Fogyasztói érdekvédelem. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fogyasztói érdekvédelem. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde"

Átírás

1 Fogyasztói érdekvédelem Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

2 Intézményrendszer A fogyasztók érdekvédelmében Magyarországon a következő intézményrendszer működik: 1. Állami fogyasztóvédelem - Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) - Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek 2. Önkormányzati fogyasztóvédelem 3. Civil fogyasztóvédelem - Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

3 A fogyasztói érdekvédelem feladata hogy megvédje a fogyasztók érdekeit a gyártók és kereskedők erőfölényével szemben. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság feladatai: - Rendelkezések betartásának ellenőrzése, - A termékek és szolgáltatások biztonságosságának vizsgálata - Új jogszabályok alkalmazásának elősegítése - Szolgáltatások ellenőrzése - Fogyasztói panaszok vizsgálata - Fogyasztók tájékoztatása - Reklám-felügyelet

4 A fogyasztókat megillető jogok Minden állampolgárnak törvény adta jogot, hogy pénzéért kifogástalan minőségű árut/szolgáltatást kapjon. A fogyasztóvédelmi törvény deklarálja az öt fogyasztói alapjogot, amelyek a fogyasztóvédelmi szabályozás alapján képezik.

5 Ennek során biztosítani kell: 1. A fogyasztók egészségének és biztonságának védelmét 2. A fogyasztók gazdasági érdekeinek védelmét 3. A fogyasztóknak az oktatáshoz és tájékoztatáshoz való jogát 4. A jogorvoslat és a kárigény érvényesítés jogát 5. A fogyasztói érdekek képviseletét

6 A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény rendelkezik a fogyasztó életének, egészségének és biztonságának védelméről. A törvény értelmében forgalomba csak biztonságos áru hozható, mely tartalmában a következőket köti ki: - A gyártó köteles gondoskodni az áru biztonságosságáról, - a forgalmazó nem hozhat forgalomba olyan árut, melyről tudja, hogy az áru nem biztonságos, - a forgalmazó köteles az áru által okozott veszélyekre vonatkozó tájékoztatás továbbadására, - az áru egyéb tulajdonságairól a forgalmazó köteles pontosan tájékoztatni a fogyasztót.

7 Termékfelelősség A termék biztonságára vonatkozó előírások Minőségi bizonyítvány Megfelelőség tanúsítása CE jelzés

8 TERMÉKFELELŐSSÉG Egy gyártói vétkesség hiányában is fennálló jogi felelősség, amely a termék hibája által okozott személyi sérülésből eredő vagyoni kár megtérítésére terjed ki. Az a termék tekinthető hibásnak, amely nem nyújtja a terméktől ésszerűen elvárható biztonságot. A hazai törvény az EU irányelveknek megfelelően került kidolgozásra.

9 MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY A termék lényeges tulajdonságait műszaki adatokkal, mérési eredményekkel kell tanúsítani. A mérési módszert, a termék azonosításához szükséges adatokat is közölni kell. A MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSA Egy termék illetve szolgáltatás esetén előírt követelmények teljesülését megfelelőségnek nevezzük.

10 CE jelzés Az Európai Unió szabályozza, hogy a forgalmazóknak milyen követelményeket kell teljesítenie. A követelmények úgynevezett direktívákban kerültek meghatározásra. Minden gyártónak lehetősége van arra, hogy a direktívák (jogszabályok) követelményeinek való megfelelőséget saját maga igazolja, vagy kijelölt intézménnyel igazoltassa.

11 A CE jelölés megmutatja, hogy a forgalmazott termék az EU országaiban a vonatkozó piaci forgalomba hozatali jogszabályokban (direktívákban) bekövetelt alapvető biztonsági követelményeknek megfelel. Biztonságot jelent a felhasználóknak, vásárlóknak.

12 A fogyasztók tájékoztatásának célja A fogyasztó rendelkezzen - kellő információval - Az áru használatához, fenntartásához szükséges megfelelő ismeretekkel, az áru tulajdonságairól, minőségéről, áráról, valamint az áru használatára vonatkozó utasításokról és használatával járó veszélyekről - A jogai érvényesítéséhez szükséges alapvető ismeretekkel

13 1. Termékcímke A fogyasztók tájékoztatására vonatkozó előírások 2. Használati- és kezelési útmutató 3. Fogyasztói ár feltüntetése 4. Megkülönböztető min.jelek

14 1. Termékcímke Az áru akkor hozható forgalomba, ha a csomagolásán vagy másutt, de az árutól elválaszthatatlanul elhelyezett címkén jól olvashatóan, magyar nyelven, közérthetően és egyértelműen tartalmazza a fogyasztók tájékoztatásához, valamint a hatósági ellenőrzéshez szükséges meghatározott adatokat.

15 A termékről a fogyasztó számára készített tájékoztatást, amely minden lényeges információt tartalmaz, címkének nevezzük. A címkének a terméken történő elhelyezése, illetve a termékhez csatolása a címkézés. Az árucímke elkészítése a gyártó kötelessége. Ha a gyártó az árut nem látja el a meghatározott tájékoztatással és csomagolással, akkor a forgalmazó köteles azt pótolni.

16 Az áru címkéjének tartalmaznia kell az áru: Pontos megnevezését Gyártójának vagy forgalmazójának nevét és címét Származási helyét Az áru jellegétől és rendeltetésétől függően - méreteit, nettó mennyiségét - Összetevőit - Rendeltetésszerű használhatóságának vagy minőségmegőrzésének várható időtartamát - Műszaki jellemzőit - Minőségi osztályba sorolását - Energiafelhasználásának ismérveit - Környezetkímélő jellegét - Engedélyszámát

17 A kötelező információk feltüntetésének ellenőrzésekor figyelni kell arra is, hogy a termékcímke megfelel-e az alábbi követelményeknek: A csomagolás, illetve termékcímke megtévesztő vagy valótlan adatokat, információkat nem tartalmazhat! A termékcímke lehet szöveges, ellátható képpel, ábrával, egyéb jelöléssel, de minden esetben egyértelmű és közérthető információkat kell tartalmaznia! Az áru lényeges jellemzőire utaló jelöléseket feltűnő helyen kell elhelyezni, azoknak jól láthatónak, könnyen érthetőnek, tisztán olvashatónak, félreérthetetlennek és eltávolíthatatlannak kell lenniük! A jelöléseket nem szabad elrejteni, elfedni, vagy más írásos vagy képi anyaggal megszakítani! Amennyiben a terméken az információk csak idegen nyelven vannak feltüntetve, akkor ahhoz - tartalmában az eredetivel teljesesen megegyező - magyar fordítást kell biztosítani a fogyasztó számára.

18 AZ ÉLELMISZEREK CÍMKÉJÉN FELTÜNTETENDŐ INFORMÁCIÓKRA VONATKOZÓ SPECIÁLIS ELŐÍRÁSOK Az élelmiszer csak akkor hozható forgalomba, ha jelölése magyar nyelven, közérthetően, jól olvashatóan tartalmazza az információkat. Az élelmiszer-jelölés: az élelmiszeren, annak csomagolásán vagy az élelmiszerhez egyéb módon rögzített eszközön vagy azt kísérődokumentumban megjelenő bármilyen, az élelmiszerre vonatkozó információ.

19 Az élelmiszerek jelölésére vonatkozó alapvető szabályok: 1. A címkén fel kell tüntetni az élelmiszer megnevezését. A megnevezésnek vagy a megnevezés kiegészítésének utalnia kell az élelmiszer fizikai állapotára vagy kezelésére (például porított, fagyasztva szárított, gyorsfagyasztott, sűrített, füstölt), amennyiben az ilyen jelölés hiánya alkalmas a fogyasztók megtévesztésére. A védjegy, márkanév, illetve fantázianév nem helyettesítheti az élelmiszer megnevezését. Azokat az élelmiszereket, amelyeket a minőségmegőrzési idejük növelésére a levegőtől eltérő összetételű gázatmoszférában csomagoltak, a védőgázas csomagolásban jelöléssel is el kell látni.

20 2. A fogyasztókat a címkén tájékoztatni kell az élelmiszer összetevőiről Nem kötelező az összetevők felsorolása a következő termékek esetében: - friss gyümölcs és zöldség, beleértve a nem hámozott, nem szeletelt vagy más hasonló kezelésnek alá nem vetett burgonyát, - szénsavas víz, amelynek jelölésében a szén-dioxid hozzáadását írták, - erjesztett ecet, amelyet csak egy anyagból állítottak elő, illetve más anyagot nem adtak hozzá,

21 - sajt, vaj, savanyú tej- és tejszínkészítmények, amennyiben az előállításukhoz a tej eredetű alapanyagon, enzimeken, mikrobatenyészeten, továbbá a friss és ömlesztett sajttól eltérő sajtok esetében az előállításhoz szükséges étkezési són kívül más anyagot nem használtak fel, - egyetlen alapanyagból álló élelmiszer, amelynek megnevezése a felhasznált anyaggal azonos, illetve megnevezése alapján a felhasznált anyag jellege egyértelműen azonosítható.

22 Kötelező feltüntetni az allergén összetevőket. (2005. novembertől az Európai Unió országaiban a 12 leggyakoribb allergén anyagot fel kell tüntetni az élelmiszerek címkéjén, ha ezek valamelyikét tartalmazza az adott termék.) 3. Szerepeltetni kell a címkén meghatározott összetevők (például adalékanyagok) mennyiségét. 4. Előrecsomagolt élelmiszerek esetében kötelező a nettó mennyiség feltüntetése (a nettó mennyiség a csomagolóeszköz tömege nélküli tömeg). 5. A csomagoláson egyértelműen jelölni kell a minőségmegőrzési időtartamnak a lejárati dátumát, vagy a mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszerek esetében a fogyaszthatósági időtartam lejáratát.

23 6. Meg kell nevezni a minőség megőrzéséhez szükséges speciális tárolási vagy felhasználási feltételeket. 7. Fel kell tüntetni az élelmiszer előállítójának vagy az Európai Gazdasági Térség valamely államában székhellyel rendelkező forgalmazójának nevét vagy cégnevét és címét, azonosításra alkalmas módon.

24 8. Meghatározott termékeknél fel kell tüntetni a származás vagy eredet helyének adatait. A származás vagy eredet helyének feltüntetése abban az esetben szükséges, ha az ilyen adatok meg nem adása jelentős mértékben félrevezethetné a fogyasztót az élelmiszer valódi származása vagy eredete tekintetében. (A feldolgozatlan marha- és baromfihús, a gyümölcs- és zöldségfélék, a tojás, a méz, a bor és az olívaolaj esetében kötelező.)

25 9. Felhasználási útmutatóval kell ellátni a terméket, amennyiben az ilyen útmutató hiányában lehetetlen lenne megfelelően felhasználni az élelmiszert. 10. Az 1,2 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok tekintetében meg kell adni a tényleges alkoholtartalmat térfogatszázalékban.

26 11. Fő látómezőbe helyezve fel kell tüntetni a tápértéket. A tápérték jelölés a csomagoláson feltüntetett olyan információkat jelenti, amelyek az energiatartalomra és a következő tápanyagokra vonatkoznak: fehérje, szénhidrát, zsír, élelmi rost, nátrium, koleszterin, ásványi anyagok és vitaminok, amelyek jelentős mennyiségben vannak jelen. Az élelmiszerre vonatkozó információk feltüntethetők a csomagoláson, az élelmiszerhez egyéb módon rögzített eszközön, illetve az élelmiszert kísérő dokumentumban. Az információ lehet szöveg vagy ábra.

27 A KOZMETIKAI TERMÉKEK CSOMAGOLÁSÁN, CÍMKÉJÉN FELTÜNTETENDŐ INFORMÁCIÓKRA VONATKOZÓ SPECIÁLIS ELŐÍRÁSOK A kozmetikai termékek csomagolásán, tárolóedényén vagy címkéjén letörölhetetlenül kell szerepelniük az információknak. Ha a termék mérete olyan kicsi, hogy az információk nem helyezhetők el közvetlenül rajta, akkor a termékinformációkat a termékhez külön kell csatolni, pl. egy mellékelt cédulán, címkén, szalagon, kártyán

28 A kozmetikai termékek csomagolásán, címkéjén szerepelnie kell: a gyártó vagy a forgalmazó nevének és címének, illetve bejegyzett székhelyének, az Európai Unión kívüli országból származó kozmetikai termék esetén a származási országnak; a csomagolás idején fennálló névleges tartalomnak súlyban vagy térfogatban kifejezve; a minőségmegőrzés időpontjának azon termékeknél, amelyeknél az 30 hónapnál rövidebb; azon időszak hosszának, amely alatt a fogyasztó a terméket felbontás után veszélytelenül használhatja; a különleges óvintézkedéseknek, amelyeket a használat során be kell tartani; a gyártási tételszámnak vagy az áru azonosítószámának; a termék funkciójának; az összetevőknek.

29 A TEXTILTERMÉKEK ÉS LÁBBELIK CSOMAGOLÁSÁN, CÍMKÉJÉN FELTÜNTETENDŐ INFORMÁCIÓKRA VONATKOZÓ SPECIÁLIS ELŐÍRÁSOK A címkét a textiltermék csomagolására, a termékre ráerősítve vagy beleszőve kell elhelyezni. Az összetételt, a használati-kezelési útmutatót és a méretet maradandó (bevarrt) formában kell ismertetni! Ennek a sok mosást is ki kell bírnia. A nyersanyag-összetételt a textilterméken címkézés vagy egyéb megfelelő jelölés útján kell megadni, a termékre ráerősítve vagy beleszőve.

30

31 Lábbelik esetén a címkézés módja lehet pecsételés, ragasztás, préselés, beégetés vagy csatolt címke használata. A címkét az azonos párba tartozó lábbelik legalább egyikének talpán vagy bélésén rögzíteni kell. A rendelet szerint a gyártó köteles a forgalmazásra szánt lábbeli fő alkotórészeihez felhasznált anyagokat feltüntetni. A lábbelin fel kell tüntetni a lábbeli három fő alkotórészéhez a felsőrészhez, a béléshez és fedőtalpbéléshez, valamint a járótalphoz felhasznált anyagokról szóló tájékoztatást. A lábbeli fő alkotórészeit és a felhasznált anyagokat meghatározott jelképekkel vagy szöveges megnevezéssel kell megjelölni. A forgalmazó felel azért, hogy az általa forgalmazott lábbelin a rendeletben foglaltaknak megfelelő tájékoztatás szerepeljen.

32

33 2. Használati- és kezelési útmutató A fogyasztókat magyar nyelven, közérthetően és egyértelműen tájékoztatni kell az áru rendeltetésszerű használatának, felhasználásának, eltarthatóságának és kezelésének módjáról. Import áru esetén: magyar nyelvű használati és kezelési útmutató

34

35

36

37 Wii használati útmutató bolondoknak A japán emberek méltán híresek arról, hogy némileg agyamentebbnek tűnnek nyugati embertársaiktól. A videomegosztó szájtokon időről-időre feltűnik egy újabb őrült japán, mint anno a Back Street Boys dalt tátogó két tini, akik egy új divathullámot indítottak el vagy akár a négy aranyhalat szinkronmutatványokra idomító unatkozó ember. A Nintendo Wii önmagában is felfordulást keltett a konzolvilágban, de a japánok ezt megfejelték egy viccesen előadott használati útmutatóval is. Alternatív kommentárjaink természetesen nem feltétlenül a valós üzenetet hordozzák.

38

39

40

41 3. Fogyasztói ár feltüntetése A forgalmazó köteles a fogyasztót írásban tájékoztatni az eladási árról és az egységárról, vagy a szolgáltatás díjáról. A kirakatban is szerepelnie kell a termék árának. Az áru árát forintban kell megadni. Az ár feltüntetésének tartalmaznia kell az általános forgalmi adót (ÁFA). Az ár mellett fel kell tüntetni a termék egységárát (mértékegységre vagy darabra)

42

43

44

45

46

47 4. Megkülönböztető minőségi jelek Kermi tanúsító címke Kiváló magyar élelmiszer Környezetbarát termék Magyar Termék Nagydíj

48 Kiváló Magyar Élelmiszer Azzal a céllal jött létre, hogy segítsék eligazodni a fogyasztót az élelmiszerek vásárlása során. A minősítés célja, hogy megkülönböztesse a magyar és tanúsítottan kiváló élelmiszereket a piaci termékkínálatban.

49 A gyártókat nemcsak védi, de ösztönzi a további minőségfejlesztésre. A hazai vevők szempontjából elsősorban azért előnyös, mert hozzájárul az általános élelmiszer-vásárlási és fogyasztási kultúra fejlesztéséhez, a külföldi piacokon pedig az országimázs erősítésének fontos eszköze.

50 zerlanc.korma ny.hu/downlo ad/b/a1/7000 0/KM%C3%89 _v%c3%a9dje gy_vm_2013. pdf

51

52 Környezetbarát termék Az Európai Unió környezetbarát termék jele. Az így jelölt termékek szigorú környezetvédelmi feltételrendszernek felelnek meg, azaz a hasonló célra készült termékek sorában a legjobbak közé tartozik. Környezetterhelő hatása a lehető legalacsonyabb, fejlesztése példaértékű. Nem sok ilyen termék van a piacon, mindig a környezetvédelmi fejlesztések élvonalát jelentő termékek viselik e jelet.

53 Környezetbarát?

54 A zöld pont dilemmája Bizonyára nem vagyok/voltam egyedül azzal az érzéssel, mikor megláttam egy általam - kevésbé tudatosan (!) - vásárolt terméken a Der Grüne Punkt emblémáját, hogy kicsit megnyugodtam, hogy mégiscsak sikerült környezetbarát árut vennem... Pedig hohó! Micsoda tévedés! Ez mindössze annyit jelent, hogy a cég megfizette a szelektív hulladékgyűjtés többletköltségét, de semmilyen kapcsolatban nincs magával a termékkel, illetve annak a természethez fűződő barátságával.

55 Környezetbarát Termék Maga a termék, a termék felhasználása és csomagolása, valamint a termék megsemmisítése nem károsítja a környezetet.

56 Magyar Minőség Háza díj

57 Magyar Minőség Háza A Magyar Minőség Háza árujelzés azokat a hazai termékeket kívánja népszerűsíteni, amelyek minőségi jellemzői kiemelkedők, minőségük egyenletes és előállításuk tanúsított minőségirányítási rendszerben történik.

58 TÜV SÜD KERMI által kiadott megkülönböztető jelzések TÜV SÜD KERMI Minőségjel a TÜV SÜD KERMI Kft. védjegyoltalma alatt álló megkülönböztető minőségjele.

59 Termékvizsgálattal lehet elnyerni, melynek során elemzik a gyártást, és a minőség megfelelőségét. A jel használati jogának köre: A jel használata önkéntes A jel használatának joga át nem ruházható A jel terméken, annak csomagolásán történő elhelyezése előtt a megbízó köteles a terveket a tanúsító szervezetnek bemutatni.

60 Magyar Termék Nagydíj A Magyar Termék Nagydíj esetében a pályázat célja az idén is az volt, hogy elismerje és díjazza a kiváló minőségű, Magyarországon gyártott és forgalmazott termékeket, szolgáltatásokat, elősegítse a minőségtudatos szemléletet, valamint emelje a fogyasztóvédelem színvonalát.

61 A Magyar Termék Nagydíj pályázat célja A Magyarországon gyártott, vagy forgalmazott termékek és szolgáltatások magas minőségi színvonalának elismerése, a hazai és nemzetközi piacokon e termékek és szolgáltatások versenyképességének elősegítése, a fogyasztók minőségtudatos választásának elősegítése

62 TÜV SÜD KERMI Különdíj A meghirdetés célja: olyan termék nyerje el a TÜV SÜD KERMI Kft. Különdíját, amely mind a biztonsági, mind a minőségi követelményeknek magas szinten tesz eleget. A termékek e tulajdonságai a fogyasztó számára többletértéket hoznak létre. A Különdíjban az a Magyar Termék Nagydíj pályázaton résztvevő fogyasztási termék részesülhet, amelyik kimagaslóan eleget tesz a fenti követelményeknek.

63 Feltétel: TÜVSÜD KERMI Kft. vizsgálja, minősíti 5 tagú zsűri bírálja el Jogosultság: Tanúsító oklevél 1 éven át díjmentesen használhatja, feltüntetheti reklámozásnál jogosult erre hivatkozni

64

65 Az áruk forgalomba hozatalának kötelező előírásai Az áru csak akkor hozható forgalomba, ha a csomagoláson a fogyasztók tájékoztatásához szükséges adatok fel vannak tüntetve. Az árun vagy másutt, de az árutól elválaszthatatlanul elhelyezett címkén jól olvashatóan, magyar nyelven közérthetően és egyértelműen tartalmazza a fogyasztók tájékoztatásához szükséges adatokat. A fogyasztók tájékoztatásának célja, hogy az alkalmas legyen az áru és szolgáltatás választásához.

66 Az ellen, aki jogszabályba ütköző tevékenységével a fogyasztók széles körét érintő kárt, vagy jelentős nagyságú hátrány okoz, per indítható. A Fogyasztóvédelmi Hatóság elrendelheti: Az áru forgalomból való kivonását Az áru megsemmisítését Az üzlet ideiglenes bezárását

67 A szavatosság Kereskedelemben csak jó minőségű, hibátlan áru forgalmazható. A kereskedő köteles szavatolni, hogy az áru az eladáskor hibátlan. Ezt nevezzük szavatosságnak. A szavatossági jogok érvényesítési ideje 2 év. A kötelezett (gyártó, forgalmazó) a minőségi vagy mennyiségi hibáért kellékszavatossággal, a jogi hibáért jogszavatossággal tartozik.

68 Fogyasztói szerződések speciális szabályai 1. Vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában is meg volt. A vásárlást követő ható hónapon belül a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a hiba oka a teljesítést követően keletkezett. 2. A fogyasztó kétéves elévülési idő alatt érvényesítheti szavatossági igényét. 3. Ha a jogosult igényét menthető okból nem tudja érvényesíteni, ha a hiba két éven belül nem volt felismerhető, a szavatossági jogok érvényesítésének jogvesztő határideje három év.

69 Fogyasztói panaszok intézése A forgalmazó köteles a szerződés megkötését bizonyítottnak tekinteni, ha a fogyasztó bemutatja az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot (számla, nyugta). A kereskedő köteles jegyzőkönyvet felvenni, amelynek tartalmaznia kell: A fogyasztó nevét és címét A hibás termék megnevezését és vételárát A vásárlás időpontját A hiba bejelentésének időpontját A hiba leírását A fogyasztó által érvényesíteni kívánt igényt A kifogás rendezésének módját. A jegyzőkönyv másolatát a fogyasztónak át kell adni.

70

71 Az árut elismervény ellenében kell javításra átvenni, amelyben fel kell tüntetni: A fogyasztó nevét, címét Az áru azonosításához szükséges adatokat Az áru átvételének idejét És azt az időpontot, amikor a fogyasztó a kijavított árut átveheti. A kijavításnál törekedni kell arra, hogy a kijavítás 15 napon belül megtörténjék.

72

73 Fogyasztói igények a törvény által meghatározott sorrendben A fogyasztó választhat, hogy hibás teljesítés miatt Kijavítást vagy cserét, illetve árleszállítást vagy vételár visszatérítést igényel. Nem köteles elfogadni a javítást, ha az értékcsökkenést okoz. Ha a hiba nem javítható ki, a fogyasztó elállhat a szerződéstől (felbontja a szerződést). A szerződéskötést megelőző eredeti állapotot kell visszaállítani, azaz a fogyasztó visszaadja a hibás árut, a kötelezett pedig visszafizeti a vételárat.

74 Kártérítési igény A fogyasztó kártérítési igényt is előterjeszthet, ekkor bizonyítania kell, hogy a hibás teljesítés következtében egyéb kára is keletkezett, igazolnia kell kárának összegszerűségét, a kár bekövetkezése összefüggésben állt a hibás teljesítéssel.

75 Ha a fogyasztó a termék meghibásodása miatt annak megvásárlásától számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó köteles a fogyasztási cikket kicserélni. Nem vonatkozik a szavatosság a nem rendeltetésszerű használatból vagy szakszerűtlen üzembe helyezésből eredő minőségi kifogásokra.!

76 A jótállás (garancia) 151/2003. (IX.22.) Korm. Rendelet egy éves kötelező jótállás vállalását írja elő. A termék értékétől függetlenül jótállás jár a következő termékekre Hűtőszekrény, fagyasztó, kombinált hűtőszekrény, mosógép, centrifuga, szárítógép és ezek bármely kombinációja, mosogatógép, vasalógép Porszívó, gőzzel működő tisztítógép, szőnyegtisztítógép, padlósúroló- és fényesítőgép Varrógép, kötőgép Személygépkocsi, motorkerékpár, kerékpár Babakocsi Lakóautó, lakókocsi, utánfutós lakókocsi

77 Kizárólag Ft bruttó vételár felett van kötelező jótállás az alábbi termékek esetében: Villamos és/vagy gázenergiával működtetett sütő-, főzőberendezések és ezek kombinációja; vízmelegítők, fűtő-, légkondicionáló berendezés Motoros kerti gépek, motoros kézi szerszámok, motoros szivattyúk; az egy éves, illetve az egy évnél hosszabb kihordási idejű gyógyászati segédeszközök és készülékek; biztonsági riasztó- és jelzőberendezések

78 A jótállási jegyet közérthetően és egyértelműen, magyar nyelven kell megfogalmazni. A fogyasztó jótállási igényét a jótállási jeggyel érvényesítheti. A jótállási jegyet a forgalmazó legkésőbb a termék átadásakor köteles átadni. A jótállási jegy kötelező tartalmát jogszabályok határozzák meg.

79 Jótállási jegy érvényesítése A kereskedőnek bélyegzőlenyomattal, aláírásával kell hitelesítenie meg kell neveznie a terméket és pontos típusát, gyártási vagy azonosító számát dátummal kell ellátni mellékelnie kell a gép nyugtát vagy számlát, ennek hiányában a garanciális igény nem érvényesíthető.

80

81

82 Fogyasztói panaszok intézése jótállás esetén Ha a fogyasztónak az elvégzett szolgáltatással szemben minőségi kifogása van, jegyzőkönyvet köteles felvenni, melynek tartalmaznia kell: a fogyasztó nevét, címét a fogyasztó által érvényesíteni kívánt igényt az elvégzett javító-karbantartó szolgáltatás megnevezését, díját a dolog átadása vagy az üzembe helyezés időpontját a hiba bejelentésének időpontját a hiba leírását a kifogás rendezésének módját A jegyzőkönyv másolatát a fogyasztónak át kell adni.

83 Jótállás alapján a fogyasztó ugyanazon jogokat érvényesítheti, mint a szavatosság körében, szolgáltatás esetén a munka újbóli elvégzése kérhető. A kijavítás során a fogyasztási cikkbe csak új alkatrész építhető be. A fogyasztó választhat, hogy hibás teljesítés miatt Kijavítást vagy cserét, illetve árleszállítást vagy vételár visszatérítést igényel.

84 A vállalkozó a kifogásolt terméket kijavításra elismervény ellenében köteles átvenni. Fel kell tüntetni a fogyasztó nevét és címét, a dolog adatait (gyártási szám), az átvétel idejét és azt az időpontot, amikor a fogyasztó a kijavított dolgot átveheti. 2

85 A fogyasztó panasszal fordulhat a Békéltető Testülethez, mely ajánlást tesz a vita rendezésére. Ha a fogyasztó a termék meghibásodása miatt annak megvásárlásától számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó köteles a fogyasztási cikket kicserélni. Nem vonatkozik a jótállás a nem rendeltetésszerű használatból vagy szakszerűtlen üzembe helyezésből eredő minőségi kifogásokra!

86 Hatósági ellenőrzés a kereskedelemben A hatósági ellenőrzés célja a kereskedelmi egység kontrollja arról, hogy az üzemeltető betartja-e a törvényi előírásokat Az ellenőrzést az alábbi hivatalos szervek végezhetik: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Gazdasági Versenyhivatal Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Nemzeti Adó- és Vámhivatal Illetékhivatal Területileg illetékes jegyző

87 Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a kis- és nagykereskedelmi tevékenység gyakorlására vonatkozó jogszabályok és előírások betartását végzi a fogyasztók védelmére. Általános ellenőrzési szempontok: o o o o o Az üzlet rendelkezzen érvényes működési engedéllyel Az üzlet csak azzal a tevékenységgel foglalkozzon, amire az engedélye szól Az alkalmazottak szakképzettsége feleljen meg a rendeletben előírt követelményeknek Az áru eredete hitelt érdemlően bizonyított A termékek rendelkezzenek a jogszabályokban előírt vásárlási tájékoztatóval

88 o o o o o o o o o A nyitvatartásról szóló táblát és a vásárlók minőségi kifogásainak intézéséről szóló jogszabály kivonatát az üzletben feltűnő helyen ki kell függeszteni A vásárlók könyvét olyan helyen kell tartani, hogy ahhoz a vevő kérés nélkül hozzáférhessen A panaszfórumokról szóló tájékoztatót is ki kell függeszteni A fogyasztói ár feltüntetésének ellenőrzése Az áruk és szolgáltatások biztonságosságának vizsgálata A fogyasztók tájékoztatására vonatkozó előírások betartásának ellenőrzése Próbavásárlás Nyugtaadási kötelezettség ellenőrzése A termékre vonatkozó vásárlási tájékoztató megléte

89 Gazdasági Versenyhivatal A tisztességtelen piaci magatartást és az árakról szóló törvény teljesítését vizsgálja.

90 ÁNTSZ Élelmiszerek szakszerű tárolását, a kereskedelmi egységek és a munkavállalók higiéniáját ellenőrzik. Főbb ellenőrzési szempontjai: Takarítás-fertőtlenítés Higiénés és közegészségügyi feltételek Termékek nyomonkövethetősége, eredete Élelmiszerhigiéniai feltételek betartása Különös kockázatot jelenti termékek minősége Forgalmazási feltételek megléte, laboratóriumi mintavétel Ételek hőntartása, hűtve tárolása

91 Illetékhivatal Az illetékek kiszabásával, befizetésével kapcsolatban jár el.

92 Jegyző feladata Ipari és kereskedelmi ügyek, üzletek működési engedélyével, telepengedéllyel kapcsolatos feladatok Hatósági bizonyítványok kiadásával kapcsolatos feladatok Közterület használatával, felügyeletével kapcsolatos ügyek intézése, illetve döntésre való előkészítése

93 NAV A hatósági vizsgálat szempontjai: törvény által előírt bizonylatok meglétének ellenőrzése pénztárgép meglétének, működésének megfigyelése nyugtaadási kötelezettség próbavásárlás szállítói számlák ellenőrzése Importtal kapcsolatos ÁFA befizetése Jövedéki tevékenységek engedélyezése és vizsgálata Áruk származása, márkajelzések, védjegyek kontrollja Vámeljárás lefolytatása

94 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezen kiadványával a kiskereskedelmi vagy vendéglátó-ipari szektorban tevékenykedőkre vonatkozó legfontosabb szabályokat gyűjtötte csokorba, segítve ezzel a vállalkozók mindennapi tevékenységét érintő adózási szabályok megtartását.

95

96

97

98

99

100

101

102

103

Fogyasztói érdekvédelem. Összeállította: Irmai Tünde Módosítva:

Fogyasztói érdekvédelem. Összeállította: Irmai Tünde Módosítva: Fogyasztói érdekvédelem Összeállította: Irmai Tünde Módosítva: 2018.02.27. Intézményrendszer A fogyasztók érdekvédelmében Magyarországon a következő intézményrendszer működik: 1. Állami fogyasztóvédelem

Részletesebben

SZAVATOSSÁG ÉS JÓTÁLLÁS

SZAVATOSSÁG ÉS JÓTÁLLÁS SZAVATOSSÁG ÉS JÓTÁLLÁS Ha a szolgáltatott dolog minőségileg hibás, az szerződésszegést jelent és a hibás teljesítés következményeit, szavatossági, jótállási igényeket von maga után. A szavatosság és a

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Fogyasztóvédelem

Összeállította: Sallai András. Fogyasztóvédelem Összeállította: Sallai András Fogyasztóvédelem A fogyasztóvédelem szereplői Állam Szabályozás Finanszírozás Ellenőrzés Jogok Ha a termék megfelel CE jelölést kap CE jelöléssel kell ellátni az EU-ban a

Részletesebben

Fogyasztói reklamáció intézése a kereskedelmi egységekben. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyasztói reklamáció intézése a kereskedelmi egységekben. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyasztói reklamáció intézése a kereskedelmi egységekben Készítette: Friedrichné Irmai Tünde A reklamáció intézése - Kis boltokban az eladó feladata - Nagyobb kereskedelmi egységekben a vezető intézi

Részletesebben

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve kötelező. Utóbbiról akkor beszélünk, ha a jótállást jogszabály

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI JEGY. Vállalkozás [1] neve és címe: Sukk László egyéni vállalkozó 8330 Sümeg, Tikhegy u. 45. Termék megnevezése:... Termék típusa:...

JÓTÁLLÁSI JEGY. Vállalkozás [1] neve és címe: Sukk László egyéni vállalkozó 8330 Sümeg, Tikhegy u. 45. Termék megnevezése:... Termék típusa:... JÓTÁLLÁSI JEGY Vállalkozás [1] neve és címe: Sukk László egyéni vállalkozó 8330 Sümeg, Tikhegy u. 45. Termék megnevezése:... Termék típusa:... Termék gyártási száma (amennyiben van):... Gyártó neve és

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI JEGY Vállalkozás neve és címe: 2. Termék megnevezése: 3. Termék típusa: 4. Termék gyártási száma (ha van): 5. Gyártó neve és címe (h

JÓTÁLLÁSI JEGY Vállalkozás neve és címe: 2. Termék megnevezése: 3. Termék típusa: 4. Termék gyártási száma (ha van): 5. Gyártó neve és címe (h JÓTÁLLÁSI JEGY 2014 1. Vállalkozás neve és címe: 2. Termék megnevezése: 3. Termék típusa: 4. Termék gyártási száma (ha van): 5. Gyártó neve és címe (ha nem azonos a Vállalkozóval): 6. Vásárlás (termék

Részletesebben

Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében

Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében dr. Farkas Mária Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Budapest, 2014. szeptember 19. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

1184 Budapest, Aranyeső u. 8. www.magyar-jatszoter.hu

1184 Budapest, Aranyeső u. 8. www.magyar-jatszoter.hu 1184 Budapest, Aranyeső u. 8. www.magyar-jatszoter.hu JÓTÁLLÁSI JEGY Termék megnevezése:... Termék típusa/cikkszáma: Termék gyártási száma : Vásárlás id pontja: 2015 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Insert holder to. the back for wall mounting. Insert holder to. the bottom for table-top display

Insert holder to. the back for wall mounting. Insert holder to. the bottom for table-top display LED INDICATOR Insert holder to the bottom for table-top display Insert holder to the back for wall mounting HU Jótállási jegy A termék gyártója: FAST ČR, a.s. (Černokostelecká1621, Říčany u Prahy

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Fogyasztóvédelmi törvény Új Szöveges dokumentum A fogyasztóvédelmi törvény rögzíti azokat az általános szabályokat (termékbiztonság, címkézés, csomagolás), amelyeket a gazdálkodó szervezetek kötelesek

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ 230 V-OS ELEKTROMOS PUMPA

JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ 230 V-OS ELEKTROMOS PUMPA 25 JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ 230 V-OS ELEKTROMOS PUMPA A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP LED-es éjjeli lámpa

JÓTÁLLÁSI ADATLAP LED-es éjjeli lámpa JÓTÁLLÁSI ADATLAP LED-es éjjeli lámpa A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát is.

Részletesebben

Hodnota tlaku. Hátulnézet HU - 1

Hodnota tlaku. Hátulnézet HU - 1 Hodnota tlaku Hátulnézet HU - 1 HU - 2 HU - 3 HU - 4 HU - 5 HU - 6 HU - 7 HU - 8 HU Jótállási jegy A FAST Hungary Kft. (2045 Törökbálint, Dulácska u. 1/a) mint a termék magyarországi importőre a jótállási

Részletesebben

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve kötelezı. Utóbbiról akkor beszélünk, ha a jótállást jogszabály

Részletesebben

MINŐSÉG, SZABVÁNY. Összeállította: Kovács Marianna jegyzete alapján Friedrichné Irmai Tünde

MINŐSÉG, SZABVÁNY. Összeállította: Kovács Marianna jegyzete alapján Friedrichné Irmai Tünde MINŐSÉG, SZABVÁNY Összeállította: Kovács Marianna jegyzete alapján Friedrichné Irmai Tünde A MINŐSÉG Minőség alatt az áru használata szempontjából lényeges tulajdonságainak színvonalát értjük. 2 MINŐSÉGGEL

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP MAGINON GPS 1

JÓTÁLLÁSI ADATLAP MAGINON GPS 1 HU 81 A fogyasztó adatai: Név: JÓTÁLLÁSI ADATLAP MAGINON GPS 1 Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát is.

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277.

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277. 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277. (1) A szerződéseket tartalmuknak megfelelően, a megszabott helyen és időben, a megállapított mennyiség,

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. Díjtalan forródrót ügyfélszolgálat. A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : A vásárlás helye: A hiba leírása:

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. Díjtalan forródrót ügyfélszolgálat. A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : A vásárlás helye: A hiba leírása: A fogyasztó adatai: Név: JÓTÁLLÁSI ADATLAP Rádiós fürdőszobai óra Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. Habrugós matrac 90x200cm 90x2000 cm

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. Habrugós matrac 90x200cm 90x2000 cm JÓTÁLLÁSI ADATLAP Habrugós matrac 90x200cm 90x2000 cm A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-Mail: A vásárlás dátuma* A vásárlás helye* *Kérjük, hogy a vásárlás időpontjának és helyének igazolására a jótállási

Részletesebben

3ÉV. JÓTÁLLÁSI ADATLAP Játékkonyha fából. (: ÜGYFÉLSZOLGÁLAT. A fogyasztó adatai: Név: Cím:

3ÉV. JÓTÁLLÁSI ADATLAP Játékkonyha fából. (:   ÜGYFÉLSZOLGÁLAT. A fogyasztó adatai: Név: Cím: JÓTÁLLÁSI ADATLAP Játékkonyha fából HU A fogyasztó adatai: Név: Cím: (: E-Mail: A vásárlás dátuma*: * Kérjük, hogy a vásárlás időpontjának és helyének igazolására a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok) A jótállás 248.

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok) A jótállás 248. 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről (a szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok) A jótállás 248. (1) Aki a szerződés hibátlan teljesítéséért szerződés vagy jogszabály alapján jótállásra

Részletesebben

Az eladó szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk-ban és a 49/2003. (VII.30.)GKM rendeletben foglaltak az irányadóak.

Az eladó szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk-ban és a 49/2003. (VII.30.)GKM rendeletben foglaltak az irányadóak. Vevőtájékoztató 8. pontja: 8., szerviz, szavatosság Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról a készüléken kívül álló 151/2003.(IX.22) Kormányrendelet rendelkezései az irányadók.

Részletesebben

A Kormány 97/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a kötelező jótállásról szóló Korm. rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 43.

A Kormány 97/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a kötelező jótállásról szóló Korm. rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 43. A Kormány 97/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a kötelező jótállásról szóló Korm. rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám A Kormány a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi

Részletesebben

HATÁROZAT. kötelezi, 2. Az alábbi jogszabályhelyek figyelembe vételével hoztam meg döntésemet:

HATÁROZAT. kötelezi, 2. Az alábbi jogszabályhelyek figyelembe vételével hoztam meg döntésemet: Iktatószám: Tárgy: BA/001/00854-0013/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal a Gigamatrac Kft.-t

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ

JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ A fogyasztóval szerződést kötő (a jótállásra kötelezett) vállalkozás cégneve és címe: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. Mészárosok útja 2. H-2051 Biatorbágy A fogyasztási cikk azonosítására

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. . * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát is.

JÓTÁLLÁSI ADATLAP.  . * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát is. JÓTÁLLÁSI ADATLAP AUDIOKASSETTEN-KONVERTER ACC-02 A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-Mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát

Részletesebben

Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat. Békés Megyei Kormányhivatal. Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály

Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat. Békés Megyei Kormányhivatal. Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Iktatószám: Tárgy: BE/13/00872-0003/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály 5600

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP NAPELEMES KÜLTÉRI LÁMPA

JÓTÁLLÁSI ADATLAP NAPELEMES KÜLTÉRI LÁMPA JÓTÁLLÁSI ADATLAP NAPELEMES KÜLTÉRI LÁMPA A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-Mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát

Részletesebben

Kiegészítés az LCD-hez Teendő állóképek megjelenítésénél; piros/kék/zöld/fekete pontok a képernyőn Az állókép maradandóan károsíthatja a televízió megjelenítő egységét Ne hagyjon az LCD panelen állóképet

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter

A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter III-3TK/44/2/2006.TERVEZET A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter /2006. (..) GKM ICsSzEM együttes rendelete a textil- és textilruházati

Részletesebben

AZ ÁRUK ELADÁSRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE. 5. tétel

AZ ÁRUK ELADÁSRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE. 5. tétel AZ ÁRUK ELADÁSRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE 5. tétel 1 Az áruk eladásra történő előkészítése A termékeket szükséges felkészítenünk az eladásra, ami azt jelenti, hogy alkalmassá tesszük őket az értékesítésre.

Részletesebben

FOGYASZTÓVÉDELMI KISOKOS. Mikor vihetem vissza a hibás terméket?

FOGYASZTÓVÉDELMI KISOKOS. Mikor vihetem vissza a hibás terméket? FOGYASZTÓVÉDELMI KISOKOS 2015 Mikor vihetem vissza a hibás terméket? Készítette: A Forum Controll Egyesület a támogatásával A leggyakoribb téves tájékoztatások: A pénztártól való távozás után reklamációt

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP RÁDIÓFREKVENCIÁS KAPUCSENGŐ MD 16187

JÓTÁLLÁSI ADATLAP RÁDIÓFREKVENCIÁS KAPUCSENGŐ MD 16187 A fogyasztó adatai: Név Cím E-mail A vásárlás dátuma* * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát is. JÓTÁLLÁSI ADATLAP RÁDIÓFREKVENCIÁS KAPUCSENGŐ

Részletesebben

Szavatosság. Összeállította: Irmai Tünde Módosítva:

Szavatosság. Összeállította: Irmai Tünde Módosítva: Szavatosság Összeállította: Irmai Tünde Módosítva: 2018.01.25. Fogyasztói szerződés az a szerződés, amely a fogyasztó és olyan személy között jön létre, aki (amely) azt gazdasági vagy szakmai tevékenysége

Részletesebben

1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről

1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről A jótállás 248. (1) Aki a szerződés hibátlan teljesítéséért szerződés vagy jogszabály alapján jótállásra köteles, ennek időtartama alatt a felelősség alól

Részletesebben

Szavatosság, Garancia, Panaszkezelés, Tájékoztató KELLÉKSZAVATOSSÁG: Vevő az Eladó hibás teljesítése esetén az Eladóval szemben kellékszavatossági

Szavatosság, Garancia, Panaszkezelés, Tájékoztató KELLÉKSZAVATOSSÁG: Vevő az Eladó hibás teljesítése esetén az Eladóval szemben kellékszavatossági Szavatosság, Garancia, Panaszkezelés, Tájékoztató KELLÉKSZAVATOSSÁG: Vevő az Eladó hibás teljesítése esetén az Eladóval szemben kellékszavatossági igényt érvényesíthet. Fogyasztói szerződés esetén a Vevő

Részletesebben

J. P. Mali Kft. Kerékpár jótállási jegy_ JÓTÁLLÁSI JEGY

J. P. Mali Kft. Kerékpár jótállási jegy_ JÓTÁLLÁSI JEGY JÓTÁLLÁSI JEGY JAVÍTÓ SZOLGÁLAT NEVE ÉS CÍME: A/z/ gyártmányú típusú, Magyarország területén vásárol új kerékpárra a vásárlás (üzembe helyezés) napjától számított 12 hónapig terjedő, a 72//2005. (IV.21.)

Részletesebben

KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!)

KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!) Forgalmazó: LUK-CLOR Kft. Székhely: 1138. Budapest Turóc utca 3. 6. em. 5. Cégjegyzékszám: Cg. 01-09-271934 Adószám: 25382387-2-41 Playsport webshop Postacím: 3200. Gyöngyös, Köztársaság tér 11. 1.emelet

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. SZUPERKOMFORT MATRAC 90x190 cm

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. SZUPERKOMFORT MATRAC 90x190 cm JÓTÁLLÁSI ADATLAP SZUPERKOMFORT MATRAC 90x190 cm A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail: A vásárlás dátuma:* A vásárlás helye:* * Kérjük, hogy a vásárlás időpontjának és helyének igazolására a jótállási

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP LÉZERES TÁVOLSÁGMÉRŐ

JÓTÁLLÁSI ADATLAP LÉZERES TÁVOLSÁGMÉRŐ JÓTÁLLÁSI ADATLAP LÉZERES TÁVOLSÁGMÉRŐ A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma* : *Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát is.

Részletesebben

Elállási/Felmondási jog

Elállási/Felmondási jog Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Hasonlóképpen, ha a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetén a szerződés teljesítése megkezdődött, Ön

Részletesebben

CNCdrive Kft. KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!)

CNCdrive Kft. KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!) Forgalmazó: CNCdrive Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság Székhely: 7633 Pécs Páfrány u 25. 3. em. 26. Cégjegyzékszám: 02-09-080088 Adószám: 24366562-2-02 CNCdrive Kft. Telephely: 7833 Görcsöny

Részletesebben

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Tisza Gábor Krisztián Piacfelügyeleti Főosztály Építési termékek

Részletesebben

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL GOSZ 2010. DECEMBER 14. Dikán András FVM MGI A testi épség, egészség megőrzéséért, a munkakörülmények javításáért! ÁLTALÁNOS TERMÉKBIZTONSÁG Csak biztonságos áru

Részletesebben

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel Megjelent az energiával kapcsolatos termékek kötelező címkézésére vonatkozó kormányrendelet, mely alapján energiával kapcsolatos termék akkor hozható forgalomba vagy helyezhető üzembe, ha megfelel az adott

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP 20 W-OS LED REFLEKTOR. A fogyasztó adatai: Név: Cím: . A vásárlás dátuma*: A vásárlás helye: A hiba leírása: Aláírás:

JÓTÁLLÁSI ADATLAP 20 W-OS LED REFLEKTOR. A fogyasztó adatai: Név: Cím:  . A vásárlás dátuma*: A vásárlás helye: A hiba leírása: Aláírás: JÓTÁLLÁSI ADATLAP 20 W-OS LED REFLEKTOR A fogyasztó adatai: Név: Cím: A vásárlás dátuma*: E-Mail *Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát is.

Részletesebben

Az iphonepont Service Vállalási Szabályzata

Az iphonepont Service Vállalási Szabályzata Az iphonepont Service Vállalási Szabályzata Az alkalmazott rezsióradíjak, valamint a beépített anyagok után felszámolható anyagigazgatási díj mértéke külön hirdetményben megtalálható a félfogadó helyiségünkben.

Részletesebben

Vásárlási tájékoztató

Vásárlási tájékoztató Vásárlási tájékoztató Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Az elállási/felmondási határidő attól a naptól számított 14 nap elteltével jár le, amelyen

Részletesebben

/2006. ( ) FVM rendelete

/2006. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Tervezet! /2006. ( ) FVM rendelete a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001. évi CXIX törvény végrehajtásáról

Részletesebben

Alkoholos italok jelölése

Alkoholos italok jelölése Alkoholos italok jelölése Dull Péter Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 22. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

Panaszkezelési kiskáté

Panaszkezelési kiskáté Panaszkezelési kiskáté Milyen jogszabályok vonatkoznak a panaszkezelésre? A kiskereskedelmi egységekben a panaszkezelési tevékenységet elsősorban a fogyasztóvédelemről szóló törvény (1997. évi CLV. törvény)

Részletesebben

Tájékoztató és minősítő rendszerek. Összeállította: Sallai András

Tájékoztató és minősítő rendszerek. Összeállította: Sallai András Tájékoztató és minősítő rendszerek Összeállította: Sallai András Tanúsítás olyan eljárás, amellyel egy független fél írásban igazolja, hogy egy termék, egy folyamat, egy szolgáltatás megfelel az előírt

Részletesebben

Tájékoztató a kellékszavatosságról, termékszavatosságról és az elállási/felmondási jogról

Tájékoztató a kellékszavatosságról, termékszavatosságról és az elállási/felmondási jogról Tájékoztató a kellékszavatosságról, termékszavatosságról és az elállási/felmondási jogról (A dokumentum letöltése: ITT) 1. Szolgáltató és jelen webhely azonosítása Tájékoztatjuk, hogy jelen webhelyet a

Részletesebben

CIVILISZTIKA IV. HIBÁS TELJESÍTÉS, KELLÉKSZAVATOSSÁG, JÓTÁLLÁS, TERMÉKSZAVATOSSÁG. Kőhidi Ákos

CIVILISZTIKA IV. HIBÁS TELJESÍTÉS, KELLÉKSZAVATOSSÁG, JÓTÁLLÁS, TERMÉKSZAVATOSSÁG. Kőhidi Ákos CIVILISZTIKA IV. HIBÁS TELJESÍTÉS, KELLÉKSZAVATOSSÁG, JÓTÁLLÁS, TERMÉKSZAVATOSSÁG Kőhidi Ákos Hibás teljesítés - 6:157-178. Visszterhes szerződéseknél De ingyenes szerződéseknél is lehet a kötelezettnek

Részletesebben

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés 26. pontjában, a 13. tekintetében

Részletesebben

HATÁROZAT. A Veszprém Megyei Kormányhivatal (továbbiakban: Hatóság) a Kluxer Trade Kft-t

HATÁROZAT. A Veszprém Megyei Kormányhivatal (továbbiakban: Hatóság) a Kluxer Trade Kft-t Iktatószám: Tárgy: VE/O001/00657-0009/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A Veszprém Megyei Kormányhivatal (továbbiakban: Hatóság) a Kluxer Trade Kft-t (székhely: 1163 Budapest, Veres

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Heves Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és

H A T Á R O Z A T. A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Heves Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Iktatószám: Tárgy: HE/001/00105-0002/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Ügyszám: 1609k-00005 H A T Á R O Z A T A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Heves Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

A FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG TAPASZTALATAI A VM (MAGYAR TERMÉK) RENDELET KAPCSÁN. 2014. május 20.

A FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG TAPASZTALATAI A VM (MAGYAR TERMÉK) RENDELET KAPCSÁN. 2014. május 20. A FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG TAPASZTALATAI A VM (MAGYAR TERMÉK) RENDELET KAPCSÁN 2014. május 20. FONTOSABB JOGSZABÁLYOK egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról szóló

Részletesebben

Webáruház nyitás és üzemeltetés törvényi előírások és szabályozások

Webáruház nyitás és üzemeltetés törvényi előírások és szabályozások törvényi előírások és szabályozások 2011 Ez a kiadvány szabadon másolható és terjeszthető a forrás () megjelölésével. Bevezető helyett... rögtön tisztázzunk egy tévhitet: Az e-kereskedelemben történő értékesítés

Részletesebben

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: SO/001/00490-0008/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A VISLI KAPOS KFT. (székhely: 1108 Budapest, Lenfonó u. 8. IV/17.) által forgalmazott Hello Kitty gyermek napszemüveg

Részletesebben

Webshop létrehozásának jogi feltételei

Webshop létrehozásának jogi feltételei Webshop létrehozásának jogi feltételei Hatályos 2014. december www.net-jog.hu, net-jog@net-jog.hu 1 Tartalomjegyzék Nem szükséges engedély, üzlet... 3 Engedélyköteles üzletek... 3 Tevékenységi kör, számlaképesség...

Részletesebben

MILYEN INFORMÁCIÓT KELL A VÁSÁRLÓKNAK MEGADNI?

MILYEN INFORMÁCIÓT KELL A VÁSÁRLÓKNAK MEGADNI? PIAC, BOLT, WEBSHOP PIAC MILYEN INFORMÁCIÓT KELL A VÁSÁRLÓKNAK MEGADNI? Vásárlók számára fel kell tüntetni a következő információkat: termelő neve, címe, gazdaság helye, termék neve, ára. termelői, kistermelői

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke (az agrárpiaci rendtartásból eredõ rendeletek nélkül, lezárva:

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke (az agrárpiaci rendtartásból eredõ rendeletek nélkül, lezárva: A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke (az agrárpiaci rendtartásból eredõ rendeletek nélkül, lezárva: 2001. 07. 01.) 1995. évi XC. törvény az élelmiszerekrõl ÉLELMISZER 40/1995.

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. figyelmezteti az ártájékoztatásra, valamint a kötelező jótállásra vonatkozó szabályok megsértése miatt, és

H A T Á R O Z A T. figyelmezteti az ártájékoztatásra, valamint a kötelező jótállásra vonatkozó szabályok megsértése miatt, és Iktatószám: Tárgy: VEO/001/01005-0003/2015 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A Veszprém Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. termékeket csak az előírt formájú, kialakítású és tartalmú energiahatékonysági címke kíséretében forgalmazza.

H A T Á R O Z A T. termékeket csak az előírt formájú, kialakítású és tartalmú energiahatékonysági címke kíséretében forgalmazza. Iktatószám: Tárgy: FE/FO/00191-0006/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Fejér Megyei Kormányhivatal kötelezi a Daniella Kft-t (4031 Debrecen,

Részletesebben

Tájékoztató a fogyasztói jogokról a hatályos Ptk alapján

Tájékoztató a fogyasztói jogokról a hatályos Ptk alapján Tájékoztató a fogyasztói jogokról a hatályos Ptk alapján XXIV. Fejezet Hibás teljesítés 1. A hibás teljesítés általános szabályai 6:157. [Hibás teljesítés] (1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás

Részletesebben

SZAVATOSSÁG, JÓTÁLLÁS, TERMÉKSZAVATOSSÁG, TERMÉKFELELŐSSÉG, ÁRFELTÜNTETÉS, TERMÉKBIZTONSÁG 2017.

SZAVATOSSÁG, JÓTÁLLÁS, TERMÉKSZAVATOSSÁG, TERMÉKFELELŐSSÉG, ÁRFELTÜNTETÉS, TERMÉKBIZTONSÁG 2017. SZAVATOSSÁG, JÓTÁLLÁS, TERMÉKSZAVATOSSÁG, TERMÉKFELELŐSSÉG, ÁRFELTÜNTETÉS, TERMÉKBIZTONSÁG 2017. ÁRFELTÜNTETÉS FGYTV. 1. Hogyan kell és milyen tartalommal a termék árát feltüntetni? 2. Karikázza a jogszabálynak

Részletesebben

Tápérték jelölés Dull Péter Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 8.

Tápérték jelölés Dull Péter Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 8. Tápérték jelölés Dull Péter Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 8. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos

Részletesebben

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Részletesebben

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: BA-04/001/00138-0003/2018 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal az efef Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.-t

Részletesebben

B - 733 Antidecubitus betét

B - 733 Antidecubitus betét HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ B - 733 Antidecubitus betét REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja.. Vj48 Név: Eladószerv tölti ki! JÓTÁLLÁSI JEGY

Részletesebben

HATÁROZAT. k ö t e l e z i,

HATÁROZAT. k ö t e l e z i, Iktatószám: Tárgy: BA/001/00657-0005/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal a Full Sunny KFT-t

Részletesebben

CLV /2009. (I. 30.) NFGM-SZMM

CLV /2009. (I. 30.) NFGM-SZMM ÁRFELTÜNTETÉS irányadó jogszabály: A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (Fgytv.) 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások

Részletesebben

Békéltető testülettel és Panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás

Békéltető testülettel és Panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás Békéltető testülettel és Panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás A békéltető testületek alapvető intézményi és eljárási szabályairól a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény rendelkezik. A

Részletesebben

Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján

Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján Tájékoztató a fogyasztó vevőt megillető elállási jogról A fogyasztót a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. szerint megilleti az indokolás

Részletesebben

Békés Megyei Kormányhivatal. Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya

Békés Megyei Kormányhivatal. Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya Amit tudni illik a szavatosság, jótállás és panaszkezelés szabályairól dr. Pethő Hajnalka Katalin Gyomaendrőd, 2016. április 20. JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK 2014-BEN: Új Ptk. (2013. évi V. törvény) MÁRC. 15.

Részletesebben

I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az

I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az Iktatószám: Tárgy: VEO/001/00397-0005/2014 Határozat H A T Á R O Z A T I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az - ADLER EUROPE márkanevű,

Részletesebben

Reklamációs ügyintézési rend a BESTWAY által gyártott medencékre, vízforgatókra és masszázsmedencékre

Reklamációs ügyintézési rend a BESTWAY által gyártott medencékre, vízforgatókra és masszázsmedencékre Reklamációs ügyintézési rend a BESTWAY által gyártott medencékre, vízforgatókra és masszázsmedencékre A vásárolt medencékkel kapcsolatos szavatossági jogok tartalmára, illetve a jogérvényesítés szabályaira

Részletesebben

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Rendelését várjuk: web áruházunkban, személyesen telephelyünkön (2092 Budakeszi, Budaörsi út 11.), e- mailen (ertekesites@ballun.hu), faxon

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BERÉNY TÉGLA TÉGLAIPARI KFT

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BERÉNY TÉGLA TÉGLAIPARI KFT ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BERÉNY TÉGLA TÉGLAIPARI KFT ELFOGADVA: 2017. szeptember 12. UTOLSÓ MÓDOSÍTÁS: HATÁLYOS: 2017. szeptember.12. 1 Tartalom 1. Általános adatok, elérhetőség... 3 1.1. Vállalkozás

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Ön a www.tenisztanacsadas.hu internetes áruházában leadott megrendelésével a TENISZ TANÁCSADÓ Kft. vásárlója lesz. Kérjük, tanulmányozza át az alábbi tudnivalókat. Az Általános

Részletesebben

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet Főigazgató-helyettesi Szervezet A Červinka-Czech Republic s.r.o által gyártott és forgalmazott P6Če típusú 6 kg töltetű ABC porral oltó tűzoltó készülékkel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárás dr. Tóth

Részletesebben

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál (szigorodó szabályozások, egyértelmű felelősség) Balázs György Ferenc EMKI főosztályvezető DEMIN 2013. május Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság

Részletesebben

Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály

Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály Iktatószám: Tárgy: BK/FO/00517-0006/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Ügyintézés helye: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.28. C(2018) 3120 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018.5.28.) a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai

Részletesebben

Rovarvéd alumínium ajtó

Rovarvéd alumínium ajtó Rovarvéd alumínium ajtó Szerelési útmutató Magyar Akció idtartama: 04/2012 Típus: 36112/36113 Eredeti kezelési útmutató QA137 Nagyonköszönjük,hogyarovarvédajtó megvásárlásamellettdöntött. Impresszum Akezelésiútmutatókiadója:

Részletesebben

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés 1. BEVEZETÉS E dokumentum

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek A jelen ÁSZF tartalmazza a Titavit.com (továbbiakban Webáruház) használatának feltételeit az alábbiak szerint: A WEBÁRUHÁZ CÍME www.titavit.com A WEBÁRUHÁZ ÜZEMELTETŐJÉNEK

Részletesebben

GARANCIA TÁJÉKOZTATÓ

GARANCIA TÁJÉKOZTATÓ Bevezető A fogyasztót a termékekkel kapcsolatosan megillető jogokat a 2013. évi V. törvény (Ptk.) 6:157. (2) bekezdése, 6:171-173. -ai, a 45/2014. (II.26) Korm. rendelet, a 151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet,

Részletesebben

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai dr. Balku Orsolya Szolgáltatás-ellenőrzési Főosztály főosztályvezető. Hatósági ellenőrzések Évről évre visszatérően 2011-ben

Részletesebben

VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK

VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK Keresztrejtvény A sárga mezők kitöltése után a fehér sorban megtalálod a megfejtést. Megfejtés: olyan kölcsön, részletfizetés vagy halasztott fizetés, amelyet gazdálkodó szervezet

Részletesebben

DIGITÁLIS KONYHAI MÉRLEG DKS-1053

DIGITÁLIS KONYHAI MÉRLEG DKS-1053 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER e l e c t r o n i c DIGITÁLIS KONYHAI MÉRLEG DKS-1053 TISZTELT VÁSÁRLÓ! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki

Részletesebben

Előadó: Dr. Haverla Szandra LL.M Budapest, Bartók Béla út 15/B I.5.

Előadó: Dr. Haverla Szandra LL.M Budapest, Bartók Béla út 15/B I.5. Az Autoport24 bemutatása, rövid kitekintés a használtautó kereskedelem legfontosabb jogi kérdésére garancia/szavatosság, ízelítő az európai joggyakorlatból Előadó: Dr. Haverla Szandra LL.M. 1114 Budapest,

Részletesebben

A webáruházak fogyasztóvédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai. 2013. március 6. dr. Fehér Mónika

A webáruházak fogyasztóvédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai. 2013. március 6. dr. Fehér Mónika A webáruházak fogyasztóvédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai 2013. március 6. dr. Fehér Mónika A FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG ELLENŐRZÉSI GYAKORLATA A hatóság 2004 óta évről-évre, visszatérő rendszerességgel

Részletesebben

OV BLUE- / GIRL- / BOYPLAYER. Használati útmutató

OV BLUE- / GIRL- / BOYPLAYER. Használati útmutató OV BLUE- / GIRL- / BOYPLAYER Használati útmutató 1. ÜZEMBE HELYEZÉS Ez a játékgép tölthető elemekkel működik. Óvatosan helyezze be az elemeket az elemtartóba, és töltse a készüléket 12 órán át az első

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek A szerződés tárgyának lényeges tulajdonságai A shop.kezmu.hu webáruházban eladásra kínált termékek képezik a vállalkozó és a vásárlók közötti szerződés tárgyát. A vásárolni

Részletesebben

MERT-CERT Tanúsító Kft.

MERT-CERT Tanúsító Kft. MERT-CERT Tanúsító Kft. Lechner Noémi Tipikus hibák a jelölésben és beltartalomban 2012. május 23. Áttekintés Előszó - címkézés/jelölés - biztonság Hibák a jelölésben - példák Hibák a beltartalomban -

Részletesebben

1. Mit takar a használt elektromos és elektronikus berendezés és az ebből keletkező e- hulladék?

1. Mit takar a használt elektromos és elektronikus berendezés és az ebből keletkező e- hulladék? Kedves Vásárlóink! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezés (ehulladék) a kommunális hulladéktól elkülönítetten gyűjtendő, települési hulladékként nem ártalmatlanítható!

Részletesebben