TEVÉKENYSÉGI BESZÁMOLÓ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TEVÉKENYSÉGI BESZÁMOLÓ"

Átírás

1 TEVÉKENYSÉGI BESZÁMOLÓ 2013 ban megvalósult szolgáltatások, programok leírása 1. Remény Védett Műhely A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének keretén belül 1997-ben alakult egy védett foglalkoztató műhelye, a Reménység. Jelenleg 25 fiatal veszi igénybe a szolgáltatásainkat, napi rendszerességgel. A műhelyben zajló tevékenységek három fő részre oszthatóak: textil-kézműves kiscsoport, gyergyaöntő kiscsoport és iratrendezéssel dolgozók csoportja. A védett műhely 8 és 15 óra között fogadja a fiatalokat, a nevelői-gondozói tevékenységeket gyógypedagógus látja el. A fiatalokkal való munka egyéni fejlesztési tervek alapján történik, minden gondozottnak személyre szabva. Ezekbe egy kis betekintés: a lányok megtanultak ágyneműket varrni, salapétákat, különféle betűzsákokat, mesepárnákat készíteni. Ezen kívül szőnek, subáznak, képeslapokat varrnak stb. A fiúk gyertyaöntéssel foglalkoznak. Csillag, virág, gömb, egyszerű henger gyertya ölt formát a kezük alatt. Az önök támogatásának köszönhetően fejlesztettük a gyertyaöntő műhelyt, új formákat, korszerűbb eszközöket vásároltunk és új technikákat sajátítottunk el, kiemelten jó minőségben, új formákkal mutatkoztunk be a Merkur üzletláncnál felállított polcainkon. Az érdeklődök betekinthetnek a gyertyaöntés rejtelmeibe a formábaöntéstől egészen a becsomagolt kész termékig. Az archiválással egy külön részleg foglalkozik, lényege, hogy lefűzik és leszámozzák a hivatalos aktákat. Mindebből kitűnik, hogy a fő célkitűzésünk a munkaterápia. A fejlődésközpontú foglalkoztatás, közösségépítés mellett fő célunk az integráció, a beilleszkedés elősegítése. A kirándulások, az ünnepségek, a terápiás célzatú, műhelyen kívüli tevékenységek (lovaglás, vásárokon való részvétel saját termékekkel, tánc) tartoznak ide. És nem utolsó sorban az önállóságot fejlesztő programok, mint a takarítás, bevásárlás stb.

2 A szervezet működtet hasonló jellegű csoportot a gyergyószentmiklósi működő műhelyében is. A műhely egyértelműen szükséges, mivel az iskolából kikerülő valamilyen fogyatékosággal élő fiataloknak nincs ahová tovább menniük, hasonló tevékenységű intézményekből hiány van a régiónkban. Ezt igazolja a jelentős túljelentkezés is. Ez a műhely a fiatalok számára lehetőséget ad az önkiteljesítésre, az alkotásra, a közösség megtapasztalására, jelentősen hatva az életminőségükre, a saját énükmegtalálására, kifejlesztésére 2. Fogyatékkal élők világnapja alkalmából megrendezett Karácsonyi vásár különböző fogyatékkal élők alkotásaiból December 3. a különböző fogyatékosággal élők világnapja, ekkor világszerte felhívják a figyelmet a betegség vagy baleset miatt fogyatékossá vált emberek problémáira. Ebből az alkalomból 2010 óta minden évben, közösen a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal és a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai fiókjával megszervezzünk egy vásárt. Több mint 20 szervezet jön el a megyéból és hozza gondosan elkészített munkáit. A fogyatékosok számára ez különleges alkalom arra, hogy a kreativitásukat, alkotókészségüket bemutassák, ne csak a fogyatékosságukat. Ez az egyik sarokpontja ennek a rendezvénynek.

3 A másik pedig, hogy bepillantást nyújt egészséges társainknak egy fogyatékkal élő mindennapjaiba. Ezzel jelentősen csökken az egészségesek és sérültek közti kommunikációs szakadék, ami a fogyatékkal élők jövőjét tekintve elengedhetetlen, az ide ellátogatóknak pedig élmény. 3. ROMEXPO 2013 Egyesületünk tagjait több területen segíti érvényesülni, a pozitív önértékelés elérése érdekében az őáltaluk elkészített termékeket kiállítások, vásárok, a Merkur Üzletlánc 4 hargita megyei üzletében saját reklámfelületen kínáljuk az érdeklödőknek, így segítve anyagiakban is a tagoknak október között, a Kis- és Középvállalkozók Országos Szövetsége által pozitívan elbírált pályázatunknak köszönhetően, saját felületen ismertettük Bukarestben az egyesület tevékenységeit és a tagok által készített termékeket. Ez egy nagy kihívás volt a részünkre, hisz egy országos szintű rendezvényen jelentünk meg termékeinkkel. A pozitív érdeklődésnek köszönhetően idén is megpályázzuk ezt a lehetőséget. 4. Szociális Tanácsadás, Informáló-Szolgálat Fogyatékkal Élőknek Szervezetünk egyik fő célja a fogyatékosággal élőket érintő információk eljuttatása az érdekeltekhez. Két szakképzett személy segítségét havonta személy veszi igénybe. Lévén, hogy érdekvédelmi funkciókat is ellátunk, az információ továbbítása elengedhetetlen, mivel nincsenek erre kijelölt szervek, az emberek gyakran nem tudják azt, hogy hová és kihez kell fordulniuk, ha rokkanttá válnak, nem ismerik jogaikat sem.

4 A tanácsadás jogi részén kívül pályaorientációt is végzünk, igyekszünk megkönnyíteni a munkapiacon való elhelyezkedést, hiszen úgy látjuk, hogy erre van a leginkább igény a fogyatékossággal élők részéről. Összefoglalva, az a szervezet vagyunk, amelyhez bátran fordulhatnak a speciális szükségletű személyek és családtagjaik a problémáikkal, kérdéseikkel. 5. Székelyudvarhelyi iroda A székelyudvarhelyi iroda naponta fogadja a sérülteket, érdeklődőket, megfelelő információkkal látja el, melyek segítik a mindennapjaikat. Az irodát vezető személy gyógytornász végzettséggel rendelkezik, az iroda vezetésén kivül sérülteket segít gyógytorna által. Ezenkívül a Szervezet szállító szolgálatának székelyudvarhelyi részlegét is koordinálja, mely több, mint 500 személyt szállít évente. Ez a szolgálat a Székelyudvarhely és környékén élő sérülteket szállítja, bárhová az országba. Gyógytornát 18 személlyel végez, amiből 7 kiskorú, van down szindromás, autista, mozgássérült, a többség valamilyen fogyatékossággal élő személy. Van akivel már több, mint egy éve foglalkozik, de van teljesen új esete is. A felnőttek egy része a Pro Down alapítványhoz tartoznak, velük heti egy alkalommal foglalkozik. A sérültek nagy részét a Petőfi utca 7 szám alatt található iroda székhelyén tornáztatja, de igény szerint a sérült számára megfelelő helyszínen is elvégzi az igényelt segítséget.

5 6. Gyógyászati segédeszközök kölcsönzése és karbantartása Gyakran szembesülünk azzal, hogy a sérültek számára gyártott egészségügyi eszközök nehezen elérhetőek és nagyon drágák. Erre válaszként hoztuk létre azt a szolgáltatást, amelynek keretén belül szimbolikus kölcsönzési áron adunk ki elektromos és klasszikus tolószékeket, mankókat, járókereteket, speciális fürdőszobai eszközöket stb. A szolgáltatás elindulása óta számos eszközzel segítettük szervezetünk tagjait, és a hasonló problémával hozzánk fordulókat egyaránt. Ehhez a szolgáltatáshoz kapcsolódik egy javítóműhely, melynek célja az eszközök karbantartása, javítása, igények szerinti felszerelése. 7. Szállítási szolgáltatás A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete 2005 óta foglalkozik sérültek szállításával, amely szolgáltatás jelenleg egyedi az országban. Ezt a szolgáltatást a Csíkszeredában és környékén élő sérültek vehették igénybe, orvosi vizsgálatokra, különböző rendezvényekre segítette eljutni a sérülteket. Ezen egyszerűnek tűnő dolgok többszörösen nehezítettek, mivel a tömegközlekedés nem felel meg a fogyatékkal élők speciális igényeinek, megfelelő felszerelés hiányában tehát a kerekesszékes ill. más fogyatékkal élő adott helyre való utazása lehetetlenné válik. Valamint a fogyatékkal élők nagy részének jelentős anyagi megterhelés is ugyanakkor. A szolgáltatás ezeket a környezeti tényezőket hidalja át, megfelelően felszerelt járművekkel. Jelenleg Gyergyóban, Udvarhelyen és Csíkszeredában igényelhető ez a szolgátatásunk, és bejelentkezés alapján tulajdonképpen bárki igénybe veheti. A költségeket a Sérültek besorolásáért felelős bizottság által kibocsátott utazási jegyekkel fedjük le.

6 8. Sportnap Mindenkinek Ez évente megrendezett eseményünk, amely a mozgáskorlátozott és más fogyatékkal élő társainkat célozza meg, lehetőséget ad arra, hogy igényekhez igazított sportágakat probálhassanak ki. Mivel a legtöbb sérült életéből a sport kimarad, ez a rendezvény tapasztalatokat pótol, növeli az önbizalmat, erősíti a magunkról alkotott pozitív énképet és nem utolsó sorban ismerkedésre nyújt lehetőséget, amely a gyakran elszigetelten élő sérülteknek kiemelten fontos. E program résztvevőinek száma egyre nő, idén 110 személy jött el. Támogatóink ebben: Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Megyei Jogú Város és a Csíkszeredai Máltai Ifjúság.

7 9. Halászverseny A tagok által kedvelt, minden évben megszervezett szabadidős programunk a halászverseny. Ezáltal a sérültek érdekes, szórakoztató és sokuk számára teljesen új élményekkel gazdagodnak, ismerkednek, kibontakoztatják rejtett képességeiket. Az idén 100-an vettek részt az eseményen, növekvő tendenciát mutatva, és rávilágítva ezzel a program szükségességére. Partnereink volt ebben a programban Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Megyei Jogú Város és a Csíkszeredai Máltai Ifjúság.

8 10. Logopédiai fejlesztés akadályozottsággal élő gyermekek és fiatalok számára 2013-ban a pozitívan elbírált pályázatunk által megnyitottuk a Logopédiai Fejlesztési Kjözpontot, amelynek célja a sérült fiatalok minél teljesebb integrációja, szociális támogatásának erősítése, különös tekintettel arra, hogy a speciális nevelést igénylő személyeknek gyakran vannak kommunikációs problémáik a tapasztalati tér szűke miatt. Nem tudják hogyan viselkedjenek, mit mondjanak különböző társas helyzetekben, hivatalos helyeken. Ilyenkor gyakran válnak zárkózottá, csendessé. Ez képességeik alulértékeléséhez vezet. Az általános félénkséghez gyakran járul beszédhiba is, bizonyos fogyatékosságfajtáknál ezek együttjárnak (little-kór, down-szindróma, stb.). Ezért szükségesnek érezzük a logopédiai intervenciót. Így lehetőségük nyílik arra, hogy új ismeretségeket szerezzenek, és egy állásinterjún is több eséllyel indulnak, így javulnak a munkapiaci elhelyezésük esélyei is. Ez egy fontos részbeavatkozás mert mindenkinek joga van a becsületes munkához és egy teljesértékű élethez. Partnerünk ebben a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. 11. Kinetoterápiás foglalkozások Elsősorban szervezetünk tagjait célozza meg ez a tevékenység, hisz látjuk, hogy ezen a területen van a legnagyobb hiány. Tavaly még csak terveztük ennek elinditását, idénre már működik kinetoterápiás foglalkozásunk az udvarhelyi régióban. Klienseink száma 30-35/hó és emelkedő tendenciát mutat. 12. Szelterszi Kommunikációs Tábor Szervezetünk idén is megszervezte a Szelterszi Kommunikációs tábort, melynek elsődleges célja az akadálymentesítés az információáramlás és fizikai környezet területein egyaránt. A program válasz az akadályozottsággal élők szükségleteire helyi és megyei szinten egyaránt.

9 Felvilágosító előadásokat foglal magába, az érvényben lévő törvénykezésről, a helyi intézmények és akadályozottsággal élők kommunikációjának szükségességéről, ill. az ezt gátoló tényezők felszámolásáról. Emelett hangsúlyt fektettünk arra is, hogy meghívottaink szórakoztató tevékenységekben vegyenek részt, hiszen a sérültek nagy százalékánál az elszigeteltség, a nem megfelelő fizikai körülmények miatt ilyen aktivitásokra szűk tér kinálkozik. Meglátásunk szerint ez a tábor nagy mértékben csökkenti az elzártságot, segíti a beilleszkedést. 13. "Süssünk korlátok nélkül" - pályaorientációt célzó gyárlátogatás 2013-ban első alkalommal látogattunk el egy pékségbe, kifejezetten azzal a céllal, hogy akadályozottsággal élő fiataljaink számára kézzelfoghatóbbá tegyük a pályaválasztást. Szakemberek, akik ezekkel a fiatalokkal foglalkoznak, tudjuk, hogy a magyarázat nem elégséges valaminek a megértéséhez, szükséges a konkrét szemléltetés, gyakoroltatás. Ezáltal a fiatalok új tapasztalatokra tehetnek szert, új képességeket fedezhetnek fel magukban. Másfelől, elsajátítják, hogyan kell viselkedni társas helyzetekben, idegen emberekkel, idegen környezetben. Ugyanakkor egészséges társainknak is jó alkalom arra, hogy megtapasztalják, az akadályozottság maga nem is olyan félelmetes, mint ahogy elsőre hinnénk, hisz az akadályozottság mögött EMBER lakozik, nem pusztán egy szindróma. Mi is történik ilyenkor?

10 Bemegyünk a pékségbe, körbevezetnek minket, elmagyarázzák és megmutatják, hogyan működnek a különböző gépsorok. Majd pékruhába öltöztetnek és gyúrunk, sütünk, miközben mesterfogásokat lesünk el a pékektől. Az egész a végére hasznos együttlétté változik. A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének munkatársai, úgy gondoljuk, hogy a hasonló jellegű megmozdulások egyértelműen szükségesek ahhoz, hogy a fogyatékkal élők és társaik közelebb kerüljenek egymáshoz, így segítve az integrációt. Mert hiszen gondoljunk csak bele: nem könnyebb elfogadni munkatársadként egy olyan embert, akivel már találkoztál? Mivel Romániában teljesen hiányzik az a réteg, amelyben a sérült személy érintkezhet egészséges társaival, első lépésben ezt látjuk megoldásnak a jövőre nézve, sérültek munkahelyi elhelyezését tekintve is. Egyértelműen folytatjuk hasonló jellegű programjainkat. Az öröm és a közös élmények már csak bónusz. :) 14. "Együtt-Egymásért " Integráció- és Közösségépítő tábor Az "Együtt-Egymásért" Integráció- és Közösségépítő tábor válaszként született meg a szervezeti tagok és más személyek igényére: szükség van rendezvények és más tevékenységek szervezésére, amely elősegíti a fogyatékos személyek elszigetelődésének korlátozását vagy épp a családtagok kapcsolatainak kihűlését.

11 A tábor különlegessége, hogy nem csupán fogyatékos személyeket és ezek szüleit szólítottuk meg, hanem egészséges személyek is részt vettek, így növelhetőbb a szociális érzékenység, mások elfogadása és tisztelete mindkét fél részéről. A közös tevékenységek által megtapasztalható egymás gyenge pontja vagy épp az alapvető viselkedésformák elsajátítása és egymás értékeinek felfedezése mindkét fél részére hosszútávon kamatoztatható értékké válhat. A sérült személyek hozzátartozóinak részvétele által több pozitív élményben volt részünk, hisz gyakran előfordul, hogy a szülő a családban terapeuta szerepbe csúszik át vagy a sok gondoskodás, aggódás végett nem jut ideje és energiája meglátni gyermeke képességeit, értékeit. A tábor hangulata, a változatos programok, a csapatmunka lehetőséget adott a szülőknek, hogy elfelejtsék mindennapi aggódásaikat és együtt legyenek hasonló sorsú gyermekekkel, családokkal. A közös játékok, verseny vagy épp a szabad foglalkozások által a szülők is gyermekként élhették meg a tábor programjait, de lehetőséget kaptak hasonló sorsú családok életébe betekinteni, gondjaikat megbeszélni, ismerkedni, tapasztalataikat megosztani. Több szülőn látható volt a pozitív változás, hisz gyermekeikkel együtt jöttek az első foglalkozásra, egymás mellett étkeztek, öltöztették vagy épp vetkeztették, de már az első kerekasztal beszélgetés után hagyták gyermeküket hogy egyedül érvényesüljön. Partnerünk ebben a Kárpát-Medencei Családszervezetek Szövetsége volt.

12 15. Családok Adventje a Családlánccal - integrációt célzó komplex program Szervezetünk idén első alkalommal szervezte meg ezt a programot, amelynek fő célja a kommunikációs szakadék megszűntetése akadályozottsággal élők és egészséges társaik között. A vidám közös együttlét jó lehetőség mindkét tábornak arra, hogy megtapasztalják egymás mindennapjait, áthidalják, átformálják az előzetes negatív tapasztalataikat. A KÖZÖS JÁTÉK, KÖZÖS KÉZMŰVESKEDÉS mind ezt segítette elő. Mindemellett lehetőséget nyújt a felnövekvő generációnak arra, hogy a sérültekre, mint a normál variánsaira tekintsenek, mert bár sokfélék vagyunk, világ, amiben élünk csak egy van. Támogatónk volt ebben a Kárpát-Medencei Családszervezetek Szövetsége. Partnereink a Csíki Anyák Egyesülete és az Egyesület a Nagycsaládosokért, Csíkszereda. 16. INSERT - Támogatott foglalkoztatás koncepciójának megalapozása és gyakorlatba ültetése Részben a fentebb említett programunkban összegyűjtött tapasztalattól, ill. a szervezetünk tagjaitól érkező erős igényektől indíttatva vetődött fel a támogatott foglalkoztatás kérdése. Tudjuk, hogy a sérülteknek több, mint 80%-a munkanélküli, annak ellenére, hogy sokan szeretnének dolgozni, pénzt keresni. Ez a vágy teljesen érthető önök számára is, hisz ennek az életszakasznak a fontossága nélkülözhetetlen. Szervezetünk 2010-ben partnerként egy Európai Unió által támogatott projektben, Insert - Fektess az emberekbe! név alatt, karöltve a Szomatikus Fogyatékosok Egyesületével és a MEOSZ-al, ezt probálta megvalósítani. A projektnek egyik alapelve a Romániában fogyatékkal élő személyek esélyegyenlőségének,a hátrányos megkülönböztetés elkerülésének és a szocializáció támogatása. A projekt minden olyan fogyatékkal élő személynek szól, aki dolgozni szeretne és szeretné megtenni az első lépést a független élet irányába. Ezután nehéz munka következett, rá kellett jönnünk, hogy ezt a célt elérni nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Nincsenek megfelelő módon elkészített statisztikák arról, hogy egyáltalán hány sérült él egy városban, községben. Arra vonatkozólag, hogy ezek

13 milyen képesítéssel rendelkeznek, semmilyen adat nem állt rendelkezésre, tulajdonképpen lehetetlenné téve ezzel a munkába helyezést. A személy szubjektív félelmei, tájékozatlansága a munkaszerzéssel, munkába állással kapcsolatban szintén nem volt figyelmen kívül hagyható szempont. Ezért az első két éve a projektnek helyzetfelméréssel telt el. Nehéz és fáradságos munka volt. Tanácsadó Irodát hoztunk létre, havi 150 felmérést végezve el a képzettségre, sérültek érdeklődési körének felmérésére. Az adatokból ugyanis kiderült, hogy a speciális igényű egyének több mint fele szakképzetlen, minimális iskolázottsággal egybekötve. A projekt keretén belül 3 szakképzést engedélyeztek: kertész- virágkötészet, varrónői és szabás-varrás. 28 személy szerzett így varrónői, 28 kertész-tájtervezői és 18 szabás-varrás szakképesítést. Ezekből a személyekből 11 embert sikerült munkába állítani különböző cégeknél. Az érdeklődöknek folyamatosan nyújtunk szaktanácsadást, állásinterjúkat szerveztünk, és munkába helyezésük után szakmai kiséretet bíztosítottunk a munkahelyi inklúzió minél teljesebbé tételének érdekében. Az alapjait tettük le ezzel a támogatott foglalkoztatásnak városunkban. A kurzusok sikerességének, a cégek nyitottságának köszönhetően eldöntöttük, hogy folytatjuk munkánkat ebben az irányban a projekt befejezése után is. Egy újabb kertésztájtervezői képzés jelenleg is folyamatban van. 17. Kertész-tájtervező képzés A Hargita Megyei Munkaerő- Elhelyező Ügynökség finanszírozása által munkanélküli fogyatékos személyek részére tartunk Kertész-tájtervező képzést. A megye több területéről jelentkeztek résztvevők, hisz számukra ingyenes a képzés és a vizsga sikeres lelétele után elismert diplomát is kapnak. Nagy elégtétel számunkra, hogy e képzésnek köszönhetően több olyan személyt tudtunk elérni és kicsalogatni az otthonából, aki folyatékosságának köszönhetően, teljesen elzárkozva él. Célunk, hogy a három támakörben engedélyezett képzéseket (varrónő, kertésztájtervező és szabás-varrás) idén is újraindítjuk, hisz ezáltal a különböző folyatékossággal élő emberek, a pozitív élmények által felzárkoznak egy közösségbe, ezáltal értelmet adunk a továbblépésre.

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Az Egyesület bemutatása A DOWN Egyesületet 13 évvel ezelőtt olyan szülők hozták létre, akik fontosnak tartották, hogy a rendelkezésükre álló információkat és

Részletesebben

IX. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását középpontba állító jó gyakorlatok bemutatása

IX. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását középpontba állító jó gyakorlatok bemutatása IX. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását középpontba állító jó gyakorlatok bemutatása Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt pszicho-szociális és

Részletesebben

Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok. Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma

Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok. Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma Tartalom Történelmi háttér A közelmúlt irányvonalai A foglalkoztatási

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés Értetek Veletek Fogyatékosokért Közhasznú Alapítvány 2009. évi tevékenységéről

Közhasznúsági jelentés Értetek Veletek Fogyatékosokért Közhasznú Alapítvány 2009. évi tevékenységéről Közhasznúsági jelentés Értetek Veletek Fogyatékosokért Közhasznú Alapítvány 2009. évi tevékenységéről Az Értetek Veletek Fogyatékosokért Közhasznú Alapítvány 2006 óta támogatja a fogyatékos fiatal felnőtteket.

Részletesebben

SZEDERFA OTTHO : LAKÓOTTHO, ÉS APPALI ELLÁTÁS

SZEDERFA OTTHO : LAKÓOTTHO, ÉS APPALI ELLÁTÁS SZEDERFA OTTHO : LAKÓOTTHO, ÉS APPALI ELLÁTÁS 28. évi Szakmai beszámolója Készítette: Turba Attila Székhely: 2181 Iklad, Szabadság u. 7. Ellátási terület appali Ellátás: Aszód, Bag, Domony, Galgahévíz,

Részletesebben

Pályázó neve. Pályázat célja. Megítélt (e támogatás Ft) Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs

Pályázó neve. Pályázat célja. Megítélt (e támogatás Ft) Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs 2007. évi Fogyatékosügyi Keretre benyújtott pályázatok eredményei: Pályázó neve Pályázat célja Megítélt (e támogatás Ft) 1. Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs Szegedi csoport

Részletesebben

MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020.

MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020. MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020. A koncepcióban megfogalmazott feladatok elvégzéséhez szükséges elkészíteni a cselekvési tervet, amely tartalmazza a felelősöket

Részletesebben

Gyulafehérvári Caritas Ludescher László

Gyulafehérvári Caritas Ludescher László Gyulafehérvári Caritas Ludescher László Szervezeti bemutató Gyulafehérvári Caritas......26 éve a közösség érdekében...679 munkatárs...789 önkéntes...több mint 35.000 gondozott... 7 megyében jelen, 123

Részletesebben

Táblázat a Fogyatékosügyi Keretre évben beérkezett nyertes pályázatokról. Megvalósítás időszaka

Táblázat a Fogyatékosügyi Keretre évben beérkezett nyertes pályázatokról. Megvalósítás időszaka 1/5 1. 2. 3. 4. Mozgáskorlátozottak Egyesülete Szeged Városi csoportja Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete Dr. Altorjay István Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézete Halmozottan Sérültek Szövetsége

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2012. évre A Különlegesek-Ért Alapítvány részére

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2012. évre A Különlegesek-Ért Alapítvány részére KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2012. évre A Különlegesek-Ért Alapítvány részére A.) A Különlegesek-Ért Alapítvány egyszerűsített beszámolójának eredménylevezetése Sorsz A tétel megnevezése 2011 2012 1 A. Összes

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE

AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE Varga Nóra, Ráczné Kárpáti Márta Jósa András Oktatókórház Nyíregyháza, Gyermek Rehabilitációs Osztály BEVEZETÉS Szülőcsoportunkat

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

A projekt bemutatása. Készítette: Bartal Attila, projektvezető MEREK

A projekt bemutatása. Készítette: Bartal Attila, projektvezető MEREK A projekt bemutatása Készítette: Bartal Attila, projektvezető MEREK 1. Projektkörnyezet 2. A projekt céljai 3. Tanulságok 1. Környezet MEREK: Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Nemzeti Erőforrás

Részletesebben

A koncepció felülvizsgálatának folyamatában érintett személyek, szervek és intézmények

A koncepció felülvizsgálatának folyamatában érintett személyek, szervek és intézmények 13. sz. melléklet A koncepció felülvizsgálatának folyamatában érintett személyek, szervek és intézmények Sorszám A szervezet neve Tevékenysége Önkormányzati szervek 1. Polgármester Részvétel a döntés-előkészítési,

Részletesebben

koragyermekkori intervenciós szakemberek 2012.07.24. POMÁZI KORAGYERMEKKORI INTERVENCIÓS KÖZPONT

koragyermekkori intervenciós szakemberek 2012.07.24. POMÁZI KORAGYERMEKKORI INTERVENCIÓS KÖZPONT Láda Ágnes gyógypedagógus Rajzó Éva konduktor koragyermekkori intervenciós szakemberek 2012.07.24. POMÁZI KORAGYERMEKKORI INTERVENCIÓS KÖZPONT A kicsinyekről való gondoskodás olyan, mint egy gombolyag

Részletesebben

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA KÖZÖSEN A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKÉRT BEFOGADÓ MUNKAHELYEK, BEFOGADÓ ÖNKORMÁNYZATOK című, TÁMOP 2.4.2/B-09/2-2009-0002 sz. azonosító számú program BEMUTATÁSA A projekt az

Részletesebben

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Készítette: Prorok Mihály intézményvezető. Tartalom 1. Az intézmény békési egységének adatai... 3. 2. Fenntartó adatai...

Részletesebben

Egy jó gyakorlat bemutatása. (A kaposvári Guruló Műhely rehabilitációs együttműködései)

Egy jó gyakorlat bemutatása. (A kaposvári Guruló Műhely rehabilitációs együttműködései) Egy jó gyakorlat bemutatása (A kaposvári Guruló Műhely rehabilitációs együttműködései) A Guruló Műhely szakmai együttműködés a komplex rehabilitáció érdekében Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete

Részletesebben

A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület szerepe a társadalmi integráció elérésében. Készítette: Bergmann Károly Áron Kócziánné Szalai Teréz Vajda Viktória

A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület szerepe a társadalmi integráció elérésében. Készítette: Bergmann Károly Áron Kócziánné Szalai Teréz Vajda Viktória A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület szerepe a társadalmi integráció elérésében Készítette: Bergmann Károly Áron Kócziánné Szalai Teréz Vajda Viktória Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület bemutatása A Figyelj

Részletesebben

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14.

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. Előadó: Nyemcsok Lászlóné, tanácsadó Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai

Részletesebben

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com Iktatószám:../2015. FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com 3. E L Ő T E R J E S Z T É S - A Képviselő-testülethez

Részletesebben

A Szent Gellét Alapítvány 2011. évi tevékenysége

A Szent Gellét Alapítvány 2011. évi tevékenysége A Szent Gellét Alapítvány 2011. évi tevékenysége Célunk: Hátrányos helyzetűek - sérültek, lelki problémákkal küzködő fiatalok, árvák, idősek, nagycsaládosok -, iskolás korúak és fiatalok szociális, kulturális,

Részletesebben

Szivárvány Óvoda Toldi Tagóvodája

Szivárvány Óvoda Toldi Tagóvodája Szivárvány Óvoda Toldi Tagóvodája 2007-2008-as nevelési év értékelése Készítette: Ceglédiné Csősz Erzsébet Tagintézmény vezető 1 Gyermeklétszám: 2007. évi statisztika szerint: 21 fő, köztük: 10 fiú, 11

Részletesebben

FOREVER GURULÓ. Kogon Mihály

FOREVER GURULÓ. Kogon Mihály FOREVER GURULÓ Kogon Mihály Tartalom 1. A projektről 2. Hogyan gondolkodunk a fogyatékosságról? 3. Kihívások 4. Válaszok GURULÓ műhelyhálózat - www.gurulo.hu Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja

Részletesebben

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben Mentálisan akadálymentes közlekedés A gyógypedagógiai vizsgálatok, megfigyelések célja Az ügyfél megismerése (meglévő képességek, készségek;

Részletesebben

KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós Alapítvány. 1039 Budapest, József Attila u. 28.

KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós Alapítvány. 1039 Budapest, József Attila u. 28. KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós Alapítvány 1039 Budapest, József Attila u. 28. 2010. évi Közhasznúsági jelentése Budapest, 2011. május. 12. Theisz Gábor elnök - 1 - A KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós

Részletesebben

Pályázati támogatások

Pályázati támogatások Pályázati támogatások 2011. 2010. 2008. 2007. Időtartam2011. 06. 01. -2011. 10. 31. Eredmény: pedagógiai fejlesztés, családterápia biztosítása; működési kiadásokhoz hozzájárulás Támogatás mértéke: 103.000

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

A 110. sorszámú Gyógypedagógiai segítő munkatárs megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 110. sorszámú Gyógypedagógiai segítő munkatárs megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 110. sorszámú Gyógypedagógiai segítő munkatárs megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 140 01

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. november 30-i ülése 11. sz. napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. november 30-i ülése 11. sz. napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. november 30-i ülése 11. sz. napirendi pontja Javaslat együttműködési megállapodások elfogadására a megyében működő fogyatékosok érdekvédelmi

Részletesebben

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON KŐVÁRI EDIT VIDÉKFEJLESZTŐ SZOCIÁLIS MUNKÁS, AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETÉSÉNEK ELNÖKE SZÜKSÉGLETEK KIELÉGÍTETTSÉGE AUTIZMUSBAN Szint Jól

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

Fogyatékos embertársaink. Kézen fogva

Fogyatékos embertársaink. Kézen fogva Kézen fogva Jeruzsálemben a Juh-kapunál van egy fürdô, amelynek héberül Beteszda volt a neve. Öt oszlopcsarnoka volt, nagyon sok beteg feküdt bennük: vakok, sánták, bénák. ( ) De volt ott egy ember, aki

Részletesebben

SMaragd SM Egyesületnél elfogadva 2015.04.25 1. oldal/4 SMaragd Kecskemét és Vonzáskörzete Sclerosis Multiplexes Betegeinek Egyesülete Közhasznúsági jelentés szöveges kiegészítés 2014 évről SMaragd SM

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK. 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK. 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu Kiadja az Általános Vállalkozási Fõiskola Felelõs kiadó: Antal János fõigazgató Szerkesztette: Karcsics Éva Tördelõ

Részletesebben

A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete

A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete 1989-ben alakult, azzal a céllal, hogy hatékony segítséget nyújtson Miskolcon és vonzáskörzetében

Részletesebben

1.2. a munkáltatónak az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó, az adott évre

1.2. a munkáltatónak az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó, az adott évre KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ FEHÉR BOT ALAPÍTVÁNY 4087 HAJDÚDOROG, NÁNÁSI u. 4. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Az alapítvány a Munka Törvénykönyve 70/A. (1) és (2.) bekezdései alapján 2007. évre az alábbi ESÉLYEGYENLŐSÉGI

Részletesebben

AZ AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

AZ AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Cím 1053 Budapest, Fejér György utca 10. I. emelet 3. a. Telefon 061 354-1073 Fax 061 302-194 E-mail info@esoember.hu Honlap www.esoember.hu Adószám 19025915-1-42 AZ AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE ÉS A MAJORHÁLÓ

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2006

Közhasznúsági jelentés 2006 Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület Közhasznúsági jelentés 2006 Nyíregyháza, 2007-04-02 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. A Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület számviteli beszámolója 3. Kimutatás a

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági jelentés Közhasznúsági jelentés A Lét Teljessége Egyesület 2010. január 01-jétől 2010. december 31-éig folytatott tevékenységéről 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ Alkalmazott könyvelés: egyszeres könyvvitel. Az Egyesület

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Nem telhet el nyár tábor nélkül...

Új Szöveges dokumentum Nem telhet el nyár tábor nélkül... Nem telhet el nyár tábor nélkül... A nyári táborok szalonnasütős estéiről bizonyára sokan őriznek kellemes élményeket, a közösségi programokra épülő nyári szabadidő-eltöltésnek nagy hagyománya van hazánkban.

Részletesebben

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea Hasznos információk a fogyatékosságról Összeállította: Kovács Tímea Mi a fogyatékosság? A fogyatékosság nem betegség, hanem egy tartós vagy véglegesült állapot. A fogyatékos ember, aki tartósan vagy véglegesen

Részletesebben

Általános rehabilitációs ismeretek

Általános rehabilitációs ismeretek Tantárgy összefoglaló Tantárgy megnevezése Tantárgy képzési céljai A képzés célok részletesebb kifejtése: Általános rehabilitációs ismeretek A tanuló elsajátítsa a rehabilitáció modern szemléletét, ismerje

Részletesebben

A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat által jelenleg biztosított /kötelező / alapszolgáltatások és szakellátások formái és az ellátottak száma Az alábbi önkormányzati fenntartású intézmények

Részletesebben

A PROJEKTRŐL. www.mind-rural.ro

A PROJEKTRŐL. www.mind-rural.ro A PROJEKTRŐL Integrált turisztikai humánerőforrás-fejlesztés a vidéki foglalkoztatás növelése érdekében című projektünk a Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Operatív Program 2007-2013 keretében valósul

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A képviselő-testület 2014. január 28-i ülésére. Beszámoló a Kolping Támogató Szolgálat - Vecsés munkájáról

ELŐTERJESZTÉS. A képviselő-testület 2014. január 28-i ülésére. Beszámoló a Kolping Támogató Szolgálat - Vecsés munkájáról ELŐTERJESZTÉS A képviselő-testület 2014. január 28-i ülésére Beszámoló a Kolping Támogató Szolgálat - Vecsés munkájáról 2013. január 01-2013. december 31-ig Előterjesztő: Pap Bernadett Szolgálatvezető

Részletesebben

Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve

Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve 6252 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 28. szám 1. melléklet az 1056/2012. (III. 9.) Korm. határozathoz Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve I. Fogyatékossággal

Részletesebben

Az integráció feltételeinek megvalósulása, inkluzív nevelés

Az integráció feltételeinek megvalósulása, inkluzív nevelés Az integráció feltételeinek megvalósulása, inkluzív nevelés Konzulens tanár: Dr. Makai Katalin Készítette: Uri Kovács Lászlóné Mottó: Thomas Gordon idézetét választottam, mely azt gondolom teljes mértékben,

Részletesebben

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018 A TEHETSÉG Vegyétek észre, ha egy gyermek különleges. Nem azért különleges, mert különb akar lenni, hanem azért, mert nem tud más lenni! (Szabó Magda) A tehetség nem mindig jelentkezik láthatóan, sokszor

Részletesebben

Pályázó neve. Pályázat célja. Megítélt támogatás (eft) Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs

Pályázó neve. Pályázat célja. Megítélt támogatás (eft) Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs 2007. évi Szociális, Gyermek és Családvédelmi Keretre benyújtott pályázatok eredményei: Pályázó neve Pályázat célja Megítélt támogatás (eft) 1. Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi

Részletesebben

A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ MEGHATÁROZÁSA ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI

A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ MEGHATÁROZÁSA ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ MEGHATÁROZÁSA ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI NEMZETKÖZI KITEKINTÉS A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ EMBEREK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRŐL SZÓLÓ ALAPVETŐ SZABÁLYOK (STANDARD RULES) 1993 A "rehabilitáció"

Részletesebben

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás Kiemelt figyelmet igénylő gyermek, tanuló: - különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, - a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél Hírlevél Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház 2013. Iv.Hírlevél Gyerekházunk napi szinten nyitva áll a családok számára, valamint folyamatosan próbálja programokkal, jeles napok megünneplésével színesíteni

Részletesebben

A SZEDER ( Szülők Egyesülete Diákokért Erdőkertesen) Közhasznú EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A 2004. ÉVRŐL

A SZEDER ( Szülők Egyesülete Diákokért Erdőkertesen) Közhasznú EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A 2004. ÉVRŐL A SZEDER ( Szülők Egyesülete Diákokért Erdőkertesen) Közhasznú EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A 2004. ÉVRŐL 1. TAGTOBORZÁS, SZERVEZETÉPÍTÉS A 2003. évben 41 taggal és közel 60 támogató taggal működtünk.

Részletesebben

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására. MISKOLC 2010. november 16.

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására. MISKOLC 2010. november 16. TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására MISKOLC 2010. november 16. V Á Z L A T Alapelvek A projekt célja A fogyatékosság értelmezése Projekt szolgáltatásai

Részletesebben

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL EFOP-1.3.5-16 TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL PÁLYÁZAT CÉLJA: A helyi igényekre, lehetőségekre reflektálva új formalizált vagy nem formalizált kisközösségek létrehozása

Részletesebben

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból Piacsek László Zoltán szakképzési tanácsadó Iparkamara A kamara feladatai, szerepe a szakképzésben 1. Gyakorlati képzőhelyek

Részletesebben

Életjel Alapítvány 2006. évi

Életjel Alapítvány 2006. évi Életjel Alapítvány 2006. évi közhasznúsági jelentése I. Szervezet alapadatai: Név: Életjel Alapítvány Adószám: 18230745-1-43 Bankszámlaszám: Budapest Bank RT. XVIII.ker. fiók 10103881-55275644-00000004

Részletesebben

Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek

Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest) Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek Életünk értelme

Részletesebben

A SZEDER ( Szülők Egyesülete Diákokért Erdőkertesen) Közhasznú EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A 2005. ÉVRŐL

A SZEDER ( Szülők Egyesülete Diákokért Erdőkertesen) Közhasznú EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A 2005. ÉVRŐL A SZEDER ( Szülők Egyesülete Diákokért Erdőkertesen) Közhasznú EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A 2005. ÉVRŐL 1. TAGTOBORZÁS, SZERVEZETÉPÍTÉS A 2003. évben 32 taggal és közel 60 támogató taggal működtünk.

Részletesebben

HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat III. szám

HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat III. szám HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat 2016. III. szám Kedves Partnereink! Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Új Esztendőt Kívánunk! AKTUALITÁSOK

Részletesebben

TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002

TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002 Vissza a jövőbe TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002 Speciális integrációs és reintegrációs foglalkozások fogvatartottak, pártfogó felügyelet alatt állók, javítóintézeti neveltek számára 2012. május 31. Az Országos

Részletesebben

Utazás a múltba, fedezzük fel a jövő kincseit Német nemzetiségi tábor Szöveges és képes beszámoló

Utazás a múltba, fedezzük fel a jövő kincseit Német nemzetiségi tábor Szöveges és képes beszámoló Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung der Stadt Gyula 5700 Gyula, K. Schriffert József u. 1. Utazás a múltba, fedezzük fel a jövő kincseit Német nemzetiségi

Részletesebben

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola felvételi tájékoztató 2016/2017 BEMUTATKOZÁS Iskolánkban 60 év óta folyik kereskedelmi és vendéglátóipari szakemberek képzése.

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Előterjesztés. - a Közgyűléshez

Előterjesztés. - a Közgyűléshez NYíREGYHÁZA Ügyiratszám: szoc-8266-1/2016. Ügyintéző: Dr. Krizsai Anita Előterjesztés - a Közgyűléshez - "Gyermekeinkért 16" Alapítvány által benyújtani kívánt a "Társadalmi szerepvállalás erősítése a

Részletesebben

Helyi tanterv 2013/2014 tanévtől felmenő rendszerben Testnevelés és sport. 5.-8. évfolyam Célok és feladatok

Helyi tanterv 2013/2014 tanévtől felmenő rendszerben Testnevelés és sport. 5.-8. évfolyam Célok és feladatok Helyi tanterv 2013/2014 től felmenő rendszerben Testnevelés és sport 5.-8. évfolyam Célok és feladatok Gyakorlati tudásanyag Az iskolai testnevelés és sport célja, hogy a tanulók életkori sajátosságaihoz,

Részletesebben

JELENTÉS. Középiskolát végzett diákok helyzete - 2012-2013 -

JELENTÉS. Középiskolát végzett diákok helyzete - 2012-2013 - - 0 - HMTJ 25 /2015 Ikt. szám:1855/27.01.2015 JELENTÉS Középiskolát végzett diákok helyzete - 2012-2013 - Előterjesztő: Elemző Csoport www.judetulharghita.ro www.hargitamegye.ro www.harghitacounty.ro HU

Részletesebben

FOR EVER GURULÓ. XII. FESZ Kongresszus, Velence, 2012. szeptember 29. Kogon Mihály

FOR EVER GURULÓ. XII. FESZ Kongresszus, Velence, 2012. szeptember 29. Kogon Mihály FOR EVER GURULÓ XII. FESZ Kongresszus, Velence, 2012. szeptember 29. Kogon Mihály Tartalom 1. Szakmai hátér, a Merek szolgáltatásai 2. Alapelvek 3. A projekt célja 4. Kölcsönzés-Mit ért el a projekt? +

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági jelentés Közhasznúsági jelentés A Lét Teljessége Egyesület 2011. január 01-jétől 2011. december 31-éig folytatott tevékenységéről 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ Alkalmazott könyvelés: egyszeres könyvvitel. Az Egyesület

Részletesebben

ADD A KEZED NYÚJTSD A KEZED

ADD A KEZED NYÚJTSD A KEZED ADD A KEZED NYÚJTSD A KEZED Ez a kiadvány olyan Székelyudvarhely és környékbeli intézmények/szakemberek adatait tartalmazza, akik a helyi közösségben szociálisan nehéz körülmények között elő, speciális

Részletesebben

A mozgássérült személyek többszintű érdekképviselete a helyi szintektől az Európai szintig. Földesi Erzsébet. MEOSZ, alelnök EDF, alelnök

A mozgássérült személyek többszintű érdekképviselete a helyi szintektől az Európai szintig. Földesi Erzsébet. MEOSZ, alelnök EDF, alelnök A mozgássérült személyek többszintű érdekképviselete a helyi szintektől az Európai szintig Földesi Erzsébet MEOSZ, alelnök EDF, alelnök Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) számokban

Részletesebben

Értelmi sérült fiatalok felnőtté válása. Ismerkedés a munka világával és a család

Értelmi sérült fiatalok felnőtté válása. Ismerkedés a munka világával és a család Értelmi sérült fiatalok felnőtté válása Ismerkedés a munka világával és a család Bevezetés Esettanulmány Értelmi sérült fiatalok sérülés szerinti alcsoport 16 és 20 éves kor között Bevezetés Intézménytelenítés

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Az intézmény neve: Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ Székhelye: Földes, Karácsony Sándor tér 1. Telephelyek:

Részletesebben

A évi Fogyatékosügyi Keretből támogatott pályázatok. Megvalósítás Pályázó neve Pályázó címe Pályázat célja Program helye időszaka

A évi Fogyatékosügyi Keretből támogatott pályázatok. Megvalósítás Pályázó neve Pályázó címe Pályázat célja Program helye időszaka (E Ft) Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Angyalok táncos 6721 Szeged, 1 Érdekvédelmi Szervezete mulatsága 2010-12-01 320 Teleki u. 3. ÉFOÉSZ Közhasznú Szentestén Szegedi Kistérség Többcélú Kirándulás

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló 2006

Közhasznúsági Beszámoló 2006 Közhasznúsági Beszámoló 2006 Adószám: 18187128-1-42 Az Alapítvány jellege Az Alapítvány nyitott, valamennyi hazai és külföldi magán- és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet

Részletesebben

SÉRÜLTEKÉRT ALAPÍTVÁNY

SÉRÜLTEKÉRT ALAPÍTVÁNY Statisztikai szám: 19183189 9190 569 13 SÉRÜLTEKÉRT ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓJA 2010. Részei: I. Számviteli beszámoló II. A Központi költségvetési szervektől, az elkülönített pénzalaptól, a helyi

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának.

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájának keretstratégiája hat éves időtávban (2014-2020) fogalmazza meg az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájával kapcsolatos célokat és az ezekhez kapcsolódó

Részletesebben

Beszámoló a Kolping Támogató Szolgálat - Vecsés munkájáról január december 31-ig. Előterjesztő: Dobos Luca Szolgálatvezető

Beszámoló a Kolping Támogató Szolgálat - Vecsés munkájáról január december 31-ig. Előterjesztő: Dobos Luca Szolgálatvezető Beszámoló a Kolping Támogató Szolgálat - Vecsés munkájáról 2016. január 01-2016. december 31-ig Előterjesztő: Dobos Luca Szolgálatvezető Tisztelt Polgármester Úr, Képviselő testületi és Bizottsági Tagok!

Részletesebben

II. A 2011. évi Éves Képzési Terv (ÉKT) megalkotásának szempontjai

II. A 2011. évi Éves Képzési Terv (ÉKT) megalkotásának szempontjai I. Előzmények A 2001. évi CI. Felnőttképzési törvény előírásai szerint a Közalapítvány felnőttképzési szakemberei elkészítették a 2010. évi Éves Képzési Tervet. A törvény 15.. (1) értelmében az Éves Képzési

Részletesebben

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata 1653/2015.02.06. sz. szenátusi határozat A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata Törvényes keretek: A Sapientia EMTE Pályaválasztási

Részletesebben

A Mindenkinek Becsengettek! program

A Mindenkinek Becsengettek! program A Mindenkinek Becsengettek! program A Mindenkinek becsengettek! elnevezésű oktatási esélyegyenlőségi program 2009-ben Magyarországon jött létre azért, hogy teret biztosítson a fogyatékkal élők számára

Részletesebben

Cheneau, és ami mögötte van - avagy a gyógytornász harmadik keze

Cheneau, és ami mögötte van - avagy a gyógytornász harmadik keze Cheneau, és ami mögötte van - avagy a gyógytornász harmadik keze Balázs Bernadett Dr.Pethő Ágnes 2011.08.26.ORFMMT XXX. Vándorgyűlés JAON KFT Gyermekrehabilitáció Nyíregyháza Cheneau korzett 1970. óta

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben 2011. január 27. Kommunikációs és csoportépítő tréning 3x6 óra Célok: - a csoporttagok beilleszkedésének csoportba és

Részletesebben

Ifjúságügyi projektje Zalaegerszeg

Ifjúságügyi projektje Zalaegerszeg Ifjúságügyi projektje Zalaegerszeg Társadalmi Megújulás Operatív Program Gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő programok Ifjúságügyi komponens TÁMOP 5.2.5-B-10/2 Izsák Imre ÁMK ifjúsági

Részletesebben

SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK AZ OSZTÁLYBAN (A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY PEDAGÓGUS SZEMMEL) AZ INTEGRÁCIÓ JELENTŐSÉGE

SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK AZ OSZTÁLYBAN (A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY PEDAGÓGUS SZEMMEL) AZ INTEGRÁCIÓ JELENTŐSÉGE SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK AZ OSZTÁLYBAN (A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY PEDAGÓGUS SZEMMEL) AZ INTEGRÁCIÓ JELENTŐSÉGE A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYHEZ IGAZODÓ DIFFERENCIÁLÁS LEHETŐSÉGEI AZ ISKOLAI OKTATÁSBAN,

Részletesebben

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház. Szervezeti és Működési Szabályzat. Esélyegyenlőségi.

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház. Szervezeti és Működési Szabályzat. Esélyegyenlőségi. Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Szervezeti és Működési Szabályzat Esélyegyenlőségi melléklete Hatályos: 2016. október 1. napjától BRTKK SZMSZ Esélyegyenlőségi

Részletesebben

A TERMELŐISKOLAI MODELL mint a hátrányos helyzetű munkanélküli fiatalok munkaerő piaci re integrációjának KOMPLEX PROGRAMJA

A TERMELŐISKOLAI MODELL mint a hátrányos helyzetű munkanélküli fiatalok munkaerő piaci re integrációjának KOMPLEX PROGRAMJA A TERMELŐISKOLAI MODELL mint a hátrányos helyzetű munkanélküli fiatalok munkaerő piaci re integrációjának KOMPLEX PROGRAMJA MUTASS UTAT! Budapest, 2013. november 28. Alapítás: 1993 Cél: A Zala megyében

Részletesebben

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013 Mintaprojekt az elérhető Európai Uniós források felhasználásának elősegítéséért a hátrányos helyzetű lakosság fenntartható lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítása érdekében Pécsett 2013.

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. január 28-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Beszámoló a Kolping Támogató Szolgálat - Vecsés 2013. évi

Részletesebben

POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1.

POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. bfuredph@t-online.hu Szám: /2008. Előkészítő: Váradi Gézáné/Végh Endréné E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület

Részletesebben

1056/2012. (III. 9.) Korm. határozat az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési tervéről

1056/2012. (III. 9.) Korm. határozat az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési tervéről 1056/2012. (III. 9.) Korm. határozat az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési tervéről 1. A Kormány a) elfogadja az új Országos Fogyatékosügyi Programról

Részletesebben

BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV

BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV VitaFutura az életért, a jövőért Közhasznú Alapítvány 1139 Budapest, Teve u. 9/c 3/15. Budapest, 2013. április 24. képviselő www.vitafutura.hu * info@vitafutura.hu * Tel.:

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ MÚZEUMI PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ MÚZEUMI PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL A beszámoló elérési útvonala: http://www.hermuz.hu/hom/images/palyazatok/palyazati_beszamolok/2016/nka_muzpedprogr/muzpedprog_hatranyos_szakmai_beszamolo.pdf Herman Ottó Múzeum H 3529 Miskolc, Görgey Artúr

Részletesebben

Zöld építőipari tranzitfoglalkoztatás a Váli völgyben

Zöld építőipari tranzitfoglalkoztatás a Váli völgyben Tájékoztató füzet Zöld építőipari tranzitfoglalkoztatás a Váli völgyben RÓLUNK A Jövő Sportcsillagai Közhasznú Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy segítse a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat,

Részletesebben

Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban. Dr. Lővei Csilla

Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban. Dr. Lővei Csilla Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban Dr. Lővei Csilla 2015. 10. 29. Rehabilitációt igénylő gyermekkori kórállapotok: Neurológiai kórképek (myelodysplasia, CP, neuromuscularis bet., neurotraumat.)

Részletesebben