Transzkultúrális igények az ápolás folyamatában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Transzkultúrális igények az ápolás folyamatában"

Átírás

1 Transzkultúrális igények az ápolás folyamatában Tanulási útmutató

2 2. modul Kommunikáció az egészségügyben Bevezetés A modul célja A modul alapja a kommunikációs és konfliktuskezelési ismeretek, melyek az egészségügyben dolgozó szakemberek részére nélkülözhetetlenek. A keresztkultúrák ápolása során pedig még nagyobb szükség van a megfelelő kommunikációs stratégiák és a konfliktuskezelés hatásos módszereire, mivel ezen esetekben nagyobb a probléma felmerülésének esélye. A modul elvégzése után a résztvevő képes lesz a megfelelő kommunikációs csatornákat. Ismeri és használja a kommunikációs stratégiákat mind a kollégáival, mind az ellátottakkal/betegekkel szemben. Felismeri és kezeli a konfliktus helyzeteket, szituációkat. A tanulást, és a képzés sikeres elvégzését segíti elő a tanulási útmutató és tananyag. Ez tartalmazza a feldolgozás módszereit, egy tanulási ütemtervet, mely segíti a megfelelő felkészülést. A tananyag 3 tanulási egységből áll. Minden egységben található a témához kapcsolódó fogalmak gyűjteménye, illetve az önellenőrző kérdések, illetve egyéni tanulási feladatok. Minden tananyag egységhez ajánlott irodalomjegyzék tartozik. Tanulási ütemterv 1. tanulási egység: A személyiség 2. tanulási egység: A kommunikáció Téma 3. tanulási egység: Konfliktusmegoldás, konfliktuskezelés Beküldendő feladat: Sajátélmény/eset ismertetés Javasolt egyéni felkészülési óraszám 5 óra 5 óra 5 óra Beküldési határidő A fenti időbeosztás betartása segít az egyéni tanulásban és az optimális idő ráfordításban.

3 1. tanulási egység A személyiség Fogalmom meghatározás: Személyiség: A személyiségnek számos definíciója létezik napjainkban. A személyiség a latin persona szóból ered, mely a görög színházakban viselt maszkot jelentette, majd később a szerepet játszó színészt hívták így. A persona szó mai jelentését a feudalizmus korában nyerte el. A személyiség 1. A személyiség jellemzői A személyiség, mint olyan a társadalmi fejlődés eredménye. Mivel minden személyiség meghatározott szerepet tölt be a társadalomban, aktív részese annak. A személyiség fejlődését nagyban befolyásolja az adott társadalmi rendszer felépítése, eszmerendszere, filozófiája. Így például egy demokratikus jóléti államban felnövő nő teljesen értetlenül, sőt felháborodással szemléli mondjuk az afrikai kontinens egyes részein megnyilvánuló barbár, a nőket állati és/vagy tárgyként kezelő társadalmi felfogás. Míg az ott élő és felnövő nők nagyobbik része nem is érti a problémát, mert személyiségük ebben az eszmerendszerben fejlődött, teljesedett ki. Nagyon fontos lépés a személyiség kialakulásában az éntudat. Ennek segítségével különböztetjük meg magunkat a környezettől, egy másik embertől. Fontos hogy egy egészséges személyiség önszabályozó, nyílt rendszer. Képes magát irányítani, szabályozni, kontrolálni. És nyílt mivel a külső hatásokra, ingerekre reagál, aktívan cselekszik. 2. A személyiség típusai Az emberiség már az ókorban is törekedett a személyiségeket nagy típusokba sorolni. Az első igazán kidolgozott típustant, melyet napjainkig is használunk két és félezer évvel ezelőtt született meg Hippokratész alkotta meg, és Galénosz tökéletesítette.

4 Hippokratész- Galénosz tipológia: Szangvinikus vérmérséklet: Testnedve a vér, eleme a levegő. Érzelmi reakciói gyorsan, könnyen keletkeznek, erősek, de hamar lecsillapodnak. (szalmaláng-típus) Kedélyes, barátságos, közlékeny emberek, árad belőlük az életkedv. Egészséges arcszín, gyors mozgás és felfogás jellemzi őket. Kolerikus vérmérséklet: testnedve a sárga epe, eleme a tűz. Érzelmi reakciói könnyen felkeltődnek, erősek, sokáig tartanak, így erős indulatai gyakran elragadják. Határozott testtartás, nyílt tekintet, sárgás arcbőr jellemzi őket. Egész megjelenésük tetterőt fejez ki. Melankolikus vérmérséklet: Testnedve a fekete epe, eleme a föld. Érzelmi reakciói lassan és nehezen keltődnek fel, tartósak és nagy erősségig fokozódnak. Főleg a bánat, a szomorúság, a levertség érzése tartós nála. Nehezen dönt arckifejezése gondterhelt, külseje törékeny. Flegmatikus vérmérséklet: Testnedve a nyálka, eleme a víz. Érzelmi reakciói nehezen, lassan jönnek létre, gyengék, és nem tartósak. Kiegyensúlyozott, nyugodt, egykedvű emberek, "fát lehet vágni a hátukon" Tekintetük, megjelenésük jellegtelen, kifejezéstelen. Más tudósok a későbbiekben még számos típustant állított össze. Kretschmer-féle tipológia: Piknikus testalkat: rövid végtagok, zömök, kerekded külső a jellemző. Keskeny váll, hordóalakú törzs, korai kopaszodás, de dús testszőrzet tipikus ezeknél az embereknél. A piknikus testalkathoz rendszerint ciklotim lelkialkat társul, ők általában kedélyes, jólelkű, társas emberek. Közvetlenek, szívesen feloldódnak a jelenben, a külső világban. Kedvelik az érzéki örömöket, Vagy fürge, vállalkozó szellemű vidám és mozgékony vagy pedig kényelmes, nehézkes, búskomorságra hajlamos emberek. Aszténiás testalkat: hosszú, vékony végtagok, henger alakú törzs, keskeny mellkas és váll a jellemző. Fejük kicsi, a hajuk dús, a testszőrzetük gyenge. Az aszténiás testalkathoz tartozó skizotím lelkialkatra a befelé fordulás, a valóságidegen eszme és álomvilág a jellemző. A többi embertől, a világtól akár sértődékenysége, akár túlérzékenysége miatt visszahúzódik, ezért gyakran különcnek tartják. Hűvös, sokszor nem törődik másokkal, egoista. Atlétikus testalkat: hosszú végtagok, széles izmos váll, keskeny csípő, feszes izmok jellemzik. Az idetartozó viszkozus lelkialkatú emberek nyugodtak, ritka náluk az erős indulati megnyilvánulás, ha mégis előfordul leginkább kirobbanó harag formájában mutatkozik meg. Gyakran flegmatikusak, passzívak. Jellemzi a nagyfokú állhatatosság, hűséges, kitartó barát, szerelmes.

5 Pavlov- féle tipológia: Élénk típus: Erős, gyorsan terjedő, kiegyensúlyozott gátlási és ingerületi folyamatok jellemzik. Így gyorsan könnyen kiváltható, de nem tartós cselekvések, reakciók várhatóak. Féktelen típus: Erős gyorsan terjedő izgalmi folyamat és gyenge gátló folyamatok jellemzik így a két folyamat viszonya kiegyensúlyozatlan. Hajlamos az agresszióra, a külső ingerekre gyorsan reagál, gyakori a környezettel való konfliktus, alkalmazkodási nehézség. Nyugodt típus: Erős, de lassú, kiegyensúlyozott gátlási és izgalmi folyamatok jellemzik. Reakció cselekedetei tartósak, stabilak. Nyugodt kiegyensúlyozott élőlények (kutyák vagy emberek). Idegrendszerük a stresszt jól tűri. Gyenge típus: Gyenge, lassú, kiegyensúlyozott izgalmi és gátlási folyamatok jellemzik. Túlérzékenyek, a stresszt nehezen viseli el az idegrendszerük, ami alkalmazkodási zökkenőkhöz vezethet. Jung-féle tipológia Eysenck vonáselmélete Mayer Friedman és Ray Rosenman- ABCD személyiségtípusok Künkel típustana Nira Kefír típustana Titze típustana Kötelező irodalom: Oláh Atilla: Pszichológiai alapismeretek (Bölcsész konzorcium, 2006)- Ajánlott irodalom: Pszichológiai alapok (szerk. Dr. Estefánné dr. Varga Magdolna, Dr. Dávid Mária, Dr. Hatvani Andrea, Dr. Héjja-Nagy Katalin, Taskó Tünde)

6 Önellenőrző kérdések: 1. Mit nevezünk személyiségnek? 2. Melyek a személyiség főbb jellemzői? 3. Mutassa be Hippokratesz és Galénosz vérmérsékleti tipológiáját! 4. Melyek a atletikus testalkat legfőbb sajátosságai? Mi jellemző az extrovertált típusra? Társaságkerülő Szereti a meglepetéseket, az új dolgokat Sokat töpreng Sok barátja van Milyen típusú tipológia Kretschmer által felállított személyiség típustan? Idegrendszeri Vonáselméleti Testalkati Vérmérsékleti Mi jellemzi a féktelen típust? Gyenge, lassú izgalmi és gátlási folyamatok Erős izgalmi és gyenge gátló folyamatok Nem tartós cselekvések váltódnak ki Az idegrendszerük jól tűri a stresszt 2. tanulási egység

7 A kommunikáció Fogalom meghatározás: Kommunikáció: A kommunikáció szó a latin communicare szóból ered, aminek a jelentése valamit közössé tenni, közösen tanácskozni, valamit átadni egymásnak. A kommunikáció tulajdonképpeni meghatározása, kommunikáció minden, amelyben információtovábbítás történik, egy tulajdonképpeni információcsere az adó és vevő közözz. Alapvetően a kommunikáció egy dinamikus, kölcsönös folyamat, ahol az adó kezdeményez, ő a forrása a kommunikációnak, ő kódolja az információt és egy csatornán keresztül jutatja el a vevőhöz. Ha a vevő dekódolja z információt, és válaszol arra, akkor már ő lesz az adó és a folyamat kezdődik előröl. (Forgas 1989, Csepeli, 1997) Információ, közlemény, üzenet: Jel, jelsorozat, adatok, amelyek információt "hordoznak", az amit az adó közöl a vevővel. Adó: Az információ forrása, lehet személy, állat, szoftver, gép stb., amely a közleményt előállítja és továbbítja. Információs csatorna: Az a vezeték, közeg, fizikai mező, amely a közleményt (jeleket) továbbítja. Kód: A közös jelrendszer, amelyet mind a feladó, mind a címzett ismer. Általában a nyelv, de lehet a metakommunikáció is. (Metakommunikáció pl.: mimika, kéz-mozdulatok, hanglejtés, hanghordozás, gesztusok, szem- és fejmozgás.) Vevő: Az, aki (amely) értelmezi, tárolja a közleményt (jeleket) Zaj: A közleményhez, jelhez keveredő, zavaró jel Beszédhelyzet, kontaktus: Az információt módosító, árnyaló külső körülmények. Ilyen például a kommunikáció helye, és ideje. A kommunikáció funkciói Érzelemkifejező: érzéseink, vágyaink közlése (pl.: szeretlek, gyűlöllek) Tájékozató, közlő: információ átadás, gondolat-, vagy véleményközlés (pl.: A fű zöld.) Felhívó, felszólító: a hallgató befolyásolása a cél, őt szeretné cselekvésre késztetni (pl.: Gyere ide!) Poetikai, esztétikai: a gyönyörködtetés a célja. Művészi megformáltságú. Értelmező, metanyelvi: magát a nyelvet értelmezzük, a nyelvről beszélünk. Például mikor nem értünk valamit, és rákérdezünk egy szó jelentésére. (pl.: Hogy is mondjam?) A kapcsolatot befolyásoló funkciók:

8 Kapcsolatteremtő: a kommunikáció elkezdésekor használjuk (pl.: Szia!) Kapcsolatfenntartó: a kapcsolatot igyekszik megerősíteni, az érdeklődést fenntartani (pl.: Figyelsz?) Kapcsolatzáró: a kapcsolat lezárása, elbúcsúzás (pl.: Viszont látásra!) A kommunikáció iránya szerint lehet Egy az egyhez- párbeszéd,üzenet átadás Egy a sokhoz- beszéd, előadás, terület megjelölés (grafiti, rendőrségi kordon), nyomtatott sajtó, propaganda, reklám, média sok a sokhoz- számítógép hálózatok, konferencia, party, gyűlés, média jelenből a jövőbe- napló, blog A társadalmi kommunikáció szintjei Intraperszonális kommunikáció, interperszonális kommunikáció, csoport kommunikáció, tömegkommunikáció, interkulturális kommunikáció. A kommunikáció csatornái 1. verbális, nyelvi csatorna (írásbeli és beszéd) A verbális csatorna eszköze a nyelv. A nyelv négy nagy szempontban különbözik más kódrendszerektől. Ezek a következők: leválasztottság nyitottság hagyományozás kettős mintázottság A nyelv és a beszéd nem csak mint kommunikációs csatorna fontos, hanem a gondolkodás eszköze is. Ebben két nagy csoport jelenik meg: A nativista felfogás - melynek legismertebb képviselője Chomsky volt - szerint a nyelv elsajátításának velünk született, genetikai alapjai vannak. A behaviorista felfogás- mint például Skinner- a nyelv tanult jellegét és a környezeti megerősítések hatását emelik ki. A kommunikáció 7%-át teszi ki. 2. vokális csatorna A verbális csatorna mellett, alatt van kódolva. Hangunkkal fejezünk ki nagyon sok érzelmi állapotot, és körülményt. A kommunikáció 38%-át teszi ki. 3. non-verbális (metakommunikáció) csatorna

9 Nem beszéd útján, szavakkal kifejezett információ. Az esetek túlnyomó részében nem tudatos és nem direkt közlésmód. Elsősorban az adó és a vevő érzelmi állapotát tükrözi. Leggyakoribb összetevői a mimika, tekintet, szemkontaktus, gesztusok (akciós közlés- akár az egész test is átveheti a mozgást), poszturális csatorna, érintés, testtartás, emblémák vagy kulturális szignálok (viselet, hajviselet, testdíszítő elemek). A nonverbális közlésnek több funkciója van- társas helyzet kezelése, én kifejezése, attitűdök kommunikációja, érzelmi állapot kommunikációja, kommunikációs szerepmódosítás. A nonverbális kommunikáció fontos része a tér- intim zóna (0-45 cm), személyes zóna ( cm), társadalmi zóna ( cm), nyilvános zóna (360 cm fölött). A nonverbális közlések másik nagy csoportja az egyezményes gesztusok. Ilyen a bólogatás, az integetés. A kommunikáció 55%-át teszi ki. A kommunikáció egészségügyi vonatkozásai A kommunikáció az egészségügyi ellátás során több szintéren zajlik. A főbb színterek: orvos- beteg ápoló- beteg orvos-orvos orvos-ápoló ápoló-ápoló beteg-beteg orvos-hozzátartozó ápoló-hozzátartozó Az aktív hallgatás és figyelem Az aktív hallgatás különbözik az egyszerű hallgatásról, lényege a beleélés (a másik megértése), az információt a kommunikátor szerint értékeljük, nem jelenti az azonosulást, egyetértést jellemzői: koncentrált figyelem a beszélgetőtársra, nincs félbeszakítás, a beszélgetőtárs magyarázatához kapcsolódó kérdések feltevés, az elmondottak visszatükrözése, összefoglalása Az aktív figyelés egy aktív odafordulás a beszélgetőtárshoz, a hallgató visszacsatolást ad a beszélőnek Segítő kapcsolat, kommunikáció

10 Segítő kapcsolatnak nevezünk minden olyan kapcsolatot ahol legalább az egyik fél tudatos szándéka az, hogy a másik fél (személy vagy csoport) növekedését, fejlődését, érettebbé válását segítse. Feltételei: Empátia, feltétel nélküli pozitív elfogadás, őszinteség, hitelesség (kongruencia), átlátható viselkedés (érzelmi reakciók harmonizációja) Egy hibás egészségügyi segítő kapcsolat jellemzői: Segítő központú konzultációs stílus (hagyományos) A segítő kevesebb teret hagy betegének, döntéseit nem magyarázza el a betegnek, többet beszél mint a beteg, egyszerre több kérdést tesz fel, gyakran szakítja félbe a beteget, ő határozza meg a témaválasztásokat, ő dönt a beszélgetés befejezéséről. Következményei: A beteg félni kezd a segítőtől, nem mond el minden panaszt, tünetet, így a problémája helytelenül, részlegesen kerül megállapításra,így a komplett probléma megoldási folyamat hibás lesz. A helyes egészségügyi segítő kapcsolat jellemzői: Beteg- központú kommunikációs stílus, több aktivitás jut a betegnek, figyelembe veszi a páciens saját problémáiról alkotott elképzeléseit, félelmeit, különösen figyel a találkozás indítására, a probléma feltárásra, a probléma megbeszélésre, tájékoztatásra. A leginkább betegre szabott stílus alkalmazása (szakzsargon kerülése), lehető legegyszerűbb megfogalmazás, közlés, meggyőződés arról, hogy a beteg megértette-e a közölt üzenetet. Az asszertív kommunikáció- avagy a helyes kommunikációs forma az egészségügyben Lényeges alapja, hogy a beszélgető partnerek egyenrangú, azonos jogokkal és kötelességekkel rendelkező félnek ismerik el egymást, ön-és érdekérvényesítő kommunikáció. Sajátosságai: én- üzenetek nem minősít, nem kritizál, nem általánosít egyértelmű, nyílt, határozott lehetőséget ad a másiknak a vélemény nyilvánításra Kérdezéstechnika az egészségügyben A jól formált kérdés és a hatékony kérdezés az egészségügyben a tájékozódás, az információszerzés alapja. Főbb szempontok: Akkor kérdezzünk ha valóban érdekel is a válasz, fontos az aktív hallgatás és aktív figyelés alkalmazása. Amit mondanak, annak a felét halljuk, ebből a felére figyelünk, és annak a felére emlékszünk. Kérdéstípusok:

11 zárt kérdés-ha gyors, konkrét válaszra van szükség nyitott kérdés- ha összetettebb a probléma, több információra van szükség megerősítő kérdés- összefoglalja a hallottakat A leggyakoribb kérdezési hibák: zárt kérdések, rávezető kérdések, zavaros kérdések, értelmező kérdések, szónoki kérdések, félbeszakítás, elterelő kérdés A különböző betegtípusokkal való kommunikációs sajátosságok Lennecke osztályozása szerint és a velük való kommunikáció A betegséggel szembeni attitűdök lehetséges kommunikációs és viselkedéses megnyilvánulásai Kommunikációs problémák Helytelen vagy fél információk a beteg és a hozzátartozók részéről- interneten olvasott sok esetben nem pontos adatok, információk miatt Információ visszatartása, szakzsargon használata- a beteg, hozzátartozó kirekesztése a beszélgetésből, fokozza az ellátás misztifikumát, erősíti a tekintélyelvűséget Kötelező irodalom: Oláh Atilla: Pszichológiai alapismeretek (Bölcsész konzorcium, 2006)- Ajánlott irodalom: Pszichológiai alapok (szerk. Dr. Estefánné dr. Varga Magdolna, Dr. Dávid Mária, Dr. Hatvani Andrea, Dr. Héjja-Nagy Katalin, Taskó Tünde) Önellenőrző kérdések: 1. Mutassa be a kommunikációs csatornákat! 2. A nonverbális kommunikációnak milyen szerepe van a társadalmi érintkezésben? 3. Ismertesse a tér szerepét a metakommunikációban!

12 3. tanulási egység Konfliktusmegoldás, konfliktuskezelés Fogalom meghatározás: Konfliktus: A latin confligo szóból ered. Jelentése összevet, összecsap, megütközik, harc, veszekedés. A konfliktus egyének vagy társadalmi csoportok közötti olyan ütközés, mely mögött az elvek, szándékok, érdekek, vágyak, vélemények, stb. szembenállása húzódik meg. A konfliktus fogalmát már az ókorban is megfigyelték elemezték, értékelték. A következő nagy tudósok, filozófusok foglalkoztak, foglalkoznak a témával: Arisztotelész, Hérakleitosz, Descartes, Hegel, Kierkegaard, Darwin, Freud, Adler, Rogers, Coser, Deutsch, Dlavin és Kriegman, Sartre, de Bono, Spinelli, Sacks A konfliktus formái (megkülönböztethetőek): Indítékok (motiváció) Tartalom Szociálpszichológiai szempontok (együttműködés, versengés) A konfliktus kifejeződése szerint lehet: intrapszichikus- a konfliktus az egyén belső világában játszódik le, nincs külső megnyilvánulása interperszonális- az egyén viselkedésében, tetteiben is megnyilvánul A konfliktus hatása szerint lehet: konstruktív- ez mindenképpen tisztességes versenyhelyzetet jelent, ahol a szociális rendszer nem stagnál, dinamikus fejlődést tesz lehetővé, energiát szabadít fel, ösztönzően hat a résztvevőkre, segít az legjobb cselekvési alternatívák kiválasztásában, erősíti a vállalkozó szellemet destruktív- mindig egyenlőtlen versenyhelyzetet jelent, a felek nem egyenlő esélyekkel rendelkeznek a konfliktusban, minél kevésbé bíznak a felek a másikban, és a konfliktus alapját szolgáló indíték, tartalom minél távolabb esik egymástól, a konfliktus elveszi az erőket, rombolja a szociális rendszert, erőszakos alternatívákhoz vezet

13 Konfliktuskezelési stratégiák 1. győztes-vesztes stratégia A konfliktusban résztvevők harcként értelmezik a helyzetet. Győzelemre törekszenek, megegyezés nincs. Gyors cselekvést vált ki. 2. alkalmazkodó stratégia Az alkalmazkodó stratégiában az egyik fél lemond a saját érdekeiről, vágyairól. Ez történhet megfontolt döntés alapján, hosszú távú érdekek miatt, kényszerből, vagy félelemből. 3. elkerülő stratégia Az egyén bár nem mond le saját érdekeiről a konfliktushelyzetet kerüli ki. Általában azonban végül újabb és újabb konfliktushelyzethez vezet. 4. kompromisszumkereső stratégia A felek közösen, mindkét oldalon lemondásokkal megoldást keresnek a cél eléréséhez. Csak egyenrangú felek között működik. 5. Problémamegoldó stratégia vagy győztes-győztes stratégia A felek olyan megoldást keresnek melyben mindkét fél érdekei érvényesülnek. Ebben az esetben a felek készek az együttműködésre, elfogadják a másik fél önérvényesítési törekvéseit, empatikusan viselkednek. Az legjobb megoldási alternatívát közösen fogadják el, és elkötelezettek mellette. A konstruktív konfliktuskezelés feltételei Morton Deutch szerint 1. a felek tudják meghatározni, milyen típusú konfliktusban vesznek részt. 2. legyenek tudatában az erőszak okainak és következményeinek, ismerjenek alternatívákat az erőszakra. 3. ne kerüljék el, hanem vállalják a konfliktust. 4. tiszteljék önmagukat és a partnerüket, valamint önmaguk és a partnerük szükségleteit. 5. tudjanak különbséget tenni az érdekek és az általuk képviselt álláspontok között. 6. tanulmányozzák kölcsönösen egymás érdekeit, hogy azonosítani tudják a közös és összeegyeztethető érdekeket. 7. úgy közelítsék meg egymás konfliktusban álló érdekeit, mint az együttműködés által megoldható problémát. 8. figyeljenek egymás kommunikációjára, próbálják meg minél érthetőbben közölni az információkat. 9. kontrollálják egymás szubjektivitását, sztereotípiáit, hamis ítéleteit, percepcióit, melyek az akut konfliktusok gyakori tartozékai. 10. fejlesszék önmaguk konfliktuskezelő képességeit. 11. legyen reális önismeretük, ismerjék saját reakcióikat konfliktushelyzetben. 12. a konfliktuskezelés folyamatában maradjanak mindvégig erkölcsös emberek.

14 Blake és Mouton szemléletmódja az érdekek mentén felállított konfliktuskezelési stratégia. A partner érdekeinek érvényesülével való törődés alkalmazkodás elkerülés kompromisszum Saját érdekek érvényesítése probléma megoldás harc A modellben a legelfogadhatóbb viselkedés, mely a felek számára kielégítő a probléma megoldás. Ebben az esetben minden fél érdekeit maximálisan figyelembe veszi. A stratégia egy hosszabb időtartamra érvényes konfliktuskezelési szemléletet, módot jelent, amely akár a személyiség sajátos vonásává is válhat a módszerek beépülnek stratégiákba, így azok kisebb összetevői. Módszerek Benedek István szerint: Minimális hatékonyságú módszer: távolról szemlélés ( nem lehet beleszólni ), beletörődés, ráhagyja a másik félre, kényszerítés, halogatás, meggyőzés, megvásárlás, koalíciók alkotása Közepes hatékonyságú: szétválasztás, redukció, átadás a felettesnek vagy más részben érintettnek, másokkal próbálja megvalósítani elképzelését, nyílt verseny alkalmazása, segítségkérés Leghatékonyabb: a konfliktushelyzet tisztázása, önelemzés, a munkacsoport átszervezése, a közös cél megtalálása Módszerek T. Gordon szerint: győztes-győztes győztes-vesztes vesztes-győztes

15 A konfliktusok okai Ha az érdekek, szükségletek és célok ellentétbe kerülnek, egymást akadályozva hatnak és felmerül a konfliktus lehetősége. Ha a csoportokban, szervezetekben nem tiszta a személyek jogköre és munkaköre, feladata, szerepe, akkor veszélyeztetett a csoporttagok közérzete, elégedettsége, teljesítménye, valamint a szervezet harmonikus működése. Különböző értékstruktúrával rendelkező emberek nem ismerik egymás értéktartalmait, vagy rá szeretnék erőszakolni egymásra saját személyes értékeiket. Kapcsolatzavarból is kialakulhatnak konfliktusok. Ezeket nevezzük viszonykonfliktusoknak. Ezek függnek a kapcsolatok minőségétől (felszínesek, intenzívek, barátságosak, semlegesek, ellenségesek, feladatközpontúk, stb.) valamint az életkortól. A kapcsolatokat ugyanis szabályrendszer határozza meg (jogi, morális, etikett, tradíciók, és az adott kapcsolatra sajátosan jellemző szabályok). Ezek megsértése, na az a konfliktus. Sokszor az észlelt konfliktus mögötti probléma lényegesen különbözik attól, amit a felek problémának tulajdonítanak. Ok lehet a kommunikációs zavar, értékek, célok meg nem egyezése, stb. A hatalommal történő visszaélés, manipuláció gyakori konfliktusforrás. A stressz is lehet kiváltó ok. Ennek hatására ugyanis a pszichikum általános legyengülési tendenciát mutat, hajlamos az egyébként jelentéktelennek tűnő problémákat is konfliktusforrásként kezelni, érzékenyebb lesz a reakciókra. Célok és meggyőződések is lehetnek konfliktusforrások. Valamint a szervezetekben fellépő versenyhelyzet, rivalizálás, klikkesedés, stb. Csoportok vagy személyek saját területeinek megsértése komoly konfliktusforrásként tartható számon. A tulajdonos védi a területét. Benedek István ezekhez hozzáteszi még: ellenszenv, vita, szerepkülönbségek, ambíciókülönbségek. Kötelező irodalom Dr. Hammer Ágnes: Konfliktus: Mi is az a konfliktus Ajánlott irodalom: Wikipédia- konfliktus szócikk A konfliktuskezelés ötféle módja (Goda Gyula nyomán)-

16 Beadandó feladat: Egy Ön által választott transzkutúrából származó beteg/ellátott ellátása, ápolás, gondozása során felmerült konfliktus helyzet leírása, a konfliktusmegoldás lehetséges módjainak bemutatása. A beadandó feladat kritériumai: Word dokumentum Calibri betűtípus, 12-es betűméret, 1,15-ös sorköz beállítással minimum karakter (szóközzel) maximum karakter (szóközzel)

Az embernek csak az arca ismerhető, de az arca nem ő. Ő az arc mögött van. Láthatatlan. (Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember)

Az embernek csak az arca ismerhető, de az arca nem ő. Ő az arc mögött van. Láthatatlan. (Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember) Az embernek csak az arca ismerhető, de az arca nem ő. Ő az arc mögött van. Láthatatlan. (Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember) 1. A személyiség meghatározása Napjainkra a személyiségnek számos definíciója

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM OFTEX által akkreditált: A kommunikáció szerepe a szív- és érrendszeri, illetve onkológiai szűréseken való lakossági részvétel befolyásolásában és az egészséges életmódszemlélet

Részletesebben

Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet

Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet Tanulunk és tanítunk, mi a haszna? LLL Könyvtári Szolgáltatások és eredményességük Komárom, 2011. június 24-én A kommunikáció lényege, hogy az egymással

Részletesebben

1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK

1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK 1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK 1 1.1. A kommunikációs folyamat 2 A kommunikáció a legáltalánosabb megfogalmazás szerint az információk áramlását jelenti. Elsődleges célja, hogy a kommunikációs folyamat

Részletesebben

Személyes és szakmai hatékonyság tantárgy bemutatása

Személyes és szakmai hatékonyság tantárgy bemutatása Személyes és szakmai hatékonyság tantárgy bemutatása TÁMOP-2.2.4-08/1.-2009-0008 A foglalkozási rehabilitációs koordinátor képzés adaptációja Szlovéniába A projekt az EU társfinanszírozásával az Új Magyarország

Részletesebben

TÁMOP-5.5.7.-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése.

TÁMOP-5.5.7.-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése. Kommunikáció. Témacsoportok A kommunikáció fogalama Metakommunikáció Kommunikáció a jogvédelmi munkában. A kommunikációs képesség játszotta a legnagyobb szerepet az emberiség fejlődésében A kommunikáció

Részletesebben

Csernus Edit. Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor. Engedélyszám: K000122

Csernus Edit. Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor. Engedélyszám: K000122 Csernus Edit Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor Engedélyszám: K000122 Szakmai küldetésem Hihetetlen módon felgyorsult világban élünk, ahol a folyamatos helytállás sorra hozza magával a

Részletesebben

III. Az állati kommunikáció

III. Az állati kommunikáció III. Az állati kommunikáció I. Kommunikáció a fajtestvérekkel I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés beszélgető állatok? I. Kommunikáció a fajtestvérekkel

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Fogalmazza meg, mi a helyi tanterv lényege! 5 pont 2. Mutassa be az óvodáskorú gyermek testi fejlődésének jellemzőit! Írjon 5 jellemzőt!

Részletesebben

Típustanok és vonáselméletek

Típustanok és vonáselméletek Típustanok és vonáselméletek Diszpozícionális megközelítés A típustanokról z A legrégebbi pszichológiai elméletek: már az ókortól (India, Görögország) z A sokféleség visszavezetése néhány sajátosságra

Részletesebben

A SZEMÉLYISÉG Lélektana. Dr Szabó Attila

A SZEMÉLYISÉG Lélektana. Dr Szabó Attila A SZEMÉLYISÉG Lélektana Dr Szabó Attila Mi különbözteti meg az embereket egymástól? A személyiség definiciója Allport (1961) meghatározása: A személyiség a személyen belüli pszichofizikai rendszerek olyan

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben 2011. január 27. Kommunikációs és csoportépítő tréning 3x6 óra Célok: - a csoporttagok beilleszkedésének csoportba és

Részletesebben

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése A diszpozíciókat úgy is elképzelhetjük,

Részletesebben

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ALTERNATÍV KONFLIKTUSKEZELÉSI MÓDOZATOK BEHOZATALA AZ ÖNKORMÁNYZATI

Részletesebben

Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához

Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához avagy amiről a módszertanok nem írnak dr. Prónay Gábor 6. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2003. április 10. AZ ELŐADÁS CÉLJA

Részletesebben

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin Betegségmagatartás Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin WHO definíciója: Mi az egészség? Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság

Részletesebben

SZEMÉLYISÉGELMÉLETEK A S ZEMÉLYISÉG SZEMÉLYISÉG FEJL

SZEMÉLYISÉGELMÉLETEK A S ZEMÉLYISÉG SZEMÉLYISÉG FEJL SZEMÉLYISÉGELMÉLETEK A SZEMÉLYISÉG FEJLŐDÉSE Vizkeleti Györgyi SZEMÉLYISÉGELMÉLETEK Miben áll a személyiség? Hogyan alakul ki? Milyen módon működik? Mi adja a személyek különbözőségét? I. DISZPOZICIONÁLIS

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. Határozza meg a szocializáció fogalmát! 10 pont A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?!

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK Néhány gondolat a statisztikák kapcsán KUTYAHARAPÁSI STATISZTIKÁK - MAGYARORSZÁG Kevés pontos adat, W54 BNO kód

Részletesebben

1. A másik ember megértése 2. Az empátia fogalmának kialakulása és fejlődéstörténete a modern lélektanban

1. A másik ember megértése 2. Az empátia fogalmának kialakulása és fejlődéstörténete a modern lélektanban TARTALOMJEGYZÉK 1. A másik ember megértése...11 Áttekinthető emberi világ...11 A rang és a formális viszonyok szerepe...12 A másik érdekessé válik...13 Új kommunikációs nehézségek...14 Az egyén szubjektív

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Az emelt szintű szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

EDZŐ SPORTOLÓ KOMMUNIKÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A VERSENYIDŐSZAKRA

EDZŐ SPORTOLÓ KOMMUNIKÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A VERSENYIDŐSZAKRA EDZŐ SPORTOLÓ KOMMUNIKÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A VERSENYIDŐSZAKRA Edzői konferencia 2014. április 16. Harasztiné Sárosi Ilona OSEI A KOMMUNIKÁCIÓ FOLYAMATA Az interakciós tér kényszerítő ereje kiváltja

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

VEZETŐI HATÁS CSIRMAZ NÁNDOR SENIOR TRÉNER

VEZETŐI HATÁS CSIRMAZ NÁNDOR SENIOR TRÉNER VEZETŐI HATÁS CSIRMAZ NÁNDOR SENIOR TRÉNER A fontos dolgok hosszú távú következményekkel járnak. Értéket képviselnek, közvetlen a hatásuk célokra A sürgető határidők a fontosság érzetét keltik. Sikerességünk

Részletesebben

VIII. Szervezeti kommunikáció

VIII. Szervezeti kommunikáció BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség VIII. Szervezeti kommunikáció Szervezési- és vezetési elméletek 2013 Május 27 Gál Márk doktorandusz Közigazgatási

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Orosz nyelv Általános útmutató A következő táblázat az értékelési szempontokat és az egyes szempontoknál adható maximális pontszámot mutatja. A Beszédtempó,

Részletesebben

Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére

Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére KÉSZSÉGFEJLESZTŐ TRÉNINGEK Budapest, 2015. január A MEGGYŐZÉS ESZKÖZEI Hogyan kezeljük különböző típusú ügyfeleinket?

Részletesebben

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész A kutya kiképzése Az alkalmazott etológia kérdései I. rész Tény: Az ember kb. i. e. 12000 évvel ezelőtt háziasította a kutyákat, az állatok közül vélhetőleg elsőként. - Mi hát az etológia? A tudomány szempontjából

Részletesebben

Lakatosné Pripkó Judit Albert Schweitzer Kórház Hatvan. Magyar Ápolási Egyesület I. Kongresszusa, Siófok- 2011.okt.14-15.

Lakatosné Pripkó Judit Albert Schweitzer Kórház Hatvan. Magyar Ápolási Egyesület I. Kongresszusa, Siófok- 2011.okt.14-15. Lakatosné Pripkó Judit Albert Schweitzer Kórház Hatvan Magyar Ápolási Egyesület I. Kongresszusa, Siófok- 2011.okt.14-15. 1 Kommunikáció a társas kapcsolat alapja - információátadás - üzenet/közlő/befogadó

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Játék hanggal és testtel

Játék hanggal és testtel Játék hanggal és testtel BALESET-SZIMULÁCIÓS KÉPZÉS Az érzelem Az érzelem olyan szubjektív állapot, amely a környezetünk fontos változására adott reakcióként fogható fel, ami a további viselkedést meghatározza.

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

A házasság kritikus pontjainak kezelése

A házasság kritikus pontjainak kezelése Képzési program neve Angol C2 2 1 069 - C1-es szint Német C2 3 1 110 - C2 szint Vállalkozási felkészítő tréning Kutatásmenedzsment, K+F Innováció Változásmenedzsment A házasság kritikus pontjainak kezelése

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. feladat 5 pont Határozza meg a szocializáció fogalmát! A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. tanulmányokhoz I. évfolyam GM+PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Üzleti kommunikáció Tanszék: Vállalkozás és

Részletesebben

A kommunikáció szerepe a sportpedagógiában

A kommunikáció szerepe a sportpedagógiában Készítette: Dátum: 2008. 06. 06. A kommunikáció szerepe a sportpedagógiában A kommunikáció fogalma: A szó eredete szerint: communis (mn.) közös, általános communitas (fn.) közösség; communico (ige) közöl,

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. 2008/2009 I. félév

I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. 2008/2009 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING BUDAPEST 72. PF.: 35. 1426 / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 I. évfolyam TANTÁRGYI

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához A középszintű szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan

Felelősen, egészségesen, biztonságosan Felelősen, egészségesen, biztonságosan Előadó: Geskó Sándor elnök Konszenzus Alapítvány Budapesti Szervezete www.konszenzus.org e-mail cím: konszenzusbp@konszenzus.org Telefonszám: 1/335-6463 Cselekedeteink

Részletesebben

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

SZERVEZETI VISELKEDÉS

SZERVEZETI VISELKEDÉS SZERVEZETI VISELKEDÉS DR. FINNA HENRIETTA EGYETEMI ADJUNKTUS MENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK FINNA@MVT.BME.HU Q.A.317. +36-1-463-4010 Meggyőzés és társai 1 http://tinyurl.com/kutatok2016 2 További

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció 2013/2014 I. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Üzleti kommunikáció Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó

Részletesebben

Bevezetés a pszichológia néhány alapfogalmába

Bevezetés a pszichológia néhány alapfogalmába Bevezetés a pszichológia néhány alapfogalmába (Készítette: Osváth Katalin tanácsadó szakpszichológus) Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. ÁPRILIS. 01. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A) Esettanulmány készítése a szakképesítésért felelős miniszter által kiadott és a honlapján közzétett Útmutató alapján.

A vizsgafeladat ismertetése: A) Esettanulmány készítése a szakképesítésért felelős miniszter által kiadott és a honlapján közzétett Útmutató alapján. A vizsgafeladat ismertetése: A) Esettanulmány készítése a szakképesítésért felelős miniszter által kiadott és a honlapján közzétett Útmutató alapján. A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Szakkollégium 2017/2018. évi programja

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Szakkollégium 2017/2018. évi programja Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Szakkollégium Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Szakkollégium 2017/2018. évi programja Konfliktuskezelés és felelős

Részletesebben

III. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pszichológia. 2008/2009. I. félév

III. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pszichológia. 2008/2009. I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 III. évfolyam

Részletesebben

Pályaválasztás. Pályaválasztás Suplicz Sándor 1

Pályaválasztás. Pályaválasztás Suplicz Sándor 1 Pályaválasztás Pályaválasztás Suplicz Sándor 1 A pályaválasztás fejlodéslélektani összefüggései 12 éves kor után alakul ki a reális pályaorientáció, de az igények ébredése, a mintakeresés már 6 éves kortól

Részletesebben

Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, bejegyzett igazságügyi szakértő

Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, bejegyzett igazságügyi szakértő Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, bejegyzett igazságügyi szakértő Hallottad? A telefonos kommunikációról Budapest, 2012. 11. 24.

Részletesebben

Készségfejlesztés, konfliktuskezelő képesség, egyéni megküzdő-képesség fejlődését elősegítő programok

Készségfejlesztés, konfliktuskezelő képesség, egyéni megküzdő-képesség fejlődését elősegítő programok Készségfejlesztés, konfliktuskezelő képesség, egyéni megküzdő-képesség fejlődését elősegítő programok Az élet minden területén és bármely élethelyzetben keletkezhetnek konfliktusok. A gyermekek együttélésében,

Részletesebben

Minta. A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció 2010/2011 I. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Üzleti kommunikáció Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI 5-7 éves korban ÁLTALÁNOS ÉSZREVÉTELEK: A gyermekek fejlődésük során különböző szinteken mennek át. Különböző szükségletek, attitűdök és növekedési periódusok.

Részletesebben

KONSTRUKTÍV KONFLIKTUSKEZELÉS ÍRÁSVIZSGÁLAT RÉSZÉRE DECEMBER 29. GRAFOKOM BT.

KONSTRUKTÍV KONFLIKTUSKEZELÉS ÍRÁSVIZSGÁLAT RÉSZÉRE DECEMBER 29. GRAFOKOM BT. mindenki azt tesz, amit akar, és a saját szemszögéből nem ítélheti el a többiek cselekvését és szempontjait. (Jean Paul Sartre) KONSTRUKTÍV KONFLIKTUSKEZELÉS ÍRÁSVIZSGÁLAT MINTA TAMARA RÉSZÉRE 2011. DECEMBER

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgás - interakció kezdeményezés

Részletesebben

A neveléslélektan tárgya

A neveléslélektan tárgya Szentes Erzsébet Sapientia EMTE, Tanárképző Intézet 2014 A neveléslélektan tárgya a felnevelkedés, a szocializáció, a nevelés, a képzés ezek szereplői és intézményei elsősorban a szociális (társas) környezet

Részletesebben

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör interakció kezdeményezés

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ezek a skálák tartalmazzák az értékelés szempontjait,

Részletesebben

Üzleti kommunikáció gyakorlat

Üzleti kommunikáció gyakorlat Üzleti kommunikáció gyakorlat 1/13.ace_a Szűcs Tamás 2018 I. A kommunikáció általános modellje (rajz + részei) ADÓ JEL KÓD ÁVITELI CSATORNA, KÖZVETÍTŐ KÖZEG KÓD JEL VEVŐ KÓDOLÓ (MODULÁTOR) DEKÓDOLÓ (DEMODULÁTOR)

Részletesebben

TANULÁSI ÉS MUNKAMOTIVÁCIÓ ERŐSÍTÉSE 5. SZ. MELLÉKLET Modultematika

TANULÁSI ÉS MUNKAMOTIVÁCIÓ ERŐSÍTÉSE 5. SZ. MELLÉKLET Modultematika TANULÁSI ÉS MUNKAMOTIVÁCIÓ ERŐSÍTÉSE 5. SZ. MELLÉKLET Modultematika TÉMA OKTATÓ/TRÉNER ÓRASZÁM 1. CSOPORTÉPÍTŐ TRÉNING MODUL 12 1.1 Önálló bemutatkozás 1.2 Névlánc- egymás nevének ismétlése az ülésrend

Részletesebben

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Szlovén nyelv Általános útmutató A következő táblázat az értékelési szempontokat és az egyes szempontoknál adható maximális pontszámot mutatja. A Beszédtempó,

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

FÉSZEK PROGRAM A CONGREGATIO JESU EGRI WARD MÁRIA ISKOLÁJÁBAN BÁNHEGYI ANDREA OKTATÁSI SZAKÉRTŐ NOVEMBER

FÉSZEK PROGRAM A CONGREGATIO JESU EGRI WARD MÁRIA ISKOLÁJÁBAN BÁNHEGYI ANDREA OKTATÁSI SZAKÉRTŐ NOVEMBER A jó nevelés azt jelenti, hogy helyesen reagálunk gyermekünk helytelen viselkedésére (John Rosemond) FÉSZEK PROGRAM A CONGREGATIO JESU EGRI WARD MÁRIA ISKOLÁJÁBAN BÁNHEGYI ANDREA OKTATÁSI SZAKÉRTŐ 2014.

Részletesebben

Fontos (Rossz) Hírek Közlése

Fontos (Rossz) Hírek Közlése PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Fontos (Rossz) Hírek Közlése Csikós Ágnes, Radványi Ildikó PTE ÁOK Alapellátási Intézet Hospice-Pallíativ Tanszék BEVEZETÉS Alapvető készség Nem megfelelő

Részletesebben

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon, valamint az egyes szempontokhoz tartozó szintleírásokon alapul. Minden feleletet ezen

Részletesebben

Feladatlap (kommunikáció 9. osztály)

Feladatlap (kommunikáció 9. osztály) Feladatlap (kommunikáció 9. osztály) 1. Egészítsd ki a táblázatot a kommunikációs folyamat tényezőivel! valóság (világ) beszédhelyzet adó (beszélő) kód (nyelv) üzenet (közlemény) vevő (hallgató) 7 p. 2.

Részletesebben

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006.

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006. Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál Dr. Járai Róbert Zánka 2006. lőadás vázlata Stressz fogalma Szorongás és félelem Megküzdés Önbizalom és képesség 2 tressz A szervezet egészséges

Részletesebben

ASSZERTIVITÁS. Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék. Dr. Felleginé Takács Anna. Szakképzés III. évfolyam 2017

ASSZERTIVITÁS. Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék. Dr. Felleginé Takács Anna. Szakképzés III. évfolyam 2017 ASSZERTIVITÁS Dr. Felleginé Takács Anna Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés III. évfolyam 2017 ASSZERTÍV VISELKEDÉS Lehetővé teszi, hogy az egyén saját érdekei szerint cselekedjen,

Részletesebben

Szerkesztő munkatársa Szerkesztő munkatársa

Szerkesztő munkatársa Szerkesztő munkatársa 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

Humánerőforrás menedzsment, személyzetfejlesztés

Humánerőforrás menedzsment, személyzetfejlesztés Humánerőforrás menedzsment, személyzetfejlesztés Mindenkire szükség van! Hunánerőforrás fejlesztés 1 A személyzetfejleszt lyzetfejlesztés megközel zelítése Hunánerőforrás fejlesztés 2 A csoport hatékonyságának

Részletesebben

Több mosoly! kevesebb vita! félreértések nélkül!

Több mosoly! kevesebb vita! félreértések nélkül! Több mosoly! kevesebb vita! félreértések nélkül! Kommunikációs és konfliktuskezelői tréningek asszisztensek részére Balatonfüred 2018.09.21. D. Tóth Júlia ügyfélszolgálati irodavezető, tréner, kommunikációs

Részletesebben

A tanácsadás és pszichoterápia döntő kelléke: Ön. Ivey, 1980

A tanácsadás és pszichoterápia döntő kelléke: Ön. Ivey, 1980 A tanácsadás és pszichoterápia döntő kelléke: Ön. Ivey, 1980 Sapientia EMTE Szentes Erzsébet 2014 a tanácsadás folyamatában alapvető fontosságú a tanácsadó egészséges személyisége, az hogy ő maga intencionális,

Részletesebben

KÖZÖSSÉG ÖNSEGÍTÉS ÖNSEGÍTŐCSOPORTOK

KÖZÖSSÉG ÖNSEGÍTÉS ÖNSEGÍTŐCSOPORTOK Grezsa Ferenc KÖZÖSSÉG ÖNSEGÍTÉS ÖNSEGÍTŐCSOPORTOK (témavázlat) Belső használatra! lelki változást, fejlődést igazán csak a szeretet tud kiváltani bennünk. (Buda) Emberi közösség hiánya egzisztenciális

Részletesebben

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B M1854 FELADATOK Értelmezi az idősek társadalmi helyzetét, szociális 4 problémáit, a modern életforma hatásait életmódjukra Megtervezi a gondozási folyamatot, közreműködik az ápolási, rehabilitációs és

Részletesebben

MI LÁTSZIK A KONFLIKTUSBÓL? Tünetek ek, az ügy

MI LÁTSZIK A KONFLIKTUSBÓL? Tünetek ek, az ügy MEDIÁCIÓ Dr. Vajna Virág - mediátor MI A KONFLIKTUS? Kenneth Boulding meghatározása szerint a konfliktus összeütközést jelent emberek, vagy emberek csoportjai között. Akkor lép fel, amikor olyan célokat

Részletesebben

Önkéntes némaság - a mutizmus. Írta: Csányi Nikolett

Önkéntes némaság - a mutizmus. Írta: Csányi Nikolett Mi is a mutizmus? Az alkalmazkodó viselkedés zavara. A mutizmus némaságot jelent. Mutizmus során a beszédszervek épek, de súlyos viselkedéses gátlás (neurotikus zavar) alakul ki, és a gyermek nem beszél.

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja.

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon, valamint az egyes szempontokhoz tartozó szintleírásokon alapul. Minden feleletet ezen

Részletesebben

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM 1-2. óra Bevezetés. Retorika. Keretezés Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu 2015. ősz BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 2 MIÉRT LESZ HASZNOS?

Részletesebben

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv)

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Mentor neve: Mentor azonosítója: Tanuló neve: Tanuló azonosítója: Az Egyéni Fejlesztési Terv egy folyamatosan változó, a tanuló fejlődését regisztráló,

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus Önmenedzselés, karriertervezés Lehetőségek, technikák Mit értünk karrier alatt? Karrier = gyors, sikeres előmenetel, érvényesülés; Karriert

Részletesebben

Kódolás hír Dekódolás csatorna

Kódolás hír Dekódolás csatorna Kommunikáció a kapcsolatainkban 1 A KOMMUNIKÁCIÓ MEGHATÁROZÁSA ÉS FUNKCIÓI A kommunikáció latin eredetű szó, a communis, vagyis közös, megoszt, közössé tesz, közöl jelentésben található. A kommunikáció

Részletesebben

EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ

EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ 34 762 01 Szociális gondozó és ápoló Tanuló neve: Készítés éve: Szociális gondozó és ápoló képzés gyakorlati naplója OKJ 34 762 01 A szociális gondozó és ápoló szakképzés Szakimai

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Szociális

Részletesebben

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Francia nyelv A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott

Részletesebben

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia 2011.10.04, ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Kontextus TÁMOP 5.6.2: Áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztése

Részletesebben

Cambridge Business Design Academy

Cambridge Business Design Academy Cambridge Business Design Academy A Cambridge Business Design Academy létrehozott egy Modern üzleti-,pszichológiai tudományokra épülő gyakorlatorientált felsőfokú képzést, amelynek elvégzésével, Hallgatóinak

Részletesebben

Szociális asszisztens / PEFŐ. Érvényes: tól.

Szociális asszisztens / PEFŐ. Érvényes: tól. Érvényes: 2007. 01. 03-tól. 1 1. a) Mit értünk a szervezet fogalma alatt? Jellemezze a bürokratikus szervezetet! b) Mi a hospitalizáció és milyen hatással lehet a korai szeparáció a gyerekek szomatopszichés

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI. Problémamegoldás, Döntéshozatal

MENEDZSMENT ALAPJAI. Problémamegoldás, Döntéshozatal MENEDZSMENT ALAPJAI Problémamegoldás, Döntéshozatal PROBLÉMAMEGOLDÁS, DÖNTÉSHOZATAL 1. A problémamegoldás folyamata, módszerei 2. A vezetői döntések típusai 3. Döntéshozatali folyamat 4. Vezetői döntéshozótípusok

Részletesebben

Családi vállalkozásokról

Családi vállalkozásokról REORGANIZÁCIÓ VAGYONKEZELŐ ÉS TANÁCSADÓ KFT WWW.REORGANIZACIO.COM Családi vállalkozásokról KVK Horváth Dénes, MBA 2015.02.25. Budapest Forrás: Reorganizáció Vagyonkezelő és Tanácsadó KO. 2 Mi számít családi

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben