A bio-üzemanyagok alkalmazásának környezetvédelmi hatásai a helyi buszközlekedésben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A bio-üzemanyagok alkalmazásának környezetvédelmi hatásai a helyi buszközlekedésben"

Átírás

1 A bio-üzemanyagok alkalmazásának környezetvédelmi hatásai a helyi buszközlekedésben Dr. Bai Attila egyetemi docens Debreceni Egyetem, ATC, AVK, abai@agr.unideb.hu Az utóbbi időben gyakran felvetődő kérdés, hogy lokálisan és globálisan kedvező hatással vannak-e a bio-üzemanyagok a környezetre. A Renewable Fuels Agency (Megújuló Üzemanyagok Hivatala - RFA) megbízásából 2008-ban készített felmérés a bio üzemanyagalapanyagok származási helye szerint számította ki az esetleges emisszió-megtakarítást. Eszerint a brazil szójaolaj használata 10%-os, a repceolaj 30 %-os, a délkelet-ázsiai pálmaolaj 40 %-os, a brazil cukornád 70 %-os, míg a használt zsiradékok 80 %-os megtakarítást eredményeznek a hagyományos üzemanyagokhoz képes. Ebben nem szerepel az esőerdők esetleges kivágásából származó negatív hatás (Bio Forrás, 2008 szept. 5). A globális hatásokon túlmenően a koncentráltan, a városi környezetben jelentkező károsanyagkibocsátás csökkentése az ott élők egészsége szempontjából viszont legalább ilyen lényeges kérdés lehet. Magyarországon a közúti közlekedésből származik (Kovács E.,2007): a szén-monoxid kibocsátás 80 %-a, a nitrogén-oxid kibocsátás 62 %-a, a szénhidrogén kibocsátás 56 %-a, a kisméretű szállópor (PM10) kibocsátás 30%-a, a széndioxid kibocsátás 20 %-a. A nagyvárosokban fellépő légszennyezés veszélyének lekerülése érdekében a települések több alternatívával rendelkeznek:

2 A forgalom korlátozása, mely a gépjárművek nélkülözhetetlensége miatt nehezen kivitelezhető, ugyanakkor több európai nagyváros egyes részein bevezették már ezt az intézkedést, A hagyományos üzemanyagok elégetésének tökéletesítése oly módon, hogy ez a lehető legkevesebb károsanyag kibocsátással járjon, Olyan új hajtóanyag alkalmazása, amely a jelenlegi motorkonstrukciókra alapoz és az emissziós határértékei kedvezőbbek a jelenleginél. A tömegközlekedés egy főre eső fajlagos szennyezőanyag kibocsátása jóval kisebb, mint az egyedi személygépjármű közlekedésé, ráadásul városainkban a csúcsforgalmi időszakokban a forgalmas helyeken mért szennyezőanyagok koncentrációja nem ritkán meghaladja az egészségügyi határértéket. A forgalmas területek közelében élő, dolgozó lakosság körében nagyobb a kockázata a légzőszervi, szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Mindez indokolttá teheti a megújuló energiaforrások felhasználásának vizsgálatát a helyi tömegközlekedésben. Magyarországon a tömegközlekedés személyközlekedésen belüli részaránya nagyobb, mint az EU országaiban, azonban ez a jelenleg még kedvező helyzet folyamatosan romlik. Az elmúlt években a gazdaság átalakulása miatt bekövetkezett munkahely-leépítések, az üzleti élet fokozottabb személygépkocsi használata nagymértékben csökkentette a helyi és helyközi tömegközlekedés használatának igénybevételét. Ez arra utal, hogy a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala ma még nem alternatívája a személygépkocsinak (Fleischer, 1996). Az utóbbi években több központi intézkedés született, amely közvetlenül, vagy közvetetten szolgálja a közlekedési eredetű légszennyezés csökkentését: Gépjármű Magyarországon csak az EURO 3-as normának megfelelő emissziós tulajdonságokkal helyezhető forgalomba, január 1-jével pedig már az átalakítás során beépített motoroknak is teljesíteniük kell ezt a normát (1. Táblázat), Jogszabály rendelkezik a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalmának korlátozásáról, Rendelet írja elő a gépjárművek időszakos kötelező környezetvédelmi ellenőrzését, illetve teszi lehetővé a nehézteher-forgalom kitiltását a településekről abban az

3 esetben, ha a problémás úttal párhuzamosan létezik elkerülő út, amely autópálya is lehet. 1. táblázat: A nehéz Diesel-motorok emissziójának határértékei az EU-ban Forrás: Hancsók, 2004 A táblázat adataiból jól látható, hogy az értékek csökkentek, tehát a szabályozások jelentős mértékű szigorodása következett be és ez a tendencia valószínűleg az továbbra is így marad. 1. A debreceni projekt A Mobilitási kezdeményezések helyi integrációhoz és fenntarthatósághoz c. TREN/04/FP6EN/S07/ sz. projekt célja komplex eszközökkel a környezetbarát városi közlekedés megvalósítása, a tapasztalatok átadása és adaptálása. Az ezzel kapcsolatos sokféle tevékenységből és a pályázott összegből jelentős részarányt képviselt Debrecenben a bioüzemanyagok (biodízel, biológiai eredetű CNG) használatának vizsgálata a városi buszokban. A program keretében között a Debreceni Egyetem ATC és a Hajdú Volán együttműködésével, valamint a Debreceni Polgármesteri Hivatal koordinálásával, a Hajdú Volán Zrt gázüzemű buszparkjának fejlesztésére, valamint jelentős előkészítő munkát

4 követően a biodízel kísérleti alkalmazására került sor 2008 tavaszán. A programban eredetileg szerepelt a Városi Szennyvíztisztító Telepen és a Szilárdhulladék-lerakó Telepen képződő biogáz tisztításából származó bio-cng felhasználása is hajtóanyagként, ez azonban a tulajdonjogi viszonyok megváltozása miatt nem valósult meg. Az értékesítést a gazdaságossági szempontok mellett azzal indokolták, hogy a hatályos környezetvédelmi előírások szerint a depóniagáz teljes mennyiségének hasznosítását is előírják, amire a kísérleti hajtóanyagcélú alkalmazás nem nyújtana garanciát. Ez amiatt különösen is sajnálatos, hogy a tiszta gázmotor környezetvédelmi paraméterei messze megelőzik a dízelmotorok emissziós értékeit, tehát ebből a szempontból itt várhattuk volna a legnagyobb károsgáz-emisszió megtakarítást. A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) mérései alapján a gázmotor károsanyag kibocsátása az EURO III norma határértékeit teljesítik, a szennyező hatása a jelenleg hazai forgalomban üzemelő belsőégésű motorok közül az egyik legkisebb, ugyanis koromkibocsátása a legmodernebb dízelmotorokénál is kevesebb.(1.ábra) 1. ábra: Különböző autóbuszmotorok károsanyag-kibocsátása Forrás: További, környezetvédelemben jelentkező előny, hogy a gáz-levegő tökéletes keveredésének köszönhetően csökken az olajfogyasztás is, az olajcsere-periódus megduplázódik, tehát kevesebb fáradtolaj keletkezik a gázüzemű járművek üzemeltetése során.

5 2. A biodízeles kísérletek lefolyása Az autóbuszok károsanyag-kibocsátásának vizsgálata AVL DiCom 4000 típusú kipufogógáz elemző műszerrel történt. A mérőműszert a Hajdú Volán Zrt elsősorban környezetvédelmi igazolólapok kiállítása céljából használja saját járműveinél. A mérőműszerrel a környezetvédelmi igazolólap kiállításához szükséges mérési elvet alkalmazta. Dízelüzemű járművekhez a füst (vagy más néven opacitás) [%] és az ún. K érték (fényelnyelési együttható) [m-1] jellemzőit mérik. A vizsgált 5 busz az EURO 2-es kategóriába tartozik, közöttük szóló és csuklós járművek is előfordultak. Minden egyes autóbusz a biodízel teszteket megelőzően soron kívüli átvizsgáláson esett át, ahol a jármű teljes átvizsgálásán felül olajszűrő és levegőszűrő ellenőrzés, illetve szükség esetén csere is történt. A tényleges üzemi és próbapadi mérések április 10-június 2 között folyamatosan zajlottak le. Összességében 2400 l biodízelt használtunk fel, 10, 20 és 50 %-os biodízelkoncentrációban és ezeket hasonlítottuk össze a normál (4,4 % biodízelt tartalmazó) gázolajjal, különböző életkorú, de azonos típusú buszokban. A kísérletek lefolyása következőképpen zajlott: 2008 április között 10 %-os keverék (2000 l keverék üzemanyag felhasználása), 2008 április 22-május 15 között 20 %-os keverék (5600 l keverék üzemanyag felhasználása), 2008 május 16-június 2 között 50 %-os keverék (3600 l keverék üzemanyag felhasználása. Az autóbuszok üres gázolajrendszere a bekevert 10 és 20%-os gázolaj-biodízel keverék üzemanyaggal teljes egészében feltöltésre került. A motorok védelmében azonban a 20%-ról 50%-ra való áttérés fokozatosan valósult meg. A 20%-os bekeverésű üzemanyagra folyamatos 50%-os keverék rátankolással lett növelve a koncentráció. Az autóbuszok mindennap tankoltak, így a folyamatos rátankolásokkal naponta megközelítőleg 10%-al nőtt az üzemanyagtankban a keverék biokomponens tartalma. A mérések során a cél az volt, hogy minél több jellemző kerüljön mérésre, így a dízelüzemben nem szokásos, ugyanakkor benzinüzemben kötelezően előírt CO [tf%] és CH [ppm] határértékek mérése is megtörtént.

6 3. A biodízel alkalmazásának környezetvédelmi hatásai A mért adatok alapján a K-érték 1 minden esetben, a CO teljes fordulatszámon, a füst alapjáraton 50 %-os koncentrációnál csökkenti jelentős (33-59 %-os) mértékben a károsanyag-kibocsátást, egyéb esetekben számottevő csökkenés nem tapasztalható. A mért értékekben általánosságban következetes csökkenés vagy növekedés, illetve tendencia nem vehető észre. A mérés során alkalmazott mérőműszer, valamint a mérési metodika minden mérés során azonos volt, ennek ellenére a legtöbb káros-anyagnál, illetve autóbusznál nem mutatható ki nagymértékű (sőt olykor egyértelmű) változás a különböző keverési arányok károsanyag-kibocsátásai között. Méréseink eredményei a 2. táblázatban találhatók a kísérletekben résztvevő buszok kibocsátási értékeinek átlagolásával. 2. táblázat: A kísérlet során vizsgált buszok átlagos emisszió kibocsátási értékei 10%-os 20%-os 50%-os Megnevezés Dízel keverék keverék keverék alapjárat 1,033 1,033 0,900 0,575 Füst teljes fordulatszám 3,950 2,300 4,050 4,075 alapjárat 0,023 0,015 0,015 0,015 K-érték teljes (m 2 ) fordulatszám 0,225 0,028 0,048 0,093 alapjárat 0,013 0,008 0,010 0,010 CO teljes (térf. %) fordulatszám 0,048 0,055 0,053 0,020 alapjárat 1,350 1,467 1,475 1,525 CO 2 teljes (térf.%) fordulatszám 3,100 3,567 2,850 2,325 alapjárat 13,750 10,333 12,250 13,000 HC teljes (ppm) fordulatszám 19,250 14,667 18,000 15,500 1 Fényelnyelési együttható, amely megmutatja hogy 1 négyzetméteren mennyire szennyezett szilárd részecskékkel a kipufogógáz.

7 Környezetvédelmi szempontból a füst színe fehérebb, jellegzetes olaj-illata van, a szilárd részecskék koncentrációja és a szénhidrogén-kibocsátás egyértelműen, bár a koncentrációváltozással nem arányosan csökkent a dízelüzemhez képest. Bizonytalan a méréseink alapján a biodízel-koncentráció változásának hatása a szénmonoxid és széndioxidkibocsátásra, utóbbinál a 10 %-os keverék esetén mindegyik busznál emelkedett a károsanyag-kibocsátás a dízelüzemhez képest, utána viszont általában csökkenés következett be. A norma szerinti határértéket egyik mérésünk eredményei sem lépték túl. A kibocsátás növekedése ezeknél a gázoknál valószínűleg nem a koncentrációval, hanem az első alkalmazással áll összefüggésben, amit alátámasztanak a későbbi, nagyobb biodízelkoncentrációval elvégzett kísérletek jóval alacsonyabb emissziós adatai is. A értékelés nehézségeit a szórásnál kapott értékek is alátámasztják, melyek között csak néhány eredmény adott szignifikánsnak tekinthető összefüggést. A 7. táblázatban található értékek az egyes autóbuszokon mért értékek átlagos szórását mutatják be az átlagértékhez képest. A kivastagított esetek kivételével meglehetősen nagy esetenként 100%-ot is meghaladó mértékű eltérések jelentkeztek a különböző járműveken mért értékek között. Megnevezés 1. Táblázat: Az emissziós értékek relatív szórása Dízel 10%-os keverék 20%-os keverék 50%-os keverék alapjárat 0,53 0,53 0,40 1,06 Füst teljes fordulatszám 0,59 0,00 0,37 0,67 alapjárat 0,65 0,87 0,40 0,40 K-érték teljes fordulatszám 1,27 1,14 1,23 0,71 alapjárat 0,38 0,63 0,00 0,00 CO teljes fordulatszám 0,75 1,42 1,47 0,40 alapjárat 0,10 0,08 0,12 0,08 CO 2 teljes fordulatszám 0,28 0,35 0,32 0,47 alapjárat 0,35 0,20 0,31 0,24 HC teljes fordulatszám 0,40 0,17 0,25 0,41 Összességében a kibocsátási értékek egyértelműen kedvező irányba változtak a füst, a K-érték és a szénhidrogén-kibocsátás értékei, a CO és CO 2 vonatkozásában a kisebb koncentrációknál a mérések alapján nem, vélelmezhetően azonban szintén kisebb lesz az emisszió, az alkalmazás időtartamának előrehaladtával. Környezetvédelmi szempontból tehát feltétlenül indokolt lenne a tömegközlekedésben a biodízel akár 50 %-os koncentrációban történő

8 alkalmazása is vizsgálataink szerint ennek motorikusan sem lennének hátrányos következményei -, gazdasági szempontból azonban a jelenlegi jogi-közgazdasági körülmények között számításaink alapján sajnos még nem lenne indokolt az alkalmazása. Felhasznált szakirodalom 1. Bai A (altéma-felelős): A bio-üzemanyagok alkalmazásának tapasztalatai a debreceni tömegközlekedésben. Összefoglaló tanulmány. Közreműködők: Grasselli G, Kormányos Sz, Szendrei J, Teleki A, Bói S.. European Commission. 6 th Framework Programme on Research, Technological Development and Demonstration Mobilis Integrated Project. Mobility Initiatives for Local Integration and Sustainability. WP5 Clean and Energy Efficient Vehicles. Koordinátor: Debrecen MJV Önkormányzata, Toulouse-i Önkormányzat. Debrecen, 2008 szeptember 1, pp , 2. Fleischer T.: Városi közlekedési kérdések egy környezetbarát magyar közlekedéspolitikában. Előadás a Mátrafüreden 1996 június között rendezett II. Városi Útgazdálkodási Konferencián 3. Hancsók J: Korszerű motor- és sugárhajtómű üzemanyagok III. Alternatív motorhajtóanyagok. Veszprém Egyetemi Kiadó, Veszprém, Kovács E.: Gépjárművek légszennyezőanyag kibocsátásra vonatkozó környezetvédelmi követelmények alakulása. GÉMOSZ konferencia, Galyatető, Bio Forrás, 2008/15. szám

A bio-üzemanyagok alkalmazása a debreceni buszközlekedésben I. Műszaki és környezetvédelmi hatások

A bio-üzemanyagok alkalmazása a debreceni buszközlekedésben I. Műszaki és környezetvédelmi hatások A bio-üzemanyagok alkalmazása a debreceni buszközlekedésben I. Műszaki és környezetvédelmi hatások Dr. Bai Attila egyetemi docens Debreceni Egyetem, ATC, AVK, e-mail: abai@agr.unideb.hu A Közlekedéstudományi

Részletesebben

A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése

A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése A közlekedés légszennyezése Jogi eljárások lehetőségei a jobb levegőminőség és az éghajlatvédelem érdekében Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 18. november 26. A közúti közlekedésből származó légszennyezés

Részletesebben

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megújuló energiát hazánkban elsősorban a napenergia, a geotermikus energia, a biomassza és a szélenergia felhasználásából nyerhetünk. Magyarország energiafelhasználása

Részletesebben

A közúti forgalom hatása Pécs város levegőminőségére

A közúti forgalom hatása Pécs város levegőminőségére A közúti forgalom hatása Pécs város levegőminőségére Készítette: Emesz Tibor Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség 2014. május 29. Jogszabályi háttér 306/2010 (XII.23.) Korm.

Részletesebben

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc Légszennyezés Molnár Kata Környezettan BSc Száraz levegőösszetétele: oxigén és nitrogén (99 %) argon (1%) széndioxid, héliumot, nyomgázok A tiszta levegő nem tartalmaz káros mennyiségben vegyi anyagokat!

Részletesebben

A cél az volt, hogy adatokat kapjunk a Dunán közlekedő jelentős hajóforgalom okozta légszennyezettségről.

A cél az volt, hogy adatokat kapjunk a Dunán közlekedő jelentős hajóforgalom okozta légszennyezettségről. A pesti rakpart nitrogén-dioxid-szennyezettségének vizsgálata Simon Gergely környezetkémikus, Greenpeace CEE Miért, és mikor mértünk? A Greenpeace segítségével, eszközével és iránymutatása alapján az ahang

Részletesebben

IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata

IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata Medveczki András IVECO magyarországi képviseleti iroda CNG KONFERENCIA 2011. November 24. Haladunk a jövő szállítási megoldásai felé ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben. Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29.

A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben. Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29. A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben előad adó: Princz Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29. : Princz-Jakovics Tibor (PhD tudományos munkatárs PhD) okl. építőmérnök Budapesti Műszaki

Részletesebben

Környezetbarát városi tömegközlekedés biodízellel

Környezetbarát városi tömegközlekedés biodízellel Környezetbarát városi tömegközlekedés biodízellel Dr. Bai Attila 1 Kormányos Szilvia 2 Debreceni Egyetem, ATC, AVK, Vállalatgazdaságtani Tanszék 4032 Debrecen, Böszörményi u. 138 e-mail: abai@agr.unideb.hu,

Részletesebben

Gépjárművek hatósági típusjóváhagyási és gyártásellenőrző károsanyag-kibocsátási vizsgálatai

Gépjárművek hatósági típusjóváhagyási és gyártásellenőrző károsanyag-kibocsátási vizsgálatai Gépjárművek hatósági típusjóváhagyási és gyártásellenőrző károsanyag-kibocsátási vizsgálatai A típusjóváhagyó és gyártásellenőrző vizsgálatokról általában Az iparilag fejlett országok mindegyike hatósági

Részletesebben

10. A KÖZÚTI FORGALOM KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULÓ LEVEGŐSZENNYEZÉS

10. A KÖZÚTI FORGALOM KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULÓ LEVEGŐSZENNYEZÉS 10. A KÖZÚTI FORGALOM KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULÓ LEVEGŐSZENNYEZÉS A levegőszennyezést befolyásoló tényezők áttekintése A gépjárművek közepes és nagy forgalom esetén csaknem folyamatos oszloppá állnak össze,

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

A PM 10 Csökkentési Program Beszámoló OGY Fenntartható Fejlődés Bizottság 2013. szeptember 17.

A PM 10 Csökkentési Program Beszámoló OGY Fenntartható Fejlődés Bizottság 2013. szeptember 17. A PM 10 Csökkentési Program Beszámoló OGY Fenntartható Fejlődés Bizottság 2013. szeptember 17. Dr. Dobi Bálint főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium, Környezetmegőrzési Főosztály PM 10 - kisméretű

Részletesebben

KÖRNYEZETBARÁT JÁRMŰ ÜZEMELTETÉS 2008

KÖRNYEZETBARÁT JÁRMŰ ÜZEMELTETÉS 2008 Dr Paár István Közlekedéstudományi Intézet kft ZÖLD AUTÓ KÖZPONT KÖRNYEZETBARÁT JÁRMŰ ÜZEMELTETÉS 2008 avagy fenntartható közúti közlekedés Előadás tematikája Fenntartható közúti közlekedés: 1. MÉRGEZŐ

Részletesebben

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innovációs leírás Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor 0 Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innováció kategóriája Az innováció rövid leírása Elérhető megtakarítás %-ban Technológia költsége

Részletesebben

ENERGOTEST NAPOK 2018

ENERGOTEST NAPOK 2018 ENERGOTEST NAPOK 2018 Jogszabályi változások és hatósági elvárások a műszaki megvizsgálás területén Mikulás Róbert NFM JÁRMŰ MÓDSZERTANI HATÓSÁGI FŐOSZTÁLY 1 VÁLTOZÓ JOGSZABÁLYOK 2 VÁLTOZÓ JOGSZABÁLYOK

Részletesebben

23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet

23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet 23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet a 140 kwth és az ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz Programajánlatok március 5. 16:00 ELTE Kémiai Intézet 065-ös terem Észbontogató (www.chem.elte.hu/pr)

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017. év Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás... 4 Villamosenergia-felhasználás... 4 Gázfelhasználás... 5 Távhőfelhasználás...

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

AZ ÁRU ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA

AZ ÁRU ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA AZ ÁRU ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA Csűrök Tibor 1. AZ ÁRU ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ESZKÖZEI, FAJLAGOS ENERGIAFELHASZNÁLÁSUK, SZENNYEZŐANYAG KIBOCSÁTÁSUK 2. A HAJTÓANYAG FELHASZNÁLÁS ÉS SZENNYEZŐANYAG

Részletesebben

Károsanyag kibocsátás vizsgálata

Károsanyag kibocsátás vizsgálata Károsanyag kibocsátás vizsgálata Minőség ellenőrzés 1 Szgj. (Diesel-motorok) emissziós határai Részecske kibocsátás [g/kwh] Füstgáz visszavezetés EURO 3 (2000) EURO 5 Részecske szűrő EURO 4 Kialakítás

Részletesebben

Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet.

Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet. SZMOG Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet. A szmog a nevét az angol smoke (füst) és fog

Részletesebben

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése Instacioner kazán füstgáz mérése A légszennyezés jelentős részét teszik ki a háztartási tüzelőberendezések. A gázüzemű kombi kazán elsősorban CO, CO 2, NO x és C x H y szennyezőanyagokat bocsát ki a légtérbe.

Részletesebben

e-gépész.hu >> Szellőztetés hatása a szén-dioxid-koncentrációra lakóépületekben Szerzo: Csáki Imre, tanársegéd, Debreceni Egyetem Műszaki Kar

e-gépész.hu >> Szellőztetés hatása a szén-dioxid-koncentrációra lakóépületekben Szerzo: Csáki Imre, tanársegéd, Debreceni Egyetem Műszaki Kar e-gépész.hu >> Szellőztetés hatása a szén-dioxid-koncentrációra lakóépületekben Szerzo: Csáki Imre, tanársegéd, Debreceni Egyetem Műszaki Kar Az ember zárt térben tölti életének 80-90%-át. Azokban a lakóépületekben,

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE (XXX)

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX D040155/01 [ ](2015) XXX draft A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE (XXX) a 692/2008/EK rendeletnek a könnyű személy- és haszongépjárművek kibocsátásai (Euro 5/6) tekintetében történő

Részletesebben

Flottamenedzsment Konferencia

Flottamenedzsment Konferencia Flottamenedzsment Konferencia 2010. január 29. Budapest Balogh Nikoletta Projekt Menedzser Geonardo Kft. Geonardo Kft. Budapesti KKV 1999-ben alapítva Főbb területeink: Környezetvédelem Vízgazdálkodás

Részletesebben

Újpest levegőminőségének évi értékelése

Újpest levegőminőségének évi értékelése Újpest levegőminőségének 2018. évi értékelése Újpest levegőminőségének 2018. évi értékelését a 6/2011 (I.14.) VM rendeletben meghatározott módszerek szerint, a 4/2011 (I.14.) VM rendeletben megadott egészségügyi

Részletesebben

ELŐHIDROGÉNEZETT NÖVÉNYOLAJOK IZOMERIZÁLÁSA. Krár Márton, Hancsók Jenő

ELŐHIDROGÉNEZETT NÖVÉNYOLAJOK IZOMERIZÁLÁSA. Krár Márton, Hancsók Jenő ELŐHIDROGÉNEZETT NÖVÉNYOLAJOK IZOMERIZÁLÁSA Krár Márton, Hancsók Jenő Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézet Ásványolaj- és Széntechnológia Intézeti Tanszék MŰSZAKI KÉMIAI NAPOK 07 2007.

Részletesebben

Gázégő üzemének ellenőrzése füstgázösszetétel alapján

Gázégő üzemének ellenőrzése füstgázösszetétel alapján MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA- ÉS MINŐSÉGÜGYI INTÉZET TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Gázégő üzemének ellenőrzése füstgázösszetétel alapján Felkészülési tananyag a Tüzeléstan

Részletesebben

Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein

Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein Előadó: Varvasovszki Zalán technológus FEJÉRVÍZ ZRt. Bevezetés FEJÉRVÍZ Fejér Megyei Önkormányzatok Általánosságban elmondható,

Részletesebben

FOLYÉKONY BIOÜZEMANYAGOK

FOLYÉKONY BIOÜZEMANYAGOK FOLYÉKONY BIOÜZEMANYAGOK Dr. DÉNES Ferenc BIOMASSZA HASZNOSÍTÁS BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 2016/10/03 Biomassza hasznosítás, 2016/10/04 1 TARTALOM Bevezetés Bioetanol Biodízel Egyéb folyékony

Részletesebben

23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet

23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet 23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet a 140 kw th és az ennél nagyobb, de 50 MW th -nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2018. év Készítette: Terbete Consulting Kft. szakreferensi névjegyzéki jelölés: ESZSZ-56/2019 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás...

Részletesebben

A biometán előállítása és betáplálása a földgázhálózatba

A biometán előállítása és betáplálása a földgázhálózatba A biometán előállítása és betáplálása a földgázhálózatba Dr. Kovács Attila - Fuchsz Máté Első Magyar Biogáz Kft. 2011. 1. április 13. XIX. Dunagáz Szakmai Napok, Visegrád Mottó: Amikor kivágjátok az utolsó

Részletesebben

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

BKK által futtatott erősen környezetszennyező buszok. Segédanyag (Utolsó módosítás: 2014.08.05)

BKK által futtatott erősen környezetszennyező buszok. Segédanyag (Utolsó módosítás: 2014.08.05) BKK által futtatott erősen környezetszennyező buszok Segédanyag (Utolsó módosítás: 2014.08.05) Helyzet ma A BKK ma állományban ~1612 olyan városi busz van, amely messze nem felel meg az Európában mindennapos

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Égéselméleti számítások Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Miskolci Egyetem - Tüzeléstani és Hőenergia Tanszék 2 Tüzelőanyagok Definíció Energiaforrás, melyből oxidálószer jelenlétében, exoterm

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL OLAJCSERÉRE AZ ÖN GÉPJÁRMŰVÉNEK IS FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGE VAN. Olajcsere nélkül nincs tökéletes működés. MIÉRT VAN SZÜKSÉG OLAJCSERÉRE? Feltétlenül

Részletesebben

Az E85 Comfort gyakorlati tapasztalatai és etanolos járműtörténet

Az E85 Comfort gyakorlati tapasztalatai és etanolos járműtörténet Az E85 Comfort gyakorlati tapasztalatai és etanolos járműtörténet Az első alkohol motor A XIX. szd. második felében megszületik a jármű hajtásra alkalmas dugattyús belsőégésű motor 1862. Alphonse Beau

Részletesebben

MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL

MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL OLAJCSERÉRE AZ ÖN AUTÓJÁNAK IS SZÜKSÉGE VAN MIÉRT VAN SZÜKSÉG OLAJCSERÉRE? Feltétlenül szükséges, hogy gépjárműve motorolaját bizonyos időközönként a CITROËN-szabványoknak

Részletesebben

Közlekedési rendszerek és e-mobilitás

Közlekedési rendszerek és e-mobilitás Közlekedési rendszerek és e-mobilitás II. E-Mobilitás konferencia Budapesti Corvinus Egyetem, 2017. június 15. Dr. Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár Mi jut eszünkbe ha ma a környezetkímélő

Részletesebben

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

Mezőgazdas légszennyezés. Bibók Zsuzsanna NAIK konferencia április 26.

Mezőgazdas légszennyezés. Bibók Zsuzsanna NAIK konferencia április 26. Mezőgazdas gazdaság és légszennyezés Bibók Zsuzsanna NAIK konferencia 2016. április 26. Tartalom A mezőgazdaságból származó légszennyezőanyag és bűz kibocsátás; A levegő védelmi jogi szabályozás mezőgazdaságot

Részletesebben

CNG és elektromos járművek töltése kapcsolt termelésből telephelyünkön tapasztalatok és lehetőségek

CNG és elektromos járművek töltése kapcsolt termelésből telephelyünkön tapasztalatok és lehetőségek XXI. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia Balatonfüred, 2018.március 22. CNG és elektromos járművek töltése kapcsolt termelésből telephelyünkön tapasztalatok és lehetőségek Zanatyné Uitz

Részletesebben

Tanúsított hatékonysági vizsgálat

Tanúsított hatékonysági vizsgálat Tanúsított hatékonysági vizsgálat Termék: XADO revitalizáló gél benzinmotorokhoz Gyártó: XADO-Technology Ltd. 23 Augusta Lane, 4 61018 Harkiv Ukrajna Alkalmazási terület: Revitalizáló gél benzinmotorokhoz

Részletesebben

AZ UD RENDSZER EMISSZIÓS KATEGÓRIÁINAK FELÜLVIZSGÁLTATA ÉS A JAVASOLT VÁLTOZÁS DÍJBEVÉTELI HATÁSAI

AZ UD RENDSZER EMISSZIÓS KATEGÓRIÁINAK FELÜLVIZSGÁLTATA ÉS A JAVASOLT VÁLTOZÁS DÍJBEVÉTELI HATÁSAI AZ UD RENDSZER EMISSZIÓS KATEGÓRIÁINAK FELÜLVIZSGÁLTATA ÉS A JAVASOLT VÁLTOZÁS DÍJBEVÉTELI HATÁSAI ELŐZMÉNYEK Az UD rendszer bevezetésekor a rendelkezésünkre álló hazai járműadatok alapján az alábbi emissziós

Részletesebben

A MOL A MOL MOTORBENZINEKRŐL ECO+ AUTÓGÁZRÓL ALCÍM. A MOL eco+ Autógázról

A MOL A MOL MOTORBENZINEKRŐL ECO+ AUTÓGÁZRÓL ALCÍM. A MOL eco+ Autógázról ALCÍM A MOL A MOL MOTORBENZINEKRŐL ECO+ AUTÓGÁZRÓL A MOL eco+ Autógázról Az autógáz a külön erre a hajtóanyagra tervezett és gyártott, valamint a speciális eszközök szigorúan ellenőrzött beépítésével gázüzemre

Részletesebben

A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS HATÁSAINAK FOKOZOTTAN KITETT MEZŐGAZDASÁGI TERÜLETEK ZALA MEGYÉBEN

A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS HATÁSAINAK FOKOZOTTAN KITETT MEZŐGAZDASÁGI TERÜLETEK ZALA MEGYÉBEN KÖRNYEZETTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLÁK KONFERENCIÁJA 2012. augusztus 30-31. ELTE, Budapest A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS HATÁSAINAK FOKOZOTTAN KITETT MEZŐGAZDASÁGI TERÜLETEK ZALA MEGYÉBEN Martin Gizella PhD hallgató

Részletesebben

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium JELENTÉS MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium 1. Termék leírás Az MGP-Cap és MPG-Boost 100%-ban szerves vegyületek belső égésű motorok

Részletesebben

OMV Diesel CleanTech. Tökéletes motorvédelem. OMV Commercial

OMV Diesel CleanTech. Tökéletes motorvédelem. OMV Commercial OMV Diesel CleanTech Tökéletes motorvédelem OMV Commercial OMV Diesel CleanTech Tisztaság és maximális teljesítmény OMV Diesel CleanTech: nagyteljesítményű üzemanyagunk. A prémium HVO biológiai összetevő

Részletesebben

LNG felhasználása a közlekedésben. 2015 április 15. Kirilly Tamás Prímagáz

LNG felhasználása a közlekedésben. 2015 április 15. Kirilly Tamás Prímagáz LNG felhasználása a közlekedésben 2015 április 15. Kirilly Tamás Prímagáz Üzemanyagok Fosszilis Benzin Dízel Autógáz (LPG) CNG LNG (LCNG) Alternatív Hidrogén Bioetanol (Kukorica, cukornád) Biodízel (szója,

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0156/37. Módosítás. Giancarlo Scottà az ENF képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0156/37. Módosítás. Giancarlo Scottà az ENF képviselőcsoport nevében 11.3.2019 B8-0156/37 37 E a preambulumbekezdés (új) E a. mivel az EU éghajlatra vonatkozó szakpolitikái éveken keresztül pénzügyileg támogatták és ösztönözték a NO x, SO x és PM x kibocsátása szempontjából

Részletesebben

Esélyegyenlőség a közösségi közlekedésben

Esélyegyenlőség a közösségi közlekedésben XII. REGIONÁLIS KÖZLEKEDÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Debrecen, 2017. március 22-23. Esélyegyenlőség a közösségi közlekedésben Dr. Bói Loránd ügyvezető általános helyettes Tartalom Esélyegyenlőség és közösségi

Részletesebben

TP-01 típusú Termo-Press háztartási műanyag palack zsugorító berendezés üzemeltetés közbeni légszennyező anyag kibocsátásának vizsgálata

TP-01 típusú Termo-Press háztartási műanyag palack zsugorító berendezés üzemeltetés közbeni légszennyező anyag kibocsátásának vizsgálata Veszprém, Gátfő u. 19. Tel./fax: 88/408-920 Rádiótel.: 20/9-885-904 Email: gyulaigy1@chello.hu TP-01 típusú Termo-Press háztartási műanyag palack zsugorító berendezés üzemeltetés közbeni légszennyező anyag

Részletesebben

AdBlue GARANTÁLT MINŐSÉG

AdBlue GARANTÁLT MINŐSÉG AdBlue GARANTÁLT MINŐSÉG EGYÜTT KÖRNYEZETÜNK VÉDELMÉÉRT! AdBlue KÖRNYEZETÜNK VÉDELMÉÉRT A járművekre vonatkozó károsanyag kibocsátási normák folyamatosan szigorodnak. A jármű- és motorgyártók többsége

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX)

A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [ ](2013) XXX draft A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX) a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok hajtására szánt motorok gáz- és szilárd halmazállapotú szennyezőanyag-kibocsátása

Részletesebben

ÖkoPosta: a jövőnekcímezve Magyar Posta Zrt. környezetvédelmi alrendszerei, hulladék újrahasznosítás

ÖkoPosta: a jövőnekcímezve Magyar Posta Zrt. környezetvédelmi alrendszerei, hulladék újrahasznosítás ÖkoPosta: a jövőnekcímezve Előadó: Hermann-né Garai Mária EBK osztályvezető Magyar Posta Zrt. Biztonsági Főigazgatóság EBK Osztály Budapest, 2017. november 8. Magyar Posta Zrt. környezetvédelmi alrendszerei,

Részletesebben

Hatástávolság számítás az. Ipari Park Hatvan, Robert Bosch út és M3 autópálya közötti tervezési terület (Helyrajzi szám: 0331/75.

Hatástávolság számítás az. Ipari Park Hatvan, Robert Bosch út és M3 autópálya közötti tervezési terület (Helyrajzi szám: 0331/75. Hatástávolság számítás az Ipari Park Hatvan, Robert Bosch út és M3 autópálya közötti tervezési terület (Helyrajzi szám: 0331/75. ) légszennyező forrásaira (pontforrás engedélykérelemhez) Összeállítva:

Részletesebben

Nemzeti Közlekedési Napok 2013

Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Korszerű Diesel emisszió mérés Előadó: Zentai Tamás, Délceg Zsolt Átfogó megközelítés: mi a jelenlegi helyzet A Diesel motor hazánk közlekedésének meghatározó erőforrása

Részletesebben

A Levegő Munkacsoport javaslatai a közlekedési eredetű légszennyezés csökkentésére

A Levegő Munkacsoport javaslatai a közlekedési eredetű légszennyezés csökkentésére A Levegő Munkacsoport javaslatai a közlekedési eredetű légszennyezés csökkentésére dr. Bendik Gábor környezetvédelmi szakjogász A közlekedés légszennyezése Jogi eljárások lehetőségei a jobb levegőminőség

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés SZEGEDI VÍZMŰ ZRT. Éves energetikai szakreferensi jelentés 217 év Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 3 Energia

Részletesebben

PKZ684 FORGALMI RENDSZÁMÚ JÁRMŰ ADATAI

PKZ684 FORGALMI RENDSZÁMÚ JÁRMŰ ADATAI PKZ684 FORGALMI RENDSZÁMÚ JÁRMŰ ADATAI Kérelem-azonosító: JSZP/PKZ684/3911069/15042019/A Gyártmány Kereskedelmi leírás Típusjel Forgalmi állapot Körözési információk OPEL ASTRA SPORTS TOURER P-J/SW A jármű

Részletesebben

Tanúsított hatékonysági vizsgálat

Tanúsított hatékonysági vizsgálat Tanúsított hatékonysági vizsgálat Termék: XADO revitalizáló gél benzinmotorokhoz Gyártó: XADO-Technology Ltd. 23 Augusta Lane, 4 61018 Harkiv Ukrajna Alkalmazási terület: Revitalizáló gél benzinmotorokhoz

Részletesebben

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás 2009 Dr Farkas Hilda Főosztályvezető, címzetes egyetemi docens KÖRNYEZETVÉDELEM A környezet védelme egyre inkább gazdasági szükségszerűség. Stern Jelentés Környezetvédelem

Részletesebben

EGYÜTTES NYILATKOZATOK. Együttes nyilatkozat a megállapodás 22. és 29. cikkéről

EGYÜTTES NYILATKOZATOK. Együttes nyilatkozat a megállapodás 22. és 29. cikkéről EGYÜTTES NYILATKOZATOK Együttes nyilatkozat a megállapodás 22. és 29. cikkéről A felek kijelentik, hogy a 22. és 29. cikk végrehajtása során a Stabilizációs és Társulási Tanács keretében megvizsgálják

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a Miskolc Holding Zrt. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

A MOL DÍZELGÁZOLAJOKRÓL

A MOL DÍZELGÁZOLAJOKRÓL A MOL dízelgázolajokról A gázolaj a belső égésű kompresszió gyújtású motorok üzemanyaga. A dízelmotorok használata a belsőégésű motorral működtetett tehergépjárművek és erőgépek terén szinte egyeduralkodó,

Részletesebben

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra Veszélyes árúk közúti szállításának ellenőrzése 28-ban A veszélyes áruk szállítása jelentőségének növekedésével, összetett kockázati viszonyaival évek óta egyre preferáltabbá válik az Európai Uniós és

Részletesebben

Füstölésmérés. I. A mérés szerepe. II. A hivatalos mérés menete. Füstölésmérés 1.

Füstölésmérés. I. A mérés szerepe. II. A hivatalos mérés menete. Füstölésmérés 1. Füstölésmérés I. A mérés szerepe A füstölésmérés szerepe, hogy a DÍZEL motoros gépjárművek környezetvédelmi felülvizsgálatát lehetővé tegye az ENERGOLINE-ban. Ez a leírás az AVL4000 DiCom műszerrel végzett,

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2016-BAN. Dr. Bujtás Tibor

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2016-BAN. Dr. Bujtás Tibor SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2016-BAN Dr. Bujtás Tibor 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2016-ban is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak.

Részletesebben

2016. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján

2016. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT 216. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján Készítette: ÉLFO LRK Adatközpont 217. TARTALOM 1. A levegőminőség értékelése

Részletesebben

A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon

A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon Sajtóközlemény A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon Biatorbágy, 2011. október 20. Négy járművet állít ki a Scania a 6-os pavilonban található 602. számú standon. A Citywide a stílusos városi,

Részletesebben

A költségvetés környezetvédelmi vonatkozásai. Dr. Bathó Ferenc helyettes államtitkár

A költségvetés környezetvédelmi vonatkozásai. Dr. Bathó Ferenc helyettes államtitkár A költségvetés környezetvédelmi vonatkozásai Dr. Bathó Ferenc helyettes államtitkár Tévhit, hogy a költségvetés mindenható, vele minden problémát meg lehet oldani. A környezetvédelemhez kapcsolódó elvonási

Részletesebben

Környezetgazdálkodás 4. előadás

Környezetgazdálkodás 4. előadás Környezetgazdálkodás 4. előadás Magyarország környezeti állapota 1. Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem.RKK.2010. Levegőtisztaság-védelem Megállapítások: (OECD 1998-2008 közötti időszakra) Jelentős javulás

Részletesebben

1. Indokoltság, módszerek 2. Összehasonlítás Erdő, alga Fásszárú ültetvények, Szántóföldi kultúrák

1. Indokoltság, módszerek 2. Összehasonlítás Erdő, alga Fásszárú ültetvények, Szántóföldi kultúrák egyetemi docens M.Sc. hallgató Ph.D. hallgató Ph.D. hallgató 1. Indokoltság, módszerek 2. Összehasonlítás Erdő, alga Fásszárú ültetvények, Szántóföldi kultúrák Téma indokoltsága Klímaváltozás (CO 2 ) Technológiai

Részletesebben

Ligetben tervezett épületek

Ligetben tervezett épületek Ligetben tervezett épületek Vizsgált épületek - Nemzeti Galéria (NGL) - Néprajzi Múzeum (NEP) - Közlekedési Múzeum / Magyar Innováció Háza (MIH) - Magyar Zene Háza (ZEN) - Városligeti Színház (SZÍ) - Olof

Részletesebben

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Cserhalmi Dóra (környezettudomány szak) Témavezető: Balogh János (MTA-SZIE, Növényökológiai Kutatócsoport) Külső konzulens: Prof.

Részletesebben

Depóniagáz hasznosítás működő telepek Magyarországon Sári Tamás, üzemeltetés vezető ENER-G Natural Power Kft.

Depóniagáz hasznosítás működő telepek Magyarországon Sári Tamás, üzemeltetés vezető ENER-G Natural Power Kft. Depóniagáz hasznosítás működő telepek Magyarországon Sári Tamás, üzemeltetés vezető ENER-G Natural Power Kft. XXI. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás Szombathely, 2011 Tartalom 1. 2. 3.

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Ongropack Kft. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A Debreceni Szennyvíztisztító telep a kommunális szennyvizeken kívül, időszakosan jelentős mennyiségű, ipari eredetű vizet is fogad. A magas szervesanyag koncentrációjú

Részletesebben

A biomassza energetikai célú hasznosításának jogi háttere

A biomassza energetikai célú hasznosításának jogi háttere A biomassza energetikai célú hasznosításának jogi háttere Kormányos Szilvia Debreceni Egyetem, ATC, AVK, Vállalatgazdaságtani Tanszék 4032 Debrecen, Böszörményi u. 138 e-mail: kormanyos@agr.unideb.hu Összefoglalás:

Részletesebben

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év Cégnév: Időszak: Inno-Comp Kft. év A jelentést készítette: Technológiatranszfer és Gazdaságfejlesztő Mérnöki Iroda Kft. (T.G.M.I. Kft.) Tompa Ferenc energetikai auditor EA-1-83/216

Részletesebben

A LEVEGŐMINŐSÉG ELŐREJELZÉS MODELLEZÉSÉNEK HÁTTERE ÉS GYAKORLATA AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLATNÁL

A LEVEGŐMINŐSÉG ELŐREJELZÉS MODELLEZÉSÉNEK HÁTTERE ÉS GYAKORLATA AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLATNÁL A LEVEGŐMINŐSÉG ELŐREJELZÉS MODELLEZÉSÉNEK HÁTTERE ÉS GYAKORLATA AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLATNÁL Ferenczi Zita és Homolya Emese Levegőkörnyezet-elemző Osztály Országos Meteorológiai Szolgálat Tartalom

Részletesebben

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft.

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft. Kompresszor állomások telepítésének feltételei, hatósági előírások és beruházási adatok. Gázüzemű gépjárművek műszaki kialakítása és az utólagos átalakítás módja Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika

Részletesebben

2017. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján

2017. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT 217. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján Készítette: ÉLFO LRK Adatközpont 218. TARTALOM 1. A levegőminőség értékelése

Részletesebben

2017. évi december havi jelentés

2017. évi december havi jelentés 2017. évi december havi jelentés Az Energetikai Szakreferens szerződés, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2015. évi LVII. törvény által előírtaknak megfelelően. 1. Összes energiafogyasztás

Részletesebben

A GUTS Projekt. Fenntartható Városi Közlekedési Rendszerek. Győr, Mobilis, 2013. junius.28.

A GUTS Projekt. Fenntartható Városi Közlekedési Rendszerek. Győr, Mobilis, 2013. junius.28. A GUTS Projekt Fenntartható Városi Közlekedési Rendszerek Győr, Mobilis, 2013. junius.28. 1 Az Integrált Városfejlesztési Stratégia megállapításai A közlekedésből származó káros anyag kibocsátás folyamatosan

Részletesebben

Az alapnorma helyett egyszerűsített elszámolásként alapnorma-átalány is használható. Ez a következő:

Az alapnorma helyett egyszerűsített elszámolásként alapnorma-átalány is használható. Ez a következő: 2010.10.01.-től hatályos alapnorma átalány A közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyagés kenőanyag fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékét a 60/1992.

Részletesebben

Gáz szolgáltatás flották részére

Gáz szolgáltatás flották részére Gáz szolgáltatás flották részére Tamáska József GDF-Suez Energia Magyarország Zrt. CNG KONFERENCIA 2011. november 24. Paradigmaváltás A korszakváltás előtt álló energiapolitikának részévé kell válnia,

Részletesebben

A nagy hatásfokú hasznos hőigényen alapuló kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés terén elért előrehaladásról Magyarországon

A nagy hatásfokú hasznos hőigényen alapuló kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés terén elért előrehaladásról Magyarországon A nagy hatásfokú hasznos hőigényen alapuló kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés terén elért előrehaladásról Magyarországon (az Európai Parlament és a Tanács 2004/8/EK irányelv 6. cikk (3) bekezdésében

Részletesebben

A szakmai nap aktualitása, a PM 10 Program és a Fűts okosan! kampány

A szakmai nap aktualitása, a PM 10 Program és a Fűts okosan! kampány Lakossági szilárd tüzelés hatósági ellenőrzési gyakorlata HOI Konferencia Központ - Budapest, 2017. november 29. A szakmai nap aktualitása, a PM 10 Program és a Fűts okosan! kampány Dr. Dobi Bálint főosztályvezető

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Joy Hotels Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

A felelős üzemeltetés és monitoring hatásai

A felelős üzemeltetés és monitoring hatásai Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dr. Magyar Zoltán Tanszékvezető BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék magyar@egt.bme.hu zmagyar@invitel.hu A felelős üzemeltetés

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés 218 év Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens szakreferensi névjegyzéki jelölés: ESZSZ-56/219 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...

Részletesebben

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés A Fővárosi Önkormányzat ismét jelentősen, 13 százalékkal tervezi emelni a BKV menetdíjait. Amint az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították,

Részletesebben

CNG hajtással a közösségi közlekedésben (Szeged városi tapasztalatok) Molnár József Tisza Volán Zrt. CNG KONFERENCIA 2011. November 24.

CNG hajtással a közösségi közlekedésben (Szeged városi tapasztalatok) Molnár József Tisza Volán Zrt. CNG KONFERENCIA 2011. November 24. CNG hajtással a közösségi közlekedésben (Szeged városi tapasztalatok) Molnár József Tisza Volán Zrt. CNG KONFERENCIA 2011. November 24. Tisza Volán Zrt.- Szeged 1993-ban alakult részvénytársasággá Tevékenységek:

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Joy Hotels Kft. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben