A HAGYOMÁNYOS SZIGETELŐANYAGOK KORLÁTAI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A HAGYOMÁNYOS SZIGETELŐANYAGOK KORLÁTAI"

Átírás

1

2 A HAGYOMÁNYOS SZIGETELŐANYAGOK KORLÁTAI A szigetelési technológia sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, de összességében mégis a hatékony, a hőterjedést gátló hagyományos rendszerek nagy keresztmetszetűek, összetett technológiai rétegük miatt kiépítésük időigényes és szerkezeti tulajdonságukból eredően sérülékenyek. A fenntartható fejlődés szempontjából a hagyományos szigetelési rendszerek tömegének jelentős része meghatározott idő eltelte után környezetszennyező hulladékká válik, amelynek eltávolítása, cseréje és megsemmisítése környezetkárosító problémaként jelentkezik. Bár az energiahatékonyság ma már egyre fontosabb cél, sajnos vannak területek, ahol az említett jellemzők miatt ezek a tradicionális megoldások nem is alkalmazhatóak. Ilyen pl. a műemlék épületek homlokzata, az erős környezeti behatásoknak kitett hőgépészeti elemek vagy az olyan felületek, ahol csak korlátozott hely áll rendelkezésre, mint pl. a járműipar. A felhasználók gyakran összetett és sokrétű hőszigetelési problémáinak gyors és hatékony megoldása érdekében indította el a Műszer Automatika Kft. a mikrokerámiás, hővédő termékcsalád kifejlesztését. A nano- illetve mikrokerámiás termékek az amerikai és orosz űrtechnikában az űrhajók visszatérő egységeinek hővédelmére lettek kifejlesztve. A polgári célú felhasználásra pedig több, mint 15 éve folynak kutatások. A mikrokerámiás termékek az épületek és a technológiai berendezések hőszigetelésének területén új távlatokat nyitottak meg.

3 MANTI CERAMIC TERMÉKEK ÖSSZETÉTELE ÉS HATÁSMECHANIZMUSA A MANTI CERAMIC termékek egyik fő alkotóeleme a nanotechnológiával előállított mikro-kerámiagömbök, melyek átmérője mikrométer, falvastagságuk pedig átlagosan 2 mikrométer, a belsejükben pedig közel légüres tér van. Részben ez a vákuum alakítja ki a bevonatoknak azt a tulajdonságát, ami szinte leküzdhetetlen akadályt jelent a különféle úton történő hőterjedésnek. A másik fontos előnye ennek a struktúrának, hogy a gömbök közötti érintkezési felület elenyésző. A parányi kerámiagömböket az őket bevonó, speciális kötőanyag tartja össze, de a gömbök közötti tér is üreges marad, amelyet további, a bevonat tulajdonságát előnyösen befolyásol adalékokkal töltünk fel. Ez a szerkezeti felépítés a termodinamikai előnyökön túl nagyfokú rugalmasságot is biztosít a MANTI CERAMIC termékcsaládnak. A MANTI CERAMIC bevonatok összetett hővédelemet biztosítanak. Egyrészt tükörként az infrasugárzás több mint 80 százalékát visszaverik, másrészt pedig a már említett szerkezeti felépítésének köszönhetően további hővédő tulajdonsága is jelentős. A MANTI CERAMIC termék-család ezért nem a hagyományos értelemben vett hőszigetelő réteg, más és sokkal több annál.

4 Természetesen a bevonat hatékonyságát nem csak a kerámiagömbök határozzák meg. Több évi kutatómunkára volt szükség ahhoz, hogy az adott mikro-kerámiagömbökhöz kifejlesszük a felhasználásnak megfelelő kötőanyagokat és az adalékok összetételét. A mikrokerámiát nem lehet önmagában varázsporként használni. Tetszőlegesen kiválasztott festékbe vagy egyéb kötőanyagba belekeverve önmagában nem lehet velük a kívánt tulajdonságú bevonatot elérni. A MANTI CERAMIC termékek külső és belső bevonatként egyaránt alkalmazhatóak. Az alkotórészek feladatorientált kiválasztása és az arányok pontos betartása garantálja az optimális hatásfokot, a hosszú garanciális időt és a termékek állandó minőségét.

5 A HŐ TERJEDÉSÉNEK FORMÁI AZ ÉPÍTŐANYAGOKBAN: 1. Hővezetés: Részecskéről részecskére terjed a hő. A szilárd anyagok atomjainak, illetve molekuláinak rezgőmozgása közvetíti a hőenergiát. Fémek estében a hővezetésben igen nagy szerepet játszanak az elektromos vezetésben résztvevő elektronok. 2. Hőáramlás: Mozgó anyagrészecskék közvetítik a hőt. Ez az építőanyagok üregeit kitöltő levegő és víz, áramlásos (konvekció) mozgásával valósul meg, az üregek és pórusok méretétől függően 3. Hősugárzás: Elektromágneses hullámokként terjed a hő. Ez az építőanyag üregeiben az infravörös hősugárzást jelenti a cellák falai között. A nanotechnológiai eljárással létrehozott különleges hőszigetelőkben az anyagok nanoméretű struktúrája miatt, a hőtranszport csak fékezetten tud megvalósulni. Úgy is mondhatnánk, hogy a nanoméretű pórusossággal rendelkező anyagokban már nem a megszokott módon érvényesülnek a hő terjedésével kapcsolatos törvényszerűségek, pl. Fourier egyenlet is csak korlátozottan alkalmazható.

6

7 MANTI CERAMIC TERMÉKEK RÉTEGRENDJÉNEK ISMERTETÉSE A MANTI-AI termékek a beltérben, míg a MANTI-AE termékek a termékcsalád kültérben alkalmazható csoportját alkotják, amelyek alkalmasak falak belső illetve külső felületeinek hővédelmére. Mindkét felhasználás esetében a rétegrendben megkülönböztetünk alapozó, köztes és záró réteget. A MANTI-AI-B és MANTI-AE-B termékek fehér színükkel alkalmasak szükség esetén alapozó réteg kialakítására, amelyre felkerülhet beltéri alkalmazás esetében a köztes, anyagában színezett MANTI- AI-T és valamint a felülszínezhető MANTI-AI-C réteg. Kültéri alkalmazás esetén MANTI-AE-T változat alkalmas fehér köztes réteg kialakítására, míg színes bevonat esetén a MANTI-AE-C változat használandó. A beltéri alkalmazás során erősen igénybevett területek (pl.: konyha, fürdőszoba stb.) szükségessé tehetik aktivált felületű záró réteg felvitelét. Fehér színváltozat esetében a MANTI-AI-BA, míg színes bevonat esetében MANTI-AI-TA termék alkalmas erre a célra. Ezen termékváltozatok emelt mennyiségben tartalmaznak vízlepergető és biocid adalékokat a kívánt hatás elérése érdekében. Kültéri alkalmazás esetében bevonat külső rétegét alkothatja fehér szín esetében a MANTI-AE-BA réteg vagy kívánt színben a MANTI-

8 AE-TA változat, amelyek a beltéri aktivált felületű változatokhoz hasonlóan megnövelt mennyiségben tartalmaznak vízlepergető és biocid adalékokat. Amennyiben a MANTI CERAMIC termékektől eltérő fedőréteget alkalmaz akár kültéri, akár beltéri bevonat esetén, abban az esetben a bevonat hővédő tulajdonságai az alkalmazott fedőrétegtől függően csökkenhetnek. A jelenleg fejlesztés alatt álló MANTI-TC technológiai bevonatcsalád különböző területeken kínál hatékony hővédelmi megoldásokat. A technológiai bevonatok eltérő tartós és maximális hőterhelésre lettek kialakítva. A MANTI-TC bevonatok vékony rétegvastagságukkal és könnyű felhordhatóságukkal kiváló kiegészítő hővédelmi alternatívát jelenthetnek ott, ahol technológiai és egyéb gátak állnak a hagyományos hőszigetelések további használata elé. A MANTI-SP termék használatát olyan esetekben javasoljuk, ahol az előzőekben felsorolt változatok tulajdonságaitól eltérő bevonatra van szükség. A termék végleges formulája ekkor minden esetben a megrendelővel történt egyeztetés után kerül egyedi kialakításra.

9 MANTI CERAMIC HŐTECHNIKAI PARAMÉTEREI MANTI CERAMIC termékek fejlesztése során végzett hőtechnikai modellezések azt mutatták, hogy a hőátbocsátási tényező számításakor a hővezetési tényező mellett nagyobb szerepet kell kapjon a hőátadási tényező pontos meghatározása. Tapasztalataink alapján a Fourier egyenlet is csak korlátozottan alkalmazható, a bevonat hőátadási tényezőjeként kültéri felület esetében αe = 8 W/m 2 K, beltéri felületek esetében αi = 2 W/m 2 K értékkel számolhatunk, míg a bevonat hővezetési tényezője méréseink alapján λ ~0,0140 W/mK érték alatti.

10 A KIVITELEZÉS FOLYAMATA A MANTI CERAMIC termékek könnyen felhordhatóak, könnyen keverhető szuszpenziót alkotnak. A száradás után pedig dekoratív bevonatot képeznek. A bevonat hőtechnikai tulajdonságait nem csupán annak összetétele, de a felhordás minősége is nagymértékben befolyásolja. A szakszerűtlenül felvitt bevonat egyenetlen, nem állandó struktúrájú réteget alkot, aminek változó hőtechnikai jellemzői jelentősen ronthatják a bevonat hatásfokát. Ezért a Műszer Automatika nem csupán a termékfejlesztés és gyártás területén tartja elsődlegesnek a garantált minőséget, hanem a kivitelezés fázisában is. A felhasználó érdekében egy olyan eljárást alkalmaz, ami pontos technológiai fegyelem mellett biztosítja a bevonat gyors felhordását és a hosszú életciklusát. A kiképzett szakemberekkel és magas technológiai színvonalú eszközökkel a Műszer Automatika a kivitelezés minőségét is garantálja.

11 A MANTI CERAMIC BEVONATOK ELŐNYEI Rendkívül ellenálló a csapadékkal, a szélsőséges időjárással, a napsugárzással szemben A kötőanyagok megválasztása magas fokú tapadást biztosít fémen, betonon, téglán, fán és műanyagokon Széles hőmérsékleti határok között alkalmazható (-40 és +200 C fok között) A fémeken csökkenti a felületi hőmérsékletet, a dilatációs károsodásokat, vízlepergető hatásánál fogva mérsékli a korróziós feltételeket Technológiai berendezéseknél a vékony rétege miatt megkönnyíti a folytonossági hibák helyének felderítését Egyszerűen és hatékonyan felhordható Airless berendezéssel a bevonat nehezen hozzáférhető helyekre, tagolt, domború felületekre is könnyen és gazdaságosan felhordható Ultravékony rétegvastagsága alkalmassá teszi műemlék épületek védelmére, mert nem változtatja meg a homlokzatok architektúráját Környezetbarát anyag, felhordása során nem képződik veszélyes hulladék, mint a hagyományos hőszigetelési rendszereknél Esetleges mechanikai sérülések esetén egyszerűen, könnyen javítható Hosszú élettartamú, stabil bevonatot alkot A hagyományos rendszerekhez képest rövidebb kivitelezési idő alatt elvégezhető a bevonat felvitele Az esetleges tűz terjedését nem táplálja

12 A MANTI CERAMIC TERMÉKCSALÁD ALKALMAZÁSI TERÜLETEI: ÉPÍTŐIPARI, KÜLSŐ ÉS BELSŐ FELHASZNÁLÁS Lakó és ipari épületek, közintézmények, szállodák falfelületei, egyéb borításai, lapos tetők Műemlék épületek TECHNOLÓGIAI FELHASZNÁLÁS Fémszerkezetek Fűtési rendszerek, gőz- és gázvezetékek Tartályok ( üzemanyag, gáz, víz, vegyi anyag, silók stb.) Személyszállító járművek, tartálykocsik, munkagépek Fűtött kémiai keverős berendezések, autoklávok A Műszer Automatika Kft. alapelve, hogy a termékfejlesztéstől a gyártáson át a kivitelezésig minden folyamatot a legszigorúbb minőség-ellenőrzés mellett végez. Jelmondatunk: Innováció az Ön biztonságáért

13 MŰSZER AUTOMATIKA Kft. Postacím: 2040 Budaörs, Komáromi utca 22. Postafiók: 2040 Budaörs, Pf Telefon: (23) , (23) , (23) Fax: (23)

Passzívházak hőszigetelése nanotechnológiával előállított anyagokkal

Passzívházak hőszigetelése nanotechnológiával előállított anyagokkal Passzívházak hőszigetelése nanotechnológiával előállított anyagokkal VII. Passzívház Konferencia 2014. Dr. Orbán József főiskolai tanár Pécsi Tudományegyetem Passzívházak hőszigetelése nanotechnológiával

Részletesebben

VÉKONYRÉTEG HŐVÉDŐ BEVONATOK

VÉKONYRÉTEG HŐVÉDŐ BEVONATOK VÉKONYRÉTEG HŐVÉDŐ BEVONATOK 2 bemutatkozás Horváth József ügyvezető igazgató A MANTI CERAMIC hővédő bevonatcsalád a Műszer Automatika Kft. önálló fejlesztése. A magyar magántulajdonban lévő vállalkozás

Részletesebben

Folyékony,kerámia bázisú hőszigetelő bevonat

Folyékony,kerámia bázisú hőszigetelő bevonat Folyékony,kerámia bázisú hőszigetelő bevonat A már ismert hagyományos szigetelő anyagok hőátbocsátási és hővezetési tényezőjét jelentősen felülmúlja a Thermo-S nanotechnológiás hőszigetelő bevonat, ezért

Részletesebben

Mapefloor Parking System. Vízzáró bevonatok forgalommal terhelt területekre

Mapefloor Parking System. Vízzáró bevonatok forgalommal terhelt területekre Mapefloor Parking System Vízzáró bevonatok forgalommal terhelt területekre Mapefloor Parking System A parkolóházak és járműforgalommal terhelt szerkezetek beton felületeinek védelme kiemelt fontosságú

Részletesebben

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben)

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) (-) (-) (+) (+) (+/-) (+) Épületek hővesztesége Filtrációs hőveszteség: szabályozatlan szellőztetésből, tőmítetlenségekből származó légcsere Transzmissziós

Részletesebben

Az UVFK termékek forgalmazott változatai

Az UVFK termékek forgalmazott változatai Az termékek forgalmazott változatai CLASSIC - alaptermék, mely tetszőleges anyaghoz és felülethez kiváló adhézióval (tapadással), és egyedülálló hőtani tulajdonságokkal rendelkezik. Párazáró, ezért általában

Részletesebben

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA Három követelményszint: az épületek összesített energetikai jellemzője E p = összesített energetikai jellemző a geometriai viszonyok függvénye (kwh/m

Részletesebben

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++ Kiváló energetikai minőség okostéglával! A+++ Megoldás falazatra Miért fontos a megfelelő téglaválasztás? Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell

Részletesebben

JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) JUBIZOL EPS F W1 (fehér EPS élképzéssel) JUBIZOL EPS F W2 (fehér EPS lyukacsos)

JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) JUBIZOL EPS F W1 (fehér EPS élképzéssel) JUBIZOL EPS F W2 (fehér EPS lyukacsos) .3 Hőszigetelő lemezek és rögzítés technika JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) 4expandált polisztirol lemez (EPS); 4vékonyrétegű homlokzati kontakt homlokzatrendszerek hőszigetelő rétegeként;

Részletesebben

Szabadentalpia nyomásfüggése

Szabadentalpia nyomásfüggése Égéselmélet Szabadentalpia nyomásfüggése G( p, T ) G( p Θ, T ) = p p Θ Vdp = p p Θ nrt p dp = nrt ln p p Θ Mi az a tűzoltó autó? A tűz helye a világban Égés, tűz Égés: kémiai jelenség a levegő oxigénjével

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás BETON A fenntartható építés alapja Hatékony energiagazdálkodás 1 / Hogyan segít a beton a hatékony energiagazdálkodásban? A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó

Részletesebben

AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak.

AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. A Hempel bemutatja a forradalmian új AvantGuard korróziógátló technológiát. Az aktivált cinken alapuló

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

A négyzetes és téglalap alakú szilikon szalag termékeink extruziós technológiával készülnek folyóméteres kiszerelésben.

A négyzetes és téglalap alakú szilikon szalag termékeink extruziós technológiával készülnek folyóméteres kiszerelésben. Szilikon szalag szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/szilikon-szalag/ Szilikon szalagok Négyzet és téglalap keresztmetszetű tömör szilikon szalagok Négyzetes és téglalap alakú hőálló szilikon szalagok

Részletesebben

Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása

Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása 5 kwh/m² Dr. Józsa Zsuzsanna BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék ÉPÜLETHATÁROLÓ SZERKEZETEK HŐÁTBOCSÁTÁSI KÖVETELMÉNYEI U f (W/m 2 K) Ország Külső

Részletesebben

Miért kellene a fát csak a külső behatások ellen védeni, amikor újra életre kelhet egy kis kreativitással? A textúráját és szépségét kell

Miért kellene a fát csak a külső behatások ellen védeni, amikor újra életre kelhet egy kis kreativitással? A textúráját és szépségét kell Miért kellene a fát csak a külső behatások ellen védeni, amikor újra életre kelhet egy kis kreativitással? A textúráját és szépségét kell kihangsúlyozni, miközben Bori lazúrokkal védeni. BORI biocid A

Részletesebben

2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat,

2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat, 2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás. 2.1. Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat, amelynek során a hő a hordozóközeg áramlásával kerül

Részletesebben

weber.pas silicasol Terméksegédlet Tulajdonságok Problémák és megoldások Hogyan hőszigeteljünk homlokzatot, a fallégzés megtartása mellett?

weber.pas silicasol Terméksegédlet Tulajdonságok Problémák és megoldások Hogyan hőszigeteljünk homlokzatot, a fallégzés megtartása mellett? weber.pas silicasol ÚJ Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat Értékesítési pontok Tulajdonságok FELHASZNÁLÁSI TERÜLET Kültérben, beltérben egyaránt

Részletesebben

Magasépítéstan alapjai 13. Előadás

Magasépítéstan alapjai 13. Előadás MAGASÉPÍTÉSTAN ALAPJAI Magasépítéstan alapjai 13. Előadás BME MET Előadó: 2014/2015 II. szemeszter egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015 II. szemeszter 13. Előadás

Részletesebben

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt.

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. A nyílászárók felújítása, cseréje azonban megéri ezt a fáradságot, hiszen melegebb, energiatakarékos, környezet barát helyet

Részletesebben

Művelettan 3 fejezete

Művelettan 3 fejezete Művelettan 3 fejezete Impulzusátadás Hőátszármaztatás mechanikai műveletek áramlástani műveletek termikus műveletek aprítás, osztályozás ülepítés, szűrés hűtés, sterilizálás, hőcsere Komponensátadás anyagátadási

Részletesebben

A négyzetes és téglalap alakú szilikon szalag termékeink extruziós technológiával készülnek folyóméteres kiszerelésben.

A négyzetes és téglalap alakú szilikon szalag termékeink extruziós technológiával készülnek folyóméteres kiszerelésben. Szilikon szalag szilikongumi.com /szilikon-termekek/szilikon-szalag/ Hőálló szilikon szalagok Négyzet, téglalap és lapos szilikon szalagok ipari, élelmiszeripari és gyógyszeripari célra Négyzetes és téglalap

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

BELakva. BELakva VASTAGLAZÚR

BELakva. BELakva VASTAGLAZÚR VASTAGLAZÚR Leírás: színtartó pigmenteket tartalmazó, vastagrétegû, vízzel hígítható, akrilbázisú falazúr. Alkalmazási terület: kül- és beltéren egyaránt alkalmazható. Fa felületek és szerkezetek védô-díszítô

Részletesebben

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer Harmadik generációs infra fűtőfilm forradalmian új fűtési rendszer Figyelmébe ajánljuk a Toma Family Mobil kft. által a magyar piacra bevezetett, forradalmian új technológiájú, kiváló minőségű elektromos

Részletesebben

Elegáns hőszigetelés.

Elegáns hőszigetelés. Elegáns hőszigetelés A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Fókuszban az energiahatékonyság Érezze magát egy életen át komfortosan korszerűen hőszigetelt otthonában! www.wienerberger.hu Az energiahatékonyság kötelező

Részletesebben

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Xella Magyarország Kft. ásványi hőszigetelő lapok anyagjellemzők Ásványi és tömör Magasfokú hőszigetelőképesség Természetes

Részletesebben

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

Mûanyag nyílászárók 2010. EnergetoKarát

Mûanyag nyílászárók 2010. EnergetoKarát Mûanyag nyílászárók 2010 70 EnergetoKarát 3x Hôszigetelés Alapkivitelben készülô mûanyag nyílászáróink segítségével megfelelô hôszige teléssel párosítva akár 40 70% energia megta ka rítás érhetô el! Ablakaink

Részletesebben

Mitől rendszer a rendszer

Mitől rendszer a rendszer Mitől rendszer a rendszer Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek Ragasztott, szükség szerint mechanikai rögzítéssel ellátott hőszigetelő táblás homlokzati rendszer, kéregerősítéssel, vakolással. Nem

Részletesebben

Egyszerű számítások a festékformulázás során

Egyszerű számítások a festékformulázás során Egyszerű számítások a festékformulázás során Molnárné Nagy Lívia Festékipari Kutató Kft. Hungarocoat 2014 Festékfejlesztés folyamata Feladat Optimalizált festékformula Felhordás, vizsgálat Mintakészítés

Részletesebben

Burkolati jelek Elvárások és lehetőségek

Burkolati jelek Elvárások és lehetőségek Burkolati jelek Elvárások és lehetőségek Magyar Plastiroute Kft. Rövid áttekintés Elvárások és lehetőségek Anyagválasztás Felhordási technológiák (gépválasztás) Utánszóró anyagok Új generációs burkolati

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghetõ hõ- és hangszigetelõ ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Megoldás falazatra 2

Megoldás falazatra 2 Megoldás falazatra 2 Mitől okos a tégla? Az okostéglák olyan új fejlesztésű termékek, melyek hőszigetelő képessége 40-50 %-kal jobb, mint az ugyanolyan falvastagságban kapható hagyományos, nútféderes falazóelemeké.

Részletesebben

Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók

Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók Filled with quality! HU Termékismertetõ Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók www.phobextools.com Premium Neutrális Szilikon ÁTLÁTSZÓ Egykomponensû, semleges, szagtalan, penészálló szilikon.

Részletesebben

Engedje szabadjára a fantáziáját: fesse be unalmas és érdektelen fém- és fatárgyait életteli színekkel! A szobák és tárgyak új formában kelnek életre

Engedje szabadjára a fantáziáját: fesse be unalmas és érdektelen fém- és fatárgyait életteli színekkel! A szobák és tárgyak új formában kelnek életre Engedje szabadjára a fantáziáját: fesse be unalmas és érdektelen fém- és fatárgyait életteli színekkel! A szobák és tárgyak új formában kelnek életre festékünkkel és új történeteket mesélnek. akril szatén

Részletesebben

6ba8ca2045ab4e98b992a691009b4063. Download. DownloadFile. R 30-tól R 180-ig. PROMAPAINT -SC3 Tűzgátló festék teherhordó acélszerkezetekhez 1.

6ba8ca2045ab4e98b992a691009b4063. Download. DownloadFile. R 30-tól R 180-ig. PROMAPAINT -SC3 Tűzgátló festék teherhordó acélszerkezetekhez 1. Műszaki adatok 4 3 2 1 1 teherhordó acélszerkezet 2 a festékkel együtt bevizsgált alapozó 3, rétegvastagság az A p /V-érték, a tűzállósági teljesítmény és az acél Eurocode szerinti tervezési (kritikus)

Részletesebben

Mûanyag nyílászárók. EnergetoKarát. Jubileum

Mûanyag nyílászárók. EnergetoKarát. Jubileum Mûanyag nyílászárók EnergetoKarát 85 85 Jubileum Hôszigetelés Alapkivitelben készülô mûanyag nyílászáróink segítségével megfelelô homlokzati hôszige te léssel párosítva akár 40 70% energia megta ka rítás

Részletesebben

lindab velünk egyszerű az építés DuraFrost Újdonság a Lindabtól LindabPLX lágy állókorcos síklemez fedés Építészeti álmok megvalósításához

lindab velünk egyszerű az építés DuraFrost Újdonság a Lindabtól LindabPLX lágy állókorcos síklemez fedés Építészeti álmok megvalósításához lindab velünk egyszerű az építés DuraFrost Újdonság a Lindabtól LindabPLX lágy állókorcos síklemez fedés Építészeti álmok megvalósításához Premium bevonati rendszer Fehér Galambszürke Antracitmetál Fekete

Részletesebben

Útburkolati jelek. Elvárások és lehetőségek. Hajas Ákos

Útburkolati jelek. Elvárások és lehetőségek. Hajas Ákos Útburkolati jelek Elvárások és lehetőségek Hajas Ákos Rövid áttekintés Elvárások és lehetőségek Anyagválasztás Felhordási technológiák (gépválasztás) Utánszóró anyagok Új generációs burkolati jelek Elvárások

Részletesebben

Műemléképületek energiatudatos felújítása, állagmegóvása a ThermoShield termékcsaláddal!

Műemléképületek energiatudatos felújítása, állagmegóvása a ThermoShield termékcsaláddal! ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Műemléképületek energiatudatos felújítása, állagmegóvása a ThermoShield termékcsaláddal! Miért a ThermoShield család? -mert a világban 30 éve bizonyítja

Részletesebben

Ytong Multipor piktogramok

Ytong Multipor piktogramok Ytong Multipor piktogramok 1. Ásványi hőszigetelő lap Az Ytong Multipor hőszigetelő lapok stabil, ásványi kristályszerkezetűek, nem tartalmaznak szálas összetevőket, így a hőszigetelések széles palettáján

Részletesebben

Tűzvédő bevonatok készítésének folyamata. 1 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium

Tűzvédő bevonatok készítésének folyamata. 1 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium Tűzvédő bevonatok készítésének folyamata 1 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium Élet A tűz Pusztulás 2 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium Az ember szolgálatában 3 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium Veszélyek 4

Részletesebben

POROTHERM Építési Rendszer

POROTHERM Építési Rendszer POROTHERM Építési Rendszer WB_8_oldalas_2011.indd 1 2011.03.28. 14:55 A téglából épült otthon Energiatakarékos, hiszen a Wienerberger leginnovatív téglater- mékeinek hőszigetelő értéke kiegészítő hőszigetelés

Részletesebben

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA:

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: lakk Elkészítés időpontja: 2012.02.05. 1 / 4. oldal TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1. Termék azonosító: Termékszám: JK 246 221 00 PN 112 474 06 Korrózió

Részletesebben

ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL. Simon Andrea

ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL. Simon Andrea ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL Simon Andrea VÁZLAT 1. Problémafelvetés 2. Elemzés módszertana 3. Életciklus-szakaszok 4. A mintaépület bemutatása 5. Eredmények kiértékelése

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Szakmai ismeretek. Melyek a céljai a munkavédelemnek, a környezetvédelemnek és a tűzvédelemnek?

Szakmai ismeretek. Melyek a céljai a munkavédelemnek, a környezetvédelemnek és a tűzvédelemnek? Szakmai ismeretek 1. a./ Mi a hő, melyek a hő terjedésének formái, mi a hőszigetelés? Melyek a céljai a munkavédelemnek, a környezetvédelemnek és a tűzvédelemnek? b./ Ismertesse az ipari és épületgépészeti

Részletesebben

Az épületekteljes hőszigetelése

Az épületekteljes hőszigetelése BÉKÁSMEGYERI 3. SZ. LAKÁSFENNTARTÓ SZÖVETKEZET 1039 BUDAPEST, JÓS UTCA 16. Az épületekteljes hőszigetelése 2013. május 27. Gergely Sándor 1 A jelenlegi állapot 2 A jelenlegi állapot 3 A jelenlegi állapot

Részletesebben

SZENVEDÉLY AZ OKOS BEVONATOK IRÁNT

SZENVEDÉLY AZ OKOS BEVONATOK IRÁNT Fabevonatok SZENVEDÉLY AZ OKOS BEVONATOK IRÁNT biocid A faanyag védelme kékülést okozó fagombák, penész, farontó gombák és rovarok ellen Jó behatolóképesség Könnyű felhordás AZ EURÓPAI CSOPORT A Helios

Részletesebben

A hő terjedése (hőáramlás, hővezetés, hősugárzás)

A hő terjedése (hőáramlás, hővezetés, hősugárzás) A hő terjedése (hőáramlás, hővezetés, hősugárzás) Hőáramlás - folyadékoknál és gázoknál melegítés (hőtágulás) hatására a folyadékok és gázok sűrűsége csökken. A folyadéknak (vagy gáznak) a melegebb, kisebb

Részletesebben

Tegye egyedivé padlóját!

Tegye egyedivé padlóját! Tegye egyedivé padlóját! Tartalom: Floor Expert EP 101... 08 Floor Expert EP 1013... 09 Floor Expert EP 310W... 10 Floor Expert EP 311...11 Floor Expert EP 211... 12 Floor Expert EP Dizájn és funkció együtt

Részletesebben

épületfizikai jellemzői

épületfizikai jellemzői Könnyűbetonok épületfizikai jellemzői és s alkalmazásuk a magastető szigetelésében Sólyomi PéterP ÉMI Nonprofit Kft. Budapest, 2009. november 24. HŐSZIGETELŐ ANYAGOK Az általános gyakorlat szerint hőszigetelő

Részletesebben

CREATON.Tetőben otthon. CREATON függő ereszcsatorna rendszer

CREATON.Tetőben otthon. CREATON függő ereszcsatorna rendszer CREATON.Tetőben otthon. CREATON függő ereszcsatorna rendszer H 02I03 CREATON függő ereszcsatorna rendszer Gondolta volna, hogy a szinte láthatatlan ereszcsatorna a tető milyen fontos része? Mit kínál a

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Az ADESO technológia egy forradalmi megoldás kettős összetételű öntapadó lemezek gyártására,

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Meggátolja a csapóeső beszívódását. Javítja a fűtés hatásfokát. Árvíz esetén javítja a szerkezet ellenállását

Meggátolja a csapóeső beszívódását. Javítja a fűtés hatásfokát. Árvíz esetén javítja a szerkezet ellenállását Meggátolja a csapóeső beszívódását Javítja a fűtés hatásfokát Árvíz esetén javítja a szerkezet ellenállását Stormdry homlokzatimpregnáló krém Ha a fal vizes, akkor hideg is és a hideg falak hideg épületeket

Részletesebben

Textíliák felületmódosítása és funkcionalizálása nem-egyensúlyi plazmákkal

Textíliák felületmódosítása és funkcionalizálása nem-egyensúlyi plazmákkal Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Textíliák felületmódosítása és funkcionalizálása nem-egyensúlyi plazmákkal Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán

Részletesebben

Munkahelyi egészség biztonság

Munkahelyi egészség biztonság AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 582 04 Festő, mázoló, díszítő és tapétázó szakképesítés 10500-12 Munkahelyi egészség biztonság modul 10163-12 Munkahelyi egészség

Részletesebben

Padlófûtés- és hûtésrendszerek

Padlófûtés- és hûtésrendszerek Padlófûtés- és hûtésrendszerek 72 7 Blanke PERMATOP padlófűtés- és hűtésrendszerek Elônyök 1. Nagyon gyorsan reagáló rendszer (már 5 perc elteltével érezhető a melegedés) 2. Lehetôvé teszi parketta, laminált

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:24 Normál Magasabb hőmérsékleten a részecskék nagyobb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek egymástól. Magasabb hőmérsékleten a részecskék kisebb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek

Részletesebben

POLIÉDER FELÜLETŰ, BELSŐ ÜREGES, TÉRELVÁLASZTÓ ÉPÜLETSZERKEZET

POLIÉDER FELÜLETŰ, BELSŐ ÜREGES, TÉRELVÁLASZTÓ ÉPÜLETSZERKEZET 1 POLIÉDER FELÜLETŰ, BELSŐ ÜREGES, TÉRELVÁLASZTÓ ÉPÜLETSZERKEZET Leírás 2 A találmány egy belső vagy külső tér-elválasztó épületszerkezet. Ez hasonlítható a hagyományos könnyűszerkezetes fal és födémszerkezethez,

Részletesebben

ZinkPower Coating TARTÓS VÉDELEM TÜZIHORGANYZOTT ACÉLOKHOZ

ZinkPower Coating TARTÓS VÉDELEM TÜZIHORGANYZOTT ACÉLOKHOZ ZinkPower Coating TARTÓS VÉDELEM TÜZIHORGANYZOTT ACÉLOKHOZ www.zinkpower.com ZINKPOWER Coating MINDEN IGÉNYRE A HELYES MEGOLDÁS A ZINKPOWER a vezető tüzihorganyzó csoportok közé tartozik. Megbízható partner

Részletesebben

Megvalósult munka: SAVCOR FACTORY Project 30 2090 Komárom, Monostori Ipari Park, Hrsz: 7128/5, Hungary

Megvalósult munka: SAVCOR FACTORY Project 30 2090 Komárom, Monostori Ipari Park, Hrsz: 7128/5, Hungary 2005. ÉV TETŐJE pályázat Benyújtó: ENTEROL KFT 2040 Budaörs, Károly király út 90. Megvalósult munka: SAVCOR FACTORY Project 30 2090 Komárom, Monostori Ipari Park, Hrsz: 7128/5, Hungary Tárgy: Tetőszigetelési

Részletesebben

MENNYEZETI FŰTŐ-HŰTŐ PANEL

MENNYEZETI FŰTŐ-HŰTŐ PANEL NGBS MENNYEZETI FŰTŐ-HŰTŐ PANEL Sugárzó fűtés-hűtés Ipari és sport létesítmények optimális beltéri klímatizálásának kihívásaira nyújt kimagaslóan gazdaságos, magas komfortú mogáldást az NGBS mennyezeti

Részletesebben

SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére

SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére Az SF RAILFORCE találmány lényege egy olyan újfajta kenőanyag család, amely fémek felületén egy kemény kopásálló és súrlódás-csökkentő bevonatot hoz létre.

Részletesebben

{loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=28 image INDUFLOOR-IB2360. Műgyanta záró réteg betonra. {tab=termékleírás}

{loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=28 image INDUFLOOR-IB2360. Műgyanta záró réteg betonra. {tab=termékleírás} {loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=13 imageid=68} {phocagallery view=category categoryid=25 imageid=136} {phocagallery view=category categoryid=28 image {phocagallery Vékonybevonat

Részletesebben

weber.pas 15 Terméksegédlet Tulajdonságok Dokumentáció Színek Termékelőnyök

weber.pas 15 Terméksegédlet Tulajdonságok Dokumentáció Színek Termékelőnyök weber.pas 15 Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat, modern színválasztékban. Értékesítési pontok Tulajdonságok FELHASZNÁLÁSI TERÜLET Terméksegédlet

Részletesebben

HŐHIDAK. Az ÉPÜLETENERGETIKÁBAN. Energetikus/Várfalvi/

HŐHIDAK. Az ÉPÜLETENERGETIKÁBAN. Energetikus/Várfalvi/ HŐHIDAK Az ÉPÜLETENERGETIKÁBAN Energetikus/Várfalvi/ A HŐHÍD JELENSÉG A hőhidak megváltoztatják a belső felületi hőmérséklet eloszlását Külső hőm. Belső hőm. A HŐHÍD JELENSÉG A hőhidak megváltoztatják

Részletesebben

Új generációs nanotechnológiás hőszigetelő bevonat család

Új generációs nanotechnológiás hőszigetelő bevonat család Fűtés Vízellátás Klíma- és légtechnika Szaniter Kerámiaburkolatok Cső Szerelvény Fitting Megújuló energia Hőszigetelés Új generációs nanotechnológiás hőszigetelő bevonat család Folyékony, hőszigetelő bevonat

Részletesebben

EXTRUDÁLT POLISZTIROL

EXTRUDÁLT POLISZTIROL EXTRUDÁLT POLISZTIROL A Fibrotermica SpA társaság extrudált polisztirol lemezt gyárt, melynek neve FIBROSTIR. A FIBROSTIR egyrétegû, kiváló hõszigetelõ képességû sárga színû lemez, alkalmazható mind egyéni

Részletesebben

A hőtan fő törvényei, fő tételei I. főtétel A tárgyak, testek belső energiáját két módon lehet változtatni: Termikus kölcsönhatással (hőátadás, vagy

A hőtan fő törvényei, fő tételei I. főtétel A tárgyak, testek belső energiáját két módon lehet változtatni: Termikus kölcsönhatással (hőátadás, vagy A hőtan fő törvényei, fő tételei I. főtétel A tárgyak, testek belső energiáját két módon lehet változtatni: Termikus kölcsönhatással (hőátadás, vagy hőelvonás), vagy munkavégzéssel (pl. súrlódási munka,

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:29 Normál párolgás olyan halmazállapot-változás, amelynek során a folyadék légneművé válik. párolgás a folyadék felszínén megy végbe. forrás olyan halmazállapot-változás, amelynek során nemcsak a

Részletesebben

Festékek. T apaszok. Tapaszok Alapozók és impregnálók. Töltõalapozó. Fedõlakkok. BASF Acryl finomtapasz, fehér. BASF Surfacer finom tapasz

Festékek. T apaszok. Tapaszok Alapozók és impregnálók. Töltõalapozó. Fedõlakkok. BASF Acryl finomtapasz, fehér. BASF Surfacer finom tapasz Festékek Tapaszok Alapozók és impregnálók Vizes alapozók, impregnálók Töltõalapozó Vizes Fedõlakkok Lazurok és RAL színek Fa ablak és ajtógyártáshoz alkalmazható lazúrok két rétegben történõ felhordáshoz,

Részletesebben

Porraloltó 6-12 kg.-os készülék

Porraloltó 6-12 kg.-os készülék Tűzoltó készülékek Porraloltó 6-12 kg.-os készülék Porraloltó 50 kg.-os készülék Porraloltó GLÓRAI készülék Habbaloltó IFEX készülékek Halonnal oltó készülék Széndioxiddal oltó készülék Japán gyártmányú

Részletesebben

Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg

Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg PROTEKTOR KÜLTÉRI FALFESTÉK ALKALMAZÁSTECHNIKA RÉTEGFELÉPÍTÉS RÉGI BEVONATON Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg Alkidgyanta Régi bevonatot lecsiszolni, tisztítani

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor gázok hőtágulása függ: 1. 1:55 Normál de független az anyagi minőségtől. Függ az anyagi minőségtől. a kezdeti térfogattól, a hőmérséklet-változástól, Mlyik állítás az igaz? 2. 2:31 Normál Hőáramláskor

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor Nézd meg a képet és jelöld az 1. igaz állításokat! 1:56 Könnyű F sak a sárga golyó fejt ki erőhatást a fehérre. Mechanikai kölcsönhatás jön létre a golyók között. Mindkét golyó mozgásállapota változik.

Részletesebben

Technikai festék spray

Technikai festék spray TECH Technikai festék spray www.novasolspray.hu www.shakingcolors.hu CINK Fényes korrózió gátló alapozó festék spray Fém szerkezetek, hegesztési pontok, horganyzott elemek, vasúti szerkezetek javításhoz

Részletesebben

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor 1. 2:29 Normál zt a hőmérsékletet, melyen a folyadék forrni kezd, forráspontnak nevezzük. Különböző anyagok forráspontja más és más. Minden folyadék minden hőmérsékleten párolog. párolgás gyorsabb, ha

Részletesebben

Mûanyag nyílászárók 2011

Mûanyag nyílászárók 2011 Mûanyag nyílászárók 2011 EnergetoKarát 85 85 Jubileum Hôszigetelés Alapkivitelben készülô mûanyag nyílászáróink segítségével megfelelô homlokzati hôszige te léssel párosítva akár 40 70% energia megta ka

Részletesebben

A gyakorlat célja az időben állandósult hővezetési folyamatok analitikus számítási módszereinek megismerése;

A gyakorlat célja az időben állandósult hővezetési folyamatok analitikus számítási módszereinek megismerése; A gyakorlat célja az időben állandósult hővezetési folyamatok analitikus számítási módszereinek megismerése; a hőellenállás mint modellezést és számítást segítő alkalmazásának elsajátítása; a különböző

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ!

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ! ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ! HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt:

Részletesebben

Nanotechnológia építőipari alkalmazása energiatakarékosság és környezetvédelem

Nanotechnológia építőipari alkalmazása energiatakarékosság és környezetvédelem Nanotechnológia építőipari alkalmazása energiatakarékosság és környezetvédelem A mai magyar építőipar helyzetfeltárása Baja, 2013. 09.06 Dr. Orbán József főiskolai tanár PTE Pécs Energiatakarékosság hatékony

Részletesebben

Kétkomponensű szórt poliuretán szigetelőhab-rendszer, LAMOLTAN - B2-S7-25-0

Kétkomponensű szórt poliuretán szigetelőhab-rendszer, LAMOLTAN - B2-S7-25-0 Kétkomponensű szórt poliuretán szigetelőhab-rendszer, LAMOLTAN - B2-S7-25-0 A folyamatosan emelkedő energiaárak a ház-, ill. lakástulajdonosokat a hőszigetelési rendszerek tökéletesítése felé orientálja.

Részletesebben

weber.pas 15 Terméksegédlet Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat, modern színválasztékban.

weber.pas 15 Terméksegédlet Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat, modern színválasztékban. weber.pas 15 Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat, modern színválasztékban. FELHASZNÁLÁSI TERÜLET Termék: Terméksegédlet Több mint 270 színben Kültérben,

Részletesebben

Fehér Szerkezetek - 2014. Xella Magyarország Kft. 1

Fehér Szerkezetek - 2014. Xella Magyarország Kft. 1 Fehér Szerkezetek - 2014 Május 8. Május 13. Május 15. Május 20. Május 27. Budapest Debrecen Veszprém Hódmezővásárhely Győr Xella Magyarország Kft. 1 Fehér Szerkezetek - 2014 Program: 09.00-09.30: Követelmények

Részletesebben

RLD234V. Beltéri Javító Rendszer T510 Vizesbázisú Motortéri Átalakító Adalék TERMÉK LEíRÁS. Vizesbázisú Motortéri Átalakító adalék

RLD234V. Beltéri Javító Rendszer T510 Vizesbázisú Motortéri Átalakító Adalék TERMÉK LEíRÁS. Vizesbázisú Motortéri Átalakító adalék Beltéri Javító Rendszer T510 Vizesbázisú Motortéri Átalakító Adalék 2008-09-18 Termék T510 D8260 T494 T495 Leírás Vizesbázisú Motortéri Átalakító adalék Aktivátor Higító Lassú Hiító TERMÉK LEíRÁS Az Envirobase

Részletesebben

Az igényeknek megfelelő választás...

Az igényeknek megfelelő választás... Clear 1500 Felhasználóbarát, a lehető legjobb ár-érték arányt biztosító lakk Az igényeknek megfelelő választás... Érjen el megfelelő eredményt gyorsan és megfizethetően a Clear 1500 termékkel. Az univerzális

Részletesebben

Épület termográfia jegyzőkönyv

Épület termográfia jegyzőkönyv Épület termográfia jegyzőkönyv Bevezetés Az infravörös sugárzáson alapuló hőmérsékletmérés, a termográfia azt a fizikai jelenséget használja fel, hogy az abszolút nulla K hőmérséklet (-273,15 C) felett

Részletesebben

Energy Saving System - Murexin hőszigetelő rendszerek (ESS) System Active, System Active Living és System Active Plus

Energy Saving System - Murexin hőszigetelő rendszerek (ESS) System Active, System Active Living és System Active Plus Energy Saving System - Murexin hőszigetelő rendszerek (ESS) System Active, System Active Living és System Active Plus egyszerű feldolgozás költségtakarékosság sokoldalú kialakítási lehetőségek Csökkentse

Részletesebben

A vízgazdálkodás területén alkalmazható festék bevonatrendszerek fémszerkezetek védelmére

A vízgazdálkodás területén alkalmazható festék bevonatrendszerek fémszerkezetek védelmére Budalakk Innova Kft. Budapest, 1044, Váci út 40. Tel: (1) 369-7406, Fax: (1) 369-7413 http://www.budalakkinnova.hu festekudvar@budalakkinnova.hu A vízgazdálkodás területén alkalmazható festék bevonatrendszerek

Részletesebben

H-8000 Székesfehérvár, Szüret u. 2 Tel: +36-22-500-348 Fax: +36-22-500-349

H-8000 Székesfehérvár, Szüret u. 2 Tel: +36-22-500-348 Fax: +36-22-500-349 PMA Vizes bázisú ipari festékrendszer Pro Mix / vizes bázisú ipari festékrendszer-pma oldal PMA Bázis WPU 2 PMA Bázis WEP 3 PMA Bázis WAY 4 PMA Bázis WPA 5 PMA Bázis WAK 6 PMA Edzők 7 PMA Színezőkoncentrátum

Részletesebben

I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/003 (I. 5.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A műszaki specifikáció: MSZ EN 435- ÉME Tűz és füstgátló szerkezetek esetén Egyéb A megfelelőség-igazolás módozata

Részletesebben

PoroMap PUCCOLÁN REAKCIÓJÚ HIDRAULIKUS KÖTŐANYAGOKBÓL KÉSZÜLT TERMÉKEK FALAZATOK HELYREÁLLÍTÁSÁRA

PoroMap PUCCOLÁN REAKCIÓJÚ HIDRAULIKUS KÖTŐANYAGOKBÓL KÉSZÜLT TERMÉKEK FALAZATOK HELYREÁLLÍTÁSÁRA PoroMap PUCCOLÁN REAKCIÓJÚ HIDRAULIKUS KÖTŐANYAGOKBÓL KÉSZÜLT TERMÉKEK FALAZATOK HELYREÁLLÍTÁSÁRA PoroMap termékcsalád A PoroMap termékcsalád ideális választás a felszivárgó nedvesség hatására károsodott

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Komfortos és megfizethető otthonok

BETON A fenntartható építés alapja. Komfortos és megfizethető otthonok BETON A fenntartható építés alapja Komfortos és megfizethető otthonok 1 / Beton: az otthonépítés alapja A beton mindenfajta talajban alkalmas a lakóépület biztonságos alapjainak lerakására. A betont lehet

Részletesebben

1. Rétegrend-szerkesztő

1. Rétegrend-szerkesztő 1. Rétegrend-szerkesztő Az Austrotherm rétegrend szerkesztővel egyszerűen és gyorsan hozhat létre új, vagy használhat fel és módosíthat előre definiált rétegrendeket. A Rétegrend-szerkesztő menüpontot

Részletesebben

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt Korszerű-e ű a hőtárolás? Tóth Zsolt 1. Mikor beszélünk hőtárolásról? 1.Könnyűszerkezet 2.Nehéz szerkezet 1. Fogalmak? 1. Hőtároló tömeg 2. Hő kapacitás 3. Hővezető képesség 4. Aktív tömeg 5. Hő csillapítás

Részletesebben