KÓRHÁZI SZAKVÉLEMÉNY ÉS A BETEGEK ÁLTAL TAPASZTALT ÁLLAPOTJAVULÁSOK A BALANCE - B.P.R.S.-TERÁPIA SEGÍTSÉGÉVEL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÓRHÁZI SZAKVÉLEMÉNY ÉS A BETEGEK ÁLTAL TAPASZTALT ÁLLAPOTJAVULÁSOK A BALANCE - B.P.R.S.-TERÁPIA SEGÍTSÉGÉVEL"

Átírás

1 KÓRHÁZI SZAKVÉLEMÉNY ÉS A BETEGEK ÁLTAL TAPASZTALT ÁLLAPOTJAVULÁSOK A BALANCE - B.P.R.S.-TERÁPIA SEGÍTSÉGÉVEL Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet, Baleseti Rehabilitációs Osztály 1081 Budapest, Fiumei út 17. Tel.: Szakvélemény a BPRS készülék használatával szerzett tapasztalatainkról, 50 beteg (sérültek, és gyulladásos- illetve degeneratív eredetű mozgásszervi panaszokkal rendelkező betegek) kezelése alapján Osztályunkon, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet szervezeti átalakítását követően új névvel: a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Baleseti Rehabilitációs Osztályán sérültek, illetve mozgásszervi betegek ambuláns fizioterápiás kezelését végezzük. Betegeink nagy része ambulánsan ellátott, vagy kórházi-, műtéti ellátáson átesett sérült, illetve erős, akár akut panaszokat okozó ortopédiai-, reumatológiai jellegű csont-ízületi elváltozásokban szenvedő beteg. Osztályunkon a sérültek komplex kezelése történik, a panaszoknak megfelelő egyéni gyógytornát és különböző fizikoterápiás kezeléseket alkalmazunk a szakmai követelményeknek megfelelő széles spektrumban, majd a kontrollok során a beteg állapotának változásaihoz igazítva módosítjuk a kezeléseket. Szükség esetén a fizioterápiát kiegészítjük megfelelő gyógyszerek adásával, ortézissel történő ellátással. Ha a beteg állapota szükségessé teszi, műtéti javaslatot teszünk. Célunk a betegek minél teljesebb, és gyorsabb rehabilitációja, a panaszok megszűntetése, és lehetőleg a teljes funkció visszanyerése. Az osztályon ezt a munkát 5 szakorvos (traumatológus- fizioterápiás, illetve reumatológus), 24 gyógytornász, 4 fizikoterápiás asszisztens és egy masszőr látja el. Naponta átlag kb beteget kezelünk, és évente átlagosan körül alakul az új betegeink száma. Munkánkhoz folyamatosan keressük a szakma által elfogadott, illetve a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott módszereket, eljárásokat, eszközöket, illetve országos intézeti osztályként rendszeresen vállaljuk megfelelő, nagyobb számú beteganyagon a különböző kezelések, illetve módszerek eredményességének vizsgálatát, felmérését. A BPRS készülék mely a magnetoterápia és elektroterápia eszközeit kombinálja, és alkalmazza bizonyos akupunktúrás pontokon, a bioregulációs terápiás módszerek közé illeszkedik, mely számos betegség mellett mozgásszervi elváltozásoknál is eredményesen alkalmazható július-augusztus hónapban 53 beteget kezeltünk, akiket az osztályunkon legnagyobb számban megforduló betegség- illetve sérülés típusokból válogattunk ki. A

2 kiválasztott betegek a megfelelő gyógytorna mellett fizikoterápiaként 10 alkalommal BPRS kezelésben részesültek. Az egyébként alkalmazott terápia melybe a kontroll csoportot betegei tartoznak általában különböző eljárásokat jelent, leginkább az interferencia áram, ultrahang, sono- vagy iontoforézis, illetve pulzáló elektromágneses terápiát alkalmazunk. Eredményeinket 50 beteg kezelése alapján összegezzük, 3 beteg kiesett, részben, mert nem járták végig a kúrát, illetve annak befejezése után nem jelentkeztek ellenőrző vizsgálatra. A BPRS terápiában részesült betegek megoszlása sérüléseik illetve a panaszt okozó elváltozásaik szerint: Sérülések: Gerinc, csigolya sérülés: 1 Felső végtagi törés: 3 Alsó végtagi törések: (boka, láb): 8 Térdtáji + lábszártörés: 3 Térdtáji lágyrész sérülés (szalag, porc stb.): 6 Boka láb lágyrész sérülése (szalag szakadás): 10 Ín-, izomsérülés: 1 Multitrauma: 1 Panaszt okozó gyulladásos, ill. degeneratív elváltozások: Gerinc degeneratív elváltozások okozta panasz: 3 Több régiót érintő panaszok (gerinc + végtagok): 4 Boka-, láb gyulladásos, degeneratív elváltozás: 2 Arthrosis, synovitis, condropathiás panasz: 2 Tendinitis, inhüvely gyulladás: 6 20 betegnél a panaszokat és a kezelés eredményét is valamilyen szinten befolyásoló kísérő elváltozás, betegség állt fent. Ezek megoszlása a következő: Kísérő betegségek:

3 Osteoporosis: 4 Sudeck dystrophia: 3 Polyarthropathia: 5 Az érintett régio korábbi sérülése, műtéte: 3 Kiterjedt varicositás az érintett végtagon: 1 Az érintett végtagon fekély (rovarcsípésből): 1 Súlyos krónikus légúti betegség: 1 A kezelt betegek megoszlása a kontroll csoportban nagyon hasonló a kezelt csoportéhoz: Sérülések: Gerinc, csigolya sérülés: 1 Felső végtagi törés: 3 Alsó végtagi törések: (boka, láb, térdtáji): 9 Térdtáji lágyrész sérülés (szalag, porc stb.): 12 Boka láb lágyrész sérülése (szalag szakadás): 9 Ín-, izomsérülés: 1 Multitrauma: 1 Panaszt okozó gyulladásos, ill. degeneratív elváltozások: Gerinc degeneratív elváltozások okozta panasz: 3 Több régiót érintő panaszok (gerinc + végtagok): 2 Boka-, láb gyulladásos, degeneratív elváltozás: 3 Arthrosis, synovitis, condropathiás panasz: 2 Tendinitis, inhüvely gyulladás: 4 A kezelés indikációját a tünetek alapján lényegében minden esetben a fájdalom, és különböző mértékű, ehhez kapcsolódó funkciókárosodás, ízületi mozgásbeszűkülés, duzzanat-oedema jelentette.

4 A betegek általában 10 BPRS kezelést kaptak, két beteg azonban már kevesebb (5, ill. 7) kezelés után befejezte a kezelést, mert mindkettő panaszai megszűntek, egy beteg enyhülő panaszai miatt még 5 (összesen 15) kezelést kapott. 10 BPRS kezelés után a betegeket kontrollvizsgálatra hívtuk. 41 beteg lényeges állapotjavulásról, illetve a panaszok megszűnéséről számolt be, melyet a klinikai tünetek nagyfokú enyhülése, a funkciók számottevő javulása kísért. A 41 beteg közül 21-nek a 10 BPRS kezelést követően a panaszai olyan mértékben csökkentek, hogy további kezelésre már nem volt szüksége, de összességében 24 betegnél értékeltük úgy, hogy a BPRS kezelést követően panaszai megszűntek, vagyis gyógyult. A fennmaradó 17 beteg még gyógytornára, kezelésre további 5-11 alkalommal jött, egyéb tünetei, - izomgyengeség, a kezdetinél lényegesen enyhébb panaszai miatt, mielőtt terápiáját lezártuk volna. Ennek ellenére úgy értékelték állapotukat, hogy a BPRS kezelés mellett az rohamosan javult. Abból a 9 betegből, akiknél nem észleltünk ilyen mértékű javulást 10 kezelés után, 4 évek óta rendszeres fizioterápiás és gyógyszeres kezelésekben részesül, gyakorlatilag nem gyógyuló mozgásszervi panaszai, fájdalmai, krónikus-degeneratív mozgásszervi betegsége miatt. Mind a 4 javulásról számolt be, de panaszaik összességében nem szűntek meg. 3 betegnek ízületet érintő többszörös törése, műtéte volt, a BPRS kezelést több hónappal a sérülés után kapták a komoly panaszokkal rendelkező betegek. Mindháromnál olyan elváltozásokat okozott a sérülés, mely alapján teljes panaszmentesség nem várható, mérsékelt javulásról mindegyik beszámolt. Egy térd arthrosisos betegnél több más kezelés után a BPRS terápia sem hozott eredményt, protézis beültetésre jegyezték elő. Egy bokatáji lágyrészsérüléses betegünk volt összesen az 50 betegből, akinek panaszai csak kis mértékben javultak a BPRS kezelés és gyógytorna mellett, és még 3 hónapig járt komplex fizioterápiára, mire panaszai rendeződtek. Az 50 beteg kezelése alapján összességében elmondhatjuk, hogy a leglátványosabb eredményt, részben a lágyrészsérülések, és tendinitisek, ill. a lágyrészek krónikus gyulladásos panaszai esetén kaptuk. A sérülések közül a Sudeck dystrophiás (RSD) szövődményeknél a kezelések mellett a panaszok gyors mérséklődését láttuk, illetve a lágyrészsérülések, és szövődménymentes törések rehabilitációját is látványosan felgyorsította a BPRS kezelés. A Sudeck dystrophia ha nem kellő időben és megfelelő intenzitású kezelést kap a beteg könnyen végleges rokkantsághoz vezető nagyfokú funkciókárosodást is eredményezhet az érintett végtagon.

5 Összehasonlítottuk az eredményeket a szokásos fizikoterápiás eszközökkel kezelt betegekével. Osztályunkon főleg a komolyabb panaszokkal, sérülésekkel, ortopédtraumatológiai műtétek, vagy egyéb mozgásszervi betegségek miatt hozzánk irányított betegeket kezeljük. Mindig egyéni tornával illetve kezeléssel kezdünk, és a betegek panaszaihoz igyekszünk kiválasztani a legmegfelelőbb fizikoterápiát. Leggyakrabban a különböző elektroterápiák (interferencia, diadinamik áram, iontophoresis, szelektív ingeráram kezelések), ultrahang kezelés, pulzáló elektromagneto-terápia illetve termo- és fototerápia kerül alkalmazásra. Korábban már számos vizsgálat igazolta, hogy ezek a kezelések a panaszok ill. elváltozások alapján megfelelő indikációval kiválasztva, enyhítik a betegek panaszait, könnyebbé teszik a gyógytorna és egyéb manuális technikák alkalmazását, és ezzel felgyorsítják a rehabilitáció hatékonyságát. Ezekkel a komplex módon kezelt betegekkel összevetve a BPRS terápia alkalmazását, azt tapasztaltuk, hogy a betegek további pozitív élményként élték meg a kezelést, nagy részük úgy érezte, a szokásos kezelésekhez képest nagyobb mértékben enyhítette a BPRS kezelés a panaszaikat. A szubjektív tényezők mellett a két táblázat adatait (l. mellékelt Excel tábla) összevetve látjuk, hogy átlagosan harmadával rövidebb ideig tartott a BPRS terápiával kezelt betegek rehabilitációs ambulanciánkon történő kezelési ideje: a kontroll csoportban ez átlagosan 14,7 hét volt, míg a BPRS terápia alkalmazása esetén 8,7 hét. Az idő mellett az alkalmazásra kerülő fizikoterápiás kezelések száma is kevesebb ebben a csoportban, tehát több szempontból is hatékonynak tekinthetjük a BPRS kezelést: a betegek kevesebb készüléket, eszközt, kezelési időt igénybe véve, ennek ellenére rövidebb idő alatt gyógyulnak fel sérülésük, műtétük, vagy egyéb mozgásszervi betegségük után, és ezáltal a munkaképességüket is hamarabb visszanyerik. Eddigi tapasztalataink alapján a módszert a mozgásszervi betegségek, sérülések fizioterápiájában is eredményesen alkalmazhatónak tartjuk, ezért további vizsgálatokat tervezünk: Egyrészt a Sudeck dystrophia kezelését, másrészt a különböző degeneratív eredetű lágyrész-gyulladások, és nagy fájdalommal, duzzanattal mozgásbeszűküléssel járó sérülések összehasonlító vizsgálatait tervezzük, hogy felmérjük, illetve pontosítsuk, mely esetekben a leghatékonyabb ez a terápia, a gyógyulás idejének lerövidítése, a panaszok minél gyorsabb rendeződése, és ezekkel szoros összefüggésben a leginkább költséghatékony terápia kiválasztása szempontjából. Budapest, november 27. Dr. Kricsfalusy Mihály osztályvezető főorvos Péterfy S. u-i Kh. és Rendelőint. és Baleseti Központ Baleseti Rehabilitációs Osztály

6 A BETEGEK TAPASZTALATAI 1. Nem akkor kell kutat ásni, amikor szomjasak vagyunk... Mindenkinek azt szoktam mondani, aki a terápiával szemben szkeptikus, hogy ha ez a készülék annak idején lett volna, akkor mennyivel könnyebb lett volna az életünk. Egy kínai mondás szerint nem akkor kell kutat ásni, amikor szomjasak vagyunk, hanem jóval előbb. Ez mindenkire igaz, és higgyétek el, ezzel nyugodtan lehet példálózni, mert sajnos másoknál is előadódnak olyan gyógyíthatatlannak mondott betegségek, amely az én gyerekemmel is előfordult. Bizony, ha akkor ismertük volna ezt a készüléket, nem szenvedtünk volna ennyit. Fiam, Attila, most 16 éves. Két és fél évvel ezelőtt kezdődött a betegsége azzal, hogy nem tudott étkezni. Elment az étvágya, egy óra alatt evett meg egy adag virslit, hányinger gyötörte stb. Ez márciustól egészen novemberig így ment, mialatt 48 kilóról 28,5 kilóra fogyott le, és akkor már produkálta a véres székletet, a hőemelkedést is. A Heim Pál kórházba úgy mentünk be, hogy a professzor már a telefonban fölállította a diagnózis II-t: azt mondta, hogy hosszú távra rendezkedjünk be. Ezt a betegséget még az előző évben megelőzte egy pikkelysömör, amely jelzés volt a szervezet részéről. Most már nagyon okos vagyok én is, de az orvosoknak illett volna tudniuk, hogy ez valamiféle belső betegséget jelent. Bementünk a kórházba, elkezdték a terápiát, megállapították, hogy ez egy Crohn-betegség, ami az emésztőrendszer fekélyes megbetegedését jelenti, ismeretlen eredetű, és gyógyíthatatlan. Ez a definíciója. Erre gyulladáscsökkentőket adnak és szteroidokat. Gondolom, a szteroidokról elég sok rosszat hallottunk már, tehát végül is nem a betegségbe lehet belehalni, hanem a szteroidok káros mellékhatásába. Én ezzel a terápiával, tavaly november 11-én ismerkedtem meg. Akkor én azonnal tudtam, hogy nekünk ez a készülék kell, úgyhogy december óta kezeljük a gyereket, kezdetben kizárólag 7-7 pontos kezeléssel. Egy orvos javasolta, hogy teljesen gyógyszer nélkül folytassuk a kezelést. Mondta, hogy ezt nem kötelező megtennünk, de azért ő elmondja, mit jelent, ha szed a gyerek gyógyszert, és mit, hogyha nem. Ha nem szedi a gyógyszert, akkor egy valós helyzetet diagnosztizál a terápia alkalmazása során a készülék, ha viszont fogyasztja a gyógyszert, akkor mintegy be lesz csapva a készülék, tehát az észlelt helyzetnek megfelelően kevésbé dolgozik. Na, elmentünk haza, és én megkérdeztem a gyerektől, mivel már a 16-ik évében van, hogy mikortól nem fogja szedni a gyógyszert. Azt mondta, hogy mától. Innentől kezdve ez nem volt beszédtéma. Március 20-án történt a következő kontroll, pontokkal jelent meg, amit nem lehetett volna letagadni sem. Én mindenféleképpen szerettem volna a főorvosnőt tájékoztatni, ezért amikor ránézett, és megkérdezte, mik ezek a célkeresztek, rögtön el is mondtam, hogy ez egy terápia. Ezt ő rá is írta a gyerek kontrollpapírjára:" mágneses erőtéren alapuló th-t alkalmaznak. Amióta ezt alkalmazzák, nem fájlalja a hasát (?!?)." És ez a vizsgálat még egy figyelemre méltó eredményt is jelentett. Ennél a betegségnél, mivel nincs felszívódás, a vas maximális értéke 1,8-2,6 ľmol/l szokott lenni. Az előző, februári vizsgálatnál, mindennel feltuningolva, 4,4 volt az eredmény, most pedig 9,2-re emelkedett! Ez nekem nagyon sokat mondott, ez már a gyógyulási folyamatot jelzi, hiszen a vas már fel tudott szívódni a bél falán keresztül. Ennél a betegségnél a fekély a szájnyílástól a végbélnyílásig bárhol lehet. A gyereknél a vastag- és a vékonybél felső szakasza volt elfekélyesedve. Tehát ahogy a gyógyulás húzódott lefelé, nyilvánvalóan tudott emelkedni a vas, mivel a táplálékból már fel tudott szívódni. Ma már a főorvosnő tudja azt is, hogy a gyerek nem szedi a gyógyszert. Amikor kérdezte tőlem, hogy

7 fogyasztjuk-e a gyógyszert, rávágtam, hogy igen. Őszintén? - kérdezett vissza. Őszintén: nem! - vallottam be. Nem fogadta kitörő örömmel, megdöbbent. Következő alkalommal megkérdezte, megengedjük-e, hogy a vért levegye a gyerektől. Mondtuk, hogy azért nem erről szól ez a dolog. A következő kontroll idejét már ki sem tűzte, tehát bármikor jelentkezhetünk, amikor szükség van rá, teljesen önállóan rendelkezünk az ügyben. Hát én bízom benne, hogy nagyon sokszor nem fog ez előfordulni, hogy tényleg mennünk kell, legfeljebb időnként, a kontroll miatt. És ettől függetlenül én nem szeretném a kapcsolatot megszakítani a főorvosnővel, mivel én őt nagyszerű embernek tartom, és remélem, hogy egyszer még őt is a körünkben üdvözölhetjük. P.-né H. Marcsi, Budaörs 2. Megpróbálom mindenkinek elmondani Szeretettel köszöntök mindenkit. Egy kicsit zavarban vagyok, mert nem szoktam hozzá, hogy nagy közönség előtt beszéljek. Van egy 15-ik évében lévő lányom, Vivien, aki két éves kora óta immunbetegségben szenvedett. Mindig vittem orvoshoz, mindig antibiotikumot kapott. Mire öt és fél éves lett, addigra túl volt négy szeptikus tüdőgyulladáson, ami minden egyéb beavatkozás után kijött, orrmandula kivétel, legkisebb zavar, szeptikus tüdőgyulladás! Annak köszönhető, hogy életben maradt, hogy én óta munkaügyi előadóként dolgoztam a kórházban, tehát egészségügyi dolgozóként, ott voltam, amikor a gyerekkel bármi történt, gyorsan szóltam, tehát rögtön be tudtak avatkozni. Kecskeméten éltünk akkor. Egy alkalommal elmentünk Debrecenbe, ahol diagnosztizálta a Maróthy tanár úr, hogy a 86-os születésű gyereknél ez az egész Csernobilnak "köszönhető", valamely útonmódon sugárbetegség következménye az, hogy semmiféle fertőzésnek nem áll ellen a szervezete, mindent magába szed. Ezt mindig elmondták nekem. Először olyan 5-6 éves korában, de le nem írta senki, csak annyit mondtak, hogy vigyázzunk, tartsuk távol a közösségtől. De a mai világban, aki dolgozik, ezt nem tudja megtenni. Az én gyerekem szépen összeszedett mindenféle betegséget. Hét évvel ezelőtt költöztünk Budapestre. Egy új tégla lakásban született, ott nem volt semmiféle probléma. Itt is kiköltöztünk Rómaifürdőre, amely nagyon tiszta környezetű, úgyszólván luxus negyed, de panelházba. Az én gyerekemnél egy hónapon belül eszméletvesztéses lefulladásra került sor, olyannyira, hogy injekciózták, és órákig tartott, mire észhez tudták téríteni. Akkor közölték, hogy annyira rossz az immunrendszere, hogy nem tudnak vele mit csinálni, el kell zárni a közösségtől. Akkor ő már második osztályos volt, és ez az eszméletvesztéses lefulladás erős emlékezetkihagyást okozott. Korábban nagyon jól beszélt angolul a gyerek; ezt elfelejtette, és a mai napig is nagyon rossz angolból. Majdnem, hogy újra kellet kezdenie írni, olvasni tanulni. Az évek haladtak, majd később egy speciális kezelésen vettünk részt, minden hónapban bent volt a gyerek 2-3 napot, csak infúziós kezelést kapott, meg még ami közbe jött, 12 éves koráig. Majd akkor mindenféle szteroid, a gyerek állandóan 2-3 sprayvel járkált, mindenből kimaradt, magántanulóként tanult. Tavaly június 15-éig gyesen voltam, egyszerűen nem tudtam vele mit kezdeni. A múlt évben egy kísérleti gyógyszert ajánlottak, hogy vegyünk részt a kipróbálásában, amellyel ki akarják váltani a szteroidot. Hát, hogy a szteroid mit jelent, azt laikusként én is tudom, tehát belementünk. Ez kb. júliusban kezdődött, és rövid időn belül, augusztus

8 28-án a gyerek rosszul lett. Mindent elkövettünk, hogy megtudjuk, mégis mi lehetett ennek az oka. Hát, nem tudták. Elkezdődött nála egy iszonyatos köhögés, olyan furcsa volt, puffadt volt, megduzzadt a pajzsmirigye, felfúvódott, a súlya fokozatosan növekedett. Január 16-án bekerült a kórházba, és akkor mondták, hogy igen, ez a gyógyszer következménye, a szteroid az lassan hat, a hasnyálmirigyre hat, és egyéb felszívódási problémákat okoz. Kiderült, hogy ez mérgezés. Az inzulinszintjét is nagyon rosszul értékelték. Mindezt meghallva egyből azt mondta a gyerek, hogy mindent abbahagy, és semmibe nem megy bele. Ekkor hívtam fel a Marcsit, aki jó ismerősöm volt. Egy-két napra rá egyszer telefonált nekem, hogy egy óra múlva jelenjünk meg a doktorúrnál. Azonnal jöttünk, a doktor megnézte a gyereket, és nagyon gondterhelt lett. Kérdeztem, mi a baj. Mondta, hogy még egyszer megnézi, és akkor megkérdezte, hogy beszélhet-e a gyerek előtt. Mondtam, hogy nyugodtan, hiszen annyira nagy, hogy előtte nem lehet eltitkolni semmit, és az még rosszabb lenne. Egy beteg gyerek egyébként pszichésen eléggé bizalmatlan mindenkihez. És akkor azt mondta, hogy ennél a gyereknél ép testben nincs lélek. Ez a gyerek annyira beteg, annyira össze van keveredve benne minden, hogy hiába van készülékünk. A kezelés után felszálltunk a 7-es buszra. Szerencsére volt is egy ülőhely, ahová a lányom lezuhant, és olyan mély álomba merült, hogy a nyála is csorgott. A Kosztolányi térnél felébresztettem, bementünk a mamához, ott is aludt másfél óra hosszát. Utána jött, amint tudott, és azt mondta, hogy az agya kitisztult, és jól van. Akkor még aznap köhögött, mert meg kell mondjam, hogy már annyira köhögött, hogy egész éjjel szinte nem lehetett tőle aludni. Pedig már utána volt januárban egy tüdőtükrözésnek, gyomortükrözésnek. A rengeteg gyógyszer annyira tönkretette a gyomrát, hogy már a cipőjét sem merte bekötni, mert úgy folyt a gyomorsav, és iszonyatosan rosszul volt. Mindig puffadt volt, rosszkedvű, és már kétségbe estem, hogy ennek se vége, se hossza. Megmondom őszintén, azt hittem, hogy ebből most már nincs kiút, és én tudtam, hogy ha ez sokáig így marad, ő azt nem viselte volna el. Ettől nagyon rettegtem, ez nagyon kiborított. Szerencsére a második nap már nappal nem, csak éjszaka köhögött, és a negyedik alkalom után, amikor teljesen megnyugodva hazamentünk, akkor azt mondta a gyerek: na most, ha ez nem segít, akkor semmi, én ebben hiszek! Megfogta az összes gyógyszert, kidobta a spray-ket, és mindent az égvilágon. Hát én egy kicsit szorongtam, hogy úristen, mi lesz, ha éjszaka megint lefullad, ami előfordult nagyon sokszor. Nem fulladt le. Közben lett volna egy gyomortükrözése. Elmentünk, előtte nagyon gyorsan beevett, és közölte a kórházban, hogy ő nem engedi. Hogy hogy nem? Mondta, hogy azért nem engedi, mert ő egy terápiás kezelésen vesz részt, és nem engedi. És akkor jött az orvos, és mondta, hogy én vagyok az anyja... Mondtam, hogy ő már elég nagy lány ahhoz, hogy jogában álljon dönteni, hogy egyáltalán mit enged és mit nem. Semmiféle gyógyszert nem hajlandó szedni, nem engedi meg, hogy bármit is csináljanak vele, mert ő ebben hisz. Én mondtam, hogy doktornő, ne haragudjon, ha használ, akkor én elfogadom, mert én annyit szenvedtem év alatt, nekem az egzisztenciám odalett, az idegeim is teljesen, mert nekem stabilnak kellett maradnom a gyerek mellett, és tartanom kellett benne a hitet, hogy ő egy értékes ember, és ebből ki fog lábalni. Igaz, hogy én sem tudtam, hogy hogyan, ez egy kegyes hazugság volt, mert igenis hazudtam neki, mert nem tudtam, hogy egyáltalán ez bekövetkezik-e. De hála Istennek, hogy a terápia létezik, és a sors elébem hozta, mert ma gyógyszer nélkül vagyunk. Az az igazság, hogy azt mondták, hogy kb. fél év az, amíg rendszeresen kezelni kell, és akkor, ha a várakozásnak megfelelőek a dolgok, akkor rendbe jön. Na most egy gyerek milyen? Ő is kissé felelőtlen, és volt olyan, amikor nagyon jól volt, hogy kihagyott 3 hetet. Erre kezdett

9 lefulladni. Mondtam neki, hogy na, akkor most menj el, és írass fel gyógyszert. Hát azonnal fogta a készüléket, megkezelte magát, és a második kezelés után teljesen jól volt. Az inzulinszintjét és a cukrát nem tudtuk kontrolálni, mert semmit, az eredményeket sem kaptuk meg. Nagy könyörgésre a Heim Pál Gyermekkórházban megcsinálták május 3-án, és azt mondta a doktornő, hogy annyira jó diabétesz eredményei vannak, hogy ettől egészségesebb nem is kell. Na most a gyerek kezelte az inzulin pontjait, nem több, csak 1 hétig. A súlya azóta normalizálódott, 67 kiló volt előtte. Szerintem ettől soha életében nem volt jobban, és én azt mondom, hogy bárki bármit mond erre a terápiára, én akkor is kiállok mellette. Azon a pályán, amelyen voltam, nem maradok tovább, mert annyira kiestem a gyakorlatból. Úgy döntöttem, hogy ennek a terápiának szentelem magam, és megpróbálom tovább vinni, és mindenkinek elmondani, hogy igenis ilyen van, ilyen létezik, nem csak a mérgező gyógyszerek, amelyekkel tulajdonképpen az ember az életét tönkre teszi. Mert egyik gyógyszer a másikra hat, méghozzá nem is akárhogy, szinte fel sem tudja fogni az ember, csak akkor, amikor már belekerült ebbe az egészbe. Nekem az idegességtől a gyomrom készült ki, és erre én is többféle gyógyszert kaptam. Amióta én is használom a készüléket, én egy szem gyógyszert nem vettem be, azóta tényleg nincs is otthon gyógyszer. És én azt mondom, hogy ha ez ennyibe kerül, akkor is megéri, és én azt mondom, hogy ezt tovább kell csinálni! S. Katalin, Diósd 3. Tökéletesen látok Lábamon, talpamon és a lábujjak alatti részen fájdalmas csomók, göbök voltak. Sokáig jártam kezelésre, sajnos eredménytelenül. A terápia 2 havi használata után a csomók eltűntek, és a fájdalom is megszűnt. Látásom annyira rossz volt, hogy 3 dioptriás szemüveget kellett hordanom az olvasáshoz, és a távollátásom is gyengült. A terápia hatására tökéletesen látok, és már az olvasáshoz sincs szükségem szemüvegre. D. Jánosné, Eta, Budapest 4. A terápia kettős hatása Egyre inkább érzem, hogy a készüléknek és terápiának van egy másodlagos hatása is. Nekem ugyanis pacemakerem (szívritmus szabályzóm) van már 22 éve, így a kezeléseket magamon nem végezhetem el, de amióta ezzel a készülékkel és terápiával találkoztam, a környezetemben (például Parkinson kórban szenvedő embereknél, valamint a családomban) tapasztalt javulások és visszajelzések engem is feltöltenek, és gyógyítanak. Fantasztikus jó érzés látni a beteg emberek szemében az örömöt, a javulások utáni boldogságot, együtt reménykedni velük, hogy ők is meggyógyulhatnak. A tőlük kapott hála és szeretet közvetítésével, úgy érzem, rám is hat ez a terápia. Agykontrollosként az Ultra gyógyító technikák szemináriumot is elvégeztem, tehát tudok gyógyulást elősegíteni, de az ilyen gyorsan és látványosan még soha nem sikerült, mint a terápiával. Rokkant nyugdíjasként volt és van néhány bajom, de, szerencsére, olyan

10 pozitív családban nőttem fel, ahol, a gondokat elfogadva, nevetve kerestük mindig a kiutat, a megoldást. És most itt van a kezünkben! EZ AZ, amire vártunk! És én ezért vagyok most itt, köztetek! Öt éves voltam, amikor a húgom megszületett. Örömmel vártam, de, sajnos, nyitott gerinccel jött a világra. Egy órás korában megoperálták, de a műtét után mindkét lába béna maradt. Valószínűleg a skarlátnak köszönhetjük a családunk bajait, én ugyanis ebben a betegségben szenvedtem, amikor az édesanyám három hónapos terhes volt. Erre a szövődményre akkor még nem figyeltek fel az orvosok. A húgom járóképtelen lett, nálam pedig 17 éves koromban fedeztek fel szívbetegséget, amelynek okozója - nagy valószínűséggel -szintén a skarlát volt. A készüléket és terápiát húgomon is kipróbáltam, és nála is elérhető volt az eredmény -a mozgásképtelenség nem jelent még elhalást. Csak bíznunk kell az EMBER-ben, nincs nála csodálatosabb. A szervezet elvégzi a feladatát, nekünk csak segíteni kell ebben, és most itt van a kezünkben a lehetőség! Az eddig tapasztaltak alapján nagyon fel vagyok dobva! Öt éves koromban megfogadtam édesanyámnak, hogy én szeretném az embereket meggyógyítani, és közöttük ott lesz a húgom is. Az orvosok sokszor lemondtak róla, de ő még most is él, a mi örömünkre. Igaz, nem lettem orvos -mérnöki végzettségem van -, de az egészség és annak megőrzése mindig is érdekelt ban -más termékeken keresztül -már közel kerültem a keleti orvosláshoz és filozófiához. Számomra az rendkívül logikus és érthető. Ha valaki egészségesnek születik, annak egészségben kell magát tartania, és nem kell megvárni, hogy beteg legyen, és ezután - sok nehézség árán -ismét megtanítani arra, hogy hogyan lehet a szervezete újra egyensúlyban, hogyan lehet ő ismét egészséges, vagy legalábbis jobb egészségű. A terápia ebben messzemenőkig segít. Ki kell söpörni mindannyiunk fejéből a negatív gondolatokat, amelyek visszahúznak. Nem kell kifogást keresni, mert aki kifogást keres, az nem is fog mást találni, és nem fog semmi mással foglalkozni, csak a kifogásaival. Nekünk most az a feladatunk, hogy minél több emberrel ismertessük meg az egész világon a készüléket és terápiát, egy magyar találmányt. Szép és nemes küldetés ez számunkra, akik most már a hírvivői vagyunk. "Vidd hírét az igazaknak!" D-né, B. Magdolna, Zalaegerszeg 5. A műtét elmarad? 37 éves férfi vagyok. Csípőfájdalmaim kb. tíz éve kezdődtek, és három éve annyira roszszabbodni kezdett az állapotom, hogy az idén tavasszal már csípőprotézis beültetésére vártam. Január 4-én kezdtem el a terápiát. Eleinte csak azt éreztem, hogy a fájdalmaim csökkentek. A 11. kezelés után viszont már a csípőizületi merevségem is kezdett engedni, és szép fokozatosan nyílt a térdem, és nőtt meg a két lábam közti távolság. Kezelés előtt a két térdem legfeljebb 20 cm-re tudott eltávolodni egymástól; kb. négy heti kezelés után

11 ez a távolság csaknem 60 cm-re nőtt. Fájdalmaim jelentősen csökkentek, hosszú idő után éjszaka ismét tudok aludni, ami korábban a fájdalom miatt nem ment. Mozgásom egyre könnyebb, és egyáltalán: sokkal erősebbnek érzem magam. O. István, Gyula 6. Tapasztalták, tapasztaltuk - elsősorban bioenergetikusok figyelmébe... M. Edit: Évtizedek óta sok betegséggel él együtt. A január 20-ai előadáson öt betegséggel kapcsolatban kapott tanácsot, a kezeléseket illetően. Amikor a 12. kezelésen volt túl, orvosi kontrollon vett részt. A kezeléssel párhuzamosan intenzíven csinálta a csuklón lévő csont javasolt masszírozását is, a gyakori szív-fibrilláció miatt. A kontroll eredménye az volt, hogy az orvos kijelentette: "Évek óta ilyen jó állapotban még nem volt a szíve, Editke!" A beteg 30 éven át szedett vízhajtót. Most - orvosa tanácsára, aki a javulást észrevette - elhagyta ezt a gyógyszert, mert nincs rá szüksége. Ezen túlmenően jelentős javulás következett be pajzsmirigyének működésében, az általános közérzetében, munkabírásában, s nem utolsó sorban hangulatában is. D. Péter: Évek óta aranyér problémákkal küszködött. Kb. 10. alkalom után panaszai megszűntek, elhárult a betervezett műtét "veszélye", egyelőre panaszmentes, és reméli, tartósan az is marad. Saját tapasztalataim: - 30 évvel ezelőtt - gyógyszer túladagolás miatt - mindkét vesém kritikus állapotba került. Ennek következtében bal vesém azóta is energiahiányos volt, alulműködéssel dolgozott. A 12. kezelés után az egyensúly tartósan helyreállt. - Tapasztalatom szerint a terápia a máj problémáit rendkívül hatásosan kezeli. Mind feleségemnél, mind magamnál az egyensúly 5-6 kezelés után helyreállt. - A terápia hatása nagyon jól figyelemmel kísérhető az aura változásain. Megfigyelhető egyrészt az energiaállapot növekedése, másrészt az aura egyes sérüléseinek megszűnése. - A 7 alappont kezelése során esetenként tapasztalható, hogy korábbi tartósan pozitív visszajelzések egyik napról a másikra megváltoznak, sokszor teljes blokkot mutatnak. Ha megkeressük az adott pont szervi kapcsolatát, általában ott is megtaláljuk az energiazavart. Ha ismerjük, hogy adott szerv zavarai milyen mentális okokra vezethetők vissza, vagyis milyen jellegű gondolati problémák foglalkoztatják az érintett személyt, a probléma gyorsan kiküszöbölhető. Az okok megszűnte után 2-3 nappal az érintett ponton megjelennek a meridián tisztulásának jelei. Fenti néhány tapasztalat számomra csak erősíti a terápia hatásosságát, de egyben az egyes szervezetek eltérő érzékenységét is. Minden szervezet másként reagál a terápiára, s ez elsősorban abban jelentkezik, hogy rövidebb vagy hosszabb idő, illetve kezelésszám után jelentkeznek az eredmények. F. János, Budapest

12 7. Már kapált is! Édesapám járása 1-2 év alatt nagyon leromlott, ízületi gyulladások miatt. Egyre nehezebben ment a felállás is, ha leült. Mozgása beszűkült, már csak az ágytól a fotelig közlekedett. Édesanyám visszeres lábaival küszködött éve. Égtek, sajogtak a lábai, reggel, felkelés után már gumiharisnyát kellet húznia, hogy bírja a járkálást. Édesapámat követve már nekem is kezdtek fájni a lábizületeim, 45 évesen. Az autóban a pedálok kezelése is sokszor gondot okozott. Kirándulásra, táncolásra már nem vállalkoztam. December 11-én kezdtük el használni a terápiát. Három hónap elteltével családom egészsége folyamatosan helyreállt. Édesapám 1 órát sétál naponta, a kertben valamelyik nap már kapált is! Édesanyám lábai nem égnek, nem fájnak, kis zokniban is jól érzi magát, többszörözött energiával vezeti a háztartást. Örülök, hogy 70 évesen ilyen jól érzik magukat, remélem, még több tíz évig egészségben élhetnek velünk! Az én egészségi állapotom is nagyon sokat javult. Nem fájnak a lábaim, sétálni, kirándulni, táncolni is tudok már gond nélkül! Fokozott energiával látom el munkámat nap mint nap, hála a terápiának. G. Andrásné, Zsuzsa, Budapest 8. Mintha beolajoztak volna! Családommal 1 hónapja használjuk a terápiát. Kislányom 12 éves, nyakán a nyirokcsomók rendszeresen (volt, hogy havonta többször is) megduzzadtak. Ezt a hematológián vírusfertőzöttnek diagnosztizálták. A terápia alkalmazása óta nem jelentkezik! Kislányomon és rajtam is évek óta visszatérő "csalánkiütés" mutatkozott, valószínűleg allergia miatt. Tenyérnyi foltokban jött ki a testünkön, megdagadt, és rettentően viszketett. Mióta használjuk a terápiát, kislányomról teljesen eltűntek a kiütések, rajtam pedig már csak pici foltokban mutatkoznak! Engem évek óta folyamatosan derékfájás is gyötör, gerincsérv miatt. 5 percnél tovább nem tudtam egy helyben ülni, most naponta végigcsinálom a terápiát törökülésben, 1-3 órán át, és nem fáj a derekam. Mintha beolajoztak volna! J. Ferenc, Budapest 9. Mama és én... A terápiát április 23-án kezdtük használni. Családunkban a 93 éves mamán 2 hónap-ja csípőprotézis műtétet végeztek. Három heti terápia használat után a laboreredményei már jelentősen megváltoztak: a vérsüllyedés 57-ről 20-ra, a vastartalom 7-ről 11-re emelkedett, a húgysav 517-ről 248-ra csökkent (ez a köszvényt jelző mutató), a vérkép normál értékű lett. A kórházból tenyérnyi felfekvéssel jött haza a nagymami, ami a terápia használatával három hét alatt begyógyult. Amikor elkezdtük a terápiát, én a gerincsérvem miatt szinte lebénult állapotban volt. 2

13 hét után 90%-os javulást tapasztaltam. Most minden nap reggel 4 óra 30-tól este 11 óráig talpon vagyok, jól érzem magam, többre vagyok képes, mint valaha! Köszönet a terápiának! G. Józsefné, Piroska, Pilisborosjenő 10. Nem volt időm várni... Szklerózis multiplex - S.M. Nekem nem volt időm arra várni, hogy másoknál lássam az eredményt. Tavaly decemberben, amint megismertem, megvettem a készüléket, és tanácsadóm segítségével kezelni kezdtem magam. Íme, a történetem, tőmondatokban. Kézmunka Evés, írás, emelés - javult. Járás Csoszogva, húzva a lábam; egyensúlyzavar; Lépcsőn felmenni nem tudtam, csak úgy, ha a jobb lábamat emelték. Február 16-án tízszer mentem le-fel 15 lépcsőfokon, segítség nélkül! - Javult. Fáradtság Felkelés után egy órával már fáradt voltam. - Javult. Depresszió Sokat sírtam. Nem tudtam semmit segítség nélkül csinálni (pl. kiszaggatni egy adag galuskát). - Javult. Beszéd Hiába tudtam, mit akarok mondani, értelmetlen szavak hagyták el a számat. A beszéd is kifárasztott. - Javult. Nyelés Folyadékot kortyonként; félrenyelés. Úgy éreztem, hogy napokig nem kell innom. - Javult. Szájzsibbadás Kb. három éve éreztem, egyfolytában. - Megszűnt. A javult szó elé tehetnék jelzőket is: előnyösen, nagyon, sokat... És nem büszkeségből mondom, de - mindezt gyógyszer nélkül! Sz. Istvánné, Békéscsaba 11. Oldalamról eltűnt a daganat 74 éves asszony vagyok, aki korábban sok egészségügyi problémával küszködött. A terápiával lányom, P.A.-né ismertetett meg, és ő végezte rajtam a kezeléseket is. Háromszor tíz napi kezelés után nagyon sok panaszom enyhült (pl. az emésztési problémáim), és a hangulatom, a kedélyem is sokat változott, pozitív irányba. Most konkrétan csak egyetlen, látványos változásról számolok be. A készülék alkalmazása előtt a jobb oldalamon terjedelmes daganat volt, amely nagyon aggasztott. A harmadik kezelési ciklus alatt kimondottan erős fáradtság vett erőt rajtam, a jobb oldalamban pedig fájdalmam és puffadás érzésem volt. Szerencsére csak volt, mert a terápiát követő szünet harmadik napjának reggelére a fájdalom megszűnt, és eltűnt az oldalamból a kb. tojás

14 nagyságú daganat! Ezért nagyon hálás vagyok a terápiának! A kezeléseket tovább folytattam. Rövid tünetmentes időszak után kezemben, lábamban igen intenzív izomfájdalmak jelentkeztek, ezért kb. 1 hét után lányommal a kezelés szüneteltetése mellett döntöttünk, hogy a szervezetem pihenhessen. Néhány nap múlva az izomfájdalmak minimálisra korlátozódtak. Kb. másfél hét szünet után ismét kezelem magam, de már csak heti 2-3 alkalommal. Amennyiben további eredményeim is lesznek, azokat is közzé fogom tenni, hogy másoknak is reményt adjak. B. Józsefné, Budapest 12. Tünetmentes lettem 56 éves vagyok. Kb. 4 éve prosztatanagyobbodásom van, ettől állandó vizeletürítési problémákkal küzdöttem, és kellemetlen alhasi nyomásérzet gyötört. December elején kezdtem el használni a készüléket. 2-3 napi kezelés után a nyomásérzet szűnni kezdett, a vizeletürítés könnyebb lett, pár nap után a régi normális, tünetmentes lettem. Mivel a négy kezelési ciklus után a leírás szerinti visszajelzések jelentkeztek, így azóta már csak heti 2-3 alkalommal használom a terápiát tanácsadóm segítségével. H. András, Budapest 13. Fejfájás nélkül is lehet élni... Évek óta gyakori és kínzó migrénes fejfájás gyötört, ami a jobb halántékomba összpontosult, és 24 óráig is eltartott. A készülék használatával a fájdalom már az első 12 napos keelési ciklus során minimálisra csökkent. Azóta is előfordult fejfájás, de nagyon ritkán, és nem tart sokáig, pedig már majdnem elfelejtettem, hogy fejfájás nélkül is lehet élni. Ez rendkívül sokat jelentett a számomra, de a terápia további áldásos következményéről is beszámolhatok évvel ezelőtt az influenza vége mindig arcüreggyulladásba ment át. Ezzel orvosnál nem voltam. Kamillával szoktam inhalálni. A lerakódott váladék bekeményedett. A terápia használatakor olyan tünetem volt, mintha megfáztam volna. Körülbelül 1 hét alatt ez a hosszú évek alatt lerakódott és megkeményedett váladék kiürült belőlem, az orromon keresztül. S. Marianna, Budaörs 14. Szinte fájdalommentessé vált... 9 éve lumbágó jellegű fájdalmak kínoztak. Ez már olyan méreteket öltött, hogy szinte a megmozdulás, a menés is emberfeletti erőfeszítésembe került. 6 kezelés után szinte fájdalommentessé vált az életem. Mozgásom magabiztosabbá, gyorsabbá vált.

15 Kezelésem alatt 11 éves unokám vírusos influenzával ágyban fekvő lázas beteg volt. Az orrából gennyes váladék folyt iszonyatos mennyiségben. Semmilyen gyógyszerrel nem tudtunk rajta segíteni. Egyetlen kezelés után az orrváladék 95%-ban megszűnt, kedélye szemlátomást pozitívvá vált. Láza lement, és nem köhögött többet. Köszönöm! H. Andrásné, Anna, Budapest 15. Fantasztikus, csodálatos... Január 20.-án ismerkedtem meg a terápia lényegével. Rendkívüli megoldás - valaki a - környezetben a 3. évezred terápiájának nevezte. Általánosan ismert, hogy Alexander Volta olasz fizikus a XVII-XVIII. században (békacomb evő nép tagja lévén) megfigyelte, hogy a frissen feldarabolt, vaskampóra felakasztott békacombok még jó ideig rángatóznak. Az akkori időszak kezdetleges eszközeivel kimutatta (feltalálta) az élő szervezetben az elektromosság jelenlétét. Ma pedig a terápia munkatársainak köszönhetően mesterségesen gerjesztett elektromos és mágneses ingerekkel "bombázzuk" az emberi testet átszövő meridiánjaink meghatározott pontjait. Az eredmény? Fantasztikus, csodálatos, a magyar szókincs kevésnek bizonyul a megfelelő kifejezéshez... A korai (gyógyszer nélküli) orvostudomány mai továbbfejlesztett változata ez a terápia. Tapasztalataim szerint: kezelésig megváltoztatja az ember energiaháztartását. A faggyúmirigyek visszafogottabban működnek, megpezsdül a szervezet, az érrendszer. Korábban fázott a fejem éjszaka, sapkában aludtam és jártam még késő tavasszal is. Ez most elmúlt, a meridiánok kitisztulóban, feltehetően beindult az öngyógyító folyamat. Az első periódusban (a készülék alapfunkciójában is) igen érzékenyen reagáltam a terápiára. Kezelés után néhány órával iszonyú fáradtság vett rajtam erőt kezelés között visszaesett a vérnyomáson. A korábbi 6 év átlagában - reggelenként és esténként mérve - a vérnyomásom: 126/95; a pulzus: 84; a vérnyomás maximuma: 147/114. Idén a terápia alatt február, március, április, május átlagában: 125,9/86,02, a pulzus: 78,4, s a vérnyomás maximuma: 134/96,2. A SYS. és DIA. korábbi értékkülönbsége 32,2-ről 39,8-ra növekedett. Mit szedek? októbere óta Betaloc-ot, 50 mg-ot naponta, amit csökkentettem 25 mg-ra május elseje óta. A gyógyszerszedés csökkentésének és a terápia folytatásának eredményeképpen a vérnyomás értékek folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. A fronthatásra való érzékenység teljesen megszűnt kezelés között észrevettem, hogy a belső szerveim működése is átalakulóban van, így az emésztés, a vizelet sűrűsége, szaga megváltozott (korábban 2 alkalommal vesekövem volt). A széklet színe, konzisztenciája és szubjektive a közérzetem javult. Nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lettem, továbbá az idegi terhelést is jobban tűröm. Igen jól alszom. Álmaim megnyugtatóak, a korábbi időszak rémálmaival szemben. Nemrégiben kezdtem csak el - az emelkedett cukorszintem miatt - célirányosan kezelni a hasnyálmirigy működését befolyásoló meridián pontokat, így itt eredménnyel jelenleg még nem szolgálhatok.

16 Örülök, hogy egy olyan csoport tagjai között lehetek a terjesztésben, akik egy ilyen fantasztikus készüléket alkottak és juttatnak el az emberiség azon rétegeihez, ahol a szükség égető. Az emberek egy része jelenleg még bizalmatlan, de a terjesztés eredményeképpen és a személyes tapasztalatok továbbadása miatt várhatóan egyre többen fognak dönteni az öngyógyítás e különleges, nem szokványos formája mellett. Öngyógyításom folytatásaként még elmondom, hogy félévenként teljes vérvizsgálatot szoktam csináltatni utoljára decemberben volt, a legközelebbire 2 héten belül kerül sor. A leletek értékeinek alakulásában talán már objektív adatokkal is kimutatható lesz a terápia eredménye. U.B. László, Budapest 16. Köszönjük a műszert és a terápiát... Enyhén szólva komoly morgások kísérték - férjem részéről - a készülék beszerzését. Hogy miért, azt nem ecsetelem. Közel 10 esztendeje, hogy mind a ketten rokkantnyugdíjasok vagyunk. Ebből kitalálható, hogy az eltelt esztendő alatt itt-ott meghibásodtunk. Nekem szív, gerinc, emésztési, ideg, vérnyomás problémáim voltak, sok egyéb kisebb panasz mellett. A párom meg, ami belefért a nyavalyák puttonyába, azt mind begyűjtötte! Kétszer volt a legsúlyosabb depressziós állapotban (mindkét alkalommal meghaladva az 1 évet), megküzdött egy szívin-farktussal is, 45 éves kora óta állandóan visszatérő prosztata problémákkal is kezelték, a kisebb problémákra már oda sem figyeltünk. Meg kell mondanom, hogy én már nagyon régóta távol tartom magam mindenféle gyógyszertől, mert a sok mellékhatás szerintem több kárt okoz, mint amennyit segít. Attila (a párom) az első depressziója (1989) óta rendszeresen fogyasztott antidepresszáns gyógyszereket. (Rengeteg gyógyszert kipróbáltak szegényen.) Prosztata bántalmakra csak időszakosan szedett különböző orvosságokat, infarktusa óta (1997) pedig folyamatosan vett be szívgyógyszereket is. A készüléket október óta alkalmazzuk. Tapasztalataink a műszer használatával kapcsolatban a következők. Az első hetekben semmi különöset nem észleltem. Körülbelül egy hónap elteltével újra éreztem betegségeim nyomait, néhol irtózatosan fájt, aztán mindez fokozatosan elmúlt; az úgynevezett krízisállapotot én sem úsztam meg. Ma már rendszeresen egy huzamban átalszom az éjszakát, ami kb. 27 év óta nem ment. A férjem csak hosszas unszolás után, fokozatosan csökkentve az adagot (óvatos duhaj!) hagyta abba (II. 12-én) a gyógyszerek szedését. A gyógyszerek elhagyása nem okozott problémát, mondhatni, hogy kitűnően érzi magát! Volt egy időszak, amikor mindene fájt, és irtózatosan fáradt volt. A fáradtságai elmúltak, de gyakran érez izületi és izomfájdalmakat. Prosztata problémái a készülékkel való kezelés kezdete óta nem jelentkeztek. Körülbelül 2 hete Attila is depressziós krízis állapotba került, ami nem a régi borzalom, de van egy kicsi pánik, idegesség, szekántság, negatívság. Rendszeresen kezeljük magunkat, és nagyon sok javulást fel tudunk sorolni. Pl.: gerinc discopatia több helyen volt, mára már elmúlt. Nyaki, ún. "banya-púp" 90%-ot javult, általában a meszesedés fantasztikus javulást mutat, a lábkörmeim olyanok, mint 30 éves koromban, sehol benövés, meszesedés. A vérnyomásom teljes mértékben beállt: 125/79,

17 max. 130/81, remekül érzem magam. Azelőtt rendszeresen vérzett az orrom, most elvétve és csak egy ici-picit 3-4 hetenként. Az emésztésem, gyomrom, epém, beleim csodálatosan egészségesek, még az aranyerem is elmúlt, eltűnt 27 év után. Tele vagyok energiával, vidám és optimista az egész lényem. Köszönjük a műszert és a terápiát Dormány Zsoltnak, hogy elérhetővé tette számunkra, továbbá azt, hogy megadta a lehetőséget, hogy segítsünk azokon, akik rászorulnak, és nyitottak: az egészségeseken és a betegeken. Munkánkkal szeretnénk mind több emberhez eljuttatni a áldását. T. Hédy és Attila, Budapest 17. Intim tapasztalat - természetesen név nélkül... A készülék használatával kb. a második 12 napos kezelés alatt a 30 éve meglévő aranyerem mellé nőtt egy másik, ami nem okozott fájdalmat, csak egy kicsit megijesztett. Körülbelül 3-4 hét múlva felszívódott. Gondolom, ez is egy tisztulási folyamat volt és még egy 46 éves vagyok. 3-4 éve menstruációs problémáim voltak (görcsölés, fájdalmak stb.). Az orvosok hormonok szedését javasolták, de én ezt nem vállaltam. December óta alkalmazom a terápiát, és sok más eredményem mellett, mintegy "mellékhatásként" tapasztaltam, hogy menstruációm teljesen helyreállt: 3 hónapja fájdalom és panaszmentes, mint leánykoromban! Köszönöm!

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Hasnyálmirigy gyulladás:

Hasnyálmirigy gyulladás: Hasnyálmirigy gyulladás: 2008. szeptemberében ismeretlen eredetű hasnyálmirigy-gyulladást kaptam. Az év folyamán több gyulladásos megbetegedésem is volt, 3 antibiotikum-kúrán kellett átesnem. Ilyen előzmények

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt

A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt aranyai Ágnes - éres Orsolya - Holitskáné S Mária - Dr Kricsfalusy Mihály Péterfy S u-i Kórház és aleseti Központ

Részletesebben

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL 1 DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL FELMÉRÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK KÖRÉBEN Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ), a NOVARTIS támogatásával KINCSES JÁNOS a MACOSZ elnöke 2010. januárjában

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

Tisztelt Cím! Mindenekelőtt fontosnak tartjuk leszögezni, hogy jelen levelünk teljes mértékig saját elhatározásunk alapján, mindannyiunk teljes egyetértésével, mindenféle külső ráhatás nélkül, pusztán

Részletesebben

Lehet, hogy szívelégtelenségem van?

Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Ez a kiadvány azért jött létre, hogy segítse önt a szívelégtelenség korai tüneteinek felismerésében. Mi a szívelégtelenség? A szívelégtelenség meghatározás nagyon ijesztőnek

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Carvedilol Grindeks 6,25 mg tabletta Carvedilol Grindeks 12,5 mg tabletta Carvedilol Grindeks 25 mg tabletta karvedilol Mielott elkezdené szedni ezt

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語 ORVOSI KÉZIKÖNYV Magyar ハンガリー 語 Az orvosnak Nem értem a japán orvosi kifejezéseket, ezért ezt a kézikönyvet használva szeretném leírni a tüneteim. Személyes Adatok Mai dátum Év Hónap Nap Név Keresztnév

Részletesebben

Sikertörténetek I. Joli eltűnt" a cisztája. boldogan várják a babát Böbe 6 éve nem menstruált 24 órán belül megjött a menstruációja

Sikertörténetek I. Joli eltűnt a cisztája. boldogan várják a babát Böbe 6 éve nem menstruált 24 órán belül megjött a menstruációja Joli - 3 éve próbálkoznak babával sikertelenül 2 évvel ezelőtt bal petefészkét kivették ciszta miatt A lombikprogram 1 évvel ezelőtt sikertelen volt Kétségbeesve jött a tornára, mert a jobb petefészkén

Részletesebben

Felhasználók tapasztalatai:

Felhasználók tapasztalatai: Felhasználók tapasztalatai: 1 Gy. F.-né Budapest Hozzátartozóm, aki 91 éves, prosztatarákban szenved. A betegség következményeként mindkét lába nagyon duzzadt volt. Nagy lila foltok jelentek meg rajta,

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

ESETTANULMÁNY. 10-es csoport. Módszertani nap 2006 február 14. Készítette: Kovács Zsolt

ESETTANULMÁNY. 10-es csoport. Módszertani nap 2006 február 14. Készítette: Kovács Zsolt ESETTANULMÁNY 10-es csoport Módszertani nap 2006 február 14 Készítette: Kovács Zsolt Személyi adatok: Név: B Tamás Szül: Sz., 1987. október 31 Iskolai végzettség 8 osztály Ítélete: B Tamás növendék 10-es

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

Gyermek. kérdőív TÁRKI. 1 hullám EGÉSZSÉG KUTATÁS. A válaszadás önkéntes! Család sorszáma. Kire vonatkozó adatokat tartalmaz ez a kérdőív?

Gyermek. kérdőív TÁRKI. 1 hullám EGÉSZSÉG KUTATÁS. A válaszadás önkéntes! Család sorszáma. Kire vonatkozó adatokat tartalmaz ez a kérdőív? Család sorszáma Kire vonatkozó adatokat tartalmaz ez a kérdőív? TÁRKI EGÉSZSÉG KUTATÁS Egyén sorszáma A válaszoló személy sorszáma 1 hullám Gyermek kérdőív 1997 A válaszadás önkéntes! Település neve:...

Részletesebben

mona segítség a gluténmentes életben kiss móni tippek tanácsok receptek TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ, GASZTROBLOGGER

mona segítség a gluténmentes életben kiss móni tippek tanácsok receptek TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ, GASZTROBLOGGER kiss móni mona TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ, GASZTROBLOGGER segítség a gluténmentes életben tippek tanácsok receptek KISS MÓNI Segítség a gluténmentes életben Megjelent 2015-ben, a szerző magánkiadásában. A

Részletesebben

A népesség nyolcvan százaléka nyugdíjas

A népesség nyolcvan százaléka nyugdíjas A kosárfonásról híres település központjából vezet az út a világ elől elrejtett faluba. Nagymedeséren nem könnyű a megélhetés, a helyi kis üzlet sem tart egész nap nyitva, kevés a vásárló. A helyiek a

Részletesebben

HOMEOPÁTIÁVAL ELÉRT EREDMÉNY PSORIASISBAN DR. DÉRER CECILIA HOMEOPATA BAJA II.INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS A PSORIASIS GYAKRAN ELŐFORDULÓ BŐRBETEGSÉG. A BETEGEK 5-8 %-A SZENVED

Részletesebben

fős fókuszcsoport

fős fókuszcsoport 10 000 fős fókuszcsoport Cukorbetegek közössége Central Médiacsoport Fábián Sándor Az elmúlt tíz évben közel duplájára nőtt a diabétesszel küzdők száma 2015-ben több mint 1,2 millió felnőtt élt együtt

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Talliton 6,25 mg tabletta Talliton 12,5 mg tabletta Talliton 25 mg tabletta.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Talliton 6,25 mg tabletta Talliton 12,5 mg tabletta Talliton 25 mg tabletta. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Talliton 6,25 mg tabletta Talliton 12,5 mg tabletta Talliton 25 mg tabletta karvedilol Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

Széljegyzetek egy óvodai integrációhoz

Széljegyzetek egy óvodai integrációhoz Széljegyzetek egy óvodai integrációhoz (az intuitív esetkezelés lépcsőfokai) 2009. február 2013. február Vázlat: - ismerkedés (ismerkedés tulajdonságok előélet) - kezdetek (az anya a nagymama kötődések)

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Flixonase szuszpenziós orrspray flutikazon-propionát

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Flixonase szuszpenziós orrspray flutikazon-propionát Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Flixonase szuszpenziós orrspray flutikazon-propionát Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓ A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Crestor

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

3. szám 2010. Crystal. tapasztalat füzet - XXII.

3. szám 2010. Crystal. tapasztalat füzet - XXII. 3. szám 2010. Crystal tapasztalat füzet - XXII. Crystaltapasztalatfuzet2010_03.indd 1 3/3/10 12:08:51 AM 2 Crystal tapasztalat füzet A nővér ajánlásával Ambrus Ferencné a hódmezővásárhelyi kórházban nővérként

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tulita filmtabletta ösztradiol / noretiszteron-acetát Mielott

Részletesebben

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Bôrönd és homeopátia Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Takaros, barátságos épület egy árnyas, csen des kis utca végén, ahol az, nem messze a városközponttól, egy fôútvonalba

Részletesebben

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:. Születési dátum:.. KÓRHÁZ TAJ szám:... Nem: Rassz: férfi / nő indiai / ázsiai / fehér / fekete (a megfelelő aláhúzandó) ORVOS Képes-e a gyermek válaszolni a panaszaira,

Részletesebben

A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban

A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban Dr Simkovics Enikő, Józsa Balázs, Horváth Anita, Dr Vekerdy Nagy Zsuzsanna Orvosi Rehabilitáció és Fizikális

Részletesebben

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁR MODERNIZÁLÁSA.

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁR MODERNIZÁLÁSA. AZ EGYETEMI KÖNYVTÁR MODERNIZÁLÁSA. Ha a Pázmány Péter Tudományegyetem könyvtárának utolsó másfél évtizedéről beszélünk, rögtön megmondjuk olvasóinknak: ezen a területen is a szerves fejlődést becsüljük

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Bromocriptin-Richter 2,5 mg tabletta bromokriptin Mielott elkezdené

Részletesebben

1. Az emésztôrendszerrôl általában

1. Az emésztôrendszerrôl általában 1. Az emésztôrendszerrôl általában Az emésztôrendszer a szájüregtôl a végbélnyílásig tart. A nyelôcsövet a gyomor, azt pedig a vékonybél követi. A nyelôcsô tulajdonképpen a mellkasban helyezkedik el, a

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

Míg a halál el nem választ

Míg a halál el nem választ FÖLDESI ENIKŐ HAUSER PÉTER GARAMI MIKLÓS 1 Míg a halál el nem választ Esetbemutatás Összefoglalás Amennyiben a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő gyermekek gyógyító kezelése eredménytelen, a

Részletesebben

Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2. További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9. Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez...

Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2. További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9. Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez... TARTALOMJEGYZÉK Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2 További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9 Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez... 17 Kérdések és válaszok: Mit tegyek, ha?... 23 KEDVES

Részletesebben

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Az elektív csípő- és térd-protézis műtéten résztvevő betegek tájékoztatásának vizsgálata Készítette: Fehér Mónika MSc ápoló hallgató Az elektív csípő- és térd-protézis

Részletesebben

KÜLÖNSZÁM! B E S Z Á M O L Ó. Nyírlugos Város Önkormányzata 2006 2010. évi tevékenységéről KÜLÖNSZÁM!

KÜLÖNSZÁM! B E S Z Á M O L Ó. Nyírlugos Város Önkormányzata 2006 2010. évi tevékenységéről KÜLÖNSZÁM! A NYÍRLUGOSI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA KÜLÖNSZÁM 2010. szeptember B E S Z Á M O L Ó Nyírlugos Város Önkormányzata 2006 2010. évi tevékenységéről Ismét eltelt négy év. Az 1990. szeptember 30-i első szabad önkormányzati

Részletesebben

Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve

Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve Készült a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság és a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének szakmai útmutatása alapján Ez a kiadvány

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Azalia 75 mikrogramm

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZLEPÁK BÁLINT A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZEMLE Összefoglalás Tanulmányom témája az általános fogászati ellátásban résztvevő fogorvosok

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Trisequens filmtabletta ösztradiol és noretiszteron-acetát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Trisequens filmtabletta ösztradiol és noretiszteron-acetát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Trisequens filmtabletta ösztradiol és noretiszteron-acetát Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

Bemutatkozik a Rosszcsont Alapítvány

Bemutatkozik a Rosszcsont Alapítvány Bemutatkozik a Rosszcsont Alapítvány Az Alapítvány célja, hogy a gyermekreumatológiai kórképekben szenvedő beteg gyermekek a gyógyításuk során a legmagasabb színvonalú ellátásban részesülhessenek. Mottónk

Részletesebben

Pesti krimi a védői oldalról

Pesti krimi a védői oldalról Fazekas Tamás Pesti krimi a védői oldalról 1999. nyarán egy fiatalember érkezett a Társaság a Szabadságjogokért drogjogsegélyszolgálatára. Akkoriban szigorítottak a büntető törvénykönyv kábítószerrel való

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben 2007-06-22 Húsz év mellékvágány után újra lendületben Bodrogi Gyula a mesterekről, a zsákutcákról és a nagy visszatérésről Bodrogi Gyula, a Nemzeti Színház művésze, valósággal kivirult, mióta nem a Vidám

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tensiomin 12,5 mg tabletta Tensiomin 25 mg tabletta Tensiomin 50 mg tabletta Tensiomin 100 mg tabletta kaptopril Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Neurorehabilitációs Osztály Dr.Hajnalka Imre Sztupa Márta Dr.Mód Gabriella Osztályos

Részletesebben

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 215/2012. (II. 1.) sz. HATÁROZATA

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 215/2012. (II. 1.) sz. HATÁROZATA Ügyiratszám: MN/32050-8/2011. Ügyintéző: személyes adat Tárgy: burkolt kereskedelmi közlemény tiltott közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezés megsértése Melléklet: hatósági ellenőrzés megállapításai

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer Hatóanyagok: Populus tremuloides (Populus) trit. D1, Sabal serrulatum (Serenoa repens) trit. D6, Conium maculatum

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ TERVEZET ( 2007 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Gabaneural 100 mg kemény kapszula Gabaneural 300 mg kemény kapszula Gabaneural 400 mg kemény kapszula gabapentin Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita Egymást támogatva minden könnyebb! Golobné Wassenszky Rita Parkinson Betegek Egyesülete Pécs Parkinson-kór A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó neurológiai betegség Tünetei: mozgásszegénység, kézremegés,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól A 2003. évi országos cigánykutatás alapján

A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól A 2003. évi országos cigánykutatás alapján KEMÉNY ISTVÁN JANKY BÉLA A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól A 2003. évi országos cigánykutatás alapján 2003 elsõ negyedében reprezentatív kutatást folytattunk a magyarországi cigányság

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában

Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában Ács Józsefné Ildikó* Zöldi Edina** Dr Barta Zsuzsanna Ildikó*** *Fizioterápiás asszisztens, gyógymasszőr/ előadó **Fizioterápiás

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

Flexove 625 mg Tabletta Szájon át történő alkalmazás 1327 Lysaker, Norvégia Belgium - Navamedic ASA Vollsveien 13 C 1327 Lysaker, Norvégia

Flexove 625 mg Tabletta Szájon át történő alkalmazás 1327 Lysaker, Norvégia Belgium - Navamedic ASA Vollsveien 13 C 1327 Lysaker, Norvégia I. MELLÉKLET FELSOROLÁS: MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY- DÓZISOK, ALKALMAZÁSI MÓDOK, KÉRELMEZŐ, FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA A TAGÁLLAMOKBAN 1 Tagállam Forgalomba hozatali engedély

Részletesebben

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható!

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható! Minden jog fenntartva 2015 www.asztropatika.hu 1 Ha egy problémával sokat foglalkozol, előbb-utóbb rátalálsz a megoldásra! Pontosan úgy, ahogyan ez lassan már 20 éve velem is történt a személyes tanácsadásaim

Részletesebben

Kulcscsonttörés. A betegség leírása

Kulcscsonttörés. A betegség leírása Kulcscsonttörés A betegség leírása A kulcscsont a vállöv része, ez köti össze a kart a törzzsel. Alatta fontos erek és idegek futnak ezek mégis igen ritkán sérülnek, ha a kulcscsont eltörik. Általában

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Wellbutrin SR 150 mg retard tabletta. bupropion-hidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Wellbutrin SR 150 mg retard tabletta. bupropion-hidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Wellbutrin SR 150 mg retard tabletta bupropion-hidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Ibuprofen- Ethypharm 300 mg retard SR kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V

DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. NOVEMBER 18-ÁN MEGTARTOTT KÖZMEGHALLGATÁSRÓL ÉS NYILVÁNOS

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom,

Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom, A TASSI ÉS A GYULAI SZERETETOTTHON 2004 2009 Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom, amelyet általában nem ismernek az emberek mivel nem találkoznak vele naponként, vagy téves elképzelésük van

Részletesebben

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról PAPP ZSOLT Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról Összefoglalás A nehéz sorsú, hajléktalanszállón lakó, AIDS betegségének állandó fenyegetettségében élő szerző a halálról, félelmeiről,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Milyen esetekben fordulunk

Részletesebben