Teljesítményvizsgálati és Törzskönyvezési Szabályzat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Teljesítményvizsgálati és Törzskönyvezési Szabályzat"

Átírás

1 MAGYAR TENYÉSZTŐK CHAROLAIS EGYESÜLETE 3525 Miskolc, Vologda u. 3. Tel.:46/ , Fax:46/ Teljesítményvizsgálati és Törzskönyvezési Szabályzat A Közgyőlés elfogadta március 20-án, Kunpeszéren A Magyar Charolais Tenyésztık Egyesületének tagjai önállóan végzik az állatok tartós egyedi megjelölését (krotáliázást, tetoválást), valamint az elsıdleges tenyésztési és termelési adatok győjtését. Az egyesületi tagok a mellékletben meghatározott, s az egyesület honlapján közzétett nyomtatványokon (papíron vagy elektronikus formában), ill. az Egyesület Törzskönyvezési és Telepirányítási Programjának telepi verziójával elektronikus úton legalább negyedévenként átadják a tenyésztési és termelési adatokat a Magyar Charolais Tenyésztık Egyesülete (MCTE) számára, amelyeket az számítógépre visz és feldolgoz. Az adatszolgáltatás bizalmi elven alapul. A szolgáltatott adatok helytállóságát, valamint az állatok egyedi megjelölésének pontosságát az MCTE ügyvezetése évente több alkalommal, szúrópróba szerően ellenırzi. Amennyiben hiányosságokat tapasztal, errıl tájékoztatja az adott tenyészet vezetıjét, valamint az MCTE Tenyésztési szakbizottság és a Felügyelı Bizottság elnökét, közösen intézkednek annak kiküszöbölésérıl. Ha ez nem vezet eredményre, akkor az Egyesület a fajta és az MCTE jó hírnevének megóvása érdekében végsı megoldásként, elnökségi hatáskörben döntést hozhat az adott tenyészet tárgyévi törzskönyvezési adatainak egyesületi nyilvántartásból való törlésérıl. Amennyiben az adatok szándékos hamisítása történne, úgy az elnökség az MCTE-bıl történı kizáró határozatot is hozhat. A nyilvántartásba vétel A tenyészetek azonosító kódjainak kiadását a 119/2007. (X. 18.) számú FVM rendelet szabályozza. Az állatokat születésüket követıen tartós egyedi azonosítóval kell ellátni. A Magyar Charolais Tenyésztık Egyesülete a 99/2002. (XI. 5.) FVM rendeletben foglaltak szerint végzi az állatok azonosítását. A születı borjak ideiglenes megjelölésével együtt el kell végezni az egyéb szükséges mőveleteket is (pl.: születési súly mérlegelése). A születési súly mérlegelése azokban a tenyészetekben kötelezı, ahol pedigrés TENYÉSZÁLLAT ELİÁLLÍTÁS is történik. Az STV-be beállítani tervezett évjárat elıtti évben már minden egyes borjú születési súlyát rögzíteni kell.

2 2 A Magyar Charolais Tenyésztık Egyesülete elıírja minden tenyészállat tetoválás útján történı azonosíthatóságát. (A tehenek és tenyészbikák mellett a növendéküszıknek és az STV-be beállított növendékbikáknak is azonosíthatóaknak kell lenniük tetoválás alapján.) Tetováláskor az ENAR azonosító mind a 10 számjegyét használni kell. A mikrochipes azonosítás csak abban az esetben helyettesíti a tetoválást, ha a chip beültetés ténye és a chip adattartalma (egyedi azonosítója) a beültetést követı 3 hónapon belül bejelentésre kerül az Ügyvezetésre. A tenyésztési és törzskönyvi adatok nyilvántartása Az adatok nyilvántartását a 123/2005. (XII. 27.) FVM rendelet szabályozza. Az MCTE néhány további adat győjtését is javasolja. Az Egyesületben két módja lehet a tenyészetek ellenırzésének: 1. Tenyésztési adatok győjtése esetén ("tenyésztés-ellenırzés") csak a származásra és a születésre vonatkozó adatok kerülnek be a nyilvántartásba. 1. Termelési adatok győjtése esetén ("termelés-ellenırzés") a teljesítményre vonatkozó adatok is bekerülnek a nyilvántartásba. A tenyészet termelés-ellenırzésben tartása elıfeltétele a tenyészállat elıállításnak, az STV indításának és az embrió donor tehenek kijelölésének. A teheneket és vemhes üszıket tenyésztési naplóban vagy azzal tartalmában megyegyezı egyéb nyilvántartásban köteles a tenyésztı nyilvántartani. Ez a mellékelt belív szerint tartalmazza a(z): 1. ENAR számot 2. Nevét, apja központi lajstromszámát 3. Anya azonosítóját 4. Minısítését (Bikanevelı, Elit bikanevelı, embrió Donor, Aranytörzskönyves, vagy nem minısített) 5. Fülszámát (ténylegesen tetovált) 6. Születési idejét (év, hó, nap) 7. Összes borjazásának, vetélésének a számát az ellenırzési év elején 8. Törzskönyvi osztályba sorolását 10. Tenyészállat áprilisi és októberi mérlegelési súlyát 11. Tárgyévet megelızı utolsó ellés dátumát 12. Tárgyévet megelızı ıszi vemhességi bírálat eredményét 13. Vetélésének dátumát 14. Tárgyévi borjazásának az idejét (év, hó, nap) 15. Borjú ivarát 16. Borjú születési súlyát 17. Ellés lefolyásának a kódját:

3 3 1. Könnyő, segítség nélkül, 2. Normál 3. Nehéz 4. Császármetszés, vagy darabolás 5. Nincs információ 18. Borjú apja központi lajstromszámát, a származásvizsgálat iktatószámát 19. Borjú választásának dátumát, súlyát választáskor 20. Minısítését 21. Borjú azonosítóját, megjegyzést (szarvaltság, ikerség, kezelések, stb.) Termékenyítés dátumát, fedezı bika központi lajstromszámát 25. Tárgyévi vemhességvizsgálat eredményét 26. Gulyakód 27. Megjegyzést a tehénrıl (szarvaltság, egészségi állapot, elhelyezés, selejtezés, stb.) Az elektronikus adatgyőjtés térnyerésével a kézi tenyésztési naplóban történı adatgyőjtés és feldolgozás visszaszorul. Helyette ellések-, választások-, mérlegelések- és kiesések bejelentı lapjain történik az adatközlés az ügyvezetés részére. A Törzskönyvezési és Telepirányítási program telepi verziójával győjtött és beküldött adatokat az Egyesület e program központi verziójával dolgozza fel. A növendék üszık, növendék bikák és tenyészbikák adatai számítógépes listán kerülnek nyilvántartásra. A növendék üszık adatai: 1. ENAR szám 2. Apa 3. Születési idı 4. Születési súly 5. Minısítése 6. Törzskönyvi osztályba sorolása 8. Szarvaltság 9. Negyedéves mérlegelések ideje 10. Élısúlya negyedévenként napra korrigált választási súly " - indexe napra korrigált súly " - indexe 15. Termékenyítések dátuma, a fedezı bika KLSz-e

4 4 16. Vemhességvizsgálat eredménye 17. Tehénkori ellenırzı száma 18. Hovafordítása (oka, ideje, súlya) 19. Kezelések Megjegyzés: Azokban a tenyészetekben, ahol pedigrés üszı- és bikaborjak elıállítása folyik, egyedi mérlegelés alapján történik a születési súly megállapítása, máshol becslés alapján. Választási dátum és súly egyedi rögzítése azokban a tenyészetekben nem követelmény, ahol kizárólag végterméket állítanak elı, és több bikás természetes fedeztetés történt. Amennyiben akár csak saját tenyészet utánpótlására is, de marad meg tenyésztésre üszıborjú, akkor az egész állományban szükséges a választási idıpont és súly egyedi rögzítése. A növendék bikák adatai: 1. ENAR szám 2. Apa 3. Anya 4. Születési idı 5. Születési súly 6. Törzskönyvi osztályba sorolása 8. Szarvaltság 9. Havi mérlegelések ideje 10. Élısúlya havonta napra korrigált választási súly " - indexe napra korrigált súly " - indexe 15. Életnapi átlagos gyarapodása " - indexe 17. Napi átlagos gyarapodása az STV folyamán " - indexe 19. Küllemi bírálati pontszámai 20. Minısítése (tenyésztésre alkalmas - nem alkalmas) 21. Minısítés dátuma 22. Tenyészérték adatok A tenyészbikák adatai:

5 5 1. Központi lajstromszáma, neve 2. Borjúkori fülszáma 3. Születési ideje (év, hó, nap) 5. Apa központi lajstromszáma 6. Anya azonosítója 7. Gulyára történı ki- és visszahelyezése dátuma 8. A gulya megnevezése 9. Megjegyzés (szarvaltság, selejtezésének oka, dátuma, stb.) 10. Törzskönyvi osztályba sorolása 11. Áprilisi és októberi mérlegelési súlyai 12. A növendék tenyészbika minısítı lapja adatai 13. Kezelések 14. Utódjainak a száma (üszı + bika) 15. Utódjai átlagos gyarapodása, eltérése a fıátlagtól 16. Tenyészérték adatok Embriók adatai A Tenyésztési program pontja alapján kimosott embriót a kimosást követı egy hónapon belül, az embrió kimosási jegyzıkönyv fénymásolatának a Magyar Charolais Tenyésztık Egyesülete ügyvezetésére történı beküldésével kell bejelenteni. Charolais és aubrac fajtából csak arra jogosult személy, vagy szervezet képviselıje és abban az esetben moshat ki embriót, ha van erre nézve az egyesülettel szerzıdése. Származási igazolások és termelési adatok kiadása Magyarországon a charolais és aubrac fajta egyedeirıl SZÁRMAZÁSI IGAZOLÁST, és NÖVENDÉK TENYÉSZBIKA MINİSÍTİ LAPOT a Magyar Charolais Tenyésztık Egyesülete adja ki. Származási igazolást csak a fıtörzskönyvbe sorolt állatok kapnak. 1. Származási igazolást az ügyvezetés kizárólag annak adhat ki, akinek az adott állat anyja vagy az embrió a borjú születésekor a tulajdonában volt (a továbbiakban tenyésztıje részére). Származási igazolás utólagos kiadása tulajdonosváltást követıen függetlenül a vásárlástól eltelt idıtıl az eredeti tulajdonos (tenyésztı) írásos igénylése, hozzájárulása nélkül tilos. 2. A származási igazolás kiadásának elıfeltétele, hogy azt az illetékes tenyésztı írásban igényelje. 3. Származási igazolás 3 napon belüli, gyorsított eljárásban történı elkészítésének az igénye esetén az egyesület külön eljárási díjat számít fel. A származási igazolások kiadásához szükséges, elmúlt idıszakra vonatkozó adatállomány alapját az Egyesület tagjainak birtokában levı adatok adják. A származási igazolásokat az Egyesület számítógéppel készíti el.

6 6 Az MCTE többnyelvő (magyar-francia-angol-német) származási igazolást ad ki, amely a következı adatokat tartalmazza: 1. Sorszám 2. Ellenırzési (Központi Lajstrom-, ENAR) szám 3. Név + ha embrió transzferbıl származik, ET, + minısítés esetén annak rövidítése 4. Fülszám 5. Születési idı 6. Neme 7. Származásvizsgálat száma 8. Fajtája 9. Törzskönyvi osztálya 10. Szarvaltság [pp = genetikailag szarvalt; P = genetikailag szarvatlan, Pp = heterozigóta szarvatlan; PP = homozigóta szarvatlan; H = szarvtalanított] 11. Születési súly 12. Elléskód 13. Választási súly 14. Választási index 15. Tenyészérték adatok 16. Tenyésztı neve, lakcíme 17. Tulajdonos neve, lakcíme 18. Megjegyzés 19. Apa Központi Lajstromszáma 20. neve + ha embrió transzferbıl származik, ET + minısítés esetén annak rövidítése 21. fülszáma 22. születési ideje 23. tenyészérték adatai 24. Törzskönyvi osztálya 25. Apai nagyapa Központi Lajstromszáma 26. neve + ha embrió transzferbıl származik, ET + minısítés esetén annak rövidítése 27. fülszáma 28. születési ideje 29. Törzskönyvi osztálya 30. Apai nagyanya ellenırzési száma 31. neve + ha embrió transzferbıl származik, ET + minısítés esetén annak rövidítése 32. fülszáma 33. születési ideje 34. Törzskönyvi osztálya 35. Anya ellenırzési száma 36. neve + ha embrió transzferbıl származik, ET + minısítés esetén annak rövidítése 37. fülszáma 38. születési ideje 39. tenyészérték adatai 40. Törzskönyvi osztálya 41. Anyai nagyapa Központi Lajstromszáma

7 7 42. neve + ha embrió transzferbıl származik, ET + minısítés esetén annak rövidítése 43. fülszáma 44. születési ideje 45. Törzskönyvi osztálya 46. Anyai nagyanya ellenırzési száma 47. neve + ha embrió transzferbıl származik, ET + minısítés esetén annak rövidítése 48. fülszáma 49. születési ideje 50. Törzskönyvi osztálya 51. A származási igazolás kiadásának a dátuma 52. MCTE ügyvezetı aláírása 53. NÉbiH Központ fıfelügyelı hitelesítése dátuma 54. NÉbiH Központ fıfelügyelı aláírása Megjegyzés: a.) Akkor szükséges származásvizsgálat, ha: 1. Hazai tenyésztéső, mesterséges termékenyítési engedéllyel is rendelkezı tenyészbikáról ad ki származási igazolást az Egyesület. Olyan bika nem minısíthetı mesterséges termékenyítésre alkalmasnak, amelyiknek nincs DNS térképe. 2. Olyan egyéb kategóriákba tartozó állatok esetén, amikor a, a vonatkozó feljegyzések hiányoznak, vagy ellentmondásosak, b, van ugyan feljegyzés, de az adott idıszakban több bika is fedezett az adott gulyában, c, a szúrópróbaszerő vizsgálatok eredménye nem kielégítı. Vonatkozó feljegyzésnek tekintjük az anya termékenyítését igazoló feljegyzéseket: a mesterséges termékenyítés, háremszerő fedeztetés bejelentése az Egyesülethez ill. az ENAR Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer TER alrendszerébe, amelyek 285 napos vemhességi idıt és a szakma szabályai szerinti intervallumot feltételezve megegyeznek a borjú születési dátumával. Ha pl. egymást követı napokon belül eltérı apahasználat történt (mesterséges termékenyítéssel, vagy/és természetes fedeztetéssel, vagy egyszerre több bika is be volt jelentve természetes fedeztetésre, vagy a borjú születési ideje kívül esik azon az intervallumon, amely szakmailag elfogadható a bejelentett termékenyítésekhez képest, ez ellentmondásos információnak minısül. Feljegyzett mesterséges termékenyítés és hárem esetén elég a szúrópróba szerő laboratóriumi származásvizsgálat elvégeztetése. Amennyiben üszık esetében ez legalább 90 %-ban egyezik, a származási igazolások kiadhatók az elıre tételesen leírt azonosítójú és jelzett apaságú állatok esetében. Amennyiben a szúrópróba-szerő vizsgálatra kijelölt, STV-be helyezett bikák eredménye nem egyezı, a csoport minden egyes bikájára el kell az egyedi származás azonosítást végezni. A Magyar Charolais Tenyésztık Egyesülete akkreditált laboratóriumok vizsgálati eredményeit fogadja el. b.) A kezdettıl ENAR rendszerben nyilvántartott állatok származási igazolásán az állat nyilvántartási száma kerül az ellenırzési szám (2.) rovatba, a fülszámhoz (4.) pedig a fülbe ténylegesen tetovált (elvárás szerint 10 jegyő) szám. A kezdetben más módon nyilvántartott állatok fülszámánál a valóban fülbe tetovált azonosító kerül feltüntetésre.

8 8 d.) A tenyészállatok kiállításokon elért helyezései felvezethetıek a származási igazolásra. e.) A melléktörzskönyvben nyilvántartott egyedek részére igény esetén a származási igazolástól megjelenésében élesen elkülönülı, az egyed rendelkezésre álló adatait tartalmazó İsisor nyilvántartás -t ad ki az Egyesület. A Növendék Tenyészbika Minısítı Lap magyar nyelvő. A következı adatokat tartalmazza: 1. Azonosító 2. Fajta 3. Születési idı 4. Választás dátuma 5. Szarv 6. Átlagos élısúly termelés választásig 7. Választási viszonyszám napra korrigált súly napos viszonyszám 10. Apa KPLSZ 11. Neve 12. Fülszáma 13. Anyai nagyapa KPLSZ 14. Neve 15. Fülszáma 16. Tenyészérték adatok 17. STV ellenırzés hossza (nap) 18. Kora STV záráskor 19. STV zárás dátuma 20. Súly STV záráskor 21. A teljes STV-n belüli gyarapodás (g.) 22. indexe 23. Intenzív STV-n belüli gyarapodás (g.) 24. indexe 25. Élısúly termelés STV záráskor (g.) 26. indexe 27. Izomfejlettség összesített pontja 28. Vázfejelttség összesített pontja 29. Funkcionális tulajdonságok összesített pontja 30. Elsı lábak korrektsége 31. Hátulsó lábak korrektsége 32. Herekörméret (cm) 33. A minısítı lap kiadásának a dátuma 34. MCTE ügyvezetı aláírása 35. NÉbiH KÖZPONT fıfelügyelı hitelesítése dátuma 36. NÉbiH KÖZPONT fıfelügyelı aláírása Az MCTE a következı adatokat adja át a tagjainak: 1.) Az Egyesület tenyésztési összesítıje tenyészetenként és együttesen január 1-i induló bikalétszám december 31-i záró bikalétszám

9 9 átlagos bikalétszám (kronológikus) január 1-i induló tehénlétszám december 31-i záró létszám átlagos tehénlétszám (kronológikus) elsıborjas tehenek száma százaléka a nyitó tehénlétszám arányában elsıborjas tehenek elléskori átl. életkora (táblázattal) az év folyamán selejtezett tehenek száma selejtezési % az induló létszám szerint A selejtezés indokai szerint: leölés db ism. okkal és idıben db üzemi vágás db meddıség db kényszervágás db elhullás db selejtezés db ellések összesen az adott évben ellési % az induló létszám arányában ikerellés összesen ikerellés az össz. Ellés %-ában vetélések össz. az adott évben cikluson belül született borjak száma összes elléshez viszonyított %-a ciklusok száma ellések havi megoszlása (táblázat) átlagos születési dátum (összes borjú, egy ciklus borjai) két ellés közötti idı nap (táblázattal) szaporasági index tehénellés összesen db., nyitó % élve született borjak db., nyitó % halva született borjak db., nyitó % ikerellés db., össz. ellés % üszıellés összesen db., nyitó % élve született borjak db., nyitó % halva született borjak db., nyitó % ikerellés db., össz. ellés % nyitó tehenek átlag ellésszáma átlag borjúszáma átlag életkora záró tehenek átlag ellésszáma átlag borjúszáma átlag életkora borjú kiesés összesen választásig db., % ebbıl elhullás db.. % kényszervágás db.. % egyéb db., % egy tehénre jutó borjúhús termelés hasznosult szaporulati % (az élve születettek arányában)

10 10 mesterséges termékenyítések száma, átl. tehénlétsz. mért %-a, termékenyítésbıl született borjak db., % termékenyített egyedek száma, átl. tehénlétsz. mért %-a, termékenyítésbıl született borjak % idıszakon belül született borjak száma, össz. születés %-a Kiadott szárm. ig. száma tehén db., zárólétszám % üszı db., zárólétszám % 2.) Az Egyesület tagjainál született borjak termelési adatainak összesítıje tenyészetenként az elsı borjasok és a többször ellett tehenek külön-külön és együttesen született bikaborjú db. bikák átlag születési súlya kg. született üszık db. üszı átlag születési súlya kg. választott bikák db. választott bikák élısúly termelése g/nap választott bikák 205 napra korrigált súlya a számítás alapja választott üszık db. választott üszık élısúly termelése g/nap választott üszık 205 napra korrigált súlya a számítás alapja tárgyidıszakban született borjak apáinak listája 3.) Teljes körő adatfeldolgozás igénylése esetén további listát kap a tag. Tehenek egyedenkénti életteljesítménye ellenırzési szám (életszám) fülszám (használati szám) név születés dátum évjárat törzskönyvi osztályba sorolás kiesés dátuma, oka apa KPLSZ, azonosító, név anya azonosító, fülszám, név 730 napra korrigált súly kg. 730 napra korrigált súly indexe küllemi összpontszáma aktuális (max) súlya kg marmagasság bikanevelı kód szárm. ig. kiadás dátuma évenkénti felsorolásban borjai életteljesítménye: azonosító

11 11 apa KPLSZ ellés dátuma elızı elléstıl eltelt nap elléskód születési súlya neme választás dátuma választási súlya választási életnap 205 napra korrigált súlya, indexe korrigált 205 napos súlya, indexe hovafordítása borjúszám db ellésszám db elsı elléskori életkor átlagos két ellés közötti idı borjak korrigált választási átlagsúlya, indexének az átlaga Az MCTE az állattenyésztésrıl szóló évi CXIV. törvény szerint biztosítja a tenyésztési és termelési adatokat, kimutatásokat az állatállományáról: 4.) Kimutatás a tenyészetek A3, A2, A1 fıtörzskönyvi, valamint "B3", B2 és B1 melléktörzskönyvi osztályú teheneirıl darabszám szerint tárgyév elején és végén, illetve ugyanez Egyesületi összesítésben is. A tehenek törzskönyvi osztálya szerint a tárgyévi ellések, ikerellések, vetélések száma, ellési százalék a nyitó létszám arányában, két ellés közötti idı, elsı elléskori életkor. A tárgyévben született, ill. választott borjak adatai az anya, ill. a borjú törzskönyvi osztálya szerint: az összes borjúkiesés választásig (db., %), összes választott bika ill. üszı (db., élısúly termelés, 205 napra korr. súly), hasznosult szaporulati % (élve születések arányában). 5.) Az évjáratban (I. hó 1-tıl XII. hó 31-ig) született borjak átlagadatai tenyészetek, az anya ill. a borjú törzskönyvi osztálya szerinti győjtésben, ivar és az anya elléseinek száma szerinti bontásban utódok száma átlag születési súlya elléskódok szerinti megoszlása választott utódok száma átlag választási kor átlag választáskori súly élısúly termelés választásig 205 napra korrigált súly 205 napos egyedek száma 205 napra korrigált súly szórása 6.) Apánkénti összesítı ivaronként és összesen (érték, eltérés az átlagtól a szórás arányában, az apa rangsora a többi apához képest): utódok száma

12 12 átlagos születési súly ellések átlag kódja választott utódok száma hasznosult szaporulati % átlagos élısúly termelés 205 napra korrigált súly 7.) Tárgyévben STV-t zárt és STV-be állított bikák adatai tenyészetenként és összesen, törzskönyvi osztály szerint a beállított bikaborjak száma 205 napra korrigált átlagos súly (kg) 205 napra korrigált átlagos súly szórása az STV-be állításig eltelt átlagos életnap alkalmasnak minısített bikák száma minısülési % (a beállítás arányában) az STV-ben átl. napok száma beállítástól minısítésig átlag kor a minısítéskor (nap) átlagos gyarapodás az STV-ben (g/nap) átlagos gyarapodás szórása maximális gyarapodás az STV-ben (g/nap) egyed azonosítója két mérlegelés közti legnagyobb átl. súlygyarapodás egyed azonosítója átlagos élısúly termelés a minısítésig (g/nap) az átlagos élısúly szórása maximális élısúly termelés a minısítésig (g/nap) egyed azonosítója 8.) Az STV-be beállított borjak gyarapodásának az értékelése apák szerint, törzskönyvi osztály szerint A beállított és STV-t zárt bikaborjak száma Az STV-ben átlagosan eltelt napok száma a minısítésig Átlag életkor a minısítéskor (nap) Átlagos gyarapodás az STV-ben (g/nap) Átlagos gyarapodás eltérése a fıátlagtól az STV-ben a teljes állomány szórására vetítve az apa gyarapodási rangsora a többi apához képest Átlagos élısúly termelés a minısítésig (g/nap) A minısítésig történı átlagos élısúly termelés eltérése a fıátlagtól a teljes állomány szórására vetítve az apa élısúly termelési rangsora a többi apához képest 9.) Tenyészérték listák a Breedplan elemzések alapján A tenyészállatok minısítésének részletezése

13 13 A Magyar Charolais Tenyésztık Egyesületében a teljesítményvizsgálat a mindenkori Szarvasmarha teljesítményvizsgálati kódex -ben foglaltak szerint, az ott leírtak figyelembevételével történik. A tenyészállatok minısítését összefoglaló módon tartalmazó Tenyésztési Programban leírtak részletes kifejtése az ott használt számozás szerinti sorrendben: 5. A TENYÉSZÁLLATOK TÖRZSKÖNYVI OSZTÁLYBA SOROLÁSA Törzskönyvbe csak ellenırzés alatt álló állat sorolható. Csak arról az állatról adható ki származási igazolás, amely törzskönyvi ellenırzés alatt áll, vagy selejtezéskor volt. Az egyesület a törzskönyvet elektronikusan vezeti Az "A " fıtörzskönyv Charolais Az "A" fıtörzskönyves állatok elnevezése "CHAROLAIS". Az ide tartozó állatokat fajtatisztának tekintjük. Nyílt törzskönyv "A" fıtörzskönyvbe sorolható az az állat, amely Charolais fıtörzskönyvbe felvett szülıktıl és nagyszülıktıl származik Nıivarú egyed esetében a melléktörzskönyvben nyilvántartott anya, nagyanya utódja, ha az apa, s az anyai, apai nagyapa a fıtörzskönyvben nyilvántartott egyed Születéskor szabályos egyedazonosítással látták el Származási Igazolással rendelkezik Külsı megjelenése a charolais fajtára jellemzı. E tekintetben (lehetıség szerint választás és éves kor között) küllemi bírálaton átesett Minimális teljesítmény-követelménynek megfelel. Ennek az alapja a 205 napra korrigált választási súly szórással korrigált indexe Üszık minimális teljesítmény-követelménye 60 % (Kizárásra kerül a leggyengébb 2,28 %) Bikák minimális teljesítmény-követelménye 80% (Kizárásra kerül a leggyengébb 15,87%) A fıtörzskönyvön belül az osztályba sorolás az egyed teljesítménye és keresztezettség foka alapján történik az alábbiak szerint. Az A fıtörzskönyv osztályai: A3 fıtörzskönyvi osztály Az A fıtörzskönyvrıl az pontban leírtaknak megfelelı, valamint bika esetén STV-ben, vagy KSTV-ben tenyésztésre alkalmas minısítést kapott, és az egyed STV gyarapodási indexe legalább 90 %., s üszı esetén a választási indexe legalább 65 %, és az táblázatban mutatott párosítások eredményeként született A2 fıtörzskönyvi osztály

14 14 Az A fıtörzskönyvrıl az pontban leírtaknak megfelelı, valamint bika esetén STV-ben, vagy KSTV-ben tenyésztésre alkalmas minısítést kapott, s üszı esetén a választási indexe legalább 62 %, és az táblázatban mutatott párosítások eredményeként született A1 fıtörzskönyvi osztály Az A fıtörzskönyvrıl az pontban leírtaknak megfelelı, és az táblázatban mutatott párosítások eredményeként született. Amennyiben az anyai nagyanya B3 melléktörzskönyvi osztályba tartozott, az egyed nem kerülhet feljebb az A1 fıtörzskönyvi osztálynál. Ameddig az A1 -es tehén két ısisorában volt A2 -es bika, a leszármazottai maradnak A1 -ben. Amennyiben az apa A2 -es, az utód nem kerülhet A3 -ba. A2 -be is csak akkor, ha az anya A2 -es, vagy A3 -as. Egyébként az utód marad A1 -ben Aubrac Az "A" fıtörzskönyves állatok elnevezése "AUBRAC". Az ide tartozó állatokat fajtatisztának tekintjük. Nyílt törzskönyv " A " fıtörzskönyvbe sorolhatók azok az állatok, amelyek: Aubrac fıtörzskönyvbe felvett szülıktıl és nagyszülıktıl származik Nıivarú egyed esetében a melléktörzskönyvben nyilvántartott anya, nagyanya utódja, ha az apa, s az anyai, apai nagyapa a fıtörzskönyvben nyilvántartott egyed Születéskor szabályos egyedazonosítással látták el Származási Igazolással rendelkezik Külsı megjelenése az aubrac fajtára jellemzı. E tekintetben (lehetıség szerint választás és éves kor között) küllemi bírálaton átesett Minimális teljesítmény-követelménynek megfelel. Ennek az alapja a 205 napra korrigált választási súly szórással korrigált indexe Üszık minimális teljesítmény-követelménye 60 % Bikák minimális teljesítmény-követelménye 80 % A fıtörzskönyvön belül az osztályba sorolás az egyed teljesítménye és keresztezettség foka alapján történik az alábbiak szerint. Az A fıtörzskönyv osztályai: A3 fıtörzskönyvi osztály Az A fıtörzskönyvrıl az pontban leírtaknak megfelelı, valamint bika esetén STV-ben, vagy KSTV-ben tenyésztésre alkalmas minısítést kapott, és az egyed STV gyarapodási indexe

15 15 legalább 90 %., s üszı esetén a választási indexe legalább 65 %, és az táblázatban mutatott párosítások eredményeként született A2 fıtörzskönyvi osztály Az A fıtörzskönyvrıl az pontban leírtaknak megfelelı, valamint bika esetén STV-ben, vagy KSTV-ben tenyésztésre alkalmas minısítést kapott, s üszı esetén a választási indexe legalább 62 %, és az táblázatban mutatott párosítások eredményeként született A1 fıtörzskönyvi osztály Az A fıtörzskönyvrıl az pontban leírtaknak megfelelı, és az táblázatban mutatott párosítások eredményeként született A " B " melléktörzskönyv Charolais Amennyiben az anyai nagyanya B3 melléktörzskönyvi osztályba tartozott, az egyed nem kerülhet feljebb az A1 fıtörzskönyvi osztálynál. Ameddig az A1 -es tehén két ısisorában volt A2 -es bika, a leszármazottai maradnak A1 -ben. Amennyiben az apa A2 -es, az utód nem kerülhet A3 -ba. A2 - be is csak akkor, ha az anya A2 -es, vagy A3 -as. Egyébként az utód marad A1 -ben. "B" melléktörzskönyvbe soroljuk azokat a charolais jellegő állatokat, amelyek nem felelnek meg az "A" fıtörzskönyv kritériumainak. Nyílt törzskönyv A B melléktörzskönyv osztályai: B3 melléktörzskönyvi osztály "B3" melléktörzskönyvi osztályba soroljuk azokat a charolais jellegő állatokat, amelyek nem felelnek meg az "A" fıtörzskönyvi osztály kritériumainak. Ismert két ısisoruk, viszont azok az állatok is ide tartoznak, amelyeknek egyedileg nem azonosítható az anyai nagyapjuk, de azok bizonyíthatóan a charolais fajtába tartoznak. Az ilyen állatok származásáról az ismert adatokat İsisor nyilvántartás nevő dokumentummal igazoljuk. B3 osztályba sorolható az egyed, ha választási indexe legalább 50 %., és az táblázatban mutatott párosítások eredményeként született. Ameddig az egyed két ısisorában van A1 -es bika, nem kerülhet feljebb a B3 melléktörzskönyvi osztályból, nem válhat A fıtörzskönyvessé.

16 16 A "B3" melléktörzskönyves állatok elnevezése " CHAROLAIS KERESZTEZETT" B2 melléktörzskönyvi osztály "B2" melléktörzskönyvi osztályba soroljuk azokat a charolais jellegő állatokat, amelyek nem felelnek meg sem az "A" fıtörzskönyv, sem a B3 melléktörzskönyvi osztály kritériumainak. Ide tartoznak az A, B3 és B2 törzskönyvi osztályokba tartozó tehenek borjai, ameddig a tényleges apai származásuk nem igazolódott. Egyesületi belépésnél, a törzskönyvi ellenırzés megkezdésénél az ismeretlen származású tenyészállatok esetében, vagy abban az esetben, ha az apai származás nem azonosított, és a tenyészetben fajtaidegen tenyészbika is fedez, lehetıség van a fajtajelleg egyedi megítélése alapján az egyedeket a B2 melléktörzskönyvbe felvenni. B2 osztályba sorolható az egyed, ha a választási indexe legalább 45 %., és az táblázatban mutatott párosítások eredményeként született A "B1" melléktörzskönyvi osztály "B1" melléktörzskönyvi osztályba soroljuk azokat a nıivarú állatokat, amelyek nem felelnek meg az "A" fıtörzskönyv, valamint a B3 és B2 törzskönyvi osztályok követelményeinek. Fajtájuk nem charolais, nem charolais jellegő, vagy nem estek át egyedi fajtajelleg bírálaton Aubrac "B" melléktörzskönyvbe soroljuk azokat az aubrac jellegő állatokat, amelyek nem felelnek meg az "A" fıtörzskönyv kritériumainak. Nyílt törzskönyv A B melléktörzskönyv osztályai: B3 melléktörzskönyvi osztály "B3" melléktörzskönyvi osztályba soroljuk azokat az aubrac jellegő állatokat, amelyek nem felelnek meg az "A" fıtörzskönyvi osztály kritériumainak. Ismert két ısisoruk, viszont azok az állatok is ide tartoznak, amelyeknek egyedileg nem azonosítható az anyai nagyapjuk, de azok bizonyíthatóan az aubrac fajtába tartoznak. Az ilyen állatok származásáról az ismert adatokat İsisor nyilvántartás nevő dokumentummal igazoljuk. B3 osztályba sorolható az egyed, ha választási indexe legalább 50 %., és az táblázatban mutatott párosítások eredményeként született. Ameddig az egyed két ısisorában van A1 -es bika, nem kerülhet feljebb a B3 melléktörzskönyvi osztályból, nem válhat A fıtörzskönyvessé. A "B3" melléktörzskönyves állatok elnevezése "AUBRAC KERESZTEZETT" B2 melléktörzskönyvi osztály

17 17 "B2" melléktörzskönyvi osztályba soroljuk azokat az aubrac jellegő állatokat, amelyek nem felelnek meg sem az "A" fıtörzskönyv, sem a B3 melléktörzskönyvi osztály kritériumainak. Ide tartoznak az A, B3 és B2 törzskönyvi osztályokba tartozó tehenek borjai, ameddig a tényleges apai származásuk nem igazolódott. Egyesületi belépésnél, a törzskönyvi ellenırzés megkezdésénél az ismeretlen származású tenyészállatok esetében, vagy abban az esetben, ha az apai származás nem azonosított, és a tenyészetben fajtaidegen tenyészbika is fedez, lehetıség van a fajtajelleg egyedi megítélése alapján az egyedeket a B2 melléktörzskönyvbe felvenni. B2 osztályba sorolható az egyed, ha a választási indexe legalább 45 %., és az táblázatban mutatott párosítások eredményeként született A "B1" melléktörzskönyvi osztály "B1" melléktörzskönyvi osztályba soroljuk azokat a nıivarú állatokat, amelyek nem felelnek meg az "A" fıtörzskönyv, valamint a B3 és B2 melléktörzskönyvi osztályok követelményeinek. Fajtájuk nem aubrac, nem aubrac jellegő, vagy nem esett át egyedi fajtajelleg bírálaton A törzskönyvi osztályba sorolás összefoglaló táblázatai Ha bármely üszı B melléktörzskönyvbe kerül a táblázat szerint "Ideiglenes"-en, akkor az "Kiadható"-ra állítódik. Ha az egyednek nincs apja, és emiatt lenne a besorolása B2 "Kiadható", akkor az B2 "Ideiglenes" lesz, mert várható az apai származás tisztázódása. Ha egy "Kiadható" besorolású egyednél bármely új adat változtat a besoroláson (pl. A -s lesz), ismét az "Ideiglenes" csoportba kerül(het). A "Kiadható" besorolású törzskönyvi osztály a származási igazolás kiadásával válik "Végleges"-sé. Származási igazolást csak "Kiadható" vagy "Végleges" besorolású, A törzskönyvben szereplı állat kaphat! B melléktörzskönyvben szereplı állat csak ısisor nyilvántartást kaphat, a besorolás jellegétıl függetlenül. "Végleges" besorolású állat soha nem kerül automatikusan újra osztályozásra! Megjegyzés: Az osztályba sorolás feltételeinek Tenyésztési programban történı mindenkori megváltoztatása annak elfogadását követıen, felmenı rendszerben alkalmazandó Törzskönyvi osztályba sorolás ısök alapján Charolais és aubrac fajták törzskönyvi osztályba sorolása İSÖK ALAPJÁN Apa A3 Anyai Anyai Anyai Anyai Apai Anya nagyapa nagyanya nanya apja napa apja nagyapa Utód A3 A3 A2 A3 A3-A2 A3

18 18 Apa A2 Apa A1 A1 B3 B2 B1 Anya A3-A2 A1 B3 B2 B1 Anya A3 A2-A1 B3 B2 B1 a fentiektıl eltérı minden más esetben A2 A3 A3-A1 A3 A3 A2 a fentiektıl eltérı minden más esetben A1 A3-A2 A3-B1 A3-A2 A1 a fentiektıl eltérı minden más esetben B3 A3-A1 A3-B1 B3 nem ism. A3-B2 B3 a fentiektıl eltérı minden más esetben B2 B2 Anyai Anyai Anyai Anyai Apai nagyapa nagyanya nanya apja napa apja nagyapa Utód A2 A1 A3-A2 A3-B1 A3-A2 A1 a fentiektıl eltérı minden más esetben B3 A3-A1 A3-B1 B3 nem ism. A3-B2 B3 a fentiektıl eltérı minden más esetben B2 Anyai Anyai Anyai Anyai Apai nagyapa nagyanya nanya apja napa apja nagyapa Utód A2 A1 B3 A3-A1 A3-B2 B3 nem ism. A3-B2 B3 A3-A1 B1 B2 nem ism. B1 B2 a fentiektıl eltérı minden más esetben B2 Anyai Anyai Anyai Anyai Apai Apa Anya nagyapa nagyanya nanya apja napa apja nagyapa Utód B3-B1 A3-B1 B1 Apa Anya nem ism. A3-B1 Anyai nagyapa Anyai nagyanya Anyai nanya apja Anyai napa apja nem ism. = nem ismert fajtaazonos bika Törzskönyvi osztályba sorolás bikák esetében B2 B2 Apai nagyapa Utód B2 Charolais és aubrac fajták törzskönyvi osztályba sorolása (az ısök alapján történı besorolás külön táblázat alapján történik) 1. HÍMIVAR 2. İsık Választási STV gyarap. STV Egyedi fajtajelleg Besorolás Törzsk. 3. alapán index index minısítés bírálat jellege oszt. Megj. 4. A3 >=80 % nincs nincs nincs Ideiglenes A3 5. megfelelt Kiadható A1 1, 2 6. nem felelt meg (B3) Kiadható B3 7. >=90 % (A3) nincs nincs Ideiglenes A3

19 19 8. megfelelt Ideiglenes A3 3, 4 9. nem felelt meg (B3) Kiadható B3 10. teny.alk. nincs Ideiglenes A3 11. megfelelt Kiadható A3 12. nem felelt meg (B3) Kiadható B3 13. nem alk. (A1) nincs Ideiglenes A1 14. megfelelt Kiadható A1 15. nem felelt meg (B3) Kiadható B3 16. < 90 % (A2) nincs nincs Ideiglenes A2 17. megfelelt Ideiglenes A2 3, nem felelt meg (B3) Kiadható B3 19. teny.alk. nincs Ideiglenes A2 20. megfelelt Kiadható A2 21. nem felelt meg (B3) Kiadható B3 22. nem alk. (A1) nincs Ideiglenes A1 23. megfelelt Kiadható A1 24. nem felelt meg (B3) Kiadható B3 25. < 80 % (B3) mindegy mindegy mindegy Kiadható B3 26. >=50 % 27. < 50 % (B2) mindegy mindegy mindegy Kiadható B2 28. >= 45 % 29. < 45 % mindegy mindegy mindegy Kiadható B1 30. A2 >=80 % nincs nincs nincs Ideiglenes A2 31. megfelelt Kiadható A1 1, nem felelt meg (B3) Kiadható B3 33. van nincs nincs Ideiglenes A2 34. megfelelt Ideiglenes A2 3, nem felelt meg (B3) Kiadható B3 36. teny.alk nincs Ideiglenes A2 37. megfelelt Kiadható A2 38. nem felelt meg (B3) Kiadható B3 39. nem alk.(a1) nincs Ideiglenes A1 40. megfelelt Kiadható A1 41. nem felelt meg (B3) Kiadható B3 42. < 80 % (B3) mindegy mindegy mindegy Kiadható B3 43. >=50 % 44. < 50 % (B2) mindegy mindegy mindegy Kiadható B2 45. >=45 % 46. <45 % (B1) mindegy mindegy mindegy Kiadható B1 47. A1 >=80 % nincs nincs nincs Ideiglenes A1 48. megfelelt Kiadható A1 1, nem felelt meg (B3) Kiadható B3 50. van nincs nincs Ideiglenes A1 51. megfelelt Ideiglenes A1 3, nem felelt meg (B3) Kiadható B3 53. teny.alk nincs Ideiglenes A1 54. megfelelt Kiadható A1 55. nem felelt meg (B3) Kiadható B3 56. nem alk. (A1) nincs Ideiglenes A1 57. megfelelt Kiadható A1

20 nem felelt meg (B3) Kiadható B3 59. < 80 % (B3) mindegy mindegy mindegy Kiadható B3 60. >= 50 % 61. < 50 % (B2) mindegy mindegy mindegy Kiadható B2 62. >=45 % 63. <45 % (B1) mindegy mindegy mindegy Kiadható B1 64. B melléktörzskönyv (csak a választási index alapján) 65. B3 mindegy mindegy mindegy Kiadható B3 66. >= 50 % 67. < 50 % mindegy mindegy mindegy Kiadható B2 68. >= 45% 69. < 45 % mindegy mindegy mindegy Kiadható B1 70. B2 71. >= 45% mindegy mindegy mindegy Kiadható B2 72. < 45% mindegy mindegy mindegy Kiadható B1 73. B1 mindegy mindegy mindegy mindegy Kiadható B1 Jelmagyarázat (ld. megjegyzés oszlop) 1 azért kiadható A1, mert nem várható, hogy az egyed STV-be kerül mindaddig, amíg nem jön stv index, akkor a sorok lépnek életbe (kiadhatóból lehet 2 ideiglenes!) 3 azért ideiglenes, mert várható a minısítés mindaddig, amíg nem jön minısítés, akkor a sorok lépnek életbe (kiadhatóból lehet 4 ideiglenes!) mindaddig, amíg nem jön minısítés, akkor a sorok lépnek életbe (kiadhatóból lehet 5 ideiglenes!) mindaddig, amíg nem jön STV index, akkor a sorok lépnek életbe (kiadhatóból lehet 6 ideiglenes!) mindaddig, amíg nem jön minısítés, akkor a sorok lépnek életbe (kiadhatóból lehet 7 ideiglenes!) mindaddig, amíg nem jön STV index, akkor a sorok lépnek életbe (kiadhatóból lehet 8 ideiglenes!) mindaddig, amíg nem jön minısítés, akkor a sorok lépnek életbe (kiadhatóból lehet 9 ideiglenes!) csak logikailag lehetséges, gyakorlatban nem fordul elı Törzskönyvi osztályba sorolás üszık esetében Charolais és aubrac fajták törzskönyvi osztályba sorolása (az ısök alapján történı besorolás külön táblázat alapján történik) NİIVAR Fajtajelleg bírálat: İsök alapján: A3 A2 A1 B3 B2 B1 >= 65 % (A3 szint) nincs Ideiglenes A3 A2 A1 B3 B2 B1 megfelelt Kiadható A3 A2 A1 B3 B2 B1 nem felelt meg (B3) Kiadható B3 B3 B3 B3 B2 B1 < 65% (A2 szint) nincs Ideiglenes A2 A2 A1 B3 B2 B1 >= 62 % megfelelt Kiadható A2 A2 A1 B3 B2 B1 nem felelt meg (B3) Kiadható B3 B3 B3 B3 B2 B1 < 62 % (A1 szint) nincs Ideiglenes A1 A1 A1 B3 B2 B1 >= 60 % megfelelt Kiadható A1 A1 A1 B3 B2 B1

21 21 nem felelt meg (B3) Kiadható B3 B3 B3 B3 B2 B1 < 60 % >= 50 % (B3 szint) mindegy Kiadható B3 B3 B3 B3 B2 B1 < 50 % >= 45 % (B2 szint) mindegy Kiadható B2 B2 B2 B2 B2 B1 < 45 % (B1 szint) mindegy Kiadható B1 B1 B1 B1 B1 B1 6. A TENYÉSZETEK MINİSÍTÉSE A törzstenyészetté nyilvánító bizottság tagjai: Ügyvezetı, vagy tenyésztésvezetı (Az Eseti Bizottság vezetıje) Két másik Törzstenyészet képviselıje. Elızetesen problémásnak tőnı helyzetekben lehetıség van a törzstenyészetek számának bizottságon belüli felemelésére Az Eseti Bizottság a döntését szótöbbséggel hozza. Szavazategyenlıség esetén a bizottság vezetıjének szavazata dönt Az Eseti Bizottság összeállítását az ügyvezetı végzi, a Tenyésztési szakbizottság egyetértési jogát gyakorolja. A jóváhagyott bizottsági tag lemondása esetén az ügyvezetınek joga van azt más törzstenyészet képviselıjével pótolni A szemle idıpontjáról az érintett tenyészetet legalább 8 nappal elıre értesíteni kell Újonnan jelentkezı tenyészet az Eseti Bizottság döntése ellen nem fellebbezhet. Tárgyévben a törzstenyészet státuszért ismételten folyamodni nem lehet Az a tehén kerülhet minısítésre, mely már legalább kétszer, maximum ötször ellett. Az állatok minısítése során a charolais eltérı típusaiból, és tartási helyeibıl eredı különbségeket figyelembe veszi a bizottság. Ugyanakkor, minden, már minısítést szerzett idısebb állatot be kell mutatni a Bizottságnak. A Törzskönyvezési szabályzat pontjában meghatározott minısítési szint a következı törzstenyészeti szemle alkalmával javulhat, amennyiben az állat még bírálható korban lesz A tehenek minısítési kategóriáinak átszámítási kulcsa a következı: 1 Bikanevelı tehén (RR2) = 1 pont 1 Elit bikanevelı tehén (RR3) = 1,5 pont 1 Embrió donor tehén (RR4) = 3 pont Régi törzstenyészet kizárása: A bizottság kizáró határozatot hoz ha: A szemle befejeztével nincs legalább 12 pontja az átszámítási kulcs alapján A tárgyévre visszamenıleges hatállyal nem javítható hibák mutatkoznak, vagy Jelentıs genetikai degradáció mutatkozik Amennyiben a hibák javíthatóak, a bizottság feltételekhez kötheti a státusz megırzését. Vitás esetben 3 héten belül ismételt szemle kitőzésére van lehetıség. Ebben az esetben a bizottság öttagú. Az öttagú bizottság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. Ismételten csak a következı évben lehet a státuszért folyamodni Amennyiben a törzstenyészet bizonyíthatóan nem teljesíti az általánosan elvárt Alapszabályban és Tenyésztési programban rögzített

22 22 feltételeket, a kizárási határozatot Törzstenyészeti szemle megtartása nélkül az Elnökség hozza meg A törzstenyészetek a cím elnyerésének idı szerinti sorrendjében regisztrációs számmal ellátott oklevelet kapnak Ugyanaz a regisztrációs szám nem adható ki ismételten más tenyészetnek akkor sem, ha egy tenyészet törzstenyészeti minısítését a bizottság visszavonja. A törzstenyészeti cím ismételt elnyerése esetén a tenyészet új regisztrációs számot kap. 7. TENYÉSZÁLLATOK MINİSÍTÉSE A törzstenyészetek teheneinek minısítési kategóriái Az az állat kerülhet minısítésre, amelyik a A2", vagy A3 fıtörzskönyvi osztály szintjét eléri, van már legalább egy választási eredménye és rendelkezik még egy élı borjúval, valamint küllemi bírálati eredménnyel is. Az elnyert minısítés nem visszavonható, ugyanakkor az állat magasabb minısítési kategóriába átsorolható. A kiemelkedı képességő tehenek négy minıségi osztályba sorolhatók (, mely információk a származási igazolásokon is közölhetık): Bikanevelı tehén (Jelölése: RR2) Ebbe a csoportba azok a A2, A3 fıtörzskönyvi osztályokba sorolt tehenek kerülhetnek, amelyek teljesítménye eléri a bikanevelıvé minısítés szintjét (legalább két ellésük volt, a választási indexük elérte a 105 %-ot és a rámájuk, izmoltságuk eléri a fajtaátlagot, nincs feltőnı küllemi hibájuk, ugyanakkor a két ellés közötti idı nem lépte túl a 420 napot). (A hosszabb két ellés közötti idı, mely ismert módon nem az állat hibájaként róható fel, figyelmen kívül hagyható.) Elit bikanevelı tehén (Jelölése: RR3) Ebbe a csoportba azok a A3 törzskönyvi osztályba sorolt tehenek kerülhetnek, amelyek teljesítménye eléri a bikanevelıvé minısítés szintjét, de már legalább három ellésük volt és ezen belül kettı borjazásukból van választási eredményük Embrió donor tehén (Jelölése: RR4) Ezt a minısítést az elit bikanevelı tehenek legjobbjai érdemelhetik ki, ha már legalább négy ellésük volt és ezen belül három borjazásukból van választási eredményük. A kiváló teljesítményő ısöket tartalmazó származás, és az átlagot legalább 5 %-kal meghaladó anyai tulajdonságok mellett kiemelkedı küllemő (rámában, izmoltságban, vagy a tenyésztés szempontjából különösen értékesnek tartott egyéb tulajdonságban a fajta átlagát minimálisan ½ szórással múlja felül Aranytörzskönyves tehén (Jelölése: AT) Az RR2, RR3, és RR4 minısítéssel már rendelkezı tehenek legjobbjai, kiemelkedı életteljesítményük alapján érdemlik ki a következı feltételek teljesülése esetén:

23 23 Törzskönyvi besorolása A2, vagy A3, Minimálisan 8 indexelt választási eredménye alapján, Átlagos választási indexe a 110%-ot elérte, vagy meghaladta, Két ellés közti ideje kevesebb, mint 450 nap. Az AT minısítést az élı állatok számára hozta létre az Egyesület. Oklevelet és regisztrációs számot az oklevél kiadásakor még élı állatok kapnak. Ugyanakkor a jövıben kiadásra kerülı származási igazolásokon ısök között szereplı állatok azonosítója mellett megjelenhet az AT minısítés olyan korábban kiesett, feltételeknek megfelelı állatok esetében is, amelyek az adatbázisban szereplı adatok alapján a feltételeknek megfeleltek A 205 napos súly és index A 205 napos ( választási ) súly számítására szolgáló mérlegelés legkésıbb a borjak anyjuktól történı elválasztásának napján történhet. A 205 napra korrigált súly indexét a tenyészeteken belüli ±30 napon belül született azonos ivarú kortársakhoz viszonyítva, a szórással standardizálva számítjuk. (Annak viszont nincs akadálya, hogy a mérlegelést követıen további napokat, heteket töltsön a borjú az anyjával.) Az index kiszámításánál figyelembe vett korrekció, speciális esetek: Az index korrigálandó az anya korának megfelelıen a következık szerint: ANYA ÉLETKORA SZERINTI KORREKCIÓ Átl. vál. ind. % korr. tényezı 3 év 95,2 1, év 98,2 1, év 100,5 6 év 101,7 7 év 102,5 8 év 102,5 9 év 101,8 10 év 101,2 11 év 100,4 12 év 100,0 13 év 97,6 1, év 96,0 1, év 95,6 1, év 95,3 1, év 94,4 1, év 91,8 1, Iker borjak vál. indexe esetén 1,1764-es szorzó (korrekció 85 %) Embriótranszferbıl származó borjú a donor tehén átlag vál. indexét kapja, ha ez nincs, akkor 100 %-ot Elhullott tehén borja, v. korán leválasztott borjú (nincs v. nem reális 205 napos súly) a(z elhullott) tehén átlag vál. indexét kapja, ha ez nincs, akkor 100 %-ot Amennyiben az indexelési csoportlétszám kisebb 5 db-nál és ezért a borjúnak nem számolható index az általános módon, akkor a Tenyésztési program szerinti bika 240 kg, üszı 220 kg-hoz kell viszonyítani a 205 napos súlyát.

24 24 8. A TENYÉSZBIKÁK MINİSÍTÉSÉNEK ELİFELTÉTELEI: Az Egyesület által ellenırzött fajtáknál sajátteljesítmény vizsgálatot (STV) csak az egyesület tagja végezhet, vagy KSTV esetén külön szerzıdés alapján. Legalább 7 kortárs növendékbika egyidejő beállítása szükséges Speciális esetben, Tenyésztési Szakbizottsági döntéssel lehetıség van eltekinteni a 8. pontban leírt szabályozástól. 8.1 Az a tenyésztı, aki STV beállítását tervezi, köteles: A tervezett beállítás hónapját és dekádját Az STV módszerét A fogadóképesség mértékét megjelölve, a tervezett beállítás elıtt az egyesület ügyvezetésén az STV indítását a kiadott STV indítási kérelem nyomtatványon írásban kérelmezni. Egyidejőleg vállalja valamelyik, adott módszerő tartási, takarmányozási technológia kivitelezését. A kérelem beadásánál a Tenyésztési program pontjában leírtakra figyelemmel kell lenni Az STV kezdetekor az indított állatok adatait és a vizsgálat módszerét (edzı intenzív) és a mérlegelési tervet STV indítási jegyzıkönyvben kell rögzíteni A technológia be nem tartása az STV csoport minısítés elıtti megszüntetését vonhatja maga után. 8.2 Az STV bikák tartási és takarmányozási technológiája Intenzív módszerő Az állatok tartási körülménye a tesztelés folyamán azonos Az állatok szabad kifutóval és fedett területtel egyaránt rendelkezı istállóban, csoportosan kerülnek elhelyezésre, lehetıség szerint maximum 10-es csoportokban. Egyedenként minimálisan 10 m 2 területet kell biztosítani Hizlalás idején kívánatos az 1400 g. átlagos napi gyarapodás Nem elfogadható, ha a csoport nem éri el átlagosan az 1200 grammot grammnál magasabb átlagos gyarapodás nem kívánatos Edzı módszerő Az állatok tartási körülménye a tesztelés folyamán változhat Az állatok legelın kerülnek csoportos elhelyezésre. Amennyiben a téli hideg és havazás mértéke indokolttá teszi, nagy mérető szabad kifutóval valamint fedett területtel egyaránt rendelkezı istállóban is történhet elhelyezés. Hizlaldában egyedenként minimálisan 15 m 2, legelın 500 m 2 területet kell biztosítani A borjak takarmányozása: Az állatok az ivadékaik várható termelési körülményei között kerülnek felnevelésre. Lényeges, hogy alapvetıen természetes körülmények között, nem betonozott padozatú, nagy fajlagos területen legyenek elhelyezve az állatok. Éppen ezért legelın maradnak, ahol szükség szerint kiegészítı takarmányt (gazdasági abrakkeverék, széna) kapnak. Nem rossz minıségő rétiszéna, erjesztett tömegtakarmányok, melléktermékek, ásványi kiegészítık mellett gazdasági abrakkeverék limitált mennyiségben adható. A nevelés folyamán jellemzı

25 25 az állatok mérsékelt intenzitású gyarapodása, csupán egy 90 napos idıszak során történik intenzív takarmányozás. A mérsékelt gyarapodás idıszakában ha szükséges annyi kiegészítı takarmányt kell biztosítani, amennyi a tesztelés alatt a napi g gyarapodást biztosítja. Az intenzív hizlalási periódus az állatok napos kora körül kezdıdik. Ekkor a takarmányozási szint olyan legyen, hogy g/nap gyarapodást biztosítson. A jobb spermatermelés és a lábszerkezeti problémák elkerülése érdekében nem szabad megengedni, hogy elhízzanak a bikák. Ennek érdekében a 90 napos intenzív idıszakot követıen, a minısítésig várható mintegy 45 napra visszaáll a pótabrak adag szintje a g napi gyarapodást biztosító mennyiségre. 8.3 A tenyészbikák minısítése Származás alapján tenyésztésre alkalmassá minısítése esetén bekerülhet az A2, vagy A3 fıtörzskönyvi osztályok egyikébe A tenyészbikák minısítése saját teljesítmény alapján A minısítés, típusba sorolás és az értéksorrend felállítás gyarapodási és küllemi tulajdonságok figyelembe vételével történik. A minısítést a Magyar Charolais Tenyésztık Egyesülete kétfıs bizottsága (jogosult alkalmazott plusz egy fı küllemi bírálati tanfolyamot végzett tenyésztı szakember) végzi Gyarapodás alapján: STV-n belüli gyarapodás, és annak viszonyszáma alapján (az A2 - es és az A3 -as fıtörzskönyvi osztályok együttes átlagos STV-n belüli gyarapodását 100 %-nak tekintve az átlaghoz viszonyított, szórással standardizált %-os értéke) Intenzív módszerő STV végzésekor a teljes (kb. 150 napos az ajánlott) tesztperiódus során elért gyarapodás a számítás alapja Edzı módszerő növendékbika nevelés esetében csak az intenzív szakasz alatt teljesített gyarapodás a számítás alapja Életnapra jutó gyarapodás és viszonyszám alapján (A pontban leírtak szerint értelmezve) Küllem alapján mért és számított: Izomfejlettség pontszám alapján (max. 100 pont) Vázfejlettség pontszám alapján (max. 100 pont) Funkcionális tulajdonságok pontszám alapján (max. 100 pont) Herekörméret alapján Az egyed 365 napra korrigált herekörméretét szelekciós küszöbhöz viszonyítjuk. A korrekció az alábbi képlet szerint történik: y = 0,0193x + 28,657 A szelekciós küszöb 12 hónapos korban 30 cm. 8.4 A természetes fedeztetésre alkalmas minısítés kiadásának feltételei STV záráskor:

26 Az egyed STV-n belüli gyarapodása eléri, vagy meghaladja a 80 %-os szintet, a 400 napos súlya legalább 400 kg, az életnapi gyarapodása legalább 925 g/nap Bármely küllemi tulajdonságra négyest, vagy annál magasabb pontszámot kapott Korrigált herekörmérete eléri a 30 cm-t Az egyesület csak negatív szelekciót végez, mivel az elért gyarapodási és küllemi mutatók hiteles nyilvánosságra hozatala, megismertetése a vevıvel, lehetıséget nyújt a teljesítmények pontos megismerésére. Megnı a piac értékítéletének jelentısége Az apai származása bizonylattal igazolt a minısítés kitőzésekor, és ısei alapján a várható törzskönyvi osztálya minimum A2. Az állattenyésztésrıl szóló évi CXIV. törvény 16 -a szerint a "Természetes fedeztetésre alkalmas" minısítést - az OMMI-tól (a NÉbiH, korábban MgSzH jogelıdjétıl) kapott teljesítményvizsgálati megbízása alapján - a Magyar Charolais Tenyésztık Egyesülete adja ki. Mesterséges termékenyítésre való ideiglenes alkalmasságot a Tenyésztési szakbizottság a hazai elıállítású, vagy import tenyészbika legalább két évjáratban született ivadékai születési és gyarapodási teljesítményeinek ismeretében, a bikák szemléjét követıen bírálja el és amennyiben rendelkezésre áll, a visszaérkezı (Breedplan) ivadékvizsgálati adatok értékelését követıen dönt a mesterséges termékenyítési engedély kiadásának javaslatáról. A Tenyésztési szakbizottság nem tesz különbséget a tenyészállat eredetét (import és hazai tenyésztéső), és aktuális tulajdonosát illetıen: Az a tenyészbika kaphat mesterséges termékenyítési javaslatot, mely ivadékteljesítménye, külleme és pedigréje alapján a leginkább megfelel a kitőzött tenyészcélnak. A Központi STV záró minısítésekor a résztvevı összes törzstenyészet képviselıi döntenek a KSTV legjobbnak ítélt 2-3 bikájáról, a sorrend megjelölésével. Ezen állatok mesterséges termékenyítési engedélyének kiadását igény szerint szintén javasolja az Egyesület A tenyészbikák minısítése ivadékvizsgálat alapján Közvetlen módon Borjai születési súlya, ellés lefolyása alapján: Könnyen ellı az az egyed, amelynek borjai az átlagnál egy szórással kisebbek és az ellés lefolyása kódszámának az átlaga Közepesen ellı az az egyed, amelynek borjai átlagos súlyúak ( 1 szórás ) és az ellés lefolyása kódszámának az átlaga > 1.5 és < Nehezen ellı az az egyed, amelynek borjai az átlagnál egy szórással nehezebbek és az ellés lefolyása kódszámának az átlaga Borjai választásig történı gyarapodása alapján A részpopulációban születı azonos nemő borjainak választásig történı átlagos gyarapodását a részpopulációban születı összes azonos nemő borjú átlagos gyarapodásához kell viszonyítani. Az elsıdleges viszonyítási alap a BREEDPLAN egyedmodell által számított tenyészérték.

112/2011. (XI. 24.) VM rendelet

112/2011. (XI. 24.) VM rendelet http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=141630.573350 112/2011. (XI. 24.) VM rendelet Hatályos: 2011.11.25-2011.11.25 Jogszabálykeresı Szolgáltatja a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó

Részletesebben

A MAGYAR CHAROLAIS TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE

A MAGYAR CHAROLAIS TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE REGIONÁLIS SZAKMAI NAP Szikszó, 2018. október 10. A MAGYAR CHAROLAIS TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE TEVÉKENYSÉGE, TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA VÁRHATÓ VÁLTOZÁSAI Dr. Domokos Zoltán ügyvezető A MAGYAR CHAROLAIS TENYÉSZTŐK

Részletesebben

1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési programhoz kapcsolódó meg nem felelések

1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési programhoz kapcsolódó meg nem felelések 4B. számú melléklet: Az egyes fajták tenyésztési program előírásainak meg nem felelése a súlyosság és tartósság szempontjából az ellenőri megállapítások elvégzéséhez 1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési

Részletesebben

MAGYAR CHAROLAIS TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE. 3525 Miskolc, Vologda u. 3. Tel.: 46/412-265, Fax: 46/506-763 info@charolais.hu www.charolais.

MAGYAR CHAROLAIS TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE. 3525 Miskolc, Vologda u. 3. Tel.: 46/412-265, Fax: 46/506-763 info@charolais.hu www.charolais. MAGYAR CHAROLAIS TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE 3525 Miskolc, Vologda u. 3. Tel.: 46/412-265, Fax: 46/506-763 info@charolais.hu www.charolais.hu A KÖZPONTI SAJÁTTELJESÍTMÉNY-VIZSGÁLATOT KÖVETŐ NYILVÁNOS CHAROLAIS

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ ÉS KÓDSZÁMJEGYZÉK AZ FNY-01, FNY-02, FNY-03 FORMANYOMTATVÁNYOKHOZ

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ ÉS KÓDSZÁMJEGYZÉK AZ FNY-01, FNY-02, FNY-03 FORMANYOMTATVÁNYOKHOZ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ AZ EGYESÜLETI NYILVÁNTARTÁSHOZ SZÜKSÉGES AZONOSÍTÁSI BEJELENTŐ NYOMTATVÁNYOKHOZ Az adatlapok a megszülete egyed származásának és fontosabb egyedi tulajdonságainak adatrögzítését szolgálják.

Részletesebben

A BREEDPLAN-t a nagy húsmarhatenyésztı országok széles körben használják Magyarország

A BREEDPLAN-t a nagy húsmarhatenyésztı országok széles körben használják Magyarország BSI.1 1 A BREEDPLAN-t a nagy húsmarhatenyésztı országok széles körben használják Magyarország BSI.2 2 MI A TENYÉSZÉRTÉK? Egy állat GENETIKAI ÉRTÉKÉNEK becslése egy adott tulajdonságban pl. 400-napos súlyban,

Részletesebben

TENYÉSZTİK EGYESÜLETE TENYÉSZTÉSI PROGRAM

TENYÉSZTİK EGYESÜLETE TENYÉSZTÉSI PROGRAM MAGYAR TENYÉSZTİK CHAROLAIS EGYESÜLETE 3525 Miskolc, Vologda u. 3. Tel.:46/412-265, Fax:46/506-763 info@charolais.hu www.charolais.hu TENYÉSZTÉSI PROGRAM A Közgyőlés elfogadta 2015. március 20-án, Kunpeszéren

Részletesebben

LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA

LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA Limousin tenyészüszők választási mutatóinak vizsgálata 1 () LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA KOVÁCS A. 1 -BÁDER E. 1 - MIHÁLYFI I. 2 -GYÖRKÖS I. 3 1 Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság-

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek emelt szint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

25 év a magyartarka tenyésztésben

25 év a magyartarka tenyésztésben 25 év a magyartarka tenyésztésben Regionális közgyűlések 2014. február 25. - március 6. Dr. Füller Imre ügyvezető igazgató Az egyesület megalakulása és főbb állomásai 1989. június 16. Bonyhád, megalakult

Részletesebben

Tenyésztési eljárások a szarvasmarha-tenyésztésben

Tenyésztési eljárások a szarvasmarha-tenyésztésben Tenyésztési eljárások a szarvasmarha-tenyésztésben Tenyésztési cél megválasztása Tenyésztési cél fogalma Tulajdonságok kiválasztása Tenyésztési eljárások Additív génhatásokat kihasználó Nem additív génhatásokat

Részletesebben

TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A gazdasági állatfajok elismert tenyésztőszervezeteinek ismertetése Tenyésztőszervezeti munka a lótenyésztésben

Részletesebben

Jogszabályi háttér. Az állattenyésztésről szóló évi CXIV. Törvény. Tenyészetek nyilvántartása 119/2007.(X.18) FVM

Jogszabályi háttér. Az állattenyésztésről szóló évi CXIV. Törvény. Tenyészetek nyilvántartása 119/2007.(X.18) FVM Az ENAR rendszer jogszabályi előírásai és elektronikus bizonylatainak használata A TER rendszer elektronikus felületének használata, lekérdezési lehetőségek 2017. november 7-9., 14-16. Simai Szabolcs osztályvezető

Részletesebben

Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete BIKAKATALÓGUS. A legjobb szaporítóanyaggal rendelkező magyarországi tenyészbikák 2014.

Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete BIKAKATALÓGUS. A legjobb szaporítóanyaggal rendelkező magyarországi tenyészbikák 2014. Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete BIKAKATALÓGUS A legjobb szaporítóanyaggal rendelkező magyarországi tenyészbikák 2014. Tisztelt Felhasználó! 16136 PALIO A charolais fajta gazdasági célú tenyésztése

Részletesebben

SZÁMVITELI POLITIKA. GERJE-FORRÁS Természetvédelmi, Környezetvédı Nonprofit Kft. Készült: a Számvitelrıl szóló 2000. évi C.

SZÁMVITELI POLITIKA. GERJE-FORRÁS Természetvédelmi, Környezetvédı Nonprofit Kft. Készült: a Számvitelrıl szóló 2000. évi C. GERJE-FORRÁS Természetvédelmi, Környezetvédı Nonprofit Kft. 2721 Pilis, Rákóczi út 67.. Tel: 29/496-768; Fax: 29/496-728 E-mail: gerjeforras@freemail.hu SZÁMVITELI POLITIKA Készült: a Számvitelrıl szóló

Részletesebben

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÁS A KENYSZI-T ÉRINTİ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOKRÓL

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÁS A KENYSZI-T ÉRINTİ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOKRÓL RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÁS A KENYSZI-T ÉRINTİ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOKRÓL Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2012. november 16-tal módosult a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények ágazati

Részletesebben

Kft. ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEI INTERNET HOZZÁFÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE

Kft. ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEI INTERNET HOZZÁFÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE 1.oldal A Kft. ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEI INTERNET HOZZÁFÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE Létrehozva: 2004. február 05. Utolsó módosítás: 2010. március 1. Hatályba lépés: 2010. április 1-tıl 2.oldal

Részletesebben

Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület Közgyűlés 2015. március 27.

Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület Közgyűlés 2015. március 27. Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület Közgyűlés 2015. március 27. 2014. évi támogatások 2015. évi pályázati lehetőségek 2015. évi adminisztratív kötelezettségek Őshonos támogatások - kancatámogatás Tartási

Részletesebben

Beszámoló feltöltése (zárójelentés)

Beszámoló feltöltése (zárójelentés) Beszámoló feltöltése (zárójelentés) Az OTKA kutatási feladat keretében született eredményeket folyamatosan publikáltuk, ezért e helyen a beszámolási útmutató szerint az elvégzett munkát csupán röviden

Részletesebben

Az egyesület alapszabályának adattartalma

Az egyesület alapszabályának adattartalma 41. melléklet a 11/2012. (II. 29.) KIM rendelethez Az egyesület alapszabályának adattartalma 1. Kötelezı rendelkezések az általános rendelkezések körében: 1.1. az egyesület neve 1.2. az egyesület székhelye

Részletesebben

RÉGI FAJTA ÚJ ERÉNYEKKEL A MAGYARTARKA TENYÉSZTÉS EREDMÉNYEI

RÉGI FAJTA ÚJ ERÉNYEKKEL A MAGYARTARKA TENYÉSZTÉS EREDMÉNYEI RÉGI FAJTA ÚJ ERÉNYEKKEL A MAGYARTARKA TENYÉSZTÉS EREDMÉNYEI Dr. HÚTH Balázs tenyésztés- és marketingvezető Tarka Marhafesztivál Bonyhád 2012. augusztus 10-11. A fajta szerepe a hazai mezőgazdaságban A

Részletesebben

Lóútlevél. egyedi megjelölés. a múlt, a jövő. és a problémás jelen. Dr. Németh Csaba

Lóútlevél. egyedi megjelölés. a múlt, a jövő. és a problémás jelen. Dr. Németh Csaba Lóútlevél egyedi megjelölés a múlt, a jövő és a problémás jelen Dr. Németh Csaba 2005 június 30-óta minden lóra kötelező! Lótenyésztési, állategészségügyi, élelmiszerbiztonsági, partnernyilvántartási,

Részletesebben

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN A vágási kor, a vágási súly és a rostélyos keresztmetszet alakulása fehér kék belga és charolais keresztezett hízóbikák esetében 1 () A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA

Részletesebben

Közgyűlés Hódmezővásárhely április 16. Tenyésztési Program és Szabályzat módosítása

Közgyűlés Hódmezővásárhely április 16. Tenyésztési Program és Szabályzat módosítása Közgyűlés Hódmezővásárhely 2016. április 16. módosítása 12.. Nonius Félvér Méneskönyv (FM) Melléktörzskönyv A veszélyeztetett körbe tartozó nóniusz fajta méneskönyvi kancaállományának létszáma, földrajzi

Részletesebben

62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről

62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről 62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés a) pont 3., 17. és 19.

Részletesebben

Magyar szarvasmarha ENAR füljelzők és dokumentumok

Magyar szarvasmarha ENAR füljelzők és dokumentumok Magyar szarvasmarha ENAR füljelzők és dokumentumok Legutóbbi módosítás: 2014. január 30. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság H-1024 Budapest Keleti

Részletesebben

129/2004. (VIII. 25.) FVM rendelet

129/2004. (VIII. 25.) FVM rendelet 129/2004. (VIII. 25.) FVM rendelet a tenyészállat, illetve szaporítóanyag behozatalának és kivitelének szakmai előírásairól Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény (a továbbiakban: Tv.) 49.

Részletesebben

Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete

Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete 7932 Mozsgó, Kassai u. 13. Tel.: 06/30/846-8726 E-mail: info@magyaroriasnyul.hu Web: www.magyaroriasnyul.hu MAGYAR ÓRIÁSNYÚL-TENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETÉNEK

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 62/2016. (IX. 16.) FM rendelete a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről

A földművelésügyi miniszter 62/2016. (IX. 16.) FM rendelete a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről A földművelésügyi miniszter 62/2016. (IX. 16.) FM rendelete a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés

Részletesebben

hatályos: 2012.01.13-2012.01.14

hatályos: 2012.01.13-2012.01.14 4/2012. (I. 12.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseirıl szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet módosításáról 1 hatályos: 2012.01.13-2012.01.14

Részletesebben

XXI. századi lehetőségek a húsmarhatenyésztésben. Dr. Komlósi István egyetemi tanár Debreceni Egyetem

XXI. századi lehetőségek a húsmarhatenyésztésben. Dr. Komlósi István egyetemi tanár Debreceni Egyetem XXI. századi lehetőségek a húsmarhatenyésztésben Dr. Komlósi István egyetemi tanár Debreceni Egyetem Tenyészcélok a húsmarhatenyésztésben Termelési Reprodukciós Vágási tulajdonságok Termelési tulajdonságok

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK B melléklet (TKSZ) ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK külföldi, konvertibilis pénznemben nyilvántartott fizetési számlák és lekötött betétszámlák vezetéséhez természetes személyek részére Jelen Általános

Részletesebben

BUDAPESTI MŐSZAKI FİISKOLA KOLLÉGIUM

BUDAPESTI MŐSZAKI FİISKOLA KOLLÉGIUM 7. 6. verzió BUDAPESTI MŐSZAKI FİISKOLA KOLLÉGIUM A KOLLÉGIUMI JELENTKEZÉSEK ELBÍRÁLÁSÁNAK ELJÁRÁSI ÉS SZERVEZETI RENDJE Budapest, 2009. február november A Budapesti Mőszaki Fıiskola Szervezeti és Mőködési

Részletesebben

Kennelkönyv. ami tartalmazza:

Kennelkönyv. ami tartalmazza: a kutya tenyésztõk és fedezõkan tulajdonosok számára ami tartalmazza: " tenyészszukák nyilvántartása (egyéni lap + összesítő) " ellések nyilvántartása - ellési ló " kölykök listája " fedezõkanok listája

Részletesebben

203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet

203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet 203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet a biztosítási megállapodások egyes csoportjainak a versenykorlátozás tilalma alóli mentesítésérıl A Kormány a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

TENYÉSZTÉSI PROGRAM PREAMBULUM

TENYÉSZTÉSI PROGRAM PREAMBULUM TENYÉSZTÉSI PROGRAM PREAMBULUM A marhahús ősidőktől fogva az emberiség fontos tápláléka. A szavanna régióban élő nomád népek, de a földművelő népek is rendszeresen fogyasztottak marhahúst. Napjainkban

Részletesebben

Értelmezı rendelkezések

Értelmezı rendelkezések 18/2008. (XII. 3.) SZMM rendelet az egyéni védıeszközök követelményeirıl és megfelelıségének tanúsításáról A munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont aa) alpontjában kapott

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. /A 2008. május 23-án megtartott Küldöttgyőlésen elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben/

KÖZLEKEDÉSI BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. /A 2008. május 23-án megtartott Küldöttgyőlésen elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben/ KÖZLEKEDÉSI BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA /A 2008. május 23-án megtartott Küldöttgyőlésen elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben/ Jóváhagyta a KÖBE 2008. május 23-i Küldöttgyőlése Tartalomjegyzék

Részletesebben

SZENTLİRINC-ORMÁNSÁG TAKARÉKSZÖVETKEZET ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEI FIZETÉSI SZÁMLÁK VEZETÉSÉHEZ

SZENTLİRINC-ORMÁNSÁG TAKARÉKSZÖVETKEZET ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEI FIZETÉSI SZÁMLÁK VEZETÉSÉHEZ SZENTLİRINC-ORMÁNSÁG TAKARÉKSZÖVETKEZET ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEI FIZETÉSI SZÁMLÁK VEZETÉSÉHEZ A Szentlırinc-Ormánság Takarékszövetkezet - továbbiakban Takarékszövetkezet - a pénzmosás és a terrorizmus

Részletesebben

Teljesítményvizsgálatok és tenyészkiválasztás II.

Teljesítményvizsgálatok és tenyészkiválasztás II. Teljesítményvizsgálatok és tenyészkiválasztás II. Többlépcsıs tenyészértékbecslés Tenyésztési program (dán vörös) Bika-elıállító apák spermája sperma 70 % x 1500000 adag sperma Bika-elıállító tehenek (500)

Részletesebben

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás HATÁROZAT ... ...

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás HATÁROZAT ... ... Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás...... HATÁROZAT Szám: 7/2009. (III.16.) BTT határozat Tárgy: A Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás Társulási Tanács Közbeszerzési szabályzatának elfogadása A Bakonyi

Részletesebben

JELMAGYARÁZAT közepes kiváló. A referenciaállomány minőségi osztálya, amelyben az érték található

JELMAGYARÁZAT közepes kiváló. A referenciaállomány minőségi osztálya, amelyben az érték található JELMAGYARÁZAT Genomikai pontok: 1 gyenge 2 3 4 5 közepes 9 1 kiváló A referenciaállomány minőségi osztálya, amelyben az érték található 11 (1+) A referenciaállomány legjobb 5%-ban található az érték 12

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK KÜLFÖLDI, KONVERTIBILIS PÉNZNEMBEN NYILVÁNTARTOTT FIZETÉSI SZÁMLÁK ÉS LEKÖTÖTT BETÉT SZÁMLÁK VEZETÉSÉHEZ Hatályos: 2013. január 1. A Polgári Takarékszövetkezet (székhelye:

Részletesebben

Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar. Melléklet

Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar. Melléklet Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar Melléklet I. a nemzetközi kapcsolatok szakos közgazdász, politológus-közgazdász, szociológusközgazdász, szociálpolitikus-közgazdász, nemzetközi tanulmányok,

Részletesebben

Sárospatak Város Alpolgármesterétıl

Sárospatak Város Alpolgármesterétıl Sárospatak Város Alpolgármesterétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu Tisztelt Képviselı-testület! ELİTERJESZTÉS - a Képviselı-testületnek

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz

Kitöltési útmutató. a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz Kitöltési útmutató a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz Ez a formanyomtatvány szolgál a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése

Részletesebben

T e n y é s z t é s i p r o g r a m A magyar szürke szarvasmarhafajta megőrzésére és fenntartására

T e n y é s z t é s i p r o g r a m A magyar szürke szarvasmarhafajta megőrzésére és fenntartására T e n y é s z t é s i p r o g r a m A magyar szürke szarvasmarhafajta megőrzésére és fenntartására 1 T e n y é s z t é s i p r o g r a m A magyar szürke szarvasmarhafajta megőrzésére és fenntartására A

Részletesebben

Az alkoholtartalom-növelésre, az édesítésre, a savtartalom-növelésre és a savtompításra vonatkozó új Európai Uniós elıírások

Az alkoholtartalom-növelésre, az édesítésre, a savtartalom-növelésre és a savtompításra vonatkozó új Európai Uniós elıírások Az alkoholtartalom-növelésre, az édesítésre, a savtartalom-növelésre és a savtompításra vonatkozó új Európai Uniós elıírások A közös borpiaci szabályozás második ütemében, 2009. augusztus 1-tıl léptek

Részletesebben

1. oldal, összesen: 8. 7/2001. (II. 22.) PM rendelet. a biztosítóintézetek aktuáriusi jelentésének tartalmi követelményeirıl

1. oldal, összesen: 8. 7/2001. (II. 22.) PM rendelet. a biztosítóintézetek aktuáriusi jelentésének tartalmi követelményeirıl 1. oldal, összesen: 8 A jogszabály mai napon hatályos állapota 7/2001. (II. 22.) PM rendelet a biztosítóintézetek aktuáriusi jelentésének tartalmi követelményeirıl A biztosítóintézetekrıl és a biztosítási

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 %

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 % PÁLYÁZAT, TANÁCSADÁS, INFORMÁCIÓ Partner tájékoztató ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) Szarvasmarha Borjú: születési tömeg: 35-40 kg/db föcstej itatás: 3-10 napig tejpótló-szer itatás: 60-100

Részletesebben

26/2004. (VI. 11.) BM rendelet

26/2004. (VI. 11.) BM rendelet A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 26/2004. (VI. 11.) BM rendelet az egyes mőszaki termékek tőzvédelmi megfelelıségét vizsgáló, ellenırzı és tanúsító szervezetek kijelölésérıl A mőszaki

Részletesebben

A gépjármő tulajdonjogában bekövetkezett változást bármelyik okmányirodában be lehet jelenteni.

A gépjármő tulajdonjogában bekövetkezett változást bármelyik okmányirodában be lehet jelenteni. Gépjármű átírás Mikor kell Gépjármő tulajdonjogában bekövetkezett változást a jármő korábbi tulajdonosának (eladó) és az új tulajdonosnak (vevı) is be kell jelentenie az okmányirodában. A korábbi tulajdonos

Részletesebben

Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete

Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete 18236741-9001-529-01 Statisztikai számjel 18236741-1-43 Adószám Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete Kiegészítő melléklet a 2013. évi egyszerűsített beszámolóhoz Budapest, 2014. május 25. a Egyesület

Részletesebben

L 109. Hivatalos Lapja. Az Európai Unió. Jogszabályok. Nem jogalkotási aktusok. 60. évfolyam április 26. Magyar nyelvű kiadás.

L 109. Hivatalos Lapja. Az Európai Unió. Jogszabályok. Nem jogalkotási aktusok. 60. évfolyam április 26. Magyar nyelvű kiadás. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 109 Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 60. évfolyam 2017. április 26. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok RENDELETEK A Bizottság (EU) 2017/716 végrehajtási rendelete (2017.

Részletesebben

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztıbizottsága) tölti ki

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztıbizottsága) tölti ki 5. melléklet a 2/2006. (I.13.) IM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTİ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja 1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakmai továbbképzési szabályzata

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakmai továbbképzési szabályzata A Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakmai továbbképzési szabályzata A kamara küldöttgyőlése elfogadta 2007. december 15-én. Hatályba lép 2008. január 1-jén. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara a Magyar Könyvvizsgálói

Részletesebben

ERGO Életbiztosító Zrt. Unit Linked termékeinek Általános Személybiztosítási Szabályzata

ERGO Életbiztosító Zrt. Unit Linked termékeinek Általános Személybiztosítási Szabályzata ERGO Életbiztosító Zrt. Unit Linked termékeinek Általános Személybiztosítási Szabályzata 1. Általános rendelkezések 1.1. Jelen szabályzat azokat a feltételeket tartalmazza, amelyek - ellenkezı szerzıdéses

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ. Budapest III. kerület út-, és járdajavítások 2011-2013. években

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ. Budapest III. kerület út-, és járdajavítások 2011-2013. években AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ Budapest III. kerület út-, és járdajavítások 2011-2013. években TARTALOMJEGYZÉK I. ÚTMUTATÓ AZ AJÁNLATTEVİKNEK 1. A dokumentációban elıforduló kifejezések 2. A közbeszerzési

Részletesebben

A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA

A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 1997 2 A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöksége az

Részletesebben

KANCAFEDEZTETÉSI JEGYZŐKÖNYV

KANCAFEDEZTETÉSI JEGYZŐKÖNYV A központi adatbázis példánya 1 A fedeztetési állomás: OLIR szerinti nyilvántartási száma és a: (hónap, nap TERMÉSZETES FEDEZTETÉS (A Méntartó aláírásával ával nyilatkozik, hogy a fedeztetés természetes

Részletesebben

HOLSTEIN-FRÍZ TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE

HOLSTEIN-FRÍZ TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE HOLSTEIN-FRÍZ TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE A MAGYAR HOLSTEIN-FRÍZ FAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA 2011. - 1 - 1. BEVEZETÉS A holstein-fríz fajta meghatározó jelentőségű a hazai tejtermelésben. Az Egyesület az 1993.

Részletesebben

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet. az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet. az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. -a (3) bekezdésének d) pontjában

Részletesebben

A Magyar Országos Görkorcsolyázó Sportági Szakszövetség

A Magyar Országos Görkorcsolyázó Sportági Szakszövetség Nyilvántartási Szabályzat 1 A Magyar Országos Görkorcsolyázó Sportági Szakszövetség NYILVÁNTARTÁSI, IGAZOLÁSI ÉS ÁTIGAZOLÁSI SZABÁLYZATA A sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) 23.

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A Polgári Takarékszövetkezet (a továbbiakban Polgári Takarék) hivatalos tájékoztatója a lakossági hitelek esetén alkalmazott kondíciókról

HIRDETMÉNY. A Polgári Takarékszövetkezet (a továbbiakban Polgári Takarék) hivatalos tájékoztatója a lakossági hitelek esetén alkalmazott kondíciókról HIRDETMÉNY A Polgári Takarékszövetkezet (a továbbiakban Polgári Takarék) hivatalos tájékoztatója a lakossági hitelek esetén alkalmazott kondíciókról Érvényes: 2013. február 25. A Hirdetmény közzététele:

Részletesebben

Szoftverajánlat Sertéstelepi információs rendszer kialakításához. Készítette: AGRÁRIN Kft. 2011. február

Szoftverajánlat Sertéstelepi információs rendszer kialakításához. Készítette: AGRÁRIN Kft. 2011. február Szoftverajánlat Sertéstelepi információs rendszer kialakításához Készítette: AGRÁRIN Kft. 2011. február TARTALOMJEGYZÉK 1 ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ... 3 2 TÁJÉKOZTATÓ... 4 2.1 SERTÉSTENYÉSZTÉSI INFORMÁCIÓS

Részletesebben

93/2008. (VII. 24.) FVM rendelet

93/2008. (VII. 24.) FVM rendelet 93/2008. (VII. 24.) FVM rendelet a védett őshonos állatfajták genetikai fenntartásának rendjéről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés a) pont 6., 7. és 8. alpontjaiban kapott

Részletesebben

Szolgáltatási szerzıdés közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK

Szolgáltatási szerzıdés közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK Szolgáltatási szerzıdés közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK A közmőves ivóvízellátásról és a közmőves szennyvízelvezetésrıl szóló többször módosított 38/1995.

Részletesebben

Tengelic Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA - 2007 -

Tengelic Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA - 2007 - Tengelic Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA - 2007-1 A polgárok személyes adatainak védelme érdekében az 1992. évi LXVI. Tv. 30.. /1/ bekezdése alapján az alábbi (a

Részletesebben

EMVA-ból a mezıgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatás. 47/2008. (IV. 17.) FVM rendelet. -Ügyféltájékoztató-

EMVA-ból a mezıgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatás. 47/2008. (IV. 17.) FVM rendelet. -Ügyféltájékoztató- EMVA-ból a mezıgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatás 47/2008. (IV. 17.) FVM rendelet -Ügyféltájékoztató- I. TÁMOGATÁS CÉLJA A támogatás célja, hogy a mezıgazdasági termékek feldolgozásának,

Részletesebben

ŐRLAP ÖSSZEFONÓDÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ

ŐRLAP ÖSSZEFONÓDÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Gazdasági Versenyhivatal ŐRLAP ÖSSZEFONÓDÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Őrlap a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló többször módosított 1996. évi LVII.

Részletesebben

Éves ellenırzési terv 2014. évre

Éves ellenırzési terv 2014. évre A 208/2013.(XI.21.) határozat melléklete SAJÓSZENTPÉTER VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT Ikt. szám: 80 /2013. Éves ellenırzési terv 2014. évre A hivatal a költségvetési szervek belsı kontrollrendszerérıl és belsı ellenırzésérıl

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Kitöltési útmutató a D4430-01 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

A P L A N I N V E S T B R Ó K E R Ü Z L E T S Z A B Á L Y Z A T A É S Á L T A L Á N O S

A P L A N I N V E S T B R Ó K E R Ü Z L E T S Z A B Á L Y Z A T A É S Á L T A L Á N O S A P L A N I N V E S T B R Ó K E R Z Á R T K Ö RŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Ü Z L E T S Z A B Á L Y Z A T A É S Á L T A L Á N O S S Z E R ZİDÉSI FELTÉTELEI A Társaság Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által

Részletesebben

AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepének. Üzletszabályzata. a magánszámlához kapcsolódó folyószámla-hitelkeretrıl

AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepének. Üzletszabályzata. a magánszámlához kapcsolódó folyószámla-hitelkeretrıl AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepének Üzletszabályzata a magánszámlához kapcsolódó folyószámla-hitelkeretrıl Hatályos 2011. április 7-tıl a hivatalosan közzétett változtatásig Copyright 2010 AXA

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselı-testületének. Dr. Kovács Beáta jegyzı

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselı-testületének. Dr. Kovács Beáta jegyzı ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselı-testületének Elıterjesztı: Dr. Kovács Beáta jegyzı Tárgy: Szabályzat az országos és helyi választási valamint politikai rendezvények sándorfalvi

Részletesebben

Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Pályázatkezelı Rendszere (NCSSZI-PR) Általános Szerzıdési Feltételek (ÁSZF)

Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Pályázatkezelı Rendszere (NCSSZI-PR) Általános Szerzıdési Feltételek (ÁSZF) Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Pályázatkezelı Rendszere (NCSSZI-PR) Általános Szerzıdési Feltételek (ÁSZF) 1) Fogalmak: a) Pályázatkezelı: Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet b) Felhasználó:

Részletesebben

ERGO Életbiztosító Zrt. Unit Linked termékeinek Általános Személybiztosítási Szabályzata

ERGO Életbiztosító Zrt. Unit Linked termékeinek Általános Személybiztosítási Szabályzata ERGO Életbiztosító Zrt. Unit Linked termékeinek Általános Személybiztosítási Szabályzata Ny.sz.:1039V01 1. Általános rendelkezések 1.1. Jelen szabályzat azokat a feltételeket tartalmazza, amelyek - ellenkezı

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz

Kitöltési útmutató. a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Kitöltési útmutató a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

ELTÉRŐ TARTÁSTECHNOLÓGIÁK HATÁSA A TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOK ÉLETTARTAMÁRA. Báder Ernő - Kertész Tamás Kertészné, Győrffy Eszter- Kovács Anita

ELTÉRŐ TARTÁSTECHNOLÓGIÁK HATÁSA A TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOK ÉLETTARTAMÁRA. Báder Ernő - Kertész Tamás Kertészné, Győrffy Eszter- Kovács Anita Eltérő tartástechnológiák hatása a tejelő tehénállományok élettartamára 1 (6) ELTÉRŐ TARTÁSTECHNOLÓGIÁK HATÁSA A TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOK ÉLETTARTAMÁRA Báder Ernő - Kertész Tamás Kertészné, Győrffy Eszter-

Részletesebben

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Szabályzata a Tanulmányi Ösztöndíj Feltételeirıl és Megállapításáról

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Szabályzata a Tanulmányi Ösztöndíj Feltételeirıl és Megállapításáról A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Szabályzata a Tanulmányi Ösztöndíj Feltételeirıl és Megállapításáról 2009 1 A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (továbbiakban

Részletesebben

1. fejezet. Oktatói jogviszony létrehozása 1/ Személyes adatok megadása

1. fejezet. Oktatói jogviszony létrehozása 1/ Személyes adatok megadása 1. fejezet Oktatói jogviszony létrehozása Oktatói jogviszony bejelentés kapcsán alapvetıen kétféle t kell megadni hasonlóan a hallgató jogviszony létrehozás esethez: egyrészt az érintett oktatóra vonatkozó

Részletesebben

SZABÁLYZAT AZ OKLEVÉLMELLÉKLETEK KIADÁSÁNAK RENDJÉ-

SZABÁLYZAT AZ OKLEVÉLMELLÉKLETEK KIADÁSÁNAK RENDJÉ- TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT AZ OKLEVÉLMELLÉKLETEK KIADÁSÁNAK RENDJÉ- RİL Változat száma: 1. Elfogadás dátuma: 2008.12.09. Határozat száma: 2008/5/49. Hatályos: 2008.12.09 Készítette: dr. Kohány András

Részletesebben

Társadalombiztosítási ellátások alrendszere

Társadalombiztosítási ellátások alrendszere Társadalombiztosítási ellátások alrendszere Készítette: SZÁMORG-Invest Kft. dr. Nagy György Rövid, vázlatos ismertetı dia sorozat TB demo SZÁMORG-Invest Kft. 1 Verzió információk és alkalmazás felhasználó

Részletesebben

A MAGYARTARKA TENYÉSZTÉS AKTUÁLIS HELYZETE, JÖVŐKÉP

A MAGYARTARKA TENYÉSZTÉS AKTUÁLIS HELYZETE, JÖVŐKÉP A MAGYARTARKA TENYÉSZTÉS AKTUÁLIS HELYZETE, JÖVŐKÉP Dr. HÚTH Balázs tenyésztés- és marketingvezető Magyartarka Tenyésztők Egyesülete Regionális közgyűlések 27755 Vasvári Nadap Tyson 2018. február 27- március

Részletesebben

Elıterjesztés Sajószentpéter Városi Önkormányzat Minıségirányítási Programjának 2009/2010-es tanévben történı végrehajtásáról

Elıterjesztés Sajószentpéter Városi Önkormányzat Minıségirányítási Programjának 2009/2010-es tanévben történı végrehajtásáról Elıterjesztı: Dr. Faragó Péter polgármester Készítette: Dr. Guláné Bacsó Krisztina Osztályvezetı Elıterjesztés Sajószentpéter Városi Önkormányzat Minıségirányítási Programjának 2009/2010-es tanévben történı

Részletesebben

64/1998. (XII. 31.) FVM rendelet a fajtatiszta ebek tenyésztési szabályairól

64/1998. (XII. 31.) FVM rendelet a fajtatiszta ebek tenyésztési szabályairól 64/1998. (XII. 31.) FVM rendelet a fajtatiszta ebek tenyésztési szabályairól Az állattenyésztésről szóló az 1996. évi CXXX. törvénnyel módosított 1993. évi CXIV. törvény (a továbbiakban: Átv.) 49. -a (1)

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI SZERZİDÉS Mikrohullámon történı Internet szolgáltatás igénybevételére

SZOLGÁLTATÁSI SZERZİDÉS Mikrohullámon történı Internet szolgáltatás igénybevételére Szerzıdésszám:./2008 SZOLGÁLTATÁSI SZERZİDÉS Mikrohullámon történı Internet szolgáltatás igénybevételére Egyrészrıl mint szolgáltató ( továbbiakban ): cégnév: Hermina-Szer Bt székhely 2314 Halásztelek,

Részletesebben

MKB BANK ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A BANKSZÁMLÁK VEZETÉSÉRİL, A BETÉTGYŐJTÉSRİL ÉS A KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRÓL

MKB BANK ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A BANKSZÁMLÁK VEZETÉSÉRİL, A BETÉTGYŐJTÉSRİL ÉS A KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRÓL MKB BANK ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A BANKSZÁMLÁK VEZETÉSÉRİL, A BETÉTGYŐJTÉSRİL ÉS A KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRÓL Budapest, 2012. június 1. TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 6 1. Az Üzletszabályzat

Részletesebben

KÉPZİI FELHÍVÁS. Cím: 1134 Budapest, Tüzér u. 33-35. Tel.: +36 (1) 237-6700 Fax: +36 (1) 237-6760 www.yia.hu www.eurodesk.hu

KÉPZİI FELHÍVÁS. Cím: 1134 Budapest, Tüzér u. 33-35. Tel.: +36 (1) 237-6700 Fax: +36 (1) 237-6760 www.yia.hu www.eurodesk.hu KÉPZİI FELHÍVÁS Tárgy Megérkezés utáni képzés (4 alkalom) Félidıs értékelı találkozó (4 alkalom) (6 hónapnál hosszabb önkéntes szolgálat esetében) Kiíró NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda és a Konszenzus

Részletesebben

42/1994. (VI. 28.) FM rendelet

42/1994. (VI. 28.) FM rendelet 42/1994. (VI. 28.) FM rendelet a méhanyanevelő telep üzemeltetésének engedélyezéséről, valamint a méhanya és szaporítóanyag előállításáról, felhasználásáról 1 Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV.

Részletesebben

A Magyar Aktuárius Társaság szakmai ajánlása Nem-élet termékterv díjkalkulációjával szembeni aktuáriusi elvárások

A Magyar Aktuárius Társaság szakmai ajánlása Nem-élet termékterv díjkalkulációjával szembeni aktuáriusi elvárások A Magyar Aktuárius Társaság szakmai ajánlása Nem-élet termékterv díjkalkulációjával szembeni aktuáriusi elvárások Elfogadás, hatályba lépés Az alábbi figyelemfelhívó szakmai ajánlást a Magyar Aktuárius

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések Az önkormányzat és jelképei

I. Fejezet Általános rendelkezések Az önkormányzat és jelképei BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995. (III. 3.) számú r e n d e l e t e BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK ÉS SZERVEINEK SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL /*: A rendelet

Részletesebben

Tájékoztató. Akadálymentesítések megvalósításának támogatása a Duna-Mecsek Alapítvány által érintett települések területén

Tájékoztató. Akadálymentesítések megvalósításának támogatása a Duna-Mecsek Alapítvány által érintett települések területén Tájékoztató Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány mint támogatásközvetítı szervezet és az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok által is támogatott Akadálymentesítések megvalósításának támogatása

Részletesebben

A minıségirányítási program 6. sz. melléklete

A minıségirányítási program 6. sz. melléklete Erzsébet Királyné Szolgáltató és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola 1203 Budapest, Kossuth Lajos u. 35. Tel.: 283-0203 Fax:283-0203/117 Postacím: 1725 Budapest, Pf. 84 www.sisy.hu A KÖZALKALMAZOTTAK

Részletesebben

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ÖREGSÉGI NYUGDÍJ SZABÁLYAI

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ÖREGSÉGI NYUGDÍJ SZABÁLYAI TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ÖREGSÉGI NYUGDÍJ SZABÁLYAI 1. Korhatár 2. Elırehozott öregségi nyugdíj, teljes összegő Elırehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegő Összeállította: Soósné Bölczy Brigitta 1 AZ

Részletesebben

TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 24./2011. (X. 14.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 24./2011. (X. 14.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 24./2011. (X. 14.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A BURSA HUNGARICA Felsıoktatási Önkormányzati Ösztöndíj szabályozásáról Törökszentmiklós Város

Részletesebben

Postai irányítószám: 1027

Postai irányítószám: 1027 AJÁNLATI FELHÍVÁS I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRİ I.1) Név, cím és kapcsolattartási pont(ok) Hivatalos név: Diákhitel Központ Zrt. Postai cím: Csalogány u. 9-11. Város/Község Budapest Postai irányítószám: 1027

Részletesebben

Sarródon nevelkedett bikák

Sarródon nevelkedett bikák Sarródon nevelkedett bikák Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága 9435. Sarród-Rév, Kócsagvár, Pf.: 4. Vételi szándékát dr. Jakál Lászlóné-nak kell bejelenteni. Telefon: 06 / 30 / 257-55-74 119. oldal

Részletesebben

IGÉNYBEVÉTELÉRE H1HANG SZOLGÁLTATÁS

IGÉNYBEVÉTELÉRE H1HANG SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEI TÁVBESZÉLİ SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE H1HANG SZOLGÁLTATÁS Készült: 2003. március 01. Az utolsó módosítás hatályos: 2010. április 1-tıl 1. oldal Tartalomjegyzék 1. A szolgáltató

Részletesebben