Római jog XII. A kötelem megszűnése, megújítása, átruházása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Római jog XII. A kötelem megszűnése, megújítása, átruházása"

Átírás

1 Római jog XII. A kötelem megszűnése, megújítása, átruházása

2 a teljesítés A teljesítés, mint a kötelemmegszűnés felek által privilegizált formája ipso iure megszünteti a kötelmet, ha a teljesítés megfelel a felek akaratának. A klasszikus jogban a teljesítés bizonyítása mentes volt a formáktól, de a felek ha akarják számlát (apochae) állíthattak ki, melynek Justinianus teljes bizonyító erőt adott, ha tanúk előtt készítették. A teljesítés feltételeire vonatkozó szabályok általában diszpozitívak!!

3 a teljesítés feltételei A solutio érvényességének előfeltétele mind a hitelező, mind az adós, vagy a helyükben fellépők cselekvőképessége. 1. KI? A kötelezettséget, ha az tartalma szerint nem kötött az adós személyéhez, harmadik személy is teljesítheti. Ez a más általi teljesítés akár a hitelező akarata ellenére is történhet. kivétel van pl. a vállalkozói szerződés némely eseténél, megbízásnál, társasági szerződésnél 2. KINEK? Előfordulhat, hogy az adósnak lehetősége van nem csak a hitelezőnek teljesíteni, hanem a teljesítést mások is elfogadhatják: a. Ha a hitelező meghatalmaz valakit a teljesítés elfogadására, különösen pl. procuratorát - Ezt a meghatalmazást bármikor visszavonhatja. b. A hitelező felhatalmazhatja az adóst, hogy más kezéhez teljesítsen (delegatio solvendi), de az adós akkor is szabadul, ha ilyen meghatalmazás híján teljesít harmadiknak, és azt utólag a hitelező jóváhagyja (ratihabitio)

4 a teljesítés feltételei (2) c. Stipulationál, vagy dotis dictionál a hitelező mellett egy harmadik személyt is megnevezhetnek mint a teljesítés átvételére jogosultat (pl. egy bankárt) = solutionis causa adiectus A harmadik személy ezáltal elfogadhatja a teljesítést, de nem követelheti azt, nem perelheti, nem engedheti el vagy át. d. Ezzel szemben lehetőség van mellékhitelező megjelölésére is egy a főstipulatiot rögtön követő második stipulatioban, mikor is a harmadik nem csak átvételre, hanem perlésre is jogosult - jogai persze a hitelező jogaitól függenek = adstipulator.

5 a teljesítés feltételei (3) 3. MIT? A teljesítés tárgya meg kell feleljen a kötelezettség tárgyának a. Rész(let)teljesítést a hitelező visszautasíthatja, ha az adósnak nincs kifejezetten megengedve az ilyen teljesítés. b. Ha az adós mással teljesít mint amivel tartozik, csak akkor szabadul a kötelezettségtől, ha azt a hitelező elfogadja. (datio in solutum) (A proculianusok ebben az esetben az elfogadó, de aztán mégis perlő hitelezővel szemben exceptio dolit adtak, míg a sabinianusok ipso iure elismerték az ilyetén szabadulást.) c. Ha az adós és a hitelező között több hasonló jellegű teljesítésre (pl. pénz) menő kötelem áll fenn ugyanazon irányban való teljesítési kötelezettséggel, kérdéses lehet, hogy melyik adósság fejében számolják el az adott teljesítést. Egyes nézetek szerint ezt alapvetően előbb az adós, majd a hitelező határozhatja meg. Ha egyikük sem nyilatkozott akkor az (1) esedékes adósság előzi a nem lejártat, (2) több esedékes közül az adós számára terhesebb kötelezettség fejében számítandó be, (3) hasonló terhesek esetén arányosan számítják fel.

6 a teljesítés feltételei (4) 4. MIKOR? A teljesítés ideje a kötelem létrejöttekor megállapítottakhoz igazodik (szerződés, végrendelet). Általában a körülmények, és teljesítés adottságai határozzák ezt meg - ha más nem következik, a teljesítés azonnalra szól. A megállapított idő lejártával a szolgáltatás esedékessé válik, a hitelező azt követelheti illetve perelheti. Az adós korábban is teljesíthet, ha a hitelezőnek nem fűződik nyomós érdeke a megállapított időpontban való teljesítéshez. 5. HOL? A teljesítés helye szintén a felek megállapodásához kötődik. Általános szabály szerint helyettesíthető dolgokra irányuló kötelmek ott teljesítendők, ahol a teljesítést perelni lehetne, vagyis általában az adós lakóhelyén. egyedi tárgyak tekintetében ott volt a teljesítés helye, ahol a tárgy megtalálható volt.

7 a megszűnés egyéb esetei I. Vannak olyan a felek akaratától független tények, melyek megszüntetik a kötelmet anélkül, hogy célját elérte volna: A liberatio bekövetkezik solutio (teljesítés) nélkül. 1. A szolgáltatás lehetetlenné válása, feltéve ha a lehetetlenülés nem róható fel az adósnak. (Utóbbi esetben a kötelem nem szűnik meg, hanem a szolgáltatás helyébe kártérítésre menő kötelezettség lép.) 2. Némely esetben a felek halála is megszünteti a kötelmet. Bármelyik fél halála megszünteti a megbízási szerződést, a társaságot. A hitelező halála megszünteti a vindictam spirans actioval szankcionált személyhez tapadó kötelmeket, és az adstipulator kereseti jogát. Az adós halála a litis contestatio előtt az összes poenalis kötelmeket, valamint bármikor a sponsor és fidepromissor kezesi kötelmeit szünteti meg. A többi kötelmek aktív és passzív oldalon átmennek az örökösökre.

8 a megszűnés egyéb esetei (2) 3. Az adós capitis deminutioja is megszünteti összes tartozásait, (kivéve a delictumból származókat). A praetor azonban ezeket a kötelmeket restituálhatja a deminutiót szenvedett jogutódaival szemben. 4. A confusio, vagyis a követelés és a tartozás egy személy kezén való egyesülése is kötelem-szüntető. pl. az öröklés megszünteti az örökös és örökhagyó közötti ügyleteket (részöröklés esetén részleges a megszűnés)

9 a megszűnés egyéb esetei (3) 5. Az idő letelte is kötelem szüntető lehet, legyen az a felek által kitűzött időpont, melynek elmúltával a kötelem megszűnik, akár kivételesen törvény szabta meg az ilyen határidőt. 6. A kereset-elévüléssel az elévült kereset alapjául szolgáló kötelem is elenyészik, bár ez vitatott. (Vannak naturalis obligatioként való fennállást hirdetők is.) 7. A felbontó feltétel beálltával szintén megszűnik a kötelezettség. 8. A járulékos kötelemnél a főkötelem megszűnte önmagától a mellékkötelmet is megszünteti.

10 a megszűnés egyéb esetei (4) 9. Némely esetben a hitelező büntetésből is elvesztheti követelését ( pl. decretum divi Marci - önhatalmú jog érvényesítés esetén, vagy ha követelést az adós terhére egy potentiorra ruházza át a hitelező) 10. A kötelmi cél meghiúsulása is megszünteti a kötelmet. Ezen tényállások megvalósulása esetén a kötelem ipso iure megszűnik, a felek akaratától függetlenül. Egyetlen kivétel van ez alól: a kereset-elévüléssel való megszűnés, melyet az adós kifogással érvényesíthet.

11 a megszűnés egyéb esetei (5) II. A felek akaratából valómegszűnés eseteiben a liberatio nem következik be, az adós a hitelező keresete ellen az alábbi okokra hivatkozva csak kifogással élhet: 1. a fejlett jogban a hitelező részéről eszközölt formátlan tartozás elengedés (korábban ez formaságokhoz volt kötve: solutio per aes et libram, acceptilatio). Ez az elengedés a ius honorarium alapján lehetséges. A pactum de non petendo (vagyis a felek azon megegyezése, hogy a hitelező nem fogja kérni a teljesítést) alapján az adósnak egy exceptio pacti conventi áll rendelkezésére a megegyezés ellenére perlő hitelezővel szemben. Hasonló hatású a hitelező egyoldalú lemondása is.

12 a megszűnés egyéb esetei (6) 2. Ugyanígy a felek akaratára vezethető vissza az a lehetőség, mely a puszta megegyezéssel létrejövő ún. konszenzuál- szerződések esetén állt a felek rendelkezésére: Ilyen szerződéseknél ugyanis a felek egy ellenirányú megegyezéssel (contrarius contractus) megszüntethetik a kötelezettséget. adásvételnél, bérletnél, megbízásnál, társaságnál van lehetőség ilyen kölcsönös feloldásra, de csak akkor, ha még egyik fél sem teljesített a szerződés alapján (res integra). Később ezt a lehetőséget kiterjesztik minden kötelmi viszonyra. 3. A klasszikus jogban az elengedés egyik formája a kiegyezés (transactio) is, mikor vitás igényeket kölcsönös engedéssel szüntetnek meg a felek. Általában egyik fél egy bizonyos szolgáltatás fejében lemond egy actio érvényesítéséről.

13 a megszűnés egyéb esetei (7) III. Egyéb módokon is bekövetkezhet az adós liberatioja, amikor nem külső ok és nem is elsődlegesen a felek kötelem-megszüntető szándéka szünteti meg a kötelmet. A felek érdekei azonban valamilyen módon kiegyenlítődnek. 1. Ide tartozik a datio in solutum lehetősége, amikor az adós mással teljesít, mint amiben megegyeztek, mint amire kötelezettsége szól, és azt a hitelező teljesítésként elfogadja. a sabinianusok szerint ez ipso iure, a proculianusok álláspontja szerint exceptio doli folytán szabadítja meg az adóst a hitelező esetleges későbbi követelésétől. Ha a szolgáltatott dolgot (a szolgáltatás dare) elperelnék a hitelezőtől, mert azt az adós jogtalanul adta tovább, akkor a követelés továbbra is fenn fog állni. 2. Hasonló módon a teljesítés kötelemszüntető alakzatának tekinthető a szolgáltatásnak bizonyos közhitelű helyen (templomban, hatóságnál, bíró által meghatározott helyen) való letétbe helyezése. Ekkor a hitelező a szolgáltatást még nem kapta meg, az adós azonban szabadul. Itt is vitatott, hogy ipso iure vagy csak per exceptionem.

14 a megszűnés egyéb esetei (8) 3. A modern jogok a 19. század közepétől ismerik a lehetőséget, hogy amennyiben az adósnak a hitelezővel szemben ellenkövetelése van, a hitelező az adós ellen csak arra a különbözetre perelhet, amely az adós ellenkövetelésének levonása után neki, mint egyenleg megmarad. Ezt ma beszámításnak hívjuk. A klasszikus római jog nem ismeri ezt a lehetőséget, csak a kelet-római jogfejlődés illetve Justinianus egységesíti a lehetőséget compensatio név alatt. A rómaiaknál a beszámítás kifejezetten perjogi intézmény volt. Sokáig a bíró vette figyelembe az egyik fél kérésére, és számította be az ellenkövetelést.

15 compensatio a. A régebbi jogban beszámításnak csak a bonae fidei iudiciumokban lehetett helye. Itt a kereset természete ezt megengedte, de ekkor is csak az ugyanazon a causan (ex eadem causa - konnex) alapuló, esedékes és egynemű ellenkövetelés érvényesítésére. pl. a actio tutelae directa és contraria által fedett követelések között volt rá lehetősége a bírónak. A beszámítás elrendelése teljesen a bíró belátására volt bízva.

16 compensatio (2) b. A praetor kivételes szabályokat alkalmazott a bankárok (argentarii) és a csődtömeg vevője (bonorum emptor) tekintetében. - A bankár csak a fennmaradt részre perelhetett, ha ügyfelének vele szemben hasonló, vagyis általában pénzre menő követelése volt. (agere cum compensatione) A szembenálló követeléseknek ebben az esetben nem kellett ugyanazon jogalapból származnia (idegen szóval nem kellett konnexnek lennie). A különbözet kiszámítása a perlő bankár lehetősége, ha azonban túl sokat kér pluris petitiot követ el, és keresetét elutasítják. - A csődtömeg vevője a vagyonhoz tartozó, behajtandó követeléseket csak úgy érvényesítheti, hogy az alperesnek a vagyonnal szembeni követeléseit előzőleg levonja. (agere cum deductione) Itt nem kell az azonos jogalapra és a szolgáltatás esedékességére tekintettel lenni.

17 compensatio (3) c. A stricti iuris obligatioknál csak Marcus Aurelius egyik decretuma alapján volt le-hetséges (túlkövetelés miatti) exceptio dolival az ellenkövetelés felszámítását elérni. Azonban a felperesre csak akkor lehetett rá-húzni a rosszhiszemű perlés ódiumát, ha a határozott összegre perelt alperes a per folyamán egy hasonnemű, esedékes, bizonyítható nagyságú ellenkövetelést tud felmutatni. Ha az alperes nem tud bizonyítani, nehezen lehet rosszhiszemű perlésért a felperest elutasítani.

18 compensatio (4) d. Justinianus kiszélesítette a compensatio lehetőségét, amennyiben biztosította, hogy a felperesnek nem kell félnie a plus petitiotól. A kodifikáció szerint már csak a különbözet tekintendő követelhetőnek. Ezt a bíró számolja ki. A bíró ugyanis hivatalból (tehát az alperes felemlítése nélkül) köteles az egynemű, hasonló jellegű szolgáltatásra irányuló, liquid, vagyis fennállására és nagyságára nézve rögtön bizonyítható, tisztázható és esedékes követeléseket beszámítani és csak a különbözetről dönthet. Justinianus megfogalmazása szerint a követelések ily módon ipso iure compensatur. Egyes követeléseknél nem ismerték el a beszámítás lehetőségét. Legfontosabb a letét kizárása a beszámítható követelések közül.

19 a megszűnés egyéb esetei (9) 4. Az egyik legfontosabb esete és speciális formája a kötelem-megszűnésnek a novatio (újítás). Az újítás nem más, mint egy fennálló kötelemnek a megszüntetése azáltal, hogy az obligatio tartalmát a felek új kötelem tárgyává teszik azzal a szándékkal, hogy az a régit felváltsa. Vagyis az új kötelem tartalma, tárgya ugyanaz marad, mint a régié volt, de egy új elemnek a felvételével a régi kötelem egy újabbá alakul át. Az újító ügylet (eredetileg) csak stipulatio lehet, kétoldalú ügyletnél két stipulatio. (vagy adott esetben dotis dictio)

20 novatio (2) A. Az újító stipulatio általában kauzálisan van fogalmazva, vagyis benne van a szövegben, hogy az új kötelem tárgya egy másik obligatióból származik. például: amivel nekem Seius tartozik, ígéred? Ebből következik, hogy ha megújított kötelezettség nem áll fenn, a stipulatioból sem keletkezik új kötelem, s ha az újító stipulatio miatt perelnék az új kötelem kötelezettjét az exceptioval kimentheti magát. Fontos tehát, hogy a stipulatio megkötésénél kifejezetten hivatkozni kellett a korábbi, megújítandó obligatióra. Ezt nevezzük causalis stipulationak. B. Ha a stipulatiot absztraktul kötik meg, vagyis ha nem hivatkoznak a felek egy korábbi obligatiora, például: ígérsz nekem százat?, akkor a felek megegyezésétől függött, hogy a régi kötelezettség fennmarad-e az új mellett, vagy megszűnik vagyis az újítási szándéktól függött.

21 novatio (3) Miután a posztklasszikus jogban a stipulatio formalitása vesztett erejéből, szükséges volt, hogy a felek újítási akaratukat is kifejezzék. E nélkül az új kötelem nem a régi helyébe, hanem csak amellé lépett. Justinianus az újítás döntő momentumának ezt az újítási szándékot (animus novandi) tekintette: kimondta, hogy a novatio csak akkor következik be, ha a felek újító szándékukat kifejezetten kinyilvánítják, írásba foglalt ügyletnél azt az oklevélbe belefoglalják. (pactum novatorium)

22 novatio (4) A megújított kötelem bármilyen módon létre jöhetett. Lehet stipulatios lekötelezettség, más szerződésből vagy szerződésen kívüli viszonyból, delictumból eredő kötelem, naturalis obligatio. De feltétlenül szükséges, hogy érvényesen fennálló kötelem legyen. Az új kötelemnek ugyanarra a szolgáltatásra kell vonatkoznia, melyre a régi vonatkozott, mert ha nem, akkor egy teljesen más kötelem létrehozásáról lenne szó.

23 novatio (5) Az új elem a kötelemben állhat: a. a szolgáltatás tartalmi elemeiben más feltételek, más teljesítési idő, más teljesítési hely. b. a kötelem személyeiben - a hitelezői oldalon: követelésátadás, mikor az adós ugyanazt ígéri egy új hitelezőnek, amivel a réginek tartozott; - az adósi oldalon: tartozásátvállalás, mely során rendszerint az új adós ugyanazt ígéri teljesíteni a hitelezőnek, amivel a régi adós tartozott (ez történhet a régi adós akaratából, de annak tudtán kívül, sőt akarata ellenére is) c. a novatio állhat továbbá a tartozás causájának a megváltozásában: egy adásvételből származó kötelezettséget átalakíthattak stipulatios kötelezettséggé. Ez a hitelező számára azzal az előnnyel járt, hogy a kötelezettség tartalma így a ius strictum szerint lett megállapítva, s így egy esetleges perben már nem kellett az ex fide bona bizonytalanságára alapítani a követelést.

24 novatio (6) A novatio hatása, hogy a korábbi kötelem ipso iure megszűnik. A régi obligatióval együtt megszűnik az ahhoz kapcsolódó kezesség, zálog, más mellékegyezmények, a kamatfizetés megszakad. Mivel azonban az új kötelem szolgáltatási tartalma ugyanaz, mint ami a régié volt, a régiből eredő egyes kifogások az új kötelem perbe vitelekor is felhozhatók. A novatio kötelem-megszüntető hatása olyan erős volt, hogy a régi kötelem akkor is megszűnt, ha az új kötelem valami oknál fogva érvénytelen volt!!

25 stipulatio Aquiliana A novatio egy alkalmazási változatát jelentette bizonyos tartalmi változással az ún. stipulatio Aquiliana. (Caius Aquilius Gallus - Kr. e. I. század) Ez lehetőséget adott a stipulatioban résztvevő feleknek, hogy az adós összes fennálló és a jövőben keletkező, esedékes és még le nem járt, civiljogi és praetori jogi tartozását egyetlen stipulatioba foglalják össze. Az intézmény célja az volt, hogy az egyetlen stipulatioba foglalás után egy acceptilatioval az adóst valamennyi kötelezettsége alól mentesítse. Elsősorban kiegyezések (transactio) során használták, amikor is általában az egyik fél bizonyos ellenszolgáltatás fejében lemondott összes igényeiről.

26 novatio necessaria A novatio nemcsak a felek akaratából jöhetett létre - a római jog ismerte a szükségképpeni novatiot is. Egyes perbeli történések ugyanis magukon hordják a novatio bizonyos jegyeit. (novatio necessaria) A iudicium legitimum során (vagyis olyan perben, melyben római polgárok római bíróság előtt Róma területén álltak szemben egymással) a. a litis contestatio az actio in personamot, (mely alapján a hitelező dare (facere) oportere köteles valamit) átalakítja condemnari oportere kötelezettséggé, vagyis hogy köteles az ítéletet bevárni. b. Egy másik átalakító momentum az ítélet volt - A condemnari oportere az ítélettel átalakult iudicatum facere oportere-vé, vagyis az ítéletnek eleget tevés kötelezettségévé. Mindkét esetben, csakúgy mint a közönséges novationál a régi kötelezettségek megszűntek. Eltérés: novatio necessarianál a mellékjogok fennmaradnak a felek akaratától független az esemény a kötelem tárgya is megváltozik

27 delegatio - utalványozás Justinianus felfogása szerint a novatio egyik esete a delegatio, vagyis amikor a felek személyében áll be változás - a kötelem más személyre való átruházása esetén akár az adósi, akár a hitelezői oldalon. A delegatio azonban csak részben függött össze a novatioval, mivel a delegatio modern formái már nem feltétlenül noválják az alapkötelmet. (lásd később) Nota bene! A régi római jog még nem ismerte el annak lehetőségét, hogy a kötelmet átruházzák - a mancipatio, in iure cessio, traditio alkalmatlanok voltak ilyen nem testi dolgok, jogok és kötelezettségek átruházására.

28 delegatio (2) A delegationak több megjelenési formája lehet: 1. Az egyik a fizetésre (teljesítésre) szóló delegatio (delegatio solvendi) Valaki arra utasít egy másik személyt, hogy helyette egy harmadiknak fizessen, teljesítsen - az utasításból következik, hogy a teljesítést az utasító teljesítésének kell tekinteni: A delegált egy utasítás, egy meghatalmazás révén, a delegáló terhére egy harmadiknak teljesít. Ugyanakkor a harmadik személy úgy tekintheti, mintha a teljesítés a delegálótól származna. pl. ha a delegált a delegáló adósa volt, ezen teljesítésével tkp. teljesíti tartozását egy harmadiknak való fizetéssel és szabadul. pl. az adós utasít egy harmadikat, hogy teljesítsen az ő (az utasító) hitelezőjének. A delegatio solvendi azonban más célokra is szolgálhat: pl. ajándékozás vagy hozományrendelés megvalósítására. Ez nem novatio, mivel a teljesítéssel a kötelem megszűnik!!

29 delegatio solvendi (Ø novatio) H2 A H1 H2 A H1

30 delegatio (3) 2. A delegatio másik megjelenési formája lehet a kötelem-átvállalás (delegatio obligandi) Itt nem a teljesítésre, hanem a kötelezettség elvállalására ill. a követelés átvételére irányul az ügylet. Ennek során a delegáló meghatalmazza a delegáltat, hogy az ő (a delegáló) terhére egy harmadikkal szemben stipulatios kötelezettséget vállaljon vagy stipulatios formában vagy más módon meghatalmazza, hogy hitelezői pozícióját átvegye. Amennyiben ezen delegatio megvalósításához olyan stipulatiot használnak, melyben az eredetileg (a delegáló és a harmadik személy között fennálló) stipulatio causájára utalnak (causalis stipulatio), akkor ebben az esetben a delegatio a novatio szigorúan vett esetének tekinthető. Itt tehát mindig előfeltétel egy már fennálló obligatio, melyet a felek ÚJ hitelező vagy adós állításával noválni akarnak.

31 delegatio passiva a. passzív delegatio = új adós állítása Ebben az esetben az adós utasít egy harmadik személyt, hogy az stipulatioval ugyanannyit ígérjen kifizetni a hitelezőnek, mint amennyivel ő tartozik neki. A hitelező kérdése így hangzik: Ígéred-e ugyanazt nekem, amivel Titius nekem tartozik? A passzív delegatio esetén az új kötelem kauzálisan régi kötelemhez kötve volt. S az új adósnak itt is rendelkezésére álltak azok a kifogások, amelyekkel a régi adós élhetett a hitelezővel szemben. A passzív delegatio esetén ez a mód végig kielégítő volt, hiszen itt a hitelező beleegyezése a dolog természeténél fogva fennállt a stipulatioban való szükségszerű részvétele miatt.

32 delegatio passiva A2 H A1 A 2 H A 1

33 a delegatio passiva történeti formája A novatio itt mindig bekövetkezik, a régi kötelem megszűnik. A megszűnés nem csak akkor következik be, ha az új adós a régi adós utasítására lépett közbe mint delegált, hanem a régi adós tudta nélkül, vagy akarata ellenére is. Ezt a formát expromissionak nevezzük.

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés esetén. A kötelem tárgya: a szolgáltatás mint magatartás.

Részletesebben

A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése

A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése A KÖTELEM TELJESÍTÉSE 6:34. [A teljesítés általános szabálya] A szolgáltatást a kötelem tartalmának megfelelően kell teljesíteni. A teljesítés fogalma

Részletesebben

2014. szeptember 22.

2014. szeptember 22. 2014. szeptember 22. I. Alanytalan kötelmek elszámolási helyzet alvagyonok között pl. közös vagyon megosztása II. Szolgáltatási kötelezettség hiánya beszámítás III. Igényhelyzet hiánya naturális obligációk

Részletesebben

Római jog XIX. 2012.11.26.

Római jog XIX. 2012.11.26. Római jog XIX. A tulajdon szerzésmódjai II. dolgok egyesülése különböző személyek tulajdonában lévő dolgok egyesülése egy összetett dologgá akkor idéz elő tulajdonváltozást, ha a kapcsolat Az ERŐS EGYESÜLÉS

Részletesebben

Római jog XX. A tulajdon szerzésmódjai II.

Római jog XX. A tulajdon szerzésmódjai II. Római jog XX. A tulajdon szerzésmódjai II. dolgok egyesülése különböző személyek tulajdonában lévő dolgok egyesülése egy összetett dologgá akkor idéz elő tulajdonváltozást, ha a kapcsolat ún. erős egyesülés,

Részletesebben

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK. Vagyonjog dologi jog + kötelmi jog

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK. Vagyonjog dologi jog + kötelmi jog ÉPÍTÉSI JOG BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK DR. LŐRINCZ ÉVA SZERZŐDÉSJOGI ALAPISMERETEK A KÖTELMI JOG statikus Vagyonjog dologi

Részletesebben

Római jog XIII. Delegatio A szerződések közös szabályai

Római jog XIII. Delegatio A szerződések közös szabályai Római jog XIII. Delegatio A szerződések közös szabályai A H 1 H a delegatio obligandi A delegatio obligandi (kötelemátvállalás) esetén nem a teljesítésre, hanem a kötelezettség elvállalására ill. a követelés

Részletesebben

(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl.

(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl. (4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl. A Ptk. Az özvegyet csak leszármazók hiányában tekinti állagörökösnek (leszármazók mellett nem örököl állagot). Leszármazók hiányában az egész hagyaték az egész

Részletesebben

Római jog XVIII. A tulajdonszerzés módjai I.

Római jog XVIII. A tulajdonszerzés módjai I. Római jog XVIII. A tulajdonszerzés módjai I. quiritar tulajdon A római tulajdon (dominium ex iure Quiritium) létrejöttéhez három feltétel együttes megléte volt szükséges, melyek valamelyikének hiánya sajátos

Részletesebben

Dr. Kenderes Andrea okt. 6.

Dr. Kenderes Andrea okt. 6. Dr. Kenderes Andrea 2012. okt. 6. Facere szerződések alaptípusai Eredmény kötelem- vállalkozási szerződés Gondossági kötelem- megbízási szerződés Vállalkozási szerződés: Ptk. 389. 401. Megbízás: Ptk. 474.

Részletesebben

ítéletet: A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatja és a felperes keresetét elutasítja.

ítéletet: A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatja és a felperes keresetét elutasítja. . M A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság dr. Csuka Zoltán ügyvéd (7400 Kaposvár, Csokonai u. 2.) által képviselt szám alatti ) felperesnek - Klincsik

Részletesebben

A GY RI ÍTÉL TÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMA

A GY RI ÍTÉL TÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMA A GYŐRII ÍÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRII KOLLÉGIUMA A Győri Ítélőtábla Polgári Kollégiumának 1/2005.(XI.11.)számú kollégiumi véleménye A szerződés érvénytelenségére alapított alperesi kifogás egyes kérdéseiről I.

Részletesebben

A megtámadható szerződések

A megtámadható szerződések A megtámadható szerződések Szolgáltatás-ellenszolgáltatás közötti feltűnő nagy értékkülönbség a szerződés megkötésének időpontjában, anélkül, hogy az egyik felet az ajándékozás szándéka vezetné; Tévedés:

Részletesebben

Allianz Hungária Nyugdíjpénztár Tagi Kölcsön Szabályzat

Allianz Hungária Nyugdíjpénztár Tagi Kölcsön Szabályzat Allianz Hungária Nyugdíjpénztár Tagi Kölcsön Szabályzat Ezen szabályzat továbbadása az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár írásos engedélye nélkül nem megengedett. TARTALOMJEGYZÉK 1 A SZABÁLYZAT CÉLJA...3

Részletesebben

16. gyakorlat. Kötelmi jog

16. gyakorlat. Kötelmi jog 16. gyakorlat Kötelmi jog 1. jogeset Egy filius familias tartozott Titiusnak. Tartozása biztosítására kezest adott. Titius végrendeletében a filius familiast örökösévé nevezte. Amikor meghalt, a pater

Részletesebben

HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS

HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS A törvény lehetővé teszi azt, hogy meghatározott feltételek fennállása esetén a kötelezett helyett - szerződéses jogviszonyban nem

Részletesebben

í t é l e t e t: A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyja.

í t é l e t e t: A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyja. A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság a dr. Mészáros Győző Ügyvédi Iroda (ügyintéző dr. Mészáros Győző, ügyvéd 1076 Budapest, Dózsa Gy. u. 68. I/5.) által képviselt Banco Primus S. A. (Portugália

Részletesebben

Perfelvétel iratai. perkoncentráció: hiánytalan peranyag mihamarabb rendelkezésre álljon

Perfelvétel iratai. perkoncentráció: hiánytalan peranyag mihamarabb rendelkezésre álljon Perfelvétel iratai perkoncentráció: hiánytalan peranyag mihamarabb rendelkezésre álljon 1. felperesi KERESETLEVÉL 1.1. tartalom tartalmi szabályozásának célja: minél előbb rendelkezésre álljon valamennyi

Részletesebben

KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK

KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK HASZNÁLATI JOGOK KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK Használati jogok Személyes szolgalmak Telki szolgalmak Értékjogok Pl: zálogjog FÖLDHASZNÁLAT Főszabály aedificium solo cedit elve az épület osztja a fődolog jogi

Részletesebben

Törvényi engedmény és késedelmi kamat

Törvényi engedmény és késedelmi kamat Törvényi engedmény és késedelmi kamat LESZKOVEN LÁSZLÓ * 1. A dolgozat témája közelmúltban látott napvilágot a Győri Ítélőtábla Pf. IV.20.110/2009/10. számú ítélete. 1 A tényállás témánk szempontjából

Részletesebben

VIZSGATÉTELEK RÓMAI JOGBÓL

VIZSGATÉTELEK RÓMAI JOGBÓL VIZSGATÉTELEK RÓMAI JOGBÓL A *-gal jelölt, ún. minimumtételek lényegét mindenkinek ismernie kell, ezért akár egy minimumtétel nemtudása is tekintet nélkül a vizsgázó egyéb tudására elégtelen osztályzatot

Részletesebben

A tárgyalást megelızı szakasz. elıadás

A tárgyalást megelızı szakasz. elıadás A tárgyalást megelızı szakasz Polgári eljárásjog elıadás Dr. Pribula László egyetemi docens Az elsıfokú eljárás szakaszai 1. A tárgyalást megelızı szakasz (a keresetlevél benyújtásától a perindítás hatályának

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei:

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei: KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

(3) A vak, az írástudatlan, továbbá az, aki olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, írásbeli magánvégrendeletet nem tehet.

(3) A vak, az írástudatlan, továbbá az, aki olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, írásbeli magánvégrendeletet nem tehet. 586. (1) Tartási szerződés alapján az egyik fél köteles a másik felet megfelelően eltartani. Tartási szerződést kötelezettként jogi személy is köthet. (2) A tartási szerződést írásban kell megkötni. (3)

Részletesebben

SZERZŐDÉSSZEGÉS. Publikációk Tájékoztató Anyagok 2006. december 18. A TELJESÍTÉS MEGTAGA- DÁSA JOGOSULT KÉSEDELME KÖTELEZETT KÉSEDELME MIKOR ÁLL FENN?

SZERZŐDÉSSZEGÉS. Publikációk Tájékoztató Anyagok 2006. december 18. A TELJESÍTÉS MEGTAGA- DÁSA JOGOSULT KÉSEDELME KÖTELEZETT KÉSEDELME MIKOR ÁLL FENN? SZERZŐDÉSSZEGÉS MIKOR ÁLL FENN? A kötelezett késedelembe esik, ha A szerződésben megállapított / a szolgáltatás rendeltetéséből kétségtelenül megállapítható teljesítési idő eredménytelenül eltelt más esetekben,

Részletesebben

A házasság vagyonjogi kérdései. 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea

A házasság vagyonjogi kérdései. 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea A házasság vagyonjogi kérdései 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea A törvényes házastársi vagyonközösségi rendszer: Csjt. 27. Csjt. 28. Házassági vagyonjogi rendszer: VEGYES RENDSZER Házastársak közös vagyona

Részletesebben

Prof. Dr. Fazekas Judit tanév

Prof. Dr. Fazekas Judit tanév Prof. Dr. Fazekas Judit 2016-2017. tanév A szerződés megerősítése és biztosítékai A szerződés megerősítése: Foglaló (Ptk. 6:185. ) Kötbér (Ptk. 6:186-188. ) Jogvesztéskikötése Ptk.6:190. Tartozáselismerés

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993.

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993. Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993. január 1-től 2 1. SZ.MELLÉKLET A MAGYAR ÜGYVÉDEK BIZTOSÍTÓ ÉS SEGÉLYEZŐ

Részletesebben

http://gyorugyved.hu Kártérítés vagy kártalanítás?

http://gyorugyved.hu Kártérítés vagy kártalanítás? http://gyorugyved.hu Kártérítés vagy kártalanítás? Habár hangzásra nagyon hasonlítanak, valójában két alapjaiban eltérő jogintézményről van szó. Alapvetően a kártalanítást a kártérítéstől a jogellenesség

Részletesebben

A kis értékű követelések európai eljárása. A Parlament és a Tanács 861/2007/EK Rendelete

A kis értékű követelések európai eljárása. A Parlament és a Tanács 861/2007/EK Rendelete A kis értékű követelések európai eljárása A Parlament és a Tanács 861/2007/EK Rendelete Célja: - a hozzáférés megkönnyítése - a jogviták rendezésének egyszerűsítése, gyorsítása - az ítéletek elismerésének

Részletesebben

Római jog XIX. A konszenzuál-szerződések (3) Peresíthető pactumok

Római jog XIX. A konszenzuál-szerződések (3) Peresíthető pactumok Római jog XIX. A konszenzuál-szerződések (3) Peresíthető pactumok a megbízás (mandatum) A megbízás (mandatum) az a konszenzuális szerződés, melyben az egyik fél (a megbízott: mandatarius) a másik fél (a

Részletesebben

A beszámítást tartalmazó irat nyomtatvány BESZÁMÍTÁST TARTALMAZÓ IRAT 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ

A beszámítást tartalmazó irat nyomtatvány BESZÁMÍTÁST TARTALMAZÓ IRAT 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1 A beszámítást tartalmazó irat nyomtatvány BESZÁMÍTÁST TARTALMAZÓ IRAT 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1.1. Eljáró bíróság megnevezése: 1.2. Bírósági ügyszám: 1.3. A beszámítást tartalmazó iratot előterjesztő fél

Részletesebben

Egyesület-alapítvány. Sáriné dr. Simkó Ágnes HVG-Orac október 9.

Egyesület-alapítvány. Sáriné dr. Simkó Ágnes HVG-Orac október 9. Egyesület-alapítvány Sáriné dr. Simkó Ágnes HVG-Orac. 2013. október 9. Egyesület Ptk. 3:63-87. I.FOGALMA Közös, tartós, alapszabályban meghatározott cél folyamatos megvalósítása Nyilvántartott tagság Vagyon

Részletesebben

Kúria mint felülvizsgálati bíróság

Kúria mint felülvizsgálati bíróság Pfv.V.21.986/2014/3. Kúria mint felülvizsgálati bíróság A Kúria a Hámori és Soltész Ügyvédi Iroda (ügyintéző: dr. Soltész Beatrix ügyvéd) által képviselt felperesnek a személyesen eljáró alperes ellen

Részletesebben

Az elévülés szabályai

Az elévülés szabályai Az elévülés szabályai Szerző: Szimuly László 2013. október 31. Bevezetés A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény az elévülést a szerződés megszűnésének egyes esetei című fejezetben tárgyalja.

Részletesebben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Dr. Kovács László Email: kovacs.laszlo@gtk.szie.hu Főbb témakörök 1. Röviden a Ptk. szerkezetéről 2. Átállási határidők - a régiről az

Részletesebben

Munkaügyi bíróság: jogszabály határozza meg, hogy mely perek tartoznak ide. Pp. 349

Munkaügyi bíróság: jogszabály határozza meg, hogy mely perek tartoznak ide. Pp. 349 Joghatóság: melyik állam fog eljárni. Szűkebb fogalma: bíróság vagy más szervnek van joga eljárni milyen típusú bíróság jár el. Hatáskör: helyi vagy megyei bíróságon kezdjük el a pert. Minden helyi bíróság,

Részletesebben

SZOFTVER SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS (szerződés azonosító:...)

SZOFTVER SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS (szerződés azonosító:...) SZOFTVER SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS (szerződés azonosító:...) A jelen Szoftver Szolgáltatási Szerződés ( Szerződés ) létrejött egyrészről a GRAPHISOFT SE Zrt. (1031 Budapest, Záhony u. 7. (Graphisoft Park

Részletesebben

Ingyenes ügyletek számviteli elszámolása

Ingyenes ügyletek számviteli elszámolása Ingyenes ügyletek számviteli elszámolása Előadó: Vadász Iván Budapest, 2016. november 18. Tartalom: Ingyenesség fogalma Számviteli változások Időbeli elhatárolások Térítés nélkül átadott eszközök Tartozásátvállalás

Részletesebben

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.), -

Részletesebben

A VÉGREHAJTÓI IRODA KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE

A VÉGREHAJTÓI IRODA KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE A VÉGREHAJTÓI IRODA KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE A végrehajtó működése körében illetőleg az eljárása során okozott kár megtérítéséért a kártérítési felelősség minden esetben - így akkor is, ha végrehajtói iroda

Részletesebben

Római jog. A tananyag a tankönyv 21. pontjával kezdődik.

Római jog. A tananyag a tankönyv 21. pontjával kezdődik. Római jog A jogi tanulmányok a közéletben való, szakmailag megalapozott és elhivatott szerepvállalásra készítenek fel. Ehhez szükséges a joganyag tételes, naprakész, beható ismerete, de épp ennyire szükséges

Részletesebben

Új kockázatok és lehetőségek az Általános Szerződési Feltételek alkalmazása során, különös tekintettel az új Ptk.-ra

Új kockázatok és lehetőségek az Általános Szerződési Feltételek alkalmazása során, különös tekintettel az új Ptk.-ra Új kockázatok és lehetőségek az Általános Szerződési Feltételek alkalmazása során, különös tekintettel az új Ptk.-ra Dr. Balázs Tamás irodavezető ügyvéd, egyetemi adjunktus Dr. Balogh Mónika jogász, ügyvédjelölt

Részletesebben

Első Egerszegi Hitel Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEKKEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI

Első Egerszegi Hitel Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEKKEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Első Egerszegi Hitel Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEKKEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI 1 I. AZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK HATÁLYA ÉS KÖZZÉTÉTELE...3

Részletesebben

ÉRVÉNYTELENSÉG MEGTÁMADÁSI OKOK

ÉRVÉNYTELENSÉG MEGTÁMADÁSI OKOK ÉRVÉNYTELENSÉG DR. BARZÓ TÍMEA PHD EGYETEMI DOCENS, ÜGYVÉD EGÉSZSÉGÜGYI SZAKJOGÁSZ MISKOLCI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR POLGÁRI JOGI TANSZÉK 2014. 1 ALAPVETÉSEK FELEK CÉLJA: Kölcsönös és egybehangzó

Részletesebben

Oldal 1 / 5 MEGÁLLAPODÁS

Oldal 1 / 5 MEGÁLLAPODÁS MEGÁLLAPODÁS tőkekivonás alapján teljesítendő kifizetés nem pénzbeli vagyoni juttatással követelés átruházásával történő teljesítéséről, és a követelés engedményezéséről Regionális Fejlesztési Zártkörűen

Részletesebben

Római jog XV. Az ősi és formális szerződések

Római jog XV. Az ősi és formális szerződések Római jog XV. Az ősi és formális szerződések szerződési kötelmek az ősi jogban Az ősi társadalom egyszerű életviszonyai közt előforduló mindennapi megállapodások a jogi megítélés körén kívül maradtak.

Részletesebben

16. gyakorlat jogeset

16. gyakorlat jogeset 1. jogeset 16. gyakorlat Kötelmi jog Egy filius familias tartozott Titiusnak. Tartozása biztosítására kezest adott. Titius végrendeletében a filius familiast örökösévé nevezte. Amikor meghalt, a pater

Részletesebben

Bankgarancia, okmányos meghitelezés

Bankgarancia, okmányos meghitelezés Bankgarancia, okmányos meghitelezés A bizalmi kéz igénybevételével történő fizetés intézménye már a római jogban sem volt ismeretlen. A római gyakorlat szerint - mandatum keretében - a vevő egy harmadik

Részletesebben

2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet

2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet 2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet Hibás teljesítés 1. A hibás teljesítés általános szabályai 6:157. [Hibás teljesítés] (1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában

Részletesebben

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK POLGÁRI JOG ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2017-2018. I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK 1. A polgári jog fogalma, tárgya, helye és összefüggései a jogrendszerben. 2. A magánjog története Nyugat-Európában és Magyarországon

Részletesebben

a dr.. ügyvéd (0000 Budapest...) által képviselt X.Y (--------------.) felperesnek -

a dr.. ügyvéd (0000 Budapest...) által képviselt X.Y (--------------.) felperesnek - 14. P. xx.xxxx/ 2011/ 24. 1 A a dr.. ügyvéd (0000 Budapest...) által képviselt X.Y (--------------.) felperesnek - a --------Ügyvédi Iroda - dr. --------ügyvéd (------ Budapest, ------------.) által képviselt

Részletesebben

KEZESSÉGVÁLLALÁSI MEGÁLLAPODÁS (készfizető kezesség)

KEZESSÉGVÁLLALÁSI MEGÁLLAPODÁS (készfizető kezesség) OTP BANK Nyrt. Szerződésszám: Előadó: KEZESSÉGVÁLLALÁSI MEGÁLLAPODÁS (készfizető kezesség) amely létrejött egyrészről az OTP BANK NYRT., (székhely: 1051 Budapest, Nádor u. 16., nyilvántartásba vette a

Részletesebben

Római jog XI. A kötelmek biztosítékai (2)

Római jog XI. A kötelmek biztosítékai (2) Római jog XI. A kötelmek biztosítékai (2) a zálogjog tartalma A zálogjog funkciója kettős: a követelés biztosítása, a követelés kielégítése. Ennek megfelelően alakulnak a záloghitelező jogai: a) a zálogtárgy

Részletesebben

AZ ÖRÖKÖS (HAGYOMÁNYOS) JOGÁLLÁSA

AZ ÖRÖKÖS (HAGYOMÁNYOS) JOGÁLLÁSA Egyik C tételben sem található meg: az örökség megszerzése, a hagyatéki eljárás TK 129-134 AZ ÖRÖKÖS (HAGYOMÁNYOS) JOGÁLLÁSA 1. Az örökös jogállása (nem tartozik szorosan a tételhez) 598. Az ember halálával

Részletesebben

501. AZ OBLIGATIO FOGALMA ÉS KIALAKULÁSA

501. AZ OBLIGATIO FOGALMA ÉS KIALAKULÁSA RÓMAI JOG - V. RÉSZ, KÖTELMI JOG (68 TÉTEL) 1/98 501. AZ OBLIGATIO FOGALMA ÉS KIALAKULÁSA [MINIMUM TÉTEL XXX.] I. A KÖTELEM FOGALMA - kötelem: obligatio - definíciók (3): 1) PAULUS: - A kötelmek lényege

Részletesebben

Dr. Tarczay Áron: A végrehajtási jog elévülésének néhány eljárási vonatkozása

Dr. Tarczay Áron: A végrehajtási jog elévülésének néhány eljárási vonatkozása Dr. Tarczay Áron: A végrehajtási jog elévülésének néhány eljárási vonatkozása A végrehajtási jog a végrehajtandó követelés elévülésével együtt elévül. 1 A követelés elévülését s így a végrehajtási jog

Részletesebben

Kereskedelmi ügynöki szerzõdés

Kereskedelmi ügynöki szerzõdés Kereskedelmi ügynöki szerzõdés Amely létrejött egyrészrõl a POINTERNET-DB Elektronikus Kereskedelmi Kft. (székhely: 1029 Budapest, Ördögárok u. 142., cégjegyzékszám: Cg. 01-09-685342, adószám: 11961143-2-41,

Részletesebben

Egyes szerződések. Villamosmérnök szak DE TTK. Debrecen, 2010. március 23.

Egyes szerződések. Villamosmérnök szak DE TTK. Debrecen, 2010. március 23. Egyes szerződések Villamosmérnök szak DE TTK Debrecen, 2010. március 23. Fogalma: az egyik fél, az eladó köteles az általa eladott dolog tulajdonjogát a másik szerződő félre, a vevőre átruházni és a dolgot

Részletesebben

ítéletet: A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2.PÍ /2016/6. szám

ítéletet: A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2.PÍ /2016/6. szám 2.PÍ.21.046/2016/6. szám A Kaposvári Törvényszék mint másodfokú bíróság a dr. Csuka Zoltán ügyvéd (7400 Kaposvár, Csokonai u. 2. III/18.) által képviselt szám alatti lakos felperesnek - dr. Fábián Bernadett

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN Fővárosi Munkaügyi Bíróság 1.M.10016/1998-2. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN A Fővárosi Munkaügyi Bíróság a Független Rendőr Szakszervezet által képviselt A.K. felperesnek a Budapesti Rendőr-főkapitányság

Részletesebben

ALANYVÁLTOZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK; BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEK; HITEL- ÉS SZÁMLASZERZŐDÉSEK

ALANYVÁLTOZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK; BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEK; HITEL- ÉS SZÁMLASZERZŐDÉSEK ALANYVÁLTOZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK; BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEK; HITEL- ÉS SZÁMLASZERZŐDÉSEK DR. GÁRDOS PÉTER HVG-ORAC SZERZŐDÉSEK AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN BUDAPEST 2014. NOVEMBER 25. SZERZŐDÉSEK AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN

Részletesebben

az európai fizetési meghagyásról szóló rendelet alkalmazásához

az európai fizetési meghagyásról szóló rendelet alkalmazásához Gyakorlati útmutató az európai fizetési meghagyásról szóló rendelet alkalmazásához Európai Igazságügyi Hálózat polgári és kereskedelmi ügyekben Tartalomjegyzék 2 I. Bevezetés: Az európai polgári eljárás........................................................................................4

Részletesebben

Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára a nemzetközi magánjogról szóló T/ számú törvényjavaslathoz

Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára a nemzetközi magánjogról szóló T/ számú törvényjavaslathoz Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/14237) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény, valamint a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény

Részletesebben

Í t é l e t e t. Ez ellen az ítélet ellen felülvizsgálatnak nincs helye. I n d o k o l á s

Í t é l e t e t. Ez ellen az ítélet ellen felülvizsgálatnak nincs helye. I n d o k o l á s A KÚRIA mint felülvizsgálati bíróság Pfv.V.21.950/2014/3. szám A Kúria a Hámori és Soltész Ügyvédi Iroda, ügyintéző: dr. Hámori Péter által képviselt felperesnek Dr. Kovács Kornélia ügyvéd által képviselt

Részletesebben

INTRUM JUSTITIA KÖVETELÉSKEZELŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZAT KÖVETELÉSKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGRE (FOGYASZTÓI ÜZLETÁG)

INTRUM JUSTITIA KÖVETELÉSKEZELŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZAT KÖVETELÉSKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGRE (FOGYASZTÓI ÜZLETÁG) INTRUM JUSTITIA KÖVETELÉSKEZELŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZAT KÖVETELÉSKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGRE (FOGYASZTÓI ÜZLETÁG) 7/2015. (XI.01.) 1. A Szerződés tárgya A Megbízott kötelezettséget

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3075/2015. (IV. 23.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3075/2015. (IV. 23.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő. 3075/2015. (IV. 23.) AB végzés 1669 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3075/2015. (IV. 23.) AB VÉGZÉSE alkotmányjogi panasz visszautasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő

Részletesebben

A Fővárosi Ítélőtábla 2.Kpkf /2006/3.

A Fővárosi Ítélőtábla 2.Kpkf /2006/3. A Fővárosi Ítélőtábla 2.Kpkf.50.422/2006/3. A Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Autóklub (Budapest) felperesnek a Gazdasági Versenyhivatal (Budapest) alperes ellen versenyfelügyeleti ügyben hozott közigazgatási

Részletesebben

A munkaviszony megszűnése és megszüntetése

A munkaviszony megszűnése és megszüntetése A munkaviszony megszűnése és megszüntetése (63-85. ) A munkaviszony megszűnése A törvény a munkaviszony megszűnése alatt azokat az eseteket szabályozza, amelyeknél a munkaviszony automatikusan, a felek

Részletesebben

PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1.

PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. 2012/2013. tanév II. félév PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam PSZ szak/pü Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Illeték

Részletesebben

Dr. Szabó Dániel. A lovak adásvételével kapcsolatos jogi kérdések. XXV. Lógyógyász Konferencia Budaörs, november 18.

Dr. Szabó Dániel. A lovak adásvételével kapcsolatos jogi kérdések. XXV. Lógyógyász Konferencia Budaörs, november 18. Dr. Szabó Dániel A lovak adásvételével kapcsolatos jogi kérdések XXV. Lógyógyász Konferencia Budaörs, 2017. november 18. Tartalomjegyzék I. fogalmi alapok, bevezetés: adásvételi szerződés, tulajdon-átruházás,

Részletesebben

Megbízási Keretszerződés Befektetési Tanácsadásra. név:... lakcím:... szem. ig. sz:... adóazonosító jel:... ügyfél azonosító:...

Megbízási Keretszerződés Befektetési Tanácsadásra. név:... lakcím:... szem. ig. sz:... adóazonosító jel:... ügyfél azonosító:... Megbízási Keretszerződés Befektetési Tanácsadásra Amely létrejött egyrészről név:... lakcím:... szem. ig. sz:... adóazonosító jel:... ügyfél azonosító:... mint megbízó (a továbbiakban: Megbízó) másrészről

Részletesebben

Díjátvállalás halál esetén kiegészítõ biztosítás

Díjátvállalás halál esetén kiegészítõ biztosítás Hatályos: 2010. március 1-tõl Díjátvállalás halál esetén kiegészítõ biztosítás Különös feltételek (DH01/2010) Nysz.: 14083 Tartalomjegyzék Díjátvállalás halál esetén kiegészítõ biztosítás különös feltételei

Részletesebben

Módosulása Megszűnése teljesítés nélkül

Módosulása Megszűnése teljesítés nélkül ÜZLETI JOG II. 5. előad adás A szerződés érvénytelensége és hatálytalans lytalansága Módosulása Megszűnése teljesítés nélkül 1 Áttekintés: I. A SZERZŐDÉS ÉRVÉNYTELENSÉGE ÉS HATÁLYTALANSÁGA I.1 Az érvénytelenség.

Részletesebben

Behajtási költségátalány könyvvizsgálói szemmel

Behajtási költségátalány könyvvizsgálói szemmel BaraMa Könyvvizsgáló és Könyvelő KFT 2943 Bábolna, Kisfaludy ltp. C. ép. I/4. Telefon: 34/ 568-159; Fax: 34/369-159 E-mail: barama.kft @ t-online.hu Honlap: www.barama.uw.hu Behajtási költségátalány könyvvizsgálói

Részletesebben

Római jog XV szerződési kötelmek az ősi jogban. Az ősi és formális szerződések. formális szerződések. formális szerződések (2)

Római jog XV szerződési kötelmek az ősi jogban. Az ősi és formális szerződések. formális szerződések. formális szerződések (2) Római jog XV. Az ősi és formális szerződések szerződési kötelmek az ősi jogban Az ősi társadalom egyszerű életviszonyai közt előforduló mindennapi megállapodások a jogi megítélés körén kívül maradtak.

Részletesebben

A Magyar Köztársaság nevében!

A Magyar Köztársaság nevében! Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 2.Mf.20.939/2009/3. A Magyar Köztársaság nevében! A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság, mint másodfokú bíróság Független Rendır Szakszervezet. által képviselt. felperesnek

Részletesebben

Lévayné Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév

Lévayné Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév Lévayné Fazekas Judit egyetemi tanár 2016-2017. tanév I. félév Beszámítás (compensatio) Ptk. 6:49-52. Fogalma: jogszüntető magánjogi kifogás alakító jog Szladits: a B adósi ellenjog, jogmegszüntető magánjogi

Részletesebben

A nagykorú cselekvőképességének korlátozása az új Ptk. alapján

A nagykorú cselekvőképességének korlátozása az új Ptk. alapján A nagykorú cselekvőképességének korlátozása az új Ptk. alapján Szerző: dr. Rózsa Erika 2015. június 10. 2014. március 15. napján hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv, mely átalakította a cselekvőképesség

Részletesebben

Az ingatlan-nyilvántartás közhitelessége és a nemo plus iuris elve

Az ingatlan-nyilvántartás közhitelessége és a nemo plus iuris elve Az ingatlan-nyilvántartás közhitelessége és a nemo plus iuris elve Dr. Pusztahelyi Réka Miskolc, 2015. május 8. Bevezetés Átruházás feltételei ingatlan esetében Az elkötelező és a rendelkező ügylet A jogosult

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277.

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277. 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277. (1) A szerződéseket tartalmuknak megfelelően, a megszabott helyen és időben, a megállapított mennyiség,

Részletesebben

2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása A megszűnés okai

2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása A megszűnés okai 2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA 2.8. A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása 2.8.1. A megszűnés okai A gazdasági társaságok az alább felsorolt okok valamelyike miatt szűnnek meg: a társasági

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Jelen Általános Szerződési Feltételek a Novreczky Tanácsadó és Kereskedelmi Kft. (székhely: 7632 Pécs, Móra Ferenc u. 50. fsz 1., cg: 02-09-068815; adószám: 13075675-2-02),

Részletesebben

Pénzügyi számvitel VII. előadás. Kötelezettségek

Pénzügyi számvitel VII. előadás. Kötelezettségek Pénzügyi számvitel VII. előadás Kötelezettségek Kötelezettségek Szerződésből, jogszabályi előírásból Pénzben kifejezett Teljesített, elismert Kötelezettségek fajtái Mérlegben megjelenítve Hátrasorolt Hosszú

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének június 30-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének június 30-i rendes ülésére ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. június 30-i rendes ülésére Egyszerű többség Tárgy: Peren kívüli megegyezés a Jóléti Szolgálat Alapítvánnyal Előterjesztő: Szabó Loránd

Részletesebben

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a behajthatatlannak minősülő követelések leírásának rendjéről és a pénzügyi követelések elengedéséről szóló 25/2013. (XII. 03.) sz. önkormányzati

Részletesebben

A keresettel/viszontkeresettel/beszámítással szembeni írásbeli ellenkérelem nyomtatvány

A keresettel/viszontkeresettel/beszámítással szembeni írásbeli ellenkérelem nyomtatvány 1 A keresettel/viszontkeresettel/beszámítással szembeni írásbeli ellenkérelem nyomtatvány KERESETTEL/VISZONTKERESETTEL/BESZÁMÍTÁSSAL SZEMBENI ÍRÁSBELI ELLENKÉRELEM 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1.1. Eljáró bíróság

Részletesebben

Öröklés, válás és a bizalmi vagyonkezelés. Menyhárd Attila egyetemi tanár ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék MTA TK Jogtudományi Intézet

Öröklés, válás és a bizalmi vagyonkezelés. Menyhárd Attila egyetemi tanár ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék MTA TK Jogtudományi Intézet Öröklés, válás és a bizalmi vagyonkezelés Menyhárd Attila egyetemi tanár ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék MTA TK Jogtudományi Intézet A bizalmi vagyonkezelés szerkezete Vagyonátruházás a vagyonkezelő teljes

Részletesebben

A Magyar Köztársaság nevében!

A Magyar Köztársaság nevében! : 1' A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma Budapest II. Varsányi I. u. 40-44. 1535. Bp. Pf.: 887. bíró 15.G.41.074/2010/25. ( A A Magyar Köztársaság nevében! A Fővárosi Bíróság e ' r, -a,. képviselt

Részletesebben

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről A Lakiteleki Takarékszövetkezet 013/2014. számú saját szabályzata Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről Hatálybalépés időpontja: 2014. október 16. Tartalomjegyzék 1. Az Üzletszabályzat tárgya,

Részletesebben

Tartalom ^ «V. A házastársi közös vagyon értékének meghatározása és megosztása [Csjt. 31. (2H5) bek.] A házastársi közös vagyon megosztás

Tartalom ^ «V. A házastársi közös vagyon értékének meghatározása és megosztása [Csjt. 31. (2H5) bek.] A házastársi közös vagyon megosztás Tartalom Bevezető A házassági vagyonjog 11 I. A házastársak vagyonközössége - aktív, passzív, közös, különvagyon elhatárolása (Csjt. 27-28. ) - 1-21 13 1. A házastársak vagyonközössége, mint a közös tulajdonszerzés

Részletesebben

B E F I Z E T É S I S Z A B Á L Y Z A T

B E F I Z E T É S I S Z A B Á L Y Z A T B E F I Z E T É S I S Z A B Á L Y Z A T 2016. december 14. 2 T A R T A L O M 1. Általános rendelkezések... 3 2. Befizetésre kötelezettek... 3 3. Az éves befizetési kötelezettség meghatározása... 4 4. A

Részletesebben

Dr. Szecskó József bíró Fővárosi Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium

Dr. Szecskó József bíró Fővárosi Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium SZERZŐDÉSEK ÉRVÉNYTELENSÉGÉRE IRÁNYULÓ EGYSÉGES PEREK TAPASZTALATAI, AZ ÉRVÉNYTELENSÉG ÚJ SZABÁLYAI Dr. Szecskó József bíró Fővárosi Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Civilisztika II. elővizsga kérdéssor. Első előadás (Korlátolt dologi jogok)

Civilisztika II. elővizsga kérdéssor. Első előadás (Korlátolt dologi jogok) Civilisztika II. elővizsga kérdéssor Első előadás 09. 07. (Korlátolt dologi jogok) 1. Mik azok a korlátolt dologi jogok; hogyan viszonyulnak a többi dologi joghoz? 2. Hogyan jöhet létre és kit illet meg

Részletesebben

Majd 2010. augusztus 1-én önkényesen, minden indoklás nélkül felbontotta a kölcsönszerződést az OTP Bank.

Majd 2010. augusztus 1-én önkényesen, minden indoklás nélkül felbontotta a kölcsönszerződést az OTP Bank. Alábbi keresetlevelemet elsősorban sorban azoknak a devizaalapu kölcsönszerződést megkötő adósoknak ajánlom, akik már elveszítették az otthonukat. Természetesen alkalmazható azoknál is, akiknek kára nem

Részletesebben

Az EUIPO ELŐTT FELMERÜLT KÖLTSÉGEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A MAGYAR BÍRÓSÁGOK ELŐTT?

Az EUIPO ELŐTT FELMERÜLT KÖLTSÉGEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A MAGYAR BÍRÓSÁGOK ELŐTT? ILYEN MÉG NEM VOLT! Az EUIPO ELŐTT FELMERÜLT KÖLTSÉGEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A MAGYAR BÍRÓSÁGOK ELŐTT? MIE Konferencia, Győr 2016. november 25. dr. Klauber Zsófia Amiről szó lesz EUIPO előtti iparjogvédelmi eljárás

Részletesebben

Alcsútdoboz Települési Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember 25-ei soros ülésére

Alcsútdoboz Települési Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember 25-ei soros ülésére ELŐTERJESZTÉS Alcsútdoboz Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 25-ei soros ülésére Előterjesztés címe és tárgya: Döntés Cserna LajosGyörgy Alcsútdoboz, Szabadság u. 161. szám

Részletesebben

Joghatóság. Joghatóság mibenléte. Jogforrások: nemzeti, belső jogok nemzetközi egyezmények európai közösségi jog (Brüsszel I-II.)

Joghatóság. Joghatóság mibenléte. Jogforrások: nemzeti, belső jogok nemzetközi egyezmények európai közösségi jog (Brüsszel I-II.) JOGHATÓSÁG Joghatóság Joghatóság mibenléte Jogforrások: nemzeti, belső jogok nemzetközi egyezmények európai közösségi jog (Brüsszel I-II.) A joghatóság fennállása, mint először eldöntendő kérdés Joghatóság:

Részletesebben

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2014. április 8. *

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2014. április 8. * A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2014. április 8. * Tagállami kötelezettségszegés 95/46/EK irányelv A személyes adatok kezelése vonatkozásában a természetes személyeket megillető védelem és az ilyen adatok

Részletesebben