ÉGÉS MEGSZÜNTETÉSÉNEK MÓDJAI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉGÉS MEGSZÜNTETÉSÉNEK MÓDJAI"

Átírás

1 Oltóanyagok

2 ÉGÉS MEGSZÜNTETÉSÉNEK MÓDJAI Az égés megszüntetésének módjai, az égés feltételeinek kizárását, illetve csökkentését jelentik. Az égéshez szükséges három feltétel alapján megkülönböztetünk: az éghető anyag eltávolításán, az oxigén elvonásán, az égő anyag hőmérsékletének csökkentésén alapuló oltási módokat.

3 OLTÁSI MÓDOK

4 ÉGHETŐ ANYAG ELTÁVOLÍTÁSA Éghető anyag eltávolításán alapuló mód Az éghető anyag tűzhöz jutásának megakadályozása Az éghető anyag eltávolítása a tűz környezetéből Az égő anyag eltávolítása a tűz területéről

5 OXIGÉN ELVONÁSA Az égő helyiségek (tartályok) lezárása Az oxigén csökkentése az égés intenzitásának csökkentését eredményezi. Jól zárható helyiségekben alkalmazható módszer. Az égő helyiségek elárasztása, feltöltése A helyiségek feltöltése nem éghető (oltó) anyaggal, vagy az oxigén kiszorítása, illetve az éghető gőzök-gázok és az oxigén koncentráció felhígítása oltógázokkal.

6 HŰTÉS Az éghető anyag hőmérsékletének csökkentésén alapuló mód Az égő anyag gyulladáspontja alá való hűtése

7 OLTÓHATÁSOK

8 OLTÓHATÁSOK FŐ OLTÓHATÁSOK hűtő fojtó inhibíciós oltóhatás

9 AL OLTÓHATÁSOK Hűtőhatás: /Az égő anyag hőmérsékletének csökkentését jelenti./ párolgási hatás(1l víz, 1750l vízgőz, 2684 KJ), szublimációs hatás /CO2 szénsavhó /, bomlási hatás, kiegyenlítő hatás /éghető folyadékok közötti hőkiegyenlődés/, gátló hatás / az oltóanyag rossz hővezető/.

10 AL OLTÓHATÁSOK Fojtóhatás (elzárja az éghető anyagot a levegőtől) kiszorító hatás /1l víz, 1750l vízgőz/ elválasztó hatás /oltóhab terjedése az éghető folyadék felszínén/ takaró /fedő/ hatás emulgáló hatás

11 ALOLTÓHATÁSOK Inhibíciós hatás (beépül az égési folyamatba) homogén inhibíció heterogén inhibíció

12 OLTÓANYAG MEGVÁLASZTÁS Az oltóanyag-megválasztás általános szempontjai: az égő (éghető) anyag kémiai tulajdonsága, a rendelkezésre álló oltóanyag-választék, a tűz helyzetéből adódó taktikai lehetőségek, a felhasználandó oltóanyag értéke, az oltóanyag felhasználásakor keletkező másodlagos károk.

13 VÍZ A víz a legrégebben és a leggyakrabban használt oltóanyagok egyike. Kedvező oltási jellemzői mellett gyakori feltalálási helye is elősegíti sűrű alkalmazását. A víz a hidrogén és az oxigén vegyülete (H2O). Vegyileg tiszta állapotban, színtelen, szagtalan, ízetlen folyadék. Ez a természetben ritka állapot.

14 FIZIKAI TULAJDONSÁGAI Fagyás: 0 ºC (térfogata 1,1 szeresre nő) Forrás: 100 ºC (térfogata 1750 szeresre nő) Legsűrűbb +4 ºC-on. Jó hőelvonó képessége magas fajhőjével magyarázható. Párolgáshő: 2684 kj/kg (jó oltóhatása azzal is magyarázható, hogy nagy a párolgási hője) Kiváló oldószer, s mint ilyen képes többé-kevésbé minden anyagot oldani, gázt elnyelni. Felületi feszültség (belső kohéziós erő): az az ellenállás amelyet a vízfelszín tanúsít megnövelésével szemben. Más folyadékokhoz képest a víz felületi feszültsége nagy, ezért a víz az égő anyagról nagyrészt lepereg, nehezen vagy egyáltalán nem szívódik be a porózus anyagokba. A víz felületi feszültségét nedvesítőszerrel, 1-2% habképző anyag bekeverésével csökkenteni lehet.

15 KÉMIAI TULAJDONSÁGAI A víz oldott anyagtartalmának mennyiségétől függően lágy és kemény vizet különböztetünk meg. A víz keménysége elsősorban a tűzoltóhabok képzésénél játszik szerepet. Csökkenti a képződő hab mennyiségét, állékonyságának időtartamát. A víz az oldott sótartalma miatt jól vezeti az elektromos áramot. A sóktól mentes víz viszont elektromosan nem vezetőképes. A víz termikus bomlásra képes, magas hőmérsékleten alkotórészeire bomlik: 2 H2O + hő = 2 H2 + O2 Hidrogén és oxigén, azaz durranógáz keletkezik. 3000ºC-nál a bomlás fokozódik, és bekövetkezhet a robbanás. A víz és bizonyos anyagok egymásra hatása következtében kémiai reakció zajlik le, ami anyagátalakulással jár. Az anyagátalakulás külső energia hatására indul meg és robbanásveszélyes gáz keletkezik (magnézium, alumínium égése, koksz, szén izzása). Alkáli fémek és földfémek (Na, Li, K, Ca) víz hatására meggyulladnak, illetve robbanásveszélyes gázt fejlesztenek.

16 VÍZ OLTÓHATÁSAI Hűtőhatás: A víz hőelvonó képességén alapul, hatékonysága függ a vízszemcsék méretétől, illetve a tűzhöz juttatás formájától. A vízcseppek a lángzónába jutva felmelegszenek, a hőelvonás révén a forró égéstermékek és az égő felület lehűl. Fojtóhatás: Kiszorító hatáson keresztül érvényesül, mivel a gőzzé váló víz az égő anyag körüli teret kitölti, ezért a térfogat növeléssel kiszorítja az égési zónából a levegőt (oxigént) és az égő anyagból felszabaduló éghető gázt, azaz higítja a reakció zónájában levő anyagokat. Takaró hatás elárasztásnál. A másodlagos károk miatt használata nem javasolt. Ütőhatás: A nagy mechanikai energiával rendelkező víz az égő anyagról fizikailag leszakítja a lángot és megbontja az égő felületet. Használata csak indokolt esetben célszerű, amikor a porlasztott sugár használata már nem jár eredménnyel, illetve amikor a konkrét feladat a tűz fészkének szétverése, vagy az épületrész megbontása.

17 SUGÁRKÉPEK Kötött sugár: Alkalmazása az ütőhatás érvényesülése céljából, valamint olyan esetekben célszerű, amikor nem tudjuk megközelíteni a tűz fészkét. Nagy vízkár. Porlasztott sugár: A vízcseppek átmérője a 0,5-1 mm tartományba esik. Használata gyors hőlekötő képességet, kisebb vízkárt eredményez. Jó a sugárzó hőt elnyelő képessége, védve ezáltal a kezelőt. Vízköd: A vízcseppek nagysága mikrométer nagyságrendű. Igen jó hőelvonó képességgel rendelkezik. Előnye az igen jó hatásfok, az alacsony oltóanyag szükséglet, valamint az okozott vízkár minimális. Megvalósítási formája a turboreaktív oltójármű és az impulzusoltó.

18 A VÍZ ELŐNYEI viszonylag olcsó gyakorlatilag nem összenyomható semleges kémhatású, nem mérgező tömlővezetéken jól szállítható nagy hőelvonó képességű szinte mindenütt fellelhető

19 A VÍZ HÁTRÁNYAI fagyásveszély 0 C alatt éghető folyadékoknál sűrűség különbség miatt vízkár (dokumentumok, muzeális értékek, épületszerkezetek, fémrészek estén) porózus anyagok oltása

20 ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEK szilárd, éghető anyagok oltásánál (általában) éghető folyadékok oltásánál (feltételekkel) légnemű (gázok) anyagok oltásánál (speciális esetekben)

21 NEM ALKALMAZHATÓ A VÍZ ahol reakcióba léphet az éghető anyaggal (alkáli, alkáliföldfémek és egyes vegyületeik) magas hőmérsékletű, megolvadt fémek esetén (termikus bomlás)

22 FELTÉTELESEN ALKALMAZHATÓ porveszélyes helyeken feszültség alatt álló elektromos berendezéseknél éghető folyadékok egy részénél

23 EGYÉB LEHETŐSÉGEK savak, lúgok hígítása (az elfolyás veszélyére ügyelni kell) porok lekötése gőzök, gázok hígítása, lecsapatása vasszerkezetek és/vagy a környezet hűtése megolvadt fémek megszilárdítása

24 TŰZOLTÓ HABOK A tüzek oltása során a víz után a leggyakrabban a tűzoltó habok kerülnek bevetésre. Kiemelt jelentőségük van az oltóanyagok között, mert bizonyos anyagok (pl. éghető folyadékok) tüze illetve nagy tüzek megbízhatóan csak habbal olthatók el.

25 MI IS A HAB? A tűzoltó hab olyan gázzal töltött buborékokból álló rendszer, amelynél a buborékokat egymástól folyadékhártya választja el. Előállítható habképző anyag tartalmú vizes oldatból levegő vagy más gáz (CO2) alkalmas eszközzel történő hozzákeverése révén. A tűzoltó hab az ásványolajnál és származékainál, ill. a víznél kisebb sűrűségű anyag. Képes összefüggő, zárt takarót képezni az égő folyadék felszínén és kellő erővel odatapad az égő anyag akár vízszintes, akár függőleges felületére.

26 CSOPORTOSÍTÁS Csoportjai: - vegyi hab - mechanikus léghabképző-anyagok Habkiadósság: Viszonyszám, amely megmutatja a keletkezett hab térfogatának és a létrehozásához szükséges oldat (habképző anyag és víz) térfogatának arányát. HK = VH / VF Habkiadósság (nagyon alacsony kiadósságú hab) (3-5) nehézhab 5-20 középhab könnyűhab

27 Nagyon alacsony kiadósságú hab A habosodás a folyadéksugár röppályája mentén levegő bekeveredéssel megy végbe. A habok közül a legnagyobb hűtőhatással rendelkezik, a legnagyobb távolságra lőhető, habsugárcső nélkül előállítható.

28 Nehézhab Előállítása léghabsugárcsővel, habágyúval történik. Magas víztartalommal rendelkezik. Nagy a sűrűsége, gördülékeny, jó a terülőképessége, nagy távolságra lőhető.

29 Középhab Előállítása középhab sugárcsővel történik. Nedvességtartalma alacsonyabb mint a nehézhabé. Lövőtávolsága kisebb, mint a nehézhabé

30 Könnyűhab Előállítása habgenerátorral történik. Kevés víz és habképző anyag kell az előállításához. Rendkívül kicsi a sűrűsége, ennek megfelelően a súlya is. Lövőtávolsága nincs. Terülőképessége, gördülékenysége nagyon rossz.

31 JELLEMZŐK Habállékonyság: Azt az időtartamot jelenti, amíg a habtakaró vastagsága felére csökken. Az állékonysággal rokon fogalom a habtartósság. Habmegsemmisülés: A habtartósság fordított értelmezése. A habból történő folyadék kiválással és az ezzel összefüggő buborék megszűnéssel jellemezhető. Habtörés: amikor a habtakaró veszít térfogatából. A habtörést okozhatja: a hősugárzás, felhevült izzó fémrészek a hab nem megfelelő tűzrejuttatása (nagy magasságból való zuhanása, megmerülése, belövelése az égő folyadékba) alkohol és egyéb más poláros folyadékok vegyileg roncsoló hatása rosszul alkalmazott oltási módszer (a hab bevetése után porral történő oltás)

32 JELLEMZŐK Folyadékkiválás: A habból kiváló víz mennyisége is jellemző érték a hab tartósságára, stabilitására. Két mérési módszer van: Ötperces vízkiválás: öt perc alatt a habból hány százalék oldat válik ki. Félmennyiségű vízkiválás: az oltóhabban lévő oldat fele hány perc alatt válik ki. Habviszkozitás: Jellemzi a hab szétterülési képességét. Gördülékenység: A hab adott időegység alatti terjedését jelenti. Követelmény a felszakadásmentes terülőképesség, a hőmérséklettől való függetlenség. Habsűrűség: Az oldat és a habban levő gáz viszonya. Minél kisebbek a habot képező buborékok, annál sűrűbb a hab. Filmképzőképesség: Lényege, hogy bizonyos habképzőanyagok oldatának felületi feszültsége alacsonyabb, mint az oltandó folyadéké. Az éghető folyadékkal érintkező habból kiváló oldat filmszerűen szétterül annak felszínén és a gőzzárás megvalósulhat.

33

34 JELLEMZŐK Oldatintenzitás: Meghatározza, hogy egységnyi felületű tűzre, időegység alatt mennyi (habképző + víz) oldatát kell juttatni. [liter/perc/m2] Alkalmazási koncentráció: A habképzőanyag és a víz térfogatszázalékos arányát kifejező érték, amely megmutatja, hogy a habképző koncentrátumot hány százalékos töménységben kell alkalmazni. Ez az érték tf% lehet. A bekevert koncentrátum mennyiségének csökkentése rontja a hab stabilitási jellemzőit, az oltóképesség gyengül. Az oltóanyag koncentrációjának növelése számottevő habstabilitás növekedést nem okoz, az oltási teljesítményt nem befolyásolja. Felületi feszültség (belső kohéziós erő): Az az ellenállás amelyet a folyadék felszíne tanúsít megnövelésével szemben. Más folyadékokhoz képest a víz felületi feszültsége nagy. A víz felületi feszültségét nedvesítőszerrel csökkenteni lehet.

35 OLTÓHATÁSOK Tűzoltó habok oltóhatása: Fojtó: - megakadályozza az oxigén bejutását a gőztérbe (takaró hatás) - elszigeteli a folyadékfelszínt a környezetétől (elválasztó hatás) - kiszorítja az oxigént a térből (térfogati oltás) Hűtő: - a habból kiváló víz hűti a folyadékréteget

36 ALAPANYAG A mechanikus léghabképző-anyagok: a fehérje vagy protein alapú habképzők szintetikus, tenzid alapú habképzők

37 PROTEIN ALAPÚ Protein alapú habképzők: alapja állati fehérje (szaru, patavagdalék) lúgos hidrolízise, melyhez stabilizáló: fagyáspontcsökkentő, korrózió-gátló, baktériumpusztító, viszkozitást szabályozó adalékokat adnak. alkalmazásuk 4000 m2 tűzfelületig izzó felületen habsülés lehetséges (az elpárolgott folyadékfázis után visszamaradó fehérje megég) stabil és tartós nehézhabot lehet előállítani belőlük bekeverés: 3-6%

38 FLUOROZOTT Fluorprotein alapú habképzők: speciális fluorozott szintetikus felületaktív adalékot tartalmaz jobb oltási tulajdonság, jobb terülőképesség, jobb hőtűrő képesség Fluorozott alkoholálló protein alapú habképzők: filmképző tulajdonságokkal is rendelkezik poláros folyadékok oltására

39 DETERGENS Detergens habképzők: fő alkotója szintetikus felületaktív anyag, összetétele hasonló a háztartási mosó és mosogatószerekhez, igen intenzív habzási tulajdonsággal bír az apoláros anyagok tüzeinek oltására alkalmazható nehéz-, közép- és könnyűhab előállítására alkalmasak hátrányuk a viszonylag gyors folyadékkiválás, ezért a protein habokhoz viszonyítva nagyobb a visszagyulladási hajlamosság

40 SZINTETIKUS Szintetikus filmképző tulajdonságú habképzők: 4000 m2 feletti tűzfelületek oltására is alkalmasak az apoláros éghető folyadékok tüzeinek oltására tartósítani szükséges Alkoholálló filmképző tulajdonságú habképzők: poláros és apoláros éghető folyadékok tüzeinek oltására egyaránt használható

41 INSTANT Instant hab: tűzoltóhab előállításának új módja, előre elkészített hab alkalmas: szilárd anyagok, éghető folyadékok, elektromos berendezések tüzeinek oltására

42 ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEK éghető folyadékok tüzeinél (takaró-hűtő hatás) szilárd anyagok tüzeinél (vízkár csökkentés) közlekedési tüzeseteknél oltóvízhiány esetén mérgező anyagok párolgásának megakadályozása ferde felületek oltása és védelme

43 ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEK A nehézhab alkalmazása: éghető folyadékok, valamint lánggal és izzással égő szilárd anyagok oltására tartályparkok, hordós tárolók, építmények hősugárzás elleni védelmére folyadékfelületek letakarására

44 ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEK A középhab alkalmazása: nehézhabbal azonos felhasználási terülten, de a kisebb sugártávolság miatt a tüzet jobban meg kell közelíteni igen hatékony magas gőznyomású habtörő tulajdonságú anyagok ellen szabadtéri alkalmazása esetén a kiszáradó habtakarót a légmozgás könnyen felszakítja as habkiadósság esetén hatékonyabb az oltás

45 ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEK A könnyűhab alkalmazása: elsősorban zárt terekben, térkitöltéses oltásra, megelőzésre ajánlott (fojtókiszorító hatás) szabadban történő felhasználáskor számolni kell a kis sűrűségből eredő hátrányokkal (a szél, vagy a gázcsere könnyen megbontja, eltávolítja a védendő felületről)

46 ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEK Nem alkalmazhatók a habok: gáztüzek, cseppfolyósított gázok tüzeinek oltására (pl. propánbután) magasból lezúduló folyadéksugár tüzek, nyomás alatti berendezésekből kiáramló folyadékok tüzeinek oltására olyan anyagok tüzének oltására, amelyek vízzel hevesen reagálnak (pl. fém, Na, Kálium) feszültség alatt lévő elektromos berendezések tüzeinek oltására egyes oltóporok habtörő hatása miatt azokkal egyidőben alkalmazva hatástalanok a protein és fluorprotein habok nem alkalmasak a vízben oldódó (poláros) folyadékok tüzeinek oltására a fokozott habtörés miatt.

47 Tűzoltó porok Általános jellemzése (fizikai-kémiai tulajdonságok): porszemcse nagysága: meghatározó az oltóhatás és a szállítás szempontjából. A Por lángtérbe történő behatolása, az általa képzett fajlagos felület nagysága - lebegés a lángtérben optimális méret: m. a hagyományos NaHCO3 (nátrium-hidrokarbonát) hatóanyagú porok nem mérgezőek elektromos vezetőképesség nem mutatható ki. oltási hatások: az időegység alatt a láng m3-enként felhasznált por tömege. hajtógázzal szembeni közömbösség CO2, N2 /nem kerül vele kémiai kapcsolatba/ víztaszító képesség (hidrofóbítás) az oltópor általában nedvszívó ezért adalék anyagokat kevernek bele. tömörödésre, csomósodásra való hajlam - rázkódás, nedvesség hatására betömörödhet. Ez ellen is adalékokkal kezelik.

48 Oltóporok összetétele - hatóanyag 90-97%, - hidrofobizáló anyag 1-2% - folyóképesség növelő 2-3%, - egyéb 2-5% Tűzosztály: oltópor hatóanyaga: "A" ammonium-foszfát, ammónium-szulfát "B" és "C NaHCO3 "D" ammónium-klorid, alkálifém-klorid

49 Az oltópor oltóhatásai: Főhatás: homogén és heterogén inhibíció - homogén inhibíció: az égés gyökös láncreakciójának akadályozása. - heterogén inhibició: (falhatás) a láncreakciót tovább vivő atomok a por felületének ütközve elveszítik energiájukat. Alhatások: hűtő, kiszorító, ütő, takaró, hűtőbomlási hatás, oltópor termikusan bomlik, gáz halmazállapotú bomlástermékek révén csökkenti az oxigén-koncentrációt. (fojtó, kiszorító hatás)

50 Oltópor felhasználás lehetőségei: - hordozható oltókészüléken, amely alkalmas gáz és éghető folyadék kisméretű tűzeire - tűzoltó gépjárművekben, nagy mennyiségű oltópor nagyobb méretű tűzekhez, - feszültség alatti elektromos ber. tűzeinek oltására - kombinált oltási mód esetén (víz-por, hab-por) Hátrányai: - szilárd éghető anyagok, alkáli fémek oltása speciális oltóporral - forgó alkatrészeknél koptató hatás - másodlagos károkozás - költséges, rövid idejű beavatkozást tesz lehetővé - utántöltés komplikált

51 Oltópor típusok: Tűzoltóságnál rendszeresített: ANTIPIRÓ 100 ill. 200 (nátriumhidrogén-karbonát alapú kerámiahordozó "B","C" tűzek oltására) Általános jellemzés: - porszemcse nagysága: - mérgező hatás - elektromos vezető képesség - oltási hatásfok - hajtógázzal szembeni közömbösség - víztaszító képesség (hidrofóbitás) - agglomerálódási képesség (tömörödés, csomósodás)

52 Általános összetétel: - hatóanyag - hidrofobizáló anyag - folyóképesség növelő - egyéb

53 PORFAJTÁK Tűzosztályok alapján: - lángoltó porok: B C - parázsoltó porok: A B C - éghető fémtüzek oltására: D

54 Az oltóporok oltóhatásai: a,inhibíció heterogén (falhatás) homogén b,kiszorítás c,hűtőhatás d,hűtés - tömegének hő kapacitásából - kémiai bomlás

55 A tűzoltóságnál található oltóporok és ezek milyen tüzek oltására használhatóak? Antipiro - 100, illetve 200: "B", "C" tüzek oltására használható lángoltó por Monnex oltópor: kiváló lángoltó tulajdonságú, a lángba jutva további apró részecskékre esik szét

56 - Heterogén inhibíció (falhatás): a lángtérben lévő szabad gyökök ütköznek a porszemcsékkel és elvesztik energiájukat - Homogén inhibíció: a szabad gyökök láncreakcióját akadályozza - Termikus bomlás (fojtó-, kiszorító hatás): gáz halmazállapotú bomlástermékei csökkentik az oxigén koncentrációt - ömledék képződés (fojtó- takaró hatás): Az égő anyag felületén olvadékkéreg képződik, megakadályozza az éghető gőzök-gázok lángtérbe jutását

57 Felhasználás - elsősorban kisebb gáz és folyadék tüzekhez, elektromos áram jelenlétében is. - vízzel reagáló anyagoknál csak ez használható - kombinált oltásnál láng leverésre. - nincs hűtőhatás (visszagyulladás), drága, bonyolult eltakarítani másodlagos kár. - érzékeny berendezésben károsodást okozhat, fémek tüzéhez spec. por kell. - újra málházása problémás antipiro 100 (Na H carbonát), monex (K carbamát), totalit v. furex (ammónium szulfát/foszfát

58 OLTÓGÁZOK Alkalmazás: - elsősorban zárt térben (gépek, berendezések védelme, gáz bejuttatása, a szellőző rácsain, szűk nyílásokon) - laborban, ahol más oltóanyag nem megfelelő - ha más oltóanyagú készülékkel a másodlagos kár jelentősen növekedne. Csoportosításuk: Semleges (inert) gázok CO2, N2 Kémiailag aktív gázok (halogén tartalmú szénvegyületek)

59 Semleges vagy (inert) gázok oltóhatásai - Fojtó, kiszorító - Hűtő, kiegyenlítő - Szublimációs hatás

60 Semleges gázok oltóhatásai - fojtó - kiszorító hatás: Az oxigént és az éghető anyag gőzeit, gázait hígítja fel, szorítja ki az égéstérből - hűtőhatás - kiegyenlítő hatás: A lángtér hőmérsékletét hűti. - szublimációs hatás: hőt von el

61 CO2 CO2 (szénsavval) oltó: nem vezeti az áramot, elektromos tüzek olthatók vele, szennyezés mentes, nem okoz gondot; oltható vele: gáz, égő folyadék, magas hőmérsékleten bomlik, nyílt téren oltóhatása nagyon csekély, fulladás veszélyt okozhat, mérgező, viszonylag olcsó oltóanyag.

62 Kémiailag aktív gázok oltóhatása Homogén inhibició: Szénhidrogén vegyületek, amelyeknél a H atomokat részben vagy teljes egészében halogén elemek atomjaival (klór, fluór, bróm) helyettesítik. (a szabad gyökök láncreakcióját megakadályozva nagyságrendekkel jobb oltóhatás!!!) Vegyi alapon szünteti meg az égést, 3 térf. % eloltja a tüzet. B és C tüzek oltására alkalmas, nem mérgező annyira. Nyílt téren is jól alkalmazható.

63 Napjainkban még használatos halonok: - H 1211 (difluór-klór-bróm-metán) CF2CBr vagy BCF- főleg hordozható készülékben

64 - H 1301 (trifluór, bróm, metán) CF3Br vagy BTM-stabil oltóberendezésekben

65 A halonok mérgezősége Hidegen mérgezőség: halon jelenléte a levegőben Melegen mérgezőség: a tűz során keletkezett bomlástermékek

66 A halonok nem alkalmasak: Oxidálószerek Éghető fémek fémhidridek Foszfor tüzeinek oltására alkalmasak: B és C tűzosztályú elektromos tüzek (A-nál akkor, ha a lángolás leverése után biztosított a hűtés) oltására

67 HALONPÓTLÓK Halonokat kiváltó gázok anyagok: INERGEN HALOTRON I -II FM 100 PYROGÉL NAF S-III PASZ 47

Tűzoltó készülékek, eszközök, gázpalackok kezelése, szállítása

Tűzoltó készülékek, eszközök, gázpalackok kezelése, szállítása Tűzoltó készülékek, eszközök, gázpalackok kezelése, szállítása TŰZVÉDELEM 2 ÁLTALÁNOS TŰZVÉDELMI ISMERETEK Az égés Égés: az éghető anyag és az oxigén hőfejlődéssel járó reakciója, melyet füst- és/vagy

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

TELESTO alacsonynyomású vízköd technológia

TELESTO alacsonynyomású vízköd technológia TELESTO alacsonynyomású vízköd technológia Oxigén az atmoszférából Az oxigén koncentráció csökkentése az égéshez szükséges szint alá legtöbbször inertgázzal teljes elárasztással megfelelő légtömörség mellett,

Részletesebben

Porraloltó 6-12 kg.-os készülék

Porraloltó 6-12 kg.-os készülék Tűzoltó készülékek Porraloltó 6-12 kg.-os készülék Porraloltó 50 kg.-os készülék Porraloltó GLÓRAI készülék Habbaloltó IFEX készülékek Halonnal oltó készülék Széndioxiddal oltó készülék Japán gyártmányú

Részletesebben

9-12. középiskolai évfolyamokra előírt kerettanterv Rendészet ágazat 10. évfolyam Fegyveres szervek és vagyonvédelem II. tantárgy Tűzoltó és

9-12. középiskolai évfolyamokra előírt kerettanterv Rendészet ágazat 10. évfolyam Fegyveres szervek és vagyonvédelem II. tantárgy Tűzoltó és 9-12. középiskolai évfolyamokra előírt kerettanterv Rendészet ágazat 10. évfolyam Fegyveres szervek és vagyonvédelem II. tantárgy Tűzoltó és tűzmegelőzési alapismeretek témakör 20 óra oktatói segédlet

Részletesebben

Alapok - 1. Az égés általános értelemben oxidáció. Tűzvédelmi szempontból a tűz nem irányított égés, amely káros következményekkel jár

Alapok - 1. Az égés általános értelemben oxidáció. Tűzvédelmi szempontból a tűz nem irányított égés, amely káros következményekkel jár Tűzvédelem Alapok - 1! A tűzvédelem legfontosabb feladatai: " tűz keletkezésének megelőzése, " továbbterjedésének megakadályozása, " közvetlen veszély elhárítása. Az égés általános értelemben oxidáció.

Részletesebben

Szabadentalpia nyomásfüggése

Szabadentalpia nyomásfüggése Égéselmélet Szabadentalpia nyomásfüggése G( p, T ) G( p Θ, T ) = p p Θ Vdp = p p Θ nrt p dp = nrt ln p p Θ Mi az a tűzoltó autó? A tűz helye a világban Égés, tűz Égés: kémiai jelenség a levegő oxigénjével

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

TŰZVIZSGÁLATI KÓDEX II. kötet

TŰZVIZSGÁLATI KÓDEX II. kötet TŰZVIZSGÁLATI KÓDEX II. kötet NAGY LÁSZLÓ ZOLTÁN 2018. Írta és szerkesztette: Nagy László Zoltán tű őrnagy, igazságügyi tűzvizsgálati szakértő NKE Katonai- Műszaki Doktor Iskola: Doktorandusz, PhD. hallgató

Részletesebben

TŰZOLTÁSI MÓDOK KÖRNYEZETVÉDELMI HATÁSAI

TŰZOLTÁSI MÓDOK KÖRNYEZETVÉDELMI HATÁSAI III. Évfolyam 1. szám - 2008. március Zólyomi Géza Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság Hatvan, ZMNE PhD hallgató zolyomi@t-online.hu TŰZOLTÁSI MÓDOK KÖRNYEZETVÉDELMI HATÁSAI Absztrakt Környezetünk védelme

Részletesebben

IV.főcsoport. Széncsoport

IV.főcsoport. Széncsoport IV.főcsoport Széncsoport Sorold fel a főcsoport elemeit! Szén C szilárd nemfém Szilícium Si szilárd félfém Germánium Ge szilárd félfém Ón Sn szilárd fém Ólom Pb szilárd fém Ásványi szén: A szén (C) Keverék,

Részletesebben

Tűzesetek megelőzése és oltása

Tűzesetek megelőzése és oltása Tűzesetek megelőzése és oltása Gyúlékony anyag Akkor nevezünk gyúlékonynak egy anyagot, ha lobbanáspontja 90 o C alatt van, ezért könnyen meggyullad. Ahhoz, hogy tűz üssön ki, három dolognak kell egyszerre

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Disszociációs egyensúlyi állandó HAc H + + Ac - ecetsav disszociációja [H + ] [Ac - ] K sav = [HAc] NH 4 OH NH 4 + + OH - [NH + 4 ] [OH - ] K bázis = [ NH 4 OH] Ammóniumhidroxid

Részletesebben

A FIRE STRYKER TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK

A FIRE STRYKER TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK A FIRE STRYKER TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA 2015 CarParts Import Export Kft csoport ALKALMAZÁSI TERÜLETEK MODELLEK ALKALMAS: háztartásokban autóban elektromos helységekben irodákban kamionokban

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK

KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK Atomszerkezettel kapcsolatos feladatok megoldása a periódusos rendszer segítségével, illetve megadott elemi részecskék alapján. Az atomszerkezet és a periódusos rendszer kapcsolata.

Részletesebben

a NAT-1-1173/2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1173/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT11173/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Az OKF Tûzvédelmi Vizsgáló Laboratórium és Tanúsító Szervezet (1033 Budapest, Laktanya u. 33.) akkreditált

Részletesebben

7. osztály 2 Hevesy verseny, országos döntő, 2004.

7. osztály 2 Hevesy verseny, országos döntő, 2004. 7. osztály 2 Hevesy verseny, országos döntő, 2004. Kedves Versenyző! Köszöntünk a Hevesy György kémiaverseny országos döntőjének írásbeli fordulóján. A következő tíz feladat megoldására 90 perc áll rendelkezésedre.

Részletesebben

Tűzoltó készülékek hulladékainak kezeléséről

Tűzoltó készülékek hulladékainak kezeléséről Tűzoltó készülékek hulladékainak kezeléséről Nagy Gréta DANDELION Kft. 2011.11.17. DANDELION Kft. 1 Hulladékgazdálkodási jogszabályok Dia címc 2000. évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról 98/2001.

Részletesebben

6. változat. 3. Jelöld meg a nem molekuláris szerkezetű anyagot! A SO 2 ; Б C 6 H 12 O 6 ; В NaBr; Г CO 2.

6. változat. 3. Jelöld meg a nem molekuláris szerkezetű anyagot! A SO 2 ; Б C 6 H 12 O 6 ; В NaBr; Г CO 2. 6. változat Az 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Jelöld meg azt a sort, amely helyesen

Részletesebben

Aeroszolos oltó rendszerekkel oltható tüzek osztályai

Aeroszolos oltó rendszerekkel oltható tüzek osztályai Szűts Jenő Tippek a megfelelő aeroszolos oltó rendszer kiválasztásához Az aeroszolos oltó generátorok alap tulajdonságaikban hasonlítanak egymáshoz, hisz mindegyik az égés láncreakcióját gátolja. Bizonyos

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT I. Egyszerű választásos teszt Karikázza be az egyetlen helyes, vagy egyetlen helytelen választ! 1. Hány neutront tartalmaz a 127-es tömegszámú, 53-as rendszámú jód izotóp? A) 74

Részletesebben

Energia. Energia: munkavégző, vagy hőközlő képesség. Kinetikus energia: a mozgási energia

Energia. Energia: munkavégző, vagy hőközlő képesség. Kinetikus energia: a mozgási energia Kémiai változások Energia Energia: munkavégző, vagy hőközlő képesség. Kinetikus energia: a mozgási energia Potenciális (helyzeti) energia: a részecskék kölcsönhatásából származó energia. Energiamegmaradás

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 54 524 03 Vegyész technikus Tájékoztató

Részletesebben

A TŰZOLTÓHABOK KÖRNYEZETRE GYAKOROLT HATÁSAI

A TŰZOLTÓHABOK KÖRNYEZETRE GYAKOROLT HATÁSAI X. Évfolyam 3. szám - 2015. szeptember NAGY Zsolt KUTI Rajmund nagyzsolt105@gmail.com kutirajmund@t-online.hu A TŰZOLTÓHABOK KÖRNYEZETRE GYAKOROLT HATÁSAI Absztrakt A modern kor elvárásainak megfelelően

Részletesebben

7. osztály Hevesy verseny, megyei forduló, 2003.

7. osztály Hevesy verseny, megyei forduló, 2003. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető legyen! A feladatok megoldásához használhatod a periódusos

Részletesebben

V É R Z K A S A Y E N P

V É R Z K A S A Y E N P Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2012. február 14. 7. évfolyam 1. feladat (1) Írd be a felsorolt anyagok sorszámát a táblázat megfelelő helyére! fémek anyagok kémiailag tiszta anyagok

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelem Tűzmegelőzés Tűzoltás Tűzvizsgálat Az égés feltétele Oxigén Gyulladási hőmérséklet Éghető anyag Az oxigén szerepe az égésben A levegő oxigéntartalma 21 % 21-18

Részletesebben

Lánghegesztés és lángvágás

Lánghegesztés és lángvágás Dr. Németh György főiskolai docens Lánghegesztés és lángvágás 1 Lánghegesztés Acetilén (C 2 H 2 ) - oxigén 1:1 keveréke 3092 C 0 magas lánghőmérséklet nagy terjedési sebesség nagy hőtartalom jelentéktelen

Részletesebben

Munkavédelem - Tűzvédelem. Pécz Tibor

Munkavédelem - Tűzvédelem. Pécz Tibor Munkavédelem - Tűzvédelem Pécz Tibor Égés alapfogalmak Égés jellemzői kémiai folyamat hőmérséklet 104 K alatti exoterm Gyulladási hőmérséklet (további hőközlés nem szükséges) Parázslás (alacsonyabb hőm.,

Részletesebben

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilád, folyékony vagy

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 9. évfolyam III. forduló 2018/2019.

Curie Kémia Emlékverseny 9. évfolyam III. forduló 2018/2019. A feladatokat írta: Név: Pócsiné Erdei Irén, Debrecen... Lektorálta: Iskola: Kálnay Istvánné, Nyíregyháza... Beküldési határidő: 2019. január 07. Curie Kémia Emlékverseny 9. évfolyam III. forduló 2018/2019.

Részletesebben

1. feladat Összesen 10 pont. 2. feladat Összesen 10 pont

1. feladat Összesen 10 pont. 2. feladat Összesen 10 pont 1. feladat Összesen 10 pont Töltse ki a táblázatot oxigéntartalmú szerves vegyületek jellemzőivel! Tulajdonság Egy hidroxil csoportot tartalmaz, moláris tömege 46 g/mol. Vizes oldatát ételek savanyítására

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:24 Normál Magasabb hőmérsékleten a részecskék nagyobb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek egymástól. Magasabb hőmérsékleten a részecskék kisebb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek

Részletesebben

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Égéselméleti számítások Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Miskolci Egyetem - Tüzeléstani és Hőenergia Tanszék 2 Tüzelőanyagok Definíció Energiaforrás, melyből oxidálószer jelenlétében, exoterm

Részletesebben

Általános Kémia, BMEVESAA101

Általános Kémia, BMEVESAA101 Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, csonkagi@gmail.com 1 Jegyzet Dr. Csonka Gábor http://web.inc.bme.hu/csonka/ Óravázlatok:

Részletesebben

GLYCUNIC SOLAR EX napkollektor hőközlő folyadék

GLYCUNIC SOLAR EX napkollektor hőközlő folyadék Termék leírás: A GLYCUNIC SOLAR EX alacsony toxicitású propilénglikol alapú hőközlő folyadék koncentrátum, minden napkollektoros alkalmazáshoz A GLYCUNIC SOLAR EX szerves sav inhibitor technológiát alkalmaz.

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:29 Normál párolgás olyan halmazállapot-változás, amelynek során a folyadék légneművé válik. párolgás a folyadék felszínén megy végbe. forrás olyan halmazállapot-változás, amelynek során nemcsak a

Részletesebben

VII. A KÉMIAI REAKCIÓK JELLEMZŐI ÉS CSOPORTOSÍTÁSUK

VII. A KÉMIAI REAKCIÓK JELLEMZŐI ÉS CSOPORTOSÍTÁSUK VII. A KÉMIAI REAKCIÓK JELLEMZŐI ÉS CSOPORTOSÍTÁSUK VII. 1. FELELETVÁLASZTÁSOS TESZTEK 0 1 4 5 6 7 8 9 0 C C C E D C C B D 1 B A C D B E E C A D E B C E A B D D C C D D A D C D VII.. TÁBLÁZATKIEGÉSZÍTÉS

Részletesebben

4. változat. 2. Jelöld meg azt a részecskét, amely megőrzi az anyag összes kémiai tulajdonságait! A molekula; Б atom; В gyök; Г ion.

4. változat. 2. Jelöld meg azt a részecskét, amely megőrzi az anyag összes kémiai tulajdonságait! A molekula; Б atom; В gyök; Г ion. 4. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár. Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár,

Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár. Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, csonkagi@gmail.com 1 Jegyzet Dr. Csonka Gábor http://web.inc.bme.hu/csonka/ Facebook,

Részletesebben

Nagy belmagasságú terek könnyűhabos védelme Czirok Antal +36,70,415,5156

Nagy belmagasságú terek könnyűhabos védelme Czirok Antal +36,70,415,5156 Nagy belmagasságú terek könnyűhabos védelme Czirok Antal +36,70,415,5156 antal.czirok@pyronova.com Könnyűhabos rendszer (High-ExpansionFoam System) A könnyűhab (HiEx) rendszerek kellőssége, expanziója

Részletesebben

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható!

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható! 1 MŰVELTSÉGI VERSENY KÉMIA TERMÉSZETTUDOMÁNYI KATEGÓRIA Kedves Versenyző! A versenyen szereplő kérdések egy része általad már tanult tananyaghoz kapcsolódik, ugyanakkor a kérdések másik része olyan ismereteket

Részletesebben

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 8. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 8. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 8. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens.

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens. Kémia, BMEVEAAAMM Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens Jegyzet dr. Horváth Viola, KÉMIA I. http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/anal/

Részletesebben

Termokémia. Hess, Germain Henri (1802-1850) A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

Termokémia. Hess, Germain Henri (1802-1850) A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 Termokémia Hess, Germain Henri (1802-1850) A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 A reakcióhő fogalma A reakcióhő tehát a kémiai változásokat kísérő energiaváltozást jelenti.

Részletesebben

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor 1. 2:29 Normál zt a hőmérsékletet, melyen a folyadék forrni kezd, forráspontnak nevezzük. Különböző anyagok forráspontja más és más. Minden folyadék minden hőmérsékleten párolog. párolgás gyorsabb, ha

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor gázok hőtágulása függ: 1. 1:55 Normál de független az anyagi minőségtől. Függ az anyagi minőségtől. a kezdeti térfogattól, a hőmérséklet-változástól, Mlyik állítás az igaz? 2. 2:31 Normál Hőáramláskor

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor Nézd meg a képet és jelöld az 1. igaz állításokat! 1:56 Könnyű F sak a sárga golyó fejt ki erőhatást a fehérre. Mechanikai kölcsönhatás jön létre a golyók között. Mindkét golyó mozgásállapota változik.

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont 1. feladat Összesen: 8 pont 150 gramm vízmentes nátrium-karbonátból 30 dm 3 standard nyomású, és 25 C hőmérsékletű szén-dioxid gáz fejlődött 1800 cm 3 sósav hatására. A) Írja fel a lejátszódó folyamat

Részletesebben

A BEÉPÍTETT VÍZKÖDDEL OLTÓ RENDSZEREK ÚJABB ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEINEK FELTÁRÁSA

A BEÉPÍTETT VÍZKÖDDEL OLTÓ RENDSZEREK ÚJABB ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEINEK FELTÁRÁSA III. Évfolyam 2. szám - 2008. június Kuti Rajmund Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem r.kuti@vivamail.hu Földi László Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem foldi.laszlo@zmne.hu A BEÉPÍTETT VÍZKÖDDEL OLTÓ

Részletesebben

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február évfolyam

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február évfolyam Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2013. február 20. 8. évfolyam A feladatlap megoldásához kizárólag periódusos rendszert és elektronikus adatok tárolására nem alkalmas zsebszámológép

Részletesebben

7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004.

7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004. 7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető

Részletesebben

Légköri termodinamika

Légköri termodinamika Légköri termodinamika Termodinamika: a hőegyensúllyal, valamint a hőnek, és más energiafajtáknak kölcsönös átalakulásával foglalkozó tudományág. Meteorológiai vonatkozása ( a légkör termodinamikája): a

Részletesebben

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Karbantartás Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon Október 2014. október 15. Készítette: Kemény Béla Gestamp Hungária Kft

Részletesebben

ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS

ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS A) változat 1. Egészítsd ki az ábrát a hiányzó anyagcsoportokkal és példákkal! ANYAGOK (összetétel szerint) egyszerű anyagok összetett anyagok......... oldat pl.... pl.... pl. levegő

Részletesebben

Az élethez szükséges elemek

Az élethez szükséges elemek Az élethez szükséges elemek 92 elemből kb. 25 szükséges az élethez Szén (C), hidrogén (H), oxigén (O) és nitrogén (N) alkotja az élő szervezetekben előforduló anyag 96%-t A fennmaradó 4% legnagyobb része

Részletesebben

Víz. Az élő anyag szerkezeti egységei. A vízmolekula szerkezete. Olyan mindennapi, hogy fel sem tűnik, milyen különleges

Víz. Az élő anyag szerkezeti egységei. A vízmolekula szerkezete. Olyan mindennapi, hogy fel sem tűnik, milyen különleges Az élő anyag szerkezeti egységei víz nukleinsavak fehérjék membránok Olyan mindennapi, hogy fel sem tűnik, milyen különleges A Föld felszínének 2/3-át borítja Előfordulása az emberi szövetek felépítésében

Részletesebben

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 1 A rendszer fogalma A körülöttünk levő anyagi világot atomok, ionok, molekulák építik

Részletesebben

Tűzháromszög és égéselmélet D1 akció

Tűzháromszög és égéselmélet D1 akció Tűzháromszög és égéselmélet D1 akció Középfokú erdőtűz-megelőzés továbbképzés ProBono (PM-2297-1705-BS) LIFE13 INF/HU/000827 www.erdotuz.hu www.nebih.gov.hu 1 A TŰZ JÓ SZOLGA DE ROSSZ MESTER 2 1. Az égés

Részletesebben

Számítások ph-val kombinálva

Számítások ph-val kombinálva Bemelegítő, gondolkodtató kérdések Igaz-e? Indoklással válaszolj! A A semleges oldat ph-ja mindig éppen 7. B A tömény kénsav ph-ja 0 vagy annál is kisebb. C A 0,1 mol/dm 3 koncentrációjú sósav ph-ja azonos

Részletesebben

1. feladat Összesen: 15 pont. 2. feladat Összesen: 10 pont

1. feladat Összesen: 15 pont. 2. feladat Összesen: 10 pont 1. feladat Összesen: 15 pont Vizsgálja meg a hidrogén-klorid (vagy vizes oldata) reakciót különböző szervetlen és szerves anyagokkal! Ha nem játszódik le reakció, akkor ezt írja be! protonátmenettel járó

Részletesebben

Nagyágyús tűzoltás logisztikai problémái. Előadó: Török Tamás tűzoltóparancsnok-helyettes TMM Tűzoltó és Műszaki Mentő Kft Tiszaújváros

Nagyágyús tűzoltás logisztikai problémái. Előadó: Török Tamás tűzoltóparancsnok-helyettes TMM Tűzoltó és Műszaki Mentő Kft Tiszaújváros Nagyágyús tűzoltás logisztikai problémái Előadó: Török Tamás tűzoltóparancsnok-helyettes TMM Tűzoltó és Műszaki Mentő Kft Tiszaújváros 15 000 liter/min vagy e feletti teljesítményű ágyú Önállóan képes

Részletesebben

A természetes vizek összetétele

A természetes vizek összetétele A természetes vizek összetétele A természetes édesvizek közül nem mindegyiket lehet közvetlenül mindenre felhasználni. Általában nem gondolkodunk azon, hogy miért nem habzik úgy a szappan egy karszthegységbeli

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 54 524 01 Laboratóriumi technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

FELADATUNK A TŰZOLTÓHAB

FELADATUNK A TŰZOLTÓHAB HABBAL A TŰZ ELLEN FELADATUNK A TŰZOLTÓHAB 02 Innovation INNOVÁCIÓ, HAGYOMÁNNYAL mit TRADITION A tűzvédelemmel szembeni követelmények a 21. században tovább növekednek és változnak. Itt nem csupán a tűzoltóhabok

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet 5-4 A tökéletes gáz egyenlet alkalmazása 5-5 Gáz halmazállapotú reakciók

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont. HCl (1 pont) HCO 3 - (1 pont) Ca 2+ (1 pont) Al 3+ (1 pont) Fe 3+ (1 pont) H 2 O (1 pont)

KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont. HCl (1 pont) HCO 3 - (1 pont) Ca 2+ (1 pont) Al 3+ (1 pont) Fe 3+ (1 pont) H 2 O (1 pont) KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (12 pont) Az ion neve Kloridion Az ion képlete Cl - (1 pont) Hidroxidion (1 pont) OH - Nitrátion NO

Részletesebben

Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS

Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS Milyen képlet adódik a következő atomok kapcsolódásából? Fe - Fe H - O P - H O - O Na O Al - O Ca - S Cl - Cl C - O Ne N - N C - H Li - Br Pb - Pb N

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gázegyenlet és általánosított gázegyenlet 5-4 A tökéletes gázegyenlet alkalmazása 5-5 Gáz reakciók 5-6 Gázkeverékek

Részletesebben

Halmazállapot-változások

Halmazállapot-változások Halmazállapot-változások A halmazállapot-változások fajtái Olvadás: szilárd anyagból folyékony a szilárd részecskék közötti nagy vonzás megszűnik, a részecskék kiszakadnak a rácsszerkezetből, és kis vonzással

Részletesebben

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 14 pont

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 14 pont 1. feladat Összesen: 10 pont Az AsH 3 hevítés hatására arzénre és hidrogénre bomlik. Hány dm 3 18 ºC hőmérsékletű és 1,01 10 5 Pa nyomású AsH 3 -ből nyerhetünk 10 dm 3 40 ºC hőmérsékletű és 2,02 10 5 Pa

Részletesebben

Fire Stryker A tűzevő

Fire Stryker A tűzevő Fire Stryker A tűzevő A Fire Stryker egy innovatív hordozható tűzoltó eszköz, mely sűrített aeroszollal működik és rendkívül kiemelkedő tűzoltási képességgel rendelkezik. A technológia azon alapul, hogy

Részletesebben

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek Atomok elsődleges kölcsönhatás kovalens ionos fémes véges számú atom térhálós szerkezet 3D ionos fémek vegyületek ötvözetek molekulák atomrácsos vegyületek szilárd gázok, folyadékok, szilárd anyagok Gázok

Részletesebben

Művelettan 3 fejezete

Művelettan 3 fejezete Művelettan 3 fejezete Impulzusátadás Hőátszármaztatás mechanikai műveletek áramlástani műveletek termikus műveletek aprítás, osztályozás ülepítés, szűrés hűtés, sterilizálás, hőcsere Komponensátadás anyagátadási

Részletesebben

INERT GÁZOK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÜLETVÉDELEMBEN ÉS IPARI KOCKÁZATOKNÁL. Ramada Resort Aquaworld, Budapest 2014. június 4. Bischoff Pál

INERT GÁZOK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÜLETVÉDELEMBEN ÉS IPARI KOCKÁZATOKNÁL. Ramada Resort Aquaworld, Budapest 2014. június 4. Bischoff Pál INERT GÁZOK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÜLETVÉDELEMBEN ÉS IPARI KOCKÁZATOKNÁL Ramada Resort Aquaworld, Budapest 2014. június 4. Bischoff Pál PIRO-PLAN Kft 1989 25 év személyes tapasztalat 1994 - az első FM200 rendszer

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Az eredményes munka szempontjából szükség van arra, hogy a kozmetikus, a gyakorlatban használt alapanyagokat ismerje, felismerje

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Porrobbanás elleni védelem. Villamos berendezések kiválasztása

Porrobbanás elleni védelem. Villamos berendezések kiválasztása Porrobbanás elleni védelem Villamos berendezések kiválasztása Villamos berendezések kiválasztása Por fajtája Robbanásveszélyes atmoszféra fellépésének valószínűsége 31 Por fajtája Por minimális gyújtási

Részletesebben

AKTÍV OLTÓBERENDEZÉSEK MAGYARORSZÁGI VIZSGÁLATÁNAK LEHETŐSÉGEI Tóth Péter, ÉMI Nonprofit Kft.

AKTÍV OLTÓBERENDEZÉSEK MAGYARORSZÁGI VIZSGÁLATÁNAK LEHETŐSÉGEI Tóth Péter, ÉMI Nonprofit Kft. AKTÍV OLTÓBERENDEZÉSEK MAGYARORSZÁGI VIZSGÁLATÁNAK LEHETŐSÉGEI Tóth Péter, ÉMI Nonprofit Kft. 2014. június 4. Építési Termék Rendelet 305/2011/EU (CPR) 2013. július 1-től a 3/2003. rendelet visszavonásra

Részletesebben

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilárd, folyékony vagy

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve.. Szulfátion

Részletesebben

Számítástudományi Tanszék Eszterházy Károly Főiskola.

Számítástudományi Tanszék Eszterházy Károly Főiskola. Networkshop 2005 k Geda,, GáborG Számítástudományi Tanszék Eszterházy Károly Főiskola gedag@aries.ektf.hu 1 k A mérés szempontjából a számítógép aktív: mintavételezés, kiértékelés passzív: szerepe megjelenítés

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 12 pont. 3. feladat Összesen: 14 pont. 4. feladat Összesen: 15 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 12 pont. 3. feladat Összesen: 14 pont. 4. feladat Összesen: 15 pont 1. feladat Összesen: 8 pont Az autók légzsákját ütközéskor a nátrium-azid bomlásakor keletkező nitrogéngáz tölti fel. A folyamat a következő reakcióegyenlet szerint játszódik le: 2 NaN 3(s) 2 Na (s) +

Részletesebben

PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek

PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek Hő felszabadítás katalitikus izzótéren, (ULE) ultra alacsony káros anyag kibocsátáson és alacsony széndioxid kibocsátással. XIV. TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIÁT

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: Stylish hajhab extra erős Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt. 6725 Szeged Kenyérgyári

Részletesebben

Forgalmazó: IFOTECH Clean Kft. Telefon: +36 30 9397 635. AGS 3550 tutoprom Tartós Anti-Graffiti Bevonat

Forgalmazó: IFOTECH Clean Kft. Telefon: +36 30 9397 635. AGS 3550 tutoprom Tartós Anti-Graffiti Bevonat Tartós Anti-Graffiti Bevonat Tartalom Termékleírás és tulajdonságok Előkészítés - Hatékonyság - Tárolás Felhordási módok Graffiti eltávolítás Biztonsági intézkedések Felhasználási példák 2 Termékleírás

Részletesebben

Fázisátalakulások. A víz fázisai. A nem közönséges (II-VIII) jég kristálymódosulatok csak több ezer bar nyomáson jelentkeznek.

Fázisátalakulások. A víz fázisai. A nem közönséges (II-VIII) jég kristálymódosulatok csak több ezer bar nyomáson jelentkeznek. Fázisátalakulások A víz fázisai. A nem közönséges (II-VIII) jég kristálymódosulatok csak több ezer bar nyomáson jelentkeznek. Fából vaskarika?? K Vizes kalapács Ha egy tartályban a folyadék fölötti térrészből

Részletesebben

A hő- és füstelvezetés méretezésének alapelvei

A hő- és füstelvezetés méretezésének alapelvei A hő- és füstelvezetés méretezésének alapelvei Szikra Csaba tudományos munkatárs BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék szikra@egt.bme.hu 2012. Bevezető OTSZ Preambulum (célok

Részletesebben

1) Standard hidrogénelektród készülhet sósavból vagy kénsavoldatból is. Ezt a savat 100-szorosára hígítva, mekkora ph-jú oldatot nyerünk?

1) Standard hidrogénelektród készülhet sósavból vagy kénsavoldatból is. Ezt a savat 100-szorosára hígítva, mekkora ph-jú oldatot nyerünk? Számítások ph-val kombinálva 1) Standard hidrogénelektród készülhet sósavból vagy kénsavoldatból is. Ezt a savat 100-szorosára hígítva, mekkora ph-jú oldatot nyerünk? Mekkora az eredeti oldatok anyagmennyiség-koncentrációja?

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február évfolyam

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február évfolyam 1. feladat (12 pont) Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2012. február 14. 8. évfolyam 212 éve született a dinamó és a szódavíz feltalálója. Töltsd ki a rejtvény sorait és megfejtésül

Részletesebben

MŰANYAGOK ÉGÉSGÁTLÁSA. Garas Sándor

MŰANYAGOK ÉGÉSGÁTLÁSA. Garas Sándor MŰANYAGOK ÉGÉSGÁTLÁSA 1 Az égésgátlás szükségessége Az égés Elvárások az égésgátlással kapcsolatban Az égésgátlás vizsgálatai Az égésgátló adalékanyagok 2 Az égésgátlás szükségessége A műanyagok, ezen

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben