termékcsalád color: Pantone 320C

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "termékcsalád color: Pantone 320C"

Átírás

1 color: Pantone 320C VerMix termékcsalád

2 color: Pantone 320C Köszönet nyilvánítás Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Országos mentőszolgálat NAGÉV Csoport EGIS Gyógyszergyár NyRT. Dr. Peithner Budapest Kft. Pharmax Kft. Kullancs Bt. La Roche Posay Daylight Kommunikációs Intézet

3 Amikor május 16-án megalakult a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylete, az alapítók aligha gondolták, hogy 125 év múltán az ország legnagyobb taglétszámú civil szervezete lesz. A számok minden büszkélkedő mondatnál beszédesebbek: a Magyar Vöröskeresztnek 277 ezres taglétszámából 77 ezer az ifjúsági tagok száma. 43 ezer önkéntes segítője van, az egész országot lefedő humanitárius munkában 1275 munkatárs vesz részt. Az elmúlt 126 évben a szervezet tevékenysége jelentősen változott. Eleinte hivatásos és önkéntes ápolónőket képzett, mi több, saját kórháza is volt; az első világháború idején kórházvonatokkal, tábori kórházakkal segített, hadifoglyokat gyámolító hivatalt működtetett. Ahogy múltak az évtizedek, úgy alakult át a Magyar Vöröskereszt tevékenységi köre; egyre inkább az elsősegélynyújtás és véradás szervezése, a szociális segítségadás, továbbá a hazai és nemzetközi természeti katasztrófák károsultjainak megsegítése vált elsőrendű feladatává. A múlt század nyolcvanas éveitől került előtérbe a szociális munka. A Magyar Vöröskereszt elsők között hozott létre ingyenkonyhát, átmeneti szállást. Teát, meleg ruhát oszt a rászorulóknak, táborokat szervez az egészségkárosodott és rokkant gyerekeknek, gyógyászati segédeszközkölcsönzőket működtet. A Magyar Vöröskereszt 1882 óta teljes jogú tagja a nemzetközi vöröskeresztes mozgalomnak, amelyhez napjainkban 185 ország szervezete tartozik. A nemzetközi szövetség küldetése az új évezredben is az emberi szenvedések enyhítése, az élet és az egészség védelme, az ember méltóságának tiszteletben tartása, a rászorulók életminőségének javítása, a természeti katasztrófák áldozatainak megsegítése. A Magyar Vöröskeresztnek 2010-ig elfogadott stratégiája van. Fontos feladatának tekinti a humanitárius eszmék, értékek terjesztését, a hazai és nemzetközi katasztrófák következményeinek enyhítését, az azokkal kapcsolatos segítségnyújtást, a szociális gondoskodást, továbbá a szervezetfejlesztést és az önfenntartó marketing stratégiát. Ahogy az elmúlt 126 évben, úgy az előttünk álló esztendőkben is a humanitárius segítség zászlóvivője kíván lenni, hogy munkáját minél több ember ismerje meg.

4 104 TUDNIVALÓK SEGÉLYKÉRÉS ESETÉRE Hidd el, Te is tudsz segíteni! Te is kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor nem árt tisztában lenned a mentőhívás szabályaival, hiszen a lélekjelenlét és a pontos információk életet menthetnek. Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy ma Magyarországon életveszély esetén bárki hívhat mentőt. A 104-es segélyhívószámot minden olyan esetben hívhatjuk, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul pl. életveszélyes állapottal, balesettel, sérüléssel, mérgezéssel találkozunk. Bármi is történjen velünk, maradjuk mindig nyugodtak, és igyekezzünk a lehető legpontosabban informálni a hívást fogadót.

5 Steril gyorskötöző pólyák A sebfedést és rögzítést egy menetben biztosító termékcsaládunk a steril gyorskötöző polyák. Gyártásuk háromféle méretben (5 cm x 5 m, 8 cm x 5 m, 10 cm x 5 m) történik, és 100 db/gyűjtő csomagolásban szállítjuk. Alapanyaguk a mull-szöveten kívül, az egyes pólyák elejébe varrt 8 cm széles nedvszívó vattacsík, aminek feladata a sérülés fedése. A vattacsík sebészeti alapanyag (pamut) felhasználásával készül. Steril kivitele miatt közvetlen a sebre is helyezhető, felhasználása az akut sebkezelés esetén javasolt. Felhasználási javaslat:temészetes eredetű alapanyag felhasználásával készült szőtt textília, mely nedvszívó vattacsíkot is tartalmaz. Steril kivitele miatt közvetlen a sebre is helyezhető, felhasználása az akut sebkezelés esetén javasolt. Vágott mull-lapok Természetes eredetű alapanyagból szőtt textília. Kórházi felhasználásra készült. Nemsteril, közvetlenül sebre nem helyezhető. Sterilezés után váladékok felfogására, sérülések lefedésére használható. Pólyával rögzítve a seb légzését is biztosító kötést ad. Felhasználási javaslat: Temészetes eredetű alapanyag felhasználásával készült szőtt textília,. Nem steril, sebre közvetlenül nem helyezhető.a termék steril sebfedés után az akut vagy krónikus sebellátásban lélegző kötések elkészítéséhez használható.

6

7 KULLANCS-ELTÁVOLITÓ KANÁL A kullancsok világszerte, így Magyarországon is sok bajt- és betegséget okoznak az emberek és a háziállatok körében. Hazánkban a globális felmelegedés következtében az enyhe telek okán egész évben aktívak a kullancsok úgy a természetben, mint a kertekben és a közparkokban is. A kullancsfajok egyedfejlődési alakjainak bőrből történő szakszerű eltávolítása fontos része a kullancsok elleni védekezési módszereknek. A kullancs bőrből való eltávolítására sok hibás népi módszer él a köztudatban. Sajnos a zsírral bekenés, körömmel kicsavarás stb. a kullancs fuldoklását, azaz gyötrését célozza, minek következtében a kullancs kínjában kórokozót tartalmazó nyálat köphet áldozatába. A kullancs bőrből történő eltávolítása: A kullancs lárvákat- és a nimfákat, mivel ezek épphogy rögzülnek a bőrbe, egy homorú hegyű tűvel kell kipöccinteni a bőrből. A kifejlett, vérrel szívott kullancsok (imágók) eltávolítására szolgáló eszköz a KULLANCS- ELTÁVOLÍTÓ KANÁL, mely a kullancs szipókáját úgy fordítja ki a bőrből, mint ahogy a meggymag kinyomó a meggyből a magot anélkül, hogy megragadná és megszorítaná a kullancs testét (nyálmirigyeit). A kullancs-eltávolító kanál használata: -A kullancs-eltávolító kanalat kivéve a csomagolásból, két végét összepattintva felkészítjük a kifejlett kullancs eltávolítására. -A kullancskörnyéki bőrt ráncba emeljük úgy, hogy a kullancs a ránc legmagasabb pontján legyen. -A kullancsszúrás környékét körbetöröljük abszolút hatású fertőtlenítővel átitatott gézzel vagy vattával. -A kullancs-eltávolító kanál V-alakú vágatát a kullancs alá csúsztatjuk úgy, hogy a kullancs szúró-szívó szájszerve a vágat öblébe kerüljön. -A kullancs-eltávolító kanál nyelét megfogva, s ezzel a kanalat a bőrre nyomva, tengelye körül nyolcszor-tízszer, jobbra-balra megpödörjük, s ennek eredményeképpen a kullancs a kanál kávájába esik. -Ezután a kullancs-eltávolító kanalat kullancsostul megsemmisítjük. -A kullancs-csípés helyét minden esetben fertőtlenítőszerrel le kell ecsetelni. Forgalmazza: Kullancs Bt. 2071Páty, Tulipán u.13. Tel.:

8 Traumeel kenőcs Homeopátiás gyógyszerkészítmény 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TRAUMEEL KENŐCS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? Növényi, ásványi és állati eredetű anyagok felhasználásával készült, vízzel lemosható kenőcs, külsőleg. A Traumeel kenőcs homeopátiás gyógyszerkészítmény és mint ilyen, a szervezet öngyógyító törekvését serkenti. A következő esetekben alkalmazható: ficam, zúzódás, vérömleny, ízületi folyadékgyülem; törést kísérő vagy műtét utáni vizenyő vagy lágyrészduzzanat. A Traumeel kenőcs kombinációs készítmény, amely olyan homeopátiás monokomponensű szerekből tevődik össze, amelyek egymás gyógyszerképeit kiegészítik. Ezért mint homeopátiás kombinációs készítmény csak terápiás javallatra alkalmazható. 2. TUDNIVALÓK A TRAUMEEL KENŐCS ALKALMAZÁSA ELŐTT Ne alkalmazza a Traumeel kenőcsöt ha túlérzékeny a ható- vagy segédanyagokkal, ill. fészkesvirágzatúakkal szemben. nyílt sebre nem alkalmazható! Az alkalmazásra vonatkozó óvintézkedések és egyéb figyelmeztetések Mire kell figyelni a gyógyszer használatakor? Alkalmazásának időtartama alatt védje bőrét az erős napfénytől. Lehetőség szerint kerülje a kenőcs nagy bőrfelületen való alkalmazását. A homeopátiás gyógyszerek alkalmazásának kezdetén jellemző módon a meglévő panaszok átmenetileg erősödhetnek. Ha Önnél ilyen előfordul, a gyógyszer szedését átmenetileg szüneteltesse. 3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A TRAUMEEL KENŐCSÖT? Az adagolást egyénileg kell beállítani. Milyen gyakran és milyen módon kell a Traumeel kenőcsöt alkalmazni? Szokásos alkalmazása: a kenőcsöt naponta 2-szer (reggel és este), esetleg naponta többször is a kezelendő felületre juttatni és alaposan a bőrbe bedörzsölni. Szükség esetén párakötés is alkalmazható. A panaszok enyhülésekor az alkalmazás gyakorisága csökkentendő. Mennyi ideig alkalmazza a Traumeel kenőcsöt? Az alkalmazás időtartamát az Ön panaszai határozzák meg. Amennyiben bizonytalan ezzel kapcsolatban, kérdezze kezelőorvosát.

9 Betadine oldat Bőr- és nyálkahártya - fertőtlenítőszer Kivonat a termékismertetőből: A Betadine oldat széles antimikrobiális spektrummal rendelkező fertőtlenítőszer készítmény, mely bőr- és nyálkahártya fertőtlenítésre alkalmas. A készítmény 10 mg/ml szabad aktív jódot, mint dezinficiens hatóanyagot tartalmaz. Antimikrobiális spektrum: baktericid, fungicid, szelektív virucid, protocid. Alkalmazás: A Betadine oldatot töményen (hígítatlanul), vagy 10%-os (1:10 arányú), illetve 1%-os (1:100 arányú) vizes hígítású oldatban alkalmazzuk a felhasználási területtől függően: Bőrsérülések kezelésére, injekciózás, punkció, vérvétel, transzfúzió, infúzió, biopszia előtt, műtéti börfelület fertőtlenítésére ép bőrfelületen alkalmazva: töményen (higítatlanul) kell használni, a felvitel után legalább 1-2 perces expozíciós idő mellett. aszeptikus sebkezelésnél, égett bőrfelület kezelésére, nyálkahártya fertőtlenítésre, bakteriális és gombás bőrfertőzéseknél: 10%-os (1:10 arányban hígított) vízzel hígított Betadine oldatot kell alkalmazni. Műtét előtti betegfürdetésnél: a Betadine oldatot 1%-os (1:100 arányú hígításban) koncentrációban kell alkalmazni a beteg fertőtlenítő fürdetéséhez. Legcélszerűbb a hígított Betadine oldattal a testfelületet egyenletesen bekenni, majd legalább 2 perces behatási idő után langyos vízzel leöblíteni. Ellenjavallat: Jódérzékenység, hyperthyreosis, pajzsmirigy adenoma, dermatitis, veseelégtelenség esetén, radioaktív jód-kezelés előtt, pajzsmirigy terápeutikumok alkalmazásakor. Koraszülöttek, újszülöttek és csecsemők kezelése, valamint a terhesség 3. hónapjától és szoptatás alatt alkalmazása kerülendő és csak egyéni mérlegelés alapján jöhet szóba, állandó orvosi ellenőrzés mellett! A készítmény nem alkalmazható együtt enzimatikus sebkenőcsökkel, valamint higany-tartalmú fertőtlenítőszerekkel. A Betadine oldat PVP-jódkomplexe inkompatibilis redukáló anyagokkal, alkaloid sókkal és savasan reagáló anyagokkal. Engedélyszám: 10091/1990 EGIS dok. szám: 4719/1 MUNDIPHARMA AG Basel, Svájc licence alapján gyártja és forgalomba hozza az EGIS GYÓGYSZERGYÁR NyRT. BUDAPEST A termékismertető teljes anyaga elérhető:

10

11 VerMix szárító keverék Csak természetes anyagokat tartalmaz. A készítmény alkalmas bármely életkorban előforduló, zsíros, -pattanásos(gyulladt) bőr ápolására. Használata során az arc, mellkas és a hát bőrének zsírosságát csökkenti. Alkalmas még szúnyogcsípés, csalángöb és karcolt, horzsolt sebek tüneteinek gyors megszüntetésére. Használata: alkalmazás előtte alaposan felrázzuk, majd a keverékkel egy vattacsomót átitatunk, és ezzel a kezelendő felületet alaposan bekenjük. Hagyjuk a bőrre száradni. Szükség szerint napközben többször is használjuk, de éjszakára feltétlenül ajánlott! Figyelem! Szem környékére és nyálkahártyára ne kerüljön! Szabadalmi lajstrom: Szabadalmi tulajdonos: Hülitzerné Veress Katalin Magyarországi forgalmazó: Daylight Kft VerMix lemosó Csak természetes anyagokat tartalmaz. A készítmény alkalmas bármely életkorban előforduló, zsíros, -pattanásos(gyulladt) bőr ápolására. Használata során az arc, mellkas és a hát bőrének zsírosságát csökkenti. Használata: A tonikkal egy vattacsomót átitatunk, és a bőrfelületet ezzel alaposan áttöröljük. Naponta többször is alkalmazható. Figyelem! Szem környékére és nyálkahártyára ne kerüljön! Szabadalmi lajstrom: Szabadalmi tulajdonos: Hülitzerné Veress Katalin Magyarországi forgalmazó: Daylight Kft VerMix termékcsalád

12 A sebkezelés Sebzés: ha a bőr külső erő hatására folytonosságában megszakad, a seb vérzik, fáj. Alapvető teendő a sebellátás. A sebkörnyéket a sebtől elirányuló mozdulattal megtisztítjuk, bejódozzuk. Jóddal vagy Betadine oldattal átitatott gézzel a sebet körülkenjük. A seb ellátásánál lehetőség szerint használjunk fóliakesztyűt. Égés ellátása: steril kötszerrel fedjük az égett felületet. Nagy testfelületű égésnél steril vagy frissen vasalt lepedőbe csavarjuk a sérültet, ruháját ne távolítsuk el. Arcégést mindig fedjük be steril gézzel. 3-5 dl. tea itatása célszerű. Ficam: Ha az ízületi fej az ízületi árokból külső erő hatására kimozdul és eredeti helyére nem tér vissza, ficam keletkezik. Tünetei: fájdalom, duzzanat, alakváltozás. Ellátás: az ízületet a kóros helyzetben rögzítjük. Rándulás: Ha az ízületi fej az ízületi árokból kimozdul, de az erőhatás megszűnte után visszatér eredeti helyére, rándulásról beszélünk. Tünetei: fájdalom, duzzanat. Ellátás: rögzítés a talált helyzetben. Végtagtörés: A törés lehet zárt vagy nyílt. Tünetei: fájdalom, duzzanat. Nyílt törésnél a csontvégek feletti bőr vérzik. A sebet el kell látni az előzőekben leírtak szerint. A törés ellátása: a talált helyzetben sínezéssel rögzíteni.

13 A Sebfelelős doboz és tartalma Ft + ÁFA kedvezményes áron (+ postaköltség ) megrendelhető a Daylight Kommunikációs Intézet 1023 Budapest, Lukács u. 1 Információs telefonszám:

14 GUINNESS rekord 2008 májusában Zánkán megrendezzük az egyszerre, egyidőben, egyhelyen, legtöbb sebkezelő GUINNESS rekordot, amelyre minden jelentkezőt szeretettel várunk! Legyél te is rekorder!!! Információs telefonszám:

15 A sebfelelős doboz felszerelése Mullap, pólya... 3 cs Cicaplast... 3 cs Traumeel kenőcs... 1 db Betadine oldat... 1 db Dermin kenőcs... 1 db Géz... 5 db Kötszer... 3 db Olló... 1 db Ragtapasz... 1 db Kullancskanál...1 doboz

16 Projekt koordinátor: Daylight Kommunikációs Intézet Cím: 1023 Budapest, Lukács u. 1 Telefonszám:

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Alkalmazási előírás (javasolt szöveg) Luffeel szublingvális tabletta Homeopátiás

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Alkalmazási előírás (javasolt szöveg) Klimakt-Heel szublingvális tabletta

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 24.991/75/2006 sz. határozat

Részletesebben

5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I)

5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I) A KÜLSŐ CSOMAGOLÁSON FELTÜNTETENDŐ ADATOK {DOBOZ} 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Chinofungin külsőleges oldatos spray tolnaftát 100 g 2. HATÓANYAG(OK) MEGNEVEZÉSE Hatóanyagok: 2 g tolnaftát 100 g folyadékban

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Dulcamara BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Mercurius solubilis

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 3 Vertigoheel cseppek Homeopátiás gyógyszerkészítmény. Hatóanyagok: Ambra

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 3 Traumeel kenőcs Homeopátiás gyógyszerkészítmény. Hatóanyagok: Achillea

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ibutop

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató Lioton 100 000 gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Euphrasia egyadagos szemcsepp Euphrasia egyadagos szemcsepp Mielőtt elkezdené

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató tervezet Meditonsin cseppek Homeopátiás gyógyszerkészítmény.

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttan A5. gyakorlati modul A1. MODUL - Az aszepszis és a sebész A2. MODUL - A sebészi instrumentárium A3. MODUL Műtétek A4. MODUL Műtétek, vérzések A5. MODUL Sebek

Részletesebben

KÍMÉLETES. BIZTONSÁGOS. HATÁSOS. Antiszeptikumok sebek, bőr- és nyálkahártya fertőtlenítésére ANTISZEPSZIS

KÍMÉLETES. BIZTONSÁGOS. HATÁSOS. Antiszeptikumok sebek, bőr- és nyálkahártya fertőtlenítésére ANTISZEPSZIS KÍMÉLETES. BIZTONSÁGOS. HATÁSOS. Antiszeptikumok sebek, bőr- és nyálkahártya fertőtlenítésére ANTISZEPSZIS 2 B. BRAUN ANTISZEPTIKUS TERMÉKEK A BŐR HATÉKONY FERTŐTLENÍTÉSE A bőrfertőtlenítés területén több

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 24.989/75/2006 sz. határozat

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: Információk a felhasználó számára

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: Információk a felhasználó számára BETEGTÁJÉKOZTATÓ: Információk a felhasználó számára Octenisept külsőleges oldat oktenidin-dihidroklorid/fenoxietanol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 33.515/75/2008 sz. határozat

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Skinoren krém Skinoren krém Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

BETADINE OLDAT. Készült: 2004. június Verzió 5 Felülvizsgálva: 2007. december Oldal 1 / 5

BETADINE OLDAT. Készült: 2004. június Verzió 5 Felülvizsgálva: 2007. december Oldal 1 / 5 Felülvizsgálva: 2007. december Oldal 1 / 5 1. A készítmény és a gyártó cég azonosítása Kereskedelmi név: Felhasználás: Gyártó cég: e-mail: Gyártó üzem: Betadine oldat Bőr és nyálkahártya fertőtlenítőszer.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN MSM (Metil-Szulfonil-Metán), glükozamin szulfát, kondroitin szulfát, magnézium, kurkuma, gyömbér, boswelia, quercetin, bromelain,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 3 Gripp-Heel tabletta Homeopátiás gyógyszerkészítmény. Hatóanyagok:Aconitum

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer Hatóanyagok: Populus tremuloides (Populus) trit. D1, Sabal serrulatum (Serenoa repens) trit. D6, Conium maculatum

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosításai a Bizottság Határozatával egyidőben lépnek érvénybe. A Bizottsági Határozat

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA AZ EASY LEG ÍZÜLETI KRÉMRŐL (250 ml)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA AZ EASY LEG ÍZÜLETI KRÉMRŐL (250 ml) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA AZ EASY LEG ÍZÜLETI KRÉMRŐL (250 ml) Kalendula (körömvirág), rozmaring, mentol, kámfor, aloe vera, kurkuma, csalán, angelika (angyalgyökér), boróka, kakukkfű,

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Kedves betegünk! Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FlectorŽ EP gél Flector EP gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Címkeszöveg tervezet Külső (doboz) csomagoláson: Novascabin emulzió 70 g

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Canespro kenőcs bifonazol, karbamid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Canespro kenőcs bifonazol, karbamid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Canespro kenőcs bifonazol, karbamid Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gentos belsőleges oldatos cseppek (Gentos cseppek)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gentos belsőleges oldatos cseppek (Gentos cseppek) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Gentos belsőleges oldatos cseppek (Gentos cseppek) Homeopátiás gyógyszer Belsőleges oldatos cseppek Hatóanyagok: Sabal serrulatum D6, Conium maculatum

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Septolete extra 1,5 mg/ml + 5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Septolete extra 1,5 mg/ml + 5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Septolete extra 1,5 mg/ml + 5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray benzidamin-hidroklorid/cetilpiridinium-klorid Mielőtt elkezdi alkalmazni

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Traumeel tabletta

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Traumeel tabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Traumeel tabletta Hatóanyagok: Hypericum perforatum D2, Echinacea purpurea D2, Echinacea angustifolia D2, Bellis perennis D2, Arnica montana D2, Calendula

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Allergodil orrspray 4. sz. melléklete az OGYI-T- 5334/01-04 sz. Forgalomba

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmese BETEGTÁJÉKOZTTÓ:

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! PH@IIX ÄNTITDX Phönix Phönohepan cseppek Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

HATÓANYAG: 23,2 mg diklofenák-dietilamin (megfelel 20,0 mg diklofenák nátriumnak) 1 gramm gélben.

HATÓANYAG: 23,2 mg diklofenák-dietilamin (megfelel 20,0 mg diklofenák nátriumnak) 1 gramm gélben. VOLTAREN EMULGEL FORTE 20 MG/G GÉL Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél diklofenák-dietilamin HATÓANYAG: 23,2 mg diklofenák-dietilamin (megfelel 20,0 mg diklofenák nátriumnak) 1 gramm gélben. SEGÉDANYAG:

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 19.267/75/2007 sz. határozat

Részletesebben

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Cserháti Pálma MSc, biológus Országos Epidemiológiai Központ, Dezinfekciós osztály Biocidok és szabályozásuk Biocid termék: hatóanyag,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató tervezet (2006 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIRKULIN VALERIÁNA KOMLÓVAL MITE/FORTE BEVONT TABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIRKULIN VALERIÁNA KOMLÓVAL MITE/FORTE BEVONT TABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? BETEGTÁJÉKOZTATÓ Cirkulin Valeriana komlóval 80 mg/20 mg mite bevont tabletta Cirkulin Valeriana komlóval 160 mg/40 mg forte bevont tabletta macskagyökér száraz kivonata és komlótoboz száraz kivonata Olvassa

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÁKOZTTÓ-TERVEZET BETEGTÁJÉKOZTTÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Nagy Mariann Baloghné Szlábi Viktória Dr. Ménesi Rudolf Kaposi Mór Oktató Kórház Általános-,

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát!

Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát! Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát! Nagyon magas, 99% feletti polarizációs fok Nagy fényintenzitás Nagy kilépő fénysugár Könnyű kezelhetőség Tetszés szerinti magasságban és szögben állítható állvány

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Hova filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Hova

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Írjon x jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis A zúzott seb ellátása

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Traumeel belsőleges oldatos cseppek

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Traumeel belsőleges oldatos cseppek BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Traumeel belsőleges oldatos cseppek Hatóanyagok: Hypericum perforatum D2, Echinacea purpurea D2, Echinacea angustifolia D2, Bellis perennis D2, Arnica

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE:

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: BIZTONSÁGI ADATLAP MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: A készítmény típusa: légyirtószer A készítmény megnevezése: MUSKILL kenhető légyirtószer Gyártó és forgalmazó: METATOX Peszticid Gyártó

Részletesebben

1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása:

1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása: Felülvizsgálat dátuma: 2014.03.31 Oldal: 1/9 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása: 1.1 Termékazonosító: 1.1.1 Az anyag/keverék megnevezése: Szinonim megnevezések: 1.1.2 CAS szám: Nincs.

Részletesebben

RACUMIN-B RÁGCSÁLÓIRTÓ CSALÉTEK

RACUMIN-B RÁGCSÁLÓIRTÓ CSALÉTEK BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP RACUMIN-B RÁGCSÁLÓIRTÓ CSALÉTEK 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: felhasználásra kész

Részletesebben

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN Ragatsné Pusztai Julianna Harris Egészségügyi Szolgálat A modern sebkezelésnek napjainkban egyre

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék...

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék... Tartalomjegyzék Az Ultralieve Pro készülék...2 Az ultrahang előnyös hatásai...2 Milyen problémák kezelésére használható a készülék...2 A készüléket tilos használni...3 Az Ultralieve Pro részei...4 Az ultrahang

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ TERVEZET BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

1.) A keverék és a vállalat azonosítása:

1.) A keverék és a vállalat azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/11 D-Alkal 45 BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH), II. mellékletével A kiállítás kelte: 2010.06.20. 1.) A keverék és a vállalat azonosítása: 1.1.

Részletesebben

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont.

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont. ACE-gátlók és angiotenzin II antagonisták: alkalmazás terhességben és szoptatás alatt A PhVWP által 2008 októberben jóváhagyott alkalmazási előírás és betegtájékoztató szöveg ACE-gátlók Lisinopril, Fosinopril,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bactroban 20 mg/g kenőcs mupirocin

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bactroban 20 mg/g kenőcs mupirocin Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Bactroban 20 mg/g kenőcs mupirocin Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója 1 A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója Hatóanyag/hatóanyagcsoport paracetamol ATC N02BE01 Érintett készítmény(ek) Magyarországon Paracetamol Teva 10 mg/ml oldatos infúzió (MAH: Teva Gyógyszergyár Zrt.,

Részletesebben

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN!

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! A FOLYAMATOSAN NÖVEKVÕ LEVEGÕSZENNYEZÉSSEL EGYENES ARÁNYBAN NÖVEKSZIK A LÉGÚTI BETEGSÉGEKBEN SZENVEDÕK SZÁMA, KÜLÖNÖSEN A GYEREKEKNÉL. HASZNÁLD A TERMÉSZET EREJÉT //

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szuszpenzió négy törzset tartalmazó, többszörösen antibiotikum-rezisztens Bacillus clausii spóra Mielőtt

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató:információk a felhasználó számára Béres

Részletesebben

RACUMIN-B PATKÁNYIRTÓSZER

RACUMIN-B PATKÁNYIRTÓSZER BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP RACUMIN-B 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: felhasználásra kész rágcsálóirtó csalétek

Részletesebben

HAGYOMÁNYOS KÖTSZEREK KATALÓGUS

HAGYOMÁNYOS KÖTSZEREK KATALÓGUS HAGYOMÁNYOS KÖTSZEREK KATALÓGUS 2012 mullpólya rugalmas pólya kompressziós pólya (fásli) ragtapasz mull lap szigetkötszer sebtapasz filmkötszer sebfedő párna csőkötszer kötszerrögzítő háló - Tartalomjegyzék

Részletesebben

www.kullancsinfo.hu Kullancsok támadása

www.kullancsinfo.hu Kullancsok támadása KULLANCS- KALAUZ 6. szám Kiadó: KULLANCS Bt. 2071 Páty, Tulipán u.13. Tel.:06-30-552-12-20 Fax: 06-23-343-605 E-mail: drkapiller@t-email.hu Honlap: www.drkapiller.hu Kedves Olvasó! A kullancsok világszerte,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 13.092/75/2008 sz. határozat

Részletesebben

1.) A keverék és a vállalat azonosítása:

1.) A keverék és a vállalat azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/10 HC-DPE BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH), II. mellékletével A kiállítás kelte: 2001.12.11. 1.) A keverék és a vállalat azonosítása: 1.1. Keverék

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat október 03.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat október 03. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: BRADOLIFE fertőtlenítő kendő fertőtlenítő kendő Florin Vegyipari és Kereskedelmi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Duphalac szirup Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK, 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK, 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK, 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: AKTÍV S 021 erősen

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bactroban 20 mg/g orrkenőcs mupirocin

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bactroban 20 mg/g orrkenőcs mupirocin Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Bactroban 20 mg/g orrkenőcs mupirocin Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz!

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 4 sz BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sparsorium infantum

Részletesebben

Prime Source vízkőoldó 1/5 Verziószám: 1 Készült: 2010.október14 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH

Prime Source vízkőoldó 1/5 Verziószám: 1 Készült: 2010.október14 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH Prime Source vízkőoldó 1/5 Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH 1. Az anyag/ készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: PRIME SOURCE Vízkőoldó koncentrátum

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére.

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin 75 μg/ml 1.A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Voltaren Emulgel 1% gél ((betegtájékoztató a tubusos kiszereléshez)) Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/ és a 453/2010/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/ és a 453/2010/EK rendelet szerint PC Oxol Extra fertőtlenítő 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/ és a 453/2010/EK rendelet szerint 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PC Oxol Extra

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Septolete extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta. benzidamin-hidroklorid/cetilpiridinium-klorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Septolete extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta. benzidamin-hidroklorid/cetilpiridinium-klorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Septolete extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta benzidamin-hidroklorid/cetilpiridinium-klorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Version 7 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Fexgen 180

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben