ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének március 24-i ülésére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének március 24-i ülésére"

Átírás

1 ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének március 24-i ülésére Tárgy: Helyi védettségre javasolt területek feltárása és a védetté nyilvánítás folyamatának elindítása, különös tekintettel az elkészült vizsgálati anyaggal rendelkező Pintér-hegy és környéke, illetve egyéb, a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma által helyi védelemre javasolt területekre Előadó: Kasper Ágota képviselő Előterjesztés tartalma: határozati javaslat Szavazás módja: egyszerű többség Az előterjesztés elkészítésében részt vett: Az előterjesztés előkészítésében közreműködik: Ügyrendi és Érdekképviseleti Bizottság Gazdasági, Turisztikai és Környezetvédelmi Bizottság Emberi Kapcsolatok Bizottság Láttam: Sümegi Attila jegyző

2 Tisztelt Képviselő-testület! Veszprém megyében jelenleg 50 helyi jelentőségű természetvédelmi terület (TVT) található, közülük jó néhány természeti értékeit a Bakonyi Természettudományi Múzeum (BTM) munkatársai tárták fel. Zircen egyetlen helyi védelmet élvező terület sem található (!). Sajnálatos mindez azért is, mivel a város közigazgatási határain belül az utóbbi évekbenévtizedekben a természetes élőhelyek jelentősen degradálódtak. A mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, magánosítás következtében már alig található természetes, vagy természetközeli terület. A múzeum kutatói 1999-ben készített jelentésükben (Futó J.-Galambos I.-Kasper Á.: Zirc város környezeti állapota 2. rész.) számos területet javasoltak helyi védelemre. A település 2004-es szerkezeti- és szabályozási tervében az alábbi táji, természeti értékek szerepelnek: Akli területén levő apátság, majorság; Pintér-hegy és környéke; Tündérmajor és környéke; Cuha-patak melletti területek; Szarvas-patak és környéke. A képviselő-testület felkérése alapján a BTM szakemberei 2014-ben terepbejárásokon mérték fel további területek természeti állapotát, s a fent megnevezetteken túl az alábbiak kutatását tartották indokoltnak: Király-kút és a környékén levő égeres; Kettős-tó és a környéken található égeres; Kardosrét, Valla-kert, tó és a környékén levő égeres. Belterületen: Erzsébet kórház parkja és a Kálvária. Az említetteken kívül felajánlották a temetők és a város közigazgatási területén lévő, jelentős értéket képviselő idős fák vizsgálatát, valamint egyéb védelmet igénylő területet meglelése esetén annak felmérését is. A szakemberek a felsorolt kilenc terület közül legsürgetőbbnek a Pintér-hegy és környéke vizsgálatát, illetve a helyi TVT kijelölését ítélték. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 77/2014. (IV. 28.) határozatával megbízta a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumát a Pintér-hegy és környékének helyi védelem alá helyezéséhez szükséges megalapozó vizsgálatok elvégzésével, illetőleg egy erről szóló jelentés összeállításával. Az intézmény elkészítette A Pintér-hegy (Zirc) botanikai és zoológiai értékei című munkát, melyet a Gazdasági Turisztikai és Környezetvédelmi Bizottság 2015.február 23-i ülésén elfogadott. A Képviselő-testület a július 16-án tartott rendkívüli, valamint a november 12-i rendes ülésen viszont elvetette a terület helyi védelem alá helyezését.

3 Áttekintve a döntések óta eltelt időszak eseményeit, az elkészült stratégiai elemző munkákat, ismét átnézve a múzeum által készített korrekt és megalapozott anyagot, arra kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy támogassa a Pintér-hegy és környékének helyi védetté nyilvánítását, valamint a további, helyi védettségre javasolt területek feltárását a következő indokok alapján: ZIRC VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA. I. MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT (elfogadva én) Az integrált településfejlesztési stratégia alábbi pontjai kiemelten felhívják a figyelmet a Pintér-hegyre és környékére, egyúttal hiányolják a helyi védettséget élvező területeket: Természeti adottságok, tájhasználat, tájszerkezet ( ) Összefüggő erdőségek Zirctől északra a Pintér-hegy Bocskor-hegy térsége. Ez az összefüggő erdőterület a Pintér-hegyi parkerdő révén a város lakosságának és a turistáknak egyaránt fontos kiránduló területe ( ) Védett, védendő és természeti értékek, területek. Tájhasználati konfliktusok és problémák kezelése ( ) helyi jelentőségű védett természeti terület a város területén nincs, pedig a város térségi táj természeti értékekben rendkívül gazdag. Ezt bizonyítják a megyei területfejlesztési tervben lehatárolt természeti területek is, valamint a Nemzeti Ökológiai Hálózat és a Natura 2000 területek is, amelyek lényegében a város igazgatási területének nyugati felét az északi határtól a déli határig behálózzák. ZIRC VÁROS STRATÉGIAI PROGRAMJA STRATÉGIA-JAVASLAT (munkaközi anyag) Az MTA KRTK RKI NYUTO által készített munkaközi anyag SWOT-analízise az ITS elemzéséhez hasonlóan gyengeségként említi, hogy ( ) Az adottságokhoz és a város hírnevéhez képest kevés a helyi vagy országos védettségű természeti érték a településen. Az optimista jövőkép szerint, vagyis 15 év elteltével ( ) A város a környezeti, természeti értékeit fenntartható módon kezeli,( ) Az alábbi felsorolás a vázlatos program azon elsőbbséget élvező pontjait tartalmazza, melyek szorosan kapcsolódnak az előterjesztéshez, s a jövőkép megvalósításához nélkülözhetetlenek:

4 - 2. prioritás: KÖRNYEZETI, TERMÉSZETI TŐKE MEGŐRZÉSE, A FENN- TARTHATÓSÁG ERŐSÍTÉSE ( ) 2.1. A városi önkormányzat szerepének növelése a természeti tőke kezelésében A helyi természeti értékek és potenciál felmérése, védelem alá helyezése A kiemelt és megőrzendő természeti értékek helyi védelem alá helyezése A tudományos megismerés elemeinek bevonása a döntéshozatalba Az önkormányzati szervezet kompetenciájának erősítése a természeti tőke kezelésének terén Tanácsadó testület létrehozása és integrálása a döntéshozatalba 2.2. A helyi környezeti értékek és kezelésük iránti érzékenység erősítése a helyi lakkosság körében MÚZEUMI MUNKAANYAG KIVONATA Zoológiai és botanikai értékei és változatos gombavilága alapján is védelemre javasolt terület a Pintér-hegy tömbje és a Pintér-árok (hrsz.: 0188/4, 0189). Növénytani szempontból az erdőgazdálkodás által befolyásolt gyep- és cserjeszintben különleges növénytani érték nem található. A kutatási terület a kistájra jellemző természetközeli erdőket tartalmaz, melyek hordozzák az élőhelytípusra jellemző általános fajkészletet, helyenként néhány jogszabályilag védett és növényföldrajzilag szórványos előfordulású fajjal gazdagítva a terület növényzeti diverzitását. A terület védetté nyilvánítását a Magas-Bakonyra jellemző, reprezentatív még természetes képet mutató élőhelyek, illetve a bennük előforduló növényfajok megléte indokolja. A gerinctelen zoológiai értékek között négy Natura 2000 jelölőfaj található: szarvasbogár (Lucanus cervus), skarlátbogár (Cucujus cinnaberinus), gyászcincér (Morinus, funereus), havasi cincér (Rosalia alpina). A gerincesek közül a kétéltűek fajszámát tekintve viszonylag szegény a terület. A szárazodó éghajlati körülmények okozta változások következtében elsősorban azok a fajok találják itt meg életfeltételeiket, melyek ökológiai igényeit (szaporodás) az időszakos vízi élőhelyek is kielégítik. Ilyen fajok pl. az alpesi gőte (Mesotriton alpestris), a barna varangy (Bufo bufo), a zöld varangy (Bufo viridis), a zöld levelibéka (Hyla arborea) vagy az erdei béka (Rana dalmatina). A Magyarországon előforduló 16 kétéltű faj közül 5 védett faj előfordulását sikerült kimutatni a területen, melyek között egy fokozottan védett faj, az alpesi gőte (Mesotriton alpestris) is megtalálható (eszmei értéke Ft).

5 A hazánkban előforduló 15 hüllőfaj közül két védett faj jelentétét bizonyították a vizsgált egységben: lábatlan gyík (Anguis fragilis), vízisikló (Natrix natrix). A jelenlegi ismeretek szerint a hazánkban előforduló 398 madárfajból a Bakony területéről 255 faj jelenléte vált ismertté az utóbbi száz évben. A kutatott térségben az eddigi vizsgálatok nyomán 50 védett faj előfordulása igazolt. E fajok többségének európai, illetve hazai állományát napjainkban nem fenyegeti veszély, stabilnak mondható. Számos faj állománya ugyanakkor Európa-szerte a csökkenőben lévő fajok kategóriájába tartozik. Ezek a következők: hamvas küllő (Picus canus), zöld küllő (Picus viridis), közép fakopáncs (Dendrocopos medius), szürke légykapó (Muscicapa striata), tövisszúró gébics (Lanius collurio). A gerinces zoológiai értékek között egy Natura 2000 jelölőfaj került elő, a hamvas küllő (Picus canus). A Pintér-hegy hegyalji területeiből a szennyvíztisztító melletti hegyi kaszáló (0211/18 és 0211/19 hrsz.) pedig a gerinctelen zoológiai értékei alapján javasolható védelemre. A mintegy 200 hektáros kutatási területről készített lista 128 védett és ritka fajt tartalmaz, melyek jelenléte teljes mértékben alátámasztja a terület helyi védelmi javaslatát. A 128 fajból 1 fokozottan védett, 107 védett, ezek megoszlása a főbb rendszertani csoportok között a következő: 1 gomba, 8 növény, 34 gerinctelen és 64 gerinces állatfaj. A védett fajokon kívül a ritka kategóriába tartozó 4 gombát, 15 növény- és 2 bogárfajt mutattak ki a kutatók. A ZIRCI PINTÉR-HEGY TERMÉSZETI ÉRTÉKEI fotókiállítás a Bakonyi Természettudományi Múzeum SarokGalériájában február 25 től tekinthető meg a tárlat, melyet Zábrák Károly, a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet tájegységvezetője nyitott meg. Mint elmondta, 2004-ben, a Natura 2000-s területek kijelölésekor szóba került a Pintér-hegy bevonása is, azonban a 2005-ös parkerdős kezdeményezés következtében kimaradt a tájvédelmi körzet egységéből. Értékei a védett és ritka fajok de még inkább a természetközeli élőhelyek megóvásának fontossága miatt mindenképpen érdemes a védelemre. Reméli, hogy mint a biodiverzitás szép példája megkapja a helyi védelemhez szükséges önkormányzati támogatást, melyet a hivatásos természetvédelem mindig örömmel fogad. (Kb. az 53. perctől látható a megnyitó felvétele.)

6 PÉLDÁK MÁS TELEPÜLÉSEK HELYI TERMÉSZETVÉDELMI TEVÉKENY- SÉGÉNEK EREDMÉNYEIRE: Veszprémi helyi védett területek: Jutaspusztai szikla alakzat; a régi vidámpark területe; Dózsavárosi temető fái; Fenyves utcai parkerdő; Benedek-hegy; Betekints-völgy; Erzsébet-sétány; Jutas-pusztai szikla; Kálváriadomb és környéke; Sintér-domb; Szerelem-sziget; Színház-kert; Ördögszikla; Séd völgye Betekints-völgy; Vörösmarty tér tiszafái Székesfehérvári helyi védett területek: ÚJ ELJÁRÁS A PINTÉR-HEGY KÖZELÉBE TERVEZETT MÉSZKŐBÁNYA ENGEDÉLYEZÉSÉNEK ÜGYÉBEN én a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya (8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 1.) közmeghallgatást tartott a Zirc 0197/10, /13, /14/15/16 hrsz.-ú ingatlanon tervezett mészkőbányászati tevékenység előzetes vizsgálatának ügyében. A települést képviselő Ottó Péter polgármester az alábbiakban olvasható határozatnak megfelelően képviselte a testület álláspontját az ügyben. A zirci képviselő-testület december 16-án határozatot hozott [270/2013.(XII.16.)], amellyel hatályon kívül helyezi azt a 2010-ben hozott határozatát, amely alapján elindította a kőbánya nyitása érdekében indítandó településrendezési eljárást. Egyúttal, képviselői indítványra, határozatot hozott arról [271/2013.(XII.26.)], hogy az önkormányzat és a KOBOX Magyarország Kft. között létrejött, a képviselő-testület felhatalmazása alapján február 4-én aláírt Együttműködési megállapodást felbontottnak tekinti. A lejárt határidejű határozatokról szóló későbbi jelentés szerint a megállapodás felbontása megtörtént. A Pintér-hegy és környékének védelem alá helyezése bizonyíthatja a december 16-i testületi döntés megalapozottságát és átgondoltságát a zirci érintetteknek épp úgy, mint a környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságnak.

7 Tekintettel a Pintér-hegy és környéke természetvédelmi, városképi, turisztikai értékeire, a lakosság komfortérzetét jelentősen befolyásoló helyzetére, javaslom, hogy a Tisztelt Képviselő-testület - eddigi álláspontját a fenti indokok alapján megváltoztatva - kezdeményezze és támogassa a helyi védetté nyilvánítás folyamatának elindítását, valamint a további, helyi védettségre javasolt területek feltárását. Zirc, március 9. Tisztelettel: Kasper Ágota képviselő

8 Határozati javaslat: Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének./2016.( ) határozata 1./ Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete támogatja a Pintérhegy és környékének helyi védett természeti területként történő kijelölését, valamint a további, helyi védettségre javasolt területek feltárását. 2./ Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumától ajánlatot kérjen be a Pintérhegy és környékét érintő helyi jelentőségű természeti védelem elrendeléséhez szükséges természetvédelmi kezelési terv elkészítésére. 3./ Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete utasítja a polgármestert, hogy a beérkezett ajánlatot terjessze be a képviselő-testület következő rendes ülésére. Felelős: 1./ - 3./ pont esetében: Ottó Péter polgármester Határidő: 1./ pont esetében: azonnal 2./ pont esetében: március / pont esetében: április 28.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete december 10.- i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete december 10.- i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. december 10.- i ülésére Tárgy: A Zirc - Akliban található egyes önkormányzati ingatlanokra kötött bérmunkaszerződés meghosszabbítása Előadó:

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK ZALA MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK ZALA MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK ZALA MEGYÉBEN Gál Szabolcs Zalaegerszeg, 2014. január 21. VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON ORSZÁGOS JELENTŐSÉGŰEK: Nemzeti park: 10 db Tájvédelmi

Részletesebben

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete november 17- i ülésére

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete november 17- i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. november 17- i ülésére Tárgy: A Zirc-Akliban található egyes önkormányzati ingatlanokra kötött bérmunkaszerződés meghosszabbítása

Részletesebben

J_ 02.. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló

J_ 02.. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló J_ 02.. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Felsőrákosi-rétek helyi jelentőségű természetvédelmi területének

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. május 7-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. május 7-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 7-i ülésére Tárgy: Zirci Országzászló Alapítvány elvi támogatási kérelme a Zirc, I. András tér, 431 hrsz-ú ingatlanon a letűnt

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének augusztus 24-én tartandó rendkívüli ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének augusztus 24-én tartandó rendkívüli ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. augusztus 24-én tartandó rendkívüli ülésére Az előterjesztés tárgya: A 0289 hrsz.-ú önkormányzati ingatlan övezeti besorolás

Részletesebben

Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete

Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete Dósa Henrietta Táj- és természetvédelmi referens VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Természet védelméről szóló 1996. évi LIII. Törvény

Részletesebben

A rendelet hatálya 1. A védetté nyilvánítás célja 2.

A rendelet hatálya 1. A védetté nyilvánítás célja 2. Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének Albertirsa Város helyi jelentőségű természeti einek és értékeinek védetté nyilvánításáról és a természetvédelem helyi szabályairól szóló 16/2008.(III.

Részletesebben

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK A természet mindennél és mindenkinél jobb vezető, ha tudjuk, hogyan kövessük. C. G. Jung Az előadás vázlata Természetvédelmi

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2007. május 21-i ülésére Tárgy: 2007. évi Díszpolgári cím és Pro Urbe Emlékérem kitüntetési javaslatokat véleményező előkészítő bizottság

Részletesebben

Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban SH-4/13 Svájci-Magyar Együttműködési Program

Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban SH-4/13 Svájci-Magyar Együttműködési Program Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban SH-4/13 Svájci-Magyar Együttműködési Program Motivációink Védett erdei életközösségeink hosszú távú megőrzése csak

Részletesebben

IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP

IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP Bokor Veronika, Marczin Örs Természetmegőrzési Főosztály IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP Földművelésügyi Minisztérium 2017. január 25. ---------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

a Képviselő-testülethez

a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5./Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 116-94/2016., 116-95/2016. 4. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. november 27-i ülésére Tárgy: A Zirc 542 hrsz-ú Reguly Antal u. 46-72. számú ingatlanok előtti csapadékvíz árok és átereszek

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2010. november 29-i ülésére Tárgy: III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nyílászáró

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete december 17- i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete december 17- i ülésére ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. december 17- i ülésére Tárgy: A Zirc Akliban található egyes önkormányzati ingatlanokra kötött bérmunkaszerződés meghosszabbítása Előadó:

Részletesebben

15. cél A szárazföldi ökoszisztémák védelme

15. cél A szárazföldi ökoszisztémák védelme 15. cél A szárazföldi ökoszisztémák védelme Kovács Eszter "A hazai fenntartható fejlődés vezérfonala az ENSZ 17 fenntarthatósági célja tükrében Keszthely, 2017.05.19-20 Európai helyzet (1) Adottságok:

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. november 12-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. november 12-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 12-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 240/2015. (X.15.) határozata kapcsán a közreműködő partnerek

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. május 26-i ülésére Tárgy: A közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

Részletesebben

Tervezet. a természetvédelmi kezelési tervek készítésére, készítőjére és tartalmára vonatkozó szabályokról. (közigazgatási egyeztetés)

Tervezet. a természetvédelmi kezelési tervek készítésére, készítőjére és tartalmára vonatkozó szabályokról. (közigazgatási egyeztetés) A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/986/2007. Tervezet a természetvédelmi kezelési tervek készítésére, készítőjére és tartalmára vonatkozó

Részletesebben

Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e. a helyi jellegű természeti értékek védelméről

Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e. a helyi jellegű természeti értékek védelméről Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e a helyi jellegű természeti értékek védelméről (A 11/2012.(V.31.), a 18/2009.(X.01.), a 7/2001.(V.31.) sz. Rendelettel

Részletesebben

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. március 30-i ülésére Tárgy: Megállapodás jóváhagyása a Veszprém és Térsége Szennyvízelvezetési és -kezelési Önkormányzati Társulással

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1313/2008. Tervezet a Tállyai Patócs-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. november

Részletesebben

Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése

Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Magyarfalvi Attila Balatoni Integrációs Kft. 2013. május 29. Milyen területekről beszélünk?

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2009. február 23-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2009. február 23-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. február 23-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat településfejlesztési koncepciója, mint a településrendezési terv módosítás folyamatában

Részletesebben

Nagycenk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2007. (XI. 25.) számú rendelete A helyi jelentőségű természeti értékek védelméről

Nagycenk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2007. (XI. 25.) számú rendelete A helyi jelentőségű természeti értékek védelméről Nagycenk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2007. (XI. 25.) számú rendelete A helyi jelentőségű természeti értékek védelméről Egységes szerkezet! Lezárva: 2012. 06. 07. Nagycenk Község Önkormányzat

Részletesebben

A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve

A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve fotó: Richard Wesley Nagy Gergő Gábor 1 Rottenhoffer István 2,3 2012. 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. június 28-i ülésére Tárgy: Bakonyi Vágta Regionális Elődöntő elnevezésű eseménnyel kapcsolatos döntés meghozatala Előadó: Ottó

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/267/2008. Tervezet az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. február

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. november 27.-i ülésére Tárgy: Zirc városfejlesztési stratégiai programja, árajánlat bekérése Előadó: Horváth László gazdasági

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. február 22-i ülésére Tárgy: Zirci Nevelési Tanácsadóval kapcsolatos megállapodás felmondása Előadó: Ottó Péter polgármester

Részletesebben

J E L E N T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. február 27-i ülésére a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

J E L E N T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. február 27-i ülésére a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról Zirc Város Polgármestere 8420 Zirc, Március 15. tér 1. J E L E N T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. február 27-i ülésére a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról A lejárt határidejű

Részletesebben

Szakmai beszámoló. A támogatott tevékenység megvalósításának szakmai vonatkozásai, tapasztalatai, megvalósítás eredményességének elemzése:

Szakmai beszámoló. A támogatott tevékenység megvalósításának szakmai vonatkozásai, tapasztalatai, megvalósítás eredményességének elemzése: Szakmai beszámoló Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Pályázati azonosító: 204106/02173 Pályázati cél: Sokszínű élővilág a Bakony fővárosában - Időszaki kiállítás a Bakonyi természettudományi Múzeumban és

Részletesebben

137/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet. a Mátrai Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról

137/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet. a Mátrai Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról 137/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet a Mátrai Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról Az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007. évi LXXXII. törvény

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai

Részletesebben

8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON FAX:

8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON FAX: SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2016. november 3. Kónyáné Dr. Zsarnovszky

Részletesebben

K I V O N A T. Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete által október 30-án megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete által október 30-án megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből Alsónémedi Polgármesteri Hivatal 2351 Alsónémedi, Fő út 58. K I V O N A T Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2018. október 30-án megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. június 10-i ülésére Tárgy: Pályázat benyújtása a Leader 2013. évi pályázati kiírásra Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés

Részletesebben

[különleges beépítésre nem szánt területek, ezen belül] c) egyéb különleges terület Ke

[különleges beépítésre nem szánt területek, ezen belül] c) egyéb különleges terület Ke Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete az Ózd Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 14/2011. (V.20.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA. URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, november 29.

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA. URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, november 29. ...hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel ZÖLDINFRASTRUKTÚRA URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, 2018. november 29. Csőszi Mónika Monika.csoszi@lechnerkozpont.hu Lechner Tudásközpont Térségi Tervezési

Részletesebben

58/2007. (X. 18.) KvVM rendelet. a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról

58/2007. (X. 18.) KvVM rendelet. a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról 58/2007. (X. 18.) KvVM rendelet a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról Az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007. évi LXXXII. törvény

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. október 15.-i ülésére Tárgy: Zirc-Akli városrész szennyvízkezelése Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés tartalma: határozati

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Sellye Város Képviselő - testületének október 20. napi rendes/rendkívüli testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Sellye Város Képviselő - testületének október 20. napi rendes/rendkívüli testületi ülésére ELŐTERJESZTÉS Sellye Város Képviselő - testületének 2015. október 20. napi rendes/rendkívüli testületi ülésére Tárgy: Sellye Helyi Építési Szabályzatának és szabályozási tervének 2015. évi módosításának

Részletesebben

Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16.

Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16. Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16. Magyarfalvi Attila Balatoni Integrációs Kft. Vers József, tájegység-vezető Balaton-felvidéki

Részletesebben

Javaslat a kerületi Településfejlesztési Koncepció (TFK) elfogadására

Javaslat a kerületi Településfejlesztési Koncepció (TFK) elfogadására Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának P O L G Á R M E S T E R E 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a kerületi Településfejlesztési Koncepció

Részletesebben

113/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet. a Sághegyi Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról

113/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet. a Sághegyi Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról 113/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet a Sághegyi Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról Az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007. évi LXXXII. törvény

Részletesebben

Előterjesztés. HÉSZ és a Szabályozási Terv módosításáról a Szent László- patak rehabilitációja érdekében

Előterjesztés. HÉSZ és a Szabályozási Terv módosításáról a Szent László- patak rehabilitációja érdekében Előterjesztés HÉSZ és a Szabályozási Terv módosításáról a Szent László- patak rehabilitációja érdekében 1. előterjesztés száma: 244/2018 2. előterjesztést készítő személy neve: Fábián Róbert 3. előterjesztés

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének december 16.-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének december 16.-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 16.-i ülésére Tárgy: Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft-vel megkötött, a gyepmesteri-állatmentési tevékenység ellátására vonatkozó

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete november 17-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete november 17-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. november 17-i ülésére Tárgy: A Központi Címregiszter előírásai alapján az utcanévvel nem rendelkező közterületek elnevezésével

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/22/8/2018. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. október 31-i ülésére Tárgy: Jelentés a lejárt határidejű határozatok

Részletesebben

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Gorzsás Anita ELŐTERJESZTÉS

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Gorzsás Anita ELŐTERJESZTÉS Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Gorzsás Anita ELŐTERJESZTÉS a településfejlesztési, a településrendezési, és a településképi partnerségi egyeztetés szabályairól

Részletesebben

Natura 2000 területek bemutatása

Natura 2000 területek bemutatása Natura 2000 területek bemutatása Némethné Kavecsánszki Alexandra Zöld Óvoda információs nap Natura 2000 hálózat» Natura 2000 hálózat az EU ökológiai hálózata, az uniós természetvédelem alappillére.» Célja:

Részletesebben

Tervezet. egyes védett természeti területek természetvédelmi kezeléséért felelős szervének kijelöléséről. (közigazgatási egyeztetés)

Tervezet. egyes védett természeti területek természetvédelmi kezeléséért felelős szervének kijelöléséről. (közigazgatási egyeztetés) KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/480/2008. Tervezet egyes védett természeti területek természetvédelmi kezeléséért felelős szervének kijelöléséről (közigazgatási egyeztetés) Budapest,

Részletesebben

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban Kihívások és lehetséges megoldások Tóth Péter Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Virágzó Vidékünk Európa Nap- Hogyan tovább

Részletesebben

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK 1 1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK ORSZÁGOS VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK Draskovich-kastély, ma diákotthon Köztársaság tér 7. 976 hrsz. M 378 M ll. Kastélykert,

Részletesebben

TERVEZET. a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló.../.. (..) KvVM rendeletről

TERVEZET. a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló.../.. (..) KvVM rendeletről KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/865/2008 TERVEZET a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló../.. (..) KvVM rendeletről /közigazgatási egyeztetés/

Részletesebben

A tájtudomány és más szakterületi kutatási eredmények integrálása a területi tervezésbe

A tájtudomány és más szakterületi kutatási eredmények integrálása a területi tervezésbe A tájtudomány és más szakterületi kutatási eredmények integrálása a területi tervezésbe Göncz Annamária VÁTI Nonprofit Kft. Térségi Tervezési és Területrendezési Osztály V. Magyar Tájökológiai Konferencia

Részletesebben

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés)

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés) KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1363/2007. Tervezet az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2007. július I. A döntési javaslat

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2016. (XI.28.) önkormányzati rendelete

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2016. (XI.28.) önkormányzati rendelete Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2016. (XI.28.) önkormányzati rendelete Tapolca város helyi építési szabályzatának, és szabályozási tervének jóváhagyásáról szóló 13/2008. (VI. 02.)

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének május 19-i rendkívüli ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének május 19-i rendkívüli ülésére ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2016. május 19-i

Részletesebben

A madárvédelmi irányelv végrehajtása a közoktatási intézmények bevonása az irányelv magyarországi alkalmazásába

A madárvédelmi irányelv végrehajtása a közoktatási intézmények bevonása az irányelv magyarországi alkalmazásába A madárvédelmi irányelv végrehajtása a közoktatási intézmények bevonása az irányelv magyarországi alkalmazásába Készítette: Gombos Erzsébet V. éves biológia környezettan szakos hallgató Témavezető: Schmidt

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. december 16-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. I. félévi munkaterve Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. október 15-i ülésére. Tárgy: Lakossági zöldhulladék begyűjtésének lehetősége

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. október 15-i ülésére. Tárgy: Lakossági zöldhulladék begyűjtésének lehetősége ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. október 15-i ülésére Tárgy: Lakossági zöldhulladék begyűjtésének lehetősége Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. február 25-i ülésére Tárgy: Zirc, Alkotmány és Állomás utca között megépült gyalog- és kerékpárút telekhatárrendezése Előadó:

Részletesebben

Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ózd, november 12.

Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ózd, november 12. Javaslat Ózd Város Településrendezési Terve (Településszerkezeti Terv, Településszerkezeti Terv Leírása, Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv) módosításának megindítására Előterjesztő: Polgármester

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. október 29-i ülésére Tárgy: A Tourinform Iroda névhasználati szerződésének felmondása Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. október 30-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete által különböző szervezetekbe delegált személyek Előadó:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. szeptember 17-i ülésére Tárgy: Tiszteletdíjról történő lemondás következtében meghozandó támogatási döntések Előadó: Ottó Péter

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. április 27-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi építési szabályzatról és szabályozási

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. május 28-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. május 28-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 28-i ülésére Tárgy: Pályázat benyújtása az óvodai konyha felújítására Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

Bizottsági ülések időpontjai:

Bizottsági ülések időpontjai: Bizottsági ülések időpontjai: Gazdasági, Turisztikai és Környezetvédelmi Bizottság 2016. február 22. (hétfő) 15,00 óra Ügyrendi és Érdekképviseleti Bizottság 2016. február 22. (hétfő) 18,00 óra Pénzügyi

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1149/2008. Tervezet a Somogyvári Kupavár-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. szeptember

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 28 -i ülésére Tárgy: A Zirc, Rákóczi tér 11. szám alatti 1125/2 hrsz-ú, 76 m 2 alapterületű lakás bérleti jogviszonyának

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének április 8-án 16,05 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének április 8-án 16,05 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről 6 / 2014. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V 2014. április 8-án 16,05 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A rendkívüli képviselő-testületi ülés helyszíne: Városháza emeleti tárgyaló Jelen vannak: - a képviselő-testület

Részletesebben

Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének. /2017. (...) önkormányzati rendelete

Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének. /2017. (...) önkormányzati rendelete Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének. /2017. (...) önkormányzati rendelete Dunavarsány Építési Szabályzatáról szóló 12/2016. (VI. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról Dunavarsány

Részletesebben

1. Helyi jelentőségű védett természeti érték védettségének fenntartásáról

1. Helyi jelentőségű védett természeti érték védettségének fenntartásáról Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 9/2019. (III.28.) Ör-rel módosított 33/2018. (IX.27.) önkormányzati rendelete helyi jelentőségű védett természeti emlékké nyilvánításról Veszprém

Részletesebben

Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének. /2018. (...) önkormányzati rendelete

Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének. /2018. (...) önkormányzati rendelete Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének. /2018. (...) önkormányzati rendelete Majosháza Építési Szabályzatáról szóló 10/2015. (IV. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról Majosháza Község

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/ Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-5/2016. Tárgy: Temető melletti sírkert műemléki védettségével kapcsolatos

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. május 7-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. május 7-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 7-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a közvilágítási rendszer felméréséről Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés tartalma: tájékoztató

Részletesebben

Söréd Község Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosítása Alba Expert Mérnöki Iroda Bt.

Söréd Község Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosítása Alba Expert Mérnöki Iroda Bt. ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK I. TELEPÜLÉSRENDEZÉS 1. Vizsgálat 1.1. Elhelyezkedés Söréd község Fejér megye észak-nyugati határához közel, Székesfehérvártól 16 km-re helyezkedik el. A települést DNy ÉK-i irányban

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének október 31-én 16,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének október 31-én 16,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről 24 / 2012. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V 2012. október 31-én 16,00 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A rendkívüli képviselő-testületi ülés helyszíne: Városháza nagyterme Jelen vannak: - a képviselő-testület

Részletesebben

TÁRGY: Településrendezési terv 2016/2. sz. részleges módosításához kapcsolódó környezeti vizsgálat szükségletének megállapítása

TÁRGY: Településrendezési terv 2016/2. sz. részleges módosításához kapcsolódó környezeti vizsgálat szükségletének megállapítása AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 176. MELLÉKLET: - db TÁRGY: Településrendezési terv 2016/2. sz. részleges módosításához kapcsolódó környezeti vizsgálat szükségletének megállapítása E L Ő T E R J E S Z T É S

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2015. május 28-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2015. május 28-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. május 28-i ülésére Tárgy: Zirci Erzsébet Kórház Alapítvány tájékoztatója a vagyon kezeléséről és felhasználásáról Előadó: Ottó

Részletesebben

141/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet. a Soproni Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról

141/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet. a Soproni Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról 141/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet a Soproni Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról Az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007. évi LXXXII. törvény

Részletesebben

ALSÓREGMEC KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK M-1 JELŰ MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁSBAN ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁSI, ÉS ADATKÉRÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ

ALSÓREGMEC KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK M-1 JELŰ MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁSBAN ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁSI, ÉS ADATKÉRÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ 1. CÍMLAP ALSÓREGMEC KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK M-1 JELŰ MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁSBAN ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁSI, ÉS ADATKÉRÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Megrendelő: ALSÓREGMEC ÖNKORMÁNYZATA Alsóregmec

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2015. május 28-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2015. május 28-i ülésére ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. május 28-i ülésére Tárgy: A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház alapító okiratának módosítása. Előadó: Ottó Péter polgármester

Részletesebben

K i v o n a t. Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete május 13-i soron kívüli ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t. Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete május 13-i soron kívüli ülésének jegyzőkönyvéből 53/2016. (V. 13.) önkormányzati testületi határozat, mint a tárgyi ingatlan tulajdonosa a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. -a, valamint az önkormányzat vagyonáról,

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester. Dr. Görög István jegyző

Bodorkós Ferenc polgármester. Dr. Görög István jegyző Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról Bodorkós Ferenc polgármester Dr. Görög István jegyző A polgármesteri beszámolót Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. január 26-i ülésére Tárgy: A Közszolgálati Tisztviselők Napjának, július 1-jének munkaszüneti nappá nyilvánításával kapcsolatos

Részletesebben

2016/2 TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS ELJÁRÁSI DOKUMENTUMAI VÉLEMÉNYEZÉS

2016/2 TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS ELJÁRÁSI DOKUMENTUMAI VÉLEMÉNYEZÉS 2016/2 TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS ELJÁRÁSI DOKUMENTUMAI VÉLEMÉNYEZÉS ELJÁRÁSI DOKUMENTUMOK ÖSSZEFOGLALÓ A VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSRÓL A BEÉRKEZETT ÉSZREVÉTELKERE ADOTT VÁLASZOKRÓL ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK

Részletesebben

Javaslat kerületi Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) elfogadására

Javaslat kerületi Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) elfogadására Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának P O L G Á R M E S T E R E 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat kerületi Integrált Településfejlesztési

Részletesebben

Az állami természetvédelem feladatai A Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott projektek vonatkozásában

Az állami természetvédelem feladatai A Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott projektek vonatkozásában Az állami természetvédelem feladatai A Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott projektek vonatkozásában FM Természetmegőrzési Főosztály Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura

Részletesebben

Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (III. 23.) önkormányzati rendelete

Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (III. 23.) önkormányzati rendelete Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (III. 23.) önkormányzati rendelete Majosháza Építési Szabályzatáról szóló 10/2015. (IV. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról Majosháza

Részletesebben

Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken

Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken Király Gergely Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22. SOPRON, MAGYARORSZÁG A Natura 2000 hálózat kijelölésnek szempontjai

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. május 25-i ülésére Tárgy: Autóbusz megvásárlására irányuló döntés meghozatala Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének április 9-i rendkívüli ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének április 9-i rendkívüli ülésére ELŐ TERJESZTÉS 2015. április 9-i rendkívüli ülésére Tárgy: Pályázatok benyújtása a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház fejlesztésére Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés tartalma: határozati

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete december 19-ei ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete december 19-ei ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. december 19-ei ülésére Tárgy: A Zirc Városi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2011.(III.29.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Javaslat Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének évi munkatervére

Javaslat Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének évi munkatervére Javaslat Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. évi munkatervére Ózd, 2016. december 15. Előkészítő: Jegyző Tisztelt Képviselő-testület! Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti

Részletesebben

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR)

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) Váczi Olivér, Varga Ildikó, Bata Kinga, Kisné Fodor Lívia, Bakó Botond & Érdiné Szerekes Rozália Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetmegõrzési

Részletesebben