FÖLDBIRTOKPOLITIKAI INTÉZKEDÉSEK AZ ELMULT HÁROM ÉVTIZEDBEN ÉS SZAKMAI VONATKOZÁSAI FEJÉR MEGYÉBEN. Huszár István Fejér Megyei Földhivatal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FÖLDBIRTOKPOLITIKAI INTÉZKEDÉSEK AZ ELMULT HÁROM ÉVTIZEDBEN ÉS SZAKMAI VONATKOZÁSAI FEJÉR MEGYÉBEN. Huszár István Fejér Megyei Földhivatal"

Átírás

1 Bevezető FÖLDBIRTOKPOLITIKAI INTÉZKEDÉSEK AZ ELMULT HÁROM ÉVTIZEDBEN ÉS SZAKMAI VONATKOZÁSAI FEJÉR MEGYÉBEN Huszár István Fejér Megyei Földhivatal Hzzáértő szakmai elemzők a földbirtk plitikával kapcslatban jellemző időszakként általában az elmúlt 50 évet, vagy a rendszerváltás óta eltelt évet, esetleg egy-egy kiemelkedő időpntt /1945, 1967, , stb./ szkták alkalmazni. Feltehető a kérdés, hgy akkr miért az elmúlt hárm évtizedet választttam. Mentségemre az alábbi szubjektív és bjektív kk hzhatók fel: Nem tartm magam hzzáértő szakmai elemzőnek, csak egy visszaemlékező szakembernek. Személyes /résztvevői/ szakmai tapasztalataim az elmúlt hárm évtizedre terjednek ki, mivel 33 éve tevékenykedem a földügyi szakigazgatásban. A földbirtkplitika fgalma, eszközrendszere. Definíció Földbirtk plitikán azk elvek és intézkedések összességét értjük, amelyek a föld birtklásával összefüggő plitikai és gazdasági erővisznykat szabályzzák. Másként fgalmazva az államhatalm beavatkzása a föld tulajdnlási,használati és birtkszerkezeti visznyaiba. Eszközrendszere Leghatéknyabb eszköze a földrefrm és a földrendezés. De ide kell érteni a gazdasági egységek közötti és gazdaságn belüli területrendezést is. 1. Előzmények A magunk mögött hagytt XX. századról elmndható, hgy bővelkedett lyan földbirtk plitikai intézkedésekben és eseményekben, amelyek a földdel kapcslats tulajdni, használati visznykat és birtkszerkezetet az egész rszágt érintően alapvetően megváltztatták. Jelentősebb előzmények és főbb jellemzőik : Az 1920-as "Nagyatádi" féle földrefrm. Végrehajtása az évi XXXVI. tv. alapján történt. Országsan kh. földet vettek igénybe és mintegy fő juttatttat érintett.

2 2 Az 1945-ös földrefrm. Elrendeléséről az 1945.évi VI. tv. gndskdtt, de törvényerőre a 600/1945.M.E. rendelettel lett. Az rszágsan igénybevett terület kh ( ha) Ajuttatttak száma fő. Az egy személy részére juttattt átlags terület 5,1 kh (2,9 ha) /Szabó B.1985./ A magyar mezőgazdaság "szcialista átszervezése" / , / TSZCS-k, ÁG-k, TSZ-ek létrehzása. Általáns tagsításk /1951.FM.sz.rendelet. Földrendezések megkezdése 1957-től. Elnöki Tanács 1956.évi 15.sz. törvényerejű rendelete. Földrendezések flytatása, önkéntes földcserék előtérbe helyezése. A mezőgazdasági nagyüzemi táblák kialakításáról szóló 1959.évi 24.számú tvr. A mezőgazdaság szvjet mintájú erőszaks kllektivizálása , majd fkzats eltérés a szvjet agrár mdelltől A földtulajdn és földhasználat tvábbfejlesztése 1967-től. A '70-'80-as évek történései. 2.1 A termelőszövetkezeti és személyi tulajdn létrehzása 1967-től. A mezőgazdaság radikális nagyüzemi túlsúlyú átalakítása, a szövetkezeti gazdálkdás biztnságáhz fűződő alapvető plitikai és gazdasági érdekek a '60-as évek végére lehetővé, egyben szükségessé is tették a nagyüzemi földtulajdn és földhasználat tvábbfejlesztését. Ezt alapzta meg az 1967.évi IV.törvény és végrehajtási rendeletei /35/1967.XII./ Krm. és a 7/1967. /X.24./ MÉM.sz. rendelet/. A szabályzás fntsabb rendelkezései: A szövetkezeti földtulajdn létrehzása, megerősítése. Ezzel a termelőszövetkezetek gazdasági önállóságának megalapzása. Eszközei: kívülállók földjeinek megváltása, földfelajánlásk elfgadása, külterületi és zártkerti ingatlank ingyenes átengedése termelőszövetkezeti tulajdnba, plgári jg szerinti termelőszövetkezeti tulajdn szerezés.

3 3 A személyi tulajdn, mint új tulajdn frma létrehzása, Személyi tulajdnba kerültek az államplgárk: község /várs/ belterületén lévő földjei, legfeljebb 6000 m 2 -ig. a zártkertben lévő szőlő és gyümölcsös, valamint a szőlő- és gyümölcstermelésre kijelölt zártkerti terület 3000 m 2 -ig, tvábbá az egyéb zártkerti terület legfeljebb6000 m 2 -ig. A mérték megállapítása szempntjából az azns tulajdnsnak a belterületi és zártkerti földterületét össze kellett számítani. A termelőszövetkezet tagjának a személyi földhasználata a háztáji földön valósult meg, melybe beszámít a belterületi, vagy zártkerti mezőgazdasági hasznsítású földterülete is Zártkert rendezés, új zártkert kijelölések Felülvizsgálat, rendez és kijelölés megyei adatai. A szövetkezeti és személyi tulajdn kialakításával, a zártkertek felülvizsgálatával és rendezésével kapcslats szakmai munkák zömét az ÁFTH megyei felügyelőségeiből létrehztt megyei és járási földhivatalk végezték. Fejér megyében és között 80 településen, 5515 ha zártkert felülvizsgálatára és rendezésére /művelési ág váltzás, bemérés, személyi tulajdn mértéket meghaladó területek leválasztása, stb./, valamint 2435 ha új zártkert kijelölésére került sr. Az egy településen belül létrejött zártkerti összterület nagysága 10 ha és 547 ha között váltztt. Átlags parcella méret m 2. Kertparcellázásk A '70-es évek közepétől zártkert kialakítás ürügyén megyénkben elterjedté vált főként a vársk környékén a személyi tulajdnú kertparcellázás. A '80-as évek végéig 1161 ha-n létesült un. "hbby-kert", átlagsan 1000 m2-es parcella nagysággal. A földprivatizációval a flyamat lezárult. 2.3 Földrendezések, földcserék, a nagyüzemi táblák kedvezőbb kialakításának flyamata1976-tól Az évtizedek srán a földrendezés és az "önkéntes földcsere" tartalma, feladatköre sem mindig ugyanazt jelentette, mint krábban. A '70-es évek közepétől a nagyüzemi táblák kedvezőbb kialakítására, az üzemek közötti és az üzemen belüli rendezésekre üzemek közötti földcsere, üzemen belüli táblásítás, tömbösítés, úthálózat kialakítás, vízrendezési és meliráció helyeződött a hangsúly. A jgi alapkat a földrendezésről szóló 1976 évi 23. számú tvr és a végrehajtására kiadtt 29/1976 (IX.2.) MÉM számú rendelet teremtette meg.

4 4 Megyénkben és '89. között 60 mezőgazdasági szövetkezetet és 8 állami gazdaságt érintett valamilyen mértékű területrendezés. Ezek szakmai munkáit nagybbrészt az AGROBER és néhány egyéb mezőgazdasági tervező, kisebb részben pedig a gedéziai vállalatk /BGTV, PGTV/ végezték A földbirtkplitika megvalósulását támgató főbb szakmai prgramk. Az új ingatlan-nyilvántartás szerkesztése / /. A szerkesztés fő célja a kialakult új tulajdni struktúráhz igazdó, az addig külön-külön vezetett állami földnyilvántartás és telekkönyv összevnásával új, egységes, krszerű ingatlan-nyilvántartási rendszer kialakítása és flyamats vezetése. A jgi alapkat az ingatlan-nyilvántartásról szóló évi 31.számú törvényerejű rendelet képezte. A munkát a földhivatalk végezték. A 7 éves prgram megyénkben az előírt határidőn belül, nvemberében fejeződött be. Ekkrra minden településen elkészültek és frgalmba adásra kerültek az új munkarészek. Az átalakult birtkvisznykat tükröző új térképi alapk létrehzása, az EOTR prgram. A földmérés és térképészet, ezen belül a térképellátás, egységes szakmai követelményrendszerét a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 12/1969. /III.11./ Krm. számú. rendelet teremtette meg. Bevezette az új Egységes Országs Vetületet /EOV/ és meghatárzta az új Egységes Országs Térképrendszer /EOTR/ készítés főbb szabályait /méretarány, szelvényezés, tartalm, stb./ Megalktóinak alapsságát és nagyfkú szakmai hzzáértését biznyítja, hgy kisebb módsításkkal közel négy évtizeden át /1996-ig/ szlgált szakmánk jgi alapjául. Az EOTR prgram Az rszág első EOTR térképeit évben kísérleti munkaként / a Fejér Megyei Földhivatal Sárszentmihály és Sárkeszi községekben készítette el. Ezzel kezdetét vette az EOTR prgram, amelynek a célkitűzése az rszág egészének EOTR-ben való újfelmérése /átalakítása/. A krábbi térképkészítési prgramkhz hasnlóan aznban ez sem fejeződött be. A '80-as évek végére a készítés üteme lelassult, majd a rendszerváltást követően eredeti frmájában a prgram abbamaradt. Az elkészült térképek aznban jelenleg is funkcinálnak, illetve egy részük a '90- es évek közepén megkezdődött Nemzeti Kataszteri Prgram digitális térképkészítéseiben /DAT/ hasznsulnak. Az adtt időszak nagy méretarányú alaptérkép készítéseinek megyei adatai:

5 5 Térképfelújításk az ingatlan-nyilvántartás szerkesztés térképi alapjaihz település belterülete, 4877 ha t érintően 10 település külterülete, ha-t érintően EOTR újfelmérések település belterülete, ha-t érintően, amely az összes belterület 84 %-a A térképkészítések jelentős részét a gedéziai vállalatk /elsősrban BGTV/, kisebb részét, valamint a teljes átvételi vizsgálatt és frgalmba adást a földhivatal végezte A megye tulajdni használati visznyainak alakulása a '80-as évek végén. A felsrlt földbirtkplitikai intézkedések hatására a '80-as évek végére Fejér megyében is meghatárzóvá vált az állami és szövetkezeti tulajdn és használat, amely a mezőgazdaságilag művelt területek 93,4 %-át fglalta magába. A magán tulajdn aránya 2,9 %-ra zsugrdtt. 3. A rendszerváltást követő földprivatizáció, Magyarrszág egyik legnagybb földrefrmja. Az elmúlt 50 év srán elszenvedett sérelmek rvslásának igénye a rendszerváltással annak szerves részeként erősödött fel rbbanásszerűen.. A megvalósítás lehetséges váltzatai reprivatizáció, teljes, vagy részleges kárpótlás stb. rendkívül éles vitákat és véleménykülönbségeket eredményezett a plitikai pártk között, de a társadalm szélesebb körében is. Az évi választáskat követően óriási vlt az elvárás nemcsak belföldön, hanem a külföldi magyarság részéről is, hgy a hatalmra került új krmány-kalíció hgyan ldja meg a sérelmek rvslását. A reparáció (sérelem rvslás) földdel kapcslats intézkedéseit és azk megvalósítását nevezzük földkárpótlásnak és részarány földtulajdn kiadásának, összefglaló néven földprivatizációnak A földkárpótlás törvényi szabályzása és megvalósítása A választásk utáni első földtörvény tervezet kidlgzása A már előzőekben is említett igen éles viták és nézetkülönbségek közepette a krmánykalíció július 22-én vetette papírra a termőföld tulajdn rendezéséről szóló első földtörvény tervezetét, amelynek a lényege Az érintettek kérelem alapján kapnák vissza termőföld tulajdnukat Mindazn természetes személyeket érintené, akiknek a termőföld tulajdnát december 31-e után különböző jgcímeken elvnták, illetve ezek örököseit.

6 6 A törvénytervezetet amelyben a Kisgazdapárt által képviselt és plitikai szlgenné vált "Vissza a '47-hez" reprivatizációs kncepció dminált, szeptember 13-án a Krmány elfgadta. Az aznnal fellánglt viták és támadásk kivédésére aznban az Alktmánybíróságtól előzetes nrmakntrllt kért. Az Alktmánybíróság któber 2-án kihirdetett határzatában a törvénytervezetet alktmányellenesnek minősítette..az úgynevezett I. Kárpótlási törvény megszületése és elfgadása. A Krmánykalíció december közepére új törvény-tervezetet dlgztt ki és terjesztett be.az Országgyűlés heves vitát követően módsításkkal április 24-én 189 egyetértő, 108 elutasító szavazattal, 11 tartózkdás mellett elfgadta az államplgárk tulajdnában igazságtalanul kztt kárk részleges kárpótlásáról szóló évi XXV. törvényt. Az Országgyűlés tehát a reprivatizáció elvetésével az kztt kárk részleges kárpótlásáról döntött és a kárpótlás módjaként a kárpótlás jegyben való rvslást jelölte meg. A kárpótlásra jgsultak körét, a végrehajtás szabályait még tvábbi (II., III., IV. Kptv, földrendező és földkiadó bizttságkat létrehzó, kárpótlási jegy elhasználását, árverések feltételeit szabályzó stb.) később meghztt törvények és egyéb jgszabályk egészítették ki. A földkárpótlás megvalósítása, jellemző adatai: Jóváhagytt földalapk: I. Földalap: ha, Ak II. Földalap: ha Ak Megtarttt árverések száma : 987, Árveréseken elkelt: ha Ak Tulajdnt szerzett: fő, felhasznált kp.jegy: 1569 Mft. Kitűzött és átadtt földrészlet: db, ha Átlags földrészlet nagyság: 3.6 ha A földkárpótlás a megyében lényegében 1998 közepére befejeződött, a jóváhagytt földalap 99.7 %-a árverésre került ( a 0.2 % per alatt lévő terület ). 3.2 A részarány földtulajdn nevesítése és kiadása A földprivatizáció másik, a földkárpótlással közel azns nagyságrendet képviselő részét a termelőszövetkezeti részarány tulajdn nevesítése és kiadása képezte. Jgi alapjait az új szövetkezeti törvény (1992. évi I. tv.) és a végrehajtásáhz kapcslódó, átmeneti szabálykat tartalmazó évi II. tv. fgalmazta meg.

7 7 A részarány tulajdn kiadás jellemző adatai: Jóváhagytt földalap: ha, Ak Részarány tulajdns: fő Kiadtt földalap ( ) ha, Ak, 99.9 %. At ingatlan nyilvántartásba bejegyezve:.) ha, Ak, Amint a számadatk mutatják megyénkben a részarány tulajdn kiadása is befejezettnek tekinthető ( készenlét 99.9 %-s ) Összegezve megállapítható, hgy a földkárpótlás és részarány tulajdn kiadás megvalósítása az Ország eddigi egyik legnagybb földrefrmját jelentette. Törvényi szabályzásaiban a reparáció ((sérelem rvslás) plitikai kmprmisszumai dminálnak Birtk kialakítási előírásai, lehetőségei nélkülözik a birtkrendezés szinte valamennyi fnts szakmai szabályát. A földalap képzés, a többszöri árverés, a licitálás sajátsságai következtében a megyében, de rszágsan is lyan elaprózódtt és szétszórtan elhelyezkedő birtkszerkezet alakult ki, amelyen többségében ésszerű, hatékny mezőgazdasági termelés nem valósítható meg. Mindezek alapján egyet lehet érteni azkkal a plitikai és szakmai körökkel, akik a megldást egy jól megalapztt általáns birtkrendezésben látják. 4. A közelmúlt és a jelen eseményei A földprivatizációt követő általáns birtkrendezés szükségessége már a termőföldről szóló 1994 évi LV. Törvénybe meg lett fgalmazva. Tervezet szinten szakemberek összeállításában birtkrendezési kncepció került kidlgzásra több verzióban ben TAMA prjekt néven birtkrendezési kísérlet indult négy megyében. Mindezek jó alapul szlgálhattak vlna egy birtkrendezési törvénytervezet elkészítéséhez, ez aznban eddig nem valósult meg. A földprivatizáció következtében előállt.tulajdni, használati, birtkszerkezeti stb. prblémák megldására az egymást váltó krmányk lényegében egyike sem adtt jelentős eredményt hzó választ. Az ez évben megjelent Nemzeti földalapról szóló 2001 évi CXVI. törvény sem tekinthető ilyennek, hiszen a kialakult prblémakör megldására önmagában nem alkalmas.

Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés

Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés Tanácsadás Pályázatírás Támgatás lehívása Utókövetés Prttípus, termék-, technlógia- és szlgáltatásfejlesztés Gazdaságfejlesztési és Innvációs Operatív Prgram KÓDSZÁM GINOP-2.1.7-15 A pályázati kiírás a

Részletesebben

Közlemény. Módosított pont. dokumentum neve Pályázati útmutató és Pályázati felhívás. B1 Jogi forma (a szöveg kiegészítése)

Közlemény. Módosított pont. dokumentum neve Pályázati útmutató és Pályázati felhívás. B1 Jogi forma (a szöveg kiegészítése) Közlemény A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felhívja a tisztelt pályázók figyelmét, hgy a TIOP-1.2.1/08/1 Agóra -multifunkcinális közösségi közpntk és területi közművelődési tanácsadó szlgálat infrastrukturális

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ. GINOP-1.2.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ. GINOP-1.2.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése Mikr-, kis- és középvállalkzásk termelési kapacitásainak 1. Alapvető cél A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikr-, kis- és középvállalkzásk

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.2.0/09-11. Szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása. című konstrukcióhoz

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.2.0/09-11. Szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása. című konstrukcióhoz PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a örnyezet és Energia Operatív Prgram EOP-1.2.0/09-11 Szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása című knstrukcióhz érvényes: 2011. február 10-től 1 Tartalm A. A TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS

Részletesebben

IV. rész. Az élettársi kapcsolat

IV. rész. Az élettársi kapcsolat IV. rész Az élettársi kapcslat Napjaink egyik leggyakrabban vitattt jgintézménye úgy tűnik kimzdult az évtizedeken át tartó jgi szabályzatlanságból, sőt az újnnan megjelenő jgszabályk és az azk által generált

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT Szám: 56/2013. (XII. 19.) MÖK határzat Tárgy: A Veszprém Megyei Önkrmányzat 2014-2017. évekre vnatkzó stratégiai ellenőrzési tervének és a 2014. évi belső

Részletesebben

Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása

Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása Tanácsadás Pályázatírás Támgatás lehívása Utókövetés Vállalatk K+F+I tevékenységének támgatása Gazdaságfejlesztési és Innvációs Operatív Prgram KÓDSZÁM GINOP-2.1.1-15 A vissza nem térítendő támgatás célja

Részletesebben

MKB 1X1 BERUHÁZÁSI HITEL IGÉNYLÉS

MKB 1X1 BERUHÁZÁSI HITEL IGÉNYLÉS I. Igényelt hitel főbb adatai MKB 1X1 BERUHÁZÁSI HITEL IGÉNYLÉS Hitelkérelem típusa Új igénylés Meglévő sz. szerződés módsítása Hitel célja ingatlan vásárlás új műszaki berendezés új gépvásárlás új üzemi

Részletesebben

Államszervezet. Hatalommegosztás szeptember 11. ELŐADÁSVÁZLAT

Államszervezet. Hatalommegosztás szeptember 11. ELŐADÁSVÁZLAT 1. Az állam szervezeti sajátsságai Államszervezet. Hatalmmegsztás 2017. szeptember 11. ELŐADÁSVÁZLAT - az állam, mint intézményesített hatalmi szervezet - különböző tudmányterületek eltérő megközelítései

Részletesebben

2. A kiszolgálási politika működésének lépései (releváns kiszolgálási elemek, teljesítménynormák, teljesítésmérés, eltérések elemzése)

2. A kiszolgálási politika működésének lépései (releváns kiszolgálási elemek, teljesítménynormák, teljesítésmérés, eltérések elemzése) 5.A) Ismertesse a kiszlgálási színvnal fgalmát! Mutassa be a kiszlgálási plitika működésének lépéseit! Melyek a kiszlgálási színvnal fő mutatói? Mutassa be a kiszlgálási színvnal mérésének jellemző mutatószámait!

Részletesebben

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Herczeg Ferenc Székesfehérvár, 2016. szeptember 16. HATÁLYON KÍVÜLI UTASÍTÁSOK száma típusa

Részletesebben

Előterjesztő: Dr. Görög István jegyző. Összeállította: Dr. Görög István jegyző. Melléklet: Partnerségi Egyeztetési Szabályzat

Előterjesztő: Dr. Görög István jegyző. Összeállította: Dr. Görög István jegyző. Melléklet: Partnerségi Egyeztetési Szabályzat ELŐTERJESZTÉS Gencsapáti Község Önkrmányzata 9721 Gencsapáti, Hunyadi út 229. Tel.: (94) 510-225 Fax: (94) 511-542 gencsapati@savaria.hu Tárgy: Gencsapáti Község Önkrmányzata Képviselő-testületének 2016.

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.11.12. COM(2010) 662 végleges 2010/0325 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA a külső határk átlépésére jgsító és vízummal ellátható úti kmányk listájáról,

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mkelnk@vpmegye.hu Szám: 02/303-11/2013. ELŐTERJESZTÉS A Veszprém Megyei Önkrmányzat

Részletesebben

A KÓS KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A KÓS KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KÓS KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Tartalmjegyzék 1. Az iskla nevelési prgramja... 5 1.1. A nevelő-ktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 5 1.1.1. Az

Részletesebben

VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG A KÉPVISELETI ÉS A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA INTÉZMÉNYEI november 17. ELŐADÁSVÁZLAT

VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG A KÉPVISELETI ÉS A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA INTÉZMÉNYEI november 17. ELŐADÁSVÁZLAT VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG A KÉPVISELETI ÉS A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA INTÉZMÉNYEI 2017. nvember 17. ELŐADÁSVÁZLAT A VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG 1. Kiindulópntk A demkratikus hatalmgyakrlás fgalmi

Részletesebben

GJ l. számú előterjesztés

GJ l. számú előterjesztés Budapest Fővárs X. kerület Kőbányai Önkrmányzat Plgármcstere GJ l. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére az állami fenntartású köznevelési intézmények működtetési tapasztalatairól

Részletesebben

ÜGYVITELI SZABÁLYZAT

ÜGYVITELI SZABÁLYZAT ÜGYVITELI SZABÁLYZAT Az Internatinal Plice Assciatin (Nemzetközi Rendőrszövetség) Magyar Szekció Elnöksége (tvábbiakban Elnökség) az Egyesületekről szóló 1989. évi II. tv. és Alapszabályának rendelkezéseire

Részletesebben

A Mobile2020 projekt magyarországi munkacsoportjának ajánlásai. Mezei Csaba

A Mobile2020 projekt magyarországi munkacsoportjának ajánlásai. Mezei Csaba A Mbile2020 prjekt magyarrszági munkacsprtjának ajánlásai Mezei Csaba 11.11.2013. Baltic Envirnmental Frum Deutschland e. V. Osterstraße 58 20259 Hamb urg Germany www.mbile2020.eu Part -financed by the

Részletesebben

Út a munkához program. Kőnig Éva Hajdúszoboszló 2009. június 9-11.

Út a munkához program. Kőnig Éva Hajdúszoboszló 2009. június 9-11. Út a munkáhz prgram Kőnig Éva Hajdúszbszló 2009. június 9-11. Az átalakítás céljai és alapelvei Célk: a segélyezettek munkaerőpiaci pzíciójának javítása, a segélyezés munka ellen ösztönző hatásának mérséklése,

Részletesebben

A SZŐKE TISZA pusztulása és a jogi felelősség kérdése

A SZŐKE TISZA pusztulása és a jogi felelősség kérdése 3. számú melléklet A SZŐKE TISZA pusztulása és a jgi felelősség kérdése Furcsa mód épp a laikus civil közösség hivatkztt internetes közösségi ldalain kmmentelők részéről vetődött fel több alkalmmal is

Részletesebben

INFORMATIKAI STRATÉGIA

INFORMATIKAI STRATÉGIA EREDMÉNYEK INFORMATIZÁLÁSÁNAK ELŐKÉSZÍTÉSE (ÁROP 3.d) VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 8200 Veszprém, Óvárs tér 9. INFORMATIKAI STRATÉGIA Készítette: Indikátrk, amelyek teljesítéséhez

Részletesebben

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL Kerekegyháza Várs Önkrmányzata részére ÁROP szervezetfejlesztési prjekt 2010. 04. 30. 2 / 34 Tartalmjegyzék 1.

Részletesebben

MKB 1X1 SZABADFELHASZNÁLÁSÚ HITEL IGÉNYLÉS

MKB 1X1 SZABADFELHASZNÁLÁSÚ HITEL IGÉNYLÉS I. Igényelt hitel főbb adatai MKB 1X1 SZABADFELHASZNÁLÁSÚ HITEL IGÉNYLÉS Hitelkérelem típusa Új igénylés Meglévő sz. szerződés módsítása Hitel összege Hitel futamideje hónap 1 Rendelkezésre tartási idő

Részletesebben

ESZTERGOM ÉS NYERGESÚJFALU TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS

ESZTERGOM ÉS NYERGESÚJFALU TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS ESZTERGOM ÉS NYERGESÚJFALU TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS Nyílt ülésen tárgyalandó. 52/2011.09.08. A határzati javaslat elfgadásáhz egyszerű többség szükséges. Előterjesztés az Esztergm és Nyergesújfalu

Részletesebben

Pénzügyi folyamatok felülvizsgálata

Pénzügyi folyamatok felülvizsgálata BUDAPEST XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA ÁROP Pénzügyi flyamatk felülvizsgálata (WP3) 2010.02.11. Pénzügyi flyamatk felülvizsgálata ÁROP 3.A.1/B pályázat - szervezetfejlesztés

Részletesebben

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS MÉRNÖKI ÉS MŰSZAKI FELÜGYELETI MUNKÁK ELLÁTÁSÁRA, amely létrejött. Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS MÉRNÖKI ÉS MŰSZAKI FELÜGYELETI MUNKÁK ELLÁTÁSÁRA, amely létrejött. Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás A SZERZŐDÉS SZÁMA: MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS NAGYATÁD ÉS KÖRNYÉKE CSATORNAHÁLÓZATÁNAK ÉS NAGYATÁD SZENNYVÍZTELEPÉNEK FEJLESZTÉSE ELNEVEZÉSŰ KEOP-1.2.0/09-11-2011-0038 AZONOSÍTÓSZÁMÚ PROJEKTTEL KAPCSOLATOS MÉRNÖKI

Részletesebben

5CG. számú előterjesztés

5CG. számú előterjesztés Budapest Fővárs X. kerület Kőbányai Önkrmányzat Plgármestere 5CG. számú előterjesztés Bizalmas az előterjesztés 2. mellékletének 2. és 211. melléklete! Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Körösi

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról

HIRDETMÉNY. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról HIRDETMÉNY A pénzmsás és a terrrizmus finanszírzása megelőzéséről és megakadályzásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról Az Erste Bank Hungary Zrt. (tvábbiakban Bank), mint a pénzmsás és a terrrizmus

Részletesebben

Jogi környezet, városfejlesztés, területi tervezés, rendezési kérdések

Jogi környezet, városfejlesztés, területi tervezés, rendezési kérdések Jgi környezet, vársfejlesztés, területi tervezés, rendezési kérdések Előadás felépítése 1. Alapfgalmak 2. Helyi jgrendszer 3. Jgi és tervi hierarchia bemutatása 4. Tervfajták tartalma 5. Szabályzási terv

Részletesebben

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév Az Érdi Batthyány Sprtisklai Általáns Iskla Éves önértékelési terv 2017-18 tanév Készítették: Az önértékelési csprt tagjai Felülvizsgálta és a módsításkat végezte: Kőrösi Tamásné a munkacsprt vezetője

Részletesebben

Rendeletalkotás és egyéb szabályozási folyamatok egyszerűsítése. Tanulmány

Rendeletalkotás és egyéb szabályozási folyamatok egyszerűsítése. Tanulmány SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 9700 Szmbathely, Kssuth u. 1-3. Tel.: (06) 94-520-100; Fax: (06) 94-328-148 E-mail: inf@szmbathely.hu www.szmbathely.hu Rendeletalktás és egyéb szabályzási

Részletesebben

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia Pályázati felhívás az EGT Finanszírzási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia prgram keretében megjelenő HU-03 ----- jelű Megújuló energiafrrásk fenntartható hasznsításával kapcslats

Részletesebben

3. A MAGÁNSZEMÉLYEK ÉS GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK TŰZVÉDELMI FELADATAI

3. A MAGÁNSZEMÉLYEK ÉS GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK TŰZVÉDELMI FELADATAI 3. A MAGÁNSZEMÉLYEK ÉS GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK TŰZVÉDELMI FELADATAI Segédanyag az OMKT Kft.- n flyó Tűzvédelmi előadó szakképzéshez. Budapest, 2011. nvember Szerkesztő: Duruc József 3.1. A magánszemélyek

Részletesebben

FELÜGYELT INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ. Visszajelző anyag KAPCSOLATTARTÁSRÓL HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL. Visszajelző dokumentáció.

FELÜGYELT INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ. Visszajelző anyag KAPCSOLATTARTÁSRÓL HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL. Visszajelző dokumentáció. Visszajelző anyag Visszajelző dkumentáció HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL készített FELÜGYELT INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ KAPCSOLATTARTÁSRÓL 2009. NOVEMBER 25. 1 Visszajelző anyag (részlet) Hódmezővásárhely

Részletesebben

Pécs Uránváros főterének és kapcsolódó közterületeinek tervezése

Pécs Uránváros főterének és kapcsolódó közterületeinek tervezése Pécs Uránvárs főterének és kapcslódó közterületeinek tervezése Tervpályázati dkumentáció Kiíró Pécs Megyei Jgú Várs Önkrmányzata 7621 Pécs Széchenyi tér 1. Lebnylító / Kapcslattartó Pécs2010 Menedzsment

Részletesebben

A Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium Szervezeti és Működési Szabályzata

A Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium Szervezeti és Működési Szabályzata A Makói Oktatási Közpnt, Szakképző Iskla és Kllégium 1 A Szervezeti és Működési Szabályzat célja...4 2 A szervezeti és működési szabályzat jgszabályi alapjai, hatálya...4 3 A Szervezeti és Működési Szabályzat

Részletesebben

MUNKAHELYI KÉPZÉSEK TÁMOGATÁSA NAGYVÁLLALATOK MUNKAVÁLLALÓI SZÁMÁRA

MUNKAHELYI KÉPZÉSEK TÁMOGATÁSA NAGYVÁLLALATOK MUNKAVÁLLALÓI SZÁMÁRA MUNKAHELYI KÉPZÉSEK TÁMOGATÁSA NAGYVÁLLALATOK MUNKAVÁLLALÓI SZÁMÁRA Pályázat kódszáma GINOP-6.1.5-17 Támgatás összege 10 100 millió Ft Támgatási De minimis támgatás esetén max. 100 % intenzitás ilyen típusú

Részletesebben

ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSA CÉLJÁBÓL

ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSA CÉLJÁBÓL ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSA CÉLJÁBÓL Besztás Besrlási csprt/fkzat AD 8 Szerződés típusa Hivatkzás A pályázatk benyújtásának határideje A munkavégzés helye A tartaléklista érvényességének ideje

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program keretében

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program keretében PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Prgram keretében Szennyvízelvezetés és tisztítás kétfrdulós pályázati knstrukcióban megvalósítandó prjektek támgatására Kódszám: KEOP-1.2.0. Érvényes:

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajs király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 felnttkepzes@bkf.hu BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Tartalmjegyzék

Részletesebben

Vonyarcvashegy Nagyközség Polgármestere

Vonyarcvashegy Nagyközség Polgármestere Vnyarcvashegy Nagyközség Plgármestere Ügyiratszám: 84-.../2016. 8 3 14 Vnyarcvashegy, Kssuth Lajs u. 42. «: 83/348-033,83/348-083 fax: 83/548-021 Előterjesztés Vnyarcvashegy Nagyközség Önkrmányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

10XONE Szoftver és szolgáltatási szerződés Általános Szerződési Feltételek (ÁSzF) 3.3. 10XONE V3.3 SZERZŐDÉS

10XONE Szoftver és szolgáltatási szerződés Általános Szerződési Feltételek (ÁSzF) 3.3. 10XONE V3.3 SZERZŐDÉS 10XONE Sftware and Services Agreement General Terms and Cnditins V3.3 Szftver és Szlgáltatási Szerződés Általáns Szerződési Feltételek V3.3 Jelen Szftver és Szlgáltatási szerződés (tvábbiakban Szerződés

Részletesebben

Tudnivalók az új CSOK-ról 1

Tudnivalók az új CSOK-ról 1 2016.02.11. Tudnivalók az új CSOK-ról 1 Nehezen igazdik el a jgszabályk között? Segítünk! Tudjn meg mindent az új lakás építésére és új lakás vásárlására igényelhető új támgatásról és kamattámgattt hitelről!

Részletesebben

KÜLTERÜLETEK BIZTONSÁGA 2014-2015

KÜLTERÜLETEK BIZTONSÁGA 2014-2015 KÜLTERÜLETEK BIZTONSÁGA 2014-2015 KIEMELT, POLGÁRŐR BŰNMEGELŐZÉSI PROGRAM PROGRAMINDÍTÓ FÓRUM 2014. február 15. ELFOGADVA: AZ OPSZ 2014. JANUÁR 17-EI ELNÖKSÉGI ÜLÉSÉN HOZOTT, ELN/5/2014. SZÁMÚ HATÁROZATÁVAL

Részletesebben

A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ÉS INTÉZMÉNYEI április 21. ELŐADÁSVÁZLAT

A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ÉS INTÉZMÉNYEI április 21. ELŐADÁSVÁZLAT A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ÉS INTÉZMÉNYEI 2017. április 21. ELŐADÁSVÁZLAT Alapfgalmak. A képviseleti és a közvetlen hatalmgyakrlás visznya - a közvetlen hatalmgyakrlás klasszikus intézményei népszavazás: döntéshzatal

Részletesebben

FELHÍVÁS. A Természetvédelmi Őrszolgálat és monitorozó rendszer fejlesztésének megvalósítására

FELHÍVÁS. A Természetvédelmi Őrszolgálat és monitorozó rendszer fejlesztésének megvalósítására FELHÍVÁS A Természetvédelmi Őrszlgálat és mnitrzó rendszer fejlesztésének megvalósítására A Természetvédelmi Őrszlgálat és mnitrzó rendszer fejlesztése A felhívás kódszáma: KEHOP- 4.2.0 Magyarrszág Krmányának

Részletesebben

30. A hidegháború. Előzmény:

30. A hidegháború. Előzmény: 30. A hideghábrú Előzmény: II. világhábrú (1939-1945) szövetséges hatalmak tengelyhatalmak A világhábrú alatt az Egyesült Államk (USA) és a Szvjetunió (SZU) még együttműködik, mindkettő tagja a szövetséges

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET január 31-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET január 31-i ülésére Budapest Fővárs IX. Kerület Ferencvárs Önkrmányzata Iktató szám: 14/2013. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2013. január 31-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Javaslat az önkrmányzat adósságának

Részletesebben

Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 2015 A Duna-vízgyűjtő magyarországi része. 1-1. háttéranyag: Felszíni víztestek kijelölésének felülvizsgálata

Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 2015 A Duna-vízgyűjtő magyarországi része. 1-1. háttéranyag: Felszíni víztestek kijelölésének felülvizsgálata Vízgyűjtő-gazdálkdási Terv - 2015 A Duna-vízgyűjtő magyarrszági része 1-1. háttéranyag: Felszíni víztestek kijelölésének felülvizsgálata Felszíni víztestek kijelölése Módszertan Vízflyás víztestek felülvizsgálata

Részletesebben

Dr. Görög István jegyző. Dr. Görög István jegyző

Dr. Görög István jegyző. Dr. Görög István jegyző Eszközbeszerzési pályázat az önkrmányzati ASP rendszerhez történő csatlakzás érdekében Dr. Görög István jegyző Dr. Görög István jegyző Az előterjesztést Magyarrszág helyi önkrmányzatairól szóló 2011. évi

Részletesebben

A KORMÁNY október 16. ELŐADÁSVÁZLAT. 1. A Kormány funkciója, helye a hatalommegosztás rendszerében és a kormányzati rendszerben

A KORMÁNY október 16. ELŐADÁSVÁZLAT. 1. A Kormány funkciója, helye a hatalommegosztás rendszerében és a kormányzati rendszerben A KORMÁNY 2017. któber 16. ELŐADÁSVÁZLAT 1. A Krmány funkciója, helye a hatalmmegsztás rendszerében és a krmányzati rendszerben A Krmány a végrehajtó hatalm általáns szerve, amelynek feladat- és hatásköre

Részletesebben

Üi.: Dancsecs Roland Tel. szám: 06-96-516-232

Üi.: Dancsecs Roland Tel. szám: 06-96-516-232 Dr. Szakács Imre úr elnök Győr-Msn-Sprn Megyei Önkrmányzat Győr Árpád u. 32. 9021 Iktatószám: Üi.: Dancsecs Rland Tel. szám: 06-96-516-232 Tárgy: Nyugat-dunántúli Reginális Energia Stratégia és Sprn-Fertőd

Részletesebben

ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSÁHOZ. IT szakértő (F/N)

ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSÁHOZ. IT szakértő (F/N) ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSÁHOZ Munkakör Besrlási csprt/fkzat AD 6 Szerződés típusa Hivatkzás A pályázatk benyújtásának határideje A munkavégzés helye IT szakértő (F/N) Ideiglenes alkalmaztt

Részletesebben

Közösségi művelődés Közösségfejlesztés Magyarországon konferencia 2014. május 07. Budapest

Közösségi művelődés Közösségfejlesztés Magyarországon konferencia 2014. május 07. Budapest Közösségi művelődés Közösségfejlesztés Magyarrszágn knferencia 2014. május 07. Budapest TELEPÜLÉS, KÖZÖSSÉG, CSELEKVÉS A KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS CÉLTERÜLETEI Kvács Edit, Közösségfejlesztők Egyesülete Arra kaptam

Részletesebben

B) A HASZNÁLATBAVÉTELI ENGEDÉLY TÁRGYÁT KÉPZETŐ ÉPÜLET ADATAI

B) A HASZNÁLATBAVÉTELI ENGEDÉLY TÁRGYÁT KÉPZETŐ ÉPÜLET ADATAI ÉPÍTÉSI, LAKÁSÜGYI KOMMUNÁLIS, MEZŐGAZDASÁGI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VAGYONJOGÜGYI OSZTÁLY Tplya Községi Közigazgatási Hivatala az építtető teljes neve (természetes személyként) teljes elnevezése (jgi személyként)

Részletesebben

ista Magyarország Méréstechnika Szerviz Kft.

ista Magyarország Méréstechnika Szerviz Kft. ista Magyarrszág Méréstechnika Szerviz Kft. A fűtési költségmegsztás gyakrlata és törvényi szabályzása 2013. Nvember 14., Visegrád Üdvözlöm Önöket: Hrváth Attila kereskedelmi és marketing igazgató Nemzetközi

Részletesebben

ALAPSZABÁLY. Általános Rendelkezések

ALAPSZABÁLY. Általános Rendelkezések ALAPSZABÁLY Általáns Rendelkezések AZ EGYESÜLET NEVE: Pestszentimrei Nagycsaláds Egyesület AZ EGYESÜLET RÖVID NEVE: PNE. AZ EGYESÜLET SZÉKHELYE: Budapest XVIII. Kerület, Slymász u. 3 AZ EGYESÜLET LEVELEZÉSI

Részletesebben

Tudnivalók az új CSOK-ról 1

Tudnivalók az új CSOK-ról 1 2016.03.07. Tudnivalók az új CSOK-ról 1 Nehezen igazdik el a jgszabályk között? Segítünk! Tudjn meg mindent az új lakás építésére és új lakás vásárlására igényelhető új támgatásról és kamattámgattt hitelről!

Részletesebben

2013. novemberi jóváhagyás tervezett. 2013. decemberi jóváhagyás tervezett

2013. novemberi jóváhagyás tervezett. 2013. decemberi jóváhagyás tervezett SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ Kerepes Várs flyamatban lévő (egyeztetés alatt álló) településrendezési eszköz módsításairól, és ezek és az Újnnan készülő településrendezési eszközök összefüggéseiről 2013. nvemberében

Részletesebben

Etikai kódex Erkölcsi szabály és normagyűjtemény

Etikai kódex Erkölcsi szabály és normagyűjtemény A erkölcsi szabály és nrmagyűjtemény PROFORM Kft. 2012 évi kiadás Jelen dkumentum érvényessége kiterjed a PROFORM Kft. által végzett Kereskedelmi, tervezési, fejlesztési, értékesítési illetve ezekkel összefüggő

Részletesebben

A felülvizsgálatok során feltárt hibákat a döntések tartalmához igazodó sorrendben csoportosítottuk.

A felülvizsgálatok során feltárt hibákat a döntések tartalmához igazodó sorrendben csoportosítottuk. 1 Jegyző helyi környezet- illetve természetvédelemmel kapcslats hatáskörében hztt I. fkú szakhatósági állásfglalásk és eljárásk felülvizsgálatának tapasztalatairól Cél meghatárzása: - a hatóságk közötti

Részletesebben

A felmenők és az oldalrokonok törvényes öröklése: a parentéláris öröklés

A felmenők és az oldalrokonok törvényes öröklése: a parentéláris öröklés A felmenők és az ldalrknk törvényes öröklése: a parentéláris öröklés A Ptk. a felmenő egyenes ági rknk törvényes öröklési jgát krlátlanul elismeri. Az ldalrknk törvényes öröklési jgát a nagyszülői leszármazók

Részletesebben

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap)

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap) NYILATKOZAT az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támgatáskra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizttsági rendelet (HL L 352., 2013.12.24.,

Részletesebben

Az Alsózsolcai 2. sz. Óvoda önértékelése

Az Alsózsolcai 2. sz. Óvoda önértékelése Alsózslcai 2. sz. Óvda Az Alsózslcai 2. sz. Óvda önértékelése Beszámló a 2015/2016 nevelési évünk működéséről Bevezető: Az önértékelés célja, hgy segítséget adjn az intézmény pedagógiai-szakmai munkájának

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné Szentes Várs Plgármesterétől U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándrné Tárgy: Tájékztató az önkrmányzati adósságátvállalásról Mell.: 1 db nyilatkzat Szentes Várs Önkrmányzata Képviselő-testülete Szentes

Részletesebben

ELSZÁMOLÓEGYSÉGES NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER SZABÁLYZATA

ELSZÁMOLÓEGYSÉGES NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER SZABÁLYZATA Budapest Országs Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár RENDSZER SZABÁLYZATA Hatálys: 2010. július 1. Elfgadva: 2010. június 28. Tartalm 1. Bevezetés... 3 2. Alapelvek... 3 2.1 Igazságsság... 3 2.2 Pntsság...

Részletesebben

Alkotmány, alkotmányosság szeptember 22. ELŐADÁSVÁZLAT LEVELEZŐ TAGOZAT

Alkotmány, alkotmányosság szeptember 22. ELŐADÁSVÁZLAT LEVELEZŐ TAGOZAT Alktmány, alktmánysság 2017. szeptember 22. ELŐADÁSVÁZLAT LEVELEZŐ TAGOZAT 1. Bevezetés, alapfgalmak A jgág különböző elnevezései és azk történelmi meghatárzttsága - közjg - államjg - alktmányjg Az alktmányjg,

Részletesebben

Közgyógyellátás és a jogosultság nyilvántartása

Közgyógyellátás és a jogosultság nyilvántartása Közgyógyellátás Hatósági ügy neve: Közgyógyellátás és a jgsultság nyilvántartása A hatáskörrel Gyógyszerkeret megállapítására: jegyző székhelye szerinti MEP rendelkezdő szerv neve Közgyógyellátási igazlvány

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere. Javaslat a térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcsolatos döntés meghozatalára

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere. Javaslat a térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcsolatos döntés meghozatalára Ügyszám: 24967 /2016. Salgótarján Megyei Jgú Várs Plgárm es tere Javaslat a térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcslats döntés meghzatalára Tisztelt Közgyűlés! Salgótarján Megyei Jgú Várs Közgyűlése

Részletesebben

ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyta: Dévaványa Várs Önkrmányzat Képviselő-testülete a /2011.(. ) sz. Kt. határzatával 1 TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. Az intézmény

Részletesebben

A NEMZETI FÖLDALAP VÁLTOZÁSAI

A NEMZETI FÖLDALAP VÁLTOZÁSAI A NEMZETI FÖLDALAP VÁLTOZÁSAI Fiatal Gazda Konferencia Budapest, 2011.02.25. Dr. Sebestyén Róbert NFA NEMZETI FÖLADALAPLKEZELŐ SZERVEZET (NFA) A Nemzeti Földalap (visszatekintés) A Nemzeti Földalapkezelő

Részletesebben

A Szociális Műhely ajánlásai

A Szociális Műhely ajánlásai A Szciális Műhely ajánlásai - a közösségi társadalm megteremtésének elősegítésével kapcslatban A műhelymunka résztvevői szciális munkás, szciálpedagógus és pedagógus (andragógus) képzések ktatói és hallgatói,

Részletesebben

A nyilvános tér, művészet és társadalom viszonyrendszere

A nyilvános tér, művészet és társadalom viszonyrendszere Oktató: Fleischer Tamás Kurzus: Várs, közlekedés, társadalm A nyilváns tér, művészet és társadalm visznyrendszere Árvay Orslya Szcilógia III. Dlgzatmmal a 2003. március 3-i, A vársi köztérről, a vársi

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM Némann Valéria Általános Iskola 5932 Gádoros, Iskola u. 4. 2004.

PEDAGÓGIAI PROGRAM Némann Valéria Általános Iskola 5932 Gádoros, Iskola u. 4. 2004. PEDAGÓGIAI PROGRAM Némann Valéria Általáns Iskla 5932 Gádrs, Iskla u. 4. 2004. 2 TARTALOMJEGYZÉK NEVELÉSI PROGRAM I. Pedagógiai alapelvek...3 II. Az isklában flyó nevelő és ktató munka céljai feladatai,

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester. Bodorkós Ferenc polgármester Dr. Görög István jegyző

Bodorkós Ferenc polgármester. Bodorkós Ferenc polgármester Dr. Görög István jegyző Javaslat a Gencsapáti Községi Sprtegyesület TAO prgramban való részvételének támgatására Bdrkós Ferenc plgármester Bdrkós Ferenc plgármester Dr. Görög István jegyző az előterjesztést Magyarrszág helyi

Részletesebben

A HAND Szövetség válaszai a 2015 utáni globális fejlesztési/fenntartható fejlődési agendára vonatkozó külügyminisztériumi konzultációs kérdésekre

A HAND Szövetség válaszai a 2015 utáni globális fejlesztési/fenntartható fejlődési agendára vonatkozó külügyminisztériumi konzultációs kérdésekre A HAND Szövetség válaszai a 2015 utáni glbális fejlesztési/fenntartható fejlődési agendára vnatkzó külügyminisztériumi knzultációs kérdésekre 2013.09.10. A HAND Szövetség az alábbi kérdések megválaszlásában

Részletesebben

~ert~. ..!J.i!j. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere

~ert~. ..!J.i!j. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere ICi..!J.i!j. számú előterjesztés Budapest Fővárs X. kerület Kőbányai Önkrmányzat Plgármestere Előterjesztés a Képviselő- testület részére a Kőbányai Sprt Közhasznú Alapítvány 2011. évi tevékenységéről

Részletesebben

CIB Vario Eseti Hitel termékről szóló ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

CIB Vario Eseti Hitel termékről szóló ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ CIB Vari Eseti Hitel termékről szóló ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ HATÁLYOS: 2015. 03. 04-TŐL Az alábbiakban figyelmébe ajánljuk a CIB Vari Eseti Hitel terméket, melyet tárgyi fedezettel és/vagy tárgyi fedezet nélkül,

Részletesebben

A részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére irányuló eljárás jogszabályi alapjai

A részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére irányuló eljárás jogszabályi alapjai A részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére irányuló eljárás jogszabályi alapjai Előadó: dr. Jászai Tamás János, ügyvéd OKTM 2015/I. konzorcium tagja OKTM munkaértekezlet

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról

HIRDETMÉNY. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról HIRDETMÉNY A pénzmsás és a terrrizmus finanszírzása megelőzéséről és megakadályzásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról Az Erste Bank Hungary Zrt. (tvábbiakban Bank), mint a 2007. évi CXXXVI.

Részletesebben

Társadalom Informatika - Kataszter vállalkozói szemmel

Társadalom Informatika - Kataszter vállalkozói szemmel Társadalom Informatika - Kataszter vállalkozói szemmel Biró Gyula 2010.03.17. Az MFGVE elnökeként kaptam meg a felkérést. Munkacímből lett az előadás témaválasztása. Fogalmi definíciót adni nagyon nehéz

Részletesebben

1. Értelmező rendelkezés (1) Jelen rendelet alkalmazásában:

1. Értelmező rendelkezés (1) Jelen rendelet alkalmazásában: BALMAZÚJVÁROS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselő-testületének 12/2016. (IV. 27.) önkrmányzati rendelete a helyi adókról szóló 29/2012. (XI. 29.) rendelet módsításáról Balmazújvárs Várs Önkrmányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap)

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap) NYILATKOZAT az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támgatáskra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizttsági rendelet (HL L 352., 2013.12.24.,

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok. A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.1-14

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok. A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.1-14 EFOP_3.8.1-14 FELHÍVÁS Az egészségügyi ellátórendszerben dlgzó, OKJ előtti szakképesítéssel rendelkezők számára az OKJ-s szakképesítés megszerzése támgatásának megvalósítására A felhívás címe: Felzárkóztató

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. komplex vállalati technológia fejlesztés kis- és középvállalkozások számára

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. komplex vállalati technológia fejlesztés kis- és középvállalkozások számára PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Prgram keretében kmplex vállalati technlógia fejlesztés kis- és középvállalkzásk számára Kódszám: GOP-2007-2.1.1/B Tartalm A. A TÁMOGATÁS CÉLJA, RENDELKEZÉSRE

Részletesebben

Tájékoztató a évi pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítések szakértői feladataival kapcsolatban

Tájékoztató a évi pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítések szakértői feladataival kapcsolatban Tájékztató a 2015. évi pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítések szakértői feladataival kapcslatban Budapest, 2015. szeptember 21. 1 A 2015. év szeptemberében megkezdődött minősítésekkel

Részletesebben

JAVADALMAZÁSI POLITIKA

JAVADALMAZÁSI POLITIKA CENTRAL NOK Szervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság JAVADALMAZÁSI POLITIKA Jóváhagyta az Alapító 2017. április 20.-án Hatályba lépett 2017. április 20.-án 1 Belső szabályzatk A Társaság Szervezeti

Részletesebben

RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS

RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS munkaerő-tbrzáshz kapcslódó adatkezelésről 1. Ki kicsda a jelen Adatvédelmi Szabályzatban? Mi, azaz az AmRest Kft. (székhely: 1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6. 3. trny 2. emelet) Ön, azaz az a természetes

Részletesebben

RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS munkaerő-toborzáshoz kapcsolódó adatkezelésről

RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS munkaerő-toborzáshoz kapcsolódó adatkezelésről RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS munkaerő-tbrzáshz kapcslódó adatkezelésről 1. Ki kicsda a jelen Adatvédelmi Szabályzatban? 2. Mi a jelen Adatvédelmi Szabályzat célja? 3. Ki az Ön személyes adatainak

Részletesebben

CIN-BORA túracsoport Alapszabálya

CIN-BORA túracsoport Alapszabálya CIN-BORA túracsprt Alapszabálya 1. Általáns rendelkezések 1) A társadalmi szervezet neve: CIN-BORA túracsprt Rövidített neve: CIN-BORA. 2) Székhelye: BKV Zrt. Cinkta Autóbusz telephely 1165- Budapest,

Részletesebben

Cooper Center Irodaház Fax: (1) 288-8533 1135 Budapest, Lehel út 61. III. / 302-305. E-mail: info@prospera.hu

Cooper Center Irodaház Fax: (1) 288-8533 1135 Budapest, Lehel út 61. III. / 302-305. E-mail: info@prospera.hu GINOP-1.2.1-15 Mikr-, kis- és középvállalkzásk termelési kapacitásának bővítése - Ügyféltájékztató I. A TÁMOGATÁS CÉLJA A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen felhívás célja a hazai mikr-, kis- és középvállalkzásk

Részletesebben

A duális felsőfokú képzés alapelvei

A duális felsőfokú képzés alapelvei A duális felsőfkú képzés alapelvei 1. A duális felsőfkú képzés definíciója A duális képzés definícióját az Nftv. 108. 1.a. bekezdése tartalmazza. Eszerint duális képzés: a műszaki, infrmatika, agrár, természettudmány

Részletesebben

JOGFORRÁSOK I-II március 2. és 9. ÖSSZEVONT ELŐADÁSVÁZLAT

JOGFORRÁSOK I-II március 2. és 9. ÖSSZEVONT ELŐADÁSVÁZLAT JOGFORRÁSOK I-II. 2017. március 2. és 9. ÖSSZEVONT ELŐADÁSVÁZLAT 1. A jgalktási tevékenység mint közhatalm-gyakrlás népszuverenitás és demkratikus legitimáció hatalmmegsztás a jgalktásban alktmányzó ~

Részletesebben

K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének január 18-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének január 18-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből K i v n a t Biatrbágy Várs Önkrmányzat Képviselő-testületének 2012. január 18-án megtarttt ülésének jegyzőkönyvéből Biatrbágy Várs Önkrmányzata Képviselő-testületének 2/2012. (01.18.) Öh. sz.határzata

Részletesebben

Testületi ülés május 13. Rendelet:--ig. Határozat:46-48-ig

Testületi ülés május 13. Rendelet:--ig. Határozat:46-48-ig Testületi ülés 2015. május 13. Rendelet:--ig Határzat:46-48-ig (0 Ta rtalmjegyzék Testületi ülés 1 Tartalmjegyzék, 2 46j201S(V.13.) számú Határzat a napirend elfgadásáról 3 A Tiszarffi szennyvízkezelés-szlgáltatást

Részletesebben

Balatonrendes Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 6/2016. (V. 13.) önkormányzati rendelete

Balatonrendes Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 6/2016. (V. 13.) önkormányzati rendelete Balatnrendes Község Önkrmányzata Képviselő-testületének 6/2016. (V. 13.) önkrmányzati rendelete a helyi adókról szóló 7/2014. (X. 9.) önkrmányzati rendelet módsításáról Balatnrendes Község Önkrmányzata

Részletesebben

A l a p s z a b á l y a

A l a p s z a b á l y a A Magyar Senir Glfzók Társaságának A l a p s z a b á l y a 1. A Magyar Senir Glfzók Társasága (a tvábbiakban: Társaság) a hatálys magyar jg szerint létrehztt civil szervezet (egyesület). 2.1. A Társaság

Részletesebben

A Bárdi Autó Zrt. (1089 Budapest, Orczy u ; adószám: , a továbbiakban: vállalkozás) által forgalmazott

A Bárdi Autó Zrt. (1089 Budapest, Orczy u ; adószám: , a továbbiakban: vállalkozás) által forgalmazott Iktatószám: Tárgy: SZ/71/00084-0009/2016 Elsőfkú bírságt és kötelezést kiszabó határzat A Bárdi Autó Zrt. (1089 Budapest, Orczy u. 44-46.; adószám: 12229132-2-44, a tvábbiakban: vállalkzás) által frgalmaztt

Részletesebben

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT A New West Kft. számára kiemelt fntsságú cél a www.newwest.hu látgatói által rendelkezésre bcsáttt személyes adatk védelme, a látgatók infrmációs önrendelkezési jgának biztsítása.

Részletesebben