Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben A stressz és az érzelmek hatása a hormonális egyensúlyra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben A stressz és az érzelmek hatása a hormonális egyensúlyra"

Átírás

1 Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben A stressz és az érzelmek hatása a hormonális egyensúlyra

2 Vajon mi volt előbb? A hormonális egyensúly felborulása vagy az érzelmi egyensúly kibillenése? A legújabb kutatások alapján elmondható, sőt az már az orvostudomány is elismeri, hogy a betegségek hátterében érzelmi okok állnak. Ezt pszichoszomatikus betegségeknek nevezzük. Dr. Máté Gábor: A test lázadása ismerd meg a stresszbetegségeket - című könyvében esettanulmányokon keresztül mutatja be, hogy bizonyos érzelmek milyen betegségeket okoznak. A gyermekkorban elszenvedett sérelmek a családi háttér (nyugodt, szeret teljes vagy zaklatott, agresszív apa, anya) az egyén született személyiségjegyei, valamint a családi minták meghatározók. Máté doktor könyvében számtalan tanulmányra hivatkozva megállapítja, hogy azok az emberek többségükben nők -, akik kerülik a konfliktusokat, nem állnak ki önmaguk érdekében, lenyelik a problémákat, nem tudnak nemet mondani, folyton szolgálnak másokat, miközben önmagukat háttérbe szorítják - hány és hány ilyen családi mintát láttunk? - szinte tipikusan bizonyos fajta rákbetegségben vagy autoimmun betegségben szenvednek. (Autoimmun betegségnek nevezzük azt a folyamatot, amikor a szervezet immunrendszere önmaga ellen támad: ilyen pl. a SM (sclerosis multiplex; ALS; Lupus).

3 Az embert érő legjelentősebb stresszhatások mind érzelmi eredetűek, sőt a legnagyobb stresszt az okozza, ha mások próbálunk lenni, mint akik valójában vagyunk. Az orvostudomány új területe a pszichoneuroimmunológia! Mi is ez valójában? A pszichoneuroimmunológia nem kevesebb, mint az ember fejlődésének, az élete és betegségei során megnyilvánuló lelki és testi kölcsönhatásoknak, az érzelmek és a fiziológia közötti feloldhatatlan egységnek a tudománya. Azt vizsgálja, hogy milyen módon hat a psziché a lélek és annak érzelmi tartalma és az idegrendszer, és hogyan kapcsolódik mindkettő az immunrendszerünkhöz. Van, aki ezt még tovább fokozza és pszichoneuroimmunoendokrinológiának hívja, vagyis jelezve ezzel, hogy az endokrin- vagyis a hormonrendszer is felelős azért, hogyan válaszol a testünk egy-egy ingerre.

4 Hogy egészségesek vagy betegek leszünk-e, az részben attól függ, milyen mértékben áltatjuk magunkat, részben pedig attól, hogy más tényezők, amelyek hajlamossá tesznek minket a betegségekre mennyire vannak jelen az életünkben. A stressz egyik legfőbb kiváltó oka az elfojtás, ami jelentős mértékben hozzájárul a betegségek kialakulásához. A szégyen a legmélyebb negatív érzelem, aminek az elkerüléséért szinte mindent megteszünk. Klinikai tapasztalatok szerint az érzelmi stressz valamilyen módon összefügghet a sclerosis multiplex kialakulásával. A szakemberek szerint a szülővel való túlfűtött érzelmi kapcsolat, a lelki függetlenség hiánya, a mások szeretete és gyengédsége iránti túlzott vágy, valamint a harag megélésének és kifejezésének képtelensége olyan tényezők, amelyek közrejátszhatnak a betegség kialakulásában. Egy 1958-as vizsgálat szerint az esetek csaknem 90%-ában a tünetek megjelenése előtt( ) a betegek olyan súlyos lelki traumán estek át, amelyek a biztonságukat fenyegette. Az SM betegek esetének közös jellemzője, hogy az érintettek képtelenek voltak megbirkózni a nehézségekkel ( ), ettől pedig úgy érezték, hogy kudarcot vallottak és alkalmatlanok valamire. Egy másik súlyos betegség az ALS-ben szenvedő betegek élettörténetében kivétel nélkül felfedezhető a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság vagy a veszteség. Személyiségüket a könyörtelen önhajszolás, az akár testi, akár lelki fájdalom tagadása jellemzi, valamint az, hogy nehezen ismerik el, hogy segítségre szorulnak. Az ALS betegek szembetűnő vonása a túlzott kedvesség, amelyet ők kényszerítenek magukra, s amely felszíne mögött düh, kín és szorongás bújhat meg.

5 Stresszorok különfélék lehetnek: ilyen a szeretett személy megbetegedése vagy halála; a megélhetés elvesztésének váratlan veszélye, olyan családon belüli eseményé, amely tartós változást idézett elő és az illető képességeit meghaladó rugalmasságot és alkalmazkodást igényelt. az elhúzódó házassági konfliktus és a túlzott, megterhelő munkahelyi felelősségvállalás is ilyen stresszforrásnak bizonyult. A kutatások három olyan tényezőt azonosítottak, amelyek minden körülmények között stresszt váltanak ki: 1. Bizonytalanság 2. Információhiány 3. Kontroll elvesztése Selye János egyik tanulmányában a következőkre mutat rá: a túlzott stressz akkor jelenik meg, ha a szervezet tűrőképességét meghaladó mértékű igénybevételnek van kitéve. A stresszreakciót kiválthatja fizikai behatás is, például sérülés, betegség vagy akár egy fertőzés formájában. De ugyanezt okozhatják az érzelmi traumák, sőt, már az érzelmi traumával való fenyegetettség érzése is, még akkor is, ha mindez csupán a képzeletünkben jelenik meg.

6 A stresszélmény három összetevőből áll: Az első maga az esemény, amely lehet fizikai vagy érzelmi behatás, amelyet a szervezet fenyegetésként érzékel. Ez maga a stresszinger, a kiváltó ok, amit stresszornak is neveznek. A második a stresszort megtapasztaló és értelmező feldolgozó folyamat, amelyet a feldolgozó rendszer, az emberek esetében az idegrendszer, azon belül is elsősorban az agy végez. A harmadik összetevő pedig a stresszreakció, amely az észlelt fenyegetésre válaszként adott különféle fiziológiai és viselkedésbeli változások együttese. Nincs egységes általánosan érvényes kapcsolat a kiváltó ok (stresszor) és a stresszreakció között. Minden stresszélmény egyedi, és az adott pillanatban éli át az ember, de a múlt hatásai is megnyilvánulnak benne. Azt, hogy az egyén mit él meg stresszként, az egyén alkata és még inkább a személyes élettörténete határozza meg. Az akut stressz a szervezetnek a fenyegetésre adott pillanatnyi, rövid távú válasza. A krónikus stressz: a stresszmechnizmusok hosszú időn keresztül működésben maradnak, mert az egyén olyan stresszoroknak van kitéve, amelyektől képtelen szabadulni, vagy azért, mert nem ismeri fel őket, vagy azért, mert nincs hatalma felettük. Minél nagyobb a stressz, annál több kortizol termelődik, a kortizol pedig gátolja a sebgyógyulásban fontos szerepet játszó sejtek működését, pl. szöveti károsodást, a tartósan magas adrenalinszint pedig magas vérnyomást és szívkárosodást okozhat.

7 A stressz biológiai hatása elsősorban három szervet, illetve szövetet érint: a hormonrendszert látható elváltozásokat okozva a mellékvesékben -, az immunrendszert számos immunsejtet tartalmaz a lép, a csecsemőmirigy, a nyirokcsomók -, változást idéz elő a belek és a gyomor nyálkahártyájában. Mindezeket a hatásokat a központi idegrendszer és a hormonok váltják ki. Testünkben sokféle hormon található: ezek a vérben keringő vegyületek szabályozzák szerveink, szöveteink, sejtjeink működését. Veszély esetén a hipotalamusz kortikotropint felszabadító hormont (CRH) választ ki, amely eljut az agyalapi mirigyhez, amely a CRH-stimuláló hatására adrenokortikotrop hormont (ACTH) választ ki. Az ACTH-t a vér a mellékvesékhez szállítja, mely hormon a mellékvesekéregre fejti ki hatását. A mellékvesekéregben az ACTH hatására kortikoid hormonok választódnak ki, melyek közül a legfontosabb a kortizol. A kortizol a test szinte minden szövetére hat beleértve az agyat, az immunrendszert, a csontokat, a bélrendszert. A kortizol hatására csökken a stresszreakció. Az előzőekben vázolt működést a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a mellékvesék közt létrejövő funkcionális kapcsolatot HPA-tengelynek is nevezik. A HPA-tengely áll a szervezet stresszmechanizmusának a középpontjában. Hibás működése nagyon sok esetben szerepet játszik krónikus betegségek kialakulásában. Mivel a hipotalamusz kétirányú kommunikációt folytat az agynak azokkal a részeivel, amelyek az érzelmek feldolgozásáért felelősek, ezért az érzelmek a legközvetlenebb módon a HPA-tengelyen keresztül fejtik ki hatásukat az immunrendszerre és a szerveinkre.

8 Emlőrák Az érzelmek biológiai szempontból - legfőképpen a hormonok révén vesznek részt a rák kialakulásában. Bizonyos hormonok pl. az ösztrogén elősegítik a tumor növekedését. Más hormonok azáltal segítik elő a rák kialakulását, hogy gyengítik az immunrendszernek azt a képességét, hogy elpusztítsa a rosszindulatú sejteket. A kutatások évtizedek óta azt mutatják, hogy azoknál a nőknél alakul ki gyakrabban az emlőrák, akik gyermekkorukban érzelmileg eltávolodtak a szüleiktől, vagy más okból kifolyólag zaklatott volt a gyermekkoruk. Akik hajlamosak arra, hogy elnyomják érzelmeiket dédelgetik, mint szoptatós anya a csecsemőjét -, különösen a haragjukat. Akik felnőtt korukban hiányt szenvednek támogató társas kapcsolatokban, és főképpen akik áldozatkészek és megrögzötten gondoskodó beállítottságúak Akik képtelenek elfogadni, hogy gyermekük, gyermekeik önálló életet élnek, nem tudnak mit kezdeni magukkal. Akik elfojtják érzelmeiket, és durván bírálják, önmagukat, maximalisták. Az emlővel kapcsolatos negatív gondolatminták: Mell: a gondoskodást, szeretetet és nevelést, táplálást testesíti meg. Mell betegségei: túlzott gondoskodás, törődés valakivel, valakinek a túlzott védelme. Mell ciszta/daganat: az elnyomás álláspontja, a táplálás megszakítása, hiánya.

9 A hormonok hatása a rák növekedésére Sokféle hormon kifejezetten hormonfüggő, vagy pedig olyan szervekben keletkezik, amelyek közvetlenül részt vesznek a hormontermelésben, mint például a petefészkek vagy a herék. A hormonfüggő ráksejtekben lévő receptorok a sejt növekedését elősegítő hormonokat tudnak megkötni. Az emlőrák ösztrogénérzékeny, ilyenkor adnak ösztrogénblokkoló gyógyszert (Tamoxifént). Kevésbé köztudott, hogy némelykor az emlőráksejt más hírvivő anyagok széles skálájának pl. androgének (férfihormonok), progeszteron, prolaktin, inzulin, D-vitamin fogadására képes receptorokkal is rendelkezik. A női nemi szervek rákjának pl. petefészek- vagy méhrák kialakulását szintén befolyásolják a hormonok.. Bár a korai stádiumban végzett kezelés nagyon hatékony, a legtöbb esetben azonban a diagnózis felállításakor a rák már túljutott azon a stádiumon, amikor a jelenlegi kezeléssel eredményesen lehet gyógyítani. A meddő nőknél a petefészekrák nagyon gyakori rákfajta. A rák leginkább a tehetetlenségre hajlamos személyiségű nőkben alakul ki, illetve azoknál, akik olyan csalódást éltek át a megelőző hat hónapban, amelyet nem tudtak megfelelően kezelni. Onkológiai- és hormonlabor

10 Prosztatarák volt az első olyan, embereket érintő rosszindulatú daganatos betegség, amelyet összefüggésbe hoztak hormonális hatásokkal. A legtöbb prosztatarák nagyon lassan fejlődik ki. Mint, ahogyan az emlőrákban kedvező hatású a még menstruáló nőknél a petefészek eltávolítása, ugyanúgy a kasztráció hatására zsugorodni kezdhet a prosztatarák mérete annak következtében, hogy csökken a férfihormonok szintje. Az orchiectomia, a herék sebészeti eltávolítása az elsődleges kezelés, amelyet napjainkban a prosztatarákban szenvedő férfiaknak javasolnak. A herék tesztoszteronszintézise és a hipotalamusz és az agyalapi mirigy alkotta rendszer visszacsatolásos irányítás alatt áll. Ez a hálózat a stresszre és az érzelmekre igen érzékenyen reagál, biológiai anyagokat választ ki és juttat a vérkeringésbe. Az érzelmi tényezők közvetlenül tudják befolyásolni a férfi nemi hormonok működését. Kimutatták, hogy a depressziós férfiaknál a tesztoszteron, illetve a nemi működést szabályozó más hormonok kiválasztása jelentősen lecsökken. A férfiak esetén meghatározó stressz és érzelmi terhelő a megfelelni vágyás, illetve a teljesítménykényszer. Egy prosztatarákos vallomása az apjával való konfliktussal kapcsolatosan bár szerinte nagyszerű neveltetést kapott, de a beszélgetések során kiderült, hogy az apja nyolcéves korától szíjjal verte -. nos, ma már nem hiszem, hogy ez volt a legjobb, amit tehetett, de nincs sok választásod, ha kisgyerek vagy. Jó ember akartam lenni. Amikor gyerek vagy és az apádra nézel, nem látod, hogy milyennek kellene lennie, mert azt akarod látni, hogy az apád tökéletes, te pedig tökéletes gyerek szeretnél lenni. Az a mód, ahogyan az emberek felnőnek, határozza meg azt, hogyan viszonyulnak a saját testükhöz és pszichéjükhöz.

11 Vérzéses problémák érzelmi háttere A kutatók krónikus vérzéskimaradásban szenvedő (amenorrheás) és normális menstruációjú, egyébként fogamzóképes korú nők lélektani sajátosságait vetették össze. Különösképpen azokat a nőket kísérték figyelemmel, akiknél nem volt olyan kimutatható betegség vagy állapot, amely felelős lehetett volna a vérzéskimaradásért, azaz ún. funkcionális hipotalamikus amenorrheában szenvedtek (FHA). A vizsgálat megállapította, hogy az FHA-s nőknél többféle viselkedési rendellenesség volt jelen, kiváltképp olyanok, amelyek az elismerés iránti szükségletükhöz kapcsolódtak. Nagyobb valószínűséggel tartották helyesnek az olyan viselkedésmódokat, amelyek a depresszióra fogékony egyének között gyakoriak, például a maximalizmust és a mások ítélete miatti aggódást. A kutatók megállapították, hogy az amennorheás nőknek gyakran van étkezési zavaruk. A problematikus táplálkozási minták szorosan kapcsolódtak megoldatlan gyermekkori problémákhoz. Az alárendeltségben élő nőkben kevesebb pete érik meg, és gyakrabban kimarad a menstruációs ciklus. Az étkezési szokások közvetlenül összefüggnek mind a gyermekkori, mind a pillanatnyi stresszből származó érzelmi problémákkal. Azok a minták, ahogyan eszünk vagy nem eszünk, illetve, hogy mennyit eszünk, erőteljesen függenek az átélt stressz szintjétől és az élet viszontagságaival szemben kialakított megküzdési stratégiánktól, étrendi szokásaink pedig viszonzásképp közvetlenül érintik azoknak a hormonoknak a termelődését, amelyek a női ivarszervekre hatnak. Az anorexia az - egyetlen totális ösztrogénhiányos állapot gyakran leállítja a menstruációt. A meghiúsult peteérés leggyakoribb oka hogy a petefészkek nem kapnak elegendő stimulációt a hipotalamusztól és az agyalapi mirigytől. A zavarok hátterében az életszakaszokhoz való alkalmazkodás, a testsúly változásai, a pszichológiai stressz, a túlzásba vitt testmozgás vagy betegség áll. Női problémák: nem akar nő lenni, nem szereti magát. Női betegségek: önmegtagadás, a nőiesség eltaszítása.

12 Melanóma Hogyan lesz a lelki stresszből rosszindulatú bőrelváltozás? Feltehetőleg hormonális tényezőkkel magyarázható az a jelenség is, hogy a melanóma nemcsak olyan testrészeken jelentkezik, amelyek ki vannak téve a napsütésnek. A kutatók úgy vélik, lehetséges, hogy a hormonok túlingerlik a pigment termelő sejteket, napsütéstől függetlenül. Kiderült az is, hogy a melanómás betegekre olyan megküzdési reakciók és tendenciák jellemzők, amelyeket az elfojtás jeleként lehet értelmezni. Az emberek átélhetik az érzelmi stresszt úgy is, hogy miközben az kimutatható fizikai reakciót vált ki a szervezetükben, érzéseiket a tudatalattijukba száműzik. A melanómával kapcsolatban merült föl először a C típusú személyiség fogalma ez a személyiség a karakterjegyek olyan kombinációjával rendelkezik, amelyet nagyobb valószínűséggel találhatunk meg azoknál a személyeknél, akik rákosak lesznek, mint azoknál, akik nem. Személyiségtípusok Az A típus, amely dühös, feszült, gyors, agresszív, uralkodó személyiség, leginkább szívbetegségeknek van kitéve. A B típus képviseli a kiegyensúlyozott, mérsékelt embert, aki képes az érzelmek megélésére és kifejezésére anélkül, hogy kontrollálatlan érzelmi kitörései lennének. A C típusba tartoznak azok, akik különösen kooperatív, türelmes, passzív, elfogadó személyiségek, akikre egyáltalán nem jellemző az önérvényesítés, illetve önmaguk elfogadása; elfojtja vagy eltitkolja negatív érzelmeit, kiváltképp a dühöt, mialatt azért küzd, hogy kifelé erősnek és boldognak tűnjék. A személyiség nem a személyiségjegyek eleve adott készlete: nagy része a gyermekkorban kialakult megküzdési stratégiákból tevődik össze. Ilyen megküzdési stratégia: az érzelmi elfojtás.

13 Vastag- és végbélrák A személyiségjegyek némelyike kockázati tényezőként játszhat szerepet e rákbetegségek kialakulásában, mint például: a düh és más negatív érzelmek tagadása és elfojtása, a jóság és a kedvesség külső látszata, olyan reakciók eltitkolása, amelyek sértőek lehetnek másokra nézve, valamint a konfliktusok kerülése. A kutatások során megállapították, hogy a vastag- és végbélrák kockázata ennek a modellnek a vonatkozásában független volt a korábban azonosított kockázati tényezőktől, vagyis a táplálkozástól, a sörfogyasztástól és a családtörténettől. A bélrákos páciensek körében gyakran fordult elő, hogy a betegek említést tettek arról, hogy gyermek- vagy felnőttkorukban boldogtalannak érezték magukat. Hasonló személyiségjegyeket megfigyelhetünk emlőrákos, melanómás, prosztatarákos, leukémiás és limfómás, valamint tüdőrákos betegek között is.

14 Autoimmun betegségek Igen sokféle, egymást részben átfedő orvosi probléma tartozik ide. Többek közt: reumás ízületi gyulladás (a kis, de a nagyízületeket is érintő szimmetrikus, előrehaladó gyulladással és következményes ízület- és lágyrész-pusztulással járó kórkép) Szkleroderma (vastag, kemény bőrt jelent. Azonban sok szklerodermás betegnél a test egyéb részein is jelentkeznek elváltozások éppúgy, mint a bőrben. A szkleroderma ritka, krónikus betegség, a kötőszöveteket érinti, az megkeményedik, megvastagodik és megmerevedik az érintett részeken.) Bechterew-kór (a gerincet alkotó ízületeknek és a keresztcsonti ízületnek olyan gyulladásos megbetegedése) Bőrfarkas (SLE, vagy más néven Lupus) SLE gyakorlatilag minden szervet érinthet, mégis leggyakoribb célpontjai a bőr, a vesék, és a szív. Leglátványosabbak a bőrtünetek. Az ún. pillangó-erythema egy leginkább lepkéhez hasonlító vörös elváltozás, mely a betegek mintegy felében látható az orrháton (ez a pillangó teste), és két oldalt az orr melletti arcterületeken.) ALS (Amyotrophiás lateralsclerosis) - akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség). Mindezeknél a betegségeknél az immunrendszer a test saját szövetei, főként a kötőszövetek porcok, inak, ínhüvelyek, ízületi tokok és érfalak ellen fordul. A betegségben az érintett szövetekben, így a végtagok és a gerincoszlop ízületeiben, gyulladás keletkezik. Emellett egyéb szervek, így a bőr, a kötőhártya, esetenként a belső szervek, pl. a szív és a tüdő is érintettek lehetnek. A krónikus és reumatikus betegségekben szenvedőkre általánosan jellemző a gyakorta végletekig vitt szenvedélymentes, sztoikus életszemlélet, az esetek többségében ezért egyáltalán nem hajlandók segítséget kérni. Gyakori, hogy kiegyeznek a gyötrelmes állapotokkal is, nem panaszkodnak, esetleg elutasítják a tüneteiket enyhítő gyógyszereket, eljárásokat is, képtelenek az érzelmek feldolgozására és kimutatására, illetve mások szükségleteit a sajátjaik elé helyezik. Az elfojtott harag az immunrendszer károsítja!

15 Minden stresszor hiányt jelent Az idegrendszer a környezetből érkező ingerekre adott válaszok révén fejlődik. Az emberi agy fejlődésének elengedhetetlen előfeltétele a szülővel kialakított gondoskodó érzelmi kapcsolat. A szülői szeretet nem egyszerűen egy melengető és kellemes emocionális élmény, hanem biológiai feltétel is, amely elengedhetetlen az egészséges fiziológiai és pszichológiai fejlődéshez. Amikor a csecsemőnek boldog élményben van része, endorfinok szabadulnak fel, amelyek elősegítik az idegsejtek növekedését és az újabb szinapszisok kialakulását. Kimutatták azonban, hogy a stresszhormonok pl. a kortizol krónikusan magas szintje fontos agyközpontok zsugorodását idézi elő. Az idegi hálózatok működését, amelyek a fontos neurotranszmitterek kiválasztásáért felelősek mint például a szerotonin, a noradneralin és a dopamin amelyek nélkülözhetetlenek a hangulati stabilitás, az izgalmi állapot, a motiváció és a figyelem szempontjából a gyermek gondozóihoz fűződő kapcsolata stimulálja. Generációs minták Ha a szülői szeretet kevés, csak azért van így, mert maga a szülő is komoly sérülést szenvedett az életében. Ha egy gyermek nem érzi a feltétel nélküli elfogadást, akkor nem úgy kapja a szeretetet, ahogy azt a szülő szeretné, hanem úgy, ahogy átszűrődik a szülő személyiségén. A gyermek emocionális agya a szülő emocionális agyának hatása alatt fejlődik. A gyermek jövőbeni szülői magatartására az lesz a legnagyobb hatással, ahogyan benne az emocionális és kötődési áramkörök kifejlődnek a szüleihez való viszonyának köszönhetően. Ugyanez igaz a gyermek stresszreakció-mechanizmusára is. Szorongó anyák valószínűleg szorongó utódokat nevelnek generációkon keresztül. Azok a gyerekek, akik szüleik gondviselőivé válnak, önmaguk életen át tartó megtagadására készülnek. A gyermekre kiosztott szerepben nagy jelentősége van a szülők saját kielégítetlen gyermekkori szükségleteinek, és így tovább generációkig visszamenőleg. Érdekesség: az ízületi gyulladásos gyereknek az a hite, hogy csak önmagára számíthat, hiábavaló lenne a szülőtől segítséget kérni.

16 Érzelmi egyensúly és a betegség 1. Mit mond ez a betegség a múltról és a jelenről? 2. Mi segít majd a jövőben? Sok megközelítésmód csak a második kérdésre összpontosít, és nem veszi komolyan figyelembe, vajon mi vezetett a betegség kialakulásához? A valódi pozitív gondolkodásba belefér a teljes valóságunk. A valódi pozitív gondolkodást a magabiztosság vezérli: biztosak vagyunk abban, hogy képesek vagyunk szembenézni a teljes igazsággal. A megrögzött optimizmus az egyik módja annak, hogy gúzsba kössük szorongásainkat, nehogy szembe kelljen velük néznünk. A pozitív gondolkodásnak ez a formája a megbántott gyermek megküzdési stratégiája. A felnőtt, aki nincs a tudatában annak, hogy magában hordozza gyerekkori fájdalmait, élete alapelvévé teszi a gyermekkorból visszamaradt védekező mechanizmust. A gyógyuláshoz életbevágó, hogy erőt gyűjtsünk és merjünk negatívan is gondolkozni. A negatív gondolkodás nem realizmusnak álcázott gyászos, pesszimista életszemléletet jelent, hanem hajlandóságot arra, hogy észrevegyük, ami nem működik! Törekedjünk az egyensúlyra!!! 1. Mi nincs egyensúlyban? 2. Mit hagytam figyelmen kívül? 3. Mire mond nemet a testem? Amíg fel nem tesszük magunknak ezeket a kérdéseket, addig rejtve maradnak előttünk azok a stresszhatások, amelyek az egyensúly megbomlásáért felelősek. Míg a valódi öröm és elégedettség valóban jót tesz a fizikai közérzetünknek, a pozitív tudatállapotok, amelyeket azért generálunk, hogy kizárjuk a pszichikai kellemetlenségeket, legyengítik a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket. A pozitív gondolkodás azon a tudat alatti hiten alapul, hogy nem vagyunk elég erősek a valóság elviseléséhez. Ha engedjük, hogy ez a félelem eluralkodjon rajtunk, az gyermekkori rugalmatlanságot idéz elő, amely stresszes állapotot idéz elő. A saját magunkkal és a helyzetünkkel kapcsolatos alapvető információ hiánya az egyik legfőbb stresszforrás és aktiválója a HPA-tengely stresszválasz rendszerének. Csökken a stressz, ha növekszik a független, autonóm irányítás.

17 Megoldási kulcsok Ha szembenézünk a negatív érzéseinkkel, az segíthet megérteni, milyen körülmények befolyásolják az életünket, hogyan formálta ez ezeket a személyiségjegyeket a környezetről alkotott képünk. A megoldás abban rejlik, hogy felelősséget vállalunk saját kapcsolatainkért, nem pedig abban, hogy másokat hibáztatunk! A beteg mindent megpróbálhat, a lelki teher nem lesz könnyebb, csak, ha tiszta fejjel, könyörületes értékelésnek veti alá életének legfontosabb emberi kapcsolatait. Nem a mások elvárásai és szándékai, hanem az a kép váltja ki a stresszt, amelyet ezekről alkotunk. A feszültséget és a frusztrációt legtöbbször az okozza, hogy megrögzötten játsszuk olyasvalakinek a szerepét, aki valójában nem mi vagyunk. A negatív gondolkodás csak akkor vezet eredményre, ha el tudjuk fogadni, hogy nem vagyunk olyan erősek, mint amilyennek hinni szeretnénk magunkat. Azért alakítjuk ki magunkról ezt a képet, hogy elrejtsük a gyengeségünket. Az ember lehet erős és mégis szorulhat segítségre. Az élet bizonyos dolgaiban erősek lehetünk, máshol gyámoltalanok és zavarodottak. Kulcs: ha képesek vagyunk megbarátkozni a negatív gondolatokkal, többé nem becsüljük le a veszteségekkel kapcsolatos érzéseinket a saját, belső, legmélyebb igazságaim szerint élem az életemet, vagy úgy, hogy megfeleljek mások elvárásainak? abból, amiben eddig hittem, és amit eddig tettem, vajon mennyi a sajátom és mennyi szolgálta azt az önmagamról kialakított képet, amelyet eredetileg azért hoztam létre, mert azt hittem, csak így járhatok a szüleim kedvében? Betty Ford amerikai first lady történetéről: A nyomába sem érek annak a nőnek, aki az anyám volt, és még csak távolról sem szeretnék olyan lenni, mint ő volt. Saját magam akarok lenni. (könyv: 368.o. utolsó bekezdés-369 o.1. bekezdésig)

18 Biológiai hiedelmeink A sejt sorsát a környezettel való kölcsönhatása irányítja és nem kizárólag csak a benne tárolt genetikai program. Észleléseink a környezetről a sejtmemóriában tárolódnak. Ha a korai környezeti hatások krónikusan stresszkeltők, a fejlődő idegrendszer azt az elektromos, hormonális és kémiai üzenetet kapja, hogy a világ alapvetően nem biztonságos, sőt akár ellenséges. Ezek az észlelések molekuláris szinten beprogramozódnak a sejtjeinkbe. A stressz egy stresszor és a feldolgozó rendszer (idegrendszer) közötti kölcsönhatás eredménye, amely az agy emocionális központjainak a hatása alatt működik. Kérdés, hogy felismerjük-e a stresszorokat? Magányosnak tartjuk magunkat? Támasz nélkülinek? Akinek soha nincs szükséges segítségre? Akinek mindig meg kell dolgoznia a szeretetért? Mindezek öntudatlan hiedelmek, sejtszinten beágyazódva. Most nézzünk néhány ilyen zsigeri észlelést.

19 Biológiai hiedelmeink 1. Mindig erősnek kell lennem Iris 42 éves (Lupus autoimmun betegsége van) A legtöbbször nem is az a probléma, hogy nincs elég erőnk, hanem az, hogy olyan dolgokat várunk el magunktól, amit képtelenség teljesíteni. (334. o.) 2. Nem szabad dühösnek lennem Shizuko 49 éves (21 éves kora óta szenved reumás ízületi gyulladásban).a mostoha-anyám arra nevelt minket, hogy soha nem szabad dühösnek vagy mérgesnek lennünk. (335.o.) 3. Ha haragszom nem vagyok méltó mások szeretetére Alan (nyelőcsőrákos beteg) Aki dühös, azt általában nem szeretik az emberek. (336.o.) 4. Az egész világért felelős vagyok Leslie 55 éves (fekélyes vastagbélgyulladása van) A szüleim szörnyű házasságban éltek. Sokat veszekedtek. Borzasztó volt, mielőtt apa meghalt. Nekem kellett felvidítani anyámat. (336.o.) 5. Bármire képes vagyok Don 55 éves (vastagbélrákos, köztisztviselő) Soha nem tettem ilyet. Méghozzá azért nem, mert bármire képes vagyok. Eldöntöttem, hogy én leszek az az ember az osztályon, aki a legtöbb ügyet kezeli a lehető legtökéletesebben. (340.o.) 6. Nem kellek senkinek engem senki sem szeret 7. Ha nem csinálok valamit, az olyan, mintha nem is lennék. Mindig igazolnom kell a létezésemet. 8. Csak akkor törődnek velem, ha tényleg nagyon beteg vagyok Gilda Radnernek az egész élete arról szólt, hogy úgy érezte nem kell senkinek. Halála után férje talált rá feljegyzéseire, amelyekben a kérdéseket jobb kézzel, a válaszokat bal kézzel írta. Az egyik jobbkezes kérdés így szól: A benned lévő rák az anyád? Az erre adott balkezes válasz: Azt akarja, hogy ne létezzem. (341.o.) Joyce (asztmás, egyetemen tanít) Az üresség abból a rémületből fakad, hogy ha nem teszem meg azt, amit kell, ha nem teszem meg azt, amit mások kérnek tőlem, akkor egyszerűen nem is létezhetek. Gyerekként is ez volt az érzésem: egyszerűen nem voltam részese a dolgoknak. (341.o.) Angela 45 éves (méhrákos) Önmagában az a tény, hogy depressziós voltam, és hogy a munka megbetegített, nem volt elég a számomra. A fejemben csak az zakatolt, hogy mit gondolnak rólam más emberek, elsősorban a családom. (344.o.)

20 A gyógyulás hét lépése Először is tisztázzunk egy fogalmat, mi is az érzelmi kompetencia? Az a képességünk, ami lehetőséget teremt, hogy felelős - nem önfeláldozó és nem önsorsrontó - kapcsolatban álljunk a környezetünkkel. Ez a szükséges belső alap ahhoz, hogy szembenézzünk az élet elkerülhetetlen stressz-hatásaival, hogy ne teremtsünk magunknak feleslegesen továbbiakat, és előrevigyük a gyógyulás folyamatát. Az alábbi hét lépés segít érzelmi kompetenciánk (ki)fejlesztésében 1. Elfogadás 2. Tudatosság 3. Harag 4. Autonómia 5. Kötődés 6. Önérvényesítés Megerősítés Az a hajlandóság, hogy a dolgokat olyannak lássuk és fogadjuk el, amilyenek. Ehhez tartozik az is, hogy képesek vagyunk önmagunknak megbocsátani. Fel kell számolni a kettős mércét. A teljes tudatosság azt jelentené, hogy visszanyerjük elvesztett képességünket az érzelmi valóság észlelésére, és készek vagyunk megszabadulni bénító hiedelmünktől, hogy nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy szembenézzünk az igazsággal. Ha elfojtjuk a haragot, az fogékonnyá tesz a betegségekre, ha viszont átéljük, az elősegíti a gyógyulást. A határok meghúzása azzal indul, ha feltesszük magunknak a kérdést: mire vágyom az életemben és a kapcsolataimban miből akarok többet vagy kevesebbet, ill. mit nem akarok, mik a korlátaim. Kapcsolatunk a külvilággal. Már nem vagyunk gyámoltalan, másoktól függő gyerekek; már nem kell félnünk a sebezhetőségtől. Az a magunknak és a külvilágnak szóló nyilatkozat, hogy én létezem, és vagyok, aki vagyok. Az önérvényesítés létezés, tekintet nélkül a cselekvésre. Visszautasítunk valamit, amit nem akarunk megtenni, úgy, hogy elengedjük magának a cselekvésnek a szükségességét. Amikor megerősítünk valamit, valamilyen érték felé mozdulunk. A lényeg, hogy tartsuk tiszteletben a vágyainkat. A másik, hogy nem porból vagyunk és porrá leszünk, hanem átlelkesített por vagyunk.

21 Az egészség három pilléren nyugszik: a testen a lelken és a szellemi kapcsolaton. Ha bármelyiket figyelmen kívül hagyjuk, az egyensúly kibillen, és magunkhoz hívjuk a betegséget!

22 Törődnöd kell magaddal, mert, amíg magaddal nem törődsz, addig mással sem tudsz.

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Nemes Éva 2016. 10. 21. Kapcsolataink üzenete Szupervíziós Vándorkonferencia, Keszthely Változó világ Változó környezet, kiszámíthatatlan jövő Most zajlik.

Részletesebben

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Alapkérdés: milyen mechanizmusok révén gyakorolnak hatást a genetikai tényezők a személyiségre? Kiindulópont: A személyiséget biológiai működések

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006.

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006. Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál Dr. Járai Róbert Zánka 2006. lőadás vázlata Stressz fogalma Szorongás és félelem Megküzdés Önbizalom és képesség 2 tressz A szervezet egészséges

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai HORMONKEZELÉSEK A prosztatarák kialakulásában és progressziójában kulcsszerepük van a prosztatasejtek növekedését, működését és szaporodását elősegítő férfi nemi hormonoknak, az androgéneknek. Az androgének

Részletesebben

Hogyan kezelj érzékeny embereket? 2. rész

Hogyan kezelj érzékeny embereket? 2. rész Hogyan kezelj érzékeny embereket? 2. rész írta: Rue Ann Hass Tegyél fel olyan kérdéseket, amelyek erıs érzéseket, képeket, emlékeket idéznek fel és kopogtass a kapott válaszokra Munkám során hasznosnak

Részletesebben

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Pszichoszociális elméletek Jellemzői: Pszichoanalitikus gyökerek Az Ego társas aspektusát hangsúlyozzák Pszichoszociális elméletek Csoportjai: Tárgykapcsolat-elméletek:

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

A táplálkozási zavar gyűjtőfogalom, nehéz definiálni, pontosan mi tartozik bele: általánosságban minden, ami táplálkozással kapcsolatos zavar.

A táplálkozási zavar gyűjtőfogalom, nehéz definiálni, pontosan mi tartozik bele: általánosságban minden, ami táplálkozással kapcsolatos zavar. Evészavarok A táplálkozási zavar gyűjtőfogalom, nehéz definiálni, pontosan mi tartozik bele: általánosságban minden, ami táplálkozással kapcsolatos zavar. Két legismertebb típusa: az anorexia és a bulimia

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2015. október 21. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin Betegségmagatartás Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin WHO definíciója: Mi az egészség? Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság

Részletesebben

{ Budapest, 2015. április 16 16--17. A SZOLGÁLTATÓK (SEGÍTŐK) JÓ KÖZÉRZETE avagy: ki segít a segítőknek? Kineziológiával a jó közérzetért Mindenki azzal foglalkozik, hogy mit tud kínálni a kliensnek/ügyfélnek/vendégnek.

Részletesebben

Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2. További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9. Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez...

Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2. További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9. Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez... TARTALOMJEGYZÉK Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2 További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9 Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez... 17 Kérdések és válaszok: Mit tegyek, ha?... 23 KEDVES

Részletesebben

piás s kapcsolat szerepe ma-terapeuta jellemzők

piás s kapcsolat szerepe ma-terapeuta jellemzők A terápi piás s kapcsolat szerepe a kognitív v terápi piában Dr. Unoka Zsolt Ideális sémas ma-terapeuta jellemzők Rugalmasság Képes az alapvető szükségleteket terápiás keretek között biztosítani biztonságos

Részletesebben

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF Pszichoszomatikus megbetegedések Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF A halmozott rizikótényezővel élő emberek száma az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt. A stressz gyakorlatilag állandósult

Részletesebben

MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ

MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ CSÖKKENTÉSÉVEL FOGLALKOZNI? Az emberi szervezet fizikai és pszichés terhelhetősége korlátozott. A munkahelyi stressz és a lelki zavarok miatti hiányzások, a

Részletesebben

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA Perczel -Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék DEPRESSZIÓ előfordulás: 15-25% deprimere (lat.): lenyomni a hangulati élet zavara,

Részletesebben

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai ORVOSI PSZICHOLÓGIA II. Tisljár Roland Ph.D. tisljar.roland@sph.unideb.hu Vázlat Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia történeti háttere

Részletesebben

Az autoimmun betegségek pszichés háttere. Készítette: Tóth Diána

Az autoimmun betegségek pszichés háttere. Készítette: Tóth Diána Az autoimmun betegségek pszichés háttere Készítette: Tóth Diána Email: kutatas.autoimmun@gmail.com A betegségek mindig információt hordoznak. Értelmetlen betegség nem létezik. Ebből következik, hogy értelmére

Részletesebben

Kötődés és párkapcsolat. Nistor Mihaela

Kötődés és párkapcsolat. Nistor Mihaela Kötődés és párkapcsolat Nistor Mihaela 2010 Gyerekkori kötődés I. Érzelmileg kapcsolódni valaki máshoz Alapgondolat: biztos alapot nyújtani a másik számára A kötődési kapcsolatban a gyerek, majd a felnőtt

Részletesebben

A viselkedészavarok kialakulásának okai az óvodában, iskolában

A viselkedészavarok kialakulásának okai az óvodában, iskolában Csak akkor biztosíthatunk minden egyes gyerek számára boldog gyermekkort és a képességek optimális fejlődését, ha figyelembe vesszük a gyerekek fejlődésének törvényszerűségeit, az egyes gyerekek különböző

Részletesebben

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató Bevezetés Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus Szülő- és betegtájékoztató Minden szülő azt várja, hogy gyermeke egészséges lesz. Így azután mélyen megrázza őket, ha megtudják, hogy

Részletesebben

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk Összeállította: dr. Pék Győző Forrás: Csabai-Molnár: Egészség, betegség, gyógyítás Medicina Laikus teóriák az egészségről és annak elvesztéséről A stressz,

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az ember szabályozó szervrendszere: A törzsfejlődés során a növények és az állatok szervezetében

Részletesebben

A stressz a stresszorok hatására a szervezetben fellépő testi-lelki változásokat jelenti. Pszichológiai értelemben stressz állapot akkor

A stressz a stresszorok hatására a szervezetben fellépő testi-lelki változásokat jelenti. Pszichológiai értelemben stressz állapot akkor Bilkei Pál szakpszichológus A stressz a stresszorok hatására a szervezetben fellépő testi-lelki változásokat jelenti Pszichológiai értelemben stressz állapot akkor jön létre, ha az egyén olyan helyzettel

Részletesebben

A só- és színterápiáról röviden

A só- és színterápiáról röviden A só- és színterápiáról röviden A sóterápia Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem. - Cassiodorus 1 Történelem A terápia kezdete a sóbányákban és sóbarlangokban dolgozó emberektıl eredeztethetı,

Részletesebben

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Budapest ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék DEPRESSZIÓ előfordulás: 15-25% deprimere (lat.): lenyomni a hangulati élet

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis)

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) M2 Unit 3 Jövőbeli lehetséges krízishelyzetek előrejelzése az anamnézis és a diagnosztikai jelentések alapján A normál serdülőkori magatartás

Részletesebben

A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája

A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája Dr. Orosz Enikő Országos Onkológiai Intézet Budapest 2013. Milyen szerepet tölt be szervezetünkben a D-Vitamin? Mi a D 1 -D 2 Vitamin és mit takar az aktív D-Vitamin

Részletesebben

Szülőcsoport. Mondom és. Hallgatom a magamét..

Szülőcsoport. Mondom és. Hallgatom a magamét.. Szülőcsoport Mondom és Hallgatom a magamét.. Az elsődleges tünetek alkotják a dadogás magját hangok, szótagok, szavak gyakori ismétlődése hangok megnyújtása csendes vagy hangzó blokádok Gyerekeknél

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

,,Az anya az első híd az élethez, a közösségbe. (Adler: életünk jelentése 102. o.)

,,Az anya az első híd az élethez, a közösségbe. (Adler: életünk jelentése 102. o.) Az individuálpszichológia megjelenése a nevelési tanácsadói munkában avagy: ˇBirtokba venni a Napot nem elég, ha nem tudjuk másoknak is odaadni. Készítette: Kolozsvári Katalin pszichopedagógus Óvodai intézményünkben

Részletesebben

SZORONGÁS NAPLÓ. Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! 1.Dátum: nap, pontos időpont, amikor elkezded írni a bejegyzést

SZORONGÁS NAPLÓ. Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! 1.Dátum: nap, pontos időpont, amikor elkezded írni a bejegyzést SZORONGÁS NAPLÓ Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! Mit tartalmazzon a szorongás-napló? Legjobb, ha egy füzetet vagy kifejezetten naplóírás céljából készített kis könyvet használsz erre

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az szinte már népbetegség

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed!

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! 1 Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! Mi az az élményturizmus? Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másképp szokott. Van, aki spontán indul el, van, aki alaposan

Részletesebben

A kiégés jelensége pedagógusoknál, pszichológusoknál és a segítő beavatkozás módszerei

A kiégés jelensége pedagógusoknál, pszichológusoknál és a segítő beavatkozás módszerei Borsi Andrea, FMPSZ Gárdonyi Tagintézmény, Pszichológus, Integratív Gyermek Pszichoterapeuta A kiégés jelensége pedagógusoknál, pszichológusoknál és a segítő beavatkozás módszerei Az egészségpszichológia

Részletesebben

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail. A szülés utáni depresszióról Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.com Szülés után lehetséges. Poszt partum blue Poszt partum depresszió

Részletesebben

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek).

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). Mivel az egész testünkben jelen van, sok információt nyerhetünk belőle, hisz egy

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Blau-szindróma Verzió 2016 1. MI A BLAU-SZINDRÓMA/FIATALKORI SZARKOIDÓZIS 1.1 Mi ez? A Blau-szindróma genetikai betegség. A betegeknél egyszerre lép fel bőrkiütés,

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS Hormonok: sejtek, sejtcsoportok által termelt biológiailag aktív kémiai anyagok, funkciójuk a szabályozás, a célsejteket a testnedvek segítségével érik el. Kis mennyiségben hatékonyak,

Részletesebben

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára Célok Segíteni a megváltozott munkaképességű személyeket abban, hogy hatékonyan kezeljék a munkahelyi stresszt, változásokat, negatív

Részletesebben

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése A diszpozíciókat úgy is elképzelhetjük,

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben 1 I. BEVEZETÉS 1.A Kovács-módszer meghatározása, célja A Kovács-módszer az egészséges zenész-életmód programja és természettudományos ismeretanyaga, a zenei foglalkozási ártalmak megelőzésének pedagógiája,

Részletesebben

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk Sági Zoltán Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk A világgal való elsődleges tárgykapcsolatunknak - a szülő-gyermek kapcsolatnak - alapvető szerepe van személyiségünk

Részletesebben

Stressz vagy adaptáció? Betegség vagy boldog élet?

Stressz vagy adaptáció? Betegség vagy boldog élet? Stressz vagy adaptáció? Betegség vagy boldog élet? Prof. Dmitrij Medvegyev A Triomed OOO céggel szorosan együttműködő Szentpétervári Nemzeti Egészség Intézet tanszékvezetője, doktora az orvosi pszichofiziológiának

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Szerző: Koródi Sándor 2010. Hogyan teremtheted meg életedben valóban azokat a tapasztalatokat, amikre igazán a szíved mélyén vágysz? Ebből a könyvből és a hozzá tartozó

Részletesebben

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 Tartalom BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 1. fejezet AZ ISKOLAFÓBIÁRÓL 19 Iskolakerülésrôl van-e szó? 19 Az iskolafóbia típusai 20 Az iskolafóbia szempontjából fontos három korcsoport 21 Szorongásos

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra November - A függőség elleni küzdelem hónapja Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség 40-60

Részletesebben

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db Testünk minden sejtjében megtalálhatók a kromoszómák, melyek a tulajdonságok átörökítését végzik. A testi sejtekben 2 x 23 = 46 db kromoszóma van. Az egyik sorozat apánktól, a másik anyánktól származik.

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről rák: az új évszázad kihívása 1930 1:14 1990 1:5 2007 1:3 2020 1:2 Évente 33 000 regisztrált új daganatos megbetegedés Második halálok: férfiak

Részletesebben

Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve

Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve Készült a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság és a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének szakmai útmutatása alapján Ez a kiadvány

Részletesebben

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG!

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! MET Állóképességi Konferencia Balassa Levente életegyensúly tanácsadó, pszichológus Ez egy előadás, amely... arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A skizofrénia A skizofrénia A skizofrénia kifejezést szinte mindenki hallotta már valahol. Az emberek zöme azonban mégsem tudja biztosan, mi is ez, mi az oka, és hogyan gyógyítható. Mit jelent a skizofrénia

Részletesebben

Burnout, Segítő Szindróma

Burnout, Segítő Szindróma TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Burnout, Segítő Szindróma Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő. Segítő attitűd és a jogvédő Az attitűd étékelő

Részletesebben

Mit lehet tudni az allergiákról általában?

Mit lehet tudni az allergiákról általában? Az allergiás emberek száma minden generációban évről-évre nő. A sokak életét megkeserítő megbetegedésnek sok formája ismert, bár manapság leginkább a légúti tünetek okozó allergiákról és azok kezelésére

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt mus által támogatott projekt BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben Kedves Betegeink! A daganatokról

Részletesebben

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva Dr. Antalfai Márta XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva A katasztrófa legtöbbször végzetes következményekkel járó, nem várt fordulat,

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

FÉRFIAK KLUBJA - Női teszt a férfi értékekről 2015 Minden jog fenntartva.

FÉRFIAK KLUBJA - Női teszt a férfi értékekről 2015 Minden jog fenntartva. 1 Ez a kutatás és az elemzése, annak minden szerzői joga és a szerzői joghoz kapcsolódó vagyoni jog a Férfiak Klubja tulajdona. Részeinek vagy egészének felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel, a Férfiak

Részletesebben

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Témakörök Feltárás Időgazdálkodás Feladatok, célok Stressz kezelés FELTÁRÁS Az egyensúly értelmezése Munka Én Család Barátok IDŐGAZDÁLKODÁS 7 Az időgazdálkodás

Részletesebben

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Dr. Kocsis István Tamás Szegedi Úti Akadémia 2016 A KIÉGÉS Az érzések és a viselkedés, a test szintjén zajló folyamat, amely észrevétlenül jelentkezik és válik kollektívvé.

Részletesebben

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Melyik autoimmun betegség érinti a szülőképes nőket? Izületi betegségek : RA, SLE Pajzsmirigy betegségek: Kevert

Részletesebben

- sztereotípiák kezdőknek és haladóknak. a férfi? Az Y kromoszóma irányítja Nincsenek kielégítve a megfelelő

- sztereotípiák kezdőknek és haladóknak. a férfi? Az Y kromoszóma irányítja Nincsenek kielégítve a megfelelő A vezetői nem? Miért rossz vezető - sztereotípiák kezdőknek és haladóknak a nő? a férfi? Piros pontos napok vannak Az Y kromoszóma irányítja Nincsenek kielégítve a megfelelő Nem rendelkezik, megfelelő

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Míg a halál el nem választ

Míg a halál el nem választ FÖLDESI ENIKŐ HAUSER PÉTER GARAMI MIKLÓS 1 Míg a halál el nem választ Esetbemutatás Összefoglalás Amennyiben a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő gyermekek gyógyító kezelése eredménytelen, a

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Naturwell Életmód Kötetek. A jobb életminőségért. 2. kötet

Naturwell Életmód Kötetek. A jobb életminőségért. 2. kötet Naturwell Életmód Kötetek A jobb életminőségért 2. kötet Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen Női igazságok Hormonegyensúly és egészség Naturwell Kiadó Budapest, 2014 Tartalom Köszönetnyilvánítás...9

Részletesebben

Tóthné Fülep Beatrix. Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30.

Tóthné Fülep Beatrix. Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30. Tóthné Fülep Beatrix Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30. A milliméteres terápia mechanizmusa az élet meghosszabbításának mechanizmusa Rodstat I.V. akadémikus A milliméteres-terápia

Részletesebben

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03.

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Egészségfejlesztés és egészség coaching Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Bevezetés Kulcsfogalmak Egészségfejlesztés Egészség coaching A változás szakaszai

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

A születéstől az élhető filozófiáig

A születéstől az élhető filozófiáig A születéstől az élhető filozófiáig A pszichológia új útjainak használata a mindennapokban Fejezetek egy transzperszonális szemléletű pszichológiából Ödipusz, Narkisszosz, Kékszakáll és a többiek írta:

Részletesebben

Különbözeti és osztályozó vizsga tételei Egészségügyi szakmacsoport. Több szerző: Gondozástan

Különbözeti és osztályozó vizsga tételei Egészségügyi szakmacsoport. Több szerző: Gondozástan 12. évfolyam Különbözeti és osztályozó vizsga tételei Egészségügyi szakmacsoport Gondozástan Több szerző: Gondozástan 1. Ismertesse a gondozás fogalmát, formáit, a gondozó jellemző tulajdonságait és az

Részletesebben

ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány

ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány Mottó LÁTNI ÉS HALLANI azt, ami bennem van, és nem azt, aminek lennie kellene; ELMONDANI azt, ami érzek

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Homonértékek a nöi ciklusban

Homonértékek a nöi ciklusban Homonértékek a nöi ciklusban http://babatervezok.otthona.net Forrás: med4you.at 2007 LH és FSH Vérvétel az LH és FSH hormonok kimutatására a ciklus 1-5 napja között szokott történni. FSH mértékegység LH

Részletesebben

ASSZERTIVITÁS. Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék. Dr. Felleginé Takács Anna. Szakképzés III. évfolyam 2017

ASSZERTIVITÁS. Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék. Dr. Felleginé Takács Anna. Szakképzés III. évfolyam 2017 ASSZERTIVITÁS Dr. Felleginé Takács Anna Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés III. évfolyam 2017 ASSZERTÍV VISELKEDÉS Lehetővé teszi, hogy az egyén saját érdekei szerint cselekedjen,

Részletesebben

FÉSZEK PROGRAM A CONGREGATIO JESU EGRI WARD MÁRIA ISKOLÁJÁBAN BÁNHEGYI ANDREA OKTATÁSI SZAKÉRTŐ NOVEMBER

FÉSZEK PROGRAM A CONGREGATIO JESU EGRI WARD MÁRIA ISKOLÁJÁBAN BÁNHEGYI ANDREA OKTATÁSI SZAKÉRTŐ NOVEMBER A jó nevelés azt jelenti, hogy helyesen reagálunk gyermekünk helytelen viselkedésére (John Rosemond) FÉSZEK PROGRAM A CONGREGATIO JESU EGRI WARD MÁRIA ISKOLÁJÁBAN BÁNHEGYI ANDREA OKTATÁSI SZAKÉRTŐ 2014.

Részletesebben

Hogyan segítheti a grafológia a jobb munkaköri légkör kialakulását?

Hogyan segítheti a grafológia a jobb munkaköri légkör kialakulását? Nyugat-Pannon Régió Pályázati Tanácsadóinak és Projektmenedzsereinek Egyesülete Munkaügyi ismeretek A grafológia szerepe a személyzeti munkában Hogyan segítheti a grafológia a jobb munkaköri légkör kialakulását?

Részletesebben