KÓRHÁZI SZAKVÉLEMÉNY ÉS A BETEGEK ÁLTAL TAPASZTALT ÁLLAPOTJAVULÁSOK A BALANCE - B.P.R.S.-TERÁPIA SEGÍTSÉGÉVEL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÓRHÁZI SZAKVÉLEMÉNY ÉS A BETEGEK ÁLTAL TAPASZTALT ÁLLAPOTJAVULÁSOK A BALANCE - B.P.R.S.-TERÁPIA SEGÍTSÉGÉVEL"

Átírás

1 KÓRHÁZI SZAKVÉLEMÉNY ÉS A BETEGEK ÁLTAL TAPASZTALT ÁLLAPOTJAVULÁSOK A BALANCE - B.P.R.S.-TERÁPIA SEGÍTSÉGÉVEL Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet, Baleseti Rehabilitációs Osztály 1081 Budapest, Fiumei út 17. Tel.: Szakvélemény a BPRS készülék használatával szerzett tapasztalatainkról, 50 beteg (sérültek, és gyulladásos- illetve degeneratív eredetű mozgásszervi panaszokkal rendelkező betegek) kezelése alapján Osztályunkon, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet szervezeti átalakítását követően új névvel: a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Baleseti Rehabilitációs Osztályán sérültek, illetve mozgásszervi betegek ambuláns fizioterápiás kezelését végezzük. Betegeink nagy része ambulánsan ellátott, vagy kórházi-, műtéti ellátáson átesett sérült, illetve erős, akár akut panaszokat okozó ortopédiai-, reumatológiai jellegű csont-ízületi elváltozásokban szenvedő beteg. Osztályunkon a sérültek komplex kezelése történik, a panaszoknak megfelelő egyéni gyógytornát és különböző fizikoterápiás kezeléseket alkalmazunk a szakmai követelményeknek megfelelő széles spektrumban, majd a kontrollok során a beteg állapotának változásaihoz igazítva módosítjuk a kezeléseket. Szükség esetén a fizioterápiát kiegészítjük megfelelő gyógyszerek adásával, ortézissel történő ellátással. Ha a beteg állapota szükségessé teszi, műtéti javaslatot teszünk. Célunk a betegek minél teljesebb, és gyorsabb rehabilitációja, a panaszok megszűntetése, és lehetőleg a teljes funkció visszanyerése. Az osztályon ezt a munkát 5 szakorvos (traumatológus- fizioterápiás, illetve reumatológus), 24 gyógytornász, 4 fizikoterápiás asszisztens és egy masszőr látja el. Naponta átlag kb beteget kezelünk, és évente átlagosan körül alakul az új betegeink száma. Munkánkhoz folyamatosan keressük a szakma által elfogadott, illetve a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott módszereket, eljárásokat, eszközöket, illetve országos intézeti osztályként rendszeresen vállaljuk megfelelő, nagyobb számú beteganyagon a különböző kezelések, illetve módszerek eredményességének vizsgálatát, felmérését. A BPRS készülék mely a magnetoterápia és elektroterápia eszközeit kombinálja, és alkalmazza bizonyos akupunktúrás pontokon, a bioregulációs terápiás módszerek közé illeszkedik, mely számos betegség mellett mozgásszervi elváltozásoknál is eredményesen alkalmazható július-augusztus hónapban 53 beteget kezeltünk, akiket az osztályunkon legnagyobb számban megforduló betegség- illetve sérülés típusokból válogattunk ki. A

2 kiválasztott betegek a megfelelő gyógytorna mellett fizikoterápiaként 10 alkalommal BPRS kezelésben részesültek. Az egyébként alkalmazott terápia melybe a kontroll csoportot betegei tartoznak általában különböző eljárásokat jelent, leginkább az interferencia áram, ultrahang, sono- vagy iontoforézis, illetve pulzáló elektromágneses terápiát alkalmazunk. Eredményeinket 50 beteg kezelése alapján összegezzük, 3 beteg kiesett, részben, mert nem járták végig a kúrát, illetve annak befejezése után nem jelentkeztek ellenőrző vizsgálatra. A BPRS terápiában részesült betegek megoszlása sérüléseik illetve a panaszt okozó elváltozásaik szerint: Sérülések: Gerinc, csigolya sérülés: 1 Felső végtagi törés: 3 Alsó végtagi törések: (boka, láb): 8 Térdtáji + lábszártörés: 3 Térdtáji lágyrész sérülés (szalag, porc stb.): 6 Boka láb lágyrész sérülése (szalag szakadás): 10 Ín-, izomsérülés: 1 Multitrauma: 1 Panaszt okozó gyulladásos, ill. degeneratív elváltozások: Gerinc degeneratív elváltozások okozta panasz: 3 Több régiót érintő panaszok (gerinc + végtagok): 4 Boka-, láb gyulladásos, degeneratív elváltozás: 2 Arthrosis, synovitis, condropathiás panasz: 2 Tendinitis, inhüvely gyulladás: 6 20 betegnél a panaszokat és a kezelés eredményét is valamilyen szinten befolyásoló kísérő elváltozás, betegség állt fent. Ezek megoszlása a következő: Kísérő betegségek:

3 Osteoporosis: 4 Sudeck dystrophia: 3 Polyarthropathia: 5 Az érintett régio korábbi sérülése, műtéte: 3 Kiterjedt varicositás az érintett végtagon: 1 Az érintett végtagon fekély (rovarcsípésből): 1 Súlyos krónikus légúti betegség: 1 A kezelt betegek megoszlása a kontroll csoportban nagyon hasonló a kezelt csoportéhoz: Sérülések: Gerinc, csigolya sérülés: 1 Felső végtagi törés: 3 Alsó végtagi törések: (boka, láb, térdtáji): 9 Térdtáji lágyrész sérülés (szalag, porc stb.): 12 Boka láb lágyrész sérülése (szalag szakadás): 9 Ín-, izomsérülés: 1 Multitrauma: 1 Panaszt okozó gyulladásos, ill. degeneratív elváltozások: Gerinc degeneratív elváltozások okozta panasz: 3 Több régiót érintő panaszok (gerinc + végtagok): 2 Boka-, láb gyulladásos, degeneratív elváltozás: 3 Arthrosis, synovitis, condropathiás panasz: 2 Tendinitis, inhüvely gyulladás: 4 A kezelés indikációját a tünetek alapján lényegében minden esetben a fájdalom, és különböző mértékű, ehhez kapcsolódó funkciókárosodás, ízületi mozgásbeszűkülés, duzzanat-oedema jelentette.

4 A betegek általában 10 BPRS kezelést kaptak, két beteg azonban már kevesebb (5, ill. 7) kezelés után befejezte a kezelést, mert mindkettő panaszai megszűntek, egy beteg enyhülő panaszai miatt még 5 (összesen 15) kezelést kapott. 10 BPRS kezelés után a betegeket kontrollvizsgálatra hívtuk. 41 beteg lényeges állapotjavulásról, illetve a panaszok megszűnéséről számolt be, melyet a klinikai tünetek nagyfokú enyhülése, a funkciók számottevő javulása kísért. A 41 beteg közül 21-nek a 10 BPRS kezelést követően a panaszai olyan mértékben csökkentek, hogy további kezelésre már nem volt szüksége, de összességében 24 betegnél értékeltük úgy, hogy a BPRS kezelést követően panaszai megszűntek, vagyis gyógyult. A fennmaradó 17 beteg még gyógytornára, kezelésre további 5-11 alkalommal jött, egyéb tünetei, - izomgyengeség, a kezdetinél lényegesen enyhébb panaszai miatt, mielőtt terápiáját lezártuk volna. Ennek ellenére úgy értékelték állapotukat, hogy a BPRS kezelés mellett az rohamosan javult. Abból a 9 betegből, akiknél nem észleltünk ilyen mértékű javulást 10 kezelés után, 4 évek óta rendszeres fizioterápiás és gyógyszeres kezelésekben részesül, gyakorlatilag nem gyógyuló mozgásszervi panaszai, fájdalmai, krónikus-degeneratív mozgásszervi betegsége miatt. Mind a 4 javulásról számolt be, de panaszaik összességében nem szűntek meg. 3 betegnek ízületet érintő többszörös törése, műtéte volt, a BPRS kezelést több hónappal a sérülés után kapták a komoly panaszokkal rendelkező betegek. Mindháromnál olyan elváltozásokat okozott a sérülés, mely alapján teljes panaszmentesség nem várható, mérsékelt javulásról mindegyik beszámolt. Egy térd arthrosisos betegnél több más kezelés után a BPRS terápia sem hozott eredményt, protézis beültetésre jegyezték elő. Egy bokatáji lágyrészsérüléses betegünk volt összesen az 50 betegből, akinek panaszai csak kis mértékben javultak a BPRS kezelés és gyógytorna mellett, és még 3 hónapig járt komplex fizioterápiára, mire panaszai rendeződtek. Az 50 beteg kezelése alapján összességében elmondhatjuk, hogy a leglátványosabb eredményt, részben a lágyrészsérülések, és tendinitisek, ill. a lágyrészek krónikus gyulladásos panaszai esetén kaptuk. A sérülések közül a Sudeck dystrophiás (RSD) szövődményeknél a kezelések mellett a panaszok gyors mérséklődését láttuk, illetve a lágyrészsérülések, és szövődménymentes törések rehabilitációját is látványosan felgyorsította a BPRS kezelés. A Sudeck dystrophia ha nem kellő időben és megfelelő intenzitású kezelést kap a beteg könnyen végleges rokkantsághoz vezető nagyfokú funkciókárosodást is eredményezhet az érintett végtagon.

5 Összehasonlítottuk az eredményeket a szokásos fizikoterápiás eszközökkel kezelt betegekével. Osztályunkon főleg a komolyabb panaszokkal, sérülésekkel, ortopédtraumatológiai műtétek, vagy egyéb mozgásszervi betegségek miatt hozzánk irányított betegeket kezeljük. Mindig egyéni tornával illetve kezeléssel kezdünk, és a betegek panaszaihoz igyekszünk kiválasztani a legmegfelelőbb fizikoterápiát. Leggyakrabban a különböző elektroterápiák (interferencia, diadinamik áram, iontophoresis, szelektív ingeráram kezelések), ultrahang kezelés, pulzáló elektromagneto-terápia illetve termo- és fototerápia kerül alkalmazásra. Korábban már számos vizsgálat igazolta, hogy ezek a kezelések a panaszok ill. elváltozások alapján megfelelő indikációval kiválasztva, enyhítik a betegek panaszait, könnyebbé teszik a gyógytorna és egyéb manuális technikák alkalmazását, és ezzel felgyorsítják a rehabilitáció hatékonyságát. Ezekkel a komplex módon kezelt betegekkel összevetve a BPRS terápia alkalmazását, azt tapasztaltuk, hogy a betegek további pozitív élményként élték meg a kezelést, nagy részük úgy érezte, a szokásos kezelésekhez képest nagyobb mértékben enyhítette a BPRS kezelés a panaszaikat. A szubjektív tényezők mellett a két táblázat adatait (l. mellékelt Excel tábla) összevetve látjuk, hogy átlagosan harmadával rövidebb ideig tartott a BPRS terápiával kezelt betegek rehabilitációs ambulanciánkon történő kezelési ideje: a kontroll csoportban ez átlagosan 14,7 hét volt, míg a BPRS terápia alkalmazása esetén 8,7 hét. Az idő mellett az alkalmazásra kerülő fizikoterápiás kezelések száma is kevesebb ebben a csoportban, tehát több szempontból is hatékonynak tekinthetjük a BPRS kezelést: a betegek kevesebb készüléket, eszközt, kezelési időt igénybe véve, ennek ellenére rövidebb idő alatt gyógyulnak fel sérülésük, műtétük, vagy egyéb mozgásszervi betegségük után, és ezáltal a munkaképességüket is hamarabb visszanyerik. Eddigi tapasztalataink alapján a módszert a mozgásszervi betegségek, sérülések fizioterápiájában is eredményesen alkalmazhatónak tartjuk, ezért további vizsgálatokat tervezünk: Egyrészt a Sudeck dystrophia kezelését, másrészt a különböző degeneratív eredetű lágyrész-gyulladások, és nagy fájdalommal, duzzanattal mozgásbeszűküléssel járó sérülések összehasonlító vizsgálatait tervezzük, hogy felmérjük, illetve pontosítsuk, mely esetekben a leghatékonyabb ez a terápia, a gyógyulás idejének lerövidítése, a panaszok minél gyorsabb rendeződése, és ezekkel szoros összefüggésben a leginkább költséghatékony terápia kiválasztása szempontjából. Budapest, november 27. Dr. Kricsfalusy Mihály osztályvezető főorvos Péterfy S. u-i Kh. és Rendelőint. és Baleseti Központ Baleseti Rehabilitációs Osztály

6 A BETEGEK TAPASZTALATAI 1. Nem akkor kell kutat ásni, amikor szomjasak vagyunk... Mindenkinek azt szoktam mondani, aki a terápiával szemben szkeptikus, hogy ha ez a készülék annak idején lett volna, akkor mennyivel könnyebb lett volna az életünk. Egy kínai mondás szerint nem akkor kell kutat ásni, amikor szomjasak vagyunk, hanem jóval előbb. Ez mindenkire igaz, és higgyétek el, ezzel nyugodtan lehet példálózni, mert sajnos másoknál is előadódnak olyan gyógyíthatatlannak mondott betegségek, amely az én gyerekemmel is előfordult. Bizony, ha akkor ismertük volna ezt a készüléket, nem szenvedtünk volna ennyit. Fiam, Attila, most 16 éves. Két és fél évvel ezelőtt kezdődött a betegsége azzal, hogy nem tudott étkezni. Elment az étvágya, egy óra alatt evett meg egy adag virslit, hányinger gyötörte stb. Ez márciustól egészen novemberig így ment, mialatt 48 kilóról 28,5 kilóra fogyott le, és akkor már produkálta a véres székletet, a hőemelkedést is. A Heim Pál kórházba úgy mentünk be, hogy a professzor már a telefonban fölállította a diagnózis II-t: azt mondta, hogy hosszú távra rendezkedjünk be. Ezt a betegséget még az előző évben megelőzte egy pikkelysömör, amely jelzés volt a szervezet részéről. Most már nagyon okos vagyok én is, de az orvosoknak illett volna tudniuk, hogy ez valamiféle belső betegséget jelent. Bementünk a kórházba, elkezdték a terápiát, megállapították, hogy ez egy Crohn-betegség, ami az emésztőrendszer fekélyes megbetegedését jelenti, ismeretlen eredetű, és gyógyíthatatlan. Ez a definíciója. Erre gyulladáscsökkentőket adnak és szteroidokat. Gondolom, a szteroidokról elég sok rosszat hallottunk már, tehát végül is nem a betegségbe lehet belehalni, hanem a szteroidok káros mellékhatásába. Én ezzel a terápiával, tavaly november 11-én ismerkedtem meg. Akkor én azonnal tudtam, hogy nekünk ez a készülék kell, úgyhogy december óta kezeljük a gyereket, kezdetben kizárólag 7-7 pontos kezeléssel. Egy orvos javasolta, hogy teljesen gyógyszer nélkül folytassuk a kezelést. Mondta, hogy ezt nem kötelező megtennünk, de azért ő elmondja, mit jelent, ha szed a gyerek gyógyszert, és mit, hogyha nem. Ha nem szedi a gyógyszert, akkor egy valós helyzetet diagnosztizál a terápia alkalmazása során a készülék, ha viszont fogyasztja a gyógyszert, akkor mintegy be lesz csapva a készülék, tehát az észlelt helyzetnek megfelelően kevésbé dolgozik. Na, elmentünk haza, és én megkérdeztem a gyerektől, mivel már a 16-ik évében van, hogy mikortól nem fogja szedni a gyógyszert. Azt mondta, hogy mától. Innentől kezdve ez nem volt beszédtéma. Március 20-án történt a következő kontroll, pontokkal jelent meg, amit nem lehetett volna letagadni sem. Én mindenféleképpen szerettem volna a főorvosnőt tájékoztatni, ezért amikor ránézett, és megkérdezte, mik ezek a célkeresztek, rögtön el is mondtam, hogy ez egy terápia. Ezt ő rá is írta a gyerek kontrollpapírjára:" mágneses erőtéren alapuló th-t alkalmaznak. Amióta ezt alkalmazzák, nem fájlalja a hasát (?!?)." És ez a vizsgálat még egy figyelemre méltó eredményt is jelentett. Ennél a betegségnél, mivel nincs felszívódás, a vas maximális értéke 1,8-2,6 ľmol/l szokott lenni. Az előző, februári vizsgálatnál, mindennel feltuningolva, 4,4 volt az eredmény, most pedig 9,2-re emelkedett! Ez nekem nagyon sokat mondott, ez már a gyógyulási folyamatot jelzi, hiszen a vas már fel tudott szívódni a bél falán keresztül. Ennél a betegségnél a fekély a szájnyílástól a végbélnyílásig bárhol lehet. A gyereknél a vastag- és a vékonybél felső szakasza volt elfekélyesedve. Tehát ahogy a gyógyulás húzódott lefelé, nyilvánvalóan tudott emelkedni a vas, mivel a táplálékból már fel tudott szívódni. Ma már a főorvosnő tudja azt is, hogy a gyerek nem szedi a gyógyszert. Amikor kérdezte tőlem, hogy

7 fogyasztjuk-e a gyógyszert, rávágtam, hogy igen. Őszintén? - kérdezett vissza. Őszintén: nem! - vallottam be. Nem fogadta kitörő örömmel, megdöbbent. Következő alkalommal megkérdezte, megengedjük-e, hogy a vért levegye a gyerektől. Mondtuk, hogy azért nem erről szól ez a dolog. A következő kontroll idejét már ki sem tűzte, tehát bármikor jelentkezhetünk, amikor szükség van rá, teljesen önállóan rendelkezünk az ügyben. Hát én bízom benne, hogy nagyon sokszor nem fog ez előfordulni, hogy tényleg mennünk kell, legfeljebb időnként, a kontroll miatt. És ettől függetlenül én nem szeretném a kapcsolatot megszakítani a főorvosnővel, mivel én őt nagyszerű embernek tartom, és remélem, hogy egyszer még őt is a körünkben üdvözölhetjük. P.-né H. Marcsi, Budaörs 2. Megpróbálom mindenkinek elmondani Szeretettel köszöntök mindenkit. Egy kicsit zavarban vagyok, mert nem szoktam hozzá, hogy nagy közönség előtt beszéljek. Van egy 15-ik évében lévő lányom, Vivien, aki két éves kora óta immunbetegségben szenvedett. Mindig vittem orvoshoz, mindig antibiotikumot kapott. Mire öt és fél éves lett, addigra túl volt négy szeptikus tüdőgyulladáson, ami minden egyéb beavatkozás után kijött, orrmandula kivétel, legkisebb zavar, szeptikus tüdőgyulladás! Annak köszönhető, hogy életben maradt, hogy én óta munkaügyi előadóként dolgoztam a kórházban, tehát egészségügyi dolgozóként, ott voltam, amikor a gyerekkel bármi történt, gyorsan szóltam, tehát rögtön be tudtak avatkozni. Kecskeméten éltünk akkor. Egy alkalommal elmentünk Debrecenbe, ahol diagnosztizálta a Maróthy tanár úr, hogy a 86-os születésű gyereknél ez az egész Csernobilnak "köszönhető", valamely útonmódon sugárbetegség következménye az, hogy semmiféle fertőzésnek nem áll ellen a szervezete, mindent magába szed. Ezt mindig elmondták nekem. Először olyan 5-6 éves korában, de le nem írta senki, csak annyit mondtak, hogy vigyázzunk, tartsuk távol a közösségtől. De a mai világban, aki dolgozik, ezt nem tudja megtenni. Az én gyerekem szépen összeszedett mindenféle betegséget. Hét évvel ezelőtt költöztünk Budapestre. Egy új tégla lakásban született, ott nem volt semmiféle probléma. Itt is kiköltöztünk Rómaifürdőre, amely nagyon tiszta környezetű, úgyszólván luxus negyed, de panelházba. Az én gyerekemnél egy hónapon belül eszméletvesztéses lefulladásra került sor, olyannyira, hogy injekciózták, és órákig tartott, mire észhez tudták téríteni. Akkor közölték, hogy annyira rossz az immunrendszere, hogy nem tudnak vele mit csinálni, el kell zárni a közösségtől. Akkor ő már második osztályos volt, és ez az eszméletvesztéses lefulladás erős emlékezetkihagyást okozott. Korábban nagyon jól beszélt angolul a gyerek; ezt elfelejtette, és a mai napig is nagyon rossz angolból. Majdnem, hogy újra kellet kezdenie írni, olvasni tanulni. Az évek haladtak, majd később egy speciális kezelésen vettünk részt, minden hónapban bent volt a gyerek 2-3 napot, csak infúziós kezelést kapott, meg még ami közbe jött, 12 éves koráig. Majd akkor mindenféle szteroid, a gyerek állandóan 2-3 sprayvel járkált, mindenből kimaradt, magántanulóként tanult. Tavaly június 15-éig gyesen voltam, egyszerűen nem tudtam vele mit kezdeni. A múlt évben egy kísérleti gyógyszert ajánlottak, hogy vegyünk részt a kipróbálásában, amellyel ki akarják váltani a szteroidot. Hát, hogy a szteroid mit jelent, azt laikusként én is tudom, tehát belementünk. Ez kb. júliusban kezdődött, és rövid időn belül, augusztus

8 28-án a gyerek rosszul lett. Mindent elkövettünk, hogy megtudjuk, mégis mi lehetett ennek az oka. Hát, nem tudták. Elkezdődött nála egy iszonyatos köhögés, olyan furcsa volt, puffadt volt, megduzzadt a pajzsmirigye, felfúvódott, a súlya fokozatosan növekedett. Január 16-án bekerült a kórházba, és akkor mondták, hogy igen, ez a gyógyszer következménye, a szteroid az lassan hat, a hasnyálmirigyre hat, és egyéb felszívódási problémákat okoz. Kiderült, hogy ez mérgezés. Az inzulinszintjét is nagyon rosszul értékelték. Mindezt meghallva egyből azt mondta a gyerek, hogy mindent abbahagy, és semmibe nem megy bele. Ekkor hívtam fel a Marcsit, aki jó ismerősöm volt. Egy-két napra rá egyszer telefonált nekem, hogy egy óra múlva jelenjünk meg a doktorúrnál. Azonnal jöttünk, a doktor megnézte a gyereket, és nagyon gondterhelt lett. Kérdeztem, mi a baj. Mondta, hogy még egyszer megnézi, és akkor megkérdezte, hogy beszélhet-e a gyerek előtt. Mondtam, hogy nyugodtan, hiszen annyira nagy, hogy előtte nem lehet eltitkolni semmit, és az még rosszabb lenne. Egy beteg gyerek egyébként pszichésen eléggé bizalmatlan mindenkihez. És akkor azt mondta, hogy ennél a gyereknél ép testben nincs lélek. Ez a gyerek annyira beteg, annyira össze van keveredve benne minden, hogy hiába van készülékünk. A kezelés után felszálltunk a 7-es buszra. Szerencsére volt is egy ülőhely, ahová a lányom lezuhant, és olyan mély álomba merült, hogy a nyála is csorgott. A Kosztolányi térnél felébresztettem, bementünk a mamához, ott is aludt másfél óra hosszát. Utána jött, amint tudott, és azt mondta, hogy az agya kitisztult, és jól van. Akkor még aznap köhögött, mert meg kell mondjam, hogy már annyira köhögött, hogy egész éjjel szinte nem lehetett tőle aludni. Pedig már utána volt januárban egy tüdőtükrözésnek, gyomortükrözésnek. A rengeteg gyógyszer annyira tönkretette a gyomrát, hogy már a cipőjét sem merte bekötni, mert úgy folyt a gyomorsav, és iszonyatosan rosszul volt. Mindig puffadt volt, rosszkedvű, és már kétségbe estem, hogy ennek se vége, se hossza. Megmondom őszintén, azt hittem, hogy ebből most már nincs kiút, és én tudtam, hogy ha ez sokáig így marad, ő azt nem viselte volna el. Ettől nagyon rettegtem, ez nagyon kiborított. Szerencsére a második nap már nappal nem, csak éjszaka köhögött, és a negyedik alkalom után, amikor teljesen megnyugodva hazamentünk, akkor azt mondta a gyerek: na most, ha ez nem segít, akkor semmi, én ebben hiszek! Megfogta az összes gyógyszert, kidobta a spray-ket, és mindent az égvilágon. Hát én egy kicsit szorongtam, hogy úristen, mi lesz, ha éjszaka megint lefullad, ami előfordult nagyon sokszor. Nem fulladt le. Közben lett volna egy gyomortükrözése. Elmentünk, előtte nagyon gyorsan beevett, és közölte a kórházban, hogy ő nem engedi. Hogy hogy nem? Mondta, hogy azért nem engedi, mert ő egy terápiás kezelésen vesz részt, és nem engedi. És akkor jött az orvos, és mondta, hogy én vagyok az anyja... Mondtam, hogy ő már elég nagy lány ahhoz, hogy jogában álljon dönteni, hogy egyáltalán mit enged és mit nem. Semmiféle gyógyszert nem hajlandó szedni, nem engedi meg, hogy bármit is csináljanak vele, mert ő ebben hisz. Én mondtam, hogy doktornő, ne haragudjon, ha használ, akkor én elfogadom, mert én annyit szenvedtem év alatt, nekem az egzisztenciám odalett, az idegeim is teljesen, mert nekem stabilnak kellett maradnom a gyerek mellett, és tartanom kellett benne a hitet, hogy ő egy értékes ember, és ebből ki fog lábalni. Igaz, hogy én sem tudtam, hogy hogyan, ez egy kegyes hazugság volt, mert igenis hazudtam neki, mert nem tudtam, hogy egyáltalán ez bekövetkezik-e. De hála Istennek, hogy a terápia létezik, és a sors elébem hozta, mert ma gyógyszer nélkül vagyunk. Az az igazság, hogy azt mondták, hogy kb. fél év az, amíg rendszeresen kezelni kell, és akkor, ha a várakozásnak megfelelőek a dolgok, akkor rendbe jön. Na most egy gyerek milyen? Ő is kissé felelőtlen, és volt olyan, amikor nagyon jól volt, hogy kihagyott 3 hetet. Erre kezdett

9 lefulladni. Mondtam neki, hogy na, akkor most menj el, és írass fel gyógyszert. Hát azonnal fogta a készüléket, megkezelte magát, és a második kezelés után teljesen jól volt. Az inzulinszintjét és a cukrát nem tudtuk kontrolálni, mert semmit, az eredményeket sem kaptuk meg. Nagy könyörgésre a Heim Pál Gyermekkórházban megcsinálták május 3-án, és azt mondta a doktornő, hogy annyira jó diabétesz eredményei vannak, hogy ettől egészségesebb nem is kell. Na most a gyerek kezelte az inzulin pontjait, nem több, csak 1 hétig. A súlya azóta normalizálódott, 67 kiló volt előtte. Szerintem ettől soha életében nem volt jobban, és én azt mondom, hogy bárki bármit mond erre a terápiára, én akkor is kiállok mellette. Azon a pályán, amelyen voltam, nem maradok tovább, mert annyira kiestem a gyakorlatból. Úgy döntöttem, hogy ennek a terápiának szentelem magam, és megpróbálom tovább vinni, és mindenkinek elmondani, hogy igenis ilyen van, ilyen létezik, nem csak a mérgező gyógyszerek, amelyekkel tulajdonképpen az ember az életét tönkre teszi. Mert egyik gyógyszer a másikra hat, méghozzá nem is akárhogy, szinte fel sem tudja fogni az ember, csak akkor, amikor már belekerült ebbe az egészbe. Nekem az idegességtől a gyomrom készült ki, és erre én is többféle gyógyszert kaptam. Amióta én is használom a készüléket, én egy szem gyógyszert nem vettem be, azóta tényleg nincs is otthon gyógyszer. És én azt mondom, hogy ha ez ennyibe kerül, akkor is megéri, és én azt mondom, hogy ezt tovább kell csinálni! S. Katalin, Diósd 3. Tökéletesen látok Lábamon, talpamon és a lábujjak alatti részen fájdalmas csomók, göbök voltak. Sokáig jártam kezelésre, sajnos eredménytelenül. A terápia 2 havi használata után a csomók eltűntek, és a fájdalom is megszűnt. Látásom annyira rossz volt, hogy 3 dioptriás szemüveget kellett hordanom az olvasáshoz, és a távollátásom is gyengült. A terápia hatására tökéletesen látok, és már az olvasáshoz sincs szükségem szemüvegre. D. Jánosné, Eta, Budapest 4. A terápia kettős hatása Egyre inkább érzem, hogy a készüléknek és terápiának van egy másodlagos hatása is. Nekem ugyanis pacemakerem (szívritmus szabályzóm) van már 22 éve, így a kezeléseket magamon nem végezhetem el, de amióta ezzel a készülékkel és terápiával találkoztam, a környezetemben (például Parkinson kórban szenvedő embereknél, valamint a családomban) tapasztalt javulások és visszajelzések engem is feltöltenek, és gyógyítanak. Fantasztikus jó érzés látni a beteg emberek szemében az örömöt, a javulások utáni boldogságot, együtt reménykedni velük, hogy ők is meggyógyulhatnak. A tőlük kapott hála és szeretet közvetítésével, úgy érzem, rám is hat ez a terápia. Agykontrollosként az Ultra gyógyító technikák szemináriumot is elvégeztem, tehát tudok gyógyulást elősegíteni, de az ilyen gyorsan és látványosan még soha nem sikerült, mint a terápiával. Rokkant nyugdíjasként volt és van néhány bajom, de, szerencsére, olyan

10 pozitív családban nőttem fel, ahol, a gondokat elfogadva, nevetve kerestük mindig a kiutat, a megoldást. És most itt van a kezünkben! EZ AZ, amire vártunk! És én ezért vagyok most itt, köztetek! Öt éves voltam, amikor a húgom megszületett. Örömmel vártam, de, sajnos, nyitott gerinccel jött a világra. Egy órás korában megoperálták, de a műtét után mindkét lába béna maradt. Valószínűleg a skarlátnak köszönhetjük a családunk bajait, én ugyanis ebben a betegségben szenvedtem, amikor az édesanyám három hónapos terhes volt. Erre a szövődményre akkor még nem figyeltek fel az orvosok. A húgom járóképtelen lett, nálam pedig 17 éves koromban fedeztek fel szívbetegséget, amelynek okozója - nagy valószínűséggel -szintén a skarlát volt. A készüléket és terápiát húgomon is kipróbáltam, és nála is elérhető volt az eredmény -a mozgásképtelenség nem jelent még elhalást. Csak bíznunk kell az EMBER-ben, nincs nála csodálatosabb. A szervezet elvégzi a feladatát, nekünk csak segíteni kell ebben, és most itt van a kezünkben a lehetőség! Az eddig tapasztaltak alapján nagyon fel vagyok dobva! Öt éves koromban megfogadtam édesanyámnak, hogy én szeretném az embereket meggyógyítani, és közöttük ott lesz a húgom is. Az orvosok sokszor lemondtak róla, de ő még most is él, a mi örömünkre. Igaz, nem lettem orvos -mérnöki végzettségem van -, de az egészség és annak megőrzése mindig is érdekelt ban -más termékeken keresztül -már közel kerültem a keleti orvosláshoz és filozófiához. Számomra az rendkívül logikus és érthető. Ha valaki egészségesnek születik, annak egészségben kell magát tartania, és nem kell megvárni, hogy beteg legyen, és ezután - sok nehézség árán -ismét megtanítani arra, hogy hogyan lehet a szervezete újra egyensúlyban, hogyan lehet ő ismét egészséges, vagy legalábbis jobb egészségű. A terápia ebben messzemenőkig segít. Ki kell söpörni mindannyiunk fejéből a negatív gondolatokat, amelyek visszahúznak. Nem kell kifogást keresni, mert aki kifogást keres, az nem is fog mást találni, és nem fog semmi mással foglalkozni, csak a kifogásaival. Nekünk most az a feladatunk, hogy minél több emberrel ismertessük meg az egész világon a készüléket és terápiát, egy magyar találmányt. Szép és nemes küldetés ez számunkra, akik most már a hírvivői vagyunk. "Vidd hírét az igazaknak!" D-né, B. Magdolna, Zalaegerszeg 5. A műtét elmarad? 37 éves férfi vagyok. Csípőfájdalmaim kb. tíz éve kezdődtek, és három éve annyira roszszabbodni kezdett az állapotom, hogy az idén tavasszal már csípőprotézis beültetésére vártam. Január 4-én kezdtem el a terápiát. Eleinte csak azt éreztem, hogy a fájdalmaim csökkentek. A 11. kezelés után viszont már a csípőizületi merevségem is kezdett engedni, és szép fokozatosan nyílt a térdem, és nőtt meg a két lábam közti távolság. Kezelés előtt a két térdem legfeljebb 20 cm-re tudott eltávolodni egymástól; kb. négy heti kezelés után

11 ez a távolság csaknem 60 cm-re nőtt. Fájdalmaim jelentősen csökkentek, hosszú idő után éjszaka ismét tudok aludni, ami korábban a fájdalom miatt nem ment. Mozgásom egyre könnyebb, és egyáltalán: sokkal erősebbnek érzem magam. O. István, Gyula 6. Tapasztalták, tapasztaltuk - elsősorban bioenergetikusok figyelmébe... M. Edit: Évtizedek óta sok betegséggel él együtt. A január 20-ai előadáson öt betegséggel kapcsolatban kapott tanácsot, a kezeléseket illetően. Amikor a 12. kezelésen volt túl, orvosi kontrollon vett részt. A kezeléssel párhuzamosan intenzíven csinálta a csuklón lévő csont javasolt masszírozását is, a gyakori szív-fibrilláció miatt. A kontroll eredménye az volt, hogy az orvos kijelentette: "Évek óta ilyen jó állapotban még nem volt a szíve, Editke!" A beteg 30 éven át szedett vízhajtót. Most - orvosa tanácsára, aki a javulást észrevette - elhagyta ezt a gyógyszert, mert nincs rá szüksége. Ezen túlmenően jelentős javulás következett be pajzsmirigyének működésében, az általános közérzetében, munkabírásában, s nem utolsó sorban hangulatában is. D. Péter: Évek óta aranyér problémákkal küszködött. Kb. 10. alkalom után panaszai megszűntek, elhárult a betervezett műtét "veszélye", egyelőre panaszmentes, és reméli, tartósan az is marad. Saját tapasztalataim: - 30 évvel ezelőtt - gyógyszer túladagolás miatt - mindkét vesém kritikus állapotba került. Ennek következtében bal vesém azóta is energiahiányos volt, alulműködéssel dolgozott. A 12. kezelés után az egyensúly tartósan helyreállt. - Tapasztalatom szerint a terápia a máj problémáit rendkívül hatásosan kezeli. Mind feleségemnél, mind magamnál az egyensúly 5-6 kezelés után helyreállt. - A terápia hatása nagyon jól figyelemmel kísérhető az aura változásain. Megfigyelhető egyrészt az energiaállapot növekedése, másrészt az aura egyes sérüléseinek megszűnése. - A 7 alappont kezelése során esetenként tapasztalható, hogy korábbi tartósan pozitív visszajelzések egyik napról a másikra megváltoznak, sokszor teljes blokkot mutatnak. Ha megkeressük az adott pont szervi kapcsolatát, általában ott is megtaláljuk az energiazavart. Ha ismerjük, hogy adott szerv zavarai milyen mentális okokra vezethetők vissza, vagyis milyen jellegű gondolati problémák foglalkoztatják az érintett személyt, a probléma gyorsan kiküszöbölhető. Az okok megszűnte után 2-3 nappal az érintett ponton megjelennek a meridián tisztulásának jelei. Fenti néhány tapasztalat számomra csak erősíti a terápia hatásosságát, de egyben az egyes szervezetek eltérő érzékenységét is. Minden szervezet másként reagál a terápiára, s ez elsősorban abban jelentkezik, hogy rövidebb vagy hosszabb idő, illetve kezelésszám után jelentkeznek az eredmények. F. János, Budapest

12 7. Már kapált is! Édesapám járása 1-2 év alatt nagyon leromlott, ízületi gyulladások miatt. Egyre nehezebben ment a felállás is, ha leült. Mozgása beszűkült, már csak az ágytól a fotelig közlekedett. Édesanyám visszeres lábaival küszködött éve. Égtek, sajogtak a lábai, reggel, felkelés után már gumiharisnyát kellet húznia, hogy bírja a járkálást. Édesapámat követve már nekem is kezdtek fájni a lábizületeim, 45 évesen. Az autóban a pedálok kezelése is sokszor gondot okozott. Kirándulásra, táncolásra már nem vállalkoztam. December 11-én kezdtük el használni a terápiát. Három hónap elteltével családom egészsége folyamatosan helyreállt. Édesapám 1 órát sétál naponta, a kertben valamelyik nap már kapált is! Édesanyám lábai nem égnek, nem fájnak, kis zokniban is jól érzi magát, többszörözött energiával vezeti a háztartást. Örülök, hogy 70 évesen ilyen jól érzik magukat, remélem, még több tíz évig egészségben élhetnek velünk! Az én egészségi állapotom is nagyon sokat javult. Nem fájnak a lábaim, sétálni, kirándulni, táncolni is tudok már gond nélkül! Fokozott energiával látom el munkámat nap mint nap, hála a terápiának. G. Andrásné, Zsuzsa, Budapest 8. Mintha beolajoztak volna! Családommal 1 hónapja használjuk a terápiát. Kislányom 12 éves, nyakán a nyirokcsomók rendszeresen (volt, hogy havonta többször is) megduzzadtak. Ezt a hematológián vírusfertőzöttnek diagnosztizálták. A terápia alkalmazása óta nem jelentkezik! Kislányomon és rajtam is évek óta visszatérő "csalánkiütés" mutatkozott, valószínűleg allergia miatt. Tenyérnyi foltokban jött ki a testünkön, megdagadt, és rettentően viszketett. Mióta használjuk a terápiát, kislányomról teljesen eltűntek a kiütések, rajtam pedig már csak pici foltokban mutatkoznak! Engem évek óta folyamatosan derékfájás is gyötör, gerincsérv miatt. 5 percnél tovább nem tudtam egy helyben ülni, most naponta végigcsinálom a terápiát törökülésben, 1-3 órán át, és nem fáj a derekam. Mintha beolajoztak volna! J. Ferenc, Budapest 9. Mama és én... A terápiát április 23-án kezdtük használni. Családunkban a 93 éves mamán 2 hónap-ja csípőprotézis műtétet végeztek. Három heti terápia használat után a laboreredményei már jelentősen megváltoztak: a vérsüllyedés 57-ről 20-ra, a vastartalom 7-ről 11-re emelkedett, a húgysav 517-ről 248-ra csökkent (ez a köszvényt jelző mutató), a vérkép normál értékű lett. A kórházból tenyérnyi felfekvéssel jött haza a nagymami, ami a terápia használatával három hét alatt begyógyult. Amikor elkezdtük a terápiát, én a gerincsérvem miatt szinte lebénult állapotban volt. 2

13 hét után 90%-os javulást tapasztaltam. Most minden nap reggel 4 óra 30-tól este 11 óráig talpon vagyok, jól érzem magam, többre vagyok képes, mint valaha! Köszönet a terápiának! G. Józsefné, Piroska, Pilisborosjenő 10. Nem volt időm várni... Szklerózis multiplex - S.M. Nekem nem volt időm arra várni, hogy másoknál lássam az eredményt. Tavaly decemberben, amint megismertem, megvettem a készüléket, és tanácsadóm segítségével kezelni kezdtem magam. Íme, a történetem, tőmondatokban. Kézmunka Evés, írás, emelés - javult. Járás Csoszogva, húzva a lábam; egyensúlyzavar; Lépcsőn felmenni nem tudtam, csak úgy, ha a jobb lábamat emelték. Február 16-án tízszer mentem le-fel 15 lépcsőfokon, segítség nélkül! - Javult. Fáradtság Felkelés után egy órával már fáradt voltam. - Javult. Depresszió Sokat sírtam. Nem tudtam semmit segítség nélkül csinálni (pl. kiszaggatni egy adag galuskát). - Javult. Beszéd Hiába tudtam, mit akarok mondani, értelmetlen szavak hagyták el a számat. A beszéd is kifárasztott. - Javult. Nyelés Folyadékot kortyonként; félrenyelés. Úgy éreztem, hogy napokig nem kell innom. - Javult. Szájzsibbadás Kb. három éve éreztem, egyfolytában. - Megszűnt. A javult szó elé tehetnék jelzőket is: előnyösen, nagyon, sokat... És nem büszkeségből mondom, de - mindezt gyógyszer nélkül! Sz. Istvánné, Békéscsaba 11. Oldalamról eltűnt a daganat 74 éves asszony vagyok, aki korábban sok egészségügyi problémával küszködött. A terápiával lányom, P.A.-né ismertetett meg, és ő végezte rajtam a kezeléseket is. Háromszor tíz napi kezelés után nagyon sok panaszom enyhült (pl. az emésztési problémáim), és a hangulatom, a kedélyem is sokat változott, pozitív irányba. Most konkrétan csak egyetlen, látványos változásról számolok be. A készülék alkalmazása előtt a jobb oldalamon terjedelmes daganat volt, amely nagyon aggasztott. A harmadik kezelési ciklus alatt kimondottan erős fáradtság vett erőt rajtam, a jobb oldalamban pedig fájdalmam és puffadás érzésem volt. Szerencsére csak volt, mert a terápiát követő szünet harmadik napjának reggelére a fájdalom megszűnt, és eltűnt az oldalamból a kb. tojás

14 nagyságú daganat! Ezért nagyon hálás vagyok a terápiának! A kezeléseket tovább folytattam. Rövid tünetmentes időszak után kezemben, lábamban igen intenzív izomfájdalmak jelentkeztek, ezért kb. 1 hét után lányommal a kezelés szüneteltetése mellett döntöttünk, hogy a szervezetem pihenhessen. Néhány nap múlva az izomfájdalmak minimálisra korlátozódtak. Kb. másfél hét szünet után ismét kezelem magam, de már csak heti 2-3 alkalommal. Amennyiben további eredményeim is lesznek, azokat is közzé fogom tenni, hogy másoknak is reményt adjak. B. Józsefné, Budapest 12. Tünetmentes lettem 56 éves vagyok. Kb. 4 éve prosztatanagyobbodásom van, ettől állandó vizeletürítési problémákkal küzdöttem, és kellemetlen alhasi nyomásérzet gyötört. December elején kezdtem el használni a készüléket. 2-3 napi kezelés után a nyomásérzet szűnni kezdett, a vizeletürítés könnyebb lett, pár nap után a régi normális, tünetmentes lettem. Mivel a négy kezelési ciklus után a leírás szerinti visszajelzések jelentkeztek, így azóta már csak heti 2-3 alkalommal használom a terápiát tanácsadóm segítségével. H. András, Budapest 13. Fejfájás nélkül is lehet élni... Évek óta gyakori és kínzó migrénes fejfájás gyötört, ami a jobb halántékomba összpontosult, és 24 óráig is eltartott. A készülék használatával a fájdalom már az első 12 napos keelési ciklus során minimálisra csökkent. Azóta is előfordult fejfájás, de nagyon ritkán, és nem tart sokáig, pedig már majdnem elfelejtettem, hogy fejfájás nélkül is lehet élni. Ez rendkívül sokat jelentett a számomra, de a terápia további áldásos következményéről is beszámolhatok évvel ezelőtt az influenza vége mindig arcüreggyulladásba ment át. Ezzel orvosnál nem voltam. Kamillával szoktam inhalálni. A lerakódott váladék bekeményedett. A terápia használatakor olyan tünetem volt, mintha megfáztam volna. Körülbelül 1 hét alatt ez a hosszú évek alatt lerakódott és megkeményedett váladék kiürült belőlem, az orromon keresztül. S. Marianna, Budaörs 14. Szinte fájdalommentessé vált... 9 éve lumbágó jellegű fájdalmak kínoztak. Ez már olyan méreteket öltött, hogy szinte a megmozdulás, a menés is emberfeletti erőfeszítésembe került. 6 kezelés után szinte fájdalommentessé vált az életem. Mozgásom magabiztosabbá, gyorsabbá vált.

15 Kezelésem alatt 11 éves unokám vírusos influenzával ágyban fekvő lázas beteg volt. Az orrából gennyes váladék folyt iszonyatos mennyiségben. Semmilyen gyógyszerrel nem tudtunk rajta segíteni. Egyetlen kezelés után az orrváladék 95%-ban megszűnt, kedélye szemlátomást pozitívvá vált. Láza lement, és nem köhögött többet. Köszönöm! H. Andrásné, Anna, Budapest 15. Fantasztikus, csodálatos... Január 20.-án ismerkedtem meg a terápia lényegével. Rendkívüli megoldás - valaki a - környezetben a 3. évezred terápiájának nevezte. Általánosan ismert, hogy Alexander Volta olasz fizikus a XVII-XVIII. században (békacomb evő nép tagja lévén) megfigyelte, hogy a frissen feldarabolt, vaskampóra felakasztott békacombok még jó ideig rángatóznak. Az akkori időszak kezdetleges eszközeivel kimutatta (feltalálta) az élő szervezetben az elektromosság jelenlétét. Ma pedig a terápia munkatársainak köszönhetően mesterségesen gerjesztett elektromos és mágneses ingerekkel "bombázzuk" az emberi testet átszövő meridiánjaink meghatározott pontjait. Az eredmény? Fantasztikus, csodálatos, a magyar szókincs kevésnek bizonyul a megfelelő kifejezéshez... A korai (gyógyszer nélküli) orvostudomány mai továbbfejlesztett változata ez a terápia. Tapasztalataim szerint: kezelésig megváltoztatja az ember energiaháztartását. A faggyúmirigyek visszafogottabban működnek, megpezsdül a szervezet, az érrendszer. Korábban fázott a fejem éjszaka, sapkában aludtam és jártam még késő tavasszal is. Ez most elmúlt, a meridiánok kitisztulóban, feltehetően beindult az öngyógyító folyamat. Az első periódusban (a készülék alapfunkciójában is) igen érzékenyen reagáltam a terápiára. Kezelés után néhány órával iszonyú fáradtság vett rajtam erőt kezelés között visszaesett a vérnyomáson. A korábbi 6 év átlagában - reggelenként és esténként mérve - a vérnyomásom: 126/95; a pulzus: 84; a vérnyomás maximuma: 147/114. Idén a terápia alatt február, március, április, május átlagában: 125,9/86,02, a pulzus: 78,4, s a vérnyomás maximuma: 134/96,2. A SYS. és DIA. korábbi értékkülönbsége 32,2-ről 39,8-ra növekedett. Mit szedek? októbere óta Betaloc-ot, 50 mg-ot naponta, amit csökkentettem 25 mg-ra május elseje óta. A gyógyszerszedés csökkentésének és a terápia folytatásának eredményeképpen a vérnyomás értékek folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. A fronthatásra való érzékenység teljesen megszűnt kezelés között észrevettem, hogy a belső szerveim működése is átalakulóban van, így az emésztés, a vizelet sűrűsége, szaga megváltozott (korábban 2 alkalommal vesekövem volt). A széklet színe, konzisztenciája és szubjektive a közérzetem javult. Nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lettem, továbbá az idegi terhelést is jobban tűröm. Igen jól alszom. Álmaim megnyugtatóak, a korábbi időszak rémálmaival szemben. Nemrégiben kezdtem csak el - az emelkedett cukorszintem miatt - célirányosan kezelni a hasnyálmirigy működését befolyásoló meridián pontokat, így itt eredménnyel jelenleg még nem szolgálhatok.

16 Örülök, hogy egy olyan csoport tagjai között lehetek a terjesztésben, akik egy ilyen fantasztikus készüléket alkottak és juttatnak el az emberiség azon rétegeihez, ahol a szükség égető. Az emberek egy része jelenleg még bizalmatlan, de a terjesztés eredményeképpen és a személyes tapasztalatok továbbadása miatt várhatóan egyre többen fognak dönteni az öngyógyítás e különleges, nem szokványos formája mellett. Öngyógyításom folytatásaként még elmondom, hogy félévenként teljes vérvizsgálatot szoktam csináltatni utoljára decemberben volt, a legközelebbire 2 héten belül kerül sor. A leletek értékeinek alakulásában talán már objektív adatokkal is kimutatható lesz a terápia eredménye. U.B. László, Budapest 16. Köszönjük a műszert és a terápiát... Enyhén szólva komoly morgások kísérték - férjem részéről - a készülék beszerzését. Hogy miért, azt nem ecsetelem. Közel 10 esztendeje, hogy mind a ketten rokkantnyugdíjasok vagyunk. Ebből kitalálható, hogy az eltelt esztendő alatt itt-ott meghibásodtunk. Nekem szív, gerinc, emésztési, ideg, vérnyomás problémáim voltak, sok egyéb kisebb panasz mellett. A párom meg, ami belefért a nyavalyák puttonyába, azt mind begyűjtötte! Kétszer volt a legsúlyosabb depressziós állapotban (mindkét alkalommal meghaladva az 1 évet), megküzdött egy szívin-farktussal is, 45 éves kora óta állandóan visszatérő prosztata problémákkal is kezelték, a kisebb problémákra már oda sem figyeltünk. Meg kell mondanom, hogy én már nagyon régóta távol tartom magam mindenféle gyógyszertől, mert a sok mellékhatás szerintem több kárt okoz, mint amennyit segít. Attila (a párom) az első depressziója (1989) óta rendszeresen fogyasztott antidepresszáns gyógyszereket. (Rengeteg gyógyszert kipróbáltak szegényen.) Prosztata bántalmakra csak időszakosan szedett különböző orvosságokat, infarktusa óta (1997) pedig folyamatosan vett be szívgyógyszereket is. A készüléket október óta alkalmazzuk. Tapasztalataink a műszer használatával kapcsolatban a következők. Az első hetekben semmi különöset nem észleltem. Körülbelül egy hónap elteltével újra éreztem betegségeim nyomait, néhol irtózatosan fájt, aztán mindez fokozatosan elmúlt; az úgynevezett krízisállapotot én sem úsztam meg. Ma már rendszeresen egy huzamban átalszom az éjszakát, ami kb. 27 év óta nem ment. A férjem csak hosszas unszolás után, fokozatosan csökkentve az adagot (óvatos duhaj!) hagyta abba (II. 12-én) a gyógyszerek szedését. A gyógyszerek elhagyása nem okozott problémát, mondhatni, hogy kitűnően érzi magát! Volt egy időszak, amikor mindene fájt, és irtózatosan fáradt volt. A fáradtságai elmúltak, de gyakran érez izületi és izomfájdalmakat. Prosztata problémái a készülékkel való kezelés kezdete óta nem jelentkeztek. Körülbelül 2 hete Attila is depressziós krízis állapotba került, ami nem a régi borzalom, de van egy kicsi pánik, idegesség, szekántság, negatívság. Rendszeresen kezeljük magunkat, és nagyon sok javulást fel tudunk sorolni. Pl.: gerinc discopatia több helyen volt, mára már elmúlt. Nyaki, ún. "banya-púp" 90%-ot javult, általában a meszesedés fantasztikus javulást mutat, a lábkörmeim olyanok, mint 30 éves koromban, sehol benövés, meszesedés. A vérnyomásom teljes mértékben beállt: 125/79,

17 max. 130/81, remekül érzem magam. Azelőtt rendszeresen vérzett az orrom, most elvétve és csak egy ici-picit 3-4 hetenként. Az emésztésem, gyomrom, epém, beleim csodálatosan egészségesek, még az aranyerem is elmúlt, eltűnt 27 év után. Tele vagyok energiával, vidám és optimista az egész lényem. Köszönjük a műszert és a terápiát Dormány Zsoltnak, hogy elérhetővé tette számunkra, továbbá azt, hogy megadta a lehetőséget, hogy segítsünk azokon, akik rászorulnak, és nyitottak: az egészségeseken és a betegeken. Munkánkkal szeretnénk mind több emberhez eljuttatni a áldását. T. Hédy és Attila, Budapest 17. Intim tapasztalat - természetesen név nélkül... A készülék használatával kb. a második 12 napos kezelés alatt a 30 éve meglévő aranyerem mellé nőtt egy másik, ami nem okozott fájdalmat, csak egy kicsit megijesztett. Körülbelül 3-4 hét múlva felszívódott. Gondolom, ez is egy tisztulási folyamat volt és még egy 46 éves vagyok. 3-4 éve menstruációs problémáim voltak (görcsölés, fájdalmak stb.). Az orvosok hormonok szedését javasolták, de én ezt nem vállaltam. December óta alkalmazom a terápiát, és sok más eredményem mellett, mintegy "mellékhatásként" tapasztaltam, hogy menstruációm teljesen helyreállt: 3 hónapja fájdalom és panaszmentes, mint leánykoromban! Köszönöm!

Ma már könnyebb együtt élni az SM-mel. Az immunmoduláns kezelés és az életminőség. Átszervezés után sikeres közösségi élet

Ma már könnyebb együtt élni az SM-mel. Az immunmoduláns kezelés és az életminőség. Átszervezés után sikeres közösségi élet Ma már könnyebb együtt élni az SM-mel Az immunmoduláns kezelés és az életminőség összefüggése Átszervezés után sikeres közösségi élet Gyermekvállalás sclerosis multiplexszel Három deci bor ára 2013. tavasz

Részletesebben

Gyerekként is egyre jobban

Gyerekként is egyre jobban Gyerekként is egyre jobban Információ a gyerekagykontroll-tanfolyamokról felnôtteknek és ösztönzô sikertörténetek gyerekeknek Agykontroll Kft. 1 Szerkesztette: dr. Domján László és Sólyom Ildikó Agykontroll

Részletesebben

Clarence R. Munroe szakképzett fizioterapeuta

Clarence R. Munroe szakképzett fizioterapeuta Fizioterapeutaként saját egészségügyi intézményeimben, valamint számos nagyobb, többek között a Dr. John Harvey Kellogg nevével fémjelzett híres Battle Creek-i szanatóriumban végzett negyvennyolc esztendei

Részletesebben

Dr. Lenkei Gábor, 2009. Minden jog fenntartva! ISBN: 978-963-06-7328-0. Megjelent a Free Choice Kft. gondozásában. 1. kiadás, 2009

Dr. Lenkei Gábor, 2009. Minden jog fenntartva! ISBN: 978-963-06-7328-0. Megjelent a Free Choice Kft. gondozásában. 1. kiadás, 2009 Dr. Lenkei Gábor Dr. Lenkei Gábor, 2009 Minden jog fenntartva! ISBN: 978-963-06-7328-0 Megjelent a Free Choice Kft. gondozásában 1. kiadás, 2009 Grafikai tervezés és tördelés: Lukács Emese Nyomta és kötötte:

Részletesebben

Van benne Valami Gyógytornász!

Van benne Valami Gyógytornász! Van benne Valami Gyógytornász! Te kérdezel! Aki válaszol: André Anikó a ZSH Gyógytornásza Segítségére van: Katona Zoltán testépítő és fitneszedző, táplálkozás szakértő Bevezető Azzal a nemes céllal hirdettem

Részletesebben

A mi. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak! és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja.

A mi. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak! és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja. A mi Lapunk Borsod-Abaúj Z - emplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja XVIII. évfolyam 3. szám 2012. december Lapunk TARTALOM Kitüntetettjeink 5 évtized példamutató munkássága Beszélgetés

Részletesebben

Menekülés. Totemrehívás

Menekülés. Totemrehívás Han Pál Menekülés Egy hétköznapi ember nem hétköznapi története Szerkesztette: Görbicz Tamás Görbicz Tamás Totemrehívás A magyar ősvallás a Biblia világosságában Budapest, 2005 ISBN 963 229 300 2 Szerzői

Részletesebben

életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás

életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás A Budaörsi Napló életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás adás A tartalomból A tartalomból 4. oldal Dr. Sandil Anita az egészséges

Részletesebben

Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág Bevezetés

Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág Bevezetés Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág (In: Grezsa Ferenc Takács Péter (szerk.): Még ép a roncs ág Válogatás erdélyi mentálhigiénés szakemberek dolgozataiból. Országos Addiktológiai Intézet. Budapest, 2005.

Részletesebben

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században 1 A Junior Achievement Magyarország Alapítvány által készített kiadvány megjelenését, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány

Részletesebben

Hallássérültek Magyarországon. IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007

Hallássérültek Magyarországon. IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007 1 Hallássérültek Magyarországon IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007 Írta: Deli Gábor, Összeállította: Mecsné Fullajtár Ildikó Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete 1 2 Milyen

Részletesebben

Óda a Korolenhez. A lélek és az epehólyag. Karácsonyi receptjeink 2011/12. Mikor vegyük elő terméktapasztalatok. Takács Mária cikke

Óda a Korolenhez. A lélek és az epehólyag. Karácsonyi receptjeink 2011/12. Mikor vegyük elő terméktapasztalatok. Takács Mária cikke 2011/12 www.energyklub.hu Óda a Korolenhez Mikor vegyük elő terméktapasztalatok A lélek és az epehólyag Takács Mária cikke Karácsonyi receptjeink Édes és sós sütemények 2011. december Újdonság Aktuális

Részletesebben

A Mi Kórházunk. A Budai Meddõségi Centrum ikrei. Egy nap a Mûszerügyi Osztályon. Ápolók nemzetközi napja. Exkluzív riport Vágó Istvánnal

A Mi Kórházunk. A Budai Meddõségi Centrum ikrei. Egy nap a Mûszerügyi Osztályon. Ápolók nemzetközi napja. Exkluzív riport Vágó Istvánnal A Mi Kórházunk a Fõvárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Rendelõintézet magazinja A Budai Meddõségi Centrum ikrei Egy nap a Mûszerügyi Osztályon Modern ultrahangkészülék a radiológián Ápolók nemzetközi

Részletesebben

Harry Benjamin. TÖKÉLETES LÁTÁS szemüveg nélkül. A szerző első kiadáshoz írt előszava

Harry Benjamin. TÖKÉLETES LÁTÁS szemüveg nélkül. A szerző első kiadáshoz írt előszava Harry Benjamin TÖKÉLETES LÁTÁS szemüveg nélkül Nem tudom megmondani, hogy rövidlátóként jöttem-e a világra vagy sem. Egy azonban biztos: az iskolában már az első napon észrevették, hogy csökkentlátó vagyok.

Részletesebben

AMIÉRT ÉRDEMES. Országos Mentőszolgálat II. füzet

AMIÉRT ÉRDEMES. Országos Mentőszolgálat II. füzet AMIÉRT ÉRDEMES Országos Mentőszolgálat II. füzet TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 BEVEZETŐ...3 DÉL-ALFÖLD RÉGIÓ...4 DÉL-DUNÁNTÚL RÉGIÓ...9 ÉSZAK-ALFÖLD RÉGIÓ...13 ÉSZAK-MAGYARORSZÁG RÉGIÓ...16 KÖZÉP-DUNÁNTÚL

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

ÉPKÉZLÁB. a támogatásokról interjú Sárai Ritával az önálló életrôl KIEMELTEN AZ ÉN ÉLETEM EGYMÁS KÖZT. Coloplast

ÉPKÉZLÁB. a támogatásokról interjú Sárai Ritával az önálló életrôl KIEMELTEN AZ ÉN ÉLETEM EGYMÁS KÖZT. Coloplast I. évfolyam, 1. szám 2009 április ÉPKÉZLÁB G E R I N C S É R Ü L T E K M A G A Z I N J A KIEMELTEN AZ ÉN ÉLETEM EGYMÁS KÖZT a támogatásokról interjú Sárai Ritával az önálló életrôl Coloplast A SZERKESZTÔ

Részletesebben

PREVENTIV TEAM 2000 EÜ. SZOLG. KFT. 6795 BORDÁNY, Szent István tér 2.

PREVENTIV TEAM 2000 EÜ. SZOLG. KFT. 6795 BORDÁNY, Szent István tér 2. I N G Y EN E S K ÖZ ÉR Z E T I M A G A Z I N 2010/ III. ÉVFOLYAM/ 3. SZÁM Hogy az ember képes változtatni önmagán és úrrá lenni sorsán ezt minden elme tudja, amelyik felismerte a megfelelő gondolkodás

Részletesebben

Milyen elônyt nyújt Önnek a SASSZEM-KEZELÉS az összes többi, hagyományos lézerkezeléshez képest?

Milyen elônyt nyújt Önnek a SASSZEM-KEZELÉS az összes többi, hagyományos lézerkezeléshez képest? Klinikánk kizárólag a hagyományos lézerkezeléseknél korszerűbb, bizonyítottan élesebb látást nyújtó SASSZEM-KEZELÉS -t végzi. Hazánkban egyedül az OPTIK + rendelkezik a SASSZEM-KEZELÉS -hez szükséges valamennyi

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja III. évfolyam 3. szám 2006. ősz Ingyenes kiadvány

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja III. évfolyam 3. szám 2006. ősz Ingyenes kiadvány A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja III. évfolyam 3. szám 2006. ősz Ingyenes kiadvány A tartalomból: Egészségesebb nemzedékért épül az Auguszta Erős mag a Neonatológiai

Részletesebben

BE/KI/ZÁRVA. Fogvatartottak és szabadultak társadalmi és munkaerőpiaci beilleszkedése. (Munkacím: A kapukon kívül és belül. Börtön / ki / tekintés)

BE/KI/ZÁRVA. Fogvatartottak és szabadultak társadalmi és munkaerőpiaci beilleszkedése. (Munkacím: A kapukon kívül és belül. Börtön / ki / tekintés) Csáki Anikó - Mészáros Mercedes BE/KI/ZÁRVA Fogvatartottak és szabadultak társadalmi és munkaerőpiaci beilleszkedése (Munkacím: A kapukon kívül és belül. Börtön / ki / tekintés) 2011. A program megvalósulását

Részletesebben

A halláskárosodás genetikája

A halláskárosodás genetikája Esély fogyatékos és egészségkárosodott embereknek III. évfolyam, 2012/6., november december A halláskárosodás genetikája A szájüregi és arcizmok serkentése A Bárka mozgalomról Boldog karácsonyi ünnepeket

Részletesebben

Ez a nap az, amelyet az Úr rendelt!

Ez a nap az, amelyet az Úr rendelt! VII. évf. 5. szám A Budai Baptista Gyülekezet lapja Kezek A nagymosás után jelentve: kész Letette jó anyánk elénk az ételt. Gyermekszemem egy síkba volt kezével, S döbbenten láttam: véres volt a kéz S

Részletesebben

AZ ÉFT (Érzelmi Felszabadulás Technika) Kézikönyve. Fordìtotta: Csontos Àgnes @ www.emotionalfreedom.net

AZ ÉFT (Érzelmi Felszabadulás Technika) Kézikönyve. Fordìtotta: Csontos Àgnes @ www.emotionalfreedom.net AZ ÉFT (Érzelmi Felszabadulás Technika) Kézikönyve Fordìtotta: Csontos Àgnes @ www.emotionalfreedom.net A fordìtàs Gary Craig EMOTIONAL FREEDOM TECHNIQUES 6. kiadása alapján készült Érzelmi Felszabadulás

Részletesebben

Táplálásterápiák és tápszerek. Biológiai és bioszimilar terápiák. Az EFCCA elmúlt évi tevékenysége. Mit (t)egyél hogy jobban (l)egyél?

Táplálásterápiák és tápszerek. Biológiai és bioszimilar terápiák. Az EFCCA elmúlt évi tevékenysége. Mit (t)egyél hogy jobban (l)egyél? 4. oldal 7. oldal Táplálásterápiák és tápszerek 8. oldal Biológiai és bioszimilar terápiák 12. oldal Az EFCCA elmúlt évi tevékenysége 14. oldal Mit (t)egyél hogy jobban (l)egyél? 17. oldal Segítség, leesik

Részletesebben

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2009./4. szám Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik. Péld 17,17 A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is

Részletesebben

Ann Holdway A kineziológia alapjai

Ann Holdway A kineziológia alapjai ÉDESVÍZ KIADÓ A kineziológia alapjai 2 A sorozatban megjelent kötetek: Catherine Sutton: A shiatsu alapjai Paul Roland: A kabbala alapjai Deedre Diemer: A csakraterápia alapjai Cassandra Eason: A tarot

Részletesebben

Merre tovább, Energy? Ott voltunk a konferencián. Karácsonyi receptek 2012/12 2013/1. Beszélgetés Marosi Zoltánnal. Ismertetjük a szakmai előadásokat

Merre tovább, Energy? Ott voltunk a konferencián. Karácsonyi receptek 2012/12 2013/1. Beszélgetés Marosi Zoltánnal. Ismertetjük a szakmai előadásokat 2012/12 2013/1 www.energy.sk Merre tovább, Energy? Beszélgetés Marosi Zoltánnal Ott voltunk a konferencián Ismertetjük a szakmai előadásokat Karácsonyi receptek Mindenki másképp csinálja... 2012. december-2013.

Részletesebben

XXII. évfolyam 3. szám, 2013. december. de colores. az esztergom-budapesti cursillo hírlevele

XXII. évfolyam 3. szám, 2013. december. de colores. az esztergom-budapesti cursillo hírlevele , 2013. december de colores az esztergom-budapesti cursillo hírlevele Sehol nem ártanak, és nem pusztítanak mert a föld tele lesz az Úr ismeretével (Iz 11,9 ) Sötétben járunk, hajnalra várunk! szól a Szent

Részletesebben