Feleletválasztós gyakorlófeladatok a Hangtan II. jegyzethez Magánhangzók

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Feleletválasztós gyakorlófeladatok a Hangtan II. jegyzethez Magánhangzók"

Átírás

1 Feleletválasztós gyakorlófeladatok a Hangtan II. jegyzethez Magánhangzók 1.) Melyik állítás nem igaz a kötőhangzókra? a) Az elölségi és kerekségi harmóniának megfelelően illeszkednek a tőhöz. b) Csak középső nyelvállásúak lehetnek. c) Csak rövidek lehetnek. d) Vannak közöttük alsó nyelvállásúak. 2.) A névszótövek mely tulajdonsága jósolható meg pusztán hangtani felépítésük alapján? a) Az, hogy bizonyos toldalékok előtt hosszú magánhangzójuk megrövidül. b) Az, hogy toldalékok előtt tővégi rövid magánhangzójuk megnyúlik. c) Az, hogy nyitótövek. d) Az, hogy tőmagánhangzójuk kieshet bizonyos toldalékokkal ellátott alakjaikban. 3.) Mely magánhangzók viselkednek semlegesként az elölségi harmóniában? a) elölképzett kerek b) elölképzett réses c) hátulképzett kerek d) hátulképzett réses 4.) Melyik jelenség bizonyítja, hogy az /O/ és az /a:/ hosszú rövid párt alkot? a) A kerekségi harmónia. b) A tőmagánhangzó-rövidülés c) Az alsómagánhangzó-nyúlás. d) Az /O/ és az /a:/ nem alkotnak hosszú-rövid párt. 5.) Melyik állítás igaz? a) Az agár agarat szópár példa a nyíltmagánhangzó-nyúlásra. b) Az agár kötőhangzója a, mert a csak hátulképzett magánhangzót tartalmazó tövek tipikus esetben a kötőhangzót kapnak. c) Az agár nyitótő. 6.) Melyiket váltja ki majdnem mindegyik toldalék? a) A tőmagánhangzó-kiesést. b) A tőmagánhangzó-nyúlást. c) A tőmagánhangzó-rövidülést. d) Mindhárom megjelenik szinte mindegyik toldalék előtt. 7.) Milyen magánhangzó-váltakozást találunk a magyarban abszolút tővégi helyzetben? a) a á b) o ó c) u ú d) Abszolút tővégi helyzetben nincs magánhangzó-váltakozás. 8.) A hatszor szóalakban a toldalék... a) a kerekségi harmóniának megfelelően illeszkedik a tőhöz. b) az elölségi harmóniának megfelelően illeszkedik a tőhöz. c) az elölségi és a kerekségi harmóniának megfelelően illeszkedik a tőhöz. d) Nem a magánhangzó-harmóniának megfelelően illeszkedik a tőhöz, mivel háromalakú toldalék. 1

2 9.) A cölibátus és nüansz szavak hátulképzett magánhangzós toldalékot kapnak, mert... a) a vegyes hangrendű szavak szabályosan hátulképzett magánhangzót tartalmazó toldalékot kapnak. b) az elölképzett magánhangzók semlegesek. c) utolsó magánhangzójuk hátulképzett. d) elölképzett magánhangzóik átlátszóak a harmónia számára. 10.) Melyik állítás nem igaz az /a:/-ra fonológiai szempontból? a) Centrális. b) Az /O/-tól csak időtartamban különbözik. c) Bizonyos tövek allomorfjaiban /O/-val váltakozik. d) Részt vesz az elölségi harmóniában. 11.) Mely magánhangzók viselkednek semlegesként az elölségi harmóniában? a) palatális illabiális b) palatális labiális c) veláris illabiális d) veláris labiális 12.) A vízben szóalakban... a) a kerekségi harmónia írja elő a -ben allomorfot. b) az elölségi harmónia írja elő a -ben allomorfot. c) az elölségi és a kerekségi harmónia együttesen írja elő -ben allomorfot. 13.) Melyik állítás(ok) igaz(ak) a következő szóalakokra? tüzel, vizel, telel, nyaral a) Azért tartalmaznak rövid tőmagánhangzót, mert végszótagi tőmagánhangzó-rövidülés történik bennük. b) Nyitótövek. c) Tartalmaznak kötőhangzót. d) Mindhárom állítás igaz. 14.) A kötőhangzók mindig... a) Alsó nyelvállásúak. b) átlátszóak. c) középső nyelvállásúak. d) rövidek. 15.) Melyik állítás igaz? a) A csak elölképzett magánhangzót tartalmazó szabályos tövek e kötőhangzós toldalékot kapnak. b) A csak elölképzett magánhangzót tartalmazó szabályos tövek e vagy ö kötőhangzós toldalékot kapnak. c) A csak elölképzett magánhangzót tartalmazó szabályos tövek ö kötőhangzós toldalékot kapnak. d) A csak elölképzett magánhangzót tartalmazó szabályos tövek bármilyen minőségű kötőhangzót tartalmazó toldalékot kaphatnak. 16.) Az átlátszóság... a) a centrális magánhangzók tulajdonsága. b) a harmonikus magánhangzók tulajdonsága. c) a semleges magánhangzók tulajdonsága. d) az elölképzett magánhangzók tulajdonsága. 2

3 17.) Az iszik, sír, kín stb. tövek... a) általában hátulképzett toldalékot kapnak, de a kötőhangzójuk elölképzett. b) kivételesek, mert hátulképzett magánhangzós toldalékot kapnak. c) Nem tartalmaznak harmonikus magánhangzót, ezért kapnak hátulképzett magánhangzós toldalékot. 18.) Melyik szóalakban találunk kötőhangzót? a) házig b) Ráczék c) vonaton d) egyikben sem 19.) A nyitótövek kötőhangzója a) Alsó nyelvállású. b) Alsó vagy középső nyelvállású. c) fonetikai szempontból illabiális. d) Nem érintett az elölségi harmóniában. 20.) A semleges magánhangzók között... a) vannak elölképzettek és hátulképzettek is. b) vannak ajakkerekítésesek és ajakrésesek is. c) vannak felső és középső nyelvállásúak is. 21.) Melyik tő antiharmonikus? a) derék b) sofőr c) szamár d) tapír 22.) Az /a:/... a) az elölségi harmóniában csak félig vesz részt. b) fonológiailag hátulképzett. c) lehet kötőhangzó. d) Nem rendelkezik rövid párral. 23.) Mely magánhangzók harmonikusak? a) a palatális illabiálisok b) a palatális labiálisok c) mindkét csoport d) egyik csoport sem 24.) Miért kapja a sofőr szó a -höz toldalékallomorfot? a) Mert az idegennek érzett szavakat nem az elölségi harmónia szerint toldalékoljuk. b) Mert utolsó magánhangzója elölképzett. c) Mert utolsó magánhangzója kerek. d) Mert utolsó magánhangzója kerek és elölképzett. 25.) Melyik nem lehet kötőhangzó? a) a b) e c) i d) o 3

4 26.) Melyik állítás igaz a tő szóra? a) Bizonyos toldalékok előtt rövid magánhangzót tartalmazó allomorfja jelenik meg. b) Ha kötőhangzós toldalékot kap, akkor a kötőhangzó az elölségi és kerekségi harmónia szerint illeszkedik hozzá. c) Ingatag tőmagánhangzót tartalmaz. d) Mindegyik állítás igaz. 27.) Melyik állítás igaz? a) A csak elölképzett magánhangzót tartalmazó szabályos tövek e kötőhangzót kapnak. b) A csak elölképzett magánhangzót tartalmazó szabályos tövek ö kötőhangzót kapnak. c) A csak hátulképzett magánhangzót tartalmazó szabályos tövek a kötőhangzót kapnak. d) A csak hátulképzett magánhangzót tartalmazó szabályos tövek o kötőhangzót kapnak. 28.) Melyik nyitótő? a) hörcsög b) kutya c) madár d) papagáj 29.) Mely magánhangzók semlegesek? a) A vegyes hangrendű szavakat alkotó magánhangzók. b) Az antiharmonikus tövek elölképzett kerek magánhangzói. c) Az a á és e é párok. d) Az e é és i í párok. 30.) A csak hátulképzett magánhangzót tartalmazó szabályos tövek... a) a kötőhangzós toldalékot kapnak. b) a vagy o kötőhangzós toldalékot kapnak. c) o kötőhangzós toldalékot kapnak. d) bármilyen minőségű kötőhangzós toldalékot kaphatnak. 4

5 Megoldások: 1. b 2. b 3. b 4. b 5. c 6. b 7. a 8. b 9. c 10. a 11. a 12. b 13. d 14. d 15. b 16. c 17. b 18. c 19. a 20. c 21. a 22. b 23. b 24. d 25. c 26. a 27. d 28. c 29. d 30. c 5

Forró Orsolya Hangtan II. jegyzet

Forró Orsolya Hangtan II. jegyzet Forró Orsolya Hangtan II. jegyzet a Fonetika előadáshoz és szemináriumhoz 2013/2014. őszi szemeszter 1. Bevezetés 1.1. MÉG EGYSZER A FONOLÓGIÁRÓL A fonológia a nyelvészetnek az a területe, amely a nyelv

Részletesebben

Forró Orsolya Hangtan II. jegyzet

Forró Orsolya Hangtan II. jegyzet Forró Orsolya Hangtan II. jegyzet a Fonetika előadáshoz és szemináriumhoz 2013/2014. őszi szemeszter 1. Bevezetés 1.1. MÉG EGYSZER A FONOLÓGIÁRÓL A fonológia a nyelvészetnek az a területe, amely a nyelv

Részletesebben

Forró Orsolya Hangtan II. jegyzet

Forró Orsolya Hangtan II. jegyzet Forró Orsolya Hangtan II. jegyzet a Fonetika előadáshoz és szemináriumhoz 2012/2013. őszi szemeszter 1. Bevezetés 1.1. MÉG EGYSZER A FONOLÓGIÁRÓL A fonológia a nyelvészetnek az a területe, amely a nyelv

Részletesebben

A MAGYAR MAGÁNHANGZÓ-HARMÓNIÁRÓL

A MAGYAR MAGÁNHANGZÓ-HARMÓNIÁRÓL A MAGYAR MAGÁNHANGZÓ-HARMÓNIÁRÓL Siptár Péter 1. Bevezetés A magyar hangtan talán legérdekesebb jelensége az, hogy a magánhangzók elöl/hátulképzettség szempontjából harmonizálnak (azaz adott tartományon

Részletesebben

Fonetika és fonológia

Fonetika és fonológia Fonetika és fonológia Előadás 2015. október Balogné Bérces Katalin PPKE BTK, Budapest/Piliscsaba 4: A magyar magánhangzók fonológiája Fonetika és fonológia: ismétlés fonetika: a beszédhangok fizikai tulajdonságai

Részletesebben

Nehogy a nyúl visz a puska! Mondat ez? Bizonyára te is látod,

Nehogy a nyúl visz a puska! Mondat ez? Bizonyára te is látod, II. NYELVI SZINTEK 4. A SZÓELEMEK SZINTJE: TÖVEK, TÔ VÁL TO ZA- TOK ÉS TOLDALÉKOK Nehogy a nyúl visz a puska! Mondat ez? Bizonyára te is látod, hogy ezzel némi gond van. Nyelvi közléseinket úgy rakod össze

Részletesebben

Nyelvelmélet és dialektológia 2

Nyelvelmélet és dialektológia 2 Nyelvelmélet és dialektológia 2 Nyelvelmélet és dialektológia 2 Szerkesztette: É. Kiss Katalin és Hegedűs Attila PPKE BTK Elméleti Nyelvészeti Tanszék Magyar Nyelvészeti Tanszék Piliscsaba 2012 A kötet

Részletesebben

A veláris Ï a magyarban

A veláris Ï a magyarban MAGYAR NYELVJÁRÁSOK A DEBRECENI EGYETEM XLIII, 5 26 DEBRECEN MAGYAR NYELVTUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK 2005. ÉVKÖNYVE A veláris Ï a magyarban 1. A magyar hangtörténetírás egyik nagy mítosza (vagy inkább széles

Részletesebben

A szabályosság ~ szabálytalanság jelentése a morfológiában

A szabályosság ~ szabálytalanság jelentése a morfológiában 52 H. Varga Márta SUMMARY Dömötör, Adrienne A chapter from the history of extinct conjunctions: the emergence and use of hogyki that who The emergence of complex Hungarian conjunctions involving a sequence

Részletesebben

MAGYAR NYELVJÁRÁSOK XLIII

MAGYAR NYELVJÁRÁSOK XLIII MAGYAR NYELVJÁRÁSOK XLIII A mű elektronikus változatára a Creative Commons - Attribution-NonCommercial-NoDerivs (Jelöld meg!-ne add el!-ne változtasd!) licenc feltételei érvényesek: a művet a felhasználó

Részletesebben

Forró Orsolya Hangtan I. jegyzet

Forró Orsolya Hangtan I. jegyzet Forró Orsolya Hangtan I. jegyzet a Fonetika előadáshoz és szemináriumhoz 2012/2013. őszi szemeszter 1. Bevezetés 1.1. A HANGTAN A hangtan terminussal többnyire a nyelvleírás két különálló, autonóm, de

Részletesebben

A ragozás (Kiefer 1999)

A ragozás (Kiefer 1999) A főnévragozás és jelelés A ragozás (Kiefer 1999) 2010. március 8. Jelek: birtokviszonyjel A, -ja birtokos személyjelek/ragok pl. (V)m, -(V)d birtokjel é, -éi számjel k, -i Ragok: esetragok Az esetrag

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. 3. Fonológia

Bevezetés a nyelvtudományba. 3. Fonológia Bevezetés a nyelvtudományba 3. Fonológia Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Fonológia Fonetika beszédhangtan fizikai jelenségeket vizsgál: amit a beszélı csinál * * * * * Fonológia nyelvi (funkcionális)

Részletesebben

A magyar nyelv bizonytalan státusú hangjai

A magyar nyelv bizonytalan státusú hangjai Leíró magyar hangtan 17. téma A magyar nyelv bizonytalan státusú hangjai A magyar mássalhangzók és magánhangzók fonetikai rendszerét tárgyalva jónéhány hangról azt állítottuk, hogy azok nem fonémák, vagy

Részletesebben

ALAKTAN ELŐADÁS 1-2. Alaktan, morfológia tárgya. Morfológia és mondattan viszonya. Morfológia univerzalitása. A szó fogalma I. Alaktan belső ügyei

ALAKTAN ELŐADÁS 1-2. Alaktan, morfológia tárgya. Morfológia és mondattan viszonya. Morfológia univerzalitása. A szó fogalma I. Alaktan belső ügyei ALAKTAN ELŐADÁS 1-2. Keszler Borbála (szerk.): Magyar grammatika és Kiefer Ferenc (szerk.): Új magyar nyelvtan Alaktan, morfológia tárgya - a morféma (vö. a szó szerkezete) -szótőhöz: különféle toldalékok

Részletesebben

Finn hangtan. Suomen kielen vokaalijärjestelmä

Finn hangtan. Suomen kielen vokaalijärjestelmä Finn hangtan Suomen kielen vokaalijärjestelmä A magánhangzók jellemzői Suomen kielen vokaalijärjestelmä TAKAVOKAALIT ETUVOKAALIT illabiaalinen labiaalinen illabiaalinen labiaalinen lyhyt pitkä lyhyt pitkä

Részletesebben

Mi ebben az új? A latin inflexiós morfológia

Mi ebben az új? A latin inflexiós morfológia A latin inflexiós morfológia A klasszikus latin inflexiós morfológia teljes leírása (elsısorban allomorfiák tekintetében) A fonológiai környezetek egységes rendezése alapján (magánhangzós skála) Lényegesen

Részletesebben

Durst Péter A magyar főnévi szótövek és egyes toldalékok elsajátításának vizsgálata magyarul tanuló külföldieknél*

Durst Péter A magyar főnévi szótövek és egyes toldalékok elsajátításának vizsgálata magyarul tanuló külföldieknél* Durst Péter A magyar főnévi szótövek és egyes toldalékok elsajátításának vizsgálata magyarul tanuló külföldieknél* 1. Bevezetés Ebben a dolgozatban azt vizsgálom, milyen szabályszerűségeket figyelhetünk

Részletesebben

A magánhangzók fonetikai rendszere

A magánhangzók fonetikai rendszere Leíró magyar hangtan 14. téma A magánhangzók fonetikai rendszere A magánhangzók itt következő rendszerezése elsősorban az artikulációs jegyeket veszi figyelembe, ezen csak kis mértékben módosítanak az

Részletesebben

TANULMÁNYOK TÖRKENCZY MIKLÓS SIPTÁR PÉTER. Magánhangzó ~ semmi váltakozások a magyarban

TANULMÁNYOK TÖRKENCZY MIKLÓS SIPTÁR PÉTER. Magánhangzó ~ semmi váltakozások a magyarban TANULMÁNYOK TÖRKENCZY MIKLÓS SIPTÁR PÉTER Magánhangzó ~ semmi váltakozások a magyarban Hungarian exhibits an intricate system of vowel ~ zero alternations. The purpose of the present paper is to examine

Részletesebben

Hozzászólás hét magyar ige problémájához

Hozzászólás hét magyar ige problémájához RADEK PATLOKA egyetemi hallgató Károly Egyetem Filozófiai Fakultása Közép-európai Tanulmányok Szakcsoport Prága Hozzászólás hét magyar ige problémájához A magyar nyelvet mint idegen nyelvet tanulom és

Részletesebben

Hangtan Előadások gyűjteménye magyar szakos hallgatók számára

Hangtan Előadások gyűjteménye magyar szakos hallgatók számára Csernicskó István Hires Kornélia Hangtan Előadások gyűjteménye magyar szakos hallgatók számára Jegyzet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatói számára 1 2 Закарпатський угорський інститут

Részletesebben

Az ómagyar hangrendszer és a főbb hangváltozások

Az ómagyar hangrendszer és a főbb hangváltozások Az ómagyar hangrendszer és a főbb hangváltozások Az ómagyar kori magánhangzó-rendszer több lényeges ponton eltér a mai állapottól. Érdemes felidézni, hogy a mai magyar köznyelvben 14 magánhangzó van, 7

Részletesebben

5. Az ómagyar kor magánhangzórendszere

5. Az ómagyar kor magánhangzórendszere 5. Az ómagyar kor magánhangzórendszere és változásai olyan kérdéskör, amely nem önmagáért fontos gyakorlati vonatkozásai vannak szerepe: ómagyar kori szövegemlékek hangzós formáját rekonstruálni tudjuk

Részletesebben

STRUKTURÁLIS MAGYAR NYELVTAN

STRUKTURÁLIS MAGYAR NYELVTAN STRUKTURÁLIS MAGYAR NYELVTAN 3. KÖTET MORFOLÓGIA ^1828- AKADÉMIAI KIADÓ Tartalom Előszó 19 1. A morfológia (Kiefer Ferenc) 23 1.1. Bevezetés 23 1.2. A szótár 25 1.3. A szintaxis 37 1.4. A fonológia 45

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS 1-2 NYELVTAN. Tanulói munkatankönyv

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS 1-2 NYELVTAN. Tanulói munkatankönyv SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS NYELVTAN Tanulói munkatankönyv 1-2 A kiadvány a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerõforrás-fejlesztési Operatív Program 3.1.1. központi program (Pedagógusok és oktatási szakértõk

Részletesebben

Mitől hosszú egy mezőségi hosszú magánhangzó? Avagy: a fogadomban sok vendég van

Mitől hosszú egy mezőségi hosszú magánhangzó? Avagy: a fogadomban sok vendég van Mitől hosszú egy mezőségi hosszú magánhangzó? Avagy: a fogadomban sok vendég van Mády Katalin MTA Nyelvtudományi Intézet, Elméleti Nyelvészeti Osztály 2014. november 13. Mády Katalin (mady@nytud.hu) Mezőségi

Részletesebben

A mássalhangzók fonetikai és fonológiai rendszere

A mássalhangzók fonetikai és fonológiai rendszere Leíró magyar hangtan 12.. témat A mássalhangzók fonetikai és fonológiai rendszere Olvasnivaló: * Deme LászlL szló: A magyar fonémák rendszeréhez és rendszerezéséhez. Néprajz és Nyelvtudomány, 1516 (19711972):

Részletesebben

Negyedik házi feladat

Negyedik házi feladat Negyedik házi feladat Név: Gyenese Péter Évfolyam: ELTE BTK magyar BA I. évfolyam Kurzuskód: BBN-MNY-232/3 Tárgynév: A magyar nyelv finnugor alapjai Oktató: Salánki Zsuzsa 1. Példa + magyarázat a belső

Részletesebben

A mássalhangzók fonetikai és fonológiai rendszere

A mássalhangzók fonetikai és fonológiai rendszere Leíró magyar hangtan 16. téma A mássalhangzók fonetikai és fonológiai rendszere A beszélőszervek áttekintése során az alábbi képzési jegyeket figyelhettük meg mint a mássalhangzóknál fonetikailag releváns

Részletesebben

Artikulációs (fiziológiai) fonetika

Artikulációs (fiziológiai) fonetika 5.. témat Artikulációs (fiziológiai) fonetika Az artikulációs fonetika alapegysége: kinéma (az egy beszédhang létrehozásához szükséges beszélőszervi mozgások összessége, egy beszédhangnyi mozgáskomplexum)

Részletesebben

KÁLMÁN LÁSZLÓ KERTÉSZ ZSUZSA. A nagy orosz palatalizációs rejtély

KÁLMÁN LÁSZLÓ KERTÉSZ ZSUZSA. A nagy orosz palatalizációs rejtély KÁLMÁN LÁSZLÓ KERTÉSZ ZSUZSA A nagy orosz palatalizációs rejtély Absztrakt A palatalizáció az orosz fonológia egyik alapvető jellegzetessége: az orosz beszéd a nyelvet nem beszélők számára is könnyen felismerhető

Részletesebben

Szövegértés szövegalkotás 1-2 NYELVTAN. Tanulói munkafüzet

Szövegértés szövegalkotás 1-2 NYELVTAN. Tanulói munkafüzet Szövegértés szövegalkotás NYELVTAN Tanulói munkafüzet 1-2 A kiadvány KHF/4444-15/2008 engedélyszámon 2008. 12. 10. időponttól tankönyvi engedélyt kapott. Educatio Kht. kompetenciafejlesztő oktatási program

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Fonetika

Bevezetés a nyelvtudományba Fonetika Bevezetés a nyelvtudományba Fonetika Beszéd - két vagy több ember között zajlik - a nyelvhasználat hangzó formája - két része van: - beszédprodukció - beszédfeldolgozás - tanulmányozásához szükséges: -

Részletesebben

VII. Hangtörvények a magyarban

VII. Hangtörvények a magyarban VII. Hangtörvények a magyarban 54. A hangkapcsolódás mechanizmusa. A hangoknak szavakká (hangsorokká) és a szavaknak nagyobb dinamikus egységekké (hangszakaazokká vagy szólamokká) fűzésében nem követhetjük

Részletesebben

Felvételi előkészítő. magyar nyelvből. 1. foglalkozás

Felvételi előkészítő. magyar nyelvből. 1. foglalkozás Felvételi előkészítő magyar nyelvből 1. foglalkozás SZÖVEG BESZÉD Mondatok Szószerkezetek Szavak Szóelemek Hangok N Y E L V A kommunikáció tájékoztatást, közlést, felhívást és információcserét jelent.

Részletesebben

Leíró magyar nyelvtan

Leíró magyar nyelvtan Babeş-Bolyai Tudományegyetem Távoktatási Központ Pszichológia és Neveléstudományok Kar Tanító és Óvodapedagógus Szak Leíró magyar nyelvtan -- Hangtan, Szótan, Mondattan -- Tanulmányi útmutató IV. félév

Részletesebben

1 SZEMIOTIKA 1. motivált jel emlékeztet a jelöltre, de használat szempontjából ez is konvencionális (pl. hívó mozdulatok)

1 SZEMIOTIKA 1. motivált jel emlékeztet a jelöltre, de használat szempontjából ez is konvencionális (pl. hívó mozdulatok) 1 SZEMIOTIKA 1 1. Szemiotika 1.1. A szemiotika tárgya eredetileg orvostudományi fogalom (tünettan) jelölő és jelölt (Saussure) a jelentés a jelölő és a jelölt viszonya kérdés: a jelölt egy konkrét tárgy

Részletesebben

# Á magyar nyelvjárások hangjainak jelölése. (Az egyezményes hangjelölési rendszer ismertetése) * 1. A nyelvjárási hangjelölés történetéből

# Á magyar nyelvjárások hangjainak jelölése. (Az egyezményes hangjelölési rendszer ismertetése) * 1. A nyelvjárási hangjelölés történetéből # Á magyar nyelvjárások hangjainak jelölése (Az egyezményes hangjelölési rendszer ismertetése) * 1. A nyelvjárási hangjelölés történetéből a/ A hangjelölés ügye 194 1-ig A nyelvjáráskutatás első korszakában,

Részletesebben

Források: magyar nyelv és kommunkikáció kísérleti tk. és mf. (OFI, 2014) Czinegéné L.J.

Források: magyar nyelv és kommunkikáció kísérleti tk. és mf. (OFI, 2014)   Czinegéné L.J. Források: magyar nyelv és kommunkikáció kísérleti tk. és mf. (OFI, 2014) http://www.drama.hu/jatektar/ http://www.google.com/ Czinegéné L.J. 2014 Tanulói feladatlap 1. Jelöld a magánhangzókat! (Karikázd

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Fonológia

Bevezetés a nyelvtudományba Fonológia Bevezetés a nyelvtudományba Fonológia Fonológia célja: a hangok rendszerbe szerveződését meghatározó elvek felkutatása és a nyelvekben előforduló változatok magyarázata tárgya: - a nyelvek hangkészlete

Részletesebben

A fogadodban sok a vendég: hosszú magánhangzók egy mezőségi nyelvjárásban

A fogadodban sok a vendég: hosszú magánhangzók egy mezőségi nyelvjárásban A fogadodban sok a vendég: hosszú magánhangzók egy mezőségi nyelvjárásban Mády Katalin 1. Bevezetés 1.1 A magyar magánhangzók fonetikai megvalósulása A magyar sztenderd nyelvváltozat magánhangzórendszere

Részletesebben

A különleges szerepű előhangzókról*

A különleges szerepű előhangzókról* 50 H. Varga Márta similes, as well as the role of all that at the textual level, in producing style and meaning. The analyses lead to the conclusion that the specific and recurrent organisation of figures

Részletesebben

Az énekelt magánhangzók észlelése réshangkörnyezetben

Az énekelt magánhangzók észlelése réshangkörnyezetben Az énekelt magánhangzók észlelése réshangkörnyezetben Deme Andrea 2011. Február 4. andrea_deme@hotmail.com Az énekelt beszéd észlelése Szinte mindennapos feladat opera tévé rádió Az énekelt hangok észlelésének

Részletesebben

Ötletek a főnevek tárgyesetének tanításához

Ötletek a főnevek tárgyesetének tanításához Gedeon Márta Ötletek a főnevek tárgyesetének tanításához Feltételezzük, hogy tanítványaink már ismerik a hangrend és illeszkedés szabályait, tudják az alanyi ragozás minden csinját-bínját, tisztában vannak

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS. Tanári útmutató

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS. Tanári útmutató SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS Tanári útmutató 7 A kiadvány a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerõforrás-fejlesztési Operatív Program 3.1.1. központi program (Pedagógusok és oktatási szakértõk felkészítése a kompetencia

Részletesebben

Rácz Endre Eötvös Loránd Tudományegyetem Mai Magyar Nyelvi Tanszék

Rácz Endre Eötvös Loránd Tudományegyetem Mai Magyar Nyelvi Tanszék Rácz Endre Eötvös Loránd Tudományegyetem Mai Magyar Nyelvi Tanszék 1. Ez a vita a magyar nyelvészek között az ötvenes-hatvanas években zajlott le, bár azóta sem ült el teljesen. Legjobb összefoglalását

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba

Bevezetés a nyelvtudományba Bevezetés a nyelvtudományba Előadás 2009/2010. I.félév Pázmány Péter Katolikus Egyetem 1. előadás: Bevezetés Előadó: Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba Előadás 2009/2010. I.félév Pázmány Péter

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS. Tanulói munkatankönyv

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS. Tanulói munkatankönyv SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS Tanulói munkatankönyv 7 A kiadvány a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerõforrás-fejlesztési Operatív Program 3.1.1. központi program (Pedagógusok és oktatási szakértõk felkészítése

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Alaktan

Bevezetés a nyelvtudományba Alaktan Bevezetés a nyelvtudományba Alaktan Alaktan tárgya: - a szó szerkezetének vizsgálata asztal+ig, asztal+on, hajó+ig - a szó elemeinek különféle csoportosítási lehetőségei szótő + affixumok (toldalékok)

Részletesebben

Amagánhangzó-illeszkedés alapjainak tanításához az ajakkerekítéses illeszkedés

Amagánhangzó-illeszkedés alapjainak tanításához az ajakkerekítéses illeszkedés Peter Sherwood* A MAGÁNHANGZÓ-ILLESZKEDÉS TANÍTÁSA Amagánhangzó-illeszkedés alapjainak tanításához az ajakkerekítéses illeszkedés kivételével (l. késõbb) tulajdonképpen nincs szükség fonetikai ismeretekre.

Részletesebben

Tananyagfejlesztő: dr. Forró Orsolya. Vezetőszerkesztő: Valaczka András. Alkotószerkesztő: Téglásy Katalin

Tananyagfejlesztő: dr. Forró Orsolya. Vezetőszerkesztő: Valaczka András. Alkotószerkesztő: Téglásy Katalin A tankönyv megfelel az 51/201 (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet, 3.01: Kerettanterv a gimnáziumok 9 1 évfolyama számára és a 6. sz. melléklet, 6.01: Kerettanterv a szakközépiskolák 9 1 évfolyama

Részletesebben

A MAGYAR HELYESÍRÁS. H.2. Helyesírásunk betűíró, latin betűs, hangjelölő és értelemtükröző írásrendszer.

A MAGYAR HELYESÍRÁS. H.2. Helyesírásunk betűíró, latin betűs, hangjelölő és értelemtükröző írásrendszer. A MAGYAR HELYESÍRÁS H.2. Helyesírásunk betűíró, latin betűs, hangjelölő és értelemtükröző írásrendszer. a) Írásunk betűíró rendszerű, mert legkisebb egységei a hangokat jelölő betűk. b) Helyesírásunk a

Részletesebben

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI OSZTÁLYÁNAK KÖZLEMÉNYEI IX. KÖTET 1 2. SZÁM BUDAPEST, 1956 I. OSZT. KÖZL.

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI OSZTÁLYÁNAK KÖZLEMÉNYEI IX. KÖTET 1 2. SZÁM BUDAPEST, 1956 I. OSZT. KÖZL. A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI OSZTÁLYÁNAK KÖZLEMÉNYEI IX. KÖTET 1 2. SZÁM I. OSZT. KÖZL. MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA BUDAPEST, 1956 A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI

Részletesebben

Nehogy a nyúl visz a puska! Mondat ez? Bizonyára te is látod,

Nehogy a nyúl visz a puska! Mondat ez? Bizonyára te is látod, II. NYELVI SZINTEK 4. A SZÓELEMEK SZINTJE: TÖVEK, TÔ VÁL TO ZA- TOK ÉS TOLDALÉKOK Nehogy a nyúl visz a puska! Mondat ez? Bizonyára te is látod, hogy ezzel némi gond van. Nyelvi közléseinket úgy rakod össze

Részletesebben

A MAGYAR FONÉMÁK RENDSZERÉHEZ ÉS RENDSZEREZÉSÉHEZ DEME LÁSZLÓ

A MAGYAR FONÉMÁK RENDSZERÉHEZ ÉS RENDSZEREZÉSÉHEZ DEME LÁSZLÓ A MAGYAR FONÉMÁK RENDSZERÉHEZ ÉS RENDSZEREZÉSÉHEZ DEME LÁSZLÓ 1. A fonológia, a nyelvek hangállományának új szempontú tanulmányozása, az orosz nyelvészeti hagyomány és a saussure-i kezdeményezés kettős

Részletesebben

Mire jó és hogyan készül egy számítógépes morfológia

Mire jó és hogyan készül egy számítógépes morfológia Mire jó és hogyan készül egy számítógépes morfológia Novák Attila Wenszky Nóra novak@morphologic.hu, nora@nytud.hu Dolgozatunk célja, hogy bemutassuk a morfológiai elemzőprogramok létrehozását, működését

Részletesebben

A nyelvi változás. Nyelvrokonság-elméletek. A magyar nyelv története

A nyelvi változás. Nyelvrokonság-elméletek. A magyar nyelv története A nyelvi változás A magyar nyelv története Áttekintés nyelvünk részrendszereinek változásairól Az ember ismeretei folyamatosan bővülnek, a tudományok, a technika és szinte minden átalakul, fejlődik. Mindezt

Részletesebben

Ingadozás a magyar elölségi harmóniában

Ingadozás a magyar elölségi harmóniában Ingadozás a magyar elölségi harmóniában Szempontok a variabilitás szinkróniájának és diakróniájának feltárásához és értelmezéséhez Forró Orsolya Témavezető: Dr. habil. CSER ANDRÁS egyetemi docens Nyelvtudományi

Részletesebben

NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A MAGYAR FŐNÉVRAGOZÁS PARADIGMÁJÁNAK SZERKEZETÉRŐL

NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A MAGYAR FŐNÉVRAGOZÁS PARADIGMÁJÁNAK SZERKEZETÉRŐL NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A MAGYAR FŐNÉVRAGOZÁS PARADIGMÁJÁNAK SZERKEZETÉRŐL HERMAN JÓZSEF Amikor felköszönt valakit az ember, az ünnepeltet saját házában, otthonában illik felkeresnie: ezért kalandozom ebben

Részletesebben

A semleges magánhangzóról, azaz a sváról

A semleges magánhangzóról, azaz a sváról AUSZMANN ANITA A semleges magánhangzóról, azaz a sváról Biztos mindannyian megfigyeltük már magunkon és beszédpartnereinken, hogy minél fesztelenebb egy társalgás, annál lazábban beszélünk, vagy épp ellenkezőleg,

Részletesebben

HANGZÓ SZÖVEGHEZ KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSBELI FELADATOK

HANGZÓ SZÖVEGHEZ KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSBELI FELADATOK HANGZÓ SZÖVEGHEZ KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSBELI FELADATOK Kossuth Lajos halálának 115. évfordulóján Hallgasd meg háromszor a szöveget! (Közben jegyzeteket készíthetsz.) KOSSUTH NYOLCVANADIK SZÜLETÉSNAPJA A Kossuth-fiúk

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

(EGY BORDEAUX-I MAGYARTANÁR SZEMSZÖGÉBŐL)

(EGY BORDEAUX-I MAGYARTANÁR SZEMSZÖGÉBŐL) ,,A MÚLTbaZYXWVUTSRQPONMLKJIHGFEDCBA IDŐ JELE.." (EGY BORDEAUX-I MAGYARTANÁR SZEMSZÖGÉBŐL) KOROMPAY KLÁRA Bárczi tanár úrra emlékezve és az évfordulóra készülve az első bizonyosság: akármilyen, számomra

Részletesebben

A Humor új Fo(r)mája

A Humor új Fo(r)mája A Humor új Fo(r)mája Novák Attila MTA PPKE Nyelvtechnológiai Kutatócsoport Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információtechnológiai és Bionikai Kar 1083 Budapest, Práter utca 50/a novak.attila@itk.ppke.hu

Részletesebben

4. évfolyam Iskolai forduló. Megoldások. Tollbamondás 4. évfolyam

4. évfolyam Iskolai forduló. Megoldások. Tollbamondás 4. évfolyam Megoldások Tollbamondás 4. évfolyam 2015 márciusában újra a bonyhádi gimnázium vendége volt Lotz János Amerikában élő fia, Charles Peter Lotz, aki most magával hozta 15 éves lányát, Karent és 13 éves fiát,

Részletesebben

Rövid és hosszú magánhangzók a szóhosszúság függvényében

Rövid és hosszú magánhangzók a szóhosszúság függvényében Rövid és hosszú magánhangzók a szóhosszúság függvényében Kohári Anna ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola koharianna@gmail.com Kivonat: A magyar nyelvben a rövid és a hosszú magánhangzók fonológiai oppozíciót

Részletesebben

Fonetika és fonológia

Fonetika és fonológia Fonetika és fonológia Előadás 2015. október Balogné Bérces Katalin PPKE BTK, Budapest/Piliscsaba 1: Bevezetés: Fonetika és fonológia Fonetika és fonológia fonetika: a beszédhangok fizikai tulajdonságai

Részletesebben

Lerchné dr. Egri Zsuzsa Anyanyelv. felsõsöknek. Munkafüzet 5. osztályosoknak. Tizenharmadik, átdolgozott kiadás

Lerchné dr. Egri Zsuzsa Anyanyelv. felsõsöknek. Munkafüzet 5. osztályosoknak. Tizenharmadik, átdolgozott kiadás Lerchné dr. Egri Zsuzsa Anyanyelv felsõsöknek Munkafüzet 5. osztályosoknak Tizenharmadik, átdolgozott kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 TANÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hangtani ismeretek 1. a) Olvasd föl tiszta kiejtéssel

Részletesebben

Hosszú magánhangzók. ú, ű A szó végén hosszú az ú és az ű: gyűrű, karcsú, sűrű, varjú. Csak a főnevek között vannak kivételek.

Hosszú magánhangzók. ú, ű A szó végén hosszú az ú és az ű: gyűrű, karcsú, sűrű, varjú. Csak a főnevek között vannak kivételek. Hosszú magánhangzók ó, ő Általános szabály, hogy a szó végén hosszú az ó és az ő: olló, erdő. Az ó és az ő (akárcsak általában minden szóvégi hosszú hang) természetesen a toldalékok előtt és az összetételekben

Részletesebben

A magyar zenei utasítások morfológiai elemzése Volek-Nagy Krisztina

A magyar zenei utasítások morfológiai elemzése Volek-Nagy Krisztina A magyar zenei utasítások morfológiai elemzése Volek-Nagy Krisztina Absztrakt A zenei szaknyelv beszélőközössége nyelvhasználatának sajátosságaira eddig aránytalanul kevés figyelem irányult. A zenei szaknyelv

Részletesebben

Szófajtan és morfológia

Szófajtan és morfológia Csernicskó István Karmacsi Zoltán Szófajtan és morfológia Jegyzet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatói számára 1 2 Закарпатський угорський інститут ім. Ф. Ракоці ІІ II. Rákóczi Ferenc

Részletesebben

Szótári névelemek felismerése és morfológiai annotálása

Szótári névelemek felismerése és morfológiai annotálása Szótári névelemek felismerése és morfológiai annotálása TIKK DOMONKOS, KARDKOVÁCS ZSOLT TIVADAR, MAGYAR GÁBOR BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék, {tikk,kardkovacs,magyar}@tmit.bme.hu SZIDAROVSZKY

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET B

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET B MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET B Magyar nyelv 5. évfolyam TANULÓI MUNKAFÜZET KÉSZÍTETTÉK: Álmosné Fehér Marianna Baldaváriné Juhász Éva A kiadvány KHF/1746-4/2009. engedélyszámon 2009.03.23. időponttól

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Mai magyar nyelv - Fonetika A tantárgy típusa DF DD DS DC

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. 4. Morfológia

Bevezetés a nyelvtudományba. 4. Morfológia Bevezetés a nyelvtudományba 4. Morfológia Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Morfológia Alaktan, szóalaktan Tárgya: a szavak szerkezetének, belsı felépítésének és létrehozásuk szabályainak a vizsgálata

Részletesebben

Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, 1. évfolyam, 1. szám, (2007) pp. 37-41.

Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, 1. évfolyam, 1. szám, (2007) pp. 37-41. Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, 1. évfolyam, 1. szám, (2007) pp. 37-41. k o n t r a s z t í v j e l e n s é g e k a m a g y a r é s a s z l o v á k NYELVBEN A la b á n M á r ia Nyitrai Konstantin

Részletesebben

MAGYAR MAGÁNHANGZÓK VIZSGÁLATA ELEKTROMÁGNESES ARTIKULOGRÁFFAL NORMÁL ÉS GYORS BESZÉDBEN. Mády Katalin

MAGYAR MAGÁNHANGZÓK VIZSGÁLATA ELEKTROMÁGNESES ARTIKULOGRÁFFAL NORMÁL ÉS GYORS BESZÉDBEN. Mády Katalin 52 MAGYAR MAGÁNHANGZÓK VIZSGÁLATA ELEKTROMÁGNESES ARTIKULOGRÁFFAL NORMÁL ÉS GYORS BESZÉDBEN Mády Katalin Bevezetés A magyar magánhangzók artikulációját a korábbi évtizedben többen is vizsgálták különféle

Részletesebben

EXPLOZÍVÁK ÉS AFFRIKÁTÁK IDŐVISZONYAI. Gráczi Tekla Etelka

EXPLOZÍVÁK ÉS AFFRIKÁTÁK IDŐVISZONYAI. Gráczi Tekla Etelka 94 EXPLOZÍVÁK ÉS AFFRIKÁTÁK IDŐVISZONYAI Bevezetés A beszédhangok képzése során az egyes artikulációs gesztusok egymással összeköttetésben, egymásra hatva működnek. Így például nemcsak a hangszalagok felől

Részletesebben

Jakab László, A Jókai-kódex mint nyelvi emlék szótárszer feldolgozásban

Jakab László, A Jókai-kódex mint nyelvi emlék szótárszer feldolgozásban 110 Szemle A névtár lexikonjelleg. A patrónusok, névadó szentek betrendje szerint sorolódnak egymás után a szócikkek, közel félezer oldalon. Bevezet% részükben tömör összefoglalás olvasható az érintett

Részletesebben

Siptár Péter, Szentgyörgyi Szilárd 2013

Siptár Péter, Szentgyörgyi Szilárd 2013 Pannon Egyetemi Kiadó Veszprém 2013 Siptár Péter, Szentgyörgyi Szilárd 2013 Jelen kiadvány sem részben, sem egészben nem másolható mechanikai eljárásokkal, ideértve a nyomtatást és fénymásolást is a jogtulajdonos

Részletesebben

Az énekelt magánhangzók fonetikai elemzése

Az énekelt magánhangzók fonetikai elemzése Deme Andrea 1 Az énekelt magánhangzók fonetikai elemzése 1. B e v e z e t é s. Beszélőszerveink a mindennapi beszéd létrehozásán kívül számos alternatív beszédtechnikai produkcióra is képesek. Ezek vizsgálata

Részletesebben

Fonetikai Osztály Jelentés a 2013-as évről és terv

Fonetikai Osztály Jelentés a 2013-as évről és terv Fonetikai Osztály Jelentés a 2013-as évről és terv I. fejezet (Az osztály fő feladatai 2013-ban) A Fonetikai Osztály tervezte a BEA spontánbeszéd-adatbázis fejlesztését, bővítését, harminc újabb adatközlő

Részletesebben

Igetövek rendszere. igényel-het, igényl-ő, csörög-ni, csörg-ő

Igetövek rendszere. igényel-het, igényl-ő, csörög-ni, csörg-ő Igetövek rendszere egyalakú Többalakú Ír-, tanul- st~s, szt~sz változatú t~s változatú hangzóhiányos csupán v- s v-s ~ sz-es változatú sz-es és d-s változatú sz-es és d-s változatú sz-es és z-s változatú

Részletesebben

Hangtan A MAGÁNHANGZÓK

Hangtan A MAGÁNHANGZÓK 1 Hangtan A MAGÁNHANGZÓK A vót nyelv összesen kilenc (az erős orosz hatást is figyelembe véve feltehetően tíz) magánhangzót használ, és ismeri ezek hosszú változatait is, amelyeket az adott betű megkettőzésével

Részletesebben

NYELVHELYESSÉGI GYAKORLATOK

NYELVHELYESSÉGI GYAKORLATOK Zimányi Árpád NYELVHELYESSÉGI GYAKORLATOK I. RÉSZ A HELYES KIEJTÉS 1 Részletek a szerző Nyelvhelyességi gyakorlókönyv című munkájából (EKFT Líceum Kiadó, Eger, 1999) A szerző engedélyével 2 Tartalom A

Részletesebben

Hangtörténeti változások feltételezett okairól

Hangtörténeti változások feltételezett okairól 276 Gósy Mária Ami a hangalakot, nevezetesen a visszaható hasonulást illeti, a régiségbl erre is lehet egy-két példát idézni. A mai Veszprémbl alak régen mint bezprimmevl (MargL. 4) és bezprimevl (MargL.

Részletesebben

A mándoki nyelvjárás magánhangzó-rendszere

A mándoki nyelvjárás magánhangzó-rendszere DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR MAGYAR NYELVTUDOMÁNYI TANSZÉK A mándoki nyelvjárás magánhangzó-rendszere Témavezető: Dr. Nyirkos István egyetemi professzor Készítette: Oláh Judit V. magyar Debrecen,

Részletesebben

Megoldások III. osztály

Megoldások III. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások III. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

Természet- és Állatvédelmi Oktatóközpont Pécs- Somogyon

Természet- és Állatvédelmi Oktatóközpont Pécs- Somogyon 2 Természet- és Állatvédelmi Oktatóközpont Pécs- Somogyon 1996- ban kezdtük el kialakítani azt a Természet- és Állatvédelmi Oktatóközpontot, amely a következõ egységekbõl áll: Állatotthon- elsõsorban kutyákkal,

Részletesebben

Hogyan állapítható meg két vagy több nyelv rokonsága? Írta: Fejes László január 30. péntek, 20:47 - Módosítás: november 01.

Hogyan állapítható meg két vagy több nyelv rokonsága? Írta: Fejes László január 30. péntek, 20:47 - Módosítás: november 01. Míg a közeli nyelvek rokonsága könnyen megállapítható (a hasonlóság olyan mértékű is lehet, hogy e nyelvek beszélői több-kevesebb nehézséggel meg is értik egymást), a távolabbi rokonságban álló nyelvek

Részletesebben

A mi óvodánk. Készítette: Lévai Zsuzsanna óvodavezető és a Nevelőtestület

A mi óvodánk. Készítette: Lévai Zsuzsanna óvodavezető és a Nevelőtestület A mi óvodánk Gyömrő Város Önkormányzatának 1.sz. Napköziotthonos Óvodája 2230 Gyömrő Arany J. u. 28 Tel: 29 330 076 E-mail: aranyovi@gyomro.hu Honlap: www.aranyovi.fw.hu Készítette: Lévai Zsuzsanna óvodavezető

Részletesebben

A nyelvi rendszer egyszerűsítésének tendenciája és változatai az afáziában (A hangtan szintje)* 230 Szépe Judit SUMMARY

A nyelvi rendszer egyszerűsítésének tendenciája és változatai az afáziában (A hangtan szintje)* 230 Szépe Judit SUMMARY 230 Szépe Judit SUMMARY Lőrinczi, Réka Preliminaries to the investigation of the history of the description of verbs The paper briefly deals with three issues, if only at a preliminary level as stated

Részletesebben

Cs. Nagy Lajos Mutató egy felvidéki magyarlakta település nyelvhasználatából. (Jánok nyelvjárásának alaktani sajátosságairól)

Cs. Nagy Lajos Mutató egy felvidéki magyarlakta település nyelvhasználatából. (Jánok nyelvjárásának alaktani sajátosságairól) Cs. Nagy Lajos Mutató egy felvidéki magyarlakta település nyelvhasználatából (Jánok nyelvjárásának alaktani sajátosságairól) IMRE SAMU A mai magyar nyelvjárások rendszere (Akadémiai kiadó, Bp., 1971) című

Részletesebben

O & ko zèpmaǵar zoalactanÿ èlèmzo

O & ko zèpmaǵar zoalactanÿ èlèmzo O & ko zèpmaǵar zoalactanÿ èlèmzo Novák Attila 1,2, Wenszky Nóra 2 1 MTA Nyelvtudományi Intézet 1068 Budapest, Benczúr utca 33. 2 MTA PPKE Nyelvtechnológiai Kutatócsoport 1083 Budapest, Práter utca 50/a

Részletesebben

A szavak feldolgozása. Ladányi Enikő eladanyi@cogsci.bme.hu

A szavak feldolgozása. Ladányi Enikő eladanyi@cogsci.bme.hu A szavak feldolgozása Ladányi Enikő eladanyi@cogsci.bme.hu Mentális lexikon A szavak fejünkben tárolt reprezentációi A reprezentációk különböző információkat kódolnak a szavakról: Forma (hangzó, írott)

Részletesebben

Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. alapító okirata - TERVEZET

Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. alapító okirata - TERVEZET Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. alapító okirata - TERVEZET Az 1997. évi CXLIV. tv. alapján, egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság létrehozása céljából az alábbi alapító okiratot bocsátjuk

Részletesebben

Minden feladat teljes megoldása 7 pont

Minden feladat teljes megoldása 7 pont Postacím: 11 Budapest, Pf. 17. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ 1. nap NEGYEDIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Minden feladat teljes megoldása 7 pont 1. Hat futó: András, Bence, Csaba,

Részletesebben

Bevezetés a Nílus-parti hieroglifák magyar nyelvő olvasatába alapfokú elıadássorozat kollokviumának írásbeli kérdései.

Bevezetés a Nílus-parti hieroglifák magyar nyelvő olvasatába alapfokú elıadássorozat kollokviumának írásbeli kérdései. Bevezetés a Nílus-parti hieroglifák magyar nyelvő olvasatába alapfokú elıadássorozat kollokviumának írásbeli kérdései A kérdések a 2009 szeptember-októberben tartott elıadások alapgondolatait ölelik át.

Részletesebben

Morfológia. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 4. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Morfológia. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 4. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Morfológia Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 4. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szótan: Mi a szó? Definiciók: Alaktani: a szavak az első prefixumtól ( előtoldaléktól ) az utolsó

Részletesebben