2007. ÉVI NAPLÓ. Halzl József Dr. Kocsis István vezérigazgató meghívására részt vett a Magyar Villamos Művek Zrt. hagyományos újévköszöntő ünnepségén.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2007. ÉVI NAPLÓ. Halzl József Dr. Kocsis István vezérigazgató meghívására részt vett a Magyar Villamos Művek Zrt. hagyományos újévköszöntő ünnepségén."

Átírás

1 2007. ÉVI NAPLÓ Január 2. A Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete megtartotta évzáró összejövetelét. Nagy Csaba beszámolt az elmúlt év főbb programjairól, mindenekelőtt a szervezet legnagyobb rendezvényéről, az immár 11 év óta minden évben megszervezett nyári Majki Rákóczi-napról. Január 4. Halzl József interjút adott Ürge Tamásnak, a Pozsonyi Pátria Rádió munkatársának és Pécsi Krisztának, a Katolikus Rádió riporterének. Tájékoztatást adott a felvidéki beiratkozási program helyzetéről és az Esterházy emlékév kapcsán szervezett programokról. Halzl József Dr. Kocsis István vezérigazgató meghívására részt vett a Magyar Villamos Művek Zrt. hagyományos újévköszöntő ünnepségén. Január 5. Dr. Szőke László külügyminisztériumi szakállamtitkár a Rákóczi Szövetséghez intézett levelében elismerését fejezte ki a Rákóczi Szövetségnek Esterházy János rehabilitálása érdekében kifejtett eddigi és 2007-ben tervezett tevékenységéért. A Magyar Nemzet c. napilap Támogatás Kárpátaljának címmel beszámol a budapesti Hármashalom Alapítvány által megvalósított és a Rákóczi Szövetség által is támogatott kárpátaljai ösztöndíj programról, amelynek keretében a támogatók kárpátaljai magyar pedagógusok részére adtak át Beregszászon ösztöndíjat. Csáky Csongor Pannonhalmára látogatott, ahol a évi Cultura Nostra történelmi vetélkedővel kapcsolatban megbeszélést folytatott Bajnóczy Gábor és Dénesi Tamás tanárokkal a vetélkedő helyi szervezőivel. Megállapodtak abban, hogy a vetélkedő első fordulója február 13-án kerül megrendezésre Budapesten és több

2 vidéki színhelyen. A budapesti rendezvény főszervezője a Rákóczi Szövetség irodája, helyszíne a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. A határon túli helyszínek lebonyolítását teljes egészében a Rákóczi Szövetség Központja vállalta. Január 10. Halzl József személyes megbeszélést folytatott Somosi Lászlóval, a Pannonpower Holding elnök-vezérigazgatójával. Somosi László közölte, a jelenlegi tulajdonosi kör cégét egy francia érdekeltségű cégnek eladja, de az új tulajdonosok is számítanak Somosi László további tevékenységére. Halzl József megköszönte Somosi Lászlónak a Pannonpower múlt évi támogatását és arra kérte, hogy a cég 2007-ben is támogassa a Rákóczi Szövetséget részben pénzadománnyal, részben a diákutaztatási program közlekedési költségeinek részleges átvállalásával. Január 11. Halzl József megbeszélést folytatott Budaházy Árpáddal, a Másik Rádió munkatársával, aki ígéretet tett arra, hogy a Rádió a jövőben rendszeresen hírt ad a Rákóczi Szövetség tevékenységéről. Január 12. Halzl József részt vett a Magyar Energetikai Társaság közgyűlésén. Halzl József találkozott Kántor Sámuellel, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület egyik vezetőjével, aki közölte, hogy az Egyesület ebben az évben is megszervezi a Duna-Adria Nyári Szabadegyetemet és örömmel vennék, ha a Rákóczi Szövetség a sokéves hagyományoknak megfelelően részt venne ezen a rendezvényen. Halzl József telefon megbeszélést folytatott Orosch János felvidéki püspökkel és tájékoztatta a Rákóczi Szövetség tervéről, hogy a Szövetség tartson munkamegbeszélést a felvidéki magyar katolikus papokkal. A találkozót két színhelyen: Komáromban és Kassán lehetne megtartani. Orosch János püspök egyetértett a találkozó gondolatával és jelezte, hogy lehetőség szerint részt vesz az egyik, vagy másik rendezvényen.

3 Halzl József a Miniszterelnöki Hivatalban találkozott Zilahi László főosztályvezetővel és tájékoztatta a Rákóczi Szövetség aktuális tevékenységéről. Operatív munkakapcsolat létrehozását kezdeményezte, amivel Zilahi László egyetértett és megállapodtak abban, hogy a megbeszélést egy későbbi időpontban Törzsök Erika főtanácsadó asszony bevonásával folytatják. Január 15. A Pedagógus Fórum januári száma részletesen beszámol a december 11-én Dunaszerdahelyen, 12-én Somorján és 13-án Ekecsen az SZMPSZ által megrendezett Anyanyelvi Oktatási Fórumról, amelyen a Rákóczi Szövetség és Alapítványa részéről Rákóczi Krisztián és Zilizi Zoltán vettek részt és ismertették a Rákóczi Szövetség által kezdeményezett óvodai és iskolai beiratkozási ösztöndíj- és ajándékcsomag akciót. A Pedagógus Fórum közli továbbá a 2007-re meghirdetett beiratkozási ösztöndíjjal kapcsolatos információkat is. Január 17. Csáky Csongor és Kun Adrienn Dunaszerdahelyre látogattak, ahol a délelőtt folyamán találkoztak Zirig Ferenccel, a Vámbéri Ármin Gimnázium igazgatójával, majd részt vettek a Gimnázium diákjainak összejövetelén, amelynek keretében közel 30 taggal újjáalakult a Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezete. Elnökké választották Nagy Tibor diákot. Ezután a Szövetség képviselői a Városi Művelődési Központban Ibolya Ildikó igazgatóval találkoztak, ahol megtárgyalták a Cultura Nostra történelmi vetélkedő elődöntőjének megszervezésével kapcsolatos technikai feladatokat. A látogatás utolsó színhelye a város Szakmunkásképzője volt, ahol Homoly Éva igazgatóasszony fogadta a Szövetség képviselőit. Ezután került sor az ifjúsági szervezet megújító gyűlésére, amelynek során 20 új tanuló jelezte csatlakozási szándékát a Szövetséghez. Az ülésen megfogalmazódott az a szándék, hogy a dunaszerdahelyi Szakmunkásképző diákjai leválnak a korábban a somorjai Szakmunkásképzővel közösen megalakított szervezetről és önálló szervezetként folytatják tovább tevékenységüket. Január 18.

4 Halzl József, Kiss Péter és Csáky Csongor találkozott a Másik Rádió munkatársával, Budaházy Árpáddal és beszélgetést folytattak a Rákóczi Szövetség ez évi terveiről, hangsúlyosan a felvidéki beiratkozási programról. Tájékoztatást adtak továbbá a Szövetség mellett működő Alapítvány munkájáról is. A beszélgetés január 21-én került adásba. Budaházy Árpád felajánlotta, hogy a Másik Rádió vasárnaponként rendszeresen kész megszólaltatni a Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezeteinek képviselőit. Halzl József látogatást tett a MAVIR Zrt. központjában és megbeszélést folytatott Vinkovits Andrással, a cég új vezérigazgatójával. A megbeszélésen részt vett Dr. Tombor Antal tanácsadó, a cég volt elnök-vezérigazgatója. Halzl József és Tombor Antal tájékoztatta Vinkovits Andrást a Rákóczi Szövetség és a MAVIR Zrt. közt fennálló tradicionális kapcsolatokról, ami részben használt számítógépeknek a Szövetség részére történő átadásával, részben a Szövetség ifjúsági programjainak támogatásával valósul meg. Vinkovits András közölte, hogy kész folytatni az elődje által elindított együttműködést a Rákóczi Szövetséggel és elsősorban a Szövetség ifjúsági programjaihoz kapcsolódó utazási költségek részleges felvállalásával kívánja segíteni a Szövetség munkáját. Molnár Imre a Lengyel Rádió krakkói szerkesztőségének meghívására Lengyelországba utazott, hogy részt vegyen a Jeles elődeink című dokumentumműsor-sorozat Esterházy János életét és munkásságát bemutató adásának felvételén. A műsorban közreműködött Piotr Mycielski és Zófia Mycielska, az Esterházy család tagjai. A rádióműsor egyes részleteit a lengyel sajtó is átvette és leközölte. Martényi Árpád a Duna TV-be látogatott, ahol az Autonómia csatornán előadást tartott Esterházy Jánosról és ismertette az Esterházy emlékév programjait. Január 19. Molnár Imre az Esterházy család lengyel tagjaival együtt Nyitraújlakra látogatott, ahol részt vett az Önkormányzat vezetőivel tartott munkamegbeszélésen. A megbeszélésen a Rákóczi Szövetség részéről még részt vett Martényi Árpád és Kovács Gergelyné. A Rákóczi Szövetség és az Esterházy család képviselői előadták,

5 hogy Esterházy János szülőfalujában szeretnének Esterházy János emlékére egy kápolnát felépíteni, amely hirdetné a Közép-európai és ezen belül a magyar-szlovák megbékélés szükségességét. Nyitraújlak újonnan megválasztott polgármestere, Jozef Maravcik megerősítette, hogy a község elkötelezett a falu jótevőjeként számon tartott Esterházy család emlékének megőrzésében. A résztvevők kezdeményezéseket tesznek a kápolna felépítéséhez szükséges pénzforrás társadalmi gyűjtés révén történő megteremtésére. Január Ugron Gáspár és Kosaras Péter Ákos Délvidékre látogattak. Részt vettek a magyarkanizsai helyi szervezet által történelemtanárok részére rendezett konferencián. Ennek során Zachar József egyetemi tanár és Darai Lajos főiskolai tanár tartott előadást a modernkori történelemoktatás témájáról. Ugron Gáspár megbeszélést folytatott Pósa Károllyal, a Rákóczi Szövetség magyarkanizsai elnökével, aki felvetette, hogy célszerű volna a Vajdaságban tulajdont szerezni a privatizáció keretében, így többek között hasznos volna egy tanyát megvásárolni, ami kulturális képzési központként működhetne. A Rákóczi Szövetség képviselői találkoztak továbbá Körmöczi Károllyal, Magyarkanizsa polgármesterével, aki fontosnak ítélte a civil szervezetekkel, elsősorban a Rákóczi Szövetséggel való együttműködést. Január 20. A Csókai Rákóczi szervezet keretében működő Rákóczi férfikar látogatást tett és hangversenyt adott Komlón a Közösségi Házban. A rendezvény főszervezője a Rákóczi Szövetség komlói szervezete volt. Január 21. Halzl József az Info Rádió vendégeként részt vett a Rádió egy órás Aréna műsorában. Részletesen tájékoztatott a Rákóczi Szövetség évi programjairól, különös tekintettel az ifjúsági szervezetek építéséről, valamint a felvidéki beiratkozási programról. Január 22.

6 Martényi Árpád részt vett és felszólalt azon az ünnepélyes képviselőtestületi ünnepségen és megemlékezésen, amelyet Romhány község Önkormányzata tartott a romhányi csata évfordulója alkalmából. Január 23. Halzl József a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumba látogatott, ahol találkozott Kertész Erzsébet és Rupp Annamária tanárnőkkel. Halzl József ismertette a Rákóczi Szövetségnek az ifjúság körében végzett szervezőmunkáját és arra kérte a tanárnőket, segítsék elő ifjúsági szervezet létrehozását a Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Az iskola tanárai erre ígéretet tettek, de jelezték, hogy a diákok összetétele és érdeklődési köre nem kedvez túlságosan az ilyen kezdeményezéseknek. Január 25. Halzl József fogadta Hrubík Béla CSEMADOK elnököt és Mézes Rudolfot, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnökét. A megbeszélésen a Rákóczi Szövetség részéről jelen volt továbbá Csáky Csongor. A megbeszélés során aláírták a CSEMADOK és a Rákóczi Szövetség között már korábban egyeztetett együttműködési megállapodást. A megállapodás operatív munkakapcsolatot irányoz elő elsősorban a felvidéki magyar oktatásügy szolgálatában, továbbá a magyar történelem jeles eseményeinek és személyiségeinek megünneplésében. Az ünnepélyes aláíráson részt vett Pataky István, a Magyar Nemzet munkatársa, aki ígéretet tett arra, hogy a napilap beszámol az együttműködési megállapodás létrejöttéről. A résztvevők megállapodtak abban, hogy Hrubík Béla elnök felszólal a Rákóczi Szövetség március 11-i budapesti Esterházy János emlékünnepségén. Ugron Gáspár és Csáky Csongor az Aszódi Evangélikus Gimnáziumba látogattak, ahol részt vettek az iskola ifjúsági szervezetének alakuló ülésén. Ugron Gáspár ismertetőjét követően 11 diák és 3 tanár a szervezet létrehozása mellett döntöttek. A Rákóczi Szövetséggel történő kapcsolattartással a tagok Péterfi Gábor tanárt bízták meg.

7 Lukács Ferenc Zselízben találkozott a város új polgármesterével, Bakonyi Pállal. Tájékoztatta őt a Rákóczi Szövetség munkájáról, a Rákóczi Szövetséggel szoros kapcsolatban álló Zselízi Rákóczi Baráti Társaság tevékenységéről. Hangsúlyozta a Rákóczi Szövetség elkötelezettségét a magyar iskolaügy iránt és jelezte, hogy a Rákóczi Szövetség képviselői a sokéves hagyományt követve ebben az évben is részt kívánnak venni a zselízi március 15-i ünnepségeken. Január 26. Jeszenszky Géza, Halzl József és Kiss Péter a királyhelmeci régióban három településre látogattak, ahol az iskolai és óvodai beiratkozásokkal kapcsolatos kérdéseket tárgyalták meg a helyi oktatási és települési vezetőkkel, valamint találkoztak a beiratkozó családokkal. A látogatásokra a Szövetség képviselőit elkísérte Hajdú Jenő, a Borsi székhelyű II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság elnöke. A bodrogszerdahelyi iskolában Trója Ernő igazgató fogadta és üdvözölte a vendégeket, majd kulturális műsorra került sor a diákok részvételével. Az ünnepség végén a magyar iskolába beíratott gyermekek a Szövetség képviselőitől ajándékcsomagot vehettek át. A látogatás következő állomása a királyhelmeci Alapiskola volt, ahol a Szövetség képviselői megtárgyalták a beiratkozási program helyzetét, majd megállapodtak abban, hogy minden iskolaköteles gyermek családja függetlenül attól, hogy mely iskolába íratták be őket újabb levelet kap az iskolától és ebben az iskola felsorolja a magyar iskola mellett szóló érvek 12 pontját. Ezt követően a Rákóczi Szövetség képviselői Borsiba látogattak, ahol találkoztak Borsi község polgármesterével, Bodrogszerdahely katolikus lelkészével és néhány más közéleti személyiséggel. Megállapodtak abban, hogy további kezdeményezéseket tesznek a borsi gyermekek magyar tannyelvű iskolába történő beíratása érdekében. Január 29. Kun Ferencz és Lukács Ferenc részt vettek a szikincei helyi szervezet évadnyitó tervkészítő összejövetelén. Január 31.

8 Halzl József részt vett a Baross Gábor Társaság összejövetelén, amelyen a Kormányzati negyed kialakítása c. kérdéskört vitatták meg. A rendezvényt követő borkóstoló során Halzl József megbeszélést folytatott több szakértővel és meghívott előadóval, közülük Granasztói Györggyel, Bod Péter Ákossal és Csaba Lászlóval. Február 1. A Pedagógus Fórum c. szlovákiai magyar folyóirat hosszabb cikket közöl, amely összefoglalja a Rákóczi Szövetségnek az Iskolaválasztás a felvidéki magyar családok körében című tanulmányát, annak főbb eredményeit. Halzl József személyes megbeszélést folytatott a Miniszterelnöki Hivatalban Dr. Boross Péter volt miniszterelnökkel, akit tájékoztatott a Rákóczi Szövetség évi munkatervéről. Boross Péter közölte, hogy az általa annakidején létrehozott Országépítő Alapítvány megszűntetése esetén az Alapítvány maradék alaptőkéjének egy részét a Rákóczi Szövetség felvidéki projektjei részére kívánják átadni. Ennek részleteiről a későbbiekben fog tájékoztatást adni. A Diplomata c. folyóirat Civilek a külpolitikában című cikkében a Nemzeti Civil Alapprogramról ad tájékoztatást és beszélgetést közöl a Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiumának elnökével, Ugron Gáspárral, aki összefoglalja a Kollégiumnak a határon túli magyarság támogatására irányuló munkáját. Február 2. Halzl József, Csáky Csongor és Kiss Péter Kelenyén részt vettek a nagykürtösi járás magyar polgármestereinek iskola- és óvodavezetőinek, valamint plébánosainak találkozóján a helyi Kultúrházban. A Szövetség képviselői ismertették a Rákóczi Szövetség beiratkozási programját és a jelenlévőket a beiratkozási program munkájában való hatékony közreműködésre kérték, különös tekintettel a járásban tapasztalható kedvezőtlen tendenciákra. Az ülésen részt vett és felszólalt Hrubík Béla, a CSEMADOK országos elnöke, aki kiemelte, hogy a CSEMADOK és a Rákóczi Szövetség közt létrejött együttműködési megállapodás fontos feladatként tartalmazza a magyar iskolába történő beiratkozás segítését. Molnár László, volt ipolyfödémesi polgármester az általa fémjelzett helyi segédszervezet nevében 10

9 ezer SK-t adott át a beiratkozási program támogatására. A felszólaló polgármesterek hangsúlyozták a program fontosságát, de egyúttal jelezték azokat a nehézségeket és problémákat, amelyek hozzájárultak a kedvezőtlen beiratkozási eredményekhez. A találkozón minden résztvevő megkapta a magyar iskolaválasztás mellett szóló érvek 12 pontját, a évi beiratkozási kiértékelést és a évi ösztöndíj akcióra vonatkozó pályázati adatlapokat. Az eseményről Regionális találkozó a beiratkozások jegyében címmel részletesen beszámolt a Kürtös c. havi lap februári száma. Ambrus Sándor részt vett a hagyományos Rákóczi-bálon Gyergyószentmiklóson. A bál főszervezője Selyem Antónia volt, aki a gyergyói Rákóczi szervezet elnöke. A Duna TV beszámolt az eseményről. Február 3. A Magyar Nemzet c. napilap Szlovákóra címmel hosszabb cikkben számol be a zoboraljai magyarság beolvadási folyamatáról, a magyar iskolaügy helyzetéről. Elismerő hangon méltatja azt a szerepet, amit a Rákóczi Szövetség játszik a régióban magyar iskolába történő beiratkozás támogatásában. Csáky Csongor és Kiss Péter egy felvidéki segélyszervezet ajándékaként tartós élelmiszer, illetve ruhákból álló segélyadományt juttatott el Záhonyba, ahonnan az adományt Kárpátaljára, az Ungvár melletti Rát községbe egy árvaház részére küldik tovább. Február 4. A Rákóczi Szövetség hatvani a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában működő ifjúsági szervezetének képviselői részt vettek a Másik Rádió Szikla c. vallási műsorában. A műsor szerkesztőjének Budaházy Árpádnak beszámoltak az iskola gyergyószentmiklósi testvériskolai kapcsolatairól, majd a október végi ifjúsági találkozóról, ahol szervezetük hét fővel képviseltette magát. Február 6.

10 Halzl József látogatást tett a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodájában, ahol megbeszélést folytatott Hans Kaiserrel, az iroda vezetőjével. Hans Kaiser örömmel emlékezett vissza a múlt évi szentendrei főiskolás táborban tett látogatására és utalt arra, hogy az Alapítvány ebben az évben is kész a Rákóczi Szövetség rendezvényének támogatására. Megállapodtak abban, hogy erre vonatkozóan a Rákóczi Szövetség támogatáskérő levelet küld az Alapítványnak. Halzl József találkozott Varga Sabján Lászlóval, a Paksi Atomerőmű Zrt. törzskari igazgatójával és kérte a cég támogatását mind a Rákóczi Szövetség, mind Alapítványa programjaihoz. Megállapodtak abban, hogy a Szövetség támogatáskérő levelet küld a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójának, ami a pénzadomány mellett kiterjed a március 15-i diákutaztatási program utazási költségeinek fedezésére is. Csáky Csongor és Rákóczi Krisztián részt vett a Rákóczi Szövetség pannonhalmi Bencés Gimnáziumban működő ifjúsági szervezetének összejövetelén. A Szövetség képviselői tájékoztatást adtak az ez évi programokról és az érdeklődőket a Szövetséghez történő csatlakozásra kérték fel. Ennek eredményeként az iskolai csoport hat új taggal bővült. Csáky Csongor és Rákóczi Krisztián vacsora keretében találkozott Hardi Titusszal, a Gimnázium új igazgatójával. Február 7. A Rákóczi Klub programjának keretében könyvbemutatóra került sor a Magyarok Házában. Izsák Lajos történész, egyetemi tanár mutatta be Ladislav Takac író Traumák és mítoszok c. könyvét. A beszélgetés résztvevői voltak: Dr. Vigh Károly történész, Ladislav Takac író és Méry Gábor kiadó. A Szabad Újság c. pozsonyi hetilap tájékoztat a Rákóczi Szövetség és a CSEMADOK között létrejött együttműködési megállapodásról, amelynek egyik fontos tétele: a két szervezet együttműködik a magyar iskolába történő beiratkozást szolgáló szervező munkában. Február 8. Halzl József és Bíró Albert látogatást tettek a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, Csepeli György igazgatónál. Csepeli György közölte, hogy a

11 Minisztérium ebben az évben is támogatni kívánja kb. 1 millió Ft-os összeggel a hagyományos füleki INFOPROG rendezvényt és lehetségesnek látja a Célalaphálózat tevékenységének támogatását is. Ehhez a hálózatról szóló tájékoztató anyag megküldését kérte. Halzl József részt vett a Deák Ferenc Közéleti Klub rendezvényén, amelyen Debreczeni József, Kéri László és Stumpf István beszélgettek a hazai politikai közélet aktuális eseményeiről. Az Új Szó c. pozsonyi napilap tájékoztat a Rákóczi Szövetség beiratkozási programjáról, ezen belül a 10 ezer Ft-os beiratkozási ösztöndíjról, amelyet a magyar iskolába beiratkozó diákok kapnak meg. Február 12. Halzl József személyes megbeszélést folytatott Kapolyi Lászlóval, a System Consulting elnökével és kérte a cég támogatását a Rákóczi Szövetség évi munkaprogramjának megvalósításához. Február 13. Több színhelyen Magyarországon és a szomszédos országokban megtartották a Cultura Nostra történelmi vetélkedő első fordulóját. A vetélkedőre 385 magyarországi és határon túli középiskolás csapat jelentkezett. Összesen 22 színhelyen tartották meg a vetélkedő első fordulóját, közülük 15 magyarországi és 7 határon túli helyszínen. A Rákóczi Szövetség feladata volt a budapesti és a határon túli színhelyek megszervezése. A Pázmány Péter Tudományegyetem Jogi Karán a Rákóczi Szövetség képviselői vállalták a lebonyolítással kapcsolatos szervezői feladatokat. Az első fordulóból a legeredményesebb 10 csapat jutott tovább a március 31-i szóbeli döntőbe. Február 15. Csáky Csongor és Halzl József látogatást tett Győrben, a Deák Ferenc Közgazdasági Szakközépiskolában, a Városi Polgármesteri Hivatalban és a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnáziumban. Mindhárom színhelyen jelen volt Szabó József, a győri szervezet vezetője.

12 A Deák Ferenc Szakközépiskolában a Rákóczi Szövetség képviselőit Zimborás Ágnes igazgató fogadta, aki jelezte, hogy iskolájuk továbbra is elkötelezett a Rákóczi Szövetséggel fennálló kapcsolatok fejlesztésében. Ezt követően diákgyűlésre került sor, amelyen a jelenlévők nagyszámban csatlakoztak a Rákóczi Szövetséghez és az iskolai Rákóczi szervezet tagjai háromtagú új vezetőséget választottak, elnökké választották Balázs Antóniát. A program következő állomása a Borkai Zsolt polgármesterrel történt találkozás volt a Városházán. Borkai Zsolt elismeréssel szólt a Rákóczi Szövetség tevékenységéről és ígéretet tett arra, hogy a Rákóczi Szövetség programjait, különösképpen a győri anyanyelvi tábort támogatni kívánják. Halzl József meghívta Borkai Zsoltot, látogasson el a táborba. A Szövetség képviselői ezután a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnáziumba látogattak, ahol a látogatókat Hallgatóné Hajnal Judit igazgató fogadta. Az igazgató asszony örömmel vette a Rákóczi Szövetség képviselőinek látogatását és ígéretet tett arra, hogy előkészítik az iskolai Rákóczi szervezet mielőbbi megalakítását. Február 19. Halzl József és Ugron Gáspár a MOL NyRT-nél találkoztak Ferencz I. Szabolccsal, a társaság kommunikációs igazgatójával és munkatársával Bánfy Katával. Halzl József röviden összefoglalta a Rákóczi Szövetség évi tevékenységét és köszönetet mondott a MOL NyRT-nek mind Magyarországon, mind a Közép-európai Alapítvány támogatásával Szlovákiában a Rákóczi Szövetség projektjeihez nyújtott támogatásért, és kérte a Rákóczi Szövetség fokozott támogatását a évben. Ferencz I. Szabolcs elismeréssel adózott a Rákóczi Szövetség munkájának és ígéretet tett arra, hogy 2007-ben is megfelelő mértékben támogatást nyújtanak a Szövetség programjaihoz. A Rákóczi Szövetség képviselői arra kérték Ferencz I. Szabolcsot, hogy Szlovákia magyarlakta területein helyezzenek el magyarnyelvű feliratokat a Slovnaft benzinkútjainál. Ferenc I. Szabolcs véleménye szerint ezügyben a szlovákiai magyar civil szervezeteknek kellene írásos kezdeményezést tenni. Csáky Csongor és Halzl József a Baár Madas Református Gimnáziumba látogattak, ahol Papp István Gergellyel, az iskola tanárával tárgyaltak a Rákóczi Szövetség iskolai szervezetének megalakításáról. A tanár ígéretet tett arra, hogy

13 kollégáival együtt népszerűsíteni fogja a Rákóczi Szövetség ügyét a diákok között és ennek függvényében kezdeményezni fogják a Szövetség iskolai csoportjának megalakítását. Február 21. Martényi Árpád a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolába látogatott, ahol mintegy diák és tanáraik részére előadást tartott Esterházy Jánosról, az Esterházy emlékév tervezett programjairól. Az előadás keretében bemutatta a Rákóczi Szövetséget és az iskola igazgatójával megbeszélést folytattak egy Rákóczi szervezet esetleges megalakításának kérdéséről. Halzl József és Csáky Csongor Szegedre látogattak, ahol részt vettek az Universitas Diákkör rendezvénysorozat programjában. Szabó Pál Csaba egyetemi adjunktus köszöntötte a vendégeket, majd Halzl József és Csáky Csongor egymást kiegészítve tájékoztatást adtak a Rákóczi Szövetség tevékenységéről, különös tekintettel az ifjúsági programokra, főiskolai, és középiskolai ifjúsági szervezetek létesítésére. Ezt követően 14 diák megalakította a Szövetség szegedi egyetemi ifjúsági szervezetét. Elnökké választották Détár Imre történelemszakos hallgatót. Február 22. Halzl József részt vett a Deák Ferenc Közéleti Klub rendezvényén, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban. Az est témája: Magyarország energiapolitikája volt, a témáról Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke, Stróbl Alajos, a MAVIR Zrt. tanácsadója és Olajos Péter európai parlamenti képviselő folytatott pódium-megbeszélést. A rendezvény során Halzl József megbeszélést folytatott Olajos Péterrel, aki jelezte, hogy kész adománnyal csatlakozni a Rákóczi Szövetség felvidéki beiratkozási programjához. Február 26. Halzl József látogatást tett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, Dr. Molnár Károly rektornál. Tájékoztatást adott részére a Rákóczi Szövetség azon szándékáról, hogy a Műegyetemen létrehozzák a Rákóczi Szövetség helyi szervezetét. Ennek a kezdeményezésnek egyik célja, hogy segítse a műegyetemi ifjúság kapcsolatépítését a szomszédos országokban élő, műszaki

14 egyetemeken tanuló magyar diákokkal, másrészt a létrehozandó szervezet hatékonyan segíthetné a jövőben az 56-os műegyetemi ünnepségek szervezését. Molnár Károly támogatást ígért a kezdeményezéshez és jelezte, hogy felveti a gondolatot az Egyetemen működő HÖK vezetőjének. A kassai CSEMADOK szervezésében a Thália Színház Kamaraszínházában ünnepélyesen megnyitották a Magyar Emlékek a Világban Egyesület Rákóczi kiállítását. A kiállítást Martényi Árpád nyitotta meg, majd Messik Miklós, az Egyesület elnöke mutatta be az egyes tablókat. Csáky Csongor és Rákóczi Krisztián a győri Péterfy Sándor Evangélikus Gimnáziumba látogattak, hogy részt vegyenek a Gimnázium Rákóczi szervezetének alakuló ülésén. Az ülés a reggeli templomi ájtatosság után kezdődött, a Rákóczi Szövetség képviselőinek tájékoztató-bemutató előadásával. Ezt követően a jelenlévő gimnazisták közül 58-an jelezték csatlakozási szándékukat a Szövetséghez. Az alapítók öt fős elnökséget választottak, amelynek egyik tagja Hallgatóné Hajnal Judit igazgató, ezen kívül a Gimnázium egy másik tanára és három diák foglal helyet az elnökségben. Március 1. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülést tartott. A napirendi pontok a következők voltak: 1. Az elmúlt ülés óta eltelt időszak áttekintése. 2. A Rákóczi Szövetség évi tevékenységének összefoglalója. 3. A Rákóczi Szövetség évi beszámolójának és költségvetésének megtárgyalása. 4. A Rákóczi Szövetség évi közhasznúsági jelentésének elfogadása. 5. A Rákóczi Szövetség évi programtervének és költségvetéstervének megtárgyalása. 6. A évi tavaszi rendezvények áttekintése. Március 1-4. A Rákóczi Szövetség és a Magyar Ifjúsági Közösség közös szervezésében megtartották Kakaslomnicon a hagyományos Tátrai Szabadegyetemet. A

15 MIK tagjain kívül a Rákóczi Szövetség képviselői és a budapesti Márton Áron Szakkollégium diákjai is 15 fős csapattal részt vettek a találkozón. Ennek során március 2-án Molnár Imre tartott előadást Esterházy Jánosról, március 3-án pedig Bauer Edit Európa parlamenti képviselő tartott előadást parlamenti munkájáról. A Rákóczi Szövetség küldöttsége a visszautazás során látogatást tett Árva várában. Március 2. Kun Ferencz, a Somogy megyei Bedegkér községbe látogatott, ahol Steinbacher Jenő polgármesterrel és Bajkó László jegyzővel egy helyi szervezet létrehozásának lehetőségeiről tárgyaltak. Ezt követően Kun Ferencz Szigetvárra utazott, ahol részt vett és előadást tartott a városi könyvtárban megrendezett Esterházy-emlékesten. A rendezvényre átjöttek a barcsi Rákóczi szervezet képviselői is. Március 2-4. A évi Gloria Victis történelmi vetélkedőjének öt legjobban szerepelt háromfős csapata felkészítő tanáraikkal együtt részt vett a Rákóczi Szövetség által szervezett horvátországi ajándékutazáson. A diákok és tanáraik a Füleki Gimnáziumból, a miskolci Avasi Gimnáziumból (két csapattal), a galántai Kodály Zoltán Gimnáziumból, valamint a Putnoki Gimnáziumból jöttek. A Rákóczi Szövetség részéről a tanulmányút résztvevőit Kiss Péter és Csáky Csongor kísérték. A horvátországi szervezésben jelentős segítséget adott a program lebonyolításához a Rákóczi Szövetség eszéki helyi szervezetének vezetője, Andócsi János. Az utiprogram célpontjai: Kórógy, Szent László, Eszék, Zágráb, Fiume, Abbázia és Pula volt. Március 5. Halzl József látogatást tett az OLAJTERV Zrt-nél, ahol Kiss Attila elnökvezérigazgatóval, Balogh György vezérigazgatóval és Pap Gézával, az Igazgatóság volt elnökével találkozott. Tájékoztatást adott a Rákóczi Szövetség tevékenységéről és átadta részükre a Szövetség munkáját bemutató anyagokat. Az OLAJTERV képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a cég új vezetése a korábbi hagyományokat

16 folytatva 2007-ben is támogatni kívánja a Rákóczi Szövetségnek a határon túli magyarság szolgálatában végzett tevékenységét. Halzl József interjút adott Csűrös Csillának, a Petőfi Rádió Hajszálgyökerek c. műsora szerkesztőjének. Tájékoztatást adott a felvidéki beiratkozási ösztöndíj akcióról és a március 15-i diákutaztatási programról. Az interjú március 10-én hangzott el. Március 6. Ugron Gáspár Göncre látogatott, ahol részt vett a Rákóczi Szövetség gönci helyi szervezetének alakuló ülésén. Az ülés elején Molnár János, Gönc polgármestere üdvözölte a megjelenteket, ezt kulturális műsor követte, majd Tóth Tibor a Regionális Rákóczi Iroda vezetője üdvözölte a megjelenteket. Ugron Gáspár tájékoztatást adott a Rákóczi Szövetség tevékenységéről, majd Benke István, a Rákóczi Szövetség miskolci szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ezután a 11 alapító tag a helyi szervezet megalakítása mellett foglalt állást, elnökké választották Varga József Lászlót. Halzl József és Csáky Csongor Ipolyságra és Ipolybalogra látogatott. Ipolyságon a Fegyverneki Ferenc Egyházi Nyolcosztályos Gimnázium és Alapiskola igazgatója, Dr. Piri Lajos, helyettese Dr. Pálffy Dezső, valamint Mészáros György tanár fogadta a Szövetség képviselőit. Az iskola vezetése tájékoztatott az ez évi beiratkozási programról, az ennek keretében megvalósított kommunikációról. Ennek során felhasználták és minden családnak megküldték a Rákóczi Szövetség 12 pontját. Ipolybalogon az Ipolyi Arnold Alapiskola igazgatónője Szkabella Rózsa, a község polgármestere. Cserei Lajos és a szomszédos Nagycsalomja polgármestere, Nagy Mihály fogadta a Rákóczi Szövetség képviselőit. Halzl József arra kérte a megbeszélés résztvevőit, hogy az iskolaköteles gyermekek megszólításához szerezzék be azok elérhetőségét és tegyenek kezdeményezést az érintett szülőkkel történő személyes kapcsolatfelvétel érdekében. Március 7.

17 A Rákóczi Szövetségnek az Államigazgatási Főiskolában működő helyi szervezete megtartotta megújító közgyűlését. A 16 személyből álló megújult szervezet elnökévé Nyárádi Ferencet, alelnökévé pedig Nagy Sándort választotta meg a közgyűlés. A Rákóczi Klub megtartotta havi összejövetelét a Magyarok Házában. Ennek keretében a Bemutatkoznak a felvidéki városok sorozatban Ipolyság város szellemi életének képviselői adtak tájékoztatást Ipolyság múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Áttekintő előadást tartott Ipolyság helyzetéről Bélik György alpolgármester, az iskolaügy helyzetét pedig Lendvay Tibor, az Ipolyság és Vidéke Célalap (Pongrácz Lajos Társaság) elnöke ismertette. A rendezvényt ipolysági vendégművészek produkciója színesítette. Március 8. Búcs községben ünnepélyesen felavatták az első felvidéki Esterházy János szobrot. Az ünnepségre Esterházy János halálának napján került sor. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség képviseletében részt vett Martényi Árpád és Molnár Imre. Az ünnepség a Községháza előtti téren felállított Esterházy szobornál kezdődött koszorúzással. Ezután a Községháza dísztermében emlékülést tartottak, ennek keretében Molnár Imre Esterházy emberi nagyságáról, Karaffa János pedig katolikus elkötelezettségéről beszélt. Hrubík Béla a CSEMADOK elnöke és Martényi Árpád az Esterházy-emlékév eseményeiről számoltak be. Az MKP részéről Bárdos Gyula vett részt az ünnepségen. Az ünnepség után Molnár Imre és Martényi Árpád interjút adtak a Szlovák II. TV magyar műsorának. Halzl József és Csáky Csongor találkozott Dr. Balogh László egyetemi docenssel, az ELTE Társadalomtudományi Karának igazgatóhelyettesével. Megállapodtak abban, hogy közös kutatási munkát indítanak annak vizsgálatára, hogy a felvidéki iskolaválasztás tárgyában milyen érvek és ellenérvek mentén döntenek a szülők. Halzl József személyes megbeszélést folytatott Dr. Bándi Kunddal az Összmagyar Testület új ügyvezető elnökével. Megállapodtak abban, hogy együttműködnek a határon túli magyarsággal való kapcsolatépítés területén.

18 Március 11. A Rákóczi Szövetség megszervezte Esterházy János emlékünnepségét a felvidéki mártír politikus halálának 60. évfordulóján. A korábbi évekhez képest jóval több, mintegy 300 ember volt jelen a rendezvényen. Reggel 9 órakor a pesti Ferences templomban Esterházy János emlékére szentmisét mutattak be, amelyen közreműködött az ipolybalogi Szent Korona kórus. Ezután a résztvevők a Szép utcai Esterházy emléktáblához vonultak, ahol a koszorúzási ünnepség kezdetén Martényi Árpád üdvözölte a vendégeket, majd Jónás Csaba révkomáromi színinövendék szavalata következett. Az ünnepi beszédet Jeszenszky Géza volt külügyminiszter mondta, majd a Szent Korona kórus három kórusművet adott elő. Ezt követte a koszorúzás, amelyen számos társadalmi szervezet és politikai párt képviselői helyezték el a tisztelet virágait az emléktáblán. 11 órakor kezdődött a Magyarok Háza Dísztermében az Esterházy Emlékérmek átadása. Martényi Árpád bevezetője után Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Szőke Lászlónak, a Külügyminisztérium szakállamtitkárának Esterházy János munkásságát méltató levelét Molnár Imre olvasta fel. Az ünnepség két fő szónoka Duka Zólyomi Árpád, Európa parlamenti képviselő és Hrubík Béla a CSEMADOK országos elnöke volt. Az Esterházy János Emlékérmet ebben az évben az alsóbodoki magyar tannyelvű Vállalkozói Magán Szakközépiskola, valamint Mirov község Önkormányzata kapta meg. Az iskola munkásságát Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártjának parlamenti képviselője méltatta. Mirov község Önkormányzatának az Esterházy kultusz ügyében szerzett érdemeit Hyvnár Anna, a Csehországi Magyarok Szövetsége ostravai szervezetének elnöke méltatta és átvette a kitűntetést, hogy továbbítsa a község polgármesterének, aki nem tudott részt venni a rendezvényen. Az ünnepséget Halzl József elnök beszéde zárta. Ezután a Szövetség állófogadáson látta vendégül az egybegyűlteket. A rendezvényről ismertetőt közöl a Magyar Hírlap március 10-i, a Szabad Újság március 14-i és a Magyar Nemzet március 16-i száma, valamint az Itthon c. lap évi VI. száma. A fogadás után került sor a Város és Vidéke Célalapok munkaértekezletére a Magyarok Háza Bartók termében. Az értekezlet elsősorban a beiratkozási program

19 eddigi eredményeit és további feladatait tárgyalta. Megállapodás történt arra vonatkozólag, hogy utókampány segítségével igyekeznek az érintett szülők között népszerűsíteni a magyar iskolaválasztás ügyét. Március 12. Martényi Árpád Esterházy János lengyelországi rokonaival Nyitraújlakra látogatott, hogy találkozzon a község polgármesterével. Baráti hangulatú megbeszélésen egy Esterházy emlékkápolna létesítéséről tárgyaltak, amelyhez társadalmi gyűjtés révén kellene a forrásokat előteremteni. Ezután Martényi Árpád az Alsóbodoki Szakközépiskolába látogatott, ahol az iskola alapítójával, Paulisz Boldizsárral, továbbá Göbő Sándor igazgatóval és az intézet tanáraival, diákjaival találkozott. Március 14. Halzl József találkozott Kovács Józseffel, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójával. Köszönetet mondott azért a támogatásért, amelyet a Rákóczi Szövetség és Alapítványa részére a cég nyújtott és arra kérte, hogy a pénztámogatás mellett autóbuszuknak rendelkezésre bocsátásával a Szövetség diákutaztatási programjához is nyújtson segítséget. Kovács József elismerését fejezte ki a Szövetség munkájáért és a jövőre nézve is kinyilvánította együttműködési és támogatási készségét. Kun Ferencz részt vett a párkányi március 15-i ünnepségen. Az ünnepi együttlét koszorúzással kezdődött, majd a városi Kultúrházban nagyszámú érdeklődő részvételével folytatódott. Az ünnepi beszédet Kun Ferencz tartotta. Március 15. A Rákóczi Szövetség ebben az évben is megrendezte hagyományos március 15-i diákutaztatási programját. A pályázati úton elnyert támogatások és gazdasági szervezeteknek az utiköltségekhez való nagyvonalú hozzájárulása révén összesen 59 iskola diákjai utazhattak a szomszédos országokba, hogy ott a magyarnyelvű középiskolák diákjaival együtt ünnepelhessék meg március 15-ét. A kiutazó iskolák

20 az esetek nagy részében maguk is hozzájárultak az ünnepségek kulturális műsorához. Az iskolák többsége 32 iskola a Felvidékre utazott, 8 iskola diákjai Erdélybe látogattak, 13 iskola uticélja Kárpátalja volt, 3 iskola diákjai a Vajdaságba és két iskola Horvátországba, illetve egy iskola Szlovéniába látogatott. Az egyes iskolák fényképes beszámolóiból a Rákóczi Szövetség külön kiadványt készíttetett Diákutaztatási akció március 15. címmel. Március 17. Ambrus Sándor, a kolozsvári Waldorf-házban közönségtalálkozón vett részt, amelynek célja a Rákóczi Szövetség népszerűsítése és a kolozsvári helyi szervezet felélesztése volt. A találkozón 14 fő vett részt, kolozsvári egyetemisták, akik különböző kolozsvári egyetemek diákjai. Gál Sándor Szabolcs építészhallgató vezetésével a diákok egy csoportja vállalta, hogy még a tavasz folyamán megtartják a kolozsvári helyi szervezet megújító közgyűlését. A Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégiumban 77 fővel megalakult a Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezete. Az alakuló ülésre egy nagyszabású iskolai ünnepséget követően került sor. Az ünnepség keretében a révkomáromi Magyar Kultúra és Duna-mente Múzeum igazgatója, Fehér Csaba tartott előadást a felvidéki magyarok kitelepítéséről, majd levetítették a Magyar Kálvária c. dokumentum filmet. Az ifjúsági szervezet tanári vezetését Pásztó András és Bánhidi Vajk vállalták. Az alakuló ülésen a Szövetséget Csáky Csongor képviselte. Március 18. Kun Ferencz Zalabán részt vett három felvidéki község közös március 15-i ünnepségén. Kun Ferencz tartotta az ünnepi beszédet. Ezt követően Kun Ferencz Nagyölvedre látogatott, ahol Cseri Zita polgármester asszony meghívására Esterházy Jánosról tartott előadást. Március 23. A Budai Polgár c. II. kerületi önkormányzati lap Rákóczi szellemében címmel tájékoztatást ad a Rákóczi Szövetség munkájáról, felsorolja ifjúsági programjait és

21 ismerteti a felvidéki beiratkozási ösztöndíj akció eddigi eredményeit és a további terveket. Csáky Csongor a Baar Madas Református Gimnáziumba látogatott, ahol találkozott Papp István Gergely tanárral és az iskola öt diákjával, akiket tájékoztatott a Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezeteinek céljáról, működésükről, valamint lehetőségeikről. Megállapodtak abban, hogy kellő érdeklődés esetén a későbbiekben megalakítják a Rákóczi Szövetség iskolai szervezetét. Március 25. Martényi Árpád részt vett a révkomáromi Széchenyi István Polgári Társulás és a helyi Múzeum szervezésével tartott színházi ősbemutatón. Siposhegyi Péter monodrámája Esterházy János életének közötti szakaszát dolgozza fel. A szerző a művet Boráros Imre színésznek írta. A bemutatóra Esterházy János halálának 50. évfordulója alkalmából került sor. Az előadás előtt Duray Miklós mondott köszöntőt. A Rákóczi Szövetség részéről Martényi Árpád mellett Török Bálint és Horváth Árpádné vett részt az eseményen. Március 26. II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésnapjának tiszteletére Romhányban megnyitották a Magyar Emlékek a Világban Egyesület fotódokumentációs kiállítását. A megnyitó ünnepség kezdetén a helyi Rákóczi Ferenc iskola növendékei adtak kultúrműsort, majd a község új polgármestere Terman István szólt az egybegyűltekhez. Ezután Martényi Árpád méltatta Rákóczit és a szabadságharcát, majd a Rákóczi Szövetség mint a kiállítás legnagyobb támogatója nevében megnyitotta a kiállítást. Március 30. Halzl József Révkomáromban részt vett a Selye János Egyetemért Alapítvány Igazgatótanácsának ülésén. Március Szalontay Csaba részt vett a Kárpátaljai Szövetség XVIII. közgyűlésén a Magyarok Házában.

22 Március 31. A Rákóczi Szövetség a Pannonhalmi Főapátsággal közösen 6. alkalommal hirdette meg a Cultura Nostra c. történelmi vetélkedőjét, amelynek regionális selejtezői az év elején zajlottak különböző színhelyeken Magyarországon és a szomszédos országokban közel 400 csapat jelentkezett a vetélkedőre a Kárpátmedence különböző országaiból. A március 31-én megrendezett döntő színhelye a Pannonhalmi Főapátság volt. A vetélkedő témája: Magyarország története a dualizmus korában ( ) volt. A háromtagú zsűri elnöke Kapus László volt. A döntőn a selejtezők során legjobb eredményt elért tíz csapat vett részt, közülük kilenc magyarországi iskola és egy határon túli gimnázium, a Tornaljai Gimnázium. A színvonalas vetélkedő győztes csapata a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának csapata volt, a második helyezett a Toldy Ferenc Gimnázium volt Budapestről, míg harmadik helyen a miskolci Avasi Gimnázium végzett. A vetélkedő eredményhirdetésén Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát és Halzl József a Rákóczi Szövetség elnöke is részt vett. Köszöntőjükben elismerésüket fejezték ki a verseny résztvevőinek és értékes ajándékokat adtak át a győzteseknek, illetve a döntő résztvevőinek. A Herendi Porcelánmanufaktúra ZRt. egy herendi porcelánból készült vázát adott át jutalomképpen a verseny győztes csapatának. A döntőbejutott csapatokat a Herendi Porcelánmanufaktúra ZRt. és a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. támogatásával júliusi ajándékutazásra hívták meg. Április 1. Halzl József és Ugron Gáspár részt vettek a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság által szervezett hagyományos borsi Rákóczi-ünnepségen. A rendezvényen megjelent több Rákóczi helyi szervezet képviselője is, így Szajkó Gábor, a sátoraljaújhelyi, Tamás Edit, a sárospataki szervezet elnöke, valamint Borus Sándor, a kisvárdai Rákóczi szervezet titkára. Magas szinten képviseltette magát több magyarországi város önkormányzata is. Bisztránszky György polgármester köszöntője után Halzl József, majd a Szabolcs-Szatmár Megyei Közgyűlés elnöke Fülöp István és Hörcsik Richárd, sárospataki polgármester mondott beszédet Rákóczi Ferenc történelmi jelentőségéről, mának szóló üzenetéről. Ezt követően került sor az új Rákócziemléktábla leleplezésére, itt Hajdú Jenő, az Emléktársaság elnöke és Szamosvölgyi Péter sátoraljaújhelyi polgármester szólt az egybegyűltekhez. A rendezvény végén

23 megkoszorúzták Rákóczinak a kastély előtt lévő mellszobrát. Halzl József rövid interjút adott a Pozsonyi TV magyar adása szerkesztősége részére. Április 2. Csáky Csongor találkozott Szunyi Györggyel, a Lónyai utcai Református Gimnázium tanárával és tájékoztatta őt a Rákóczi Szövetség középiskolai szervezeteinek létesítési programjáról. Szunyi György megvizsgálja annak lehetőségét, hogy iskolájukban volna-e érdeklődés egy ilyen szervezet létrehozására. Április 3. Halzl József és Csáky Csongor a budapesti Szent Margit Gimnáziumban részt vettek az iskolai Rákóczi szervezet megújító közgyűlésén. Az ülést a szervezet leköszönő vezetője, Lados Balázs tanár és Hévizi Józsa tanárnő szervezték. Halzl József és Csáky Csongor a megjelent diákokat tájékoztatta a Szövetség tevékenységéről, különös tekintettel az ifjúsági programokra. Ezt követően 21 diák csatlakozott az iskolai szervezethez, új elnökké Sárközi Gergő diákot választották meg. Április 5. Halzl József látogatást tett Dr. Kapolyi Lászlónál, a System Consulting elnökénél. Kapolyi László jelezte, hogy ebben az évben jelentős összeggel kívánja a Rákóczi Szövetség egyik stratégiai jelentőségű projektjét támogatni. Ennek meghatározására a későbbiekben visszatérnek. Halzl József látogatást tett a TriGránit elnökénél, Dr. Bartha Ferencnél és tájékoztatta őt a Rákóczi Szövetség évi programjairól. Bartha Ferenc saját cégének támogatási készségét 2007-re is megerősítette és megvizsgálja a TriGránit esetleges támogatásának lehetőségét a cég illetékes vezetőivel. Halzl József részt vett a Baross Gábor Társaság rendezvényén, amelynek tárgya Kincstári vagyon műemlékek, kastélyok volt. A rendezvény során megbeszélést folytatott több személlyel, többek között Tállai Andrással, Mezőkövesd

24 polgármesterével. Megállapodtak abban, hogy Tállai András megvizsgálja egy mezőkövesdi Rákóczi szervezet létrehozásának lehetőségét. Április 11. Halzl József a Miniszterelnöki Hivatalban látogatást tett Törzsök Erikánál és Zilahi Lászlónál, akikkel a Miniszterelnöki Hivatal és a Rákóczi Szövetség együttműködéséről folytatott megbeszélést. Halzl József felvetette, hogy célszerű volna a kedvezménytörvényből fakadó oktatás-nevelési támogatás szlovákiai kezelésének ügyét felülvizsgálni és előadta a Rákóczi Szövetség ezzel kapcsolatos javaslatait. A MEH képviselői hangsúlyozták, hogy az esetleges változtatásokat az MKP vezetésével egyeztetve lehetne végrehajtani. A témára a későbbiekben visszatérnek. Április Az Erdélyi Unitárius Lelkészek Szövetsége a Rákóczi Szövetség hathatós támogatásával tanulmányutat szervezett Magyarországra, ennek során Vácon munkaértekezletet tartottak. Április 12. Halzl József, Ugron Gáspár és Csáky Csongor a Ciszterci Szent Imre Gimnáziumba látogatott, hogy az ott működő ifjúsági szervezet megújításáról tárgyaljanak. A megbeszélésen az iskola részéről jelen volt Dr. Párdányi Miklós igazgató, Primász G. Róbert római katolikus pap, Turócziné Pesthy Ágnes tanárnő és Ábrányi Balogh Péter, a szervezet diákvezetője. Megállapodtak abban, hogy alkalmas időben május hónapban megtartják a szervezet megújító közgyűlését és megválasztják annak új vezetőségét. Április 13. Halzl József személyes megbeszélést folytatott az E-ON Hungaria elnökével, Konrad Kreutzerrel. Tájékoztatta a Rákóczi Szövetség tevékenységéről és átadta részére a vonatkozó anyagokat. Az E-ON Hungaria cégeinek múlt évi támogatását megköszönve kérte e cégek támogatását a évben is. Konrad Kreutzer közölte, hogy pozitívan értékeli a Rákóczi Szövetség tevékenységét és a támogatást erre az évre is biztosítják. Halzl József kérésére közölte, megvizsgálják annak lehetőségét,

25 hogy az E-ON szlovákiai cége is támogassa a felvidéki magyarság kulturális és oktatási projektjeit. Április 14. Martényi Árpád részt vett a Rákóczi Szövetség gyömrői szervezete 10 éves évfordulója alkalmából rendezett gyömrői ünnepségen. Martényi Árpád beszédében köszönetét fejezte ki a szervezet hatékony munkájáért és Rákóczi Emlékérmet adott át a szervezet két vezetőjének, Palotai Sándornak és Szende Mártának. Április Halzl József, Ugron Gáspár, Ambrus Sándor, Csáky Csongor és Kiss Péter Szovátán, a Teleki Oktatási Központban részt vettek a Rákóczi Szövetség erdélyi szervezeteinek első regionális találkozóján. A jelenleg nyilvántartott 18 erdélyi Rákóczi szervezet közül 17 szervezet küldöttsége vett részt a találkozón. Április 14-én Ráduly Levente, a marosvásárhelyi Rákóczi Szövetség elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Halzl József adott áttekintést a Rákóczi Szövetség tevékenységi köréről, arról, miképpen terjesztette ki munkáját Erdélyre, az első időben tevékenységét Felvidékre és Kárpátaljára korlátozó Szövetség. Kiemelten foglalkozott a Rákóczi Szövetségnek a magyar iskolaügy érdekében folytatott munkájával és hangsúlyozta, hogy a Rákóczi Szövetség kész az iskolai beiratkozási programot a Felvidékhez hasonlóan Erdélyben is támogatni. Ugron Gáspár az ifjúsági programokról számolt be és tájékoztatást adott a Nemzeti Civil Alapprogram határon túli magyarságot támogató munkájáról. Csáky Csongor az ifjúsági szervezetek létrehozásának folyamatát ismertette, Kiss Péter a Rákóczi Szövetség Alapítványának tevékenységét mutatta be. Ambrus Sándor a Rákóczi Szövetség szervezeti felépítéséről számolt be. Ezt követte az erdélyi szervezetek rövid beszámolója, majd Tőkés András nagyívű előadásban ismertette az erdélyi oktatásügy helyzetét. Az előadását követő vita során egyértelművé vált, hogy a Rákóczi szervezetek egyik legfontosabb feladata Erdélyben is a magyar oktatás támogatása. Ez a prioritás tükröződött abban a nyilatkozatban is, amelyet a találkozó résztvevői fogadtak el és amelyet az erdélyi magyar sajtó is közölt. Az első napi programot Cseprődi Attila borász jóvoltából borkóstoló zárta le.

26 Április 15-én a találkozó résztvevői Marosvásárhelyen ünnepi istentiszteleten vettek részt II. Rákóczi Ferenc fejedelem erdélyi fejedelemmé történt megválasztásának 300. évfordulója alkalmából. Az istentisztelet végén Halzl József méltatta Rákóczi személyiségét és életművét, külön hangsúlyozva az erdélyi magyarság összefogásának szükségességét érdekeik védelmében. Az istentisztelet után kopjafa avatásra és koszorúzásra került sor, ennek során Ugron Gáspár szólt az egybegyűltekhez. Végül a résztvevők a városban lévő Rákóczi szoborhoz vonultak és elhelyezték koszorúikat. Itt Ráduly Levente mondott köszöntőt. Marosvásárhelyről hazafelé tartva Szovátán a Rákóczi Szövetség küldöttsége látogatást tett a Böjte Csaba által létrehozott árvaházban. Április 16-án a Rákóczi Szövetség képviselői Székelyudvarhelyre utaztak, itt látogatást tettek a város szoborparkjában, ahol Rákóczi szobra is található. Ezt követően Szász Jenő ebéden látta vendégül a Rákóczi Szövetség küldöttségét. Délután a csoport útja Homoródalmásra vezetett, ahol Csete Árpád unitárius lelkésszel találkoztak, majd Szentegyházán látogatást tettek Haász Sándornál, a nemzetközileg is ismert gyermek-filharmónia vezetőjénél. A Rákóczi Szövetség képviselői április 17-én hajnalban utaztak haza Budapestre. Április 17. Halzl József látogatást tett Bleuer Istvánnál, az ESMA Kft. ügyvezető igazgatójánál. Az ESMA Kft. tartós adományozási megállapodás keretében rendszeresen támogatja a Rákóczi Szövetség tevékenységét. A megbeszélés során Halzl József köszönetet mondott a támogatásért és átadta Bleuer Istvánnak, valamint a cég Felügyelő Bizottsága elnökének, Börcsök Dezsőnek a Szövetség munkáját bemutató kiadványokat. Árpilis 18. Halzl József fogadta Csehi Józsefet, a szombathelyi Rákóczi szervezet vezetőjét, aki beszámolt a szombathelyi szervezet aktuális tevékenységéről, jövőbeli terveiről. Bíró Albert Széphalomban részt vett a Magyar Nyelv Múzeuma ünnepélyes első kapavágása alkalmából rendezett összejövetelen. Ennek során találkozott Ódor

N A P L Ó 1996. Himmler Györgynek, a Párkány és Vidéke Célalap elnökének látogatása a Rákóczi Szövetségnél.

N A P L Ó 1996. Himmler Györgynek, a Párkány és Vidéke Célalap elnökének látogatása a Rákóczi Szövetségnél. N A P L Ó 1996. Január 4. Himmler Györgynek, a Párkány és Vidéke Célalap elnökének látogatása a Rákóczi Szövetségnél. Január 5. Zsámbok Tamásnak, a Tornalja és Vidéke Városi Célalap munkabizottsága elnökének

Részletesebben

N A P L Ó 2000. Január 13. Január 14. Január 15. Január 18.

N A P L Ó 2000. Január 13. Január 14. Január 15. Január 18. N A P L Ó 2000. Január 13. Halzl József Ajkán találkozott a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének vezetőjével, Héjjásy Sándorral és a helyi szervezet több más tagjával. Halzl József tájékoztatást adott

Részletesebben

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége:

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: 2010. január 14. a Sátoraljaújhelyi Városvédő és Szépítő Egyesülettel, az Eötvös József Klubbal közösen megemlékezést

Részletesebben

VÁC VÁROS UZONYI BÁLINT DIÁKPOLGÁRMESTER BESZÁMOLÓJA 2016/2017 TANÉV

VÁC VÁROS UZONYI BÁLINT DIÁKPOLGÁRMESTER BESZÁMOLÓJA 2016/2017 TANÉV VÁC VÁROS UZONYI BÁLINT DIÁKPOLGÁRMESTER BESZÁMOLÓJA 2016/2017 TANÉV VÁC 2017 Képviselőtestületi ülés 2016.05.21. A diák-polgármesteri beiktatás után meghívást nyertem a soron következő képviselő-testületi

Részletesebben

Maroslele Község Polgármesterétől

Maroslele Község Polgármesterétől Maroslele Község Polgármesterétől 6921 Maroslele, Szabadság tér 1. Tel/Fax: 62/256 033 E-mail: marosleleph@vnet.hu Maroslele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Maroslele Tárgy: Polgármesteri tájékoztató

Részletesebben

2008. évi NAPLÓ. Január 18.

2008. évi NAPLÓ. Január 18. 2008. évi NAPLÓ Január 5. Martényi Árpád részt vett az oroszlányi Rákóczi szervezet által 1997. óta minden év januárjában megszervezett megemlékezésen, amelynek keretében elhelyezték mécseseiket, virágaikat

Részletesebben

"De azt akarom, tisztán és fehéren, legyetek vígak és bársonyba-járók, a kezetekben egy nagy arany-érem, s hódítsátok meg az egész világot.

De azt akarom, tisztán és fehéren, legyetek vígak és bársonyba-járók, a kezetekben egy nagy arany-érem, s hódítsátok meg az egész világot. IV. évf. 2018. nyár Megjelenik havonta Kosztolányi Dezső Céltársulás Tájékoztató Kiadványa KOSZTOLÁNYI HÍRADÓ "De azt akarom, tisztán és fehéren, legyetek vígak és bársonyba-járók, a kezetekben egy nagy

Részletesebben

2006. évi NAPLÓ. Január 7-8.

2006. évi NAPLÓ. Január 7-8. 2006. évi NAPLÓ Január 2. Halzl József találkozott Vincze Lászlóval, a Magyar Nemzet újságírójával és részletesen tájékoztatta a felvidéki beiratkozási ösztöndíj akcióról. Január 3. Ugron Gáspár találkozott

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére 10220-1/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2010. évi rendezvénytervének elfogadása

Részletesebben

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót.

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót. Magyar Szociológiai Társaság 1014 Budapest, Országház u. 30. Paksi Veronika titkár részére Tárgy: szakosztályi beszámoló Tisztelt Titkár Asszony! Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei

Részletesebben

2009. évi Napló Halzl József

2009. évi Napló Halzl József 2009. évi Napló Halzl József Január 4. Csáky Csongor a Pelikán Rádióban Budaházy Árpád Szikla c. műsorában telefoninterjút adott és ennek keretében összefoglalta a Rákóczi Szövetség 2008. évi tevékenységét

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító SZAKMAI BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító KKETTKK-56P-04-0050 Pályázó neve: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító 15350844-2-05

Részletesebben

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés ELŐADÁSOK Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés 1. Szabó Dezső Trianonról. Konferencia-előadás, Evangélikus iskolák kutató tanárainak I. konferenciája Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, 2013.

Részletesebben

J e l e n t é s. Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának módosítása megtörtént.

J e l e n t é s. Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának módosítása megtörtént. Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. J e l e n t é s a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről

Részletesebben

17.00 Klimo Könyvtár és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Könyvtárának megtekintése

17.00 Klimo Könyvtár és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Könyvtárának megtekintése Az itt olvasható összeállítással (a rendezvény programjával, az előadások prezentációival és egy fotógalériával) szeretnénk bemutatni a rendezvény eseményeit. (Fotók: Balogh Ferenc és Boda Miklós ) 1.

Részletesebben

20/2017.(I.26.) sz. képviselő-testületi határozati javaslat a két ülés között végzett munkáról

20/2017.(I.26.) sz. képviselő-testületi határozati javaslat a két ülés között végzett munkáról 20/2017.(I.26.) sz. képviselő-testületi határozati javaslat a két ülés között végzett munkáról Túrkeve Város Képviselő-testülete a két ülés között végzett munkáról szóló tájékoztatót elfogadja. Erről értesülnek:

Részletesebben

Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról

Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról A verseny megrendezésének időpontja: 2019. 03. 05. rendező intézményének neve: szervezőjének neve, beosztása: Kerekes Gábor Imre, Művész

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2009-2010-es tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2009-2010-es tanévre Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2009-2010-es tanévre Készítette: a PIGYÖ képviselő-testülete és Oláhné Horváth Ildikó a Pigyö patronálója Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat

Részletesebben

Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén

Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata, Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Rákoshegyi Bartók Zeneház (1174

Részletesebben

2014 év. Környezettisztasági hét

2014 év. Környezettisztasági hét 2014 év Környezettisztasági hét 2014. 04.10. Évek óta hagyományos program áprilisban a Kőszár-hegymenet, melyet egy takarítási akció előz meg. A környezettisztasági hét célja településünk szebbé tétele,

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

R á k ó c z i S z ö v e t s é g

R á k ó c z i S z ö v e t s é g Rákóczi Szövetség A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG CÉLJAI Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében, valamint II.

Részletesebben

2004. évi NAPLÓ Január 6. Január 8. Január 15.

2004. évi NAPLÓ Január 6. Január 8. Január 15. 2004. évi NAPLÓ Január 6. Halzl József látogatást tett Pokorni Zoltánnál, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség alelnökénél. Tájékoztatta Pokorni Zoltánt a Rákóczi Szövetség helyzetéről és arról, hogy az állami

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

5. RÉSZTVEVŐ CSAPATOK

5. RÉSZTVEVŐ CSAPATOK 5. RÉSZTVEVŐ CSAPATOK Ssz. Megye Iskola Település Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnáziuma és 1. Baranya Pécs Szakközépiskolája 2. Bács-Kiskun Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza 3.

Részletesebben

VÁROSÜNNEP Rudabánya

VÁROSÜNNEP Rudabánya VÁROSÜNNEP Rudabánya Magyarország Európai Unióhoz csatlakozása 10. évfordulójának jegyében Programok III. Ásványgyűjtő Fesztivál, Rudabánya 2014. szeptember 5. VII. Városnap, Rudabánya 2014. szeptember

Részletesebben

A magyar vers ünnepe

A magyar vers ünnepe A magyar vers ünnepe Tizedik alkalommal hirdette meg a Palóc Társaság a magyarságversek előadói versenyét az ipolysági születésű Sajó Sándor emlékének ápolására. A versmondó versenyre 2010. november 12-én,

Részletesebben

II. GYŐRI ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET

II. GYŐRI ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET ÉS A PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE TEHETSÉGGONDOZÓK ÉS VERSENYSZERVEZŐK MUNKACSOPORTJÁNAK II. GYŐRI ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA 2005. május 18 20.

Részletesebben

Karácsonyi ajándékot kapnak a felvidéki magyarul beszélő óvodások a Rákóczi Szövetségtől

Karácsonyi ajándékot kapnak a felvidéki magyarul beszélő óvodások a Rákóczi Szövetségtől Karácsonyi ajándékot kapnak a felvidéki magyarul beszélő óvodások a Rákóczi Szövetségtől Idén is karácsonyi csomagot küld a Rákóczi Szövetség minden felvidéki magyar óvodásnak. Az ajándékcsomagot 12931

Részletesebben

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Az Ötágú síp című sorozatban határon túli magyar kulturális műhelyeket mutattunk

Részletesebben

A Rákóczi Szövetség Elnöksége által elbírált belső pályázatok Elődeink és értékeinkprogramsorozat

A Rákóczi Szövetség Elnöksége által elbírált belső pályázatok Elődeink és értékeinkprogramsorozat BP/2018/01 BP/2018/02 BP/2018/03 BP/2018/04 BP/2018/05 BP/2018/06 2018.01.29., 15:23 2018.01.29., 19:06 2018.02.03., 13:09 2018.02.06., 07:39 2018.02.07., 22:23 2018.02.07., 22:44 Győri Kazinczy Ferenc

Részletesebben

MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN

MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY 2018. ÁPRILIS 12 13. Keresd Bethlen-kastély ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR 8.30 9.00 Regisztráció PROGRAM 2018. április 12., csütörtök

Részletesebben

SZÜLŐ FÖLD ALAP IRODA EMLÉKEZTETŐ. a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési kollégiumának március 21-i üléséről.

SZÜLŐ FÖLD ALAP IRODA EMLÉKEZTETŐ. a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési kollégiumának március 21-i üléséről. SZÜLŐ FÖLD ALAP IRODA EMLÉKEZTETŐ a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési kollégiumának 2007. március 21-i üléséről. A Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma a Miniszterelnöki Hivatal épületében

Részletesebben

BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és fia, Buday György tiszteletére rendezendő konferencia programja

BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és fia, Buday György tiszteletére rendezendő konferencia programja Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és Régészeti Tanszék szervezésében BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és

Részletesebben

A «A A Polgárok Európai Évének Ünnepe Sombereken» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

A «A A Polgárok Európai Évének Ünnepe Sombereken» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében EURÓPA A POLGÁROKÉRT A «A A Polgárok Európai Évének Ünnepe Sombereken» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében Az 1. alprogram, 1.1. pályázati típusra vonatkozóan

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82 Pályázati azonosító: 3508/01085. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Magyar Nemzeti Múzeum 3508/01085. számú pályázati azonosítóval jelölt pályázata 290.000,-

Részletesebben

Gratulálunk a gyerekeknek a szép eredményekhez, és reméljük, hogy jövőre is ilyen szép számmal jelentkeznek majd tanulóink erre a versenyre!

Gratulálunk a gyerekeknek a szép eredményekhez, és reméljük, hogy jövőre is ilyen szép számmal jelentkeznek majd tanulóink erre a versenyre! Sikerek 2013/2014: Iskolánkban nagyon népszerű a Bendegúz Levelezős Verseny. Az idén is több diákunk jutott el a Tatán megrendezett megyei fordulóba, ahonnan nagyon szép helyezésekkel tértek haza. Bencz

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR A pályázat megvalósult: támogatásával.

BESZÁMOLÓ. Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR A pályázat megvalósult: támogatásával. BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR-2018-0252 A pályázat megvalósult: támogatásával. A dr.barsi Ernő Népdalkör és Citeraegyüttes a pályázaton elnyert támogatást a szerződésben foglaltak szerint

Részletesebben

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. Ügyiratszám: 1-4/ ELŐTERJESZTÉS. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. Ügyiratszám: 1-4/ ELŐTERJESZTÉS. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ügyiratszám: 1-4/2016. 17. ELŐTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. április 28. napján tartandó ülésére Tárgy: Balatonboglár

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. SZEPTEMBER 11-I RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. SZEPTEMBER 11-I RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 53-20/2013. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. SZEPTEMBER 11-I RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 557, 558, 559, 560/2013. (IX. 11.) 2 Jegyzőkönyv Készült

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 3508/01149 Vérzivataros évtizedek 1914-1944 MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Az idén 2014. november 18-19-én, immár 41.alkalommal került sor a Hajdú-Bihar

Részletesebben

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE Tel : 49/411-346; 500-169 Fax : 0649/500-170 Adószám:18417803-1-05 Bank Sz.:55100162-12001462 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2011. április 09-én, Mezőkövesden, az

Részletesebben

HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓ A 2016/2017. TANÉVRŐL (VÁZLAT)

HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓ A 2016/2017. TANÉVRŐL (VÁZLAT) HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓ A 2016/2017. TANÉVRŐL (VÁZLAT) Szerteágazó és színes tevékenység a tanév során: - Diákok számára élményt jelentő, igényes tantárgyi programok - Versenyfelkészítések, örvendetes

Részletesebben

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ 2014/2015 tanév Budapest "Nyílt" kategória V-VI. korcsoport KEZDŐ fiú csapatbajnokság

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ 2014/2015 tanév Budapest Nyílt kategória V-VI. korcsoport KEZDŐ fiú csapatbajnokság Hely. Cím Csapatnév 1 Kiskunhalas Bibó István Gimn. 37,950 36,700 37,000 36,300 147,950 2 Kisújszállás Móricz Zsigmond Református Koll., Gimn., SzKI és Ált. Isk. 34,800 36,550 36,400 36,450 144,200 3 Nagykőrös

Részletesebben

2017. október 5. Konferencia helyszíne: Korona Hotel (4400 Nyíregyháza, Dózsa György út 1.) 11.00 13.00 Érkezés, regisztráció, szállás elfoglalása 12.30 14.00 Ebéd 14.00 15.00 A Vándorgyűlés megnyitója

Részletesebben

Beszámoló a évi Eötvös József országos középiskolai szónokversenyről

Beszámoló a évi Eötvös József országos középiskolai szónokversenyről Beszámoló a 2016. évi Eötvös József országos középiskolai szónokversenyről 2016-ben nyolcadik alkalommal rendeztük meg az Eötvös József országos középiskolai szónokversenyt az ELTE Bölcsészettudományi

Részletesebben

BESZÁMOLÓ KRISZTIÁN DÁVID november 15. és december 12. között végzett tevékenységéről

BESZÁMOLÓ KRISZTIÁN DÁVID november 15. és december 12. között végzett tevékenységéről BESZÁMOLÓ KRISZTIÁN DÁVID 2017. november 15. és 2017. december 12. között végzett tevékenységéről EHK ÜLÉSEKEN VALÓ RÉSZVÉTEL 2017. november 16. - EHK ülés levezetése 2017. november 24. - EHK ülés levezetése

Részletesebben

Képek a megemlékezésről

Képek a megemlékezésről 2012 Közgyűlések Felderítő Napi megemlékezés 2012. november 11.: az immár hagyományosan a családtagok részvételével tartott ünnepi megemlékezésünkre rendkívül kulturált környezetben, a Művészetek Palotájában

Részletesebben

Beszámoló a évi Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokversenyről

Beszámoló a évi Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokversenyről Beszámoló a 2019. évi Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokversenyről 2019-ben tizenegyedik alkalommal rendeztük meg az Eötvös József középiskolai szónokversenyt az ELTE Bölcsészettudományi

Részletesebben

Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai

Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai 1./ Az elnökség 2014. évi tevékenységének értékelése, évzáró. Előterjesztő: Kárpáti Zoltán megyei elnök Előterjesztés módja: írásban illetve szóban 2./ A jelenlévők

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

Az V. Ábrahám Örzse Emlékverseny döntőjébe bejutott tanulók

Az V. Ábrahám Örzse Emlékverseny döntőjébe bejutott tanulók Az V. Ábrahám Örzse Emlékverseny döntőjébe bejutott tanulók I. kategória: 3 fő sorszám név pontszám iskola felkészítő tanár 1 Fenyődi Anna Sophie 76 Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakközépiskola,

Részletesebben

Beszámoló az EU Jogot Oktatók Első Találkozójáról

Beszámoló az EU Jogot Oktatók Első Találkozójáról Beszámoló az EU Jogot Oktatók Első Találkozójáról Miskolci Egyetem 2012. május 3. 1 2012. május 3-án került megrendezésre a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán az EU Jogot Oktatók Első Találkozója

Részletesebben

Összefoglaló a Wass Albert Országos Vers- és Prózamondó Versenyről

Összefoglaló a Wass Albert Országos Vers- és Prózamondó Versenyről A verseny Összefoglaló a Wass Albert Országos Vers- és Prózamondó Versenyről Megrendezésének időpontja: 2017. február 24. Rendező intézményének neve: Iskola, Óvoda Szervezőjének neve, beosztása: Virágné

Részletesebben

Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében

Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében Honvédelmi tárgyi emlékek, harcjárművek, fegyverek és megannyi érdekes program várta a családokat június 10-12. között a Nyilastáblán. Az V. Rákosmenti

Részletesebben

HATÁROZATOK TÁRA. A Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Márkot, az SZTE HÖK elnökét a Közgyűlés levezető elnökének.

HATÁROZATOK TÁRA. A Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Márkot, az SZTE HÖK elnökét a Közgyűlés levezető elnökének. Határozat száma 71/2016. 72/2016. 73/2016. 74/2016. 75/2016. Előterjesztő Gulyás Tibor Határozat tartalma A Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Márkot, az SZTE HÖK elnökét a Közgyűlés levezető elnökének.

Részletesebben

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2004/2005 tanév Pécs, április V-VI. korcsoport "B" kategória fiú csapatbajnokság

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2004/2005 tanév Pécs, április V-VI. korcsoport B kategória fiú csapatbajnokság Pécs, 2005. április 15-17. Hely. Cím Csapatnév 1 Makó Erdei Ferenc Szki. 47,700 47,750 47,250 47,250 47,600 46,400 283,950 2 Sárospatak Református Koll. és Gimn. 47,550 47,250 46,450 46,700 47,150 46,100

Részletesebben

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői A kötetben szereplő tanulmányok szerzői Dr. Barzó Tímea, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Államés Jogtudományi Kar, Polgári Jogi Tanszék, Miskolc Dr. Barta Judit, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Állam-

Részletesebben

Átadták a évi Nemzeti Minőségi Díjakat és európai elismeréseket

Átadták a évi Nemzeti Minőségi Díjakat és európai elismeréseket Átadták a 2009. évi Nemzeti Minőségi Díjakat és európai elismeréseket A 2009. évi Nemzeti Minőségi Díjakat, az oklevelet és a kisplasztikát, Dr. Molnár Csaba Minisztere Az NFGM megbízásából 16 a Szövetség

Részletesebben

MUNKATERV. a 2011-es évre

MUNKATERV. a 2011-es évre BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2011-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

Médiafigyelés. Könyvadomány

Médiafigyelés. Könyvadomány Médiafigyelés Magyar Nyelvőr Alapítvány Könyvadomány Készítette: Glenwood Média Kft. 1027 Budapest, Fő utca 73. Email: dobos.imre@helyimedia.hu Tel/fax: 06/1/202-0836 Média: Udvarhelyi Híradó Dátum: 2016.

Részletesebben

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat támogatására.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat támogatására. BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE Készült a Képviselő-testület 2015. április 1-i ülésére Készítette: dr. Kozma Enikő alpolgármesteri jogi referens Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS CSOPORT BEOSZTÁSOKRA. Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola december 23.

ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS CSOPORT BEOSZTÁSOKRA. Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola december 23. ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS CSOPORT BEOSZTÁSOKRA Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola 2013. december 23. 1 2013/2014. TANÉVI KISPÁLYÁS FLOORBALL DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ Komárom Városi Sportcsarnok,

Részletesebben

Beszámoló a évi Eötvös József országos középiskolai szónokversenyről

Beszámoló a évi Eötvös József országos középiskolai szónokversenyről Beszámoló a 2017. évi Eötvös József országos középiskolai szónokversenyről 2017-ben kilencedik alkalommal rendeztük meg az Eötvös József országos középiskolai szónokversenyt az ELTE Bölcsészettudományi

Részletesebben

Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, október. PROGRAMFÜZET október 20. november 6.

Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, október. PROGRAMFÜZET október 20. november 6. Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, 2016. október PROGRAMFÜZET 2016. október 20. november 6. 2016. október 20., csütörtök 11:00 óra A MAGYAR IFJÚSÁG TÖRTÉNELMET ÍRT Ünnepi megemlékezés Beszédet

Részletesebben

Beszá molo és között végzett munkámról

Beszá molo és között végzett munkámról EHK ÜLÉSEK 2015.06.18. EHK ülés 2015.06.25. EHDK ülés 2015.06.29. EHK ülés 2015.07.13. EHK ülés 2015.08.27. EHK ülés 2015.09.03. EHK ülés 2015.09.10. EHK ülés Beszá molo 2015.06.15. és 2015.09.13. között

Részletesebben

A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL BESZÁMOLÓ A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL TARTALOM SZERVEZETI ÉLET... 3 TÁRSADALMI ÉS MÉDIA KAPCSOLATOK... 9 A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG KÖZPONTI RENDEZVÉNYEI... 16 A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG HELYI SZERVEZETEINEK

Részletesebben

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok Biharkeresztes 2013. Őszi Kulturális Programok Szeptember havi programok ITTHON VAGY MAGYARORSZÁG, SZERETLEK Szüreti Felvonulás és Bál Időpont: 2013. szeptember 28. 14.00 óra Helyszín: Városi Sportcsarnok

Részletesebben

Szakmai (közlekedési) Képzés - Közlekedésfejlesztés Magyarországon, Szakmai napok 2015 Balatonföldvár, 2015. május 12-14.

Szakmai (közlekedési) Képzés - Közlekedésfejlesztés Magyarországon, Szakmai napok 2015 Balatonföldvár, 2015. május 12-14. 8.30-tól regisztráció 2015. május 12. (kedd, délelőtt) 9.30-10.00 A közlekedésfejlesztés aktuális kérdései, feladatai Előadó: Dr. Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár, NFM 1. témakör:

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja A Magyar Műszaki Értelmiség Napja Ünnepségsorozat 2012. június 4-7. 1 Budapest 2006. január 5. 2 3 A nyilatkozat aláírói Magyar Tudományos Akadémia Magyar Mérnökakadémia Magyar Mérnök Kamara Budapesti

Részletesebben

Polgármesteri Tájékoztató. a június 17. napjától augusztus 18. napjáig eltelt időszak fontosabb eseményeiről, közérdekű tárgyalásairól

Polgármesteri Tájékoztató. a június 17. napjától augusztus 18. napjáig eltelt időszak fontosabb eseményeiről, közérdekű tárgyalásairól Polgármesteri Tájékoztató a 2017. június 17. napjától 2017. augusztus 18. napjáig eltelt időszak fontosabb eseményeiről, közérdekű tárgyalásairól 1 Polgármesteri Tájékoztató a 2017. június 17. napjától

Részletesebben

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014/2015 tanév Budapest "Nyílt" kategória V-VI. korcsoport HALADÓ fiú csapatbajnokság

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014/2015 tanév Budapest Nyílt kategória V-VI. korcsoport HALADÓ fiú csapatbajnokság Hely. Cím Csapatnév 1 IX. Telepy Károly Testnev. Ált. Isk. és Gimn. 37,400 38,450 38,300 37,700 39,000 38,450 229,300 2 Kiskunhalas II. Rákóczi Ferenc Katolikus Mezőgazd., Közgazd., Informatikai SzKI és

Részletesebben

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Tisztelt Kőteleki Lakosok! Az augusztus 20-i hétvégén sikeresen megrendezésre kerültek a falunapi programjaink. Rendezvényünk kiemelt eseménye volt a testvér

Részletesebben

ELNÖKSÉGI HATÁROZATOK TÁRA 2015.

ELNÖKSÉGI HATÁROZATOK TÁRA 2015. ELNÖKSÉGI HATÁROZATOK TÁRA 2015. 1/2015. (I.12) sz. Elnökségi határozat: Az Elnökség elfogadja az új Belsőpályázati szabályzati rendet. 2/2015. (II.5) sz. Elnökségi határozat: Az Esterházy-emlékünnepség

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye. Szám: 14/349-3/2011. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei

Részletesebben

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ 1/162-1/2015/I. Ea: Varga Erika Tárgy: Czirbus Gábor alpolgármester tájékoztatója az előző ülés óta történt fontosabb tárgyalásokról, eseményekről.

Részletesebben

HALZL JÓZSEF - NAPLÓ 2012

HALZL JÓZSEF - NAPLÓ 2012 HALZL JÓZSEF - NAPLÓ 2012 Január 5. Kun Ferencz a hetényi Tarczi Lajos Alapiskolában részt vett és a Tarczi Emléknap keretében előadást tartott Tarczi Lajosról. A rendezvényről részletes beszámolót közölt

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre Készítette: apigyö képviselő-testülete és Oláhné Horváth Ildikó apigyö patronálója Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5.

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. MEGHÍVÓ Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. 2011. június 2. csütörtök 18.00 óra A Dunavarsányi Napok rendezvénysorozat nyitóünnepsége, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Év végi Hangversenye

Részletesebben

VESZPRÉMI LENGYEL NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8200 Veszprém, Szabadság tér 15.

VESZPRÉMI LENGYEL NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8200 Veszprém, Szabadság tér 15. VESZPRÉMI LENGYEL NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8200 Veszprém, Szabadság tér 15. Szám: KOZP/921/5/2016. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 2016.

Részletesebben

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a 2010-2011-es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás A Dunakeszi, Horányi-révnél lévő, feltárt kikötőerőd az egyetlen magántulajdonban lévő bemutatott

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ Az Egyetemi Hallgatói Képviselet február 20-án tartott üléséről

EMLÉKEZTETŐ Az Egyetemi Hallgatói Képviselet február 20-án tartott üléséről EMLÉKEZTETŐ Az 2014. február 20-án tartott üléséről Jelen voltak: Daku Dávid, Dávida Eszter, Dudás Ferenc, Engert Attila, Farkas László, Molnár László, Rácz Tamás, Rátóti János, Rynkiewicz Ádám, Somogyi

Részletesebben

Támogató neve Támogatott neve, címe Támogatás célja Támogatás összege Egyéb. Váci Szimfonikus Zenekar közös műsora

Támogató neve Támogatott neve, címe Támogatás célja Támogatás összege Egyéb. Váci Szimfonikus Zenekar közös műsora Polgármesteri Iroda Támogatási szerződések nyilvánosságra hozatala Támogató neve Támogatott neve, címe Támogatás célja Támogatás összege Egyéb Csekovszky Árpád Művészeti Közalapítvány Erdős Renée Ház Muzeális

Részletesebben

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink:

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház magyar költők költészetének és életének színházi, zenei és képzőművészeti formában való bemutatásával foglalkozik. Turek Miklós színművész

Részletesebben

INFOPROG Iskolák versenye. Levelező fordulók

INFOPROG Iskolák versenye. Levelező fordulók INFOPROG 2017 Iskolák versenye Levelező fordulók Döntő Felh.B Felh. A Prog.B Prog. A Bemutató Felh.B Felh.A Prog.B Prog.A Vetélkedő Összesen Open Szlovákia # Iskola 40 40 40 40 20 100 100 100 100 100 680

Részletesebben

N A P L Ó 2010. Január 3. Január 8. Január 9. Január 12. Január 13. Január 18. Január 19. Január 20.

N A P L Ó 2010. Január 3. Január 8. Január 9. Január 12. Január 13. Január 18. Január 19. Január 20. N A P L Ó 2010. Január 3. Csáky Csongor a gödöllői székhelyű Pelikán Rádió Szikla c. műsorában Budaházy Árpád műsorvezető kérdéseire tájékoztatást adott a Rákóczi Szövetség elmúlt évi tevékenységéről.

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

A XIII. Jedlik Ányos Fizikaverseny Országos Döntőjének rövid krónikája

A XIII. Jedlik Ányos Fizikaverseny Országos Döntőjének rövid krónikája A XIII. Jedlik Ányos Fizikaverseny Országos Döntőjének rövid krónikája 1999-től kezdődően 13. alkalommal rendeztük meg a Jedlik Ányos fizikaversenyt, nyíregyházi országos döntővel. A 13 év alatt kb. 21

Részletesebben

Szent György Lovagrend Soproni Priorátus évi beszámoló évi munkaterv

Szent György Lovagrend Soproni Priorátus évi beszámoló évi munkaterv Szent György Lovagrend Soproni Priorátus 2015. évi beszámoló 2016. évi munkaterv 2 A Soproni Priorátus Szervezeti felépítése Priorátusunk a Győr-Moson-Sopron megyei nagypriorátus része Címe: H-9400 Sopron,

Részletesebben

IV. VOLÁN Egyesülés Foci Torna és Családi Nap Erős mezőnyben nem sikerült a döntőbe jutás

IV. VOLÁN Egyesülés Foci Torna és Családi Nap Erős mezőnyben nem sikerült a döntőbe jutás IV. VOLÁN Egyesülés Foci Torna és Családi Nap Erős mezőnyben nem sikerült a döntőbe jutás A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. három csapattal indult, de az erős mezőnyben egyik sem jutott a döntőbe

Részletesebben

IV. Korcsoport Fiú Csapateredmények a 4 legjobb csapattaggal

IV. Korcsoport Fiú Csapateredmények a 4 legjobb csapattaggal Ráckeve, Ady Endre Gimnázium Egyéni absz. helyezési összeg: 89 Csapat pozició: 1 1 3 1011 NOVÁK Levente 2003 00:13:06.420 2 8 1010 MIKOLA Bálint 2003 00:14:32.410 3 37 1009 KUKOVECZ Ákos 2003 00:15:51.647

Részletesebben

Monor város évi I. féléves programtervezete

Monor város évi I. féléves programtervezete Rendezvény időpontja: 2018. január 8. 2018. január 12. 18:00 Rendezvény megnevezése: megnyitója Magócsi Ildikó fotóművész Újévi operett 2018. január 13. Jégvirágtól Borvirágig forralt boros túra 2018.

Részletesebben

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezúton küldi Önnek a kamarákról szóló legfrissebb híreket! Legyen naprakész híreinkkel!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezúton küldi Önnek a kamarákról szóló legfrissebb híreket! Legyen naprakész híreinkkel! 2019/1. szám A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezúton küldi Önnek a kamarákról szóló legfrissebb híreket! Legyen naprakész híreinkkel! AKTUÁLIS Az Országházban fogadták a EuroSkills magyar versenyzőit

Részletesebben

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2.

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. A konferencia harminchárom előadója a következő intézmények oktatója vagy

Részletesebben

Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság Futsal Döntő

Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság Futsal Döntő Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság Futsal Döntő ELTE Savaria Egyetemi Központ Szombathely, 2017. május 16-17. Fővédnökök: Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség elnöke

Részletesebben

25 éve a tehetséggondozás szolgálatában - Öveges József fizikaverseny. NPK EMBER ÉS TERMÉSZET SZAKMAI MŰHELY, Veszprém, 2015.09.10.

25 éve a tehetséggondozás szolgálatában - Öveges József fizikaverseny. NPK EMBER ÉS TERMÉSZET SZAKMAI MŰHELY, Veszprém, 2015.09.10. 25 éve a tehetséggondozás szolgálatában - Öveges József fizikaverseny NPK EMBER ÉS TERMÉSZET SZAKMAI MŰHELY, Veszprém, 2015.09.10. Tartalom O Indulás, történeti áttekintés O Változások O Statisztikák O

Részletesebben

2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január óra

2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január óra 2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január 9. Január 17. 16 óra Január 26. 15 óra Január 27. 11.00 óra Január 30. 10-17 óra Február 1. Február

Részletesebben

Szakmai beszámoló a Természettudományos Muzeológusok Találkozója 2013. pályázathoz azonosító szám 3508/01107

Szakmai beszámoló a Természettudományos Muzeológusok Találkozója 2013. pályázathoz azonosító szám 3508/01107 Szakmai beszámoló a pályázathoz azonosító szám 3508/01107 A találkozó ismertetése 2013. augusztus 26 28-án rendeztük meg a természettudományos muzeológusok 31. találkozóját. A Magyar Természettudományos

Részletesebben

TARSADALOMTUDOMANYI DIAKTABOR

TARSADALOMTUDOMANYI DIAKTABOR TARSADALOMTUDOMANYI DIAKTABOR PROGRAMTERVEZET -- CSÍKSZENTDOMOKOS, 2016. AUGUSZTUS 23 28. AUGUSZTUS 23., KEDD 7.00 13.00 Érkezés, szálláshelyek elfoglalása Orchidea Panzió, Önkormányzati vendégház 13.00-14.00

Részletesebben