Fluidmechanikai aktuátorok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fluidmechanikai aktuátorok"

Átírás

1 Aktuátorok

2 Fluidmechanikai aktuátorok

3 Fluidmechanikai aktuátorok A fluidmechanikai aktuátorok hidraulikus vagy pneumatikus energiával működtetett szerkezetek. A mechatronikai berendezésekben a hidraulikus aktuátorok az elterjedtebbek. A pneumatikus aktuátorokat elsősorban két pontra (véghelyzetre), merev ütközőre való állításra, a megfogó és befogó készülékek működtetésére, gyors működésre használják.

4 A hidraulikus és pneumatikus aktuátorok összehasonlítása A levegő nagymértékben összenyomható, a pneumatikával kifejthető erő és nyomaték kicsi, erőnyomaték- sebesség szabályozhatóságuk jó, de terhelés független sebesség nem biztosítható. Az áramlási sebesség, az aktuátor működési sebessége (0,01-1,4 m/sec) magas a hidraulikushoz (0,2 m/sec) képest. Pneumatikus rendszerekben: az 1 bar-ig terjedő nyomást vezérlési feladatokhoz, a 6-10 bar nyomást aktuátorok működtetésére használják.

5 Hidraulikus rendszerekben az aktuátorokat: kis (30-60 bar), közepes (160 bar-ig) és nagy (420 bar-ig) nyomással működtetik. A pneumatikus körfolyamok nyitottak, mivel a munkaközeg a környezetből kerül a rendszerbe és onnan a környezetbe kerül vissza. A hidraulikus körfolyamokban a munkaközeg (a folyadék) zárt körforgást végez, tartályból kerül a rendszerbe és onnan mindig a tartályba jut vissza.

6 A hidraulikus körfolyamok építőegységei Az aktuátorok működtetésére körfolyamok szolgálnak, amelyek fő egységei: Szivattyúk: állandó, vagy változtatható térfogat kiszorítással, illetve egy vagy két szállítási iránnyal

7 Szivattyúk típusai: fogaskerekes, csavarorsós, csúszólapátos, axiál-és radiáldugattyús.

8 Motorok forgó, vagy lengő mozgással állandó vagy változtatható térfogat kiszorítással, egy vagy két szállítási iránnyal

9 Motorok lineáris mozgással (munkahengerek) egyszeres vagy kettős működtetéssel, egy- vagy kétoldali dugattyúrúddal

10 Akkumulátorok: térfogat kiegyenlítési feladatokra szolgálnak

11 A felsoroltak mellett a körfolyamok elemei még a következők is: Tartályok, szűrők, hőcserélők, vezetékek, csatlakozók, kiegészítő elemek, és a számunkra talán legfontosabbak az:

12 Irányító elemek: Áramlásirányítók, mint útváltó- útirányító szelepek. Mennyiségirányítók (térfogatáram irányítók), mint pl. a fojtószelep, és mennyiségállandósító szelepek. Nyomásirányítók, mint például a nyomáshatárolók, nyomáscsökkentők

13 A szelepek jele négyzet, amelyből annyit rajzolnak egymás mellé, ahány x szelepállás (1, 2, 3) van. Ha van a szelepnek nyugalmi alaphelyzete, akkor a csatlakozó vezetékeket ott kell jelölni. Az útszelephez csatlakozó vezetékek (csatornák) y száma 2, 3, 4, 5, 6, 8 (elsősorban mobil hidraulikában) lehet. A szelepeket a csatornák és helyzetek (pozícióik) száma szerint adják meg (y/x) pl. 2/2, 3/2, 4/3, 5/3.

14 A szelep összekötött csatornáit a négyzetbe rajzolt összekötő vonal (nyíl az áramlás irányába mutat), a lezárt csatlakozásokat a megszakított vonalak végeibe rajzolt keresztvonal jelöli.

15 Szelepműködtetés (20. c ábra) A szelepek működtetésének szimbólumait a szelep két végén a csatlakozásokra merőlegesen adják meg. A működtetés módjai: kézi, gépi, elektromágnes, rúgó, fluid közeg, elővezérelt.

16 Áramlásirányító (útváltó, útirányító) szelepek A 20. d, e ábrák különböző útváltó szelepek szimbolikus rajzait mutatják a lehetséges gazdag választékból.

17

18 A 20. f ábrák egy egyszerű és egy kettős vezérelt útirányító (visszacsapó) szelep szimbolikus rajzát mutatja. A kettős vezérelt visszacsapó szelep feladata a munkahengert valamely, a véghelyzetek közötti állapotban megtartani, akár terhelés ellenében is.

19 Térfogatáram irányítók Fojtószelep beállítható fojtással. A folyadékáram a terheléstől és a folyadék viszkozitásától függően változik. Fojtó-visszacsapó szelepnél fojtóhatás csak egy irányban érvényesül. A fojtószelepek beömlő, vagy kiömlő ágban egyaránt elhelyezked-hetnek. Áramállandósító szelep a terheléstől független sebesség biztosítására.

20

21 Nyomásirányítók: nyomáshatárolók, nyomáscsökkentők Nyomáshatárolók a rendszernyomást határolják le kiinduláskor zártak (21. b) Nyomáscsökkentők feladata a technológiai nyomás biztosítása, kiindulási helyzetükben nyitottak (21. c ábra).

22

23 Kapcsolási rajz a körfolyam felépítését mutatja (22. ábra), valamint egy aktuátor három lehetséges állapotát.

24 Pneumatikus rendszerek A kompresszor a pneumatikus rendszer központi alkotó eleme. Szilárd gépelemekből van megtervezve és kivitelezve, azzal a céllal, hogy a hajtómű mechanikai munkáját kompresszió, sűrítés segítségével a közeggel közölje. A térfogatkiszorítás elvét a következőképpen lehetne megfogalmazni. Egy mozgó felület, amely szétválasztja a teret alacsony és magas nyomásúra, a kompresszor munkatérfogatából kiszorítja a munkaközeget a magas nyomású térbe, mechanikai munka felhasználásával.

25 A térfogat kiszorítás elvén működő kompresszorok alkalmasak magas nyomások és kisebb tömegáramok elérésére.

26

27

28 A turbó-kompresszió elve A turbó kompresszió lényege, hogy a munkaközeg, levegő egy forgótérfogaton keresztül halad át és felgyorsul. A forgó szerkezet mechanaikai munkája átszármazik a munkaközegre, és kinetikus energia formájában jelenik meg. A kinetikus energia lassítással, a térfogat növelésével alakul át mechanikai munkapotenciállá. Ez az elv műszakilag, egy lapátokkal ellátott forgórész azaz járókerék, és egy lassító, úgynevezett diffúzor által valósul meg. A lapátok közötti tér a kompresszor munkatérfogata, a diffúzor (gyűjtő) pedig egy csiga alakú változó átmérőjű cső.

29

30 A tartály külalakja A tartály ideális alakja a gömb, a gömbnek minden más testtől eltérően, nagyobb űrtartalma van, a palástjához viszonyítva. 33. ábra: Gömb és henger- alakú tartály

31 Tápegység előkészítő csoport Szűrés: A levegő megszűrten kerül a kompresszorba. Ennek ellenére mégis kívánatos minden fogyasztó elé újabb szűrőt helyezni az ismételt szűrés végett. A kompresszortól a fogyasztóig fennáll a lehetősége szerkezeti elemek részecskéinek vagy rozsda leválásának. Ezek a részecskék az illesztésekben előidézhetnek berágást, de szorulást is. A kondenzvíz leválasztása: Ha a sűrített levegőt nem száríjuk külön hűtővel, fennáll annak a veszélye, hogy kondenzátum jelenik meg a fogyasztó előtti csövekben, és bejut az energetikai végrehajtó szervekbe. A víz jelenléte a végrehajtó szervek belsejében nemkívánatos.

32 A nyomás szabályozása A pneumatikus rendszerbe több energetikai végrehajtó szerv van beépítve, mindegyiknél mások a technológiai elvárások az erő és a sebesség szempontjából. Mivel az erő nagyságát csak a nyomáson keresztül tudjuk változtatni, szabályozni, minden energiai végrehajtó szerv elé nyomásszabályzót kell beépíteni. Olajozás Az energetikai végrehajtó szervekben nem létezik külön olajozó rendszer. A sűrített levegőnek kell magával szállítania az olajat köd formájában. A kenés e módja előnyös. A gyártók körében a törekvés az, hogy a végrehajtó szervek ne igényeljenek külön olajozást, ezért a csúszófelületeket teflonnal vonják be. (Az olaj jelenléte a levegőben egészségkárosító).

33 38. ábra: A tápegység kinézete

34 39. ábra: A tápegység részei: szűrő, vízelválasztó, nyomásszabályzó, olajozó

35 Pneumatikus energetikai végrehajtó szervek Aktuátorok Pneumatikus motorok

36 Rotációs pneumatikus motorok A rotációs pneumatikus motorok csak alacsonyabb teljesítmény és nagy fordulatszám elérésére alkalmasak. Nagyobb teljesítmény is elérhető, de alacsony energetikai hatásfokuk miatt nem kifizetődő az alkalmazásuk. Leginkább kéziszerszámok meghajtására alkalmazzák. A rotációs pneumatikus motorok jelentősége a gyakorlatban sokkal kisebb, mint az egyenesvonalú mozgású pneumatikus motoroké.

37 41. ábra: Fogaskerekű motor: motorház 1. fogaskerék 2. fogaskerék 3. a meghajtó motor tengelye 4. levegő bevezetése 5. levegő bevezetése

38 1. motorház 2. forgórész 3. lapát 4. levegő bevezetése 5. a felhasznált levegő elvezetése 41. ábra: Lapátkerekes (lamellás), pneumatikus motor

39 Lineáris pneumatikus motorok - munkahengerek A hengerek egyenesvonalú mozgást végző pneumatikus motorok, végrehajtó szervek. A gyakorlatban gyakran használják őket, mert ap-ró hiányosságaiktól eltekintve, igen jó tulajdonságokkal rendelkeznek. Szerkezetük nagyon egyszerű elemekből tevődik össze: egy cső két fedéllel, mozgófal (vagyis rekesz) egy dugattyú dugattyúszárral hosszabbítva, valamint néhány tömítés.

40

41 Tulajdonságai: Előnyök: A dugattyú és a dugattyúszár egyenesvonalú mozgást végez, A hengerek élettartama hosszú és alig igényel karbantartást, A dugattyú erőkifejtése a dugattyúszáron át tetszőleges ideig tartható fenn tehát szorításra alkalmas A szorítóerő nyagysága könnyen szabályozható a sűrített levegő nyomásának változtatásával, A dugattyú menetsebessége is szabályozható a sűrített levegő tömegáram mennyiségének változtatásával, Kis méretük és alakalmas formájuk folytán könnyen beszerelhetők, még nagy intenzitású erőhatás esetében is.

42 Hátrányok: A rotációs, de az egyenesvonalú pneumatikus motorok is közös hátránnyal rendelkeznek. Alacsony hatásfokkal alakítják át a munka potenciált mechanikai munkává. Alacsony az energetikai hatásfokuk. A henger alkalmazási módjai A henger és a dugattyú feladata, hogy a dugattyúszárra erősített tömeget periódikusan mozgassa vagy szilárdan egyhelyben rögzítse, szorítsa. Mindkét alkalmazásnál a dugattyú végzi a munka- és hátramenetet is. A munka- és hátramenet jellege kicsit eltér, attól függően, hogy mozgató, vagy szorító járatról van-e szó.

43 A hengerek működésének leírása Elemezve az erőket, kitűnik hogy létezik: Egy aktív erő: a sűrített levegő által ébredt nyomóerő F p1 amely a dugattyú homlokfelületére hat. Az összes többi erő ellenhatású: az illesztéseken fellépő súrlódási erő, a dugattyú gyűrűs homlokfelületére ható nyomóerő F p2, a mozgó tömegek összes tehetetlenségi erői és a külső ellenállás ereje F otp.

44 43. ábra: A munkajárat erőterve

45 Centralizált vezérlési struktúra A rendszer szerkezete a következő alkotóelemekből tevődik össze: Központi kompresszor tartályal, csővezeték hálózat, hengerenkénti szabályzószelepek a nyomás és a tömegáramlás szabályozására. Szabályzáskor a fojtószelep a nyomást csak csökkenteni tudja, egyedül a kompresszor tudja növelni.

46 47. ábra: Centralizált struktúra A decentralizált rendszerben minden pneumatikus henger saját vezérelt meghajtású kompresszorral van ellátva

47 A munkahenger fajtái Monostabil munkahenger A monostabil hengereknél a hátramenetet valamilyen rugalmas test, leginkább acélrugó segíti. A rugó munkamenetben tárolja, akkumulálja a dugattyú és a dugattyúrúd hátramenetéhez szükséges energiát. 48. ábra: Monostabil henger

48 Bistabil mukahenger A bistabil rendszereknél a hátramenetet sűrített levegővel biztosítjuk. Ha összehasonlítjuk a monostabil és a bistabil hengereket, megállapíthatjuk, hogy csak a hátramenetben különböznek. 49. ábra: A bistabil henger vázlata

49 A felsoroltakon kívül léteznek még különböző változatai a pneumatikus munkahengereknek: kettős működésű kétrudas munkahenger, tandem munkahenger, többállású munkahenger stb. Forgató munkahenger A dugattyúrúd fogazott és a két dugattyú között helyezkedik el. A fogazott rúd egy fogaskerékkel van kapcsolatban. A fogazot rúd egyenes vonalú mozgása a fogaskerék által körforgássá alakul. Az elfordulás szöge általában kisebb 180º-nál

50 57. ábra: A forgató henger metszete

51

52

53

54

3. Vezérlőszelepek csoportosítása, kialakítása

3. Vezérlőszelepek csoportosítása, kialakítása 3. Vezérlőszelepek csoportosítása, kialakítása Pneumatikus vezérlőelemek A pneumatikus működtetésű végrehajtó elemek (munkahengerek, forgatóhengerek, stb.) mozgását az irány, a sebesség, az erő és a működési

Részletesebben

7. Dugattyúrudas munkahengerek

7. Dugattyúrudas munkahengerek 7. Dugattyúrudas munkahengerek Munkahengerek csoportosítása Az oktatási fejezetek legelején szó volt arról, hogy hogyan épül fel egy pneumatikus rendszer és melyek a legfontosabb elemei. Levegőelőkészítő

Részletesebben

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok 19 +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok - kis beépítési méret - elvi lökethossz 80%-a'ha,sználható, külso lökethossz-határoló szükséges - szöget bezáró felilletek,között is használható - ero a lökethossz

Részletesebben

A pneumatika építőelemei 1.

A pneumatika építőelemei 1. A pneumatika építőelemei 1. A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük végrehajtó elemek (munkahengerek) PTE PMMFK 1 PTE PMMFK 2 PTE PMMFK 3 Egyszeres működésű henger rugós visszatérítéssel Egyszeres

Részletesebben

Beavatkozószervek. Összeállította: dr. Gerzson Miklós egyetemi docens Pannon Egyetem Automatizálási Tanszék

Beavatkozószervek. Összeállította: dr. Gerzson Miklós egyetemi docens Pannon Egyetem Automatizálási Tanszék Beavatkozószervek Összeállította: dr. Gerzson Miklós egyetemi docens Pannon Egyetem Automatizálási Tanszék 2007.12.02. 1 Beavatkozószervek beavatkozószervek feladatuk: az irányítórendszertől (szabályzó

Részletesebben

PROGRAM ÁTTEKINTŐ. Gyártástechnológiai elemek és rendszerek. Munkadarab befogástechnika. Hidraulikus rögzítőhengerek

PROGRAM ÁTTEKINTŐ. Gyártástechnológiai elemek és rendszerek. Munkadarab befogástechnika. Hidraulikus rögzítőhengerek PROGRAM ÁTTEKINTŐ Gyártástechnológiai elemek és rendszerek Munkadarab befogástechnika Hidraulikus rögzítőhengerek Nyomás előállító egységek Hidraulikus rögzítő és ipari tápegységek Szerelés- és kezeléstechnikai

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 54 523 04-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 54 523 04 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet

Részletesebben

Programozható irányító berendezések és szenzorrendszerek. Az ipari irányítástechnika gyakorlati eszközei Végrehajtók, beavatkozók

Programozható irányító berendezések és szenzorrendszerek. Az ipari irányítástechnika gyakorlati eszközei Végrehajtók, beavatkozók Programozható irányító berendezések és szenzorrendszerek Szabályozási kör hatásvázlata Az ipari irányítástechnika gyakorlati eszközei Végrehajtók, beavatkozók X a : alapjel X v : végrehajtójel X m : módosított

Részletesebben

Útváltók. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE-BGK

Útváltók. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE-BGK Útváltók Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE-BGK Irányítóelemek Irányítóelemek A hidraulikus rendszer alapvető irányítási feladatait, a működtetett rendszer igényei határozzák meg, mint pl. Mozgásirány: útváltók.

Részletesebben

2. Pneumatikus rendszer elvi felépítése, elemei

2. Pneumatikus rendszer elvi felépítése, elemei 2. Pneumatikus rendszer elvi felépítése, elemei A sűrített levegő útja az előállításától a fogyasztóig Az előzőekben már definiáltuk, hogy számunkra a pneumatika a sűrített levegővel történő vezérlést

Részletesebben

JANKOVITS HIDRAULIKA KFT

JANKOVITS HIDRAULIKA KFT JANKOVITS HIDRAULIKA KFT KERESKEDELEM Rugalmas értékesítési üzletpolitika Széles termékválaszték Márkaképviselet JANKOVITS HIDRAULIKA KFT TERMÉKÁTTEKINTŐ HIDRAULIKUS TÁPEGYSÉGEK FOGASKERÉK SZIVATTYÚVAL

Részletesebben

Nyomásirányító készülékek. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE BGK

Nyomásirányító készülékek. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE BGK Nyomásirányító készülékek Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE BGK Nyomáshatároló szelep Közvetlen vezérlésű rugóerőből: p r p r Beállított nagyobb nyomás esetén nyitás, azaz p 1 > p r. Nyomáshatároló szelep

Részletesebben

12. NAMUR szelepek a technológiai folyamatok automatizálásában

12. NAMUR szelepek a technológiai folyamatok automatizálásában 12. NAMUR szelepek a technológiai folyamatok automatizálásában Pneumatikus működtetésű technológiai szelepek működtetése A csővezetéki szerelvények működtetéséhez jellemzően egyenes vonalú (dugattyúrudas

Részletesebben

4. Pneumatikus útszelepek működése

4. Pneumatikus útszelepek működése 4. Pneumatikus útszelepek működése Elektromos, direkt vezérlésű szelepek működése A közvetlen, vagy direkt vezérlésű útszelepek szerkezeti kialakításuk szerint - jellemzően - ülékes szelepek, ahol a szeleptányér

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros

Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros Aktuátorok Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros kapcsolatára utalnak. mért nagyság A fizikai

Részletesebben

Vegyipari géptan 2. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.

Vegyipari géptan 2. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme. Vegyiari gétan 2. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budaest, Műegyetem rk. 3. D é. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.hu Csoortosítás 2. Működési elv alaján Centrifugálgéek (örvénygéek)

Részletesebben

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 523 01 Mechatronikus-karbantartó

Részletesebben

5. Útszelepek ábrázolása, jelölése szimbólumokkal

5. Útszelepek ábrázolása, jelölése szimbólumokkal 5. Útszelepek ábrázolása, jelölése szimbólumokkal Útszelepek ábrázolása Az útszelepek egységes ábrázolását a DIN ISO 1219 szabványban rögzítették. A szabvány célja az egységes ábrázolásmód, amely alapján

Részletesebben

A pneumatika alapjai 2.

A pneumatika alapjai 2. A pneumatika alapjai. A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek) PTE PMMFK - útváltók, - áramlásszelepek, - nyomásszabályozó szelepek, - zárószelepek, - logikai elemek

Részletesebben

Az univerzális traktorok hidrosztatikus erőátviteli berendezései (2.) Dr. Varga Vilmos Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Gödöllő

Az univerzális traktorok hidrosztatikus erőátviteli berendezései (2.) Dr. Varga Vilmos Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Gödöllő 66 2008. 19. évf. 11. szám Ismerjük meg a traktorokat (11.) Az univerzális traktorok hidrosztatikus erőátviteli berendezései (2.) Dr. Varga Vilmos Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Gödöllő Az univerzális

Részletesebben

HAFNER PNEUDACTIC OKTATÓTÁBLA

HAFNER PNEUDACTIC OKTATÓTÁBLA HAFNER PNEUDACTIC OKTATÓTÁBLA HAFNER PNEUDACTIC OKTATÓTÁBLA A Hafner Pneudactic egy olyan fejlesztés, mely elsősorban iskolák, egyetemek, duális képzéssel foglalkozó cégek, karbantartási részlegek számára

Részletesebben

Haszongépjármű fékrendszerek Alapok Rendszerfelépítés

Haszongépjármű fékrendszerek Alapok Rendszerfelépítés Haszongépjármű fékrendszerek Alapok Rendszerfelépítés Gépjármű futóművek II. Szabó Bálint 2015. szeptember 10. 1 Haszongépjármű fékrendszerekre vonatkozó előírások Fékrendszer típusok Haszongépjárműveket

Részletesebben

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör SL és SC típusminta Két elkülönített kör A Sunfab kétáramú szivattyúja két teljesen különálló fogyasztó kiszolgálására képes. A külön hidraulikus körök mindegyikét nyomáshatároló szeleppel kell ellátni.

Részletesebben

Örvényszivattyú A feladat

Örvényszivattyú A feladat Örvényszivattyú A feladat 1. Adott n fordulatszám mellett határozza meg a gép jellemző fordulatszámát az optimális üzemi pont mérésből becsült értéke alapján: a) n = 1700/min b) n = 1800/min c) n = 1900/min

Részletesebben

ALAPFOKÚ HIDRAULIKA LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK

ALAPFOKÚ HIDRAULIKA LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK ALAPFOKÚ HIDRAULIKA LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK (Hallgatói példány) 1. KÖZVETLEN VEZÉRLÉSŰ ÉS ELŐVEZÉRELT NYOMÁSIRÁNYÍTÓK JELLEGGÖRBÉI, SZELEPÁLLANDÓ MEGHATÁROZÁSA MÉRÉSSEL 2. FOJTÓ ÉS TÉRFOGATÁRAM-IRÁNYÍTÓ

Részletesebben

Elővezérelt útváltó ADH.7 Cetop7 / NG16

Elővezérelt útváltó ADH.7 Cetop7 / NG16 Elővezérelt útváltó ADH.7 Cetop7 / NG16 HM03-ADH7.1 Az ADH7 építésű útváltó nagy térfogatáramú hidraulikus kapcsolásokhoz alkalmas. Ez a kivitel áll egy főszelepből, amin keresztül történik a körfolyam

Részletesebben

Élelmiszeripari folyamatirányítás

Élelmiszeripari folyamatirányítás Élelmiszeripari folyamatirányítás 2017.02.25. Vezérlés Zavaró jelek Érzékelő M/Á Vezérlő berendezés Beavatkozó Vezérelt folyamat Szabályozás Zavaró jelek Alapjeladó Szabályozó Beavatkozó Szabályozott berendezés

Részletesebben

Kecskeméti Főiskola Műszaki Főiskolai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Kecskeméti Főiskola Műszaki Főiskolai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék Kecskeméti Főiskola Műszaki Főiskolai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék Irányítástechnika III. Hidraulikus, csukló munkaemelvény tervezése -1- Technikai adatok: Gyártmány: Upright

Részletesebben

Versenyző kódja: 35 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny ELŐDÖNTŐ

Versenyző kódja: 35 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny ELŐDÖNTŐ 54 523 04-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny ELŐDÖNTŐ ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 523 04 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet : Mechatronikai

Részletesebben

Minőség elérhető áron!

Minőség elérhető áron! Nyomáshatároló szelepek, könnyű kivitel (közvetlen vezérlés) A nyomáshatároló szelepek elsősorban a hidraulika rendszerek túlterhelését gátolják gyors és megbízható módon. Amint a rendszernyomás a szelepen

Részletesebben

Modern alkalmazások. Rendszerbe illesztés. Modern alkalmazások. Aktuátorok. Aktuátor (Munkahenger) Master KRC. Szelepek (Út-váltó, folytóvisszacsapó

Modern alkalmazások. Rendszerbe illesztés. Modern alkalmazások. Aktuátorok. Aktuátor (Munkahenger) Master KRC. Szelepek (Út-váltó, folytóvisszacsapó Modern alkalmazások Aktuátorok Rendszerbe illesztés Modern alkalmazások Aktuátor (Munkahenger) Master KRC Servo Szelepegység Fő munkahenger Vezérlő egység Kiegyenlítő henger Kommunikációs kábelek Master

Részletesebben

TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐ ALAPTANFOLYAM (szóbeli vizsgakérdések)

TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐ ALAPTANFOLYAM (szóbeli vizsgakérdések) KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT 1033 Budapest, Laktanya u. 33. : 06 1/ 436-1591, : 06-1/ 436-1504, BM 27-591 TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐ ALAPTANFOLYAM (szóbeli vizsgakérdések) ELEKTROTECHNIKA 1. a) Ismertesse

Részletesebben

Pneumatika az ipari alkalmazásokban

Pneumatika az ipari alkalmazásokban Pneumatika az ipari alkalmazásokban Manipulátorok Balanszer technika Pneumatikus pozícionálás Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék Manipulátorok - Mechanikai struktúra vagy manipulátor, amely

Részletesebben

1. feladat Összesen 21 pont

1. feladat Összesen 21 pont 1. feladat Összesen 21 pont A) Egészítse ki az alábbi, B feladatrészben látható rajzra vonatkozó mondatokat! Az ábrán egy működésű szivattyú látható. Az betűk a szivattyú nyomócsonkjait, a betűk pedig

Részletesebben

P~~UMATIKUS ""EZÉRLÉSEK TERVEZESE

P~~UMATIKUS EZÉRLÉSEK TERVEZESE SZÉCHENYI ISTVÁN FOISKOLA ANYAGISMERETI ÉS JÁRMU GYÁRTÁSI TANSZÉK Bendekovits Zoltán P~~UMATIKUS ""EZÉRLÉSEK, TERVEZESE GYOR, 1995. BEVEZETÉS~ALAPFOGAL~~ A muszaki tudományok azon terilletét, mely a levego

Részletesebben

Logikprogramm HAFNER

Logikprogramm HAFNER Logikprogramm oldal 2 VA 401/ES 401 2 VA 401 ES 401 1 1 VA 401: VAGY szelep A VAGY szelepnek két 1-es bemenete és egy 2-es a két lehetséges jelből csak egyet használnak a jeltovábbításra. Működése: Ha

Részletesebben

Nyomás a dugattyúerők meghatározásához 6,3 bar. Nyersanyag:

Nyomás a dugattyúerők meghatározásához 6,3 bar. Nyersanyag: Dugattyúrúd nélküli hengerek Siklóhenger 16-80 mm Csatlakozások: M7 - G 3/8 Kettős működésű mágneses dugattyúval Integrált 1 Üzemi nyomás min/max 2 bar / 8 bar Környezeti hőmérséklet min./max. -10 C /

Részletesebben

Fűtési rendszerek hidraulikai méretezése. Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék

Fűtési rendszerek hidraulikai méretezése. Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Fűtési rendszerek hidraulikai méretezése Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Hidraulikai méretezés lépései 1. A hálózat kialakítása, alaprajzok, függőleges

Részletesebben

IPARI ROBOTOK. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József

IPARI ROBOTOK. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József IPARI ROBOTOK, munkatértípusok 2. előadás Dr. Pintér József Az ipari robotok kinematikai felépítése igen sokféle lehet. A kinematikai felépítés alapvetően meghatározza munkaterének alakját, a mozgási sebességét,

Részletesebben

EGYÉB HIDRAULIKUS ALKATRÉSZEK

EGYÉB HIDRAULIKUS ALKATRÉSZEK EGYÉB HIDRAULIKUS ALKATRÉSZEK PNEUMATIKUS KAPCSOLÓK 402-400CP1SI 1 utas pneumatikus kapcsoló 402-CP2SI 2 utas pneumatikus kapcsoló 402-CP3SI 3 utas pneumatikus kapcsoló TECHNIKAI ADATOK Maximális üzemi

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

Elővezérelt nyomásszelep Alaplapos / Csővezetékes, NG16 / NG25

Elővezérelt nyomásszelep Alaplapos / Csővezetékes, NG16 / NG25 Elővezérelt nyomás Alaplapos / Csővezetékes, NG16 / NG25 HM03-VMSU.1 Típus megadás Szelep V M= nyomáshatároló S= nyomáskövető (rákapcsoló) U= nyomáslekapcsoló nyitó felületarány 1,15 : 1 P= alaplapos L=

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Programozott vezérlések (NGB_AU026)

Programozott vezérlések (NGB_AU026) Programozott vezérlések (NGB_AU026) SMC IPC-202A folyadékcsomagoló egység programozása Bajzek Patrik A59SUA Illés József Y6NXZA Kardos Péter EWR0PS Kelemen János G781BE Kovács Benedek E002J6 A projekt

Részletesebben

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Dr. Hős Csaba, csaba.hos@hds.bme.hu 2013. november 4. Áttekintés 1 Főbb típusok 2 Dugattyús gépek 3 Forgó géptípusok Főbb típusok Dugattyús gépek

Részletesebben

1.1 Hasonlítsa össze a valós ill. ideális folyadékokat legfontosabb sajátosságaik alapján!

1.1 Hasonlítsa össze a valós ill. ideális folyadékokat legfontosabb sajátosságaik alapján! Kérem, þ jellel jelölje be képzését! AKM VBK Környezetmérnök BSc AT0 Ipari termék- és formatervező BSc AM0 Mechatronikus BSc AM Mechatronikus BSc ÁRAMLÁSTAN. FAKULTATÍV ZH 203.04.04. KF8 Név:. NEPTUN kód:

Részletesebben

Levegőelőkészitők HAFNER

Levegőelőkészitők HAFNER evegőelőkészitők 8 HFNR Hafner szelepek Hafner Pneumatika elsődlegesen az ipari automatizálás területére gyárt komplett szelepprogramot. szelepek széles választéka a hagyományos és modern vezérlőrendszerek

Részletesebben

Pneumatika. 1. előadás

Pneumatika. 1. előadás 1. előadás Tartalom: A pneumatikus rendszer felépítése A sűrített levegő előállítása és kezelése A pneumatikus a rendszer elemei: munkavégző rész (végrehajtók) vezérlő rész (erősítők, irányítók, jeladók).

Részletesebben

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Dr. Hős Csaba, csaba.hos@hds.bme.hu 2018. október 9. Áttekintés 1 Főbb típusok 2 Dugattyús gépek 3 Forgó géptípusok Főbb típusok Dugattyús gépek:

Részletesebben

EGYÉB HIDRAULIKUS ALKATRÉSZEK

EGYÉB HIDRAULIKUS ALKATRÉSZEK EGYÉB HIDRAULIKUS ALKATRÉSZEK PNEUMATIKUS KAPCSOLÓK 402-400CP1SI 1 utas pneumatikus kapcsoló 402-CP2SI 2 utas pneumatikus kapcsoló 402-CP3SI 3 utas pneumatikus kapcsoló TECHNIKAI ADATOK Maximális üzemi

Részletesebben

A versenyző kódja:... ED 52 5499 01, 52 5442 07 - T 2007 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM

A versenyző kódja:... ED 52 5499 01, 52 5442 07 - T 2007 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM A versenyző kódja:... ED 5 599 0, 5 5 07 - T 007 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM MK/HU SZOLGÁLATI TITOK! Érvényességi idő: 007. 0. 0. 08 óra, 00 perc a versenykezdés szerint. Minősítő neve, beosztása:

Részletesebben

www.hds.bme.hu (HI) HIDRAULIKUS TÁPEGYSÉG

www.hds.bme.hu (HI) HIDRAULIKUS TÁPEGYSÉG (HI) HIDRAULIKUS TÁPEGYSÉG 1. Hidrosztatikus hajtásokról 1.1. Bevezetés Az áramlástechnikai gépek túlnyomó többségét működési elv szerint az alábbi két csoportba sorolhatjuk: örvénygépek (pl. szivattyúk,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazza A tételekhez

Részletesebben

1. Hidrosztatikus hajtásokról

1. Hidrosztatikus hajtásokról (HI) HIDRAULIKUS TÁPEGYSÉG 1. Hidrosztatikus hajtásokról 1.1. Bevezetés Az áramlástechnikai gépek túlnyomó többségét működési elv szerint az alábbi két csoportba sorolhatjuk: örvénygépek (pl. szivattyúk,

Részletesebben

58. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2016/2017 Okresné kolo kategórie F Texty úloh v maďarskom jazyku

58. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2016/2017 Okresné kolo kategórie F Texty úloh v maďarskom jazyku 58. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2016/2017 Okresné kolo kategórie F Texty úloh v maďarskom jazyku 3. feladat megoldásához 5-ös formátumú milliméterpapír alkalmas. Megjegyzés a feladatok

Részletesebben

Hidraulika a faiparban

Hidraulika a faiparban Továbbképzések a faipari innovációvezérelt vállalkozásfejlesztésért Tatai Sándor, egyetemi adjunktus A képzés a Baross Gábor program támogatásával történik Hidraulikus energiaátvitel Hidraulikus tápegységek

Részletesebben

Versenyző kódja: 38 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 38 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 523 04-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 523 04 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Mechatronikai

Részletesebben

üzembehelyezési és használati útmutató levegőelőkészítő egységhez sorozat FRL, 3/8"-3/4"

üzembehelyezési és használati útmutató levegőelőkészítő egységhez sorozat FRL, 3/8-3/4 üzembehelyezési és használati útmutató levegőelőkészítő egységhez sorozat FRL, 3/8"-3/4" 1 Általános használati utasítások 1.1 Levegőelőkészítő egységek feladata, hogy megtisztítsa a sűrített levegőt üzemi

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája A folyadékok nyomása A folyadék súlyából származó nyomást hidrosztatikai nyomásnak nevezzük. Függ: egyenesen arányos a folyadék sűrűségével (ρ) egyenesen arányos a folyadékoszlop

Részletesebben

A kékszőlő-feldolgozó gépsorok

A kékszőlő-feldolgozó gépsorok 3/29/17 A fehérborszőlő-feldolgozó gépsorok A szőlőfeldolgozás géprendszerei előkészítés Vezérgépei: 2 db csigás szőlőfogadó medence 15 t/h 2 db zúzó bogyózógép, 30 t/h 2 db segédanyag-adagoló szivattyú

Részletesebben

Alaplapos útváltó Cetop5 / NG10

Alaplapos útváltó Cetop5 / NG10 Alaplapos útváltó Cetop5 / NG10 HM03-AD5.1 ARON útváltó alaplapos beépítéshez, csatlakozó furatkép CETOP RP 121H 4.2.4.05 és/vagy UNI ISO 4401-AC-05-4-A szerint. Nagy megengedett térfogatárammal és magas

Részletesebben

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Merev kuplungos berendezések Kiegyensúlyozatlanság Motor kiegyensúlyozatlanság Ventilátor kiegyensúlyozatlanság Gépalap flexibilitás

Részletesebben

MUNKAANYAG. Karczub Béla. Pneumatikus alapkapcsolások és összetett vezérlések készítése rajzdokumentációja. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Karczub Béla. Pneumatikus alapkapcsolások és összetett vezérlések készítése rajzdokumentációja. A követelménymodul megnevezése: Karczub Béla Pneumatikus alapkapcsolások és összetett vezérlések készítése rajzdokumentációja A követelménymodul megnevezése: PLC-vezérlés A követelménymodul száma: 0907-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

LAGG 18M 8 4.4. Pneumatikus zsírpumpák kezelése, LAGG 18AE, LAGG 50AE, LAGG 180 AE 9

LAGG 18M 8 4.4. Pneumatikus zsírpumpák kezelése, LAGG 18AE, LAGG 50AE, LAGG 180 AE 9 Tartalomjegyzék 1. Alkalmazás 5 2. Leírás 5 2.1. LAGF sorozatú zsírpumpák 5 2.2. LAGG sorozatú zsírpumpák 5 2.3. LAGT 180 kocsi 6 3. Műszaki adatok 6 4. Kezelési utasítás 7 4.1. Általános előkészületek

Részletesebben

i i i Sebesség fokozat (előre-hátra) 2-2 2-2 4-4 Mechanikus átvitel n n i Inching pedál i i i

i i i Sebesség fokozat (előre-hátra) 2-2 2-2 4-4 Mechanikus átvitel n n i Inching pedál i i i DIECI AGRI PIVOT törzscsuklós teleszkópos rakodó Műszaki jellemzők és alapfelszereltség: A DIECI - AGRI PIVOT egy könnyen manőverezhető és agilis munkagép család, mellyel szűk térben és akadályokkal tarkított

Részletesebben

Funkció Csavarzatok 2008

Funkció Csavarzatok 2008 Funkció Csavarzatok 2008 oldal 2 Tartalomjegyzék Oldal 4.9. Funkció csavarzatok 3 4 5 6 7 4.9.1 SCU / RCU Fojtó-visszacsapó szelep 4.9.2 DR / D... Fojtó-visszacsapó és fojtószelep 4.9.3 VNR / VSR Visszacsapó

Részletesebben

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,,

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,, F,=A4>, ahol A arányossági tényező: A= 0.06 ~, oszt as cl> a műszer kitérése. A F, = f(f,,) függvénykapcsolatot felrajzolva (a mérőpontok közé egyenes huzható) az egyenes iránytaogense a mozgó surlódási

Részletesebben

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV Kettős könyökcsuklós műanyag fröccsöntőgép SUPERMASTER SM50 - SM450 Sorozat MACHINERY CO., LTD. TAIWAN Előszó Tisztelt vásárló! Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket

Részletesebben

Tervezés katalógusokkal kisfeladat

Tervezés katalógusokkal kisfeladat BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Számítógépes tervezés, méretezés és gyártás (BME KOJHM401) Tervezés katalógusokkal kisfeladat Járműelemek és Járműszerkezetanalízis Tanszék Ssz.:...... Név:.........................................

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bellák György László. Mechatronikai elemek. A követelménymodul megnevezése: Mechatronikai elemek gyártása, üzemeltetése, karbantartása

MUNKAANYAG. Bellák György László. Mechatronikai elemek. A követelménymodul megnevezése: Mechatronikai elemek gyártása, üzemeltetése, karbantartása Bellák György László Mechatronikai elemek A követelménymodul megnevezése: Mechatronikai elemek gyártása, üzemeltetése, karbantartása A követelménymodul száma: 0944-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

2.1 oldal Mechanikus működtetésű szelepek

2.1 oldal Mechanikus működtetésű szelepek 2.1 oldal 9 2.1 Mechanikus működtetésű szelepek oldal 8 A HAFNER szelepek jellemzői 9 2.1 Mechanikus működtetésű szelepek Tartalomjegyzék oldal 3 2.1.1 3/2-es szelepek 10 2.1.1.1 BV/BR/BL 311 201 11 2.1.1.2

Részletesebben

2. építésű szivattyú alternatívák Zárólapba épített nyomás és térfogat szelepek. 2. építésű szivattyú, VS Zárólapba épített fix nyomáshatárolóval

2. építésű szivattyú alternatívák Zárólapba épített nyomás és térfogat szelepek. 2. építésű szivattyú, VS Zárólapba épített fix nyomáshatárolóval 2. építésű szivattyú alternatívák Zárólapba épített nyomás és térfogat szelepek. HM03-2TKSC.1 VS.P.T.PT.FR.FR.PT Beépített szelep alternatívák jelölés nélkül= alapkivitel Beépített fix nyomáshatárolóval

Részletesebben

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó:

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: Közös nyomócsöves rendszer - Z 19 DT OHC-dízelmotor, Z 19 DTH DOHC-dízelmotor Általános szempontok Mint már a Z 13 DT, Z 17 DTL, T 17 DTH és az Y 25 DT-motor, a Z 19 DT OHC-dízelmotor és a Z 19 DTH DOHC-dízelmotor

Részletesebben

Nyomáskapcsolók Áttekintés

Nyomáskapcsolók Áttekintés Áttekintés Termék Alkalmazás Beállítási Max. Védettség Oldal neve tartomány nyomás RT Általános célra -1-30 bar 42 bar IP66 36-37 KPS Nehézipari környezetben 0-60 bar 120 bar IP67 38-39 KPI/KP Könnyû ipari

Részletesebben

HAJTÁSTECHNIKA ÉS HAJTÁSOK A hajtásról általában

HAJTÁSTECHNIKA ÉS HAJTÁSOK A hajtásról általában HAJTÁSTECHNIKA ÉS HAJTÁSOK A hajtásról általában Gyakori gépészeti feladat az, amikor két különböző gépet kell összekapcsol ni. Ezeknek agépeknek általában igen különböző jelleggörbéjük van, és mégis úgy

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 582 01 Emelőgép-ügyintéző

Részletesebben

Gép és szerkezeti elemek 1.

Gép és szerkezeti elemek 1. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gép és Terméktervezés Tanszék Gép és szerkezeti elemek 1. Hidraulikus munkahenger tervezése Tantermi gyakorlat Dr. Grőb Péter Grőb Péter 2009 1 Energiaközvetítés

Részletesebben

Használható segédeszköz: Függvénytáblázat, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép

Használható segédeszköz: Függvénytáblázat, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 523 04 Mechatronikai technikus

Részletesebben

(L) Lamellás szivattyú mérése

(L) Lamellás szivattyú mérése (L) Lamellás szivattyú mérése A mérésre való felkészülés sorá a Hidraulikus tápegység mérésleírás Hidrosztatikus hajtásokról c részét is kérjük elsajátítai 1 A mérés célja, a beredezés ismertetése 11 A

Részletesebben

JAK-52 REPÜLŐGÉP FÉKLAP MŰKÖDTETÉS FELÜLBÍRÁLÁSÁNAK VIZSGÁLATA FLUID-SIM SZOFTVERREL. BEVEZETŐ

JAK-52 REPÜLŐGÉP FÉKLAP MŰKÖDTETÉS FELÜLBÍRÁLÁSÁNAK VIZSGÁLATA FLUID-SIM SZOFTVERREL. BEVEZETŐ Dr. Szabó László Dobos Gábor JAK-52 REPÜLŐGÉP FÉKLAP MŰKÖDTETÉS FELÜLBÍRÁLÁSÁNAK VIZSGÁLATA FLUID-SIM SZOFTVERREL. BEVEZETŐ 2008 őszén került a ZMNE Repülő és Légvédelmi Intézet Repülő Sárkány-Hajtómű

Részletesebben

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő 2018. évi kerettanterve alapján 10. évfolyam Számonkérés: feladatlap megoldása, szóbeli tétel húzása Szükséges eszközök: toll Bevezetés, kötőgépelemek,

Részletesebben

Információ a MetalWork Pneumatic S.p.a.-ről (a képre kattintva):

Információ a MetalWork Pneumatic S.p.a.-ről (a képre kattintva): Metal Work Pneumatika digitális PDF katalógus itt! Információ a MetalWork Pneumatic S.p.a.-ről (a képre kattintva): Via Segni, 5-7-9 25062 Concesio (Brescia) - Italy / metalwork@metalwork.it Újdonságok

Részletesebben

1. TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI ALAPTANFOLYAM

1. TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI ALAPTANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 1. TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI ALAPTANFOLYAM 2004. A TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI ALAPTANFOLYAM TANÍTÁSÁNAK CÉLJA ÉS FELADATAI

Részletesebben

Az ABS és ASR rendszerekkel kapcsolatos alapfogalmak. Áramkör Autóvillamossági Szakmai Egyesület

Az ABS és ASR rendszerekkel kapcsolatos alapfogalmak. Áramkör Autóvillamossági Szakmai Egyesület Az ABS és ASR rendszerekkel kapcsolatos alapfogalmak Áramkör Autóvillamossági Szakmai Egyesület 1. Tapadási tényezt nyező 1.1. Hosszirányú (menetirányú) tapadási tényező µ X = F X F 1 1.2. Keresztirányú

Részletesebben

Dugattyú Ø [mm] 16 25 32

Dugattyú Ø [mm] 16 25 32 16-32 mm Csatlakozások: M7 - G 1/8 Kettős működésű mágneses dugattyúval Golyós sinvezeték 1 Üzemi nyomás min/max 3 bar / 8 bar Környezeti hőmérséklet min./max. -10 C / +60 C Közeghőmérséklet min./max.

Részletesebben

Villamos állítószelepek Típus 3226/5857, 3226/5824, 3226/5825 Pneumatikus állítószelepek Típus 3226/2780-1, 3226/2780-2 Háromjáratú szelep Típus 3226

Villamos állítószelepek Típus 3226/5857, 3226/5824, 3226/5825 Pneumatikus állítószelepek Típus 3226/2780-1, 3226/2780-2 Háromjáratú szelep Típus 3226 Villamos állítószelepek Típus 3226/5857, 3226/5824, 3226/5825 Pneumatikus állítószelepek Típus 3226/2780-1, 3226/2780-2 Háromjáratú szelep Típus 3226 Alkalmazás A fűtés-, szellőzés- és klímatechnikában

Részletesebben

FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ GÉPEK

FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ GÉPEK SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ GÉPEK ÁTTEKINTÉS Sajtológépek felosztása Működtetés szerint: Mechanikus sajtológépek (excenteres, könyökemelős vagy más mechanizmussal

Részletesebben

Hidraulikus munkahengerek

Hidraulikus munkahengerek Hidraulikus munkahengerek - Hidraulikus munkahengerek egyedi tervezése, gyártása, felújítása, javítása vevői igény szerint Az 1994-ben alakult vállalkozásunk nem csak kereskedelemmel, de egyedi gépek-,

Részletesebben

Ipari eszközökkel megvalósított automata elektropneumatikus rajzgép

Ipari eszközökkel megvalósított automata elektropneumatikus rajzgép Ipari eszközökkel megvalósított automata elektropneumatikus rajzgép Szabó László Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék Debreceni Egyetem, Műszaki Kar Debrecen, Magyarország lazlo92@totalcar.hu Dr. Tóth

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék...5

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék...5 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...5 1 Hidraulika alapjai...8 1.1 A hidraulikus energiaátalakítás felépítése...9 1. A hidraulika alapfogalmai és összefüggései... 11 1..1 Nyomás fogalma... 11 1.. Erőátvitel

Részletesebben

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ 1. Egy téglalap alakú háztömb egyik sarkából elindulva 80 m, 150 m, 80 m utat tettünk meg az egyes házoldalak mentén, míg a szomszédos sarokig értünk. Mekkora az elmozdulásunk?

Részletesebben

Feladatlap X. osztály

Feladatlap X. osztály Feladatlap X. osztály 1. feladat Válaszd ki a helyes választ. Két test fajhője közt a következő összefüggés áll fenn: c 1 > c 2, ha: 1. ugyanabból az anyagból vannak és a tömegük közti összefüggés m 1

Részletesebben

ART CV 710/711 ciklikus szelepek

ART CV 710/711 ciklikus szelepek ART CV 710/711 ciklikus szelepek ALKALMAZÁS Az ART CV 710/711 ciklikus szelepek (CV) olyan NYIT-ZÁR pillangószelepek, melyek magas működésű ciklusszámra lettek kifejlesztve elsősorban szennyvíztisztításban

Részletesebben

DINAMIKA ALAPJAI. Tömeg és az erő

DINAMIKA ALAPJAI. Tömeg és az erő DINAMIKA ALAPJAI Tömeg és az erő NEWTON ÉS A TEHETETLENSÉG Tehetetlenség: A testek maguktól nem képesek megváltoztatni a mozgásállapotukat Newton I. törvénye (tehetetlenség törvénye): Minden test nyugalomban

Részletesebben

Ariston Hybrid 30. Kondenzációs- Hőszivattyú

Ariston Hybrid 30. Kondenzációs- Hőszivattyú Ariston Hybrid 30 Kondenzációs- Hőszivattyú A hőszivattyú és a kondenzációs gázkészülék technológia egyesítése olyan módon, hogy a rendszer saját maga dönthessen arról, hogy számára melyik működés üzemmód

Részletesebben

Ábragyűjtemény levelező hallgatók számára

Ábragyűjtemény levelező hallgatók számára Ábragyűjtemény levelező hallgatók számára Ez a bemutató a tanszéki Fizika jegyzet kiegészítése Mechanika I. félév 1 Stabilitás Az úszás stabilitása indifferens a stabil, b labilis S súlypont Sf a kiszorított

Részletesebben

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018.

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018. Hidraulika 1.előadás A hidraulika alapjai Szilágyi Attila, NYE, 018. Folyadékok mechanikája Ideális folyadék: homogén, súrlódásmentes, kitölti a rendelkezésre álló teret, nincs nyírófeszültség. Folyadékok

Részletesebben