti egységek megszűnésével a hatáskörök és a felügyeleti viszonyok megváltoztak, így hat hónapos átmeneti időszakra referensi rendszert kellett kialakítani a vám- és pénzügyőri szakágon, kialakításra került a NAV új szervezeti teljesítményértékelési (SZTÉR), illetve ösztönzési rendszere (SZÖR), az adószakmai és vámszakmai humánpolitikai rendszerek integrációja, személyügyi nyilvántartások, adatszolgáltatások egységesítése folyamatban, munkaköralapú személyzeti rendszer bevezetésének kialakítása, egységes képzési és továbbképzési rendszer, szakmai igényeknek megfelelő speciális képzési rendszer kialakítása, vezetőfejlesztés, vezető-utánpótlás kereteinek meghatározása egységes iratkezelési szoftver, humánpolitikai feladatokat támogató rendszer, adattárház kialakításának megkezdése, kapcsolódó közbeszerzési eljárások és megvalósítási projektek előkészítése, egységesített Informatikai Intézet az elődszervezetekből, a két elődszervezet által használt levelező rendszerek közti kapcsolat kialakítása, azok használatának szabályozása ( címek névkonvenciójának egységesítése) teljes körű belső telefonkönyv és -es címlista kialakítása,

14 Az integráció elmélyítése az adóalany-nyilvántartás (törzsintegráció) és a folyószámla rendszer egységesítése folyamatban, átvezetési és kiutalási kérelmek rendezése (adóztatási szervnél fennálló túlfizetést át lehet utaltatni vámszervnél meglevő tartozásra), bevallások egyszerűsítése, számának csökkentése, párhuzamosságok kiküszöbölése, egységes bevallási kép kialakítása, az ellenőrzések összehangolása által javult a vizsgálatok eredményessége, a vagyonkimentés esélye jelentősen csökkent a vagyonelemek azonnali zár alá vétele révén, valamint a bizonyítékok azonnali lefoglalása azok eltűntetését megakadályozta, továbbá a pénzügyőr kollégák jelenléte biztosította az adóellenőrök helyszíni biztonságát és a NAV tekintélyét, fizetési kedvezményi rendszer kapcsán egységes eljárás kialakítása, hátralékbehajtás integrációja, a jogelőd szervezetek stratégiai célkitűzéseinek, illetve azok eredményeinek összehasonlítása, értékelése, NAV évre vonatkozó stratégiai irányainak meghatározása.

15 2011. júliusj liusában került elfogadásra NAV évre szóló stratégia A NAV Magyarország és az Európai Unió gazdasági rendjét védő államigazgatási és fegyveres rendvédelmi feladatokat teljesítő olyan kormányhivatal, amely racionális (egyszerű, átlátható) szervezeti felépítésű, feladatait szolgáltató jelleggel, a költségvetési érdekek érvényesítésével, magas szakmai színvonalon, átláthatóan,hatékonyan, eredményesen és gazdaságosan látja el. Küldetésünk: Stratégia Küldetés, Jövőkép, Fő pillérek a magyar gazdaság, a társadalmi stabilitás és jogbiztonság megerősítését, a gazdasági bűnözés visszaszorítását, ezáltal a gazdasági biztonság erősítését, a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodást a vele szemben támasztott elvárások teljesítésén keresztül szolgálja, és hozzájáruljon az adórendszer egyszerűsítését és az adóterhek mérséklését célzó kormányzati célkitűzések megvalósításához, illetve Magyarország versenyhelyzetének javításához.

16 Jövőkép: Küldetésünk teljesítése érdekében hiteles, a társadalom bizalmát és megbecsülését élvező, szervezeti kultúrájának értékeit megőrző kormányhivatalt alakítunk ki. Jogkövet vetési stratégia giai célrendszer Részterületek: Stratégia Jövőkép, Fő pillérek

17 Beszedési hatékonyság javítása a bevételi célok teljesítése érdekében

18 Javaslatcsomag (Akcióterv) a évi bevételek növelése érdekében A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tevékenységének hatékonyabbá tétele: Integrációból fakadó előnyök kihasználásával több szakterület együttműködésével országos akciók szervezése, cél: a feketegazdaság visszaszorítása Luxusszolgáltatások kiemelt ellenőrzése Ellenőrzésre történő kiválasztási rendszer fejlesztése (adózói hálózatok vizuális megjelenítését támogató szoftver) Kétlépcsős adóregisztrációs eljárás bevezetése, cél: a fiktív társaságok kiszűrése E-kereskedelem fokozottabb ellenőrzése Általános forgalmi adó bevételt növelő javaslatok: Negatív ÁFA egyszeri görgetésének előírása 75 nap Kiutalási határidő 90 napra történő emelése 75 nap Éves bevallások megszüntetése, mely folyamatosabb bevételt biztosítana A közösségből behozott gépjárművek forgalomba helyezésének feltétele az általános forgalmi adó megfizetése lenne

19 Szja, járulékok, EVA: Javaslatcsomag (Akcióterv) a évi bevételek növelése érdekében Ellenőrzött tőkepiaci ügyleteknél adókiegyenlítés eltörlése Egyéni vállalkozók körében az átalányadózás általánosítása Adóköteles lenne a termőföld bérbeadás jövedelme, valamint a lakás önkormányzatnak történő bérbeadása EKHO eltörlése Tb. járulékplafon eltörlése Társasági adó: Veszteségelhatárolás megszüntetése Kedvezmények szigorítása (kapott jogdíj, osztalék, K+F költségek) Egyéb adók: Illeték, mint luxusadó alkalmazása, kedvezmények szűkítése Regisztrációs adó kiterjesztése a segédmotoros kerékpárokra Szőlőbor jövedéki adójának minimális szintre emelése

20 Új jogszabályi eszközök a beszedési hatékonyság javításáért A NAV aktívan részt vesz az adóbeszedés hatékonyságának javítását szolgáló jogszabályi keretek kialakításában, javaslatait a napi munkavégzés során megszerzett tapasztalatokra alapozva teszi meg. A jogalkotó az alábbi fontosabb új eszközöket biztosította az adóhatóság részére: hatékonyság javítása az egyes gazdasági események vizsgálatát lehetővé tevő új ellenőrzési forma megteremtésével; jogosulatlan ÁFA visszaigénylések visszaszorítása a kiutalás előtti ellenőrzésre rendelkezésre álló idő 75 napra emelésével adóregisztrációs eljárás bevezetése; fokozott adóhatósági felügyelet jogintézményének megteremtése;

21 Új jogszabályi eszközök a beszedési hatékonyság javításáért A jogalkotó az alábbi fontosabb új eszközöket biztosította az adóhatóság részére: Megszűnt a 3000 legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózóra vonatkozó, 3 évente kötelező ellenőrzés lefolytatása, mely ellenőrzések megszűntetése tükröződik az ellenőrzések hatékonyság növekedésében. A korábbi adóévek elhatárolt vesztesége legfeljebb az elhatárolt veszteség felhasználása nélkül számított adóalap 50 százalékáig érvényesíthető. Az elhatárolt veszteség felhasználásával kapcsolatos változások évtől befolyásolták a társasági adó kötelezettséget, mely korlát bevezetése az adókötelezettség növelése irányába hat.

22 Új jogszabályi eszközök a beszedési hatékonyság javításáért további különös elem a vámhatósági ellenőrzések kapcsán, hogy hatósági ellenőrzés keretében végezhető az ügyfeleknél hatósági felügyelet (állandó, folyamatos jelenlét), mintavétel, illetve a vámhatóság intézkedésként lefoglalást is foganatosíthat (pl. fizetésképtelenség veszélyének fennállása esetén). Art. módosítás

23 Főbb évi adóbevételeket érintő évközi intézkedések Évközben elfogadott bevételi hatású jogszabályok: Fordított ÁFA bevezetése a gabonakereskedelemben Távközlési adó bevezetése Illeték felosztás megszűnése és illeték számlák átminősítése Pénznyerő automaták szigorú azonnali korlátozása Kormány október 4-i ülésén elfogadott intézkedések: Tervezett jövedéki adó emelés előrehozatala december 1-re Innovációs járulék feltöltési kötelezettség

24 Az adózók önkéntes jogkövetését és adózási hajlandóságát, valamint a kötelezettségek teljesítését elősegítő szolgáltatások Átlagosan 2,5 millió ügyfél az ügyfélszolgálatokon latokon Évente 1,5 millió telefonhívás millió bevallás, adatszolgáltatás ltatás 5,5 millió adóalany alany 9,2 millió db vezetett folyószámla 2,5 millió I. fokú eljárási határozat/végzés 1 millió vámeljárás indítványozás nyozás

25 Szolgáltató tevékenység Közös ügyfélszolgálatok; latok; Együttes adóigazol igazolás kiadása; Időpontfoglal pontfoglalás lehetősége az interneten; Contact Centerek átjárhatósága biztosított; Egységes ügyfélnyilvántartás (AÜT); VPID szám képzése adóhatóság által is; Integrált bevallás feldolgozás egységes nyomtatvány kitöltő (ANYK); Egységes ges folyósz számla rendszer.

26 Adószakmai hatósági tevékenység Fokozott ellenőrzési jelenlét, hatósági eszközök Struktúrav raváltás; Célzott adatgyűjt jtés, hatékony kockázatelemz zatelemzés; Székhely áthelyezők ellenőrzése; Egyes gazdasági események vizsgálata Gabonakereskedelem, Multinacionális áruházláncok, TávolT vol-keleti kereskedők; Jogosulatlan ÁFA visszaigényl nylések visszaszorítása sa a kiutalás előtti ellenőrzésre rendelkezésre álló idő 75 napra emelésével Adóregisztr regisztráció eljárás, Fokozott Adóhatósági Felügyelet; évtől további eszközök.

27 Adószakmai hatósági tevékenység Közös ellenőrzések és együttműködés Gazdálkodók közös s kockázatelemz zatelemzése; Egyidejű ellenőrz rzések lefolytatása; Több szakág együttműködése; Operatív v ellenőrz rzések legeredményesebb terület; Vegyes párosp ellenőrök; Közös közúti ellenőrz rzések; Nyomozati irányokkal összehangolt ellenőrzés; Bűnügyi javaslatok kockázatelemzésbe építése.

28 Jövedéki- és vámtartozások gyors, hatékony, eredményes beszedése; Adóigazgatóságok látják el a hitelezői i feladatokat; Bővülő foganatosítható VH cselekményi kör; k Fokozódó VH cselekmények; Csökken kkenő NAV hátralék. Hatósági tevékenység Végrehajtás eredményessége

29 2013. év kiemelt feladatai szabályozás tükrében Munkahelyvédelmi Akcióterv; Százezer forintos bruttó bérig célzott járulékkedvezmények (25 év alatti és 55 év feletti munkavállalók, 25 és 54 éves életkor közötti FEOR 9-es csoportba tartozó szakképesítéssel nem rendelkező munkavállalók, tartósan munkanélküliek, gyesről és a gyedről visszatérők után); Kisadózók választható tételes adózásának (KATA) bevezetése a 6 millió forint árbevételnél kisebb mikro vállalkozások (egyéni vállalkozók, bt-k, kkt-k) esetében. Ezzel párhuzamosan az ÁFA mentességi határ is 6 millió Ft-ra változik.; Cash-flow jellegű kisvállalati választható adózási forma (KIVA) bevezetése a legfeljebb 25 főt foglalkoztató, 500 millió Ft nettó árbevétel és 500 millió Ft mérlegfőösszeg alatti cégek számára; teljes pénzforgalmi szemléletű általános forgalmi adózás a 125 millió Ft alatti árbevétellel rendelkező vállalatok számára. Az Akcióterv NGM által becsült bevételcsökkentő hatása 249,3 milliárd Ft (T/7655/346. számú indítvány), ezt az EU/IMF megállapodás miatt csökkenő kamatkiadások és a NAV beszedési hatékonyság javulásából származó többletbevételek ellentételezik.

30 EDP végrehajtási jelentésben bejelentett további adó intézkedések A évi hiánycél tartása érdekében október 5-én bejelentett intézkedések (alternatív tárgyalási javaslatcsomag) adóbevételeket érintő elemei: Nyugdíjjárulék-fizetési határ eltörlése Jövedéki adó módosított emelése Pénzügyi tranzakciós illeték mértékének 0,3%-ra növelése, MNB adókötelezettség alóli mentesítése Pénztárgépek online adatszolgáltatása Fordított ÁFA bevezetése a sertéstenyésztési ágazatban Fenti intézkedésektől várt bevételi hatás: 216 Mrd forint többletbevétel, csomag teljes egyenlegjavító hatása 397 Mrd Ft.

31 EDP végrehajtási jelentésben bejelentett pótlólagos adó intézkedések A évi hiánycél tartása érdekében október 17-én bejelentett pótlólagos intézkedések adóbevételeket érintő elemei: 2013-ban tervezett pénzügyi szervezetek különadó megfelezésének elhalasztása Pénzügyi tranzakciós illeték kulcs emelése 1 helyett 2 ezrelékre, készpénzfelvételre 3 ezrelékre Helyi iparűzési adóban korlátozás lép életbe az adóalap csökkentő tételek levonhatóságára Építményadó kiterjesztése a villany-, gáz-, víz-, csatorna-, távközlési (telefon, kábeltévé, internet) vezetékekre Béren kívüli juttatásokra 27%-os EHO kerül bevezetésre A számla szintű ÁFA bevallás 2 millió forintos értékhatár feletti számlák esetében Fenti intézkedésektől várt bevételi hatás: 367 Mrd Ft.

32 És megint az integráció 1. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló évi CXXII. törvény (a továbbiakban: NAV tv.) 4. -a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki: (2a) A NAV állami adóhatósági és vámhatósági feladatokat is ellátó szerve a NAV középfokú adó- és vámszerve. Ahol e törvény középfokú adóztatási szervet, illetve középfokú vámszervet említ, azon eltérő rendelkezés hiányában a NAV középfokú adó- és vámszervét is érteni kell. A rendelkezés célja, hogy biztosítsa az integrációs folyamat következő lépésének alapjait azzal, hogy megteremti annak a lehetőségét, hogy olyan középfokú szervet hozzon létre a Kormány, amely egyaránt ellát állami adóhatósági és vámhatósági feladatokat, tehát amely egyben adóztatási szerv és vámszerv is. Az adó- és vámszerv felügyelete alatt elkülönült alsó fokú adóztatási szerv(ek) és vámszerv(ek) állnak majd, ugyanakkor egységes főigazgatósági felügyelet alatt.

33 Köszönöm a a figyelmet!

Az új magyar adó- és vámigazgatás

Az új magyar adó- és vámigazgatás Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Közigazgatási Jogi és Pénzügyi Jogi Tanszék Állam- és jog kodifikációs kihívások napjainkban 2012. május 30. Az új magyar adó- és vámigazgatás dr. Gyenge

Részletesebben

XVI. Nemzeti Adó- És Vámhivatal

XVI. Nemzeti Adó- És Vámhivatal XVI. Nemzeti Adó- És Vámhivatal I. A célok meghatározása, felsorolása A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) 2011. január 1-jével alakult meg, létrehozásakor célként tűzte ki és működése során

Részletesebben

Nemzeti Adókonzultáció szeptember

Nemzeti Adókonzultáció szeptember Nemzeti Adókonzultáció 2017. szeptember 28-29. Koncepcióváltás NAV szervezeti struktúrájának átalakítása Adózói magatartás, adózói életút alapján differenciált adóhatósági fellépés Új szemléletű ellenőrzési

Részletesebben

Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2011. január 1-től

Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2011. január 1-től Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2011. január 1-től - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) államigazgatási és fegyveres rendvédelmi feladatokat is ellátó kormányhivatal. A NAV felügyeletét a miniszterelnök

Részletesebben

Adópolitika és jogalkotás 2018

Adópolitika és jogalkotás 2018 Adópolitika és jogalkotás 2018 IZER Norbert Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. november 28. Az adóelvonás szintje még mindig magasabb a régiós versenytársainknál A GDP arányos adóelvonás

Részletesebben

A KORMÁNYZATI ADÓPOLITIKA ÉS AZ ADÓHATÓSÁG FELADATRENDSZERE

A KORMÁNYZATI ADÓPOLITIKA ÉS AZ ADÓHATÓSÁG FELADATRENDSZERE A KORMÁNYZATI ADÓPOLITIKA ÉS AZ ADÓHATÓSÁG FELADATRENDSZERE Izer Norbert Adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár 2016. SZEPTEMBER 30. Adócentralizáció A régióhoz képest még mindig

Részletesebben

Gazdaságpolitika és könyvvizsgálat. Pankucsi Zoltán Nemzetgazdasági Minisztérium

Gazdaságpolitika és könyvvizsgálat. Pankucsi Zoltán Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságpolitika és könyvvizsgálat Pankucsi Zoltán Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságpolitika Legfőbb célok: Pénzügyi, költségvetési stabilitás fenntartása, erősítése Növekedés fenntartása, fokozása,

Részletesebben

Horváth Gábor főosztályvezető NAV KI Ellenőrzések Felügyeleti Főosztály. Nemzeti adókonzultáció október 4.

Horváth Gábor főosztályvezető NAV KI Ellenőrzések Felügyeleti Főosztály. Nemzeti adókonzultáció október 4. Horváth Gábor főosztályvezető NAV KI Ellenőrzések Felügyeleti Főosztály Nemzeti adókonzultáció 2018. október 4. NAV Adózók 2 Táj.levél Támogató Adóellenőrzés (30%) (30%) Jogkövetési ell. (40%) Adótraffipax

Részletesebben

Válságkezelés Magyarországon

Válságkezelés Magyarországon Válságkezelés Magyarországon HORNUNG ÁGNES államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. október 28. Fő üzenetek 2 A magyar gazdaság elmúlt három évtizede dióhéjban Reál GDP növekedés (éves változás)

Részletesebben

ADÓHATÓSÁGOK. NAV-hoz tartozó adók (ah) NAV (vámhatóság) hatáskörébe tartozik Art.79. (1) Önkormányzati adóhatóság adói

ADÓHATÓSÁGOK. NAV-hoz tartozó adók (ah) NAV (vámhatóság) hatáskörébe tartozik Art.79. (1) Önkormányzati adóhatóság adói VÁLLALKOZÁSOK ÉS AZ ADÓHATÓSÁGOK KAPCSOLATA ADÓHATÓSÁGOK Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) adóztatási szerve, mint állami adóhatóság, NAV vámszerve, mint vámhatóság önkormányzat jegyzője

Részletesebben

Tájékoztató a január 1-jétől érvényes helyi adók és illetékek változásairól

Tájékoztató a január 1-jétől érvényes helyi adók és illetékek változásairól Tájékoztató a 2013. január 1-jétől érvényes helyi adók és illetékek változásairól Tájékoztatás a helyi adókról szóló 1990.évi C törvény (Htv.), valamint az illetékről szóló 1990.évi XCIII. törvény 2013.01.01-jétől

Részletesebben

POLGÁROK KÖLTSÉGVETÉSE A következő diagramok és rövid tartalmi magyarázatok a központi kormányzat évi tervezett kiadásait és bevételeit

POLGÁROK KÖLTSÉGVETÉSE A következő diagramok és rövid tartalmi magyarázatok a központi kormányzat évi tervezett kiadásait és bevételeit POLGÁROK KÖLTSÉGVETÉSE A következő diagramok és rövid tartalmi magyarázatok a központi kormányzat 2018. évi tervezett kiadásait és bevételeit kívánják szemléletesen és könnyen áttekinthetően bemutatni,

Részletesebben

Adópolitika és Jogalkotás

Adópolitika és Jogalkotás Adópolitika és Jogalkotás Kihívások és feladatok a jogalkotó szemével a 2018-as ART alapján IZER Norbert Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. szeptember 28. 1 Adócentralizáció Az adóelvonás

Részletesebben

Vállalkozásokat érintő változások

Vállalkozásokat érintő változások Vállalkozásokat érintő változások 1 Személyi jövedelemadó Egyéni vállalkozás: Veszteség elszámolási korlátozása: a veszteség csak a következő 5 adóévben határolható el. Átmeneti szabályok. A minimum jövedelemre

Részletesebben

Költségvetési projekció Bakó Tamás,Cseres-Gergely Zsombor, Vincze János MTA KRTK KTI

Költségvetési projekció Bakó Tamás,Cseres-Gergely Zsombor, Vincze János MTA KRTK KTI Költségvetési projekció 2014-2015 Bakó Tamás,Cseres-Gergely Zsombor, Vincze János MTA KRTK KTI Tartalom 1. A feladat 2. A módszer 3. A makró előrejelzés 4. A változatlan költségvetés feltétel 5. A költségvetési

Részletesebben

Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára adás napja:. év. hó. nap Az adóhatóság megnevezése:... Az adóhatóság azonosító száma:.. ...

Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára adás napja:. év. hó. nap Az adóhatóság megnevezése:... Az adóhatóság azonosító száma:.. ... HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2004. adóévről Pásztó önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára

Részletesebben

ADÓVÁLTOZÁSOK 2011. KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához

ADÓVÁLTOZÁSOK 2011. KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához ADÓVÁLTOZÁSOK 2011 KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához Budapest, 2011 Adozas_kieg_2011.indd 1 2011.04.05. 10:46:11 Szerző: Sztanó Imréné dr. Lektor: Dr. Bokor Pál Kézirat lezárva: 20.03.31.

Részletesebben

Aktuális számviteli kérdések 2017.

Aktuális számviteli kérdések 2017. Aktuális számviteli kérdések 2017. I. Számviteli törvény változásai 2016 évközi és a 2017-es változások I.1. A számviteli törvény 2016 évközi változásai 1. Az IFRS-ekkel összefüggő módosítások 2. Jogharmonizációs

Részletesebben

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó 2018. évi évközi és 2019. évi változásai Készítette: Ferenczi Szilvia Az egyszerűsített vállalkozói adó változásai (2018. évi évköz változások) 1. Az egyszerűsített

Részletesebben

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2005. adóévről... önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Benyújtás, postára adás napja:... év... hó...

Részletesebben

Új szemlélet, valós eredmények a NAV-nál

Új szemlélet, valós eredmények a NAV-nál A FEJLŐDÉS ÚTJÁN Új szemlélet, valós eredmények a NAV-nál Nemzeti Adókonzultáció 2017 Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Nemzeti Adó-és Vámhivatal vezetője Növekvő adóbevételek

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29. A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó 2014. évi változásai Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi hely A 2012. évi XCLVII. tv. a kisadózó vállalkozások tételes

Részletesebben

61 344 01 0000 00 00 Adótanácsadó Adótanácsadó

61 344 01 0000 00 00 Adótanácsadó Adótanácsadó z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Adóalapok védelmére hozott intézkedések Magyarországon szeptember 30. Sopron

Adóalapok védelmére hozott intézkedések Magyarországon szeptember 30. Sopron Adóalapok védelmére hozott intézkedések Magyarországon 2016. szeptember 30. Sopron Adózás rendje Általános forgalmi adó Változások, hozott intézkedések Adókulcs megemelése 25%-ról 27%-ra, Belföldi összesítő

Részletesebben

Sajtótájékoztató. Budapest, 2015. november 26. www.adokamara.hu

Sajtótájékoztató. Budapest, 2015. november 26. www.adokamara.hu Sajtótájékoztató Budapest, 2015. november 26. www.adokamara.hu Főbb mutatószámok GDP arányos adóterhelés állami kiadások aránya a GDP %-ában adóék (tax wedge = közterhek az összes bérköltségben) fekete

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RVPTB07 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Adóztatás 1. 3. A tantárgy megnevezése (angolul):

Részletesebben

Az általános forgalmi adóbevételek alakulása

Az általános forgalmi adóbevételek alakulása Mellékletek Az általános forgalmi adóbevételek alakulása milliárd forint Áfa bevétel tény előirányzat előzetes tény Vásárolt fogyasztás 2240,5 2533,7 2496,2 Lakossági beruházások 31,1 82,3 34,7 Egyéb

Részletesebben

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás-Adóigazgatás

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás-Adóigazgatás PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 III. évfolyam GZM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adózás-Adóigazgatás 2013/2014. I. félév 1 Tantárgy megnevezése

Részletesebben

Nemzeti Adókonzultáció szeptember 29.

Nemzeti Adókonzultáció szeptember 29. Nemzeti Adókonzultáció 2017 2017. szeptember 29. Az ellenőrzés szemléletváltása 2017. év 2015. év 2016. év Adóellenőrzések, Célellenőrzések Adóellenőrzések Célellenőrzések Adóellenőrzések, célellenőrzések

Részletesebben

Adóváltozások. Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna. Előadó: Szja, tao, helyi adó, szocho-kedvezmények. a kisvállalati adózás szakértője

Adóváltozások. Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna. Előadó: Szja, tao, helyi adó, szocho-kedvezmények. a kisvállalati adózás szakértője Adóváltozások Szja, tao, helyi adó, szocho-kedvezmények Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna a kisvállalati adózás szakértője A változások Törvényjavaslat Törvény Magyar Közlöny Adónemek T/6842 2012.

Részletesebben

-854 milliárd. Csomagbontás! Csomagküldő szolgálat. 2012.11.29. 1

-854 milliárd. Csomagbontás! Csomagküldő szolgálat. 2012.11.29. 1 Csomagküldő szolgálat. -854 milliárd Csomagbontás! 2012.11.29. 1 MNB Előrejelzés összefoglaló táblázata üzleti terv készítéséhez 2011 2012 2013 Június Aktuális Június Aktuális Adószűt maginfláció 2,5 2,4

Részletesebben

NAV Bevetési Főigazgatósága

NAV Bevetési Főigazgatósága NAV Bevetési Főigazgatósága dr. Demeter Tamás pénzügyőr ezredes, főtanácsos Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési főigazgató Általános tájékoztató a Bevetési Főigazgatóság profiljáról, feladatrendszeréről,

Részletesebben

Kiemelt adózók ellenőrzési irányai, tapasztalatai

Kiemelt adózók ellenőrzési irányai, tapasztalatai Kiemelt adózók ellenőrzési irányai, tapasztalatai Herczegh Zsolt igazgató NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága Nemzeti Adókonzultáció 2017. szeptember 29. A kiemelt adózói kör jellemzői KAVIG hatáskörébe

Részletesebben

AZONOSÍTÓ ADATOK. 2. Bevallás jellege (A bevallás jellegét a megfelelő négyzetben x-szel jelölje)

AZONOSÍTÓ ADATOK. 2. Bevallás jellege (A bevallás jellegét a megfelelő négyzetben x-szel jelölje) Helyi iparűzési adóbevallás 200. adóévről Albertirsa Város illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára

Részletesebben

Gazdaságpolitika és költségvetés 2018

Gazdaságpolitika és költségvetés 2018 Gazdaságpolitika és költségvetés 2018 Banai Péter Benő államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. november 1 2017-ben makrogazdasági és költségvetési stabilitás jellemzi az országot Forrás: *: Európai

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RVPTB44 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Adóztatás (pny.) 1. 3. A tantárgy megnevezése

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései

Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései Dr. Simon József, az Állami Számvevőszék ellenőrzésvezetőjének előadása Költségvetési Tanács szakmai konferencia Budapest 2017. október 12. Az ÁSZ

Részletesebben

címe (lakóhelye, székhelye):... telephelye:... levelezési címe:... adószáma: - - - - - A vállalkozás e-mail címe:.

címe (lakóhelye, székhelye):... telephelye:... levelezési címe:... adószáma: - - - - - A vállalkozás e-mail címe:. Polgármesteri Hivatal Adóirodájának 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Pf.:58.Tel: 63/510-326 Iparűzési adó számla : 12066007-00372844-00100001 Mulasztási bírság számla: 12066007-00373020-00100008 Késedelmi

Részletesebben

Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása

Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása A Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása 2008. adóévről Cigánd Város Önkormányzatának illetékességi területén folytatott állandó jellegű A jelű kiegészítő lap 7. Adószáma: - _ - 8. Adóazonosító

Részletesebben

1. Jellemezze a fejlett országok adórendszerének kialakulást, a főbb adónemeket és azok viszonyát! Vázlatos válasz:

1. Jellemezze a fejlett országok adórendszerének kialakulást, a főbb adónemeket és azok viszonyát! Vázlatos válasz: ESSZÉ KÉRDÉSEK AZ ADÓZÁS I. CÍMŰ TÁRGY VIZSGÁJÁHOZ 1. Jellemezze a fejlett országok adórendszerének kialakulást, a főbb adónemeket és azok viszonyát! 1) az egységes adórendszerek több mint száz év során

Részletesebben

Ellenőrzési tapasztalatok a pénzügyi intézményrendszerben X. Soproni Pénzügyi Napok Konferencia. Makkai Mária igazgató, felügyeleti vezető

Ellenőrzési tapasztalatok a pénzügyi intézményrendszerben X. Soproni Pénzügyi Napok Konferencia. Makkai Mária igazgató, felügyeleti vezető Ellenőrzési tapasztalatok a pénzügyi intézményrendszerben X. Soproni Pénzügyi Napok Konferencia Makkai Mária igazgató, felügyeleti vezető Az ÁSZ feladata, hatásköre 2 Az ÁSZ jogállását, hatáskörét és feladatait

Részletesebben

A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok és adónemeik 2014. január 1-jétől érvényes jegyzéke

A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok és adónemeik 2014. január 1-jétől érvényes jegyzéke A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számok és adónemeik 2014. január 1-jétől érvényes jegyzéke Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására a NAV

Részletesebben

Adótudatosság a versenyképesség érdekében

Adótudatosság a versenyképesség érdekében Adótudatosság a versenyképesség érdekében Szalayné Ostorházi Mária főigazgató Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága 2013. november 20. 1 Miről lesz szó? Kutatás eredményei

Részletesebben

Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára adás napja:. év. hó. nap Az adóhatóság megnevezése:... Az adóhatóság azonosító száma:.. ...

Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára adás napja:. év. hó. nap Az adóhatóság megnevezése:... Az adóhatóság azonosító száma:.. ... HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2005. adóévről Pásztó önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára

Részletesebben

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés I-VIII. hó %-a

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés I-VIII. hó %-a 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE 213. évi 214. évi BEVÉTELEK teljesítés I-VIII. teljesítés %-a eredeti előirányzat I-VIII. előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS 11 1 24,3 6 163 826,3

Részletesebben

A plafonhatás érvényesült: a helyi adóbevételekben rejlő tartalékok kimerülőben vannak.

A plafonhatás érvényesült: a helyi adóbevételekben rejlő tartalékok kimerülőben vannak. Ikt.szám: V-3018-46/2010. L-1031 Tisztelt Országgyűlési Képviselő! Az Állami Számvevőszék befejezte, a helyi adók rendszerében a hatékonyság és az eredményesség érvényesülésének ellenőrzését, amelynek

Részletesebben

Társasági adó évi teljesítés évi előirányzat évi teljesítés. Megnevezés

Társasági adó évi teljesítés évi előirányzat évi teljesítés. Megnevezés Társasági adó milliárd forintban A bevallott társasági adó főbb elemeinek alakulása 1. Adózás előtti nyereség 5 515,8 4 920,2 5 396,9 2. Társasági adó alapja (pozitív) 3 066,1 3 058,9 3 180,1 3. Számított

Részletesebben

A Költségvetési Tanács Titkárságának összeállítása a PénzSztár versenyhez

A Költségvetési Tanács Titkárságának összeállítása a PénzSztár versenyhez MAKROGAZDASÁG ÁLLAMHÁZTARTÁS KÖZTEHERVISELÉS (ADÓZÁS) A Költségvetési Tanács Titkárságának összeállítása a PénzSztár versenyhez 2018 nyara Hazai makrogazdasági, államháztartási kilátások a 2018-2022-es

Részletesebben

AZONOSÍTÓ ADATOK 1. Az adózó neve (cégneve):... ... telephelye:... ... levelezési címe:...

AZONOSÍTÓ ADATOK 1. Az adózó neve (cégneve):... ... telephelye:... ... levelezési címe:... HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2007. adóévről MONOSZLÓ önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára

Részletesebben

KATA KIVA ésaktuáliskérdések

KATA KIVA ésaktuáliskérdések KATA KIVA ésaktuáliskérdések Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága Kisadózók tételes adója Ki választhatja a Kata adózást? Akisadózóvállalkozásoktételesadójának (KATA)alanyaazaz

Részletesebben

A hatályos szabályozás

A hatályos szabályozás A hatályos szabályozás Az adóeljárási szabályokat, az adózók és az adóhatóságok jogviszonyát az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szabályozza. A törvény formai - tartalmi

Részletesebben

KISADÓK, EGYÉB ADÓK VÁLTOZÁSAI Mi változik 2018-ban? Készítette: Szűcs Krisztina

KISADÓK, EGYÉB ADÓK VÁLTOZÁSAI Mi változik 2018-ban? Készítette: Szűcs Krisztina KISADÓK, EGYÉB ADÓK VÁLTOZÁSAI Mi változik 2018-ban? Készítette: Szűcs Krisztina KATA: KATA, KIVA VÁLTOZÁSOK A KATA adómértéke nem változik, a főállású kisadózó után továbbra is 50.000 forint, míg a nem

Részletesebben

Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára adás napja:. év.. hó. nap Az adóhatóság megnevezése: Az adóhatóság azonosító száma: Az átvevő aláírása

Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára adás napja:. év.. hó. nap Az adóhatóság megnevezése: Az adóhatóság azonosító száma: Az átvevő aláírása Kozármisleny Város Polgármesteri Hivatala 7761 Kozármisleny, Pécsi u. 124. Telefon: 72/ 570-910 Fax: 72/570-916 HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2006. adóévről Kozármisleny Város Önkormányzata illetékességi

Részletesebben

Társasági adótörvény változása

Társasági adótörvény változása Dr. Gróf Gabriella 2012. évi CLXXVIII. törvény Hatály: 2013. 01. 01. Adóalanyok Nem Tao alany a Nemzeti Eszközkezelő Zrt (2012. 06. 20.) Nem Tao alany a kényszertörlési eljárás alatt álló adózó a kényszertörlési

Részletesebben

Dunavarsány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2011. (XII. 14.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Dunavarsány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2011. (XII. 14.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Dunavarsány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2011. (XII. 14.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Dunavarsány Város Önkormányzatának képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület)

Részletesebben

Az MNB költségvetési előrejelzésének bemutatása

Az MNB költségvetési előrejelzésének bemutatása Az MNB költségvetési előrejelzésének bemutatása Baksay Gergely, MNB, Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóság MKT konferencia 2016. október 20. Érintett témák 1. Költségvetési előrejelzésünk

Részletesebben

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS ... Az átvevő aláírása. címe (lakóhelye, székhelye)... ... telephelye:...

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS ... Az átvevő aláírása. címe (lakóhelye, székhelye)... ... telephelye:... HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2008. adóévről Bakonyszentlászló önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás,

Részletesebben

Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása

Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása A Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása A jelű kiegészítő lap Adószáma: - _ - Adóazonosító jele: 1.Htv. szerinti vállalkozási szintű éves nettó árbevétel (2-3-4-5-6) 2.Számviteli törvény szerinti

Részletesebben

A legfontosabb éves bevallások

A legfontosabb éves bevallások A legfontosabb éves bevallások 1353. bevallás A 2013. adóévről szóló 1353 számú bevallási nyomtatvány: a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi hozzájárulás,

Részletesebben

1. a) Adó és járulék, valamint a kapcsolódó bírság és pótlék számlák, adónemek

1. a) Adó és járulék, valamint a kapcsolódó bírság és pótlék számlák, adónemek Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására szolgáló, a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számok és adónemeik 2013. február 15-től érvényes jegyzéke

Részletesebben

Az adózó neve (cégneve): Születési helye: ideje: Anyja neve: Címe (lakóhelye, székhelye): Telephelye: Levelezési címe:

Az adózó neve (cégneve): Születési helye: ideje: Anyja neve: Címe (lakóhelye, székhelye): Telephelye: Levelezési címe: HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 20 adóévről Velence önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről A bevallás elektronikus úton nem kitölthető,

Részletesebben

Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása

Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása A Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása A jelű kiegészítő lap Adószáma: - _ - Adóazonosító jele: 1 A Htv. szerinti vállalkozási szintű éves nettó árbevétel (2-3-4-5-6) 2 A számviteli törvény szerinti

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Aktuális számviteli kérdések

Tartalomjegyzék 1. Aktuális számviteli kérdések Tartalomjegyzék 1. Aktuális számviteli kérdések 1.1 Az államháztartás számviteléről szóló kormányrendelet 2016. évtől hatályos változásai 1.1.1. Beszámolási kötelezettség változása 1.1.2. Eredménykimutatás

Részletesebben

Kisvállalati adó (KIVA)

Kisvállalati adó (KIVA) Dr. Kökényesi László Kisvállalati adó (KIVA) Mérnöktovábbképző Intézet Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzése Kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII.

Részletesebben

Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető október 13.

Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető október 13. A Századvég makro-fiskális modelljével (MFM) készült középtávú előrejelzés* Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető 15. október 13. *A modell kidolgozásában nyújtott segítségért köszönet illeti az OGResearch

Részletesebben

2012. évi évi BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ I-XI. hó

2012. évi évi BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ I-XI. hó 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE 212. évi 213. évi BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ I-XI. hó teljesítés %-a Törvényi módosított előirányzat I-XI. hó előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS

Részletesebben

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2007. adóévről ETYEK önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára

Részletesebben

Gazdasági és államháztartási folyamatok

Gazdasági és államháztartási folyamatok Gazdasági és államháztartási folyamatok 214 215 A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzése a Költségvetési Tanács részére Siba Ignác vezérigazgató Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető Tartalom 1. Makrogazdasági

Részletesebben

Teljesítés ÁLLAMI VAGYONNAL KAPCSOLATOS BEFIZETÉSEK , , ,0 177,3% KAMATBEVÉTELEK , , ,1 142,2%

Teljesítés ÁLLAMI VAGYONNAL KAPCSOLATOS BEFIZETÉSEK , , ,0 177,3% KAMATBEVÉTELEK , , ,1 142,2% 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE BEVÉTELEK 212. évi 213. évi Teljesítés Törvényi módosított előirányzat I-XII. hó előzetes teljesítés előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS 9 43 593,4

Részletesebben

A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE évi

A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE évi 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ 212. évi I-III. hó teljesítés %-a Törvényi módosított előirányzat 213. évi I-III. hó előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS

Részletesebben

ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK. KATA választása 04.21-től. Főállású kisadózó fogalma KATA 2013.12.16.

ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK. KATA választása 04.21-től. Főállású kisadózó fogalma KATA 2013.12.16. ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK Kisadózó vállalkozások tételes adója választása 04.21-től Csak akkor nem választható a alanyiság, ha az adóalanyiság választásának évében a TEÁOR 2008 szerinti 68.20 számú Saját tulajdonú,

Részletesebben

A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE évi. I-IV. hó

A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE évi. I-IV. hó 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ 212. évi I-IV. hó teljesítés %-a Törvényi módosított előirányzat 213. évi I-IV. hó előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS

Részletesebben

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Vállalkozási forma A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Bejelentés köteles telepengedély köteles tevékenységek 57/2013 (II.27.) Korm. rendelet

Részletesebben

2012. évi. I-VI. hó ÁLLAMI VAGYONNAL KAPCSOLATOS BEFIZETÉSEK , ,7 42,5% , , ,0 51,2%

2012. évi. I-VI. hó ÁLLAMI VAGYONNAL KAPCSOLATOS BEFIZETÉSEK , ,7 42,5% , , ,0 51,2% 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ 212. évi I-VI. hó teljesítés %-a Eredeti előirányzat Törvényi módosított előirányzat 213. évi I-VI. hó előir. %-a

Részletesebben

A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE évi. I-V. hó

A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE évi. I-V. hó 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ 212. évi I-V. hó teljesítés %-a Törvényi módosított előirányzat 213. évi I-V. hó előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER. Tantárgyi útmutató. Adóigazgatás, adóellenőrzés

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER. Tantárgyi útmutató. Adóigazgatás, adóellenőrzés PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Adóigazgatás,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK november 17-ei képviselő-testületi ülésre

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK november 17-ei képviselő-testületi ülésre ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉTŐL 3571 Alsózsolca, Kossuth L. út 138. Tel: 46/520-020 ; Fax: 46/520-021 jegyzo@alsozsolca.hu www.alsozsolca.hu ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2016.

Részletesebben

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Budapest Corvinus Egyetem Gazdaság- és Társadalomstatisztikai Elemző és Kutató Központ Budapest, 2017. október 12. Célkitűzések

Részletesebben

nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok IBAN számlaszámok 2013.

nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok IBAN számlaszámok 2013. Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására a nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó, a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számok (IBAN számok)

Részletesebben

JOGI HÍRLEVÉL 2012/10. Ecovis Holding Budapest

JOGI HÍRLEVÉL 2012/10. Ecovis Holding Budapest WWW.ECOVIS.HU WWW.ECOVIS.COM Tartalom HÓNAP témája: A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó Dr. Balogh Péter Róbert ügyvéd, senior partner, irodavezető Változik a lakásszerzés illetéke

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adózás Akkreditált Iskolarendszerű

Részletesebben

ÁLLAMI VAGYONNAL KAPCSOLATOS BEFIZETÉSEK , ,4 4,5% ,4 914,1 0,8% KAMATBEVÉTELEK , ,7 6,3% , ,6 7,4%

ÁLLAMI VAGYONNAL KAPCSOLATOS BEFIZETÉSEK , ,4 4,5% ,4 914,1 0,8% KAMATBEVÉTELEK , ,7 6,3% , ,6 7,4% 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ 212. évi teljesítés %-a Eredeti előirányzat 213. évi előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS 9 376 71,2 811 82,9 8,6%

Részletesebben

2012. évi évi BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ I-IX. hó

2012. évi évi BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ I-IX. hó 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE 212. évi 213. évi BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ I-IX. hó teljesítés %-a Törvényi módosított előirányzat I-IX. hó előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS

Részletesebben

I. A célok meghatározása, felsorolása

I. A célok meghatározása, felsorolása I. A célok meghatározása, felsorolása Az állami bevételek hatékonyabb biztosítása érdekében, az adók, illetékek, járulékok, vámok beszedésével összefüggő, valamint mindezekhez kapcsolódó rendészeti és

Részletesebben

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I. hó

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I. hó 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE 213. évi 214. évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ teljesítés %-a Eredeti előirányzat előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS 1 967 796,5 694 474,5 6,3%

Részletesebben

2012. évi évi BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ I-X. hó

2012. évi évi BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ I-X. hó 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE 212. évi 213. évi BEVÉTELEK Teljesítés /előzetes/ I-X. hó teljesítés %-a Törvényi módosított előirányzat I-X. hó előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS

Részletesebben

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I-II. hó

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I-II. hó 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE 213. évi 214. évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I-II. hó teljesítés %-a eredeti előirányzat I-II. hó előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS 1 967 796,5

Részletesebben

EVA. EGYSZERŰSÍTETT VÁLLALKOZÁSI ADÓ 2002/XLIII tv.

EVA. EGYSZERŰSÍTETT VÁLLALKOZÁSI ADÓ 2002/XLIII tv. EVA EGYSZERŰSÍTETT VÁLLALKOZÁSI ADÓ 2002/XLIII tv. AZ EVA FŐ JELLEMZŐI keverék törvény több törvényt vált ki (SZJA, ÁFA, számviteli törvény) komplex törvény mindent egy helyen szabályoz (befizetés, bevallás,

Részletesebben

A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok és adónemeik 2015. február 2-ától érvényes jegyzéke

A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok és adónemeik 2015. február 2-ától érvényes jegyzéke A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számok és adónemeik 2015. február 2-ától érvényes jegyzéke Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására a NAV

Részletesebben

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I-III. hó

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I-III. hó 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE 213. évi 214. évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I-III. hó teljesítés %-a eredeti előirányzat I-III. hó előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS 1 967

Részletesebben

AZ ADÓHATÓSÁG TÖLTI KI! Benyújtás, postára adás napja: év hó nap Az adóhatóság megnevezése: Az adóhatóság azonosító száma: Az átvevő aláírása

AZ ADÓHATÓSÁG TÖLTI KI! Benyújtás, postára adás napja: év hó nap Az adóhatóság megnevezése: Az adóhatóság azonosító száma: Az átvevő aláírása Écs Ravazd Körjegyzőség Écsi Iroda 9083 Écs, Fő u. 94. Tf: 96/473-168 HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2007. ADÓÉVRŐL Écs önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység

Részletesebben

AZONOSÍTÓ ADATOK. 2. Bevallás jellege (A bevallás jellegét a megfelelő négyzetbe x-szel jelölje.)

AZONOSÍTÓ ADATOK. 2. Bevallás jellege (A bevallás jellegét a megfelelő négyzetbe x-szel jelölje.) HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2006. adóévről KÖKÉNY községi Önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről KÖRJEGYZŐ 7666. Pogány, Széchenyi

Részletesebben

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I-IV. hó

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I-IV. hó 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE 213. évi 214. évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I-IV. hó teljesítés %-a eredeti előirányzat I-IV. hó előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS 1 967 796,5

Részletesebben

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2007. adóévről Öreglak Községi Önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről AZONOSÍTÓ ADATOK 1. Az adózó neve

Részletesebben

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony Közalkalmazotti jogviszony Egyéni vállalkozás Társas vállalkozás Megbízási szerződés: 1. Alapjogszabály

Részletesebben

Társasági adó évi törv. mód. előirányzat évi teljesítés évi teljesítés. Megnevezés

Társasági adó évi törv. mód. előirányzat évi teljesítés évi teljesítés. Megnevezés Társasági adó milliárd forintban A bevallott társasági adó főbb elemeinek alakulása 1. Adózás előtti nyereség 4 658,6 4 567,5 4 636,1 2. Társasági adó alapja (pozitív) 2 670,5 2 510,2 2 657,6 3. Számított

Részletesebben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tájékoztatója a 2013. évi ellenőrzési feladatok végrehajtásához

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tájékoztatója a 2013. évi ellenőrzési feladatok végrehajtásához A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tájékoztatója a 2013. évi ellenőrzési feladatok végrehajtásához Dr. Varga Árpád Külső Kapcsolatokért Felelős Elnökhelyettes 2013. február 5. Célkitűzések A NAV

Részletesebben

KPMG Biztosítási Konferencia 2012 Siófok. Dr. Varga Árpád Elnökhelyettes, NAV 2012. május 10.

KPMG Biztosítási Konferencia 2012 Siófok. Dr. Varga Árpád Elnökhelyettes, NAV 2012. május 10. KPMG Biztosítási Konferencia 2012 Siófok Dr. Varga Árpád Elnökhelyettes, NAV 2012. május 10. Vectigalia pensitare necesse est - szerethető adóhivatal Ezért építeni kívánunk arra, hogy egy jó állam a jogszerűen

Részletesebben

ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK

ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK Kisadózó vállalkozások tételes adója választása 2013.04.21-től Csak akkor nem választható a alanyiság, ha az adóalanyiság választásának évében a TEÁOR 2008 szerinti 68.20 számú Saját

Részletesebben

Adózási általános elmélet. EKF Csorba László

Adózási általános elmélet. EKF Csorba László Adózási általános elmélet EKF Csorba László A magyar államháztartás mérete, aránya az országhoz képest GDP Bruttó hazai termék GDP 47 (2005) 42 (2010)% az államháztartáson folyik keresztül Visegrádi országok:

Részletesebben