Az Euro 6 motorok második generációja kisebb üzemanyagfogyasztás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Euro 6 motorok második generációja kisebb üzemanyagfogyasztás"

Átírás

1 Sajtóközlemény ISO 9001 Az Euro 6 motorok második generációja kisebb üzemanyagfogyasztás A Scania bemutatja új Euro 6 motorjait, amelyek tovább fokozzák a hatékonyságot. Az Euro 6 motorok második generációjához tartozó 450 és 490 lóerős erőforrásokkal akár 2 százalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető. Az egyedülálló, 410 lóerős hathengeres SCR motor különleges gazdasági előnyt hordoz magában. Az új 520 és 580 lóerős Euro 6 V8 motorok kimagasló teljesítményt biztosítanak. A már bevált EGR és SCR technológiák kombinációja optimális teljesítményt nyújt minden piaci szegmens és szereplő számára. Az Euro 6 károsanyag-kibocsátási norma teljesítése közben kiemelt figyelmet kell fordítani az égés és az utókezelési folyamat közötti egyensúlyra. A Scania mind az EGR, mind az SCR technológiában szerzett tekintélyes tapasztalatát felhasználja, hogy minden teljesítményszinten, valamint az egyéni alkalmazások esetében is az optimális megoldást nyújtsa. A Scania ügyfelei most már kilenc különböző Euro 6 motor közül választhatnak, amelyek teljesítménye a kilencliteres 250 lóerős erőforrástól egészen az 580 lóerős V8-asig terjed. További motorok a későbbiek folyamán lesznek elérhetőek. Ezeken felül két gázüzemű motor is rendelkezésre áll, amelyek alkalmasak biogáz-, sűrített földgáz- (CNG) vagy folyékony (LNG) gázüzemre. V8 motorok kivételes nyomatékkal Jelenleg csak a Scaniának van olyan V8-as motorja, amely teljesíti az Euro 6 normát. Ezek a motorok a 730 lóerős változattal bevezetett 16,4 literes alapokra épülnek. A Scania V8 motorok tipikus vonásait mutatják, kimagasló erőt biztosítanak már alacsony fordulatszám-tartományban is. Csakúgy, mint a Scania soros 13 literes motorjai esetében, a V8-asok teljesítmény-nyomaték aránya meghaladja az Euro 5-ösökét. 520 LE, Nm fordulat/percnél, EGR+SCR 580 LE, Nm fordulat/percnél, EGR+SCR 730 LE, később kerül bemutatásra Az új 580 lóerős Euro 6 V8 teljesítménye a szélesebb nyomatékcsúcsnak és a kövérebb teljesítménygörbének köszönhetően megegyezik a 620 lóerős Euro 5 változat teljesítményével. Az Euro 6 V8 motor üzemanyag-fogyasztása megegyezik az Euro 5 üzemanyag-fogyasztásával. Legnagyobb teljesítménye 320 kw, amelyet fordulat/percnél ér el. MAGYARORSZÁG HUNGARY 1(12)

2 16-litre 520 hp V8 16-litre 580 hp V8 A Scania Euro 6 V8 motorok jellemzője a közös nyomócsöves befecskendező (Scania PI) és a motor első részére szerelhető változó geometriájú turbófeltöltő (VGT). Az újonnan kifejlesztett vízhűtéses EGR rendszert alacsonyan a jobb oldali hengersor alá szerelték. A V8 motorok kipufogórendszere a nagyobb kapacitásnak köszönhetően valamivel nagyobb, mint a soros motoroké. A csúcsteljesítményű 730 lóerős V8 motor bemutatása az Euro 6 norma bevezetésének idejére várható. Tovább finomított hathengeres motorok Négy 12,7 literes motor alkotja a Scania hathengeres Euro 6 kínálatát. 370 LE, később kerül bemutatásra 410 LE, Nm fordulat/percnél, SCR (a képeken) 450 LE, Nm fordulat/percnél, EGR+SCR 490 LE, Nm fordulat/percnél, EGR+SCR MAGYARORSZÁG HUNGARY 2(12)

3 A 450 és 490 lóerős motorok a már 2011 óta az üzemeltetők tulajdonában sokat bizonyított 440 és 480 lóerős egységek további finomításán alapulnak. A 450 lóerős verzió a P-, G- és R- szériához rendelhető, míg a 490 lóerős változat a G- és R-szériás tehergépkocsikhoz elérhető. A 450 és 490 lóerős motorok több részletét is továbbfejlesztették, köztük az új motorvezérlő rendszert és a módosított szívó rendszert, amely fojtószelep alkalmazása nélkül tartja fent a szükséges magas hőmérsékletet. A kipufogófék teljesítménye 256 kw fordulat/percnél. Egy új, automatikusan kikapcsoló kompresszort vezettek be valamennyi Euro 6-os motornál. A kompresszor alapjáraton kikapcsol és ezzel akár 1% üzemanyag-megtakarítást is elérhető, az üzemeltetéstől függően. A hosszú távú fuvarozásra szánt, általában autópályán közlekedő Euro 6 tehergépkocsikat üzemanyag-fogyasztásuk minimalizálása érdekében fordulat/perc alatti fordulatszámtartományra kell specifikálni. A már kis fordulatszámon rendelkezésre álló nagy nyomaték az automatizált váltási rendszerrel együttműködve üzemanyag-megtakarítást eredményez anélkül, hogy ez külön figyelmet igényelne a járművezetőtől. A tesztek bebizonyították, hogy a Scania második generációs Euro 6 motorjai 2-3 százalékkal gazdaságosabban üzemelnek, mint ez első generáció tagjai. 13 literes 410 LE hathengeres 13 literes 450 LE hathengeres 13 literes 490 LE hathengeres 410 lóerős üzemanyag-takarékos motor SCR-rel A 410 lóerős motor úgy lett kifejlesztve, hogy csak az SCR technológiát használva teljesíti az Euro 6 norma előírásait. Ehhez egy fix geometriájú turbófeltöltőt és egy elektromos fojtószelepet használ. Az EGR hűtőcső nélküli kiegészítő rendszerek némileg egyszerűbbek, ugyanakkor a kombinált EGR-SCR motorokhoz hasonlítva nagyjából 40 kg súlycsökkenés érhető el, amelynek egy részét valószínűleg a megnövekedett AdBlue-igény miatt, annak szállítására fel is használják az üzemeltetők. A kipufogógáz utókezelő rendszer változatlan maradt, ugyanazt a kompakt kipufogó egységet használva, mint a többi öt- és hathengeres Euro 6 motor. MAGYARORSZÁG HUNGARY 3(12)

4 A 410 lóerős 13 literes motor maximális forgatónyomatékát fordulat/percnél adja le. A motor mintegy 3 százalékkal gazdaságosabban üzemel, mint a 400 lóerős Euro 5 EGR motor. A Scania csak SCR-rendszerrel működő Euro 6 motorjainak AdBlue fogyasztása az üzemanyagfogyasztás 6 százaléka környékén van. Az EGR-SCR technológia kombinációját alkalmazó motorokban ez az érték 3 százalék körül mozog, ami nagy rakománytehernél, nagy magasságban vagy hideg időben magasabb lehet. Öthengeres Euro 6 motorok A 2012-es IAA kiállításon bemutatkozott teljes termékválaszték tartalmaz négy dízelmotort, két gázüzemű motort és előkészítés alatt van egy etanolüzemű motor. 250 LE dízel, Nm fordulat/percnél, EGR+SCR 280 LE dízel, Nm fordulat/percnél, EGR+SCR 320 LE dízel, Nm fordulat/percnél, SCR 360 LE dízel, Nm fordulat/percnél, SCR 280 LE gáz/biogáz, Nm fordulat/percnél 340 LE gáz/biogáz, Nm fordulat/percnél 280 LE etanol, később kerül bemutatásra A 320 és 360 lóerős kilencliteres motorok csak SCR-rendszerrel kaphatók, magasabb fordulatszámon történő haladásra tervezték őket és a gazdaságos, percenkénti fordulatra áttételezhetők. Legnagyobb teljesítményük 190 kw fordulat/percnél. MAGYARORSZÁG HUNGARY 4(12)

5 Euro 6 motorok esetében fontos a kipufogógáz hőmérséklete Azokban az alkalmazásokban, ahol a motor csak ritkán dolgozik teljes terhelés mellett, a Scania azt ajánlja ügyfeleinek, hogy az Euro 5 motorokhoz viszonyítva valamivel kisebb teljesítményű motort válasszanak. Javítani fogja a hatékonyságot, ha a motor egy kicsivel erősebben dolgozik, mivel így a kipufogógáz hőmérséklete könnyebben magasan tartható. Ha a kipufogógáz hőmérséklete alacsony szintet ér el, az utókezelő rendszer megfelelő működése érdekében extra üzemanyagot fog a rendszer elégetni. Hasonlóképpen, az alapjáraton járatott motor az utókezelő rendszer lehűlését idézi elő. Utókezelési alapelvek A motorhoz kapcsolt berendezés attól függően változik, hogy az EGR és SCR technológia kombinációját használja a motor vagy csak az SCR technológiát. A 250, 280, 320 és 410 lóerős motorok elektromos fojtószelepet használnak, míg az új 13 literes 450 és 490 lóerős motoroknak, illetve az 520 és 580 lóerős V8 motoroknak nincs rá szüksége. Az extra hőmérsékletszabályozás érdekében a két EGR és SCR-es 9-literes motornál van egy extra injektor, amely üzemanyagot juttat a kipufogócsőbe. Scania Euro 6 technológiák A bemeneti NOx szenzor, a dízel oxidációs katalizátor (DOC), a főáramú dízel részecskeszűrő (DPF), az AdBlue adagoló, a párhuzamos SCR katalizátorok, az utóoxidációs katalizátorok (ASC) és a kimeneti NOx szenzor mind a kipufogódobba vannak integrálva. A hőmérsékletet több ponton mérik a katalizátorok előtt, valamint mérik a nyomásesést a részecskeszűrőnél, hogy ellenőrizzék a szűrő állapotát. MAGYARORSZÁG HUNGARY 5(12)

6 ISO 9001 A modularizált utókezelő rendszer a kipufogó-egységben található és mindegyik soros motor esetében ugyanolyan méretű. A V8 motoroknál 270 mm-rel hosszabb, mert két párhuzamos részecskeszűrőt, három párhuzamos SCR és utóoxidációs katalizátort tartalmaz. Mennyi AdBlue-t kell Önnek magával vinnie? Az üzemanyag-kapacitás és az egyéni igények figyelembe vételével a Scania az AdBlue tartályok választékát is frissítette. Az új tartályok egyik verziója az alváz baloldali belső részére, elrejtve szerelhető, elegendő helyet hagyva így az üzemanyagtanknak illetve az egyéb berendezéseknek. Oldalra szerelhető AdBlue tartályok: 30, 60 és 90 liter Elrejtett AdBlue tartályok: 58 és 100 liter, illetve 60 literes az extra alacsony alvázakhoz A tartályok széles skálája lehetővé teszi, hogy azt az üzemanyag-tartály kapacitásának megfelelően vagy a alkalmazott technológia (EGR+SCR vagy csak SCR) függvényében válasszák meg. Globális motorválaszték A Scania ügyfelei még a különböző károsanyag-kibocsátási szinteken is ugyanahhoz a globális kínálathoz tartozó motorválasztékhoz juthatnak hozzá. Minden Scania motor arra van hangolva, hogy már fordulat/percnél vagy akár alatta is jelentős nyomatékot adjon le. Így lehetővé válik, hogy a hosszú távú fuvarozás esetén a legtöbb alkalmazásra a hajtáslánc teljes áttételét úgy válasszák meg, hogy a motor percenkénti fordulatszáma nál kisebb legyen, és ezzel a maximális üzemanyag-hatékonyságot érjék el. Kivételt jelent a 320 és a 360 lóerős motor. A nagy nyomatéknak köszönhetően a járművek a lehető legkevesebb visszaváltással jutnak át a dombokkal tűzdelt útszakaszokon. SCANIA HUNGÁRIA KFT. H-2051 BIATORBÁGY, ROZÁLIA PARK 1. MAGYARORSZÁG HUNGARY Telefon: Telefax: Cégjegyzékszám: Adószám: (12)

7 Dízel/Biodízel 9 literes, öthengeres tehergépkocsi- és buszmotorok 13 literes hathengeres tehergépkocsi- és buszmotorok 16 literes V8 tehergépkocsimotorok Euro LE LE LE EEV (EGR) LE EEV (SCR) LE LE Euro 5 (EGR) LE LE Euro 5 (SCR) LE LE LE Egyéb üzemanyagok Euro 6 Euro 5/EEV LE gáz 280 LE etanol LE gáz 270 LE etanol A Scania rendelkezik a legszélesebb, alternatív üzemanyagokkal működő motorválasztékkal a piacon. Az Euro 5 és EEV motorok alkalmasak 100% biodízel üzemmódra is. A Scania jelenleg dolgozik azon, hogy Euro 6 motorcsaládja néhány tagját alkalmassá tegye 100% biodízel üzemmódra. Ennek részletei később lesznek nyilvánosak. Az Euro 5 / EEV szabályozásnak megfelelő gáz / biogáz és etanol motorok már elérhetőek, a 2012-es németországi IAA kiállításon két Euro 6 motor bemutatásra került és a későbbiekben egy etanolüzemű motor is rendelhető lesz. Cseppfolyós-gázüzemű motorok is rendelhetők. ÚJÍTÁSOK A RENDELKEZÉSRE ÁLLÁS FOKOZÁSÁRA A Scania új dupla akkumulátoros rendszere A jól működő elektromos rendszer a hosszútávú, megbízható rendelkezésre állás egyik előfeltétele. Annak érdekében, hogy az akkumulátorok figyelmetlenség miatti lemerülését vagy azok meghibásodásának kockázatát csökkentse, a Scania kifejlesztett egy két akkumulátorból álló rendszert, amely biztosítja az elinduláshoz szükséges áramellátást. A 24 V dupla akkumulátort főleg az olyan alkalmazások számára tervezte a Scania, amelyek energia-fogyasztása nagy, de az akkumulátor bármely fuvarfeladat ellátása közben biztosítékot jelent a magas üzemidőre. A hagyományos, sorosan kapcsolt, két 12 V akkumulátort tartalmazó rendszer helyett a dupla akkumulátoros rendszer négy, karbantartást nem igénylő akkumulátorból áll, amelyek két jól elkülöníthető típusba tartoznak. A két AGM-típusú (absorbed glass mat felitatott üvegszálas) indítóakkumulátort rövid ideig tartó nagy indítóáram leadására tervezték. Ezek folyamatosan teljes töltés alatt vannak és csak a jármű indításához használják őket. MAGYARORSZÁG HUNGARY 7(12)

8 A két zselés akkumulátort tartós terhelésre alkalmazzák. Ezek látják el árammal a jármű elektromos egységeit világítótesteket, felépítményt, fűtést, stb, és teljesen elkülönülnek az indító áramkörtől. A teljes, két különböző típusból álló, összesen négy akkumulátort tartalmazó rendszer kisebb, mint a hagyományos két akkumulátoros megoldás. A legtöbb esetben ezt a rendszert el lehet helyezni az alváz bal oldalán található normál akkumulátortartóba. Az új dupla akkumulátoros rendszer a Scania speciális újdonsága, ami abban különbözik a hagyományos dupla rendszerektől, hogy a különböző feladatokra két különböző típusú akkumulátort használ, amelyek saját, külön erre a célra kifejlesztett vezérlő rendszerrel rendelkeznek. Új visszagurulás-gátló dobfékekhez A visszagurulás-gátló (Hill-hold) funkció már évek óta elérhető az elektronikusan vezérelt fékek esetében és különösen a Scania Opticruise automata kuplungos verziójánál nagyon népszerű kiegészítő. A rendszer most már a 6x4, 8x4 és 8x8 dobfékes járművekre is rendelhető. Tárcsafékkel Dobfékkel A kapcsológombbal történő bekapcsolás után a visszagurulás-gátló a fékpedál felengedésétől számított három másodpercig aktív, így elegendő időt biztosít még meredek lejtőkön is a biztonságos elindulásra. A visszagurulás-gátló jelentősen csökkenti a tengelykapcsoló kopását azokon a járműveken, amelyek gyakran indulnak el meredek emelkedőn, így az üzemeltető számára csökkenti a munkából kiesett időt és a költséges javításokat. MAGYARORSZÁG HUNGARY 8(12)

9 Erősebb, egyszeres áttételű hátsó tengely Az új, erős, tárcsafékes, egyszeres áttételű hátsó tengely (R855) a nagy össztömegű járműszerelvényekhez és a nagy igénybevételt jelentő domborzati viszonyokhoz lett kifejlesztve, mint például az Alpokon keresztüli fuvarfeladatok megoldása, Andok-hegységen történő átkelés vagy a norvég utak, ahol a hegymeneti és retarderes lejtmeneti üzemeltetés miatt nagyobb a terhelés. Áttételek: 2,87, 3,09, 3,23, 3,42, 3,64 és 4,30. A megnövelt teherbíróképesség emeli a rendelkezésre állási időt, ugyanakkor bizonyos alkalmazásokban szükségtelenné teszi a kerékagyáttételt. További részletekért és fényképekért látogassa meg a Streamline újdonságait bemutató weboldalt: MAGYARORSZÁG HUNGARY 9(12)

10 MOTOROK MŰSZAKI ADATAI Euro 6 motorok alapadatok Működési elv 9 literes dízel EGR + SCR 9 literes dízel SCR 9 literes gáz 13 literes dízel EGR + SCR Töltőlevegővisszahűtés Töltőlevegővisszahűtés Töltőlevegővisszahűtés, Otto elvű (λ=1) 13literes dízel SCR 16 literes dízel EGR + SCR Lökettérfogat 9,3 literes 9,3 literes 9,3 literes 12,7 literes 12,7 literes 16,4 literes Gyújtási sorrend Hengerek száma, elrendezése Szelepek száma hengerenként öthengeres soros öthengeres soros öthengeres soros hathengeres soros hathengeres soros V8 Furat x löket 130x140 mm 130x140 mm 130x140 mm 130x160 mm 130x160 mm 130x154 mm Kompresszió 17:1 17:1 12.6:1 17.3:1 17.3:1 17.4:1 Töltőlevegővisszahűtés Töltőlevegővisszahűtés Töltőlevegővisszahűtés Üzemanyagbefecskendezés Károsanyagkibocsátási szabályozó Kipufogófék max. teljesítménye Scania PI Scania PI Bosch többpontos befecskendezés Scania EGR, VGT, DOC, DPF, SCR Scania FGT, DOC, DPF, SCR Turbó nyomásszabályozó, EGR, háromutas katalizátor Scania PI Scania PI Scania PI Scania EGR, VGT, DOC, DPF, SCR Scania FGT, DOC, DPF, SCR 190 kw 190 kw 256 kw 256 kw 320 kw ford/percnél Olajfeltöltési mennyiség 31 liter 31 liter 31 liter 43 liter 43 liter 43 liter Scania EGR, VGT, DOC, DPF, SCR Rövidítések EGR SCR PI VGT exhaust gas recirculation selective catalytic reduction extra high-pressure injection variable-geometry turbo FGT DOC DPF EEV fixed-geometry turbo diesel oxidation catalyst diesel particulate filter environmentally enhanced vehicle MAGYARORSZÁG HUNGARY 10(12)

11 Euro 6 motorok Motortípus 9 literes 250 LE 280 LE 320 LE 360 LE 9 literes 280 LE gáz 340 LE 13 literes 370 LE 410 LE 450 LE 490 LE 16 literes 520 LE 580 LE 730 LE DC DC DC DC OC OC Később kerül bemutatásra DC DC DC DC DC Később kerül bemutatásra Legnagyobb teljesítmény ford/perc 184 kw (250 LE) ford/perc 206 kw (280 LE) ford/perc 235 kw (320 LE) ford/perc 265 kw (360 LE) ford/perc 206 kw (280 LE) ford/perc 250 kw (340 LE) ford/perc 302 kw (410 LE) ford/perc 331 kw (450 LE) ford/perc 360 kw (490 LE) ford/perc 382 kw (520 LE) ford/perc 427 kw (580 LE) ford/perc Legnagyobb nyomaték ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Euro 5/EEV motorok EEV Motortípus Legnagyobb teljesítmény ford/perc 9 literes 230 LE EGR 230 LE EGR 250 LE SCR 280 LE EGR 280 LE EGR 310 LE SCR 320 LE EGR 320 LE EGR 360 LE EGR 9 literes gáz 270 LE 305 LE DC DC DC DC DC DC DC DC DC OC9 G OC9 G kw (230 LE) ford/perc 169 kw (230 LE) ford/perc 184 kw (250 LE) ford/perc 206 kw (280 LE) ford/perc 206 kw (280 LE) ford/perc 228 kw (310 LE) ford/perc 235 kw (320 LE) ford/perc 235 kw (320 LE) ford/perc 265 kw (360 LE) ford/perc 199 kw (270 LE) ford/perc 224 kw (305 LE) ford/perc Legnagyobb nyomaték ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc 9 literes etanol 270 LE DC9 E kw (270 LE) ford/perc Nm ford/perc 13 literes 360 LE EGR 360 LE SCR 400 LE EGR 400 LE SCR 400 LE SCR 440 LE EGR 440 LE SCR 440 LE SCR 480 LE EGR 480 LE SCR 16 literes 500 LE SCR 500 LE SCR 560 LE SCR 620 LE SCR 730 LE SCR DC DC DC DC DC DC DC DC DC DC DC DC DC DC DC kw (360 LE) ford/perc 265 kw (360 LE) ford/perc 294 kw (400 LE) ford/perc 294 kw (400 LE) ford/perc 294 kw (400 LE) ford/perc 324 kw (440 LE) ford/perc 324 kw (440 LE) ford/perc 324 kw (480 LE) ford/perc 353 kw (480 LE) ford/perc 353 kw (480 LE) ford/perc 368 kw (500 LE) ford/perc 368 kw (500 LE) ford/perc 412 kw (560 LE) ford/perc 456 kw (620 LE) ford/perc 537 kw (730 LE) ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc Nm ford/perc MAGYARORSZÁG HUNGARY 11(12)

12 A Scaniáról A Scania a világ vezető nehéztehergépkocsi-, autóbusz-, hajómotor- és iparimotorgyártói közé tartozik. A vállalat tevékenységében a termékek mellett egyre nagyobb részarányt képviselnek a pénzügyi és egyéb szolgáltatások, amelyek költséghatékony szállítmányozási megoldásokat és maximális üzemidőt biztosítanak a Scania ügyfeleinek. A Scania több mint 38 ezer alkalmazottal mintegy száz országban van jelen. A kutatás és fejlesztés jellemzően Svédországban összpontosul, míg a termelés Európában és Dél-Amerikában folyik, az alkatrészek és komplett járművek gyártásának világméretű megosztásának lehetősége mellett. A 2012-es évben a vállalat értékesítési árbevétele meghaladta a 79 milliárd svéd koronát, míg nettó eredménye 6,6 milliárd svéd koronát tett ki. További információ: Kőhegyi Erika Scania Hungária Kft. Tel.: 06/ erika.kohegyi@scania.hu MAGYARORSZÁG HUNGARY 12(12)

A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon

A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon Sajtóközlemény A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon Biatorbágy, 2011. október 20. Négy járművet állít ki a Scania a 6-os pavilonban található 602. számú standon. A Citywide a stílusos városi,

Részletesebben

Scania az IAA kiállításon: középpontban a fenntarthatóság és a szolgáltatások

Scania az IAA kiállításon: középpontban a fenntarthatóság és a szolgáltatások Sajtóközlemény ISO 9001 Scania az IAA kiállításon: középpontban a fenntarthatóság és a szolgáltatások Biatorbágy, 2014. szeptember A Scania az IAA kiállításon olyan termék- és szolgáltatás-újdonságokkal

Részletesebben

Új hajtásláncok a Volvótól a nagyobb teljesítmény és a kedvezőbb üzemanyagfogyasztás

Új hajtásláncok a Volvótól a nagyobb teljesítmény és a kedvezőbb üzemanyagfogyasztás Új hajtásláncok a Volvótól a nagyobb teljesítmény és a kedvezőbb üzemanyagfogyasztás érdekében Januárban a Volvo Trucks bemutatta a világ legerősebb, 700 lóerő teljesítményű teherautóját. Most pedig a

Részletesebben

A Scania intelligens nehézáru-szállító kínálata

A Scania intelligens nehézáru-szállító kínálata Sajtóközlemény ISO 9001 A Scania intelligens nehézáru-szállító kínálata A Scania moduláris gyártási rendszerének köszönhetően az ügyfelek több millió specifikációs lehetőség közül választhatják ki a munkafeladatuk

Részletesebben

Scania Euro 6 az elsı motorok már készen állnak a piaci bevezetésre

Scania Euro 6 az elsı motorok már készen állnak a piaci bevezetésre Sajtóközlemény Világpremier: Scania Euro 6 az elsı motorok már készen állnak a piaci bevezetésre TECHNOLÓGIAI ÚJDONSÁGOK Euro 6 tehergépkocsi választék 440 és 480 lóerı A 440 és 480 lóerıs motorok a G-

Részletesebben

Euro VI Haszongépjármű-emissziótechnika

Euro VI Haszongépjármű-emissziótechnika Euro VI Haszongépjármű-emissziótechnika Az Euro VI előírások szerint 2014. január 1-jétől minden legyártott haszongépjármű-dízelmotornak meg kell felelnie a VI-os előírásban foglaltaknak. Az újonnan fejlesztett

Részletesebben

A Scania építőipari termékkínálata tovább bővül

A Scania építőipari termékkínálata tovább bővül Sajtóközlemény A Scania építőipari termékkínálata tovább bővül Biatorbágy, 2011. november 11. A Scania folyamatosan bővíti építőipari termékkínálatát annak érdekében, hogy azok megfeleljenek a legújabb

Részletesebben

A stílusos Scania tehergépkocsik és motorok nehéz munkára készültek a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak megfelelően

A stílusos Scania tehergépkocsik és motorok nehéz munkára készültek a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak megfelelően Sajtóközlemény ISO 9001 A stílusos Scania tehergépkocsik és motorok nehéz munkára készültek a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak megfelelően A Scania több példát is felvonultat átfogó építőipari

Részletesebben

Látványos üzemanyag-megtakarítás A Scania Opticruise különböző üzemmódjai

Látványos üzemanyag-megtakarítás A Scania Opticruise különböző üzemmódjai Sajtóközlemény ISO 9001 Látványos üzemanyag-megtakarítás A Scania Opticruise különböző üzemmódjai Számos új funkció, köztük a Scania Active Prediction került felár nélkül beépítésre a Scania Opticruise-ba,

Részletesebben

Új Scania megoldások, amelyek összekapcsolják az üzemeltetőket a járművekkel

Új Scania megoldások, amelyek összekapcsolják az üzemeltetőket a járművekkel Sajtóközlemény ISO 9001 Új Scania megoldások, amelyek összekapcsolják az üzemeltetőket a járművekkel Scania alkalmazások a flottakezeléshez Üzemanyag-fogyasztás célkitűzés Piacvezető járművezető-támogatási

Részletesebben

Üzleti megoldások kapcsolatteremtés a Scania Flottakezelésen keresztül

Üzleti megoldások kapcsolatteremtés a Scania Flottakezelésen keresztül Sajtóközlemény ISO 9001 Üzleti megoldások kapcsolatteremtés a Scania Flottakezelésen keresztül A Scania Communicator a legtöbb országban a jármű alapfelszereltségének része. Az egység egyszerre ad hozzáférést

Részletesebben

Mûszaki adatok áttekintése.

Mûszaki adatok áttekintése. Mûszaki adatok áttekintése. Dízelmotorok 2,5 l TDI motor (65 kw) 1 2,5 l TDI motor (80 kw) 1 Keverékképzés/Befecskendezés Common-rail közvetlen befecskendezés Common-rail közvetlen befecskendezés Hengerek

Részletesebben

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft.

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft. Kompresszor állomások telepítésének feltételei, hatósági előírások és beruházási adatok. Gázüzemű gépjárművek műszaki kialakítása és az utólagos átalakítás módja Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika

Részletesebben

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2013. február Jumper általános műszaki jellemzők Motor HDi 110 HDi 130 HDi 150 HDi 180 hengerek száma 4 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 2198 2198 2198 2998

Részletesebben

DÍZEL AGGREGÁTOR TECHNIKAI ADATOK

DÍZEL AGGREGÁTOR TECHNIKAI ADATOK DÍZEL AGGREGÁTOR TECHNIKAI ADATOK HU KEDVES MAAG GENERÁTOR FELHASZNÁLÓ! Először is szeretnénk köszönetet mondani a MAAG generátor megvásárlásáért A hosszú évek tapasztalatainak köszönhetően a LogSol Kft.

Részletesebben

ÚJ CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

ÚJ CITROËN JUMPER Tehergépkocsi ÚJ CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2014 új Jumper általános műszaki jellemzők Motor HDi 110 HDi 130 HDi 150 HDi 180 hengerek száma 4 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 2198 2198 2198 2998 max.

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a gyártási évre. Az új Touareg

Műszaki adatok Érvényes a gyártási évre. Az új Touareg Műszaki adatok Érvényes a 2018. gyártási évre Az új Touareg Motorok Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 6 hengeres dízel/4 Befecskendezés/feltöltés Lökettérfogat (liter/cm 3 ) 3,0/2967

Részletesebben

Műszaki adatok. Az új Crafter

Műszaki adatok. Az új Crafter Műszaki adatok Az új Crafter Az üzemanyag-fogyasztással és a CO 2-kibocsátással kapcsolatos információkat a Műszaki Adatlap tartalmazza. Nem minden motor-, váltó- és karosszériaforma-kombináció lehetséges.

Részletesebben

ÚJ EURO 6 MOTOR SOROZAT

ÚJ EURO 6 MOTOR SOROZAT ÚJ EURO 6 MOTOR SOROZAT A HATÉKONYSÁG EREJE Az új Euro 6 DAF XF, CF és LF típusokhoz teljes választékban állnak rendelkezésre a csúcstechnológiát képviselő PACCAR motorok az LF-ben működő legkisebb méretű

Részletesebben

C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok július

C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok július C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok 2016. július ÚJ CITROËN C4 Picasso Külső méretek 2016. Július CITROËN C4 Picasso Műszaki adatok 2016. július C4 Picasso THP 16 EAT6 C4 Picasso BlueHDi 100

Részletesebben

C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok július

C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok július C4 Picasso és műszaki adatok 2016. július ÚJ CITROËN Külső méretek 2016. Július CITROËN Műszaki adatok 2016. július C4 Picasso THP 165 EAT6 C4 Picasso BlueHDi 100 S&S BlueHDi 120 S&S BlueHDi BlueHDi BlueHDi

Részletesebben

A gyermekek quadja, de a felnőttek is szeretik.

A gyermekek quadja, de a felnőttek is szeretik. A gyermekek quadja, de a felnőttek is szeretik. Lehet, hogy az mérete kicsi, de a Yamaha nagyobb típusaiban megtalálható számos funkcióval rendelkezik, így például dupla A-karos, független első felfüggesztéssel,

Részletesebben

Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT. Váltóáttétel

Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT. Váltóáttétel Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT Motor adatok Motor, elhelyezkedés elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve Hűtőrendszer zárt rendszerű, folyadékhűtés zárt rendszerű,

Részletesebben

1 3. Főbb vonalaiban közös formavilág a PB-vel és Century-vel, a hátfal azonban teljesen más 4. Scania Irizar i4 választék

1 3. Főbb vonalaiban közös formavilág a PB-vel és Century-vel, a hátfal azonban teljesen más 4. Scania Irizar i4 választék 8 CAMION TRUCK&BUS 009/6 BUSZVILÁG AUTÓBUSZTESZT KÖZEPES HATÓTÁVOLSÁG Scania Irizar i L,9 méter hosszban SOKOLDALÚ ALKALMAZHATÓSÁG Nem egyszerű dolog röviden megfogalmazni azt, amit a 007-ben bemutatott

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Tiguan

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Tiguan Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Az új Tiguan Motorok 125 LE (92 kw) TSI 150 LE (110 kw) TSI 180 LE (132 kw) TSI 4MOTION Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres

Részletesebben

Az új Passat és Passat Variant

Az új Passat és Passat Variant Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Az új Passat és Passat Variant Das Auto. Diesel motor információk A katalógusban megadott CO2-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási értékek egy elővigyázatossági

Részletesebben

TALENTO. Műszaki adatok.

TALENTO. Műszaki adatok. TALENTO A verziók felszereltsége és a választható kiegészítők köre az adott piaci és jogi követelményeknek megfelelően változhat. A katalógusban szereplő adatok kizárólag tájékoztató jellegűek. A Fiat

Részletesebben

TALENTO MŰSZAKI ADATOK.

TALENTO MŰSZAKI ADATOK. TALENTO A verziók felszereltsége és a választható kiegészítők köre az adott piaci és jogi követelményeknek megfelelően változhat. A katalógusban szereplő adatok kizárólag tájékoztató jellegűek. A Fiat

Részletesebben

C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok július

C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok július C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok ÚJ CITROËN C4 Picasso Külső méretek 2016. Július ÚJ CITROËN Grand C4 Picasso Külső méretek 2016. Július CITROËN C4 Picasso Műszaki adatok C4 Picasso THP 16

Részletesebben

Scania R 730 4x2 Topline V8-as nyerges vontató a legnagyobb teljesítménnyel és vonzerıvel a jármővezetık számára

Scania R 730 4x2 Topline V8-as nyerges vontató a legnagyobb teljesítménnyel és vonzerıvel a jármővezetık számára Sajtóközlemény Scania premierek a 2010-es IAA kiállításon: Tehergépkocsi-kínálat megnövelt termelékenységgel Új eszközök az üzemanyag-fogyasztás optimalizálásához V8-as tehergépkocsi-család egyedi ismertetıjegyekkel

Részletesebben

Hosszan tartó megbízhatóság.

Hosszan tartó megbízhatóság. Hosszan tartó megbízhatóság. WWW.OKTRUCKS.COM OK TRUCKS, használt járművek átfogó kínálata a vezető gyártóktól, az IVECO garanciájával, valamint szolgáltatások és üzleti megoldások teljes skálájával. Rólunk

Részletesebben

RENAULT PREMIUM DISTRIBUTION

RENAULT PREMIUM DISTRIBUTION RENAULT TRUCKS DELIVER RENAULT PREMIUM DISTRIBUTION www.renault-trucks.hu KÖNNYÍTSE MEG A HÉTKÖZNAPOKAT! A Renault Premium Distribution remek teljesítményt és kimagasló vezetési kényelmet kínál az új,

Részletesebben

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2017 Motor BlueHDi 110 BlueHDi 130 BlueHDi 160 hengerek száma 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 1997 1997 1997 max. teljesítmény KW / LE (ford./perc) 81 / 110

Részletesebben

Alacsony üzemanyagfogyasztás,

Alacsony üzemanyagfogyasztás, Alacsony üzemanyagfogyasztás, számtalan lehetőség A stílusos D'elight robogót úgy terveztük, hogy minden utat könnyebbé, gyorsabbá és jóval gazdaságosabbá tegyen. Ezt a gazdaságos városi robogót a kompakt

Részletesebben

IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata

IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata Medveczki András IVECO magyarországi képviseleti iroda CNG KONFERENCIA 2011. November 24. Haladunk a jövő szállítási megoldásai felé ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

MTZ 320 MTZ 320 MÛSZAKI ADATOK MÉRETEK ÉS TÖMEGADATOK MOTOR ERÕÁTVITEL KORMÁNYMÛ HAJTOTT ELSÕ TENGELY ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK FÉKBERENDEZÉS

MTZ 320 MTZ 320 MÛSZAKI ADATOK MÉRETEK ÉS TÖMEGADATOK MOTOR ERÕÁTVITEL KORMÁNYMÛ HAJTOTT ELSÕ TENGELY ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK FÉKBERENDEZÉS MTZ 320 vízhûtéses dízelmotor. LDW1503CHD Teljesítmény, kw (LE): 22 (30) Névleges fordulatszám, ford/min: 3 000 Hengerek száma: 3 Furat löket, mm: 88 85 Hengerûrtartalom, cm 3 : 1 551 Maximális nyomaték,

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os modellévre vonatkozó modellekre. Az új Transporter. Haszonjárművek

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os modellévre vonatkozó modellekre. Az új Transporter. Haszonjárművek Műszaki adatok Érvényes a 2016-os modellévre vonatkozó modellekre Az új Transporter Haszonjárművek Euro 5 plus motorok. 2,0 l TDI-motor (62 kw/84 LE) 2,0 l TDI-motor (75 kw/102 LE) Motortípus/Hengerek

Részletesebben

Új Yamaha NMAX. Mindennapi élet mellékelve

Új Yamaha NMAX. Mindennapi élet mellékelve Új Yamaha NMAX. Mindennapi élet mellékelve Az új, sportos Yamaha NMAX vezetésével a mindennapi ingázásaid elviselendő dologból élvezetes eseménnyé válnak. Ezt a sportos városi robogót kifejezetten úgy

Részletesebben

Hengerenkénti üzemanyagbefecskendezés. Hengerenkénti. Üzemanyagellátó rendszer. Keréktárcsa mérete (coll/mm) / Gumiabroncs mérete:

Hengerenkénti üzemanyagbefecskendezés. Hengerenkénti. Üzemanyagellátó rendszer. Keréktárcsa mérete (coll/mm) / Gumiabroncs mérete: Epica LS Motor és sebességváltó 2.0 24V 2.0D 2.0D AT Löket (mm) 75,2 75,2 75,2 Sebességváltó 5 fokozatú, kézi 5 fokozatú, kézi 5 fokozatú, automata Végáttétel 3.974 3.974 3.974 Furat (mm) 75.0 75.0 75.0

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Volkswagen CC. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Volkswagen CC. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Volkswagen CC Das Auto. Motorok 150 LE (110 kw) TSI 150 LE (110 kw) TDI 184 LE (135 kw) TDI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2016 Motor BlueHDi 110 BlueHDi 130 BlueHDi 160 hengerek száma 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 1997 1997 1997 max. teljesítmény KW / LE (ford./perc) 81 / 110

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Golf

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Golf Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Golf Motorok Motor, sebességváltó 85 LE (63 kw) TSI 110 LE (81 kw) TSI 125 LE (92 kw) TSI Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres benzinmotor/4 4 hengeres

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2013. modellévre. Haszonjárművek. Az Amarok

Műszaki adatok Érvényes a 2013. modellévre. Haszonjárművek. Az Amarok Műszaki adatok Érvényes a 2013. modellévre Haszonjárművek Az Amarok Az ebben a kiadványban feltüntetett műszaki adatok információkat tartalmaznak az üzemanyag-fogyasztásról és a CO 2 -kibocsátásról. Nem

Részletesebben

ADAM. Általános tulajdonságok Karosszéria. 3-ajtós / / 1464

ADAM. Általános tulajdonságok Karosszéria. 3-ajtós / / 1464 Opel műszaki adatok ADAM Magasság (mm) Hosszúság (mm) Tengelytáv (mm) Szélesség (külső tükrökkel/nélkül) (mm) Nyomtáv (elöl/hátul) (mm) Általános tulajdonságok Karosszéria -ajtós 1484 698 211 1966 / 1720

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Golf. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Golf. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Golf Das Auto. Diesel motor információk A katalógusban megadott CO2-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási értékek egy elővigyázatossági intézkedés keretén

Részletesebben

SCANIA AUTÓBUSZOK. Bemutatkozik a Scania Citywide

SCANIA AUTÓBUSZOK. Bemutatkozik a Scania Citywide SCANIA AUTÓBUSZOK Bemutatkozik a Scania Citywide SCANIA CITYWIDE 2-3 Átveszi a vezetést a városi versengésben Napjainkban a világ népességének több mint fele városokban él, és a városiasodás folyamata

Részletesebben

MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL

MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL OLAJCSERÉRE AZ ÖN AUTÓJÁNAK IS SZÜKSÉGE VAN MIÉRT VAN SZÜKSÉG OLAJCSERÉRE? Feltétlenül szükséges, hogy gépjárműve motorolaját bizonyos időközönként a CITROËN-szabványoknak

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2018-as modellévre. Caddy. Haszonjárművek

Műszaki adatok Érvényes a 2018-as modellévre. Caddy. Haszonjárművek Műszaki adatok Érvényes a 2018-as modellévre Caddy Haszonjárművek Euro 6 kibocsátási előírásoknak megfelelő motorok. 1,2 l TSI motor (62 kw/84 LE) 1,0 l TSI motor (75 kw/102 LE) Motortípus/szelepek hengerenkénti

Részletesebben

Dr. Karl F. Glenz. Robert Bosch GmbH Dízel Rendszerek. Dízel az erőátviteli megoldás. Ügyvezető igazgató. Dízel Nap 2006, Hungaroring Magyarország

Dr. Karl F. Glenz. Robert Bosch GmbH Dízel Rendszerek. Dízel az erőátviteli megoldás. Ügyvezető igazgató. Dízel Nap 2006, Hungaroring Magyarország Dízel Nap 2006, Hungaroring Magyarország Dízel az erőátviteli megoldás Dr. Karl F. Glenz Ügyvezető igazgató Robert Bosch GmbH 1 Részleg 2006. 05. 10. DS/ES-G Robert Bosch GmbH Minden jog fenntartva, az

Részletesebben

Az új Yamaha YZF-R1. We/R1 - egyek vagyunk

Az új Yamaha YZF-R1. We/R1 - egyek vagyunk Az új Yamaha YZF-R1. We/R1 - egyek vagyunk Íme, a MotoGP YZR-M1 technológiával felszerelt új generációs R1 modell. A keresztsíkú motorblokknak, a rövid tengelytávnak és a modern elektronikának köszönheten

Részletesebben

A Scania első Euro VI-os motorja

A Scania első Euro VI-os motorja A Scania első Euro VI-os motorja A Scania március legvégén jelentette be, hogy már rendelhetőek EURO VI-os motorok 13 literes összlökettérfogattal, melyek 440 és 480 lóerősek. Ezeket a motorokat elsőként

Részletesebben

Motorozz szabadon. Motorozz könnyedén.

Motorozz szabadon. Motorozz könnyedén. Motorozz szabadon. Motorozz könnyedén. Már több mint 60 éve építünk megbízható városi motorokat. Minden nap hozzád hasonló emberek százezrei bízzák magukat Yamahájukra a városi forgatagban. Most pedig

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Touareg. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Touareg. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Az új Touareg Das Auto. Motorok BlueMotion Technology 204 LE (150 kw) V6 TDI SCR 10) 4MOTION BlueMotion Technology 262 LE (193 kw) V6 TDI SCR 10) 4MOTION

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Tiguan. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Tiguan. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Tiguan Das Auto. Motorok 125 LE (92 kw) TSI 150 LE (110 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres benzinmotor/4 4 hengeres

Részletesebben

AdBlue GARANTÁLT MINŐSÉG

AdBlue GARANTÁLT MINŐSÉG AdBlue GARANTÁLT MINŐSÉG EGYÜTT KÖRNYEZETÜNK VÉDELMÉÉRT! AdBlue KÖRNYEZETÜNK VÉDELMÉÉRT A járművekre vonatkozó károsanyag kibocsátási normák folyamatosan szigorodnak. A jármű- és motorgyártók többsége

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL OLAJCSERÉRE AZ ÖN GÉPJÁRMŰVÉNEK IS FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGE VAN. Olajcsere nélkül nincs tökéletes működés. MIÉRT VAN SZÜKSÉG OLAJCSERÉRE? Feltétlenül

Részletesebben

Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT

Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT 2.0L Euro5 Dízel MT Motor adatok Motor, elhelyezkedés elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Alltrack

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Alltrack Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre Golf Alltrack Motorok 150 LE (110 kw) TDI 4MOTION BlueMotion Technology 184 LE (135 kw) TDI 4MOTION BlueMotion Technology Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek

Részletesebben

Nemzeti Közlekedési Napok 2013

Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Korszerű Diesel emisszió mérés Előadó: Zentai Tamás, Délceg Zsolt Átfogó megközelítés: mi a jelenlegi helyzet A Diesel motor hazánk közlekedésének meghatározó erőforrása

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Golf Variant. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Golf Variant. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016os gyártási évre z új Golf Variant Das uto. Motorok 85 LE (63 kw) TSI 110 LE (81 kw) TSI 125 LE (92 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres

Részletesebben

A jövő gépjárműhajtása - alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, alternatív hajtások. és regeneratív üzemanyagok. Dr. Rolf Leonhard (a Robert Bosch GmbH

A jövő gépjárműhajtása - alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, alternatív hajtások. és regeneratív üzemanyagok. Dr. Rolf Leonhard (a Robert Bosch GmbH 2007. június RF 70406-d Kl A jövő gépjárműhajtása - alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, alternatív hajtások és regeneratív üzemanyagok Dr. Rolf Leonhard (a Robert Bosch GmbH dízel rendszerek fejlesztése

Részletesebben

A jármű rendszerének áttekintése

A jármű rendszerének áttekintése Vlv FE Hybrid vlv fe hybrid A jármű rendszerének áttekintése D7F mtr - Eur 5 Dízelmtr párhuzams hibrid rendszerrel Nymaték 3 2 1 1/min 1. Elektrms mtr 2. Dízelmtr 3. Hibrid üzemmód Összehasnlítás D7F Specifikáció

Részletesebben

21. századi. Beetle Cabriolet

21. századi. Beetle Cabriolet Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Das Auto. Beetle Cabriolet 21. századi Beetle Cabriolet Motorok 105 LE (77 kw) TSI 150 LE (110 kw) TSI 220 LE (162 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Polo. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Polo. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Az új Polo Das Auto. Motorok BlueMotion Technology 90 LE (66 kw BlueMotion Technology 110 LE (81 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként

Részletesebben

OMV Diesel CleanTech. Tökéletes motorvédelem. OMV Commercial

OMV Diesel CleanTech. Tökéletes motorvédelem. OMV Commercial OMV Diesel CleanTech Tökéletes motorvédelem OMV Commercial OMV Diesel CleanTech Tisztaság és maximális teljesítmény OMV Diesel CleanTech: nagyteljesítményű üzemanyagunk. A prémium HVO biológiai összetevő

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Műszaki adatok Érvényes a 2017es gyártási évre Golf Motorok 85 LE (63 kw) TSI 110 LE (81 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 3 hengeres benzinmotor/4 3 hengeres benzinmotor/4

Részletesebben

Fiat Professional Natural Power

Fiat Professional Natural Power Fiat Professional Natural Power Fiat Professional Natural Power Fiat Ducato Natural Power A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek. A Fiat Group Automobiles-val

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autóelektronikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 525 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG Az ABLOY magas biztonsági termékeit az egész világon ismerik és elismerik. Széles termékskálánk minden tagja csúcsminôséget képvisel és kiváló teljesítményt

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2015-ös gyártási évre. Az új Golf Sportsvan. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2015-ös gyártási évre. Az új Golf Sportsvan. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2015-ös gyártási évre Az új Golf Sportsvan Das Auto. Motorok 85 LE (63 kw) TSI 110 LE (81 kw) TSI 125 LE (92 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2018-as modellévre. Transporter. Haszonjárművek

Műszaki adatok Érvényes a 2018-as modellévre. Transporter. Haszonjárművek Műszaki adatok Érvényes a 2018-as modellévre Transporter Haszonjárművek Motorok. 2,0 l TSI motor (110 kw/1 LE) 2,0 l TSI motor (1 kw/204 LE) Motortípus/szelepek hengerenkénti száma 4 hengeres benzinmotor/4

Részletesebben

ADAM ADAM ROCKS

ADAM ADAM ROCKS Opel műszaki adatok ADAM Általános tulajdonságok Általános tulajdonságok Karosszéria ADAM ADAM ROCKS Csomagtartó méretek (ECIE/GM)(mm) ADAM Magasság (mm) 1484 149 Hossz előrehajtott hátsó üléssel 1041

Részletesebben

Műszaki adatok. A Transporter

Műszaki adatok. A Transporter Műszaki adatok A Transporter A kiadványban feltüntetett műszaki adatok információkat tartalmaznak az üzemanyag-fogyasztásról és a CO 2-kibocsátásról. Nem minden motor, váltó és karosszéria kombinálható

Részletesebben

NMAX. Mindennapi élet mellékelve

NMAX. Mindennapi élet mellékelve NMAX. Mindennapi élet mellékelve Az NMAX 155 azt az élvezetes vezetést és mozgékonyságot nyújtja, ami egy könnyű robogótól elvárható ezek mellett extra előny a jobb gyorsulás és a magasabb végsebesség,

Részletesebben

Kerti gépek katalogusa /2013

Kerti gépek katalogusa /2013 Kerti gépek katalogusa /2013 További információért kérjük, látogassa meg a www.gamagarden.eu honlapot. TARTALOMJEGYZÉK P01-02 P01-02 P01-02 P01-02 P01-02 GSS2500 Alkalmazás Kerti munkálatok során keletkezett

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Hátul Fék Elöl hűtött tárcsafék hűtött tárcsafék Hátul tárcsafék tárcsafék Gumiabroncsok Méret 215/ 70 R15 215/ 70 R15

Hátul Fék Elöl hűtött tárcsafék hűtött tárcsafék Hátul tárcsafék tárcsafék Gumiabroncsok Méret 215/ 70 R15 215/ 70 R15 FT 300 L1H1 2,2 HDi 100 LE FT 330 L1H1 2,2 HDi 100 LE Hengerűrtartalom (cm 3 ) 2198 2198 Hengerek száma 4 4 Max. teljesítmény (kw/le) 74/100 74/100 Fordulat/Perc 2900 2900 Max. nyomaték (Nm) 250 250 Fordulat/Perc

Részletesebben

Sokoldalúság kompakt méretben 3036E Standard kompakt traktorok

Sokoldalúság kompakt méretben 3036E Standard kompakt traktorok Sokoldalúság kompakt méretben 3036E Standard kompakt traktorok 2 Még soha nem láthatott ilyen standard traktort Bizonyos szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket. Amikor a 3036E standard kompakt traktort

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Sharan. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Sharan. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Sharan Das Auto. Motorok BlueMotion Technology 150 LE (110 kw) BlueMotion Technology 150 LE (110 kw) TSI 5 üléses 2) TDI SCR 11) 5 üléses 2) Motor, sebességváltó

Részletesebben

1,33 literes Dual VVT-i 1NR-FE 6 M/T Stop & Start rendszerrel. Kombinált (liter/100 km) 5,5 4,5 4,9. Városi (liter/100 km) 6,6 5,3 5,8

1,33 literes Dual VVT-i 1NR-FE 6 M/T Stop & Start rendszerrel. Kombinált (liter/100 km) 5,5 4,5 4,9. Városi (liter/100 km) 6,6 5,3 5,8 Urban Cruiser Műszaki adatok KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNY 6 M/T Stop & Start rendszerrel Fogyasztás (utoljára a 2004/3 rendelettel módosított 80/1268 EU direktíva alapján) Kombinált (liter/100 km) 5,5 4,5 4,9

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Das Auto. Az Motorok 115 LE (85 kw) Motor, sebességváltó Motortípus Állandó mágnes által gerjesztett szinkrongép (PSM) Max. teljesítmény (LE (kw) 1/perc)

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2015. gyártási évre. Az új Jetta. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2015. gyártási évre. Az új Jetta. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2015. gyártási évre Az új Jetta Das Auto. Motorok 105 LE (77 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres benzinmotor/2 Befecskendezés/feltöltés Közvetlen

Részletesebben

AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954

AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954 AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954 A svéd CTEK MULTI XT 14000 teljesítménye a gyors töltést igénylő, 24V-os rendszerben működő akkumulátoroknál mutatkozik meg igazán: teherautókban, buszokban, nagyobb

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

S91 városi midibusz fejlesztés: Rába-Molitus-Webasto RÁBA JÁRMŰ KFT.

S91 városi midibusz fejlesztés: Rába-Molitus-Webasto RÁBA JÁRMŰ KFT. S91 városi midibusz fejlesztés: Rába-Molitus-Webasto 1 Rába B115.50-174 önjáró midibusz alváz 2 Rába B115.50-174 önjáró midibusz alváz 3 Megoldások Daimler OM 904 LA motor, 115kW / 610Nm Allison S2100

Részletesebben

Üdvözöljük a fedélzeten!

Üdvözöljük a fedélzeten! Üdvözöljük a fedélzeten! Méltán képviseli az Ön vállalkozását Ismerje meg a Scania Touringot! Erőteljesen megformált külsejével arra tervezték ezt a sokoldalú autóbuszt, hogy megfeleljen a különjárati

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Jetta. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Jetta. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Az új Jetta Das Auto. Diesel motor információk A katalógusban megadott CO2-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási értékek egy elővigyázatossági intézkedés

Részletesebben

Új turbódízelek koronázzák meg a motorválasztékot

Új turbódízelek koronázzák meg a motorválasztékot Hajtómű Új turbódízelek koronázzák meg a motorválasztékot Kezdetben: hétféle motor, mind Euro 5-ös Új 2.0 literes dízelek: kis fogyasztás, 1200 kilométeres hatótáv Benzinesek: négy- és hathengeres turbó-

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2018-as modellévre. Transporter. Haszonjárművek

Műszaki adatok Érvényes a 2018-as modellévre. Transporter. Haszonjárművek Műszaki adatok Érvényes a 2018-as modellévre Transporter Haszonjárművek Motorok. 2,0 l TSI motor (110 kw/1 LE) Motortípus/szelepek hengerenkénti száma 4 hengeres benzinmotor/4 Befecskendezés/feltöltés

Részletesebben

Megújult külső. Újratervezett műszerfal és kormányoszlop. Modern megjelenés és tökéletes rálátás a gép körüli területekre.

Megújult külső. Újratervezett műszerfal és kormányoszlop. Modern megjelenés és tökéletes rálátás a gép körüli területekre. Megújult külső Újratervezett műszerfal és kormányoszlop. Modern megjelenés és tökéletes rálátás a gép körüli területekre. Jóval kisebb erőfeszítés szükséges az előre/hátrameneti pedál működtetéséhez. A

Részletesebben

IBIDEN Hungary Kft. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Dunavarsány, Neumann János utca Dunaharaszti I. Pf.:

IBIDEN Hungary Kft. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Dunavarsány, Neumann János utca Dunaharaszti I. Pf.: IBIDEN Hungary Kft. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ IBIDEN HUNGARY KFT. VÁLLALAT NEVE IBIDEN Hungary Gyártó Kft. Alapítás éve 2004 Cím 2336 Dunavarsány Ipari Park, Neumann János utca 1. Gyártás indítása 2005 Termék

Részletesebben

Minden nap különlegesen érezheti magát

Minden nap különlegesen érezheti magát Minden nap különlegesen érezheti magát Egyre több motoros akar olyan motorkerékpárt, amely mindent tud. Olyan motorkerékpárt, amellyel munkába lehet járni, kirándulni lehet menni a hegyekbe a hétvégén,

Részletesebben

Vágyj arra, amire szükséged van

Vágyj arra, amire szükséged van Vágyj arra, amire szükséged van Mindannyian próbáljuk egyensúlyban tartani a munkánkat és a szabadidőnket. A X-MAX 300 pedig képes könnyebbé, egyszerűbbé és élvezetesebbé tenni minden napot. A motorkerékpár

Részletesebben

Speed of Darkness. MT-10 SP

Speed of Darkness. MT-10 SP Speed of Darkness Új sötétség közeledik és amikor megtapasztalod az MT- 10 SP maximális teljesítményét, rögtön tudni fogod, hogy valóban elérted Japán sötét oldalát. Ezt a speciális MT-10 verziót a lehető

Részletesebben

Dömperek. Technikai adatok: TÍPUS: DP602RM. Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg

Dömperek. Technikai adatok: TÍPUS: DP602RM. Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg Dömperek TÍPUS: DP602RM Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg Motor: 2 hengeres diesel, 13,6LE, léghűtéses Erőátvitel: Mechanikus tárcsás Váltó: 4 előremenet és

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Sportsvan

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Sportsvan Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre Golf Sportsvan Motorok 85 LE (63 kw) TSI 110 LE (81 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres benzinmotor/4 4 hengeres benzinmotor/4

Részletesebben

EGIS KOMPAKT, FALI GÁZKAZÁN. A gazdaságos megoldás

EGIS KOMPAKT, FALI GÁZKAZÁN. A gazdaságos megoldás EGIS KOMPAKT, FALI GÁZKAZÁN A gazdaságos megoldás Az Ön komfortjáért +10 energiamegtakarítás *** hatásfok Az EGIS az egyike az ARISTON által kifejlesztett új kazáncsaládnak, melyet a modern forma, energiatakarékos

Részletesebben