A védelmi igazgatás rendszere Kaszás Mihály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A védelmi igazgatás rendszere Kaszás Mihály"

Átírás

1 A védelmi v igazgatás rendszere Kaszás s Mihály

2 A Magyar KöztK ztársaság g védelmi v biztonsági rendszere a rendszervált ltást követk vetıen,, a délszld lszláv v válsv lság g közben k alakult ki. Kezdetben csak a honvédelemre, a fegyveres küzdelemre terjedt ki, mint a legátfog tfogóbb válsv lság kezelésére. A komplex jogi szabályoz lyozás s kb re alakult ki, a honvédelmi törvt rvény 1993-as a polgári védelemrv delemrıl l szóló törvény 1996-os és s a katasztrófák k elleni védekezv dekezésrıl szóló törvény 1999-es elfogadásával. Új j helyzetet jelentett Magyarország g NATO taggá válása és s a szeptember 11-i, valamint az azt követı terrortámad madások okozta kihívás. A jogi választ v a 2004-ben elfogadott Nemzeti Biztonsági Stratégia, valamint a szintén n 2004-ben végrehajtott v Alkotmány nymódosítás és új j honvédelmi törvt rvény elfogadása jelentette.

3 Milyen veszélyeztet lyeztetésekkel számol a Magyar Köztársaság? sokrétő,, az államélet let szinte bármely b szegmenségre gre kiterjedhetı veszélyek, fenyegetések léteznek, l ezért a válasznak, a védelmi v rendszernek is komplex módon m kell mőködnie, m nem zárhatz rható ki a katonai típust pusú fenyegetés, bár b r a Magyar KöztK ztársaság g közvetlen k terület letét érintıen éves idıtávban nem prognosztizálhat lható ilyen veszély reális megjelenése (ez volt az egyik indoka a békeidejb keidejő hadkötelezetts telezettség, a sorkatonai szolgálat lat megszüntet ntetésének), nek),

4 biztonsági kockázatot jelenthetnek más m s fegyveres, terror jellegő cselekmények, a szervezett bőnözés, b a kábítószer k kereskedelem negatív v hatásai, új j jelenségk gként merülnek fel az informatikai, pénzp nzügyi rendszerek, a gazdaság g elleni szánd ndékos destabilizáci ciós események, a hagyományos veszélyeztet lyeztetések, a természeti, környezeti, civilizáci ciós s okokra visszavezethetı kockázatok, melyekbıl l kiemelem az árvíz, belvíz, az állategészségügyi gyi járvj rványokat, mint a közelmk zelmúltban ltban elıfordult eseteket, a humán n influenza pandémia világm gmérető lehetıségét. t.

5 Mi jellemzi a Magyar KöztK ztársaság g védelmi v biztonsági rendszerét? Egyrészt az, hogy ennek fenntartását, t, garantálását nemzeti felelıss sségő ügynek tekinti, amelyben elsısorban sorban a nemzeti erıforr forrásokra támaszkodik, t de igénybe veszi a szövets vetséges államok együttm ttmőködését, t, segíts tséget fogad és s segíts tséget nyújt. A nemzeti rendszer jogilag szabályozott módon az államszervezet mellett az e célra c létrehozott l szervek, a gazdaság lehetıségei mellett az állampolgárok kötelezk telezı személyes és vagyoni szolgáltat ltatásaira és s az önkéntes ntes részvr szvételre épül. A védelmi rendszer komplexitásának biztosításában, ban, irány nyításában, vezetésében, a résztvevr sztvevık k tevékenys kenységének nek koordinálásában, egyes hatósági jogok, állampolgári kötelezettsk telezettségek érvényesítésében meghatároz rozó szerepe van az államhatalmi, államigazgatási szervek speciális mőködési m formájának, a védelmi igazgatásnak.

6 A A védelmi v igazgatás s a közigazgatk zigazgatás s részr szét t képezk pezı feladatés s szervezeti rendszer. Az állam komplex védelmi v feladatainak végrehajtv grehajtására ra létrehozott, l valamint e feladatra kijelölt lt közigazgatk zigazgatási szervek által végzett v végrehajtó,, rendelkezı tevékenys kenység, amely magába foglalja az Alkotmányban szabályozott minısített idıszakokra és s az azokat kivált ltó helyzetekre törtt rténı felkész szülést, st, tovább bbá az említett idıszakok és s helyzetek honvédelmi, polgári védelmi, v katasztrófav favédelmi, védelemgazdasági, gi, lakosságell gellátási feladatainak tervezésére, re, szervezésére, re, a feladatok végrehajtv grehajtására ra irányul nyuló állami tevékenys kenységek összességét.. (a honvédelmi törvt rvény végrehajtv grehajtásáról l szóló 71/2006. (IV. 3.) Kr. 2. e/ pont).

7 A Magyar KöztK ztársaság védelmi rendszerének nek jellemzések seként elmondható tehát, t, hogy egységes, ges, államilag irány nyított, a feladatok, hatásk skörök k jogilag rendezettek. DöntD ntıen a békében b ben meglévı intézm zményi, mőködési és s szervezeti rendre épít, csak a szüks kséges módosításokat sokat érvényesíti (nem militarizálja az államszervezetet, a társadalmat). t A komplexitás biztosítja, tja, hogy minden válsv lsághelyzet kezelésére alkalmas, bár b r a szereposztás,, a felelıss sség g szintenként és s szervezetenként nt módosul. m Fontos jellemzıje a modull-elv elv,, ami azt jelenti, hogy a rendszernek csak az a része mőködik, m amelyre szüks kség g van, másrm srészt szt az egyes elemek, szintek önmagukban is mőködıképesek. m Ez utóbbi különösen k a katasztrófák k elleni védekezv dekezés s során fontos, megfelelıen en a szubszidiaritás elvének.

8 A fenti definíci ció részletes kifejtése, magyarázata meghaladja az elıad adás s idıkereteit, így annak csak a fontosabb területi szintő elemeire térnék k ki. Ezen a szinten a komplex védelmi v felkész szülés és s végrehajtv grehajtás s irány nyító védelmi igazgatási szerve a megyei védelmi v bizottság.. Részletes R feladat- és s hatásk sköreit törvények, a Kormány rendeletei és s határozatai szabják k meg. A Bizottság g kötött k tt összetételő testület, mely a Kormány centrális alárendelts rendeltségő közigazgatási szerveként mőködik. m Elnöke a megyei közgyk zgyőlés s elnöke ke,, tagjait a legfontosabb civil államigazgatási szervek (közigazgat zigazgatási hivatal, népegn pegészségügy, gy, környezetvédelmi és s vízügyi v igazgatóság, g, megyei fıjegyzf jegyzı), a megyei jogú városok polgármesterei, a fegyveres és s rendvédelmi delmi szervek meghatározott vezetıi i (rendırs rség, katasztrófav favédelem, hadkiegész szítı parancsnokság) és s a bizottság g titkára. Tanácskoz cskozási si jogú résztvevık k a felsı irány nyító szakmai minisztériumi szervek, a Honvéds dség, más m s rendvédelmi delmi és államigazgatási szervei vezetıi.

9 A védelmi v bizottság g lényegl nyegében az alábbi funkciókat kat látja l el az állami feladatok végrehajtv grehajtása vezetésének, irány nyításának nak biztosítása, sa, a közhatalmi k funkciók érvényesítése, se, a fıf feladatokat ellátó szervezetek (helyzettıl l függf ggıen, például: honvéds dség, vízügy, v katasztrófav favédelem, humán- vagy állategészségügyi gyi hatóság) eredményes mőködése feltételeinek teleinek biztosítása, sa, a szervezetek támogatása, a lakosság élete, anyagi javai védelme, v a polgári védelmi v feladatok összehangolása, sa, a gazdasági gi erıforr források mobilizálása, a gazdasági gi igények kielégítésének biztosítása, sa, a mőködıképessm pesség fenntartása.

10 A Bizottság g normál l idıszakban is mőködikm dik, rendszeresen tart üléseket, tervez, irány nyít, beszámoltat, ellenıriz. DöntD ntéseit határozat formájában hozza, mely a védelembe bevont szervekre kötelezk telezı érvényő.. Kiemelt jelentıségő feladata a kistérs rségi szinten mőködım helyi védelmi bizottságok és s a települések vezetıi, a polgármesterek komplex védelmi v tevékenys kenységének nek irány nyítása, felügyelete. Minısített idıszakban az elnök egyszemélyben gyakorolja a Bizottság g jogkörét és s rendeletben szabályozza a rendkívüli intézked zkedések területi végrehajtásának követelmk vetelményeit, feladatait. (Csak megjegyzem: árvíz z miatt 2000-ben és s 2006-ban volt a térségre is kiterjedıen en veszélyhelyzet, mint minısített idıszak kihírdetve rdetve).

11 A testület Szervezeti és s Mőködési M Szabályzat lyzatát t maga állapítja meg, a törvt rvényességi felügyeletet a honvédelmi miniszter, katasztrófav favédelmi ügyekben az önkormányzati nyzati és területfejleszt letfejlesztési si miniszter gyakorolja. A Bizottság g normál l helyzetben kis létszl tszámú titkárs rságot és s adott feladatra létrehozott l team-et et,, munkacsoportokat mőködtet. m Ilyen például a madárinfluenz rinfluenzával kapcsolatos tevékenys kenységet koordináló munkacsoport, vagy a létfontossl tfontosságú,, a kritikus infrastruktúra védelmv delmével összefüggı felmérést végzv gzı csoport. Minısített idıszakban a védelmi v szervek szakembereit magukba foglaló, állandó jellegő,, normál l helyzetben felkész szített munkacsoportok mőködnek, m mint a katasztrófaelh faelhárítási operatív munkacsoport, lakosság-tájékoztat koztatási, gazdaságmozg gmozgósítási, si, vagy a befogadó nemzeti támogatt mogatási munkacsoportok. A Titkárs rság ilyenkor állandó ügyeletet, jogi igazgatási, informatikai védelmi, v szakmai értékelı elemzı és s más m s részlegeket r mőködtet. m

12 Munkánkban, nkban, mőködésünkben m elsısorban sorban a megye saját t védelmi v képességeire építünk. Nagy próbat batételt telt jelentett a tavalyi, rekordokat döntd ntı árvíz z idıszaka szaka,, amikor ezer ember, db különbk nbözı technikai eszköz, z, 65 különfk nféle szervezet és önkéntesek ntesek sokasága védekezett, v vagy volt készenlk szenlétben. Az idei év v eddig a madárinfluenza megjelenésével összefüggésben hozott védekezv dekezési feladatokat. A szakmai feladatokat az állategészségügyi gyi hatóság vezette, a EU szakbizottsága szerint is példp ldásan. A Védelmi V Bizottság még g október berében ben egy koordináci ciós s csoportot hozott létre, l amelybıl l aktivizálásra került az állategészségügy, gy, a rendırs rség, a népegészségügy, gy, a katasztrófav favédelem és s a Bizottság g titkárs rsága. Átlagosan heti rendszerességgel ülésezett a csoport, áttekintettük k az aktuális helyzetet, összehangoltuk az egyes szervek feladatait, szerveztük, végeztv geztük k a települések polgármesterei, a lakosság, a gazdálkod lkodók k direkt és s médim dián n keresztül l törtt rténı tájékoztatását. t. Effektív tevékenys kenységben az állategészségügyi gyi hatóság g mellett a rendırs rség, határırs rség és s az önkéntesekbıl álló polgárırs rség g jár j r az élen. A védelmi v intézked zkedések 50 napja alatt 6200 jármj rmővet ellenıriztek, 35 fıf részesült figyelmeztetésben, 58 fıt f t helyszíni bírsb rsággal sújtottak, s 25 fıf ellen szabálys lysértési eljárás s indult és s 1 körözött k személyt fogtak el. A Védelmi V Bizottság g rendkívüli összehívását t nem kellett kezdeményezn nyeznünk, nk, a szakmai szervezet és s a koordináci ciós s munkacsoport képes k volt eredményesen kezelni a helyzetet.

13 A tapasztalatok számunkra azt mutatják, hogy a veszélyek, kihívások sokrétőbb bbé válása, az új kihívások kezelése eredményesen csak komplex felfogásban, a védelmi v igazgatás valamennyi érintett szereplıje bevonásával, val, összehangolt tevékenys kenység révén n biztosíthat tható. Az állami szervek,, a kötelezett állampolgárok mellett egyre nagyobb szerep jut a speciális ismeretekkel, képzettsk pzettséggel bírób önkéntesekneknteseknek és s a nemzetközi zi együttm ttmőködésnek,, melyhez jó alapot, érdemi segíts tséget adhat ez a workshop is.

14 Köszönöm m a figyelmet!

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda FIATALOK A KÖZÉLETBENK CIVIL ARÉNA AZ ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVR SZVÉTEL FEJÉR MEGYÉBEN C. MŰHELYKONFERENCIAM 2009.SZEPTEMBER 25. Foglalkoztatási és s Szociális Hivatal Mobilitás s Országos Ifjúsági Szolgálat

Részletesebben

Stratégiai tervezési alapismeretek

Stratégiai tervezési alapismeretek InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda 1037 Budapest, Viharhegyi út 19/c. Tel.: 06-1-212-2070, 06-1-214-0352, Fax: 06-1-214-0352 Honlap: www.intermap.hu, e-mail: info@intermap.hu HIDASNÉMETI ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

gyi Obert Ferenc MPVSZ szakért rtı IRM)

gyi Obert Ferenc MPVSZ szakért rtı IRM) Közegészségügyi gyi problémák k kezelésének polgári védelmi v feladatai Obert Ferenc MPVSZ szakért rtı (vezetı fıtanácsos IRM) Bevezetés Globális lis fenyegetettség Új j kihívások: világm gmérető terrorveszély

Részletesebben

Közép-dun dunánt ntúli Környezetv K rnyezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Vízgy zgyőjt jtı-gazd gazdálkod lkodási Osztály A Víz V z Keretirányelv célja, c végrehajt grehajtása Elıad adó: : Tóth T Sándor

Részletesebben

DEMIN XV. Hete Gabriella

DEMIN XV. Hete Gabriella Egészs szségügyi gyi szolgáltat ltatók k minőségir girányítási rendszer tanúsítás s akkreditálása DEMIN XV. Nemzeti Akkreditáló Testület Hete Gabriella minőségir girányítási vezető Előad adás s tartalma

Részletesebben

A KATASZTRÓFAV FAVÉDELEMI SZERVEZET. Heinfarth György pv. alezredes

A KATASZTRÓFAV FAVÉDELEMI SZERVEZET. Heinfarth György pv. alezredes A KATASZTRÓFAV FAVÉDELEMI SZERVEZET BEMUTATÁSA,LAKOSSÁG- ÉS S IFJÚSÁG FELKÉSZ SZÍTÉS Heinfarth György pv. alezredes görög g eredetű szó nagyarányú szerencsétlens tlenség, sorscsapás az emberi élet, anyagi

Részletesebben

A KATASZTRÓFAVÉDELEM SZERVEZETE ÉS FELADATRENDSZERE

A KATASZTRÓFAVÉDELEM SZERVEZETE ÉS FELADATRENDSZERE A KATASZTRÓFAVÉDELEM SZERVEZETE ÉS FELADATRENDSZERE Nagy Attila tű. fhdgy. főfelügyelő 2012. Január 26. 2011. évi CXXVI I I. TörvT rvény 2011. évi 3. 5. Katasztrófa: a veszélyhelyzet kihirdetésére alkalmas,

Részletesebben

A helyreáll feladatrendszer

A helyreáll feladatrendszer A helyreáll llítási, újjáépítési feladatrendszer Közbiztonsági referensek feladatai a helyreáll llítás s időszak szakában 234/2011. (XI. 10.) Korm. r. IX. fej. 77..(3).(3) 6/2012. (III. 12.) BM OKF utasítás

Részletesebben

Honvédelmi Minisztérium. kenység

Honvédelmi Minisztérium. kenység Terrorista céllal c eltérített tett légijármővek elleni tevékenys kenység (RENEGADE mőveleti m ) 1 A tájékoztató a terrorista céllal eltérített légijármővek elleni tevékenység, a RENEGADE mőveleti létrejöttének

Részletesebben

Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé. áért. Politika

Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé. áért. Politika 1 Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé áért Az új j Nemzeti Munkavédelmi Politika 2008. június j 16. 2 A munkavédelem mint állami feladat A Magyar KöztK ztársaság g Alkotmánya - az állam garantálja a legmagasabb

Részletesebben

Controlling tevékenység a FIDIC és a német VOB szerinti építési szerzıdéseknél

Controlling tevékenység a FIDIC és a német VOB szerinti építési szerzıdéseknél Controlling tevékenység a FIDIC és a német VOB szerinti építési szerzıdéseknél Gazdasági keretfeltételek Recesszív piac NémetorszN metországban Szigorú szerzıdési si feltételek telek és s nyomott árak

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI MUNKA TÁMOGATÁSA TÉRINFORMATIKAI RENDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL VARGA ZSOLT

ÖNKORMÁNYZATI MUNKA TÁMOGATÁSA TÉRINFORMATIKAI RENDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL VARGA ZSOLT ÖNKORMÁNYZATI MUNKA TÁMOGATÁSA TÉRINFORMATIKAI RENDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL VARGA ZSOLT BEVEZETÉS ELİZM ZMÉNYEK Informatikai és s hírkh rközlési technológi giák k robbanásszer sszerő fejlıdése és s világm gmérető

Részletesebben

reformprogram végrehajtv 2007.

reformprogram végrehajtv 2007. A szak- és s felnőttk ttképzést érintő reformprogram végrehajtv grehajtásához hoz szüks kséges törvények módosm dosításáról 2007. A FIATAL MUNKAVÁLLALÓK (15-24 ÉVES) FOGLALKOZTATÁSI RÁTÁI AZ EURÓPAI UNIÓ

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Katasztrófavédelem Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófa Igazgatóság Polgári Védelemi Kirendeltség Miskolc Miskolc Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség Helyi

Részletesebben

zszolgálati lati Egyetem Rendészettudom szettudományi kar

zszolgálati lati Egyetem Rendészettudom szettudományi kar Nemzeti KözszolgK zszolgálati lati Egyetem Rendészettudom szettudományi kar Nyíltnap 2013. január r 25. Alapképz pzési szakok a RTK-n nappali munkarend Bőnügyi igazgatási alapképz pzési szak bőnügyi hírszerzh

Részletesebben

forrás csadó mesterszak

forrás csadó mesterszak Az emberi erıforr forrás tanácsad csadó mesterszak helyzete és s kihívásai az NYME-AK AK-n Dr. Szretykó György Tanszékvezet kvezetı,, egyetemi docens 2010. február r 17. A mesterszak képzk pzıhelyei Pécsi

Részletesebben

LT Consorg A TDM. Dr. Lengyel Márton. 2007. február r 22.

LT Consorg A TDM. Dr. Lengyel Márton. 2007. február r 22. LT Consorg A TDM Dr. Lengyel Márton Siófok 2007. február r 22. Tartalom I. A TDM lényege l II. A TDM aktualitása III. Gyakorlati teendt eendık I. A TDM lényegel TDM = Tourism Destination Management A magyar

Részletesebben

Egy sikeres akkreditálás eredményei

Egy sikeres akkreditálás eredményei Az akkreditált státusz tusz gúzsba g köt? k Egy sikeres akkreditálás eredményei és s tanulságai Tölgyfa Margit, Liszt Ferenc, Kovács L. GáborG Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, K Laboratóriumi riumi

Részletesebben

település Regisztrált szervezet 31,9% közszféra 37,3% civil szervezet 30,8% vállalkozó Lakosságszám: 44.000 fı

település Regisztrált szervezet 31,9% közszféra 37,3% civil szervezet 30,8% vállalkozó Lakosságszám: 44.000 fı 60 település 185 Regisztrált szervezet A lehatárolt térst rség 31,9% közszféra 37,3% civil szervezet 30,8% vállalkozó Lakosságszám: 44.000 fı Stratégiai vázlatv Balaton-felvid felvidéki Akciócsoport csoport

Részletesebben

ATOMERİMŐ BIZTONSÁG POLGÁRI VÉDELMI VETÜLETEI

ATOMERİMŐ BIZTONSÁG POLGÁRI VÉDELMI VETÜLETEI Biztonság határok nélkül ATOMERİMŐ BIZTONSÁG POLGÁRI VÉDELMI VETÜLETEI Elıadó: Munkácsy Sándor. pv alezredes Szeged, 2007. május 7-11. NUKLEÁRIS ÉS RADIOAKTÍV LÉTESÍTMÉNYEK BALESETI TERVEZÉSI ZÓNÁINAK

Részletesebben

Ipari, vegyipari létfontossl

Ipari, vegyipari létfontossl BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség Ipari, vegyipari létfontossl tfontosságú rendszerek és létesítmények hatósági felügyelete Németh Balázs tű. őrnagy kiemelt

Részletesebben

zoktatási rendszerben a korai fejlesztést a szakiskola befejezéséig ARANYHÍD Nevelési Központ gypedagógiai giai Módszertani Intézm Óvoda, Szakiskola

zoktatási rendszerben a korai fejlesztést a szakiskola befejezéséig ARANYHÍD Nevelési Központ gypedagógiai giai Módszertani Intézm Óvoda, Szakiskola Az autisták k a közoktatk zoktatási rendszerben a korai fejlesztést stıl a szakiskola befejezéséig ARANYHÍD Nevelési Oktatási Integráci ciós Központ Egységes ges Gyógypedag gypedagógiai giai Módszertani

Részletesebben

Klinikai pszichológia alkalmazása gyben

Klinikai pszichológia alkalmazása gyben Klinikai pszichológia alkalmazása az igazságügyben gyben Kötelezı szinten tartó továbbk bbképzés Budapest, 2010. április 19. Pataky Ilona Alapkérd rdések A mentális mőködést m érintı kérdésekkel a 80-as

Részletesebben

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31.

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai Kellermann Éva tréner, pályp lyázati tanácsad csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós programok Kifejezetten

Részletesebben

üzleti, Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, Szerbiában ban REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési Konferencia a gazdaságfejleszt 2009. október 20.

üzleti, Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, Szerbiában ban REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési Konferencia a gazdaságfejleszt 2009. október 20. REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési si Konferencia Magyar-Szerb területi együttm ttmőködések a gazdaságfejleszt gfejlesztés s szolgálat latában 2009. október 20. Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, üzleti,

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

Magyar-szlov. Márta.

Magyar-szlov. Márta. Magyar-szlov szlovák k agglomeráci ció Pozsony környk rnyékén Vajka,, 2010. május m 19. A civil társadalom t szerepe a szuburbán integráci cióban Dr. Nárai Márta (naraim@rkk.hu) Kikölt ltözés s motiváci

Részletesebben

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva A szociális hálóh mint erőforr forrás Hálózati munka Pataki Éva A képzk pzés s az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Teoretikus hátterekh Szociálökol kológiai elv (Germain( Germain/Gitterman):

Részletesebben

Az prét t TT. Hanság g Nemzeti Park Igazgatóság

Az prét t TT. Hanság g Nemzeti Park Igazgatóság Az Ebergıci láprl prét t TT védetté nyilvánítása Takács GáborG Fertı-Hans Hanság g Nemzeti Park Igazgatóság Védetté nyilvánítási eljárás ismertetése se Jogszabályi hátth ttér A természet védelmv delmérıl

Részletesebben

rnök alapszak Pannon Egyetem, Mérnöki Kar

rnök alapszak Pannon Egyetem, Mérnöki Kar Környezettudományi nyi Intézet Limnológiai Intézeti Tanszék Biomérn rnök alapszak (BSc) Pannon Egyetem, Mérnöki Kar A képzk pzés s céljac A képzk pzés s célja c biomérn rnökök képzése, akik alkalmasak:

Részletesebben

DR. STEINER ARNOLD. ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat. Magyar Medikai Gyárt. rigazgatója

DR. STEINER ARNOLD. ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat. Magyar Medikai Gyárt. rigazgatója Köszönti Önöket: DR. STEINER ARNOLD Magyar Medikai Gyárt rtók és s Szolgáltat ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat rigazgatója Az Új j Széchenyi Terv 7 kiemelt programot tartalmaz:

Részletesebben

NKTH Innotárs. program KKVENT_8. pvállalatok nemzetköziesed. ziesedése. Benke Zoltán Phd hallgató, IKU Innováci. Tatabánya, 2010. november 24.

NKTH Innotárs. program KKVENT_8. pvállalatok nemzetköziesed. ziesedése. Benke Zoltán Phd hallgató, IKU Innováci. Tatabánya, 2010. november 24. NKTH Innotárs program KKVENT_8 A magyar kis- és s középvk pvállalatok nemzetköziesed ziesedése a mérnm rnöki tevékenys kenységet, mőszaki m kutatás- fejlesztést st végzv gzı vállalatok körébenk Benke Zoltán

Részletesebben

Székesfeh. számú rendelete

Székesfeh. számú rendelete Székesfeh kesfehérvár r Megyei Jogú Város Önkormányzat nyzat KözgyK zgyűlése a pénzbeli p és s természetben nyújtott szociális és s gyermekvédelmi ellátásokr sokról l szóló 5/2003.. (IV( IV.22.) számú

Részletesebben

Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft.

Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. térségi TDM szervezet a Nyugat-Balaton partján 1. Elızm zmények Nyugat Balaton mostohahelyzete vízminıségi problémák nincs image, nincs terv Tourinform

Részletesebben

Balatonföldv. szló. Az operativitás s korszaka

Balatonföldv. szló. Az operativitás s korszaka Balatonföldv ldvár,, 2007. május m hóh Molnár r LászlL szló Az operativitás s korszaka 1 Gyorsforgalmi úthálózat 2002 562 km 2002-2007 2007 + 543 km 1103 km 2007-2013 2013 + 1271 km 2374 km (Forrás: NIF)

Részletesebben

felsoktat oktatás Minség, esélyegyenlség és hatékonyság Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. felnttképzési igazgató

felsoktat oktatás Minség, esélyegyenlség és hatékonyság Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. felnttképzési igazgató Budapesti Mszaki Fiskola Tanárképz és Mérnökpedagógiai Központ Munkaer-piac orientált szakképz pzés és oktatás Minség, esélyegyenlség és hatékonyság 2007. április 12. Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. felnttképzési

Részletesebben

legfontosabb adatvédelmi delmi és s direktmarketing

legfontosabb adatvédelmi delmi és s direktmarketing A webáruh ruházak működésével kapcsolatos legfontosabb adatvédelmi delmi és s direktmarketing kérdések 2014. március m 19. Alapfogalmak Az informáci ciós önrendelkezési jogról és s az informáci ciószabadságról

Részletesebben

A Felügyel tapasztalatainak összefoglalásasa

A Felügyel tapasztalatainak összefoglalásasa A Felügyel gyelőségellenőrzési tapasztalatainak összefoglalásasa Pados RóbertR Hulladékgazd kgazdálkodási osztályvezet lyvezető Szombathely, 2015. február r 12. Célkit lkitűzéseink A Felügyel gyelőség

Részletesebben

Programzáró Konferencia Székesfeh

Programzáró Konferencia Székesfeh Elkötelezettség g a Kiválóságért rt Közép-dunántúli KözoktatK zoktatási Kiválóság g Mintaprojekt 2008 Programzáró Konferencia Székesfeh kesfehérvár, r, 2009. január r 28. Mottó: : A minıség g felemel,

Részletesebben

Adatbiztonság és adatvédelem

Adatbiztonság és adatvédelem Adatbiztonság és s adatvédelem delem ADATBIZTONSÁG Az adatok jogosulatlan megszerzése, se, módosítása sa és s tönkrett nkretétele tele ellen tett olyan eljárások, szabályok, műszaki m és szervezési si

Részletesebben

A honvédelmi szervezetek elektronikus adatkezelésének mogató

A honvédelmi szervezetek elektronikus adatkezelésének mogató A honvédelmi szervezetek elektronikus adatkezelésének védelmét t támogatt mogató szabályoz lyozási rend aktuális kérdései 2009. 11. 24. ZMNE, Robotwarfare Dr. Kassai Károly K mk. alez. 1 Ez az előad adás

Részletesebben

A Magyar Köztársaság kormánya

A Magyar Köztársaság kormánya A Magyar KöztK ztársaság kormánya Roma Integráci ció Évtizede Program elnöks kségének átadása Szűcs Erika miniszter Szociális és s Munkaügyi Minisztérium 2008. június j 24. Roma Integráci ció Évtizede

Részletesebben

A védelmi igazgatási rendszer területi és helyi felépítése, feladatai Bozsákovics László mk. alezredes

A védelmi igazgatási rendszer területi és helyi felépítése, feladatai Bozsákovics László mk. alezredes A védelmi igazgatási rendszer területi és helyi felépítése, feladatai Bozsákovics László mk. alezredes Heves Megyei Védelmi Bizottság titkár (Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatal kiemelt főtiszt) Telefon:

Részletesebben

Aszály és Szárazodás Magyarországon Tudományos Konferencia, Kecskemét

Aszály és Szárazodás Magyarországon Tudományos Konferencia, Kecskemét Aszály és Szárazodás Magyarországon Tudományos Konferencia, Kecskemét Nemzetközi zi előzm zmények és kapcsolódások sok az aszály és s a szárazod razodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes LászlL szló

Részletesebben

szakképz Budapest, augusztus 24. A licenc és s a kompetencia meghatároz rdéseivel

szakképz Budapest, augusztus 24. A licenc és s a kompetencia meghatároz rdéseivel Értelmiségi Szakszervezet Tömörülés T s regionális szakképz pzési fórumf Budapest, 2009. augusztus 24. A licenc és s a kompetencia meghatároz rozásának összefüggése a munkaerıpiac kérdk rdéseivel Dr. Csák

Részletesebben

Az átszervezés területi feladatai

Az átszervezés területi feladatai 1 A tájékoztató témái Az átszervezés területi feladatai A Megyei Védelmi Bizottság és a Helyi Védelmi Bizottságok illetékességi területe A Megyei Védelmi Bizottság összetétele A Megyei Védelmi Bizottság

Részletesebben

A gyógyászati segédeszköz forgalmazás, házhoz szállítás szabályozásának aktualitásai

A gyógyászati segédeszköz forgalmazás, házhoz szállítás szabályozásának aktualitásai Gyógy gyászati segédeszk deszközök k on-line értékesítése, se, a házhoz h száll llítás s szabályoz lyozás változásai,,webáruházak, webshopok és webpatikák egészséggel kapcsolatos termékek online értékesítése''

Részletesebben

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007.

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007. DÉRI MIKSA PROGRAM Pályázat az Eureka programban való magyar részvr szvétel támogatt mogatására DERI_EUREKA_07 Pá felhívás Budapest, 2007. A Nemzeti Kutatási és s Technológiai Hivatal nevében a Kutatás-

Részletesebben

Az Európai Unió zményrendszere

Az Európai Unió zményrendszere Az Európai Unió intézm zményrendszere Rövid áttekintı vázlat! A részletes r anyagokat lásd l Lukács Gábor G honlapján Az EU intézm zményrendszere egyedüláll lló képzıdmény a nemzetközi zi jogban Nem hagyományos

Részletesebben

KÖZPONTI PROGRAMOK SZERKEZETE. NSZFI Kutatásszervez

KÖZPONTI PROGRAMOK SZERKEZETE. NSZFI Kutatásszervez ORSZÁGOS KÉPZK PZÉSI JEGYZÉK, KÖZPONTI PROGRAMOK JOGSZABÁLYI HÁTTERE, H SZERKEZETE Menyhért Anikó NSZFI Kutatásszervez sszervezési si és s fejlesztési si osztály 1 A szakképz pzés alapdokumentumai - Országos

Részletesebben

szintválaszt a Magyar- Angol Tannyelvű

szintválaszt a Magyar- Angol Tannyelvű Tájékoztatóa szintválaszt lasztásról a Magyar- Angol Tannyelvű Gimnázium és s Kollégium 11. évfolyamának félévi f szülői értekezletén Miért? A 12.-13. 13. évfolyamon a tanulók k bizonyos tantárgyak esetében

Részletesebben

Aktuális pályázati lehetıségek a Közép-magyarországi Régióban

Aktuális pályázati lehetıségek a Közép-magyarországi Régióban Aktuális pályázati lehetıségek a Közép-magyarországi Régióban Elıadó: Ronbergerné Türk Edina, gazdasági témacsoport-vezetı Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft. Aktuális pályp lyázati lehetıségek a Közép-Magyarországi

Részletesebben

Katasztrófav. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei ÚJ J KATASZTRÓFAV LYOZÁS KÖZBIZTONSÁGI REFERENSEK FELKÉSZÍTÉSE (A NEMZETI VÉDEKEZÉS IDŐSZAKAI)

Katasztrófav. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei ÚJ J KATASZTRÓFAV LYOZÁS KÖZBIZTONSÁGI REFERENSEK FELKÉSZÍTÉSE (A NEMZETI VÉDEKEZÉS IDŐSZAKAI) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság ÚJ J KATASZTRÓFAV FAVÉDELMI SZABÁLYOZ LYOZÁS KÖZBIZTONSÁGI REFERENSEK FELKÉSZÍTÉSE (A NEMZETI VÉDEKEZÉS IDŐSZAKAI) 2012. január 26. 1) Magyarország

Részletesebben

Tisztelt LátogatL. togatóink! koztatást adni iskolánk TÁMOP 2009-00110011 - 3.1.4. /08/2-2009. megye közoktatk. zményeiben.

Tisztelt LátogatL. togatóink! koztatást adni iskolánk TÁMOP 2009-00110011 - 3.1.4. /08/2-2009. megye közoktatk. zményeiben. Tisztelt LátogatL togatóink! Szeretnénk nk rövid r tájékoztatt koztatást adni iskolánk részvételérıl, l, feladatairól l a TÁMOP - 3.1.4. /08/2-2009 2009-00110011 A A kompetencia alapú oktatás s feltételeinek

Részletesebben

VÁLLALKOZÓI AKADÉMIA

VÁLLALKOZÓI AKADÉMIA VÁLLALKOZÓI I AKADÉMIA 2013.04.11. Vállalkozási formák Kontrolling rendszerek, tervezés irány nyítás Vállalati átalakulás KKV Aktuális Támogatások KKV FINANSZÍROZ ROZÁS Fiatalok vállalkozóvá válásának

Részletesebben

Holnaptól l nekem jobb lesz

Holnaptól l nekem jobb lesz Holnaptól l nekem jobb lesz A felnőttk ttképzés és s szakképz pzés kommunikálása - jó gyakorlat a Szolnoki Főiskola F Felnőttk ttképzési Központjának nak programjában SZOLNOKI FŐISKOLA F FELNŐTTK TTKÉPZÉSI

Részletesebben

A Nemzeti Fejlesztési si Terv és s a partnerség

A Nemzeti Fejlesztési si Terv és s a partnerség A Nemzeti Fejlesztési si Terv és s a partnerség Civil részvr szvétel és s EU források 2007-2013 2013 2004. december 3. Európai Ifjúsági KözpontK Dr. Arató Krisztina ELTE Állam- és s Jogtudományi Kar Politikatudományi

Részletesebben

dr. Vig Gyula 2012. Január r 26.

dr. Vig Gyula 2012. Január r 26. A ltségvetési törvt rvény, az Áht. és s az Ávr. változásai dr. Vig Gyula 2012. Január r 26. Az előad adás s vázlatav BEVEZETŐ Magyarország g Alaptörv rvénye az államháztartásról l szóló 2011. évi CXCV.

Részletesebben

Ellenőrz. dr. Vig Gyula Budapest, október 9. 9

Ellenőrz. dr. Vig Gyula Budapest, október 9. 9 Ellenőrz rzés és s kontroll az államháztartásban - Aktuális szabályoz lyozási kérdk rdések - dr. Vig Gyula Budapest, 2012. október 9. 9 Az előad adás s vázlatav BEVEZETŐ Magyarország g Alaptörv rvénye

Részletesebben

Jó úton haladunk, most nem adhatjuk fel. Magyarországon)

Jó úton haladunk, most nem adhatjuk fel. Magyarországon) Jó úton haladunk, most nem adhatjuk fel (a fogyatékos kosügy Magyarországon) gon) OP MőhelytalM helytalálkozó Ability Park (Budapest, VI. Desewffy u. 18-20.) 2009. október 16. Történeti hátth ttér háborúk

Részletesebben

DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1.

DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1. A KODOLÁNYI JÁNOS J FŐISKOLÁN N FOLYÓ KÉPZÉS EGYSÉGES GES PEDAGÓGIAI GIAI ELVEI DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1. VÍZIÓ A Kodolányi János J Főiskola F küldetk ldetését megfogalmazó dokumentum

Részletesebben

Az adóss. ltatás tapasztalatai. 2012.02.24.

Az adóss. ltatás tapasztalatai. 2012.02.24. Az sságkezelési szolgáltat ltatás tapasztalatai. Lehetıségek Korlátok Nagyné Messinger TímeaT 2012.02.24. Elızm zmények Az elmúlt lt években több t célprogram c indult Problémák: jó tapasztalatok tovább

Részletesebben

Mi az élő laboratórium? rium? Dr. Hronszky Imre CHIC kutatásvezet

Mi az élő laboratórium? rium? Dr. Hronszky Imre CHIC kutatásvezet Mi az élő laboratórium? rium? Dr. Hronszky Imre CHIC kutatásvezet svezető professzor emeritus BME 2011. február r 22. Energiahatékony épületek és s városrv rosrészek szek kialakítási módszerei és s technológi

Részletesebben

21/2010. (V. 4.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól

21/2010. (V. 4.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól 21/2010. (V. 4.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól Hatályosság: 2010.07.03 - A honvédelemrıl és a Magyar Honvédségrıl szóló 2004. évi CV. törvény 207. (6) bekezdésében kapott

Részletesebben

és s agglomeráci Pápai Mihály elnök Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás 70/

és s agglomeráci Pápai Mihály elnök Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás 70/ Nagyváros és s agglomeráci ciós térségének együtt ttélési lehetőségei Pápai Mihály elnök Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás papai.mihaly@gyal.hu 70/456-5613 I. Az együtt ttélés s lehetőségei

Részletesebben

Az adózás rendjér szóló törvény változásai

Az adózás rendjér szóló törvény változásai Az adózás s rendjéről szóló törvény változásai 2011. A gyakorlatot segítő Képviseleti szabályok változások Képviselet a miniszter hatásk skörébe tartozó eljárásokban az Art. szerint. Képviselői i mentesülés

Részletesebben

2012. évi I. tv. A Munka TörvT évi LXXXVI. tv. a hatálybal. ezzel kapcsolatos tv-ek. Dr. Tornyai Magdolna december 7.

2012. évi I. tv. A Munka TörvT évi LXXXVI. tv. a hatálybal. ezzel kapcsolatos tv-ek. Dr. Tornyai Magdolna december 7. 2012. évi I. tv. A Munka TörvT rvénykönyvenyve 2012. évi LXXXVI. tv. a hatálybal lybalépésével összefüggı átmeneti rendelkezések és ezzel kapcsolatos tv-ek módosításáról Dr. Tornyai Magdolna 2012. december

Részletesebben

LEADER PROGRAM

LEADER PROGRAM KFEJLESZTÉSI SI AKCIÓ ÚJ J MAGYARORSZÁG KFEJLESZTÉSI SI PROGRAM 2007-2013 LEADER PROGRAM 2007-2013 2013 SSÉG SSÉG G ELŐZETES ELISMERÉSI SI KÉRELMÉNEK JÓVÁHAGYJ HAGYÁSA Az Irány nyító Hatóság g az Európai

Részletesebben

UNDP-SZMM Cserehát Program. nyezések az egyenlı. A Cserehát és s a Kosice Program. 2008. október 28.

UNDP-SZMM Cserehát Program. nyezések az egyenlı. A Cserehát és s a Kosice Program. 2008. október 28. UNDP-SZMM Cserehát Program Szlovákia kia-magyarország g közötti k határon átnyúló kezdeményez nyezések az egyenlı lehetıségek gekért és s társadalmi t fejlıdésért A Cserehát és s a Kosice Program Varga

Részletesebben

A titkos adatgyőjt. Dr. Kis LászlL. szló (2014)

A titkos adatgyőjt. Dr. Kis LászlL. szló (2014) A titkos adatgyőjt jtés s a büntetıeljárásban I. Dr. Kis LászlL szló (2014) I. Titkos adatgyőjt jtés Titkos informáci ciógyőjtés s (bőnüld ldözési célú) Titkos adatszerzés 1994. évi XXXIV. tv. (Rtv( Rtv.),

Részletesebben

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG 1 A védelmi igazgatás rendszere Jogszabályi háttér Magyarország Alaptörvényének különleges jogrendre vonatkozó fejezetének 48-54. cikkejei: - rendkívüli állapot - szükségállapot

Részletesebben

FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu. Aswad Dina

FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu. Aswad Dina FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu Alapítási év:1991. December Alapítók: December 4. Drótmvek 2 f magánszemély Els üzleti év: 1992 F tevékenység:

Részletesebben

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16.

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16. PROJEKTTERVEZÉS Art A program definíci ciója Olyan egymásra épülő projektekből álló tevékenys kenységi lánc, l melynek minden eleme, mérhető hozzáadott érékkel viszi közelebb k a szélesebb közössk sséget

Részletesebben

ZSIBRIKI DROGTERÁPIÁS INTÉZET Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Támogató Alapítvány

ZSIBRIKI DROGTERÁPIÁS INTÉZET Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Támogató Alapítvány ZSIBRIKI DROGTERÁPI PIÁS S INTÉZET Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Támogató Alapítv tvány Szenvedélybetegek kezelési programja Kanadai módszer m alapján Egyedi és s megújított program Reintegrálja a szenvedélybetegeket

Részletesebben

pályázat tapasztalatai

pályázat tapasztalatai Az Európa Tanács Táj T j DíjaD a 2008. évi hazai Táj T j Díj D pályázat tapasztalatai Dr. Konkoly-Gyur Gyuró Éva egyetemi docens NyME Környezet és s FöldtudomF ldtudományi Intézet Kinek adományozhat nyozható?

Részletesebben

ISMERETEK. Keszmann JánosJ

ISMERETEK. Keszmann JánosJ 1 ÁLTALÁNOS MINŐSÉGBIZTOS GBIZTOSÍTÁSISI ISMERETEK Keszmann JánosJ 2 A tantárgy oktatásának a célja: c A hallgatók ismerjék k meg a minőségir girányítás s alapfogalmait, a minőségir girányítási rendszereket,

Részletesebben

Turisztikai Konferencia 2004. április 16. 1

Turisztikai Konferencia 2004. április 16. 1 A turizmus lehetőségei a Nemzeti Fejlesztési si Terv pályázati rendszerében Veszprém m Megyei Turisztikai Hivatal Turisztikai Konferencia 2004. április 16. Nyirádi Ágnes Főtanácsadó Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

ZI LIFELONG LEARNING KONFERENCIA

ZI LIFELONG LEARNING KONFERENCIA 7. MAGYAR NEMZETI ÉS S NEMZETKÖZI ZI LIFELONG LEARNING KONFERENCIA 7TH HUNGARIAN NATIONAL AND INTERNATIONAL LIFELONG LEARNING CONFERENCE 2011. április 21-22. 22. Pannon Egyetem Veszprém A válasz v egyszer:

Részletesebben

A VÉDELMI IGAZGATÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

A VÉDELMI IGAZGATÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI KÖZPONTI FELKÉSZÍTÉS 2012 A VÉDELMI IGAZGATÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Békéscsaba, 2012. február. 15. Dr. Tokovicz József mk. dandártábornok HM Védelmi Hivatal főigazgató Tartalom Jogszabályi alapok A védelmi

Részletesebben

svizsgálat Analysis/Assessmentssessment

svizsgálat Analysis/Assessmentssessment Életciklus elemzés s (LCA) /hatásvizsg svizsgálat Life Cycle Analysis/Assessmentssessment Az életciklus-elemzés s (LCA) alapfogalmai Életciklus: Egy termék k (folyamat, szolgáltat ltatás) környezeti hatásrendszer

Részletesebben

magyar felsıoktat Felsıoktatás mint a rendszerváltás hordozója Felsıoktatás mint a szimbolikus politizálás része

magyar felsıoktat Felsıoktatás mint a rendszerváltás hordozója Felsıoktatás mint a szimbolikus politizálás része A határon túli t magyar felsıoktat oktatás problémái, kihívásai 90-es évek fıbb f jellemzıi Demográfiai csökkenés Jogszabályi átalakulás Felsıoktatás mint a rendszerváltás hordozója Felsıoktatás mint a

Részletesebben

szakképz 2009. július 27-tıl

szakképz 2009. július 27-tıl Saját t dolgozó képzési költségeinek elszámol molása a szakképz pzési hozzájárul rulás s terhére re 2009. július 27-tıl Szakképz pzési hozzájárul rulás s felhasználása sa gyakorlati képzk pzést nem folytató

Részletesebben

lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa

lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa Szociális munka munkanélk lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa WJLF III. évf. 2006/07 őszi szemeszter általános szociális munkás s szak VIII. ea. - A munkanélk lkülieket, lieket, álláskeresőket

Részletesebben

Civil Centrum KözhasznK

Civil Centrum KözhasznK A Civil Centrum Közhasznú Alapí az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával 2009-2012 időszakra kistérségi civil stratégiát készített az Enyingi- valamint az Adonyi kistérségben.

Részletesebben

tisztességes versenyért Gazdasági Versenyhivatal

tisztességes versenyért Gazdasági Versenyhivatal A Gazdasági Versenyhivatal a tisztességes versenyért rt Dr. Zavodnyik József Gazdasági Versenyhivatal 2006 A A verseny esetén n közérdek, k hogy nemes verseny legyen Kuncz Ödön, 1924 a a tisztességtelen

Részletesebben

Projektmenedzsment alapismeretek

Projektmenedzsment alapismeretek InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda 1037 Budapest, Viharhegyi út 19/c. Tel.: 06-1-212-2070, 06-1-214-0352, Fax: 06-1-214-0352 Honlap: www.intermap.hu, e-mail: info@intermap.hu HIDASNÉMETI ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

NEMZETKÖZI ZI ÚTÜGYI KONFERENCIA. FOLYAMATOK (a kötelező alkalmazástól - a kötelező alkalmazásig)

NEMZETKÖZI ZI ÚTÜGYI KONFERENCIA. FOLYAMATOK (a kötelező alkalmazástól - a kötelező alkalmazásig) NEMZETKÖZI ZI ÚTÜGYI KONFERENCIA 17. Útépítési Akadémia, Budapest 2009. október 16. Az együttműködés erősítése az útügyben 15 éves a Magyar Útügyi Társaság A tervezési előírások érvényesülése a hatóság

Részletesebben

Földrajz Kar Magyar Tagozat

Földrajz Kar Magyar Tagozat Babeş Bolyai Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Földrajz Kar Magyar Tagozat Szakok, továbbtanul bbtanulás B.Sc. és M.Sc.:.: magyar nyelvő képzés Ph.D.:.: dr. BENEDEK József J magyar doktorátusvezet tusvezetı;

Részletesebben

Dr. Varga Attila ezds.

Dr. Varga Attila ezds. Dr. Varga Attila ezds. Az előadás a Chatham House szabályok szerint a védelmi igazgatás központi és települési szintjére (polgármester) nem terjed ki a leadásra kerülő írásos anyagtól némileg eltér Bizottság

Részletesebben

Most mit kell tennem? Joga van hozzá?

Most mit kell tennem? Joga van hozzá? Most mit kell tennem? Joga van hozzá? Jogok és s kötelezettsk telezettségek a klinikai szakpszichológusi munkában a jogász sz- pszichológus szemével Klinikai pszichológiai kötelezk telezı szinten tartó

Részletesebben

A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK

A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése Dr. Szalai János mk. alez. Nógrád MVB titkár 2013. november 07. Mottó Ami bekövetkezhet, arra fel kell készülni,

Részletesebben

grehajtása Projektek végrehajtv MOTTÓ A A tapasztalás s majd mindig paródi az eszmének nek Goethe ellenőrz Output hatás Inputok A jogszerűség

grehajtása Projektek végrehajtv MOTTÓ A A tapasztalás s majd mindig paródi az eszmének nek Goethe ellenőrz Output hatás Inputok A jogszerűség 1 Projektek végrehajtv grehajtása MOTTÓ A A tapasztalás s majd mindig paródi diája az eszmének nek Goethe 2 Az ellenőrz rzés, monitoring és értékelés s kapcsolata Inputok Output Eredmény/ hatás Viszonyítás

Részletesebben

és s feladatrendszere (tervezet)

és s feladatrendszere (tervezet) Az MH Műveleti M Parancsnokság rendeltetése és s feladatrendszere (tervezet) Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy HM HVK MFCSF 2006. Szeptember 16. I. Az MH Műveleti Parancsnokság rendeltetése Az MH katonai

Részletesebben

14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát!

14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát! 14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát! 1. A védelmi igazgatás A védelmi igazgatás mint intézmény fogalma: a közigazgatás részét képező feladat- és szervezeti rendszer.

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése 2012. szeptember 10-14. Katasztrófavédelmi alapismeretek Jogszabályi alapok Kurtán Attila tű. százados kiemelt főtanár Hazai jogszabályok Magyarország Alaptörvénye (2011.

Részletesebben

Közterület figyelı és forgalomkiértékelı kamerarendszer. www.aspex.hu, www.pannonpajzs.hu

Közterület figyelı és forgalomkiértékelı kamerarendszer. www.aspex.hu, www.pannonpajzs.hu Közterület figyelı és forgalomkiértékelı kamerarendszer www.aspex.hu, www.pannonpajzs.hu értékteremtés értékmentés a a KOMPLEX és s MEGBÍZHAT ASPeX KFT. ZHATÓ megoldások száll llítója info@aspex.hu aspex.hu,

Részletesebben

Egy mondat a. Kicsit bővebben b. . 2003. évi CXXIX. törvt a közbeszerzk. Igen bonyolult és s szerteágaz. gazó volta miatt, - FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ!!

Egy mondat a. Kicsit bővebben b. . 2003. évi CXXIX. törvt a közbeszerzk. Igen bonyolult és s szerteágaz. gazó volta miatt, - FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ!! 1 Egy mondat a közbeszerzésről Igen bonyolult és s szerteágaz gazó volta miatt, - 72 eljárási változat v lehetséges - FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ!! 2 Kicsit bővebben b. 2003. évi CXXIX. törvt rvény a közbeszerzk

Részletesebben

Az iskolaegészs. 5. Budapest

Az iskolaegészs. 5. Budapest Az iskolaegészs szségügyigyi ellátás s aktuális kérdései Dr. Kaposvári JúliaJ 2009. október 5. Budapest A 19/2009 (VI. 18.) Eü.M.. rendelet Mi változott? v Az újszülöttek Egészs szségügyi gyi Könyvvel

Részletesebben

Hagyományok. ció új fel, amely alkalmas a hátrh. IV. Innováci. LEADER pályp. lyázat illeszkedése se a LEADER kritériumokhoz.

Hagyományok. ció új fel, amely alkalmas a hátrh. IV. Innováci. LEADER pályp. lyázat illeszkedése se a LEADER kritériumokhoz. Százszorsz zszorszép Óvodásokért Alapítv tvány kedvezményezett LEADER pályp lyázata Hagyományok és s játékok j PásztP sztón és térségében Az Európai Unió és s a Magyar KöztK ztársaság g Kormánya által

Részletesebben

2011. évi CLXXV. törvt (hatályos: 2011.12.22) és

2011. évi CLXXV. törvt (hatályos: 2011.12.22) és 2011. évi CLXXV. törvt rvény (hatályos: 2011.12.22) és kapcsolódó jogszabályai A törvt rvény hatálya a Polgári TörvT rvénykönyv nyv (a továbbiakban: Ptk.) alapján n létrehozott l alapítv tványokra, egyesületekre,

Részletesebben