TEVÉKENYSÉGI BESZÁMOLÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TEVÉKENYSÉGI BESZÁMOLÓ"

Átírás

1 TEVÉKENYSÉGI BESZÁMOLÓ 2013 ban megvalósult szolgáltatások, programok leírása 1. Remény Védett Műhely A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének keretén belül 1997-ben alakult egy védett foglalkoztató műhelye, a Reménység. Jelenleg 25 fiatal veszi igénybe a szolgáltatásainkat, napi rendszerességgel. A műhelyben zajló tevékenységek három fő részre oszthatóak: textil-kézműves kiscsoport, gyergyaöntő kiscsoport és iratrendezéssel dolgozók csoportja. A védett műhely 8 és 15 óra között fogadja a fiatalokat, a nevelői-gondozói tevékenységeket gyógypedagógus látja el. A fiatalokkal való munka egyéni fejlesztési tervek alapján történik, minden gondozottnak személyre szabva. Ezekbe egy kis betekintés: a lányok megtanultak ágyneműket varrni, salapétákat, különféle betűzsákokat, mesepárnákat készíteni. Ezen kívül szőnek, subáznak, képeslapokat varrnak stb. A fiúk gyertyaöntéssel foglalkoznak. Csillag, virág, gömb, egyszerű henger gyertya ölt formát a kezük alatt. Az önök támogatásának köszönhetően fejlesztettük a gyertyaöntő műhelyt, új formákat, korszerűbb eszközöket vásároltunk és új technikákat sajátítottunk el, kiemelten jó minőségben, új formákkal mutatkoztunk be a Merkur üzletláncnál felállított polcainkon. Az érdeklődök betekinthetnek a gyertyaöntés rejtelmeibe a formábaöntéstől egészen a becsomagolt kész termékig. Az archiválással egy külön részleg foglalkozik, lényege, hogy lefűzik és leszámozzák a hivatalos aktákat. Mindebből kitűnik, hogy a fő célkitűzésünk a munkaterápia. A fejlődésközpontú foglalkoztatás, közösségépítés mellett fő célunk az integráció, a beilleszkedés elősegítése. A kirándulások, az ünnepségek, a terápiás célzatú, műhelyen kívüli tevékenységek (lovaglás, vásárokon való részvétel saját termékekkel, tánc) tartoznak ide. És nem utolsó sorban az önállóságot fejlesztő programok, mint a takarítás, bevásárlás stb.

2 A szervezet működtet hasonló jellegű csoportot a gyergyószentmiklósi működő műhelyében is. A műhely egyértelműen szükséges, mivel az iskolából kikerülő valamilyen fogyatékosággal élő fiataloknak nincs ahová tovább menniük, hasonló tevékenységű intézményekből hiány van a régiónkban. Ezt igazolja a jelentős túljelentkezés is. Ez a műhely a fiatalok számára lehetőséget ad az önkiteljesítésre, az alkotásra, a közösség megtapasztalására, jelentősen hatva az életminőségükre, a saját énükmegtalálására, kifejlesztésére 2. Fogyatékkal élők világnapja alkalmából megrendezett Karácsonyi vásár különböző fogyatékkal élők alkotásaiból December 3. a különböző fogyatékosággal élők világnapja, ekkor világszerte felhívják a figyelmet a betegség vagy baleset miatt fogyatékossá vált emberek problémáira. Ebből az alkalomból 2010 óta minden évben, közösen a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal és a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai fiókjával megszervezzünk egy vásárt. Több mint 20 szervezet jön el a megyéból és hozza gondosan elkészített munkáit. A fogyatékosok számára ez különleges alkalom arra, hogy a kreativitásukat, alkotókészségüket bemutassák, ne csak a fogyatékosságukat. Ez az egyik sarokpontja ennek a rendezvénynek.

3 A másik pedig, hogy bepillantást nyújt egészséges társainknak egy fogyatékkal élő mindennapjaiba. Ezzel jelentősen csökken az egészségesek és sérültek közti kommunikációs szakadék, ami a fogyatékkal élők jövőjét tekintve elengedhetetlen, az ide ellátogatóknak pedig élmény. 3. ROMEXPO 2013 Egyesületünk tagjait több területen segíti érvényesülni, a pozitív önértékelés elérése érdekében az őáltaluk elkészített termékeket kiállítások, vásárok, a Merkur Üzletlánc 4 hargita megyei üzletében saját reklámfelületen kínáljuk az érdeklödőknek, így segítve anyagiakban is a tagoknak október között, a Kis- és Középvállalkozók Országos Szövetsége által pozitívan elbírált pályázatunknak köszönhetően, saját felületen ismertettük Bukarestben az egyesület tevékenységeit és a tagok által készített termékeket. Ez egy nagy kihívás volt a részünkre, hisz egy országos szintű rendezvényen jelentünk meg termékeinkkel. A pozitív érdeklődésnek köszönhetően idén is megpályázzuk ezt a lehetőséget. 4. Szociális Tanácsadás, Informáló-Szolgálat Fogyatékkal Élőknek Szervezetünk egyik fő célja a fogyatékosággal élőket érintő információk eljuttatása az érdekeltekhez. Két szakképzett személy segítségét havonta személy veszi igénybe. Lévén, hogy érdekvédelmi funkciókat is ellátunk, az információ továbbítása elengedhetetlen, mivel nincsenek erre kijelölt szervek, az emberek gyakran nem tudják azt, hogy hová és kihez kell fordulniuk, ha rokkanttá válnak, nem ismerik jogaikat sem.

4 A tanácsadás jogi részén kívül pályaorientációt is végzünk, igyekszünk megkönnyíteni a munkapiacon való elhelyezkedést, hiszen úgy látjuk, hogy erre van a leginkább igény a fogyatékossággal élők részéről. Összefoglalva, az a szervezet vagyunk, amelyhez bátran fordulhatnak a speciális szükségletű személyek és családtagjaik a problémáikkal, kérdéseikkel. 5. Székelyudvarhelyi iroda A székelyudvarhelyi iroda naponta fogadja a sérülteket, érdeklődőket, megfelelő információkkal látja el, melyek segítik a mindennapjaikat. Az irodát vezető személy gyógytornász végzettséggel rendelkezik, az iroda vezetésén kivül sérülteket segít gyógytorna által. Ezenkívül a Szervezet szállító szolgálatának székelyudvarhelyi részlegét is koordinálja, mely több, mint 500 személyt szállít évente. Ez a szolgálat a Székelyudvarhely és környékén élő sérülteket szállítja, bárhová az országba. Gyógytornát 18 személlyel végez, amiből 7 kiskorú, van down szindromás, autista, mozgássérült, a többség valamilyen fogyatékossággal élő személy. Van akivel már több, mint egy éve foglalkozik, de van teljesen új esete is. A felnőttek egy része a Pro Down alapítványhoz tartoznak, velük heti egy alkalommal foglalkozik. A sérültek nagy részét a Petőfi utca 7 szám alatt található iroda székhelyén tornáztatja, de igény szerint a sérült számára megfelelő helyszínen is elvégzi az igényelt segítséget.

5 6. Gyógyászati segédeszközök kölcsönzése és karbantartása Gyakran szembesülünk azzal, hogy a sérültek számára gyártott egészségügyi eszközök nehezen elérhetőek és nagyon drágák. Erre válaszként hoztuk létre azt a szolgáltatást, amelynek keretén belül szimbolikus kölcsönzési áron adunk ki elektromos és klasszikus tolószékeket, mankókat, járókereteket, speciális fürdőszobai eszközöket stb. A szolgáltatás elindulása óta számos eszközzel segítettük szervezetünk tagjait, és a hasonló problémával hozzánk fordulókat egyaránt. Ehhez a szolgáltatáshoz kapcsolódik egy javítóműhely, melynek célja az eszközök karbantartása, javítása, igények szerinti felszerelése. 7. Szállítási szolgáltatás A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete 2005 óta foglalkozik sérültek szállításával, amely szolgáltatás jelenleg egyedi az országban. Ezt a szolgáltatást a Csíkszeredában és környékén élő sérültek vehették igénybe, orvosi vizsgálatokra, különböző rendezvényekre segítette eljutni a sérülteket. Ezen egyszerűnek tűnő dolgok többszörösen nehezítettek, mivel a tömegközlekedés nem felel meg a fogyatékkal élők speciális igényeinek, megfelelő felszerelés hiányában tehát a kerekesszékes ill. más fogyatékkal élő adott helyre való utazása lehetetlenné válik. Valamint a fogyatékkal élők nagy részének jelentős anyagi megterhelés is ugyanakkor. A szolgáltatás ezeket a környezeti tényezőket hidalja át, megfelelően felszerelt járművekkel. Jelenleg Gyergyóban, Udvarhelyen és Csíkszeredában igényelhető ez a szolgátatásunk, és bejelentkezés alapján tulajdonképpen bárki igénybe veheti. A költségeket a Sérültek besorolásáért felelős bizottság által kibocsátott utazási jegyekkel fedjük le.

6 8. Sportnap Mindenkinek Ez évente megrendezett eseményünk, amely a mozgáskorlátozott és más fogyatékkal élő társainkat célozza meg, lehetőséget ad arra, hogy igényekhez igazított sportágakat probálhassanak ki. Mivel a legtöbb sérült életéből a sport kimarad, ez a rendezvény tapasztalatokat pótol, növeli az önbizalmat, erősíti a magunkról alkotott pozitív énképet és nem utolsó sorban ismerkedésre nyújt lehetőséget, amely a gyakran elszigetelten élő sérülteknek kiemelten fontos. E program résztvevőinek száma egyre nő, idén 110 személy jött el. Támogatóink ebben: Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Megyei Jogú Város és a Csíkszeredai Máltai Ifjúság.

7 9. Halászverseny A tagok által kedvelt, minden évben megszervezett szabadidős programunk a halászverseny. Ezáltal a sérültek érdekes, szórakoztató és sokuk számára teljesen új élményekkel gazdagodnak, ismerkednek, kibontakoztatják rejtett képességeiket. Az idén 100-an vettek részt az eseményen, növekvő tendenciát mutatva, és rávilágítva ezzel a program szükségességére. Partnereink volt ebben a programban Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Megyei Jogú Város és a Csíkszeredai Máltai Ifjúság.

8 10. Logopédiai fejlesztés akadályozottsággal élő gyermekek és fiatalok számára 2013-ban a pozitívan elbírált pályázatunk által megnyitottuk a Logopédiai Fejlesztési Kjözpontot, amelynek célja a sérült fiatalok minél teljesebb integrációja, szociális támogatásának erősítése, különös tekintettel arra, hogy a speciális nevelést igénylő személyeknek gyakran vannak kommunikációs problémáik a tapasztalati tér szűke miatt. Nem tudják hogyan viselkedjenek, mit mondjanak különböző társas helyzetekben, hivatalos helyeken. Ilyenkor gyakran válnak zárkózottá, csendessé. Ez képességeik alulértékeléséhez vezet. Az általános félénkséghez gyakran járul beszédhiba is, bizonyos fogyatékosságfajtáknál ezek együttjárnak (little-kór, down-szindróma, stb.). Ezért szükségesnek érezzük a logopédiai intervenciót. Így lehetőségük nyílik arra, hogy új ismeretségeket szerezzenek, és egy állásinterjún is több eséllyel indulnak, így javulnak a munkapiaci elhelyezésük esélyei is. Ez egy fontos részbeavatkozás mert mindenkinek joga van a becsületes munkához és egy teljesértékű élethez. Partnerünk ebben a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. 11. Kinetoterápiás foglalkozások Elsősorban szervezetünk tagjait célozza meg ez a tevékenység, hisz látjuk, hogy ezen a területen van a legnagyobb hiány. Tavaly még csak terveztük ennek elinditását, idénre már működik kinetoterápiás foglalkozásunk az udvarhelyi régióban. Klienseink száma 30-35/hó és emelkedő tendenciát mutat. 12. Szelterszi Kommunikációs Tábor Szervezetünk idén is megszervezte a Szelterszi Kommunikációs tábort, melynek elsődleges célja az akadálymentesítés az információáramlás és fizikai környezet területein egyaránt. A program válasz az akadályozottsággal élők szükségleteire helyi és megyei szinten egyaránt.

9 Felvilágosító előadásokat foglal magába, az érvényben lévő törvénykezésről, a helyi intézmények és akadályozottsággal élők kommunikációjának szükségességéről, ill. az ezt gátoló tényezők felszámolásáról. Emelett hangsúlyt fektettünk arra is, hogy meghívottaink szórakoztató tevékenységekben vegyenek részt, hiszen a sérültek nagy százalékánál az elszigeteltség, a nem megfelelő fizikai körülmények miatt ilyen aktivitásokra szűk tér kinálkozik. Meglátásunk szerint ez a tábor nagy mértékben csökkenti az elzártságot, segíti a beilleszkedést. 13. "Süssünk korlátok nélkül" - pályaorientációt célzó gyárlátogatás 2013-ban első alkalommal látogattunk el egy pékségbe, kifejezetten azzal a céllal, hogy akadályozottsággal élő fiataljaink számára kézzelfoghatóbbá tegyük a pályaválasztást. Szakemberek, akik ezekkel a fiatalokkal foglalkoznak, tudjuk, hogy a magyarázat nem elégséges valaminek a megértéséhez, szükséges a konkrét szemléltetés, gyakoroltatás. Ezáltal a fiatalok új tapasztalatokra tehetnek szert, új képességeket fedezhetnek fel magukban. Másfelől, elsajátítják, hogyan kell viselkedni társas helyzetekben, idegen emberekkel, idegen környezetben. Ugyanakkor egészséges társainknak is jó alkalom arra, hogy megtapasztalják, az akadályozottság maga nem is olyan félelmetes, mint ahogy elsőre hinnénk, hisz az akadályozottság mögött EMBER lakozik, nem pusztán egy szindróma. Mi is történik ilyenkor?

10 Bemegyünk a pékségbe, körbevezetnek minket, elmagyarázzák és megmutatják, hogyan működnek a különböző gépsorok. Majd pékruhába öltöztetnek és gyúrunk, sütünk, miközben mesterfogásokat lesünk el a pékektől. Az egész a végére hasznos együttlétté változik. A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének munkatársai, úgy gondoljuk, hogy a hasonló jellegű megmozdulások egyértelműen szükségesek ahhoz, hogy a fogyatékkal élők és társaik közelebb kerüljenek egymáshoz, így segítve az integrációt. Mert hiszen gondoljunk csak bele: nem könnyebb elfogadni munkatársadként egy olyan embert, akivel már találkoztál? Mivel Romániában teljesen hiányzik az a réteg, amelyben a sérült személy érintkezhet egészséges társaival, első lépésben ezt látjuk megoldásnak a jövőre nézve, sérültek munkahelyi elhelyezését tekintve is. Egyértelműen folytatjuk hasonló jellegű programjainkat. Az öröm és a közös élmények már csak bónusz. :) 14. "Együtt-Egymásért " Integráció- és Közösségépítő tábor Az "Együtt-Egymásért" Integráció- és Közösségépítő tábor válaszként született meg a szervezeti tagok és más személyek igényére: szükség van rendezvények és más tevékenységek szervezésére, amely elősegíti a fogyatékos személyek elszigetelődésének korlátozását vagy épp a családtagok kapcsolatainak kihűlését.

11 A tábor különlegessége, hogy nem csupán fogyatékos személyeket és ezek szüleit szólítottuk meg, hanem egészséges személyek is részt vettek, így növelhetőbb a szociális érzékenység, mások elfogadása és tisztelete mindkét fél részéről. A közös tevékenységek által megtapasztalható egymás gyenge pontja vagy épp az alapvető viselkedésformák elsajátítása és egymás értékeinek felfedezése mindkét fél részére hosszútávon kamatoztatható értékké válhat. A sérült személyek hozzátartozóinak részvétele által több pozitív élményben volt részünk, hisz gyakran előfordul, hogy a szülő a családban terapeuta szerepbe csúszik át vagy a sok gondoskodás, aggódás végett nem jut ideje és energiája meglátni gyermeke képességeit, értékeit. A tábor hangulata, a változatos programok, a csapatmunka lehetőséget adott a szülőknek, hogy elfelejtsék mindennapi aggódásaikat és együtt legyenek hasonló sorsú gyermekekkel, családokkal. A közös játékok, verseny vagy épp a szabad foglalkozások által a szülők is gyermekként élhették meg a tábor programjait, de lehetőséget kaptak hasonló sorsú családok életébe betekinteni, gondjaikat megbeszélni, ismerkedni, tapasztalataikat megosztani. Több szülőn látható volt a pozitív változás, hisz gyermekeikkel együtt jöttek az első foglalkozásra, egymás mellett étkeztek, öltöztették vagy épp vetkeztették, de már az első kerekasztal beszélgetés után hagyták gyermeküket hogy egyedül érvényesüljön. Partnerünk ebben a Kárpát-Medencei Családszervezetek Szövetsége volt.

12 15. Családok Adventje a Családlánccal - integrációt célzó komplex program Szervezetünk idén első alkalommal szervezte meg ezt a programot, amelynek fő célja a kommunikációs szakadék megszűntetése akadályozottsággal élők és egészséges társaik között. A vidám közös együttlét jó lehetőség mindkét tábornak arra, hogy megtapasztalják egymás mindennapjait, áthidalják, átformálják az előzetes negatív tapasztalataikat. A KÖZÖS JÁTÉK, KÖZÖS KÉZMŰVESKEDÉS mind ezt segítette elő. Mindemellett lehetőséget nyújt a felnövekvő generációnak arra, hogy a sérültekre, mint a normál variánsaira tekintsenek, mert bár sokfélék vagyunk, világ, amiben élünk csak egy van. Támogatónk volt ebben a Kárpát-Medencei Családszervezetek Szövetsége. Partnereink a Csíki Anyák Egyesülete és az Egyesület a Nagycsaládosokért, Csíkszereda. 16. INSERT - Támogatott foglalkoztatás koncepciójának megalapozása és gyakorlatba ültetése Részben a fentebb említett programunkban összegyűjtött tapasztalattól, ill. a szervezetünk tagjaitól érkező erős igényektől indíttatva vetődött fel a támogatott foglalkoztatás kérdése. Tudjuk, hogy a sérülteknek több, mint 80%-a munkanélküli, annak ellenére, hogy sokan szeretnének dolgozni, pénzt keresni. Ez a vágy teljesen érthető önök számára is, hisz ennek az életszakasznak a fontossága nélkülözhetetlen. Szervezetünk 2010-ben partnerként egy Európai Unió által támogatott projektben, Insert - Fektess az emberekbe! név alatt, karöltve a Szomatikus Fogyatékosok Egyesületével és a MEOSZ-al, ezt probálta megvalósítani. A projektnek egyik alapelve a Romániában fogyatékkal élő személyek esélyegyenlőségének,a hátrányos megkülönböztetés elkerülésének és a szocializáció támogatása. A projekt minden olyan fogyatékkal élő személynek szól, aki dolgozni szeretne és szeretné megtenni az első lépést a független élet irányába. Ezután nehéz munka következett, rá kellett jönnünk, hogy ezt a célt elérni nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Nincsenek megfelelő módon elkészített statisztikák arról, hogy egyáltalán hány sérült él egy városban, községben. Arra vonatkozólag, hogy ezek

13 milyen képesítéssel rendelkeznek, semmilyen adat nem állt rendelkezésre, tulajdonképpen lehetetlenné téve ezzel a munkába helyezést. A személy szubjektív félelmei, tájékozatlansága a munkaszerzéssel, munkába állással kapcsolatban szintén nem volt figyelmen kívül hagyható szempont. Ezért az első két éve a projektnek helyzetfelméréssel telt el. Nehéz és fáradságos munka volt. Tanácsadó Irodát hoztunk létre, havi 150 felmérést végezve el a képzettségre, sérültek érdeklődési körének felmérésére. Az adatokból ugyanis kiderült, hogy a speciális igényű egyének több mint fele szakképzetlen, minimális iskolázottsággal egybekötve. A projekt keretén belül 3 szakképzést engedélyeztek: kertész- virágkötészet, varrónői és szabás-varrás. 28 személy szerzett így varrónői, 28 kertész-tájtervezői és 18 szabás-varrás szakképesítést. Ezekből a személyekből 11 embert sikerült munkába állítani különböző cégeknél. Az érdeklődöknek folyamatosan nyújtunk szaktanácsadást, állásinterjúkat szerveztünk, és munkába helyezésük után szakmai kiséretet bíztosítottunk a munkahelyi inklúzió minél teljesebbé tételének érdekében. Az alapjait tettük le ezzel a támogatott foglalkoztatásnak városunkban. A kurzusok sikerességének, a cégek nyitottságának köszönhetően eldöntöttük, hogy folytatjuk munkánkat ebben az irányban a projekt befejezése után is. Egy újabb kertésztájtervezői képzés jelenleg is folyamatban van. 17. Kertész-tájtervező képzés A Hargita Megyei Munkaerő- Elhelyező Ügynökség finanszírozása által munkanélküli fogyatékos személyek részére tartunk Kertész-tájtervező képzést. A megye több területéről jelentkeztek résztvevők, hisz számukra ingyenes a képzés és a vizsga sikeres lelétele után elismert diplomát is kapnak. Nagy elégtétel számunkra, hogy e képzésnek köszönhetően több olyan személyt tudtunk elérni és kicsalogatni az otthonából, aki folyatékosságának köszönhetően, teljesen elzárkozva él. Célunk, hogy a három támakörben engedélyezett képzéseket (varrónő, kertésztájtervező és szabás-varrás) idén is újraindítjuk, hisz ezáltal a különböző folyatékossággal élő emberek, a pozitív élmények által felzárkoznak egy közösségbe, ezáltal értelmet adunk a továbblépésre.

rita s) e rte Készítette: 2. LOT]

rita s) e rte Készítette: 2. LOT] A ta rsadalmi befogada st szolga lo fejleszte sek (TA MOP 5. prior rita s) e rte kele e se fu ggele k 2013. február 22. Készítette: Teller Nóra [Városkutatás HÉTFA 7. LOT] vezető értékelő ő Csite Andráss

Részletesebben

Stratégiai alternatívák kialakítása az egyes kistérségi, helyi szintű szociális, társadalmi problémák megoldására

Stratégiai alternatívák kialakítása az egyes kistérségi, helyi szintű szociális, társadalmi problémák megoldására Stratégiai alternatívák kialakítása az egyes kistérségi, helyi szintű szociális, társadalmi problémák megoldására Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület és Sáránd Község Önkormányzata TÁMOP-5.1.1-11/1/B-2012-0006,

Részletesebben

A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012

A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012 A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012 A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012 KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM www.ujnemzedek.hu www.facebook.com/ujnemzedek

Részletesebben

Támogatott foglalkoztatás szolgáltatás

Támogatott foglalkoztatás szolgáltatás Jásper Éva Csányi Zsuzsanna Támogatott foglalkoztatás szolgáltatás Jegyzet EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR Budapest, 2009 A jegyzet a következő kézikönyv átdolgozásával

Részletesebben

é vkönyv 2006/2007 s zolgáltatás 006/2007 é vkönyv 2 lapítvány a m eze a k f ogd

é vkönyv 2006/2007 s zolgáltatás 006/2007 é vkönyv 2 lapítvány a m eze a k f ogd szolgáltatás fogd a kezem alapítvány évkönyv 2006/2007 tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Köszöntő...3 A napközi otthon beszámolója a 2006. évről...5 Beszámoló a lakóotthon munkájáról 2006-ban...9 Dolgozz

Részletesebben

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára LÉT-Kérdés Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0011 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29.

Részletesebben

Újpesti Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pedagógiai Program NEVELÉSI PROGRAM

Újpesti Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pedagógiai Program NEVELÉSI PROGRAM NEVELÉSI PROGRAM I. PREAMBULUM Az iskola hivatalos neve: Újpesti Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Az iskola fenntartója: KLIK Budapesti IV. kerületi Tankerülete Működési

Részletesebben

SZAKMAI-BESZÁMOLÓ TÁMOGATÓ SZOLGÁLAT 2012. ÉVI MŰKÖDÉS

SZAKMAI-BESZÁMOLÓ TÁMOGATÓ SZOLGÁLAT 2012. ÉVI MŰKÖDÉS MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE SZAKMAI-BESZÁMOLÓ TÁMOGATÓ SZOLGÁLAT 2012. ÉVI MŰKÖDÉS Készült: 2013. január 03. Szakmai bes Készítette: Korenné Orosz Edit szolgálatvezető Szakmai beszámoló Mozgássérültek

Részletesebben

Babérliget Általános Iskola. Pedagógiai Programja

Babérliget Általános Iskola. Pedagógiai Programja Babérliget Általános Iskola Pedagógiai Programja Készült: Budapest, 2014. április 30. 1 Tartalomjegyzék: 1. Az intézményről 1.1 Az intézmény adatai 1.2 Az intézmény fenntartója 1.3 Az intézmény 1.4 Az

Részletesebben

Esélyegyenlőségi jó gyakorlatok 2011-ben

Esélyegyenlőségi jó gyakorlatok 2011-ben Esélyegyenlőségi jó gyakorlatok 2011-ben 2 Tartalom Sokszínű Szervezet TOP 10 díj Sokszínű Szervezet TOP 10 díjazottak Jó gyakorlatok a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására 5 7 17 Sokszínű

Részletesebben

A Kormány. 1257/2011. (VII.21.) Korm. h a t á r o z a t a

A Kormány. 1257/2011. (VII.21.) Korm. h a t á r o z a t a A Kormány 1257/2011. (VII.21.) Korm. h a t á r o z a t a a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásának stratégiájáról és a végrehajtásával kapcsolatos

Részletesebben

Oktatási, képzési, ifjúsági. és sportpolitika. Oktatás és képzés A jövőnk záloga KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL

Oktatási, képzési, ifjúsági. és sportpolitika. Oktatás és képzés A jövőnk záloga KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL Oktatási, képzési, ifjúsági Oktatás és képzés A jövőnk záloga és sportpolitika Az oktatásba és a képzésbe való befektetés kulcsfontosságú a fiatalok személyes

Részletesebben

A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS

A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS 2014 BEVEZETÉS... 2 AZ INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSE... 2 AZ INTÉZMÉNY TÖRTÉNETE... 2 MUNKÁNKAT BEMUTATÓ, SZEMLÉLETÜNKET TÜKRÖZŐ PUBLIKÁCIÓINK,

Részletesebben

Kisteleki Általános Iskola

Kisteleki Általános Iskola Kisteleki Általános Iskola Intézményvezetői pályázat Vezetési program Pályázó: Csányi József Kistelek 2014. 1 Pályázat Kisteleki Általános Iskola Intézményvezető (magasabb vezető) beosztás ellátására Pályáztató:

Részletesebben

ADDETUR BAPTISTA GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA

ADDETUR BAPTISTA GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA 1.sz. melléklet 1022 Budapest, Marczibányi tér. 3. Tel: 212-57-04/233 www.addeturiskola.hu ADDETUR BAPTISTA GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ FIATALOK INKLUZÍV

Részletesebben

A foglalkozási rehabilitáció komplex szolgáltatási folyamata a hazai gyakorlatban

A foglalkozási rehabilitáció komplex szolgáltatási folyamata a hazai gyakorlatban A foglalkozási rehabilitáció komplex szolgáltatási folyamata a hazai gyakorlatban I. Bevezetés: kutatási cél, definíciók Kutatásunk célja, hogy az azonosságok és különbségek feltárásának eszközével összehasonlítsuk

Részletesebben

TÁMOP 5.6.1.A-11/4. Elítéltek visszavezetése a társadalomba képzési és foglalkoztatási, valamint egyéb reintegrációs programokon keresztül

TÁMOP 5.6.1.A-11/4. Elítéltek visszavezetése a társadalomba képzési és foglalkoztatási, valamint egyéb reintegrációs programokon keresztül 1 Projekt összefoglaló a megvalósítás tapasztalatai TÁMOP 5.6.1.A-11/4. Elítéltek visszavezetése a társadalomba képzési és foglalkoztatási, valamint egyéb reintegrációs programokon keresztül Speciális

Részletesebben

ÁTFOGÓ ÉRTÉKELÉS A BUDAPEST FŐVÁROS XIX. KERÜLET KISPEST ÖNKORMÁNYZAT GYERMEKVÉDELMI ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATAINAK 2010.

ÁTFOGÓ ÉRTÉKELÉS A BUDAPEST FŐVÁROS XIX. KERÜLET KISPEST ÖNKORMÁNYZAT GYERMEKVÉDELMI ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATAINAK 2010. ÁTFOGÓ ÉRTÉKELÉS A BUDAPEST FŐVÁROS XIX. KERÜLET KISPEST ÖNKORMÁNYZAT GYERMEKVÉDELMI ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATAINAK 2010. ÉVI ELLÁTÁSÁRÓL 1997-ben fogadta el az Országgyűlés a gyermekek védelméről és a

Részletesebben

Nemadomfel Ház kistérségi felzárkóztató program mélyszegénységben élő gyermekek számára

Nemadomfel Ház kistérségi felzárkóztató program mélyszegénységben élő gyermekek számára Nemadomfel Ház kistérségi felzárkóztató program mélyszegénységben élő gyermekek számára Nem Adom Fel Alapítvány 2011. március 28. Tartalomjegyzék I. BEVEZETŐ AZ ALAPÍTVÁNYRÓL ÉS A NEMADOMFEL HÁZ PROGRAMRÓL

Részletesebben

Inkluzív nevelés Az integrált oktatás jogi háttere. Kézikönyv a pedagógusképzô intézmények számára

Inkluzív nevelés Az integrált oktatás jogi háttere. Kézikönyv a pedagógusképzô intézmények számára Inkluzív nevelés Az integrált oktatás jogi háttere Kézikönyv a pedagógusképzô intézmények számára Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerôforrás-fejlesztési Operatív Program 2.1. intézkedés Hátrányos

Részletesebben

ALTERNATÍV MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÁS EGYSÉGES SZOLGÁLTATÁS-MÓDSZERTAN

ALTERNATÍV MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÁS EGYSÉGES SZOLGÁLTATÁS-MÓDSZERTAN ALTERNATÍV MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÁS EGYSÉGES SZOLGÁLTATÁS-MÓDSZERTAN Szerzők: Deák Éva Füzessy Józsefné Daróczy- Hajas Klaudia Hajas György Jásper Éva Kóródi Edit Pántya Erika Török Réka Valiczkó Éva

Részletesebben

Járhat ő is iskolába! Nyertes pályázóink tapasztalatai a fejlesztő iskolai oktatás elindításáról (2005-2006)

Járhat ő is iskolába! Nyertes pályázóink tapasztalatai a fejlesztő iskolai oktatás elindításáról (2005-2006) 16:03 Page 2 Nyertes pályázóink tapasztalatai a fejlesztő iskolai oktatás elindításáról (2005 2006) 2008.09.02. Járhat ő is iskolába! jarhat-2spread:layout 1 Járhat ő is iskolába! Nyer tes pályázóink tapasztalatai

Részletesebben

Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató Intézmény 2091 Etyek Magyar u.1. Szakmai Program 2014. Készítette: Soósné Kurucz Ágnes Intézményvezető

Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató Intézmény 2091 Etyek Magyar u.1. Szakmai Program 2014. Készítette: Soósné Kurucz Ágnes Intézményvezető Szeresd egészségedet, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő. Őrizd a szüleid egészségét! - mert A múlton épül fel a jelen és a jövő. ( Bárczi Gusztáv) Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató

Részletesebben

Megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához szükséges munkaadaptációs tevékenységi rendszer kidolgozása

Megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához szükséges munkaadaptációs tevékenységi rendszer kidolgozása Megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához szükséges munkaadaptációs tevékenységi rendszer kidolgozása ROLFIM SZÖVETKEZET 2006 I. A ROLFIM Szövetkezet A Szövetkezet rövid bemutatása A Szövetkezetet

Részletesebben

Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában

Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Nappali tagozat Public Relations szakirány Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában Készítette:

Részletesebben

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat a Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás részére Készült a TÁMOP-2.2.3-07/2-2F A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása című konstrukció

Részletesebben

Integrált nevelési program ép és sajátos nevelési igényű, 3-7-8 éves. gyermekek számára. Készítette: A nevelőtestület

Integrált nevelési program ép és sajátos nevelési igényű, 3-7-8 éves. gyermekek számára. Készítette: A nevelőtestület Tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőséget. Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel. Paulo Coelho Csoda-Bogár Ház Fejlesztő Óvoda ép és sajátos nevelési igényű, 3-7-8 éves gyermekek számára Készítette:

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEK FOGLALKOZTATÁSÁRA

JÓ GYAKORLATOK A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEK FOGLALKOZTATÁSÁRA Tardos Katalin JÓ GYAKORLATOK A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEK FOGLALKOZTATÁSÁRA A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása az elmúlt években a figyelem középpontjába került, mert az állam sokkal erőteljesebb

Részletesebben

A munkaerőpiacra való felkészítés feltételei és lehetőségei az oktatási intézményekben

A munkaerőpiacra való felkészítés feltételei és lehetőségei az oktatási intézményekben MŰHELY Bruckner László Gulyásné Fehér Ildikó Kovács Anikó Nagy Orsolya A munkaerőpiacra való felkészítés feltételei és lehetőségei az oktatási intézményekben A tanulmány először bemutatja azokat az új

Részletesebben

KORAI FEJLESZTÉS. Előrelépés és eredmények 2005 2010

KORAI FEJLESZTÉS. Előrelépés és eredmények 2005 2010 KORAI FEJLESZTÉS Előrelépés és eredmények 2005 2010 KORAI FEJLESZTÉS ELŐRELÉPÉS ÉS EREDMÉNYEK 2005 2010 Európai Ügynökség a Sajátos Nevelési Igényű Tanulók Oktatásának Fejlesztéséért Az Európai Ügynökség

Részletesebben