Intézetünk hírei. Közérdekű információk. Intézményvezetők rovata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Intézetünk hírei. Közérdekű információk. Intézményvezetők rovata"

Átírás

1

2 Intézetünk hírei Közérdekű információk FIGYELEM! A Hírek mellékleteként a következő szakmai anyagokat postáztuk megrendelőinknek: DIÁK HÍREK 40. SZÁM TANULMÁNYI VERSENYEK 05/06. TANÉV Tisztelt Intézményvezetők! Köszönettel vettük e tanévre szóló előzetes megrendeléseiket pedagógiaiszakmai szolgáltatásainkra. Az előző évekhez hasonlóan intézetünk a tanév során folyamatosan fogadja és teljesíti levélben, telefonon vagy en érkező megrendeléseiket. Szakmai szolgáltatási igényeiket igyekszünk lehetőségeinkhez képest maximálisan teljesíteni. Bízunk benne, hogy a jövőben is intézetünk szakembergárdáját tisztelik meg bizalmukkal! Emlékeztető a 05/06. tanév rendjéről szóló rendelet alapján: október 14. A középfokú iskolák eddig a napig meghatározzák és megküldik tagozatkódjaikat a Felvételi Központnak és a fenntartójuknak. október 31. Eddig a napig a középfokú iskolák nyilvánosságra hozzák felvételi tájékoztatójukat. A 6. és 8. évfolyamos gimnáziumok és a 8. évfolyamok számára egységes írásbeli felvételi vizsgát szervezők bejelentik szándékukat az OKÉV-nek. A HEFOP és a pályázatok megírásához intézeti munkatársaink, Baráth Lászlóné és Mosolits Lászlóné szakmai segítséget nyújtanak. Érdeklődés: 96/ , JOGSZABÁLYFIGYELŐ Magyar Közlöny Intézményvezetők rovata 7/05. (VIII. 22.) ICSSZEM r. A helyi önkormányzatok részére gyermek és ifjúsági feladatok ellátása céljából nyújtandó támogatás igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának és elszámolásának 05. évi szabályairól (MK 114. szám 62. o.)

3 13/05. (VIII. 26.) FMM r. A munka világából történő fokozatos kivonuláshoz kapcsolódó járulék-kiegészítésről (MK 116. szám o.) Oktatási Közlöny 18/05. (VII. 1.) OM r. Az egyes szakmai és vizsgakövetelmények kiadásáról szóló 28/ 03. (X. 18.) OM rendelet módosításáról (OK 23. szám o.) 19/05. (VII. 8.) OM r. Az ipari mesterképzés szakmai és vizsgakövetelmények kiadásáról szóló 31/1996. (VI. 19.) IKM rendelet módosításáról (OK 23. szám o.) 148/05. (VII. 27.) Korm. r. Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet, valamint a Nemzeti alaptanterv kiadásáról szóló 243/03. (XII. 17.) Korm. rendelet módosításáról (OK 25. szám o.) 21/05. (VII. 25.) OM r. Egyes közoktatási tárgyú jogszabályok módosításáról (helyesbítéssel egybeszerkesztve) (OK 25. szám o.) 23/05. (VII. 26.) OM r. Az egyes szakmai és vizsgakövetelmények kiadásáról szóló 28/03. (X. 18.) OM rendelet módosításáról (OK 25. szám o.) Közlemények: Ajánlás az iskolai büfék korszerű táplálkozásba illeszkedő választékának kialakításához (OK 25. szám o.) Továbbképzések TISZTELT TANFOLYAMI JELENTKEZŐK! Lassan lezárulnak a jelentkezések az őszi továbbképzésekre. A beérkezett igényeket regisztráltuk, amelyről levélben értesítést is küldtünk. Október 15-ig áttekintjük, melyek azok a tanfolyamok, amelyek kellő létszám esetén még idén elindíthatók. Az induló tanfolyamok időpontjait levélben közöljük. A nem induló tanfolyamok jelentkezőit is értesítjük, felkínálva a megvalósuló képzésekre történő átjelentkezés lehetőségét. Aki nem választ más kurzust, őt sem töröljük a regisztrációból, várakozó listán marad. Bízunk benne, hogy minden jelentkező megtalálja az érdeklődésének megfelelő képzést, és valamennyi tanfolyam a résztvevők szakmai/ módszertani gyarapodását szolgálja!

4 Számítástechnika tanfolyamok pedagógusoknak! A pedagógusok mindennapi munkájában egyre inkább elengedhetetlen a számítógép használata. Ezért Számítógép-kezelés, szövegszerkesztés, internet-felhasználás című órás kompetenciafejlesztő tanfolyamokat indítunk intézetünkben. Célunk, hogy a tanfolyam elvégzése során a pedagógusok sajátítsák el a számítógép hatékony használatát, az internet szolgáltatásainak alkalmazását, tudjanak szövegszerkesztő segítségével különböző szerkezetű dokumentumokat létrehozni. A foglalkozások időpontja: heti 1 2 alkalom, délután ig. (Időpont-egyeztetés a 15 fős csoportok megalakulása után.) Helyszíne: MPI, Győr, Árpád u emelet. Szervező: Kákonyi Ágnes továbbképzési felelős. Jelentkezési határidő: 05. október 15. A jelentkezéseket a Jelentkezési lap kompetenciafejlesztő képzéshez c. formanyomtatvány kitöltésével várjuk. Költség: Ft/fő. Új, 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési programot indítunk Számítástechnikai alapismeretek, internethasználat és szövegszerkesztés alapszinten címmel. A képzés célja, hogy a képzésben részt vevők olyan informatikai ismeretekre tegyenek szert, melyekre alapozva hatékonyabban tudnak dolgozni a munkahelyükön. Ismerjék meg a számítástechnikai eszközök alapvető használatát. Tudjanak számítógépen egyszerű dokumentumokat (pl. óravázlat, egyszerű feladatlap, rövid beszámoló) készíteni, tárolni, rendszerezni, előkeresni, újrafelhasználni. Tudjanak alapesetekben információt keresni interneten, elektronikus levelet írni, küldeni és fogadni. Szerezzenek olyan ismereteket, amelyek alkalmassá teszik őket újabb informatikai ismeretek befogadására. Legyenek képesek önálló ismeretszerzéssel a folyamatos önképzésre. A képzés időtartama: 60 óra. A foglalkozások tervezett ideje: heti 1 2 alkalommal, délután óráig. A továbbképzés helye: Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet, Győr, Árpád út 32. A képzés indításának feltétele minimum 12 fő jelentkezése. Jelentkezési határidő: október 30. Részvételi díj: Ft/fő. A továbbképzésről bővebb információt az MPI munkatársától, Kákonyi Ágnestől ( 96/ ) kérhetnek. Intézetünk és a Goethe Institut együttműködése keretében 2 továbbképzést kínálunk: 1. Az egyik továbbképzés egy 30 órás, minimum 14 jelentkező esetén bárhol az országban megrendezhető kurzus Számítógép a nyelvoktatásban címmel, mely a számítógép használatában még tapasztalatlan németnyelv-tanároknak nyújt lehetőséget a számítógép, az internet kezelésének elsajátításához, a különböző internetes kommunikációs eszközök, programok és az ehhez kapcsolódó projektek megismeréséhez a hozzájuk tartozó módszertannal együtt. Mindezt mindenki számára könnyen emészthető, átgondoltan felépített tematikával. Részvételi díj: Ft/fő, mely tartalmazza a tananyagot is.

5 2. A másik továbbképzés a Multimedia Führerschein D egy nemzetközi, kizárólag en keresztül folyó tanfolyam, mely október 15-től április 15-ig hat modulon keresztül vezeti be a számítógépet már kezelni tudó, e- mail címmel rendelkező nyelvtanárokat az internet nyelvórai használatába. Emellett lehetőséget nyújt a tapasztalatcserére és az ismerkedésre a régió országaiban tanító némettanárokkal. A program további előnye, hogy a résztvevők saját időbeosztásuk szerint dolgozhatnak, egy-egy modul elsajátítására, feldolgozására egy egész hónap áll rendelkezésükre. Részvételi díj: Ft/fő. E tanévtől indul a tanfolyam folytatása, az MMF2 tanfolyam, melyre az MMF tanfolyamot már elvégzettek, ill. olyan németnyelv-tanárok jelentkezését várjuk, akik magas szintű tudással rendelkeznek a számítógép gyakorlati használata terén. További információ: Glóner Csaba, 70/ , csaba@gloner.hu. Guruló továbbképzés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba Célcsoport: biológia, földrajz szakos általános és középiskolai tanárok, valamint környezet- és természetismeretet tanítók. Időpont: 05. október 15. Útvonal: Győr Hegyestű Szentbékálla Csobánc várának romjai Tapolca Zalahaláp. Indulás 8 órakor a győri Baross Gábor Közgazdasági Szakközépiskola elől (Bem tér 22.). Az érkezés várható időpontja: Jelentkezési határidő és cím: 05. október 10., Nánainé Kozári Erika, nanaine@fre .hu, / vagy az esti órákban a 96/ es telefonszámon. Várható költség: 6000 Ft (létszámtól függően). A tanév-előkészítő tanácskozáson történt jelentkezések alapján az idei tanévben is megalakul a KÉMIATANÁRI KLUB győri és soproni helyszíneken is. A klubtagság ingyenes, a jelenlegi létszám helyszínenként fő. A programok szerda délutánonként lesznek: Győrben, a Révai Miklós Gimnáziumban, Sopronban, a Roth Gyula szakközépiskola kollégiumi épületében (Lackner Kristóf u. 7. a rendőrség mellett). A jelentkezők e- mailen (hiányában sms-ben) kapnak értesítést az időpontokról. Jelentkezni lehet még október -ig a hlucia@roth.nyme.hu címen. Tervezett program: Én így csinálom (minden alkalommal és minden helyszínen lehetőség lesz egy kolléga szakmai bemutatkozására) október hónapban (2 2 óra Sopronban és Győrben): Táplálékok adalékanyagokkal és adalékanyagok nélkül (előadás prezentáció, előadó: Horváth Lucia). Termékbemutató megszervezése: a Cserpes sajtüzem adalékanyag-mentes termékei

6 december hónapban (2 2 óra Sopronban és Győrben): Informatikai eszközök a kémia tanításában (előadás prezentáció, előadó: Kozákné Trudics Zsuzsanna listás szaktanácsadó) február hónapban (2 2 óra Sopronban és Győrben): A természettudományok és a kémia kapcsolata egyszerű kísérletek a tantárgyak közötti koncentráció erősítésére (előadás prezentáció, előadó: Horváth Lucia) március hónapban a soproni és győri csoport közös programja: Üzemlátogatás a Soproni Sörgyárban Várhatóan indulnak a kémia tantárggyal, illetve a környezeti neveléssel összefüggő alábbi programok: Akkreditált 30 órás tanfolyamok: 0901 Ötletek, javaslatok a kémia tantárgy megkedveltetéséhez (kémiát tanítóknak, bármelyik iskolatípusból). Legalább fő jelentkezése esetén két helyszínen, Győrben és Sopronban. A csoport maximális létszáma: 17 fő Ismerkedés a hazai tájakkal és megismerésük módszereivel A 30 órás tanfolyam előadásainak nagy része terepi bemutatóval egybekötve bonyolódik, minimum 12, maximum fővel indítható. Megfelelő számú jelentkező esetén két csoportnak tudja vállalni a megyei szaktanácsadó a tanfolyam levezetését, a terepi jelleg miatt március és április hónapokban, az őszi jelentkezések alapján. Tervezett terep: A Fertő körbejárása (Sopron és Moson vármegyék természeti értékeinek bemutatása) + egy megyei védett terület bemutatása. A környezeti nevelés feladatainak teljesítéséhez szülői értekezletre is ajánlott 2 órás előadások (Sopron és környéki térségben szülői értekezletre 1 órás előadás is kérhető): Környezetkárosító anyagok, hatások, káros szokások mindennapjainkban; az egészségkárosítás kivédésének, csökkentésének lehetőségei Környezeti nevelés életmód egészségnevelés: táplálkozás Jelentkezés a szokásos módon, a pedagógiai intézeten keresztül. Bármelyik fenti képzéssel kapcsolatban felvilágosítás kérhető a hlucia@roth.nyme.hu címen, vagy a 30/ telefonszámon Horváth Lucia megyei szaktanácsadótól.

7 A Harmónia Szabadegyetem intézetünk szervezésében 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési programot indít A harmónia művészete feng shui a pedagógia szolgálatában címmel. A képzés célja, hogy a pedagógusok ismerjék meg a feng shui elméletét és alkalmazási lehetőségét. A tudatosan kialakított harmonikus környezettel segíthető a tanterem, valamint a saját és a tanulók energetikai egyensúlyának létrehozása. A program tartalma: A feng shui olyan szemléletmód, amely korunkban is, és minden kultúrában alkalmazható. Programunk felhívja a figyelmet az iskola, óvoda leggyakoribb környezeti hatásaira, melyek befolyásolják az oktatás minőségét. Módszereket ad arra, hogyan lehet az energia minőségét felismerni, hogyan lehet aktivizálni, illetve az energia túlsúlyát kiegyenlíteni. Elkészítjük és elemezzük a tanterem bágua térképét, valamint javaslatokat adunk a tanterem díszítő, harmonizáló eszközeire, mely összhangban van a tanár és a csoport igényeivel. A továbbképzés megoldási lehetőséget kínál arra, hogyan lehet segíteni a személyes életenergia növelését, pl. a tanterem megfelelő harmonizálásával, vagy egyszerű energetikai gyakorlatokkal. A feng shui elmélete és gyakorlata fokozza a kreativitást, az egységben való gondolkodást, fejleszti az esztétikai érzéket. A tanfolyam ismeretanyaga nem kötődik valláshoz, a Tao filozófiára épül. A foglalkozás vezetői: Hupek Erzsébet pedagógus és Kunczly Judit feng shui szakértő. A foglalkozások időpontja: 4 alkalom, 05. október 28., 29. és november 4., 5. (péntek, szombat). A továbbképzés helye: Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet, Győr, Árpád út 32. A képzés indításának feltétele minimum 15 fő jelentkezése. (A jelentkezés módja: az MPI által használt, az akkreditált képzésekre alkalmazott jelentkezési lapon.) Jelentkezési határidő: október. Részvételi díj: Ft/fő. A továbbképzésről bővebb információt az MPI munkatársától, Kákonyi Ágnestől ( 96/ ) kérhetnek. A Győr Moson Sopron Megyei Pedagógiai Intézet, együttműködve a Városi Művészeti Múzeummal, 05 októberében kompetenciafejlesztő, kortárs művészettörténeti pedagógus-továbbképzést szervez. Címe: Bevezetés a kortárs egyetemes és magyar művészettörténetbe. A művészettörténeti továbbképzés a résztvevőket a kortárs képzőművészet legmarkánsabb törekvéseivel, legfontosabb irányzataival ismerteti meg. Célja, hogy az új ismeretek megszerzésével a pedagógus, és segítségével tanítványai értőn közelítsenek korunk művészeti alkotásaihoz. A program tartalma és időpontjai: o Neoavantgard törekvések az egyetemes művészetben 3 előadás Strukturalizmus, minimalizmus, konceptuális művészet, land art: október 27. Happening, hiperrealizmus, body art, process art, performance, fluxus: november 10.

8 Hard edge, formázott vászon, colourfield, monokróm festészet, mail art, politkunst: november 24. o Posztmodern művészet 1 előadás: február 3. Olasz transzavantgarde, Heftige Malerei, újvadak, tapétafestészet, magánmitológiák, Spurensicherung, netművészet és magyar vonatkozásaik o Kortárs művészeti törekvések. Helyzetkép a posztmodern után 2 előadás Kortárs egyetemes művészet: február 17. Kortárs magyar művészeti törekvések: március 3. Az előadások helyszíne: Városi Művészeti Múzeum Képtára (Győr, Király utca 17.). Projektfelelős: Madarász Zsuzsa ( 96/ /22-es m.). Célcsoport: óvodapedagógusok, tanítók, általános és középiskolai rajz, történelem és magyar szakos tanárok. Minimális létszám: 18 fő. Időtartam: 6 alkalom x 90 perc. Előadók: A témában országosan elismert egyetemi oktatók, művészettörténészek, kutatók. Szervező: Lázárné Verebes Ilona megyei szaktanácsadó ( 96/556-0, 30/ ). Költség: 000 Ft/fő. A jelentkezéseket az MPI címére, Lázárné Verebes Ilona nevére várjuk. Jelentkezési határidő: október 15. Intézetünk Gyógytestnevelés, mozgáskoordináció címmel nemzetközi módszertani napokat szervez. Időpontja és helyszíne: 05. október 21., Sopron. Célcsoport: óvodapedagógusok, tanítók, általános és középiskolai testnevelő tanárok. A szakmai programon való részvétel ingyenes, az útiköltség és az étkezés a résztvevőket terheli. Bővebb információ Pozsgai Péter Pál megyei szaktanácsadótól kérhető ( / ). Tanulmányi versenyek A Hírek jelenlegi számával minden oktatási intézmény számára elküldtük intézetünk TANULMÁNYI VERSENYEK c. kiadványának egy példányát, amely honlapunkon is megtalálható. Kérjük, hogy az egyes versenyekre történő nevezés előtt olvassák el a nevezés módját, feltételét és határidejét! A 05/06. tanévi országos szintig felmenő tanulmányi versenyek eredeti kiírása az Oktatási Közlöny 05. évi XLIX. évfolyam, 16/II. számában jelent meg. Tájékoztató KÖZÉPFOKÚ INTÉZMÉNYEKNEK a KOMPLEX VIZUÁLIS KULTÚRA megyei tanulmányi versenyről Választható témák: 1. Kötődések A tanuló által megélt kötődések kivetítése a képi nyelv segítségével (kifejezheti kapcsolatát emberhez, állathoz, esetleg a tárgyakhoz, a környezethez is.). A feladatmegoldás során a tanuló kifejezheti ugyanazt a

9 kapcsolatot, kapcsolódást, kötődést többféle technikával, de készíthet egy kötődéssorozatot is azonos eszközökkel. 2. Nézőpontok Olyan munkákat várunk, amelyekben tükröződik az egyéni látásmód, a saját elképzelés, a tanuló által ismert külső belső világ. A nézőpont, a szempont vonatkozhat a tartalomra, a formára és az eszközhasználatra, technikára is. A megoldás történhet: projektmódszeres feldolgozással; feladatsoros megoldással; elfogadható az a feldolgozás is, hogy egyetlen képbe sűrítve mondja el a tanuló a témával kapcsolatos érzéseit, gondolatait, az általa választott technikával; készülhet dombormű vagy kerek szobor is. Az alkotásokat helyezzék el fotókartonon (50x70. ill. 70x100 cm középen összehajtható), tüntessék fel a tanuló nevét, iskoláját, felkészítő tanárának a nevét. A zsűri a megoldásnál értékeli a tanuló egyéni kifejezésmódját, ötletességét, kreativitását; a kifejezendő tartalom, forma és színvilágának összhangját; vizuális gondolkodását, kifejezőkészségét, eredetiségét; az alkalmazott technikában való jártasságát. Beküldési határidő: 05. február 10. Eredményhirdetés: 05. március 2. Beküldési cím: Lázárné Verebes Ilona, Ménfőcsanaki Petőfi Sándor ÁMK, 9012 Győr, Kisdobos u A 04/05. tanévi középiskolai kémia tantárgyi versenyek eredményei: o Kémia OKTV döntő I. kategória: Helyezés, tanuló Iskola Felkészítő tanár 15. Antali Máté Győr, Révai M. Kovácsné Kiss Gabriella 10. évfolyam Gimnázium 24. Mandl Attila 11. évfolyam Győr, Révai M. Gimnázium Sárvári István o Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny I/A. kategória (61 versenyzőből): Helyezés, tanuló Iskola Felkészítő tanár 6. Vámosi Péter Sopron, Berzsenyi D. Dr. Molnár József Evangélikus Líceum 47. Takács Bálint Győr, Apor V. Katolikus Iskolaközpont Bukovics Ildikó I/B. kategória (21 versenyzőből): Helyezés, tanuló Iskola Felkészítő tanár 16. Kökényesi Zoltán Pannonhalmi Bencés Gimnázium Drozdik Attila

10 19. Kétszeri Máté Pannonhalmi Bencés Gimnázium Drozdik Attila II/A. kategória (79 versenyzőből): Helyezés, tanuló Iskola Felkészítő tanár 2. Antali Máté Győr, Révai M. Kovácsné Kiss Gabriella Gimnázium 11. Varga Zoltán Győr, Révai M. Sárvári István Gimnázium 12. Berke Barbara Győr, Révai M. Gimnázium Csatóné Zsámbéky Ildikó 35. Nagy Balázs Győr, Prohászka O. Orsolyita Közoktatási Központ, Győr Hódságyné Mihályi Éva II/B. kategória (24 versenyzőből): Helyezés, tanuló Iskola Felkészítő tanár 9. Pintér Máté Pannonhalmi Bencés Drozdik Attila Gimnázium Gratulálunk! AZ EDQ REGIONÁLIS OKTATÁSI EGYÜTTMŰKÖDÉS 04/05. PROJEKT HÍREI Elegáns kiállítású CD-lemezt postázott augusztusban a megyei pedagógiai intézet a megye iskoláinak. A pedagógiai intézet és az EU logójával díszített információhordozó az EdQ-projekt hasznosítható segédanyagait juttatja el a pedagógusokhoz. A tartalomban három téma került kidolgozásra: a nemzeti emlékezet témakörében a 05-ben megrendezett Holokauszt konferencia előadásainak szövege elsősorban történelemtanárok és osztályfőnökök számára; a pedagógiai innováció témakörében megyénk pedagógusai által kifejlesztett mérőlapok a nyelvtanítás segítésére és egy nagy sikerű műhelymunka produktumai a Daltoniskolaszervezési eljárás bevezetésére és elterjesztésére. Néhány mondat ez utóbbiról! Jól felépített tartalma mintegy bevezeti az olvasót egy pedagógiai rendszerbe, amelyben a megszokottól eltérő megítélés alá esik a pedagógus és tanuló, a tanításitanulási folyamat, az arra fordítandó idő és a tananyag. Az ún. elméleti írások megalapozzák a gyakorlatiak megértését, és segítenek abban, hogy napjaink pedagógusa kapjon egyféle választ a mai iskola körülményei között felvetődő

11 pedagógiai és emberi kérdéseire. Ajánljuk Kollégáink szíves figyelmébe és gyakorlati hasznosításra az olvasottakat. Bár az EdQ-projekt véget ért, a pedagógiai intézet Dalton-műhelye folyamatos. Itt az e módon tanítók szupervíziója, egymást segítő módszertani munkája folyik, ahová bárkit új érdeklődőket is barátsággal várnak. Aki a CD hatására válik érdeklődővé, az intézet Pedagógiai-szakmai szolgáltatások kínálati és árlistájában meghirdetett akkreditált, ún. alapozó tanfolyam segítségével kezdhet munkához. A tanfolyam helyszíne megegyezés szerint akár az iskola, térségi központ is lehet; ára is módosulhat ennek megfelelően. Tájékoztatás kérhető: Gömöryné Mészey Zsuzsa megyei koordinátornál: zs.gomory@fre .hu, / Tanítást, tanulást segítő eszközök Az MPI Szakkönyvtárának legújabb dokumentumai: Könyvek: 1. Csapó Benő: Neveléstudomány az ezredfordulón. Bp.: NTK, Dán Krisztina: Bevezetés a könyvtárhasználat tanításába. Bp.: FPI, Golnhofer Erzsébet: Esettanulmány. Bp.: Műszaki, G. G. Jung: Gondolatok jóról és rosszról. Bp.: Műszaki, Dr. Karlovitz János: Tankönyv elmélet és gyakorlat. Bp.: NTK, Mayer József: A felnőttek iskolái. Bp.: OKI, Mészáros József, Szakadát István: Magyarország Politikai Atlasza. Bp.: Gondolat, 05 Tankönyvek: 1. Bánkúti Zsuzsa: Fizika: Szóbeli tételek. Bp.: NTK, Gábos Adél: Készüljünk az érettségire. Bp.: Műszaki, Pallai László, Forisek Péter: Gyakorlókönyv a közgazdasági pályára készülőknek történelemből. Debrecen: Pedellus, Száray Miklós: Történelem III. Bp.: Műszaki, Villányi Attila: Kémia a kétszintű érettségire. Bp.: KemaVill, 04 Videofilmek: 1. A XX. század mérföldkövei Koltay Gábor: Trianon 3. Magyarország állatvilága 4. Ki lakik itt? 5. Magyarország védett növényei Századunk 1 3.

12 A megyei intézmények hírei Pályázati felhívások Győr-Moson-Sopron Megye Közoktatási Közalapítványa pályázatot hirdetett az alábbi témakörökben: 1. Pedagógiai témájú szellemi termékek létrehozásának, szakmai tanácskozások megvalósításának támogatása, beadási határidő: október Szakmai, kulturális és tanulmányi versenyek támogatása, beadási határidő: október Pedagógiai alkotóműhelyek támogatása, beadási határidő: október Többcélú, valamint a kistérségi közoktatási társulások szakmai programjainak támogatása, beadási határidő: október 14. A pályázati dokumentáció elérhető a közalapítvány honlapján: Továbbképzések KLG-MMM Kossuth Lajos Gimnáziumi Minőségirányítási Modell Műhely (30 órás akkreditált továbbképzési program) A Kossuth Lajos Gimnázium másfél évtizedes, háttérkutatásokkal kísért fejlesztési folyamata az igazgató kutatói szakértői irányításával 1998-ra létrehozta a KLG minőségirányítási modellt, amelyet országos minőségügyi kutatás (MTA MKM) tett legitimmé. Három szakkönyv, négy tanulmánykötet írja le a modell működését, amelyet között nyolc nemzetközi konferencián mutattunk be. 01-ben IIASA-Shiba elismerő oklevél, 02-ben a KMD fődíja, 03-ban az Európai Kiválóság Díj nemzetközileg is elismertté tették modellünket. Jelen programunkat a Minőségmenedzsment akkreditált program 4 moduljának tapasztalatai alapján alkottuk meg (5 év alatt kb pedagógust képeztünk). Kurzusaink 5 tematikai egységből állnak: 1. A KLG minőségirányítási modell 2. Teljesítményértékelés az iskolai szervezetben 3. Vertikális minőségi körök 4. Feladatra szerveződő teamek Elégedettség 5. Az EFQM modell alapú önértékelési rendszerek A témavezetők a KLG felső vezetői, a külső előadók a minőségügy országos szakértői. A témák felépítése: elmélet, KLG modell kiajánlás, tréning gyakorlatok, benchmarking.

13 Módszerek, munkaformák: nagy és kis előadások, referátumok; prezentációk, szakmai anyag-bemutatók, terepgyakorlat; egyéni és csoportos tréning gyakorlatok; kreatív, alkotó módszerek: workshop, projekt-munka. A program specialitásai: Egy-egy tanévhez kötődően félévenként öt (havi 1), 6 órás foglalkozás Többszintű továbbképzési rendszer, ahol a résztvevőkkel a megadott témákat egyre elmélyültebben, magasabb szinten dolgozhatjuk fel. Így ugyanaz a résztvevő több kurzuson is részt vehet, ha különböző záródolgozati témát választ. Minden csoportban lesz kossuthos pedagógus, így a közvetlen tapasztalatcsere és a hitelesség biztosítható. Terepgyakorlatként a 3. vagy 4. foglakozást a KLG-ban tartjuk, ahol bemutató minőségi köri foglalkozás és ankét teszi változatossá továbbképzésünket. A szellemi termékként jogvédett KLG modell (1999, 04) szinte minden dokumentumát térítés nélkül, de jogi kötelezettségvállalással ajánljuk ki. Mérési-értékelési adatbázist kíván kialakítani a KLG MMM közös felhasználásra. A záródolgozat nemcsak az egyéni kompetenciafejlesztést szolgálja, célja az iskolák minőségfejlesztési gyakorlatának a javítása, a további együttműködés indukálása is. A tanúsítvány feltétele: a legalább 4 foglalkozáson való 80%-os részvétel és a záródolgozat elfogadása. 05/06-os tanévi első kurzusunk helyszíne Budapest. Időpontjai: 05. október 14., november 11., december 9., 06. január 13., február 10. A 05/06-os tanév második kurzusának helyszíne Győr (vagy Budapest). Időpontjai: 06. február 10., március 10., április 7., május 12., június 9. Részvételi díj: Ft. Jelentkezés: a Kossuth Lajos Gimnázium titkárságán ( 96/ ). A 8. Nemzetközi Rajz- és Grafikai Biennálé 05. november 6-ig látogatható a Városi Művészeti Múzeumban (Győr, Király u. 17.). Tanulmányi versenyek A Fizika Éve alkalmából a soproni Széchenyi István Gimnázium Fizika Munkaközössége és a Castanea Környezetvédelmi Egyesület versenyt hirdet a soproni és Sopron környéki iskolák osztályos tanulóinak Fizika-Túra címmel. Ahogy a névből is sejthető, ez a vetélkedő eltér a szokásos, (tan) teremben zajló versenyektől. A Soproni-hegység túraútvonalain jelölik ki a pályát, és az érintendő állomásokon különböző feladatok várják a versenyzőket. Ezek a fizikán kívül környezetünk ismeretéhez, védelméhez is kapcsolódnak. További fontos információk és jelentkezés:

14 A csornai Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Pedagógiai Szakszolgálat rajzpályázatot hirdet a sajátos nevelési igényű gyermekek részére, az alábbi korcsoportokban: 6 10 év év év A téma és a technika szabadon választható. A pályamunkákat kiállításra kész állapotban kérik elküldeni 05. október 7-ig az intézmény címére: Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Pedagógiai Szakszolgálat (9300 Csorna, Erzsébet királyné u. 64.). A pályamunkák 05. október én kerülnek kiállításra az intézményben. (A határidőn túl érkező alkotásokat nem áll módjukban kiállítani.) Szalai Áron, a mezőörsi Magyar Műhely ÁMK 9. évfolyamos tanulója a Kitaibel Pál Középiskolai Biológia és Környezetvédelmi Verseny döntőjében országos 17. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Ivák Petra. Gratulálunk! Hírek innen onnan Pályázati felhívások Válogatás a SANSZ 05/9. számának pályázati felhívásaiból: Melléklet Téma: Számítógép- és internethasználatról szóló ingyenes képzések. Bővebb információ: oldal Téma: ROP képzési program Szakképzési és szakmai továbbképzési programok támogatása. Beadási határidő: előreláthatólag 06 közepéig folyamatos. Beadási cím: VÁTI Kht. Iratkezelési csoport, 1016 Budapest, Gellérthegy u fszt. 7., oldal Téma: Rajzpályázat Véradás címmel. Beadási határidő: 06. március 31. Beadási cím: Országos Vérellátó Szolgálat, Kommunikáció, Véradás gyermekrajzpályázat, 1113 Budapest, Karolina út / oldal Téma: Rajzpályázat óvodás és általános iskolás gyermekek részére, fotó- és videofilm-pályázat általános és középiskolás tanulók részére. Beadási cím: 05. október 10. Beadási cím: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

15 Környezetvédelmi Főosztálya, 1880 Budapest, Pf. 111, Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap pályázat 1/ oldal Téma: 1. Az egészséges táplálkozás elterjesztésének módszertana, azaz a tudatos fogyasztónevelés. 2. Az élelmiszeripar és az egészségmegőrzés lehetséges kapcsolódási pontjai. Beadási határidő: 05. november 30. Beadási cím: MDOSZ, 1051 Budapest, Arany János u. 31. IV/65. 1/ , mdosz@mail.externet.hu. Válogatás a Pályázatfigyelő 05/09. számának pályázati felhívásaiból: 6. oldal Téma: A kompetencia alapú oktatás elterjesztése HEFOP/05/ Benyújtási határidő: 05. október 15. Beadási cím: Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága, 1245 Budapest, Pf. 1055, Téma: Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra HEFOP/05/ Benyújtási cím: Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága, 1245 Budapest, Pf. 1055, oldal Téma: Települések zsidó vonatkozású műemlékeiről szóló dolgozatok. Beadási cím: MAZSIHISZ Oktatási Osztály, 1084 Budapest, Bérkocsis u. 2. 1/ Beadási határidő: 06. február 27. Útravaló Ösztöndíjprogram Az Útravaló Ösztöndíjprogram célja a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének elősegítése, illetve a természettudományos érdeklődésű tanulók tehetséggondozása. Jelen pályázati felhívást kizárólag az esélyegyenlőség biztosítását szolgáló Út az érettségihez és Út a szakmához alprogramokra, az iskolaváltó diákok azaz a 05 júniusában az általános iskolai tanulmányaikat befejező és 05 szeptemberében a középiskola első (9.) évfolyamán kezdő diákok és mentoraik számára hirdetik meg. o Út az érettségihez Érettségit adó középiskolában, érettségit adó képzésben tanuló, 05 szeptemberében a 9. osztályt megkezdő hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, családba fogadott, átmeneti nevelésbe vett, ideiglenes hatállyal elhelyezett, valamint utógondozásban vagy utógondozói ellátásban részesülő tanulók támogatása tanulmányaik során a középiskola sikeres befejezése céljából, mentor segítségével. A program során a diákok ösztöndíja 4500 Ft/hó, a mentor tanárok ösztöndíja 4000 Ft/hó/tanuló. o Út a szakmához A szakképző intézményben 05 szeptemberében a 9. osztályt megkezdő hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, családba fogadott, átmeneti nevelésbe vett, ideiglenes hatállyal elhelyezett, valamint utógondozásban vagy utógondozói ellátásban részesülő tanulók esetében megteremteni a kapcsolatot a munkaerőpiac és a beiskolázás között,

16 különös tekintettel a hiányszakmákra. A program során a diákok ösztöndíja 4000 Ft/hó, a mentor tanárok ösztöndíja 4000 Ft/hó/tanuló. Pályázati határidő: 05. október 7. (a postai feladás dátuma). A pályázatokat az adott alprogram hivatalos űrlapján, postai úton kell megküldeni a Tempus Közalapítvány címére. A részletes pályázati felhívás és a pályázati űrlapok elérhetők a Tempus Közalapítvány honlapján és ügyfélszolgálati irodájában. További információ: Tempus Közalapítvány, 1134 Budapest, Váci út 37. Postacím: 1438 Budapest 70., Pf Infóvonal: 1/237-13, info@tpf.hu, utravalo@tpf.hu, internet: Pénelopé vászna c. pályázati felhívás A budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye 4. alkalommal hirdeti meg levelező pályázatát általános és középiskolák 5 6., illetve 7 9. évfolyamos osztályai, csoportjai, szakkörei számára. A pályázat célja, hogy a részt vevő gyerekek játékos formában szerezzenek új ismereteket az archaikus görög világról. Az első négy fordulóban a csapatok feladatlapokat töltenek ki, majd egy ókori görög öltözéket kell elkészíteniük. A ruha megtervezéséhez szükséges ismereteket, a korszakra jellemző formákat, mintákat, ruhatípusokat a feladatlapok kitöltése során sajátítják el a gyerekek, az öltözék elkészítésében mindent a kreativitásukra bíznak. A feladatok megoldására körülbelül négy négy hét áll rendelkezésre. A ruhák beküldésének határideje: 06. április 12. A pályaműveket zsűri bírálja el. A pályázaton elért eredményt a feladatlapokra és a domborműre kapott pontszámok összege határozza meg. A győzteseket egy napra vendégül látja a Szépművészeti Múzeum. Nevezési díj nincs. Jelentkezni lehet 05. október 6-ig az 1/ es telefonszámon, az 1/ as faxszámon, a marathon@szepmuveszeti.hu címen és levélben: Szépművészeti Múzeum, Antik Gyűjtemény, 1146 Budapest, Dózsa Gy. út 41. A részletes pályázati kiírás elolvasható a honlapon, illetve kérésre postán is megküldik az érdeklődőknek. Továbbképzések Parlamenti különóra Az Országgyűlés elnöke, dr. Szili Katalin a nyitott parlament gondolata jegyében új kezdeményezést indított útjára 05 februárjában: havonta egy alkalommal végzős középiskolás fiatalokat lát vendégül az Országgyűlés Hivatala egy speciális nyílt nap keretében. A Parlamenti különóra egy rendhagyó történelemórával kezdődik, ahol egy-egy alkalommal maga a házelnök is fellép a katedrára, s a parlament munkájáról, alkotmányos alapismeretekről, a demokrácia működéséről

17 beszél a résztvevőknek. Az óra második részében rendszerint egy történész vagy politológus elemzi a rendszerváltás folyamatát, magyarázza el a választási rendszer sajátosságait. A harmadik részben pedig a fiatalok egy-egy (minden alkalommal más) frakció országgyűlési képviselőjével ismerkedhetnek meg. Az előadásokat követően a diákok kis csoportokban figyelemmel kísérhetik a plenáris ülések menetét, bebarangolhatják az Országházat, és látogatást tehetnek az Országgyűlési Könyvtárban. A jelentkezés menete, feltételei: A rendezvényre maximum 40 fős, végzős középiskolás csoportok pályázaton keresztül jelentkezhetnek. A pályázatban egy rövid, parlamenttel kapcsolatos kérdéssorra kell választ adniuk, s meg kell fogalmazniuk tíz olyan kérdést, amelyet majd az osztály által előre kijelölt szóvivő feltesz a rendkívüli történelemóra előadóinak. A pályázati felhívást, a kérdéssort és a jelentkezési lapot az alábbi címen lehet elérni: További információ kérhető az 1/ es telefonszámon, valamint a parlamentikulonora@parlament.hu címen. A Parlamenti különóra 05. őszi félévének időpontjai és jelentkezési határidők: Időpont Jelentkezési határidő október 17. október 10. november 21. november 14. december 12. december 5. A TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY OKTÓBERI RENDEZVÉNYEI: IDŐPONT RENDEZVÉNY CÍME HELYSZÍN OKTÓBER óra OKTÓBER MINERVA ÉS LINGUA INFORMÁCIÓS NAP Tájékoztató és pályázatíró szeminárium a Minerva és Lingua programokról FLAMAND MAGYAR LEONARDO PARTNERKERESŐ SZEMINÁRIUM Partnerkereső konferencia olyan intézmények számára, akik szakmai alapképzésben (középfokú szakképzés) részt vevő fiatalok, fiatal dolgozók és oktatók, illetve humánerőforrás tanácsadók részére kívánnak Leonardo mobilitási programokat szervezni Tempus Közalapítvány, Brüsszel terem, Budapest, Váci út 37. (Duna Office Center 7. emelet) Visegrád, Silvanus Konferencia- és Sport Hotel

18 OKTÓBER óra OKTÓBER 18. OKTÓBER óra TEMPUS III. IFORMÁCIÓS NAP ÉS PÁLYÁZATÍRÓ TRÉNING II. Közös európai projekt Joint European Project (JEP) pályázattípus részletes bemutatása, illetve a pályázat beadásával kapcsolatos gyakorlati tudnivalók ismertetése LEONARDO, SOCRATES REGIONÁLIS INFORMÁCIÓS KAMPÁNY, Győr Az Európai Unió Leonardo da Vinci illetve Socrates programok mobilitási pályázattípusainak lehetőségei EUROPASS Küldő intézmények oktatási és képzési intézmények (kivéve felsőoktatás) számára tájékoztató nap a Mobilitási Igazolványról Tempus Közalapítvány, Brüsszel terem, Budapest, Váci út 37. (Duna Office Center 7. emelet) Győri Nemzetközi Kereskedelmi Központ, Győr, Szent István út 10/A Tempus Közalapítvány, Brüsszel terem, Budapest, Váci út 37. (Duna Office Center 7. emelet) A Tempus Közalapítvány fenntartja a jogot a rendezvények helyszínének és időpontjának megváltoztatására. A fenti rendezvényeken való részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. A jelentkezéseket érkezési sorrendben tudják elfogadni. Naprakész információkért látogassa meg honlapjukat ( vagy hívja az 1/ as információs telefonvonalukat. Tanulmányi versenyek Történelemtanárok figyelmébe középiskolások műveltségi vetélkedői o Magyarország az én hazám komplex honismereti vetélkedő A Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület (SZAKE) történetében többéves hagyományra visszatekintő, népszerű vetélkedősorozat témája Magyarország földrajzának, történelmének, művészetének, néprajzi hagyományainak megismerése. Az idei vetélkedő témája: a Dunántúl. A vetélkedőre középiskolai diákcsapatok jelentkezését várják. A vetélkedő szakirodalma: Magyarország Útikönyvek tájegységre vonatkozó részei, a Magyarország CD megfelelő részei (a CD beszerezhető a Cartographia Kiadó boltjaiban vagy központjában), Ortutay: Magyar néprajz című kötetének megfelelő részei. A vetélkedőt a Miniszterelnöki Hivatal mellett működő Magyar Turisztikai Rt. is támogatja oly módon, hogy a csapatok felkészüléséhez segítséget kíván nyújtani. Ezért kérik, hogy jelentkezésüket minél előbb juttassák el címükre. o Örökségünk '48 történelmi vetélkedő

19 A vetélkedő célja: a reformkor és az es forradalom és szabadságharc eszméinek, valamint a kiegyezésig tartó történelmi korszak szereplőinek, eseményeinek és összefüggéseinek felismerése, emlékének ápolása. A téma felöleli az közötti időszakot. A vetélkedőt a SZAKE a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségével közösen hirdeti meg. A vetélkedőre középiskolai diákcsapatok jelentkezését várják. A vetélkedő szakirodalma: Hermann Róbert: : A szabadságharc hadtörténete. Korona, Bp., 01. A magyarok krónikája, szerk.: Glatz Ferenc. Officina Nova, Bp o. Polgárosodás a XIX. században. CD (A CD beszerezhető a Cartographia Kiadó boltjaiban vagy központjában.) Hermann Závodszky: Nemzet születik, Helikon, Bp , Száray Miklós: Történelem III. Tankönyv a középiskolák 11. osztálya részére o Európa állampolgári vetélkedő A vetélkedő célja, hogy a tanulók történetileg megismerkedjenek az Európai Unió működésével, az unió történetével, demokratikus intézményeivel, a klasszikus polgári demokráciák működésével. Ismerjék és értsék az egyén szerepét és lehetőségeit a közvetlen környezet, a régiók, az országok és Európa sorsának alakításában. Ismerjék a NATO és az európai biztonság legfontosabb elemeit. Az Európa állampolgári vetélkedőt a SZAKE a Magyar Atlanti Tanáccsal közösen hirdeti meg. A vetélkedőre középiskolai diákcsapatok jelentkezését várják. A vetélkedő szakirodalma: Horváth Zoltán: Kézikönyv az Európai Unióról. Bp., 02. Garai Katalin: Az Európai Unió (a középiskolák osztályosai számára). Bp., Nagy László J.: Az európai integráció politikai története. Szeged, 02. Fischer Ferenc: A megosztott világ történelmi politikai atlasza. JPTE PSZMPP, Pécs Budapest, Száray Kaposi: Történelem IV. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., 05. A vetélkedődön való részvétel feltételei: A versenyeken részt vehet minden gimnáziumban, szakközépiskolában vagy szakiskolában tanuló diák (kivéve az érettségizetteket). A versenyekre 3 tagú, azonos iskolatípusban tanuló diákokból álló csapatok jelentkezhetnek. A csapatok iskolatípusuknak megfelelő kategóriákban versenyeznek. Egy iskolából azonos kategóriában legfeljebb két csapat juthat tovább az országos döntőbe. A versenyek területi döntőit 06 februárjában rendezik meg, az országos döntőre 06 márciusában kerül sor. Mindhárom verseny területi fordulóit a budapesti Pesti Barnabás Szakközépiskola rendezi meg. A részvételi szándékot legkésőbb 05. november -ig jelezzék. A jelentkezések visszaigazolása 05. december -ig várható. A csapatok levélben kapnak értesítést, amelyben a területi versenyekkel kapcsolatos

20 információk is szerepelnek. A nevezési díjat (csapatonként Ft) a területi versenyt szervező iskolának, az általa kiállított számla alapján kell befizetni). Az országos versenyek győztesei jutalomkiránduláson vehetnek részt. A jelentkezés során beküldendő adatok: a verseny megnevezése; gimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai kategóriában neveznek-e; milyen csapatszámmal; felkészítő tanár neve, elérhetősége; iskola neve és címe. A jelentkezéseket csak postai úton fogadják el, cím: Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület (SZAKE), 1085 Budapest, József krt. 63. Jelentkezési határidő: 05. november. A National Geographic Channel a természettudományok iránt érdeklődő diákok figyelmébe ajánlja versenyét, amely szeptember 15-én indult a Sulinet honlapján, a DIÁK oldalon Havonta egy-egy 5 kérdésből álló feladatsor várja a tanulókat. A megoldásokat havonta is értékelik, ekkor az első hat helyezett kap díjat. Mindenki különdíjban részesül, aki legalább három fordulóban részt vesz. További információ: Snyúrik Annamária, 1/ , , ngchu@interware.hu, Tanítást, tanulást segítő eszközök A National Geographic Channel oktatási programja keretében közel 0 film feldolgozása érhető el OKTATÁSI FILMADATBÁZISUKBAN. Az adatbázis teljes anyagát megtekinthetik a OKTATÁSI PROGRAM menüpont alatt vagy a TANÁR oldalán. Az oktatási segédanyagok szabadon letölthetőek. További információ: Snyúrik Annamária, 1/ , , ngchu@interware.hu, A HÍREK következő számának lapzártája október 17., iskolai megjelenése november 7-én várható. Kiadja: a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet, 9021 Győr, Árpád út 32. Akkreditált felnőttképző intézmény, lajstromszám: 1030 COMENIUS 00 Közoktatási Minőségfejlesztési Program minősített tanácsadó szervezete 96/ , mpi@mpigyor.hu, URL: Győr, Pf. 67 F. k.: Turbók Arnold Bertalan igazgató Szerkesztette: Telekes Annamária

Intézetünk hírei. Közérdekű információk. Intézményvezetők rovata

Intézetünk hírei. Közérdekű információk. Intézményvezetők rovata Intézetünk hírei Közérdekű információk Tisztelt Intézményvezetők! Köszönettel vettük e nevelési évre szóló előzetes megrendeléseiket pedagógiaiszakmai szolgáltatásainkra. Az előző évekhez hasonlóan intézetünk

Részletesebben

OM azonosító: 200951

OM azonosító: 200951 Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola 6440 Jánoshalma, Béke tér 11. E-mail: hunyadi.kir@gmail.com Honlap: www.hunyadi.janoshalma.hu Tel.: 06-77/501-180 Fax:06-77/501-180 FELVÉTELI

Részletesebben

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója 1. Az intézmény neve: EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIM- NÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2. Címe, telefonszáma: 3300 EGER, IFJÚSÁG

Részletesebben

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13)

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13) AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV Cím: 3524 Miskolc, Klapka Gy. u. 2. OM kód: 029264 Telefon: 46/562-289; 46/366-620 E-mail: titkarsag@avasi.hu Honlap: www.avasi.hu I. A 2014/2015.

Részletesebben

Kedves Tanuló! A 2015/2016-os tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: 029280

Kedves Tanuló! A 2015/2016-os tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: 029280 Kedves Tanuló! Bizonyára nehéz feladat előtt állsz, hiszen döntened kell arról, hogy milyen iskolában akarsz tanulni az elkövetkezendő néhány évben. Tájékoztatónkkal szeretnénk számodra segítséget nyújtani,

Részletesebben

Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja adatai és mutatói

Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja adatai és mutatói Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja adatai és mutatói Szakszolgálati feladatellátásunk a számadatok tükrében Baranya Megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2016/2017-es tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2016/2017-es tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018 2019. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail eotvos@ejg-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

Kedves Tanuló! A 2017/2018-as tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító:

Kedves Tanuló! A 2017/2018-as tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: Kedves Tanuló! Bizonyára nehéz feladat előtt állsz, hiszen döntened kell arról, hogy milyen iskolában akarsz tanulni az elkövetkezendő néhány évben. Tájékoztatónkkal szeretnénk számodra segítséget nyújtani,

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

A KÖTET VÁRHATÓ MEGJELENÉSI IDEJE OKTÓBER VÉGE.

A KÖTET VÁRHATÓ MEGJELENÉSI IDEJE OKTÓBER VÉGE. Intézetünk hírei Közérdekű információk FIGYELEM! A Hírek mellékleteként a következő szakmai anyagokat postáztuk megrendelőinknek: PÁLYAVÁLASZTÁSI ÚTMUTATÓ MEGRENDELŐLAPJA DIÁK HÍREK 40. SZÁM TANULMÁNYI

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve (2017/2018. tanév) Készítette:.. Horváth Judit tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán intézményvezető Fertőszentmiklós,

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2015/2016-os tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2015/2016-os tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2015/2016-os tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200909 GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2020 2021. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 8. osztályos diákoknak. a 2014/2015-ös tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 8. osztályos diákoknak. a 2014/2015-ös tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 8. osztályos diákoknak a 2014/2015-ös tanévre Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola OM azonosító: 035409 Elérhetőségeink: Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8. Telefon: (06-1) 261

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

Információk: Ponácz Ferenc igazgatóhelyettes, tel.: 22/ 506-162 Titkárság, tel.: 22/ 506-472. web: www.telekiblanka.hu. e-mail: budai@telekiblanka.

Információk: Ponácz Ferenc igazgatóhelyettes, tel.: 22/ 506-162 Titkárság, tel.: 22/ 506-472. web: www.telekiblanka.hu. e-mail: budai@telekiblanka. Kedves Szülők! Köszönjük érdeklődésüket iskolánk hat évfolyamos gimnáziumi képzése iránt. E tájékoztató honlapunkon történő megjelentetésével is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy Önök minél több információhoz

Részletesebben

Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium

Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium Felvételi tájékoztató a 2016/17 os tanévre Az iskola mottója : Legfontosabb adatok Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium e mail.: honlap: OM azonosító: 036723 "A míveletlen föld csak gazt terem, A lélek

Részletesebben

A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója. Négy évfolyamos és öt évfolyamos képzés

A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója. Négy évfolyamos és öt évfolyamos képzés A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója Az iskola OM azonosítója: 030694 Cím: 9400 Sopron, Templom utca 26. Tel: 99/505-390 E-mail cím: iroda@szig.sopron.hu Honlapunk címe: soproniszig.hu

Részletesebben

KOZMA LÁSZLÓ XVII. ORSZÁGOS INFORMATIKA ALKALMAZÓI TANULMÁNYI VERSENY VERSENYKIÍRÁS A 2018/2019-ES TANÉVRE évfolyam részére

KOZMA LÁSZLÓ XVII. ORSZÁGOS INFORMATIKA ALKALMAZÓI TANULMÁNYI VERSENY VERSENYKIÍRÁS A 2018/2019-ES TANÉVRE évfolyam részére KOZMA LÁSZLÓ XVII. ORSZÁGOS INFORMATIKA ALKALMAZÓI TANULMÁNYI VERSENY VERSENYKIÍRÁS A 2018/2019-ES TANÉVRE 5-6. évfolyam részére A verseny meghirdetője: Informatika - Számítástechnika Tanárok Egyesülete

Részletesebben

A FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium. meghirdeti a 2014/2015.

A FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium. meghirdeti a 2014/2015. A FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium meghirdeti a 2014/2015. tanévben a "FÖLDTŐL AZ ASZTALIG" AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI PROJEKTVERSENYT

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2019/2020-as tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2019/2020-as tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2019/2020-as tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

Szegedi Baptista Középiskola

Szegedi Baptista Középiskola Szegedi Baptista Középiskola OM azonosító száma: 200917 Cím: 6724 Szeged, Rigó u. 24/D Telefonszám: 20/478-4819, 62/246-062 E-mail: szeged@baptistaoktatas.hu Honlap: www.mffg.hu; szeged.baptistaoktatas.hu

Részletesebben

Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny 2014/2015. tanév (tervezett lebonyolítás)

Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny 2014/2015. tanév (tervezett lebonyolítás) Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny 2014/2015. tanév (tervezett lebonyolítás) 2014. október 14. Tolnai József ügyvivő szakértő, országos versenyszervező A verseny meghirdetője Oktatáskutató és

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS 2018/2019. A versenyen olyan diákok vehetnek részt, akik nem matematika tagozatos iskolában, osztályban tanulják a matematikát.

VERSENYKIÍRÁS 2018/2019. A versenyen olyan diákok vehetnek részt, akik nem matematika tagozatos iskolában, osztályban tanulják a matematikát. Oktatási Hivatal K a p o s v á r i P e d a g ó g i a i O k t a t á s i K ö z p o n t 7400 Kaposvár, Szántó utca 19. Postacím: 7400 Kaposvár, Szántó utca 19. Telefon: 70/684-5841 Honlap: www.oktatas.hu

Részletesebben

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Intézmény neve: Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Igazgató: Makkos Csaba Címe: Fonyód Fő u. 8. Telefon / fax: 85 / 361423 Email cím: mbaltisk@tonline.hu OM azonosító: 034007 Telefon: 85361423 1. Pedagógusok

Részletesebben

Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás)

Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás) Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás) 1. A felvételi vizsgák jelentkezési határideje: 2014. december 9. (kedd)-ig jelentkezés a hat és a négy, illetve öt évfolyamos képzésre jelentkezők

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2018/2019-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2018/2019-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2018/2019-es tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

TANULMÁNYI TERÜLETEK és FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TERÜLETEK és FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ SZENT BENEDEK ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Budapesti Tagintézménye OM száma: 201410 TANULMÁNYI TERÜLETEK és FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A Magyar

Részletesebben

BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ

BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ Kecskeméti Katona József Gimnázium Becsület és dicsőség az érdemesnek! 6000 Kecskemét, Dózsa György u. 3. Telefon: 76/481-583 www.kjg.hu OM azonosító: 027944 A 2016-2017. tanévben

Részletesebben

A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója. I. Hat évfolyamos képzés

A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója. I. Hat évfolyamos képzés A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója Az iskola OM azonosítója: 030694 Cím: 9400 Sopron, Templom utca 26. Tel: 99/505-390 E-mail cím: iroda@szig.sopron.hu Honlapunk címe: http://szig.sopron.hu

Részletesebben

OH Tanügy-igazgatási és Területi Koordinációs Főosztály Az Oktatási Hivatal által nyilvántartott kerettantervek 2011.07.05.

OH Tanügy-igazgatási és Területi Koordinációs Főosztály Az Oktatási Hivatal által nyilvántartott kerettantervek 2011.07.05. 1. 6380/2005. Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium (1056 Budapest, Irányi u. 19-23.) Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium Alternatív Kerettanterve négy os 9-12. jóváhagyás (11779-3/2005. sz. miniszteri

Részletesebben

OM azonosító: 201573 GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK. angol, német, Emelt óraszámban angol nyelv oktatása. 20

OM azonosító: 201573 GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK. angol, német, Emelt óraszámban angol nyelv oktatása. 20 Az iskola neve: Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda Címe: 5200 Törökszentmiklós, Almásy út 1. Telefon/fax: 06-56/390-002 E-mail: tmbercsenyi@gmail.com Igazgató: Kocsis

Részletesebben

Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium OM azonosító száma:

Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium OM azonosító száma: Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium OM azonosító száma: 029743 Cím: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 6-8. Telefonszám: 62/548-936 Fax: 62/548-936 E-mail: rmgszeged@gmail.com Honlap: www.radnoti-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató 2019-2020 A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tájékoztatója Tisztelt Szülők! Kedves Diákok! Nevelő-oktató munkánk feladata: Korszerű oktatás (kiemelkedően felszerelt

Részletesebben

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Tanító Közoktatás vezető és pedagógus

Részletesebben

NYÍLT NAP MAGYAR MŰHELY ÁMK GIMNÁZIUMA

NYÍLT NAP MAGYAR MŰHELY ÁMK GIMNÁZIUMA NYÍLT NAP 2018. 11. 14. MAGYAR MŰHELY ÁMK GIMNÁZIUMA Milyen célkitűzésekkel jött létre az iskola? Mezőörs és környéke fiataljainak tehetséggondozása Felelősséget vállalni a környezetért és a közösségért

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE JUHÁSZ GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 2600 Vác Báthori u. 17-19 KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE A 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet és a 32/2008 (XI.24.) OKM rendelet alapján JUHÁSZ

Részletesebben

II. GYŐRI ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET

II. GYŐRI ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET ÉS A PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE TEHETSÉGGONDOZÓK ÉS VERSENYSZERVEZŐK MUNKACSOPORTJÁNAK II. GYŐRI ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA 2005. május 18 20.

Részletesebben

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium?

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Helytálljunk, mégis szabadon szaladjunk (Illyés Gyula) Az I. Béla Gimnázium Tehetséggondozó Középiskola Tehetségpont Ökoiskola, Madárbarát Iskola, Pénziránytű

Részletesebben

Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma

Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma Bajai SZC Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma (OM azonosító: 203028) Felvételi tájékoztató 8. osztályosok számára 2018/2019-es tanévre Informatika Közlekedés, szállítmányozás és logisztika Közgazdaság

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2015/2016-os tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT. Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT. Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára FŐVÁROSI FORDULÓ A verseny pedagógiai célja: a tehetséggondozás,

Részletesebben

Minden programra felvételi eljárásban választjuk ki a tanulókat.

Minden programra felvételi eljárásban választjuk ki a tanulókat. Az iskola neve: Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda Címe: 5200 Törökszentmiklós, Almásy út 1. Telefon/fax: 06-56/390-002 E-mail: tmbercsenyi@gmail.com Igazgató: Kocsis

Részletesebben

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum. Bolyai János Műszaki Szakközépiskolája és Kollégiuma

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum. Bolyai János Műszaki Szakközépiskolája és Kollégiuma Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakközépiskolája és Kollégiuma Felvételi tájékoztató 2016/2017 OM azonosító: 203058 Iskolakód: 051402 Telephelykód: 03 Cím: 134 Budapest, Váci

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ HATODIK és NYOLCADIK OSZTÁLYOS TANULÓKNAK! A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium felvételi tájékoztatója a 2015/2016-os tanévre a HATÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM

Részletesebben

az őszi érettségi vizsgára való jelentkezés határideje Jáky József Tagintézményben nevelőtestületi értekezlet avatási vetélkedő a 9.

az őszi érettségi vizsgára való jelentkezés határideje Jáky József Tagintézményben nevelőtestületi értekezlet avatási vetélkedő a 9. Időpont Szeptember 2. Szeptember első hetében: Szeptember 5. Szeptember 9. Szeptember 12. Szeptember 13. Szeptember 10-13. Szeptember második felében Szeptember 16-20 Szeptember 20. Szeptember 24. Szeptember

Részletesebben

OKTATOTT IDEGEN NYELV

OKTATOTT IDEGEN NYELV Az iskola neve: Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda Címe: 5200 Törökszentmiklós, Almásy út 1. Telefon/fax: 06-56/390-002 E-mail: tmbercsenyi@gmail.com Igazgató: Kocsis

Részletesebben

6 évfolyamos képzés Induló osztályok száma: 2

6 évfolyamos képzés Induló osztályok száma: 2 2018/2019. tanévre 6 évfolyamos képzés Induló osztályok száma: 2 Tanulmányi terület kódja (Tagozatkód ): 0001 Egy osztály 6 évfolyamos, kerettantervre épülő helyi tanterv, angol nyelvből emelt szintű (TAGOZAT)

Részletesebben

Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás

Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Tanító Közoktatás vezetői szak Közoktatási

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. Az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Oktatási Központja által meghirdetett

VERSENYKIÍRÁS. Az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Oktatási Központja által meghirdetett VERSENYKIÍRÁS Az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Oktatási Központja által meghirdetett 2. Ismerem a technikai környezetemet Technika, életvitel és gyakorlat tantárgyi dunántúli verseny (A verseny megyei

Részletesebben

A Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium felvételi tájékoztatója. Tanulmányi területek kódja, neve és leírása:

A Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium felvételi tájékoztatója. Tanulmányi területek kódja, neve és leírása: 1 A Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium felvételi tájékoztatója Cím: 1016, Budapest, Mészáros utca 5-7. Tel/Fax: 225-7055 OM azonosító: 035219 Intézményvezető: Bajkó Judit Tanulmányi területek

Részletesebben

6 évfolyamos képzés Induló osztályok száma: 2

6 évfolyamos képzés Induló osztályok száma: 2 2017/2018. tanévre 6 évfolyamos képzés Induló osztályok száma: 2 Tanulmányi terület kódja (Tagozatkód ): 0001 Egy osztály 6 évfolyamos, kerettantervre épülő helyi tanterv, angol nyelvből emelt szintű (TAGOZAT)

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

KOSÁRY DOMOKOS TÖRTÉNELEMVERSENY

KOSÁRY DOMOKOS TÖRTÉNELEMVERSENY KOSÁRY DOMOKOS TÖRTÉNELEMVERSENY VERSENYKIÍRÁS 2018/19 Kosáry Domokos (1913 2007) Fővédnökök: DR. KÖVÉR LÁSZLÓ, az Országgyűlés elnöke PROF. DR. KÁSLER MIKLÓS, az emberi erőforrások minisztere Főszervező:

Részletesebben

KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓJA

KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓJA A Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola 201202 KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓJA a. tanév középfokú beiskolázásához A középfokú iskolába történő jelentkezés rendjét és a felvételi eljárás szabályait

Részletesebben

VI. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny 2015/2016.

VI. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny 2015/2016. VI. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny 2015/2016. A verseny védnöke: Miklósa Erika operaénekes A verseny meghirdetője: Csitáry Emil Művészeti Műhely Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Székesfehérvár,

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve (2018/2019. tanév) Készítette:.. Horváth Lászlóné tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán intézményvezető Fertőszentmiklós,

Részletesebben

Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató

Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató OM azonosító: 200886 Cím: 3900 Szerencs, Ondi út 1. Telefon: 47/362-533 47/361-444 47/362-132 Fax: 47/362-533/102-es

Részletesebben

Felvételi tájékoztató 2010/2011-es tanév

Felvételi tájékoztató 2010/2011-es tanév Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium 4400 Nyíregyháza, Krúdy Gy.u.32. Telefon: (42) 445-332 Fax: (42) 447-545 E-mail: sipkay@chello.hu http://www.sipkay.hu

Részletesebben

GYŐRI SZOLGÁLTATÁSI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM. Tagintézményeink: Győri Szolgáltatási SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma

GYŐRI SZOLGÁLTATÁSI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM. Tagintézményeink: Győri Szolgáltatási SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma GYŐRI SZOLGÁLTATÁSI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tagintézményeink: Győri Szolgáltatási SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Ügyviteli Szakgimnáziuma Győri Szolgáltatási SZC Deák Ferenc Közgazdasági

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola reál munkaközösségének éves munkaterve

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola reál munkaközösségének éves munkaterve A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola reál munkaközösségének éves munkaterve (2016/2017. tanév) Készítette:.. Horváth Bernadett tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán intézményvezető Fertőszentmiklós,

Részletesebben

Gödöllői Református Líceum Gimnázium

Gödöllői Református Líceum Gimnázium Gödöllői Református Líceum Gimnázium OM azonosító: 032575 : 2100 Gödöllő, Szabadság tér 9. : 28/410-298; 30-638-7480 E-mail: refliceum@gmail.com A Gödöllői Református Líceum Gimnázium felvételi tájékoztatója

Részletesebben

Bukovics Eszter szakmai vezető SZAKMAI NAPOK

Bukovics Eszter szakmai vezető SZAKMAI NAPOK Bukovics Eszter szakmai vezető SZAKMAI NAPOK A 2012/2013. tanévben a következő intézményközi szakmai napok megrendezését tervezzük: 1. Szakmai nap az intervenció jegyében - Felkészítés a preventív óvodai

Részletesebben

A FELVÉTELI ELJÁRÁS HELYI RENDJE

A FELVÉTELI ELJÁRÁS HELYI RENDJE A FELVÉTELI ELJÁRÁS HELYI RENDJE Iskolánk a hozzánk jelentkező nyolcadikosok számára a rendes felvételi eljárás keretében felvételi vizsgát tart. A felvételi vizsga részei: - központi írásbeli felvételi

Részletesebben

Igazgató: Veizer Valéria ( Beiskolázásért felelős: Osgyániné Németh Márta igazgatóhelyettes

Igazgató: Veizer Valéria (  Beiskolázásért felelős: Osgyániné Németh Márta igazgatóhelyettes 1. Általános tudnivalók: Az intézmény neve: Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium OM azonosító: 032582 Címe: 2170 Aszód, Régész utca 34. Telefon/Fax: 06-28-400 611 / 06-28-400

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium (OM azonosító: 035282) Györgyi Albert) Az iskola dolga, hogy megtanítsa vélünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti

Részletesebben

101 éves az FPI november Fővárosi Pedagógiai Napok Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

101 éves az FPI november Fővárosi Pedagógiai Napok Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 101 éves az FPI A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet ez évben 2013. november 26-28. között rendezi meg a Fővárosi Pedagógiai Napok több évtizedes múltú programsorozatát, melyre tisztelettel meghívja

Részletesebben

KERÜLETI MAGYAR MUNKAKÖZÖSSÉG

KERÜLETI MAGYAR MUNKAKÖZÖSSÉG 1 A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk. Kazinczy KERÜLETI MAGYAR MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2012/2013. 2 Helyzetelemzés Munkaközösségünkhöz 22 kerületi iskola magyar munkaközössége tartozik:

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1.

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1. KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018. OKTÓBER 1. Aktív pedagógusok munkakör szakképzettség létszám tanító tanító 11 angol műveltségi terület 1 ember- és társadalom műveltségi terület 1 ének műveltségi terület 6 fejlesztő

Részletesebben

CSOKONAI ÚJPEST. Felvétel tájékoztató 2018/2019. tanév ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM. Alapítva:1989

CSOKONAI ÚJPEST. Felvétel tájékoztató 2018/2019. tanév ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM. Alapítva:1989 ÚJPEST CSOKONAI Alapítva:1989 Felvétel tájékoztató 2018/2019. tanév U JPESTI CSOKONAI VITE Z MIHA LY A LTALA NOS ISKOLA E S GIMNA ZIUM 1048 Budapest Bo rfesto u. 5-9. www.csvmg.hu ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Az iskola neve: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskola OM-azonosítója: 028300

Részletesebben

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények HELYI TANTERV Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények A különböző tantervek bevezetési ütemezése Az osítása

Részletesebben

Pályázati felhívás Digitális Kárpát-medence című rajzpályázatra

Pályázati felhívás Digitális Kárpát-medence című rajzpályázatra Pályázati felhívás Digitális Kárpát-medence című rajzpályázatra 2015 Tartalom Előzmények... 3 1. A pályázat célja... 3 2. Pályázók köre... 4 3. Pályázati részvétel feltételei... 4 4. Pályázat beadásának

Részletesebben

AKKREDITÁLT TOVÁBBKÉPZÉSEK 2013/2014. tanév őszi félév

AKKREDITÁLT TOVÁBBKÉPZÉSEK 2013/2014. tanév őszi félév A NymE Szakmai Szolgáltató Intézményegysége a következő akkreditált pedagógus továbbképzéseket kínálja az óvodák és iskolák pedagógusai számára a 2013/2014. tanév 1. félévére. Az itt feltüntetett képzéseken

Részletesebben

Hódmezővásárhely. Németh László Gimnázium, Általános Iskola OM azonosító száma:

Hódmezővásárhely. Németh László Gimnázium, Általános Iskola OM azonosító száma: Hódmezővásárhely Németh László Gimnázium, Általános Iskola OM azonosító száma: 200893 Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Németh László u. 16. Telefonszám: 62/533-137 Fax: 62/533-137 E-mail: titkarsag@nlg.httpf.hu

Részletesebben

Esterházy történelmi tanulmányi verseny a gimnáziumok 10. osztályos tanulói számára

Esterházy történelmi tanulmányi verseny a gimnáziumok 10. osztályos tanulói számára ESTÖRI KREATÍV TÖRTÉNELMI VERSENY Esterházy történelmi tanulmányi verseny a gimnáziumok 10. osztályos tanulói számára 2016/2017-es tanév témakiírása: Az Esterházy család egy kivételes karrier a 17. században

Részletesebben

Továbbtanulási lehetőségek. A Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda gimnáziumában

Továbbtanulási lehetőségek. A Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda gimnáziumában Továbbtanulási lehetőségek A Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda gimnáziumában Immár 6. éve dolgozik katolikus nevelési-oktatási intézményünk az óvoda- általános

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53)

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53) Beiskolázási tájékoztató a 2017/2018-as tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 e-mail:

Részletesebben

tanév. A tanév rendje

tanév. A tanév rendje 2014-15. tanév A tanév rendje A 2014/2015. tanévben : a tanítási év első tanítási napja 2014. szeptember 1. (hétfő) utolsó tanítási napja 2015. június 15. (hétfő). Az iskola utolsó, befejező évfolyamán

Részletesebben

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Intézmény neve: Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Igazgató: Makkos Csaba Címe: Fonyód Fő u. 8. Telefon / fax: 85 / 361423 Email cím: mbaltisk@tonline.hu OM azonosító: 034007 Telefon: 85361423 1. Pedagógusok

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT Oktatási Hivatal B U D A P E S T I P E D A G Ó G I A I O K T A T Á S I K Ö Z P O N T 1088 Budapest, Vas u. 8. Telefon: (+36 1) 374-2161 Honlap: www.oktatas.hu E-mail: POKBudapest@oh.gov.hu VERSENYKIÍRÁS

Részletesebben

IV. Országos Rendészeti Tanulmányi Verseny Szabályzata 2007/2008-as tanév

IV. Országos Rendészeti Tanulmányi Verseny Szabályzata 2007/2008-as tanév IV. Országos Rendészeti Tanulmányi Verseny Szabályzata 2007/2008-as tanév VERSENY KATEGÓRIA: EGYÉNI A verseny célja: a belügyi rendészeti tantárgyat tanulók közül a tehetségek kiválasztása és motiválása

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 11/1994. (VI. 8.) MKM r. 8. (6) bekezdés kötelezi az intézményeket az ún. különös közzétételi lista megjelentetésére. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége

Részletesebben

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziuma és Kollégiuma Felvételi tájékoztató 2018/2019

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziuma és Kollégiuma Felvételi tájékoztató 2018/2019 Bolyai János Műszaki Szakgimnáziuma és Kollégiuma Felvételi tájékoztató 2018/2019. OM azonosító: 203058 Feladatellátási hely: Cím: 1134 Budapest, Váci út 21. Tel.:1-3208-233 Web: www.bolyai-szakgimnazium.hu

Részletesebben

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017.

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017. Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 575-2/2017. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2017.

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskola 2364 ÓCSA, Falu Tamás u. 35. Telefon/Fax: 29/378-045 Honlap: www.bogim.hu E-mail: gimi@bogim.hu OM azonosító: 032552 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Középiskolánk

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 3232 Mátrafüred, Erdész út 11. www.matra-szakkepzo.sulinet.hu OM azonosító: 027986 Telephely kódja: 004 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018/2019. TANÉV Mátrafüred, 2018. október 1. Felvételi tájékoztató_2018_mf

Részletesebben

Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium OM azonosító száma:

Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium OM azonosító száma: Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium OM azonosító száma: 029743 Cím: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 6-8. Telefonszám: 62/548-936 Fax: 62/548-936 E-mail: rmgszeged@gmail.com Honlap: www.radnoti-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2016/2017-es tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail:

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ NYOLCADIKOS TANULÓK RÉSZÉRE a VSZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma kilencedik évfolyamára a 2019/2020.

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ NYOLCADIKOS TANULÓK RÉSZÉRE a VSZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma kilencedik évfolyamára a 2019/2020. Veszprémi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma 8200 Veszprém, Csap u. 9. Tel: 88/560-590 Fax: 88/560-570 Igazgató: ifj. Szathmáry Árpád Pályaválasztási felelős: Juhász Tamás

Részletesebben

Szülői tájékoztató 10. évfolyam 2017/18-as tanév

Szülői tájékoztató 10. évfolyam 2017/18-as tanév Szülői tájékoztató 10. évfolyam 2017/18-as tanév Tartalom A kétszintű érettségi vizsga rendszere A pontszám számítás Intézményi ajánlatok és lehetőségek További segítség Kérdések-válaszok A kétszintű érettségi

Részletesebben

TÜRR ISTVÁN GAZDASÁGI SZAKGIMNÁZIUMA

TÜRR ISTVÁN GAZDASÁGI SZAKGIMNÁZIUMA BAJAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM TÜRR ISTVÁN GAZDASÁGI SZAKGIMNÁZIUMA Baja, Bácska tér 1. OM azonosító: 203028 BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ 8. OSZTÁLYOSOK RÉSZÉRE 2017-2018. tanév Türr sok éves múlt, versenyképes

Részletesebben

Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2016.

Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2016. Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2016. Én így tanítanám az informatikát. Most minden általános iskolai, középiskolai és szakiskolai oktatásban résztvevő tanuló megmutathatja, hogy milyen informatika

Részletesebben

Középiskolai felvételi eljárás tanév

Középiskolai felvételi eljárás tanév Középiskolai felvételi eljárás 2017-2018. tanév 1. Középiskolai felvételi eljárás Legfontosabb dátumok 2018.01.20. (szombat) 10:00 Központi írásbeli felvételi vizsga a kilencedik évfolyamra jelentkezők

Részletesebben

Új tagozatok a as tanévben!

Új tagozatok a as tanévben! 1 Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium SAPERE AUDE! MERJ GONDOLKODNI! Új tagozatok a 2017-2018-as tanévben! A tanulók érdeklődésük és felvételi eredményeik alapján kerülhetnek be

Részletesebben

K i v o n a t. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 54/2015. (III.26.) határozata

Részletesebben