Szakszövegek írása. Fried Katalin kfried(&)cs.elte.hu február 13.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakszövegek írása. Fried Katalin kfried(&)cs.elte.hu február 13."

Átírás

1 Szakszövegek írása Fried Katalin kfried(&)cs.elte.hu február 13.

2 Szakszöveg Szakszövegnek nevezünk minden olyan írást, amely elsősorban valamely szakma képviselői vagy érdeklődői köre számára készül. A szakszövegek legfontosabb jellemzői: tartalom forma stílus Ennek a tárgynak a célja bevezetés adni egy speciálisan matematikai szövegekre kifejlesztett tördelőprogram (TEX, illetve LATEX) használatába, a nyomdászat, valamint a szakszöveg tipográfiai, stilisztikai és nyelvi eszközeinek alapjaiba. (Ennél több nem fér bele egy félévbe.)

3 Szakszövegek írása A tárgy célja A tárgy elvégzésével olyan ismeretekre tehetnek szert, amely segítségükre lehet a szakmai ismereteik írásbeli kommunikációjában. Az a tudás, amit itt megszereznek, nagyon sokrétűen használható. A legkisebb nyereség, hogy a szakdolgozatuk külalakja esztétikus lesz, továbbá matematikai témájú írásaik során kevesebb technikai problémával kell majd megküzdenük (képletek).

4 A tárgyhoz kapcsolódó órák szerkezete Az előadás és a gyakorlat szorosan összekapcsolódik. A gyakorlatokon egy-egy, az előadáshoz kapcsolódó feladaton fogunk dolgozni, illetve a gyakorlaton felmerülő kérdésekre az előadásokon adok választ. Ezért az előadás látogatása kötelező, de legalábbis erősen ajánlott. A gyakorlatokon segítséget adok a feladat elkészítéséhez. A kész munkákat az címre el kell küldeni (ez nem a saját címem), hogy javaslatokat tegyek a javításra. Az utolsó pár előadás helyett TESZT, illetve konzultáció lesz.

5 Követelmények Jegyet a gyakorlatra kapnak. Az előadásra (aki valóban megfelel) csak egy,,résztvett értékelést. A félév közepe táján kiadok egy témát, ebből beadandót kell készíteni (leadási határidő május 8.). Ennek részleteiről később lesz még szó. Az elmélet (előadás) anyagából tesztdolgozatot írnak (április 24.). Mivel külön csak a beadandó vagy csak a teszt megírásával elérhető a legalább közepes jegy, javítási lehetőség nincs.

6 Ajánlott irodalom: TEX, LATEX Not so short introduction into LaTeX (angolul, magyarul). Wettl Mayer Szabó: LaTeX kézikönyv Grätzer: AMSLaTeX (és a szerző bármely más, ebben a témában írt könyve), pl.: vagy: Practical LATEX (Springer, 25 35$) Egyebek, például: LATEX wikibook: https://en.wikibooks.org/wiki/latex Share LATEX: https://www.sharelatex.com/learn

7 Ajánlott irodalom: Tipográfia Virágvölgyi Péter: A tipográfia mestersége számítógéppel (Osiris Kiadó, 2004) Mohai István: Tipográfiai alapismeretek pdf A Magyar Helyesírás Szabályai Érdekességképpen:

8 A nyomdászat története, kialakulása Novák László: A nyomdászat története Őse: pecsétnyomók (babilónia) Gutenberg, a XV. század közepe; Kína(?) Magyarországon: Hess András (Buda), jóval később (XIX. század): Kner Izidor (Gyoma mind a mai napig!), , nyomdász és kiadó, a legismertebb magyar nyomdászdinasztia. A nyomdászat tudománya: tipográfia

9 Ajánlott irodalom: Matematikai szövegek írása Halmos Pál cikke angolul: pdf writing/h-hwm-70.pdf juengel/scripts/howtowritemathpapernopic.pdf

10 A számítógépes szövegírás kettős gyökere A számítógépes szövegszerkesztés (word processing): Programozói felület: szövegszerkesztő. Szövegírás: programozók üzenetei. PC-k elterjedésével általános igénnyé vált. A szedés (typesetting): Klasszikus kézi szedés, tördelés (egy másik ága: írógép) Fényszedés (1946) Számítógépes szedés (nem szövegszerkesztés) WYSIWYG (what you see is what you get) (Már beíráskor is azt látom a képernyőn, ami nyomtatásban fog megjelenni.) Ami nem WYSIWYG, az beállítási parancsokat tartalmaz.

11 Számítógépes tördelés Az első tördelőprogramok: troff (1969), PageMaker (1983), Ventura (1986), QuarkXpress (1987), InDesign (1995) Technikai szövegekhez: ChiWriter ( ), TEX (1978) [AMSTEX: 1981, LATEX: 1985] A fentiek szövegszedő programok (nem szövegszerkesztők, mint pl. a word) [typesetter word processor] Sztenderd kimeneti formátumok: postscript, pdf (Adobe)

12 A TEX szedőrendszer jellege, felépítése kialakulásának története (D. E. Knuth, ) a vele szemben támasztott követelmények: a dokumentum szöveges (text) formátumban legyen minden nyomdai jel elérhető az angol billentyűzetről vezérlőparancsok TEX változók, beállításaik

13 A használt programok Egy szövegszerkesztő, ami segíti a munkánkat (TeXnicCenter, Tex- Works, WinEdt stb. mellesleg lehetne word is, jegyzettömb vagy pspad, wordpad stb.) Egy TEX szöveget feldolgozó program (MikTeX, TexLive stb.) Egy, a munkát megjelenítő program (Acorbat, Arcoread, Sumatra, FoxIt Reader stb.)

14 Házi feladat: Otthon töltse le és installálja (ebben a sorrendben) a MikTeX 2.9 programot (figyeljen a rendszerre és a processzorra) illetve (ez a TEX rendszer) a TeXnicCenter programot A MikTeX futtatható programjainak könyvtára az installálás könyvtárán belül: /miktex/bin Ha installálás közben kérdése van, tegye fel. címem: kfried(&)cs.elte.hu

15 Gyakorlat Indítsa el a TeXnicCenter programot! Kezdjen egy LATEX file-t, és írja be a következő sorokat: \documentclass[11pt,a4paper,onesided]{article} \usepackage{t1enc} \usepackage[utf8]{inputenc} \usepackage[magyar]{babel} \frenchspacing \begin{document}.. \end{document} Keresse meg a neten az OSZK honlapján Benedek Elek meséi között (http://mek.oszk.hu/04800/04865/04865.htm) a Tréfás Mesék című részt, és írja/másolja be a dokumentum részbe a szöveget. Készítse el a TEX file-ból a pdf-et.