NYITOTT KAPU-VÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NYITOTT KAPU-VÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT"

Átírás

1 NYITOTT KAPU-VÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT Fejlesztő foglalkoztatás szakmai program tervezet 2017.

2 A többször módosított évi III A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló tv. 99/B. (1): A fejlesztő foglalkoztatás célja a gondozási, fejlesztési, illetve rehabilitációs tervben foglaltak szerint az egyén egészségi állapotának, korának, fizikai és mentális állapotának megfelelő fejlesztési és foglalkoztatási szolgáltatás biztosítása útján, az egyén felkészítése az önálló munkavégzésre vagy a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre. A fejlesztő foglalkoztatásban foglalkoztatóként az a személy, illetve szervezet vehet részt, aki erre a Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal által kiadott szolgáltatási nyilvántartásban történő bejegyzésel rendelkezik. I. Intézményi adatok A fejlesztő foglalkoztatás adatai: Az intézmény neve: Nyitott Kapu-vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ Székhelye, elérhetősége: 9330 Kapuvár, Dr. Lumniczer Sándor u. 12. Tel: 96/ nyitottkapuvar@tszszk.hu Fenntartója és felügyeleti szerve: Kapuvár Térségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálati Társulás Az intézmény ágazati azonosítója: S A fejlesztő foglalkoztatás helyszíne: 9330 Kapuvár, Dr. Lumniczer Sándor u. 12 A fejlesztő foglalkoztatás célcsoportja: Fejlesztő foglalkoztatásban részesülhet a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig az, aki intézményi jogviszonya alapján - közösségi alapellátást, - nappali ellátást, vesz igénybe.

3 II. Fejlesztő foglalkoztatás 1. A fejlesztő foglalkoztatási szakmai program célja: A fejlesztési jogviszonyban történő foglalkoztatás célja az ellátott testi és szellemi képességeinek, valamint a munkavégzéssel összefüggő készségeinek helyreállítása, megőrzése és fejlesztése, továbbá az ellátott felkészítése az önálló munkavégzésre. Az intézményben folyó fejlesztő foglalkoztatás formáinak, résztvevőinek, munkatevékenységeinek, szakmai, tárgyi feltételeinek, a felkészítés módjának, a munkavégzés terén a továbblépési lehetőségek meghatározása. A fejlesztő foglalkoztatás célja a gondozási, fejlesztési, illetve rehabilitációs tervben foglaltak szerint az egyén egészségi állapotának, korának, fizikai és mentális állapotának megfelelő fejlesztési és foglalkoztatási szolgáltatás biztosítása útján, az egyén felkészítése az önálló munkavégzésre vagy a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre. A foglalkoztatási szakmai program a Nyitott Kapu-vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ Fogyatékosok Napközi Otthonában és Pszichiátriai betegek közösségi ellátásában ellátott személyekre terjed ki. 2. A fejlesztő foglalkoztatás célcsoportjának jellemzői: Az intézmény ellátási területén viszonylag magas a pszichiátriai betegséggel és fogyatékossággal élő személyek száma. Jelenleg az ő ellátásukat kizárólag a Nyitott Kapu- Vár TSZSZK biztosítja a területen. Foglalkoztatásuk nem megoldott. A Fogyatékkal élő személyek számára igénybe vehető ellátási forma a Fogyatékosok nappali otthona, melyet rendszeresen látogatnak is. A nappali ellátás során számos fejlesztő foglalkozáson vesznek részt, de érezhetően hiányzik a foglalkoztatásuk. Anyagilag a szülőktől függenek, nincs pozitív jövőképük, motiváltságuk. A munkavállalással az esélyegyenlőségüket, társadalmi szerepüket kívánjuk erősíteni. Fogyatékosok Napközi Otthon A Fogyatékosok Napközi Otthonának (FNO) tagjai értelmi fogyatékos, autista, mozgás-, látás-, hallásfogyatékos, illetve halmozottan fogyatékos személyek. Az ellátottak jelenlegi száma 29 fő, férőhely szám: 35. Az ellátotti kör heterogén a fogyatékosság típusában, a súlyossági fokban, a képességstruktúrákban. Mindezek meghatározzák a gondoskodás

4 jellegét, a napi tevékenységek körét. A vegyes célcsoport jellegéből fakadóan különböző szakmai megközelítést igényel. A középsúlyos értelmi fogyatékosok intenzív, állandó fejlesztést, odafigyelést, gondozást igényelnek, a középfokban sérültség fokozott segítség, állandó támogatás igényét jelenti, az alkalmazkodás, gondolkodás, beilleszkedés nehezítettsége okán. Az enyhébb fokban sérültek, autisták esetében építve a nagyobb fokú önállóságra és a fogyatékosság enyhébb voltára a napirend rugalmasabban szervezhető, a fejlesztések a későbbiek során a teljesen önálló életvitelre, a fejlesztő foglalkoztatás hatására a védett munkahelyen való megjelenésre irányulnak. Az enyhe fokban fogyatékos személyek sérültsége olyan szintű gondolkodásuk, érzékszervük érintettsége folytán -, hogy munkára, saját maguk felépítette rendezett életre képesek, megfelelő szakmai- szociális közreműködés mellett. A középsúlyos fogyatékosok körében az önálló életvezetés csak bizonyos területen, állandó támogatás mellett érhető el. Az erre való felkészítés több eszközt, speciális módszereket igényel. Beilleszkedésükhöz jelentős védelmet, biztonságot igényelnek a speciális fejlesztés mellett. Mindez lassú folyamat, sok esetben a teljes önállóvá válás meghatározhatatlan időtartamú vagy egyáltalán nem elérhető cél. Pszichiátriai betegek közösségi ellátása A Közösségi Pszichiátria Ellátásban jelenleg 49 ellátott van. Nemek elosztása szerint 15 férfi és 34 nő. Segítséget nyújt az ellátási területen élő pszichiátriai betegségben szenvedők részére, hogy családjaikban, lakókörnyezetükben maradhassanak, minél teljesebb, konfliktus mentesebb életet élhessenek. Az ellátás foglalkozik mentálhigiénés problémái vagy krízishelyzete miatt segítséget igénylő személyekkel, családokkal, megelőzés, krízishelyzet megszüntetése, szociális és életvezetési problémáik megoldásában valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából. A szociális munka eszközeinek és módszereinek felhasználásával hozzájárul a pszichiátriai betegségben szenvedők, családtagjaik, környezetük, valamint a különböző közösségi csoportok jólétéhez és fejlődéséhez, továbbá a szociális környezetükhöz való alkalmazkodáshoz. Az ellátás saját lakókörnyezetben történik, illetve lehetőség van az intézmény épületében történő megbeszélésekre, találkozásokra.

5 Ez az ellátás a gyógyszeres terápia és kezelés kiegészítése, és nem helyettesíti azt. A hozzátartozók tehermentesítése és edukálása is fontos. Azok az ellátottak, akik egyedül élnek saját otthonukban és képesek a társas érintkezésre, mivel rendszeresen látogatják csoportfoglalkozásainkat illetve útra kelnek a szervezett kirándulásainkra is. Betegségüket tekintve BNO F F F.41 kóddal rendelkező pszichiátriai betegeket tudunk fogadni. Jelenleg minden betegségtípussal élő ellátottal van megállapodás. Az egyes pszichiátriai kórképhez esetenként társul enyhe fokú értelmi fogyatékosság is. Jelenleg 3 ellátott van, aki gondnokság alatt áll, mindegyik esetben a közeli hozzátartó lett a gondnok is egyben. A csoportfoglalkozások során megfigyelhető volt, hogy az ellátottak a számukra új ismereteket el tudják sajátítani és a későbbiekben tudják is alkalmazni. Ellátottjaink közül jelenleg 14 fő dolgozik a nyílt munkaerőpiacon, ami vegyesen jelent 4; 6 illetve 8 órás foglalkoztatást is. Számukra a munkakeresés nehézségeit leküzdve sikerült segítséget nyújtani a munkaerőpiacra való visszasoroláshoz. Azok az ellátottak, akik jelenleg nem dolgoznak, de fizikailag képesek volnának ellátni valamilyen munkatevékenységet, ami védett munkahelyen történne, az előzetes tervek alapján megvalósítható lenne. Felkészítésük a munkára folyamatos, és komolyabb akadályba nem ütközne. A pszichiátriai betegségekkel küzdő személyek sajátos helyzetük végett fokozottabb figyelmet igényelnek a munka erőpiaci és egyéb foglalkoztatásuk kapcsán. Fontos számukra az ismert terep, azoknak az embereknek a jelenléte, támogatása akikben megbíznak. A jelenleg 35 fő munkaviszonyban nem álló személy számára a foglalkoztatás megszervezése esélyt adna arra, hogy a későbbiekben a társadalomba való visszaintegrálódásuk a munkaerőpiacon is megtörténjen. Célunk, hogy minél többen tudjanak aktív, közösségi életet élni, melynek egyik feltétele a munkába állás, a kimozdulás otthonról. Az önálló életvitel egyik feltétele a kereset. Ennek egyik lehetséges módja számukra a fejlesztő foglalkoztatásban való részvétel.

6 3. A feladatellátás szakmai tartalma, a szolgáltatások formája, köre, rendszeressége: Intézményünk a nappali és közösségi ellátás keretében szabadidős és munka jellegű tevékenységeket szervez, kinek-kinek készség, képesség szintje szerint. Szabadidős tevékenység a szocio-terápiás foglalkozás, csoportban végzett fejlesztés. Munka jellegű a napi tevékenység keretében végzett fejlesztő foglalkoztatás, mely során a meglévő képességek fejlesztése, megtartása a cél. A fejlesztő foglalkoztatás nyújtó szolgáltató feladatai: - a munkavégzés, munkafolyamatok szervezése, irányítása és koordinálása, - a tevékenység végzése érdekében a rendelkezésre álló kompetenciák és kapacitások összehangolása, - az ellátott napi tevékenységének a megtervezése, - a kapcsolattartás a külső partnerekkel, - az ellátott munkaerő-piacra történő kivezetésének az előkészítése, - a foglalkoztatottak motiválása, részükre a módszertani útmutatóban meghatározott segítő szolgáltatások nyújtása az egyéni foglalkoztatási tervek szerint.körülmények között tartósan munkát végezni. - az egyéni foglalkoztatási terv folyamatos monitorozása, szükség esetén annak felülvizsgálata - A fejlesztő foglalkoztató köteles folyamatos felügyelet mellett biztosítani az ellátott speciális szükségleteinek megfelelően az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi, szakmai és műszaki feltételeit. A fejlesztő foglalkoztatás konkrét célja: Kézügyesség, eszköz és szerszámhasználat fejlesztése, a használ eszközök megismerése. A foglalkoztatás során használt anyagok tulajdonságainak megismerése, azok a mindennapi életben történő használata, alkalmazása. A megszerzett tapasztalatok beépítése és felhasználása az otthoni, egyéb körülmények között. Kitartás fejlesztése a feladatok elvégzése során. A munkavégzés napi rutinná válása, mely során az alkalmazkodás, feladattudat erősödik. A munkavégzésért járó kereset erősíti a társadalomhoz tartozás, továbbá számos család esetén jobb körülményeket biztosít a mindennapokban. A napi feladatok elvégzésével

7 nő az igényszínt, melynek következtésben esetlegesen fokozatosan nehezíteni lehet a feladatokat. A fejlesztő foglalkoztatásban való részvétel feltétele: A fejlesztési jogviszony feltétele: - munka-, szervezetpszichológus javaslata, vagy rehabilitációs alkalmassági vizsgálat eredményeképpen kiadott, hatályos, munka-rehabilitációt javasoló szakvélemény - egyéni foglalkoztatási tervben foglaltak szerint akkor hozható létre, ha az ellátott kompetenciái nem érik el az önálló munkavégzéshez szükséges szintet, A foglalkoztatásról az intézmény igazgatója dönt. A fejlesztő foglalkoztatásra irányuló munkaviszony vagy fejlesztési jogviszony intézményi jogviszony alapján szociális szolgáltatást, ellátást nyújtó intézménnyel, szolgáltatóval jön létre. Cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló ellátottak esetén is biztosított foglalkoztatási forma. A fejlesztő foglalkoztatás létrejötte: A fejlesztési szerződéssel jön létre, amelyet az ellátott, illetve törvényes képviselője írásban köt a fejlesztő foglalkoztatást nyújtó szolgáltató, intézmény vezetőjével A szerződés tartalmazza: - a fejlesztő foglalkoztatás keretében végzett tevékenység részletes leírását, - a fejlesztő foglalkoztatás időbeosztását és helyét azzal, hogy a foglalkoztatás időtartama nem haladhatja meg a napi 6 órát és a heti 30 órát, de az ellátott az egyéni szükségleteire tekintettel egyenlőtlen napi munkaidő-beosztással is foglalkoztatható, - a fejlesztési foglalkoztatási óradíj összegét, amely nem lehet kevesebb a mindenkori kötelező legkisebb órabér 30%-ánál, - az ellátott szándéknyilatkozatát arra nézve, hogy testi és szellemi képességeihez mérten elvárható módon közreműködik a fejlesztő foglalkoztatásban, - a fejlesztő foglalkoztató munkavégzéssel összefüggő kötelezettségeit. A fejlesztő foglalkoztatás keretében csak olyan feladatot végezhet az ellátott, amelyet egészségi állapota és szellemi képességei alapján tartósan és folyamatosan képes ellátni.

8 A fejlesztő foglalkoztatás jogviszonya: Ha a fejlesztő foglalkoztatás munkaviszonyban történik, az ellátott a fiatal munkavállaló kivételével havi munkaidőkeretben, egyenlőtlen napi munkaidő beosztással is foglalkoztatható. A munkaviszony keretében a 16. életévét betöltött személy foglalkoztatható. Az Mt (2) bekezdésétől eltérően a munkaviszony a fejlesztő foglalkoztatás időtartamára meghosszabbítható, Az Mt. VI. fejezete, 53. -a, 94. -a, 98. -a, a, 103. (1) (2) és (6) bekezdése, XV. fejezete kivéve a 192. (1) bekezdését és a t, a XVI., XVII. és XVIII. fejezete nem alkalmazható, A munkavállaló rendkívüli és többműszakos munkavégzésre, ügyeletre, készenlétre nem vehető igénybe, A fejlesztő foglalkoztatás időbeosztását és helyét azzal, hogy a foglalkoztatás időtartama nem haladhatja meg a napi 6 órát és a heti 30 órát, de az ellátott az egyéni szükségleteire tekintettel egyenlőtlen napi munkaidő-beosztással is foglalkoztatható, Az intézményi jogviszony megszűnése esetén a munkaviszony, illetve a fejlesztési jogviszony is megszűnik. Az intézmény igazgatója a fejlesztő foglalkoztatásra kötött szerződés módosítását illetve megszüntetését kezdeményezheti, ha az ellátott a foglalkoztatás során saját, illetve más személy testi épségét, egészségét veszélyezteti, illetve olyan magatartást tanúsít, amely mellett biztonságos foglalkoztatása nem megvalósítható. 4. A foglalkoztatáshoz használt dokumentáció: egyéni foglalkoztatási terv fejlesztési szerződés fejlesztési terv szakmai programja egyéni nyilvántartó lap jelenléti ív Az intézményi jogviszonyban álló személy intézményen belüli foglalkoztatása az egyéni gondozási, fejlesztési tervben foglaltak szerint történik.

9 Egyéni foglalkoztatási terv Az egyéni foglalkoztatási terv tartalmazza - a foglalkoztatott személy fizikai, mentális állapotának, készségeinek, jártasságainak, munkavégző képességének jellemzőit, - fejlesztési jogviszony esetében a munka- és szervezetpszichológus javaslatát vagy a rehabilitációs alkalmassági vizsgálat eredményeképpen kiadott, hatályos, munkarehabilitációt javasoló szakvéleményt, - az ellátásban részesülő állapotának megfelelő foglalkoztatási célokat, feladatokat és azok megvalósításának módszereit, - a foglalkoztatással kapcsolatos motiváció, mentális támogatás és segítő szolgáltatás módjait, - a foglalkoztatás időtartamát és időbeosztását. Az egyéni foglalkoztatási terv - a fejlesztő foglalkoztatásban részesülő ellátott, - az intézményi jogviszony alapján szociális szolgáltatást nyújtó szociális szolgáltató, szociális intézmény vezetője, - a segítő munkakörben foglalkoztatott személyes egyeztetése alapján készül el. 5. A fejlesztő foglalkoztatás keretében végzett tevékenységek: Általános épülettakarítás TEÁOR 8121 M. n. s. egyéb személyi szolgáltatás TEÁOR 9609 Kert- és parkgondozás, udvarrendezés TEÁOR 8130 Textil, szőrme mosása, tisztítása TEÁOR 9601 Egyéb máshová nem sorolható feldolgozóipari tevékenység TEÁOR 3299 Ajándéktárgyakat és használati tárgyakat készítése Fejlesztő foglalkoztatásban foglalkoztatottak tervezett száma: 25 fő Tevékenység megnevezése Foglalkoztatott száma (fő) Foglalkoztatás időtartama (óra/nap/)

10 Általános épülettakarítás Textil, szőrme mosása, tisztítása Kert- és parkgondozás, udvarrendezés Kert- és parkgondozás, udvarrendezés Ajándéktárgyakat és használati tárgyakat készítése M. n. s. egyéb személyi szolgáltatás Konyhai kisegítő összesen 2 88 Általános épülettakarítás TEÁOR 8121 Fogyatékosok Napközi Otthona épület helyiségeinek napi takarítása Eszközök: kézi takarító eszközök (seprű, felmosó, porszívó) tisztítószerek, gumikesztyű Tevékenység: az épület helyiségeinek napi takarítási tevékenységeinek elvégzése Foglalkoztatottak: 1 fő (2óra/nap) A munkafolyamat betanítására vonatkozó tematika Általános munkavédelmi és balesetvédelmi szabályok megismerése (munkavédelmi oktatás). Általános tűzvédelmi szabályok megismerése (tűzvédelmi oktatás). Anyag, vegyszer ismeret, használatuk. (Vegyszert önállóan nem használhatnak, erre vonatkozóan segítségnyújtás, kiadagolás szakszemélyzet által). Védőeszközök helyes használatának megismerése, megtanulása. Intézmény helyiségének megismerése. A takarítóeszközök használatának megismerése. Elektromosság biztonságtechnikája. Feladatok: Polcok szekrények portalanítása.

11 Porszívózás, felseprés, felmosás. Szemét összeszedése, kukák ürítése. Pókhálózás. Kilincsek fertőtlenítése, ajtók lemosása. Szobanövények ápolása, öntözése, átültetése WC, mosdók, csaptelepek zuhanyzók fertőtlenítése. Üveg felületek, tükrök tisztítása (kivétel emeleti ablakok) Csempe lemosás. Textil, szőrme mosása, tisztítása TEÁOR 9601 A foglalkoztatott ellátottak két módon nyújtják a mosási szolgáltatást. Egyrészt az intézmény megállapodást köt helyi vendéglátói szolgáltatást nyújtókkal mosási, vasalási munkánk elvégzésre. Másrészt az intézményben keletkező szennyes ( függöny, terítő, konyharuha, törölköző stb. kimosása és vasalása történik meg. Foglalkoztatottak: 10 fő (4óra/nap) A mosodai munkakörre beosztott a mosodai helyiségben végzi feladatait. feladatok: mosás körüli tevékenységekben A végzett tevékenységek a következők: o Szennyes ruha válogatása, csoportosítása a mosásra, o kimosott ruha hajtogatása, válogatása, vasalása, sérült ruhák különválogatása az összehajtogatott textília salgópolcon való elhelyezése, a gondozási egységekre, illetve megrendelők részére a megjelölt műanyagkosarakba való előkészítése A munkafolyamat betanítására vonatkozó tematika

12 Általános munkavédelmi és balesetvédelmi szabályok megismerése (munkavédelmi oktatás). Általános tűzvédelmi szabályok megismerése (tűzvédelmi oktatás). Anyag, vegyszer ismeret, használatuk. (Vegyszert önállóan nem használhatnak, erre vonatkozóan segítségnyújtás, kiadagolás szakszemélyzet által). Védőeszközök helyes használatának megismerése, megtanulása. A tevékenység végzése felügyelet mellett történik. A tevékenységek során a dolgozók védőruházatot használnak, illetve a szükséges védőeszközök rendelkezésre állnak (gumikesztyű, szájmaszk). Ezek a tevékenységi formák az ellátottak számára hasznos elfoglaltságot, értelmes, rendszeres és szervezett időtöltést biztosítanak. Módjuk van megtapasztalni a tevékenységek során a pozitív és negatív élményeket, a hasznosság érzését, az együttműködést, továbbá a teljesítményükről folyamatos visszajelzést kaphatnak. Egyéb máshová nem sorolható feldolgozóipari tevékenység (32.99): Ajándéktárgyakat és használati tárgyakat készítése Foglalkoztatottak: 4 fő (4óra/nap) Ajándék és használati tárgyak készítése. A foglalkoztatottak meglévő és fejleszthető képességeik és a piacgazdaság kereslet-kínálat alakulásának figyelembevételével, keressük a leghatékonyabb megvalósítást, mind a munka feladatok elvégzése, mind a termékek értékesítése területén. Az ellátottjaink különféle ajándéktárgyak készítését végzik, mely tevékenységek során átélhetik az alkotás örömét, munkájuk eredményével pedig örömöt okozhatnak szeretteiknek is. Az alkotó munka során nem csak a motorikus képességük fejlődik, hanem a kognitív funkciókon át a szociális kompetencia számos területe. Önértékelésük, önbizalmuk növekszik, kisebbrendűségi érzésük csökken. Ezen személyiségterületek fejlődésével teljesebb emberi életet élhetnek. A munkafolyamat betanítására vonatkozó tematika Általános munkavédelmi és balesetvédelmi szabályok megismerése (munkavédelmi oktatás). Általános tűzvédelmi szabályok megismerése (tűzvédelmi oktatás). Ragasztó stift, olló, alapanyagok, eszközök helyes használatának megtanítása.

13 Az előre elkészített mintadarab alapján, a készítés folyamatának átbeszélése, lépéseinek bemutatása. A munkatevékenység megismerését követően a segítő vezetése mellet alkotás folyamata. Munkaköri leírásában foglaltak szerint a következő feladatokat végzi: Képességeinek megfelelően részt vesz a dekorációs- és ajándéktárgyak készítésének munkafázisaiban Megismeri a felhasználásra kerülő anyagok tulajdonságait Részt vesz az elkészítendő tárgy megtervezésében, a készítés egymás utániságának ütemezésében A munkatevékenység elsajátítása után, a munkacsoportnak mintaadás, ellenőrzés A termékkészlet felmérése, a hiányok jelzése a segítőnek Részt vállal a vásárlók megnyerésében a saját ismeretségi körében, vásárokon Részt vesz az anyagok beszerzésében és az értékestésben M. n. s. egyéb személyi szolgáltatás Kert- és parkgondozás, udvarrendezés, 8130 Foglalkoztatottak: 5 fő (2óra/nap) Foglalkoztatottak: 5 fő (4óra/nap) Az intézmény külső környezetének rendben tartása, növénygondozás végzése. Eszközök: Kerti szerszámok (lombseprű, seprű, kapa, gereblye stb) egyéni védőfelszerelés Tevékenység leírása: Az intézmény udvarának tisztán tartása, gondozása, gyomtalanítás, gyep, kerti virágok, növények, veteményes kert gondozása Foglalkoztatottak: 1 fő (2 óra/nap/fő) A munkafolyamat betanítására vonatkozó tematika Általános munkavédelmi és balesetvédelmi szabályok megismerése (munkavédelmi oktatás). Általános tűzvédelmi szabályok megismerése (tűzvédelmi oktatás). Kerti kézi eszközök használatának helyes megtanulása. Feladatok:

14 Az évszakoknak megfelelő kerti munkálatok elvégzése. Az épület közvetlen környezetének rendben tartásában, a kert gondozásban részt vesz. Talaj előkészítő tevékenységeket végez: tavaszi, őszi ásás, kapálás, gereblyézés- Évelő, valamint egynyári növények ültetése, szükség szerinti gyomtalanítás, öntözés, gondozás és betakarítás. Rendszeresen ápolja, öntözi a dísznövényeket. Összegereblyézi a lehullott falevelet, a komposztálható keletkezett zöldhulladékot, elszállításra előkészíti (zsákba rakja). Fűnyírást megelőző, előkészítő feladatokat elvégezi: letört ágak, gallyak összegyűjtése, eltávolítása. A fűnyírásban után a lenyírt fű összegyűjtése. Járdák, betonozott részek felseprése. Szemét összeszedése, rögzített kukák ürítése. Hulladéktároló edények kihelyezése. Virágok öntözése, ápolása, átültetése. Lehullott ágak, levelek összeszedése, összegereblyézése. Hó eltakarításában segédkezés. M. n. s. egyéb személyi szolgáltatás Konyhai kisegítő Foglalkoztatottak: 2 fő (2óra/nap) A napközi ellátottjai számára az étkezések előkészítése, mosogatás, ebédlő rendbe tétele Munkaterület: Fogyatékosok napközi otthona étkezője és tálalókonyha Idősek nappali ellátása étkező és tálalókonyha Eszközök: kézi eszközök, tisztítószerek, gumikesztyű

15 Tevékenység leírása: Terítés, étkezés után asztalok lemosása, letörlése, mosogatás előkészítése (ételmaradék letisztogatása, előmosogatás,) Mosogatás, tányérok, poharak evőeszközök elrakása, ebédlő kitakarítása. A munkafolyamat betanítására vonatkozó tematika Általános munkavédelmi és balesetvédelmi szabályok megismerése (munkavédelmi oktatás). Általános tűzvédelmi szabályok megismerése (tűzvédelmi oktatás). Anyag, vegyszer ismeret, használatuk. Védőeszközök helyes használatának megismerése, megtanulása. A takarítóeszközök használatának megismerése. Feladatok: A tízórai, ebéd illetve uzsonna kiosztásában részvétel. Az asztalok megterítése. Az asztalok leszedése. Az asztalok letörlése, lemosása. Székek összerakása. Az ebédlő felseprése, felmosása. Az ebédlő szellőztetése étkezések után. Az evőeszközök, poharak, tálak elmosása. Az evőeszközök, poharak, tálak eltörlése, elrakása. Tálalópult lemosása, fertőtlenítése. Melegítő konyha felseprése, felmosása. Melegítő konyha szellőztetése. III. Személyi és tárgyi feltételek A.) Személyi feltételek - Segítő: jogszabályi előírás: Intézményvezető 1 fő Segítő ( 50 foglalkoztatottra vetítve) 2 fő

16 A fejlesztő foglalkoztatásban 25 ellátott személy foglalkoztatását tervezzük megvalósítani. A jogszabályi feltételek értelmében 1 fő segítőt kívánunk alkalmazni. Az intézményvezető munkakört integrált intézmény okán a Nyitott Kapu-Vár TSZSZK igazgatója látja el. A segítő feladatai: Szervezi és irányítja a munkavégzést Biztosítja a szükséges anyagok, eszközök beszerzését Megszervezi a napi tevékenységet Kialakítja az egyes tevékenységekhez kapcsolódó munkarendet, időbeosztást a kereslet kínálat kapcsán Részt vesz az egyéni foglalkozási terv kialakításában Vezeti a fejlesztő foglalkoztatási naplót és az előírt nyilvántartásokat Javaslatot tesz az intézményen belüli foglalkoztatás formáira A munkavégzés során fenntartja a foglalkoztatottak motivációját, részükre mentális, segítő szolgáltatásokat nyújt. Betanítja az egyes munkafolyamatokat, ellenőrzi azokat. Folyamatosan térképezi a fejlesztő foglalkoztatás körében végezhető tevékenységeket, illetve kezdeményezi azok bevezetését. - Foglalkoztatottak: Fejlesztő foglalkoztatásban alkalmazott ellátottaknak alkalmassági szakvéleménnyel kell rendelkezni. A foglalkoztatottak az Nyitott Kapu-vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ Fogyatékos Napközbeni Otthonának, illetve a Pszichiátriai betegek Közösségi ellátásának ellátottjai. A foglalkoztatottak munkaszerződéssel kerülnek foglalkoztatásra, fejlesztési jogviszonyban. A foglalkoztatottak bérét a költségvetés/ pénzügyi gazdálkodási terv késztésekor tervezzük meg, a bevétel és kiadás tükrében. A bér, óradíjként kerül feltüntetésre a munkaszerződésben. Fejlesztő felkészítő foglalkoztatási program tematikája Fejlesztő foglalkoztatás- effektív munkavégzés: Motiváció és a munkatevékenység bemutatása, Az adott munkafolyamat egyéni szükséglet szerinti egységekre bontása Az adott munkafolyamat megtanítása, egyéni szükséglet szerint egységekre bontásával

17 A munkafázisok megtanítása. A megerősítés, pontosítás, rögzítés. Gyakorlás a dolgozó képességei által meghatározott módon és időtartamban. Szükség esetén együttes munkavégzés. Ellenőrzés közvetlenül, eleinte gyakran. A munkafolyamatok betanítására vonatkozó program tematikája A foglalkoztatás az egyéni adottságokat figyelembe vevő foglalkoztatási terv alapján történik: A foglalkoztatási tervet egy évre készítjük, és évente felülvizsgálunk, melyben meghatározzuk a célokat és feladatokat. A foglalkoztatási terv tartalmazza: A foglalkoztatott személy fizikai, mentális állapotának, készségeinek, jártasságainak, munkavégző képességeinek jellemzőit a foglalkoztatás formáját a foglalkoztatási célokat, feladatokat és módszereket a motiváció, a mentális támogatás és szolgáltatás módjait a foglalkoztatás időtartamát és időbeosztását Általános munkavédelmi és balesetvédelmi szabályok megismerése (munkavédelmi oktatás). Általános tűzvédelmi szabályok megismerése (tűzvédelmi oktatás). Anyag, vegyszer ismeret, használatuk. (Vegyszert önállóan nem használhatnak, erre vonatkozóan segítségnyújtás, kiadagolás szakszemélyzet által). Védőeszközök helyes használatának megismerése, megtanulása. Intézmény helyiségének megismerése. A takarítóeszközök használatának megismerése. Elektromosság biztonságtechnikája. A betanítás szervez részét képezi a költségvetésbe tervezett laptop, mely vizuálisan segíti elő a foglalkoztatottak számára a munkafolyamatot. A laptop segítségével megnézhetik a tervezett terméket, megismerkedhetnek az anyagok felhasználásával, eszközök használatával. Bemutatásra kerülhet más szolgáltatók által nyújtott fejlesztő foglalkoztatás.

18 B.) Tárgyi feltételek A fejlesztő foglalkoztatás tárgyi feltételeinek biztosítása során az intézmény a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002.(II.8.) SzCsM-EüM rendeletnek megfelel. Az épület helyiségei minden tekintetben akadálymentesek, a fogyatékkal élők számára felismerhető jelzésekkel ellátott (Braille-írás, piktogramok, vezetősáv, hallássérültek részére indukciós hurok stb.) megfelelnek az előírt munkavédelmi követelményeknek. Az épület biztonsági berendezésekkel (tűzjelző- és riasztó rendszerrel) ellátott. Szintenként 1-1 helyiség tűzgátló ajtóval van ellátva, amelyeknek befogadó képessége biztosítja az épületben tartózkodó személyek biztonságos elhelyezését. Évenként tűzriadó próbát végzünk. Az intézmény jogszabályban előírt gyakorisággal végeztet érintésvédelmi- és villámvédelmi felülvizsgálatot, rágcsáló- és rovarirtást, lift- és biztonsági berendezés karbantartást. Rendelkezünk a munkaterületekre is vonatkozó kockázat elemzéssel és értékeléssel, munkavédelmi, tűzvédelmi, balesetvédelmi szabályzattal. Tisztító és fertőtlenítőszerek tárolása zárt raktárban és szekrényben történik. Az aktuálisan használt vegyszerekről, takarító szerekről rendelkezünk biztonsági adatlapokkal és kémiai kockázat értékeléssel. A tisztálkodó és mellékhelyiségek nemenként elkülönítve biztosítottak, kapaszkodókkal és rosszullét esetére vészjelző csengőkkel ellátottak. Az elsősegélynyújtó hely és személy teljes munkaidőben biztosított, helye táblával jelzett. A fejlesztő foglalkoztatás folyamatos segítői felügyelettel történik, a foglalkoztatottak veszélyes, egészségre ártalmas anyagot egyáltalán nem, illetve elektromos berendezést önállóan nem kezelhetnek. A foglalkoztatottak számára egyéni védőeszközt biztosítunk (csúszásmentes lábbeli, védőkesztyű, gumikesztyű, szemüveg) A menekülési utak az épületben jelzettek, tágas, széles, kerekes székes közlekedésre alkalmas folyósók ill. közlekedő utak vannak. Az épület természetes és mesterséges megvilágítása megfelelő, jól szellőztethető, hő- és füstelvezetővel rendelkezik. Biztonsági megvilágítás rendelkezésre áll. A fejlesztő foglalkoztatásban részesülők számára a nappali ellátás szolgáltatásai pihenőhelyek, étkezés, folyadékpótlás, foglalkozások stb.- egyéni szükségleteiknek megfelelően igénybe vehetők.

19 A segítő számára adminisztrációs feladatainak elvégzésére iroda, telefon, számítógép internet szolgáltatással biztosított. Munkatevékenység Helyiség, munkaterület Eszközök, alapanyagok Általános épülettakarítás Textil, szőrme mosása, tisztítása Kert- és parkgondozás, udvarrendezés, 8130 Egyéb máshová nem sorolható feldolgozóipari tevékenység (Dekorációs ajándéktárgyak használati tárgyak, készítése) intézmény épülete ( irodák, fejlesztő és csoportszobák, közösségi helységek, lépcsőház, tornaszoba stb.) Intézmény mosó és szárító helységében Intézményi udvar, veteményes kert, intézmény előtti park, zöldterület kb. 1500m2 Intézmény 2 csoport szobája ( 20m2, 16 m2) étkező 50m2 Eszközök: takarítóeszközök Mosógép, vasaló, szárítógép, szárító állványok, vasalódeszka Eszközök: kapa, ásó gereblye, söprű, kosár, öntözőkanna, talicska, locsoló tömlő, nyeső olló, szegélynyíró, munkásruha, védőköpeny, védőcipő, lapát, hólapát, fűnyíró Eszközök: festék, ecset, üveg, textília, kiöntőformák, rajzeszközök, Varrógép, textilanyagok, cérnák, kötözőszalagok olló, kreatív technikákhoz szükséges eszközök ( sizzix gép, mintalyukasztók, stb Az előállított termékek és szolgáltatások leírása: Általános épülettakarítás Napi takarítás következtében: rendezett, tiszta intézményi helyiségek

20 rendezett, világos tiszta környezet fenntartása. napi takarítás Textil, szőrme mosása, tisztítása Az intézmény saját szennyesének tisztítása és a megállapodás alapján vállat mosási feladatok elvégzésének eredménye: tiszta, vasalt ruha becsomagolt tisztított ruhák az elszállításhoz Kert- és parkgondozás, udvarrendezés Az intézmény kertjének és parkjának rendszeres gondozása következtében: virágok ültetése a külső homlokzat szépítéséhez palánta ültetés, zöldség termelés, fűszernövények ültetése, termelése az intézmény ellátottjainak saját fogyasztása céljából konyhakerti zöldségek, száraz virágok, gyógynövények, fűszernövények nagyobb mennyiség esetén értékesítés Ajándéktárgyakat és használati tárgyakat készítése Kézműves foglalkozások során, évszakoknak és ünnepeknek megfelelően, illetve piaci keresletnek megfelelően ajándéktárgyak készítése. Illatpárna és illatzsák készítése: illatosított száraz virágok, gyógynövények, fűszernövények, szárított gyümölcsök töltelékekkel kézműves, kreatív technikákkal készített ajándék tárgyak M. n. s. egyéb személyi szolgáltatás Konyhai kisegítő munkája eredménye: étkezések előkészítése terítés, tálalás étkezés végeztével- teríték leszedése, mosogatás, ebédlő rendbe tétele tiszta eszközök és környezet a higiénés szabályok betatása mellett

21 A foglalkoztatásban résztvevők lehetőségei: A fejlesztő foglalkoztatás keretében foglalkoztatott személyeknél az elsődleges cél a gondozási, fejlesztési tervben foglaltak megvalósulása a korának, egészségi állapotának figyelembe vétele mellet. Az ellátott hasznosság érzésének, önbecsülésnek az emelése, a minél önellátóbb, önállóbb életre való felkészítés, fenntartása. Bár ellátottjaink gondoskodó környezetben családban élnek, mégis fontos szempont a szülők, hozzátartozók tehermentesítése. A közösségi ellátottak és fogyatékos napközi igénybe vevői rendelkeznek ellátással, jövedelemmel, a további jövedelemszerzés, mint cél, szintén fontos. Korábban a pályázati finanszírozási rendszerbe nem volt lehetőségünk bejutni, a fenntartó saját költségen finanszírozta a foglalkoztatás kiadásait. Jelenleg tervezett munkafolyamatok és valós igényekre épülve kerültek újra gondolásra és kidolgozásra. Az intézményben korábban is jól működő mosás személyi kapacitás hiány gondokkal küzdött, és emiatt jelenleg a mosoda nem üzemel, támogatás elnyerése esetén újra üzemeltetni kívánjuk, fejlesztő foglalkoztatás keretében azon közösségi alapellátásban részesülő aktív korú foglalkoztatottak bevonásával. Fontosnak tartjuk a foglalkoztatás folyamatos fenntartását, az ellátottak és a bevételek szempontjából, illetve a mosás szolgáltatás folytonosságának fenntartását. Az ellátottak egészségi állapotának szintje és terhelhetőségének szintjéhez mérve reális feladat mennyiséget és rugalmas munkaóra keretet biztosítunk. Rendkívüli helyzetben, megbetegedés esetén szervezetten a helyettes személy megjelölésével biztosított a vállalt feldatok elvégzése. Ellátottjaink folyamatos figyelemmel kísérése és segítése is feladatunk, melyben aktívan közreműködnek a gondozónők és a segítő. A konyhai kisegítő feladatok ellátása az intézményben és idősek nappali ellátás telephely, külső helyszínen történik, ahova a helyi lakosú foglalkoztatott akár önállóan biciklivel, de amennyiben olyan személy látja el azt a feladatott, aki erre önállóan nem képes, vagy bizonytalan, akkor az étel kiszállításával együtt történik a foglalkoztatott személy munkavégzés helyszínre történő elszállítása. Ezzel is növeljük a biztonság érzetét azon ellátottjainknak, akik a fejlesztő foglalkoztatás keretében külső helyszínen látnak el feladatokat az esélyegyenlőség jegyében.

22 A szociális intézményben ellátott személy számára munkafolyamatok betanítása és foglalkoztatása révén az önálló munkavégző képesség kialakítása, helyreállítása, fejlesztése, valamint az ellátott ember felkészítése védett munka keretében, illetve a nyílt munkaerőpiacon történő önálló munkavégzésre. A fogyatékossággal élő emberek számára ugyanolyan fontos, mint az ép emberek számára, hogy képességeihez mérten önállóvá váljanak, képességeiknek megfelelő feladatokat, feladatsorokat végezzenek. Célunk a hétköznapi életükhöz szükséges feladatok elsajátítása, elvégzése napi szintű gyakorlással. Ezen feladatok helyszíne az otthon és a munkahely. Az intézményen belüli foglalkoztatásba belépést ebben az esetben is megelőzi az otthonról, az iskolából hozott tudás és az intézmény keretein belül működő szocioterápiás foglalkoztatás. A szocioterápás foglakoztatás adta alapokat követően, továbbra is lehetőség van a munkafázisok széttagolására - a hatékony végcél elérése érdekében - részekre osztva vagy sorozatos ismétléssel történő elvégzésére. A folyamatos gyakorlás kialakítja, szinten tartja a feladat elvégzéséhez szükséges képességeket, készségeket. A foglalkoztatás során a szakembere, segítők törekednek messzemenően kihasználni a munka, mint tevékenységi forma terápiás hatásait. Fontos, hogy az adott munkafolyamat sikerélményhez is juttassa foglalkoztatottjainkat, hiszen esetükben a frusztrációtűrő képesség sok esetben az átlag alatt van. A sikerélmény és a foglalkoztatással kapcsolatos pozitív megerősítés, dicséret lehetőséget ad az önbizalom erősítésére, mely a társadalomba való beilleszkedést nagyban elősegíti. Fontos hogy az ellátottak szerves részei legyenek a társadalomnak. Az ajándéktárgyak árusítás a különböző rendezvényeken biztosítja, hogy a fejlesztő foglalkoztatásban résztvevő ellátott részt vegyen közösségi rendezvényeken, programokon. Ezáltal A munka időtartamának beosztásakor egyénenként figyelembe veszik a terhelhetőséget, állóképességet, monotónia tűrést a figyelem fenntarthatóságát és a manuális készségeket. A foglalkoztatottak részére a fejlesztő-felkészítés keretében könnyű fizikai munkát biztosít az intézmény.

23 Foglalkoztatás terve: A szakmai programban 88 óra munkaórával terveztünk. Elképzeléseink és terveinknek megfelelően célként fogalmaztuk meg, hogy napi 50 munkaóra teljesüljön a fejlesztő foglalkoztatás keretében. A közel 70 %-os munkaóra csökkentést azzal indokoljuk, hogy az ellátottak mentálisan és gyakran mozgásszervileg is egészségkárosodással élnek együtt. Ezért az ő 100 % os ( tervezett) foglalkoztatásával nem számolhatunk. Kezdetben a munkaórák száma várhatóan kevesebb lesz a tervezett napi 50- nél, mivel fontos számunkra, hogy a munkafázis megismerés és elsajátítására, betanulására kellő időt kell figyelmet tudjunk fordítani, ellátottjaink biztonsággal tudják majd feladataikat végezni. Hosszú távú célunk, hogy fokozatosan, de elérjük a napi 50 óra fejlesztő foglalkoztatást. Az elmúlt évek munka-rehabilitációs foglalkoztatási tapasztalatai alapján azt a következtetést szűrtük le, hogy a napköziben résztvevő foglalkoztatott ellátottak figyelme, fizikai terhelhetősége, kitartása, feladattudata nem terjed minden esetben addig, hogy a 4 órányi munkavégzést egy huzamban bírják, ezért osztottuk meg 2 órás foglakoztatásra is biztosítunk lehetőséget. Továbbá a munkaidő keretet is rugalmasság jellemzi, ami heti, illetve havi óraszámban kerül megállapításra. Ennek alapjául szolgál az anamnézisük, aktuális állapotuk, szakembereink véleménye és fejlesztő foglalkoztatásban résztvevők vállalásai. Az előállított termék, szolgáltatás értékesítési terve: 1. Szolgáltatás fejlesztő foglalkoztatásban: veteményeskert növények ültetése, gondozás, parkgondozás, udvarrendezés általános épülettakarítás konyhai kisegítés dísztárgyak, ajándéktárgyak készítése A fenti szolgáltatások az intézmény és telephelyin területén történnek. 2. Mosás- tisztítás az intézmény saját részére, illetve megállapodás alapján mosás szolgáltatás vállalás

24 mosáshoz előkészítés, válogatás, gépbe helyezés mosás végeztével teregetés száradást követően vasalás, hajtógatás, elrakodás továbbá: külső megrendelés alapján szállításhoz előkészítés, csomagolás 3. Termékek előállítása a fejlesztő foglalkoztatásban A dísztárgyak, ajándéktárgyak készítése nemcsak belső használatra, illetve ajándékozási céllal, hanem értékesítési céllal is készülnek. Az így keletkezett bevételeket az intézmény visszaforgatja az itt dolgozó ellátottak javára, mint pl. munkakörülmények javítása, szabadidős programok finanszírozására. Az elkészített ajándék és dísztárgyak értékesítés céljából: Városi és települési rendezvényeken, falunapok fesztiválokon való részvétel Vásárok, piacokon való árusítás, továbbá olyan helyszínekkel történő kapcsolatfelvétel ahol az elkészített tárgyak értékesítése megvalósulhat. A fejlesztő foglalkoztatásból származó bevétel felhasználása A fejlesztő foglalkoztatásból származó, a ráfordítás összegével csökkentett bevétel XX%-a az ellátást igénybevevő részére kifizetésre kerül, a bevétel ki nem fizetett részét további eszköz beszerzés, fejlesztés, kulturális és sport tevékenységekre használja fel az intézmény. Az árbevétel megmaradó része teljes egészében a fejlesztő foglalkoztatásba kerül visszaforgatásra: elsősorban az ellátott munkavállalók részére szervezett klubfoglalkozások, kirándulások, színház- és múzeumlátogatások kiadásainak fedezésére. Minden év végén a karácsonyi ünnepségek keretei között minden ellátott - amennyiben erre lehetőség van - jutalomban részesül. Másodsorban pedig a foglalkoztatás dologi kiadásainak egy része kerül kifizetésre az árbevételből.

25 Tevékenységek Előállított Tervezett Termék Termékek Tervezett szolgáltatások terméknév termék felhasználás másodlagos bevétel köre mennyisége területei felhasználása - naponta Intézmény Nem TEÁOR8121 végzett belső képez általános tevékenység környezetének bevtelt épülettakarítás takarítása tiszta ruha 100 kg mosodai Nem TEÁOR9601 feladatok képez Textil, szőrme segítése; bevételt mosása, válogatás tisztítása hajtogatás Rendszeres tevékenység intézményen belül TEÁOR9601 Textil, szőrme mosása, tisztítása szolgáltatás intézményen kívül TEÁOR 8130 Kert- és parkgondozás, udvarrendezés tiszta ruha 1200 Kg mosodai feladatok segítése; válogatás hajtogatás tervezett bevétel Ft dísznövények, virágláda 80 tő palánta Intézmény külső homlokzata, és az udvar díszítése vásári értékesítés Eladás alapján képezhet bevételt, jelenlég még nem tervezünk vele Dísztárgyak, 1500 db vásári tervezett

26 TEÁOR 3299 ajándék- értékesítés bevétel mns. tárgyak Ft feldolgozó- készítése ipari tevékenység Az eddig használt dokumentáció! IV. A szociális foglalkoztatásban kötelezően vezetendő dokumentumok: A.) Kötött formátumú dokumentumok 1. Jelenléti ív (I/1.;I/2.) 2. Havi feladatmutató összesítő elszámoláshoz (I/3.) 3. Éves feladatmutató és bérkifizetés összesítő ív (I/4.) 4. Foglalkoztatási formák változását követő ív (II/1.) 5. Foglalkoztatási tevékenységek éves naplója (III./1.) 6. Foglalkoztatási terv dokumentációk (IV.): - Foglalkoztatási rehabilitációs anamnézis (IV/1.) - Egyéni foglalkoztatási terv (IV/2.) - Egyéni foglalkoztatási terv felülvizsgálata (IV/3.) B.) Formájában nem kötött, kötelezően vezetendő dokumentumok: 1. Foglalkoztatási tevékenységek éves anyag felhasználási nyilvántartása- MINTA (B/I./1.). 2. Foglalkoztatási szakmai program. 3. Munka-rehabilitációs megállapodás vagy munkaszerződés. V. Mellékletek: Mellékletek: használandó nyomtatványok 1. számú melléklet:

27 - I/1. JELENLÉTI ÍV 2. számú melléklet: - I/2. JELENLÉTI ÍV 3. számú melléklet: - I/3. HAVI FELADATMUTATÓ ÖSSZESÍTŐ 4. számú melléklet: - I/4. ÉVES FELADATMUTATÓ ÉS BÉRKIFIZETÉS ÖSSZESÍTŐ ÍV 5. számú melléklet: - II/1. FOGLALKOZTATÁSI FORMÁK VÁLTOZÁSÁT KÖVETŐ ÍV 6. számú melléklet: - III/1 FOGLALKOZTATÁSI TEVÉKENYSÉGEK ÉVES NAPLÓJA 7. számú melléklet: - IV/1. FOGLALKOZTATÁSI REHABILITÁCIÓS ANAMNÉZIS 8. számú melléklet: - IV/2. EGYÉNI FOGLALKOZTATÁSI TERV 9. számú melléklet: - IV/3. EGYÉNI FOGLALKOZTATÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA 10. számú melléklet - B/I/1.) FOGLALKOZTATÁSI TEVÉKENYSÉGEK ÉVES ANYAGFELHASZNÁLÁSI NYILVÁNTARTÁSA Záradék A Kapuvár Térségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálati Társulás Társulása Tanácsa a Nyitott KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató Központ FEJLESZTŐ FOGLALKOZTATÁS szakmai programját határozatával hagyta Kapuvár, 2017.január 30. Odoricsné Buthi Krisztina igazgató

PÁLYÁZAT FEJLESZTŐ FOGLALKOZTATÁST VÉGZŐ SZOLGÁLTATÓ BEFOGADÁSÁRA ÉS ÁLLAMI TÁMOGATÁSÁRA

PÁLYÁZAT FEJLESZTŐ FOGLALKOZTATÁST VÉGZŐ SZOLGÁLTATÓ BEFOGADÁSÁRA ÉS ÁLLAMI TÁMOGATÁSÁRA Pályázati azonosító: Hivatalba érkezés dátuma: Iktatószám: PÁLYÁZAT FEJLESZTŐ FOGLALKOZTATÁST VÉGZŐ SZOLGÁLTATÓ BEFOGADÁSÁRA ÉS ÁLLAMI TÁMOGATÁSÁRA I. Pályázói adatok: PÁLYÁZATI ŰRLAP Fenntartó neve Kapuvár

Részletesebben

FEJLESZTÉSI SZERZŐDÉS TERVEZET 1 (TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ IRATMINTA) Fejlesztő foglalkoztatásra irányuló fejlesztési jogviszony létesítése

FEJLESZTÉSI SZERZŐDÉS TERVEZET 1 (TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ IRATMINTA) Fejlesztő foglalkoztatásra irányuló fejlesztési jogviszony létesítése FEJLESZTÉSI SZERZŐDÉS TERVEZET 1 (TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ IRATMINTA) Fejlesztő foglalkoztatásra irányuló fejlesztési jogviszony létesítése Amely létrejött egyrészről intézmény/szolgáltató neve: székhelye:

Részletesebben

NYITOTT KAPU-VÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT

NYITOTT KAPU-VÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT NYITOTT KAPU-VÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT Szociális foglalkoztatási szakmai program Munka-rehabilitációs foglalkoztatás 2016. Tartalomjegyzék 1 INTÉZMÉNYI ADATOK... 3 2 SZOCIÁLIS FOGLALKOZTATÁS...

Részletesebben

Fejlesztő és rehabilitációs foglalkoztatási formák a Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézményben (Dél-Zselic ESZI)

Fejlesztő és rehabilitációs foglalkoztatási formák a Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézményben (Dél-Zselic ESZI) Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény 7900 Szigetvár; Turbékpuszta 1., 73/310-351, Fax: 73/310-414. e-mail: igazgato@delzseliceszi.hu Fejlesztő és rehabilitációs foglalkoztatási formák

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Integrált Nappali Szociális Intézmény Pécs, Littke József u. 10. Foglalkoztatás Szakmai Program

Pécs Megyei Jogú Város Integrált Nappali Szociális Intézmény Pécs, Littke József u. 10. Foglalkoztatás Szakmai Program 1.sz. melléklet Pécs Megyei Jogú Város Integrált Nappali Szociális Intézmény Pécs, Littke József u. 10. Foglalkoztatás Szakmai Program I. Az intézmény célja, feladata: Az Intézmény neve és székhelye: Pécs

Részletesebben

/2006. ( ) ICSSZEM. r e n d e l e t e. a szociális intézményen belüli foglalkoztatás szakmai követelményeiről, személyi és tárgyi feltételeiről

/2006. ( ) ICSSZEM. r e n d e l e t e. a szociális intézményen belüli foglalkoztatás szakmai követelményeiről, személyi és tárgyi feltételeiről IFJÚSÁGI, CSALÁDÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS ESÉLYEGYENLŐSÉGI MINISZTER Szám: 9666-1/2006. TERVEZET /2006. ( ) ICSSZEM r e n d e l e t e a szociális intézményen belüli foglalkoztatás szakmai követelményeiről, személyi

Részletesebben

Protokoll foglalkoztatás támogatásához

Protokoll foglalkoztatás támogatásához Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar DOWN ALAPÍTVÁNY 1145 Budapest, Amerikai út 14. E-mail: down@downalapitvany.hu Tel./fax: 363-63-53 Adószám: 18005282-1-42 Bankszámlaszám: UniCredit Bank

Részletesebben

NYITOTT KAPU-VÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT

NYITOTT KAPU-VÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT NYITOTT KAPU-VÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT Szociális foglalkoztatási szakmai program Munka-rehabilitációs foglalkoztatás 2011. Tartalomjegyzék 1 Szociális foglalkoztatási szakmai program...3

Részletesebben

KÉRELEM ÉS ADATLAP. átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálathoz vagy felülvizsgálathoz (kérjük aláhúzni)

KÉRELEM ÉS ADATLAP. átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálathoz vagy felülvizsgálathoz (kérjük aláhúzni) KÉRELEM ÉS ADATLAP átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálathoz vagy felülvizsgálathoz (kérjük aláhúzni) Rehabilitációs intézményben, vagy rehabilitációs célú lakóotthonban elhelyezésre kerülő, illetve

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: 14-./2017. Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nyitott KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nyitott KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató Központ alapító

Részletesebben

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK FEJLESZTŐ FOGLALKOZTATÁS PÁLYÁZAT 2017. JANUÁR 13. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA FOGLALKOZÁSI REHABILITÁCIÓS FŐOSZTÁLY SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG 1 1. Mt. szerinti

Részletesebben

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Készítette: Prorok Mihály intézményvezető. Tartalom 1. Az intézmény békési egységének adatai... 3. 2. Fenntartó adatai...

Részletesebben

A DEMECSERI SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN

A DEMECSERI SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN A DEMECSERI SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN Társulási Tanács: Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 9. (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T

A L A P Í T Ó O K I R A T A L A P Í T Ó O K I R A T A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény alapján Püspökladány Város Önkormányzata a

Részletesebben

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2007. (VI.27.)Ör a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Apátfalva Község Önkormányzat

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: 14-9-./2016. Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nyitott KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató

Részletesebben

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása.

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. unk 2005. február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. A támogató szolgáltatás célja A fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson

Részletesebben

I. Fenntartó, a szociális szolgáltató/intézmény és az engedélyes adatai:

I. Fenntartó, a szociális szolgáltató/intézmény és az engedélyes adatai: Fejlesztő foglalkoztatást nyújtó szociális szolgáltató, szociális intézmény Foglalkoztatási szakmai program 2017. (TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ IRATMINTA) (MINTA DOKUMENTUM) 1 I. Fenntartó, a szociális szolgáltató/intézmény

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Alapszolgáltatások I. Étkeztetés Házi Segítségnyújtás Jelzőrendszeres Házi Segítségnyújtás Családsegítés Az alapszolgáltatások megszervezésével a települési önkormányzat

Részletesebben

Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézménye ALAPÍTÓ OKIRATA

Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézménye ALAPÍTÓ OKIRATA Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézménye ALAPÍTÓ OKIRATA A Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa a gyermekek védelméről gyámügyi igazgatásról

Részletesebben

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai 2400 Dunaújváros Dunasor 15. Tel: 25/500-641, 25/409-542 Fax: 25/401-821 e-mail: eszi1@invitel.hu Az intézmény által nyújtott

Részletesebben

A Fejlesztő foglalkoztatás

A Fejlesztő foglalkoztatás A Fejlesztő foglalkoztatás Miskolc, 2017. január 11. Székesfehérvár, 2017. január 18. Budapest, 2017. január 25. EMMI SZGYF Tájékoztató napok Emmi Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály 1 Eddigi tapasztalatok

Részletesebben

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása,

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása, Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 1. oldal Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 Az államháztartásról

Részletesebben

Az ellátási gyakorlat során nem érvényesültek az ellátottak megfelelő minőségű ellátáshoz és egyenlő bánásmódhoz, emberi méltósághoz kapcsolódó jogai.

Az ellátási gyakorlat során nem érvényesültek az ellátottak megfelelő minőségű ellátáshoz és egyenlő bánásmódhoz, emberi méltósághoz kapcsolódó jogai. ESETTANULMÁNY Eset leírása: Fogyatékos személyeket ellátó bentlakásos intézményben az ellátottak napközben 40-45 fős csoportokban töltik szabadidejüket. A helyiségek tárgyi felszereltsége nem biztosítja

Részletesebben

Étkeztetés. Házi segítségnyújtás

Étkeztetés. Házi segítségnyújtás Étkeztetés Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodnak, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel

Részletesebben

IDŐSEK KLUBJA 3931. MEZŐZOMBOR, JÓZSEF.A.U.5. TEL: 06/47 369-053 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

IDŐSEK KLUBJA 3931. MEZŐZOMBOR, JÓZSEF.A.U.5. TEL: 06/47 369-053 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA IDŐSEK KLUBJA 3931. MEZŐZOMBOR, JÓZSEF.A.U.5. TEL: 06/47 369-053 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja A Szervezeti és Működési

Részletesebben

NAPSZAK INTEGRÁLT INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA

NAPSZAK INTEGRÁLT INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA A.../2008. (VI.26.) Kgy. határozat melléklete NAPSZAK INTEGRÁLT INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA I. Általános rendelkezések A helyi önkormányzatról szóló 1990. évi LXV. törvény 9. (4) bekezdése, az államháztartásról

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM. Szociális foglalkoztatás (munka-rehabilitáció)

SZAKMAI PROGRAM. Szociális foglalkoztatás (munka-rehabilitáció) Cím: 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1. Tel: 06-33/511-270 Fax: 06-33/511-277 o Esthajnal Időskorúak Otthona Pilismarót-Basaharc o Zöldfenyő Idősek Otthona Esztergom o Fogyatékosok Otthona

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2018. szeptember 4-én tartandó ülésére. Tárgy: A települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló rendelet módosításához.

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) 1. A költségvetési szerv neve: Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) 1. A költségvetési szerv neve: Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye 1 ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) 1. A költségvetési szerv neve: Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye 2. A költségvetési szerv székhelye: Pápa, Barát u. 9.

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS MINTA TERVEZET DOKUMENTUM SABLON, TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ IRATMINTA 1

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS MINTA TERVEZET DOKUMENTUM SABLON, TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ IRATMINTA 1 EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS MINTA TERVEZET, TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ IRATMINTA 1 Amely létrejött egyrészről Fenntartó: Neve: Székhelye: Cégjegyzékszáma/Nyilvántartási száma: Adószáma: Képviseli: Telefon: E-mail:

Részletesebben

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 162/2011. (VIII. 25.) számú. határozata

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 162/2011. (VIII. 25.) számú. határozata NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 162/2011. (VIII. 25.) számú határozata Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlésének 117/2011. (VI.30.) számú határozatának módosításáról, a Gyermekjóléti Központ

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok A nappali ellátás igénybevételéhez hasonlóan rendelkezni kell: - Szakmai Program - Szervezeti és Működési Szabályzat - Házirend A Szakmai

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Az intézmény neve: Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ Székhelye: Földes, Karácsony Sándor tér 1. Telephelyek:

Részletesebben

Foglalkoztatás és önálló közlekedés. Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287

Foglalkoztatás és önálló közlekedés. Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287 Foglalkoztatás és önálló közlekedés Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287 Szociális foglalkoztatás 112/2006 (V.12.) Kormányrendelet alapján A szociális foglalkoztatás

Részletesebben

Előterjesztői kiegészítés. Tisztelt Közgyűlés!

Előterjesztői kiegészítés. Tisztelt Közgyűlés! A közgyűlés időpontja: 2008. december 18. Az előterjesztés címe: Ügyiratszám: 63090/2008 Oldalszám a közgyűlési anyagban: 251. oldal Előterjesztés a támogató szolgáltatás biztosítására benyújtott pályázatról

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni.

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni. Albertirsa Város Önkormányzata 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a Humánszolgáltató Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ellátások

Részletesebben

Magyar joganyagok - 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet - a személyes gondoskodást n 2. oldal 1. melléklet a 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelethez 1. Az

Magyar joganyagok - 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet - a személyes gondoskodást n 2. oldal 1. melléklet a 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelethez 1. Az Magyar joganyagok - 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet - a személyes gondoskodást n 1. oldal 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól

Részletesebben

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2014 június 20 TÁMOP-557-08/1-2008-0001

Részletesebben

SZAKKÉPZÉS, FOGLALKOZTATÁS, KERESET, ÖNÁLLÓ ÉLET. Kaucsicsné Zsóri Katalin

SZAKKÉPZÉS, FOGLALKOZTATÁS, KERESET, ÖNÁLLÓ ÉLET. Kaucsicsné Zsóri Katalin SZAKKÉPZÉS, FOGLALKOZTATÁS, KERESET, ÖNÁLLÓ ÉLET Kaucsicsné Zsóri Katalin SZAKKÉPZÉS - informatikai képzés - kertészeti munkacsoport - háztartási tanfolyam HÁZTARTÁSI TANFOLYAM ELKÉSZÜLT A VACSORA SZOCIÁLIS

Részletesebben

Család és Gyermekjóléti Szolgálat, Házi segítségnyújtás, Szociális étkeztetés

Család és Gyermekjóléti Szolgálat, Házi segítségnyújtás, Szociális étkeztetés GONDOZÁSI KÖZPONT 2133 Sződliget, Szent István u. 34-36. Email: gondozasi@szodliget.hu Mobil tel.: 06 30 485 9298 Tel.: 06 27 590-ö95/113 mellék Kirendeltsége: 2163 Vácrátót, Petőfi tér 3. Email: gyermekjoleti@vacratot.hu

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 37/2007. (VI. 29.) rendelete 1

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 37/2007. (VI. 29.) rendelete 1 Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2007. (VI. 29.) rendelete 1 a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló

Részletesebben

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com Iktatószám:../2015. FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com 3. E L Ő T E R J E S Z T É S - A Képviselő-testülethez

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. szeptember 29-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. szeptember 29-i ülésére 8891/2006. ELŐTERJESZTÉS A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. szeptember 29-i ülésére Tárgy: A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Napraforgó Ápoló- Gondozó Otthona (Gara) Alapító Okiratának módosítása Az

Részletesebben

1.) Takarítási feladatok naponta (20.00 és óra között, heti 5 alkalom)

1.) Takarítási feladatok naponta (20.00 és óra között, heti 5 alkalom) MŰSZAKI LEÍRÁS: A Budapesti Sportszolgáltató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. székhelye, a Városligeti Műjégpálya (1146. Budapest, Olof Palme sétány 5.), illetve az 1. számú telephelye, a Margitszigeti

Részletesebben

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének Gondozási Központ, Családsegítő és Védőnői Szolgálat. Az étkeztetés célja, feladata

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének Gondozási Központ, Családsegítő és Védőnői Szolgálat. Az étkeztetés célja, feladata Az intézmény neve: Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének Gondozási Központ, Családsegítő és Védőnői Szolgálat Telephely: 5932 Gádoros, Fő utca 30. Étkeztetés Szakmai Programja A szakmai

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Szociális gondozó és ápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 76 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe.

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe. Vaja város képviselő testületének 7/2018 (VI.14..) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások és szakosított ellátások helyi szabályairól Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2012. (V. 29.) önkormányzati rendelete

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2012. (V. 29.) önkormányzati rendelete Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2012. (V. 29.) önkormányzati rendelete a Paks Kistérségi Alapszolgáltatási Központban személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról, azok igénybevételéről

Részletesebben

Rehabilitációs tanácsadás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél

Rehabilitációs tanácsadás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél Rehabilitációs tanácsadás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél 1. A szolgáltatás átfogó és operatív célja A Pro-Team Nonprofit Kft. rehabilitációs akkreditált foglalkoztató, ahol több mint 2000 fő megváltozott

Részletesebben

Jogszabály alapján kötelező dokumentumok

Jogszabály alapján kötelező dokumentumok DOKUMENTÁCIÓ 2012 Jogszabály alapján kötelező dokumentumok Egészségi állapotra vonatkozó igazolás 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 1. számú melléklet I. rész Jövedelemnyilatkozat 9/1999. (XI. 24.) SzCsM

Részletesebben

Marcalgergelyi. Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2009.(III.18.) rendelete. falugondnoki szolgálatról

Marcalgergelyi. Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2009.(III.18.) rendelete. falugondnoki szolgálatról Marcalgergelyi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2009.(III.18.) rendelete falugondnoki szolgálatról (A 2/2010. (II.24.) rendelettel módosított szöveg.) Kihirdetve: 2009. március 18. Vadas László

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság február 14-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság február 14-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-36/2018. ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság 2018. február 14-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Tájékoztató

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (III. 04.) önkormányzati rendelete a szociális szolgáltatásokról, és azok igénybevételi szabályairól 1 Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő

Részletesebben

NEMZETI REHABILITÁCIÓS ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL

NEMZETI REHABILITÁCIÓS ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL NEMZETI REHABILITÁCIÓS ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL Szociális Főosztály 1071 Budapest, Damjanich u. 48. Telefon: (1) 462-6615 E-mail: szocialisfo@nrszh.hu MELLÉKLET HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSHEZ 1. A Nemzeti Rehabilitációs

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

2. oldal A pszichiátriai és szenvedélybetegek rehabilitációs intézményi részlege olyan 18. életévét betöltött pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek

2. oldal A pszichiátriai és szenvedélybetegek rehabilitációs intézményi részlege olyan 18. életévét betöltött pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek 1. oldal Kastély Otthon Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthona és Rehabilitációs Intézménye alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 Az államháztartásról

Részletesebben

54 762 02 0010 54 02 Pszichiátriai gondozó Szociális szakgondozó

54 762 02 0010 54 02 Pszichiátriai gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (IV. 24.) önkormányzati rendelete Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (IV. 24.) önkormányzati rendelete a Paks Kistérségi Szociális Központban személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. Kippkopp Óvoda és Bölcsőde tagóvoda 8172 Balatonakarattya, Bakony utca 7.

ALAPÍTÓ OKIRAT. Kippkopp Óvoda és Bölcsőde tagóvoda 8172 Balatonakarattya, Bakony utca 7. ALAPÍTÓ OKIRAT Balatonkenese Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 38. (1) bekezdése, az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 66.

Részletesebben

Tárgy: Szociális rendeletek módosítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet

Tárgy: Szociális rendeletek módosítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet Szentes Város Polgármesterétõl 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 01-24426-4/2006. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 e-mail: lencsene@szentes.hu Tárgy: Szociális rendeletek módosítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet

Részletesebben

54 762 01 0010 54 01 Rehabilitációs nevelő, segítő Szociális segítő

54 762 01 0010 54 01 Rehabilitációs nevelő, segítő Szociális segítő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója - mint a társaság képviselője

Részletesebben

HÁZIREND NAPPALI INTÉZMÉNY

HÁZIREND NAPPALI INTÉZMÉNY SZIGETHALOM ÉS KÖRNYÉKE EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY 2315 SZIGETHALOM, RÁKÓCZI FERENC U. 147. TEL.:24/404-573 HÁZIREND NAPPALI INTÉZMÉNY Idősek Klubja Szigethalom, Rákóczi u. 147. sz. Fogyatékosok Nappali

Részletesebben

Finanszírozási szerződés II. számú melléklete. 2012. év

Finanszírozási szerződés II. számú melléklete. 2012. év NEMZETI REHABILITÁCIÓS ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL 1071 Budapest, Damjanich u. 48. Finanszírozási szerződés II. számú melléklete 2012. év Kötelezően vezetendő dokumentációk Támogató szolgálatok működtetéséhez

Részletesebben

A Felső Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás. Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény

A Felső Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás. Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény A Felső Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény ALAPÍTÓ OKIRATA (egységes szerkezetbe foglalva) Bődi Szabolcs Társulás elnöke ALAPÍTÓ OKIRAT A Felső-Kiskunsági

Részletesebben

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06/1 AZ ÉLELMEZÉSI ÜZEMRE VONATKOZÓ MUNKAVÉDELMI, ÉRINTÉSVÉDELMI, BALESET- ÉS TŰZVÉDELMI, VALAMINT A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSRA VONATKOZÓ

Részletesebben

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ... település,... irányító sz. (Előző név, ha van:. ) Születési hely:..., év: hó:. nap:.. Anyja neve:.

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ... település,... irányító sz. (Előző név, ha van:. ) Születési hely:..., év: hó:. nap:.. Anyja neve:. A kérelmező intézmény neve: A kérelmező intézmény címe:.... település,... irányító sz.... utca, hsz., Tel.: Fax.:.. E-mail cím:. Tisztelt Bizottság! Kérem, hogy a nevű igénybe vevő (Előző név, ha van:.

Részletesebben

Beszámoló. a gyermekjóléti és családsegítő szolgálat szakmai tevékenységéről, Röjtökmuzsaj településen

Beszámoló. a gyermekjóléti és családsegítő szolgálat szakmai tevékenységéről, Röjtökmuzsaj településen Beszámoló a gyermekjóléti és családsegítő szolgálat szakmai tevékenységéről, Röjtökmuzsaj településen Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek

Részletesebben

Alapító Okiratot módosító okirat 2

Alapító Okiratot módosító okirat 2 Alapító Okiratot módosító okirat 2 Kippkopp Óvoda és Bölcsőde, Balatonkenese Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2012. december 13. napján kiadott alapító okiratát az államháztartásról szóló

Részletesebben

Módosító okirat. 1. A költségvetési szerv megnevezése, székhelye, telephelye

Módosító okirat. 1. A költségvetési szerv megnevezése, székhelye, telephelye 459/2015. (XII. 17.) KÖKT határozat a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központ alapító okirata módosításáról (17 igen, egyhangú szavazattal) 1. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. 21. napirendi pont: Előterjesztés alapító okiratok módosításáról

Jegyzőkönyvi kivonat. 21. napirendi pont: Előterjesztés alapító okiratok módosításáról Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2011. június 30-ai közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 21. napirendi pont: Előterjesztés alapító okiratok módosításáról

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA Ügyiratszám: 051905/2008/05 Ügyintéző: dr. Krizsai Anita NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA 4401 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. Pf.: 83. Telefon: (42) 524-585; Fax: (42)

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Budapest Fin áros X. kerület Kőbányai SZIVÁRVÁNY SZOCIÁLIS GONDOSKODÁST NYUJTÖ, P. «stuict uiese KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG ~4 j S2dj /Ior?f_ 1108 Budapest, Újhegyi sétány 1-3. Tel: 434-2150, Fax: 264-3621 onnn

Részletesebben

POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1.

POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. bfuredph@t-online.hu Szám: /2008. Előkészítő: Váradi Gézáné/Végh Endréné E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók PSZI-INT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók PSZI-INT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV PSZI-INT PSZICHIÁTRIAI BETEGEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV Készítették: Bugarszki Zsolt Dr. Gárdos Júlia Gordos Erika Marketti Judit PSZI-INT.doc Létrehozás dátuma: 2007.01.13.

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni.

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni. Albertirsa Város Önkormányzata 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete, a 16/2017. (VII.3.), valamint a 10/2018. (IV.4.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglalt szövege a Humánszolgáltató

Részletesebben

Az intézményi szabályzatok

Az intézményi szabályzatok TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Az intézményi szabályzatok Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21.. 1/2000. (I.

Részletesebben

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Tóth József Alapszolgáltatási Központjának Szervezeti és Működési Szabályzata

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Tóth József Alapszolgáltatási Központjának Szervezeti és Működési Szabályzata Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Tóth József Alapszolgáltatási Központjának Szervezeti és Működési Szabályzata Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat a Tóth József Alapszolgáltatási Központ Szervezeti és Működési

Részletesebben

77. PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/324-585 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

77. PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/324-585 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/324-585 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu 77. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2008. július 10-i ülésére Tárgy: Szociális és

Részletesebben

A SZOLGÁLTATÓ CENTRUMOK SZEREPE A TÁMOGATOTT LAKHATÁST IGÉNYBEVEVŐK KISZOLGÁLÁSÁBAN

A SZOLGÁLTATÓ CENTRUMOK SZEREPE A TÁMOGATOTT LAKHATÁST IGÉNYBEVEVŐK KISZOLGÁLÁSÁBAN A SZOLGÁLTATÓ CENTRUMOK SZEREPE A TÁMOGATOTT LAKHATÁST IGÉNYBEVEVŐK KISZOLGÁLÁSÁBAN SZALÓKI UTCAI GONDOZÓHÁZ A XI. KERÜLETBEN ZÁGRÁBI UTCAI GONDOZÓHÁZ A X. KERÜLETBEN ÁTMENETI OTTHONOK NON-STOP NYITVA

Részletesebben

Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. 1191 Budapest Corvin Krt. 7-13.

Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. 1191 Budapest Corvin Krt. 7-13. Példaként bemutatunk egy takarítandó objektum általános műveleti tervét: Irodák napi takarítása: Íróasztalok szabad felületeinek nedves vagy száraz ruhával való áttörlése, Asztali lámpák, telefonok áttörlése,

Részletesebben

1. A rendelet célja és hatálya 1.

1. A rendelet célja és hatálya 1. Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017.(III. 29.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról

Részletesebben

Tájékoztató az akkreditált szolgáltató szervezetekről és az általuk nyújtott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokról

Tájékoztató az akkreditált szolgáltató szervezetekről és az általuk nyújtott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokról SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Tájékoztató az akkreditált szolgáltató szervezetekről és az általuk nyújtott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokról A foglalkozási rehabilitációs szolgáltatók

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa:

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: Rendelet típusa: Rendelet címe: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Tárgykód megnevezése: 40/2007.(VII.20.)

Részletesebben

Marcali Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Marcali Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK Marcali Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2009. (I. 23.) számú R E N D E L E T E az intézményi

Részletesebben

KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete a személyes gondoskodás keretébe tartozó egyes szociális és gyermekjóléti

Részletesebben

Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete

Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról 6/2012.(II.29.), 6/2013 (IV.15.) 3/2014. (II.26.)

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1 Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1 a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, valamint

Részletesebben

Összegző módosító javaslat

Összegző módosító javaslat Iromány száma: T/12720/11. Benyújtás dátuma: 2016-11-24 15:01 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 7I2H7HC40003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dr. Gulyás

Részletesebben

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház. Szervezeti és Működési Szabályzat. Esélyegyenlőségi.

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház. Szervezeti és Működési Szabályzat. Esélyegyenlőségi. Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Szervezeti és Működési Szabályzat Esélyegyenlőségi melléklete Hatályos: 2016. október 1. napjától BRTKK SZMSZ Esélyegyenlőségi

Részletesebben

Szociális szolgáltatások változásai. Debrecen

Szociális szolgáltatások változásai. Debrecen Szociális szolgáltatások változásai Debrecen Szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások A 2009. január 1-től hatályba lépett Szt. szabályok az irányadók, nincs újabb strukturális változás 2009-től.

Részletesebben

Gyakran Ismételt Kérdések. Támogatott lakhatás

Gyakran Ismételt Kérdések. Támogatott lakhatás Gyakran Ismételt Kérdések Támogatott lakhatás 1. Igénybevevő önálló döntése alapján nem kívánja igénybe venni az egyes szolgáltatásokat a magasabb térítési díj miatt. Mi a teendő ebben az esetben? A komplex

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 30/2014. (III. 05.) számú. h a t á r o z a t a

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 30/2014. (III. 05.) számú. h a t á r o z a t a ÚJFEHÉRTÓI POLGÁRMESTERI HIVATAL 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

DUNAHARASZTI TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA

DUNAHARASZTI TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA Okirat száma: 2-653453/2016 Dunaharaszti Város Önkormányzata DUNAHARASZTI TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA Okirat száma: 2-653453/2016 Alapító Okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Részletesebben

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület február hónap 18. napján tartandó ülésére

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület február hónap 18. napján tartandó ülésére Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület 2016. február hónap 18. napján tartandó ülésére Tárgy: A Hajdúhadházi Mikrotérségi módosításának jóváhagyása Szociális Gondozási

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 25 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 40% 27/2016. (IX.

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSOK INTÉZETE Sopron, Kossuth L. u. 10 Ciklámen Idősek Klubja Virágfüzér Sérültek Napközi Otthona

SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSOK INTÉZETE Sopron, Kossuth L. u. 10 Ciklámen Idősek Klubja Virágfüzér Sérültek Napközi Otthona SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSOK INTÉZETE Sopron, Kossuth L. u. 10 Ciklámen Idősek Klubja Virágfüzér Sérültek Napközi Otthona Sopron, Major-köz 3. Gondozási Központ: Étkeztetés Házi segítségnyújtás Lila Akác Idősek

Részletesebben