Halottellátás körüli jogi, felelőségbeli problémák

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Halottellátás körüli jogi, felelőségbeli problémák"

Átírás

1 Halottellátás körüli jogi, felelőségbeli problémák Dr. Francz Mónika Jósa András Oktató Kórház Pathológiai Osztály Nyíregyháza 67. Országos Patológus Kongresszus Keszthely, 2008.október 9-11.

2 Vonatkozó jogi szabályozók évi CLIV. törvény az egészségügyről ( ) évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről 18/1998. (XII. 27.) EüM rendelet az egészségügyről szóló évi CLIV. törvénynek a szerv- és szövetátültetésre, valamint -tárolásra és egyes kórszövettani vizsgálatokra vonatkozó rendelkezései végrehajtásáról 34/1999. (IX. 24.) BM-EüM-IM együttes rendelet az egészségügyről szóló évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról évi XLIII. törvény a temetőkről és a temetkezésről

3 Szakmai ajánlások Az Országos Tisztiorvosi Hivatal közleménye a kórbonctani osztályok halott nyilvántartásáról (2002.) Az Országos Pathologiai Intézet és a Pathologus Szakmai Kollégium módszertani levele halálok megállapításáról (2003) kórszövettani leletek, boncjegyzőkönyvek minimális tartalmáról Útmutató a Halottvizsgálati bizonyítvány kitöltéséhez (ÁNTSz 2006.)

4 A halottellátás folyamata Halottvizsgálat Beszállítás Átvétel tárolás kiadás Mellőzés / boncolás Lejelentés hatóságnak Adminisztráció (Halottvizsgálati bizonyítvány, boncjegyzőkönyv, egyebek) Adatvédelem, adattovábbítás

5 A halottvizsgálat A módszertana nincs szabályozva (egyetemen oktatva?) 2 órás megfigyelés (Az elkülönítés kötelező) Hol van leírva? Ki végezze? (mentőben elhunytak esetén?) felvételi osztály

6 A holttest átvétele, tárolása, kiadása, nyilvántartása (ÁNTSZ ajánlása) Ügyeleti rendszer. Kiadás csak meghatalmazás ellenében. Van- joga a patológusnak a területről kórboncolásra beküldött holttestet nem átvenni? Milyen esetekben? Hogyan dokumentálja? Hová küldje? Ki fizeti a szállítási költségeket?

7 A boncolás mellőzése (1) A boncolás / mellőzés eldöntése csak a teljes írott dokumentáció ismeretében. A klinikus írásos véleménye a boncolás szükségességéről elengedhetetlen. Eütv értelmében összeállított formanyomtatvány hozzátartozó, klinikus, patológus írásban nyilatkozik. A hozzátartozónak csak hamvasztás esetén, és tudományos jelentőségű eset elengedését kell kérnie (írásban!)! A mellőzés engedélyezésének joga. Igazgató írásban átruházza a patológus osztályvezetőre.

8 A boncolás mellőzése (2) Területről ügyelet által beküldött, kivizsgált, egyértelmű esetek problémája. Felülbírálhatja-e a patológus a háziorvost? Hogyan kell leadminisztrálni az ilyen eseteket? Ki fizeti a beszállítást, ha mégsincs kórboncolás? Ha a kezelőorvos jelzi, hogy ő a Halottvizsgálati bizonyítványt ki tudja tölteni, a holttestről külleírást tartalmazó boncjegyzőkönyvet készítünk.

9 Kórboncolás (1) Mi számít kórboncolásnak? Eütv (5) A kórbonctani vizsgálat célja a) a halál bekövetkezését megelőzően kialakult valamennyi kóros állapot részletes vizsgálata és a betegség megállapítása, b) a népesség megbetegedési és halálozási okainak feltárása, c) az egészségügyi ellátás során alkalmazott diagnosztikai és gyógyító eljárások hatékonyságának ellenőrzése, d) az orvosi és gyógyszerészeti tudomány fejlődésének elősegítése.

10 Kórboncolás-e? A részleges (probléma orientált) boncolás? Vállalható-e teljes felelősség? Postmortem cytológiai vizsgálat? A pacemaker, fémprotézisek eltávolítása hamvasztás esetén, önmagában nem boncolás, de regisztráljuk a Halottvizsgálati bizonyítványban, és a halotti dokumentációban.

11 Kórboncolás (2) Eütv (1) 219. (1) Az elhunyt személyt - függetlenül attól, hogy fekvőbeteg-gyógyintézetben vagy azon kívül hunyt el - kórbonctani vizsgálat alá kell vonni, ha e.) az elhunyt szervezetébe újra felhasználható, nagy értékű műszert vagy eszközt ültettek - amennyiben az nem képezi az elhunyt tulajdonát -, kivéve, ha a műszer vagy eszköz jellege nem kívánja meg az elhunyt kórbonctani vizsgálatát Hogyan kell értelmezni? Mi számít nagyértékű műszernek? Kinek a tulajdona a pacemaker? Mi legyen a kivett pacemakerekkel? Egy tisztázott esetet fel kell-e boncolni a pacemaker kivétele miatt? (hamvasztás, nem hamvasztás)

12 Kórboncolás (3) Boncjegyzőkönyvek Részletes leírás szükségessége (igen) Szövettani vizsgálat végzése kötelező. Klinikai és kórbonctani diagnózisok egybevetése (kötelező tv.!) Az egybevetés alapja a klinikus által írt epikrízis, vagy az adatlapban leírt kódszámok? a számítástechnikai adatok finanszírozási okok miatt eltérnek!!! Az egybevetés szabályai, kategóriái nincsenek meghatározva!

13 A betegdokumentáció kezelése Az adattovábbítási szabályok szigorú betartása mellett dokumentum mozgás írásos regisztrálása. Lezárt boncjegyzőkönyvek kiadása A hozzátartozó részére írásbeli kérelem alapján, másolat saját költségre ( kérelem lefűzése a jegyzőkönyvhöz!) A háziorvosoknak területi elhunytak esetén (ha kiderül, hogy ki a háziorvos) tértivevénnyel. A beküldő osztálynak. Biztosítók részére hivatalos meghatalmazás mellékelése esetén tértivevénnyel Rendőrségnek, igazságügyi szakértőknek, bíróságnak írásos kérelemre.

14 A gyógykezelés céljából történő adatkezelés Törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről 7. (1) (2) (3) Az érintett jogosult tájékoztatást kapni a gyógykezeléssel összefüggésben történő adatkezelésről, a rá vonatkozó egészségügyi és személyazonosító adatokat megismerheti, az egészségügyi dokumentációba betekinthet, valamint azokról - saját költségére - másolatot kaphat. (4) (5) A beteg életében, illetőleg halálát követően az érintett házastársa, egyeneságbeli rokona, testvére, valamint élettársa - írásbeli kérelme alapján - akkor is jogosult a (3) bekezdés szerinti jog gyakorlására, ha a) az egészségügyi adatra aa) a házastárs, az egyeneságbeli rokon, a testvér, illetve az élettárs, valamint leszármazóik életét, egészségét befolyásoló ok feltárása, illetve ab) az aa) pont szerinti személyek egészségügyi ellátása céljából van szükség, és b) az egészségügyi adat más módon való megismerése, illetve az arra való következtetés nem lehetséges. (6) Az (5) bekezdés szerinti esetben csak azoknak az egészségügyi adatoknak a megismerése lehetséges, amelyek az (5) bekezdés a) pontja szerinti okkal közvetlenül összefüggésbe hozhatóak. (7) Az érintett halála esetén törvényes képviselője, közeli hozzátartozója, valamint örököse - írásos kérelme alapján - jogosult a halál okával összefüggő vagy összefüggésbe hozható, továbbá a halál bekövetkezését megelőző gyógykezeléssel kapcsolatos egészségügyi adatokat megismerni, az egészségügyi dokumentációba betekinteni, valamint azokról - saját költségére - másolatot kapni.

15 Eü. törvény Az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga 24. (9) A beteg életében, illetőleg halálát követően házastársa, egyeneságbeli rokona, testvére, valamint élettársa - írásos kérelme alapján - akkor is jogosult az egészségügyi adat megismerésére, ha a) az egészségügyi adatra aa) a házastárs, az egyeneságbeli rokon, a testvér, illetve az élettárs, valamint leszármazóik életét, egészségét befolyásoló ok feltárása, illetve ab) az aa) pont szerinti személyek egészségügyi ellátása céljából van szükség; és b) az egészségügyi adat más módon való megismerése, illetve az arra való következtetés nem lehetséges. (10) A (9) bekezdés szerinti esetben csak azoknak az egészségügyi adatoknak a megismerése lehetséges, amelyek a (9) bekezdés a) pontja szerinti okkal közvetlenül összefüggésbe hozhatók. Az egészségügyi adatokra vonatkozó tájékoztatást a beteg kezelőorvosa, illetve az egészségügyi szolgáltató orvosszakmai vezetője adja meg, az orvosi tájékoztatásra vonatkozó előírásoknak megfelelően, - szükség esetén - a kérelmező kezelőorvosával való szakmai konzultáció alapján. (11) A beteg halála esetén törvényes képviselője, közeli hozzátartozója, valamint örököse - írásos kérelme alapján - jogosult a halál okával összefüggő vagy összefüggésbe hozható, továbbá a halál bekövetkezését megelőző gyógykezeléssel kapcsolatos egészségügyi adatokat megismerni, az egészségügyi dokumentációba betekinteni, valamint azokról - saját költségére - másolatot kapni.

16 Egyéb problémák Rendőri visszajelentések. Postmortem szervdonáció. Bemutató boncolások titoktartás a jelenlévők részére is. Kell-e regisztrálni a boncjegyzőkönyvben, hogy bemutató boncolás történt? Külföldi állampolgárok halálozása (boncolhatóság, perinatális halálozás) A halott bemutatása a hozzátartozóknak kiadás előtt, szervezetten, speciális helyiségben. Felekezet tiltja a kórboncolást Iszlám hívők sajátos szertartásai

17 Javaslatok Országos szintű egyeztetések a hiányosan szabályozott kérdésekben. Pontosított szakmai ajánlások, rendeletek. Patológusok jogi képzése. A pathológusok részére jogi tanácsadás. A klinikusok, háziorvosok tájékoztatása, módszeres, rendszeres oktatása (egyetemi tananyag?) Hozzátartozók korrekt tájékoztatása.

18 Vitára javasolt kérdések Mi számít kórboncolásnak? Milyen módon adható ki a boncjegyzőkönyv a hozzátartozó részére?

Adatkezelési szabályzat - kivonat

Adatkezelési szabályzat - kivonat Adatkezelési szabályzat - kivonat Egészségügyi dokumentáció kezelése 1. Egészségügyi dokumentáció kiadása... 2 1.1. Az egészségügyi dokumentum kiadója... 2 1.1.1. Eredeti példányok kiadása... 2 1.1.2.

Részletesebben

Leletek, egészségügyi dokumentumok kiadása - kivonat

Leletek, egészségügyi dokumentumok kiadása - kivonat Leletek, egészségügyi dokumentumok kiadása - kivonat Teljes szabályzat: Egészségügyi adat- és dokumentációkezelési szabályzat - Prima Medica Minőségrendszer 1. Szabályzat jogi héttere:... 1 2. Egészségügyi

Részletesebben

Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Adatkezelési tájékoztató

Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Adatkezelési tájékoztató Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Adatkezelési tájékoztató Az egészségügyi ellátást igénybe vevők részére Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó

Részletesebben

TÁMOP-5.5.7-08/1 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése

TÁMOP-5.5.7-08/1 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése TÁMOP-5.5.7-08/1 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése Trócsányi Sára: Egészségügyi adat & egészségügyi dokumentáció előadás Betegjogi képviselő képzés

Részletesebben

BETEGADAT-KEZELÉSI SZABÁLYZAT

BETEGADAT-KEZELÉSI SZABÁLYZAT BETEGADAT-KEZELÉSI SZABÁLYZAT 1. Általános fogalmak Fogalom Egészségügyi adat Magyarázat az érintett (beteg) testi, értelmi és lelki állapotára, kóros szenvedélyére valamint a megbetegedés illetve esetlegesen

Részletesebben

Természetes halál Oka: betegség. Rendkívüli halál. Halál megállapítás, halottvizsgálat

Természetes halál Oka: betegség. Rendkívüli halál. Halál megállapítás, halottvizsgálat Halottakkal kapcsolatos teendők dr. Sirák András családorvos, Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár Szaktanácsadó : dr. Dósa Ágnes egy. docens

Részletesebben

Az ÉletFa Rehabilitációs Intézet szabályzata. az adatvédelemről és adatbiztonságról

Az ÉletFa Rehabilitációs Intézet szabályzata. az adatvédelemről és adatbiztonságról Az ÉletFa Rehabilitációs Intézet szabályzata az adatvédelemről és adatbiztonságról 1. Általános rendelkezések 1. A szabályzat célja az intézmény által végzett adatkezelések, adatfeldolgozások során a személyes

Részletesebben

6. számú melléklet AZ INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSÉT SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE

6. számú melléklet AZ INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSÉT SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE 6. számú melléklet AZ INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSÉT SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE Törvények 1991. évi XI. törvény az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről 1992. évi XXII. tv. a Munka Törvénykönyvéről

Részletesebben

34/1999. (IX. 24.) BM-EüM-IM együttes rendelet

34/1999. (IX. 24.) BM-EüM-IM együttes rendelet 34/1999. (IX. 24.) BM-EüM-IM együttes rendelet az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról

Részletesebben

A HALOTTVIZSGÁLAT BUKTATÓI. Kosztya Sándor Igazgató NSZKK Orvosszakértői Intézet

A HALOTTVIZSGÁLAT BUKTATÓI. Kosztya Sándor Igazgató NSZKK Orvosszakértői Intézet A HALOTTVIZSGÁLAT BUKTATÓI Kosztya Sándor Igazgató NSZKK Orvosszakértői Intézet kosztyas@nszkk.gov.hu Halottvizsgálat halottvizsgálat: a halál tényének és idejének megállapítása, a halottszemle, a kórbonctani

Részletesebben

A halottakkal kapcsolatos eljárás egészségügyi feladatai a fegyveres testületeknél

A halottakkal kapcsolatos eljárás egészségügyi feladatai a fegyveres testületeknél A halottakkal kapcsolatos eljárás egészségügyi feladatai a fegyveres testületeknél Csizmár Attila sz. szds., egészségügyi tiszt MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI PARANCSNOKSÁG EGÉSZSÉGÜGYI FŐNÖKSÉG HM Tel.:

Részletesebben

Általános tájékoztató hozzátartozó halálát követő teendőkről

Általános tájékoztató hozzátartozó halálát követő teendőkről Általános tájékoztató hozzátartozó halálát követő teendőkről 2015 Tartalom Bevezetés... 3 1. Halottakkal kapcsolatos eljárás... 3 1.1. Alapvető információk a haláleset bekövetkezésével kapcsolatban...

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI

A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI Vonatkozó törvények, rendeletek: 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről II. Fejezet A betegek jogai és kötelezettségei 5-26. XI. Fejezet Szerv- és szövetátültetés 202-215. XII. Fejezet A halottakkal

Részletesebben

Adatkezele si ta je koztato A gyógykezeléssel összefüggő adatkezelésekről

Adatkezele si ta je koztato A gyógykezeléssel összefüggő adatkezelésekről Adatkezele si ta je koztato A gyógykezeléssel összefüggő adatkezelésekről A B.Radiológiai Centrum Korlátolt Felelősségű Társaság (székhelye: 1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14.; cégjegyzékszáma: 01-09-179085;

Részletesebben

Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika

Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika Miért dokumentálunk? Törvényi kötelezettség Szakmai követelmény Minőségbiztosítás

Részletesebben

V É G Z É S. megszüntetem

V É G Z É S. megszüntetem Ügyiratszám. NAIH-5939-9/2012/H Tárgy: egészségügyi dokumentáció kiadása V É G Z É S ( ) (továbbiakban: Panaszosok) által 2012. október 2-án a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban:

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI (AZ 1997.ÉVI CLIV.TÖRVÉNY ALAPJÁN)

A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI (AZ 1997.ÉVI CLIV.TÖRVÉNY ALAPJÁN) A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI (AZ 1997.ÉVI CLIV.TÖRVÉNY ALAPJÁN) I. Az egészségügyi ellátáshoz való jog Minden betegnek joga van jogszabályban meghatározott keretek között az egészségi állapota által

Részletesebben

A rendelet egyes rendelkezéseit kivéve a kihirdetését követő napon 2013. december 11-én lép hatályba. rendeletek. rendelet.

A rendelet egyes rendelkezéseit kivéve a kihirdetését követő napon 2013. december 11-én lép hatályba. rendeletek. rendelet. december 1 Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri ek módosításáról szóló 76/ (XII. 10.) EMMI 2 Az Európa Tanács egészségügyi termékek hamisításáról és hasonló, közegészségügyi veszélyt

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményeiben őrzött állami anyakönyvek kutatásáról

A Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményeiben őrzött állami anyakönyvek kutatásáról A Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményeiben őrzött állami anyakönyvek kutatásáról 2014. július 1-jén hatályba lép az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Atv.), amely

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN 1998. július elsejétõl új egészségügyi törvény szabályozza a betegjogokat. Fõbb rendelkezései meghatározzák, milyen jogok illetnek meg minket a gyógykezelésünk

Részletesebben

december 31. között a vizsgált osztályon elhunytak esetén a boncolási rátát háromhavonta 100% körüli szintre emeltük. Ez az osztály profilja miatt

december 31. között a vizsgált osztályon elhunytak esetén a boncolási rátát háromhavonta 100% körüli szintre emeltük. Ez az osztály profilja miatt Minőségi indikátorok alkalmazásának korlátai a gyógyító munka kórbonctani ellenőrzésében Dr. Harsányi Gergő, Dr. Takács Péter, Dr. Sárváry Andrea, Dr. Molnár Péter (Debreceni Egyetem OEC, Egészségügyi

Részletesebben

A Kórház működését szabályozó legfontosabb jogszabályok

A Kórház működését szabályozó legfontosabb jogszabályok A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház működésének elvei 1. A Kórház önálló jogi személy, önállóan gazdálkodó költségvetési intézmény. 2. A Kórház szakmai működését, működési területét és ellátási kötelezettségét

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ADATOK KEZELÉSE MAGYARORSZÁGON

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ADATOK KEZELÉSE MAGYARORSZÁGON AZ EGÉSZSÉGÜGYI ADATOK KEZELÉSE MAGYARORSZÁGON BIG DATA KONFERENCIA 2017.11.30. KÉSZÍTETTE: DR. JÓZAN FLÓRA KRISZTINA AZ EGÉSZSÉGÜGYI ADAT FOGALMA Az Egészségügyi adatvédelmi törvény értelmében A GDPR

Részletesebben

Az egészségügyi adatok részletes szolgáltatásának rendjéről szóló szabályzat

Az egészségügyi adatok részletes szolgáltatásának rendjéről szóló szabályzat Az egészségügyi adatok részletes szolgáltatásának rendjéről szóló szabályzat Budapest Tartalom I. FEJEZET... 4 BEVEZETÉS A SZABÁLYZAT CÉLJA... 4 II. FEJEZET... 4 A SZABÁLYZAT ALKALMAZÁSI TERÜLETE... 4

Részletesebben

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatába I. Az ellátottjogi képviselő működési területe és feladatrendszere Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatába I. Az ellátottjogi képviselő működési területe és feladatrendszere Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Bevezetés a jogvédelem gyakorlatába I. Az ellátottjogi képviselő működési területe és feladatrendszere

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 37/2006.(XII.1.) Rendelet típusa: Alap (Egységes szerkezet) Rendelet címe: Hatvan város saját halottjává nyilvánításról

Részletesebben

Az egészségügyi informatika jelene DR. KOVÁCS ARNOLD

Az egészségügyi informatika jelene DR. KOVÁCS ARNOLD Az egészségügyi informatika jelene DR. KOVÁCS ARNOLD (KOVACS.ARNOLD@EKK.SOTE.HU) Alkalmazott egészségügyi informatikai rendszerek Alkalmazási lehetőségek Alapellátás Háziorvosi rendszerek (HO) Szakellátás

Részletesebben

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. ajánlása. az egészségügyi dokumentációk kiadása során felmerülő költségek viseléséről

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. ajánlása. az egészségügyi dokumentációk kiadása során felmerülő költségek viseléséről A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ajánlása az egészségügyi dokumentációk kiadása során felmerülő költségek viseléséről I. Az ajánlás kibocsátásának körülményei A Nemzeti Adatvédelmi

Részletesebben

Adatvédelem, információszabadság, egészségügyi dokumentáció

Adatvédelem, információszabadság, egészségügyi dokumentáció TÁMOP-5.5.7.-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs

Részletesebben

Tisztelt Betegek! Tisztelt Hozzátartozók!

Tisztelt Betegek! Tisztelt Hozzátartozók! Tisztelt Betegek! Tisztelt Hozzátartozók! A betegjogok megismerése és érvényesítése érdekében készítettük az Önök számára ezt a tájékoztatót. Kérjük, ha tehetik, olvassák el figyelmesen! Az Egészségügyi

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ május 25. BEVEZETÉS

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ május 25. BEVEZETÉS ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ 2018. május 25. BEVEZETÉS A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet

Részletesebben

Cím: Cím: Cm: születés ideje: év hó nap, Anyja neve: Cím:

Cím: Cím: Cm: születés ideje: év hó nap, Anyja neve: Cím: SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNYBEJELENTŐ LAP Alkotás Point, 1123 Budapest Alkotás u. 50. (Élet-, betegség-, balesetbiztosításhoz, valamint vagyonbiztosításhoz kötött balesetbiztosításhoz.) www.signal.hu

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: 1075 Budapest, Madách tér 3-4. IV. emelet száma Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: PROTOKOLL Betegjogi képviselő tevékenységei önkéntes, sürgősségi és kötelező gyógykezelés esetén. 1. PROTOKOLL CÉLJA

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE Jóváhagyta: A dokumentum kódja: SZ-17/M01 Változat száma: 01 Prof. Dr. Nagy

Részletesebben

Igénybejelentés halál, baleseti halál esetén

Igénybejelentés halál, baleseti halál esetén NN Biztosító Zrt. Kérjük a nyomtatványt olvashatóan, nyomtatott betűkkel kitölteni. Szerződésszám: Biztosított adatai e: Bejelentő adatai Telefonszáma: e: Igényt bejelentő aláírása: Szerződött partner

Részletesebben

Útlemondási kárbejelentő

Útlemondási kárbejelentő Útlemondási kárbejelentő 1. Kötvényszám: 2. Szerződő neve (ha a Szerződő és a Biztosított személye megegyezik, csak a Biztosított rovatot kell kitölteni):... lakcíme:... születési helye, ideje (év, hó,

Részletesebben

Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei

Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei Az NN Biztosító Zrt. a 935 jelű 32 súlyos betegségre fedezetet nyújtó, a 936 jelű Rosszindulatú daganatos megbetegedésekre szóló és a 937 jelű Mellrákra

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT Ügyeleti Szabályzat (Működési Szabályzat)

SZOCIÁLIS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT Ügyeleti Szabályzat (Működési Szabályzat) SZOCIÁLIS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT Ügyeleti Szabályzat (Működési Szabályzat) I. Preambulum Ügyelet helyszíne: 8700 Marcali, Széchenyi u. 17-21. Ügyeletet ellátó személyek száma: 26 fő orvos,

Részletesebben

LIFELIKE EGÉSZSÉGÜGYI MOZGÁSDIAGNOSZTIKAI KÖZPONT SZABÁLYZAT HÁZIREND

LIFELIKE EGÉSZSÉGÜGYI MOZGÁSDIAGNOSZTIKAI KÖZPONT SZABÁLYZAT HÁZIREND LIFELIKE EGÉSZSÉGÜGYI ÉS MOZGÁSDIAGNOSZTIKAI KÖZPONT SZABÁLYZAT HÁZIREND A Szabályzat a LIFELIKE Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ (továbbiakban Diagnosztikai Központ) tulajdonát képezi. Bárki

Részletesebben

Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 14. hét

Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 14. hét Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 14. hét SZERV- ÉS SZÖVETÁTÜLTETÉS SZERV- ÉS SZÖVETÁTÜLTETÉS szerv: az emberi test olyan része, amely szövetek meghatározott szerkezetű egysége, és amelyet

Részletesebben

Jogszabályok TARTALOM

Jogszabályok TARTALOM Jogszabályok TARTALOM 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről,ii. Fejezet: A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI Az önrendelkezéshez való jog Az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga Mentés 1997.

Részletesebben

A HALÁLOKI STATISZTIKA FEJLESZTÉSE ( ) 2005) Központi Statisztikai Hivatal

A HALÁLOKI STATISZTIKA FEJLESZTÉSE ( ) 2005) Központi Statisztikai Hivatal A HALÁLOKI STATISZTIKA FEJLESZTÉSE (2001-2005) 2005) Központi Statisztikai Hivatal A FEJLESZTÉS INDOKAI A haláloki adatok nemzetközi összehasonlíthatósága iránti igény Integráció az Európai Statisztikai

Részletesebben

PREAMBULUM. I. Halottvizsgálat

PREAMBULUM. I. Halottvizsgálat PREAMBULUM A Szabályzat az Egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Etv.), a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban Ptk.), valamint a 351/2013 (X.4.) kormányrendelet

Részletesebben

Apátfalva Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2/2007.(I.31.)Ör a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról

Apátfalva Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2/2007.(I.31.)Ör a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról Apátfalva Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2/2007.(I.31.)Ör a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról 1. Apátfalva Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször

Részletesebben

SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNYBEJELENTŐ LAP

SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNYBEJELENTŐ LAP SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNYBEJELENTŐ LAP Élet-, betegség-, balesetbiztosításhoz, valamint vagyonbiztosításhoz kötött balesetbiztosításhoz. Contact Center: 06 40 405 405 Fax: 06 1 458 4260 www.signal.hu,

Részletesebben

Tisztelt Tagtársunk! Az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól kapott tájékoztatás alapján köteles csatlakozni november 1-ig

Tisztelt Tagtársunk! Az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól kapott tájékoztatás alapján köteles csatlakozni november 1-ig Tisztelt Tagtársunk! Az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól kapott tájékoztatás alapján köteles csatlakozni 2018. november 1-ig minden a Központi Implantátumregiszterbe vagy a Protézis regiszterbe jogszabály

Részletesebben

Igénybejelentés halál, baleseti halál esetén

Igénybejelentés halál, baleseti halál esetén NN Biztosító Zrt. Igénybejelentés halál, baleseti halál esetén Kérjük, a nyomtatványt olvashatóan, nyomtatott betűkkel töltse ki. Szerződésszám Milyen jellegű halálesetre jelent be igényt? betegségből

Részletesebben

ADATKEZELÉSI ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

ADATKEZELÉSI ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT ADATKEZELÉSI ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT Készítette: Zelnik Krisztina adatvédelmi felelős... Ellenőrizte: Dr. Szabó Dávid jogász... Jóváhagyta: Dr. Stankovics Éva főigazgató... Hatálybalépés dátuma: 2015.03.10.

Részletesebben

CSALÁDTÁMOGATÁSI NYOMATATVÁNY Kérjük, nyomtatott betűkkel, OLVASHATÓAN töltse ki!

CSALÁDTÁMOGATÁSI NYOMATATVÁNY Kérjük, nyomtatott betűkkel, OLVASHATÓAN töltse ki! CSALÁDTÁMOGATÁSI NYOMATATVÁNY Kérjük, nyomtatott betűkkel, OLVASHATÓAN töltse ki! 1. SZEMÉLYI ADATOK BETEG GYERMEK ADATAI Név: Születési hely: Születési idő: Anyja születési neve: Testvérek száma: TAJ

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal JÁSZBERÉ NYI JÁRÁSI H IVATAL NÉPEGÉ SZSÉ GÜ GYI O SZTÁL Y Ügytípus leírások 1. Boncolás nélküli hamvasztás engedélyezése 2. Exhumáláshoz és rátemetéshez szükséges

Részletesebben

Panaszkezelési szabályzat Beteg és hozzátartozók részére

Panaszkezelési szabályzat Beteg és hozzátartozók részére Panaszkezelési szabályzat Beteg és hozzátartozók részére Kiadás: 2. Dátum: 2017.01.24. Tartalom 1. A panaszkezelés általános szabályai, célja... 3 2. Az szabályzat alkalmazási területe... 3 3. Hivatkozások...

Részletesebben

Igénybejelentés halál, baleseti halál esetén

Igénybejelentés halál, baleseti halál esetén NN Biztosító Zrt. Igénybejelentés halál, baleseti halál esetén Kérjük, a nyomtatványt olvashatóan, nyomtatott betűkkel töltse ki. Szerződésszám Milyen jellegű halálesetre jelent be igényt? betegségből

Részletesebben

Útmutató a Jegyzőkönyv az agyhalál megállapításáról nevű dokumentum kitöltéséhez

Útmutató a Jegyzőkönyv az agyhalál megállapításáról nevű dokumentum kitöltéséhez Útmutató a Jegyzőkönyv az agyhalál megállapításáról nevű dokumentum kitöltéséhez Vonatkozó jogszabályok: 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 18/1998. (XII. 27.) EüM rendelet az egészségügyről szóló

Részletesebben

Halálfogalmak, hirtelen halál, epikrízis. Kereszty Éva, SZTE Igazságügyi Orvostani Intézet

Halálfogalmak, hirtelen halál, epikrízis. Kereszty Éva, SZTE Igazságügyi Orvostani Intézet Halálfogalmak, hirtelen halál, epikrízis Kereszty Éva, SZTE Igazságügyi Orvostani Intézet Halálfogalmak Jogi halálfogalmak Szakmai halálfogalmak Köznapi halálfogalmak A halál jogi fogalma a) klinikai halál:

Részletesebben

BI061 Kárbejelentő egyéni élet-, baleset- és betegbiztosítási károk bejelentésére

BI061 Kárbejelentő egyéni élet-, baleset- és betegbiztosítási károk bejelentésére BI061 / 20150624 IKTATÁSI SZÁM BI061 Kárbejelentő egyéni élet-, baleset- és betegbiztosítási károk bejelentésére Szeretnénk, ha kárigényét gyorsan, korrekt módon rendezhetnénk. Ezért arra kérjük, hogy

Részletesebben

Hullajelenségek Algor mortis Pallor mortis Livor mortis Rigor mortis Cruor postmortalis Decompositio postmortalis -

Hullajelenségek Algor mortis Pallor mortis Livor mortis Rigor mortis Cruor postmortalis Decompositio postmortalis - Hullajelenségek Algor mortis a holttest kihűlése Pallor mortis hullai sápadtság Livor mortis hullafolt Rigor mortis hullamerevség Cruor postmortalis - hullai véralvadék Decompositio postmortalis - a holttest

Részletesebben

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről 113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló 1996.

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató A gyógykezeléssel összefüggő adatkezelésekről

Adatkezelési tájékoztató A gyógykezeléssel összefüggő adatkezelésekről Adatkezelési tájékoztató A gyógykezeléssel összefüggő adatkezelésekről A Swiss Medical Services Hungary Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhelye: 1125 Budapest, Táltos utca 15/B II. emelet 1.; cégjegyzékszáma:

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ LIFELIKE Egészségügyi és Diagnosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság székhely: 1138 Budapest, Latorca utca 2. adószám: 26328760-2-41 Egészségügyi Szolgáltató ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ A LIFELIKE

Részletesebben

EGÉszsÉGUGYI BIZOTTSÁG Bizottsági módosító javasla t. Tisztelt Elnök Úr!

EGÉszsÉGUGYI BIZOTTSÁG Bizottsági módosító javasla t. Tisztelt Elnök Úr! 2013 05/27 11 :25 FAX +36 1 441 5969 EGESZSEGUGYI BIZOTTSAG fqoo12/001 9 q v,.i V l-ti'.j (.. 7 EGÉszsÉGUGYI BIZOTTSÁG Bizottsági módosító javasla t Kövér László úrnak, az Országgy űlés elnökének Helyben

Részletesebben

Magyar joganyagok - 351/2013. (X. 4.) Korm. rendelet - a halottvizsgálatról és a halo 2. oldal c) ikerszülés esetén a halott magzat, ha legalább az eg

Magyar joganyagok - 351/2013. (X. 4.) Korm. rendelet - a halottvizsgálatról és a halo 2. oldal c) ikerszülés esetén a halott magzat, ha legalább az eg Magyar joganyagok - 351/2013. (X. 4.) Korm. rendelet - a halottvizsgálatról és a halo 1. oldal 351/2013. (X. 4.) Korm. rendelet a halottvizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról A Kormány az

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:..... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. 300 000 Ft, azaz Háromszázezer forint adatvédelmi bírság

H A T Á R O Z A T. 300 000 Ft, azaz Háromszázezer forint adatvédelmi bírság Ügyszám: NAIH-530-5/2013/H. Tárgy: egészségügyi dokumentáció kiadásának megtagadása H A T Á R O Z A T. (...) (a továbbiakban: Kötelezett) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

Részletesebben

A halál beálltának megállapítása, halottvizsgálat, halottvizsgálati bizonyítvány. Dr. Magyar Lóránt

A halál beálltának megállapítása, halottvizsgálat, halottvizsgálati bizonyítvány. Dr. Magyar Lóránt A halál beálltának megállapítása, halottvizsgálat, halottvizsgálati bizonyítvány Dr. Magyar Lóránt Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet Budapest A halottvizsgálati bizonyítvány

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: KOZP/4657-10/2013. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. november 27-i ülésére Tárgy: A temető használatának és

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2014.I.2.) hatályos állapota A

Részletesebben

hatályos

hatályos 49/2018. (XII. 28.) EMMI rendelet a népegészségügyi szempontból kiemelt jelentőségű vagy egyébként jelentős költségteherrel járó megbetegedések köréről, a megbetegedéseket nyilvántartó betegségregisztert

Részletesebben

Ennek részletes szabályait a Kórház házirendje határozza meg, nem korlátozva az Eütv-ben foglaltakat..

Ennek részletes szabályait a Kórház házirendje határozza meg, nem korlátozva az Eütv-ben foglaltakat.. A Minőségirányítási Kézikönyv ME04-02A A fekvőbeteg gyógyító ellátás folyamatainak szabályozása fejezetéből: 5.3. A BETEG TÁJÉKOZTATÁSA, BETEGJOGOK A betegeket (törvényes képviselőt, vagy a helyette nyilatkozattételre

Részletesebben

Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei

Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei Az NN Biztosító Zrt. a 935 jelű 32 súlyos betegségre fedezetet nyújtó, a 936 jelű Rosszindulatú daganatos megbetegedésekre szóló és a 937 jelű Mellrákra

Részletesebben

Jogszabályok TARTALOM 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről,ii. Fejezet: A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI

Jogszabályok TARTALOM 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről,ii. Fejezet: A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI Jogszabályok TARTALOM 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről,ii. Fejezet: A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI Az önrendelkezéshez való jog Az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga Mentés 5/2006.

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Önkormányzati lakás bérbevételére. Igénylő neve:... (születési név)... (születési hely, idő)... (anyja neve)...

PÁLYÁZAT. Önkormányzati lakás bérbevételére. Igénylő neve:... (születési név)... (születési hely, idő)... (anyja neve)... 1. sz. melléklet PÁLYÁZAT Önkormányzati lakás bérbevételére Igénylő neve:......... (születési név).... (születési hely, idő).... (anyja neve)... Állampolgársága:.. amennyiben nem magyar állampolgár, tartózkodási

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. 1. Hatósági képzést és vizsgáztatást végző szervek jegyzékébe vétel iránti kérelem

TÁJÉKOZTATÓ. 1. Hatósági képzést és vizsgáztatást végző szervek jegyzékébe vétel iránti kérelem TÁJÉKOZTATÓ a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (továbbiakban: Hatóság) által a függő és független biztosításközvetítői hatósági képzés követelményrendszeréről és a hatósági vizsgáról szóló 18/2008

Részletesebben

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatában II. Budapest,

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatában II. Budapest, TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Bevezetés a jogvédelem gyakorlatában II. Budapest, 2013. 09. 20. Előadó: Kátainé Lusztig Ilona gyermekjogi

Részletesebben

Igénybejelentés halál, baleseti halál esetén

Igénybejelentés halál, baleseti halál esetén NN Biztosító Zrt. Igénybejelentés halál, baleseti halál esetén Kérjük, a nyomtatványt olvashatóan, nyomtatott betűkkel töltse ki. Szerződésszám Milyen jellegű halálesetre jelent be igényt? betegségből

Részletesebben

INT-13 ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT. (4. kiadás 1. módosítása) Módosítások

INT-13 ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT. (4. kiadás 1. módosítása) Módosítások INT-13 ADATVÉDELMI (4. kiadás 1. módosítása) Jóváhagyom: Dr.Trombitás Zoltán főigazgató Dátuma Módosítások Leírása 2018.05.25 5.1 felelősség, feladatok, 5.3.5 Eü. dok. kikérés 5.6. Kameraszabályzat 7.1

Részletesebben

6.Egészségügyi szolgáltatók működési engedélyezése. Pest Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatokat ellátó illetékes járási hivatala.

6.Egészségügyi szolgáltatók működési engedélyezése. Pest Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatokat ellátó illetékes járási hivatala. 6.Egészségügyi szolgáltatók működési engedélyezése Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Pest Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatokat ellátó illetékes járási hivatala. Az ügyintézéshez szükséges

Részletesebben

Minőségi indikátorok alkalmazásának korlátai a gyógyító munka kórbonctani ellenőrzésében

Minőségi indikátorok alkalmazásának korlátai a gyógyító munka kórbonctani ellenőrzésében Minőségi indikátorok alkalmazásának korlátai a gyógyító munka kórbonctani ellenőrzésében Dr. Harsányi Gergő, Dr. Takács Péter, Dr. Sárváry Andrea, Dr. Molnár Péter (Debreceni Egyetem OEC, Egészségügyi

Részletesebben

POLGÁRDI VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLET 5/2001. (II. 13.) ÖNK. SZ. RENDELETE. a temetőkről és a temetkezésről

POLGÁRDI VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLET 5/2001. (II. 13.) ÖNK. SZ. RENDELETE. a temetőkről és a temetkezésről temető POLGÁRDI VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLET 5/2001. (II. 13.) ÖNK. SZ. RENDELETE a temetőkről és a temetkezésről Egységes szerkezetben a 10/2001. (VI. 26.) Önk. sz. rendelettel A 10/2001. (VI. 26.) Önk. sz.

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ. a Debreceni Egyetem Klinikai Központja által végzett egészségügyi és a kapcsolódó személyazonosító adatok kezeléséről

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ. a Debreceni Egyetem Klinikai Központja által végzett egészségügyi és a kapcsolódó személyazonosító adatok kezeléséről ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ a Debreceni Egyetem Klinikai Központja által végzett egészségügyi és a kapcsolódó személyazonosító adatok kezeléséről Tisztelt Betegünk! Kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 164. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 164. szám MAGYAR KÖZLÖNY 164. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. október 4., péntek Tartalomjegyzék 351/2013. (X. 4.) Korm. rendelet A halottvizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról 68287 352/2013.

Részletesebben

Hatáskörrel rendelkező szerv. Öttevény Község Jegyzője 9153 Öttevény, Fő utca 100. Illetékességi terület. Öttevény Község közigazgatási területe.

Hatáskörrel rendelkező szerv. Öttevény Község Jegyzője 9153 Öttevény, Fő utca 100. Illetékességi terület. Öttevény Község közigazgatási területe. Hatáskörrel rendelkező szerv Öttevény Község Jegyzője 9153 Öttevény, Fő utca 100. Illetékességi terület Öttevény Község közigazgatási területe. Elérhetőség Öttevényi Polgármesteri Hivatal 9153 Öttevény,

Részletesebben

Decs Nagyközség képviselő-testületének 2013. december 17-én, 16-órakor megtartandó ülésére

Decs Nagyközség képviselő-testületének 2013. december 17-én, 16-órakor megtartandó ülésére Az előterjesztés száma: 219/2013. A rendelet tervezet elfogadásához minősített többség szükséges! Decs Nagyközség képviselő-testületének 2013. december 17-én, 16-órakor megtartandó ülésére Az önkormányzati

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató A gyógykezeléssel összefüggő adatkezelésekről

Adatkezelési tájékoztató A gyógykezeléssel összefüggő adatkezelésekről Adatkezelési tájékoztató A gyógykezeléssel összefüggő adatkezelésekről A Swiss Medical Services Egészségügyi Korlátolt Felelősségű Társaság (székhelye: 1092 Budapest, Kinizsi utca 22. földszint 4.; cégjegyzékszáma:

Részletesebben

A BCE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Levéltári Kutatási Szabályzata

A BCE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Levéltári Kutatási Szabályzata A BCE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Levéltári Kutatási Szabályzata A BCKT 2014.05.14-ei ülésén a 16/2014.(V.14.) számú határozatával támogatta a Szabályzat elfogadását. Ezzel egyidejűleg a tárgyban

Részletesebben

Ügyfélszolgálati Iroda 1033 Budapest, Mozaik utca 7., postacím: 1300 Budapest 3., Pf.: 39. cím:

Ügyfélszolgálati Iroda 1033 Budapest, Mozaik utca 7., postacím: 1300 Budapest 3., Pf.: 39.  cím: Ügyfélszolgálati Iroda 1033 Budapest, Mozaik utca 7., postacím: 1300 Budapest 3., Pf.: 39. e-mail cím: info@ovzrt.hu hétfő 8.00 17.30 kedd 8.00 16.00 szerda 8.00 16.00 csütörtök 8.00 16.00 péntek 8.00

Részletesebben

Szerv azonosítója: Szerv megnevezése: Eljáró ügyintéző: Ügyintéző elérhetősége: Iktatószám: EAK ügyazonosító: A kérelmező adatai

Szerv azonosítója: Szerv megnevezése: Eljáró ügyintéző: Ügyintéző elérhetősége: Iktatószám: EAK ügyazonosító: A kérelmező adatai Kérelem anyakönyvi kivonat kiállítása iránt Szerv azonosítója: Szerv megnevezése: Eljáró ügyintéző: Ügyintéző elérhetősége: Iktatószám: EAK ügyazonosító: tel: e-mail: Illetékbélyeg helye Családi neve:

Részletesebben

Tájékoztatási útmutató genetikai vizsgálat elvégzéséhez és a minta biobankban történő elhelyezéséhez

Tájékoztatási útmutató genetikai vizsgálat elvégzéséhez és a minta biobankban történő elhelyezéséhez Melléklet Tájékoztatási útmutató genetikai vizsgálat elvégzéséhez és a minta biobankban történő elhelyezéséhez MU-KK-01.6.1.3 M01 1 / 2 A humángenetikai adatok védelméről, a humángenetikai vizsgálatok

Részletesebben

1997. évi XLVII. törvény. az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről

1997. évi XLVII. törvény. az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről 1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről Az Országgyűlés felismerve azt, hogy az egészségügyi adatokat bizalmi jellegük, valamint a számítástechnika

Részletesebben

Bejegyzett élettársi kapcsolat

Bejegyzett élettársi kapcsolat Bejegyzett élettársi kapcsolat Az ügyintézéshez szükséges: Magyar állampolgárok esetén mindkét fél részéről az alábbiak szükségesek: - az élettársak érvényes személyazonosító igazolványa (vagy más személyazonosításra

Részletesebben

az egyetemi intézetek és klinikák holttestekkel kapcsolatos eljárásának rendjéről

az egyetemi intézetek és klinikák holttestekkel kapcsolatos eljárásának rendjéről 1 A Semmelweis Egyetem T a n á c s á n a k 6/2002. (I.31.) ET. számú h a t á r o z a t a az egyetemi intézetek és klinikák holttestekkel kapcsolatos eljárásának rendjéről A tetemek, tetemmaradványok, illetőleg

Részletesebben

Ellátandó lakosságszám:(beleértve osztályunk mindhárom fő profilját)

Ellátandó lakosságszám:(beleértve osztályunk mindhárom fő profilját) Pathologiai Osztály Ellátandó lakosságszám:(beleértve osztályunk mindhárom fő profilját) Minden beküldő szakterületét illetően Miskolc és Mezőkövesd városok és agglomerációjuk, kivéve Mezőkövesd kórházi

Részletesebben

Hozzájárulok személyi azonosítóm kezeléséhez és a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban tárolt adataim felhasználásához.

Hozzájárulok személyi azonosítóm kezeléséhez és a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban tárolt adataim felhasználásához. Kérelem anyakönyvi kivonat kiállítása iránt Szerv azonosítója: 223090 Hatvani Közös Önkormányzati Szerv megnevezése: Hivatal Eljáró ügyintéző: tel: Ügyintéző elérhetősége: e-mail: Iktatószám: EAK ügyazonosító:

Részletesebben

Csapdahelyzetek a klinikai orvosok számára a kórházi halálmegállapításban és halottkezelésben

Csapdahelyzetek a klinikai orvosok számára a kórházi halálmegállapításban és halottkezelésben ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNYEK Csapdahelyzetek a klinikai orvosok számára a kórházi halálmegállapításban és halottkezelésben Kereszty Éva Margit dr. Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szent-Györgyi

Részletesebben

az egészségügyi ellátáshoz való jogot, az emberi méltósághoz való jogot, a tájékoztatáshoz való jogot, az önrendelkezéshez való jogot,

az egészségügyi ellátáshoz való jogot, az emberi méltósághoz való jogot, a tájékoztatáshoz való jogot, az önrendelkezéshez való jogot, A BETEGEK JOGAIRÓL 1998. július 1-tõl új törvény védi a betegek jogait. Az egészségügyi törvény célja, hogy a betegek megfelelõ színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljenek, és gyógykezelésük során

Részletesebben

A rendelet 2013. november 1-jén lép hatályba. A rendelet 2013. október 15-én lép hatályba

A rendelet 2013. november 1-jén lép hatályba. A rendelet 2013. október 15-én lép hatályba október 1 A Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei előtt kezdeményezett eljárásokban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI BÉRLAKÁSBA TÖRTÉNŐ BEFOGADÁS

ÖNKORMÁNYZATI BÉRLAKÁSBA TÖRTÉNŐ BEFOGADÁS 1041 Budapest, István út 14. 231-3179, Fax.: 231-3191 lakas.osztaly@ujpest.hu Hivatali ügyfélkapu elérhetőség: IVKERPMH, KRID: 701127129 Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat POLGÁRMESTERI HIVATAL

Részletesebben

EAK ügyazonosító: Illetékbélyeg helye

EAK ügyazonosító: Illetékbélyeg helye Kérelem anyakönyvi kivonat kiállítása iránt Szerv azonosítója: 028020 Szerv megnevezése: Enyingi Polgármesteri Hivatal Eljáró ügyintéző: Anyakönyvvezető Ügyintéző elérhetősége: tel: 22/372-058 Iktatószám:

Részletesebben

1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről

1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről Opten Törvénytár Opten Kft. 1. 1997. évi XLVII. törvény 1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről A 2009.10.03. óta határozatlan ideig

Részletesebben

Útlemondási kárbejelentő

Útlemondási kárbejelentő Betegség- és balesetbiztosítási kárbejelentő nyomtatvány Az AEGON Biztosító kárrendezési egysége: Europ Assistance Kft. Budapest 1399, Pf. 694/324 Tel.: +36 1 465 37 06 Fax:+36 1 458 4445 BIZTOSÍTOTT ADATAI

Részletesebben

Közlekedési kedvezmény (személygépkocsi szerzési/átalakítási támogatás) megállapításához

Közlekedési kedvezmény (személygépkocsi szerzési/átalakítási támogatás) megállapításához KÉRELEM Közlekedési kedvezmény (személygépkocsi szerzési/átalakítási támogatás) megállapításához 1. A kérelmező személyes adatai Neve: Születési neve:. Anyja neve:.. Születési hely, év, hó, nap:... Állampolgárság:...

Részletesebben