III. (30 pont) Varianta 001

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "III. (30 pont) Varianta 001"

Átírás

1 III. (30 pont) Varianta 001 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A drámai költemény jellemzői (pl. Madách Imre: Az ember tragédiája, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde vagy más olvasott drámai költemény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a drámai költemény műfaji sajátosságai (pl. líraiság) b. értékek szembesülése (pl. szintek találkozása) c. a választott drámai költemény szerkezeti sajátosságai (pl. tér- és időszerkezet) d. jelképesség a drámai költeményben (pl. a szereplők jelképessége) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

2 III. (30 pont) Varianta 002 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Valószerűség és eszményítés a barokk eposzban (pl. Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem vagy más olvasott barokk eposz)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. az eposz barokk sajátosságai b. valószerűség és fikció viszonya a cselekményszövésben c. valószerűség és fikció viszonya, a szereplők megformálásában d. valószerűség és fikció viszonya a történelmi tények kezelésében Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása. terjedelem nem részesül pontozásban

3 III. (30 pont) Varianta 003 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A ballada műfaji sajátosságai (pl. Arany János: Ágnes asszony, Szondi két apródja, V. László c. balladája vagy más olvasott ballada)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a ballada epikus elemei (pl. történet, szereplők) b. történetmondás (idő- / tér)szerkezet viszonya c. a párbeszédek szerepe a történet alakulásában d. a líraiság szerepe a történetalakításban (pl. érzelemkifejezés, hangulatiság, szimbolikusság, metaforikusság, költői képek, alakzatok) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

4 III. (30 pont) Varianta 004 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Tárgyválasztás és történelmi hitelesség a barokk eposzban (pl. Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a barokk eposz műfaji sajátosságai b. források, minták c. a keresztény mitológia elemeinek beépítése az antik eposzi kellékekbe (pl. az invokációban: Te, ki Szűz Anya vagy ) d. a téma, a szereplők, a cselekmény mitizálása (túlzás, felnagyítás, fokozás, eszményítés, a történelmi tények megváltoztatása) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

5 III. (30 pont) Varianta 005 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Tragikus hős egy tanult drámában (pl. Katona József: Bánk bán, Madách Imre: Az ember tragédiája, Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja vagy más olvasott dráma)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. szereplők rendszere (pl. fő- és mellékszereplők) b. tragikus hős a drámai szituációban c. a tragikus hős megteremtésének az eljárásai a drámában (pl. dialógus, monológ, cselekedtetés) d. hősteremtés és irányzat Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

6 III. (30 pont) Varianta 006 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A modern ember életérzései, élményköre egy klasszikus modern epikai alkotásban (pl. Krúdy Gyula: Szindbád-novellák; Kosztolányi Dezső: Édes Anna, Pacsirta vagy más olvasott klasszikus modern epikai alkotás)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a modern kor emberének léttapasztalata (pl. elidegenedés, elvágyódás, elbizonytalanodás) b. a hős megteremtésének eszközei (pl. elbeszélői jellemzés, cselekvés, beszéd, más szereplők általi jellemzés) c. az elbeszélő és a hős viszonya (pl. külső/belső elbeszélői nézőpont, külső/belső nézőpont érvényesülése a szereplő megformálásában, azonosulás, távolságtartás) d. a hős és a külvilág viszonya Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

7 III. (30 pont) Varianta 007 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Elbeszélői és szereplői szólamok egy novellában (pl. Mikszáth Kálmán: A bágyi csoda; Móricz Zsigmond: Tragédia, Barbárok; Kosztolányi Dezső: A kulcs vagy más olvasott novella)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a novella műfaji sajátosságai b. műfaj és stílusirányzat összefüggése (a választott mű stílustörténeti besorolása) c. elbeszélői szólam (pl. mindentudó / korlátozott tudású elbeszélő) d. szereplői szólamok (pl. egyenes beszéd, függő beszéd, szabad függő beszéd) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai: a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

8 III. (30 pont) Varianta 008 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Metaforikusság egy 20. századi novellában (pl. Móricz Zsigmond: Tragédia, Barbárok; Kosztolányi Dezső: A kulcs, Esti Kornél-novellák vagy más olvasott 20. századi novella)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. elbeszélő a történetben (pl. szemlélő, azonosuló, külső/belső nézőpont stb.) b. metaforikus összefüggések a történetben (pl. gesztusok, cselekedetek metaforizálódása) c. metaforikusság a szereplőteremtésben d. motívumok, toposzok (pl. cím, út) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

9 III. (30 pont) Varianta 009 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Narrációs eljárások a történelmi regényben (pl. Móricz Zsigmond: Tündérkert, Kós Károly: Varju nemzetség, Kemény Zsigmond: Zord idő vagy más olvasott történelmi regény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. elbeszélői magatartás, nézőpont (pl. viszonyulás a korhoz, szereplőkhöz, történethez; objektív/szubjektív nézőpont) b. narrációs eljárások a történetalakításban (pl. összefoglalás, sűrítés, részletezés, jelenetezés) c. a hős életútjának szerepe a kompozíció egységének megteremtésében (pl. egyetlen hős életútja mint vezérfonal, több hős életútjának összekapcsolása; ok-okozatiság, tér- és időbeli érintkezés; metaforikus szerkezet) d. a megjelenített világkép és történelemszemlélet (pl. a történelem célelvűsége/cél hiánya; a történelem alakító erői) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

10 III. (30 pont) Varianta 010 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A regény egy 20. századi változata (pl. Móricz Zsigmond: Sárarany, Kosztolányi Dezső: Pacsirta, Édes Anna, Tamási Áron: Ábel a rengetegben, Ottlik Géza: Iskola a határon, Kuncz Aladár: Fekete kolostor vagy más olvasott 20. századi regény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a választott regény műfaji sajátosságainak bemutatása b. történetalakítás (metonimikus/metaforikus) c. szereplők viszonyrendszere (pl. fő- és mellékszereplők viszonya) d. tér- és időszerkezet Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai: a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

11 III. (30 pont) Varianta 011 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A romantikus regény (pl. Jókai Mór: Az arany ember, Egy magyar nábob, Sárga rózsa, Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője vagy más olvasott romantikus regény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a romantikus regény műfaji sajátosságai b. történetalakítás (pl. metonimikus és metaforikus) c. tér- és időszerkezet d. a szereplők rendszere (fő- és mellékszereplők) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

12 III. (30 pont) Varianta 012 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A ballada műfaji sajátosságainak hatása a műbeli történetre (pl. Arany János: Szondi két apródja, V. László, Ágnes asszony vagy más olvasott ballada)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a ballada epikus elemei (pl. történet, szereplők) b. történetmondás idő- és térszerkezet viszonya (pl. időkezelés, helyszínek változása) c. a párbeszédek szerepe a történet alakulásában (pl. drámaiság, feszültségteremtés, párbeszédben megjelenített történet) d. a líraiság tényezői a balladában (pl. érzelemkifejezés, hangulatiság, szimbolikusság, metaforikusság) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

13 III. (30 pont) Varianta 013 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Az eszmék szerepe a drámai költeményben (pl. Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde; Madách Imre: Az ember tragédiája vagy más olvasott drámai költemény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a drámai költemény műfaji sajátosságai b. megjelenített eszmék (pl. boldogság, szabadság, hatalom) c. az eszméket megjelenítő motívumok d. az eszméket megjelenítő szereplők (pl. történelmi, bibliai, mesei szereplők) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

14 III. (30 pont) Varianta 014 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Imitáció a barokk eposzban (pl. Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a barokk eposz műfaji jellemzői b. források, minták, antik elemek c. imitáció a keresztény szemléletben (pl. látomásosság, vértanú/mártír-kultusz) d. imitáció a hősteremtés eljárásaiban (pl. ellentétezés, eszményítés, túlzás, fokozás) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

15 III. (30 pont) Varianta 015 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Metonimikus és metaforikus történetalakítás a század fordulójának epikájában (pl. Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt, Beszterce ostroma vagy más olvasott epikus alkotás)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a választott alkotás műfaji sajátosságai b. metonimikus történetalakítás c. metaforikus történetalakítás d. tér- és időszerkezet Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

16 III. (30 pont) Varianta 016 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A levél műfaja az irodalomban (pl. Mikes Kelemen: Törökországi levelek; Kármán József: Fanni hagyományai vagy más olvasott alkotás)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a levél műfaji sajátosságai b. valószerűség és fikció (pl. fiktív címzett, megszólítás, keltezés) c. kompozíciós eljárások (pl. időrend, laza szerkezet ) d. műfaj és stílusirányzat összefüggése Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

17 III. (30 pont) Varianta 017 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A különc alakja egy epikai alkotásban (pl.: Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt, Lapaj, a híres dudás, Beszterce ostroma vagy más olvasott mű)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a hős világszemlélete, értékrendje (pl. eszmények, ideálok) b. az elbeszélő és a hős viszonya (pl. külső/belső elbeszélői nézőpont, azonosulás, távolságtartás) c. a hős és más szereplők közötti viszony (pl. kapcsolat/kapcsolat hiánya) d. a hős megteremtésének eljárásai (pl. elbeszélői jellemzés, cselekvés, beszéd, más szereplők általi jellemzés) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

18 III. (30 pont) Varianta 018 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Elbeszélő és elbeszélés viszonya a 20. századi epikában (pl. Krúdy Gyula: Szindbád-novellák; Móricz Zsigmond: Tragédia, Barbárok, Sárarany; Kosztolányi Dezső: Édes Anna; Ottlik Géza: Iskola a határon vagy más olvasott 20. századi epikai alkotás)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. elbeszélői nézőpontok (pl. objektív/szubjektív, változó) b. történetalakítás (metonimikus, metaforikus) c. narrációs eljárások (pl. elhallgatás, jelenetezés, késleltetés) d. elbeszélői eljárások a hősteremtésben (pl. névadás, elbeszélői jellemzés, cselekedtetés, leírás) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

19 III. (30 pont) Varianta 019 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Hőstípusok a 19. század epikájában (pl. Jókai Mór: Az arany ember, Egy magyar nábob, Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt, Beszterce ostroma vagy más olvasott 19. századi epikus alkotás)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. értékek, eszmények szerepe a hősteremtésben b. a szereplők viszonyrendszere (fő és mellékszereplők viszonya) c. a hős(ök) jellemzésének technikái (pl. elbeszélői jellemzés, a szereplők cselekedeteinek jellemábrázoló funkciója) d. a hős(ök) sorsának példázatossága Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

20 III. (30 pont) Varianta 020 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A történelmi tárgyú műballada műfaji sajátosságai (pl. Arany János: Szondi két apródja, V. László vagy más olvasott történelmi tárgyú ballada)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a történelmi téma példázatossága a választott balladában b. a történetmondás (idő- / tér)szerkezet viszonya c. a drámaiság tényezői a balladában (pl. szereplők közötti összeütközés, emberi viszonyokból fakadó tragédia, drámai forma, párbeszédben megjelenített történet, jelenetezés) d. a líraiság tényezői a balladában (pl. érzelemkifejezés, hangulatiság, metaforikusság, költőiség) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

21 III. (30 pont) Varianta 021 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Tragikomikus hős egy tanult epikai alkotásban (pl.: Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma, Móricz Zsigmond: Tragédia vagy más olvasott mű)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a szereplő világszemlélete, értékrendje (pl. pozitív / negatív értékek, morális értékrend) b. az elbeszélő és a szereplő viszonya (pl. külső/belső elbeszélői nézőpont) c. a hős és más szereplők közötti viszony (pl. kapcsolat/kapcsolat hiánya) d. a jellemzés eljárásai, eszközei (pl. elbeszélői jellemzés, cselekvés, beszéd, más szereplők általi jellemzés) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

22 III. (30 pont) Varianta 022 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A történelem mint regénytéma (pl. Móricz Zsigmond: Tündérkert, Kós Károly: Varju nemzetség, Kemény Zsigmond: Zord idő vagy más olvasott regény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a történelmi tények ábrázolása a választott regényben (pl. tényszerűség, hitelesség a történelmi események ábrázolásában) b. fikció a történelmi regényben (pl. fiktív események, hősök) c. a történelmi tények és a fiktív hősök élettörténetének kapcsolata d. a regényben megjelenített történelemszemlélet (pl. eleve elrendeltség a történelem alakulásában/a történelem alakíthatósága; a hagyományos értékrend megőrzése/annak megszakítása; hagyományőrzés/ szabadelvűség) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

23 III. (30 pont) Varianta 023 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A 19. századi dráma jellemzői (pl. Katona József: Bánk bán, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, Madách Imre: Az ember tragédiája vagy más romantikus dráma)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a választott dráma műfaji sajátosságai b. szerkezeti sajátosságok c. a 19. századi dráma kérdéskörei (pl. boldogság, létértelmezés, történelem) d. a drámai hős(ök) megteremtésének eszközei Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

24 III. (30 pont) Varianta 024 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Az élet értelmének keresése a drámai költeményben (pl. Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde; Madách Imre: Az ember tragédiája vagy más olvasott drámai költemény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a drámai költemény műfaji sajátosságai b. az eszmék megjelenési formái (pl. szereplők, motívumok, jelképek) c. a hős(ök) életeszményei d. a szereplők rendszere (pl. a hős segítői/akadályozói) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

25 III. (30 pont) Varianta 025 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Eposzi hős a barokk eposzban (pl. Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem vagy más olvasott barokk eposz)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a barokk eposz műfaji sajátosságai b. a barokk világkép és embereszmény (pl. Imitatio Christi ) c. a hős(ök) mitizálásának eszközei (pl. túlzás, felnagyítás, ellentétezés) d. a szereplők megteremtésének eljárásai (pl. beszéd, cselekedtetés) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

26 III. (30 pont) Varianta 026 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Narrációs eljárások a realista novellában (pl. Móricz Zsigmond: Tragédia, Hét krajcár vagy más olvasott realista novella)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a realista novella sajátosságai b. történetalakítás (metonimikus, metaforikus) c. az elbeszélő viszonya a történethez (pl. mindentudó/korlátozott tudású elbeszélő, nézőpontok váltakozása) d. a hősteremtés eljárásai (pl. beszéd, cselekedtetés) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

27 III. (30 pont) Varianta 027 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Életérzés a szentimentalista énregényben (pl. Kármán József: Fanni hagyományai vagy más olvasott szentimentalista énregény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a szentimentalista énregény műfaji sajátosságai b. a belső nézőpont hatása a történetalakításra c. önvizsgálati módok (pl. elmélkedés, vallomás) d. ideálkeresés (pl. szeretet, teljességigény) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

28 III. (30 pont) Varianta 028 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Létértelmezés a drámai költeményben (pl. Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, Madách Imre: Az ember tragédiája vagy bármilyen más olvasott drámai költemény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a drámai költemény műfaji sajátosságai b. a szereplők rendszere (a hős segítői / akadályozói a boldogságkeresésben / az élet értelmének a keresésében) c. a hősök életeszményei d. az eszmék szerepe a történet alakulásában Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

29 III. (30 pont) Varianta 029 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A barokk heroizmus (pl. Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a barokk héroszeszménye b. mártírkultusz és erkölcsi győzelem c. nemzeti (profán) történeti esemény / téma eposzi magaslatra emelése d. barokk szemlélet az eposz jellemeinek a megalkotásában Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

30 III. (30 pont) Varianta 030 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Metonimikus és metaforikus történetalakítás a realista novellában (pl. Móricz Zsigmond: Tragédia, Barbárok; Kosztolányi Dezső: A kulcs vagy más olvasott realista novellában)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a realista novella sajátosságai b. metonimikusság a történetalakításban c. metaforikusság a történetalakításban d. tér- és időszerkezet Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

31 III. (30 pont) Varianta 031 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Az elbeszélő én és az elbeszélt történet viszonya egy 20. századi regényben (pl. Kuncz Aladár: Fekete kolostor, Ottlik Géza: Iskola a határon, Krúdy Gyula: A vörös postakocsi vagy más olvasott 20. századi regény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. történetalakítás a választott regényben (pl. metonimikus/ metaforikus) b. az elbeszélő én viszonya az elbeszélt történethez (pl. külső és belső nézőpont) c. időkezelés a választott műben (pl. lineáris, visszatekintő) d. elbeszélői és szereplői szólamok (pl. egyenes beszéd, szabad függő beszéd) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

32 III. (30 pont) Varianta 032 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A novella 20. századi változata (pl. Móricz Zsigmond: Tragédia, Barbárok, Krúdy Gyula: A hídon, Utazás éjjel,tamási Áron: Himnusz egy szamárral, Örkény István: Ballada a költészet hatalmáról vagy más olvasott 20. századi novella)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a választott novella műfaji sajátosságai b. a novella történetalakítása (metonimikus, metaforikus) c. a novella időkezelése (pl. lineáris, retrospektív) d. narrációs eljárások (pl. általánosítás, részletezés, kihagyás) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

33 III. (30 pont) Varianta 033 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A szereplők jellemzésének technikái a műballadában (pl. Arany János: Szondi két apródja, V. László, Ágnes asszony vagy más olvasott ballada)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. narrátori jellemzés a választott balladában (pl. külső, távolságtartó/szereplővel azonosuló nézőpont) b. a szereplők beszédének jellemábrázoló szerepe (pl. beszédmód és jellem összefüggései, a párbeszédek jelentései) c. a tájleírás, illetve a környezetleírás szereplőket jellemző funkciója d. a szerkezetalakítás és jellemábrázolás viszonya (pl. lineáris/párhuzamos szerkezet, késleltetés, refrén) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

34 III. (30 pont) Varianta 034 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Nőalakok a romantikus drámában (pl. Katona József: Bánk bán, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, Madách Imre: Az ember tragédiája vagy más romantikus dráma)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a választott drámai alkotás műfaji jellemzői b. nőalak(ok) a drámai szituációban c. romantikus vonások a női szereplő(k) megteremtésében (pl. eszményítés, ellentétezés) d. a női szereplő(k) és szerepek a végkifejletben Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

35 III. (30 pont) Varianta 035 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A barokk eposz világképe (pl. Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a barokk eposz műfaji jellemzői b. keresztény szemlélet az eposzban (pl. Athleta Christi, Imitatio Christi ) c. az eposz szerkezete (pl. többsíkú kompozíció) d. realitás és irrealitás az eposzban (pl. látvány és látomás) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

36 III. (30 pont) Varianta 036 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A barokk eposz szerkezete (pl. Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a barokk eposz jellemzői b. barokk világkép, embereszmény c. többsíkú kompozíció (pl. égi-földi szint, epizódok, szerelmi szál stb.) d. a szereplők rendszere Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

37 III. (30 pont) Varianta 037 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A novella műfajának jellemzői egy tanult mű alapján (pl. Mikszáth Kálmán: A bágyi csoda, Az a fekete folt, Krúdy Gyula: Szindbád-novellák, Móricz Zsigmond: Tragédia, Kosztolányi Dezső: A kulcs vagy más olvasott novella alapján)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a novella műfaji sajátosságai b. történetalakítás (metonimikus, metaforikus) c. elbeszélői nézőpont(ok) (pl. külső, belső) d. a szereplők viszonyrendszere (pl. konfliktusos viszony) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

38 III. (30 pont) Varianta 038 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Kompozíciós eljárások a drámai költeményben (pl. Madách Imre: Az ember tragédiája, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde vagy más olvasott drámai költemény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a drámai költemény műfaji sajátosságai b. a kompozíciót megteremtő eljárások (pl. ciklikusság, ellentétezés) c. tér és idő a drámai költeményben (pl. valós, mitikus, történelmi) d. motívumok, toposzok és kompozíció (pl. bűnbeesés, utazás, kert, fa) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

39 III. (30 pont) Varianta 039 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Metaforikus történetalakítás a realista regényben (pl. Móricz Zsigmond: Sárarany, Kosztolányi Dezső: Pacsirta vagy más olvasott realista regényben)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a realista regény jellemzői b. metaforikusság a történetalakításban (pl. metaforikus jelentést létrehozó mozzanatok, motívumok) c. metaforikusság a tér-és időszerkezetben d. motívumok, toposzok metaforikussága (pl. cím, név) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

40 III. (30 pont) Varianta 040 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A klasszikus modern regény (pl. Kosztolányi Dezső: Pacsirta, Édes Anna, Krúdy Gyula: A vörös postakocsi, Kuncz Aladár: Fekete kolostor, Tamási Áron: Ábel a rengetegben vagy más olvasott klasszikus modern regény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. történetalakítás (pl. metaforikus/metonomikus) b. a szereplők rendszere (pl. külső és belső tulajdonságok, más szereplőkkel való viszony, értékrend) c. az elbeszélői nézőpont (pl. külső/ belső) d. képek, motívumok, toposzok (pl. út-utazás, emlékek, játék) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

41 III. (30 pont) Varianta 041 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A jellemábrázolás technikái egy realista novellában (pl. Móricz Zsigmond: Tragédia, Barbárok vagy más olvasott realista novella)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a szereplők rendszere a választott novellában (pl. kapcsolat/kapcsolat hiánya, a kapcsolatok minősége/milyensége) b. narrátori jellemzés (pl. külső, távolságtartó/szereplővel azonosuló nézőpont) c. a beszéd (pl. dialógus, magánbeszéd, szabad függő beszéd) jellemábrázoló szerepe d. a cselekedetek jellemábrázoló szerepe Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

42 III. (30 pont) Varianta 042 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Műnemek keveredése a balladában (pl. Arany János: Ágnes asszony, Szondi két apródja, V. László vagy más olvasott ballada)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a ballada műfaji sajátosságai b. epikus elemek a balladában (pl. harmadik személyű történetmondás, kihagyásos, késleltetett, szaggatott történetalakítás) c. drámai elemek a balladában (pl. szereplők közötti összeütközés, emberi viszonyokból fakadó tragédia, párbeszédben megjelenített történet, jelenetezés) d. líraiság a balladában (pl. érzelemkifejezés, hangulatiság, metaforikusság, költőiség, verses forma) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

43 III. (30 pont) Varianta 043 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Hősök és szerepek egy klasszikus modern epikai alkotásban (pl. Krúdy Gyula: Szindbád-novellák; Kosztolányi Dezső: Esti Kornél-novellák vagy más olvasott klasszikus modern epikai alkotás)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. történetalakítás (pl. metonimikus, metaforikus) b. a belső nézőpont/vallomásosság szerepe a hősteremtésben (pl. az én megsokszorozódása) c. a hősteremtés eljárásai (pl. beszéd, cselekedtetés) d. motívumok, toposzok jelentése (pl. utazás, villamos) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

44 III. (30 pont) Varianta 044 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A történetalakítás tere és ideje a történelmi tárgyú balladában (pl. Arany János: Szondi két apródja, V. László vagy más olvasott történelmi tárgyú ballada)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. az elbeszélői történetmondás tere és ideje b. az elbeszélt történet tere és ideje (pl. a valós történelmi helyzet, a megjelenített történelmi kor) c. a különböző színhelyek és idősíkok szereplői (pl. szereplők jellemzése) d. a metonimikus alakítású történet metaforikus jelentésű motívumai/mozzanatai Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

45 III. (30 pont) Varianta 045 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Hőstípusok a történelmi regényben (pl. Móricz Zsigmond: Tündérkert, Kós Károly: Varju nemzetség, Kemény Zsigmond: Zord idő vagy más olvasott történelmi regény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. valós történelmi szereplők ábrázolása a választott történelmi regényben b. fiktív hősök teremtése a történelmi regényben c. a hősök jellemzésének technikái (pl. elbeszélői jellemzés, a szereplők cselekedeteinek, beszédének/belső magánbeszédének jellemábrázoló funkciója) d. a hősök sorsának példázatossága (pl. jelenbeli történések múltba vetítése, jelenbeli sorsok múltra vonatkoztatása) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

46 III. (30 pont) Varianta 046 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Drámai hős a romantikus drámában (pl. Katona József: Bánk bán, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, Madách Imre: Az ember tragédiája vagy más romantikus dráma)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a hős a drámai szituációban (pl. konfliktus, érdekek ütközése) b. a hős világnézete (pl. értékek, értékrendek) c. a hős által képviselt eszme/feladat (pl. szabadság, boldogság, hatalom) d. a drámai hős helyzete a végkifejletben (pl. tragikus, elégikus) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

47 III. (30 pont) Varianta 047 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A romantika világ- és emberszemlélete egy 19. századi regényben (pl. Jókai Mór: Az arany ember, Egy magyar nábob, Sárga rózsa, Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője vagy más olvasott 19. századi regényben)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a romantikus regény jellemzői b. a világszemlélet hatása a történetalakításra c. a romantika világszemléletének megjelenítése (pl. teljességigény, természetkultusz) d. romantikus emberkép (pl. eszményített hős, végletes jellemek) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

48 III. (30 pont) Varianta 048 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A drámai műnem jellemzői egy olvasott alkotás alapján (pl. Katona József: Bánk bán, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde vagy más olvasott dráma)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a választott drámai alkotás (pl. tragédia, drámai költemény) műfaji jellemzői b. drámai szituáció (pl. értékek ütközése, hősök konfliktusa, a konfliktusba került hősök döntéskényszere) c. tér- és időszerkezet (pl. helyszínek változása, történelmi, mitikus idő) d. a drámai hős megteremtésének az eljárásai (pl. monológ, dialógus, cselekedtetés) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

49 III. (30 pont) Varianta 049 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Állandóság / változás a regényhős jellemében (pl.jókai Mór: Egy magyar nábob, Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma, Móricz Zsigmond: Sárarany vagy más olvasott regény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a regény műfaji jellemzői b. stílustörténeti jellemzők a választott műben (pl. romantikus, realista, naturalista) c. a főhős értékrendje, törekvései d. a főhős jellemének állandósága/változása Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai: a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

50 III. (30 pont) Varianta 050 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Metonimikus és metaforikus történetalakítás egy realista regényben (pl. Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma, Móricz Zsigmond: Sárarany, Kosztolányi Dezső: Édes Anna vagy más olvasott realista regény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a választott realista regény műfaji jellemzői b. metonimikus történetalakítás c. metaforikus történetalakítás d. metonimikusság/ metaforikusság a tér- és időszerkezetben (pl. az elbeszélés ideje és az elbeszélt idő, időbeli folytonosság, a történetek és a helyszínek összefüggése) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

51 III. (30 pont) Varianta 051 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A cselekmény, konfliktus, szereplő átértelmeződése a 20. századi drámában (pl. Örkény István:Tóték, Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja vagy más olvasott 20. századi dráma)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a 20. századi dráma jellemzői (pl. líraiság, parabolikus jelleg) b. a cselekmény példázatossága (pl. egyén és hatalom viszonya, kiszolgáltatottság) c. a drámai szituáció átértelmeződése (pl. abszurd és groteszk helyzetek) d. eszmék és szereplők (pl. jelképesség) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

52 III. (30 pont) Varianta 052 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Jelképesség a drámai költeményben (pl. Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, Madách Imre: Az ember tragédiája vagy más olvasott drámai költemény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a drámai költemény műfaji sajátosságai b. a hősök által képviselt eszmék (pl. szabadság, szerelem, hit) c. tér és idő jelképessége a drámai költeményben d. történelmi / bibliai / mesei motívumok jelképessége Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

53 III. (30 pont) Varianta 053 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Újszerű időszemlélet egy klasszikus modern epikus alkotásban (pl. Krúdy Gyula: A vörös postakocsi, Szindbád-novellák, Kosztolányi Dezső: Esti Kornél-novellák vagy más olvasott klasszikus modern epikus alkotás)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a választott alkotás műfaji jellemzői b. újszerű időszemlélet (pl. külső és belső idő, az idősíkok egymásba játszása) c. az időkezelés eljárásai (pl. emlékezés, idősíkváltások) d. időkezelés és történetalakítás (pl. megszakítottság, töredékesség, ismétlés) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

54 III. (30 pont) Varianta 054 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Példázatosság a 20. századi drámában (pl. Örkény István: Tóték, Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja vagy más olvasott 20.századi dráma)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a 20. századi dráma jellemzői (pl. epizálódás, parabolikus jelleg) b. tér- és időszerkezet c. példázatosság a drámai hős sorsában d. értékrend a 20. századi drámában (pl. értékek viszonylagossága, értékhiány) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

55 III. (30 pont) Varianta 055 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A jellemábrázolás technikái egy romantikus regényben (pl. Jókai Mór: Az arany ember, Egy magyar nábob, Sárga rózsa vagy más olvasott romantikus regény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a romantikus regény műfaji jellemzői b. a szereplők rendszere a romantikus regényben (pl. külső/belső tulajdonságaik, értékrendjük, törekvéseik) c. a jellemábrázolás technikái (pl. leírás, közvetlen/közvetett/párhuzamos jellemzés, beszélő nevek) d. a táj szerepe a jellemábrázolásban Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

56 III. (30 pont) Varianta 056 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Szereplők és szerepkörök a romantikus drámában (pl. Katona József: Bánk bán, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde vagy más olvasott romantikus dráma)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a romantikus dráma jellemzői b. a szereplők viszonyrendszere (pl. szerepkörök, szintek szereplői) c. a főhős(ök) jellemzése (pl. jellegzetesen magányos és vívódó hős, eszményített hős, ellentétezés a szereplők szintjén) d. a hősteremtés eljárásai Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

57 III. (30 pont) Varianta 057 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Emberkép és világszemlélet a középkori legendában (pl. Margit-legenda, Ferenc-legenda vagy más olvasott középkori legenda alapján)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a középkori legenda műfaji jellemzői b. a középkori világkép c. történetalakítás és világkép d. a szereplő(k) megteremtésének az eljárásai (pl. embereszmény) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

58 III. (30 pont) Varianta 058 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Líraiság a romantikus regényben (pl. Jókai Mór: Egy magyar nábob, Az arany ember, Sárga rózsa, Mikszáth Kálmán: Szent Péter esrenyője vagy más olvasott romantikus regény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a romantikus regény műfaji jellemzői b. értékek, eszmények c. líraiság a szereplők megformálásában (pl. árnyalt érzelemkifejezés) d. líraiság a leírásokban (pl. természetleírások, táj és lelkiállapot kapcsolata, a lélek tájainak felidézése) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

59 III. (30 pont) Varianta 059 Írjon értekezést körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: Narrációs eljárások a realista regényben (pl. Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival, Móricz Zsigmond: Az Isten háta mögött, Kosztolányi Dezső: Édes Anna vagy más olvasott realista regény)! Értekezését egyetlen irodalmi alkotás alapján írja meg, figyelembe véve a következő szempontokat: a. a realista regény műfaji jellemzői b. narrációs eljárások a történetalakításban (pl. összefoglalás, sűrítés, részletezés, jelenetezés ) c. elbeszélői magatartás, nézőpont (pl. viszonyulás a korhoz, szereplőkhöz, történethez objektív, szubjektív) d. a hősteremtés (egyedi, tipikus) eljárásai (pl. beszéd, cselekedtetés) Az értekezés megfogalmazási módja külön elbírálásban részesül, melynek szempontjai a logikus gondolatmenet, szövegkohézió, helyes fogalom- és nyelvhasználat, helyesírás, valamint az értekezés tartalmi és formai jegyeinek betartása.

Ministerul Educa iei, Cercet rii i Tineretului Centrul Na ional pentru Curriculum i Evaluare Înv mânt Preuniversitar

Ministerul Educa iei, Cercet rii i Tineretului Centrul Na ional pentru Curriculum i Evaluare Înv mânt Preuniversitar Ministerul Educa iei, Cercet rii i Tineretului Centrul Na ional pentru Curriculum i Evaluare Înv mânt Preuniversitar LIMBA I LITERATURA MAGHIAR EXAMEN DE BACALAUREAT - 2007 PROBA ORAL MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

Részletesebben

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ EXAMEN DE BACALAUREAT - 2008 PROBA ORALĂ MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008 SZÓBELI VIZSGATÉTELEK

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ EXAMEN DE BACALAUREAT - 2008 PROBA ORALĂ MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008 SZÓBELI VIZSGATÉTELEK Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare Învăţământul Preuniversitar LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ EXAMEN DE BACALAUREAT - 2008 PROBA ORALĂ MAGYAR NYELV

Részletesebben

Osztályozóvizsga témakörök

Osztályozóvizsga témakörök Osztályozóvizsga témakörök 9 12. évfolyam általános tantervű osztályok 9. évfolyam 1. Műnemek, tanult műfajok 2. A homéroszi eposzok 3. Az antik görög színház. Szophoklész: Antigoné 4. Az antik római irodalom

Részletesebben

/,0%$ù,/,7(5$785$0$*+,$53URJUDPD±%$&$/$85($7 2007 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI KÖVTELMENÉNYRENDSZER 2007

/,0%$ù,/,7(5$785$0$*+,$53URJUDPD±%$&$/$85($7 2007 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI KÖVTELMENÉNYRENDSZER 2007 0,1,67(58/('8&$,(,ù,&(5&(75,, 6(59,&,8/1$,21$/'((9$/8$5(ù,(;$0,1$5( /,0%$ù,/,7(5$785$0$*+,$53URJUDPD±%$&$/$85($7 2007 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI KÖVTELMENÉNYRENDSZER 2007 1. A követelmények a képességekre,

Részletesebben

A MIKES KELEMEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTÁRGYVERSENY KÖVETELMÉNYEI 2007/2008-AS TANÉV

A MIKES KELEMEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTÁRGYVERSENY KÖVETELMÉNYEI 2007/2008-AS TANÉV A MIKES KELEMEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTÁRGYVERSENY KÖVETELMÉNYEI 2007/2008-AS TANÉV V VIII. OSZTÁLY I. KÖVETELMÉNYEK Képességek szövegértés problémalátás szövegalkotás különböző szövegtípusokban

Részletesebben

Szóbeli tételek. Irodalom. 9.évfolyam. I. félév. 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma.

Szóbeli tételek. Irodalom. 9.évfolyam. I. félév. 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma. 9.évfolyam 1. Mi a Biblia? Két fő része? Ismertessen egy-egy történetet részletesen! 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma. 3. Homéroszi eposzok:

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA TANTÁRGYBÓL 9-12. ÉVFOLYAM A felsorolásban megjelölt, a tankönyvben elemzett irodalmi művek (versek, novellák és regények ismerete, azok elolvasása) kötelező. A vizsga

Részletesebben

Tankönyvlista a 2015-2016-os tanévre. Magyar 1. évfolyam

Tankönyvlista a 2015-2016-os tanévre. Magyar 1. évfolyam Magyar 1. évfolyam Magyar irodalom Turcsányi M.: Irodalom 978 963 16 2892 0 Műszaki Könyvkiadó 6. Tankönyv Magyar irodalom Turcsányi M.: Irodalom 978 963 16 2941 5 Műszaki Könyvkiadó 6. Munkafüzet Tankönyv

Részletesebben

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ MATERNĂ

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ MATERNĂ C E N T R U L NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXA M I N A R E PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ MATERNĂ BACALAUREAT 2011 Pagina 1 din 5 PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA

Részletesebben

11. A reneszánsz világirodalmából, Petrarca vagy Boccaccio

11. A reneszánsz világirodalmából, Petrarca vagy Boccaccio Témakörök pótvizsgára magyar irodalom 9. évfolyam 1. A művészet és a valóság jellemzése, a műnemek és a műfajok definiálása példával. 2. A Biblia 3. A homéroszi eposzok világképe, embereszménye 4. Szophoklész:

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A 1. Tétel: Hagyomány és újítás Petőfi Sándor költészetében 2. Tétel: Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel: Látomásos szimbolizmus : Ady Endre

Részletesebben

(tanárok: Haász Gyöngyi, Rabi Magdolna, Jakab József, Nagy Erika) 3. A nemzet sorsának megjelenítése Ady Endre költészetében

(tanárok: Haász Gyöngyi, Rabi Magdolna, Jakab József, Nagy Erika) 3. A nemzet sorsának megjelenítése Ady Endre költészetében Érettségi tételek magyar irodalomból, 2013/ 2014 (tanárok: Haász Gyöngyi, Rabi Magdolna, Jakab József, Nagy Erika) ÉLETMŰVEK 1. Petőfi forradalmi látomásköltészete 2. Arany János balladái 3. A nemzet sorsának

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C 1. Tétel : Hagyomány és újítás Petőfi Sándor tájleíró költészetében 2. Tétel : Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel : Látomásos szimbolizmus

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Tartalomjegyzék Kidolgozások... 1 70

Tartalomjegyzék Kidolgozások... 1 70 Tartalomjegyzék Kidolgozások... 1 70 Drámai költemény Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde... 1 4 Drámai költemény Madách Imre: Az ember tragédiája... 4 11 Barokk eposz Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem...

Részletesebben

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII CENTRUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR PROGRAMA

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII CENTRUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR PROGRAMA MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII CENTRUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA: LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ MATERNĂ BACALAUREAT

Részletesebben

Examenul de bacalaureat 2009 Proba C. Probă scrisă la limba şi literatura maghiară Magyar nyelv és irodalom

Examenul de bacalaureat 2009 Proba C. Probă scrisă la limba şi literatura maghiară Magyar nyelv és irodalom Examenul de bacalaureat 2009 Proba C Proba scrisă la limba şi literatura maghiară Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul efectiv de lucru este de 3 ore. Minden tétel

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Javító-, különbözeti, osztályozó és javítóvizsga tételek magyar nyelv és irodalomból

Javító-, különbözeti, osztályozó és javítóvizsga tételek magyar nyelv és irodalomból Javító-, különbözeti, osztályozó és javítóvizsga tételek magyar nyelv és irodalomból A vizsga szóbeli és írásbeli vizsgarészből áll. A magyar nyelv és irodalom szakközépiskolában és szakiskolában egy tantárgynak

Részletesebben

A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása

A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása Az osztályozó vizsga témakörei magyar nyelvből 9. osztály A kommunikáció rádiós, televíziós és sajtóműfajai A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása A szóelemek fajtái Az ige

Részletesebben

Osztályvizsga Évfolyam: 12. Írásbeli Időtartam 240p Próbaérettségi

Osztályvizsga Évfolyam: 12. Írásbeli Időtartam 240p Próbaérettségi A TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK MAGYAR IRODALOMBÓL A tanulmányok alatti vizsgák szerkezete és az értékelés elvei Osztályozóvizsga Írásbeli Szóbeli Időtartam 60p 10p Aránya az értékelésnél 70% 30% A vizsga

Részletesebben

Irodalom. II. A Biblia 4. A Biblia jellemzői Szereplők és történetek a Bibliából (Bibliai kislexikon című rész a füzetből)

Irodalom. II. A Biblia 4. A Biblia jellemzői Szereplők és történetek a Bibliából (Bibliai kislexikon című rész a füzetből) Témakörök a javítóvizsgára magyar nyelv és irodalom tantárgyból SZÉ 12/1/E (A kihúzott tétel (irodalom és nyelvtan) 35%-os teljesítése esetén elégséges) 9. évfolyam Irodalom I. Az antikvitás irodalma 1.

Részletesebben

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM Az osztályozó vizsga követelményei Szakközépiskola IRODALOM Az irodalom tantárgy osztályozó vizsgáján az osztályzat kialakítása az egységes követelmények szerint történik (40%-tól elégséges). Írásbeli

Részletesebben

SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL közpészint 2013

SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL közpészint 2013 Tatabányai Integrált Szakiskola Középiskola és Kollégium Cím: 2800 Tatabánya, Cseri u. 35. Telefon: +36 34 309 545 E-mail: ititkar@is-kola.hu Web: www.is-kola.hu Fax: +36 34 309 549 SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR

Részletesebben

Óraszám Tananyag Fogalmak Tevékenységek Kapcsolódási pontok 1. Bevezetés: a tankönyv

Óraszám Tananyag Fogalmak Tevékenységek Kapcsolódási pontok 1. Bevezetés: a tankönyv NT-11713/1 IRODALOM 7. TANMENETJAVASLAT Fejezetcím: A romantika: 32 óra Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Órakeret Egy korstílus a romantika

Részletesebben

heti óraszám 2 2 3 4 évi óraszám 74 74 111 128 otthoni tanulási idő 37 37 55,5 64

heti óraszám 2 2 3 4 évi óraszám 74 74 111 128 otthoni tanulási idő 37 37 55,5 64 IRODALOM 1 A kerettanterv alapján készült helyi tanterv óraterve IRODALOM 9. osztály 10. osztály 11. osztály 12. osztály 37 hét 37 hét 37 hét 32 hét heti óraszám 2 2 3 4 évi óraszám 74 74 111 128 otthoni

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM 13. E (2016.)

MAGYAR IRODALOM 13. E (2016.) MAGYAR IRODALOM 13. E (2016.) 1. Az apostol Petőfi eszméinek szótára. (Illyés Gyula) Tétel: Petőfi Sándor: Az apostol 2. Nálam a kompozícióban van a poétika. (Arany János) Tétel: Arany János kései balladái

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló Magyar nyelv és irodalom tantárgy 7-8. évfolyam 2013. Magyar nyelv és irodalom 7 8. évfolyam A 7 8. évfolyamon a változó és egyre összetettebb

Részletesebben

MAGYAR TÉTELEK. Témakör: MŰVEK A MAGYAR IRODALOMBÓL I. KÖTELEZŐ SZERZŐK Tétel: Petőfi Sándor tájlírája

MAGYAR TÉTELEK. Témakör: MŰVEK A MAGYAR IRODALOMBÓL I. KÖTELEZŐ SZERZŐK Tétel: Petőfi Sándor tájlírája MAGYAR TÉTELEK IRODALOM 1. Tétel: Petőfi Sándor tájlírája 2. Tétel: Arany János balladaköltészete 3. Tétel: Ady Endre emberi és költői arca a Léda-versek tükrében 4. Tétel: Babits Mihály: Jónás Könyve

Részletesebben

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL 2015 13.C Hári Andrea (HA) Vámosné Polyák Krisztina (VPK) 2015 SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELSOR MAGYAR

Részletesebben

Tartalom I. A SZÉPIRODALOM II. AZ ÓKOR IRODALMÁBÓL

Tartalom I. A SZÉPIRODALOM II. AZ ÓKOR IRODALMÁBÓL Tartalom I. A SZÉPIRODALOM Az irodalmi nyelv 12 Érték és értékelés 16 Az élmény 17 Mûnemek és mûfajok 18 Az epika 18 A líra 19 A dráma 20 Mû és befogadó 20 Egy epikai mû Kosztolányi Dezsõ: A kulcs 21 Egy

Részletesebben

Milyen szempontokat használjunk az irodalmi művek elemzésekor?

Milyen szempontokat használjunk az irodalmi művek elemzésekor? Katedra NÉMETH DOROTTYA Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai Milyen szempontokat használjunk az irodalmi művek elemzésekor? Az irodalmi művek elemzésének, értelmezésének

Részletesebben

Tantárgy: irodalom Évfolyam: 10. osztály. Készítette: Sziládi Lívia. Óravázlat 1. Módszer: Az óra típusa: számítógép, projektor, prezentáció

Tantárgy: irodalom Évfolyam: 10. osztály. Készítette: Sziládi Lívia. Óravázlat 1. Módszer: Az óra típusa: számítógép, projektor, prezentáció Óravázlat 1. Témakör: A barokk irodalom Az óra típusa: közlő Taneszközök: tankönyv Tantárgy: irodalom Évfolyam: 10. osztály Az óra anyaga: Zrínyi Miklós Módszer:, egyéni Szemléltető eszközök: számítógép,

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyag Magyar irodalom 9. évfolyam. dráma: Madách Imre: Ember tragédiája, líra: Petőfi Sándor: Nemzeti dal)

Osztályozó vizsga anyag Magyar irodalom 9. évfolyam. dráma: Madách Imre: Ember tragédiája, líra: Petőfi Sándor: Nemzeti dal) Magyar irodalom 9. évfolyam 1.) Műnemek, műfajok (líra, epika, dráma) - Példákkal magyarázva (alkotó neve, mű címe) ( példákkal: epika: Gárdonyi Géza: Egri Csillagok, dráma: Madách Imre: Ember tragédiája,

Részletesebben

Irodalom A változat 5. évfolyam

Irodalom A változat 5. évfolyam Irodalom A változat 5. évfolyam Heti: 2 óra, Évi: 72 óra Célok és feladatok - Meseélmények, mesehősök, mesei fordulatok, mesei jellemzők rendszerezése - A János vitéz olvasása, feldolgozása, szereplők

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK 2017 MÁJUS 1 A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE TARTALOMJEGYZÉK 1Kötelező szerzők Művek a magyar irodalomból I...2 1.1Petőfi Sándor...2 1.2Arany János...2 1.3Ady Endre...2 1.4Babits Mihály...2 1.5Kosztolányi

Részletesebben

Tartalom. I. Az európai felvilágosodás irodalmából

Tartalom. I. Az európai felvilágosodás irodalmából Tartalom I. Az európai felvilágosodás irodalmából A felvilágosodás 12 Klasszicizmus és szentimentalizmus 15 Klasszicizmus 15 Szentimentalizmus 19 Az angol próza 21 A modern regény születése 21 Daniel Defoe:

Részletesebben

Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Mathiász János Tagintézménye Balatonboglár, Szabadság utca 41.

Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Mathiász János Tagintézménye Balatonboglár, Szabadság utca 41. Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola 8630 HELYI TANTERV Szakközépiskola ÉRVÉNYES: 2011. szeptember 1-től 1 Célok és feladatok A szakközépiskolában folyó nevelés-oktatás továbbépíti, kiszélesíti és elmélyíti

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM TÉTELEK 2016/2017-es tanév I. félévi vizsga

MAGYAR IRODALOM TÉTELEK 2016/2017-es tanév I. félévi vizsga MAGYAR IRODALOM TÉTELEK 2016/2017-es tanév I. félévi vizsga 9. évfolyam Ókor irodalma 1. Mítosz, mitológia Prométheusz mítosz 2. Homéroszi eposzok homéroszi-kérdés; Iliász, Odüsszeia Iliász embereszménye

Részletesebben

jétől érvényes jogi dokumentumok

jétől érvényes jogi dokumentumok 2017. 01. 01-jétől érvényes jogi dokumentumok 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.)

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MOZAIK KERETTANTERVRENDSZER A GIMNÁZIUMOK SZÁMÁRA NAT 2003 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9-12. évfolyam Készítette: Várhidi Gyula A kerettantervrendszert szerkesztette és megjelentette: MOZAIK KIADÓ SZEGED,

Részletesebben

Kidolgozások Alkotók

Kidolgozások Alkotók Tartalomjegyzék Kidolgozások Arany János: Szondi két apródja... 2 Ferenc-legenda... 4 Jókai Mór: Az arany ember... 6 Jókai Mór: Egy magyar nábob...10 József Attila: A Dunánál (1936)... 13 József Attila:

Részletesebben

2018/2019-es tanév 9. évfolyam

2018/2019-es tanév 9. évfolyam 2018/2019-es tanév 9. évfolyam A, Irodalom I. félév A görög római mitológia Az antik görög epika, líra és színház (Homérosz eposzai, Szolón, Szimonidész, Szapphó és Anakreón költeményei, Szophoklész: Antigoné)

Részletesebben

Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017.

Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017. Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017. Készítette: Imrik Gyöngyi szaktanár 1 1. Tétel Művek a magyar irodalomból Petőfi Sándor tájköltészete 2. Tétel Művek a magyar irodalomból

Részletesebben

Az irodalmi nyelv 12 Érték és értékelés 15 Az él mény 16 Műnemek és műfajok 17 Az epi ka 17 A lí ra 19 A drá ma 20 Mű és befogadó 20

Az irodalmi nyelv 12 Érték és értékelés 15 Az él mény 16 Műnemek és műfajok 17 Az epi ka 17 A lí ra 19 A drá ma 20 Mű és befogadó 20 Tartalom I. A SZÉPIRODALOM Az irodalmi nyelv 12 Érték és értékelés 15 Az él mény 16 Műnemek és műfajok 17 Az epi ka 17 A lí ra 19 A drá ma 20 Mű és befogadó 20 II. AZ ANTIKVITÁS IRO DAL MÁ BÓL AZ ANTIK

Részletesebben

MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETI ÉS STÍLUSKORSZAKOK, IRÁNYZATOK

MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETI ÉS STÍLUSKORSZAKOK, IRÁNYZATOK Előszó 9 ELEMZÉSELMÉLET Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai 11 Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai Regényelemzés 12 Az epikus művek elemzésének lehetséges

Részletesebben

Magyar irodalom 5-8. évfolyam

Magyar irodalom 5-8. évfolyam Magyar irodalom 5-8. évfolyam 5. évfolyam Éves óraszám: 72 Heti óraszám: 2 A könyvek varázsa Mesék bűvöletében Petőfi Sándor: János vitéz Múltunk a mítoszokban A Biblia világa Ez a föld a mi hazánk (Táj,

Részletesebben

Az epikai művekben: A lírai művekben: A drámai művekben:

Az epikai művekben: A lírai művekben: A drámai művekben: MAGYAR IRODALOM Célok és feladatok - A Bornemisza Péter Gimnázium bibliai alapokra építkező, keresztény szellemiségű, de nem felekezeties jellegű nevelési-oktatási programot szeretne megvalósítani, névadónk,

Részletesebben

Magyar irodalom 5-8. évfolyam. 5. évfolyam

Magyar irodalom 5-8. évfolyam. 5. évfolyam Magyar irodalom 5-8. évfolyam 5. évfolyam A tantárgy elsődleges célja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készségegyüttesek és tudástartalmak megalapozásának

Részletesebben

IV. Mikszáth Kálmán. 1. Életrajzi adatok. 2. Melyek Mikszáth fõbb műfajai? Említs példákat is! 3. Mely műveivel válik ismert íróvá?

IV. Mikszáth Kálmán. 1. Életrajzi adatok. 2. Melyek Mikszáth fõbb műfajai? Említs példákat is! 3. Mely műveivel válik ismert íróvá? IV. Mikszáth Kálmán 1. Életrajzi adatok a) Hol és mikor született és halt meg Mikszáth Kálmán? b) Hogyan kötõdik az alábbi helyekhez? Balassagyarmat: Horpács: Mohora: Pest: Rimaszombat: Selmecbánya: Szeged:

Részletesebben

PROGRAMA PENTRU TEZA CU SUBIECT UNIC LA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ

PROGRAMA PENTRU TEZA CU SUBIECT UNIC LA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ PROGRAMA PENTRU TEZA CU SUBIECT UNIC LA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ CLASA A VII-A 2008-2009 13 I. FEJLESZTÉSI KÖVETELMÉNYEK 3. A szövegolvasás képességének fejlesztése 4. Az írásbeli kifejezőképesség

Részletesebben

X. Vörösmarty Mihály. 1. Életrajzi adatok. 2. Mi a kapcsolata a következő személyekkel? 3. Hogyan kapcsolódnak Vörösmartyhoz?

X. Vörösmarty Mihály. 1. Életrajzi adatok. 2. Mi a kapcsolata a következő személyekkel? 3. Hogyan kapcsolódnak Vörösmartyhoz? X. Vörösmarty Mihály 1. Életrajzi adatok a) Mettől meddig élt Vörösmarty Mihály? b) Hol tanult? c) Hogyan kötődik az alábbi helyekhez? Baracska: Börzsöny: Debrecen: Görbő: Nyék: d) Mikor volt országgyűlési

Részletesebben

2014/2015. tanév TARTÓS TANKÖNYVEK. 9. évfolyam (szakközépiskola):

2014/2015. tanév TARTÓS TANKÖNYVEK. 9. évfolyam (szakközépiskola): A VM ASZK-Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium, Gyöngyös-Mátrafüred iskolai könyvtárából kölcsönözhető tartós tankönyvek, ajánlott és kötelező olvasmányok jegyzéke

Részletesebben

A 2015. évi szóbeli érettségi tételek magyar irodalomból 12. A

A 2015. évi szóbeli érettségi tételek magyar irodalomból 12. A A 2015. évi szóbeli érettségi tételek magyar irodalomból 12. A Életművek 1. Petőfi Sándor szerelmi költészete 2. Arany János balladái 3. Ady Endre magyarság versei 4. Babits Mihály: Jónás könyve 5. Kosztolányi

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Alkotók Áprily Lajos (1887 1967)... 84 Arany János (1817 1882)... 86

Tartalomjegyzék. Alkotók Áprily Lajos (1887 1967)... 84 Arany János (1817 1882)... 86 Tartalomjegyzék Kidolgozások Arany János: Szondi két apródja... 2 Ferenc-legenda... 5 Jókai Mór: Az arany ember... 7 Jókai Mór: Egy magyar nábob... 12 József Attila: A Dunánál (1936)... 16 József Attila:

Részletesebben

2015/2016. tanév TARTÓS TANKÖNYVEK. 9. évfolyam (szakközépiskola):

2015/2016. tanév TARTÓS TANKÖNYVEK. 9. évfolyam (szakközépiskola): Az FM ASZK-Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium, Gyöngyös-Mátrafüred iskolai könyvtárából kölcsönözhető tartós tankönyvek, ajánlott és kötelező olvasmányok jegyzéke

Részletesebben

A szó eredete : Idő:

A szó eredete : Idő: Romantika A szó eredete : festői táj, kalandos, regényes történet jelzője Idő: XVIII. sz. vége - XIX. sz. közepe; a klasszicizmussal, majd a realizmussal egy időben Nemzetenként jelentős különbségek Legjelentősebbek:

Részletesebben

Kötelező olvasmánylista a Klasszikus magyar irodalom 2. (MIR11-223) kollokvium beugrójához

Kötelező olvasmánylista a Klasszikus magyar irodalom 2. (MIR11-223) kollokvium beugrójához Kötelező olvasmánylista a Klasszikus magyar irodalom 2. (MIR11-223) kollokvium beugrójához 1. Az ötvenes hatvanas évek lírája 1. Az allegorikus beszédmód lírai formái és a balladaforma Allegória: VÖRÖSMARTY

Részletesebben

Tanmenetjavaslat a 9. osztályos irodalom kísérleti tankönyvhöz

Tanmenetjavaslat a 9. osztályos irodalom kísérleti tankönyvhöz Tanmenetjavaslat a 9. osztályos irodalom kísérleti tankönyvhöz Óra Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója 1 Bevezetés, ismétlés; ismerkedés a tananyaggal Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag

Részletesebben

Examenul de bacalaureat 2014 Proba E b) Limba i literatura maghiară maternă Filiera teoretică Profilul umanist; Filiera voca#ională Profilul pedagogic

Examenul de bacalaureat 2014 Proba E b) Limba i literatura maghiară maternă Filiera teoretică Profilul umanist; Filiera voca#ională Profilul pedagogic Examenul de bacalaureat 2014 Proba E b) Limba i literatura maghiară maternă Filiera teoretică Profilul umanist; Filiera voca#ională Profilul pedagogic Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte

Részletesebben

TÁMOP / Tanmenet

TÁMOP / Tanmenet Tanmenet Készült a TÁMOP 3.1.4/ TÁMOP 3.1.4.-08/2-209-0128 keretében a Szövegértés, szövegalkotás 7. évfolyamához. Készítette: Ábrahám Judit 1. I.1.1. 2. I.2.1. 3. I.2.2. 4. I.2.3 5. I.3.1 6. I.3.2 7.

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Magyar nyelv és irodalom 7. ÉVFOLYAM. Éves óraszám: 74 Heti óraszám: 2

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Magyar nyelv és irodalom 7. ÉVFOLYAM. Éves óraszám: 74 Heti óraszám: 2 7. ÉVFOLYAM Éves óraszám: 74 Heti óraszám: 2 Témakörök Új tananyag feldolgozása Gyakorlás Összefoglalás, ellenőrzés Teljes óraszám Év eleji ismétlés, ismerkedés, felmérés - 2 2 4 Irodalom és kulturális

Részletesebben

A MIKES KELEMEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTÁRGYVERSENY KÖVETELMÉNYEI 2008/2009-ES TANÉV

A MIKES KELEMEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTÁRGYVERSENY KÖVETELMÉNYEI 2008/2009-ES TANÉV A MIKES KELEMEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTÁRGYVERSENY KÖVETELMÉNYEI 2008/2009-ES TANÉV V VIII. OSZTÁLY I. KÖVETELMÉNYEK Képességek szövegértés problémalátás szövegalkotás különbözı szövegtípusokban

Részletesebben

LIMBA SI LITERATURA MAGHIARA

LIMBA SI LITERATURA MAGHIARA Anexa 2 la ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3252/ 13.02.2006 MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM PROGRAME ŞCOLARE PENTRU CICLUL SUPERIOR AL LICEULUI LIMBA

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola TANTERV MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Készítette: a magyar munkaközösség (Balogh Anikó, Dr. Szabóné Bánkuti Katalin, Mándoki Mária,

Részletesebben

A realizmus fogalma 1.

A realizmus fogalma 1. A realizmus A realizmus A romantikával egyidejűleg XIX. sz. elejétől a századforduló időszakáig terjedt el az európai festészetben, irodalomban. Az 1850-1870 közötti két évtizedben a legjelentősebb. Az

Részletesebben

XX. A Nyugat további alkotói

XX. A Nyugat további alkotói XX. A Nyugat további alkotói 1. Krúdy Gyula Hol, mikor született és halt meg az író? 2. Mely helyszíneknek van komolyabb szerepe életútján? 3. Milyen kapcsolat fűzte az alábbi nőkhöz? Csákányi Julianna:

Részletesebben

Minimumkövetelmények magyar nyelvből (5. osztály) Minimumkövetelmények irodalomból 5. osztály

Minimumkövetelmények magyar nyelvből (5. osztály) Minimumkövetelmények irodalomból 5. osztály Minimumkövetelmények magyar nyelvből (5. osztály) HELYESÍRÁS: 1. Írása legyen rendezett, olvasható. 2. Megfelelő tempóban írjon diktálás esetén. 3. Kevés hibával másoljon 8-10 soros szöveget vagy 10-15

Részletesebben

1.,, 8. 10. 2007. 2. % &a( ), 16. 10. 2007. 3.,& &, -. & & 1 (& ) ( ). & 1 - & - ( :!"# $#%# &' &(!)'*+! 19. *'&# 4. &.,, -. & &, && &.

1.,, 8. 10. 2007. 2. % &a( ), 16. 10. 2007. 3.,& &, -. & & 1 (& ) ( ). & 1 - & - ( :!# $#%# &' &(!)'*+! 19. *'&# 4. &.,, -. & &, && &. 1 I, 1.,, 8. 10. 2007. 2. % &a( ), 16. 10. 2007. 3.,& &, -. & & 1 (& ) ( ). & 1 - & - ( :!"# $#%# &' &(!)'*+! 19. *'&# 4. &.,, -. & &, && &. & 1.. +'/!"# # #0,.. ( : 21. 02. 2005). & 1 - & - (: ) 5 -,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Korunk irodalma II. Tantárgy kódja TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Korunk irodalma II. Tantárgy kódja TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Korunk irodalma II. TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1308 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VÁLTOZÁSAI 2017-TŐL

AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VÁLTOZÁSAI 2017-TŐL AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VÁLTOZÁSAI 2017-TŐL Kötelezők emelt szinten Medgyes Sándor 2017. Március 25. Károly Gáspár Református Egyetem Kossuth Lajos Gimnázium A VÁLTOZÁS CÉLJAI Minőségi produktum elérésének

Részletesebben

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ ANEXA 2 la ordinul ministrului educańiei şi cercetării nr. 5959 / 22.12.2006 M I N I S T E R U L E D U C AłIEI ŞI CERCETĂRI I CONSILIUL NAłIONAL PENTRU CURRICULUM PROGRAMĂ ŞCOLARĂ PENTRU CICLUL SUPERIOR

Részletesebben

Examenul de bacalaureat 2013 Proba E - b) Limba şi literatura maghiară maternă. Radnóti Miklós: Virágének

Examenul de bacalaureat 2013 Proba E - b) Limba şi literatura maghiară maternă. Radnóti Miklós: Virágének Examenul de bacalaureat 2013 Proba E - b) Limba şi literatura maghiară maternă Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul efectiv de lucru este de 3 ore. VARIANTA 9 SUBIECTUL

Részletesebben

Zrínyi Miklós (1620 1664)

Zrínyi Miklós (1620 1664) Zrínyi Miklós (1620 1664) Zrínyi Miklós 1620. május 1-jén Csáktornyán született. 6 éves korára árva. Neveltetését a király megbízásából Pázmány Péter irányítja. 1630 36: Grazban és Bécsben tanul (jezsuita

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN GYÁL

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN GYÁL AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN GYÁL Gyáli Ady Endre Általános Iskola 2360 Gyál, Ady Endre utca 20. Ady Endre utca Arany János utca Balassa János utca Balogh Ádám utca Barackos

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2019/2020. TANÉVBEN GYÁL

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2019/2020. TANÉVBEN GYÁL AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2019/2020. TANÉVBEN GYÁL Gyáli Ady Endre Általános Iskola 2360 Gyál, Ady Endre utca 20. Ady Endre utca páros oldal, páratlan oldal 1-87-ig Balassa János utca Balogh

Részletesebben

abgang abszurd abszurd dráma adaptáció burleszk

abgang abszurd abszurd dráma adaptáció burleszk FOGALOMTÁR abgang (német) Elmenetel, kimenetel. Így nevezik a színész vagy énekes hatásos távozását a színpadról. Abgangmondat: hatásos, csattanós, tapsot provokáló mondat, mielőtt a színész távozna a

Részletesebben

Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Mathiász János Tagintézménye Balatonboglár, Szabadság utca 41.

Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Mathiász János Tagintézménye Balatonboglár, Szabadság utca 41. Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola 8630 HELYI TANTERV Esti gimnázium ÉRVÉNYES: 2011. szeptember 1-től 1 Célok és feladatok A felnőttoktatás 9-12. évfolyamának feladata az általános műveltség kiterjesztése

Részletesebben

A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli és szóbeli Emelt szinten: írásbeli és szóbeli A magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga célja

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2016/2017. TANÉVBEN GYÁL

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2016/2017. TANÉVBEN GYÁL AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2016/2017. TANÉVBEN GYÁL Köznevelési intézmény: Gyáli Ady Endre Általános Iskola 2360 Gyál, Ady Endre utca 20. Felvételi körzet: Ady Endre utca páros oldal, páratlan

Részletesebben

TANTERV - MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

TANTERV - MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Hónap S Z E P T E M B E R TANTERV - MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Művelődési sztenderd 4. osztály Törzsanyag és követelményrendszer Hét A-szint / minimum B-szint / átlag C-szint / optimum 1. Ismerkedés az új

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9-12. évfolyam Célok és feladatok A magyar nyelv és irodalom tantárgy biztos és állandó értékeket és a jelenben alakuló, változó kultúrát közvetít. Tartalommal tölti meg és erősíti

Részletesebben

MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat)

MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat) MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat) A dráma és tánc tanítása olyan művészeti és művészetpedagógiai tevékenység, amelynek célja az élményeken keresztül történő megértés,

Részletesebben

Helyi tanterv magyar nyelv és irodalomból emelt szintű fakultáció 11. évfolyam Heti 2 óra Összesen 72 óra

Helyi tanterv magyar nyelv és irodalomból emelt szintű fakultáció 11. évfolyam Heti 2 óra Összesen 72 óra Helyi tanterv magyar nyelv és irodalomból emelt szintű fakultáció 11. évfolyam Heti 2 óra Összesen 72 óra Az előrehaladást elsősorban az emelt szintű érettségire való felkészülés határozza meg. Mivel ez

Részletesebben

HELYI TANTERV TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS MŰVÉSZETI ISKOLA. 5. évfolyam

HELYI TANTERV TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS MŰVÉSZETI ISKOLA. 5. évfolyam HELYI TANTERV TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS MŰVÉSZETI ISKOLA 5. évfolyam A tantárgy elsődleges célja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készségegyüttesek

Részletesebben

TÓSZEGI ÁLTALÁNOS ISKOLA 5091 TÓSZEG, RÁKÓCZI ÚT 30. OM:

TÓSZEGI ÁLTALÁNOS ISKOLA 5091 TÓSZEG, RÁKÓCZI ÚT 30. OM: TÓSZEGI ÁLTALÁNOS ISKOLA 5091 TÓSZEG, RÁKÓCZI ÚT 30. OM: 035955 VIZSGAKÖVETELMÉNYEK MAGYAR IRODALOM 1-8. osztály A vizsga módja: 1-4. írásbeli, 5-8. szóbeli 1 Magyar irodalom 1.évfolyam Magyar nyelv és

Részletesebben

ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGATÁRGYBÓL

ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGATÁRGYBÓL Közép- és emelt szintű értékelési skálák összehasonlítása tárgyú kutatás-fejlesztési projekt ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGATÁRGYBÓL TÁMOP-3.1.8-09/1-2010-0004 azonosító számú, Átfogó

Részletesebben

Magyar irodalom. 1. A görög színjátszás kialakulása, mûködése. Szophoklész: Antigoné

Magyar irodalom. 1. A görög színjátszás kialakulása, mûködése. Szophoklész: Antigoné A középszintû érettségi vizsga témakörei (szóbeli) Magyar irodalom (Színház és drámatörténet) 1. A görög színjátszás kialakulása, mûködése. Szophoklész: Antigoné 2. Az angol reneszánsz színház kialakulása

Részletesebben

Ministerul Educaiei, Cercetării, Tineretului i Sportului Centrul Naional de Evaluare i Examinare

Ministerul Educaiei, Cercetării, Tineretului i Sportului Centrul Naional de Evaluare i Examinare Examenul de bacalaureat 2014 Proba Eb) Limba i literatura maghiară Filiera teoretică Profilul real Filiera tehnologică Filiera voca!ională Toate profilurile (cu excep!ia profilului pedagogic) Toate subiecte

Részletesebben

A műnem a műfajok felett álló magasabb kategória.

A műnem a műfajok felett álló magasabb kategória. A műnem a műfajok felett álló magasabb kategória. Műnemeink: epika líra dráma A líra: a költő gondolatait közvetlenül mondja el érzelmekkel erősen átfűtött mindig hangsúlyosan van jelen benne a lírai én

Részletesebben

SYLLABUS. DF DD DS DC megnevezése X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter

SYLLABUS. DF DD DS DC megnevezése X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar Szak Német nyelv és irodalom Német nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom Angol nyelv és irodalom Német/román

Részletesebben

IRODALOM. Ősköltészet (i.e. IV. évezred) Az ókori Kelet: Mezopotámia, Egyiptom, Palesztina, India, Kína (i.e. IV. i.e. I. évezred)

IRODALOM. Ősköltészet (i.e. IV. évezred) Az ókori Kelet: Mezopotámia, Egyiptom, Palesztina, India, Kína (i.e. IV. i.e. I. évezred) Művelődés- és irodalomtörténeti vázlat Ősköltészet (i.e. IV. évezred) Mágikus világkép, totemizmus, fetisizmus, animizmus. Nem különülnek el a megismerésformák (tudományvallás-művészet-mindennapi megismerés)

Részletesebben

DRÁMA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

DRÁMA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Dráma középszint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 25. DRÁMA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. EGYSZERŰ, RÖVID VÁLASZT IGÉNYLŐ FELADATOK

Részletesebben

Magyar irodalom tanterv 11. b - 12. b (108 óra /36 hét - 128 óra /32 hét) Irodalom tanterv 11-12. évfolyam

Magyar irodalom tanterv 11. b - 12. b (108 óra /36 hét - 128 óra /32 hét) Irodalom tanterv 11-12. évfolyam Magyar irodalom tanterv 11. b - 12. b (108 óra /36 hét - 128 óra /32 hét) Irodalom tanterv 11-12. évfolyam Az irodalomtanítás alapvető célja irodalmi művek olvasása, értelmezése, megvitatása. A műveltségépítés

Részletesebben

Megjegyzés: a TANMENETJAVASLAT zárójelbe tett számai heti 1,5, évi 55 órával, a zárójel nélküli számozás heti 2, évi 74 irodalomórával számol

Megjegyzés: a TANMENETJAVASLAT zárójelbe tett számai heti 1,5, évi 55 órával, a zárójel nélküli számozás heti 2, évi 74 irodalomórával számol IRODALOM TANMENETJAVASLAT - 8. osztály Megjegyzés: a TANMENETJAVASLAT zárójelbe tett számai heti 1,5, évi 55 órával, a zárójel nélküli számozás heti 2, évi 74 irodalomórával számol Óra 1-2. (1-2. 3-4.

Részletesebben

Helyi tanterv Magyar nyelv és irodalom 5 8. évfolyam számára

Helyi tanterv Magyar nyelv és irodalom 5 8. évfolyam számára Helyi tanterv Magyar nyelv és irodalom 5 8. évfolyam számára 1 Alapelvek, célok és feladatok A tantárgy jellegéből adódóan fontos feladat a nyelvi és irodalmi kultúra fejlesztése, az egyéni ismeretszerzés

Részletesebben

Falussy Lilla: Metadolce, bemutató 0. Márai Sándor: Zendülők bemutató 1500000. Ottlik Géza: Iskola a határon, repertoáron tartás 750 000

Falussy Lilla: Metadolce, bemutató 0. Márai Sándor: Zendülők bemutató 1500000. Ottlik Géza: Iskola a határon, repertoáron tartás 750 000 3-as altéma Magyar szerzők műveinek bemutatása, a Budapet Főváros Astoria i Egyesület RS9 a VI. kerület Erzsébetváros Falussy Lilla: Metadolce, Bárka Józsefvárosi i- és Kulturális Nonprofit Bárka Józsefvárosi

Részletesebben

A romantika. Kialakulása, társadalmi háttere, általános jellemzői

A romantika. Kialakulása, társadalmi háttere, általános jellemzői A romantika Kialakulása, társadalmi háttere, általános jellemzői A romantika A romantika: egyetemes művészettörténeti korszak és korstílus a XIX. sz. első felében Választóvonal a klasszikus és a modern

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2015. (III. 30.) önkormányzati rendelete. az orvosi körzetek kialakításáról

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2015. (III. 30.) önkormányzati rendelete. az orvosi körzetek kialakításáról Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2015. (III. 30.) önkormányzati rendelete az orvosi körzetek kialakításáról Tapolca Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2)

Részletesebben

Minimális követelmények magyar nyelv és irodalom tantárgyból

Minimális követelmények magyar nyelv és irodalom tantárgyból Minimális magyar nyelv és irodalom tantárgyból Szempontok a tanulók teljesítményének értékeléséhez Az értékelés célja a tanuló előrehaladásának, illetve a tanári közvetítés módjainak (a tanítás eredményességének)

Részletesebben