Az arcpír és a jókor jött szűrés esete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az arcpír és a jókor jött szűrés esete"

Átírás

1 Az arcpír és a jókor jött szűrés esete Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró Esetem legfőbb pozitívumának azt tartom, hogy időben derült fény betegségemre. Ha nincs az a szűrő-vizsgálat, nem itt tartanék! Akkor nemcsak a tünetmentesen zajló hepatitiszemről nem szerzünk tudomást, de a rákos csomót sem veszik észre az orvosok. Ma, a tavasz első napján, húzós, hosszú programot tudhatunk magunk mögött. Hasi ultrahangon voltunk a Baross utcában, majd a Fiumei úton intéztük a leszázalékolásomat. Fellélegezhetünk, mert a klinikán mindent rendben találtak, s csak egy év múlva kell visszamenni kontrollra. Úgy néz ki tehát, a másfél éve (2010 őszén) sikeresen végzett műtét után nem alakult ki újabb tumor - számol be a legújabb fejleményekről a C vírussal fertőzött Tarné Marcsi. Tudván, hogy levelének címzettje pozitív üzenetű cikket készül írni róla, még inkább esetéről, ismételten hangsúlyozza: legfőbb pozitívumnak azt vehetjük, hogy időben derült fény betegségemre. Ha nincs az a szűrővizsgálat, nem csak a tünetmentesen zajló hepatitiszemről nem szerzünk tudomást, de a rákos csomót sem veszik észre az orvosok. Nem is érzékelt betegségét, a csak az orvosnak árulkodó jelzéseket ismertetve, Marcsi készséggel foglalja össze esetét. Felidézi mindazt, amire vissza tud emlékezni, amiről úgy gondolja, összekapcsolódott és elvezetett a mai naphoz elején azzal kezdődött minden, hogy az arcán foltok jelentek meg. Szervi elváltozásra utaló piros foltok Hasznos figyelmeztetés A legtöbb májrák Magyarországon a hosszú ideig háborítatlanul fennálló, fokozatosan romló, előrehaladó (progrediáló) májzsugor (más szóval cirrózis) következményének tekinthető. A helyzeten javítani lehetne, hiszen a rosszindulatú, általában végzetes elváltozást, rendszeres ultrahangvizsgálattal időben felfedezve operálni lehetne. Tehát erre gondolva, igen, pozitív üzenetet, hasznos figyelmeztetést szeretnék küldeni mindazoknak (bárkinek), akik érintettek lehetnek Piros foltokat vettem észre az arcomon először a bal, majd a jobb arccsont környékén, aztán az állnál, végül a homlokomon. Nem voltak nagyok, mindegyik úgy nézett ki, mintha pattanás volna. Nem viszketett, nem fájt, csak a hiúságomat zavarta a látvány. A bőrgyógyász krémet írt fel. Nem segített. Kérdeztem, milyen kiütést kaptam, mire lettem most, közel az ötvenhez, allergiás. Ha ételhez kötődik, mit ne egyek? Ha vegyi anyag, tisztítószer, vagy kozmetikum okozza, mit tiltsak ki a háztartásból, a fürdőszobából? De külső ok, környezeti ártalom egy pillanatra sem merült föl a doktornőben. Azt mondta, ez az elváltozás belső bajra, valamelyik szerv működési zavarára utal. Ő a gyomorra gyanakodott. Elküldött a helyi szakrendelőbe.

2 Cikkünk a hirdetés után folytatódik A gasztro-enterológiai vizsgálatoknak a gyomortükrözés is része volt. 20l0. áprilisában kezdődött a kivizsgálás és nagyjából augusztusig tartott. Azért húzódott el ennyire, mert minden beutalóra hetekkel későbbre kaptam időpontot, és az egyik vizsgálat után az is előfordult, hogy egy hónapba telt, míg kézhez vehettem az eredményt. Akkor persze azt mondtam magamnak és a páromnak, nem baj, megérte, hiszen kiderült, minden rendben a gyomrommal. Csakhogy a foltok az arcomon megmaradtak, és hamarosan más eltérésekre is fény derült Szerencsés ritka esetek Alapos kötelező orvosi vizsgálat Tehát a bőrgyógyász diagnosztikus sejtése nyomán először a gyomrát vizsgálták. A negatív eredmény szerencsére nem zárta le az oknyomozási folyamatot. Ebben Marcsi kezére játszott a véletlen is. Az egybeesés. Ugyanis az éves kötelező orvosi vizsgálat a munkahelyén 20l0-ben erre az időszakra esett. Az áruházláncnál, talán mert élelmiszerrel is foglalkoznak bár Marcsi a ruharészlegen dolgozott, ahol a raktárban az árufeltöltés is reszortja volt, az alkalmazottak szűrését nem vették félvállról, és alapos volt a laborvizsgálat után a leletek értékelése is. A májrákos esetek legnagyobb része májkárosodás, ami legtöbbször idült májgyulladás talaján alakul ki, mondja dr. Makara Mihály hepatológus. Az idült májgyulladást olykor bőrtünetek, érgyulladás kíséri ezek a viszonylag ritka esetek igen szerencsések, mert ekkor időben orvoshoz fordulhat a beteg. Amikor viszont már fellép a sárgaság, a kezelés rendszerint elkésett. Ha hepatitisz C illetve B vírusfertőzést találunk, a gyulladásos jelenségek vizsgálata mellett mindig el kell végezni a környezet, a családtagok szűrését, és feltétlenül indokolt a hasi ultrahangvizsgálat, a kialakuló daganatok felfedezése céljából. A szűrésen kiderült, most is magas a vérnyomásom. Amikor először mérték ezt az értéket, még az előző munkahelyemen, azt hittem elromlott a műszer. Kértem, nézzék meg újra, a másik karomon is, meg egy másik mérővel. Meg voltam róla győződve, tévedésről van szó. Elvégre nem volt panaszom. Sose voltam beteg előtt még minden rendben volt, sőt, korábban inkább mindig alacsony volt a vérnyomásom.az üzemorvos a mostani elváltozásra figyelmeztetve a háziorvoshoz küldött, aki azonnal beutalót írt a helyi szakrendelőbe. Szót fogadtam, pedig nem gondoltam semmi komolyra, arra, hogy bármi bajom lehetne! Mentem vérvételre a laborba. Ezt követően számtalanszor vettek még tőlem vért, majd idővel hepatitisz fertőzésre is megvizsgálták. A javasolt ultrahangot nagyjából a gyomortükrözéssel egy időben végezték el. Hamarosan a László kórházba került, mert a háziorvos szerint itt kellett tovább keresni a magas májfunkciós értékek okára a magyarázatot, s megkezdeni a kezelést.

3 Nagy volt rajtunk a lelki, fizikai teher Nem volt egyszerű ez az időszak! Egyes napokon a szakrendelő és a László kórház között ingáztunk a párommal. Mindezt munka mellett. Próbáltam úgy kérni az időpontot a vizsgálatokra, hogy a szabadnapomra essen. Ha nem sikerült, műszakot cseréltem. Közben meg eléggé el voltam keseredve, nem értettem, mi lehet a baj, hiszen csak a vérnyomásomat találták magasnak. Meg az arcomon jelentek meg kiütések. Most meg már ki tudja mi a bajom, ha egyszer kórházba kell járnom, a májambulanciára! A hiúságomat bántó elváltozás az arcomon ekkor már nem is zavart volna, csak ne kelljen annyit foglalkozni magammal. De még csak most kezdődött a neheze. Valójában innen indul a történetem! Miután megtudtam, hogy rossz a laboreredményem, mert baj, hogy magasak a májfunkciós értékeim, villámcsapásként ért a közlés, a májamon egy 2 centiméter átmérőjű valamit találtak. Ez aztán teljesen betett nekem. A hepatitis C vírus igen lassan pusztítja a májat A 2 cm-es daganat még viszonylag kicsi, a műtét során pedig teljes egészében eltávolítható, magyarázza a részleteket dr. Makara Mihály. A hepatitis C vírus igen lassan, év alatt folyamatosan pusztítja a májat; az ép májszövet helyén kötőszövetes hegek alakulnak ki. A májfunkciós eltérések észlelésekor legtöbbször alkoholfogyasztásra, gyógyszerszedés okozta májártalomra gondolnak az orvosok, így a fertőzés észrevétlenül zajlik tovább. Daganat, az esetek többségében, csak igen előrehaladott hegesedés mellett képződik. Aztán jött a többi rémes dolog, így például a biopszia is. Miután a helyi szakrendelőben elvégezték az UH-t, ezt a László kórházban dr. Makara Mihály megismételtette, majd mintát vettek a máj szövetéből is. Azt mondták nekem, azért van rá szükség, mert a biopszia tudja határozottan bizonyítani a Hepatitisz C vírus jelenlétét. Találtak tehát egy durván 2 centis valamit. Azonban nem volt egyértelmű, mi is az, amit találtak, ezért CT-re az István kórházba küldtek. Majd ugyanott MR következett. Mindez nyár végén, augusztusban kezdődött, és októberre lettek meg a májamra vonatkozó eredmények. Ebben az időszakban is több hétig tartott a várakozás egy-egy vizsgálatra. Késő őszre járt, mire megtudtam, hogy a László kórház laborlelete Hepatitisz C vírus fertőzöttséget mutatott, az István kórház CT, majd MR-lelete pedig egyértelműen daganatra utalt. Biopszia a daganat igazolására Az ultrahangvizsgálatot sokszor azért kell megismételni, mert az első lelet elveszik, vagy a megismert lelet bizonytalan eredményt adott. A biopszia a hepatitisz C vírus okozta gyulladás igazolására, illetve a célzott biopszia a daganat igazolására szükséges, avat be az emberi és szakmai részletekbe a László kórház hepatológus szakembere. Az orvosok úgy gondolták, a tumor a vírus miatt alakulhatott ki, hiszen a kettő között az összefüggés ilyen egyértelmű.

4 Hogyan fertőződtem meg? Hát, mit mondjak, nem volt egyszerű. Fogalmam sincs, mikor és hogyan fertőződtem meg. Vért nem kaptam soha, nem iszom, nem drogozom, nincs tetoválásom, nem rakattam sehová testékszert. Gyötrődtem, nagyon aggódtam, mi lesz a párommal óta élünk együtt, hátha megfertőztem. Féltettem, beszéltem is erről Makara doktornak. Megnyugtatásunkra nála is elvégezték a szűrővizsgálatot. Hurrá, a párom legalább egészséges! Felhívták a figyelmünket arra, hogy ne használjunk közös törülközőt, fogkefét, borotvát. Persze ez eddig is így volt, de ettől kezdve mindenre még hatványozottabban vigyáztunk Kezelés csak a műtét után Miután Makara doktor meglátta a daganatot igazoló leleteimet, közölte, egyelőre a tumor miatt nem kezdhetjük el a C-vírus elleni kezelést. A kezelés elkezdéséhez egyfelől tudni kellett a helyzet súlyosságát, az állapotom fokozatát, illetve meg kellett szabadulni a daganattól. Makara doktor Görög Dénes tanár úrhoz irányított a Baross utcába, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájára, mert azt mondta nekünk, ott minden lehetőség adott a májdaganatok ellátására, és végső esetben májátültetésre is sor kerülhet. Elsődleges a kialakult daganat sebészi eltávolítása. A vírusellenes kezelés megterhelő, számos mellékhatással jár, többek között a vérképet is rontja, a vérlemezkék számát csökkenti, ami átmeneti vérzékenység kialakulásához vezet. Ez a műtét idején nyilvánvalóan nem kívánatos magyarázza szakmai döntését a hepatológus. Az epehólyag-kövesség sokszor panaszmentes, erősíti meg Makara doktor. Epegörcs leginkább csak gyulladáskor jelentkezik, vagy akkor, ha az epevezetékbe ékelődik egy kő november 19-én megműtöttek. Mint megtudtam, egy 6 centis darabot vettek ki a májból, és eltávolították az egész epét, mert tele volt kővel. Holott sosem volt epegörcsöm, semmi fájdalmat nem éreztem. A "ragaszkodó" vírusok legyőzték az interferont január 7-én elkezdődött az interferon kezelés. Nagyon rosszul bírta, emlékezik vissza Marcsi. Fáradékony lett, hangulatváltozásai olykor odáig romlottak, hogy minden ok nélkül hisztizett, sírni kezdett. Volt olyan időszaka, amire leginkább a mély depresszió megnevezés illik. A műtét után, az interferon kezelés alatt betegállományban volt, mert az orvosok szerint ebben az állapotban nem bírta volna végezni a munkáját. Bár ruházati eladó volt a Tesco-ban, mint mondja, a kívülálló nem is gondolná, milyen nehéz fizikai munka a raklapszámra érkező árut a helyére pakolni. Napjainkban a betegállomány utolsó periódusát éli. Az igazolások kiállítása a háziorvos hatásköre. Hosszas betegállomány helyett szokott megoldás lenni az átmeneti leszázalékolás.

5 Az interferon kezelés 2011 januárjától augusztusig tartott. Akkor abba kellett hagyni, mert a vírusaim, sajnos, nagyon ragaszkodnak hozzám, fogalmaz Marcsi. Fél, egy év után, protokoll szerint, megnézik a vírusszámot, addigra kiderül, milyen a terápia eredményessége. Marcsinál nem volt hatásos. Mivel alig változott az érték, augusztusban leállították a kezelést. Új vírusellenes szerek Ha 3 hónap alatt nem csökken jelentősen, vagy fél év alatt nem tűnik el a vérből, a kezeléstől nem várható gyógyulás, ezért tehát leállítjuk, indokolja Makara doktor a döntést, majd hozzáteszi: az új vírusellenes szerek új reményt adnak a gyógyulásra, hiszen a korábban sikertelenül kezelt vagy a kezelés után visszaeső betegek százalékában gyógyulást eredményeznek. A magas májfunkciós értékek a gyulladásos folyamat fellángolására utalnak - avat be a háttérmagyarázatba a hepatológus. A kezelés megindulása emiatt volna sürgős, de a szerek társadalombiztosítási támogatása még mindig várat magára... Azóta havonta nézik a vérképét, követik nyomon szervezete, betegsége állapotát, ismerteti jelen helyzetét Tarné. Vérképe általában véve jó, májfunkciós értékei viszont magasak. A pirosság az arcán megvan, ám mostanában, mint mondja, ez zavarja a legkevésbé májusától kezdve, tehát már 2 éve, Marcsi folyamatosan orvoshoz jár. Érthető, ha türelmetlen, ha unja, ha elege van, ha olykor elveszíti a reményt, ha depresszióba esik Továbbra sem érti, hogyan, kitől, mikor kaphatta el a fertőzést. Mint ismételgeti, nem iszik, nem drogozik, nincs piercing-je, tetoválása. Makara doktor is ezekre kérdezett rá elsőre, meg legfőképpen arra, volt-e műtéte, kapott-e vért. Mivel nemleges a válasz, homályban marad az eredet. Az orvos is megerősíti, az esetek nagy többségében sosem derül ki, a beteg hogyan kapta a fertőzést. A háttér, az eredet tisztázatlan volta is csak nehezíti a betegségtudat feldolgozását. Keserűen emlékezik Tarné, mit érzett először. A hír hallatán párjával együtt szinte sokkot kaptak. Halálfélelme azonban nem volt, a legrosszabbra A Fibroscan vizsgálat A máj kötőszövetes hegesedését egy speciális (Fibroscan nevű) vizsgálattal is pontosan lehet mérni, ezáltal sokszor el lehet kerülni a máj-biopszia elvégzését. A Fibroscan (mint nevéből következik, a kötőszöveti hegesedés mértékét képes kimutatni a máj szövetében) az ultrahangos lökéshullám terjedési sebességét méri; a vizsgálat nem jár sem fájdalommal, sem kellemetlenséggel. Tarné esetén a 4- es skálájú fibrózis fokozatokból a 3- as stádiumot találtuk, ami előrehaladott betegségre utal, ismerteti a részleteket a kezelőorvos. sosem gondolt. El volt keseredve, de mindvégig okot adott a bizakodásra, hogy időben kiderült a baj, és azonnal jó kezekbe került.

6 Orvoshiány és teljesítmény-volumen korlátok A műtétig tudott dolgozni. De ez többet már nem lesz így. Megindult a leszázalékolási folyamata, aminek persze szintén a végét várja nem tudja, az új szabályozás bármiben is érinti-e. Ma az keseríti el, hogy olyan lassan mennek a dolgok. Nyomasztja, hogy egy-egy UH-ra olykor hónapokat kell(ett) várni. A tavaszi (márc. 21.) ultrahangra február 1-jén jelentkeztek be. Másokkal, főleg más beteggel az ambulancián várakozva, nem szokott a hepatitiszről vagy a májrákról beszélgetni. Ami a lelkieket illeti, előfordul, hogy nem foglalkozik vele, van, amikor nagyon türelmetlen. A kezelés csak rossz emlék számára. Olykor napokig ágyban kellett maradnia, annyira legyengült. Akkor párja csinált mindent a háztartásban. A munkámmal, a napi elfoglaltsággal kapcsolatban azt tudom mondani, 20l0 óta táppénzen vagyok. A párom is a Tescoban dolgozott biztonsági vezetőként, a 20ll-es leépítéskor sajnos elküldték. Azóta sem talált munkát. Míg táppénzen voltam, úgy hozta a sors, hogy vállalkozók lettünk. Zöldségetgyümölcsöt árulunk a környező piacokon több, kevesebb sikerrel. Nekem a tanult szakmám virágkötő, most foglalkozhatok újra azzal is, és saját készítésű termékeimet árusíthatom. Közben ehetek sok vitamint, friss zöldet. Időnkkel szabadon rendelkezünk, nem gond, ha orvoshoz kell mennem. A szabadidőmben meg olvasgatok, és barátkozom az internettel, mint például most is. Ezeket a sorokat teljesen egyedül írtam, igaz, már több órája ülök a képernyő előtt. Leszázalékolás - göröngyös út Hepatitisz C fertőzés A Hepatitisz C fertőzés okozta betegség rendkívül alattomos, mert nemcsak a májat támadja meg. Ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat. Olykor krónikussá válik, és májzsugorodáshoz (cirrózis) vezethet. A hepatitisz vírusfertőzés többnyire panaszmentesen zajlik, csak egy-egy vérvizsgálat, a májenzimek emelkedése hívhatja fel rá a figyelmet. Előfordul, hogy érgyulladás például alsó végtagi barnás foltok megjelenése kíséri. Akinél bármilyen rizikótényező áll fenn, elsősorban is, ha 1992 előtt vérátömlesztést kapott, feltétlenül ajánlott elvégezni a vírusellenes antitestek szűrését, hangsúlyozzák az orvosok. (A hepatitisz rizikótényezőinek kérdőíve megtalálható a honlapon.) Sajnos, a vizsgálatokra egyre hosszabb a várakozási idő, erősíti meg a László kórház orvosa is. Ezt részben a teljesítmény-volumen korlátok, részben a vizsgáló orvosok külföldre vándorlása okozza. Visszatérve a tavaszi kontroll napjára. A Baross utcából elmentünk a Fiumei útra a leszázalékolásomat intézni. Az ügyintézésnek ez a fele már egyáltalán nem volt szívderítő...

7 Tavaly augusztusban fogtunk bele. Decemberben kerültem az orvosi bizottság elé, ahol 69%-os egészségkárosodást megállapítva közölték, eddigi munkámat már nem fogom tudni ellátni. Ennek kimondására azért volt szükség, mert 20ll. októberében lejárt a táppénzjogom, miközben a betegségem maga viszont továbbra is fennáll. Úgyhogy ezután nem táppénzen, hanem rehabilitációs járulékon leszek. Azt hittük, akkor ezzel kapcsolatosan már minden rendben, hiszen a nyomtatványokat időben leadtuk, és voltam már az orvosi bizottság előtt. Vártam tehát, majd utalják a járulékot. Ám, csak nem küldték. Érkezett viszont egy új nyomtatvány, amit ismét ki kellett tölteni. Ezt vittük magunkkal, le is adtuk. Az ügyintéző meg közölte, majd értesítenek, mikor kell újból az orvosi bizottság elé mennem. Elképedve hallottam, hogy majd valamikor májusban. De nem csak a hosszú várakozás, meg az ismétlés, hanem amiatt fogtunk padlót, hogy ez azt jelenti, legalább még két hónapig egy fillért sem kapok. Miközben az élet megy tovább, a banknak meg minden hónapban utalni kell a lakáshitel részletét ami már eddig is elég nehezen jött össze. Elvégre a felére csökkent a jövedelmem amióta táppénzen vagyok. Tanulságos történet Nem adom fel! Kérdem én, mi lesz, ha nem tudom fizetni a hitelemet? Nem elég, hogy megbetegedtem, még az utcára is kerülünk! Nem is arról van szó, hogy nem akarok dolgozni! De ha azt mondják, hogy nem tudok? Hogy nem is szabad? De ezt is fel fogom dolgozni. Igaz, vannak rossz napjaim, amikor nagyon feszült, türelmetlen vagyok. De általánosságban az a jellemző, hogy nem adom fel. 20ll. augusztusa óta csak kitartóan várok. Várom az új gyógyszert. És reménykedek. Addig is havonta járok Makara doktorhoz, és nagyon bízom benne. Mindig korrekt, mindent elmond, nem csak azt, amit hallani szeretnék, hanem a rosszat is. Látom rajta az elszántságot, hogy le kell győznünk ezt a betegséget. Az, hogy ilyen lassan mennek a dolgok, azt hiszem, őt is kikészíti. Bízom ebben az új gyógyszerben, Makara doktor elmondta, ez sokkal durvább lesz, mint az előző. De azt válaszoltam neki, kibírom, mert kemény vagyok. Nagyon meg akarok gyógyulni! (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet) Tarné történetét több szempontból is érdekesnek, tanulságosnak nevezi Makara doktor. A hepatitisz C felfedezése lehetővé tette májrákja időbeli felismerését, majd ennek nyomán a sikeres műtétet. Az első vírusellenes kezelés csak részleges eredményt hozott; most sajnos, még mindig várni kell azon új gyógyszereknek a társadalombiztosítási befogadására, amelyek a végleges gyógyulást hozhatják meg. Olyankor a vírus kipusztul, a máj lassan regenerálódik, daganata kialakulásának esélye is lényegesen csökken, majd 5 év elteltével gyakorlatilag megszűnik. Így a sikeres vírusellenes kezelés egyben daganatmegelőző terápia, Tarné Marcsi esetében is.

8 Legutóbb frissült: :07 480_HU

9 The content of this article does not reflect the official opinion of the European Union. Responsibility for the information and views expressed therein lies entirely with the author(s).

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról LEBARNULSZ VAGY BESÁRGULSZ? HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról Utazás előtt kérj Twinrix kombinált hepatitis A és B vírus elleni védőoltást, mert... Az

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Hepatitis Regiszter Hunyady Béla Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár PTE KK I.sz. Belgyógyászati Klinika, Pécs

Hepatitis Regiszter Hunyady Béla Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár PTE KK I.sz. Belgyógyászati Klinika, Pécs Hepatitis Regiszter Hunyady Béla Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár PTE KK I.sz. Belgyógyászati Klinika, Pécs Hepatitis Regiszter (HepReg) o A vírushepatitises betegek interferon-alapú kezelésének nyilvántartására,

Részletesebben

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata Frissített útmutató Page 2 Ebben a betegtájékoztatóban a méhnyakszűrés eredményét magyarázzuk el, amely vizsgálat célja a méhnyak (a méh alsó része) sejtjeiben

Részletesebben

1. Az emésztôrendszerrôl általában

1. Az emésztôrendszerrôl általában 1. Az emésztôrendszerrôl általában Az emésztôrendszer a szájüregtôl a végbélnyílásig tart. A nyelôcsövet a gyomor, azt pedig a vékonybél követi. A nyelôcsô tulajdonképpen a mellkasban helyezkedik el, a

Részletesebben

Felhasználók tapasztalatai:

Felhasználók tapasztalatai: Felhasználók tapasztalatai: 1 Gy. F.-né Budapest Hozzátartozóm, aki 91 éves, prosztatarákban szenved. A betegség következményeként mindkét lába nagyon duzzadt volt. Nagy lila foltok jelentek meg rajta,

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika 1. Meggyógyítunk egy fertőző betegséget HBV prevalencia 2006 Hepatitis B vírus terjedése - szexuális

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv.

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv. JEGYZŐKÖNYV Készült: Balatonszemes és Balatonőszöd Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2012. február 20-án 13.00 órakor kezdődő a Körjegyzőségi Hivatal tanácskozó termében közösen megtartott

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Hungarian language version

Hungarian language version Urban Reconstruction, Social Exclusion and the Roma in Budapest Workshop at Central European University, Budapest November 19, 2010 The workshop is organized within the RESPECT research project (http://respect.iusspavia.it/),

Részletesebben

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer Dengue-láz Dr. Szabó György Pócsmegyer Történelem Az ókori Kínában leírták. 1906-ban igazolták, hogy szúnyog terjeszti a betegséget. 1907-ben igazolták, hogy vírus. A II. világháború után kezdett megvadulni

Részletesebben

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Kíváncsi, mit takar az "artériás stiffness" kifejezés? Tudni szeretné, miért érdemes mérni az artériáinak életkorát? Foglalkoztatja az egészsége, és többet

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről 21 / 2009. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A rendkívüli képviselő-testületi ülés helyszíne:

Részletesebben

4. sz. JEGYZŐKÖNYV. Távol maradt: Faluházi Sándor alpolgármester, Dr. Serester Zoltán képviselő.

4. sz. JEGYZŐKÖNYV. Távol maradt: Faluházi Sándor alpolgármester, Dr. Serester Zoltán képviselő. Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testülete Bucsa, Kossuth tér 6. Tel: 66/585-520 203-4/2011. iktatószám 4. sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének, Ecsegfalva Község

Részletesebben

V. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 15-én 15.00 órakor tartott Képviselő-testületi ülésén.

V. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 15-én 15.00 órakor tartott Képviselő-testületi ülésén. V. JEGYZŐKÖNYV Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 15-én 15.00 órakor tartott Képviselő-testületi ülésén. Testületi ülés helye: Művelődési Ház Szihalom Jelen

Részletesebben

Magyar ILCO Szövetség. 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. Alapítva 1983.

Magyar ILCO Szövetség. 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. Alapítva 1983. Magyar ILCO Szövetség 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. Alapítva 1983. Komplex kezelés Szűrés A felismert daganatos beteg kivizsgálása Labor Colonoscópia Szövettan RTG UH CT MR Neoadjuvans kezelés Komplex

Részletesebben

7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései

7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései 7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései II. A hitoktatás mai helyzetelemzése a. A hittanórák időpontjával kapcsolatos kérdések A közoktatási intézményekben (óvodákban, általános iskolákban) törvény által

Részletesebben

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Milyen esetekben fordulunk

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. a Oktatási, Művelődési, Sport és Ifjúsági Bizottság részéről

JEGYZŐKÖNYV. a Oktatási, Művelődési, Sport és Ifjúsági Bizottság részéről JEGYZŐKÖNYV Készült: Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testületének Oktatási, Művelődési, Sport és Ifjúsági Bizottsága 2011. június 30-án 9:00 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatalban megtartott nyílt

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült a Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. július 18-án megtartott ülésén.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült a Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. július 18-án megtartott ülésén. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. július 18-án megtartott ülésén. Jelen vannak: mellékelt jelenléti ív szerint. Bencze István polgármester köszönti

Részletesebben

Míg a halál el nem választ

Míg a halál el nem választ FÖLDESI ENIKŐ HAUSER PÉTER GARAMI MIKLÓS 1 Míg a halál el nem választ Esetbemutatás Összefoglalás Amennyiben a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő gyermekek gyógyító kezelése eredménytelen, a

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Egercsehi és Szúcs, Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2011. február 2-án 14 00 órakor tartott együttes ülésén, az Egercsehi Polgármesteri Hivatalban Határozatok

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:. Születési dátum:.. KÓRHÁZ TAJ szám:... Nem: Rassz: férfi / nő indiai / ázsiai / fehér / fekete (a megfelelő aláhúzandó) ORVOS Képes-e a gyermek válaszolni a panaszaira,

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Hidegkút települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november 29-én 17 órai kezdettel megtartott rendes üléséről.

Jegyzőkönyv. Készült Hidegkút települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november 29-én 17 órai kezdettel megtartott rendes üléséről. Jegyzőkönyv Készült Hidegkút települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november 29-én 17 órai kezdettel megtartott rendes üléséről. Az ülés helye: Hidegkút Faluház Jelen vannak: Pénzes Erzsébet

Részletesebben

Legénytoll a láthatáron II.

Legénytoll a láthatáron II. DIÓSI PÁL Legénytoll a láthatáron II. A fiatalok helyzetérõl, problémáiról Feladatunkat szûkösen értelmeznénk, ha megkerülnénk annak vizsgálatát, hogy a megkérdezettek milyennek látják generációjuk körülményeit.

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A skizofrénia A skizofrénia A skizofrénia kifejezést szinte mindenki hallotta már valahol. Az emberek zöme azonban mégsem tudja biztosan, mi is ez, mi az oka, és hogyan gyógyítható. Mit jelent a skizofrénia

Részletesebben

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu 1. Fogamzás előtti ( praeconceptionalis ) tanácsadás, gondozás 2. Kismamák gondozása a szülésig 1. A kismama és fejlődő magzatának

Részletesebben

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel Posztanalitika Vizsgálatkérés Eredmény értelmezése POSZTANALITIKA Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

A diagnosztikus pontosság és a terápiás megfelelőség: az eredményes és biztonságos ellátás alapvető dimenziói

A diagnosztikus pontosság és a terápiás megfelelőség: az eredményes és biztonságos ellátás alapvető dimenziói A diagnosztikus pontosság és a terápiás megfelelőség: az eredményes és biztonságos ellátás alapvető dimenziói Dr. Kulin László, főszerkesztő Betegbiztonsag.hu Debreceni Egészségügyi, Minőségügyi Napok

Részletesebben

Belgyógyászat. Foglalkozás egészségügy. HPV megelőzés

Belgyógyászat. Foglalkozás egészségügy. HPV megelőzés Szakorvosi alapvizsgálat és beavatkozás árak Szakorvosi alapvizsgálat felnőtt és gyermek: Szakorvosi kontrollvizsgálat/konzultáció: Injekció, oltás: Receptírás: Vérvétel: Belgyógyászat Szakorvosi alap

Részletesebben

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés Összesen 135 válasz érkezett Összegzés ügyfélfogadási, rendelési ideje? Mennyire tudja azt összeegyeztetni munkaidejével? - Polgármesteri Hivatal Megfelelő, egyáltalán nem okoz gondot 83 61% Néha gondot

Részletesebben

Háttéranyag a Budapesti Békéltető Testület 2015. február 13-i sajtótájékoztatójára

Háttéranyag a Budapesti Békéltető Testület 2015. február 13-i sajtótájékoztatójára Háttéranyag a Budapesti Békéltető Testület 2015. február 13-i sajtótájékoztatójára A Budapesti Békéltető Testület 2014-es éve Értékelés, tapasztalatok Majdnem négyezer beérkezett és 3720 lezárt ügy, mintegy

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Központi Diagnosztikai Osztályok évi betegelégedettség kiértékelése

Központi Diagnosztikai Osztályok évi betegelégedettség kiértékelése MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT Nyt. szám: sz. példány Központi Diagnosztikai Osztályok 2014. évi beteg kiértékelése A 2014. évi betegi vizsgálat során, a Központi Diagnosztikai Osztályok szolgáltatását

Részletesebben

2. A lakosság és a helyi szervezetek közérdekű bejelentéseinek, javaslatainak, előterjesztése

2. A lakosság és a helyi szervezetek közérdekű bejelentéseinek, javaslatainak, előterjesztése J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Somoskőújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. október 3-án 17 00 órai kezdettel a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban tartott közmeghallgatáson.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Az ülés helye: Jelen vannak: Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának 2015. november 24-én 13 00 órától megtartott üléséről

Részletesebben

5/2013. JEGYZŐKÖNYVE

5/2013. JEGYZŐKÖNYVE Borsosberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. JEGYZŐKÖNYVE Készült: 2013. március 27-én 9.00 órai kezdettel megtartott képviselő-testületi rendkívüli ülésről Ülés helye: Borsosberény

Részletesebben

Győrzámoly Községi Önkormányzat

Győrzámoly Községi Önkormányzat Győrzámoly Községi Önkormányzat JEGYZŐKÖNYV A KÉPVISELŐ-TESTÜLET NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL Készült: 2014. december 2. napján a 16.15 órakor kezdődő ülésen Helye: Győrzámoly Község Önkormányzat Hivatalának tanácsterme

Részletesebben

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL 1 DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL FELMÉRÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK KÖRÉBEN Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ), a NOVARTIS támogatásával KINCSES JÁNOS a MACOSZ elnöke 2010. januárjában

Részletesebben

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

Beszámoló. (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008)

Beszámoló. (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008) Beszámoló (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008) A LEONARDO által támogatott gyakorlatomat Barcelonában, az Ars veterinaria (Calle Cardedeu, 3 08023 Barcelona) magánkórházban töltöttem el Artur Font Dipl.

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Bódis Lajos Privatizáció, munkaszervezet és bérelosztási mechanizmusok egy nagyüzemi varrodában, II. rész

Bódis Lajos Privatizáció, munkaszervezet és bérelosztási mechanizmusok egy nagyüzemi varrodában, II. rész ESETTANULMÁNY Közgazdasági Szemle, XLIV. évf., 1997. szeptember (799 818. o.) Bódis Lajos Privatizáció, munkaszervezet és bérelosztási mechanizmusok egy nagyüzemi varrodában, II. rész A szerzõ az új intézményi

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Bezi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Bezi, Szabadság u 59. 10-A/2009. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bezi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. augusztus 27-én a bezi Községházban

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.5.2007 COM(2007) 253 végleges - A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték

VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték Horváth Zoltán Cashflow Mérnök Gazdasági világválság: hisztéria vagy valóság Nos, itt ülünk egy gazdasági világválságnak nevezett helyzet kellős közepén, és a legrosszabb

Részletesebben

Baranya megyei német családból származom, 1957-ben jöttem a fõvárosba, ahol sok mindennel próbálkoztam. Dolgoztam a rádiónál,

Baranya megyei német családból származom, 1957-ben jöttem a fõvárosba, ahol sok mindennel próbálkoztam. Dolgoztam a rádiónál, 66 Interjú NEM HAGYHATNAK MAGUNKRA BENNÜNKET Beszélgetés Kalász Mártonnal, a Magyar Írószövetség új elnökével Kérem, mondjon néhány szót az olvasóknak magáról, eddigi pályájáról. Baranya megyei német családból

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Ösztöndíjakért felelős biztos Ösztöndíjakért felelős biztos Beszámoló

Ösztöndíjakért felelős biztos Ösztöndíjakért felelős biztos Beszámoló Ösztöndíjakért felelős biztos Beszámoló 2016.02.10.-2016.04.12. 1 Időrendi bontás 2016.02.10. Kémia Intézeti Tanács 2016.02.11. Kémia SzaB 2016.02.15. EHSZÖB ülés 2016.02.17. Kari Tanács 2016.02.19. Kari

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

Már Prémium csomag is! Med Help betegségbiztosítás

Már Prémium csomag is! Med Help betegségbiztosítás Már Prémium csomag is! Egészség & életerô Med Help betegségbiztosítás Az egészség a legdrágább értékünk?! Tudta Ön, hogy Magyarországon évente 9000 szívinfarktust regisztrálnak több, mint 35000-en betegednek

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

J e g y zőkönyv IT-2/2011. (IT-3/2010-2014.)

J e g y zőkönyv IT-2/2011. (IT-3/2010-2014.) IT-2/2011. (IT-3/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának informatikai és távközlési albizottsága 2011. november 15-én, kedden, 8 óra 7 perckor az Országház főemelet

Részletesebben

SÓ AEROSZOL MENNYISÉG és IDŐTARTAM BEÁLLÍTÁSOK.

SÓ AEROSZOL MENNYISÉG és IDŐTARTAM BEÁLLÍTÁSOK. SÓ AEROSZOL MENNYISÉG és IDŐTARTAM BEÁLLÍTÁSOK. 1 Jelen beállítások csak a PrizSalt só aeroszol generátor számára érvényesek. Copyright InfoWorld Media kft. Tartalom : Mrs. Vanda Hartman, Technikai adatok:

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának 2013. november 11-én, hétfőn, 11 óra 30 perckor

Részletesebben

2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) Átlagéletkor 47,61 év

2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) Átlagéletkor 47,61 év MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT Nyt. szám: 2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) sz. példány 1. Az Ön neme 1. férfi

Részletesebben

HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL. A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga

HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL. A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga ÖSSZEÁLLÍTOTTA HODOSSY GYULA Lilium Aurum, 2002 ISBN 80-8062-146-2 HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos JEGYZŐKÖNYV Készült Tiszalúc Nagyközség Képviselő-testületének 2011. április 7- napján a Községháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Majdanics László polgármester

Részletesebben

Fogászati kezelés. A fogászati ellenőrzés, megelőzés célú vizsgálat

Fogászati kezelés. A fogászati ellenőrzés, megelőzés célú vizsgálat Fogászati kezelés Ebben a segédanyagban az alábbi témák szerepelnek: Fogászati ellenőrzés, megelőző célú vizsgálatok Az íny állapota Fogászati kezelés: tömés, húzás, fogkő eltávolítás stb. Fogászati kezelés

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Jegyzőkönyv a Képviselő-testület üléséről 2015. 02. 04. Jegyzőkönyvet készítette: Talapka Gergő jegyzőkönyv-vezető Iktatószám: 573-5/2015. Jegyzőkönyv Inárcs Nagyközségi

Részletesebben

CCSVI. Történelmi és tudományos háttér

CCSVI. Történelmi és tudományos háttér CCSVI Történelmi és tudományos háttér Prof. Paolo Zamboni érsebész Felesége SM beteg Hipotézis: Vénás keringési zavar Vaslerakódás Érfalkárosodás Sejtpusztulás Autoimmun folyamat SM Az agy vénás rendszere

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Tard Község Önkormányzat Képviselőtestületének 2011. december hó 12. én 17 órai kezdettel Tardon a Faluházban megtartott közmeghallgatásáról. Jelen vannak: Gál János polgármester,

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Kihívások, kockázatok és válaszok a hadtudományi doktori képzésben

Kihívások, kockázatok és válaszok a hadtudományi doktori képzésben Padányi József Haig Zsolt Kihívások, kockázatok és válaszok a hadtudományi doktori képzésben A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folyó oktatásban fontos szerepet tölt be a doktori képzés. A három doktori

Részletesebben

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek.

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalomról mindnyájuknak van valamilyen szintű tapasztalati tudása,

Részletesebben

B17 vitamin rák ellen

B17 vitamin rák ellen B17 vitamin rák ellen B17 vitamin rák ellen A B-17 vitamin (Laetrile, Amigdalina) alternatív rákgyógyszer, injekció és tabletta a rákos sejtek csökkentésére, megszüntetésére, valamint szaporodásuk megállítására

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

MELLÉKLET FELTÉTELEK VAGY KORLÁTOZÁSOK, TEKINTETTEL A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA, MELYEKET A TAGÁLLAMOKNAK TELJESÍTENIÜK KELL

MELLÉKLET FELTÉTELEK VAGY KORLÁTOZÁSOK, TEKINTETTEL A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA, MELYEKET A TAGÁLLAMOKNAK TELJESÍTENIÜK KELL MELLÉKLET FELTÉTELEK VAGY KORLÁTOZÁSOK, TEKINTETTEL A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA, MELYEKET A TAGÁLLAMOKNAK TELJESÍTENIÜK KELL FELTÉTELEK VAGY KORLÁTOZÁSOK, TEKINTETTEL A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ceglédberceli Német Kisebbségi Önkormányzat 2009. október 8-i üléséről 27-29/2009. (10. 19.) sz. határozat 1 Készült: A Ceglédberceli Német Kisebbségi Önkormányzat 2009. október 8-i

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bakonykúti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 30-án megtartott nyilvános testületi üléséről. Az ülés helye: : Községháza (Bakonykúti, Szabadság u.

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: A Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal Tanácskozótermében (4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5.) Balmazújváros Város Önkormányzat Pénzügyi, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi

Részletesebben

ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA JEGYZŐKÖNYV

ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA JEGYZŐKÖNYV ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA Ikt. szám: 606 /2012 JEGYZŐKÖNYV Jelen jegyzőkönyv a 2012. március 29-én, 18 órai kezdettel tartott munkaterv szerinti Helyi Tanácsülés alkalmával

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Tárgy: Beszámoló a Közös Hivatal tevékenységéről Tisztelt Képviselő-testület! A Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

A kultúra menedzselése

A kultúra menedzselése A kultúra menedzselése Beszélgetés Pius Knüsellel Svájcban tavasztól őszig nagy rendezvénysorozaton mutatkozik be a négy visegrádi ország kultúrája. A programot, amely a Centrelyuropdriims összefoglaló

Részletesebben

MÁJGYULLADÁS, A MÁJ VÍRUSOS

MÁJGYULLADÁS, A MÁJ VÍRUSOS MÁJGYULLADÁS, A MÁJ VÍRUSOS MEGBETEGEDÉSEI TARTALOM Májgyulladás (hepatitis)...1 Májzsugor (cirrózis)...3 Vírusos hepatitiszek...4 Fertőző májgyulladás (hepatitis epidemika, hepatitis A)...5 B-hepatitisz

Részletesebben

BEVEZETŐ. A nők munkaerő piaci helyzetének alakulása a 90-es években 1

BEVEZETŐ. A nők munkaerő piaci helyzetének alakulása a 90-es években 1 BEVEZETŐ A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány fennállása óta kiemelt célcsoportként kezeli a női vállalkozókat. Az alapítvány munkatársai naponta ismernek meg egyedi emberi, vállalkozói, női sorsokat

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Induktív érvek Az induktív érvnél a premisszákból sosem következik szükségszerűen a konklúzió.

Részletesebben

Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy. 1. Bevezetés Problémafelvetés

Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy. 1. Bevezetés Problémafelvetés Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy 1. Bevezetés Problémafelvetés Jelen tanulmány a Pozsony és környéke agglomerációjában lakó szlovák állampolgárok helyzetét vizsgálja az oktatás és egészségügy

Részletesebben