ROSSZINDULATÚ SZOFTVEREK VÍRUSOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ROSSZINDULATÚ SZOFTVEREK VÍRUSOK"

Átírás

1 ROSSZINDULATÚ SZOFTVEREK VÍRUSOK

2 A VÍRUS A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet. Hatása ellen védekezni megfelelő vírusirtó szoftverrel többnyire lehetséges. Adatlopás Tevékenység követés Reklámok Azonosítás Darkweb (pl. Pornó siteok) Hibák Bug

3 A VÍRUS A vírusok manapság jellemzően pendrive vagy segítségével terjednek az internetes böngészés mellett, valamint a megbízhatatlan oldalakról történő letöltések által. A számítógépes vírusok működése hasonlít az élővilágban megfigyelhető vírus viselkedéséhez, mely az élő sejtekbe hatol be, hogy önmaga másolatait előállíthassa. Ha egy számítógépes vírus kerül egy másik programba, akkor azt fertőződésnek nevezzük. A vírus csupán egyike a rosszindulatú szoftverek (malware) számos típusának. Ez megtévesztő lehet a számítógép-felhasználók számára, mivel mára lecsökkent a szűkebb értelemben vett számítógépes vírusok gyakorisága, az egyéb rosszindulatú szoftverekhez, mint például a férgekhez képest, amivel sokszor összetévesztik őket.

4 A VÍRUSOK JELLEMZŐI A gazdaprogramok megfertőzése és az önsokszorosító viselkedés valamennyi vírusra jellemző. Ezenkívül gyakran rendelkeznek a következő tulajdonságokkal: nagyon kis méretűek; futtatható állományokat képesek megfertőzni; általában ártó szándékkal készítették őket; gyakran akár válogatva, időzítve tönkretesznek más fájlokat; rejtetten működnek, esetleg akkor fedik fel magukat, ha feladatukat elvégezték; egyre fejlettebb intelligenciával rendelkeznek, például változtathatják saját kódjukat és aktivitásukat.

5 A VÍRUSOK FAJTÁI Programvírusok BOOT-vírusok A programvírusok a klasszikus értelemben vett vírusok. Futtatható állományokhoz (program fájlokhoz) kapcsolódnak, amiknek megnyitására aktivizálódnak. Alkalmazásvírusok A fájlfertőző vírusok futtatható programokat fertőznek meg (.EXE,.COM,.SYS, stb. kiterjesztésűeket). Ha egy fertőzött program elindul, a vírus kódja bekerül a memóriába, aktivizálódik és elkezdhet más programokra átterjedni. Fertőzéskor a vírus mindig olyan programokat keres, amiket még nem fertőzött meg, így növelve másolatainak a számát. A BOOT-vírusok közé szokás sorolni a számítógépes rendszer indulásakor aktiválódó vírusokat. A számítógép operációs rendszere valamely adathordozóról töltődik be és indul el, ezt nevezzük BOOT folyamatnak. Akad vírus jellegű károkozó, amely olyan módon kerül be a memóriába, hogy az adathordozón (pl. hajlékonylemez, fix lemez) a rendszerindító utasítássorozathoz kapcsolódik. E károkozók hatékonyságát nagyban növeli az, hogy a rendszer töltődése minden folyamatot megelőz, tehát a vírusellenes programok aktivizálódását is, ezért még a védelemre szolgáló programok indulása előtt betöltődhet és aktivizálódhat a károkozó.

6 A FÉREG Egy számítógépes féreg (worm) egy számítógépes vírushoz hasonló önsokszorosító számítógépes program. Míg azonban a vírusok más végrehajtható programokhoz vagy dokumentumokhoz kapcsolódnak hozzá illetve válnak részeivé, addig a férgeknek nincs szükségük gazdaprogramra, önállóan fejtik ki működésüket. A férgek gyakran a számítógéphálózatokat használják fel terjedésükhöz.

7 A FÉREG Az első férget 1978-ban készítette el a Xerox PARC két kutatója. Az első széles körben is ismertté vált féreg a Morris-féreg volt, melyet a Cornell Egyetem egyik diákja, Robert Tappan Morris, Jr. készített el november 2-án került ki a szabadba és a korabeli internetre kapcsolt számítógépek közül számosat megfertőzött. Terjedéséhez a BSD Unix-ban található programhibákat használta fel. Morrist az amerikai bíróság a három év felfüggesztett börtönbüntetésre, közmunkára és dolláros pénzbírságra ítélte. Az önsokszorosításon kívül a féreg sokféle dologra beprogramozható, például a fájlok törlésére a gazdarendszeren, vagy önmaga elküldésére ben. Az újabban megfigyelt férgek több végrehajtható állományt is visznek magukkal. Még valódi ártó szándékú kód nélkül is súlyos fennakadásokat okozhatnak, csupán azzal, hogy sokszorozódásuk kiugróan magas hálózati forgalmat generálhat. Például a Mydoom féreg terjedése csúcsán világszerte észrevehetően lelassította az internetet.

8 MORRIS-FÉREG Rsh támadás Behúzó Sendmail támadás ping támadás Féreg Robert Tappan Morris, Jr. Féreg Cél rendszer Kérés Féreg Megfertőzött rendszer

9 MYDOOM Hogyan terjed a MyDoom féreg? 1. A MyDoom akkor aktiválódik, amikor a gyanútlan címzett megnyitja az hez csatolt fájlt. 2. A csatolt fájl tartalmaz egy programot, ami átveszi az áldozat számítógépét és elküldi az összes megtalált címre a fertőzött üzenetet. 3. A fertőzés gyorsan terjed, sok PC-re, generált spam üzenetek millióival lassítva az Internetet. 4. A MyDoom.A vírus arra lett programozva, hogy támadást indítson az összes fertőzött gépről, hogy a Web siteot szoftveresen leállítsa Február elsején.

10 A TRÓJAI Számítógépes értelemben a trójai faló (röviden trójai) egy olyan rosszindulatú program, ami mást tesz a háttérben, mint amit a felhasználónak mutat. Az elnevezés a görög mitológiában szereplő trójai falóból származik, utalva Odüsszeusz cselvetésére, hogy a görögök megnyerjék a trójai háborút. A közhiedelemmel ellentétben egy trójai nem feltétlenül tartalmaz rosszindulatú programkódot, azonban a többségük tartalmazza az ún. hátsó kapu telepítését, ami a fertőzés után biztosítja a hozzáférést a célszámítógéphez. A vírusokkal ellentétben általában nem többszörözi önmagát, terjedése főként egyedi támadásoknak és az emberi hiszékenységnek köszönhető.

11 A TRÓJAI Az egyszerűbb trójai programok csak kívülről tűnnek hasznos programnak, míg fejlettebb változataik a kémkedés mellett valóban képesek az ígért funkciók elvégzésére is így csökkentve a lebukás veszélyét. Trójaival való megfertőződésnek forrása lehet egy üzenet csatolmánya vagy azonnali üzenetküldő program, de megkaphatjuk CD-n vagy egyéb adattárolón is. A leggyakoribb fertőzési módszert azonban a letöltések és a veszélyes honlapok jelentik.

12 A TRÓJAI Rombolás A számítógép vagy eszköz tönkretétele Fájlok, adatok módosítása vagy törlése További malware programok telepítése, futtatása Kémkedés a felhasználó tevékenysége és érzékeny adatai után Eszköz vagy identitás kihasználása A megfertőzött célszemély internetkapcsolatának használata (mint átjáró vagy proxy) illegális célokra (pl. további gépek megtámadására), vagy akár a felhasználó adatainak, fájljainak megosztására A célszemély hálózatát használó többi eszköz feltérképezése, megtámadása A számítógép használata egy botnet részeként (pl. automatikus spamelések elvégzésére) A számítógép erőforrásainak használata kriptovaluta bányászatra (pl. Bitcoin) Pénzlopás, váltságdíj Elektromos pénzlopás Ransomware telepítése (pl. CryptoLocker) Adatlopás Felhasználó jelszavának, bankkártyaadatainak megszerzése Személyi adatok, privát fényképek eltulajdonítása Piaci titkok felderítése Személyi vagy ipari kémkedés Kémkedés, megfigyelés, tevékenységkövetés Gombleütések rögzítése (pl. felhasználó adatok, jelszavak lopásához) Felhasználó képernyőjének megfigyelése Felhasználó webkameraképének megfigyelése Számítógép távvezérlése

13 BACKDOOR.TROJAN (TRÓJAI HÁTSÓAJTÓ) Először 1999 Február 11-én fedezték fel, nevét a Symantec adta. Egy rosszindulatú szoftver, amely engedélyezi a támadónak a hozzáférést, illetve a különböző parancsok küldését az áldozat gépére. Pl: Információ lopás Feladatok, folyamatok leállítása Feladatok, folyamatok futtatása Fájlok letöltése Fájlok és egyéb tartalmak feltöltése Számítógép leállítása, újraindítása Stb.

14 VÍRUSÍRTÁS Működési elvek A vírusirtó szoftverek két alapelven működnek. Az első az úgynevezett reaktív védelem, ami az úgynevezett vírusdefiníciós adatbázison alapszik. Ebben az esetben a vírusirtó szoftver egy adatbázisból azonosítja a kártevőket. Az adatbázist a vírusirtó szoftver gyártója rendszeresen frissíti, a frissítéseket a legtöbb vírusirtó szoftver automatikusan letölti az internetről. A második és napjainkban egyre fontosabb védelmi módszer az úgynevezett heurisztikus vírusvédelem. Ebben az esetben a vírusirtó a beépített analizáló algoritmusok (mesterséges intelligencia) segítségével azonosítja a vírusokat. A módszer azért nagyon fontos, mert sokszor több nap telik el egy új vírus megjelenésétől addig, amíg a vírusirtó program gyártója az ellenszert elkészíti és beépíti a vírusdefiníciós adatbázisba. A reaktív vírusirtó szoftvernek ilyenkor frissítenie kell magát az internetről, és csak ezután nyújt védelmet az új vírusok ellen. A heurisztikus módszereket is alkalmazó modern vírusirtók viszont addig is védelmet nyújtanak a legtöbb kártevő ellen, amíg az ellenszer elkészül. Ezek a modern vírusirtók kombinálják tehát a hagyományos (vírusdefiníciós adatbázison alapuló) védelmet a modern heurisztikus védelemmel, és így nagyobb biztonságot adnak a felhasználóknak.

15 VÍRUSÍRTÁS Fajtái Egyedi számítógépek védelmére szolgáló megoldások Egyedi számítógépek védelmére optimalizált megoldások. Általában a rendszerkövetelmények csak egyedi gépes operációs rendszereket támogatnak, és nincs felkészítve a távoli menedzselhetőségre és a hálózatos környezetre. Rendelkezik minden olyan szükséges grafikus kezelőfelülettel, amelyen keresztül felhasználószintű ismeretekkel kezelhető a szoftver. Egyszerű vírusirtó Kizárólag antivírus megoldást tartalmazó szoftver. Bár egyre több funkciót zsúfolnak bele a gyártók, az egyes megoldásokban mégis megkülönböztethető, hogy ez a megoldás nem tartalmaz tűzfalat, webtartalom-szűrőt, adatmentést. Egyes gyártók a kémprogramvédelmet már integrálták az egyszerűbb megoldásban. Komplex internetbiztonsági megoldások Egyedi számítógépekre kifejlesztett, teljes körű biztonsági megoldást kínáló megoldások. Az általánosan elfogadott, hogy antivírus, tűzfal minimálisan legyen a megoldásban, de webtartalomszűrőt, adatmentést, SPAM szűrést, adathalászat elleni védelmet stb. kínálnak gyártótól függően a komplex kategóriába sorolható megoldások. Felhőalapú vírusírtók (Pl.: Comodo)

16 TŰZFAL A tűzfal (angolul firewall) célja a számítástechnikában annak biztosítása, hogy a hálózaton keresztül egy adott számítógépbe ne történhessen illetéktelen behatolás. Szoftver- és hardverkomponensekből áll. Hardverkomponensei olyan hálózatfelosztó eszközök, mint a router vagy a proxy. A szoftverkomponensek ezeknek az alkalmazási rendszerei tűzfalszoftverekkel, beleértve ezek csomag- vagy proxyszűrőit is. A tűzfalak általában folyamatosan jegyzik a forgalom bizonyos adatait, a bejelentkező gépek és felhasználók azonosítóit, a rendkívüli és kétes eseményeket, továbbá riasztásokat is adhatnak. Szoftveres Tűzfalak pl. Kaspersky, Norton

17 HARDVERES TŰZFAL Működése A tűzfal megpróbálja a privát hálózatot ill. a hálózati szegmenst a nemkívánt támadásoktól megóvni. Szabályozza a különböző megbízhatósági szintekkel rendelkező számítógép-hálózatok közti forgalmat. Tipikus példa erre az internet, ami semmilyen megbízhatósággal nem rendelkezik és egy belső hálózat, ami egy magasabb megbízhatósági szintű zóna. Egy közepes megbízhatósági szintű zóna az ún. határhálózat vagy demilitarizált zóna (DMZ), amit az internet és a megbízható belső hálózat között alakítanak ki. Megfelelő beállítás nélkül egy tűzfal gyakran értelmetlenné válik. A biztonsági szabványok alapértelmezett-letiltás tűzfal-szabálycsoportot határoznak meg, amelyben csakis azok a hálózatok vannak engedélyezve, amiket már külsőleg engedélyeztünk. A szabálymegszegéseket leszámítva, egy tűzfal funkciója nem abból áll, hogy veszélyeket felismerjen és akadályozzon. Főleg abból áll, hogy a meghatározott kommunikációs kapcsolatokat engedélyezze, a forrás- vagy célcímek és a használt szolgáltatások alapján. A támadások felkutatásáért az ún. behatolásfelismerő rendszerek a felelősek, amelyet akár a tűzfalra is lehet telepíteni, de ezek nem tartoznak a tűzfalhoz.

18 SZOFTVERES TŰZFAL Sandbox, Tűzfal

19 FORRÁSOK Wikipedia Vírusok Wikipedia Férgek Wikipedia Trójai Symantec - Backdoor.trojan Wikipedia Vírusírtó Wikipedia - Tűzfal Google képek

ROSSZINDULATÚ SZOFTVEREK VÍRUSOK

ROSSZINDULATÚ SZOFTVEREK VÍRUSOK ROSSZINDULATÚ SZOFTVEREK VÍRUSOK A VÍRUS A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat

Részletesebben

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B Számítógépes vírusok Barta Bettina 12. B Vírusok és jellemzőik Fogalma: A számítógépes vírus olyan önmagát sokszorosító program,mely képes saját magát más végrehajtható alkalmazásokban, vagy dokumentumokban

Részletesebben

Informatikai biztonság, IT infrastruktúra

Informatikai biztonság, IT infrastruktúra , IT infrastruktúra Az informatikai biztonság az információk és az informatikai rendszerek védelme a jogosulatlan hozzáféréstől, használattól, változtatástól, megsemmisüléstől. Számos tényező veszélyezteti

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE)

SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE) SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE) Számítógépes kártevők A rosszindulatú számítógépes programokat összefoglalóan kártevőknek (angolul malware, ejtsd melver) nevezzük. A kártevők típusai: Vírusok Férgek Kémprogramok

Részletesebben

Informatikai biztonság alapjai

Informatikai biztonság alapjai Informatikai biztonság alapjai 3. Rosszindulatú programok Pethő Attila 2008/9 II. félév Rosszindulatú programok (malware) fajtái vírusok, férgek, trójaiak, spyware, dishonest adware, crimeware, stb. Vírusok

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 2.

Számítógépes alapismeretek 2. Számítógépes alapismeretek 2. 1/7 Kitöltő adatai: Név: Osztály: E-mail cím: 2/7 Kérdések: Mire szolgál az asztal? Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. A telepített alkalmazások tárolására. A telepített

Részletesebben

IV. Számítógépes vírusok és védekezési módszerek

IV. Számítógépes vírusok és védekezési módszerek IV. Számítógépes vírusok és védekezési módszerek Mi is az a VÍRUS? A számítógépes vírusok olyan programok, amelyek képesek önmagukat reprodukálni, s így szaporodni. Hogyan aktiválódnak? program használat

Részletesebben

Vírusok és kártékony programok A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem

Vírusok és kártékony programok A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem Vírusok és kártékony programok A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem A vírus fogalma A vírus önreprodukáló, károkozó program, amely beépül más állományokba Károkozás: Gép feltűnő lelassulása Fájlok

Részletesebben

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer feladatai Programok indítása, futtatása Perifériák kezelése Kapcsolat a felhasználóval

Részletesebben

Történet. Számítógépes vírusok. Mik a vírusok? A vírusok felépítése

Történet. Számítógépes vírusok. Mik a vírusok? A vírusok felépítése Számítógépes vírusok Történet 70-es években kezdődött programok, melyek olyan utasításokat tartalmaztak, amik szándékosan rongáltak, illetve hibákat okoztak. Teszteljék a számítógép terhelhetőségét Legyen

Részletesebben

14. óra op. rendszer ECDL alapok

14. óra op. rendszer ECDL alapok 14. óra op. rendszer ECDL alapok 26. El kell-e menteni nyomtatás előtt egy dokumentumot? a) Nem, de ajánlott, mert a nem mentett dokumentum elveszhet. b) Igen, mert mentés nélkül nem lehet nyomtatni. c)

Részletesebben

IT hálózat biztonság. A hálózati támadások célpontjai

IT hálózat biztonság. A hálózati támadások célpontjai 6. A hálózati támadások célpontjai Smart TV Számítógépes technológia (4K, wifi, ) Legtöbbször Android operációs rendszerű Wifi, DirectWifi, Bluetooth kapcsolatra képes Átjáróként használható más hálózati

Részletesebben

Vírusok. - önreprodukcióra képes, károkat okozó program

Vírusok. - önreprodukcióra képes, károkat okozó program Vírusok Mi is a vírus? - Számítógép program, már a 60-as években katonai körök foglalkoztak program írással, hogy az ellenség gépeit tönkre tegyék és adatokat megszerezhessenek. - önreprodukcióra képes,

Részletesebben

HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész

HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész Tűzfalak működése Összeállította: Huszár István 1. A tűzfal (firewall) szerepe Tűzfal: olyan biztonsági rendszer, amely a számítógépes hálózatok kapcsolódási pontján helyezkedik

Részletesebben

1982-ben az akkor 15 éves amerikai diák, Rich Skrenta úgy döntött, hogy megvicceli ismerőseit, ezért írt egy programot. A kilencvenes évek közepén,

1982-ben az akkor 15 éves amerikai diák, Rich Skrenta úgy döntött, hogy megvicceli ismerőseit, ezért írt egy programot. A kilencvenes évek közepén, 6. óra Vírusok_1 Mi is a vírus? -Számítógép program, már a 60-as években katonai körök foglalkoztak program írással, hogy az ellenség gépeit tönkre tegyék és adatokat megszerezhessenek. -önreprodukcióra

Részletesebben

Informatikai biztonság, IT infrastruktúra

Informatikai biztonság, IT infrastruktúra Informatikai biztonság, IT infrastruktúra Informatikai biztonság Az informatikai biztonság az információk és az informatikai rendszerek védelme a jogosulatlan hozzáféréstől, használattól, változtatástól,

Részletesebben

Hardverkarbantartó programok

Hardverkarbantartó programok Hardverkarbantartó programok Operációs rendszerek által kínált eszközök: Partíció-menedzserek Formázási eszközök Felületellenőrző eszközök Töredezettség-mentesítő eszközök S.M.A.R.T HDD-k monitoring eszköze

Részletesebben

Mobil vírusirtók. leírása. i-store.hu Szoftver webáruház 2008 1

Mobil vírusirtók. leírása. i-store.hu Szoftver webáruház 2008 1 Mobil vírusirtók leírása 1 TARTALOM BitDefender BitDefender Mobile Security v2...3 ESET Mobile Antivirus...4 F-Secure F-Secure Mobile Anti-Virus...5 Kaspersky Kaspersky Anti-Virus Mobile...6 Symantec Norton

Részletesebben

AVG. vírusirtó programok

AVG. vírusirtó programok vírusirtó programok leírása 1 TARTALOM AVG AVG Identity Protection 8.5... 3 AVG Anti-Virus 8.5... 4 AVG Anti-Virus+Tűzfal 8.5... 6 AVG Internet Security 8.5... 8 AVG Internet Security Home3 8.5... 10 2

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Mértékegységek a számítástechnikában

Mértékegységek a számítástechnikában Mértékegységek a számítástechnikában BIT legkisebb adattárolási egység Értékei lehetnek: 0,1. Bájt= 8 BIT a számítógép számára egységesen kezelhető legkisebb egység. (Bit,) Bájt, KiloBájt, MegaBájt, GigaBájt,

Részletesebben

Adatbiztonság és adatvédelem

Adatbiztonság és adatvédelem Adatbiztonság és adatvédelem Avagy, hogyan védhetjük meg adatainkat? Az adat szó fogalma Számítástechnikában számokkal Adatgyőjtés Adatbevitel Adatfeldolgozás Adattárolás Rövidtávon Hosszútávon Önmagában

Részletesebben

A vírus olyan program, amely önmagáról másolatokat készít és terjeszt, miközben rejtőzködik. Egy idő után kárt okozhat a számítógépes rendszerben.

A vírus olyan program, amely önmagáról másolatokat készít és terjeszt, miközben rejtőzködik. Egy idő után kárt okozhat a számítógépes rendszerben. A vírus olyan program, amely önmagáról másolatokat készít és terjeszt, miközben rejtőzködik. Egy idő után kárt okozhat a számítógépes rendszerben. A szoftverek másolásvédelme A hadviselés Az esetek nagy

Részletesebben

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek Melyik nem háttértár? (1 helyes válasz) 1. 1:33 Normál PI SSD HDD Mi a teljes elérési út helyes sorrendje? (1 helyes válasz) 2. 1:54 Normál állományazonosító, mappa-azonosító,

Részletesebben

A vírus olyan program, amely önmagáról másolatokat készít és terjeszt, miközben rejtőzködik. Egy idő után kárt okozhat a számítógépes rendszerben.

A vírus olyan program, amely önmagáról másolatokat készít és terjeszt, miközben rejtőzködik. Egy idő után kárt okozhat a számítógépes rendszerben. A vírus olyan program, amely önmagáról másolatokat készít és terjeszt, miközben rejtőzködik. Egy idő után kárt okozhat a számítógépes rendszerben. A szoftverek másolásvédelme A hadviselés Az esetek nagy

Részletesebben

A legjobb márkás vírusirtók ingyen

A legjobb márkás vírusirtók ingyen A legjobb márkás vírusirtók ingyen A hamis vírusirtók dömpingje közepette biztonságot jelent, ha márkás antivírust veszünk. Még jobb, ha márkás és ingyen is van. Erre mutatunk néhány példát. A csaló védelmi

Részletesebben

1. számú melléklet. Etikai Kódex. 1. Az el fizet személyes adatai

1. számú melléklet. Etikai Kódex. 1. Az el fizet személyes adatai 1. számú melléklet Etikai Kódex 1. Az el fizet személyes adatai Amennyiben az el fizet személyes adatai (bejelentkezési azonosító, jelszó) nem a szolgáltató hibájából kerülnek illetéktelen személyhez,

Részletesebben

TestLine - zsoldosbeatesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoldosbeatesztje-01 Minta feladatsor Melyik igaz? (1 helyes válasz) (1 helyes válasz) 1. 1:47 Normál szoftver létrejöttének pillanatától szerzői jogvédelem alatt áll. Le lehet mondani a szerzői jogról szerzői jog eladható Mi a szerepe a fájlnév

Részletesebben

ECDL számítógépes alapismeretek modul

ECDL számítógépes alapismeretek modul 1. Mire szolgál az asztal? A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. 2. A tűzfal funkciója A tűzfal funkciója, hogy biztosítsa a számítógép hálózati védelmét illetéktelen külső behatolással

Részletesebben

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com Bevezető az Internetről A világháló = Internet INTERNET = VÉGTELEN INTERNET = SZABADSÁG INTERNETES

Részletesebben

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek z alábbiak közül melyik IKT eszköz? (1 helyes válasz) 1. 1:38 Normál számítógép hangkártya processzor Mi a feladata a tűzfalnak? (1 helyes válasz) 2. 1:56 Normál z operációs

Részletesebben

TestLine - kkvtestnk01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - kkvtestnk01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek Melyik grafikai szoftver? (1 helyes válasz) 1. 1:34 Normál NVU Photoshop VL felsoroltak közül mi jellemző a WE2-re? (1 helyes válasz) 2. 1:53 Normál komoly felkészültség és szaktudás

Részletesebben

TestLine - kkvtest02tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - kkvtest02tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alaismeretek Melyik grafikai szoftver? (1 helyes válasz) 1. 1:34 Normál NVU VL Photoshop felsoroltakból melyik periféria? (1 helyes válasz) 2. 1:36 Normál Egér RM Processzor Melyik jellemző

Részletesebben

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 Előszó xi 1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 1.1. Bevezetés 2 1.2. A munka megkezdése és befejezése 4 1.2.1. A számítógép elindítása 4 1.2.2. Az üdvözlőképernyő 5 1.2.3. A saját jelszó megváltoztatása

Részletesebben

A számítógépes vírusokról... Tartalmi forrás: https://www.pcvilag.hu/szamitogep-virus-eltavolitas

A számítógépes vírusokról... Tartalmi forrás: https://www.pcvilag.hu/szamitogep-virus-eltavolitas A számítógépes vírusokról... Tartalmi forrás: https://www.pcvilag.hu/szamitogep-virus-eltavolitas 1 A számítógépes vírusokról általában A PC-k terjedésével az 1980-as évektől világszerte sokféle vírus

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

Károkozás mértéke, típusa szerinti csoportosítás

Károkozás mértéke, típusa szerinti csoportosítás 1.oldal (4) Számítógépes kártevők A számítógépes kártevőknek sokféle fajtája létezik. Definíció szerint ezek olyan programok, amelyek nem hasznos tevékenységet folytatnak. Az angol elnevezésük malware,

Részletesebben

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével vírusirtási útmutató 1. A vírus definíciós adatbázis frissítése A tálca jobb alsó sarkán található NOD32 ikon segítségével nyissa meg a Vezérlő központot.

Részletesebben

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok Alapfogalmak Biztonság Biztonsági támadások Biztonsági célok Biztonsági szolgáltatások Védelmi módszerek Hálózati fenyegetettség Biztonságos kommunikáció Kriptográfia SSL/TSL IPSec Támadási folyamatok

Részletesebben

Vírusok. A védekezésnél feltétlenül említsétek meg a vírusirtót, tűzfalat és az ARCHIVÁLÁST! Folyton mondjatok példákat!

Vírusok. A védekezésnél feltétlenül említsétek meg a vírusirtót, tűzfalat és az ARCHIVÁLÁST! Folyton mondjatok példákat! Vírusok Átnézve:EZ Amikor ezt először tanítottam kb. 4 évvel ezelőtt, akkor emlékszem, hogy felmásztam a netre, leszedtem az értelmesnek tűnő cikkeket, majd átolvastam a középiskolai infó könyvekben levő

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

ESET NOD32 ANTIVIRUS 9

ESET NOD32 ANTIVIRUS 9 ESET NOD32 ANTIVIRUS 9 Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP Rövid útmutató Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját Az ESET NOD32 Antivirus csúcsminőségű védelmet biztosít számítógépének

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

ESET INTERNET SECURITY 10

ESET INTERNET SECURITY 10 ESET INTERNET SECURITY 10 Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista Rövid útmutató Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját Az ESET Internet Security egy komplex internetbiztonsági szoftver,

Részletesebben

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A Windows 7 bemutatása...xv A Windows 7 kiadásai... xvi Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7... xix A gyakorlatok...

Részletesebben

ESET NOD32 Antivirus. telepítési útmutató. we protect your digital worlds

ESET NOD32 Antivirus. telepítési útmutató. we protect your digital worlds ESET NOD32 Antivirus telepítési útmutató we protect your digital worlds 1. ESET NOD32 Antivirus A sokszorosan díjnyertes ESET NOD32 Antivirus egy gyors és hatékony vírusirtó. Az AV-Comparatives víruslaboratórium

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés...

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés... Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii A könyvben szereplő operációs rendszerek...xviii Feltételezések...xviii Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7...

Részletesebben

IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja

IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja Ez a dokumentum részletesen ismerteti az IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. 2014 ECDL Alapítvány A syllabus

Részletesebben

ESET SMART SECURITY 9

ESET SMART SECURITY 9 ESET SMART SECURITY 9 Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP Rövid útmutató Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját Az ESET Smart Security egy komplex internetbiztonsági szoftver,

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II.

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II. Informatika 9. évf. Internet és kommunikáció II. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Webböngésző Cookie: süti. A felhasználóról szóló információ, amit egy webszerver helyez el a felhasználó számítógépén.

Részletesebben

ESET CYBER SECURITY PRO for Mac Rövid útmutató. Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját

ESET CYBER SECURITY PRO for Mac Rövid útmutató. Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját ESET CYBER SECURITY PRO for Mac Rövid útmutató Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját ESET Cyber Security Pro csúcsminőségű védelmet biztosít számítógépének a kártékony kódokkal szemben.

Részletesebben

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 1. Az informatikai eszközök használata 5 4. Infokommunikáció, 5. Az információs társadalom 1 4.1. Információkeresés, információközlési

Részletesebben

XSS férgek és vírusok

XSS férgek és vírusok XSS férgek és vírusok 1. Bevezetés: XSS 2. Bevezetés: féreg és vírus különbség 3. Felhasználhatóság 4. Fertőzés, terjeszkedés 5. Proof of Concept 6. Eltávolítás és Védekezés 1. Bevezetés: XSS Ez a paper

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete

Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete Baptista Szeretetszolgálat VII. Oktatási konferencia 2015.03.19. Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete Szakmai tapasztalat: - 1979-1980: FÜTI, R20/R40 nagygépes operátor

Részletesebben

ESET NOD32 Antivirus. telepítési útmutató. we protect your digital worlds

ESET NOD32 Antivirus. telepítési útmutató. we protect your digital worlds ESET NOD32 Antivirus telepítési útmutató we protect your digital worlds 1. ESET NOD32 Antivirus A sokszorosan díjnyertes ESET NOD32 Antivirus egy gyors és hatékony vírusirtó. Az AV-Comparatives víruslaboratórium

Részletesebben

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 Bevezetés 1 A könyv felépítése 2 Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 I. Rész A számítógép megosztása 5 1 n Saját profilt mindenkinek 7 Alapfogalmak 8 Hogyan mûködik? 8 Biztonság 9 Felhasználói

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

Hogy miért akarnak lehallgatni minket az lehallgatónként változik.

Hogy miért akarnak lehallgatni minket az lehallgatónként változik. 1 2 Hogy miért akarnak lehallgatni minket az lehallgatónként változik. Az NSA (az USA nemzeti biztonsági szolgálata) azért kívánja csökkenteni az emberek privátszféráját, mert minél többet tudnak az emberekről,

Részletesebben

FRISSÍTÉSI LEÍRÁS A WINIKSZ PROGRAMCSOMAGHOZ

FRISSÍTÉSI LEÍRÁS A WINIKSZ PROGRAMCSOMAGHOZ FRISSÍTÉSI LEÍRÁS A WINIKSZ PROGRAMCSOMAGHOZ Az átalánydíjas szerződésben foglaltak alapján a programcsomagot a mindenkori jogszabályoknak megfelelően folyamatosan fejlesztjük. A program újabb verziói

Részletesebben

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 1. FELADAT 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

FOR macos. Rövid útmutató. Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját

FOR macos. Rövid útmutató. Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját FOR macos Rövid útmutató Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját ESET Cyber Security Pro csúcsminőségű védelmet biztosít számítógépének a kártékony kódokkal szemben. A ThreatSense kártevőkereső

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

Rövid útmutató. Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista / Home Server Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját

Rövid útmutató. Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista / Home Server Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját Rövid útmutató Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista / Home Server 2011 Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját Az ESET Internet Security egy komplex internetbiztonsági szoftver,

Részletesebben

1. tétel: A kommunikációs folyamat

1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. Határozza meg az információ és az adat fogalmát, mutasson példát a kettő különbségére! 2. Beszéljen az információ és az adat mennyiségi jellemzésének módjáról, a használt

Részletesebben

Kétcsatornás autentikáció

Kétcsatornás autentikáció Kétcsatornás autentikáció Az internet banking rendszerek biztonságának aktuális kérdései Gyimesi István, fejlesztési vezető, Cardinal Kft. Az előző részek tartalmából... E-Banking Summit 2012, Cardinal

Részletesebben

Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu

Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu Ön a jogi feladataira koncentrálhat, az informatikai hátteret mi biztosítjuk. Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu Elektronikus cégeljárás Szoftver és hardver megoldások Ügyviteli

Részletesebben

A KASPERSKY SECURITY CENTER

A KASPERSKY SECURITY CENTER A KASPERSKY SECURITY CENTER TELEPÍTÉSE A példában egy 2 gépes modell-hálózat központi felügyeletét készítjük el. A letöltött.exe telepítő állomány elindítása után a telepítő központ jelenik meg. Kattintson

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

ESET NOD32 ANTIVIRUS 7

ESET NOD32 ANTIVIRUS 7 ESET NOD32 ANTIVIRUS 7 Microsoft Windows 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP / Home Server 2003 / Home Server 2011 Rövid útmutató Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját Az ESET NOD32 Antivirus csúcsminőségű

Részletesebben

INFORMATIKAI SEGÉDLET AZ ELEKTRONIKUS BEADVÁNYOK BENYÚJTÁSÁHOZ

INFORMATIKAI SEGÉDLET AZ ELEKTRONIKUS BEADVÁNYOK BENYÚJTÁSÁHOZ INFORMATIKAI SEGÉDLET AZ ELEKTRONIKUS BEADVÁNYOK BENYÚJTÁSÁHOZ Közzétéve: 2019. augusztus 22. Tartalomjegyzék Az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) használatához szükséges feltételek... 2

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

IP150 frissítés 4.20-ra

IP150 frissítés 4.20-ra IP150 frissítés 4.20-ra Bevezető Ez a dokumentum az IP150 modul legfrissebb, v.4.20.008-ra történő frissítéséhez nyújt útmutatást. Kérjük, figyelmesen olvassa végig a sikeres frissítés érdekében. A 4.20.008

Részletesebben

17. témakör Vírusok - Víruskeresés

17. témakör Vírusok - Víruskeresés 17. témakör - Víruskeresés Megjegyzés [NEU1]: Sortávolságok túl nagyok. korrektúra bejegyzés ne maradjon benne. Az eredeti korrektúra bejegyzések honnét vannak, én ezt a fájlt még nem láttam. Számítógépes

Részletesebben

ESET NOD32 ANTIVIRUS 10

ESET NOD32 ANTIVIRUS 10 ESET NOD32 ANTIVIRUS 10 Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista Rövid útmutató Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját Az ESET NOD32 Antivirus csúcsminőségű védelmet biztosít számítógépének

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK A HaXSoN BEMUTATÓN!

ÜDVÖZÖLJÜK A HaXSoN BEMUTATÓN! ÜDVÖZÖLJÜK A HaXSoN BEMUTATÓN! info@dldh.hu www.dldh.hu Mit is jelent? Hardware-XWindow-Software-Network = hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba Kialakulás

Részletesebben

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése ÁNYK53 Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése Az ÁNYK53 egy keretprogram, ami a személyi jövedelemadó bevallás (SZJA,

Részletesebben

Aktuális kártevő trendek BalaBit Techreggeli Meetup

Aktuális kártevő trendek BalaBit Techreggeli Meetup 1/16 Aktuális kártevő trendek BalaBit Techreggeli Meetup 2/16 Bemutatkozás Csizmazia-Darab István Sicontact Kft., az ESET magyarországi képviselete csizmazia.istvan@sicontact.hu antivirus.blog.hu Szakmai

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Syllabus 1.0 Ez a dokumentum részletesen ismerteti az ECDL IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is.

Syllabus 1.0 Ez a dokumentum részletesen ismerteti az ECDL IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. Syllabus 1.0 Ez a dokumentum részletesen ismerteti az ECDL IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. A modul célja Az IT-biztonság ECDL modul célja, hogy a vizsgázó

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server / NT4 (SP6) Rövid útmutató

Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server / NT4 (SP6) Rövid útmutató Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server / NT4 (SP6) Rövid útmutató Az ESET NOD32 Antivirus csúcsminőségű védelmet biztosít számítógépének a kártékony kódokkal szemben. A ThreatSense technológián

Részletesebben

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II.

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II. Elektronikus levelek Az informatikai biztonság alapjai II. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu Miről lesz szó? Elektronikus levelek felépítése egyszerű szövegű levél felépítése

Részletesebben

Hardver és szoftver követelmények

Hardver és szoftver követelmények Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Telepítési útmutató Hardver és szoftver követelmények A java-s nyomtatványkitöltő program az alábbi hardverigényt támasztja a számítógéppel szemben: 400 MHz órajelű

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

ESET SMART SECURITY 10

ESET SMART SECURITY 10 ESET SMART SECURITY 10 Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista Rövid útmutató Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját Az ESET Smart Security egy komplex internetbiztonsági szoftver,

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

www.njszt.hu, www.ecdl.hu Lukács Péter Pannon Egyetem, Keszthelyi vizsgaközpont

www.njszt.hu, www.ecdl.hu Lukács Péter Pannon Egyetem, Keszthelyi vizsgaközpont Lukács Péter Pannon Egyetem, Keszthelyi vizsgaközpont IT biztonság A modul célja: hogy a vizsgázó megértse az IKT (infokommunikációs technológiai) eszközök mindennapos biztonságos használatának, a biztonságos

Részletesebben

TestLine - Szoftverek, vírusok fakt Minta feladatsor

TestLine - Szoftverek, vírusok fakt Minta feladatsor 2016.05.29. 17:39:59 Ha megvásárolunk egy szoftvert, akkor nem csak a felhasználás jogát vesszük meg, 1. hanem a tulajdonjogot is. (1 helyes válasz) 0:21 gyszerű Igaz Hamis Makróvírusok (2 jó válasz) 2.

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Operációs rendszerek Tanmenet Operációs rendszerek TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows XP ismeretek-

Részletesebben

Protection Service for Business. Az első lépések Windows-számítógépeken

Protection Service for Business. Az első lépések Windows-számítógépeken Protection Service for Business Az első lépések Windows-számítógépeken Rendszerkövetelmények Rendszerkövetelmények Támogatott operációs rendszerek Microsoft Windows 7, Windows 8 és Vista Windows-munkaállomások

Részletesebben

Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server. Rövid útmutató

Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server. Rövid útmutató Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server Rövid útmutató Az ESET Smart Security csúcsminőségű védelmet biztosít számítógépének a kártékony kódokkal szemben. A ThreatSense technológián alapuló

Részletesebben

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Tartalom F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Tartalom 1. fejezet: Az első lépések...3 1.1 Előfizetés kezelése...4 1.2 Hogyan győződhet meg arról, hogy a számítógép védelme

Részletesebben

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató EPSON Digitális fényképezőgép / Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató Minden jog fenntartva. Jelen kézikönyv a SEIKO EPSON CORPORATION előzetes írásbeli engedélye nélkül sem részben sem egészben nem

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

IT alapok 11. alkalom. Biztonság. Biztonság

IT alapok 11. alkalom. Biztonság. Biztonság Biztonság Biztonság Alapfogalmak Biztonsági támadás: adatok biztonságát fenyegető támadás, legyen az fizikai, vagy szellemi termék támadása Biztonsági mechanizmus: detektálás, megelőzés, károk elhárítása

Részletesebben