AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN"

Átírás

1 AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN Szekszárdon 215-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 215. január 19-én helyezte üzembe a pollencsapdát. A csapda azóta folyamatosan működött 215. augusztus 14-ig. Műszaki okok miatt nem történt mintavétel között. A csapdát ismételten üzembe helyeztük 215. augusztus 17-én kor. Azóta a csapda folyamatosan működik. ORSZÁGOS HELYZET ( ): Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan emelkedik, országszerte elérheti a magas-nagyon magas szintet; az átvonuló hidegfrontot kísérő esők csak átmenetileg csökkentik a levegőben lévő virágpor mennyiségét. Az üröm és a libatopfélék pollenkoncentrációja jellemzőenalacsony-közepes, de helyenként magas is lehet. A pázsitfüvek és az útifű virágporának mennyisége valószínűleg továbbra is alacsony marad. A csalánfélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenje várhatóan közepes-magas koncentrációban lesz jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma emelkedik, sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet is. (forrás: SZEKSZÁRDON a 34. héten a hűvös, csapadékos időben csökkent a pollenek száma a levegőben. Viszont hét végére erősen megnőtt a parlagfű pollenszórása ennek következtében az össze pollenszám is emelkedett. A parlagfű (Ambrosia****) a hét elején közepes, szerdától magas koncentrációban volt a levegőben, de mennyisége vasárnap ugrásszerűen nagyon magas értékre emelkedett. A parlagfű allergiásoknak már komoly tüneteik lehettek a hét második felében. A változékony esős napsütéses időben várható a parlagfű koncentrációjának emelkedése. A megelőző héthez képest a kender félék kivételével - csökkent a többi virágzó növény pollenszórása. A kevésbé allergén hatású kenderfélék (Cannabaceae*) közepes mennyiségben szórták pollenjüket. A csalánfélék (Urticaceae***) polelnszintje is csupán közepes mértékű volt. A szintén erős allergénnek számító üröm (Artemisia****) virágpora alacsony szinten volt a levegőben. A libatopfélék (Chenopod***), a pázsitfűfélék (Poaceae****), és az útifű ((Plantago***) már csak nagyon alacsony koncentrációban mérhető, illetve virágzásuk szűnőben van. A kültéri allergén gombák spóraszáma az előző hetekhez képest jelentősen emelkedik a nedves időben, hét végére nagyon magas értéket ért el. Az Alternaria a hét elején még alacsony, majd magas, hét végére nagyon magas koncentrációban volt a levegőben. A Cladosporium szerdától folyamatosan nagyon magas szintet ért el. Jelmagyarázat: *: gyengén allergén **: közepesen allergén ***: erősen allergén ****: igen erősen allergén Az alábbi diagramok szemléltetik az elmúlt hónapokban Szekszárdon az összes pollenszám alakulását a levegőben, valamint az elmúlt hetekben a meghatározó pollenszóró növényfajokat is. Folyamatosan regisztráljuk a parlagfű mennyiségének alakulását összehasonlítva az elmúlt év tendenciájával.

2 összes pollen db/m Platán, Kőris, Tölgy, Eperfa Az összes pollen koncentráció alakulása Szekszárdon 215. május közepétől Pillangósvirágúak, Fenyőfélék Fenyőfélék Fenyőfélék Útifű, Hárs Útifű, Lórom, Pillangósok Parlagfű, Csalánfélék Kenderfélék Parlagfű, Libatopfélék, Kenderfélék dátum A nyári növények virágzása Szekszárdon 215. május végétől - augusztus közepéig pollenkoncentráció db/m Dátum pázsitfűfélék csalánfélék útifű pillangósvirágúak kenderfélék libatopfélék parlagfű Parlagfű db/m A parlagfű koncentrációjának alakulása a 214. és a 215. évi nyári szezonban Szekszárdon napok Az ábrákból is látszik, hogy itt a parlagfű virágzásának ideje és ez várhatóan erősödni fog.

3 A következő hetekben elsősorban a parlagfű virágzásáról fogunk beszámolni. Az idei hőség napoknak köszönhetően mivel a parlagfű rosszul tűri a forró, meleg, száraz időszakokat virágzásának erőssége eddig elmaradt a 214. évitől. Múlt hét végéig a parlagfű pollen napi átlag koncentrációi jelentősen alatta maradtak a 214. évinek. Az augusztus második felében, a 34. héten jött erősebb lehűlés, és sok csapadék következtében megindult a parlagfű intenzív, erőteljes pollenszórása, és mennyisége elérte a súlyos tüneteket okozó nagyon magas értéket. Hasznos tanácsok pollenallergiásoknak: 1. Figyeljék a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel kezdjék meg a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor. Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyógyszerszedés megkezdése előtt szükséges kikérni kezelőorvosuk tanácsait. 2. Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. 3. Mossanak hajat - ami az egyik fő pollenraktár - naponta lefekvés előtt, hiszen a pollen szemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta. 4. Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzák a lakást, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzanak. 5. A cipőket naponta tisztítsák nedves ruhával, töröljék át. 6. Naponta cseréljék és mossák ruháikat, mert a pollen könnyen rátapad. 7. Gyakran cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot. 8. Kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén. 9.Magas pollenszórás idején ne nyissák ki a gépkocsik ablakát menet közben Parlagfű - pollenriadó esetére ajánlott légzésvédő maszkok Magas parlagfű pollenszám (5 pollen/m 3 felett), pollenriadó esetén ajánlott a légzésvédő maszkok viselése elsősorban parlagfűvel fertőzött területek közelében, mezőgazdasági munkák végzése, szabadtéri sportolás esetén. A maszkba beépített szűrőbetét megakadályozza, hogy nagy mennyiségű pollen jusson a légutakba. A pollen kiszűrésére a P1-es (FFP1) kategóriájú légzésvédők alkalmasak. Alábbi két típust javasoljuk: - Összehajtható álarc, pl. Spirotek SH3 - ez ruhánk zsebében is könnyen elfér összehajtva. A megfelelő zárást egy orra igazítható fémlap biztosítja. - Formázott porálarc, pl. uvex silv-air 2 - ennek viselése könnyebb, mert egy szilikon szegély segítségével résmentes védelmet biztosít. Vezesse tüneteit a pollennaplóban, kövesse azok változását a pollenkoncentráció hatására! Regisztráljon ingyenesen a oldalon és naplózza tüneteit legalább három héten át!

4 Pollenallergiások figyelem! Új eszköz az allergia elleni küzdelemben! Személyre szabott pollenjelentés! Regisztráljon névtelenül a oldalra, és vegyen részt az allergiás tünetek előrejelzésében, hiszen érinti Önt is! Segítse kutatásunkat, segítse orvosát! Köszönettel: Országos Környezetegészségügyi Intézet P O L L E N AL L E R G I ÁS O K N AK : POLLENNAPLÓ Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és a Bécsi Egyetem közötti együttműködés keretében elkészült a pollennapló magyar nyelvű változata.

5 A címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek. A pollennapló kiadását jelentős szakmai érdeklődés előzte meg hazánkban, és a betegek részéről már régóta jelentkező igényt teljesített meg. A pollennapló jelentős lépést jelent az új generációs betegtájékoztatásban, mivel az információ személyre szabott. Az oldal hasznos mind a betegek, mind az orvosok, illetve családtagok számára. A felhasználó információhoz juthat a tünetei és a pollenkoncentráció összefüggésről. Ennek segítségével a felhasználó követheti, hogy a tünetek hogyan függenek össze az elmúlt napokban a tartózkodási helyének közelében mért légköri pollenkoncentrációval. Az adatbázis egész Európára érvényes, az irányítószám megadásával a felhasználó mindig az aktuális tartózkodási helyét rendelheti a tüneteihez, a megjelenő grafikonok görbéi arra a régióra vonatkozó pollen átlagértékeket mutatják a korábbi napokra vonatkozóan. A tüneteket az érintett testrészekre vonatkozóan (szem, orr, stb.) ill. a tünetek súlyossága szerint, több fokozatban lehet megadni. Azt is számításba veszi a rendszer, hogy a felhasználó szed-e valamilyen gyógyszert a tünetei enyhítésére. A rendszert évtizedek óta hagyományos formában gyűjtött betegnapló adatok és statisztikai modellek alapozták meg. A pollennapló tartalma az OKI szakértőinek legjobb tudása szerint lett összeállítva, figyelembe véve az aerobiológia legújabb tudományos eredményeit és elméleteit. Mindezen tartalmak, az interaktív modulok és szolgáltatások célja nem az orvosi tanácsadás helyettesítése, és nem alkalmasak egyéni diagnózis felállítására vagy tanácsadásra, vagy bármiféle kezelés megalapozására. A pollennapló vezetéséhez díjmentesen lehet regisztrálni, a szolgáltatott pollen adatok ingyenesek. A készítők abban a reményben hozták létre ezt a szolgáltatást, hogy a pollenadatok személyre szabott formában még hasznosabb információt szolgáltassanak az egészségük védelme érdekében. FIGYELEM!! A Pollen Napló tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést.

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN 2015. 36. HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN 2015. 36. HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN 2015. 36. HÉTEN Szekszárdon 2015-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2015. január

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN Figyelmeztetés: A parlagfű szezon közepén a napi átlag koncentrációk minden nap meghaladják a nagyon magas értéket. A parlagfű allergiásoknál súlyos tünetek

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN Figyelmeztetés: A parlagfű szezon közepén a napi átlag koncentrációk minden nap meghaladják a nagyon magas értéket. A parlagfű allergiásoknál súlyos tünetek

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN Figyelmeztetés: A parlagfű pollenjének augusztus eleji megjelenésével, és várhatóan október végéig tartó virágzásával a következő hetekben a parlagfű allergiásoknál

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN Figyelmeztetés: A parlagfű pollenjének augusztus eleji megjelenésével, és várhatóan október végéig tartó virágzásával a következő hetekben a parlagfű allergiásoknál

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 31 32. HÉTEN Szekszárdon 2016-ban a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2016. január

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN Figyelmeztetés: A parlagfű szezon közepén a napi átlag koncentrációk többszörösen meghaladják a nagyon magas értéket. A parlagfű allergiásoknál súlyos tünetek

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN 2015. 25. HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN 2015. 25. HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN 2015. 25. HÉTEN Szekszárdon 2015-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2015. január

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 19-20. HÉTEN Szekszárdon 2016-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2016. január

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN 2015. 21. HÉTEN Szekszárdon 2015-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2015. január

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 26. HÉTEN Szekszárdon 2016-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2016. január

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 23.-24. HÉTEN Szekszárdon 2016-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2016. január

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 27-28. HÉTEN Szekszárdon 2016-ban a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2016. január

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN 2015. 33. HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN 2015. 33. HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN 215. 33. HÉTEN Szekszárdon 215-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 215. január

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON, ÉS KÖRNYÉKÉN 2019. 28. HÉTEN INDUL A PARLAGFŰ SZEZON! A 27. hét végén szekszárdi csapdában megjelentek az első parlagfű pollenszemek, amelyek jelzik, hogy megkezdődött

Részletesebben

Aktuális pollenhelyzet

Aktuális pollenhelyzet Aktuális pollenhelyzet Budapest, 2016-08-11 Jelenleg a parlagfű pollenkoncentrációja jellemzően közepes, a hétvégén azonban várhatóan ismét emelkedni fog és sokfelé újra elérheti a magas, sőt esetenként

Részletesebben

Az egyes állomásokon mért pollenterhelés alakulása szeptember 16. október 2. között:

Az egyes állomásokon mért pollenterhelés alakulása szeptember 16. október 2. között: Aktuális pollenhelyzet Budapest, 2016-10-06 A parlagfű pollenkoncentrációja országszerte minimálisra csökkent, az időjárásnak köszönhetően a tüneteket okozó szintet várhatóan a hét hátralevő részében sem

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY 26. hét Budapest, 2014-06-24 A meteorológiai előrejelzés alapján, az elkövetkező napokban várhatóan mérséklődik a levegőben lévő virágpor mennyisége. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas,

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 14. HÉTEN Szekszárdon 2016-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2016. január

Részletesebben

A évi pollenszezon áttekintése

A évi pollenszezon áttekintése 2016. október ALLERGOLÓGIA 17 A 2016. évi pollenszezon áttekintése Udvardy Orsolya, Kajtor-Apatini Dóra, Mányoki Gergely Józsa Edit, dr. Magyar Donát Országos Közegészségügyi Központ, Országos Környezetegészségügyi

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY Budapest, 2013-09-26 38. hét A 38. HÉTEN fokozatosan tovább csökkent a pollenterhelés Továbbra is a PARLAGFŰ pollenszemeit regisztrálták legnagyobb számban POLLENSZÓRÁSA azonban tovább CSÖKKENT, virágporának

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY Budapest, 2013-09-04 35. hét A 35. hét ELSŐ FELÉBEN az előző hetinél alacsonyabb volt a pollenterhelés, HÉT KÖZEPÉTŐL ismét felerősödött. Továbbra is a PARLAGFŰ virágporát regisztrálták legnagyobb számban

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 21.-22. HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 21.-22. HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 21.-22. HÉTEN Szekszárdon 2016-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2016. január

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 15. HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 15. HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 15. HÉTEN Szekszárdon 2016-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2016. január

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf.: 839 Telefon: (06-1) 476-1100 Fax: (06-1) 215-0148 http://www.oki.antsz.hu/ A PARLAGFŰ (Ambrosia artemisiifolia)

Részletesebben

A jelentősen allergizáló virágporral rendelkező növényeink közül a csalánfélék (Urticaceae) pollenszórása érte el a magas szintet.

A jelentősen allergizáló virágporral rendelkező növényeink közül a csalánfélék (Urticaceae) pollenszórása érte el a magas szintet. 2012. július 30 augusztus 5. (31. hét) A 31. héten igen volt a levegő pollenterheltsége. A jelentősen allergizáló virágporral rendelkező növényeink közül a csalánfélék (Urticaceae) pollenszórása érte el

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET FŐIGAZGATÓ

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET FŐIGAZGATÓ ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET FŐIGAZGATÓ 197 Budapest, Gyáli út 2 6. Levélcím: 1437 Budapest Pf. 839. Telefon: (6-1) 476-12-83 Fax: (6-1) 215-246 igazgatosag@oki.antsz.hu Összefoglaló A 212. évi

Részletesebben

Paks Város Környezeti állapotértékelése 2018.

Paks Város Környezeti állapotértékelése 2018. Paks Város Környezeti állapotértékelése 2018. Jogszabályi környezet, előzmények Paks város a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. (1) bekezdés e.) pontja előírásainak

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁSA a Képviselő-testület november 30-i ülésére Kunfehértó Község évi környezeti állapotértékelése tárgyában

TÁJÉKOZTATÁSA a Képviselő-testület november 30-i ülésére Kunfehértó Község évi környezeti állapotértékelése tárgyában Kunfehértó Község Polgármesterének TÁJÉKOZTATÁSA a Képviselő-testület 2016. november 30-i ülésére Kunfehértó Község 2015. évi környezeti állapotértékelése tárgyában Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt

Részletesebben

PÉCS: Pécs SALG: Salgótarján. MOSD: Mosdós NYH: Nyíregyháza

PÉCS: Pécs SALG: Salgótarján. MOSD: Mosdós NYH: Nyíregyháza PARLAGFŰ POLLENTERHELÉS ÉRTÉKELÉSE, MAGYARORSZÁG 1992-2010 Az Aerobiológiai Hálózat: Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata 1992-ben alakult 3 állomással, folyamatosan bővült 2007-ig (19 mérőállomás: Nyíregyháza,

Részletesebben

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer 2015-ös értékelése

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer 2015-ös értékelése A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer 2015-ös értékelése PPRR Mányoki Gergely, Udvardy Orsolya, Józsa Edit, Páldy Anna, Magyar Donát Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezetegészségügyi Igazgatósága

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY POLLENSZEZON 2005 ÉS 2010 KÖZÖTT SZEGED Az Aerobiológiai Hálózat: Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata 1992-ben alakult 3 állomással, folyamatosan bővült 2007- ig (19 mérőállomás: Budapest-OKI, Budapest-Svábhegy,

Részletesebben

Tájékoztatás a parlagfű elleni küzdelem egészségügyi vonatkozásairól

Tájékoztatás a parlagfű elleni küzdelem egészségügyi vonatkozásairól Egészségügyi Bizottság, Fenntartható fejlődés Bizottsága, Mezőgazdasági Bizottság 2013. június 4-i együttes ülése Tájékoztatás a parlagfű elleni küzdelem egészségügyi vonatkozásairól A pollenterhelés eredetét

Részletesebben

A 2005. évi debreceni parlagfűszezon értékelése a pollen- és a meteorológiai adatok tükrében

A 2005. évi debreceni parlagfűszezon értékelése a pollen- és a meteorológiai adatok tükrében A 25. évi debreceni parlagfűszezon értékelése a pollen- és a meteorológiai adatok tükrében Szokolovszki Zoltán Ph.D. hallgató, Debreceni Egyetem, Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék 1. Bevezetés Az

Részletesebben

Amit az a llergiás nátháról tudni kell

Amit az a llergiás nátháról tudni kell Amit az a llergiás nátháról tudni kell írta: dr. Márk Zsuzsa pulmonológus, Törökbálinti Tüdőgyógyintézet MSD Pharma Hungary Kft. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8. Telefon: 888-5300, Fax: 888-5388 Mi

Részletesebben

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának tájékoztatója

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának tájékoztatója ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI IGAZGATÓSÁGA Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának tájékoztatója 205 Szerkesztők: Udvardy Orsolya, Mányoki Gergely Budapest 206 TARTALOM. Pollenjelentés:

Részletesebben

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának tájékoztatója

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának tájékoztatója ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának tájékoztatója Szerzők: Apatini Dóra, Replyuk Eszter, Novák Edit, Dr. Páldy Anna A magyarországi Aerobiológiai Hálózat alapítója

Részletesebben

Aktuális pollenhelyzet

Aktuális pollenhelyzet Aktuális pollenhelyzet Budapest, 2016-02-04 Az átvonuló frontot kísérő esők csökkentették a levegőben lévő virágpor mennyiségét, ugyanakkor a csapadékos időszak elmúltával várhatóan ismét emelkedik a pollenkoncentráció.

Részletesebben

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának tájékoztatója

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának tájékoztatója ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának tájékoztatója 202 Szerkesztő: Apatini Dóra A magyarországi Aerobiológiai Hálózat alapítója Dr. Farkas Ildikó Budapest 203 TARTALOM.

Részletesebben

A évi parlagfű pollenszezon általános értékelése összehasonlítva a évi pollenterheléssel

A évi parlagfű pollenszezon általános értékelése összehasonlítva a évi pollenterheléssel A 212. évi parlagfű pollenszezon általános értékelése összehasonlítva a 21-211. évi pollenterheléssel Mányoki Gergely, Apatini Dóra, Magyar Donát, Józsa Edit, Novák Edit, Páldy Anna Országos Környezetegészségügyi

Részletesebben

Aktuális pollenhelyzet

Aktuális pollenhelyzet Aktuális pollenhelyzet Budapest, 2016-08-04 Elkezdődött a parlagfű pollenszórása, virágpora alacsony koncentrációban már országszerte jelen van a levegőben, sőt helyenként elérheti a tüneteket okozó közepes

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

Az allergén gombaspórák mennyisége alacsony-közepes a levegőben.

Az allergén gombaspórák mennyisége alacsony-közepes a levegőben. 2012. május 14 május 20. ( 20. hét ) A 20. héten a hideg, esős idő következtében jelentősen alacsonyabb volt a pollenterhelés. Közepes koncentrációban csak a fenyőfélék pollenjét mértük Pécs levegőjében.

Részletesebben

Paks Város Környezeti állapotértékelése 2017.

Paks Város Környezeti állapotértékelése 2017. Paks Város Környezeti állapotértékelése 2017. Jogszabályi környezet, előzmények Paks város a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. (1) bekezdés e.) pontja előírásainak

Részletesebben

Levegő. Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Lakosság!

Levegő. Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Lakosság! Kiskunhalas Város Polgármesterének ELŐTERJESZTÉSE a Képviselő-testület 2014. június 26-i ülésére Kiskunhalas Város 2013. évi környezeti állapotértékelése tárgyában Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. augusztus kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

A klímaváltozás egészségi hatásai. Páldy Anna Országos Környezetegészségügyi Intézet

A klímaváltozás egészségi hatásai. Páldy Anna Országos Környezetegészségügyi Intézet A klímaváltozás egészségi hatásai Páldy Anna Országos Környezetegészségügyi Intézet A XX. század utolsó évtizedeiben egyre súlyosabb probléma a globális klímaváltozás a környezet és az emberi egészség

Részletesebben

Szigethalom Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 12/2010.(V. 27.) önkormányzati RENDELETE. a környezetvédelemről

Szigethalom Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 12/2010.(V. 27.) önkormányzati RENDELETE. a környezetvédelemről Szigethalom Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2010.(V. 27.) önkormányzati RENDELETE a környezetvédelemről (egységes szerkezetben a 20/2010.(VIII.30.), a 22/2011.(XI.18.) és a 16/2012.(V.29.)

Részletesebben

2007/29.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés

2007/29.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 1 / 7 2012.10.03. 11:10 2007/29.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 2007. október 26. A meteorológiai helyzet és várható alakulása Az elmúlt napokban - a Kárpát-medence közelében

Részletesebben

A 2013. évi parlagfű pollenszezon általános értékelése II.

A 2013. évi parlagfű pollenszezon általános értékelése II. A 2013. évi parlagfű pollenszezon általános értékelése II. - a szezon áttekintése a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer eredményei alapján és az Országos Környezetegészségügyi Intézet parlagfű probléma

Részletesebben

Levegő. Kiskunhalas Város Polgármesterének

Levegő. Kiskunhalas Város Polgármesterének Kiskunhalas Város Polgármesterének TÁJÉKOZTATÁSA a Képviselő-testület 2016. október 27-i ülésére Kiskunhalas Város 2015. évi környezeti állapotértékelése tárgyában Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt

Részletesebben

Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer 2014. 38. heti PPRR-jelentés (szept. 15. - szept. 21.) A PPRR kategóriarendszere

Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer 2014. 38. heti PPRR-jelentés (szept. 15. - szept. 21.) A PPRR kategóriarendszere AEROBIOLÓGIAI ÉS POLLEN MONITOROZÁSI OSZTÁLY Az aktuális PPRR jelentés elérése: http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf Hivatkozás: Mányoki, Gergely; Páldy, Anna; Magyar, Donát (2014) VI.

Részletesebben

Zsámbék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002.( IX.12.) sz. rendelete. A parlagfű irtásáról

Zsámbék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002.( IX.12.) sz. rendelete. A parlagfű irtásáról Zsámbék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002.( IX.12.) sz. rendelete A parlagfű irtásáról A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás

Részletesebben

A évi parlagfűszezon tapasztalatai

A évi parlagfűszezon tapasztalatai Diamant Hotel Szigetköz, Dunakiliti, 2019. május 29. Közös Parlagfű Akció projekt Nemzetközi Tudományos Konferencia A 2018. évi parlagfűszezon tapasztalatai Dr. Juhászné Halász Judit, Sogrik György Parlagfűmentes

Részletesebben

Készítette: Gerdelics Anna Környezettudomány MSc

Készítette: Gerdelics Anna Környezettudomány MSc 2013 Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezettudományi Centrum Nyári allergének, illetve kiemelten a parlagfűnek a vizsgálata Budapest IX. kerületében, aerobiológiai mintavétellel

Részletesebben

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára betegség-előrejelzése Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára 2019.06.13. Az Ezerjó hazája Május 30-án elállt az eső. Korábban azt vártuk, hogy essen, de most már örültünk

Részletesebben

megjelenésére rható hazánkban? 2006, 2007, 2008 Páldy Anna Budapest

megjelenésére rható hazánkban? 2006, 2007, 2008 Páldy Anna Budapest A klímav maváltozás s hatása az allergén n növények n nyek megjelenésére mi várhatv rható hazánkban? 2006, 2007, 2008 Apatini Dóra, Novák k Edit, Bobvos János, Páldy Anna Országos Környezetegészségügyigyi

Részletesebben

PARLAGFŰ SZEZON 2013

PARLAGFŰ SZEZON 2013 PARLAGFŰ SZEZON 213 KORÁBBI ÉVEKKEL ÖSSZEHASONLÍTÁSBAN Páldy Anna, Apatini Dóra, Bobvos János, Udvardy Orsolya, Mányoki Gergely, Magyar Donát, Novák Edit, Józsa Edit Országos Környezetegészségügyi Intézet,

Részletesebben

Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer 2014. 33. heti PPRR-jelentés (aug. 11. - aug. 17.)

Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer 2014. 33. heti PPRR-jelentés (aug. 11. - aug. 17.) AEROBIOLÓGIAI ÉS POLLEN MONITOROZÁSI OSZTÁLY 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf.: 839 Budapest OKI, 2014-08-21. csütörtök Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer 2014 33. heti

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2017. január kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Mikroszkopikus gombák szerepe a parlagfű pollenszezon terminációjában

Mikroszkopikus gombák szerepe a parlagfű pollenszezon terminációjában Mikroszkopikus gombák szerepe a parlagfű pollenszezon terminációjában Tischner Zsófia 1,2, Dobolyi Csaba 1, Sebők Flóra 1, Dobróné Tóth Márta 3, Magyar Donát 2 1 Szent István Egyetem 2 Országos Közegészségügyi

Részletesebben

Kiskunhalas Város 2012. évi környezeti állapotértékelése tárgyában

Kiskunhalas Város 2012. évi környezeti állapotértékelése tárgyában Kiskunhalas Város Polgármesterének ELŐTERJESZTÉSE a Képviselő-testület 2013. június 27-i ülésére Kiskunhalas Város Környezeti Állapotértékelése 2012 Kiskunhalas Város 2012. évi környezeti állapotértékelése

Részletesebben

Az allergiáról röviden

Az allergiáról röviden Az allergiáról röviden Mi az allergia?* Az allergia (túlérzékenység) a szervezet védekező rendszerének (immunrendszerének) kóros túlműködése. Allergiás betegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet az

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. július - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Regionális hírek péntek 15:30

Regionális hírek péntek 15:30 Regionális hírek 2013.09.20. péntek 15:30 Tragikus a közlekedési balesetben elhunytak számának alakulása Jön az Állampolgári Részvétel Hete A múlt héten durván lecsökkent a pollenszám mennyisége a levegőben

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. május - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Együtt a parlagfû ellen

Együtt a parlagfû ellen Együtt a parlagfû ellen Miért készült a kiadvány? A parlagfû Magyarországon a fertõzött területet tekintve a gyomnövények között az elsõ helyen áll. Az egészségre káros növény körülbelül 5 millió hektár

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

Globális változások lokális veszélyek

Globális változások lokális veszélyek Globális változások lokális veszélyek Dr. Radics Kornélia ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja Budapest, 2019. június 19. Globális kitekintés Éghajlatváltozás:

Részletesebben

2014 hidrometeorológiai értékelése

2014 hidrometeorológiai értékelése 2014 hidrometeorológiai értékelése Csapadék 2014-ben több csapadék hullott le a közép-tiszán, mint 2013-ban. Az igazgatóság területén 2014. január 01. és december 31. között leesett csapadék területi átlaga

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. július - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYE LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA

BÁCS-KISKUN MEGYE LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY BÁCS-KISKUN MEGYE LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA 2016 Főosztályvezető: Dr. Balogh Melinda megyei tisztifőorvos Készítette: Dr. Lehoczki Károly

Részletesebben

Életképek a 10-ik Bajóti Alkotótáborból

Életképek a 10-ik Bajóti Alkotótáborból A BAJÓ TI Ö NKO RM ÁNYZAT LAPJA 2014. június XXIV. évfolyam 5.szám Életképek a 10-ik Bajóti Alkotótáborból Az első gyerek alkotó tábor képekben 2 Bajóti Kisbíró ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Tisztelt Ügyfeleink!

Részletesebben

Hidrometeorológiai értékelés Készült november 29.

Hidrometeorológiai értékelés Készült november 29. idrometeorológiai értékelés Készült 211. november 29. Csapadék: Az Igazgatóság területére 211 január 1 november 3-ig összesen 322 mm csapadék hullott ami 15,9 mm-el kevesebb, mint a sokévi átlag arányos

Részletesebben

2009/19.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés

2009/19.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 1 / 5 2012.10.03. 10:39 2009/19.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 2009. július 7. A meteorológiai helyzet és várható alakulása (OMSZ) Az elmúlt napban a vízgyűjtőkön területi

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes Közös jelentése az AJB-4188/2014.

Az alapvető jogok biztosának és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes Közös jelentése az AJB-4188/2014. Az alapvető jogok biztosának és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes Közös jelentése az AJB-4188/2014. számú ügyben Előadó: dr. Friedrich Ábel Az eljárás megindítása Az Alapvető

Részletesebben

Hidrometeorológiai értékelés Készült szeptember 25.

Hidrometeorológiai értékelés Készült szeptember 25. Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. szeptember 25. Csapadék: Közép-Tisza: Az igazgatóságunk területére 2012 január 1. és szeptember 24. között 275,7 mm csapadék hullott, amely a sokéves 1-9 havi

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. február - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

HbA 1. és a Vércukormérés

HbA 1. és a Vércukormérés és a Vérukormérés A vizsgálat és a vérukorszint önellenőrzése Két mód van arra, hogy figyelemmel kísérje saját vérukorszintjét: az egyik a glikozilált hemoglobin teszt (a ), a másik a vérukorszint otthoni

Részletesebben

Asztma kisokos. Név: TAJ szám:

Asztma kisokos. Név: TAJ szám: Köszönjük mindazon Gyermektüdôgyógyászok és Szülôk közremûködését, akik véleményükkel hozzájárultak az Asztma Kisokos megszületéséhez. GlaxoSmithKline Kft. 1124 Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: 06-1

Részletesebben

TRENDRIPORT 2019 A HAZAI FÜRDŐÁGAZAT TELJESÍTMÉNYÉNEK VIZSGÁLATA I. FÉLÉV BUDAPEST AUGUSZTUS

TRENDRIPORT 2019 A HAZAI FÜRDŐÁGAZAT TELJESÍTMÉNYÉNEK VIZSGÁLATA I. FÉLÉV BUDAPEST AUGUSZTUS TRENDRIPORT 2019 A HAZAI FÜRDŐÁGAZAT TELJESÍTMÉNYÉNEK VIZSGÁLATA 2019. I. FÉLÉV BUDAPEST 2019. AUGUSZTUS Tartalom Összefoglaló... 2 Részletes elemzések... 3 1. Az értékesítés nettó árbevételének változása

Részletesebben

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024 CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET 3300 EGER, KERTÉSZ ÚT 3. TELEFON / FAX: 06-36/784-825 E-mail: csaladsegito.intezet@upcmail.hu Web: csskeger.hu EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. december - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

I. évfolyam, 8. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA szeptember

I. évfolyam, 8. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA szeptember I. évfolyam, 8. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014.szeptember Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. szeptember I. évfolyam,

Részletesebben

Térinformatikai módszer tartós pollenterhelés településszintű meghatározására

Térinformatikai módszer tartós pollenterhelés településszintű meghatározására Térinformatikai módszer tartós pollenterhelés településszintű meghatározására Varró Mihály János, Bobvos János, Málnási Tibor, Páldy Anna Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezet-egészségügyi

Részletesebben

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának tájékoztatója

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának tájékoztatója ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának tájékoztatója 20 Szerkesztő: Apatini Dóra A magyarországi Aerobiológiai Hálózat alapítója Dr. Farkas Ildikó Budapest 202 TARTALOM

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. január kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Magyarország parlagfű szennyezettsége 2000-2005

Magyarország parlagfű szennyezettsége 2000-2005 Magyarország parlagfű szennyezettsége 2000-2005 Egészségtudomány 50(1) 39-60 2006. PÁLDY ANNA 1, APATINI DÓRA 1, COLLINSNÉ HORVÁTH ZSUZSA 1, ERDEI ESZTER 1, FARKAS ILDIKÓ 1, HARDY TÍMEA 1, JÓZSA EDIT 1,

Részletesebben

I. évfolyam, 2. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA március

I. évfolyam, 2. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA március I. évfolyam, 2. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. március Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. március I. évfolyam, 2.

Részletesebben

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer folyamatosan működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer folyamatosan működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE Heti összefoglaló a 1. október 4.-én Kolontár külterületén bekövetkezett vörösiszap tároló gátszakadással kapcsolatos ÁNTSZ tevékenységekről 11. május 26 Rövid összefoglaló az ÁNTSZ OTH, OKI és a Veszprém

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ második negyedévében Budapesten gyorsult, míg a községekben lassult a lakásárak éves dinamikája

TÁJÉKOZTATÓ második negyedévében Budapesten gyorsult, míg a községekben lassult a lakásárak éves dinamikája TÁJÉKOZTATÓ 2018 második negyedévében Budapesten gyorsult, míg a községekben lassult a lakásárak éves dinamikája Budapest, 2018. október 31. 2018 második negyedévében a lakásárak éves növekedési üteme

Részletesebben

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben biztosított. 2. Az ivóvíz biztonságosan fogyasztható.

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben biztosított. 2. Az ivóvíz biztonságosan fogyasztható. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-4061/2012. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-4061/2012. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-4061/2012. számú ügyben Előadó: dr. Friedrich Ábel Az eljárás megindítása A panaszos beadványában a parlagfűvel kapcsolatos kormányzati cselekvések hiányát,

Részletesebben

Influenzaszerű megbetegedések részaránya korcsoportonként, Baranya megye, 2017/2018.

Influenzaszerű megbetegedések részaránya korcsoportonként, Baranya megye, 2017/2018. 2. 4. 6. 8. részarány 52 2. 4. 6. 8. betegforgalom (fő) ISZM (fő) Összefoglaló a 217/2 évi influenza szezon 2. hetéről (21.8-1.) Baranya megye Betegforgalmi adatok: A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok

Részletesebben

2010/76.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés

2010/76.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 1 / 5 2012.10.03. 9:41 2010/76.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 2010. május 19. A hidrometeorológiai helyzet és várható alakulása Tegnap az éjszakai órákban, majd ma hajnalban

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS a FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZOTTSÁGA részére

TÁJÉKOZTATÁS a FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZOTTSÁGA részére TÁJÉKOZTATÁS a FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZOTTSÁGA részére az Egészségügyért Felelős Államtitkárság 2011. évben megtett és a 2012. évre tervezett parlagfű ellenes intézkedéseiről A pollenallergiások és asztmával

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 216. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM

TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM 1 Flasch Judit Környezettan BSc Meteorológia szakirányos hallgató Témavezető: Antal Z. László MTA Szociológiai Kutatóintézet

Részletesebben

Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek?

Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek? Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek? ARI18/06MAY Segít a javulásban Kezelési terv, útmutató és heti napló antipszichotikus kezelést kezdô betegek részére

Részletesebben