Emberi Erőforrások Minisztériuma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Emberi Erőforrások Minisztériuma"

Átírás

1

2 Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyakorló mentőápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25% A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő Alapápolás, Egészségügyi alapismeretek, Klinikumi ismeretek, Mentéstechnika, Logisztika, Sürgősségi betegellátás szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák. A feladatsor első részében találhatóak az 1-30-ig számozott, A., B. és C. feladatot tartalmazó vizsgakérdések. Ezek lesznek a húzótételek. A második részben található a tanári példány, mely az értékelést segíti. A tételsor az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendeletben foglalt szakképesítés 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

3 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 1. A. Ismertesse a jog, jogszabály, jogviszony fogalmát, a jogrendszer tagozódását! - Norma, normarendszer fogalma - Szokásjog, írott jog, jogszabály - Jogilag szabályozott társadalmi viszonyok - Jogágak - Jogviszony elemei, alanyai, tárgya, tartalma - Jogképződési módok 1. B. Elemezze a sürgősségi ellátó láncot, az elsősegélynyújtás színtereit! - Elsősegélynyújtási lánc - A laikus elsősegélynyújtás helye és szerepe - A Konstantin-kereszt elemei - Az elsősegélynyújtás társadalmi színterei 1. C. Mutassa be a légutak anatómiáját, élettanát, állapotfelmérését, megfigyelését, praehospitális és hospitalis diagnosztikai módszereit! - A légutak anatómiája - A légutak élettana - A légutak fizikális-, labor-, és képalkotó vizsgálata - A légutak veszélyeztetettségének megítélése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

4 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 2. A. Vázolja fel az egészségügyi etika alapelveit, jellemezze az etikai kódex által közvetített értékeket! - Bioetika lényege, alapelvei - Egészségügyi etika-ápolás etika klasszikus erkölcsi értékei, gyakorlati kihívásai, döntéshozatali problematikák, morális konfliktushelyzetek - Hippokratészi eskü alapelvei - Egészségügyi etika fontos kérdései 2. B. Határozza meg a mérgezések alapfogalmait, jellemzőit, rendszerezze a mérgezések főbb csoportjait! - Méreg fogalma - Mérgezés főbb jellemzői, a mérgezés súlyossága - Behatolási kapu - Mérgezési formák, lappangási idő - A méreg sorsa a szervezetben - Antidótumok 2. C. Vonjon párhuzamot a beteg szükségleteinek kielégítése és az ápolási folyamat között! - Szükségletek, és hierarchiájuk - Az ápolási folyamat lépései - Ápolási diagnózis Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

5 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 3. A. Sorolja fel a betegek törvényben foglalt jogait és kötelezettségeit, hozzon példákat a betegjogok és kötelezettségek érvényesítésére! - Az egészségügyi szóló évi CLIV törvény vonatkozó részei - A betegek jogai és kötelezettségei - Példák a jogok és kötelezettségek érvényesítésére 3. B. Mutassa be a BLS lépéseit és magyarázza el az AED működését, térjen ki az XBLS adta lehetőségekre! - Biztonságos helyszín - A vizsgálat egyes lépései, menete - A BLS folyamata, lépései - Az AED működése, használata - Az XBLS lehetőségei 3. C. Rendszerezze a sürgősségi betegellátás szintjeit, ismertesse alapfogalmait! - Praehospitális ellátás: háziorvos, orvosi ügyelet, mentési készenlét, mentés - Intrahospitális ellátás: sürgősségi osztály - Riasztó tünetek, állapotrosszabbodás - Vitális paraméterek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

6 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 4. A. Nevezze meg és röviden ismertesse az egészségügyi dolgozókra vonatkozó speciális munkajogi szabályokat, és szabályozókat! - A vonatkozó jogforrások ismertetése - Egészségügyi tevékenység végzésére irányuló jogviszony - Egészségügyi tevékenység végzésének általános szabályai - Egészségügyi tevékenységre való alkalmasság - Munkaidőt érintő szabályozások 4. B. Csoportosítsa a belgyógyászati baleseteket és foglalja össze ellátásuk főbb szabályait! - A belgyógyászati balesetek csoportjai - Életjelenségek vizsgálata - Az ellátó feladatai, tevékenységei - Az ellátó biztonsága 4. C. Tekintse át a felső légutakat érintő leggyakoribb sürgősségi kórképeket és ellátásuk vezérfonalait gyermek és felnőttkorban! - A légutak anatómiája, élettana, életkori sajátosságok - A beteg megfigyelése és az állapotfelmérés szempontjai - Részleges és teljes légúti elzáródás - Leggyakoribb kórképek és ellátásuk felnőtt és gyermekkorban Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

7 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 5. A. Ismertesse az egészségügyi dokumentáció kezelésének szabályait! - Vonatkozó jogszabályok - Az egészségügyi dokumentáció fogalma, tartalma - Az egészségügyi dokumentációval kapcsolatos feladatok - Az egészségügyi dokumentáció jelentősége, adatvédelem, adatok javítása, kiegészítése - Minőségügyi szempontok - Hozzáférés - Az egészségügyi dokumentáció megőrzése 5. B. Sorolja fel és jellemezze a mentőellátás során használt rögzítési technikákat és eszközöket! - A rögzítés szakmai elvei - Rögzítési technikák, kötések, és eszközök (végtag, nyak, teljes test, medence) fajtái, jellemzői, módja - Az egyes rögzítési módok alkalmazásának indikációja 5. C. Vázolja fel a légzőrendszer anatómiáját és élettanát, állapotfelmérését, megfigyelését, praehospitális és hospitalis diagnosztikai módszereit! - A légzőrendszer anatómiája, élettana - Normál légzés jellemzői - Kóros légzéstípusok - Állapotfelmérés (megtekintés, fizikális-, eszközös-, képalkotó-, labor vizsgálatok) Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

8 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 6. A. Foglalja össze az egészségügyi ellátórendszer személyi és tárgyi feltételeinek meghatározó szabályzóit! - A minimumfeltételeket meghatározó jogszabályok - Az egészségügyi szolgáltatás megkezdésének és gyakorlásának személyi és tárgyi feltételei (szakképesítés, alap- és működési nyilvántartás, kamarai tagság) - Háziorvosi ellátás - Szakrendelés - Szakellátások - Egyéb egészségügyi ellátások (ügyeleti ellátás, mentés, rehabilitáció) - A minimum feltételek ellenőrzése - Ambuláns ellátás - Megelőző ellátások - Kényszerhelyzeti készenlét 6. B. Vázolja fel a sebzések formáit, első ellátásuk szabályait, módszereit és eszközeit! - A sebzések fajtái és jellemzői - A vérzések fajtái és jellemzői - A vérzéscsillapítás folyamata és eszközei - A sebellátás folyamata és eszközei 6. C. Elemezze a légzési elégtelenséghez vezető leggyakoribb ventilációs zavarokat, ellátásukat különböző életszakaszokban! - Légzési elégtelenség fogalma, felosztása - Leggyakoribb ventilációs zavarok - Légzési elégtelen beteg állapotfelmérése - Légzési elégtelenség terápiája Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

9 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 7. A. Mutassa be a magyar egészségügyi ellátó rendszer tagozódását, struktúráját! - A magyar egészségügyi ellátórendszer tagozódása - A magyar egészségügyi ellátórendszer struktúrája - Működési elvek - Progresszív betegellátás - Alapellátás feladata, részei - Járóbeteg-szakellátás formái - Fekvőbeteg-szakellátás feladata, szintjei - Országos intézetek - Speciális egészségügyi szolgáltatások 7. B. Jellemezze a kommunikáció szabályszerűségeit a sürgősségi betegellátásban! - Kommunikáció vészhelyzetben - Kérdezési technikák - Rádióforgalmazás szabályai - Kommunikációs protokollok alkalmazása - Telekommunikációs eszközök alkalmazása 7. C. Jellemezze az akut allergiás (anaphylaxiás) reakció stádiumait, ismertesse azok terápiáját! - Az anaphylaxiás reakció meghatározása - Az anaphylaxiás reakció stádiumai, és tünetei - Az anaphylaxiás reakció terápiája Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

10 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 8. A. Nevezze meg a hazai sürgősségi betegellátó rendszer szintjeit és jellemzőit! - A hazai sürgősségi betegellátás rendszere és jogi háttere - Orvosi ügyelet, mentés, sürgősségi osztályok - Beutalási rend, betegutak - Területi ellátási kötelezettség (TEK) fogalma, jelentősége - Ágynyilvántartó feladata 8. B. Mutassa be a reakcióképtelen beteg állapotfelmérésének és ellátásának lépéseit! - A beteg környezetének értékelése - Eszméletlenség fogalma, szintjének meghatározása - GCS - ABCDE vizsgálat, és ellátás 8. C. Foglalja össze az akut coronaria szindróma jellemzőit és ellátását! - ACS fogalma, és felosztása - ACS tünetei - Vizsgálati lehetőségek - ACS praehospitalis terápiája - Betegutak Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

11 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 9. A. Foglalja össze a hazai egészségbiztosítási és finanszírozási rendszer jellemzőit! - Az egészségügy finanszírozási formái - Ellátáshoz való hozzáférés - Magánellátás - Paraszolvencia kérdései 9. B. Ismertesse az idegrendszer állapotfelmérésének praehospitalis módszereit! - Neurológiai anamnézis - Eszmélet szintjének meghatározása - Tudat értékelése, tudatzavar - Idegrendszer vizsgálatának elemei 9. C. Foglalja össze a keringési rendszer anatómiáját, élettanát, állapotfelmérését, megfigyelését, praehospitális és hospitalis diagnosztikai módszereit! - A keringési rendszer anatómiája, élettana - A keringési rendszer állapotfelmérése - A keringési rendszer megfigyelése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

12 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 10. A. Vázolja fel az egészségügyi minőségirányítási rendszer főbb elemeit! - Minőségpolitika - Minőségirányítás lényege - Külső és belső minőségirányítás lehetőségei - Hatósági felügyelet - Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok 10. B. Csoportosítsa a mentéstechnikai eszközöket és foglalja össze a karbantartásuk alapelveit! - Mentéstechnikai eszközök csoportjai - Mentéstechnikai eszközök karbantartása, fertőtlenítési lehetőségek - Egyszer használatos eszközök 10. C. Ismertesse a felnőttkori légzési elégtelenséghez vezető leggyakoribb diffúziós zavarokat, ellátásukat! - Légzési elégtelenség fogalma - Diffúziós zavarok - Leggyakoribb diffúziós zavarok, és tüneteik - Diffúziós zavarok ellátása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

13 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 11. A. Határozza meg a demográfia fogalmát! Mutassa be hazánk demográfiai mutatóit! - Demográfia fogalma - Népességszám, népesség összetétele - Termékenység, születési arányszám - Halandóság, reprodukció, várható élettartam - Öregedő társadalom, korfa 11. B. Ismertesse az oxigénterápia indikációit és a sürgősségi ellátásban alkalmazott eszközeit! - A légzés mechanikája, a légcsere folyamata - Oxigénterápia indikációi, eszközei - Oxigénterápia kivitelezése - Betegmegfigyelés az oxigénterápia alatt 11. C. Rendszerezze a periarrest ritmuszavarokat és praehospitalis ellátásukat! - Bradycardia, tachycardia meghatározása - Haemodinamikai instabilitás jelei - Bradycardia ellátási algoritmusa - Tachycardia ellátási algoritmusa Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

14 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 12. A. Hasonlítsa össze különböző kultúrák egészségmagatartással kapcsolatos szokásait, hagyományait! Hozzon példákat! - Az egészségmagatartás fogalma - Multikulturalitás - Interkulturális ápolás - Transzkulturális ápolás - Egyenlő bánásmód fogalma - Esélyegyenlőség fogalma, megvalósítása - Egészséges életmód - Betegségtudat 12. B. Állítsa párhuzamba a lélegeztetés eszközös és eszköz nélküli formáját! - Légzés vizsgálata, megfigyelése - Eszköz nélküli lélegeztetési módok - Lélegeztetés eszközei, formái 12. C. Ismertesse a perifériás keringés anatómiáját, élettanát, megfigyelését és az érbetegségek praehospitalis vonatkozásait! - A perifériás keringés anatómiája, élettana - A perifériás keringés praehospitalis állapotfelmérése - Perifériás artériák, és vénák elzáródása a praehospitalis gyakorlatban - Vénás megbetegedések Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

15 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 13. A. Definiálja az epidemiológia tárgyát, a mortalitás, morbiditás fogalmát! - Epidemiológia fogalma - Az epidemiológia célja, feladata - Mortalitás, morbiditás fogalma 13. B. Mutassa be az egyszerű eszközökkel történő légútbiztosítás módszereit! - Légutak átjárhatóságának vizsgálata - Légúti akadály, légút elzáródás okai - Légút biztosítás - Elzáródott légút felszabadításának eszközei - Fenyegetett légút nyitva tartásának eszközei - Eszközök használata 13. C. Foglalja össze az idegrendszer anatómiáját, élettanát, állapotfelmérését, és ismertesse a képalkotó diagnosztika jelentőségét a neurológiában! - Az idegrendszer anatómiája, élettana - Az idegrendszer praehospitalis állapotfelmérése - Az idegrendszer képalkotó diagnosztikája Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

16 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 14. A. Jellemezze az ember szükségleti hierarchiáját és annak szintjeit! - Maslow-féle szükséglet hierarchia - A szükséglethierarchia szintjeinek jellemzése 14. B. Ismertesse az eszköz nélküli légútbiztosítás módszereit a különböző életkorokban! - Légutak átjárhatóságának vizsgálata - A légúti elzáródás lehetséges okai és tünetei - Az elzáródott légút felszabadítása - Légúti idegentest eltávolításának algoritmusa 14. C. Határozza meg a stroke sürgősségi ellátásának vezérfonalait! - Stroke fogalma, formái - Időablak - Stroke vizsgálati lehetőségei - Vezető tünetek - Helyszíni ellátás elvei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

17 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 15. A. Definiálja az egészség és az egészségkultúra fogalmát! - Az egészség fogalma (WHO) - Az egészséget meghatározó tényezők - Szocializáció színterei - Holisztikus egészségszemlélet dimenziói - Egészségnevelés területei - Egészségfejlesztés - Egészségmagatartás - Egészségkultúra - Primer, szekunder, tercier prevenció 15. B. Vázolja fel a beteg állapotfelmérésének lépéseit az ABCDE szemlélet szerint! - Állapotfelmérés az ABCDE szemlélet szerint - Betegellátás protokoll szerint - Első benyomás - Környezet felmérése - Beavatkozási szükséglet 15. C. Ismertesse a görcsrohammal járó esetek lehetséges okait és sürgősségi ellátását! - Görcsrohammal járó kórképek - Görcsrohamok formái, felosztása, jellemzése - ABCDE vizsgálat - Convulsiok terápiája Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

18 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 16. A. Rendszerezze a fogyatékosságok különböző formáit, a nemzetközi osztályozásának főbb elemeit! - Fogyatékosságok fogalma, formái, azok jellemzői - Komplex akadálymentesség - Az FNO rendszer bemutatása, alapfogalmak meghatározása 16. B. Mutassa be a baleseti sérültek kimentésének folyamatát, szabályait! - Helyszín vizsgálata, helyszínbiztonság - Vészhelyzetek, figyelemfelhívó jelek - Kimentés formái - Kimentés eszköz nélkül - Kimentő eszközök, és használatuk 16. C. Jellemezze a tudat, magatartás és személyiség zavarok praehospitalis vonatkozásait! - Tudat, magatartás és személyiségzavarok formái - Veszélyeztető állapot meghatározása - Tudatzavarok helyszíni ellátása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

19 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 17. A. Mutassa be a prevenció szintjeit, jellemezze az egészségi állapotot befolyásoló életmódbeli, környezeti, társadalmi tényezőket! - A prevenció fogalma - A prevenció szintjei - Kockázati tényezők, rizikófaktorok, az egészséget kockáztató magatartások - Egészségmagatartás meghatározói - Az egészséges életmód összetevői 17. B. Hasonlítsa össze a mentőegység típusokat és a felszerelésüket! - Mentőegység típusok személyi feltételei - Mentőegység típusok tárgyi feltételei 17. C. Sorolja fel a sürgősségi ellátásban leggyakrabban előforduló anyagcserezavarokat és ellátásuk algoritmusait! - Anyagcsere, anyagcserezavarok fogalma - Sürgősségi ellátásban leggyakrabban előforduló anyagcserezavarok és azok tünetei - Anyagcserezavarok ellátásának lehetőségei a praehospitalis gyakorlatban Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

20 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 18. A. Foglalja össze a káros szenvedélyek formáit, kialakulásuk okait, a betegséget előidéző káros hatásukat, a szenvedélyek korai felismerésének lehetőségeit! - Egészséges életmód főbb követelményei - Hibák az életvezetésben, hajlamosító körülmények, tényezők - Káros szenvedélyek formái, azok hatásai, veszélyei - Megelőzés, prevenció 18. B. Vázolja fel a mentés szervezésének és irányításának folyamatát! - A mentés meghatározása - A mentés rendszere, szereplői - Segélyhívások fogadása - Mentésszervezés, prioritások - Mentési készenlétet igénylő feladatok szervezése 18. C. Fejtse ki a fájdalom élettani jellemzőit, a fájdalomcsillapítás lehetőségeit a praehospitalis ellátásban! - A fájdalom meghatározása, felmérése - A fájdalom hatása a szervezetre - A fájdalom típusai, jellemzői - Sürgősségi ellátást igénylő típusos fájdalmak - A fájdalomcsillapítás lehetőségei a praehospitalis gyakorlatban Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

21 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 19. A. Jellemezze a környezet és az egészség kapcsolatát, a természetes és a mesterséges (épített) környezet egészséget befolyásoló szerepét! - Környezettudatos gondolkodás, környezetvédelem - Civilizációs vagy környezeti betegségek - Károsodások, környezeti ártalmak megelőzése 19. B. Ismertesse az agresszió formáit, a bántalmazás felismerésének, valamint a betegjogok korlátozásának lehetőségeit a sürgősségi ellátásban! - Agresszió, bántalmazás formái - Veszélyeztető állapot meghatározása - Betegjogok korlátozásának lehetőségei a sürgősségi ellátásban - Kényszerintézkedés formái, alkalmazhatósága - Dokumentáció 19. C. Mutassa be a mozgásrendszer anatómiáját, élettanát, állapotfelmérését, megfigyelését, praehospitális, hospitalis diagnosztikai és terápiás módszereit! - Mozgás szervrendszerének anatómiája, élettana - Sérülések és tüneteik megfigyelési lehetőségei - A sérülések praehospitális és hospitalis diagnosztikai lehetőségei - Terápiás módszerek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

22 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 20. A. Ismertesse a hulladékgazdálkodás alapelveit, valamint az egészségügyben keletkező veszélyes hulladékok kezelésének, tárolásának szabályait! - A hulladékgazdálkodás alapelvei - A veszélyes hulladék fogalma - Egészségügyi veszélyes hulladék gyűjtésének, tárolásának, kezelésének szabályai - Gyűjtőedények, zsákok használata 20. B. Ismertesse a helyszín szerepének jelentőségét! - Helyszín fogalma - Helyszínbiztonság, veszélyforrások - Környezeti ártalmak - Helyszínbiztosítás - A beteg környezetének értékelése 20. C. Rendszerezze a női vérzéseket patomechanizmusuk szerint, mutassa be a praehospitalis ellátásuk főbb elveit! - Női nemi szervek anatómiájának, élettanának, kórtanának áttekintése - Nőgyógyászati vérzések csoportosítása - Nőgyógyászati vérzések praehospitalis ellátásának lehetőségei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

23 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 21. A. Ismertesse a munkabiztonság általános alapelveit, a biztonságos munkavégzés tárgyi és személyi feltételeit az egészségügyi munkahelyeken! - Munkavédelem fogalma, területei - Munkavédelem feladata, munkavédelmi oktatás - A biztonságos munkavégzés személyi és tárgyi feltételei - Veszélyforrások 21. B. Sorolja fel a mentés szabályozásának főbb jogszabályait és főbb tartalmi elemeit! - A mentést szabályozó jogszabályok, kormányrendeletek, miniszteri rendeletek - A mentésről szóló szabályozások főbb tartalmi elemei 21. C. Vázolja fel a központi idegrendszer sérüléseit, sürgősségi ellátásuk lehetőségeit! - Központi idegrendszer anatómiája - Központi idegrendszer sérüléseinek csoportosítása - Központi idegrendszer sérüléseinek ellátási lehetőségei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

24 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 22. A. Határozza meg a pszichológia tárgyát, sorolja fel irányzatait és vizsgáló módszereit! - Pszichológia tudományának meghatározása - Pszichológiai alapfogalmak - Pszichológiai vizsgálómódszerek 22. B. Mutassa be a beteg szükségleteinek és kényelmének biztosítását, valamint azok kielégítési lehetőségeit a szállítás alatt! - Maslow-féle szükséglethierarchia szintjei és azok jellemzése - Szükségletek, és kielégítésük lehetőségei mentő/betegszállító járműben 22. C. Vesse össze a hőártalmak praehospitalis ellátásának lehetőségeit! - Égés súlyosságának kiterjedésének meghatározása - Fagyás súlyosságának meghatározása - A hőártalmak prehospitalis ellátási lehetőségei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

25 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 23. A. Ismertesse a személyiség fejlődésének állomásait, a szocializáció folyamatát! - Személyiség meghatározása, alkotóelemei - A személyiség fejlődésének lehetőségei - Személyiség-tipológia 23. B. Vázolja fel az egészségügyi intézményben történő betegelhelyezés lehetséges módozatait és menetét! - Beutalási rendszer, ügyeleti rendszer, mentés - Területi ellátási kötelezettség - Betegelhelyezés dokumentációja 23. C. Vázolja fel a gastrointestinális rendszer anatómiáját, élettanát és kórélettanát, állapotfelmérését, megfigyelését, praehospitális ellátásának lehetőségeit! - A gastrointestinalis rendszer anatómiája - A gastrointestinalis rendszer élettana, kórélettana - A gastrointestinalis rendszer diagnosztikája - A gastrointestinalis rendszer leggyakoribb betegségeinek praehospitalis vonatkozásai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

26 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 24. A. Magyarázza el a szorongás lényegét, kialakulásának okait és tüneteit! - A szorongás lényege, kialakulásának okai, megjelenési formái - Fő testi, lelki tünetek 24. B. Mutassa be a betegszállítás irányítás feladatait, felépítését! - A betegszállítás meghatározása - A betegszállítás rendszere, szereplői, feladatai - A betegszállítás felvétel adatai - A betegszállítás szervezése - Betegszállítási feladatok elosztása - A betegszállítás dokumentációja 24. C. Csoportosítsa az akut hasi katasztrófát okozó kórképeket! - Az akut hasi katasztrófa fogalma, tünetei - Az akut hasi katasztrófákat okozó kórképek csoportosítása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

27 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 25. A. Állítsa párhuzamba az oktatás és a nevelés feladatait, elemezze a tanulási folyamat lépéseit! - Oktatás és nevelés meghatározása - Oktatás és nevelés módszerei, célrendszere - Tanulási folyamat 25. B. Ismertesse a betegek/sérültek szállításának szabályait! - Megkülönböztető jelzések használata - Szállíthatóság megítélésének szempontjai - Előkészítés a szállításra - Szállítási trauma fogalma, megelőzése - Megfigyelés a szállítás alatt 25. C. Jellemezze a sokk folyamatát, típusait! - A sokk fogalma, folyamata - A sokktípusok csoportosítása, jellemzése - A sokktípusok ellátása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

28 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 26. A. Jellemezze az egészségnevelés célját, feladatait, az egészségnevelés során alkalmazható egyéni, csoportos és szervezeti formákat, módszereket, azok előnyeit és hátrányait! - Egészség meghatározása - Egészségnevelés, egészségfejlesztés fogalma, célja, formái - A betegségmegelőzés, és az egészség megőrzésének lehetőségei 26. B. Vázolja fel a beteg pozícionálásának és mobilizálásának lehetőségeit a helyszínen és a betegszállító/mentő járműben! - A beteg pozícionálásának és mobilizálásának szüksége, lehetősége a helyszíni ellátásban - A betegrögzítés és betegszállítás lehetőségei, eszközei 26. C. Ismertesse a csecsemő és gyermek alapszintű újraélesztés (PBLS) lépéseit! - Csecsemő és gyermek újraélesztés folyamata - AED használat csecsemő és gyerekkorban Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

29 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 27. A. Rendszerezze a különböző kommunikációs formákat, ismertesse a különböző kommunikációs csatornákat! - Kommunikáció, metakommunikáció fogalma - Kommunikáció formái, jellemzői 27. B. Jellemezze a katasztrófákat, és ismertesse a katasztrófák elhárításának lehetőségeit! - A katasztrófa fogalma, felosztása - Katasztrófák elhárítására való felkészülés - Sürgősségi ellátás katasztrófahelyzetben - A vészhelyzeti irányító központ feladata, szerepe - Egészségügyi ellátórendszer feladatai katasztrófák esetén 27. C. Jellemezze a szövődménymentes szülés folyamatát és a szülésvezetés praehospitalis specifikumait! - A terhesség jelei, a szülés várható ideje - A magzat elhelyezkedése az anyaméhben - A szülés szakaszai - Praehospitalis szülésvezetés Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

30 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 28. A. Nevezze meg a kommunikációs gátakat és közléssorompókat, ismertesse mindezek feloldásának technikáit! - Kommunikációs gátak és elkerülési lehetőségek - A kommunikációs zavarok leküzdése - Nyelvi kommunikáció hiányosságai - Kommunikáció életkori jellemzői - A segítő beszélgetés lényege - Érdeklődés, figyelmes/aktív hallgatás - Akadályozott személlyel való kommunikáció 28. B. Ismertesse a tömeges baleseti kárhely felszámolásának lépéseit! - A tömeges baleset fogalma, lényege - A kárhely felmérése, jellemzői - A kárhelyparancsnok feladatai, szerepe - Kommunikáció a mentésirányítással, és a társszervekkel - Veszélyes anyaggal szennyezett kárhely sajátosságai - Sérültosztályozás (TRIAGE) lényege - Az ellátás és szállítás lehetőségei tömeges baleset esetén - Kapcsolatfelvétel egészségügyi intézményekkel - Tömeges kárhely felszámolásának speciális eszközei 28. C. Jellemezze a szövődményes szülés leggyakoribb okait, praehospitális ellátását! - Vetélés, koraszülés, túlhordás meghatározása - A magzat méhen belüli elhelyezkedésének rendellenességei - A szülőcsatorna rendellenességei - A szülés folyamatának rendellenességei - A helyszíni ellátás lehetőségei, akadálya Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

31 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 29. A. Ismertesse a kommunikáció specialitásait a mentésirányításban! - Telekommunikációs eszközök alkalmazása - Kérdezési technikák, protokollok - Rádióforgalmazás szabályai - Telefonos tanácsadás, beavatkozások vezénylése - Kommunikáció a mentés szereplőivel, médiával 29. B. Sorolja fel a betegszállítás tárgyi és személyi feltételeit! - A betegszállítás jogi szabályozása - A betegszállítás tárgyi feltételei - A betegszállítás személyi feltételei 29. C. Mutassa be a kiválasztó rendszer anatómiáját, élettanát, kórélettanát, állapotfelmérését, megfigyelését, praehospitális és hospitalis ellátásának lehetőségeit! - Kiválasztó szervrendszer anatómiája, élettana - Kiválasztó szervrendszer kórélettana - Kiválasztó szervrendszer praehospitalis, és hospitalis vizsgálómódszerei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

32 Engedélyszám: /2017/EHUMAP 30. A. Ismertesse a beteggel történő hiteles kommunikáció főbb szabályait, a kapcsolat teremtés és a kapcsolat fenntartás módszereit! - Kommunikáció, metakommunikáció fogalma, típusai, funkciója, tényezői - Verbális, non-verbális kommunikáció - Hiteles kommunikáció - irányított, segítő beszélgetés, aktív hallgatás 30. B. Ismertesse az érett újszülött ellátásának (rutin ellátás), valamint az újszülött adaptációja segítésének (élesztés) lépéseit! - Az újszülött érettségének meghatározása - Az újszülött állapotfelmérése - Az újszülött rutin ellátása - Az adaptáció segítése 30. C. Csoportosítsa, és jellemezze a gyógyszermérgezéseket és ellátásukat! - Gyógyszermérgezések csoportosítása - Gyógyszerek bejutási útjai - Gyógyszermérgezések specifikus, és aspecifikus terápiája Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

33 AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI Tanári példány 1. A. Ismertesse a jog, jogszabály, jogviszony fogalmát, a jogrendszer tagozódását! - Norma, normarendszer fogalma - Szokásjog, írott jog, jogszabály - Jogilag szabályozott társadalmi viszonyok - Jogágak - Jogviszony elemei, alanyai, tárgya, tartalma - Jogképződési módok - Norma, normarendszer, magatartásszabály - Szokásjog, írott jog, jogszabály - A norma szerkezete - Jogforrások hierarchiája - Jogágak - Jogviszony 1. B. Elemezze a sürgősségi ellátó láncot, az elsősegélynyújtás színtereit! - Elsősegélynyújtási lánc - A laikus elsősegélynyújtás helye és szerepe - A Konstantin-kereszt elemei - Az elsősegélynyújtás társadalmi színterei - Felismerés - Segélykérés - Elsősegély - Mentőellátás - Szállítás - Kórházi ellátás - Iskolai -, közúti-, munkahelyi elsősegély

34 1. C. Mutassa be a légutak anatómiáját, élettanát, állapotfelmérését, megfigyelését, praehospitális és hospitalis diagnosztikai módszereit! - A légutak anatómiája - A légutak élettana - A légutak fizikális-, labor-, és képalkotó vizsgálata - A légutak veszélyeztetettségének megítélése - Orrüreg és melléküregei, a szaglás - Torok, mandulák - Garat, hangrés, hangképzés - Légcső, hörgők - A légutak védekező mechanizmusai - Fizikális vizsgálatok, megtekintés, tapintás, hallgatódzás - Laboratóriumi vizsgálatok, tenyésztés - Képalkotó eljárások - Szabad-, fenyegetett-, elzáródott légút

35 2. A. Vázolja fel az egészségügyi etika alapelveit, jellemezze az etikai kódex által közvetített értékeket! - Bioetika lényege, alapelvei - Egészségügyi etika-ápolás etika klasszikus erkölcsi értékei, gyakorlati kihívásai, döntéshozatali problematikák, morális konfliktushelyzetek - Hippokratészi eskü alapelvei - Egészségügyi etika fontos kérdései - Bioetika - Hippokratészi eskü - Az autonómia tiszteletének elve - A Ne árts! elve - A jótékonyság elve - Az igazságosság elve 2. B. Határozza meg a mérgezések alapfogalmait, jellemzőit, rendszerezze a mérgezések főbb csoportjait! - Méreg fogalma - Mérgezés főbb jellemzői, a mérgezés súlyossága - Behatolási kapu - Mérgezési formák, lappangási idő - A méreg sorsa a szervezetben - Antidótumok - Méreg - Toxicitás - Expozíció - A méreg sorsa a szervezetben (felszívódás, eloszlás, átalakulás, felhalmozódás, kiválasztás) - Behatolási kapu, támadási pont - Lappangási idő (latencia) - Gázmérgezések - Gyógyszermérgezések - Ipari oldószermérgezések - Marószer mérgezések - Gombamérgezések - Kábítószer okozta mérgezések

36 2. C. Vonjon párhuzamot a beteg szükségleteinek kielégítése és az ápolási folyamat között! - Szükségletek, és hierarchiájuk - Az ápolási folyamat lépései - Ápolási diagnózis - Szükségletek felmérése - Szükségletek meghatározása - Szükségletek kielégítése - Ápolási anamnézis - Ápolási diagnózis - Ápolás tervezése - Ápolás kivitelezése - Ápolás értékelése

37 3. A. Sorolja fel a betegek törvényben foglalt jogait és kötelezettségeit, hozzon példákat a betegjogok és kötelezettségek érvényesítésére! - Az egészségügyi szóló évi CLIV törvény vonatkozó részei - A betegek jogai és kötelezettségei - Példák a jogok és kötelezettségek érvényesítésére - Az egészségügyi ellátáshoz való jog - Az emberi méltósághoz való jog - A kapcsolattartás joga - A gyógyintézet elhagyásának joga - A tájékoztatáshoz való jog - Az önrendelkezéshez való jog - Az ellátás visszautasításának joga - Az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga - Az orvosi titoktartáshoz való jog - Együttműködési kötelezettség - Más betegek jogainak tiszteletben tartása 3. B. Mutassa be a BLS lépéseit és magyarázza el az AED működését, térjen ki az XBLS adta lehetőségekre! - Biztonságos helyszín - A vizsgálat egyes lépései, menete - A BLS folyamata, lépései - Az AED működése, használata - Az XBLS lehetőségei - Biztonság - Eszméletvizsgálat - A légutak felszabadítása - Az életjelenségek vizsgálata - Mentőhívás - Mellkas kompresszió - Lélegeztetés - XBLS: AED, oxigenizálás, egyszerű légútbiztosítás, supraglotticus légútbiztosító eszközök, ballonos lélegeztetés

38 3. C. Rendszerezze a sürgősségi betegellátás szintjeit, ismertesse alapfogalmait! - Praehospitális ellátás: háziorvos, orvosi ügyelet, mentési készenlét, mentés - Intrahospitális ellátás: sürgősségi osztály - Riasztó tünetek, állapotrosszabbodás - Vitális paraméterek - Praehospitalis ellátás szintjei - Intrahospitalis ellátás szintjei - Személyi és tárgyi feltételek - Hirtelen kezdet (acuitás) - Folyamat jelleg (processzivitás) - Súlyosbodó folyamat (progresszivitás) - Időfaktor, arany óra, platina percek - ABCDE vizsgálat

39 4. A. Nevezze meg és röviden ismertesse az egészségügyi dolgozókra vonatkozó speciális munkajogi szabályokat, és szabályozókat! - A vonatkozó jogforrások ismertetése - Egészségügyi tevékenység végzésére irányuló jogviszony - Egészségügyi tevékenység végzésének általános szabályai - Egészségügyi tevékenységre való alkalmasság - Munkaidőt érintő szabályozások - Jogforrások (Mt., Kjt.) - Egészségügyi tevékenység végzésére irányuló jogviszony - Egészségügyi tevékenység végzésének általános szabályai - Egészségügyi tevékenységre való alkalmasság - Munkaidőt érintő szabályozások 4. B. Csoportosítsa a belgyógyászati baleseteket és foglalja össze ellátásuk főbb szabályait! - A belgyógyászati balesetek csoportjai - Életjelenségek vizsgálata - Az ellátó feladatai, tevékenységei - Az ellátó biztonsága - Elektrotrauma - Villámcsapás - Vízi balesetek - Akasztás, zsinegelés - Hypotherm hőártalmak - Hypertherm hőártalmak - Veszély felismerése és elhárítása - ABCDE állapotfelmérés

40 4. C. Tekintse át a felső légutakat érintő leggyakoribb sürgősségi kórképeket és ellátásuk vezérfonalait gyermek és felnőttkorban! - A légutak anatómiája, élettana, életkori sajátosságok - A beteg megfigyelése és az állapotfelmérés szempontjai - Részleges és teljes légúti elzáródás - Leggyakoribb kórképek és ellátásuk felnőtt és gyermekkorban - Orrvérzés - Mononucleosis infectiosa - Croup-szindróma - Epiglottitis - Gégevizenyő (oedema laryngis) - Idegentest aspiráció

41 5. A. Ismertesse az egészségügyi dokumentáció kezelésének szabályait! - Vonatkozó jogszabályok - Az egészségügyi dokumentáció fogalma, tartalma - Az egészségügyi dokumentációval kapcsolatos feladatok - Az egészségügyi dokumentáció jelentősége, adatvédelem, adatok javítása, kiegészítése - Minőségügyi szempontok - Hozzáférés - Az egészségügyi dokumentáció megőrzése - Az egészségügyi dokumentáció fogalma - Az egészségügyi dokumentáció kezelése, tárolása - Megfigyelés - Adminisztráció - Dokumentáció vezetése - Adatrögzítés - Adatvédelem - Minőségügyi szempontok - Űrlap - Bizonylat - Adatok javítása - Protokoll 5. B. Sorolja fel és jellemezze a mentőellátás során használt rögzítési technikákat és eszközöket! - A rögzítés szakmai elvei - Rögzítési technikák, kötések, és eszközök (végtag, nyak, teljes test, medence) fajtái, jellemzői, módja - Az egyes rögzítési módok alkalmazásának indikációja - A rögzítés módjának meghatározása - A rögzítés célja - Húzás-ellenhúzás - Rögzítőkötések - Végtagrögzítő eszközök o Cramer-sín o habosított műanyag sínek o SAM-splint

42 o vákuum sín o húzósín - Nyakrögzítés eszközei o merev nyakrögzítő gallér o X-collar - Teljes testet rögzítő eszközök o board o lapáthordágy o vákuum matrac - Medence öv 5. C. Vázolja fel a légzőrendszer anatómiáját és élettanát, állapotfelmérését, megfigyelését, praehospitális és hospitalis diagnosztikai módszereit! - A légzőrendszer anatómiája, élettana - Normál légzés jellemzői - Kóros légzéstípusok - Állapotfelmérés (megtekintés, fizikális-, eszközös-, képalkotó-, labor vizsgálatok) - Tüdőalap (rekeszizom), tüdőcsúcs, tüdőkapu - Lebeny, szegmentum, bronchus, alveolus - Gázcsere - Légzésszabályozás, a légzés szabályozása - Légzési volumen, percventiláció, légzési frekvencia - Kóros légzéstípusok - Fizikális vizsgálatok (inspectio, hallgatózás, kopogtatás, tapintás) - Pulzoximetria, capnographia - CT,MRI, RTG mellkas felvétel - Bronchoszkópia, szcintigráfia - Légzésfunkciós vizsgálat - Laboratóriumi vizsgálatok: tenyésztés, citológia

43 6. A. Foglalja össze az egészségügyi ellátórendszer személyi és tárgyi feltételeinek meghatározó szabályzóit! - A minimumfeltételeket meghatározó jogszabályok - Az egészségügyi szolgáltatás megkezdésének és gyakorlásának személyi és tárgyi feltételei (szakképesítés, alap- és működési nyilvántartás, kamarai tagság) - Háziorvosi ellátás - Szakrendelés - Szakellátások - Egyéb egészségügyi ellátások (ügyeleti ellátás, mentés, rehabilitáció) - A minimum feltételek ellenőrzése - Ambuláns ellátás - Megelőző ellátások - Kényszerhelyzeti készenlét - Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló jogszabály - Intézmény építészeti feltétele - Általános feltételek - Személyi és tárgyi feltételek - Alap- és járóbeteg ellátás - Szakellátások - Minimum feltételek ellenőrzése - Mentés - Ambuláns ellátás - Közegészségügyi-járványügyi feladatok - Szakszemélyzet - Kényszerhelyzeti készenlét 6. B. Vázolja fel a sebzések formáit, első ellátásuk szabályait, módszereit és eszközeit! - A sebzések fajtái és jellemzői - A vérzések fajtái és jellemzői - A vérzéscsillapítás folyamata és eszközei - A sebellátás folyamata és eszközei - Mechanikai sebzések formái

44 - Kémiai sebzések - Égés, fagyás - Idegentest a sebben - Vérzések formái - Vérzéscsillapítás folyamata, technikái és eszközei (felemelés, nyomáspont, direkt nyomás, nyomókötés, szorító körülkötés (tourniquet), vérzéscsillapító öltés) - Fertőtlenítés - Égési és fagyási sérülések ellátása - Sebellátás lépései, szabályai, eszközei 6. C. Elemezze a légzési elégtelenséghez vezető leggyakoribb ventilációs zavarokat, ellátásukat különböző életszakaszokban! - Légzési elégtelenség fogalma, felosztása - Leggyakoribb ventilációs zavarok - Légzési elégtelen beteg állapotfelmérése - Légzési elégtelenség terápiája - Légzési elégtelenség fogalma, időbeni felosztása - Asthma bronchiale - Status asthmaticus - COPD - PTX, HTX, HBSZE - Dyspnoe - Hypoxia - Állapotfelmérés (fizikális vizsgálat, eszközös vizsgálat) - A légzési elégtelenség ellátása o pozícionálás o inhalációs terápia o gyógyszeres terápia o egyéb terápia

45 7. A. Mutassa be a magyar egészségügyi ellátó rendszer tagozódását, struktúráját! - A magyar egészségügyi ellátórendszer tagozódása - A magyar egészségügyi ellátórendszer struktúrája - Működési elvek - Progresszív betegellátás - Alapellátás feladata, részei - Járóbeteg-szakellátás formái - Fekvőbeteg-szakellátás feladata, szintjei - Országos intézetek - Speciális egészségügyi szolgáltatások - Progresszív betegellátás - Alapellátás - Járóbeteg-szakellátás - Fekvőbeteg-szakellátás rendszere - Speciális egészségügyi szolgáltatások - Felvételi terület, területi ellátási kötelezettség 7. B. Jellemezze a kommunikáció szabályszerűségeit a sürgősségi betegellátásban! - Kommunikáció vészhelyzetben - Kérdezési technikák - Rádióforgalmazás szabályai - Kommunikációs protokollok alkalmazása - Telekommunikációs eszközök alkalmazása - Kommunikáció vészhelyzetben - Kérdezési technikák - Kérdezési protokollok - Kommunikáció egyéb ellátóval, irányítással (METHANE, MIST) - SBAR o helyzet leírása o hátterek tisztázása o értékelés o ajánlás

46 7. C. Jellemezze az akut allergiás (anaphylaxiás) reakció stádiumait, ismertesse azok terápiáját! - Az anaphylaxiás reakció meghatározása - Az anaphylaxiás reakció stádiumai, és tünetei - Az anaphylaxiás reakció terápiája - Anaphylaxia fogalma - Allergének - Akut és bifázisos reakció - Tünetek o bőrjelenségek o gyomor béltraktus tünetei o szív és keringési rendszer tünetei o légzőrendszeri tünetek - Az anaphylaxia stádiumainak jellemzése (I-IV) - Terápia o pozícionálás o oxigénadás o antihisztaminok o glükokortikoidok o adrenalin o folyadékpótlás o egyéb gyógyszerek

47 8. A. Nevezze meg a hazai sürgősségi betegellátó rendszer szintjeit és jellemzőit! - A hazai sürgősségi betegellátás rendszere és jogi háttere - Orvosi ügyelet, mentés, sürgősségi osztályok - Beutalási rend, betegutak - Területi ellátási kötelezettség (TEK) fogalma, jelentősége - Ágynyilvántartó feladata - Ügyelet - Készenlét - Mentés - Betegszállítás - Mentő szállítás, őrzött szállítás - Sürgősségi osztályok szintjei, feladata - Beutalási rend - Területi ellátási kötelezettség (TEK) - Ágynyilvántartó 8. B. Mutassa be a reakcióképtelen beteg állapotfelmérésének és ellátásának lépéseit! - A beteg környezetének értékelése - Eszméletlenség fogalma, szintjének meghatározása - GCS - ABCDE vizsgálat, és ellátás - ABCDE - AVPU - Életjelenségek vizsgálata - Pozícionálás - Átjárható légutak, légútbiztosítás - Légzésvizsgálat - Keringés vizsgálat - Idegrendszer vizsgálata, vércukormérés - Egész test vizsgálata - Csoportdiagnózis - Kötelező helyszíni beavatkozások

48 8. C. Foglalja össze az akut coronaria szindróma jellemzőit és ellátását! - ACS fogalma, és felosztása - ACS tünetei - Vizsgálati lehetőségek - ACS praehospitalis terápiája - Betegutak - ACS felosztása o angina pectoris o STEMI, NSTEMI o ACS praehospitalis terápiája o Időfaktor, PCI - A mellkasi fájdalom értékelése, differenciáldiagnózisa - ABCDE betegvizsgálat - 12 elvezetéses EKG, transztelefonos EKG - Oxygenizálás, pozícionálás, vénabiztosítás - Gyógyszeres terápia - PCI

49 9. A. Foglalja össze a hazai egészségbiztosítási és finanszírozási rendszer jellemzőit! - Az egészségügy finanszírozási formái - Ellátáshoz való hozzáférés - Magánellátás - Paraszolvencia kérdései - Az egészségügy finanszírozási formái o Magánbiztosítás o Társadalombiztosítás o Költségvetés - Egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés - Paraszolvencia 9. B. Ismertesse az idegrendszer állapotfelmérésének praehospitalis módszereit! - Neurológiai anamnézis - Eszmélet szintjének meghatározása - Tudat értékelése, tudatzavar - Idegrendszer vizsgálatának elemei - Neurológiai anamnesis - AVPU, GCS - Vércukormeghatározás - MCPSS o facialis paresis o felső végtagi paresis/plegia o alsó végtagi paresis/plegia o beszédzavar - A szem vizsgálata (bulbusok, nystagmus, anisocoria, látótér) - Romberg próba - A beteg tudatállapota

50 9. C. Foglalja össze a keringési rendszer anatómiáját, élettanát, állapotfelmérését, megfigyelését, praehospitális és hospitalis diagnosztikai módszereit! - A keringési rendszer anatómiája, élettana - A keringési rendszer állapotfelmérése - A keringési rendszer megfigyelése - A szív üregei - Vérkörök - Szívbillentyűk - Koszorúerek - A szív ingerképző és ingervezető rendszere - Állapotfelmérés o a bőr színe, hőmérséklete, nedvessége o pulzus, vérnyomás, CRT, oxigén szaturáció o EKG, TTEKG, szívultrahang - Megfigyelés

51 10. A. Vázolja fel az egészségügyi minőségirányítási rendszer főbb elemeit! - Minőségpolitika - Minőségirányítás lényege - Külső és belső minőségirányítás lehetőségei - Hatósági felügyelet - Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok - Külső minőségügyi rendszerek - Belső minőségügyi rendszerek - A hatósági szakfelügyelet és a minőségértékelés - Minőségpolitika - Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok elemei 10. B. Csoportosítsa a mentéstechnikai eszközöket és foglalja össze a karbantartásuk alapelveit! - Mentéstechnikai eszközök csoportjai - Mentéstechnikai eszközök karbantartása, fertőtlenítési lehetőségek - Egyszer használatos eszközök - Beteghordozó eszközök - Rögzítők, a sebellátás eszközei - Diagnosztikus és betegellenőrző eszközök - Légútbiztosítás, lélegeztetés eszközei - Betegellátás, ápolás, fertőzés elleni védelem eszközei - Kiegészítő felszerelések - Táskák - Időszakos karbantartási feladatok - Fertőtlenítés o lemosás o beáztatás o permetezés - Egyszer használatos eszközök

52 10. C. Ismertesse a felnőttkori légzési elégtelenséghez vezető leggyakoribb diffúziós zavarokat, ellátásukat! - Légzési elégtelenség fogalma - Diffúziós zavarok - Leggyakoribb diffúziós zavarok, és tüneteik - Diffúziós zavarok ellátása - Hypoxia - Dyspnoe - Légző felület csökkenés - ARDS - IRDS - Tüdőgyulladás - Lélegeztetés - PEEP

53 11. A. Határozza meg a demográfia fogalmát! Mutassa be hazánk demográfiai mutatóit! - Demográfia fogalma - Népességszám, népesség összetétele - Termékenység, születési arányszám - Halandóság, reprodukció, várható élettartam - Öregedő társadalom, korfa - Népesség - Népesedés - Népmozgalom - Születés - Halálozás - Születési arányszám - Általános termékenységi arányszám - Halálozási arányszám - Csecsemőhalandóság - Várható élettartam 11. B. Ismertesse az oxigénterápia indikációit és a sürgősségi ellátásban alkalmazott eszközeit! - A légzés mechanikája, a légcsere folyamata - Oxigénterápia indikációi, eszközei - Oxigénterápia kivitelezése - Betegmegfigyelés az oxigénterápia alatt - Gázcsere - Indikációk - Oxigénpalack - Oxigén adagolás módszerei - Párásítás - Betegmegfigyelés

54 11. C. Rendszerezze a periarrest ritmuszavarokat és praehospitalis ellátásukat! - Bradycardia, tachycardia meghatározása - Haemodinamikai instabilitás jelei - Bradycardia ellátási algoritmusa - Tachycardia ellátási algoritmusa - Tolerábilis, intolerábilis paraméterek - Riasztó jelek (haemodinamikai instabilitás) - 12 elvezetéses EKG - Bradycardiák o PM terápia o gyógyszeres terápia - Tachycardiák o cardioversio o keskeny QRS (regularis, irregularis) o széles QRS (regularis, irregularis) o fizikális manőverek o gyógyszeres terápia

55 12. A. Hasonlítsa össze különböző kultúrák egészségmagatartással kapcsolatos szokásait, hagyományait! Hozzon példákat! - Az egészségmagatartás fogalma - Multikulturalitás - Interkulturális ápolás - Transzkulturális ápolás - Egyenlő bánásmód fogalma - Esélyegyenlőség fogalma, megvalósítása - Egészséges életmód - Betegségtudat - Multikulturalitás - Interkulturális ápolás - Transzkulturális ápolás - Egyenlő bánásmód - Esélyegyenlőség - Egészséges életmód - Betegségtudat 12. B. Állítsa párhuzamba a lélegeztetés eszközös és eszköz nélküli formáját! - Légzés vizsgálata, megfigyelése - Eszköz nélküli lélegeztetési módok - Lélegeztetés eszközei, formái - FiO 2 - Szájból-szájba lélegeztetés - Szájból-orrba lélegeztetés - A ballonos lélegeztetés eszközei o arcmaszk o szelepek o ballon o rezervoár - Respirátorok

56 12. C. Ismertesse a perifériás keringés anatómiáját, élettanát, megfigyelését és az érbetegségek praehospitalis vonatkozásait! - A perifériás keringés anatómiája, élettana - A perifériás keringés praehospitalis állapotfelmérése - Perifériás artériák, és vénák elzáródása a praehospitalis gyakorlatban - Vénás megbetegedések - Nagyvérkör, artériák, vénák, capillarisok - Megfigyelés o a bőr színe, hőmérséklete, nedvessége o pulzus, vérnyomás, CRT o végtag duzzanat, fájdalom - Hipertenzió - Akut artériás elzáródás - Akut vénás elzáródás - Thrombophlebitis - Varicositas, varix ruptúra - Phlebotrombózis

57 13. A. Definiálja az epidemiológia tárgyát, a mortalitás, morbiditás fogalmát! - Epidemiológia fogalma - Az epidemiológia célja, feladata - Mortalitás, morbiditás fogalma - Fertőző megbetegedések - Járványtan - Népegészségügy - Kockázati tényezők - Szűrővizsgálatok - Statisztikai adatok - Mutatók - Gyakoriság - Megbetegedések - Halálozás - Indikátorok 13. B. Mutassa be az egyszerű eszközökkel történő légút biztosítás módszereit! - Légutak átjárhatóságának vizsgálata - Légúti akadály, légút elzáródás okai - Légút biztosítás - Elzáródott légút felszabadításának eszközei - Fenyegetett légút nyitva tartásának eszközei - Eszközök használata - Légút biztosítás - Légúti leszívás - Száj-garat (Guedel)-tubus használata - Orr-garat (Wendl) tubus használata - Supraglottikus eszközök o gégetubusok o gégemaszkok o I-gel

58 13. C. Foglalja össze az idegrendszer anatómiáját, élettanát, állapotfelmérését, és ismertesse a képalkotó diagnosztika jelentőségét a neurológiában! - Az idegrendszer anatómiája, élettana - Az idegrendszer praehospitalis állapotfelmérése - Az idegrendszer képalkotó diagnosztikája - Felosztása: központi, perifériás, vegetatív - Agy és gerincvelő burkai - Liquor - Paresis, plégia, paresztézia - Aphasia - Somnolentia, sopor, coma - RTG, CT, MR - GCS

59 14. A. Jellemezze az ember szükségleti hierarchiáját és annak szintjeit! - Maslow-féle szükséglet hierarchia - A szükséglethierarchia szintjeinek jellemzése - Maslow-féle szükséglethierarchia - Fiziológiai szükségletek - Biztonság szükséglete - Szeretet, megbecsülés szükséglete - Önbecsülés szükséglete - Önmegvalósítás szükséglete 14. B. Ismertesse az eszköz nélküli légútbiztosítás módszereit a különböző életkorokban! - Légutak átjárhatóságának vizsgálata - A légúti elzáródás lehetséges okai és tünetei - Az elzáródott légút felszabadítása - Légúti idegentest eltávolításának algoritmusa - Légutak átjárhatósága - Száj-garat toilette - A fej hátrahajtása - Esmarch-Heiberg-féle műfogás - Stabil oldalfekvés - Légúti idegentest eltávolítása felnőttkorban (köhögtetés, háti ütés, hasi lökés) - Légúti idegentest eltávolítási lehetőségei és menete kisgyermekkorban 14. C. Határozza meg a stroke sürgősségi ellátásának vezérfonalait! - Stroke fogalma, formái - Időablak - Stroke vizsgálati lehetőségei - Vezető tünetek - Helyszíni ellátás elvei

60 - ABCDE betegvizsgálat - TIA - Stroke (vérzéses, ischaemias) o facialis paresis o végtagi paresis/plegia o aphasia - MCPSS - Időablak - Subarachnoidealis vérzés - ICP fokozódás, tudatzavar - Ellátási elvek: pozícionálás, oxigenizálás, vércukor meghatározás, vérnyomáscsökkentés - Pupilla differencia

61 15. A. Definiálja az egészség és az egészségkultúra fogalmát! - Az egészség fogalma (WHO) - Az egészséget meghatározó tényezők - Szocializáció színterei - Holisztikus egészségszemlélet dimenziói - Egészségnevelés területei - Egészségfejlesztés - Egészségmagatartás - Egészségkultúra - Primer, szekunder, tercier prevenció - Testi jóllét - Lelki jóllét - Szociális jóllét - Pszichés jóllét - Holisztikus szemlélet - Szocializáció - Kultúra - Egészségi állapot - Életmód - Egészségnevelés - Egészségmagatartás - Egészségkulturáltság - Prevenció 15. B. Vázolja fel a beteg állapotfelmérésének lépéseit az ABCDE szemlélet szerint! - Állapotfelmérés az ABCDE szemlélet szerint - Betegellátás protokoll szerint - Első benyomás - Környezet felmérése - Beavatkozási szükséglet - Protokolláris állapotfelmérés - Az ABCDE szemlélet - Első benyomás

62 - Környezet felmérése - A - Átjárható légutak - B - Légzés megítélése - C - A keringés megítélése - D - Az idegrendszer állapotának a megítélése - E - Egész eset-egész test 15. C. Ismertesse a görcsrohammal járó esetek lehetséges okait és sürgősségi ellátását! - Görcsrohammal járó kórképek - Görcsrohamok formái, felosztása, jellemzése - ABCDE vizsgálat - Convulsiok terápiája - ABCDE vizsgálat - Parciális rohamok - Generalizált rohamok - Clonusos, tonusos - Epilepszia, st. epilepticus - Convulsio okai - Convulsio és keringésleállás - Eclampsia (lázas, terhességi) - Convulsio következményei - Convulsiok ellátása

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 31 723 01 Betegkísérő Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő: 15 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya:

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 31 723 01 Betegkísérő Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő: 15 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya:

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 52 723 03 Gyakorló mentőápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 45perc (felkészülési idő: 30 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési

Részletesebben

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Építő- szállító- és munkagép-szerelő (OKJ száma: 34 52 ) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2503-06 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2503-06 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Kollégáját első alkalommal osztották be a MICU-ra (mobil intenzív ellátó egység) szolgálatba. Mivel ez az első szolgálata, segítséget kér Öntől. Magyarázza el kollégájának a MICU egység működésének

Részletesebben

A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei

A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. A szakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

5.4. kompetencia tábla

5.4. kompetencia tábla 5.4. kompetencia tábla Légutak Lélegeztetés Betegellátás ALAP MÁ 5.2 MÁ 5.5 MT MO Átjárható légutat biztosítani eszköz nélkül Pharingeális eszközöket alkalmazni Supraglotticus eszközöket alkalmazni Endotrachealis

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja.

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a Fürdőüzemi ügyfélkapcsolati tevékenység, a Fürdőüzemi munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelem és a Szuggesztív kommunikáció

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 3728-10 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 3728-10 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A helyi tűzoltóság felkérése alapján az Ön feladata, hogy a hatékonyabb együttműködés érdekében előadás keretében tájékoztassa a tűzoltókat a sérült kimentéséről, rögzítéséről, a szállítás során

Részletesebben

Tantárgyak. Munkahelyi egészség és biztonság. Foglalkoztatás II. 0,5. Foglalkoztatás I. 2. Szakmai kommunikáció 2. Ápolástan-gondozástan 5

Tantárgyak. Munkahelyi egészség és biztonság. Foglalkoztatás II. 0,5. Foglalkoztatás I. 2. Szakmai kommunikáció 2. Ápolástan-gondozástan 5 1. számú táblázat 2. GYAKORLÓ ÁPOLÓ NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként 54 723 02 Szakmai követelménymodulok 11500-12 11499-12 Foglalkoztatás

Részletesebben

ELSŐSEGÉLY DEO.2014/

ELSŐSEGÉLY DEO.2014/ ELSŐSEGÉLY DEO.2014/15 2015.11.10. 1 AKKOR RAJT.. 2015.11.10. 2 Az eszme régi ujvarosy.andrás@mentok.hu Ösztönös segítség Ókor-középkor végéig Alapvető anatómiai,élettani ismeretek nélkűl Vallási tilalmak

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a Fürdőüzemi munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelem és a Szuggesztív kommunikáció követelménymodulok témakörét tartalmazzák.

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

OKJ GYAKORLÓ MENTŐÁPOLÓ szakképesítés

OKJ GYAKORLÓ MENTŐÁPOLÓ szakképesítés Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma OKJ 54 723 01 GYAKORLÓ MENTŐÁPOLÓ szakképesítés GYAKORLATI NAPLÓ ESTI tagozat Szakmai gyakorlat oktatásához

Részletesebben

Engedélyszám: 6195-11/2009-0003EGP Verziószám: 1.

Engedélyszám: 6195-11/2009-0003EGP Verziószám: 1. 1. feladat Új dolgozó kollégájának magyarázza el a beteg felvétel rendjét a sürgősségi osztályon, a triage kategória jelentőségét, megállapításának módját, mutassa be az első állapot felmérés során alkalmazható

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fogászati asszisztens (OKJ száma: 54 720 02) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2479-10 Állapotfelmérés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2479-10 Állapotfelmérés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön a sürgősségi osztályra érkezik egy súlyos traumás beteggel mentőgépkocsi ápolójaként. Adja át a beteget a sürgősségi szakápolónak! Az átadás során az alábbi szempontok alapján tájékoztassa

Részletesebben

Foglalkozási napló. Szociális szakgondozó

Foglalkozási napló. Szociális szakgondozó Foglalkozási ló a 0 /0. tanévre Szociális szakgondozó (OKJ száma: 54 7 03) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Gondviselő

Részletesebben

ÓRATERV GYAKORLÓ CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKÁPOLÓ NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma

ÓRATERV GYAKORLÓ CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKÁPOLÓ NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma ÓRATERV GYAKORLÓ CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKÁPOLÓ NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma Szakmai követelménymodulok 11500-12 11499-12 Foglalkoztatás II. 11498-12

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS. Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely

ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS. Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely OKTATÁS, MOTIVÁCIÓ -Rövid, lényegre törekvő didaktikai módszerek: Dr Ahmed Idris kísérlete (American Airlines, Texas Southwest.

Részletesebben

Országos Mentőszolgálat Orvos szakmai és Oktatási Igazgatóság Oktatási Osztály Felnőttképzési nyilvántartásba vételi szám: E /2015

Országos Mentőszolgálat Orvos szakmai és Oktatási Igazgatóság Oktatási Osztály Felnőttképzési nyilvántartásba vételi szám: E /2015 Országos Mentőszolgálat Orvos szakmai és Oktatási Igazgatóság Oktatási Osztály Cím: 1055 Budapest, Markó u. 22. * Tel.: +36 (1) 350-3737 / 6261 mellék * www. mentok.hu * https://oktatas.mentok.hu 2016.

Részletesebben

TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK VIZSGASZABÁLYZATA TANTÁRGYI VIZSGALEÍRÁSOK

TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK VIZSGASZABÁLYZATA TANTÁRGYI VIZSGALEÍRÁSOK 1 A NYÍREGYHÁZI SZC ZAY ANNA EGÉSZSÉGÜGYI, INFORMATIKAI SZAKGIMNÁZIUMA ÉS KOLLÉGIUMA TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK VIZSGASZABÁLYZATA TANTÁRGYI VIZSGALEÍRÁSOK 2018-TÓL FELMENŐ RENDSZERBEN BEVEZETT SZAKGIMNÁZIUMI

Részletesebben

Szabad légútbiztosítás, lélegeztetés a sürgősségi állapotokban központi oktatási programja

Szabad légútbiztosítás, lélegeztetés a sürgősségi állapotokban központi oktatási programja 2010. Szabad légútbiztosítás, lélegeztetés a sürgősségi állapotokban központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazza.

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján A feladatsor 1-20-ig számozott

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szociális ellátások feltételei, a szociális szervezés feladatai és a szociális munka módszerei témakörből központilag összeállított szóbeli tételsor alapján. A feladatsor

Részletesebben

1. számú táblázat Gyógymasszőr NAPPALI óraterv. A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként

1. számú táblázat Gyógymasszőr NAPPALI óraterv. A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként 1. számú táblázat 54 726 04 Gyógymasszőr NAPPALI óraterv A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként A fő szakképesítésre vonatkozóan: 11499-12 Foglalkoztatás II. 54

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

ALS Felnőtt emeltszintű újraélesztés Transzfúziológiai szintentartó tanfolyama. Dr. Cserjés Andrea SZTE SBO április Szeged

ALS Felnőtt emeltszintű újraélesztés Transzfúziológiai szintentartó tanfolyama. Dr. Cserjés Andrea SZTE SBO április Szeged ALS Felnőtt emeltszintű újraélesztés Transzfúziológiai szintentartó tanfolyama Dr. Cserjés Andrea SZTE SBO 2018. április Szeged Azokat a lépéseket foglalja össze, amelyek a sikeres újraélesztés esélyét

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 723 15 Sürgősségi szakápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A sürgősségi ellátást igénylő betegek szakápolásához szükséges A vizsgafeladat időtartama:

Részletesebben

Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés. Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO

Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés. Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO Vázlat Elsősegély idegentest aspirációja esetén Légúti idegentest emelt szintű ellátása Vízalámerülés

Részletesebben

GYÓGYPEDAGÓGIAI SEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ

GYÓGYPEDAGÓGIAI SEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ GYÓGYPEDAGÓGIAI SEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ 54-140-01 1. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: A Gyógypedagógiai segítő munkatárs részt vesz a közvetlen gyógypedagógiai munka előkészítésében. Közreműködik

Részletesebben

Ápolás és betegellátás alapszak Mentőtiszt szakirány Záróvizsga tételsor 2015-től

Ápolás és betegellátás alapszak Mentőtiszt szakirány Záróvizsga tételsor 2015-től Ápolás és betegellátás alapszak Mentőtiszt szakirány Záróvizsga tételsor 2015-től 1. A sürgős ellátást igénylő kórképek jellemzői, diagnózis az oxiológiában, a beteg veszélyeztetettségének megítélése Anyagcsere

Részletesebben

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ 1. a) Fogalmazza meg a szociális munka főbb dilemmáit, és saját munkaköréből támassza alá egy-egy példával! b) Határozza meg a neurózis és a pszichózis fogalmát! Soroljon fel jellemző tüneteket, tünetegyüteseket!

Részletesebben

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport 11. évfolyam ÁLLAPOTMEGFIGYELÉS -- ELMÉLET Bokor: Általános ápolástan és gondozástan Dr. Orbán Lászlóné: Váladékok

Részletesebben

Medical emergency team (MET) a betegbiztonság szolgálatában DR. KORCSMÁROS FERENC GRÓF TISZA ISTVÁN KÓRHÁZ SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY

Medical emergency team (MET) a betegbiztonság szolgálatában DR. KORCSMÁROS FERENC GRÓF TISZA ISTVÁN KÓRHÁZ SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY Medical emergency team (MET) a betegbiztonság szolgálatában DR. KORCSMÁROS FERENC GRÓF TISZA ISTVÁN KÓRHÁZ SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY Mottó: Az a legjobb újraélesztés amit el sem kell kezdeni! Miben

Részletesebben

PEDAGÓGIAI- ÉS CSALÁDSEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ

PEDAGÓGIAI- ÉS CSALÁDSEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ PEDAGÓGIAI- ÉS CSALÁDSEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ 54-140-02 1. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: A pedagógiai és családsegítő munkatárs köznevelési intézményekben foglalkoztatott szakember, aki felsőfokú

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 723 15 Sürgősségi szakápoló Komplex szakmai vizsga szakápolásához szükséges elméleti ismereteinek alkalmazás szintű felidézése. A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelmény modulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

Részletesebben

Triage alfa, béta, gamma... omega. Bognár Zsolt Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály

Triage alfa, béta, gamma... omega. Bognár Zsolt Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály Triage alfa, béta, gamma... omega Bognár Zsolt Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály Feladatok alfa: allokáció béta: besorolás, osztályozás gamma: kritikus állapotú beteg ellátásában

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 17.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 17. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Táplálkozás élettan. 4. Ismertesse és jellemezze a zsírban oldódó vitaminokat! 5. Ismertesse és jellemezze a vízben oldódó vitaminokat!

Táplálkozás élettan. 4. Ismertesse és jellemezze a zsírban oldódó vitaminokat! 5. Ismertesse és jellemezze a vízben oldódó vitaminokat! 2 A képzés tananyaga: Konyhatechnika és vendéglátási ismeretek Háztartási és háztartásgazdasági ismeretek Egészségügy és gondozás Idegenforgalom és idegenvezetés (A tantárgyak elnevezése korábbi tételsorokhoz

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22. Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 9.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 9. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 55 762 03 Mentálhigiénés asszisztens Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A mentálhigiéné, az egészségmegőrzés és a rehabilitáció módszerei A vizsgafeladat

Részletesebben

A tételekhez segédeszközök nem használhatók.

A tételekhez segédeszközök nem használhatók. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

Részletesebben

52 723 01 Gyakorló ápoló összefüggő szakmai gyakorlata

52 723 01 Gyakorló ápoló összefüggő szakmai gyakorlata 9.évfolyam 52 723 01 Gyakorló ápoló összefüggő szakmai gyakorlata Egészséges csecsemő és gyermek gondozása Munkavédelmi, tűzvédelmi szabályok megismerése, betartása. Napirend megismerése, napirend szerinti

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA A vizsga részei EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint Szóbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont

Részletesebben

Új eljárások és módszerek a mentésügyben

Új eljárások és módszerek a mentésügyben Új eljárások és módszerek a mentésügyben Szakmacsoportos kötelező továbbképzés Munkaügyi nyilvántartási szám 01018-2009 2015. Január Készült az Országos Mentőszolgálat Oktatási Osztályának gondozásában

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A 25. sorszámú Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 25. sorszámú Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 25. sorszámú Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 52 723

Részletesebben

Szociális ismeretek. emelt szintű szóbeli érettségi vizsga témakörei

Szociális ismeretek. emelt szintű szóbeli érettségi vizsga témakörei Szociális ismeretek emelt szintű szóbeli érettségi vizsga témakörei A szóbeli vizsga a megadott témakörök tematikus és probléma-orientált bemutatása, amelynek keretében a tétel iránymutatása szerint kell

Részletesebben

ÓRATERV KISGYERMEKGONDOZÓ ÉS NEVELŐ NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma

ÓRATERV KISGYERMEKGONDOZÓ ÉS NEVELŐ NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma ÓRATERV 54 761 02 KISGYERMEKGONDOZÓ ÉS NEVELŐ NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma Szakmai követelménymodulok 11499-12 Foglalkoztatás II. 11498-12

Részletesebben

A kórházi sürgősségi ellátás nemzetközi szemszögből

A kórházi sürgősségi ellátás nemzetközi szemszögből A kórházi sürgősségi ellátás nemzetközi szemszögből Prof. Dr. Pintér Lajos HM miniszteri megbízott Dr. Pápai Tibor Ph.D centrumvezető ápoló 1 A nemzetközi sürgősségi ellátás evolúciója a gazdasági, urbanizációs,

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 11 MENTŐÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 11 MENTŐÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 11 MENTŐÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről

Részletesebben

A tételekhez segédeszközként a vizsgázó szabadidős vagy rekreációs program jegyzőkönyve használható.

A tételekhez segédeszközként a vizsgázó szabadidős vagy rekreációs program jegyzőkönyve használható. A vizsgafeladat ismertetése: Az előzetesen megvalósított szabadidős vagy rekreációs program ismertetése egy központilag összeállított szóbeli tételsor alapján. A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 0 /0. tanévre Egészségügyi asszisztens szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 70 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis A sürgősségi diagnosztika és terápia alapjai a kisállat- Dr. Németh Tibor Ph.D tanszékvezető egyetemi docens Szent István Egyetem, ÁOTK Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika Sürgősségi esetek a kisállat-

Részletesebben

Sürgősségi ellátás a Heim Pál Gyermekkórházban integrálás és fejlesztés

Sürgősségi ellátás a Heim Pál Gyermekkórházban integrálás és fejlesztés Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi ellátás a Heim Pál Gyermekkórházban integrálás és fejlesztés Dr. Bognár Zsolt Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály CIA, FBI LBJ, LSD, DDT UFO ICU, PIC..

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Mentőápoló szakképesítés Mentés mentéstechnika modul. 1. vizsgafeladat október 07.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Mentőápoló szakképesítés Mentés mentéstechnika modul. 1. vizsgafeladat október 07. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 34 762 01 Szociális gondozó és ápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok

Részletesebben

Érettségi utáni képzések nappali képzés. Gyakorló ápoló (52 723 01)

Érettségi utáni képzések nappali képzés. Gyakorló ápoló (52 723 01) Érettségi utáni képzések nappali képzés 1. Gyakorló ápoló 2. Egészségügyi asszisztens A szakképesítés alapadatai Gyakorló ápoló (52 723 01) A szakképesítés azonosító száma: 52 723 01 A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

ÓRATERV AUDIOLÓGIAI ASSZISZTENS ÉS HALLÁSAKUSZTIKUS NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma

ÓRATERV AUDIOLÓGIAI ASSZISZTENS ÉS HALLÁSAKUSZTIKUS NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma ÓRATERV AUDIOLÓGIAI ASSZISZTENS ÉS HALLÁSAKUSZTIKUS NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma Szakmai követelménymodulok 11500-12 Munkahelyi egészség és

Részletesebben

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja 200. Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2484-06 Sürgősségi ellátás szervezése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2484-06 Sürgősségi ellátás szervezése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Az intézetbe érkező külföldi ápoló tanulóknak mutassa be a sürgősségi betegellátás magyarországi rendszerét, ismertesse a progresszív ellátás elméletét! Az ismertetés során az alábbi szempontokra

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei 1. A népegészségügyi ciklus A 2. A természeti és társadalmi környezet szerepe a populáció egészségi állapotának alakulásában 3. Primer, szekunder

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2501-06 Logisztikai eljárások, betegszállítás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2501-06 Logisztikai eljárások, betegszállítás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Tanulmányút keretében külföldi mentőápoló hallgatók érkeznek a mentőállomásra. Tájékoztassa őket a sürgősségi betegellátás történetéről, magyarországi rendszeréről, a progresszív ellátás elméletéről!

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGY ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖREI, A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

EGÉSZSÉGÜGY ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖREI, A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN EGÉSZSÉGÜGY ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖREI, A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN TÉMAKÖRÖK 1. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK 1.1 SZAKMAI ETIKAI ÉS JOGI ISMERETEK Az egészségügyi etika alapelvei. A

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2345-06 Szakmódszertan követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2345-06 Szakmódszertan követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Kórházában dolgozói továbbképzésen a gyakorlatvezetés minőségbiztosítási folyamatának ismertetésére kérték fel. Készüljön fel az előadásra! Előadásában térjen ki: minőség fogalma minőségirányítás,

Részletesebben

SZÓBELI ÖSSZPONTSZÁM: 30 pont 20 pont 50 pont

SZÓBELI ÖSSZPONTSZÁM: 30 pont 20 pont 50 pont SZÓBELI ÖSSZPONTSZÁM: 30 pont 20 pont 50 pont 2. Az R. Melléklete az EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA fejezet címét követően a következő szöveggel egészül ki: I. RÉSZLETES

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Piackutatás, üzleti terv, vállalkozási formák, alapításmegszüntetés, finanszírozás, pénzkezelés. Pályázatírás, humánerőforrás-gazdálkodás, szerződések, jogvédelmi szabályok.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés. 2342-06 Intenzív betegellátás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés. 2342-06 Intenzív betegellátás modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

14. EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSMENT SZAKMACSOPORT

14. EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSMENT SZAKMACSOPORT 14. EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSMENT SZAKMACSOPORT 14.A. Egészségbiztosítás 14.1. Egészségbiztosítási szak 14.4. Egészségügyi operátor () 14.. Egészségügyi operátor (4) 14.8. Egészségügyi ügyvitelszervező 14.9.

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 0 /0. tanévre Kisgyermekgondozó, -nevelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 61 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Contramal. a sürgősségi betegellátásban. Ács Gábor dr. 2000.

Contramal. a sürgősségi betegellátásban. Ács Gábor dr. 2000. Contramal a sürgősségi betegellátásban Ács Gábor dr. 2000. A FÁJDALOM an unpleasant sensory and emotional experience associated with actual or potential tissue damage...pain is always subjective. (IASP

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Alapszintű újraélesztés PBLS

Alapszintű újraélesztés PBLS ERC újraélesztési irányelv 2005 Gyermekek és csecsemők újraélesztése Szentirmai Csaba Magyar Reanimatios Társaság SE I. Gyermekklinika Alapszintű újraélesztés PBLS 1 1. Biztosítsa a segélynyújtó és a beteg

Részletesebben

A 25. sorszámú Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 25. sorszámú Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 25. sorszámú Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 52 723

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi követelményei a XXXVII. Sport ágazat alábbi

Részletesebben