Big Investment Group

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Big Investment Group 2012. 08.28."

Átírás

1 Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN- Optimistábbak az alapkezelők Napi Gazdaság Jelentősen javult augusztusban a befektetők hangulata, a portfóliómenedzserek pedig növelték kitettségüket a kockázatosabb eszközök irányába. A júliusi mélypont után jelentősen javult a befektetők hangulata a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése szerint,írja a Napi Gazdaság. Az öszszesen 640 milliárd dollár befektetéséért felelős 232 szakértő immár nettó 15 százaléka véli úgy, hogy a világgazdaság erősödni fog a következő 12 hónap során, júliusban még 13 százalék a gyengülés mellett tette le a voksát. Ez a 28 bázispontos ugrás a legnagyobb, amelyet a felmérésben áprilismájus óta, a pénzügyi válság mélypontját követően mértek. A BofA Merrill Lynch növekedési várakozások indexe 49 pontra ugrott 37-ről egy hónap leforgása alatt. Az augusztusi ugrás a befektetői bizalomban sokkal inkább köszönhető a monetáris politikával kapcsolatos pozitív várakozásoknak, mint a pozitív makrogazdasági adatoknak. A felmérés alapján az igazi kockázat az, hogy ha a jegybankok mégsem lépnek a következő időszakban, az erőteljes negatív reakciókkal járhat a globális piacokon - mondta Gary Baker, a BofA Merrill Lynch vezető európai részvénystratégája. Eközben a befektetői pozicionáltság nem mutat olyan jelentős változást, mint a hangulat, a kötvények aránya magas a portfóliókban, s a legciklikusabb szektorok részvényeit változatlanul kerülik. Miután az év jelentős részében a befektetők hátat fordítottak az eurózónának, ez a negatív hangulat végre enyhülni látszik. A felmérés szerint immár több befektető szeretné alulsúlyozni az amerikai részvényeket, mint az európaiakat, ami nagy változás az eddig megszokott képhez képest. Most már csak a válaszadók nettó 5 százaléka akarta az európai részvényeket alulsúlyozáson tartani, szemben az egy hónappal korábbi 18 százalékkal. Ezzel szemben az amerikai részvényeket immár 9 százalék alulsúlyozná. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebben gondolják, hogy a piacokat fenyegető legnagyobb veszély az eurózóna adósságválsága, s nőtt azok száma, akik inkább az amerikai államadósság mértékét tartják annak. Érdekes változások a kockázat vállalás és kerülés területén. Kissé ellentéetes a befektetők hozzá állása, mert még a növekedést vallók is a biztonságra játszanak. Az a tétel a pénz világban nem létezik, hogy alacsony kockázat és óriási hozam. :) A sakkozás a súlyozásokkal vagyis a portfolióban elfoglalt % aránya Mindig megadja a kockázat nyereség arányt.

2 BIG Hírlevél ADATOK (index) Az euróövezet teljesítményét felfelé húzta, hogy a német gazdaság a vártnál erősebben nőtt. Mivel a magyar gazdaságot a német export döntően határozza meg, a vártnál jobb német adat erős cáfolata annak az NGM-es érvelésnek, hogy a nemzetközi örvény húzza le Magyarországot. Az euróövezet legnagyobb gazdasága 0,3 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest. Növekedett még Szlovákia (0,7 százalék), Hollandia és Ausztria (0,2 százalék), a francia GDP stagnált, a többi tagországé, Görögországot leszámítva 0,2 százalék és 1,2 százalék közti mértékben csökkent. A legkényesebb pénzügyi helyzetben lévő országok teljesítettek a legroszszabbul. Közülük Portugáliában 1,2 százalékkal, Cipruson 0,8 százalékkal, Olaszországban 0,7 százalékkal és Spanyolországban 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Figyelemreméltó, hogy az NGM közleménye ezekhez az országokhoz méri a magyar gazdaságot: A régióban nem csak hazánk küzd a dekonjunktúrával, Csehország éves alapú szezonálisan kiigazított adata például kedvezőtlenebb (-1,2%) a magyar adatnál (- 1%), de az eurózóna és az EU nagyállamai közül is számos rosszabbul teljesített hazánknál (Olaszország és Portugália 2%-ot jóval meghaladó mértékben, míg Spanyolország szintén 1% -kal esett vissza éves alapon) olvasható a közleményben. Romániában és Szlovákiában ugyanakkor bővült a gazdaság. A román GDP 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző háromhavi teljesítményhez képest, két negyedévi csökkenés után, éves összehasonlításban pedig 1,2 százalékos volt a gazdasági növekedés. Szlovákiában az első negyedévhez képest 0,7, az előző év júliusához képest pedig jelentősen, 2,7 százalékkal nőtt a GDP - derül ki a kedden közölt adatokból Mit mondjak nem büszkélkedhetünk. Van aki ezekből az adatokból a recesszió végét olvassa ki, van aki nem hiszi el, van aki elégedetlen. DE hidegen nem hagy senkit. Én pedig megtartom magamnak a véleményem :)

3 Meglepő különbségek a nyugdíjpénztári hozamokban A legnagyobb hazai önkéntes nyugdíjpénztárak költségterhelését mutattuk be, a tavalyi statisztikák szerint a legnagyobb különbséget a pénztárak között a vagyonkezelési oldalon találtuk. Mivel hosszabb távon kulcskérdés a pénztártagok szempontjából, hogy milyen hozamot érnek el, úgy döntöttünk, hogy részletesebben is elemezzük a vagyonkezelési tevékenységet, és megpróbáljuk bemutatni, hogy a magasabb vagyonkezelési költség jobb hozamokat eredményez-e hosszabb távon. A gyűjtésünk szerint inkább a fordítottja igaz a szektorra, vagyis a magasabb költségek a hozamokat erodálták. Érdekes jelenség viszont, hogy a hasonló költséggel dolgozó pénztárak között is lényeges eltérések lehetnek a hozamokban, amit csak részben indokol az eltérő befektetési politika. A tagok többsége a kiegyensúlyozott portfólióban van Az önkéntes pénztáraknál nagyon nehéz közös nevezőt találni, mivel a magánnyugdíjpénztári szektorral ellentétben itt nincsenek meghatározva általános sztenderdek, hogy hány portfóliót, és pontosan milyen befektetési stratégia mentén kell felépíteni. A különböző pénztárak befektetési szabályzatát átvizsgálva azt találtuk, hogy akad olyan pénztár, amelyben a tagok nem választhatnak több portfólió közül, miközben akad olyan is, amely 5-6 portfóliót is elérhetővé tesz. A képet azonban árnyalja, hogy az általunk megvizsgált 15 pénztár többségében a kiegyensúlyozott portfólióban van a legtöbb pénz, ami azt jelenti, hogy a pénztártagok döntő többsége is itt fialtatja a pénzét. A gyűjtésünk szerint három pénztár van (Erste, Vasutas, Postás), amely csak egyetlen portfóliót tesz elérhetővé, ezt meghaladóan még két esetben (AXA, Budapest) találtuk azt, hogy a tagok nem a kiegyensúlyozott portfólióba tették volna a pénzük többségét. BIG Hírlevél

4 BIG Hírlevél A kiegyensúlyozott portfóliók dominanciája egyértelmű, szinte mindegyik pénztárnál legalább a vagyon 70 százaléka ebben a portfólióban pihen, ami azt jelenti, hogy számunkra elegendő némi leegyszerűsítéssel csak ezzel az egy portfólióval foglalkozni. Azért is mondhatjuk ezt, mivel mindegyik pénztár esetében ellenőriztük, hogy adott portfóliók milyen arányban fektetnek be kötvénybe, részvénybe és egyéb eszközökbe, ez alapján pedig az jött ki, hogy a kiegyensúlyozott portfóliók nagyon hasonlítanak egymásra a befektetési politikát illetően. A sort három helyen változtattuk csak meg, a Budapest és a Postás portfóliója a szektor átlagától nagyon eltért, ezért kivettük őket az összehasonlításból, míg az AXA esetében a legnagyobb portfóliót (nyugodt jövő) a sorrendben második arany középút portfólióra cseréltük.

5 BIG Hírlevél MTI Olli Rehn uniós biztos kedden a CNBC tévécsatornának adott interjúban visszafordíthatatlannak nevezte a közös deviza bevezetését, és hangot adott azon meggyőződésének is, hogy Németország "teljesen elkötelezett" az euró mellett. A Görögországgal és euróövezeti tagságának jövőjével kapcsolatban feltett kérdésre az uniós biztos kifejtette, hogy az euró bevezetését "visszafordíthatatlannak" tartja, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "elengedhetetlenül szükséges megőrizni az euró mögötti egységet". Görögország - mondta - "már hatalmas eredményeket ért el a költségvetési politika és a strukturális reformok területén". A folyamatban lévő kiegyensúlyozási erőfeszítések eredménye a munkaköltségek és az infláció csökkenésében érhető tetten. Ezt már nagyon régen kellett volna bevezetni. Olli Rehn a CNBC-nek adott interjúban hangsúlyozta, hogy "teljes mértékben bízik a német polgárok és politikai vezetőik euró melletti elkötelezettségében". Az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa, valamint alelnöke az interjúban rámutatott, hogy Görögországban rendkívül nehéz, de elengedhetetlenül szükséges szerkezetátalakítási folyamat zajlik, egyúttal felszólította Olaszországot, hogy ne adja fel elkötelezettségét a stabil fiskális politika folytatása mellett. A CNBC-interjúban Olli Rehn megerősítette a Dow Jones hírügynökség által hétfőn publikált írásában kifejtett álláspontját, amely szerint Európa már "figyelemre méltó eredményeket" ért el a makrogazdasági egyensúlytalanságok kezelésében, és ismét leszögezte, hogy az év végére el fog készülni a "valódi gazdasági unió" létrehozásának "részletes ütemterve". Olli Rehn szerint az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi legutóbbi kijelentései "egyértelműen mutatják, hogy az Európai Unió és - merem állítani - az EKB is készen áll, hogy a megfelelő időben akcióba lépjen".

6 Régen ült már annyi pénzen az állam, mint most Július végére tízhavi csúcsra ugrott a kormány Magyar Nemzeti Banknál tartott betéteinek állománya és ha az államnál lévő magánnyugdíjpénztári vagyonelemek legutolsó adatát is figyelembe vesszük, akkor is elmondhatjuk, hogy régen "ült" már ennyi pénzen a magyar állam. Ennek befektetői szempontból akár kedvezőtlen olvasata is lehet, hiszen a finanszírozási tartalékok magas szintje csökkentheti a kormány elszántságát a mielőbbi (őszi) EU/IMF-megállapodás megkötésére. A Magyar Nemzeti Bank július végi - tegnap közzétett - statisztikai mérlege szerint a központi kormányzat jegybanknál tartott betéteinek záróállománya egy hónap alatt szokatlanul nagy mértékben, 394 milliárd forinttal 2059 milliárd forintra ugrott. Ez tavaly október vége óta a legmagasabb állományt jelenti. Az állam az adósságfinanszírozás terén nemcsak erre a likvidnek tekinthető pénzre számíthat, hanem arra is, ami még megmaradt abból a hatalmas vagyontömegből, amit a magánnyugdíjpénztárak államosításakor megkapott. Itt a legfrissebb adatok sajnos csak a május végi állapotot mutatják, amely szerint 591 milliárd forintot tett ki ez a vagyontömeg. Ebből 390 milliárd forintnyi rész forintalapú, 201 milliárdnyi pedig devizaalapú eszközökben állt rendelkezésre. Az 591 milliárd forintnyi vagyontömeg különböző likviditású eszközökből állt össze, egyes részei rövid távon nem, vagy csak nehezen értékesíthetők, így szükség esetén adósságfinanszírozási célra sem feltétlenül vehetők figyelembe. Januári, illetve júniusi elemzéseinkben már felvázoltuk azokat a kereteket, amelyek mentén érdemes figyelembe venni az állam likvid pénzügyi tartalékait. Mivel az azonban az elemzésekben vázoltnál eddig kedvezőbben alakult az állam forintalapú forrásbevonási képessége, így időben későbbre tolódhatott az az időszak, amikor kritikussá válhat az államadósság finanszírozása, ha addig nem jutna megfelelő mértékben forrásokhoz az aukciókon. Amint júniusi elemzésünkben rögzítettük: amennyiben a következő bő egy évben sem lenne EU/IMF-megállapodás, de forint alapon 2013 végéig nagyjából be tudna vonni a tervezett összegeket az aukciókon a magyar állam, akkor elméletileg onnantól aukciós forrásbevonás nélkül is "ki tudja húzni" a 2014 tavaszi választásokig, azaz rendben tudná törleszteni adósságait, nem lenne csődesemény. A legfrissebb kormányzati betét adatok alapján az állam még "kényelmesebb" pénzügyi helyzetben vághat neki az EU/ IMF-tárgyalások szeptemberben várható újabb fordulójának. Éppen ez lehet az a háttér, ami miatt kérdéses lehet a kormányzati megállapodási szándék erőssége. BIG Hírlevél Azért ne dőljünk hátra, hogy akkor minden rendben, mert lehetnek még meglepetések. De én bízok abban, hogy mindent elkövetünk majd azért, hogy minél kisebb legyen a függőségünk az IMF-től.

szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló A tegnap megjelent kedvező makrogazdasági adatok következtében pozitív hangulatú volt a kereskedés tegnap a vezető nemzetközi tőzsdéken. A forint árfolyama

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 14.

Vezetői összefoglaló november 14. 2017. november 14. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt erősödött. A BUX 12,4 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 24.

Vezetői összefoglaló október 24. 2017. október 24. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt gyengült. A BUX értéke 8,1 milliárd forintos átlag feletti forgalom

Részletesebben

szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló Nyereséggel zártak az amerikai és a vezető nyugat-európai részvényindexek kedden. A 310-es szint alatt tartózkodott a forint az euróval szemben a 6 órás adatok

Részletesebben

péntek, május 16. Vezetői összefoglaló

péntek, május 16. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. május 16. Vezetői összefoglaló Vegyes makrogazdasági adatok jelentek meg, a nemzetközi részvényindexek eséssel zárták a kereskedést. A hazai fizetőeszköz gyengült a kedvezőtlen nemzetközi

Részletesebben

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló Hétfőn a tengerentúlon estek a tőzsdék, míg a vezető nyugat-európai börzék vegyes teljesítményt mutattak. Kedden reggel a hazai fizetőeszköz erősödött az euróval

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 28.

Vezetői összefoglaló február 28. 2017. február 28. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben egyaránt erősödött. A BUX 10,4 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 27.

Vezetői összefoglaló október 27. 2017. október 27. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, míg a svájci frankhoz képest nem változott. A BUX 10,2 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai és amerikai indexek tegnap. Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései 304,5-nél

Részletesebben

csütörtök, április 2. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 2. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. április 2. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai börzék nyereséggel, az amerikai részvényindexek veszteséggel zártak tegnap. A forint erősödésének köszönhetően az EUR/HUF árfolyam

Részletesebben

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. március 2. Vezetői összefoglaló Amerikában negatív tartományban zártak a vezető részvényindexek, Európában a lassuló amerikai GDP-adat segítette a kereskedést. A forint kilenchavi csúcsa közelében,

Részletesebben

szerda, augusztus 14. Vezetői összefoglaló

szerda, augusztus 14. Vezetői összefoglaló szerda, 2013. augusztus 14. Vezetői összefoglaló Pozitív tartományban zárt az összes vezető tengerentúli és európai részvényindex a keddi kereskedési napon a kedvező makrogazdasági adatok hatására. Kedden

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 21.

Vezetői összefoglaló június 21. 2017. június 21. Vezetői összefoglaló Szerda reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest kis mértékben erősödött, a svájci frankkal és a dollárral szemben pedig gyengült. A BUX 6,8 milliárd forintos,

Részletesebben

szerda, november 26. Vezetői összefoglaló

szerda, november 26. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. november 26. Vezetői összefoglaló Nyugat-Európa pluszban zárt, vegyes nap az amerikai tőzsdéken. A forint tegnapi gyengülése ellenére továbbra is erős szinten tartózkodik a vezető devizákkal

Részletesebben

kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai börzék pluszban, az amerikai részvényindexek mínuszban zártak tegnap. 300-as szint alá erősödött az euró/forint árfolyam ma reggel.

Részletesebben

péntek, október 3. Vezetői összefoglaló

péntek, október 3. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. október 3. Vezetői összefoglaló Az európai részvényindexek jelentős veszteséggel zártak. Csütörtökön a forint nem mutatott jelentős elmozdulást a főbb devizákkal szemben. A BUX 8,7 milliárd

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 14.

Vezetői összefoglaló február 14. 2017. február 14. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, míg a dollárral szemben erősödött. A BUX 7,0 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

szerda, április 15. Vezetői összefoglaló

szerda, április 15. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. április 15. Vezetői összefoglaló Kedden vegyesen teljesítettek az amerikai és az európai részvényindexek. Erősödni tudott a forint a dollárral és a svájci frankkal szemben is. A BUX záróértéke

Részletesebben

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A Policy Solutions makrogazdasági gyorselemzése 2011. szeptember Bevezetés A Policy Solutions a 27 európai uniós tagállam tavaszi konvergenciaprogramjában

Részletesebben

péntek, 2015. június 5. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. június 5. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. június 5. Vezetői összefoglaló Csütörtökön veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Erősödni tudott a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. A BUX értéke 0,4 százalékkal csökkent.

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 19.

Vezetői összefoglaló március 19. 2018. március 19. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, a svájci frank ellenében pedig erősödött. A BUX 25 milliárd forintos, jóval átlag feletti

Részletesebben

Big Investment Group 2010.05.26. BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN

Big Investment Group 2010.05.26. BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN Big Investment Group 2010.05.26. BIG HÍRLEVÉL Rekord magasságokban a hazai befektetési alapok Újabb csúcsra ért a magyar befektetési alapok vagyona áprilisban, köszönhetően a tavaly nyár óta tartó nettó

Részletesebben

szerda, 2015. december 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. december 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. december 2. Vezetői összefoglaló Kedden az európai tőzsdék mínuszban zártak, az amerikai mutatók emelkedtek. Európában az EKB csütörtöki ülésére, az Egyesült Államokban a Fed decemberi tanácskozására

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 2.

Vezetői összefoglaló március 2. 2017. március 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben közel változatlan maradt, míg a dollárhoz képest gyengült. A BUX 11,9 milliárd forintos,

Részletesebben

szerda, július 30. Vezetői összefoglaló

szerda, július 30. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. július 30. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai részvényindexek pozitív tartományban zárták a kereskedést, míg az amerikai tőzsdék veszteséggel fejezték be a napot. Rossz napot zárt

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 10.

Vezetői összefoglaló október 10. 2016. október 10. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 6,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,14 százalékos emelkedéssel fejezte

Részletesebben

24 Magyarország 125 660

24 Magyarország 125 660 Helyezés Ország GDP (millió USD) Föld 74 699 258 Európai Unió 17 512 109 1 Amerikai Egyesült Államok 16 768 050 2 Kína 9 469 124 3 Japán 4 898 530 4 Németország 3 635 959 5 Franciaország 2 807 306 6 Egyesült

Részletesebben

csütörtök, május 14. Vezetői összefoglaló

csütörtök, május 14. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. május 14. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a nemzetközi részvényindexek szerdán. Tegnap a 304,9-308-es szintek között ingadozott az euró/forint árfolyam, ma reggel az euró jegyzései

Részletesebben

péntek, március 6. Vezetői összefoglaló

péntek, március 6. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. március 6. Vezetői összefoglaló Pluszban zártak a vezető nyugat-európai és amerikai részvényindexek tegnap. Csütörtökön a 305-ös szint alját közelítette az euró/forint árfolyam. A BUX 0,4

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 6.

Vezetői összefoglaló október 6. 2017. október 6. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest erősödött, a dollárral szemben pedig gyengült. A BUX 6,5 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 10.

Vezetői összefoglaló március 10. 2017. március 10. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval szemben gyengült, a svájci frank és a dollár ellenében erősödött. A BUX 9,8 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

1. Az államadósság alakulása az Európai Unióban

1. Az államadósság alakulása az Európai Unióban Magyarország éllovas az államadósság csökkentésében Magyarország az utóbbi két évben a jelenleg nemzetközileg is egyik leginkább figyelt mutató, az államadósság tekintetében jelentős eredményeket ért el.

Részletesebben

szerda, január 21. Vezetői összefoglaló

szerda, január 21. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. január 21. Vezetői összefoglaló Nyereséggel zártak a vezető nyugat-európai és amerikai részvényindexek. Kedden a forint erősödött a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró/forint kurzus

Részletesebben

szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek negatív tartományban zárták a keddi napot. Az euró/forint kurzus ma reggel megközelítette a 312-es szintet. A BUX 0,3 százalékkal

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 17.

Vezetői összefoglaló február 17. 2017. február 17. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető devizával szemben gyengült. A BUX 11,7 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett 0,70 százalékos csökkenéssel

Részletesebben

hétfő, május 26. Vezetői összefoglaló

hétfő, május 26. Vezetői összefoglaló hétfő, 2014. május 26. Vezetői összefoglaló Pénteken vegyes makrogazdasági hírek jelentek meg, a vezető nemzetközi tőzsdék többsége erősödéssel reagált. Négyhavi csúcson a forint: az euró/forint árfolyam

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 27.

Vezetői összefoglaló március 27. 2017. március 27. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 5,8 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 23.

Vezetői összefoglaló november 23. 2017. november 23. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró, a svájci frank és a dollár viszonylatában egyaránt gyengült. A BUX 15,4 milliárd forintos, jóval átlag feletti forgalom

Részletesebben

csütörtök, 2015. június 25. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. június 25. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. június 25. Vezetői összefoglaló Szerdán a nemzetközi részvényindexek többsége veszteséggel zárt. Mindhárom vezető devizával szemben gyengülést mutatott a forint árfolyama. A BUX záróértéke

Részletesebben

péntek, 2015. október 30. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. október 30. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. október 30. Vezetői összefoglaló Csütörtökön mind az európai, mind az amerikai vezető indexek negatív tartományban zártak, bár az elmozdulás nem érdemi egyik index esetében sem. A forint

Részletesebben

Vezetői összefoglaló augusztus 1.

Vezetői összefoglaló augusztus 1. 2017. augusztus 1. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, a svájci frank ellenében erősödött. A BUX 7,9 milliárd forintos átlag alatti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 15.

Vezetői összefoglaló szeptember 15. 2017. szeptember 15. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, a svájci frank ellenében stagnált. A BUX 8,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Az eurózóna 2017-ben: a Gazdasági és Monetáris Unió előtt álló kihívások. Dr. Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem)

Az eurózóna 2017-ben: a Gazdasági és Monetáris Unió előtt álló kihívások. Dr. Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem) Az eurózóna 2017-ben: a Gazdasági és Monetáris Unió előtt álló kihívások Dr. Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem) Kiindulási pontok I. Az eurózóna tagsági feltételeinek tekinthető maastrichti konvergencia-kritériumok

Részletesebben

csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló Szerdán mind az európai, mind az amerikai részvényindexek jelentős pluszban zártak, az EKB elnök nyilatkozatának hatására, mely szerint az EKB még tovább

Részletesebben

péntek, 2014. augusztus 1. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. augusztus 1. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. augusztus 1. Vezetői összefoglaló A csütörtöki kereskedési napot a vezető nyugat-európai és tengerentúli részvényindexek is komoly veszteséggel zárták. A forint tegnap jelentős mértékben

Részletesebben

kedd, 2013. szeptember 24. Vezetői összefoglaló

kedd, 2013. szeptember 24. Vezetői összefoglaló kedd, 2013. szeptember 24. Vezetői összefoglaló A világ vezető tőzsdéi a hétfői napon is mínuszban zártak: Amerikában a Fed programjával és a költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak, Európában a német kormánykoalíciós

Részletesebben

péntek, 2014. június 13. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. június 13. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. június 13. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek többsége veszteséggel zárta a tegnapi kereskedést. Csütörtökön a forint tovább folytatta esését. A BUX 8,2 milliárd forintos

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 1.

Vezetői összefoglaló december 1. 2017. december 1. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest gyengült, a svájci frankkal és a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 16,2 milliárd forintos, jóval átlag

Részletesebben

Vezetői összefoglaló január 6.

Vezetői összefoglaló január 6. 2017. január 6. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama kis mértékben gyengült az euróhoz és a dollárhoz képest, míg a svájci frankkal szemben stagnált. A BUX 13,2 milliárd forintos, átlag

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 24.

Vezetői összefoglaló november 24. 2016. november 24. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama stagnált az euróhoz és a svájci frankhoz képest, a dollár ellenében pedig gyengült. A BUX 9,7 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 14.

Vezetői összefoglaló december 14. 2017. december 14. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró, a svájci frank és a dollár ellenében is gyengült. A BUX 9,5 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,55

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 13.

Vezetői összefoglaló június 13. 2017. június 13. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 7,6 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,22 százalékos csökkenéssel

Részletesebben

csütörtök, május 28. Vezetői összefoglaló

csütörtök, május 28. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. május 28. Vezetői összefoglaló Szerdán pozitív tartományban zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. A hazai fizetőeszköz gyengülést mutatott a dollárral és a svájci frankkal szemben.

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 4.

Vezetői összefoglaló december 4. 2017. december 4. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, míg a svájci frankkal szemben erősödött. A BUX 9,2 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló Csütörtökön az európai tőzsdemutatók emelkedtek és háromhavi rekordot döntöttek. Az amerikai tőzsdék a hálaadás ünnepe miatt zárva tartottak. Péntek reggel

Részletesebben

szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló Pozitív tartományban zártak a vezető amerikai és nyugat-európai börzék. Ma reggel a 310-es szinten tartózkodott az euró/forint keresztárfolyam. A BUX 0,2 százalékot

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 24.

Vezetői összefoglaló február 24. 2017. február 24. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben kis mértékben erősödött. A BUX 20,2 milliárd forintos, jóval az átlag feletti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 3.

Vezetői összefoglaló október 3. 2017. október 3. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, míg a dollárhoz képest gyengült. A BUX 10,0 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

szerda, június 18. Vezetői összefoglaló

szerda, június 18. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. június 18. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek pozitív tartományban zárták a keddi kereskedési napot. A forint továbbra sem indult erősödésnek, az euró/forint árfolyam

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 26.

Vezetői összefoglaló szeptember 26. 2016. szeptember 26. Vezetői összefoglaló Hétfő reggel a svájci frankhoz és a dollárhoz képest stagnált, az euróhoz viszonyítva minimálisan gyengült a forint. A BUX 5,9 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

szerda, december 11. Vezetői összefoglaló

szerda, december 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2013. december 11. Vezetői összefoglaló A keddi napon a nemzetközi tőzsdéken korrekciók mentek végbe, valamennyi vezető index csökkenéssel zárt. Az euró/forint kurzus továbbra sem tudott a 300-as

Részletesebben

hétfő, augusztus 3. Vezetői összefoglaló

hétfő, augusztus 3. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. augusztus 3. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai börzék pluszban, az amerikai indexek mínuszban zártak pénteken. A hazai fizetőeszköz erősödött a hétvége folyamán. A BUX alacsony

Részletesebben

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek emelkedéssel zárták a keddi kereskedési napot. Tovább gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései

Részletesebben

hétfő, június 1. Vezetői összefoglaló

hétfő, június 1. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. június 1. Vezetői összefoglaló Jelentős veszteséget könyvelhettek el a nemzetközi börzék pénteken. A 309-es szint közelében maradt az euró/forint kurzus. A BUX 0,3 százalékkal került lejjebb

Részletesebben

Téli előrejelzés re: lassanként leküzdjük az ellenszelet

Téli előrejelzés re: lassanként leküzdjük az ellenszelet EURÓPAI BIZOTTSÁG SAJTÓKÖZLEMÉNY Brüsszel, 2013. február 22. Téli előrejelzés 2012 2014-re: lassanként leküzdjük az ellenszelet Miközben a pénzügyi piaci feltételek tavaly nyár óta lényegesen javultak

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 17.

Vezetői összefoglaló október 17. 2016. október 17. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, a dollárral szemben kis mértékben erősödött. A BUX 4,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

hétfő, február 3. Vezetői összefoglaló

hétfő, február 3. Vezetői összefoglaló hétfő, 2014. február 3. Vezetői összefoglaló A csütörtöki pozitív nap után pénteken folytatódott az eladási hullám a nemzetközi tőzsdéken. Péntek délután a forint elrugaszkodott a délelőtti mélypontokról;

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 30.

Vezetői összefoglaló november 30. 2017. november 30. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest gyengült, a svájci frankkal és a dollárral szemben erősödött. A BUX 10,2 milliárd forintos, jóval átlag feletti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló augusztus 11.

Vezetői összefoglaló augusztus 11. 2017. augusztus 11. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt gyengült. A BUX 7,8 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 3.

Vezetői összefoglaló november 3. 2017. november 3. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval szemben nem változott, míg a svájci frankhoz és a dollárhoz képest gyengült. A BUX 14,6 milliárd forintos, jóval átlag

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 21.

Vezetői összefoglaló március 21. 2017. március 21. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval szemben gyengült, a svájci frank és a dollár ellenében pedig erősödött. A BUX 9,2 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 16.

Vezetői összefoglaló június 16. 2017. június 16. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval szemben stagnált, a svájci frank és a dollár ellenében kis mértékben erősödött. A BUX 14,9 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

VERSENYKÉPESSÉGI FŐOSZTÁLY

VERSENYKÉPESSÉGI FŐOSZTÁLY PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM VERSENYKÉPESSÉGI FŐOSZTÁLY NAPI JELENTÉS 2019.04.04. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró és a dollár ellenében gyengült, míg a svájci frankkal szemben

Részletesebben

csütörtök, április 30. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 30. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. április 30. Vezetői összefoglaló Szerdán negatív tartományban zártak a nemzetközi részvényindexek. Elérte a 302-es szintet a forint ma reggel az euróval szemben. Átlag feletti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 21.

Vezetői összefoglaló október 21. 2016. október 21. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama gyengült valamennyi vezető devizával szemben. A BUX 9 milliárd forintos, átlagos forgalom mellett 0,59 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 9.

Vezetői összefoglaló február 9. 2017. február 9. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető deviza ellenében gyengült. A BUX 7,5 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,17 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 21.

Vezetői összefoglaló július 21. 2017. július 21. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, míg a dollár ellenében kis mértékben erősödött. A BUX 8,9 milliárd forintos, átlag

Részletesebben

Lakossági pénzügyi megtakarítások EU vs.. Magyarország

Lakossági pénzügyi megtakarítások EU vs.. Magyarország 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Lakossági pénzügyi megtakarítások EU vs.. Magyarország 33,0% 13,0% 14,0% 8,0% 28,0% 12,0% 16,0% 10,0% 32,0% 34,0% 24,0% 9,0% 38,0% 27,0% 2,0% 15,0% 13,0% 15,0%

Részletesebben

hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló Pénteken mind az európai, mind az amerikai vezető részvényindexek enyhén pozitív tartományban, fél százalék körüli nyereséggel zártak. Ma reggelre a forint

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 2.

Vezetői összefoglaló június 2. 2017. június 2. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euró és a svájci frank ellenében kis mértékben gyengült, a dollárhoz képest pedig enyhén erősödött. A BUX 9,9 milliárd forintos,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 12.

Vezetői összefoglaló május 12. 2017. május 12. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben kis mértékben erősödött. A BUX 12 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett 0,57 százalékos

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 25.

Vezetői összefoglaló július 25. 2017. július 25. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euró és a dollár ellenében erősödött, a svájci frankhoz képest stagnált. A BUX 3,4 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

szerda, 2015. április 1. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. április 1. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. április 1. Vezetői összefoglaló A vezető tengerentúli és nyugat-európai részvényindexek kivétel nélkül mínuszban zárták a keddi kereskedést. Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben,

Részletesebben

Kicsák Gergely A Bundesbank módszertana szerint is jelentős a magyar költségvetés kamatmegtakarítása

Kicsák Gergely A Bundesbank módszertana szerint is jelentős a magyar költségvetés kamatmegtakarítása Kicsák Gergely A Bundesbank módszertana szerint is jelentős a magyar költségvetés kamatmegtakarítása Az MNB programok támogatásával bekövetkező jelentős hazai állampapírpiaci hozamcsökkenés, és a GDP-arányos

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 15.

Vezetői összefoglaló február 15. 2017. február 15. Vezetői összefoglaló Szerda reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, a svájci frankkal szemben pedig stagnált. A BUX 10,9 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

péntek, 2014. április 11. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. április 11. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. április 11. Vezetői összefoglaló Jelentős esés következett be a vezető tengerentúli részvényindexekben, Nyugat- Európában kisebb volt a csökkenés. Tartani tudta a forint az euróval szembeni

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 9.

Vezetői összefoglaló május 9. 2017. május 9. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben erősödött, a svájci frankhoz képest gyengült. A BUX 7,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló Fontosabb makroadatok hiányában az enyhülni látszó geopolitikai hírek határozták meg a nemzetközi tőzsdei kereskedést, így komoly emelkedést könyveltek el

Részletesebben

péntek, 2015. december 4. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. december 4. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. december 4. Vezetői összefoglaló Csütörtökön Amerikában és Európában is mínuszban zártak a tőzsdeindexek, az európai börzéken különösen nagy volt a visszaesés. Gyengült a forint az euróhoz

Részletesebben

hétfő, november 3. Vezetői összefoglaló

hétfő, november 3. Vezetői összefoglaló hétfő, 2014. november 3. Vezetői összefoglaló Nagyon jó hangulatban zajlott a kereskedés pénteken a vezető nemzetközi tőzsdéken, elsősorban a Bank of Japan bejelentésének köszönhetően. Pénteken erősödni

Részletesebben

szerda, 2014. december 17. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. december 17. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. december 17. Vezetői összefoglaló Nyereséggel zártak a vezető nyugat-európai részvényindexek tegnap, míg a tengerentúlon mínuszban végeztek a börzék. Kedden a forint gyengülést szenvedett

Részletesebben

szerda, október 21. Vezetői összefoglaló

szerda, október 21. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. október 21. Vezetői összefoglaló Mind az amerikai, mind az európai tőzsdéket kiváró hangulat jellemezte kedden, zárásra valamennyi index enyhe mínuszban fejezte be a kereskedést. Szerdán

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 7.

Vezetői összefoglaló március 7. 2017. március 7. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt erősödött. A BUX 7,0 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló Kedden az európai és amerikai vezető tőzsdeindexek vegyesen zárták a kereskedést, a legnagyobb csökkenés Londonban, a legnagyobb emelkedés Frankfurtban következett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 25.

Vezetői összefoglaló április 25. 2017. április 25. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben egyaránt gyengült. A BUX 9,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 3.

Vezetői összefoglaló július 3. 2017. július 3. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, a dollárhoz képest gyengült. A BUX 8,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 22.

Vezetői összefoglaló december 22. 2017. december 22. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt gyengült. A BUX 6,8 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 1.

Vezetői összefoglaló szeptember 1. 2017. szeptember 1. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt gyengült. A BUX 10,9 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

kedd, 2015. december 22. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. december 22. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. december 22. Vezetői összefoglaló Amerikában emelkedtek, Európában estek a részvénypiaci indexek hétfőn. A hétvégi parlamenti választások eredményeként jelentősen esett a spanyol tőzsde és

Részletesebben